< HomePage | Снимки
<- Събота, 5 Юни 2004 | Начална страница | Понеделник, 7 Юни 2004 ->
Неделя, 6 Юни 2004

Хич не ми се ставаше в осем сутринта (НЕДЕЛЯ Е!) ама нямаше начин. В девет трябваше да съм пред централата на БСП на Позитано 20. Събудих се приведох се в приличен вид (даже твърде приличен) и се насочих натам. Румен се появи малко по-късно към девет и половина, качихме се в стаята на БСМ и аз започнах да се подготвям за инсталацията. Неприятната изненада беше, че PC-то е бавно и инсталацията на Slack-а щеше да отнеме поне 35 мин. Освен това диска беше с NTFS и нямаше направен линукски партишън. SuSE-то което Румен извади обаче си свърши чудесно работата. Resize-на NTFS-а и направи ReiserFS партишън. Boot-нах Slack-а избрах Full Install и след 35 мин всичко беше инсталирано. Още 5 мин настройки и всичко беше шарено, красиво и графично.

Вече наближаваше единайсет часа и събитието трябваше да започва. Обсъдихме с Румен стратегията и се разбрахме аз да им приказвам каквото се сетя, да показвам колко използваем е Линукс и т.н. Инсталация решихме, че няма голям смисъл да показваме. Все пак е скучно да гледаш 30 мин как се сменят някакви екрани или мърда някакъв термометър.

Събитието започна. Жоро от БСМ приказва някакви неща, после ми обърка името :( поправих го и дойде и моят ред. Дрънках познатите стари неща, колко хубаво е всичко, как свободата е чудесно нещо ала-бала, който ме е слушал знае за какво говоря. Стараех се да не изпадам в технически подробности и ми беше малко смешно как съм се изправил пред 5 човека, от който четири ме гледаха с недоумение какво им говоря, а аз си бъбря за велики неща.

Обясних що е то свободен софтуер, защо е важен какви екстри има. После обясних какво е Линукс, какво е дистрибуция, показах Slack-а, който беше -current с всички екстри. Демонстрирах KDE 3.2, GNOME 2.6.1 и двете на български език. Изобщо fun, стига да не се чувствах неловко от петте човека, който ме бяха зяпнали и сигурно се чудеха "той пък какви ми ги говори".

Обясних, че дори не е нужно да се инсталира нищо ако пожелаете. Има Линукс, който е на едно CD и работи без да се инсталира. Показах KNOPPIX 3.4, който boot-на учудващо бързо. След това пуснах и една инсталация на Fedora Core 2. Питах за някакви въпроси без особена надежда да има и бях изненадан когато имаше :) Поразговорихме се малко с хората с въпросите, след което приключихме, слязохме в залата да нагласим прожектора и отидохме да хапнем.

Следобед прожектирахме Revolution OS. Нови хора нямаше, бяхме само ние плюс двамата човека, който бяха на презентацията/лекцията/инсталирането/там_квото_беше.

След края на филма се прибрах вкъщи преоблякох се и отидохме в Халбите на бири/вина/храна. В десет вечерта след литър и нещо бяло вино купона се премести вкъщи :)