< HomePage | Снимки
<- Юни, 2004 | Начална страница | Август, 2004 ->

Архив за месец Юли, 2004

Четвъртък, 1 Юли 2004
13:05

Класика. Един ден в седмицата да имам уговорка за нещо преди 12:00 и аз да не стана навреме. Не че не се събудих в 9:00, после в 10:00 и после в 10:55. Проблема беше че след събуждането в 10:55 си пуснах телевизора и тъкмо видях как по HBO постригват някакъв негър. Смокини и черници! В 11 имам уговорена среща с моята фризьорка. За 5 мин станах, изкъпах се, облекох се и изхвърчах от вкъщи. Успях да закъснея само 15 мин, което е постижение :) Обаче сега съм с нова прическа (не много по-различна от старата де).

Трябва да правя презентация за утре, обаче въпреки че сънувах първите три слайда останалите са ми мътни. Дано да излезе нещо.

Ааа да не забравя честит July Morning на всички, за който това има значение.

17:21

Направих презентацията. Този път реших да не ползвам готово предоставените дизайни в OO Impress-а и си направих собствен. Доколко съм се справил можете да прецените сами. Представяне на Сдружение "Свободен софтуер" в OpenOffice format и в PDF format.

Останалите презентации ги конвертирах, като PDF-и за по-лесен достъп и за да може google да ги индексира. Можете да си ги свалите от http://georgi.unixsol.org/texts/presentations/

Петък, 2 Юли 2004
13:10

Бяхме безсмъртни...вчера.

Три ботълс шнапс. Мача свърши, салатата също.

Течата лежи на линията на трамвая исе хили като луд.

В таксито което ни откарваше към луканката си говорим с уоки-токитата, а таксиджията умира от смях. Награбваме к'вото намерим в хладилника на Марти, а по пътя купувам още луканка и сушеница. С гадният подстрекател Дафо купуваме галон уиски (бяло конче) - "бебето". Едва го носим.

Засядаме в кухнята на къщата на духовете. Тихо и културно си пием...да бе. Крещим Ал Кайда през 2 мин, голям фън. Пия уиски от бутилката въпреки че има дозатор.

Почваме да се пръскаме с бира и да се опитваме да забием сушеницата в мишената. Хилеж и крясъци...ал кайда, ал кайда, ал кайда.

Дафо е на масата, после под нея и се хили. Течата се опитва да извади покривката, като маг и успява да счупи всичко. По-късно и галона уиски бива счупен. Пак той! Междувременно вече сме голи, а Течо лиска вода с някакъв леген. Пълна пънкария.

Това са откъслечните спомени от събитията вчера. След разбора май това се оказва че са най-важните highlights.

Елате ми в повече.

[ Коментари: 10 ]
Коментари

Олеле, няма такава пънкария.
Сутринта като се сабудих и се чудих дали наистина е станало това, вървя си по улицата към офиса и почвам да се сещам и си се хиля сам на висок глас като лудите, а хората се обръщат да ме гледат....

Направо бяхме безсмъртни и за всичко е виновен MMP,опа DFMIX. НЕ един човек неможе само да е виновен като че ли сме повече.
Бе с 2 думи си счупихме главите.

Написа MHz на 02-Jul-2004 10:24


Хора това е една гадна и подла ИНСИНОАЦИЯ...Подла и гнусна лъжа!!!След наперавиния разбор...и след подробно анализиране на фактите,Съвета на Старейшините от Къщата на духовете,с главен подстрекател MMP,задочно луд-Lucas,и психично нестабилен-Freak решихме,че:
"На MHz девойчето-французойче е ВИНОВНО за ВСИЧКО"
Защо тя е виновна?
Защото Ако тя му беше купила подарък от Париж,MHz щеше да си остане в къщи с нея,и нямаше да изпие 3 бутилки ракия,аз нямаше да лягам по релсите,нямаше да крадем на Дундьо луканката,нямаше да има "бебе",нямаше MHz да пробие със стреличка кутийката бира...Бирата от своя страна нямаше да се разплиска по масата и покривката,нямаше да се опитвам да правя "фокуси",нямаше да изпусна "бебето",нямаше да има 3 счупени GSM-а и нямаше да се поливаме с вода...да крещиме "Ал Кайда,Ал Кайда,Ал Кайда,Ал Кайда,"...
P.S.
На вниманието на всички следящи този блог...Днес 3 юли лето господно 2004,преди прасенцето на Дундьо,умоляваме всички имащи желание да заповядат в Къщата на духовете на Голямото Лятно Почистване...Желателно е доброволците да са по-високи,поради високите ни тавани и да имат опит с изтъргването на полепнали фастъци от тавана...Заплащането е 50 ml. на всеки половин час...
Предварително благодарим на отзовалите се !!!

Написа MMP и Freak на 03-Jul-2004 10:19


Бе аз вчера ви предложих да помогна ама ме отсвирихте, което ме радва много, особено като видях кухнята на какво прилича :-)

Нищо де, ще почерпя заради това че не успях да помогна (ракийката още седи в хладилника, нали?)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 03-Jul-2004 10:22


Аааа забравих, крайно време е да си намерим жени поне да чистят...няма да издържат дълго, но пък смяната е лесна :-)))

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 03-Jul-2004 10:23


Май съм пропуснала голямото почистване:)))
Другия път се обадете няколко дни преди срещата ви на "високо равнище", че да ви сместя в графика си:), но не само за почистването, а и за надпиването, моля!;)Та какъв е адреса на къщичката?;)))И заключението, че е крайно време да си намерите жени ме развесели- това като оферта ли да го приемам?:)))))))))))

Написа Snejina на 03-Jul-2004 19:38


тва ал кайда ал кайда го чувам за 3-4 път от устата ти да не си станал чалгаджия ? Аре Салам Алейкум :)))

Написа Георги Иванов на 03-Jul-2004 21:25


Кефи ме как звучи, ал кайда, ал кайда!
Снеже, оферти за включване към групата се приемат на известният емайл адрес.

ludi_AT_unixsol.org

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 04-Jul-2004 00:04


Защо ли не се изненадвам, че не виждам mail?:)))

Написа Snejina на 04-Jul-2004 08:48


ludi @ unixsol.org

това какво е ;)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 04-Jul-2004 21:29


Мислех, че е подписа ти:)))

Написа Snejina на 05-Jul-2004 16:16


Събота, 3 Юли 2004
15:26

Семинара ЛИО и приятели мина добре. Естествено имаше пресрочване на времето за лекциите, но това е напълно в реда на нещата. Мисля че моята (pdf, sxi) стана добре. Имах чувството, че хората се забавляваха. Нямаше подли въпроси (не че могат да измислят нещо с което да ме изненадат).

След малко тръгвам на организираното "освинване" в Халбите. Като си познавам хората, докато стигна до там сигурно нищо няма да е останало :)

[ Коментари: 6 ]
Коментари

[begin quote]
Нямаше подли въпроси (не че могат да измислят нещо, с което да ме изненадат).
[end quote]
това като предизвикателство ли трябва да се приема?

Написа Николай Ангелов на 03-Jul-2004 12:45


Какато искаш, пробвай, по-гръб не падам.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 03-Jul-2004 17:58


Е,имаше ли нещо останало?:) Сподели:)))

Написа Snejina на 03-Jul-2004 20:05


Zdravei,
opitvam se da ti pratja e-mail, no poluchavam failure notice.
bi li ostavil njakakuv alternativen e-mail ili nai-dobre, imash mojat, prati mail...
imam vuprosi otnosno bunji skokovete (prochetoh golemijat strah, iskam da si gi zadam!

Написа Petia на 03-Jul-2004 20:11


georgi_AT_unixsol.org
georgi_AT_top.bg

един от двата трябва да го получа. Във failure notice съобщението каква точно е грешката?

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 04-Jul-2004 00:06


Изядоха всичко гадовете, утре като се върна от Клисура (ако съм жив), ще кача две снимки, в началото и в края.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 04-Jul-2004 00:07


Неделя, 4 Юли 2004

Правя уговорка за събиране в девет и половина с подмолната мисъл най-късно в десет, десет и нещо всички да сме тръгнали. Блажени са вярващите, все едно не си познавам стоката.

Събираме се всички без един и се мотаем (pic1), като мухи без глави, докато чакаме Atl да се надунди и да вземе да се довлече. Пет пъти ни лъже по телефона, че след две минути е при нас. Ебаси и представата за време! Сигурно се движи в паралелна вселена, в която две минути са един час. Към единайсет без нещо НАЙ-НАКРАЯ успяваме да тръгнем - три коли народ, общо 14 човека

По пътя тестваме радиостанциите - работят прилично. Приказваме си глупости (Роджър, Роджър, Да Роджър, Разбрано Роджър, Кой е Роджър?), изпреварваме се за да има смяна на водачеството и като цяло пътуваме спокойно. Спираме на някаква бензиностанция за да могат хората да запалят по една цигара (pic1) и пак потегляме с командата "Па Машинъй!".

Качваме се на хубавия път и започваме да минаваме през виадуктите. Само за малко спираме за да се снимаме на водопада (pic1). Първи, втори, трети...брях...в един момент решавам, че хората от Вертикален Свят няма да са на моста и целият път ще е напразно. За щастие съм в голяма грешка, на моста са заедно с още народ, а скоковете текат с пълна сила. Спираме и слизаме за да се включим в купона.

Още при изгледа от моста (pic1, pic2) Биг Тони обявява, че нямало да скача в никакъв случай. Atl също тотално отказва. Вредно било надолу с главата да се скача, той имал медицински познания и знаел. Да бе, ела ме изяж. Дафо и Mhz се дърпат и ни викат, че сме луди. Май оставаме само трима 100% сигурни и един-двама, който се колебаят. Двама от сигурните искат да скачат по три пъти (Аз и Течата). Остава само да видим нещо оферта/намаленийце няма ли да има.

Докато народът преди нас скача (някакъв пич има рожден ден), ние се записваме в списъка търчим да пикаем, защото знаем че после ще е зор и се окуражаваме взаимно. Хората, който не искат да скачат, май много-много не им се вярва, че ще се хвърляме от моста, че и по три-пъти отгоре на това.

Аз съм наред. Започват да ми връзват краката и първото, което отбелязвам е, че този път няма да съм като кремвирш на ластик, защото са вързани отделно. Чудесно, хем съм за краката, хем имам свобода на движението. Единственото кофти е, че много стиска и почти ми спира кръвта към ходилата. Вече съм вързан и ме вадят пред парапета.

Опа! Тук става нещо непредвидено. Досега всеки път седя малко повече от необходимото, за да се поуплаша обаче този нещо работата не върви на добре. Мислех си да стоя пет-десет секунди и да скоча, но не става както съм го замислил. Изобщо не мога да се пусна от тъпия парапет. Такъв страх ме хваща, че ми идва да прескоча парапета и да тегля една майна на всичко. Гледам нагоре, надолу, настрани, закривам си очите и пак не мога да мръдна. Дишам тежко. Не знам колко време стоя, ама е много. Пича от Вертикален свят ми говори: "Айде скачай де...к`во се моташ...няма да стане по-лесно...стига с тия номера, скачал си къде ли не...", ей такива подобни. И все пак не мога да помръдна. "....И аз се моля на всички богове....", ебаси и тъпата песен, ама се моля, мамка му. Не знам какво ми става, хем искам да скоча, само и само да се махна от тъпия мост, хем не мога. Народа около мен май се шашка, като ме гледа какви ги върша (тоест какви НЕ ГИ върша), вкарах им ебаси и психарията, кой знае какво си мислят, сигурно че "ша умиргам". Пича до мен пак почва да ми приказва "Айде де, толкова време те търпим, само заради баща ти, знам че можеш, скачай". Аз му викам, абе дай да ме пуснете, направете ми един скок изненада. "Никаква изненада, ще си скочиш сам". Мисля си "Гад такава!". То се е видяло, че ще се мре, майната му. Разпервам ръце, накланям се напред и по-нататък не помня дали извиках или не можах, просто паднах (pic1, pic2, pic3, pic4). Летя си надолу с облекчение. Не ми направи кеф скока. Толкова се бях панирал, че просто исках да се махна от моста. После като анализирах, разбрах, че има нещо с големият страх, миналият път. Тогава последният скок, остана да ми виси, като обичка на ухото. Даже мислех повече да не скачам, няма какво да си доказвам повече. Е да, ама хем не ми се ще, хем ми се ще. Това че си бях останал паниран трябваше да се преодолее. Май успях. Ще видим :-)

Качват ме горе и трябва пак да скачам. Питат ме добре ли съм и искам ли да скачам пак. Искам естествено! Тръгвам да скачам назад, обаче размислям и искам скок изненада. Хващат ме за ръцете и постепенно се отпускам назад. В един момент ме пускат и падам. (pic1, pic2, pic3). Паднах със широка усмивка, защото вече се кефех. Крещях си от удоволствие. Ей това е което търся. Страх, мрах, айде нема нужда :-) Качиха ме горе и ме отвързаха за да ми починат краченцата (pic4). Третият скок щеше да е по-късно.

Връзват Течата. Като го гледам не му пука и ще рипа без да се психира. Така и става. Скача почти веднага, без да пропусне да извика "Ал-Кай-Да" два пъти (pic1).

След като го качват горе, за вторият скок му предлагат да го хвърлят от моста. Навива се, а аз и Спас (той пристигна от Бургас междувременно) сме кандидатите да го хвърляме. Падна ли ми в ръчичките! :-) Вдигаме го и го засилваме през парапета. В последният момент се опитва да се хване но вече е късно, чадо, мандалото хлопна! (pic1, pic2, pic3).

Пак е горе на моста и е време за трети скок. Този път измислят нещо още по-лудо. Вдига се на стойка на ръце пред парапета, а бънджи пичовете само му крепят краката. В един момент казва "пускай!" и започва да пада надолу, като пирон (pic1, pic2, pic3). По късно обясни, че е било адски готино, виждаш само земята и как се приближава с огромна скорост към теб. Ще трябва да пробвам и аз (стига да успея да направя този номер с вдигането на ръце, че какъвто съм едър).

Ред е на Илиана. Ще скача за пръв път и хич не и е лесно. Връзват я и я вадят пред парапета. Страхът е голяма работа. За малко да се откаже, обаче и предлагат просто да се отпусне те ще я държат за седалката. Хващат я и и казват се отпусне леко напред. Накланя се, накланя се и в един момет пича, който я държи просто си отваря ръката. Много смешно става, защото Илиана в този момент извиква НЕЕ!! и посяга да се хване за ръката му, която вече я няма да я държи (pic1, pic2)! Естествено пада и изчезва под моста, а на второто дръпване я чуваме да вика. После като я качиха горе каза, че и е харесало.

Мариян го връзват и го вадят пред парапета. Без много да му мисли скача (pic1, pic2, pic3). Аз го снимам докато пада и после, като му пускат въжето.

Остана само един последен скок - моят. Преди мен обаче идват някакви чичковци, който искат да скачат. Е па скачайте, няма да ви спирам. Те се били качвали в София Ленд на "онова дето падало" и било детска работа. Тука "сигурно" е същото - да бе! Питай ме мен :)

Докато се мотаят и подготвят се чуват някакви крясъци и по моста минава някаква горяща кола! Ал Кай-да, Ал Кай-да са тук!!! :)

Горящ Фолксваген Голф спира на триисетина метра от нас, от вътре изкачат хора и всички почват да се щурат насам-натам. "Дайте пожарогастител, дайте пожарогасител бреее!". Дафето май не е видял какво става (не е сам) и вика "к`ъв пожарогасител бе, тия се ебават". Да ама не, народа изведнъж се събужда и осъзнава, че колата НАИСТИНА ГОРИ, тръгваме да търсим пожарогасители. Аз нямам, Спас също, само Mhz вади неговият и отива да гаси. Аз гледам от безопасно разстояние, Спас звъни на пожарната да идват. След малко пожара е потушен и Спас звъни пак за да им каже да не идват...те още не бяха тръгнали.

Укротяваме се след тая терористична атака, снимаме се и гледаме как чичето скача.

Пак съм аз на ред. Връзват ме (pic1). Спас, Течо и двамата от Вертикален свят ме хващат и ме вдигат, като Гергьовденско Агне. Ще ме хвърлят с гръб към земята. Започват да броят и даже нямам време да се уплаша.....3....2....1....аааааааа. Хвърлят ме през парапета и аз изхвърчам оставайки за момент в безтегловност преди да започна на падам (pic1, pic2, pic3). Ебаси и кефа (личи си ми по усмивката)!!! Ихаааа, докато падам си мисля, че искам пак!!! Единственият проблем е, че много ми убива на глезените, където съм вързан (впоследствие ми станаха рани). Амплитудата намалява и движението почти спира. Пускат ми въжето и след малко съм отново на моста. Ех ако не беше това гадно връзване щяха пак да ме хвърлят. Тъкмо ми се върна удоволствие от бънджито и трябва да прекратяваме :(

С бандата си уговаряме среща в Копривщица за да хапнем и две от колите ни тръгват на там. Ние оставаме още малко за да си платим и да си побъбрим с бънджи пичовете. Разказват ни за офертите им - скачане в пещери, тандеми, пандюли, скачане от балони и т.н. Казват ни, че има специални отстъпки за психари, като мен и Течата.

Време е за прибиране. Аз тръгвам предпоследен и карам малко бързо в началото. За щастие после намалявам до нормалните за този път 80-90км/ч. Това ми действие впоследствие ни спестява големи неприятности. На един широк но тесен ляв завой, в който влизам с около 80км/ч колата започва да се държи странно. Все едно някой я дърпа настрани. Пускам веднага газта и хващам още по-здраво кормилото. Изобщо не ми идва наум да натискам спирачка, така както поднася, кой знае какво ще стане. Колата се носи неуправляемо, завърта се на 180 градуса, но вече е намалила скоростта до 30-ина км/ч.

ДРЪН! Удар отдясно в мантинелата на насрещното платно. Чувам как се чупи нещо, което впоследствие се оказва решетката и десният фар. На нас нищо ни няма, еърбеците не са помръднали. За щастие колата вървеше достатъчно бавно и просто се спря в мантинелата.

Паля отново и възможно най-бързо се премествам в моето платно на сигурно. Обаждаме се на Течо (който е след нас) по радиостанцията и му казваме, че сме катастрофирали да внимава и да кара по-бавно. Оглеждаме и тръгваме да събираме чарколяците. По пътя е останала една дълга бяла следа там където се е завъртяла колата. ПЯСЪК МАМКА МУ! Как няма да се завърти?!? Хваща ме тих бяс, но като гледам, че пораженията по колата са малки и на нас нищо ни няма, ми минава. Идват и другите, питат как сте, добре ли сте, уплашихте ли се, ала-бала. Абе нищо ни няма, само ме е яд на целия свят и най-вече на мен!

Оттук нататък - разправии с полицаи, гумаджии (сложиха ми по-малка гума - 50 вместо 55) и каране по тъмно с единият фар светещ някъде настрани. "Кьоравото" - обиждат ми колицата, гадовете! :-) Минахме през Карлово, после се качихме на магистралата, като си мислехме да ходим до Пазарджик да гледаме мача. Обаче като видяхме, че ще го изпуснем направо си продължихме за София. Дори и края на мача не хванахме, защото в началото на Цариградско Шосе свърши. Тъпите гърци биха, ебаси и късмета.

Та накратко за Шибания Четвърти Юли: купон и веселба, панически страх от бънджи, коли - който горят, кеф от скачане с бънджи, катастрофа, полицаи, прибиране по тъмно и финал на европейското по радиото.

А като за капак на всичко, в момента в който влязохме в София буквално през 20 метра имаше полицаи. Не успя да разбера защо....сигурно заради Шибания Четвърти Юли и Ал Кай-да, Ал Кай-да, Ал Кай-да.... ;-)

[ Коментари: 7 ]
Коментари

бах го ...

Написа пейо (www) на 05-Jul-2004 04:06


Яд ме е, трябваше да дойда :)

Написа Васил Колев (www) на 05-Jul-2004 09:21


Шибаният четвърти Юли - бънджи, запалване на коли, катастрофи, полиция, ебаси...

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 05-Jul-2004 09:34


еее що не се обадихте бре !!
@#%#$%(

Написа Николай Кирчев на 05-Jul-2004 10:55


Ей...егоист...искам и аз....искам искам...

Написа MiCRoPhoBIC (www) на 09-Jul-2004 12:18


Яко ... :)

Написа Alex (www) на 13-Jul-2004 20:22


Цялата галерия от събитието е на този адрес:

http://georgi.unixsol.org/mypics/klisura/

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 05-Aug-2004 09:15


Понеделник, 5 Юли 2004

Застрахователи ама не от ония с вратовете. Тия Alianz ще вземат да излязат свестни.

Не ме мотаха. Попълних си бланката, че съм некъдърен шофьор, огледаха колата, написаха какво трябва да се смени и ми казаха, като се оправя да им донеса фактурите да ми върнат парите дето съм им дал.

Даже се бъзикат "Тия мантинели викат, май ги слагат на грешните места, гледай блъскат се хората в тях" :) Да бе, а иначе ако няма мантинела, бонзай и полет, като в трите хикса. Айде нема нужда.

Ще видим дали ще стане толкова просто с фактурите, както ми обясниха.

Няма да ходя в София Франс Ауто, защото разбрах че там с яки връзки ще ме мотаят поне 2-3 месеца. Ебаси, ако съм без връзки - кво, половин година ли ще ме мотаете бе? Вземете си построете новия сервиз. Първи сте по продажби в България, а се излагате като кифладжий. Френска му работа /ма не от оная приятната/.

---

Това "Бар Прага" е нещо като лобно място. Четвърти път отивам, четвърти път се напивам. Ако няма рима, здраве да е. Иначе бакарди с кола си е класика. Честно казано нямаше нужда след това в дивака с Антон да изпиваме и бутилка бяло вино, но кво да се прави. C'est la vie.

[ Коментари: 5 ]
Коментари

За френското вино ли иде реч?:)))

Написа Snejina на 06-Jul-2004 14:30


За Траминер Хан Крум.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 06-Jul-2004 14:36


Абе и аз у Прагата отидох за може би пети път ама за сефте се махмурлизирах... Другия път ша избягвам adminspotting-ът... :)

Написа Бобсън на 06-Jul-2004 16:04


ДЗИ имат техни сержизи и са по добри

Написа ili на 05-Jun-2006 20:00


Може и да имат, само дето ДЗИ не ме кефят. Както се казва не може със стари курви нов бардак да правиш.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 05-Jun-2006 20:16


Вторник, 6 Юли 2004
12:57

Днес ще пиша историята за 4th fuckin' July. Само да минат срещите и да хапна нещо.

23:59

Време за писане не останА. Пък и настроението за писане го нямаше. Нищо, maniana. Цял ден ден митинги (meetings), не е лесно да се правиш на шеф и организатор, но е нужно. Иначе става анархия.

Вечерта Халбите ни приютиха за по няколко бири /водки/, а след като затвориха, Дивака се оказа наблизо за да си допием бирите/водиките/уискито.

Ебаси и дълбокомислените разговори за жени, мъже, отношения и простотии. Айде лека, немаше нужда.

[ Коментари: 2 ]
Коментари

Чакам с нетърпение публикуването на новата приказка:)))

Написа Снежина на 06-Jul-2004 14:32


Да не забравиш и да пийнеш ;)))

Написа GaBOSS (www) на 06-Jul-2004 19:54


Сряда, 7 Юли 2004
00:00

Купих си класьор за CD-та и цял ден си записвам старите CD-та отново. Докато са ми стояли в жабката на колата съм им е**л мамата. Всяко зло за добро, защото сега ще си ги запиша с повече песни пък и отдавна се канех да добавя CD-та към колекцията.

k3b се справя прекрасно със записването. Хвърлям му списъка от файлове и по някое време ми изплюва готово CD, което само трябва да надпиша.

23:59

Още преди няколко дни сложих статистиките на сайта да се виждат публично, но забравих да го обявя. На които му е интересно адреса на статиститките е http://georgi.unixsol.org/stats/. Връзките от страниците не работят ще трябва да си ги оправяте на ръка. Счупените връзки са бонус за мен, защото разните търсачки няма да ги обикалят.

Ако се зачетете в статистиките ще откриете думички, с който хората ме откриват в търсачките.

Например в статистиката за Юни 2004 най-много ме откриват по absolut (заради картинките сигурно, аз absolut не пия щото ни ма кефи, предпочитам Финландия).

На второ място е dicks (кой пък толкова е затърсил патки, ебаси и незадоволената работа :) Slackware на трето място - ясно, но на четвърто място вече е интересно. Откриват ме като търсят "alcoholic". Честито на печелившите :)

[ Коментари: 6 ]
Коментари

Гошо - момче лошо.

http://georgi.unixsol.org/stats/ това доколкото виждам е Webalizer заради който и аз се отказах от разни и Джави и Скриптове за броене на посетителите...

Написа Александър Панов (www) на 08-Jul-2004 15:33


След като си имам собствен сървър и логове на уеб сървъра да ползвам някакви си външни бози е чиста загуба на трафик и неуважение към хората, който ми посещават скромната страничка :)

Ако ми трябва някакъв анализ мога да си го напиша, а webalizer ми дава доста повече от това което ми трябва.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 08-Jul-2004 15:36


Яяя, хубави картинки на Absolut. Даже някой се оказаха нови и за мен. Нали няма да се сърдиш ако си запазя 3-4 :) А това само отбрана колекция ли е или цялата, която имаш ?!

Написа Хриси (www) на 08-Jul-2004 17:41


Това е квото съм намерил тук и там, не я поддържам отдавна.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 08-Jul-2004 17:43


Да си призная, намирам ви най-често (почти постоянно напоследък) докато търся отзиви за нови филми

Написа resistor на 14-Jul-2004 09:54


В последно време не съм гледал интересни филми или има по-забавни неща за който да пипа, затова съм зарязал ревютата :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 14-Jul-2004 09:57


Четвъртък, 8 Юли 2004
17:26

Довърших записването на CD-та и се хвърлих в писане на код и оправяне на документация. Досадна работа, както всеки знае. Следобяд от нямане какво да правя взех, че качих още мои снимки в orkut. Така или иначе са публични по един или друг начин, нека да си ги гледат хората.

Не съм събрал сили (не ми е останало време) да напиша историята за бънджито в неделя. С този ежедневен купон е малко трудно.

[ Коментари: 4 ]
Коментари

Здравей Георги, наистина ли няма място на сървъра(free.top.bg) или проблема е в мен? Имам 10MB quota, а съм качил ~150kb

ftp> put
Local file dmc_2297t.jpg
Remote file
200 PORT command successful.
150 Opening BINARY mode data connection for dmc_2297t.jpg.
452 Transfer aborted. No space left on device
ftp>

Написа Владимир на 08-Jul-2004 16:35


Ми то си пише. Аз к`во общо имам с ТТ (тъпия топ)?

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 08-Jul-2004 17:01


Интересно е че като се опитам да изтрия писмо и ми гърми с грешка :)

Но незнам защо го пишем това на Жоро. :-)

Написа Ники (www) на 09-Jul-2004 13:38


Е, нищо, простено да ти е:)...ние така или иначе сме в трескаво очакване на поредната сага:)))

Написа Снежина на 09-Jul-2004 17:28


Петък, 9 Юли 2004
16:09

Да живеят импулсивните решения. След малко тръгвам на море и ще се върна в неделя. Купонът ще е пълен :)

Историята за бънджито миналата неделя е 90% завършена. Ебаси колко писане му ударих. Този път ще е придружена със снимков материал. Още мисля заглавие.

Между другото вчера гледах Love Actually. Заслужава си да го гледате, филма е чудесен. Ще ви накара да се идентифицирате с поне няколко от героите и да се посмеете от сърце. Задължителен филм, макар че няма стрелби (но има голи сцени) :-)

[ Коментари: 5 ]
Коментари

Съгласен съм с теб. Филма си заслужава.

Написа Ники (www) на 09-Jul-2004 13:36


гледам, че все още се мъчиш със заглавието, затова ще ти предложа да перифразираш доктор тони филипов и да използваш 'неделника на един луд' :) -- нали скоковете бяха в неделя?

Написа Николай Ангелов на 09-Jul-2004 14:31


а, забравих да го спомена в предишния коментар -- 'приятно море'!

Написа Николай Ангелов на 09-Jul-2004 14:32


Приятно море ти желая:)...и да разказваш после:)))

Написа Снежина на 09-Jul-2004 17:25


Приятно ти моренце, другата седмица и аз заминавам да си топна трътката!

Написа freax0r на 09-Jul-2004 17:54


Събота, 10 Юли 2004

Вчера пристигнахме без произшествия в Ахтопол към 00:20. Настанихме се в лагер, който подозрително ми напомни на старите пионерски лагери, на който ходехме от училище. Същите изтърбушени бунгала, обща баня и тоалетна, изобщо фън.

Хвърлихме багажа и се засилихме към кръчмата, в която вече ни чакаха. Една водка, втора водка, трета воодкааа (?!?), хайде на дискотека. Бутилка водка...изпуснах им бройката...хващат ме лудите и искам от Течо ключа за колата му, пияният ми мозък е измислил много сложна схема. Разходка по плажа и къпане в морето. Добре че беше това къпане иначе нямаше да успея да се добера до лагера. И все пак да живее автопилота. В колата се спи удобно, но на сутринта ми става студено и се примъквам в бунгалото, където завит с две одеала спя още няколко часа.

Събуждане, обличане и хайде на плаж. Водата е топла, плажът е приятен, а точно до нас има скали и кръчмичка с цени народни. Хапване, пииване и къпане до шест вечерта, после тест на общата баня (обща баня, като обща баня) и отново CHARGE! към кръчмите.

Отиваме на Фара, супер кръчме с много добра кухня и още по-готина музика. Намира се на брега на морето и единственият му bug е че духа яко вятър. Обаче раздават пуловери и жилетки. Без майтап! Поискахме си и ни дадоха. И друг път клиенти, на които им било студено, искали - персонала бил свикнал. Музиката е върха, Sade - Best of, а след това кубински джаз и drum'n'bass. Как да не се върне човек там? Силно биващо заведение! Да не пропуснете да хапнете "Гъбарко".

След него се преместваме в някаква сладкарница, където не стоим много, защото барът, в който бяхме вчера ни зове! По пътя си купувам един плюшен 15см. BSD Daemon. Кеф! Днес няма да пия почивка трябва все пак...

Неделя, 11 Юли 2004

Прибирането беше безпроблемно. Минахме по подбалканския път, заради по-малкият трафик по него. Дори успях да дремна малко (не съм карал аз, естествено!). На Клисура спряхме за да видим една девойка как скочи от моста. Не този, от който ние скачахме миналият път - следващия мост. Имало трети клуб по бънджи в България - София Бънджи. Хора отцепили се Адреналин. Да живее конкуренцията! Благодарение на нея в момента скоковете са по-евтини и има много по-голям избор къде да скачаш.

Понеделник, 12 Юли 2004
19:36

Моето име всъщност е съкращение. Най-накрая показвам истинският себе си - G.E.O.R.G.I.: General Entity Optimized for Repair and Galactic Infiltration (10x to http://cyborgname.com/).

In other news...сутринта си откарах колата на ремонт и се надявам да я оправят в най-скоро време. На връщане видях как някакъв на Лъвов мост излезе от колата си и шамароса две бабета, който му удряха по капака - FUN!

Освен това НАЙ-НАКРАЯ описах прословутия 4-ти Юли с всичките му забавни и не чак толкова забавни моменти. Този път има и снимков материал (30-ина снимки). Връзката към историята е отстрани в секцията приключения. Ето я и тук - 4th fucking july!.

Вторник, 13 Юли 2004
17:51

Хора без работа. Голям проблем. В linux-bg ме наричат, досадник разни анонимковци, защото някаква си новина отпреди 1 месец съм казал, че е излишна. Счупеният ни фирмен автомобил е спрян пред офиса и е задръстил две коли. Някаква луда съседка се опитвала да издири собственика и понеже на колата има залепен стикер www.bungy.bg звъняла във Варна на клуб адреналин да си преместят колата. Пак в linux-bg някакъв се оплаква, че като пишел коментари му се виждал email-а и получавал спам. Навсякъде цари пълна ламерия и малоумщина. Купон...

[ Коментари: 2 ]
Коментари

http://www.karatebulgaria.com/alex/alk.pdf
Ал Кайда

Написа Александър Панов (www) на 14-Jul-2004 07:59


Арабския съм го забравил напоследък :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 14-Jul-2004 08:01


Сряда, 14 Юли 2004
13:06

Обнових всички web сървъри, който контролирам. Метнах им PHP 4.3.8 и Apache 1.3.31. Отдавна им беше време. Стабилният и сигурен софтуер, като Apache разглезва :) С PHP 5 нямам намерение да се занимавам засега, като чета промените спрямо 4-та версия не виждам нещо, което да е полезно за мен. Така или иначе не ползвам OO възможностите на PHP. Междувременно докато компилирах сървърите случайно открих една функционалност в Midnight Commander, за която не знаех. Когато натиснете Enter върху diff или patch файл, можете да ги разглеждате, като файлова система.

13:30

Интересен сайт за развитието на графичните интерфейси през годините. Има много картинки и обяснения - http://toastytech.com/guis/

18:37

От нямане какво да правя ми попадна някакъв IQ тест, който реших за забавление. Резултата, който получих, честно казано ме изненада:

Congratulations, Georgi!
Your IQ score is 131

This number is based on a scientific formula that compares how many questions you answered correctly on the Classic IQ Test relative to others.

Your Intellectual Type is Precision Processor. This means you're exceptionally good at discovering quick solutions to problems, especially ones that involve math or logic. You're also resourceful and able to think on your feet. And that's just some of what we know about you from your test results.

Честито умнико! :-) Ако искате да се тествате http://web.tickle.com/tests/uiq. Пропуснете спамерските банери и другите простотии и просто си решавайте. Накрая ще ви поискат да се регистрирате преди да ви покажат резултата, така че може би първо трябва да се регистрирате.

И последен сайт за деня (днес съм невероятно полезен, направо не е за вярване) - How stuff works. Можете да научите много полезни неща.

[ Коментари: 15 ]
Коментари

Добре си направил с apache-тата, но някой има ли идея на какво се дължат днес тези 4-5 критикъл updates на XP. ;)

Написа Ники (www) на 14-Jul-2004 15:51


Изключително ТЪП тест, американска му работа! Напомня на смотаните въпросчета от SAT тестовете :)

Написа Хриси (www) на 14-Jul-2004 17:57


Класически IQ тест, колко е тъп не знам, щото съм виждал само подобни на този.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 14-Jul-2004 20:51


Четирите критикал упдатес за за бъгове известни от преди 6 месеца поне. Позволяват изпълнение на файлове в "локалната зона", ефективно това означава, че ако броусваш с експлодер могат да ти го вкарат четвъртит. Въпреки ъпдейтите....типично за мс бозите.

Хубаво ги пачват само че има поне още 2 пъти по толкова не пачнати. Щели да ги пачнат в service pack 2, който излиза в края на август, най-рано. Trusted computing all the way, честито кофти сън наяве, голямата тояга изяде (c) Ъпсурт

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 14-Jul-2004 20:53


Хм... Човек като си няма друга работа, решава тестове, днеска го погледнах и аз, и ето резултата:

Your IQ score is 133

This number is based on a scientific formula that compares how many questions you answered correctly on the Classic IQ Test relative to others.

Your Intellectual Type is Visual Mathematician. This means you are gifted at spotting patterns — both in pictures and in numbers. These talents combined with your overall high intelligence make you good at understanding the big picture, which is why people trust your instincts and turn to you for direction — especially in the workplace. And that's just some of what we know about you from your test results.


Дееба, изкараха ме математик ...:)

Написа Васил Колев (www) на 15-Jul-2004 11:43


Направил си по-добър резултат на картинките (аз за една се колебаех и сигурно съм я объркал). На математиката сме изкарали май едно и също (е тя беше елементарна така или иначе).

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 15-Jul-2004 11:49


а за мен преди време твърдеше, че съм word warrior, каквото и да означава това.

Написа Nick Angelow на 15-Jul-2004 15:36


Ха ха ха ха ха, HowStuffWorks, надявам се вече знаеш как работи ABS-a на колата и кога е препоръчително да се употребява ;) Сети ли се да пишеш Vodka в търсачката им ;)

Написа GaBOSS (www) на 15-Jul-2004 16:20


Wow, маниакс имаш по-нисък резултат от мен. Бива ли така да се излагаш!

Написа Хриси (www) на 15-Jul-2004 21:04


Е след като ви казах какъв ми е резултата вие се разбихте да ме минавате. Не ви ли е срам, да биете бедното среднистче :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 16-Jul-2004 00:37


споко, жоро!
моят резултат, както и моя английски са по-слаби от твоите :)

Написа Nick Angelow на 16-Jul-2004 13:34


vsi4ko

Написа ico (www) на 03-Jan-2005 13:08


mislq,4e IQ testovete sa nugni

Написа Mimi на 15-Feb-2005 19:47


kvi sa teia gluposti be???

Написа opvfsdaijc на 25-Feb-2005 13:12


Тъпако, качи си кирилица

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 25-Feb-2005 13:24


Четвъртък, 15 Юли 2004
14:52

Няма топла вода - гадост. Вече трети ден се къпя със студена и почва да ми писва. Търся баня с топла вода. Приемам оферти :-)

[ Коментари: 7 ]
Коментари

Градската баня :-)))) Доста подходяща за нови епизоди на лудата команда от UnixSol

Написа Димитър Василев на 15-Jul-2004 15:10


а мен ме изкара word warrior, каквото и да означава това.
този сайт излиза като pop-up, когато отидеш на http://www.acronymfinder.com/.

Написа Николай Ангелов на 15-Jul-2004 15:33


Pochni da se usmihvash na Maniax-a ;-)

Написа Mariela на 15-Jul-2004 16:06


Ами аз имам чиста и голяма свободна баня с неизчерпаемо количество топла вода, също така с право на избор от богата колекция хубави сапунчета, душ-гелчета и подобни :)

Ама преди малко ме заплашваха с мъки и изтезания догодина на курса по Мрежова сигурност и затова май е по-добре да размисля за поведението на услужливо дете :)

Написа Хриси (www) на 15-Jul-2004 21:12


Вече всичко е уредено...мерси за банята и т.н. ти си знаеш кой ;)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 16-Jul-2004 00:36


Моля, моля Жореее, радвам си че ти харесааааа банята. Винаги можеш да заповядаш паааакк хубавецооооо. Страхотно си прекарахме.
Твой:Васко

Написа Азис на 16-Jul-2004 15:06


хахахаха :-)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 16-Jul-2004 15:07


Петък, 16 Юли 2004
18:43

Как се записват музикални CD-та под Linux, ако нямате някоя графична програма, като k3b например? Много просто, използвайте скриптчето малко по-долу, като единственото, което трябва да настройте е DEV променливата. След като я нагласите, просто го пускате в директорията, в която са mp3-ойките (или ogg-овете) и след малко ще имате готово музикално CD.

#!/bin/sh
DEV="/dev/hdd"
CDR="cdrecord -v dev=$DEV driveropts=burnproof"
for FILE in *.mp3; do
  mpg123 --cdr - "$FILE" | $CDR -audio -pad -nof
done
$CDR -fix

Тествано е под Linux 2.6.7 с последната версия на cdrecord. Под 2.4, ще ви трябва ida-scsi модула зареден и устройството ви ще се казва /dev/sr0 (или /dev/sr1, зависи колко cdrom-а имате).

18:56

При търсене на "коментар" в google съм на второ място! Ако се търси само в страниците, който са на български съм на първо!! Ех тоя коментарен сайт, бре, тц, тц, тц, тц :-)

[ Коментари: 3 ]
Коментари

Естествено вече не съм :(

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 19-Jul-2004 08:35


Bah kak mi prelicha tva na moja script :)))
Dobre de priznavam , namerih go v goooogle :))
Koeto mi napomnia che dalja na GF edno prazno CDR .

Написа mhz на 23-Jul-2004 10:53


Прилича, защото използвах него за база, но го подобрих.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 23-Jul-2004 11:49


Събота, 17 Юли 2004

Бар Прага. Лобно място. Антон е виновен за всичко. Не ми е наливал в гърлото ама никой не ме би (по-късно се опитаха, неуспешно) по главата да пия трийсетина кокарачи. Тия Мария рулира! Нищо, че има вкус на кафе. С тая текила и кола как влиза, не е истина. От нула до сто за 30 минути, ебаси. Маргаритата в Уго ми спаси живота. Добре че си взех и една за вкъщи та днес, като станах, отново ми помогна да остана жив. Пребутах я с една биричка и заспах пак. Нечовешко е да се става в 8 и 45. Още няма топла вода, превръщам се в морж, обаче не издържах вече и се обръснах. В казармата и без вода съм се бръснал та една студена вода ли ще ме уплаши.

Шаде за проясняване на главата - Smooth Operator, The Sweetest Taboo, Paradise.

[ Коментари: 3 ]
Коментари

сладък си...

Написа случайна на 18-Jul-2004 15:42


..по-скоро пиян ;-)

Написа MiCRoPhoBIC (www) на 18-Jul-2004 15:48


Бях :) Когато съм го писал бях 100% оперативен

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 18-Jul-2004 17:44


Неделя, 18 Юли 2004
21:00

Регенерирах статистиките за страницата (http://georgi.unixsol.org/stats/), като включих показването от коя страна са зареждани страниците. Освен това обединих логовете от georgi.cybcom.net и от официалната страна на unixsol. Сега картинката е пълна.

Не успях да си намеря вградена функция в postgres-а, която по зададена колона в някоя таблица да ми връща данните не като колона а като един ред. Проблема си го реших със следната "гениална" вградена процедура, която написах (лесно можете да си я преработите и на вас да ви върши работа):

/*
  Връща ID-та на обектите прикачени към даден контакт
  Вика се така:
    SELECT get_related_objects(contact_id,'lines','line');
*/
CREATE OR REPLACE FUNCTION
    get_related_objects(int, text, text)
RETURNS TEXT AS '
DECLARE
    _contact_id ALIAS FOR $1;
    _table ALIAS FOR $2;
    _field_name ALIAS FOR $3;
    _table_name TEXT;
    _query TEXT;
    _record RECORD;
    _ret TEXT;
BEGIN
    _ret := '''';
    _table_name := ''contacts_'' || _table;
    _query := ''SELECT '' \
        || quote_ident(_field_name) \
        || '' AS tmpid FROM '' || quote_ident(_table_name) \
        || '' WHERE contact='' || quote_literal(_contact_id);
    FOR _record IN EXECUTE _query LOOP
        _ret := _ret || '','' || _record.tmpid::text;
    END LOOP;
    RETURN ltrim(_ret,'','');
END;
' LANGUAGE 'plpgsql';

[ Коментари: 4 ]
Коментари

...и умен...

Написа случайна на 19-Jul-2004 08:41


...и прилично богат и с чувство за хумор :-))

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 19-Jul-2004 09:43


За статистиката, колко време ти отне webazolver-а, и на колко child-а го пусна?

Написа Васил Колев (www) на 19-Jul-2004 12:17


853 дни общо
1833953 линии общо
базата данни с адреси стана 5 Mb
На 80 thread-а му е отнело около 8-10 часа

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 19-Jul-2004 12:22


Понеделник, 19 Юли 2004

Писане цял ден. После разходка до студ. град и връщане в Торонто за да обсъдим програмата на семинара тази събота. Ще е много интересен. Повече информация, когато имам официалната програма. Аз май няма да участвам, че в неделя съм на сватба ама не се знае. Зависи от това дали ще ми оправят колата в петък или в събота. Не искаха обаче да включат въпроса ми за мерките и asl-то в анкетата. Сухари! :) ManiaX-а ми показа се ядат спагети с лъжица и вилица, защото се оказа, че не успявах да се справя. Спагетите в Торонто са доста вкусни. Особено пребутани с едно чесново хлебче (отново супер!) и две бирички (винаги има място за две бири в тоя живот!).

[ Коментари: 7 ]
Коментари

Жоре но мога ли да присъствам на семинара?
Поздрави и успехи
Вили

Написа Vili на 20-Jul-2004 09:08


Па да, той е публичен.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 20-Jul-2004 09:10


Сиромашко не видяло, спагети с хляб яло ;)))))

Написа GaBOSS (www) на 20-Jul-2004 10:54


Без ляб не мога да ям спагети, оставам гладен.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 20-Jul-2004 11:23


Zapovqdai u nas na spagetki:) nqma da ostane6 gladni4ak

Написа slan4eva на 20-Jul-2004 11:36


^
|
----------------------
буаахахахаахах :)))
(ееее бе Жоро, защо тримваш постовете :), човек една ASCI картинка не може да си направи :)

Написа valqk (www) на 23-Jul-2004 15:36


Защото лесно се abuse-ва. Още не съм довършил модула за AI, който да познава коментарите...

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 23-Jul-2004 15:45


Вторник, 20 Юли 2004
08:20

Гледки от сутрешна София. Графити и реклами - все малоумни.

На ъгъла на Нансен и Патриарха - "Нов СССР!" /Хахаха! Едва ли си видял СССР, детски, та да ми драскаш по стените НОВ, чак/

До него - "Red Skins" и "Fuck Nazi!" /Поне да беше написал, "Фашистьй, мать ваша!" или нещо от сорта. Руския никога не съм го знаел./

Пак там - "Смърт за фашашати" /?!?!?! Не знам какво си пушил ама сигурно е незаконно./

И за капак, реклама отстрани на 94 - "Презервативи САМУРАЙ - Грижи се за своя меч" /е тия вече избиха рибата, хилих се 15 минути non-stop. Няма да си ги купя./

Полезно било човек да се помотае сутрин...

11:59

Усмивки от старите архиви (мерси за линка ти си знаеш :). Едно време във ФИДОНЕТ какви неща имаше, ехеее. Четете и се забавлявайте. Тогава нямаше интернет, линукс не бяхме виждали, виндовса беше 3.1, а някой хора пишеха на паскал и асемблер под DOS :), помните ли? Разказите на Сънчо (Роси) - Разказите на Сънчо (Мануела).

[ Коментари: 8 ]
Коментари

Това с меча и аз го видях на 94 днес...мбуахаахаха...и аз се изхилих на спирката. Купи си поне един де - стимулирай оригиналните реклами ;-)

Написа MiCRoPhoBIC на 20-Jul-2004 13:57


да ти се намира цифров апарат подръка? защото на http://sofiaunderground.bol.bg/ (макар и в суров вид) има подобна колекция, която чака попълване -- може да се включиш, ако искаш.
--
и не е 'слончо', а 'сънчо' :o)

Написа Николай Ангелов на 20-Jul-2004 20:42


Ееееех Фидо.. :)
Миналия ден гледах някакви стари визитки, измежду които имаше една с нарисувана котка с две жици от краката й до контакт 220V. И отгоре с големи букви:
Friday 13th BBS
Николай Цветков
SysOp

:)

Написа Мартин Босев на 21-Jul-2004 07:47


Опа това Л откъде се е взело :) fixed.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 21-Jul-2004 08:29


Тези бисери ги помня съвсем ясно. Сънчо беше култов образ. Малко по-късно (през лятото на 1996-та) като земляци варненци се срещнахме с него на живо край плажа, пихме бира и ядохме трицона.

След това излезе Windows 96 и Сънчо отлетя за Тампере, Финландия.

Написа Калоян (www) на 21-Jul-2004 15:03


ne e taka... (опс, коментара трябвало да е на кирилиса... мародераторска ми работа. а кирилско главно Н може ли? ох егати, къде е затварящата скоба ра кирилската клавиатиура)
(аха)

Не е така, първо Калоян ми разби сърцето с Елена(спомената в разказа за Мани) още тогава. После минаха още няколко гаджета със чукове, после фидо замря и си хванах две гаджета от IRC (на кирилица ИРЦ) и после едно от ICQ (ИЦЯ), ПОСЛЕ заминах за Тампере, после на Калоян и Елена им се роди дете (мъжко?). А сега си имам гадже, дето го срещнах в едно кино. Българско (и гаджето и киното)
(ей, много си ги обичам тия скоби аз)
(поне вече знам как се пишат на кирилица) ()()()

Написа suncho (www) на 21-Jul-2004 15:46


Въх, мали ;-)
Ако знаех, че едно търсене на спамъри и на кого точно да се скарам може да доведе до такива разнищвания, нямаше да повярвам!

Просто нямах под ръка линукс, а whois.net не работеше. Реших да потърся помощ, Георги се отзова (благодаря Георги :-). Та, като питах чичо Гугъл за разни whois-сайтове, нещо ме засърбя да се поинтересувам какво знае той за мен, "роси варна". И оттам - попаднах на сайта на Сънчо. И глей ся кво стана..

За протокола - онази Роси просто ми е адашка, аз не съм от Варна и х-л "Амбасадор" даже не го знам къде е :-)

Написа Роси на 22-Jul-2004 11:01


Ех, че мили спомени...
Аз като един най-обикновен потребител, който и досега не си е сменил статуса, не помня разни технически дивотии. Паскал си го спомням като текстов редактор, за което е виновен брат ми, а Калоян ми спести всякаква по-късна версия на "Облачната ОС" 3 нещо си.
Когато се сетя за тогава, в ума ми отеква среднощното бийп-бззз-бийп на модема, виждам разни светлинки в червено и зелено, треперещи по него и разбира се, красивите неща, написани от Сънчо. :-)

Написа Елена на 22-Jul-2004 17:31


Сряда, 21 Юли 2004
11:38

Заповядайте в събота на годишен технически семинар на БАРС, ISECA и ЛабИО. Ето го и анонса в PDF формат. Местата са ограничени, вход свободен и нека силата бъде с нас! Събран е силен екип, който ще се погрижи за наливането на хитринки в главите на присъстващите. Бирата не е от нас :)

23:59

Цял ден правя презентацията за събота. Добре че се появи ManiaX-а, та с негова помощ успяхме да я нагласим. Аз бях зациклил нещо и не ми идваше идея как да представя нещата. С малко мъка обаче стана (грозните картинки не съм ги рисувал аз :). За който е интересно, ето я презентацията "SSH - Възможности и приложения" в PDF формат и в OpenOffice Impress формат. В събота презентацията ще е придружена с демонстрация на по-интересните възможности.

[ Коментари: 2 ]
Коментари

Здравейте !За първи път пиша тук , но следя редовно дненика , защото ... еми защото ми е интересен ! :)
Знам , че това не е форум , но искам да попитам дали семинарът , който ще се проведе в събота е само за студенти на СУ или могат да присъстват и отделни лица , които просто се интересуват от темите , които ще се разглеждат там ? Надявам се да ми отговорите, Георги , а може и някой друг , стига да има на разположение тази информация ! Благодаря за вниманието ! :) Успех !!!

Написа Любомир Диамандиев (www) на 21-Jul-2004 15:16


Семинарът е отворен за всички.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 21-Jul-2004 16:21


Четвъртък, 22 Юли 2004

Седя си вчера, пиша си презентацията, никой не закачам и изведнъж купона почва. Калоян ме пита дали да дадел телефона ми на някаква журналистка от радиото да ме питала нещо за някакво интервю и аз лекомислено се съгласявам. В следващият момент се отказвам и се опитвам да набутам Metalista да се прави на експерт вместо мен, обаче вече е късно, телефона ми звъни и провеждам следният разговор (предаден горе-долу):
(??) г-н Чорбаджийски?
(gf) Да, аз съм.
(??) Аз съм (не го помня) от радио Хоризонт и искам да ви питам за сайта със заплахите.
(gf) К'ви заплахи?!
(??) Не знаете ли, че на един сайт на ал кайда (ал кайда, ал кайда!) заплашиха България и Полша с терористични атентанти?
(gf) Не...отде да знам...не чета вестници и не гледам телевизия (на акъла си викам, дреме ми на ......), сигурно е някаква шега.
(??) ?????? ама държавните мъже са много притеснени, а ние искаме да установим дали заплахите са истински.
(gf) Ми да се притесняват, като си нямат друга работа, а аз с какво мога да помогна?
(??) Ами да ми кажете за този сайт и как могат да се проследят авторите на текста.
(gf) Трудна работа да се проследи кой къде какво е писал (обяснявам простичко за проксита и т.н.)
(??) И все пак?? Можете ли да дадете интервю за ... (сутрешното си нещо там).
(gf) Добре де, пратете ми сайта, поне да знам за какво става въпрос, ще проверя. Емайла ми е едикойси...
(??) Ще го пратя и ще ви се обадя по-късно.

Луда работа...продължавам да си правя презентацията и след малко получавам емайл от девойката (казва се Снежана) със следния адрес в писмото: www.ansarnet/vb/showthread.php. Странна работа почвам да си играя и най-накрая налучквам, че става въпрос за www.ansarnet.ws/vb/, което се оказва някакъв форум на арабски. Започвам да отговарям на писмото на девойката и телефона пак ми звъни. Вдигам и отново си говоря с нея:
(си) получихте ли писмото?
(gf) да, тъкмо ви пишех отговор, това което сте ми пратили не е коректният адрес, но с малко тестове го открих. Пратил съм ви истинският. Става въпрос за някакъв форум.
(си) /много разочарована/ форум? И всичко това е писано в някакъв форум?
(gf) арабският ми е зле, ама като гледам си е баш форум...
(си) а интервю утре ще дадете ли да обясните как може да бъде проследено съобщението и дали е автентично?
(gf) абе нали ви обясних, че не може......добре де, ще дам (то се е видяло иначе няма да ме оставят на мира)
(си) по-късно ще ви потърсим.

Довършваме презентацията с ManiaX-а и докато той рисува грозни картинки на мрежови постановки пак ми звъни телефона и се уговарям (вече с друга девойка), че ще ми звъннат утре между 8:10 и 9 без 15, да ми вземели телефонно интервю за това как ще се докаже автентичността на съобщението (?!??!!?). "Обяснявайте моля ви не много технически, знам че се дразните, но хората трябва да ви разберат". Е па по-просто от това, което обясних няма на къде...както и да е. "Как да ви представя?", Георги Чорбаджийски от Асоциацията за информационна сигурност. "Добре ще се чуем утре"....жив да не бях.

Отивам на ИББ, после в О'Шипка, прибирам се и си лягам. Навивам си часовника за да стана за интервюто...

Ставам рано-рано и ми е криво. Цяла нощ съм сънувал обяснения за проксита и за трасиране на IP адреси. Поразтърсвам се из мрежата за ansarnet и откривам, че и друг път е споменаван за някакви заплахи срещу Италия и т.н. Хоства се в дубайска фирма (micfo.com), която пък ползва услугите на американската ev1. Сайтът скоро се е местил, бил е при planet communcations (най-вероятно дубайците просто са си сменили доставчика), това ми го показва netcraft. На ansarnet ползват vBulletin форум, всичко е на арабски (или поне на такова ми прилича). Чета AUP-то на micfo.com и там пише, че obscene materials и подобни се махали. Нормално. Въоръжен с данните от тези микроскопични проучвания чакам да светна нацията в телефонно интервю по радио Хоризонт.

Звъни ми телефона, предупреждават ме, че ще ми звъннат след 2 мин и че ще съм в ефир. Отговарям "ок" и затварям. Звъни ми пак телефона, чувам водещата да говори с някаква, как нито сме щели да се изтеглим от Ирак, нито да пращаме нови хора. Говорят и за някакви министри и идва моят ред. Представят ме, както съм пожелал и ме питат какво мога да кажа за този сайт, на който е заплахата, те били научили, че е някакъв форум (е да нали аз ви го казах, то понеже много трудно да видиш). Обяснявам къде се хоства и т.н.
(??) А може ли да се потвръди дали заплахата е достоверна?
(gf) Технически не може. Може да е публикувана от всеки. Трябва да се питат собствениците на сайта за адресът, от който е публикуван текста, но и това няма да доведе до нищо, защото един такъв адрес се подправя много лесно.
(??) Значи не можете да потвърдите, че заплахата е истинска и идва от Ал Кайда (ал кайда, ал кайда!)?
(gf) /дейба точно това казах, хайде пак/ Технически не може да се установи дали е истинска и кой я е пуснал.
(??) А ако се потърси съдействието на собствениците на сайта?
(gf) /никой не ме слуша/ Да те могат да кажат адресът, от където е публикувано съобщението, но този адрес, където и да е нищо не доказва. Лесно може да бъде на някоя компроментирана машина или услуга навсякъде из интернет.
(??) Значи всеки може да е публикувал съобщението?
(gf) /май вече стигаме до някъде/ Да, всеки с достъп до интернет без значение кой е и къде се намира.
(??) Благодаря ви, лек и безпроблемен ден.
(gf) И аз ви благодаря, чао.

Уффф, добре де, кво искаха сега от мен? Да кажа "Знам аз!!! Усамата гу е писал това! Аз го проследих до неговият кумпутър от който той точи порно и си проверява пощата в hotmail! Страхувай се Българио, почвай да се окопаваш, страшно е!". Много забавно - чак ме избива на истеричен смях.

Решавам да проверя какво става из пресата и как отразяват родните ни журналя такива чутовни заплахи, който ни отправят по разни форуми. Отварям напосоки standartnews.com и почва да ме избива студена пот и луд хилеж! Въх, нападат ни!

И кво да си помисля при заглавия от сорта на "Страшно е, даже много страшно!", "В Бургас отложиха отпуските на полицайте, за да бдят", "Всички арабски граждани в България на проверка", "Стандарт ви предупреди отдавна, че Осама ни е вдигнал мерника", "Симеон в отпуска" /то верно, че преди да ни заплашат ама как може.../ и т.н. все в тоя стил. Чак някакъв наглец написал статия, в която в прав текст твърди, че който не се шашка от заплахите и не прави нищо, е с терористите. Браво бе, евала. Да ви напомня на близкото минало, в което, който не беше комунист беше от лошите?

Отивам си в офиса и си бъбря по ICQ. Разказвам набързо какво ми се е случило и Йовко ми казва, че добре че не съм видял другите днешни вестници, а Габо разправя вчера как питали някакъв министър "Какво правел той по повод заплахите?". Ми кво да прави, ебаси?

Ей така се създава масова психоза. Благодаря ви господа Журналя за информираността с която ме заливате. Надявам се поне аз да не съм допринесъл за нея. Питаха ме, добре де, що се съгласи да ги светкаш и да дадеш интервю, в което десет пъти да кажеш едно и също. Ми как да не се съглася при масовото малоумие, което се насажда сред народонаселението. Отвсякъде изкачат "информирани" и "специалисти" (които на монитора викат компутър) и като ги чуя какви ги разправят ми иде да се хвана за гушата и да се самоудуша от яд. Айде нема нужда. Заради писанията в някакъв си форум пък бил и той на арабски да изшашкаме цяла България.

Slow news day ли, какво?

[ Коментари: 17 ]
Коментари

От известно време нямам телевизор и съм много добре. Пропуснах истериите покрай шофьорите в Ирак и други подобни. С две ръце съм против насаждането на психози у народа :)

Написа Атанас Корчев на 22-Jul-2004 14:47


като го гледам тоя сайт се чуда как ли се парсва арабски текст:)

Написа jeeves на 22-Jul-2004 14:58


а пък вижте как се въвежда текста в текст полетата ... от дясно -> ляво .хахах ... а като пиша в тесктареа ..сигурно отдолу-нагоре ...хахах ...ами ако искам да остава празен ред ...хаха ..ал кайда , ал кайда ...хахааха

Написа jeeves на 22-Jul-2004 15:14


край, търпението изчерпа ни са, кокорбашията на <Асоциацията за информационна сигурност>, Георги Чорбаджийски ний заловихме и всички журналисти ако до 48 часа не напуснат Булгаристан ша го поим с по една бира на всеки кръгъл час, а на почивките ша му тикаме картофи и цаца силом в устата дорде не стане бей гиби.
И не са опитвайте да ни проследите ИйПий-тата щото ша взивим Интирнетата

Написа AliBotush на 22-Jul-2004 15:56


Ми кат не си дал "правилния" отговор от раз как да не те питат няколко пъти.

А иначе - FUD,FUD и нищо повече от FUD. Тия са точно както казваше един мой учител: "Ти нямаш мозък - само ганглий изтерзан".

Ама така се получава като имат само едно място от където да преписват...

Написа пейо (www) на 22-Jul-2004 16:00


Браво, имате добра памет!

Написа снежана на 22-Jul-2004 18:25


Има една много хубава фраза, "Вестници се печатат, за да се продават, не за да се четат". Всичките медии са на този принцип ...

Аз още понасям да чета IT in the press, и там е пълно с простотии, не искам да си мисля за какво става въпрос в останалата част от пресата...

Написа Васил Колев (www) на 22-Jul-2004 19:17


Добър, човек си Жоро. Добре, че ти си ги поел и изтърпял и не ги препрати към мен за такива двусмислени интервюта.
Иначе експертните мнения не са проблем. :)

Печелиш почерпка по случая. ;)

Ники

Написа Ники (www) на 22-Jul-2004 23:19


Предварили са те, Жоро, още снощи! Виж тук: http://news.bg/article.php?cid=7&pid=0&aid=144362

Написа Силвина Георгиева (www) на 23-Jul-2004 07:35


Точно затова говорех. Започнаха с глупостите...

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 23-Jul-2004 08:02


Гледах го снощи това по БТВ...голям майт ап.. хаха .. а сега чух че сайта го били затворили заради заплахите :)
offtopic* Съжалявам за маймуницата..lynx-a нещо явно ми се е бъгнал :)

Написа Alex (www) на 23-Jul-2004 10:25


Преса... медии.... боза...
Нормално е да ти вземат такова интервю Жоро,
аз всестници и телевизия гледам рядко и обикновенно филми, но всеки път като погледна някой вестник, виждам само простотии, и няколко малки по-смислени каренца някъде посредата на вестника.

Трябва да се плаши и психира народа, иначе ще вземат да си мислят простотии от сорта на:
"Защо управниците ни не правят нищо освен да лапат и какво можем ние да направим по върпоса?"
"Защо ни е такава държавата?"
"Как бихме могли да направим нещо че да станем хора?"
и други от сорта, а никой няма полза от това.

Така, че психоза руулз!
Направление на масите му се казва, това става и с реклами и т.н. нищо ново под слънцето, въпроса е дали може да се промени? :)

Написа valqk (www) на 23-Jul-2004 15:26


Може, ако всички спрат да четат и слушат новините. По-точно, не спирайте, защото ще остана без работа, но ги взимайте на майтап. :)

Написа Силвина Георгиева (www) на 23-Jul-2004 19:07


Нищо че четох всичко написано на LCD нещо взе да ми се вие свят и да ми се повръща. Може да е заради това че минах на плодове и зеленчуци, може да е заради непрекъснатото напрягане в монитора. Обаче много се дразня. Зле ми е, мразя тъпи путки и крастави говеда да изкарват пари на мой гръб. Всичко ме дразни, още повече и тъпата журналистка...

Написа Александър Панов (www) на 26-Jul-2004 07:51


Ашкоусун, Жоро, машаала!
Добре си ги подредил родните журналисти.

Жалко е, че и те добре подреждат родните политици и най-вече народа.

Изплашен народ лесно се командва, нали знаеш. Ей-сега например в САЩ политици, правителство и изпълнителна власт могат да правят каквото си поискат под предлог, че преследват теороризма. Може би тукашните политици тайно им завиждат, но страхът работи за тях. То си е далавера нардът да е уплашен и тихо да слуша наставленията на вишестоящите.

Най-вероятно някой хлапак, след 12 часа молитви в джамията, вече изпаднал в тих меланхоличен транс, след това дръпнал свръхдоза хашиш (в арабските страни има много и е почти без пари!), отишъл в близкия форум, написал "вашта мамка гяури, и вие какъв *** дирите в Ирак, ша въ *** ..." и модераторите, докато се усетят и стигнало до БГ пресата. Така стават нещата.

Ето един аналогичен случай:

Аз си спомням за един случай, когато на първа страница на "24 часа" се появи заглавието "хакери нападнаха БТК", а в друг роден вестник излезе статията "Велико Търново в хакерска обсада" и вътре пишеше как "щели да изключват България от Интернет", защото била нападната от зли хакери. Та страшните хакери бяха две 15-годишни хлапета, които си бяха направили шегичка с местен Интернет провайдер. Ама такъв шум се вдигна, сякаш светът се е свършил...

Написа Светлин Наков (www) на 26-Jul-2004 14:10


Ей тук човек може доста да се позабавлява с новините, който родните журналисти дават на народа:

http://24gafa.unixsol.org/

Хляб и зрелища....а достоверната информация кучета я яли.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 26-Jul-2004 14:13


С какъв хъс се борим против тероризма!
Успяха да проследят, заловят и осъдят едно момче, което написало един e-mail със съдържание подобно на официалните изявления на някои народни избраници.
Дни наред армия от полицаи, журналисти, телевизионери, съдии, прокурори и кой знае още какви се борят неуморно с момчето. Осъдиха го 1000 лв., но прокурорът щял да протестира...
Разбрахте ли сега, че Усамата няма шанс за успех у нас.

Написа М. Иванов на 01-Aug-2004 06:25


Петък, 23 Юли 2004

Вчера. Тренировка на презентацията. След което до вечеря - глад и писане на код. Преди вечеря и по време на вечерята - една бира. След това аперативче - мента с течна сметана (n на брой пъти, n > 5). Напред-назад с такси за събиране на пиещите другаде. Засядане в Дивака и довършване/рязване/донапиване с бутилка бяло вино. Прибиране и сън.

Днес. През деня работа (да не повярваш направо). Вечерта вкусно похапване в Грифин и отиване в бар Прага (за 6-ти път, предишните пет завършиха с рязване/насмукване/правене на главите). Така докато се чудя какво да пием и въртейки се около мисълта за някакви си водки, решаваме да пием текила. "Сипете една контрола!". По погрешка обаче вместо чиста текила получаваме кокарача (10мл текила, 10мл тия мария, 10мл кока кола). 36 кокарачи (по 18 на човек) по-късно си тръгваме нарушавайки традицията да се намотаме/насмукаме/нарежем. Само леко сме се понапили, хмм дали се брои ;-)

Събота, 24 Юли 2004

Денят на семинара. За малко да закъснея за нашата лекция с ManiaX-а. Така се бях затърчал, че щях да влетя в Химическия факултет без да забележа листчето на вратата, което любезно съобщаваше, че семинара се е преместил във ФМИ в 325 зала. Брех кво става, мам.....? Мистър Мърфи пак си играе игрички с нас - този път спрял тока в залата.

Отивам в 325-та, където Ники тъкмо отговаря на някакви тъпанарски въпроси - ма кажете що да ви вярваме, ма дайте гаранции, ма нали няма по някое време да почнете да искате пари и т.н. Ква гаранция ви гони бре? Който не му харесва, да направи нещо друго и да не се занимава с нас. Единственото сигурно нещо на тая земя е смъртта и плащането на данъци.

Наков почва да представя БАРС, и понеже съм слушал вече част от презентацията не внимавам много но се забавлявам. Единственото, което запомням е, че постоянно щели да се борят за благото (голяма борба ще пада) и че е хубаво да се правят сБирки на програмисти. Хич не ми хареса идеята да се събират на едно място unix kernel разработчици и някакви си бозиндолски "програмисти" да си обменяли опит. Какъв пък опит ще си обменят? Най-много unix-джийте да научат някой нов маркетингов (блях..) термин от бозиндолджийте и да получат безплатно (warez-ско) копие на книгата "Кликане с мишката за малоумни" (How to use the mouse for dummies (tm)).

После е нашата презентация за SSH (граби на sxi или pdf), която минава добре, естествено не без дребни проблеми. Казвам и аз по някоя дума, а впоследствие се оказа, че на народа нещо не му харесали моите обаждания. Аз пък мисля че бяха на място за да може ManiaX-а да не се отклонява от плана и да не пропусне нещо (е хайде без онзи път когато се обърках за authorized_keys...). Презентацията свършва, оставям лаптопа в офиса и се засилваме за Пз, където вече са всички без нас.

Пристигаме, малка почивка, след което окупираме бара на Qualita до Марица. Мента, мартини, мента, бира, мартини, мента, мартини и т.н.

[ Коментари: 15 ]
Коментари

Обажданията бяха ужасни. Защо не застана до Колев и не си разделихте говоренето по презентацията? Постоянните прекъсвания отегчиха публиката (особено мен).

Какво целиш с оплюването на презентацията за БАРС?

Разделянето на програмистите на юниксаджии и уиндоусаджии ми се струва пресилено. Има хора, които могат и са работили на повече от една платформа.

Написа Христо Дешев (www) на 27-Jul-2004 12:05


Обажданията не бяха предназначени за публиката, а за да може ManiaX-а да не изпусне нещо от плана. Презентацията трябваше си я водеше той, аз просто бях бонус, защото по принцип не трябваше да съм в събота налице в София.

Какво целя ли? Много просто - целя world domination и зомбиране на масите с цел максимален брой кликове по банерите и повече е-стотинки от рекламодателите с който да мога да спонсорирам моята тъмна дейност известна, като "оплюване".

Какво оплюване на презентацията на БАРС? Я прочети какво съм написал, ако не можеш да разбереш ще ти го нарисувам.

...стана ми смешно просто като се сетих как ще се съберат някакви си кликачи във visual basic .net edition и програмисти, който пачват linux ядрото, например. Ей това вече е забавно, чак страх да те хване :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 27-Jul-2004 13:08


И в моя блог го написах, обажданията от Жоро си бяха много на място. Като обяснявам, аз поне имам навика да се отплесвам, и да пропускам разни дреболии (за това винаги гледам да пиша нещата).

В общи линии така се получи по-добър материал, с по-малко пропуски, но с дребен пробпем в представянето. За мен поне това е по-добрия вариант, за мен си е важно съдържанието, не опаковката.

Жоро, ти не си програмист, за това ти е странно такова събиране... Ама я си представи какви flamewar-и ще стават, особено като се напият... :)

Написа Васил Колев (www) на 27-Jul-2004 13:55


"постоянно щели да се борят за благото (голяма борба ще пада)"

Това ми прозвуча снизходително. Затова заговорих за оплюване. Извинявам се, ако съм сбъркал.

За мен проблема не е дребен, но пък кой съм аз? Ще се обаждам, като почна да мога да правя презентации, като Васил Колев. Това не е бъзик, а похвала.

Написа Христо Дешев (www) на 27-Jul-2004 16:12


Презентацията я направи Жоро, аз само давах акъл :)

Написа Васил Колев (www) на 27-Jul-2004 22:14


Извиненията се приемат :) Просто не си свикнал с начина ми на изразяване. Коментара за борбата беше по повод на това, че Наков докато водеше презентацията на всеки слайд казваше по два пъти, че щели да се борят за ....... (попълнете точките). Когато правиш презентация понякога не се усещаш и ако някой израз ти хареса как звучи започваш несъзнателно да го използваш пак и пак. След това като се чуеш какви си ги приказвал ти става смешно :-)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 28-Jul-2004 07:00


И двамата се справиха чудесно!
Поздравявам ги.
Все пак са и част от core тима на ISECA и това е обичайно за тях. ;-)

Написа Ники (www) на 28-Jul-2004 07:01


Ами поне по това, което чух на генералната репетиция в Химическия факултет, лекцията на Васил беше доста добра и информативна. Пък и Жоро едва ли се е намесвал ей така за да разсее изложението. Просто нормално е като иде реч за такива неща някой да следи за пълнотата и да допълва като усети, че нещо е пропуснато (а винаги има такива неща).

Много ми се щеше да обясня проблемите на SSH относно разкриваемостта на сесийния ключ при големи трансфери на информация с един сесиен ключ и т.н.. но може да се напише статия и ако и Васил напише неговото изложение да се стиковат в едно общо "литературно произведение":)

Написа Веселин Колев на 28-Jul-2004 19:15


А Весо ти сигурен ли си за сесийния ключ при ssh v2?
Че не се прави rekey ?

Написа Ники (www) на 28-Jul-2004 22:26


-> regress/rekey.sh

Ако имаш предвид това, което се намира в сорс дървото на дистрибутива openssh, трябва да те разочаровам. Това са първи стъпки към истински re-keying. Още не е направен така, че да е управляем параметрично (и е доста бъгав). Примерно не можеш да кажеш да се прави re-keying по дадено разпределение (както е при IPsec имплементите).

Cisco също имат някакви проблясъци по темата в последните си OS-и. Но единствено валидния re-keying е този направен по разпределение (времево или по трафик).

Ако имаш интерес, пиши ми на мейла да се видим и да ти порисувам схемички. Пия столично тъмно:)

Написа Beco на 29-Jul-2004 15:27


В ssh2 има ръчен re-key. Все пак атаката за да сработи изисква огромно количество данни, така че едва ли е особено опасна. Понякога нещата, който на теория изглеждат много страшни на практика не са проблем в 99.9% от случаите.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 29-Jul-2004 16:33


Значи, Георги, има два вида атака, която може да се приложи. При едната правиш само статистически анализ. Там са ти нужни наистина огромни трансфери. При другата атака не са нужни чак такива трансфери. Достатъчно е да знаеш какво има в трафика. Тази атака е доста добре приложима, ако през SSH тунел прекарваш PPP и така свързваш примерно две мрежи. Достатъчно е в едната мрежа да имаш хост, който да генерира трафик в тунела и ти да знаеш какво има в този трафик. Например хост от тази мрежа се свързва за http://bozi.unixsol.org и гледа някой филм от енцикликата за Джеймс Бонд.

Факт е, че атаката може да я има и ако някой иска може да я направи. Не е много сложно и май се иска само ентусиазъм и малко късмет.

По принцип, още при първите дизайни на IPsec решенията, създателите им са си задали въпроса "как и защо да правим предоговаряна не ключа". Защо е било ясно, но виж, задачата "как да" е била по трудна. Оформили са се две крайни решения - да се състави разпределение по време или разпределение по трафик.

- разпределение по време: заплюваш някакво време и казваш "това е нула" и на всеки 3600 секунди сменяме сесийния ключ. Това е линейно разпределение. Може да се измисли по-гъвкаво решение по часови пояси - през работно време смяна на ключа през 60 секунди, вечер на 600 секунди и т.н.

- разпределение по трафик: решаваш на всеки 10 гигабайта пренесена информация да правиш предоговорка на сесийния ключ. Тук обикновено по инерция хората казват "е, да ама след като трафика е решаващ за разкриването на сесийния ключ, защо ни е да имаме предоговрка планирана по време, а не само по трафик". Истината е, че ако се направи анализ от гледна точка на начина на атака, става ясно, че има различни видове трафик. Много ясно е, че ако ако пуснеш един обикнвен флуд по тунела в повечето случаи ще генерираш хомогенен трафик и той е опасен. За теб радостно ще бъде трафика да е нехомогенен (разни услуги).

И тогава по-досетливите хора са решили да направят хибридна схема време/трафик разпраделение. Т.е. схемата като замисъл е простичка: ако за еди какво си време мине еди колко си трафик, се прави предоговорка. За момента няма схема за предоговорка на сесиен ключ, която да се базира на класификация на информацията в тунела, но се очаква скоро да има и такива решения.

Е такава схема лиспва на SSH. И няма изгледи и да я има. Да не говорим, че няма никакъв мениджмънт на ключовете. Забележи, че ти имаш удостоверяване на база "ключ", а не на база "сертификат". Ключа не може да има състояние на валидност, проверяемо по някакъв начин, ако не е в рамките на сертификат. Направи си един файлов сървър и пусни потребителите през sftp чрез удостоверяване с публичен ключ. Следват следните неприятни задачки за решаване:

1) Намиране на сигурен канал за предаване на ключа от клиента до сървъра. Похватът "аз нося дискетка на оператора" е неприложим и кошмарен и не гарантира пак идентичността на ключа, защото трябва да принудиш преносителя да ти даде "отпечатъка" на листче и да се подпише с кръвта си, че това е точно отпечатък на това дето го има на дискетата. Ако някой е в Австралия, а сървъра е в София, задачката става доста гадна. Трябва да ползваш външна за SSH протокола структура за обмен на ключ.

2) Следене на състояние на ключа. Нямаш еднозначна услуга, която да следи дали един ключ е валиден - не знаеш кога е създаден (нямаш срок на валидност), не знаеш дали не е разкрит частния ключ, компелементарен към публичния - я потребителя дето го ползва ти каже, я не, а може и той да не знае за събитието. Няма комюнити или удостоверител, който да следи по услугите в някакъв набор от системи дали няма някакви съмнителни оторизации и т.н. и от там да съди за това дали с ключа се правят бели и прочие.

3) Няма удостоверителни вериги - не можеш примерно да кажеш "ей сега ще дам достъп до дадена услуга на цял отдел". Трябва да имаш всички ключове на отдела. И ако броят потребители имащи достъп до дадена услуга се мени, ще си имаш куп разправии с менажирането на достъпа.

И т.н. :) стана късно и ми се яде. Стига толкова.

Написа Beco на 29-Jul-2004 18:26


За тази втората атака с известният ти трафик бях забравил, благодаря. Аз си мислех единствено за статистическата атака.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 29-Jul-2004 19:30


Управлението на ключовете в SSH наистина не може да се мери по никакъв начин с истинска идентификация чрез сертификати но и никога не е било съобразявано за такива тежки изисквания. Весо, имаш ли идея защо във SSH протокола не искат да вкарат rekey-ing? Има ли някакви технически проблеми с това или просто проблема е неразбран и го игнорират?

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 29-Jul-2004 19:35


Ами до колкото ми се върти нещо в главата от списъците, дето чета, има и политически момент и предпазливост.

Май трябва да проуча въпроса детайлно и да ви докладвам.

Написа Beco на 29-Jul-2004 20:14


Неделя, 25 Юли 2004

Сватбата на Калин. Станахме рано, приготвихме се и се метнахме на колата на майка ми за да се придвижим до Калин и да помогнем (връзвахме балони). Установих, че съм забравил да карам кола без серво на волана. Направо не мога да повярвам! Навремето, когато я карах тази кола и ми се струваше, че върви сама, а сега направих мускули на ръцете :) Старичка е вече, плаче за смяна явно.

Отидохме пред ритуалната зала, снимахме се малко и влязохме вътре. Беше поръчана кратката церемония и въпреки това беше забавно. Служителката, която ги женеше, постоянно говореше как се били подписали върху документите и те с тези документи удостоверявали, че дрън, дрън, дрън...документите :) Обаче не казаха за новата "клетка на обществото" нищо. Важното било, че подписвайки документите засвидетелвали пред държавата, че много се обичали. Тия документи страшна работа ша знаиш били.

Церемоният приключи, поднесохме поздравления на всики (дори и на случайно хванатите шаферки /Дафето и Бекс/ :) снимахме се отвън и тръгнахме да оставяме колите преди да заседнем в ресторанта.

В ресторанта ни чакаше много добра ракийка и още по-добра музика. Класическите сватбени простотии ги нямаше, музиката беше на ниво, пииването и хапването - тоже. Към 5 следобед вече порядъчно наквасени се оттеглихме да починем преди after партито. Самото парти щеше да е в нашата хасиенда на полянката. Диджеят, който пускаше на сватбата го пазарихме да дойде у дома и да се погрижи за озвучаването. С това най-голямото ми притеснение как ще се справим с музиката изчезна.

Партито вечерта беше готино. Много танци, танци, танци и музика за душата (не от оная бе, не се бъркайте!). Да ви светна - на градинска люлка много добре се почива.

Понеделник, 26 Юли 2004

Прибрахме се от Пз и най-накрая ми стана хладно след двата дни жега, който изтърпяхме. Служебната кола я оставихме на трето ниво на паркинга под НДК. Там са ебаси и катакомбите, много е лесно да се изгуби човек и е супер далече от входа. Ако наистина струва 69 лв. не виждам какава е далаверата при условие, че на първо ниво е 120 лв.. За 50 лв. на месец всеки ден да губиш по 25 мин във влизане и излизане никак не ми се струва добра идея. Другият месец май ще сменяме абонамента.

Като се прибрах в офиса се беше натрупала доста поща, повечето от която беше най-безмилостно изтрита.

Вечерта за пореден път гледах Догма. Пак не успях да открия качествени субтитри :( Най-накрая ще седна и ще ги оправя, защото като четях малоумният превод на моменти ми идеше да хвърля нещо тежко (we collected some money == колекционирахме малко пари).

[ Коментари: 2 ]
Коментари

Ако искаш пример за малоумни субтитри, ще ти изпратя едни на "Coyote Ugly", които намерих в кварталната LAN мрежа в комплект с филма. Всичко беше превеждано дума по дума, грешките в превода бяха около 40%, хуморът на много места се губеше, или защото преводачът не го беше схванал, за да го предаде, или защото някои изречения си бяха останали непреведени. А върхът на малоумието беше, че имената на героите бяха преведени! Имаше Виолета, г-н Донев и не помня още какви. След около 15 минути гледане не издържах, изключих субтитрите и си гледах филма без превод.

Написа Силвина Георгиева (www) на 29-Jul-2004 06:01


Куцо, кьораво и сакато си мисли че може да превежда субтитри, ужас! Елементарни изрази не знаят....it's a piece of cake == това е парче торта, естествено малоумника не е чувал за идиоми и си мисли че като пусне някоя тъпанарска пргорама да му преведе думичките и е 80% готов

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 29-Jul-2004 16:31


Вторник, 27 Юли 2004

Открих много готино хапване в Халбите, което досега не бях опитвал. Печени чушки заляти с доматен сос и чесън. Направо да си оближе пръстите човек. Такава проста манджичка, а досега някак си не я бях забелязал. Веднага поправих този пропуск на обяд, а вечерта пак, вече ползвайки я като мезенце и пребутвайки я с ментичка (не вървеше много) и малко бира.

След вечеря се преносохме у Течата и се започна юнашко пиене. Не помня откога не съм заспивал на масата, толкова бях уморен. Снимките пак са в стил ОЧЗ :-)

Сряда, 28 Юли 2004

Заради времето ли - не знам, но днес ме беше налегнала една летаргия, един мързел...направо не е истина. Добре че ManiaX-а дойде да ме забере иначе и на бирената среща нямаше да отида. След нея заседнах да гледам филми, за друго нямах сила пък и не ми се занимаваше.

Първо гледах пилотният епизод на Joey (Джоуи). Това е продължението на Friends (Приятели), в което участва само Matt Le Blanc. Като за първа серия не е лошо. Доста далече е от Приятели, но очаквам в бъдеще да се подобри и шоуто да стане по-забавно.

След това гледах I, Robot (Аз, Роботът) с Will Smith. Както беше написал Maddox, единственото общо с книгата на Азимов е заглавието. За другите неща пак е прав (Maddox винаги е прав!), а именно - яката реклама из целият филм, роботите са смотани и освен това показват задника на Will Smith няколко пъти. Битките бяха добри, обаче можеше и повече. Роботите като цяло бяха дразнещи, най-вече с решението "лошите" роботи да светят в червено. Много плоско измислено няма що. Добрият осъзнал се робот се казваше Сони - ха ха ха. След като гледате филма не може да не се замислите за това как монополът води да лоши неща. Представете си да имаше само една компания, която да ви доставя софтуера (роботите) и в един момент компанията решава, че знае по-добре от вас какво искате и какво е най-доброто за вас (да ви звучи познато?). В този момент са ви го начукали и сте си виновни сами, защото не сте потърсили алтернатива навреме. Винаги имайте едно на наум, когато някой се опитва да ви показва единственият правилен път и ви отнема възможностите с целта да не се объркате. Хайде сега за да не се чудите къде да ходите вечер, ще има полицейски час след 7 вечерта. Всички трябва да са си вкъщи, освен това за да не се чудите какво да ядете и да гледате по телевизията, ние ще ви казваме. Повярвайте ми за ваше добро е!

След фантастичното осиране на Аз, Роботът се върнах на земята с вече наистина добър филм - Man on Fire (Човек под прицел) с Дензъл Уошингтън. Не помня да съм гледал лош филм с него и този не беше изключение. По нещо ми напомни на Трафик, но без да е досаден и да ме издразни. Силно препоръчвам да се гледа. Интересно как мексиканското министерство на културата (ако има такова) не протестират заради такива филми. В целият филм яко се сипва на мексиканците. Колко са им корумпирани ченгетата и т.н.

Четвъртък, 29 Юли 2004
17:53

На обяд баща ми е бил на Монблан. Обадиха се да ми кажат че били там, снимали се и тръгвали надолу. Четири човека са се качили. Много бил доволен, защото миналият път заради лошо време не успяха. Е да му е честито. Пиша го чак сега, защото до преди малко го чакахме да слезе от върха и да се обади. Вече е на ниско (3800м.) и всичко е наред.

22:37

Имам ново кулинарно открие. Този път в Тукан (срещу хотел Хемус) открих т.н. Пеше. Представлява макарони с риба тон и разни други риби, малко доматен сос и магданоз. Ще си оближете пръстите! Единственият "недостатък" е цената от 4.40лв. :-)

[ Коментари: 2 ]
Коментари

В същия този Тукан с/у Хемус ядох едно пиле с гъби, чушки и сметана отгоре. Забравих му името, но беше първото в раздела с пилешките ястия. Невероятно е!
И чиизкейка им е добър.

Написа Мартин Босев (www) на 03-Aug-2004 11:54


Освен това ризотото с пиле е много добро.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 03-Aug-2004 12:00


Петък, 30 Юли 2004

Тъй като е последният петък на юли, за пети пореден път, днес е деня на системния администратор. Моля покажете уважението си към хората, който 364 дни в годината не го получават (освен ако не ви тормозят, тогава няма как да не им се мазните...).

Мили колеги, какъв по-добър ден от днес да ви кажа няколко неща, който можете да направите за да е всеки ден SysAdmin appreciation day, пък и да ви е по-лесен живота :-)

Първо - сапуна, шампоана и балсама за коса не са лошо нещо! Използвайте ги, дори и да не предвиждате да се появявате сред хора. Дългите коси, който повечето от нас носят имат нужда от поддръжка. Редовното преобличане също не е за пренебрегване, а със самобръсначка не можете да се заколите.

Второ - Хигиената като цяло е хубаво нещо. Нека не бъдем миризливци и мизерници, както някои ни наричат.

Трето - с добра дума се стига надалеч. Не предполагайте apriori, че човека, който се е обърнал към вас е малоумник, може да е колега, който знае повече от вас. Знам че егото ни е голямо, но все пак трябва работа да се върши.

Четвърто - когато сте в компания в която има и дами, дръжте се човешки. Нарочно не казвам нормално, защото нормалното при нас е малко по-различно от нормалното при другите хора. Вицовете за блондинки са забавни, но шегите за 5Mb-вите свалени мадами от интернет отдавна са се изтъркали. Честно казано едва ли някоя дама на масата се интересува от вашата порно колекция и от това как сте намерили сайт на който се напикават и насират. Изобщо дръжте се културно в компанията на дами, гарантирам ви, че няма да съжалявате.

Пето - има и жени системни администратори. Нека да бъдем любезни към тях, най-малкото защото не са много. Замислете се защо не са много и дали някога не сте направили нещо с което да сте ги обидили.

Засега стига толкова, тези неща който Ви казах, така или иначе ги знаете, просто ги изпълнявайте :) А довечера внимавайте с бирата, водката, ментата, мастиката или каквото там пиете.

НАЗДРАВЕ!

[ Коментари: 14 ]
Коментари

Абе... за самобръсначката не си прав, ако видиш аз как излизам от банята след бръснене... :)

Написа Васил Колев (www) на 30-Jul-2004 10:46


Ти пък с тая рядка брадичка, като на зло куче мъдете как успяваш да се порежеш :-)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 30-Jul-2004 10:50


Хм... звъчи интересно това със съпуна, шампоана и преобличането. Ще го пробвам още във сряда. Та ако не дойда на сбирката - да знаете какво ми е и да дадете на Шопов да запали една цигара заради мене.

Честити празник и на тебе Жоро и да си все така весел и забавляваш хората около тебе.

П.С. И ако пак решат да ни нападат - свиркай. И да си improve -неш арабския :-)

Написа Йовко Йовков (www) на 30-Jul-2004 11:12


Жалко, че няма как да уважа това събитие.
Честито Жоро и на всички празнуващи! :)

Пийте по водчица за мен. ;-)

Написа Ники (www) на 30-Jul-2004 17:47


Жоро, объркал си английския спелинг на думата "диария" - пише се diarrhoea, не diary. Това по повод URL на "дневника"...

Написа ГНУсар на 31-Jul-2004 21:50


Ако мислиш че разбрах кви си ги писал с тоя интернет експлодер със .нетдамуготура, жестоко се лъжеш...

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 01-Aug-2004 01:10


Ха хах ха хах ха ха ха
Честито...
Ама на мен си ми е пак смешно...
Чорбаджийски са го полазили малки тролчета....
Ха ха ха ха ха ха ха

Написа Александър Панов (www) на 02-Aug-2004 04:41


Жоро, прекомерното анти-ххххх отношение е вредно, пък дори и когато ххххх == IE или друга M$ технология. Аз прекрасно виждам какво е написал човека, при все че съм с Firefox :)

Написа Христо Илиев на 04-Aug-2004 08:49


Дреме ми на гъза за ползващите ие или "друга мс технология" нека да си страдат нещастниците...

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 04-Aug-2004 08:53


Евалата момчета и честит ни празник, няма само жените и гейовете, ма дайте се позабавляваме като нормалните хора бе, са веднага фанахте пак да спорите за вечния въпрос (не яйцето и кокошката), по добрия браузър, по добрия ос ( въпреки че тука няма две мнения :), абе важното е да сме в контра на M$ :), и да се докажеме пред колегата :)

ПС. За мене Maxthon ( ixplore.exe MOD ) Rullz .. :)

Няям Кво повече да кажа, Ae и весело довечера

Написа NqkafLUD (www) на 28-Jul-2006 11:32


За малко забравих момчета тва е за вас :)

http://de.fishki.net/picsp/sisadminy_01.jpg

Написа Nqkaf LUD (www) на 28-Jul-2006 11:44


Жоро, признай си, че това за шампоана и брадата не си го писал ти, ами жената! Признай си без бой, щото инак - лошо!

Честит ви празник сис-момчета и момичета, че без вас животът щеше да е твърде лесен. Вий сте солта на интернетЯ, така да се каже.

Написа Дончо (www) на 28-Jul-2006 13:12


Дончо когато го писах това, още не познавах жена ми и ходех по разни чужди ;)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 28-Jul-2006 13:16


!??!?
/me виновен, не гледа датата.

Написа Дончо (www) на 28-Jul-2006 14:06


Събота, 31 Юли 2004

След като се съвзех от вчерашното напиване (бях на РД, пък и sysadmin day), похапнах в Халбите и се отнесох към офиса. Понеже нямаше какво да правя се отдадох на мързел и гледане на филми. Опитах първо да гледам Starship Troopers: Rough Necks, обаче не ми хареса. Анимацията ставаше горе-долу но историите бяха все едни и същи.

След дълго чудене какво да гледам най-накрая се спрях на Spiderman 2. Не очаквах кой знае какво, все пак е филм направен по комикс и както правилно предполагах не получих кой знае какво :-) И в тази серия не са сменили главният герой, който е един смотльо, направо нямам думи. Анимацията пак си личи къде е. Да го еба като ще ми ползвате CG изгъзици поне се постарайте да не разбрера къде са. "Приятелката" на Спидерманчо и тя е същата, като в първата част. Нищо лично към Кирстен Дънст, ама в други филми като че ли по-добре изглежда. Тук май режисьора се беше постарал да я направи непривлекателна. Историята е ... по комикс - 'nuff said. Нашият човек трепе лошият, който дълбоко в себе си е добър - блях, детски работи.

Вечерта имахме уговорка за танци и наистина добре си поскачахме. Само не разбрах защо в Мохито единият от DJ-ите пускаше само педалска музика. Хем имаше сватбено after party. Наскачахме се, ударихме по едно хапване набързо в Дивака и се прибрахме по живо, по здраво.

[ Коментари: 2 ]
Коментари

kvi sa teq gluposti

Написа wassy на 12-Dec-2004 09:17


Стандартните. Научи се да пишеш на български.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 12-Dec-2004 09:51