< HomePage | Снимки
<- Петък, 18 Юни 2004 | Начална страница | Неделя, 20 Юни 2004 ->
Събота, 19 Юни 2004

Изритах рано-рано ManiaX-а и се засилихме към Правец. Това което си спомних за пътя беше, че има едни големи табели на магистралата, който показваха къде се намира селцето на Бай Тошо. Само че така се бяхме разприказвали, че табелите неизвестно как не ги видяхме и си цепехме направо като пичове. За щастие (хмм...) това продължи докато двама любезни полицаи не ме спряха, заради превишена скорост и неправилно изпреварване. След като им обясних, че бързам за Правец и ги почерпих, момчетата със смях ни обясниха, че града съм го подминал с около 20 километра!

Хайде връщай се обратно...

Намерихме отбивката, слязохме от магистралата и свихме по една табела на която пишеше "Правец 2км". Брех, мамка му, карам, карам, като че ли повече от два километра минахме. Почнахме да се съмняваме, а когато видяхме табелата "Етрополе" вече бяхме сигурни. :)

Пак обърнахме и почнахме да търсим Правец. Омагьосан град - не иска да го открием!

След 10-15 мин каране до града и след още 10 лутане намерихме УКТЦ, където семинара тъкмо започваше.

Каладан говори някакви общи приказки за лицензи, Линукс, свобода, етц. Аз не успях много да ги чуя, защото като видях че човека се е подготвил с презентация и ми стана съвестно, че ние дойдохме само с 7 листа планове на лекциите. Грабнах на Румен лаптопа и седнах на OpenOffice Impress-а да правя първата си презентация през живота. Оказа се, че не е толкова трудно и за няма и 40 мин бях направил презентациите за Линукс ядрото и за сигурността в UNIX операционните системи (въпреки, че ManiaX-а се дърпаше и не искаше презентация).

Слушах лекцията за ядрото (която беше дългичка), а докато траеше следващата (за настройване на мрежови услуги под Линукс) успях да довърша и презентацията за представянето на Slackware. Използвах за основа плана, който си бях разработил. Междувременно се бях преместил на лаптопа на Каладан, защото Румен остана без батерия. Той ме снима кой знае защо горд, че му работя на лаптопа :-)

Последва моята лекция "Механизми за сигурност в UNIX операционните системи". Ето я и самата презентация. ManiaX-а ми суфлираше някои неща, който бях забравил и като цяло се получи доста добре. Все пак тази лекциика съм я водил в курса по Мрежова сигурност така че издънки нямаше как да се получат (да бе!).

Малка почивка и отнова моя милост е на линия с микрофон на главата. Този път представях Slackware Linux. Връзките към планът и презентация ги има малко по-горе в текста. Мисля че се справих добре.

След като хапнахме ManiaX-а говори за Debian. Лекцията му беше интересна, макар че хора бяха започнали да се уморяват (не е лесно цял ден да стоиш и да слушаш, дори когато говоря аз :) Имаше доста въпроси към него.

Слушах само началото на лекцията за Mandrake и решихме да си ходим, защото много се бяхме уморили и перспективата за купон вечерта никак не ни се виждаше забавна. Снимахме се при паметника на Тодор Живков и се засилихме към София.

Ако ви кажат, че е гадно да се возиш в кабриолет с 90-100км/ч по магистралта - не им вярвайте!

Вечерта Наков имаше рожден ден, но просто нямах сили да отида, пък и трябваше да правя презентация за KDE на сутринта. Яд ме е че не отидох, било е весело :(

P.S. Презентациите са в OpenOffice формат и могат да бъдат използвани свободно за всякакви цели. Единственото условие е да ме споменете с добро.

[ Коментари: 6 ]
Коментари

Как защо те е снимал, работиш на Debian :P

Написа Васил Колев (www) на 23-Jun-2004 19:40


Всичко е по-добре от виндовс, дори и дебиан...а дали... :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 23-Jun-2004 22:35


Поне не трябва да пишеш за него през ден в сайтовете, че е излязъл нов ъпдейт, щото той излиза всяка вечер :-D

Написа manitu на 24-Jun-2004 07:42


Дебиана малка работа, на ГНОМ работил нашия човек :)

Написа sebastianz55 (www) на 24-Jun-2004 07:54


Привет и от мен
може ли да качиш пак презентацията за ядрото т.к. в текущата версия има само един слайд... или самата тя е толкова :)

Написа GigaVolt (www) на 24-Jun-2004 16:10


Ми тя е толкова, за повече тормозете ManiaX-a.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 24-Jun-2004 16:12