< HomePage | Снимки
Четвъртък, 28 Август 2014

Втора официална тренировка - качване до Копитото. Резултат - 15 км. за 90 мин., а връщането от Копитото до светофара на бул. България само за 20 мин. Много е готино когато в един момент излизаш над дърветата и започват да се виждат съседните хълмове.

Междувременно три пъти вече се качвам до Тихия кът и се спускам до Владая по пътеката. В момента я правят и да се кара по нея с 25-30 км/ч както е покрита с три пръста пясък и тук там чакъл си е добро приключение. Общо взето държиш здраво кормилото и гледаш да не мърдаш много-много, че иначе падането не ти мърда.

Дано пътеката стане по-твърда, че в момента ако караме по нея няколко човека едновременно ще е доста опасно. Иначе от Тихия кът до Владая спускането ми отнема около 6 мин.

Следващата цел е Кладница, до където трябва да карам три-четири пъти, за да видя как ще се чувствам след качването и спускането. Трябва да се трупат километри.

[ Добави коментар ]
Понеделник, 11 Август 2014

Започнах подготовка за обиколката на Витоша през 2015 г. От няколко години се каня, но мисля този път да съм сериозен и да участвам (ако не вземе да ме блъсне нещо междувременно).

Щях да карам следобед, но нещо не бях на кеф и чак надвечер ми дойде вдъхновение.

Тръгнах в 20:10 от нас (даже с каска!) като спирах само на едно място, за да почина половин минута и да сменя водата на рибките. Оказа се, че е можело и да не спирам, бил съм само на двеста метра от Тихия кът.

Като за първи опит по трасето - резултат ~60 минути от вкъщи в Борово до Беловодски път, където започва спускането към Владая. Изминатото разстояние - малко над 10 километра, денивелация около 450 метра).

Вече беше станало към 21:10 и беше доста тъмно като по цялата пътека през гората почти нищо не се виждаше, та се наложи да се върна.

Спукането до Била на България ми отне отне 12-13 минути, заради тъмното. На светло вероятно ще съм по-смел.

Рапорт даден, а следващото каране ще след поне седмица защото просто няма да съм в София. Голяма подготовка ще падне...

За авто/мото туристите пък, ето връзка към скорошна разходка на Дедо Влади из Балканските страни на мотор - Македония, Албания, Черна гора и малко Хърватска - 2014 год..

[ Коментари: 4 | Добави коментар ]
Коментари

Аз тази година минах обиколката за пръв път. Не бях в добра форма - не бях карал от много време. Не е кой знае какво - не се притеснявай. Проблема с минаването и е по скоро психологически отколкото физически. Подготви се, че това няма да е като нормалното ти каране 20-30км за кеф. Като минеш 60-70км по съвсем друг начин гледаш на всяко байрче и неравност ;) Но иначе има и много добри страни - аз карах сам, но по пътя е пълно с весели хора, на пунктовете те чакат мили хора с лакомства, обстановката като цяло е приятна и зареждаща с положителна емоция.

Няколко съвета:
1. Най-важното!!! Подготви си добре колелото. Сложи хубави гуми и добре напомпени. Повечето колоездачи, които не завършват, са с технически проблеми. Вземи си 1 резервна гума или лепенки.

2. Облечи си удобни дрехи - аз нямам клинче и такива глезотии - но си обуваш удобно бельо, гащи, обувки и по възможност тениска, която да съхне бързо. При цял ден въртене потен може да се протриеш, да излезят пришки и други такива да ти провалят удоволствието.

3. Ограничи багажа! Раница ще ти разкаже играта в жегата. Най добре ако можеш в една чантичка под седалката да си сложиш лепенки за гуми, лепенки за рани, 1-2 вафли. Бидон с вода на рамката и друго не ти трябва. Има някой тръгват с по 10 кила раници ;) Храна и вода има по пътя.

4. Карай внимателно и не бързай. Има много колоездачи които бързат и стават на места бутаници, скандали , катастрофи. Давай им път кадето можеш и си карай с твоето темпо (ако не си тръгнал за класиране , а да обиколиш просто)

5. Много зависиш от времето - но там няма много какво да направиш. Най добре си вземи слънцезащитен крем защото на баира към Чуйпетльово и после на полето към Ярема стигаш по обяд а сянка няма-опасността от изгаряне е голяма! Тази година поне беше облачно и влажно - имаше много кал, но пък не беше жега.

6. Мини маршрута преди това - дори да е на 2-3 пъти да го опознаеш и да знаеш къде са гадните места. Аз не го бях правил и не можах да си разпределя правилно силите. Бях грохнал преди най-тежката част и там се наложи да потикам 1 час за да почина. (По този повод да кажа, че по добре да не се почива сядайки, а тикайки).


Успех с обиколката и не се плаши - не е толкова зор. Аз доста се бях изморил, но след финиширането си покарах и още 6-7км до вкъщи (то беше песен по асфалта след цял ден черни пътища)

Написа случаен непознат на 12-Aug-2014 10:28


Благодаря за споделения опит! Конкретно по съветите:

1. За колелото мислех да си взема една или две резервни гуми, може да пробвам и с лепенки, но поне една резервна гума е хубаво да има, че ако се разцепи яко лепенките няма да ме спасят.

2. По повод дрехите, предполагам ще се обзаведа с клин, карал съм с неудобни и знам каква е гадост. Нещо леко.

3. По повод багажа и аз мисля, че една бутилка за вода, резервните гуми, помпа и някакви сладорийки ще стигнат. Раница в никакъв случай, защото и без нея потенето е сериозно, а с раница на гръб още на 30-тата минута гърба ми ще е все едно съм се къпал с дрехите.

4. Път не давам :) Ама не карам и бързо и не съм конфликтен (много :) Добре е, че пешеходците и колоездачите не се засичат вече, иначе е било доста по-опасно и за двете страни.

5. Надявам се да не вали, защото хич не ми се кара в кал.

6. Маршрута мисля да го мина поне 4-5 пъти (даже и в обратната посока ми се ще да го мина). Това ми е най-голямото притеснение в момента, че не го познавам. Гледам gps тракове, чета описанието и полека лека, ще го мина веднъж кротичко, за да го запомня пък после още няколко пъти, за отчитане на времето. Мисля да си сложа в началото за цел 8-9 часа, да видим. Като се знам как карам около 6-7 часа ми се струва напълно реално.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 12-Aug-2014 13:35


8-9 часа е нормално време за завършване с добро каране и дори с почивки и тикане на места. Карането в кал не е приятно, тази година обаче бяха осигурили водоструйки на пунктовте след най голямата кал - което помага поне да си изчистиш колелото. За това че ти ще си в кал - там няма измъкване, но не е част от кефа :)
Даването на път нямам предвид да се отбиваш и да чакаш, а да има култура - когато някой се е засилил и ти подвикне, че те задминава да се разминете безпрепядствено. На старта бяха 1300-1400 човека и всички тръгват заедно и в началото и карат заедно - още не са изморени. Към края вече са се разпределили и няма проблеми. Най неприятно е на "сингъл трака" между Владая и Кладница. Там всички карат още горе долу заедно, а пътеката е тясна и няма място за задминаване. Там стават и конфликтите (силно казано конфликти де, като цяло хората са готини).

Чак да се притесненяваш за маршрута няма смисъл. И да не го знаеш маршрута е много добре маркиран, няма как да се изгубиш , а и навсякъде е пълно с 'колеги' :)

Написа случаен непознат ;) на 12-Aug-2014 17:13


Здравей, прекрасни разкази-пътеписи . благодаря за образният език :))))) . с кои туристически агенции пътуваш. ще ми бъде полезно като инфо.благодаря !

Написа Силвия на 25-Aug-2014 09:15


Понеделник, 31 Март 2014

Смяната на времето или Daylight Saving Time може да изиграе лоша шега на системните администратори, които разчитат на crontab, за да се изпълни програма в определен час. Просто още една мина, на която задължително рано или късно ще стъпиш.

Като повечето готини капани и този е организиран така, че да паднеш в него без да се усетиш. DST корекциите се случват два пъти на година, винаги в почивен ден като при едната корeкция "губим" един час (от 02:59 EET часът става 04:00 EEST), а при втората един час се случва два пъти (02:59 EEST -> 03:00 EEST -> 03:59 EEST -> 03:00 EET).

Това което трябва да се помни е никога да не слагате cron job, който се изпълнява между 03:00 и 03:59, тоест редове от сорта на

0 3 * * * ~/cron/some_script.sh

ще ви донесат неприятна изненада.

Уж ги знам тези работи, но те такива знаещи като мен са най-опасните и поради скрипт, който почиства стари данни в 3 сутринта за малко да се препълнят дисковете на няколко машини. Добре че съм оставил достатъчно място и успях да хвана проблема навреме (2 часа преди дисковете реално да се препълнят).

[ Коментари: 7 | Добави коментар ]
Коментари

За това - всички сървъри по UTC.

Написа Васил Колев (www) на 31-Mar-2014 14:42


На теория (и на практика де) си прав, само че е доста недружелюбно спрямо админа и спрямо всеки, който се опитва да използва cron.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 31-Mar-2014 15:55


Аааа и аз се научих вече...никога не ми беше кой знае какво да се повтори нещо или да се изпусне 2 пъти годишно. Ама след заклещен дабъл фул бекъп миналата година изведнъж започнах да мисля и аз така че 03h-04h е "No-No" time за cron. 04.15 минимум, да не стават грешки за някоя секунда или минута дрифт ;-)

Написа MiCRoPhoBIC (www) на 01-Apr-2014 16:20


Абе Жоро, немаш си друга работа, хубаво не беше писал от месеци, що го написа горното.
Шашах се и вземах да си проверя и аз часовника на сървъра и какво да видя - изостанал с 1 минута и 2-3 милисекунди.
Пуснах 2-3 пъти синхронизация с множество онлайн часовници, за да е по-верен.
Обаче преди малко реших да си погледна статистиката за сървъра, използвайки vnstat и какво да видя - за целият март 43ГБ, за днес 65 GB.
Прерових 100 лога, ръчках Коко да гледа и той неговите логове и се чешех по кратуната, че са ме хакнали, докато Коко не попита - абе да не си барал часовника днес.
Дължиш ми една бира. (Grolsch ако може)

Написа gabo (www) на 01-Apr-2014 23:26


Чешкият пилзен също става! Не разбрах що трябва да черпя но щом трябва - нямаш проблеми.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 01-Apr-2014 23:31


Щото ако не беше писал за твоя часовник, нямаше да барам моя ;)

Написа gabo (www) на 02-Apr-2014 19:28


Така, така...че иначе виж какво става с хората, които забравят да черпят:
"Bomb may have exploded in Irish suspect’s face because he forgot to change clocks for Daylight Savings Time"
http://news.nationalpost.com/2014/04/02/bomb-may-have-exploded-in-irish-suspects-face-because-he-forgot-to-change-clocks-for-daylight-savings-time/

Написа MiCRoPhoBIC (www) на 03-Apr-2014 11:53


Петък, 7 Март 2014

Ъпгрейди в петък не се правят, но случаят е специален.

От всички машини, които вършат някаква работа при нас, днес последните останали три 32 битови бяха обновени със 64 битови ядра и системни библиотеки, а постепенно и програмите по тях ще ги последват.

Тези машини са инсталирани в далечната 2002-ра година и са обновявани за последните 12 години постепенно от Slackware 7 до 14.0 (още не са на 14.1) минавайки през 17 официални версии, доста -current и ядра 2.2, 2.4, 2.6 и 3.x.

Минаването им на Slackware64 им гарантира продължаване на живота още дълго време.

[ Коментари: 4 | Добави коментар ]
Коментари

От 2002 до сега и мапините са ви още живи?! Респект! Или си метнал отдавна всичко на VMWare?

Написа Alex на 14-Mar-2014 20:43


Не използвам виртуалки. Нямам излишен хардуер, за да го хабя за виртуалки, а и всичко се използва на 70-80% на bare metal. Физически тези машини са сменяни на всеки 2-3 години, а само софтуерът е обновяван.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 14-Mar-2014 20:55


Малко фирми го правят, но след като имате възможност за истински life cycle management...;)
Но мисля, че за вуртуализирането грешиш - губят се 2-5%, но предимствата си заслужват, макар че и това си е до фирма.

Написа Alex на 15-Mar-2014 21:58


Модерните фирми виртуализират, защото е модерно :)
Не мога да си го представя Жоро как ползва VMWare.

Написа Мариян Захариев (www) на 20-Mar-2014 14:32


Сряда, 6 Ноември 2013

От няколко месеца съм забелязал приятната мелодия, която Sky F1 ползват за фонова музика при показването на класирането и въпреки опитите ми да я намеря използвайки стандартните търсачки все удрях на камък.

Днес най-накрая се добрах телефон със Шазам, но опитът ми за детекция пак се провали (има говор върху музиката). За щастие се сетих, че mplayer трябва да има voice removal филтър и се оказах прав - mplayer -af karaoke file.ts

Подпомогнат от karaoke филтъра Шазама си свърши работата и резултатът е: Sky Sports F1 scoreboard theme music - Camo & Krooked - Afterlife.

Enjoy!

[ Добави коментар ]
Събота, 21 Септември 2013

Сутринта към десет чукнах 35 лета. Единственият начин от тук нататък някой да ме определи като млад в разговор е в следващите няколко години да хвърля топа. ;)

[ Коментари: 3 | Добави коментар ]
Коментари

Ами честито ти остаряване с още една година :)

И не се обаждай -- все още си млад. Когато станеш на моите години, тогава може да претендираш, че току-що си навлязъл в зряла възраст :D

И наздраве ;)

Написа Nick Angelow (www) на 21-Sep-2013 22:38


Честит рожден ден! Жив и здрав да си!
От тук насетне почваш да помъдряваш, а не да остаряваш. :-))

Написа Николай Цветков (www) на 22-Sep-2013 03:11


А да ти е честито: http://www.youtube.com/watch?v=ZV-3sIAvyzI

Написа Иван на 03-Oct-2013 21:05


Четвъртък, 12 Септември 2013

Пуснах официална версия десет на tsdecrypt. Една година се трупат нововъведения време беше да има и официална версия. Ето и списъка с промените.

Основната новост са ЕММ филтрите (които потребителят трябва да си напише сам :), поддръжка за CHID филтрите на Irdeto (екстра за Радуга), поддръжка на две нови криптосистеми (Griffin и DGCrypt) и разни други дреболии, които вече съм забравил.

[ Коментари: 4 | Добави коментар ]
Коментари

Ееее, това за Griffin откога го чакам :)

Едно предложение - опция, с която да се филтрира desc 0x09 (CA) на изхода. Идеята е, че няма смисъл да продължава да върви този дескриптор в стрийма, тъй като вече е декодиран, но пък някои програми и приемници, поради наличието му показват програмата в листингите си като кодирана.

Написа Даниел Вълчев на 17-Sep-2013 10:42


На мен не ми пречи, а и не ми се занимава да преписвам PMT и SDT заради разни бъгави приемници. Преписването на тези таблици е работа на мултиплексора. Сега ако някой ми прати пач дето ги прави тези неща - екстра, ама не мен не ми се пише.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 17-Sep-2013 10:44


Ако ще модифицирате PMT и SDT, може да сложите i опция за PID и SID remapping :)

Написа Живко Тодоров на 19-Sep-2013 15:06


И точно за да избегна подобни желания, които изобщо нямат място в декриптиращия софтуер, не съм тръгнал да добавям излишни неща.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 19-Sep-2013 20:17


Събота, 17 Август 2013

Дойде време още една програмка, на която разчитам всеки ден да движи сериозни неща, да бъде пусната като свободен софтуер.

tomcast чете mpegts по http, след което го вади на multicast. Може да се използва и за "преписване" на multicast групи като чете каналите от една и ги вади на друга.

Кодът не е особено зле (през 2010 явно не съм бил чак толкова некъдърен) и макар че има нужда да се модернизира и да напиша документация и в момента върши работа.

На който му трябва да дърпа tomcast 1.20.

Пуснат е с лиценз GPLv2 (както и другите ми биващи програмки - tsdecrypt, mptsd и tsdumper2.

Ако някой добър човек разбиращ от красиви и модерни web странички [1] удари едно рамо за страници на тези програмчета съм готов да почерпя поне три бири и да бъда добра компания за изпиването им (компанията може и да се skip-не по желание на черпения).

[1]: Красиви и модерни ще рече нещо, което ползва bootstrap (например), няма js и може да се поддържа лесно на ръка.

[ Добави коментар ]
Четвъртък, 25 Юли 2013

На това му се вика дълго канене. Имам теория, че една камара софтуер никога не бива пуснат като свободен защото авторите ги е срам от бозите, които са натворили.

През далечната 2009 ми трябваше програмка, която да чете mpegts от multicast и да записва резултата във файлове като на всяка минута започва да прави нов файл. Програмата я направих криво-ляво, а пък тя се оказа доста полезна и я използваме постоянно. Преди някоко дни седнах и я преписах и резултатът е tsdumper2 0.9.

С няколко години забавяне и с едно преписване, но поне върши работа. Сега ако си седна на гъза, оправя и пусна tschanstreamer, който използва записаните файлове и реализира timeshift с тях ще е направо екстра...

Мързела е по-голям от TODO-то, а това вече е лоша работа.

[ Коментари: 2 | Добави коментар ]
Коментари

Честито за добрите програми ,който правиш !!1
И един поздрав за теб с един клип на ,който случайно попаднах в ютъп
http://youtu.be/ZV-3sIAvyzI

Написа act на 17-Aug-2013 19:35


Любимата ми песен! Брех къф съм млад и убаф, иде ми да се разцелувам.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 17-Aug-2013 23:03


Вторник, 18 Юни 2013

Докато хората протестират на площадите, бизнеса тихомълком смазва правилните места, за да върви всичко по мед и масло.

Резултатът е следното разпореждане (razporezhdane_za_spirane.pdf (788K)), което задължава интернет доставчиците да започнат да филтрират достъпа до следния списък от домейни (spisak_stranici.pdf (68K)).

Днес хазарта, утре и други неща. На печелившите честито.

[ Коментари: 3 | Добави коментар ]
Коментари

Само да уточня, че този закон е приет от предишното Народно събрание - http://www.parliament.bg/bg/news/ID/2390. Не съм сигурен в коя съвкупност от закони, постановления и наредби се регламентират детайлите около това, но е факт от март миналата година.

Написа Димитър (www) на 19-Jun-2013 23:27


Георги, какво се случва с iptv.bg?

Написа В.Василев на 12-Jul-2013 19:00


Няма го вече, умря без почести :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 15-Jul-2013 13:31


Понеделник, 1 Април 2013

По случай 12 години от инсталацията на работната ми машина, реших, че е време да вляза в бъдещето и да премина на 64 битова операционна система. Разбира преинсталация изобщо не беше на масата като идея. Оказа се, че да минеш от 32 битов slack-current на 64 битов е много лесно и безболезнено.

Трябва да се изпълнят няколко прости стъпки:

1. Сменете си ядрото със 64 битово (вземето го от slackware64-current) и рестартирайте. 64 битовото ядро поддържа 32 битови програми и всичко ще продължи да работи както преди.

2. Преименувайте следните пакети във /var/log/packages:
aaa_elflibs-XXX на aaa_elflibs32-XXX
glibc-XXX на glibc32-XXX
glibc-solibs-XXX на glibc-solibs32-XXX

Тази стъпка е необходима, за да можете да продължите да използвате 32-битовите програми, след като минете на 64 битов OS.

3. Инсталирайте aaa_elflibs, glibc-solibs и glibc от slackware64. След като ги инсталирате ще можете да изпълнявате 64 битови програми.

4. Обновете всички инсталирани пакети като ползвате пакетите от slackware64.

Готово, вече сте със 64 битов ОС!

На печелившите честито, а моят работен Slack - да служи поне още 12 години.

[ Добави коментар ]
Сряда, 9 Януари 2013

Не зная колко плащащи си абонати за телевизия имат Булсат, но това което може да се види е, че на всеки час пускат пакети за 1,969,994 уникални карти. Най-вероятно това е общият брой карти, които са продали от началото до сега. Ако предположим, че една от всеки три карти е активна, това прави ~650k абоната, което е горе-долу и колкото предполагам, че реално са. От тези 650-700к абоната, поне 200к са извън България.

За Polaris пускат пакети за 23,681 карти.

[ Коментари: 23 | Добави коментар ]
Коментари

А как се разбира това инфо?

Написа Невеж на 09-Jan-2013 21:32


Допълнителни данни се излъчват заедно с каналите на сателита. Това което те е интересува са EMM пакетите за CAID 0x5581, които са от тип 0x82 или 0x8a (за Поларис). Записваш си тези пакети час, час и нещо, след което виждаш за кои карти са адресирани и просто броиш уникалните номера.

https://github.com/gfto/oscam/blob/master/reader-bulcrypt.c#L378

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 09-Jan-2013 21:37


От къде го разбра това че една на всеки 3 карти е активна, дали пускат инфо за всички карти продадени от тях до сега?

Написа Velin на 10-Jan-2013 00:20


"ако предположим"

е, предполагаме.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 10-Jan-2013 02:54


Препрати това инфо до някоя читава медия.

Ще е интересно да видим дали някой ще се наеме да коментира в ефир тези цифри, а не покрай инфото от бТВ, че булсат крият милиони абонати и други такива неща :)

Написа Атанас Янев (www) на 10-Jan-2013 09:24


Жоро - Е сега възбуди още една проверка от данъчните :)

Написа Стоил (www) на 10-Jan-2013 10:00


@Атанас: Няма читави медии в България. А и да има, никой не ги ебава за живи.

@Стоил: Кой ще се занимава с данъчни, хората си имат прокуратура и "силово министерство".

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 10-Jan-2013 11:41


а те като дават до 4 карти на един абонат, –примерно едно семейство с 4 тв) за 1 абонат ли се смятат или за 4 отделни ;)

Написа Alex (www) на 11-Jan-2013 18:07


Всяка карта има уникален номер и се управлява отделно.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 11-Jan-2013 18:09


Това ясно. Питах статистически погледнато ;)

Написа Alex (www) на 11-Jan-2013 19:00


Мммм, много хубав пост! Традиция за този блог. За много години на автора - радвам се, че един от първите БГ блогове е жив и поднася интересни теми!

По тези сметки ме гризе един сериозен недостатък. Пращат се ЕММ пакети до всички карти "in the wild", без значение дали си плащал последния месец, преди 3 или 5 месеца. Или дали имаш намерение да плащаш. Пример - от другия месец аз спирам да плащам, завинаги. Поне 1 година, ако не и повече, сателитът ще препраща ЕММ пакет и за моя номер на карта, за да може приемникът да прочете и да ми казва "нямате достъп".
Та, тази бройка от около 2,000,000 карти сякаш нищо не означава. Отделно не се знае дали не се излъчва ЕММ пакет и за непродадените, но по офисите карти? За да може като сключиш договор, да те "огрее" още с пускането на приемника. Вероятно не е така, а каките по офисите въвеждат номерчето на картата и пращат сигнал да се включи номера в общия поток, но все пак едно наум си трябва. Тази вероятност може да се отстрани лесно - ако и днес бройката е същата, значи е факт, ако е различна - значи не е.
Приемам уточнението "от началото до сега", но това начало е доста години назад вече. А бройката ме навежда на мисълта, че тук влизат и номерата от старите irdeto-карти, с които вече почти нищо не може да се гледа.

Поздрави!

Написа Пламен на 18-Jan-2013 13:09


@пламен: irdeto е съвсем различен CAS от Bulcrypt и техните EMM-та не могат да се объркат или смешат с bulcrypt-ските. Другото, което си написал има смисъл, само от броя уникални изпратени пакети за период няма как да знаем колко карти има активни тъй като не знаем как да декодираме EMM пакета, а в кодираната част е информацията за пускане/спиране/удължаване на абонамент и т.н.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 18-Jan-2013 13:13


@Георги Чорбаджийски:
Правилна забележка за ирдето, не съобразих. А ЕММ/ЕСМ се декодира с мастър-кея от смарт-картата, но тук вече говорим за едно не съвсем законно действие.
Понеже се сещам, че едно време бяхте писали за Генсофт, тяхната система е подобен пример - имат на ФТП-то си няколко десетки хиляди ключа, огромна част от които обаче са с "инструкции" работното място да се деактивира или да се премине на безплатен режим. Вероятно с булсатком е същата история - трудна е преценката колко от тези пакети носят инфо за активен абонамент.

Написа Пламен на 18-Jan-2013 13:52


Декодирането на каквото и да е си е напълно законно, стига да знаеш как :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 18-Jan-2013 14:01


Първите няколко байта от EMM пакетите не са криптирани, а се наричат адрес. По него се открива кои пакети трябва да се пратят към картата и кои пакети да се игнорират. Често това става с хардуерните филтри (на capture устройството), за да не се товари софтуера с ненужни данни. Картите сами предоставят адресите които трябва да се следят.

За останалата криптирана част от пакет. Ако не съдържа сол, уникални данни и се декодира с общ ключ, тогава криптираната част ще бъде еднаква за всички които получават еднаква услуга. Въпреки че подобна _безумно наивна_ грешка е почти невъзможна в комерсиална система (защото с промяна на филтрирания адрес става възможно да се смени ползвания пакет от тв програми), все пак си струва да се направи една бърза проверка за повтарящи се payload-и.

Иначе, както Георги предполага че 1/3 от адресите са активни, така bTV предполагат че 1/2 са активни.

Написа Иван на 20-Jan-2013 16:32


"Декодирането на каквото и да е си е напълно законно, стига да знаеш как :)" - по темата: В Германия например, юдикатурата третира всяко разчитане/декодиране на информация от paytv-карта, с нелицензиран от доставчика софтуер (примерно: cccam, oscam etc.), както и направата на такъв, за нарушаване (по аналогия) на пощенската тайна, което както всички знаем е деликт...

Написа pico на 20-Jan-2013 22:02


Само че аз не чета картата, а си говоря с нея. Тя е черна кутия към която аз подавам команди и тя ми отговаря. Нито я клонирам, нито чета софтуера записан в нея, нито го разпространявам.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 21-Jan-2013 09:03


@иван: payload-а се променя с всеки цикъл. Най-вероятно вътре има timestamp, което пък след кодирането прави целият пакет тотално различен.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 21-Jan-2013 09:06


@Георги Чорбаджийски: с подобна "аргументация" можещ само да се радваш, че живееш в България. :-)

Написа pico на 21-Jan-2013 10:03


Навсякъде се прави разлика се инструменти и използването им. Нека се опитат да ми забранят да разпространявам мой код, да видим докъде ще го докарат.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 21-Jan-2013 10:05


Доста интересно....

Написа Borju (www) на 24-Jan-2013 17:38


timestamp - точно ,и от там идва невъзможноста да набиеш стар емм ,както едно време с ирдето и грифин ставаше .

Написа Ю3134 на 04-Feb-2013 15:36


"В Германия например, юдикатурата третира всяко разчитане/декодиране на информация от paytv-карта, с нелицензиран от доставчика софтуер (примерно: cccam, oscam etc.), както и направата на такъв, за нарушаване (по аналогия) на пощенската тайна, което както всички знаем е деликт..." ДЕЛИКТ е още когато решиш че в Германия можеш да правиш нещо друго, освен да бачкаш, пазариш и плащаш :)
Можем само да поздравим автора за труда който влага и интересната статистика, която ни предлага.

Написа Балък на 16-Jan-2014 14:30


Понеделник, 7 Януари 2013

Започнах новата година с добра почивка и излизане от матрицата за две седмици. Не помня от кога не съм прекарвал толкова време без достъп до мрежата. Добре че са празници, та наваксването ми отне само един ден. Прочетох три книги на Джереми Кларксън - Clarkson on Cars и две части на The World According to Clarkson, а също и The Alphabet of Manliness на Maddox. Акомпанимент на книгите правиха всички серии на Da Ali G Show, заедно с доста stand-up комици.

[ Добави коментар ]
Неделя, 23 Декември 2012

Поздравления към Булсатком за позицията им спрямо Битьивиту. Никога не съм бил фен на Булсат, но заради спирането на битиви и останалите им copy+paste канали, булсатците получават няколко червени точки от мен.

Има един тънък момент, тези дето мерят гледаемостта, не мерят клиентите на Булсатком (упс, това май не е широко известно), така че падане в рейтингите не се очаква. Което пък ще е следващият не-случил се скандал.

Така или иначе рекламодателите са балами, няма да станат по-големи балами задето са по-излъгани с точките, докато 500К+ зрители нямат достъп до любимите си турски сериали.

[ Коментари: 2 | Добави коментар ]
Коментари

Булсат ще клекнат рано или късно,още повече че срещу бъдещият 4ГСМ операторскочи и ТВ7.Чиста проба черен PR.

Написа opexume на 24-Dec-2012 18:01


Ба, ще клекнат. Много хора са против ь-твто. Може Булсат и нови клиенти да привлекат.
Не искам да слагам чиния, иначе бих отишъл при тях, защото май само те дават viasat и дискавъри.

А освен тях и доста кабелни оператори не са подписали с ь-тв.

Написа Божо (www) на 02-Jan-2013 13:41


Петък, 9 Ноември 2012

Доста често се случва по-нова версия на даден софтуер да е пълна боза в сравнение със старата. Особено силно страдат ползващите софтуер, чиято компания бива купена и новият собственик се превъзбуди. В конкретния случай версия 5 на Skype за OS X е такава боза, че дори и рядкото и използване всеки път ме караше да псувам. Естествено, има ли нова версия от сайта на софта вече връзки към старата няма (отделно, че са направили и свалянето на текущата версия толкова тъпо, че трябваше да я свалям от други места...).

Решението е проблема е лесно - http://oldversion.com/. Сваляте си старата версия, новата я изритвате като мръсна котка (може и чиста да е, важното е да бъде ритната), след което качвате добрата стара версия и не се занимавате с глупости.

Да го духа Скайп.

[ Коментари: 2 | Добави коментар ]
Коментари

Аз щастливо си седя на версия 3.6, последната преди безумния нов (вече стар) интерфейс... :-)

Написа Boqn на 09-Nov-2012 15:08


На Mac-а от версия 2 скочиха на 5.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 09-Nov-2012 15:56


Събота, 29 Септември 2012

Да ни е честит новия Slackware Linux!

Днес официално излезе версия 14.0.

Можете да си го свалите от mirrors.unixsol.org, като ползвате http, ftp или rsync. Налични са всички ISO файлове за 32 битовата версия и за 64 битовата версия.

Разбира се не забравяйте да хвърлите един поглед на Slackware 14.0 Changes and hints.

Happy Slackin'.

[ Коментари: 2 | Добави коментар ]
Коментари

честито, честито :) със здраве да си го ползваме

Написа марко на 29-Sep-2012 23:41


About time бих казал :) За съжаление си мигрирах блога на евтин US хостинг и ще тествам новите неща съвсел лузерски.

Написа Стоил (www) на 01-Oct-2012 12:17


Сряда, 12 Септември 2012

Няма да стигна Chrome и Firefox скоро с номерцата, но девет си е много. Ето го tsdecrypt версия 9.0 и списъка с промените.

Вече има пълна поддръжка на IPv6. Никога не съм мислел, че ще се занимавам с писането на подобно нещо, тъй като гледам да стоя далеч от IPv6, но се оказа лесна работа. Другото нещо, което мислех да не правя, а е в новата версия е филтрирането на EMM пакетите. И една полезна екстра, която дойде като страничен ефект от преправянето на кода заради IPv6, е че вече може се ползва DNS, за да се получават адресите на CAMD сървера и ако има повече от един адрес се пробва всеки докато се закачи. Спокойно може да си пуснете два OSCAM-а с два набора от карти и ако ако единият падне, tsdecrypt ще се закачи на другия.

[ Коментари: 3 | Добави коментар ]
Коментари

Една сесия с ip6 искаш ли да пуснем ? :)

Написа Drago (www) на 13-Sep-2012 22:16


Нямам адреси и upstream, който да ги носи, ако си взема. Преди няколко месеца се бяхме навили да си осигурим, но ентусиазма бързо премина.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 14-Sep-2012 07:56


Дано да продължават да се развиват с по-бързи темпове информационните технологии.

Написа Цветелин (www) на 16-Sep-2012 03:36


Вторник, 4 Септември 2012

Macbook-а явно е решил, че ще бъде проклет и ще ми къса нервичките. Вчера както си работеше и си гледах F1 без никой да закачам, взе че увисна. Изключих го и след включване чувам подозрителни три бипкания и естествено - не тръгва.

Пускам другия лаптоп с никнейм "баракудата", ровя из нететето (нетя на галено) и става ясно, че mac-а ми съобщава за проблем с паметта. Отворих го, извадих и сложих пак паметите. Запали! Ама не не boot-ва. Извадих едната памет - тръгна. Сложих на нейно място другата памет, пак тръгна. Слагам и двете памети, бип, бип, бип. Дейба, нещо е станало с горния слот за паметта. Оставих го с 1GB памет и ще търся 2GB на един DIMM. Чичо Били^WСтиви явно не го кефи да ползвам четири годишен лаптоп. Горе-долу толкова изкара и старият преди да му прецакам входа за захранването.

На баракудата (Fujitsu Amilo Pro от миналия век) пък вентилатора се търка в корпуса и издава трагичен звук. Имам два броя Asus EEE PC (701 и 901) и двата със скапано първо SSD, а на 901-то по екрана има пет-шест вертикални черти (може да е защото навремето малкият го препика :).

Това са само някои от причините да мразя компютърен хардуер.

[ Коментари: 10 | Добави коментар ]
Коментари

Движението Цайтгайст (ако не ми изневерява паметта, като на Мак-а ти) имаха филмче за програмираното остаряване и консуматорското общество.

Всичките алчни чичковци (кои живи, кои не толкова) със сигурност се подсигуряват дори да си окей към морално остаряла техника - рано или късно да ти я продадат пак.

Написа Стоил (www) на 04-Sep-2012 14:39


Жоро, трябва ми клавиатурата на 9" EEE PC, ако е бяла - е бонус. И ако е работеща де.

Написа Steliyan (www) на 04-Sep-2012 23:52


След като я почиствах навремето единият от ctrl клавишите, x и z, нещо се ебаваха. Само че това беше бая отдавна и от стоенето може да се оправили. Драсни ми една поща ще измислим нещо.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 05-Sep-2012 00:18


Човек, стига си се мъчил с тези ябълки, вземи си най-накрая един Thinkpad/Latitude/Precision/Elitebook/etc... и си реши проблемите с хардуера веднъж за винаги (5 години)

Поздрави

Написа Пенчо на 10-Sep-2012 04:22


PC лаптопите (поне тези които са масови) им е изместен тракпада встрани от центъра това ме дразни ужасно много.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 10-Sep-2012 12:20


Мдааа, за съжаление Жоро, Mac-овете не са това което бяха. Лаптопи, телефони и плеъри се сглобяват с двойно лепещо тиксо/ за който не вярва, имам снимки/
Явно са решили, вместо от нови и качествени продукти да печелят от 'авторски права'.
/за твое успокоение, старият МАК си има нова обвивка, ключалките работят и само Адобе Флаш Плеъра му се опъва :)

Написа Gabo на 11-Sep-2012 23:06


Здрасти, на еееpc 701 какво точно му има , търся си един такъв за части, по точно за дъно.

Написа stanbeto (www) на 10-Oct-2012 14:11


ssd-то си е заминало, всичко друго работи.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 10-Oct-2012 14:15


Здравей, за Asus EEE PC 701 - захранването намира ли Ти се, че ми подариха такова нещо без зарядно и ми трябва?

Написа Сергей Иванов на 24-Jan-2013 03:55


Благодаря за бързият отговор по мейл! :)
Поздрави и успех!

Написа Сергей Иванов на 24-Jan-2013 23:18


Вторник, 29 Май 2012

Добавка от 7 авг 2012 - оказа се, че лаптопа може да се поправи. Nvidia-та е сдухала (известен проблем на този модел, за съжаление е извън гаранция иначе Apple имаха програма за подмяна, точно заради тези видеокарти). За щастие има шанс да се оправи, така че долната оферта се оттегля. Не че някой се засили да купува де.

==========

Сполетя ме нещастие, което ми струваше лява ръка и десен крак. Преди две седмици лаптопът ми (MacPro 15" от 2008-ма) спря да зарежда батерията. Тя батерията отдавна не ставаше (вече е с над 530 цикъла) и за да реша проблема купих нова батерия.

Батерията се зареди няколко пъти, след което пак започнаха същите проблеми като преди - лампата свети в зелено и не се зарежда. Взех захранване на заем и разбира се, всичко работи. Хайде купувай и захранване. Радост два дни, след което компютърът съвсем умря. Разчетох се тук там и се оказа, че дъното му си е заминало (незнайно защо го наричат logical board). Само че то струва $700-800, което няма как стане. Честито.

В крайна сметка съм ~290 лв. назад с неработещ компютър и два чисто нови компонента всеки с по една година гаранция.

Затова обявявам разпродажба (силно казано) на две неща:
- Батерия за Apple MacBook Pro 15" A1175 - цена 90 лв.
- Apple Magsafe Power Adapter 85 Watt - цена 140 лв.

Линковете сочат към местата от където съм ги купил (там пише и оригиналните цени). И батерията и адаптора са чисто нови, с по една година гаранция. Батерията е на под десет цикъла, захранването е с оригиналната опаковка.

Захранването е оригинално Apple, батерията не е оригинална.

Ако някой ги вземе и двете общата им цена е 220 лв. Пращам по куриер с наложен платеж.

За контакти, пращайте е-майл на georgi@unixsol.org или пишете тук коментар.

Снимки - утре.

[ Коментари: 15 | Добави коментар ]
Коментари

Провери ли дали проблема не се покрива от някоя сервизна програма на епъл? Точно на такъв макбук с отдавна изтекла гаранция ми смениха дъното в епълцентъра. Без пари, заради изгоряла видеокарта.

Написа Евелин на 29-May-2012 13:53


Проверих, за съжаление не попадам в списъка на тези с кофтито nvidia карти :(

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 29-May-2012 14:08


Имах проблем с доста по-нов мак със скапано дъно, на който отказаха гаранция, защото бил заливан с течност, което не отговаря на истината, но това е друга тема.

Та, как си реших проблема (само не ми се смейте):
Разглобява се напълно МАК-а, изважда се дъното и се увива във готварско фолио. Изрязват се дупки точно колкото чиповете, а именно: процесор, видео чип и чипсет, като дупките са с размер на чипа+корпуса му, а не самият кристал.
После - във предварително загрята фурна на температура 250 градуса за 10-12 минути.

Никаква гаранция, че после изобщо ще запали машинката.... но моя тръгна, и все още си работи без ниакави проблеми.

А иначе тук: http://www.apple-bg.com/index.php?PHPSESSID=9de7ba7de45cde9930075d9f2b3ee6ff&topic=13324.0
човека може директно да ремонтира лаптопа.
Ще бъде много по-евтино от цената на криетив центъра... които направо биха сменили дъното, на мен ми искаха 2040 лева.

Написа Димитър на 29-May-2012 15:48


Не зная дали си струва да се мъчат да го оправят...

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 29-May-2012 15:51


Ако си го прежалил - тествай варианта с фурната... винаги има шанс да тръгне и да си работи нормално. Ако не тръгне - здраве да е.
Епълските лаптопи, поне по-старите серии имат навика да греят малко повече, и с времето спойките на чиповете им се "омазват", т.е. напукват.
Едно загряване ги презапоява... поне при мен свърши работа.
Само трябва да се внимава с пластмасовите куплунзи по дъното... аз ги бях увил в 2 слоя фолио.

Написа Димитър на 29-May-2012 15:58


Димитър, само абсолютен дилетант, който няма никакво уважение към техниката, може да си вкара дъното във фурна. На стария ми ibook имах подобен проблем. С лупа намерих спойките, които се бяха отлепили и в сервиз ги запоиха.

Написа doni на 29-May-2012 19:06


Димитър, и още нещо - не е добра идея да даваш линкове със сесията ти в тях :-)

Написа doni на 29-May-2012 19:07


Жалко за машинката, но все пак да очаквам ли още един експонат в колекцията :))))

Написа Gabo (www) на 30-May-2012 10:56


doni, иди намери лоша спойка под видео чипа с лупа...
А пред варианта 2040 лева или опит във фурната - аз избрах фурната, и лаптопа вече цяла година работи :)
Дори в сервизите запояват по много по-малоумен начин - евтин пистолет за горещ въздух. От тия китайските. Буквално духа на чипа, и е имало случаи да се скапе платката... едно разлепване за многослойна платка непременно води до невъзвратима повреда...

На по-цивилизованите места действат с инфрачеревно запояване (май термина беше инфрачервено реболване), а на още по-цивилизованите - с лазер... вярно, доста по-сигурно е, но после дъното дори и да не "запали" - ти си плащаш услугата презапояване, а тя никак не е евтина.

Колкото до сесията - не бях логнат като копирах адреса.

Написа Димитър на 31-May-2012 21:52


Здравей Гоше!

Голям фен съм ти да знаеш. :P Идеята на Димитър е доста креативна и абсолютно не е безотговорна и неуважителна. Всъщност голям процент от фурните които са на пазара биват снабдени с инфрачервени нагреватели. За свойствата на тях можете да прочете в Уикипедиа -> http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D0%BD%D1%84%D1%80%D0%B0%D1%87%D0%B5%D1 %80%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%BE_%D0%B8%D0%B7%D0%BB%D1%8A%D1%87%D0%B2%D0%B0%D0% BD%D0%B5

Доколкото знам в момента се произвеждат и запойващи станции които са с инфрачервени лампи, което ги прави по-ефективни от станциите с горещ въздух. Мисля, че само в Казанлък имаше една фирма която беше закупила подобна машина, но все още я сглобяваха.
Ако все пак не ти се занимава, пиши тук и аз ще се свържа с теб, за да ти дам координати, как да се свържеш с тях и колко пари ще ти струва, но далеч няма да е 2к, ако стане.

Пробвай все пак с метода на Димитър. Така или иначе нищо не губиш.

Поздрави!

Написа Anoymous на 05-Jun-2012 13:54


Аз имах подобен проблем с Probook, на който се опитах да преинсталирам ОС - оказа се, че процесора му работи само с версии произведени в щатите и се наложи да го продам на един пич, дето му трябваше за части. Аз така или иначе го бял взел на старо, та го ползвах 1 година за 200 лв - това беше равносметката. Попитай и в магазините на апъл, може и те да имат някаква програма покрай тея зелени еко кампании напоследък.

Написа Петър (www) на 15-Jun-2012 12:30


За номерът с фурната, може да си благодарен на евродепутатите, откакто забраниха оловото в припоите, студените спойки нараснаха в пъти. За сметка на това ни накараха да си купуваме лампи със живак.

Написа Милен на 21-Jun-2012 21:30


@Милен: Всъщност стандартът ROHS съществува доста от преди евродепутатите, а и Apple не са произвеждали в Европа скоро. И как си обясняваш телевизор SONY произведен в Japan да е пълен със студени спойки (каквато е едната болест по рождение на всички Тринитрон от близкото минало)? Вярно, че виновник за непластичния припой е липсата на олово заради ROHS, но не и евродупетатите. Изпичането на дънната платка във фурна е желателно да се прави като контролиран експеримент и с разбиране на случващото се... :)

Написа Steliyan (www) на 14-Jul-2012 10:21


@Steliyan: RoHS се отнася и до всички вносни продукти, а не само произведените в Европа. Ако Епъл искат да продават и в Европа, трябва да спазват директивата. Не знам откога има или няма RoHS, но е факт, че става задължителен с европейска директива, която е гласувана от евродепутатите. В уики-то има достатъчно инфо за който му се чете.

Написа Милен на 25-Jul-2012 21:10


@Милен - "задължителен с европейска директива" - малко уточнение - като вторично право на Общността, всяка евродиректива, за разлика от евронаредбите, не се прилага директно, а носи в себе си задължението да намери приложение в националното законодателство на страните от ЕС в рамките на задължителен и преклудиращ срок. Оттук следва, че Apple "трябва да спазват директивата" е не само неточно, а и подвеждащо: страните членки спазват евродирективите, а производителите - местното законодателство, където горепосочените намират своето приложение. :-)

Написа arti на 30-Jul-2012 15:37


Вторник, 22 Май 2012

Резултатът от земетресението - сцепена вежда, изгорени три литра нафта и потенциална глоба за превишена скорост.

Спейки, днес към три сутринта усетих разтърсване. Като интелигентен човек още помнещ голямо земетресение през 74-та в Плевен, веднага се сетих какво се случва. Опитът веднага се задейства и машинално извърших необходимите действия, за да предпазя себе си и семейството ми.

Заключих децата и жената в банята, тъй като там е най-сигурно. Малко се дърпаха и ревяха, но това не е нещо, което няколко шамара не могат да разрешат.

Пуснах телевизора на Канал 3, но там на замръзнал кадър от някакъв мач, Сашо Диков се караше по телефона с уважаем зрител. Не изпаднах в паника от липсата на информация и продължих да действам както са ме учили.

Взех аварийния си комплект, който включва - лист с имената и паролите ми, допълнителна батерия за лаптопа и един три джи модем - хуаявей. Веднага слязах пред блока. За съжаление леко се забавих, защото глупавият асансьор не искаше да слиза по-ниско от третия етаж, та се наложи да сляза два етажа по стълбите.

Качих се на колата и бързо подкарах на някъде където знаех, че е сигурно - околовръстният път на София. Докато стигна дотам няколко няколко човека леко се блъснаха в колата ми, но какво да се прави, не всеки е подготвен за земетресение.

На околовръстното ме завари второто земетресение, заради което кривуличейки не успях да намаля и вероятно камерата ме е хванала с превишена скорост. Единствено ме успокоява и ми дава надежда, че може да не ме глобят е фактът, че в този момент макар да карах с над 180 км/ч два голфа - двойки ме изпревариха сякаш бях спрял.

Стигнах до сигурно място, отворих лаптопа и тръгнах да се логвам във Фейсбук, за да разбера какво става. Сайтът се отвори, но тогава се сетих, че нямам регистрация, защото не съм малоумен. Останах си неинформиран, но поне се чух по телефона със жена ми. Новината беше, че в банята наистина от земетресението е сигурно, но пък едно от децата се подхлъзнало и си сцепило веждата.

Прибрах се, заших го, приспах ги и закачах други трусове. В цялата паника около мен, запазих спокойствие и смятам, че мога да бъда пример за добра реакция предвид обстоятелствата.

Допълнение от 08:48 сутринта - задрямал съм, но както всички, които ме познават знаят - аз докато спя, мисля, ми се присъни нещо интересно. Не зная как да го тълкувам, а и по принцип не вярвам в нумерология, но това което открих е твърде сериозно, за да бъде запазено в тайна. Вижте сами и преценете за себе си.

 б о й к о б о р и с о в
 2 15 10 11 15 2 15 17 9 18 15 2
т р е с е у п е р н и к 19 17 6 18 6 20 16 6 17 14 9 11
изваждаме (голямо минус малко) и получаваме:
17 2 4 7 9 18 1 11 8 4 6 9

Тези числа (17:2 4:7 9:18 1:11 8:4 6:9) за не запознатите изглеждат случайни, но когато се вземат по двойки те указват глава и строфа в светото писание (изд. БМХ, 1973 г.) и случайно или не във всяка от тези строфи се говори за голямо земетресение.

Истина или не - решавате вие. Аз зная в какво вярвам!

[ Коментари: 2 | Добави коментар ]
Коментари

като замисъл много добре, но трябваше да се постараеш още малко с реализацията

Написа xchg на 22-May-2012 13:39


Хахаха! Време е да започнеш да пишеш за http://www.nenovinite.com

Написа LyuboZ на 22-May-2012 13:39


Неделя, 6 Май 2012

Тъй като на тази страница не пише кой съм и за какво се боря, крайно време е да представя на уважаемия читател.

Роден в семейство на служащи от най-ранна възраст обича партията и става неин член два дни след навършването на осемнайстата си годишнина. Бил е деен участник в ДКМС, пионерски председател и многократно награждавано с ленински и димитровски значки чавдарче. Пие умерено, има чувство за хумор не пуши и не се дрогира, засега. Гледа редовно порно. Има шофьорска книжка категория Б. Неосъждан, засега.

Е, накратко това е. Честита баня.

[ Коментари: 4 | Добави коментар ]
Коментари

Ха така! А честит имен ден! :)

Написа Николай Цветков (www) на 06-May-2012 02:19


Ех, забравих да напиша: Основал читателски клуб докато отбивал редовната си военна служба. Отслужил и уволнил се с ранг ефрейтор.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 06-May-2012 02:23


"Такъв е животът ..."

Написа mdam на 06-May-2012 14:47


Важното е да сме щастливи, честит имен ден!

Написа Уеб Дизайн (www) на 08-May-2012 00:02


Google търсене в дневника
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!