< HomePage | Снимки
<- Понеделник, 14 Юни 2004 | Начална страница | Сряда, 16 Юни 2004 ->
Вторник, 15 Юни 2004
12:57

Подготвям си плановете за лекциите, който ще водя в Правец, тази събота и неделя. Сигурност, КДЕ, Slackware все неща, който са ми близки :) Предполагам че събитието ще стане добре и на хората ще им е интересно.

От няколко дни се каня да напиша едно голямо мрънкане. По повод обичаният OpenOffice и по точно OpenOffice Calc (електронната таблица). И аз го обичам...само да не работя с него. Ще ме извиняват разработчиците но не мога да си обясня няколко неща. Съвсем малко пипване трябва за да се улесни много работата. Защо не го правят? Дълго време (около година, всеки ден) съм работил с Excel 97 и насън да ме вдигнеш мога да правя с него чудеса. Онзи ден се опитах да направя таблица с Calc, която не е нищо особено - най-елементарен бюджет. След 15 мин работа вече много се бях изнервил. Защо? Първо - много прости операции, като например изтриване на данните в клетка ми искат потвърждение. Натискам Del и ме пита какво точно съм искал да изтрия - съдържанието, формулата, форматирането и т.н. Е добре де, не може ли да сложите по подразбиране каквото прави най-популярната програма вместо за най-елементарна операция да ме питате. Да не говорим че щом съм натиснал Del искам ДА ИЗТРИЯ КАКВОТО ИМА В ПРОКЛЕТАТА КЛЕТКА! Маркирам колона или ред с бързият клавиш (ctrl+space или shift+space) опитвам се да маркирам още една със shift+стрелка на някъде и не работи. Размаркира ми първата. Е супер! Ctrl+1 (отваря диалога за гласене на клетка) не работи, сигурно е друг бързия клавиш ама не успях да го намеря. Опитвам се да преименувам sheet като кликам два пъти върху него и не става. Не успях да открия как да обединя две клетки. И още няколко подобни дребни неща.

Всички тези неща, който пробвах са улеснения за човек, който знае как се работи с Excel. Не че не успях да си свършва работата и без тях, но ми отне много повече време и нерви.

Преди време четох едно интервю с човек от микрософт, който разказваше как са направили Excel много популярна електронна таблица навремето, при условие че Lotus 123 ги е ритал здраво по задника и бил номер 1 тогава. Осъзнали са, че трябва да направят РЕДАКТИРАНЕТО в таблицата лесно. Според техните проучвания огромно количество хора използват активно възможностите за форматиране на таблицата и много малка част от тях, advanced възможностите за problem solving, извратените формули и т.н. Честно да си призная и аз не ползвам нищо повече от sum() и най-елементарни артиметични операции. В момента форматирането на таблиците в OpenOffice Calc според мен е Pain In The ASS и този факт комбиниран с променените или просто неработещи бързи клавиши за достъп до функционалостите го прави лично за мен ужасно неприятен за употреба за разлика от Excel, който според мен е единствената микрософтска програма, която става за нещо (като изключм flight simulator-а в нея :)

[ Коментари: 4 ]
Коментари

shift+Del трие без да пита ;) стига плака.
Ако беше работил с казармата на ОпенОфис а сега те караха да работиш на Exel - пак щеше да мрънкаш ;))
Па и хората са помислили за такива като теб, нали си има редактор на клавишите

Написа GaBOSS (www) на 15-Jun-2004 19:58


Бе shift+del е хубава комбинация ама стандартно del е трябвало да го направят просто да си върши работата. Клвишите знам, че мога да си ги прередя ама ако на всеки компютър тръгна да ги пререждам няма да е хич удобно.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 16-Jun-2004 09:00


Георги, стига се бунтува. Мога да ти спретна малък курс за OpenOffice.org
Клетките се обединяват от Format-->Merge cells-->define.
Лично на мен даже ми е по-удобно, защото често за Format cells определям рамките на клетките. Та не ми е удобно да прищраквам насам натам в диалоговата кутия, която показва Excell-ът.
Освен това confirm delete се "изкличкваше" отнякъде.
От toos-->options-->print задаваш какво да печата: целият документ, само текущ sheet и пр.
Само едно нещо не ми харесва - описваш нещо по редове и като натиснеш "enter" е хубаво да ходи на клетката, под първата на горния ред, която си попълнил. Както в Excell. Ама то това е бял кахър.

Тия options са направо кефещи на моменти, можеш да зададеш формат и версия на формата, в която да запазваш файловете by default. И други неща, за които в момента не се сещам.

Иначе - въпрос на навик. Като свикнеш с таблицата на OpenOffice, другите ще ти се струват дървени ;-)

Написа Роси на 16-Jun-2004 15:23


Бързите клавиши си ги оправих, обаче не успях да намеря къде се маха потвърждението за Del :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 17-Jun-2004 07:39