< HomePage | Снимки
<- Май, 2004 | Начална страница | Юли, 2004 ->

Архив за месец Юни, 2004

Вторник, 1 Юни 2004
04:39

Описах изминалите няколко дни, прочистих си пощата и успях да проведа едно "интервю" за работа по ICQ. Хмм, като гледам колко добре описах задълженията на човека, май този log ще трябва да го прегледам пак и да направя едно документче, за да не се налага всеки път да обяснявам едно и също. Време е да ходя да спя, защото утре ще ме изритат рано-рано. Дали пък да не направя подлият номер да си изключа телефона? ;-)

14:30

Честит празник, малки големи и още по-големи момичета и момчета. Лично за мен първи Юни е един от най-хубавите празници. Не знам дали се празнува някъде извън България, но се надявам че се. Повода е добър, довчера ще купонясваме сигурно (не че ни трябва повод, я днес било вторник, но с повод е по-хубаво. :-)

[ Коментари: 8 ]
Коментари

"Честит празник, малки големи и още по-големи момичета и момчета"
Да, дааа , "ЧЕСТИТ", а къде ми е подаръка бре. Така ли ще започваме месеца - с крадене на подаръците на децата ;)))

Написа GaBOSS (www) на 01-Jun-2004 22:28


Като каза Габо "крадене на подаръците на децата" и се сетих за един стар виц:
Един човечец бил доста беден и решава да се помоли на господ за пари. Написал му писмо "Дядо Господи, моля те прати ми 200 лв. много съм затруден.. ще ти ги върна когато мога".
И как да го прати - решил, ще го остави в църквата при попа.
Попа прочел писмото, смилил се и казал да му отпуснат 100 лв. от събраните от църквата пари.
Човечеца се зарадвал. Минало време, похарчил той парите и пак пише на господ: "Дядо господи, не съм ти върнал предните пари, които ми даде, но сега пак съм много зле, ако може пак да ми дадеш.. Ама не ги давай на попа, че предния път беше откраднал 100 лв."
:)
Та така Габо с подаръците за децата.. ;)

Написа Мартин Босев на 02-Jun-2004 08:05


Кви подаръци бе? Аз съм най-малкият тука и аз заслужавам подаръци. Цветя и бонбони не пия, събирам пари за лети джанти, правете му сметка :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 02-Jun-2004 09:14


Така и не каза каква ти е колата, ей! Да не е някаква тайна? Подразбрах, че е кабрио, а преди си казвал, че ти харесва Peugeot 206cc. Да не е това?

Написа Атанас Корчев на 02-Jun-2004 11:07


Да Жоро и аз не разбрах каква е колата да не е :
Mitsubishi Панчерево, Бастър Копче огледалата сами падат, с летни джанти , таван одеало, музиката кат на свадба и вдига 5000 марки :)))))))))))

Написа Георги Иванов на 02-Jun-2004 11:20


Пежо 206 с две малки слади буквички, цц :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 02-Jun-2004 13:32


Ааааа добър избор, е а честито :)

Написа Георги Иванов на 02-Jun-2004 14:00


pazish li log-a za kojto prikazvash.. shte mi e interesno da go procheta..

Написа zs на 23-Nov-2004 16:14


Сряда, 2 Юни 2004
12:10

Празник след празник. Честит Headshot day! Деня на спайперистите и играещите Counter Strike.

Винаги ми е било странно, че се празнува деня в който някой е умрял. Не е ли по-логично да се празнува деня, в който е бил роден?

23:59

Оказа се че никъде из София не могат да се намерят CD записвачки с Caddy подаване. Кофти, защото на Dell-а на който трябва да се сложи записвачката може само такова чудо да се пъхне. Е, проблема се решава с 145лв. за външна записвачка с USB интерфейс, ама не ме кефи.

Аз ли съм се повредил или във Ресторант на края на вселената са почнали да носят огромни порции? С много мъка успях да се спря със едно зеленчуково ризото. Може би проблема беше, че половината от него беше абсолютно безвкусен прост варен ориз.

Ако търсите къде да пуснете някой да се учи да кара кола (или да си припомня) добро място е паркинга на УНСС. Пробвахме на някакво чудо, което трябваше да мине за полигон, но се оказа че има дупки все едно Ал Кайда си прави там тестовете на бомбите преди да прати някое камикадзе с тях. Та като казах Ал Кайда се сетих за "култово" олигофренско парче, което вчера чух и замалко да получа мускулна треска на корема от смях. Парчето се казва "Осама Бин Ладен кючек", а припева му е "Ал Кааайда, Ал Каайда". Можете да си го свалите от тук. Не яжте и не пийте, когато го пуснете има опастност да се задавите.

[ Коментари: 5 ]
Коментари

Жоро, днес *не е празник*. Просто се отдава почит на големите хора в родната ни история. Друг е въпроса доколко хора осмислят това. Въпроса не е в седенето прав, или нещо подобно. Ценностите са това, което трябва да им щъка из главата през тия 3 минути вой на сирената.

Написа MiCRoPhoBIC на 02-Jun-2004 14:43


Трябваше ли да ставаме? Толкова хубаво си лежах и спях, че май пропунах. Дано да не ме удари някоя светкавица.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 02-Jun-2004 14:48


Не, разбира се - не е задължително да се става, да спреш да дишаш или други подобни ритуали. Това е в главата, а не в краката. Сирената е просто за да те подсети. Има и друга баница, че сирената трябва 1-2 пъти годишно да се продухва и това е перфектно време за това - иначе ще се паникьосват хората ако правят по друго време "профилактиката" ;-)

Написа MiCRoPhoBIC на 02-Jun-2004 16:31


Номера е в това, че като празнуваме кончината, отдаваме почит на деянията на човека - всеи се е родил, важен е начина, по който е умрял ;)
(включая стотиците хиляди жертви на алкохолните натравяния и прочее дивотии)

Написа Alex Stanev (www) на 02-Jun-2004 16:48


Бонсови поляни също е хубав полигон, особено ако учиш девойки - после гледаш залеза и т.н.;-)

Написа Димитър Василев на 03-Jun-2004 18:15


Четвъртък, 3 Юни 2004
00:22

Май е крайно време да направя категория филм в блога и там да слагам връзки към "ревютата", който съм писал. Хем така или иначе забравям какво съм гледал и с един поглед ще се сещам, хем хората ще могат на едно място да четат. Утре ще се погрижа ако не ме примързи и ми остане време.

18:50

Днес ще пропусна лекциите по Мрежова. Не ми се слуша за .НЕТ бози и т.н. и без това времето е кофти. Ще се отдам на пиене на бира, мохабет и слушане стари парчета. Ако някой иска да се join-ва да ми звънка ще съм си в квартала.

23:55

Пихме по две бири в Халбите и се замъкнахме да гледаме 50 първи срещи. Адам Сандлър си играе както винаги квото си знае, тоест след като сте гледали един филм все едно сте му гледали всички. Този път обаче е намесена и Дрю Баримор (тая ми е супер неприятна), която играе ролята на Гай Пиърс в Мементо. Девойката претърпяла катастрофа и помни всичко само за 1 ден. Нашто момче Сандлър от голям сваляч се превръща в много влюбен, обаче не успява да я излекува дори след многократно прилагане на силата на фура. Накрая проблема се решава с една касета, на която е записано кво става и тя си я гледа всяка сутрин като се събуди. Голям купон сигурно е била като и е направил дете и тя се е събуждала с корем. Купон на буТчки :)

23:59

Чудесно ама този филм за забравани много добре ме подготви за това, което ми се случи след това. Тръгнах си към офиса да си взема колелото, което бях заключил между първият и вторият етаж и се оказа, че го няма. 15 минути се опитвам да си припомня целият ден и все до един извод стигам. Не съм луд и колелото следобед го оставих там. СЕГА ГО НЯМА! Значи най-вероятно е хванало гората или някой просто го е откраднал. А дано този дето го е взел го блъсне камион и да умре по особено жесток начин. ЕБАСИ! Най-много ме е яд, че досега никога не са ми крали колело или нещо толкова голямо. Майната му, ще си купя по-хубаво и без това вече се беше пораздрънкало.

Дано да се окаже, че съм се побъркал и колелото ме чака някъде само да се сетя да ида да си го взема :(

[ Коментари: 1 ]
Коментари

Нека ти, тъкмо няма да лъжеш хората на 1 април, та да се притесняват заради теб ;)))
А тоя дето го е краднал - тригодишна дрисня да го хване, па да го не остави :-)

Написа GaBOSS (www) на 04-Jun-2004 18:57


Петък, 4 Юни 2004
01:15

Не съм се побъркал. Колелото наистина са го откраднали. Преди малко Мариян, като ходи да си взима кафе ми донесе част от веригата с която беше заключено. Отрязано е с ножовка или някаква клеща (по-скоро второто). Много са ми смешни такива кокошкари, който крадят колелета и всякакви дребни работи. Халал да са ви стоте лева, който ще вземете за него (ако вземете и толкова). Сто цирея на гъза да ви излязат, сто дни турците в Анадола да ви опъват. Мрете гладни въшки такива, ще си купя ново каквото вие никога няма можете да си позволите. Винаги ще бъдете гладници и нещастници. Дано се задавите с кирливите сто лева, който ще вземете.

15:05

Видях си веригата, с която бях вързал колелото. Ебаси тия нещастници яко са се потрудили. Едно от предположенията е, вдигане на колелото и въртенетото му докато веригата е видяла яко зор и се е предала. Колелото беше вързано за една тръба между първият и вторият етаж на офиса. Чак ми става смешно като се сетя колко зор са видели смотаняците.

Видях си резултатите от LPI изпита. Взел съм го за една бройка (по точно за десет, резултата ми е 510 от 500 необходими). Не съм получил още поща с разпределението процентно по категории, но като гледам другите сигурно и аз имам на документация под 50% и на няколко 100%. Според мен изпита не е балансиран но това е друга тема. Важното е че е взет. Е можете да ми честитите, според LPI вече ставам за Junior Linux Administrator. На печелившите честито и да почерпят. ManiaX понеже имаш повече точки от мен, твой ред е да черпиш (нищо, че направих теста 15 мин по-бързо от теб).

[ Коментари: 12 ]
Коментари

Ужас и безумие, видях катинара, с който си го връзваше към парното на стълбището . И т'ва във входа на блока, където ни е офиса . Ако тия мангали, 'дето са я свършили тая работа ги бях докопал щях да нахраня котките с тях . Тоя катинар и с валяк не можеш 'го смля така !

Написа Стоил Бързаков на 04-Jun-2004 08:15


Еее... не знам, трябва да го видя дали мога да го смеля тоя катинар...
Баси,Жоро, 'тва е голяма кретения... поне ще си вземеш ново...
Предлагам ти на новото да му инсталираш електрошокова аларма, койт' го бутне да го хваща тока....

Между другото, искаш ли компания когато обикаляш да търсиш. Аз нали ти казах, че и аз мисля да си купувам...
Обади се, ако искаш като ходиш да си търсиш ново.

Написа valqk (www) на 04-Jun-2004 12:54


Честито за изпита.

Карай си цц-то и не се ядосвай за колелото. ;)

Написа Мартин Босев на 04-Jun-2004 13:37


ууу щу тъй кълнеш бе бате, найш колку зор беши доде гу гепим туй кулило, отдоле го потфащах, отгоре го потфащах, сурках го, метках го, на шашък станах дуде я отпорим тая ортума дет го беше усукал, ти гаче ли цял самусвал беше връзал, па и кълнеш ся, кък шъ работим с тез цирии, нал ша са чешим ниприкъснату, дицата ша ривът, леб искат. Ма Осамата речи - тоя шашкънин дет са пудиграва с мени - да одити да гу грабити, да знаи друг пат да са ни бадзика. И яз кво да праа - изпълнявам. Па глей тя ква стана, ша тряя и до родата в Анадолата да ода, айди нидей тъй, върни си назат клетвити, па ша додиш у факултиету, ша ти излейм едни джанти, щот зачетух че дириш

Написа Haszan на 04-Jun-2004 19:27


Е леко с котките, какво са ни направили горките? Аз отдавна искам да експериментирам нови методи в хирургията, така че сичкото циган е добре дошло, яд ме се само, че трябва после да си хвърлям осквернените инструменти!

Написа Д.Табаков (www) на 04-Jun-2004 20:49


Язък за червения дракон!
Ама ти си виновен - придизвика циганите като си купи кола...

Написа sebastianz55 (www) на 05-Jun-2004 07:35


Малко извън темата. Има ли ги някъде за сваляне лекциите от ЛУГ-БГ 2004 Стара Загора ?
на лудост.нет са старите :(

Написа Владимир на 05-Jun-2004 14:28


Владимире, http://ludost.net/ls2k4/ са новите лекции, не знам къде си гледал :)

Написа Васил Колев (www) на 05-Jun-2004 14:35


Уау ! Маниакс мерси :)))) сигурно съм се заплеснал по бози.униксол.орг

Написа Владимир на 05-Jun-2004 18:36


Цигани Нещастни

Написа Александър Панов (www) на 07-Jun-2004 09:00


http://rack1.free.evro.net/server5/hunter/mp3/BG%20RAP/Kvartalni%20Bratq%20-%20Kolelo.mp3

mnogo podhodqshta za sluchaq pesnichka ;]]

Написа freax0r на 07-Jun-2004 12:00


Да не плюем циганите излишно, може да не са те. freax0r мерси за линка, обаче това парче го имам отдавна ;) което хич не радва де...

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 07-Jun-2004 17:12


Събота, 5 Юни 2004

Най-накрая обнових линукса вкъщи в Пазаджик, не ми стигна времето да го донаглася обаче. Успях все пак да тествам инсталацията на slack-current и съм много доволен от нея и от новият x.org. При ледващото ми ходене Windows-са окончателно си заминава. И без това мястото на диска ми трябва и единственото, за което се ползваше беше да хваща вируси :)

Вечерта майка ми имаше рожден ден но аз присъствах само на началото, защото трябваше да се прибирам в София за събитието утре.

По целият път на обратно ни валя адски дъжд но стигнахме благополучно.

Вечерта имаше малко купонче в Дивака.

Неделя, 6 Юни 2004

Хич не ми се ставаше в осем сутринта (НЕДЕЛЯ Е!) ама нямаше начин. В девет трябваше да съм пред централата на БСП на Позитано 20. Събудих се приведох се в приличен вид (даже твърде приличен) и се насочих натам. Румен се появи малко по-късно към девет и половина, качихме се в стаята на БСМ и аз започнах да се подготвям за инсталацията. Неприятната изненада беше, че PC-то е бавно и инсталацията на Slack-а щеше да отнеме поне 35 мин. Освен това диска беше с NTFS и нямаше направен линукски партишън. SuSE-то което Румен извади обаче си свърши чудесно работата. Resize-на NTFS-а и направи ReiserFS партишън. Boot-нах Slack-а избрах Full Install и след 35 мин всичко беше инсталирано. Още 5 мин настройки и всичко беше шарено, красиво и графично.

Вече наближаваше единайсет часа и събитието трябваше да започва. Обсъдихме с Румен стратегията и се разбрахме аз да им приказвам каквото се сетя, да показвам колко използваем е Линукс и т.н. Инсталация решихме, че няма голям смисъл да показваме. Все пак е скучно да гледаш 30 мин как се сменят някакви екрани или мърда някакъв термометър.

Събитието започна. Жоро от БСМ приказва някакви неща, после ми обърка името :( поправих го и дойде и моят ред. Дрънках познатите стари неща, колко хубаво е всичко, как свободата е чудесно нещо ала-бала, който ме е слушал знае за какво говоря. Стараех се да не изпадам в технически подробности и ми беше малко смешно как съм се изправил пред 5 човека, от който четири ме гледаха с недоумение какво им говоря, а аз си бъбря за велики неща.

Обясних що е то свободен софтуер, защо е важен какви екстри има. После обясних какво е Линукс, какво е дистрибуция, показах Slack-а, който беше -current с всички екстри. Демонстрирах KDE 3.2, GNOME 2.6.1 и двете на български език. Изобщо fun, стига да не се чувствах неловко от петте човека, който ме бяха зяпнали и сигурно се чудеха "той пък какви ми ги говори".

Обясних, че дори не е нужно да се инсталира нищо ако пожелаете. Има Линукс, който е на едно CD и работи без да се инсталира. Показах KNOPPIX 3.4, който boot-на учудващо бързо. След това пуснах и една инсталация на Fedora Core 2. Питах за някакви въпроси без особена надежда да има и бях изненадан когато имаше :) Поразговорихме се малко с хората с въпросите, след което приключихме, слязохме в залата да нагласим прожектора и отидохме да хапнем.

Следобед прожектирахме Revolution OS. Нови хора нямаше, бяхме само ние плюс двамата човека, който бяха на презентацията/лекцията/инсталирането/там_квото_беше.

След края на филма се прибрах вкъщи преоблякох се и отидохме в Халбите на бири/вина/храна. В десет вечерта след литър и нещо бяло вино купона се премести вкъщи :)

Понеделник, 7 Юни 2004

Отидох до Пазарджик, хем бях обещал, хем трябваше да довърша настройките на баща ми на комютъра. Не че имаше кой знае какво да се прави, но човек ако не си създаде сам работа никой няма да се сети за него.

Прехвърлих пощата от Netscape Messager-а в Thunderbird-а под Линукс, преместих и bookmark-а (естествено под Win се ползваше също Firefox). Направих няколко малки добавки след което се заех да resize-вам VFAT партишъна, защото на Линукския дял имаше само 30 Mb свободни. Изчаках parted да си свърши работата след което идеята ми беше освободеното 3Gb място да го ползвам за home partition.

Как не се прави това? :) Форматираш партишъна, монтираш го отиваш в home директорията и тръгваш да я копираш, без да провериш дали не си объркал командата. След което правиш rm -rf /home && mkdir /home и две секунди след като си натиснал Enter се сещаш каква глупост си направил!

Естествено изчезнаха всичките настройки, който бях правил на потребителя с който се работи.

Хайде пак 30 мин прехвърляне на пощи, bookmarks, вадене на икони на десктопа, настройка на KPPP, тестване, регистрация на ICQ и вече всичко е наред.

Превключих LILO-то да boot-ва направо Slack-а и това беше. Баща ми вече го беше тествал и каза, че много му харесвало, защото било на български. Пак не разбирал някои от нещата, който го пита но поне е на български :-)

Прибрахме се в София, като пак ни валя сериозен дъжд (вече му става навик), а вечерта направихме парти за официалното простигане на Дафо в София. Приказвахме си, пихме, слушахме музика и се веселихме до пет сутринта. Можеше и още да откараме, но във вторник трябваше да ставам рано и предпочетох да си тръгна и да дремна дори и само два часа.

[ Коментари: 1 ]
Коментари

Нямаш тренинг, Чорбаджийски :)
За наказание - няколко пъти да преместиш /usr и /var на remote машина от / на собствен partition, и после да ги размениш :)

(страшно забавно е, една грешка, и требе половин час да обясняваш на някой на майната си каква команда да напише ;) )

Написа Васил Колев (www) на 09-Jun-2004 14:29


Вторник, 8 Юни 2004

Ух :( добре че докато стигна от вкъщи до гаража имам възможност 10 мин да ми се прочисти главата. После още 25 мин каране из лудото движение по центъра е напълно достатъчно за да станеш 101% нащрек и събуден въпреки, че си пил до пет сутринта и си заспал в пет и половина.

Откарах колата в сервиза, където я прегледаха (няма проблеми, новичка е :), смениха и маслото и там някакви си филтри, след което си я прибрах, а аз се насочих към вкъщи за да си доспя (хубаво е да си директор, мдаа).

Пред НДК се бяха събрали ентусиасти с телескопи за да гледат преминаването на Венера между Слънцето и Земята. И аз погледнах, но не съм особено впечатлен. Вижда се едно бяло кръгче и в него едно малко черно кръгче :) По Discovery по-интересно изглежда!

Идеята ми беше да дремна не повече от два часа до към един следобед, но за пореден път валя дъжд, а както знаете на дъжд се спи много приятно успях да се събудя чак към три и половина. Докато се намотам, начатя, напощя :) и т.н. стана пет часа.

Вечерта беше вторият тест по мрежова сигурност. Направих го за единайсет минути и половина и изкарах 26 точки. Забавното беше, че знаех кои въпроси съм объркал, но просто винаги се колебаех между два отговора. Сигурно ако бях питал господа преподавателите щяха да ми дадът достатъчна подсказка за да ги оцеля :-) Като цяло резултатите не са зле среден резултат 20 точки. Миналият път беше повече но пък и теста беше по-лесен (IMHO).

След теста бяхме в Торонто. Мислех да не ями нищо, но просто не успях да издържа. Там правят страхотни спегети с риба тон, запечени с кашкавал. В комбинация със чесновото хлебче, човек трябва да владее силата като Master Yoda за да издържи ида не си поръча. ManiaX-а ме наруга, че не съм блогвал редовно. На това му викам двоен стандарт! Аз от началото на годината нямам пропуск, а някой хора пишат, от дъжд на вятър, а мен ме обявяват за несериозен :)

Минах през офиса и се заиграх с blog-а. Не съм попълвал липсващите дни, а си оправях RSS генератора за да може да се валидира това, което вади. Оправих и няколко дребни грешки в HTML кода. Добавих връзка към самият RSS валидатор на края на страницата. Наваксвах пощи и се дивях на тъпанарските коментари, който са писани в linux-bg.org. Но за това утре повече.

[ Коментари: 2 ]
Коментари

Ееее... стига де Жоро, като не ми е локал блога, и преди като нямаше възможност за добавяне на стари логове от днешна дата... ама виз сега а? :П
Бтв, не се ли пише спАгети, не спЕгети?
Може и аз да съм с грешка ама нямам тълковен речник под ръка, а бъркам... Самбука е, не Замбука, бил съм в заблуждение :)

Написа valqk (www) на 10-Jun-2004 21:48


Елементарна правописна грешка Watson! И на най-добрите се случва. А спАгетите наистина бяха добри :-)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 11-Jun-2004 09:43


Сряда, 9 Юни 2004

Попълних липсващите дни в дневника. Сутринта ми кипна чайника и ми идеше да убия някой. Имам търпимост към много неща, даже бих се определил като човек с доста дебела кожа, който малко неща могат да го развълнуват. Обаче четейки любимият ми български сайт за Линукс - Linux-bg ме хвана ме яд на всичките разбирачи, селяни и малоумници, който никога нищо не са направили но пък имат усти дето с едни камион лайна не можеш да затвориш. Коментара е по-повод ей тази новина и коментарите към нея. И по-конкретно отговор на някой си, който твърди, че познавал пичовете от БСМ и те били "стадо гадове", както пеят Ъпсурт. Е ето го моето мнение по-въпроса. Това е редактирания вариант (първоначалният беше доста по-цветущ, но така и не го публикувах):

---------------------

Познаваш хората - чудесно. Аз БСМ не ги познавам, не ми и трябва, нито съм им приятел нито съм им фен, нито съм им никакъв. Най-лесното е да оплюеш някой, който е направил нещо, което на теб поради някаква причина не ти харесва. Размахай няколко винаги работещи определения, наречи го комунист, предател, продажник и си готов. Само че не е там проблема.

Проблема е че май на повечето пишещи тук им обягват въпросите, как според вас свободният софтуер ще стане обществено достяние? Как хората ще научат за него? Как държавата ще спре да харчи грешни пари, въпреки че има алтернатива? Как свободата, която ние имаме, може да бъде получена и от другите хора?

Ако за вас е достатъчно вие да сте добре - чудесно! Няма да е за дълго...

Но ако все пак сте разумни хора и искате да се случват хубави неща в страната, където живеете, какво предлагате? Какво правите? Едва ли някой иска да си цапа ръцете с политици и подобни създания. Само че за да се промени нещо това се налага. И изобщо замисляте ли се, че ако не се борите за свободате си тя ЩЕ ВИ БЪДЕ ОТНЕТА!

"Аз си ползвам Линукс и политиката не ме интересува!".

"Как смеят тия от ССС да си говорят с комунистите?".

Да не мислите, че нещо ще се промени с писането из сайтове, като този. За съжаление се изискват действия в реалният свят. Срещи с хора, който дори и да не подкрепям в идеите им, могат по някакъв начин да помогнат на НАШИТЕ идеи! Преди година нямаше никаква надежда. Никой не беше чувал що е то свободен софтуер и си нямаше представа за нещата. Под никой имам предвид, никой извън средите на техничарите. Винаги е по-добре да правиш нещо отколкото да не правиш нищо. И ако утре някой се заинтересува да бъде направена демонстрация на линукс в централата на СДС, НДСВ, Бирената партия, Партията на ромите, ДПС и изобщо няма значение къде, пак ще отида и ще се опитам да отворя очите на хората и да им покажа, че свободният софтуер става. Ще им покажа и ще се опитам да им обясня защо използването на свободен софтуер е добро нещо, какви са ползите, какви са недостатъците и всички онези работи, който според мен са ЕЛЕМЕНТАРНИ и честно казано ми е писнало да ги приказвам всеки път. Само че са елементарни за мен и теб, не и за хората, който имат нужда от това да им се отворят очите.

Пишете си коментари, не ми пречите. Е хайде да си го кажа както винаги съм го казвал няма какво да си кривя душата: "През оная работа ми е за хората, който само седят и мрънкат". Всички, който изхабиха време да пишат тук коментари по-добре да бяхте седнали да напишете нещо полезно да се видите с поне един човек и да му обясните защо ползвате свободен софтуер. Пак ще повторя "по-добре да направиш нещо, отколкото да не направиш нищо". Езиците можем да си ги чешем в кръчмата. На маса и пишещи анонимни коментари всички сме силни, когато дойде време за действия всеки път се събираме няма и десет човека :-(

---------------------

А тук можете да прочете и мнението на Йовко. Както винаги добре казано и на място. Respect!

Също и мнението на Дончо. Отново на място. Забележете следващият коментар колко е малоумен.

[ Коментари: 4 ]
Коментари

Напълно съгласен. Това се случи по подобен начин преди няколко години, когато аз бях в управителния съвет (и за това в момента не съм и член на ССС).

За мрънкащите - flame, и толкова...

(а, м/у другото, то да се съберете повече хора, ама никой не ми е споменал за такова събитие, и нямаше отде да науча... да взема пак да стана член на ССС?)

Написа Васил Колев (www) на 09-Jun-2004 15:02


До последният момент не се знаеше твръдо. Това си беше осиране от страна на организаторите. Затова и не успяхме да го обявим както трябва.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 09-Jun-2004 15:04


Аве кво им се хващаш на тея друсалки :) Басирам се че повечето от тея дето са писали коментарите в Линукс-бг.орг ... не знаят какво е линукс и не са работили на нищо друго освен Уинблоуз ЕксПи :P~

Написа Sasho (www) на 09-Jun-2004 15:05


ManiaX, какво чакаш ;)

Написа yovko (www) на 09-Jun-2004 21:03


Четвъртък, 10 Юни 2004
16:18

Пуснах mailman да се оправя с вътрешните ни пощенски списъци. Не е никак трудно ако следваш документацията. Мигрирах няколкото списъка, който досега работеха като общ alias на всичките адреси, който трябваше да ги получават. qmail-а си се справяше, но хората забравяха да натискат Reply-All :)

Mailman-а ще се окаже благина, май. Нищо че е писан на python. Сега остава да му разуча пълните възможности и да се възползвам от тях. Като гледам как архивите и минималното тръгна без проблем съм доста обнадежден. Чудно единствено, че install скрипта не оправя правата на някои от директориите и трябваше да се пусна check_perms -f на ръка.

Следваща цел dhcp и грозен firewall какво и от къде може да излиза...

[ Коментари: 6 ]
Коментари

Хм, то това с permission-ите най-вероятно е от дистрибуцията, при мен не го прави ... </flame> :)

Давай, тормози го, да можем после заедно да убедим Спас да мигрира lug-bg от majordomo на mailman, че искам да намалим това 5минутно забавяне, което прави проклетото majordomo...

А, да, интересно ми е, как се оправя комбинацията mailman и qmail, ама с голяма листа, ти имаш ли такава?

Написа Васил Колев (www) на 10-Jun-2004 21:58


Уффффф.... Жоро, имаш предвид, че ти харесва това, че Mailman сам си слага Reply-To хедър, така ли? :( Това не винаги е добре - или поне не и ако не можеш да го конфигурираш някак така, че да не го прави, ако в съобщението *вече има* Reply-To. Като идеален пример виж сутрешното ми съобщение до lug-bg - отговорих на Георги Данчев, като направих CC до друга листа и понеже моят отговор беше малко по-подходящ за другата, сложих Reply-To натам... е да де, ама lug-bg напълно го игнорира и го замени със своя :( Добре, че се бях сетил за тази възможност и го бях сложил в коментар в самия текст на съобщението :)

Написа Петър Пенчев (www) на 11-Jun-2004 07:30


А, и още нещо - ако работиш с qmail, от' не ползваш ezmlm?! :)

Написа Петър Пенчев (www) на 11-Jun-2004 07:31


ManiaX, ./configure ; make ; make install няма нищо общо с дистрото :) бъга е в Makefile-то на пощальона.

Пенчев, хареса ми програмката, защото без особени услия, тоест само с прочитането на INSTALL и README я пуснах, работи много добре и върши чудесна работа. С qmail няма никакви проблеми, работи супер. Ползвам само един скрипт qmail-mailman.pl, който ми прави alias-ите. Честно казано не ми се занимава с ezmlmm, не ми трябва толкова бързо разпращане.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 11-Jun-2004 09:40


Ако съм разбрал правилно mailman-а, Reply-To може да не го пипа, а може просто да си добави там адреса на пощенският списък през който е минало. Не съм го тествал обаче. ManiaX-а е по-голям спец по пощенските списъци, той да каже.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 11-Jun-2004 09:51


Пенчев, може да се каже на mailman да запази стария reply-to хедър... Специално в последната версия го има това, инсталирай един (така и така щеше да ставаш mx за bgnog), и разгледай :)

Написа Васил Колев (www) на 11-Jun-2004 09:51


Петък, 11 Юни 2004
15:20

Винаги съм твърдял, че mozilla е благина. Днес просто случайно открих поредното потвърждение на думите си. Свързано е със сигурността и с опитите на разни гадове да лъжат хората като има изпращат адреси от вида www.yahoo.com@193.110.159.14. Един нетрениран човек ще си помисли че ще се отвори www.yahoo.com но всъщност частта преди @ символа се подава като потребителско име към сайта с адрес 193.110.159.14.

Та да се върнем на mozilla. Под Linux със средното копче на мишката се отваря адресът, който в момента е в бързия clipboard. Тази функционалност я ползвам много често, но днес случайно във clipboard-а беше емайл адресът ми (georgi@unixsol.org). Какво беше учудването ми, когато се опитах да го отворя като URL и Mozilla ме извади прозорче в което ме питаше нещо, което досега не бях виждал. Буквално преведено ми казваше:

"Ще влезете в сайта 'unixsol.org' с потребителско име 'georgi', но уеб сайтът не изисква ползването на потребителско име. Това може да е опит да бъдете подведен.

'unixsol.org' ли е сайтът, който искате да посетите?".

Много учуден и развесен натиснах "не" и замислих колко просто и хитро са решили проблема с подвеждането на потребителите. Браво на пичовете от mozilla.org! Още една причина поради, която Интернет Бъгплодер го духа.

[ Коментари: 6 ]
Коментари

Без каквито и да е намерения да защитавам Бъгплодера ;): поне това се сетиха да махнат M$ от "великия" си браузър. Scheme-ите от вида www.cnn.com@212.15.50.80 вече не сработват и exploder-a дава "Invalid syntax error". Пак е капка в морето от проблемите на IE, но е по-добре от нищо...

Написа Иво на 11-Jun-2004 14:34


И като направим статистика колко процента от ползващите ие са с последните версии, се вижда че това с нищо не помага.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 11-Jun-2004 15:03


Честно казано, и в Мозила това не е от чак толкова отдавна. Не си спомням точно, но беше в рамките на последните година-две - спомням си, че го видях в release notes на поредната версия.

Написа Петър Пенчев (www) на 11-Jun-2004 16:48


При мен, на файърфокса не ми каза нищо, просто го отвори...

Написа valqk (www) на 11-Jun-2004 20:30


отворете data.bg с 0.9 под windows - да видите колко е раздвижен сайта :)

Написа minavasht на 13-Jun-2004 11:24


phree сървърите не ме интересуват. Некъдърният има код още по-малко.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 13-Jun-2004 12:08


Събота, 12 Юни 2004

Пак ходихме на Панчарево. Този път бяхме повече хора и една лодка нямаше как да ни събере. То и лодка нема :) Затова пък взехме две водни колела и обиколихме цялото мръсно езеро. Доста приятна тренировка. Луд умора нема, само се поти, а и тена ми се поддържа в добро състояние.

Вечерта си дадох последните пари за кино. Гледаше ми се нещо, а когато пристигнах в 23:15 в Арена нямах голям избор (да не кажа никакъв). Взех си билет за The Punisher (Наказателят) в 23:20 и веднага влязох в салона. От филма не очаквах нищо и получих точно каквото очаквах ;) Тъп е дори за филм правен по комикс. Спестете си петте лева. Ако някой изяви желание да ви води на този филм, можете спокойно да му откажете и да спестите и неговите пет лева. Взривовете са малко, стрелбата е малко, секс няма, мохабетите са тъпи, историята е ужасяващо плоска и т.н.

Неделя, 13 Юни 2004

Неделя, любим ден! Спах цял ден и чак вечерта отидох на гости за да гледам Формула 1 в Канада. Шуми отново им счупи зъбите! Състезанието като цяло беше интересно макар че от осем старта седем пъти Шумахер е първи.

След формулата гледахме мача Франция - Англия. Ей на това му викам красив футбол. Перфектни пасове и много игра. Англичаните нямаха късмет обаче :( Жабарите в последната минута им набутаха два гола (тия калитковци) и спечелиха въпреки, че двата отбора бяха равностойни през цялото време.

[ Коментари: 5 ]
Коментари

"Жабарите" не са ли по принцип Италия? :)

Написа Любомир Захариев на 15-Jun-2004 13:53


На мен също ми хареса мача, така им се пада на Англичаните надувки, мислеха да се отърват с един гол и мисля там им беше грешката, а и Бекъм манекена се издъни яко заслужено си паднаха макар че и аз исках да бият

Написа Георги Иванов на 15-Jun-2004 13:59


Италианците са пицаджии :) Баш французите са жабари, щото ядат жаби. И аз съм опитвал и не са нищо особено.

А Бекъм наистина не трябваше да бие дузпата. Този който си го спънаха трябваше той да си я бие, Бекъм се осра яко.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 15-Jun-2004 14:29


Ами и аз бях за англичаните, но след този "съдия" вчера... ми ще се радвам да отпаднат честно да си кажа....

Написа Любомир Захариев на 15-Jun-2004 17:18


Айде, айде се съдиите са ни виновни :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 16-Jun-2004 08:58


Понеделник, 14 Юни 2004

Ранно ставане, защото трябваше да пътуваме към Пз за да вадим разни глупави хартийки. Естествено не стана без връзки. Много ми е смешно, когато някои хора не разбират от човешко отношение. Ти му разправяш хайде бе ни ма карай сега да вкарвам връзки дай ако трябва ще почерпим, имам рожден ден, а наглеца се дуе. Е хубаво де щом не искаш... Едно телефонно обаждане и след 15 мин, когато се връщам вече са любезни и ми свършват работа. Ама що трябва да е така.

По пътя на обратно ни валя адски дъжд. На 20 метра пред колата нищо не се виждаше и беше доста страшно. На разни психари с камиони обаче дъжда не ги спираше да се движат със 100км/ч и да засичат колите който се опитват да ги изпреварват.

Вечерта проспах 2/3 от Спасяването на Редник Райан. Велик филм, ще го гледам целият, обащавам. 20 мин преди края трябваше да го прекъснем, защото почваше поредният мач. И то не какъв да е мач! Швеция - България! Нищо подобно на вчерашният. Нашите се мотаят като мухи без глави по четири човека гледат топката докато минават шведите покрая тях, а като почнат да подават, ритат по селски както са ги учили. Коментатора постоянно си спомняше какво било преди 10-20-30-100 години все едно има значение. Напукаха ни ряпата чудесно с 5:0. Поне се изкефих на голове. Айде наш'те!! ...на самолета.

[ Коментари: 1 ]
Коментари

Верно ни напълниха баницата с късмети, мислех само с 3 гола да се отървем ама уви резултата беше хандбален, Бербатов мисля , че ще е добре да се преорентира в професията виж да подпира некоя асма или колче за домати по ще му отива. Редник Раян си заслужава наистина малко тежък филм , но е хубав :)

Написа Георги Иванов на 15-Jun-2004 13:46


Вторник, 15 Юни 2004
12:57

Подготвям си плановете за лекциите, който ще водя в Правец, тази събота и неделя. Сигурност, КДЕ, Slackware все неща, който са ми близки :) Предполагам че събитието ще стане добре и на хората ще им е интересно.

От няколко дни се каня да напиша едно голямо мрънкане. По повод обичаният OpenOffice и по точно OpenOffice Calc (електронната таблица). И аз го обичам...само да не работя с него. Ще ме извиняват разработчиците но не мога да си обясня няколко неща. Съвсем малко пипване трябва за да се улесни много работата. Защо не го правят? Дълго време (около година, всеки ден) съм работил с Excel 97 и насън да ме вдигнеш мога да правя с него чудеса. Онзи ден се опитах да направя таблица с Calc, която не е нищо особено - най-елементарен бюджет. След 15 мин работа вече много се бях изнервил. Защо? Първо - много прости операции, като например изтриване на данните в клетка ми искат потвърждение. Натискам Del и ме пита какво точно съм искал да изтрия - съдържанието, формулата, форматирането и т.н. Е добре де, не може ли да сложите по подразбиране каквото прави най-популярната програма вместо за най-елементарна операция да ме питате. Да не говорим че щом съм натиснал Del искам ДА ИЗТРИЯ КАКВОТО ИМА В ПРОКЛЕТАТА КЛЕТКА! Маркирам колона или ред с бързият клавиш (ctrl+space или shift+space) опитвам се да маркирам още една със shift+стрелка на някъде и не работи. Размаркира ми първата. Е супер! Ctrl+1 (отваря диалога за гласене на клетка) не работи, сигурно е друг бързия клавиш ама не успях да го намеря. Опитвам се да преименувам sheet като кликам два пъти върху него и не става. Не успях да открия как да обединя две клетки. И още няколко подобни дребни неща.

Всички тези неща, който пробвах са улеснения за човек, който знае как се работи с Excel. Не че не успях да си свършва работата и без тях, но ми отне много повече време и нерви.

Преди време четох едно интервю с човек от микрософт, който разказваше как са направили Excel много популярна електронна таблица навремето, при условие че Lotus 123 ги е ритал здраво по задника и бил номер 1 тогава. Осъзнали са, че трябва да направят РЕДАКТИРАНЕТО в таблицата лесно. Според техните проучвания огромно количество хора използват активно възможностите за форматиране на таблицата и много малка част от тях, advanced възможностите за problem solving, извратените формули и т.н. Честно да си призная и аз не ползвам нищо повече от sum() и най-елементарни артиметични операции. В момента форматирането на таблиците в OpenOffice Calc според мен е Pain In The ASS и този факт комбиниран с променените или просто неработещи бързи клавиши за достъп до функционалостите го прави лично за мен ужасно неприятен за употреба за разлика от Excel, който според мен е единствената микрософтска програма, която става за нещо (като изключм flight simulator-а в нея :)

[ Коментари: 4 ]
Коментари

shift+Del трие без да пита ;) стига плака.
Ако беше работил с казармата на ОпенОфис а сега те караха да работиш на Exel - пак щеше да мрънкаш ;))
Па и хората са помислили за такива като теб, нали си има редактор на клавишите

Написа GaBOSS (www) на 15-Jun-2004 19:58


Бе shift+del е хубава комбинация ама стандартно del е трябвало да го направят просто да си върши работата. Клвишите знам, че мога да си ги прередя ама ако на всеки компютър тръгна да ги пререждам няма да е хич удобно.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 16-Jun-2004 09:00


Георги, стига се бунтува. Мога да ти спретна малък курс за OpenOffice.org
Клетките се обединяват от Format-->Merge cells-->define.
Лично на мен даже ми е по-удобно, защото често за Format cells определям рамките на клетките. Та не ми е удобно да прищраквам насам натам в диалоговата кутия, която показва Excell-ът.
Освен това confirm delete се "изкличкваше" отнякъде.
От toos-->options-->print задаваш какво да печата: целият документ, само текущ sheet и пр.
Само едно нещо не ми харесва - описваш нещо по редове и като натиснеш "enter" е хубаво да ходи на клетката, под първата на горния ред, която си попълнил. Както в Excell. Ама то това е бял кахър.

Тия options са направо кефещи на моменти, можеш да зададеш формат и версия на формата, в която да запазваш файловете by default. И други неща, за които в момента не се сещам.

Иначе - въпрос на навик. Като свикнеш с таблицата на OpenOffice, другите ще ти се струват дървени ;-)

Написа Роси на 16-Jun-2004 15:23


Бързите клавиши си ги оправих, обаче не успях да намеря къде се маха потвърждението за Del :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 17-Jun-2004 07:39


Сряда, 16 Юни 2004
15:54

Как трябва да се справи човек с български спамер? Да има и такава порода помияри - "български спамери", който пращат пощи с някакви реклами и чак най-нагло ти предлагат да се отпишеш от списъчето им, все едно някога си се записвал.

Е аз с такива как се справям. Обикновенно те са достатъчно големи тъпаци за пращат от истински адрес и да не се крият много-много. Разглеждам сайта много внимателно с 50-ина Apache Bench процеса и обикновенно се оказва, че сайта спира да работи, защото е смотано направен (май в Българя няма сайт, който да издържи на 50 паралелни ab-та с настроено concurrency на 200 примерно). След ми писне да разглеждам сайта откривам каквито мога валидни емайли за контакти с господа спамерите. Записвам съобщението което са ми пратили и го преадресирам до тях. След което им го изпращам десетина хиляди пъти. Все пак предложението, което ми изпращат предполагам ги интересува и тях. След една такава терапия, която ако ми се занимава продължава и през следващите един-два дни, хората разбират каква голяма грешка в живота са направили с това, че са решили да спамват хората и по някакви неведоми пътища са спамнали и мен.

Мили български спамерчета, молете се на спамерските си богове никога да не получа поща от вас. Описаното по-горе е едно от малкото неща, който могат да ви се случат, така че си опичайте акъла.

17:10

Два много ценни сайта - BugMeNot.com и Mailinator. Какво ли не измислят хората :)

[ Коментари: 1 ]
Коментари

Аз съм получавал оферта за покупка на автомобили.
Мислех да си искам безплатен, но имах по важни работи от това да си врънча автомобил без пари.
Нищо, следващият път.

Написа Димитър Василев на 16-Jun-2004 13:27


Четвъртък, 17 Юни 2004
12:48

Една от най-интерсните статии, който съм чел в последно време - How Microsoft Lost the API War. Препоръчвам я на всеки, който си има взимане даване с разработката на софтуер. Малко е дълга но пък е поучителна. Единият от изводите, който си извадих от нея, е че разработчиците на windows приложения ще страдат много през следващите години. Което пък мен ме устройва напълно. Така или иначе повечето са некъдърници. Аз за щастие нямам нищо общо с тях, а съм от хората който могат да накарат "HTML to sing", както го е написал Joel :)

Много ми хареса и описанието за грозните hack-ове, който са добавяни в windows само и само за да работят бъгавите приложения.

13:37

За пореден път ми се случва да попадна на сайт, в който се ползват микрософтски технологии и да остана удивен от нивото на сигурността му. Този път жертвите бяха www.trud.bg/books, www.humourbg.com, www.fishbg.com и www.mysticbg.com. (не работят без www.). Абсолютно навсякъде има възможност за SQL Injection атаки и единственото което ги спасява донякъде е че ползват Access за "база данни" вместо MS SQL Server. Идете на тези сайтове и си поиграйте. Дори и най-елементарните неща, който искате да пробвате водят до бъгване на софтуера им.

Казвал съм и пак ще повторя - писането на ASP код не е професия, това е диагноза. Лечението е дълго, продължително и включва невероятно количество набиване на мозък в главата на този, който е лекуван. В 99.5% от случайте лечението е неуспешно. Малоумното същество, което пише код с такова качество в края на краищата трябва да бъде убито за негово добро (за предпочитане с камъни предшествано от натопяване в катран и оваляне в пера).

17:53

Цял следобед пиша планове за лекциите, който ще водя в Правец. Засега съм готов с Представяне на Slackware Linux и Представяне на проекта KDE и неговите програми. Утре ще дооправя Механизми за сигурност в UNIX OS - базирано на лекцията, която водих във ФМИ по Мрежова Сигурност.

[ Коментари: 5 ]
Коментари

мда.......
ако например отворите http://www.trud.bg/books/opinionenter.asp?bid=7682 с Mozilla и кликнете Изпрати на празни полета, излиза съобщение и мрънка. Ако го отворите с Опера резултата е:

Microsoft JET Database Engine error '80040e21'
Field 'BOOK_coments.name' cannot be a zero-length string.
/books/opinionenter.asp, line 148


Явно проверката с javascript още е на мода:)) Нещо като "evergreen чалга"

........../

Написа luciuz на 17-Jun-2004 12:03


http://georgi.unixsol.org/diary/
Четвъртък, 17 Юни 2004
13:37
"За пореден път ми се случва да попадна на сайт, в който се ползват микрософтски технологии и да остана удивен от нивото на сигурността му. Този път жертвите...."
12:48
"Една от най-интерсните статии, който съм чел в последно време - How Microsoft Lost the API War. Препоръчвам я на всеки, който си има взимане даване с разработката на софтуер. Малко е дълга но пък е поучителна."

http://www.joelonsoftware.com/articles/APIWar.html
"ASP.NET is brilliant; I've been working with web development for ten years and it's really just a generation ahead of everything out there. "
;)

Написа Just another programmer на 17-Jun-2004 19:18


Чудесно събиране на 2+2 и получаване на 7.
Някъде да съм се изказал против технологиите? Я прочети внимателно, дори и добра технология може да бъде използвана некъдърно от "програмист", който не става дори за копане на овошки. Отделен е въпроса че не съм съгласен с Joel, че ASP.NET е най-доброто нещо след готово нарязания хляб.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 18-Jun-2004 07:45


Едно от забавните следствия на Joelовото писание е, че ме усведоми за следния видео материал

http://www.ntk.net/ballmer/mirrors.html

направо да настръхне човек от ужас...
некой знае ли подробности за въпросната реч?

Написа Бобсън на 25-Jun-2004 03:05


Един от по-интересните варианти е да питаш Google :)

http://www.google.com/search?q=%22developers+developers+developers+dev elopers%22

Повечето от писанията, които ще намериш (кажи-речи пропускайки първата станица, която е почти само mirrors на клипчетата), са от хора, свързани по някакъв начин с Microsoft (все пак трябва да има причина да са били на тази MS Developers Conference, нали?), но може да се събере някаква обща картина за това какво всъщност се е случило.

Написа Петър Пенчев (www) на 25-Jun-2004 10:09


Петък, 18 Юни 2004
18:22

Чака ме работа, а не ми се почва. В такива моменти се занимавам с какво ли не само и то само и само за да правя нещо друго, но не и това, което трябва. Обнових всички машини на -current (елементарна операция) след което се бъзиках се с Twiki-то на FSA. По сайта има да се пипнат разни работи и се надявам в най-скоро време да се занимая с него. Ще разкарам гадните таблици и неприятните дизайнерски хакове и ще го направя както си му е реда с CSS и валиден HTML. Това Twiki-то не е чак толкова зле, а за моя голяма изненада дори си спомних паролата, с която се бях регистрирал. Не успях да намеря обаче от къде се редактира заглавната част на HTML-а. Там където са описани META тагове и връзките към CSS. В неделя като се върна от Правец ще го открия.

[ Коментари: 3 ]
Коментари

Това със заглавната част било някъде в самото Твики, ама Ясен като ми обяснява дори аз не разбрах къде е...само схавах, че всъщност то си генерирало някакво негово си...май...

Написа sebastianz55 (www) на 18-Jun-2004 18:40


Ако е същото с което аз съм работил, е доста трудно откриаемо :)
Мисля, че беше на главната страница, някъде най отдолу, му даваш да редактираш цялата страница, после слагаш линка... нещо от сорта беше... на мен ми отне известно време докато намеря от къде ставаше, даже и втория път като ползвах туики :)

Написа valqk (www) на 19-Jun-2004 10:37


? Питайте бре хора ;) ;Р Значи заглавката на html-а е в системните шаблони на twiki. Тоест за да се смени, трябва да се съгласуваме и когато кажеш, Жоро, да ги променя. Това - за да няма дълго отсъствие на сайта ;)

Другият вариант е да направя връзка към шаблоните в директорията /pub, в която има http достъп... Но ще върши работа само да изтегляне, нали се сещаш... Затова е малко сложно и съм го оставел така.

Иначе, идеята на уики е да е лесно за работа и да не се пречкат изобщо разни тагове (макар че в нашето има, заради по-джиджания дизайн ;). Та затова заглавката е изнесена в шаблоните.

Но то не е болка за умиране - като решиш, кажи, ще сложа един мета към css..? Ще дадеш и css-а и готово (даже временно може да е "отдалечен"... ?

Написа turin (www) на 21-Jun-2004 05:55


Събота, 19 Юни 2004

Изритах рано-рано ManiaX-а и се засилихме към Правец. Това което си спомних за пътя беше, че има едни големи табели на магистралата, който показваха къде се намира селцето на Бай Тошо. Само че така се бяхме разприказвали, че табелите неизвестно как не ги видяхме и си цепехме направо като пичове. За щастие (хмм...) това продължи докато двама любезни полицаи не ме спряха, заради превишена скорост и неправилно изпреварване. След като им обясних, че бързам за Правец и ги почерпих, момчетата със смях ни обясниха, че града съм го подминал с около 20 километра!

Хайде връщай се обратно...

Намерихме отбивката, слязохме от магистралата и свихме по една табела на която пишеше "Правец 2км". Брех, мамка му, карам, карам, като че ли повече от два километра минахме. Почнахме да се съмняваме, а когато видяхме табелата "Етрополе" вече бяхме сигурни. :)

Пак обърнахме и почнахме да търсим Правец. Омагьосан град - не иска да го открием!

След 10-15 мин каране до града и след още 10 лутане намерихме УКТЦ, където семинара тъкмо започваше.

Каладан говори някакви общи приказки за лицензи, Линукс, свобода, етц. Аз не успях много да ги чуя, защото като видях че човека се е подготвил с презентация и ми стана съвестно, че ние дойдохме само с 7 листа планове на лекциите. Грабнах на Румен лаптопа и седнах на OpenOffice Impress-а да правя първата си презентация през живота. Оказа се, че не е толкова трудно и за няма и 40 мин бях направил презентациите за Линукс ядрото и за сигурността в UNIX операционните системи (въпреки, че ManiaX-а се дърпаше и не искаше презентация).

Слушах лекцията за ядрото (която беше дългичка), а докато траеше следващата (за настройване на мрежови услуги под Линукс) успях да довърша и презентацията за представянето на Slackware. Използвах за основа плана, който си бях разработил. Междувременно се бях преместил на лаптопа на Каладан, защото Румен остана без батерия. Той ме снима кой знае защо горд, че му работя на лаптопа :-)

Последва моята лекция "Механизми за сигурност в UNIX операционните системи". Ето я и самата презентация. ManiaX-а ми суфлираше някои неща, който бях забравил и като цяло се получи доста добре. Все пак тази лекциика съм я водил в курса по Мрежова сигурност така че издънки нямаше как да се получат (да бе!).

Малка почивка и отнова моя милост е на линия с микрофон на главата. Този път представях Slackware Linux. Връзките към планът и презентация ги има малко по-горе в текста. Мисля че се справих добре.

След като хапнахме ManiaX-а говори за Debian. Лекцията му беше интересна, макар че хора бяха започнали да се уморяват (не е лесно цял ден да стоиш и да слушаш, дори когато говоря аз :) Имаше доста въпроси към него.

Слушах само началото на лекцията за Mandrake и решихме да си ходим, защото много се бяхме уморили и перспективата за купон вечерта никак не ни се виждаше забавна. Снимахме се при паметника на Тодор Живков и се засилихме към София.

Ако ви кажат, че е гадно да се возиш в кабриолет с 90-100км/ч по магистралта - не им вярвайте!

Вечерта Наков имаше рожден ден, но просто нямах сили да отида, пък и трябваше да правя презентация за KDE на сутринта. Яд ме е че не отидох, било е весело :(

P.S. Презентациите са в OpenOffice формат и могат да бъдат използвани свободно за всякакви цели. Единственото условие е да ме споменете с добро.

[ Коментари: 6 ]
Коментари

Как защо те е снимал, работиш на Debian :P

Написа Васил Колев (www) на 23-Jun-2004 19:40


Всичко е по-добре от виндовс, дори и дебиан...а дали... :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 23-Jun-2004 22:35


Поне не трябва да пишеш за него през ден в сайтовете, че е излязъл нов ъпдейт, щото той излиза всяка вечер :-D

Написа manitu на 24-Jun-2004 07:42


Дебиана малка работа, на ГНОМ работил нашия човек :)

Написа sebastianz55 (www) на 24-Jun-2004 07:54


Привет и от мен
може ли да качиш пак презентацията за ядрото т.к. в текущата версия има само един слайд... или самата тя е толкова :)

Написа GigaVolt (www) на 24-Jun-2004 16:10


Ми тя е толкова, за повече тормозете ManiaX-a.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 24-Jun-2004 16:12


Неделя, 20 Юни 2004

Стигнах до Правец без премеждия. Пък и времето беше по-добро от вчера, което ми даде възможност да се покефя на гледките около магистралата. Предпочитам да пътувам по Хемус вместо по Тракия, има много по-приятни неща като изгледи.

В УКТЦ представих KDE въпреки, че ми се спеше още. На записа най-вероятно ще си проличи, щом дори аз се усетих, че на няколко пъти повтарях едни и същи фрази. Просто мозъка ми спеше и не можеше да роди нищо по умно. Нямах идея да правя сравнения и изобщо да споменавам Windows и GNOME но в процеса на представянето на няколко пъти не успях да се стърпя. Ако правя втора версия на тази презентация имам да добавям доста неща, който се сетих че съм изпуснал.

Прибрах се в София и зачаках другите да се приберат от рафтинга. В последствие се оказа, че както бях в 12 на обяд в София, спокойно можеше да тръгна към тях и поне да ги гледам как се спускат по реката. Нищо другият път.

Следобед от нямане какво да се прави, гледах "Хрониките на Ридик". Приятно филмче, но ще трябва да го гледам на кино за да се изкефя на ефектите. Историята е интересна, освен това филма визуално е много добре направен. Ако сте фенове на Pitch Black и Вин Дизъл, 100% препоръчвам да се гледа.

Последва Формула 1 (rulez!) и мача България - Дания, който беше съвсем нормална излагация.

Понеделник, 21 Юни 2004

Случвало ли ви се е да сънувате, да знаете че сънувате и да искате да се събудите? На мен ми се е случвало няколко пъти и усещането никак не е приятно.

Вчера като заспах беше един от тези пъти. Сънувам че си стоя в стаята и гледам телевизия, най-интересното е, че се виждам отстрани как лежа и спя. Знам че сънувам и си казвам - трябва да се събудя. Опитвам се да се събудя, да се размърдам да извикам полагайки неимоверни усилия, но не успявам! Тръгвам към вратата и се опитвам да я отворя но усещам, че нещо ме дърпа назад сякаш вратата е изход от съня, а съня не иска да ме пусне. Доста неприятно чувство, все едно си затворник на нещо по-висше от теб. След много усилия успях да се събудя, но неприятното чувство остана, въпреки здравият сън който имах след това.

Дали този сън не се дължеше на това, че гледах Соларис преди да заспя. Тоест гледах го на пресекулки дремейки. Мозъка ми е попивал филма и след това си е изиграл шега с мен. Странна работа...

Вторник, 22 Юни 2004

Денят за вътрешно-фирмени срещи. Минават възможно най-бързо, защото предполагам на хората са им толкова досадни колкото и на мен. Но е нещо необходимо и задължително трябва да се прави. Когато бяхме пет човека нямаше чак толкова нужда. Но в момента сме петнайсетина и наистина има нужда поне по веднъж на седмица да "си сверяваме часовниците".

Вечерта похапнахме салатка, в която аз рязох доматите и краставици и се учудих колко добре се справих. Извадихме приятна ракиика и като класици (каквито сме) седнахме да гледаме мача, на салатка, ракиика и мохабет. Мача беше смотан, но пък мезето и питието не беше за изпускане :)

Сряда, 23 Юни 2004
16:15

I blog therefore I am (ManiaX стига си мрънкал допълних дните :)

Междувременно оправих интранет сайта ни да е по-полезен, а голямата новина е, че вече имаме официално интернет от BTC.net. 256Kbit международен 50% гарантиран. Това значи че страницата ми (http://georgi.unixsol.org/) се вижда от света и хората спокойно могат да я четат и да пишат коментари по нея.

23:59

По време на редовната бирена среща, четох Cosmopolitan. За пореден път се убедих че това е малоумно списание, което пише общоизвестни неща. Предполагам че на 16 годишни девойки е интересно, обаче тази възраст е далече от мен. Както е казал поета Sir Mix-a-lot:

When it comes to females
Cosmo ain't got nothin to do with my selection

Ако някой си го купи това списание може да ми даде да го "прочета" и да се похиля на глупостите му. От мен 3.50 няма да вземат никога. 350 цирея на гъза да им излязат.

[ Коментари: 5 ]
Коментари

Ииии най-после и мойта страничка ша са вижда значи ;) крайно време беше да си платите и вие за интернета като бели хора ;-))) Аааа да, тва трябва и да се полее май, особено пък след като вече знаеш и салата да режеш :)

Написа GaBOSS (www) на 23-Jun-2004 20:12


Хмм... Ами аз от десет дни я чета без проблем от Швейцария бе!
Или не съм я отварял директно, или я чета само през агрегатора, ама ми се струва, че и директно я отварях още около 14-15 Юни...
Бъркал ли съм се?

Написа Дончо (www) на 24-Jun-2004 07:13


По някакъв начин се е промъквал трафика. Не ми е много ясно как но и google я индексираше.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 24-Jun-2004 08:12


Може би http://fsa.kicks-ass.org/ се е явявало нещо като "прокси" - там има достатъчно линки към тебе...
Но май и трафик се е промъквал, защото аз я четях!

Написа Дончо (www) на 24-Jun-2004 08:23


Еее разглеле и честито за международния.
Имаше наистина някаква измама с трафика, защото на на мен ми я отказваше, а bloginess четеше rss-овете.

Но си е друго в зелено.

Написа пейо (www) на 24-Jun-2004 16:17


Четвъртък, 24 Юни 2004
12:29

Знаех си че днес е денят в който ще излезе Slack 10.0. Локалното огледало е обновено (този път май поставих рекорд), сваляй на воля народе:

Slackware 10.0

rsync -av mirrors.unixsol.org::slackware-10.0
http://mirrors.unixsol.org/slackware/slackware-10.0/
ftp://mirrors.unixsol.org/slackware/slackware-10.0/

Slackware 10.0 ISOs - неофициални, направени са от мен. В официалните подреждането на пакетите по CD-тата е различно.

rsync -av mirrors.unixsol.org::slackware-10.0-iso-unofficial
http://mirrors.unixsol.org/slackware/slackware-10.0-iso-unofficial/
ftp://mirrors.unixsol.org/slackware/slackware-10.0-iso-unofficial/

Официалните ISO-та се намират тук:

rsync -av mirrors.unixsol.org::slackware-10.0-iso
http://mirrors.unixsol.org/slackware/slackware-10.0-iso/
ftp://mirrors.unixsol.org/slackware/slackware-10.0-iso/

17:43

Луд ден. Купона тече. Празнуваме излизане на Slack десетка. Свалям официалните ISO образи от mirrors.evrocom.net, неизвестно защо BitTorrent-а върви бавно. Добре че някой ги сваля по-бързо от мен. http://mirrors.evrocom.net/slackware/ а при мен са на http://mirrors.unixsol.org/slackware/slackware-10.0-iso/ вече двете CD-та, който са важни са свалени. Останалите са изходни кодове, който не по-принцип не трябват.

Хайде наздраве аз вече пия 6-та водка.

[ Коментари: 11 ]
Коментари

ще те затрудни ли да блог-неш като качиш официалните (предполагам изпращането на мейл ще те)? За да ги изтеглим до Варна.

Поздрави

Написа Георги на 24-Jun-2004 11:35


Не естествено :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 24-Jun-2004 12:46


Да е жив и здрав Новият Слак - http://www.weblinuxhelp.com/pics/slack.gif

Написа Петър на 24-Jun-2004 18:01


Забравих най-важното! Ха честит ни нов Слак! Какво щях да правя ако Свободников не ме бе подлъгал преди 4 години да сменя Мандрейка със Слак? Сигурно щях да съм дебианер :Ф

Написа Георги на 25-Jun-2004 05:28


Ще постнеш ли миррор на исотата във Варна, за да ги дръпнем в Добрич, че да е по-близо :)
Благодаря предварително!

Написа Krasimir Dimov на 25-Jun-2004 14:15


Е това за Варна зависи от варненци, аз там нямам нито сървър нито мрежа.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 25-Jun-2004 22:55


weblinuchelp дали си е платил за cms-а? Ако не, странно защо не спазва GPL лиценза на същия... Па после слагайте скрийнове за Слака

Написа Георги на 27-Jun-2004 08:47


Ако мислиш че разбрах какво си написал, жестоко се лъжеш.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 27-Jun-2004 09:41


Ми ако почнеш да ъпдейтваш и 10.0 ще е хубаво, и май
ще си първият. Вече има patches и за нея.

П.П. Благодаря за мирора, върши страхотна работа,
само ако беше малко по пъргав...

Написа Kostadin Karaivanov (www) на 27-Jun-2004 11:33


Какво да обновявам? Аз съм на 10.0 още от преди да излезе. Всички машини са ми винаги на -current. Ако ти е бавен огледалният сайт се оплачи на доставчика си. При 26-те 10-100Mbit линии, които имаме друго не мога да ти препоръчам ;-)

Пачовете, който излязоха са смешни. За вим (кой ли го ползва) и гаим (също, кой ли го ползва). Гаима е по-нова версия, във вима е забравен некъф файл. Общо взето ми е се тая щото и двете ми ги няма по-машините.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 27-Jun-2004 19:20


Не говорех за скоростта(това е последното което ме притеснява), а за редовността на ъпдейтите. Но ти най-добре си знаеш.

Keep on slackin' :-).

Написа Kostadin Karaivanov (www) на 27-Jun-2004 22:58


Петък, 25 Юни 2004
13:06

Как да накараме субтитрите да са извън филма, когато ползваме mplayer? Много лесно, използваме video филтър, който "разширява" филма и указваме на субтитрите да са най-отдолу. Самата команда е:

mplayer -subpos 100 -vf expand=0:-50:0:0 movie.avi

За повече информация отностно видео филтрите вижте man страницата на mplayer. Търсете -vf

23:59

Леле в студ. град колко завения имало. И ние обиколихме доста от тях (е поне четири или пет бяха). За съжаление бях с колата и не можех да пия. Обаче днес осъзнах нещо. Метъла вече не е за мен. Или поне ходенето по разни заведения като Хелоуин не е за мен. Някак си не мога да се идентифицирам с хората с черните якета, дълги коси и глави покащащи се в ритъм. Не че някога съм се идентифицирал с тях де. Прав ще излезе Спас, когато ми разправяше, че черната музика предизвиква съвсем различни реакции. В последно време започва да ми става ясно какво е имал в предвид (дори и той сам да не може да ми го обясни :)

[ Коментари: 7 ]
Коментари

Това е наистина така , но има и начин без да се пишат допълнитени заклинания, да се позиционират на черното поле долу. Това става като се ползва -vo sdl

Написа Николай Кирчев на 25-Jun-2004 10:45


MPlayer 0.92.1-2.95.4 (C) 2000-2003 MPlayer Team
CPU: Intel Celeron 2/Pentium III Coppermine,Geyserville (Family: 6, Stepping: 6)
Detected cache-line size is 32 bytes
CPUflags: MMX: 1 MMX2: 1 3DNow: 0 3DNow2: 0 SSE: 0 SSE2: 0
[cut]
Unknow option on the command line: vf
.........
тази опция явно я има при по новите версии,:)
аз затожа ползвам -vo sdl :) и си работи супер:)

Написа valqk (www) на 28-Jun-2004 07:34


MPlayer 0.92.1-2.95.4

дебианска му работа, от половин година има 1.0, че и 0.95 и т.н.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 28-Jun-2004 10:59


:) Доколкото си спомням, Валяка е на freebsd ... :) Стига руга debian, те по принцип нямат MPlayer в официалната дистрибуция, и желаещите си го компилираме (или ползваме някой външен източник на пакети, има няколко).

Ама както и си имаме български mirror на mplayer, наистина няма оправдание да се стои на толкова стар.

Написа Васил Колев (www) на 28-Jun-2004 11:56


Жоро, аз съм с debian , работят и 2 те опции.
П.С.
Василе, къде е този мирор ?

Написа Николай Кирчев на 28-Jun-2004 13:34


Кирчев, ftp://ftp.uni-sofia.bg/MPlayer/ ...

Жоро, недей да правиш такава връзка между хората, дето слушат праведна музика, и самата такава музика ... Да не говорим за дупките като Helloween, дето наливната им бира е опасна за здравето :)

Написа Васил Колев (www) на 28-Jun-2004 18:11


Как да не правя такава връзка, като тя се набива яко в очите ми. И мен ме кефи ама всепо-малко и по-малко. Сигурно съм станал по-социален тип ;)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 28-Jun-2004 21:31


Събота, 26 Юни 2004

Стегна ме шапката и ми се ходеше някъде. Някъдето, където отидох беше виадуктите на Клисура. До там са сто километра, обаче исках да видя от къде ще скачам в най-скоро време. Самият път беше супер с изключение на няколко участъка, където изобщо не можеше да се нарече път. На отиване карах през някакви високи мостове и мина през ума, че може би някой от тях е виадукта, който търся, но не се спрях и смело влязох в Клисура.

Естествено там нищо не открих, а по щастлива случайност баща ми се обади точно, когато бях тръгнал да се връщам за да потвърди, че всъщност съм подминал мястото за скачане (редовният номер да се изгубя или да не открия нещо).

Върнах се и спрях на моста за да погледам. Гледката е невероятна! Пред теб се простира малка долина, а над нея е Стара Планина. Под теб има 75 метра до реката, която тече долу. Всичко е зелено и свещо. Скачането от тук ще е приятно приключение. Няма да има нужда да се качва човек на парапета, защото може да стои от външната страна. Доколко ще помогне това при скачането - не знам. Най-вероятно няма да помогне с нищо, страха си е страх върху парапет или пред него.

Прибрах се в София и се запътих към Халбите, където Джони имаше рожден ден. Събрахме се обичайните заподозрени и бутилка водка по-късно (90% изпита от мен) се преместихме у Течата, където се довършихме с ракийка и разни други субстанции. Борил съм се с някакъв тостер, на другият ден ми го припомниха и изобщо е било бая весело. Не успях да се прибера вкъщи.

[ Коментари: 2 ]
Коментари

ако ще ходиш да скачащ, има още един мераклия... само дето нямам такива гащи, но съм много навит.. :-)

Написа Николай Кирчев на 29-Jun-2004 06:08


Засега идеята е тази седмица в неделя да ходим, още нямаме уговорка така че е само идея.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 29-Jun-2004 09:38


Неделя, 27 Юни 2004

Денят на голямата битка! Късмет, че от вчера няма никакви последствия, въпреки жалкото състояние до което се бяхме докарали. Да живее професионализма.

Събрахме се на площада на Драгалевци, изчакахме вечните мотльовци и скоро бяхме в подготовка за предстоящата битка. Разделението беше ясно "умните и красивите", срещу "дебелите и некрасивите". Бягащи фрагове! Без нито един професионалист в отбора им. Само да уточня, че ние освен, че сме "красивите" сме и добри стрелци ветерани от предишни битки. И резултата си го показа 3:2 за нас, като в последните две игри аз не участвах. Достатъчни ми бяха 5-те фрага, който направих в предишните. този път съм без белези с изключение на одрасканите ръце и колена от лазенето и промъкването. Трябва да се измисли нещо за гадните маски, защото като се изпотят и нищичко не виждаш.

[ Коментари: 6 ]
Коментари

Мацваш малко сапунче от вътрешната страна на стъклото и готово. Така ме учеха по гражданска едно време.

Написа Димитър Василев на 28-Jun-2004 20:00


Това за сапунчето работи, но Малко е ключова дума. Съвсем колкото-да-не-е-без-хич откъм количество сапун. Не знам дали няма да е кофти за очите...

Има и друго, което работи, но ако иде реч за лично оборудване...

Навремето забелязах, че слюнката в това приложение е заместител за сапунчето...
Както казах Единствено и Само за лично оборудване.

Написа Бобсън на 28-Jun-2004 20:14


Помага и ако добре сложиш маската за да не можеш да дишаш в стъклото. Обаче го осъзнах късно, вече се беше запотила. Най-добре да я наместиш хубаво и да не я сваляш изобщо. Дори и през почивките. Другият път ще пробвам да видя дали ще помогне. Тия номера със сапуна и аз ги знам, обаче пак се запотява.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 28-Jun-2004 21:34


Какво ще кажете за някакъв комерсиален продукт от спортен магазин, които ползват скиорите да си мажат очилата против изпотяване? Трябва да е доста по-ефикасно от сапун,вазелин и прочие мазносъдържащи.

Написа Димитър Василев на 29-Jun-2004 06:02


Може да се пробва с плюнчица :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 29-Jun-2004 09:39


Абе Жоро..то се оказа, че сме участвали в една и съща война по едно и също време - само, че сме били на два различни фронта...аз се сражавах при Панчарево в неделя .
http://www.tonev.net/index.php?year=2004&month=6&day=29 ;-)))))))))))

Написа MiCRoPhoBIC (www) на 29-Jun-2004 22:27


Понеделник, 28 Юни 2004
18:22

Как да си компилираме mga_vid драйвера, който идва с mplayer ако ползваме Linux 2.6?

Ако нямаше грешки в самият драйвер и бе предвиден за 2.6 би било сравнително проста задача. То не че грешките са някакви много страшни, обаче между 2.4 и 2.6 има разлики. Понеже вече веднъж се наложи да обяснявам как се прави ще го напиша и тук.

Сваляте си тази кръпка и я прилагате:

cd Mplayer-1.0pre4/drivers
wget http://georgi.unixsol.org/programs/mga_vid-kernel-2.6.diff
patch < mga_vid-kernel-2.6.diff


Това ще поправи каквото трябва в самият драйвер и ще ви направи коректен 2.6 Makefile.

След което си компилирате самият драйвер. Под 2.6 това става като се използват възможностите на kbuild на ядрото. Командата, която ви трябва (след като вече имате свестен Makefile) е:

make -C /usr/src/linux-2.6.XX M=`pwd` modules modules_install

Готови сте. Пиите една бира (ракия/водка) за свободният софтуер.

20:38

Дори заради дребни неща като това си заслужава човек да чете пощенски списъци, макар и в повечето случаи да не разбира за какво си говорят хората. Ако ползвате KDE (3.2), в което и да е приложение натиснете Alt+F3 и след това изберете Advanced -> Fullscreen. Само приложението ще остане на екрана и то чудесно "разпънато". Много удобно ако искате да работите в терминал и ви трябват много редове и колони + големи шрифтове. В Advanced има и други полезни опции, на който досега не бях обръщал внимание, въпреки че там е и любимата ми опция "Keep above others". Умирам за тази опция, когато имам нещастието да седна на някоя виндовска машина най-много псувам заради нейната липса.

[ Коментари: 2 ]
Коментари

Абе друго си е Expoze-то на Макинтоша ;) от него по-голяма благина за работа с прозорци нема ;-)

Написа GaBOSS (www) на 28-Jun-2004 20:32


Няколко подобни на MacOSX добавки за KDE

Expose
kde-look.org/content/show.php?content=11988

Smooth dock
kde-look.org/content/show.php?content=6585

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 28-Jun-2004 21:38


Вторник, 29 Юни 2004
12:33

Едно от хубавите неща в живота са постни сърми с лозов лист. Няколко други подобни чудесии, който се сещам са: мусака (липсва ми!), чушки с ориз, картофена манджичка, както мама я прави и салата с домати, краставици и сладка царевица. Дайте насам и леща или бобец, за предпочитане правени в гърне. По-хубаво нещо от простичките манджички няма. Нямам против разни изискани алабалистики, но и в яденето simple is beatutiful.

Ох, стига че ми се прияде :)

[ Коментари: 13 ]
Коментари

пропускаш търбух чорбата :)

Написа jeeves на 29-Jun-2004 11:17


Не ям такива работи :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 29-Jun-2004 11:23


Не е честно!
1) Четат те и хора, които ВЪОБЩЕ скоро няма да опрат до тези манджи. Като ми падне нещо(то) сега, ще пращам жената при тебе - мисли му!
2) Ако на мусаката и викаш просто ядене - значи просто не си я готвил ;). Особено гръцката мусака, с патладжани и картофи - както я правят там (мммм!!).
Абе дали в Женева няма гръцки ресторант?

Написа Дончо (www) на 29-Jun-2004 14:58


Дончо официални извинения! Не помислих че има страдащи извън нашата прекрасна страна :)

А иначе това с патладжаните звучи добре. Дайте някоя рецепта за мусака без месо да мога и аз да и се порадвам.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 29-Jun-2004 21:19


Мусака от патладжани

Продукти: 3 глави лук, олио, 250г. ориз, 1 кг. патладжани, 1 супена лъжица доматено пюре, 1/4 чаша ситно нарязан магданоз, брашно , червен пипер, сол, черен пипер.

Лукът се обелва , нарязва се наситно и се задушава в олио . Прибавят се оризът сол, черен и червен пипер. Долива се 2 чаши вода и се слага да се вари , докато ориза поеме водата. Патладжаните се нарязват на кръгчета , посоляват се и се оставят да престоят 30 мин. Измиват се , изтискват се и се потапят се в брашно и се изпържват от двете страни в олио. В намазаната с олио тава се нареждат ред петладжани , ред оризова смес и тн. като най-отгоре се покрива с патладжани. Доматеното пюре се размива с една чаша вода и с него се залива ястието. Запича се във фурната на умерена температура, докато попие водата и се зачерви. И за последно отгоре се наръсва с магданоз.

Използвана л-ра:
"Лесна и икономична кухня" 1989г.

добър апетит;)

Написа jeeves на 30-Jun-2004 09:09


Аааа ами картофите къде са? И интересно защо има ориз, аз такава мусака не съм ял никога. Може би е някаква северняшка рецепта. При нас не се прави така.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 30-Jun-2004 09:21


е т'ва си е проста мусака с патладжани .. не знам от къде е , иначе знам една с картофи и сирене и отгоре яйчена заливка :) ... някои друг път ще и напиша рецептата , не съм виждал обаче мусака с картофи и патладжани заедно.

Написа jeeves на 30-Jun-2004 10:03


Подкрепям те за мусаката, но има и други "чудесии"- аз лично съм царица на баницата, баклавата и крем-карамела (каза скромно тя!:))Та питам, какъв ти е коментара за моите любими специалитети?;)

Написа Snejina на 30-Jun-2004 10:53


Баклава - добре
Баница - много добре
Крем карамел - супер :)

По принцип не съм много по сладкото.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 30-Jun-2004 10:55


Така си мислиш, че не си по сладкото, защото не си опитал моите "произведения на изкуството":)
Къде да ги донеса за дегостация?:)))

П.С. Баницата е солена!!! С обилно количество сирене;)

Написа Snejina на 30-Jun-2004 11:44


Рецепта за гръцка мусака
Продукти:
2-3 бр. патладжани
2-3 бр.картофи , по възможност големи
400-500 г. домати
2 глави лук
500г. кайма
200г.кашкавал
една щипка захар
олио,сол,черен пипер,магданоз,половин филийка хляб
За сос Бешамел:
25гмасло
2 супени лъжици брашно
1 яйце
1 чаша прясно мляко
Приготвяне:Патладжаните се нарязват на филии, може по желание да се поръсят със сол и да се оставят да престоят за около час, след което се пържат. Картофите също се нарязвят на не много дебели и все пак не като чипс,филии и се запържват леко. В дълбок тиган се задушава лукът до зачервявяне. Изсипва се каймата,прибавят се доматите, щипка захар и останалите подправки.
Сос:маслото се раэтопява в тиган, постепенно се прибавят брашното и млякото, като се бърка непрекъснато до сгъстяване. Бешамелът се оставя малко да изстине и се прибавя яйцето.
Подходяща тава се намазва с масло или олио,поръсва се с трохи хляб и се нареждат картофите/само 1 ред/, след това 1 ред патладжани, каймата с доматите, и отново патладжани.Поръсва се с настъргания кашкавал и се залива със соса Бешамел. Пече се около 30 минути на умерена фурна.

Сигурно рецептата ще ви се стори доста сложна, но усилията ще си заслужават. Невероятно вкусно нещо е! А пък защо да не се направи и беэ кайма, само с домати и лук, мисля, че също ще бъде добре-вегетарианска гръцка мусака в бг вариант:)

Написа Milena на 01-Jul-2004 09:34


Ако някой ще ме кани на постна муската (гръцка звучи добре), да го прави :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 01-Jul-2004 09:48


Жорееее.... :)))
1) Миленка е reserved :)))
2) Гръцката мусака хич не е постна :) - освен ако онез 500г кайма не ти се виждат постни.

Написа Дончо (www) на 01-Jul-2004 10:35


Сряда, 30 Юни 2004
14:30

Още един ден, още една грешка свързана с ВАШАТА сигурност, когато ползвате Internet Explorer. Вече нищо не може да ме учуди. Нито, че могат да се крадат пароли от ssl (криптирана) сесия, нито че нещо което трябва да е оправено през 1998 - не е. Освен това се оказва, че комбинацията от IE и IIS е съвсем вредна.

Направете си следния екперимент - настройте си Security Level (или там както се казва) на High и се разходете из мрежата, по разни секс сайтове или сайтове с незаконен софтуер. Гарантирам ви, че след това единственото, което ще ви спаси (ако успеете да спрете безбройните popups / popunders / full screen ads и т.н., който ще ви затрупат) е format c: /u /y /f. Май само така ще изчистите порно dialier-ите, вирусите, крадячките на пароли и спамерските програмки, който ще ви се накачат по Windows-а (благодарение на IE).

Изобщо използването на IE е признак на малоумие от страна на този, който го използва. Ако банката ви го изисква - мрънкайте или по-добре сменете си банката (Bye, bye OBB /нещастници/). Ако някой сайт изисква IE, спокойно можете да предположите, че webmaster-а е идиот и можете да не посещавате този сайт. Ако някой ви каже, че IE е добър броузер - ритнете го в простата тиква и се надявайте никога да няма поколение - глупостта трябва да се изтребва.

Отворете си очите и ушите и си набиите в тъпите кратуни, че ИМА АЛТЕРНАТИВИ и една от най-добрите е СВОБОДНА. Ползвайте Firefox. Върнете си удоволствието от ползването на WWW.

Баста!

[ Коментари: 11 ]
Коментари

Уви, всеки си носи кръста... Едни разбираме само от баница и мусака:), други от IE и IIS (каквото и да значат съкращенията;), а като за блондинка повече трябва и да са обясненията- на достъпен език, моля:))))

Написа Snejina на 30-Jun-2004 12:03


http://clubs.dir.bg/showthreaded.php?Cat=8&Board=programers&Number=1941824 499&page=0&view=collapsed&sb=5

Написа Атанас Корчев на 30-Jun-2004 13:42


Интересен линк, който само потвърждава това което винаги съм твърдял. В "клубовете" на дир.бг са събрани най-големите малоумници (разбираТчи). Хвани единият удари другият. Банда тъпаци.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 30-Jun-2004 13:51


Хайде, хайде, признай си че те е яд че Microsoft имат такъв добър броузер дето постоянно те държи на щрек и така добре развива Антивирусната, Анти Поп-Ъп, АнтиSpyWare и какъв ли още не Софтуер, знаеш че и наши хора ядат хлебец та и луканка от това :-) И от завист такива ги плещиш, голяма работа че имало малко грешчици по Експлодерчето, те 'спецовете' от Redmont ще ги оправят :) А и щом е толкоз бъгав, защо 98% от хората го ползват ;)))))) (не и тия дето влизат в моя и твоя сайт де), всеки си яде каквото му е по вкуса, един баници, друг мусака, трети - бой ;)

Написа GaBOSS (www) на 30-Jun-2004 15:40


Също като бизнеса с антивирусните. Как чичко били да реши проблема, като антивирусната индустрия се оценява на над 4 милиарда долара на година.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 30-Jun-2004 21:27


Тук -- http://clubs.dir.bg/showthreaded.php?Cat=8&Board=programers&Number=1941822 894&page=0&view=collapsed&sb=5&part=

се споменава твоето име. Реших, че е редно да знаеш, за да се намесиш ако искаш.

Написа Христо Дешев на 30-Jun-2004 21:28


Е като начало трябва да почерпят, че ме споменават, пък като го прочета ще видим...

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 30-Jun-2004 21:34


В така наречените "клубове" на бъгавият сайт дир.бг (добре че нашите студенти по мрежова им направиха малък audit та да си оправят най-ОЧЕВАДНИТЕ грешки), хич нямам никакво намерение да пиша. Все едно да говориш със стената. Troll-щина и ламерия до шия. Ти им показваш реални проблеми те ти викат - ама линукса е бавен. Кой ти говори за линукс бе льольоооо? Да се спори с troll-ове няма смисъл в момента в който им извадиш факти сменят темата. Същото се наблюдава и в коментарите на разни анонимници из linux-bg.org. За съжаление нямам възможност да се меся там иначе отдавна щях да съм изритал чичовите подлоги дето са толкова прости, че тролват от личният си IP адрес намиращ се в пространството на MS-BG, та както обичам да казвам - пълна ламерия, не си струва човек даже да се нерви (аз затова се забавлявам).

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 30-Jun-2004 21:47


Обаче не отговори, Вие що мразите негрите?

Написа GaBOSS (www) на 30-Jun-2004 22:20


Не всички клубове в дир-а са боза. Аз лично чета само един - "Делфи" и до сега нямам оплаквания.
Основно "живота" ми до момента минава под Windows и също горе доло се търпи. Ако си правиш пачовете навреме вероятността да "лепнеш" нещо е много малка. Последния вирус който беше ме "полазил" бе Sircam в далечната ..... година. От тогава не бидя Blaster, Swen и прочие зарази а досега не ми се е налагало преинсталация или нещо подобно заради вируси. Та идеята ми е че ако си малко по-просветен няма проблеми да се пази човек дори и на Win/IE/OE. Е срещу персонално насочени и добре подбрани средства е малко трудно да се опазиш, то това важи за всички ОС ... но за някои повече

Написа Стоян Иванов на 01-Jul-2004 06:56


ми то се знае, IE се ползва само за локални нужди!!! например дебъгера на zend - голяма благинка

Написа nobody на 01-Jul-2004 07:47