< HomePage | Снимки
<- Сряда, 16 Юни 2004 | Начална страница | Петък, 18 Юни 2004 ->
Четвъртък, 17 Юни 2004
12:48

Една от най-интерсните статии, който съм чел в последно време - How Microsoft Lost the API War. Препоръчвам я на всеки, който си има взимане даване с разработката на софтуер. Малко е дълга но пък е поучителна. Единият от изводите, който си извадих от нея, е че разработчиците на windows приложения ще страдат много през следващите години. Което пък мен ме устройва напълно. Така или иначе повечето са некъдърници. Аз за щастие нямам нищо общо с тях, а съм от хората който могат да накарат "HTML to sing", както го е написал Joel :)

Много ми хареса и описанието за грозните hack-ове, който са добавяни в windows само и само за да работят бъгавите приложения.

13:37

За пореден път ми се случва да попадна на сайт, в който се ползват микрософтски технологии и да остана удивен от нивото на сигурността му. Този път жертвите бяха www.trud.bg/books, www.humourbg.com, www.fishbg.com и www.mysticbg.com. (не работят без www.). Абсолютно навсякъде има възможност за SQL Injection атаки и единственото което ги спасява донякъде е че ползват Access за "база данни" вместо MS SQL Server. Идете на тези сайтове и си поиграйте. Дори и най-елементарните неща, който искате да пробвате водят до бъгване на софтуера им.

Казвал съм и пак ще повторя - писането на ASP код не е професия, това е диагноза. Лечението е дълго, продължително и включва невероятно количество набиване на мозък в главата на този, който е лекуван. В 99.5% от случайте лечението е неуспешно. Малоумното същество, което пише код с такова качество в края на краищата трябва да бъде убито за негово добро (за предпочитане с камъни предшествано от натопяване в катран и оваляне в пера).

17:53

Цял следобед пиша планове за лекциите, който ще водя в Правец. Засега съм готов с Представяне на Slackware Linux и Представяне на проекта KDE и неговите програми. Утре ще дооправя Механизми за сигурност в UNIX OS - базирано на лекцията, която водих във ФМИ по Мрежова Сигурност.

[ Коментари: 5 ]
Коментари

мда.......
ако например отворите http://www.trud.bg/books/opinionenter.asp?bid=7682 с Mozilla и кликнете Изпрати на празни полета, излиза съобщение и мрънка. Ако го отворите с Опера резултата е:

Microsoft JET Database Engine error '80040e21'
Field 'BOOK_coments.name' cannot be a zero-length string.
/books/opinionenter.asp, line 148


Явно проверката с javascript още е на мода:)) Нещо като "evergreen чалга"

........../

Написа luciuz на 17-Jun-2004 12:03


http://georgi.unixsol.org/diary/
Четвъртък, 17 Юни 2004
13:37
"За пореден път ми се случва да попадна на сайт, в който се ползват микрософтски технологии и да остана удивен от нивото на сигурността му. Този път жертвите...."
12:48
"Една от най-интерсните статии, който съм чел в последно време - How Microsoft Lost the API War. Препоръчвам я на всеки, който си има взимане даване с разработката на софтуер. Малко е дълга но пък е поучителна."

http://www.joelonsoftware.com/articles/APIWar.html
"ASP.NET is brilliant; I've been working with web development for ten years and it's really just a generation ahead of everything out there. "
;)

Написа Just another programmer на 17-Jun-2004 19:18


Чудесно събиране на 2+2 и получаване на 7.
Някъде да съм се изказал против технологиите? Я прочети внимателно, дори и добра технология може да бъде използвана некъдърно от "програмист", който не става дори за копане на овошки. Отделен е въпроса че не съм съгласен с Joel, че ASP.NET е най-доброто нещо след готово нарязания хляб.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 18-Jun-2004 07:45


Едно от забавните следствия на Joelовото писание е, че ме усведоми за следния видео материал

http://www.ntk.net/ballmer/mirrors.html

направо да настръхне човек от ужас...
некой знае ли подробности за въпросната реч?

Написа Бобсън на 25-Jun-2004 03:05


Един от по-интересните варианти е да питаш Google :)

http://www.google.com/search?q=%22developers+developers+developers+dev elopers%22

Повечето от писанията, които ще намериш (кажи-речи пропускайки първата станица, която е почти само mirrors на клипчетата), са от хора, свързани по някакъв начин с Microsoft (все пак трябва да има причина да са били на тази MS Developers Conference, нали?), но може да се събере някаква обща картина за това какво всъщност се е случило.

Написа Петър Пенчев (www) на 25-Jun-2004 10:09