< HomePage | Снимки
Сряда, 3 Декември 2014

От доста време ми се търкаля един Blackmagic Micro Videohub. Желязото е доста полезен SDI рутер, но за съжаление се управлява от една тъпа програма под Windows, което разбира се за сериозна работа е неприемливо. Не бях поглеждал документацията на устройството (има входове и изходи - какво да му чета), но миналата седмица реших, че е време да му напиша някаква свястна програма за настройка.

Веднага го почнах по сложния начин - виртуална машина от другата страна един wireshark и цък-цък по програмата. За моя изненада протоколът се оказа много семпъл. Още по-приятна изненада беше фактът, че в документацията на устройството беше документиран /донякъде/, а аз заради нечетене вадя големите пушкала. :-)

С малко играчка и седмица занимавка резултатът е videohubctrl. Програмата поддържа всичко, което зная как да се поиска и настрои през текстовия протокол. Това са входове, изходи, monitoring, серийни портове, processing units и frames. Последните две вероятно не работят, защото нямам как да ги тествам, така че ако на някой му се намира Workgroup Videohub да се обади.

Повече информация за програмата може да се получи от подробния README файл и от man(1) страницата.

Надявам се програмата да е полезна и за някой друг освен за мен. Лицензът и е MIT, кодът се хоства както е модерно в гитхъб при другите ми публични неща.

[ Коментари: 2 | Добави коментар ]
Коментари

Трябва ли ти още документация?
Имаме вътрешни хора в BlackMagick :)

Написа Мариян на 06-Mar-2015 22:50


Документация - по-скоро не (е, ако има няма да откажа разбира се).

Те ако имаха док за тези неща, които ме интересуват, сигурно щяха да са го публикували.

В README файла има TODO, където е описано какво не зная и се чудя:

https://github.com/gfto/videohubctrl/blob/master/README#L398

Всъщност най-полезно би било ако може програмата да се тества на разни модели, защото аз съм я тествал с най-малкия, а той поддържа нищо и половина, така че функционалностите са правени само по спецификацията, но не са тествани на реално желязо.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 07-Mar-2015 01:30


Петък, 14 Ноември 2014

На източния фронт - нищо ново.

Междувременно две нови приключения на баща ми:

Румъния - Трансалпина, Трансфагарашан - септември 2014 год.

Светилището на Анапурна. Трекинг до базовият лагер, рафтинг по Кали Гандаки и летене с парапланер в Непал, септември - октомври 2005 год.

Второто всъщност е от далечната 2005 г., но чак сега се публикува в пълен размер заедно със снимките.

Приятно четене.

[ Добави коментар ]
Сряда, 1 Октомври 2014

Отварям сутринта гаража и виждам как задната ми гума е на капла. Мамка му, вчера я оставих ОК. Зачудих се дали да не взема другото колело и да оставя смяната за друг път, но реших да не оставям днешната работа за утре (първа грешка за деня!).

Смених гумата, а тази дето свалих за нищо не става, защото има огромна дупка. Ще се хвърля. Помпя ново сложената - няма никой, но пък се чува едно издайническо пссссст. Свалих пак гумата гледам новата вътрешна и виждам, че там където е била сгъната по ръбовете се е разпорила на две места. Добре че имам още една резервна.

Свалих бъгавата, разглеждам втората резервна и виждам, че и тя е тръгнала да си ходи като на едно място на ръба скоро ще се цепне. И без лепенка държеше, но все пак и лепнах една, напомпих я горе-долу и тръгнах към бензиностанцията да я донадуя.

Помпя на бензоностанцията (втора грешка за деня), помпя и по едно време - БУМ! Хайде останах пак без гума, пуста алчнотия да ги помпя много. За чий ми трябваше да я качвам над 4.

В крайна сметка от две резервни гума останах без нито една, а отгоре на това се наложи да ми сменят не само вътрешната, но и външната, защото и тя се била цепнала.

Равносметката за днес (засега) - минус три вътрешни гуми и една външна.

[ Добави коментар ]
Неделя, 21 Септември 2014

Цяла седмица успявам да избягам от дъжда но днес времето си ми го върна, че и малко отгоре.

Още преди да стигна до кръговото за Бистрица, вече ме беше валяло два пъти и обувките ми бяха пълни с вода. Но пък се оказа, че в дъжд поддържам много добро темпо. Продължих нагоре към Железница, като ту валеше, ту спираше и стигайки до началото на Обиколната алея отдавна бе спряло да ми пука за кал, дъжд и подобни.

Затова и натиснах здраво и никакви локви и кал не можеха да ме спрат. Хубаво щеше да е да нося очила и да не дишам през устата...

Карането по Обиколната алея е супер кеф и силно го препоръчвам на всеки. До Бояна са двайсет километра по хубава горска пътека, която може да се каже, че е лека ако пропуснем Серпентините над Симеоново, където отбелязах две малки падания (носите си каските нали?). Едно падане, в което чуете силно ДРЪН по каската и ще оцените веднъж завинаги, когато хора със сериозен тон ви казват да си НОСИТЕ КАСКИТЕ!

Забавното дойде накрая когато на половин километър от Бояна спирачките ми прегряха и спряха да работят. Ей това не ми се беше случвало и честно да си кажа е много плашещо. Някак си успях да спра след спускането от Боянската църква и да се добера до бул. България, където вече не ми трябваха чак толкова спирачки. Май това е едно от най-страшните неща, които ми се е случвало при каране на колело. Хвърчиш с 30-40 км/ч надолу и идва време да намалиш или да спреш. Стискаш яко спирачките, но почти нищо не става, а бързо наближаваш завой или главен път, който ще пресечеш. Определено случка, в която ти се вдига адреналина. Изходът е да имаш добри подметки и да ги използваш за спиране (добре че номера сработи...).

Резултът от карането е видим в следващия снимков материал, който говори сам за себе си:

Снимка 1

Снимка 2

Снимка 3

За поправяне на щетите трябваше да вляза с дрехите в банята и да сваля поне кило кал. Обувките са си заминали, колелото го измих, утре ще гледам по-подробно в какво състояниe e, а засега единственото по-сериозно поражение е върху bike компютъра, който така се беше напълнил с пясък че го човърках половин час, за да го върна към живот.

Хубаво е човек да има рожден ден!

[ Коментари: 4 | Добави коментар ]
Коментари

Значи с теб сме се разминали вчера по пътеката от Железница. Ние бяхме четирима, с едно бебе и едно двегодишно. Много ти се зарадвахме и изпаднахме в носталгичен пристъп по времето, когато карахме в дъжд и кал и Мишел също спираше по България с подметките на обувките. Добре разбирам адреналина, за който говориш. Честит рожден ден! :-)

Написа Ани (www) на 22-Sep-2014 11:04


Имаше доста туристи по пътеката въоръжени с дъждобрани, явно хората си ходят (браво за което!). За подобни срещи съм си сложил звънче и гледам да внимавам като се разминаваме, защото зная колко е неприятно някой да прелети край теб и да го усетиш в последния момент.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 22-Sep-2014 11:21


Жорка, случайно намерих твоя блог, ..все така разсмиваш хората както в добрите стари времена, ...поздрави, и бъди все така веселяк!

Написа Богдан Гергов (www) на 23-Oct-2014 11:38


Браво! Хуморът ти е страхотен! Малко хора могат така да се надсмиват на собствените си грешки , а това означава, че си широко скоен човек, обичаш живота и му се наслаждаваш. Успех!

Написа Вики на 24-Jan-2015 15:28


Четвъртък, 18 Септември 2014

70 км за 7 часа. Не звучи като епично каране. То и не беше де. Поне 40% беше бутане и носене на колелото. Друг път ако има такъв културен живот - аз няма да се записвам /вероятно утре ще размисля.../.

С добро темпо тръгнах за Железница (през Бистрица по пътя) и след като стигнах до края на селото се върнах в началото на изкушаващата отбивка с табела "Черни Връх, хижа Алеко".

Викам си - к`во толкова, ще го помъча час-два, пък и не е лошо човек да се качи на Черни Връх. До отбивката и мотаенето из селото бях минал само 29 км. за някакви си час и 40 мин с добро темпо, така че сила - бол.

Първият километър нагоре се кара, аз карах до там където е отбивката за Обиколната алея (и трасето за Витоша 100), че дори и малко след това. Гледам пред мен една гора и един стръмен път нагоре, мисля си "я да взема да се върна да тествам трасето на обиколката" ама нали съм си прост, почудих се малко пък отново хванах пътя за Черни Връх.

Хайде след това бутай из гората, бутай по баира, бутай през морените и изровената пътека, гази из блатата, карай малко и така девет километра и половина за три часа докато го докарам на връх Черни Връх. Естествено там беше мъгла навсякъде, едва се вижда на 50 метра - демек, гледки никакви. Хареса ми метео станцията с голф топката отгоре. Изглежда доста футуристично.

Пуснах по чакъления път, като разбира се обърках посоката на едно място та трябваше да се връщам и хем бавно се движа (от страх да не счупя нещо по техниката), хем пак останах без ръце едва пускайки с 15-20 км/ч. Бах тия чакъли и камъняци (и студ!)...

От там хижа Алеко за малко подкрепа и фиууу надолу по пътя, за почивка и изчистване на главата.

[ Добави коментар ]
Събота, 13 Септември 2014

Тръгнах за Копитото и вероятно защото минах по стария Беловодски път (откъдето всъщност официално минава Витоша 100), карането ми беше с около километър по-малко до горе. Хубавото беше, че времето го свалих с над 10 минути спрямо предишното качване (днес го качих за час и 18).

От там тръгнах по downhill пътеката, но понеже съм сам, а и ми се видя доста сериозно реших да не се правя на интересен и вместо това се върнах на пътеката за Боянския водопад, след което продължих нагоре за хижа Момина скала. Качването до там ми отне около 40 минути като в кофтите места имаше малко бутане.

Пих една вода от Перловска река и мислех да пускам надолу и да си пиша една червена точка, но вместо това свих нагоре, за да видя докъде ще ме изведе пътят (табелите са малко кът).

Минах покрай две много грозно зарязни хижи, като на втората пътят свърши, но пък имаше табела за хижа Алеко. Пътечката изглеждаше прилична, та реших да видя докъде ще ми стигнат силите. След малко каране и след това доста бутане (пътеката е отврат - големи камъни, корени и мизерия) стигнах до заслон Ушите и Торфено бранище, където изгубих 15-ина мин., за да сменя спуканата задна гума, след което с добро темпо стигнах до хижа Алеко откъдето се спуснах надолу по пътя.

От хижа Момина скала до хижа Алеко включително смяната на гумата ми отне около час и 50 мин, закръгляйки пътя Борово - Копитото - хижа Момина скала - заслон Ушите - хижа Алеко на 3 часа и 50 мин.

[ Коментари: 2 | Добави коментар ]
Коментари

Много важно е да са ти добре напомпани гумите, защото иначе ще си като онези 50-100 симпатяги, които сменят гуми по време на обиколката.

Написа anonymous coward на 14-Sep-2014 11:31


Добре бяха и двете (по спецификация пет атмосфери, доста твърдо, но колелото върви стабилно). Интересното беше, че гумата се пукна от вътрешната страна на някакво никакво място (камъните ги минах без проблеми), изглежда заради някаква сериозна компресия спица се беше забила в нея.

От както почнах да карам повече извънградско винаги си нося резервна гума + лепенки + помпа, за да не се окажа на 30-40 км от най-близката гумаджийница с тъпа усмивка, чудейки какво да правя...

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 14-Sep-2014 12:01


Неделя, 7 Септември 2014

Качването до хижа Алеко не е особено трудно, повече е досадно. Паветата са гадост, особено в началото на пътя големите направо ти пречат да караш. Едва стигнах до отбивката за Драгалевския манастир, където вече можеше да се кара горе-долу нормално. Хубавото беше, че почти нямаше движение нито нагоре, нито надолу и можех да избирам къде да карам, защото по крайщата на пътя е доста кофти.

От горната отбивка за манастира до хижата с много почивки и без напъване се качих за час и 35 мин. Което си направо бавно като се има предвид, че става дума за 10.5 км. и именно от тази бавност е и коментарът ми за досадата. Не зная колко е денивелацията (трябва да я сметна, но би трябвало да е поне 850-900 м.).

На връщане имаше моменти когато колелото върви с 60+ км/ч и си е страшничко. При над час и половина качването, спускането стана за ~17 мин (до горната отбивка за манастира).

[ Добави коментар ]
Понеделник, 1 Септември 2014

Тръгнах с идея да карам до Кладница, но силите ми стигнаха повече (всъщност ми свърши времето) и откарах чак до края на Боснек (белият дроб на Перник), където в началото на селото нещо гореше и едвам се дишаше (бахти и белият дроб). Щях да продължа, но стана късно и добре че реших да се върна, че половината от 30-те километра до София ги карах в тъмното. До края на Боснек стигнах за около два часа и половина от които 20-25 минути бяха почивки.

От Водния канал (над Владая) до Кладница е едно от най-готините карания, които съм правил. Минават се около 15 километра по тясна горска пътека с леко спускане, на която двама човека не могат да се разминат, но пък спокойно се поддържа скорост около 25 км/ч при спускане. Ако има повече колоездачи по пътеката сигурно ще е опасно, но понеже бях сам се изкефих максимално.

Изкачването от Владая до Водния канал е гадно и там е хубаво да се бута или носи колелото. Изобщо където има яко изровен път с големи камъни и е по-стръмно, май е най-добре да се минава пеша. Не се губи много време, а и в каране ще се хвърлят повече сили отколкото ще е полезно.

70+ километра каране, 40 отиване през гори и камъняци и 30 връщане по магистрала и "първокласен" път и естествено задната гума я спуках на пет километра от вкъщи. Да ви сера на първокласните български пътища. В гората е по-безопасно...

[ Добави коментар ]
Четвъртък, 28 Август 2014

Втора официална тренировка - качване до Копитото. Резултат - 15 км. за 90 мин., а връщането от Копитото до светофара на бул. България само за 20 мин. Много е готино когато в един момент излизаш над дърветата и започват да се виждат съседните хълмове.

Междувременно три пъти вече се качвам до Тихия кът и се спускам до Владая по пътеката. В момента я правят и да се кара по нея с 25-30 км/ч както е покрита с три пръста пясък и тук там чакъл си е добро приключение. Общо взето държиш здраво кормилото и гледаш да не мърдаш много-много, че иначе падането не ти мърда.

Дано пътеката стане по-твърда, че в момента ако караме по нея няколко човека едновременно ще е доста опасно. Иначе от Тихия кът до Владая спускането ми отнема около 6 мин.

Следващата цел е Кладница, до където трябва да карам три-четири пъти, за да видя как ще се чувствам след качването и спускането. Трябва да се трупат километри.

[ Добави коментар ]
Понеделник, 11 Август 2014

Започнах подготовка за обиколката на Витоша през 2015 г. От няколко години се каня, но мисля този път да съм сериозен и да участвам (ако не вземе да ме блъсне нещо междувременно).

Щях да карам следобед, но нещо не бях на кеф и чак надвечер ми дойде вдъхновение.

Тръгнах в 20:10 от нас (даже с каска!) като спирах само на едно място, за да почина половин минута и да сменя водата на рибките. Оказа се, че е можело и да не спирам, бил съм само на двеста метра от Тихия кът.

Като за първи опит по трасето - резултат ~60 минути от вкъщи в Борово до Беловодски път, където започва спускането към Владая. Изминатото разстояние - малко над 10 километра, денивелация около 450 метра).

Вече беше станало към 21:10 и беше доста тъмно като по цялата пътека през гората почти нищо не се виждаше, та се наложи да се върна.

Спукането до Била на България ми отне отне 12-13 минути, заради тъмното. На светло вероятно ще съм по-смел.

Рапорт даден, а следващото каране ще след поне седмица защото просто няма да съм в София. Голяма подготовка ще падне...

За авто/мото туристите пък, ето връзка към скорошна разходка на Дедо Влади из Балканските страни на мотор - Македония, Албания, Черна гора и малко Хърватска - 2014 год..

[ Коментари: 4 | Добави коментар ]
Коментари

Аз тази година минах обиколката за пръв път. Не бях в добра форма - не бях карал от много време. Не е кой знае какво - не се притеснявай. Проблема с минаването и е по скоро психологически отколкото физически. Подготви се, че това няма да е като нормалното ти каране 20-30км за кеф. Като минеш 60-70км по съвсем друг начин гледаш на всяко байрче и неравност ;) Но иначе има и много добри страни - аз карах сам, но по пътя е пълно с весели хора, на пунктовете те чакат мили хора с лакомства, обстановката като цяло е приятна и зареждаща с положителна емоция.

Няколко съвета:
1. Най-важното!!! Подготви си добре колелото. Сложи хубави гуми и добре напомпени. Повечето колоездачи, които не завършват, са с технически проблеми. Вземи си 1 резервна гума или лепенки.

2. Облечи си удобни дрехи - аз нямам клинче и такива глезотии - но си обуваш удобно бельо, гащи, обувки и по възможност тениска, която да съхне бързо. При цял ден въртене потен може да се протриеш, да излезят пришки и други такива да ти провалят удоволствието.

3. Ограничи багажа! Раница ще ти разкаже играта в жегата. Най добре ако можеш в една чантичка под седалката да си сложиш лепенки за гуми, лепенки за рани, 1-2 вафли. Бидон с вода на рамката и друго не ти трябва. Има някой тръгват с по 10 кила раници ;) Храна и вода има по пътя.

4. Карай внимателно и не бързай. Има много колоездачи които бързат и стават на места бутаници, скандали , катастрофи. Давай им път кадето можеш и си карай с твоето темпо (ако не си тръгнал за класиране , а да обиколиш просто)

5. Много зависиш от времето - но там няма много какво да направиш. Най добре си вземи слънцезащитен крем защото на баира към Чуйпетльово и после на полето към Ярема стигаш по обяд а сянка няма-опасността от изгаряне е голяма! Тази година поне беше облачно и влажно - имаше много кал, но пък не беше жега.

6. Мини маршрута преди това - дори да е на 2-3 пъти да го опознаеш и да знаеш къде са гадните места. Аз не го бях правил и не можах да си разпределя правилно силите. Бях грохнал преди най-тежката част и там се наложи да потикам 1 час за да почина. (По този повод да кажа, че по добре да не се почива сядайки, а тикайки).


Успех с обиколката и не се плаши - не е толкова зор. Аз доста се бях изморил, но след финиширането си покарах и още 6-7км до вкъщи (то беше песен по асфалта след цял ден черни пътища)

Написа случаен непознат на 12-Aug-2014 10:28


Благодаря за споделения опит! Конкретно по съветите:

1. За колелото мислех да си взема една или две резервни гуми, може да пробвам и с лепенки, но поне една резервна гума е хубаво да има, че ако се разцепи яко лепенките няма да ме спасят.

2. По повод дрехите, предполагам ще се обзаведа с клин, карал съм с неудобни и знам каква е гадост. Нещо леко.

3. По повод багажа и аз мисля, че една бутилка за вода, резервните гуми, помпа и някакви сладорийки ще стигнат. Раница в никакъв случай, защото и без нея потенето е сериозно, а с раница на гръб още на 30-тата минута гърба ми ще е все едно съм се къпал с дрехите.

4. Път не давам :) Ама не карам и бързо и не съм конфликтен (много :) Добре е, че пешеходците и колоездачите не се засичат вече, иначе е било доста по-опасно и за двете страни.

5. Надявам се да не вали, защото хич не ми се кара в кал.

6. Маршрута мисля да го мина поне 4-5 пъти (даже и в обратната посока ми се ще да го мина). Това ми е най-голямото притеснение в момента, че не го познавам. Гледам gps тракове, чета описанието и полека лека, ще го мина веднъж кротичко, за да го запомня пък после още няколко пъти, за отчитане на времето. Мисля да си сложа в началото за цел 8-9 часа, да видим. Като се знам как карам около 6-7 часа ми се струва напълно реално.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 12-Aug-2014 13:35


8-9 часа е нормално време за завършване с добро каране и дори с почивки и тикане на места. Карането в кал не е приятно, тази година обаче бяха осигурили водоструйки на пунктовте след най голямата кал - което помага поне да си изчистиш колелото. За това че ти ще си в кал - там няма измъкване, но не е част от кефа :)
Даването на път нямам предвид да се отбиваш и да чакаш, а да има култура - когато някой се е засилил и ти подвикне, че те задминава да се разминете безпрепядствено. На старта бяха 1300-1400 човека и всички тръгват заедно и в началото и карат заедно - още не са изморени. Към края вече са се разпределили и няма проблеми. Най неприятно е на "сингъл трака" между Владая и Кладница. Там всички карат още горе долу заедно, а пътеката е тясна и няма място за задминаване. Там стават и конфликтите (силно казано конфликти де, като цяло хората са готини).

Чак да се притесненяваш за маршрута няма смисъл. И да не го знаеш маршрута е много добре маркиран, няма как да се изгубиш , а и навсякъде е пълно с 'колеги' :)

Написа случаен непознат ;) на 12-Aug-2014 17:13


Здравей, прекрасни разкази-пътеписи . благодаря за образният език :))))) . с кои туристически агенции пътуваш. ще ми бъде полезно като инфо.благодаря !

Написа Силвия на 25-Aug-2014 09:15


Понеделник, 31 Март 2014

Смяната на времето или Daylight Saving Time може да изиграе лоша шега на системните администратори, които разчитат на crontab, за да се изпълни програма в определен час. Просто още една мина, на която задължително рано или късно ще стъпиш.

Като повечето готини капани и този е организиран така, че да паднеш в него без да се усетиш. DST корекциите се случват два пъти на година, винаги в почивен ден като при едната корeкция "губим" един час (от 02:59 EET часът става 04:00 EEST), а при втората един час се случва два пъти (02:59 EEST -> 03:00 EEST -> 03:59 EEST -> 03:00 EET).

Това което трябва да се помни е никога да не слагате cron job, който се изпълнява между 03:00 и 03:59, тоест редове от сорта на

0 3 * * * ~/cron/some_script.sh

ще ви донесат неприятна изненада.

Уж ги знам тези работи, но те такива знаещи като мен са най-опасните и поради скрипт, който почиства стари данни в 3 сутринта за малко да се препълнят дисковете на няколко машини. Добре че съм оставил достатъчно място и успях да хвана проблема навреме (2 часа преди дисковете реално да се препълнят).

[ Коментари: 7 | Добави коментар ]
Коментари

За това - всички сървъри по UTC.

Написа Васил Колев (www) на 31-Mar-2014 14:42


На теория (и на практика де) си прав, само че е доста недружелюбно спрямо админа и спрямо всеки, който се опитва да използва cron.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 31-Mar-2014 15:55


Аааа и аз се научих вече...никога не ми беше кой знае какво да се повтори нещо или да се изпусне 2 пъти годишно. Ама след заклещен дабъл фул бекъп миналата година изведнъж започнах да мисля и аз така че 03h-04h е "No-No" time за cron. 04.15 минимум, да не стават грешки за някоя секунда или минута дрифт ;-)

Написа MiCRoPhoBIC (www) на 01-Apr-2014 16:20


Абе Жоро, немаш си друга работа, хубаво не беше писал от месеци, що го написа горното.
Шашах се и вземах да си проверя и аз часовника на сървъра и какво да видя - изостанал с 1 минута и 2-3 милисекунди.
Пуснах 2-3 пъти синхронизация с множество онлайн часовници, за да е по-верен.
Обаче преди малко реших да си погледна статистиката за сървъра, използвайки vnstat и какво да видя - за целият март 43ГБ, за днес 65 GB.
Прерових 100 лога, ръчках Коко да гледа и той неговите логове и се чешех по кратуната, че са ме хакнали, докато Коко не попита - абе да не си барал часовника днес.
Дължиш ми една бира. (Grolsch ако може)

Написа gabo (www) на 01-Apr-2014 23:26


Чешкият пилзен също става! Не разбрах що трябва да черпя но щом трябва - нямаш проблеми.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 01-Apr-2014 23:31


Щото ако не беше писал за твоя часовник, нямаше да барам моя ;)

Написа gabo (www) на 02-Apr-2014 19:28


Така, така...че иначе виж какво става с хората, които забравят да черпят:
"Bomb may have exploded in Irish suspect’s face because he forgot to change clocks for Daylight Savings Time"
http://news.nationalpost.com/2014/04/02/bomb-may-have-exploded-in-irish-suspects-face-because-he-forgot-to-change-clocks-for-daylight-savings-time/

Написа MiCRoPhoBIC (www) на 03-Apr-2014 11:53


Петък, 7 Март 2014

Ъпгрейди в петък не се правят, но случаят е специален.

От всички машини, които вършат някаква работа при нас, днес последните останали три 32 битови бяха обновени със 64 битови ядра и системни библиотеки, а постепенно и програмите по тях ще ги последват.

Тези машини са инсталирани в далечната 2002-ра година и са обновявани за последните 12 години постепенно от Slackware 7 до 14.0 (още не са на 14.1) минавайки през 17 официални версии, доста -current и ядра 2.2, 2.4, 2.6 и 3.x.

Минаването им на Slackware64 им гарантира продължаване на живота още дълго време.

[ Коментари: 4 | Добави коментар ]
Коментари

От 2002 до сега и мапините са ви още живи?! Респект! Или си метнал отдавна всичко на VMWare?

Написа Alex на 14-Mar-2014 20:43


Не използвам виртуалки. Нямам излишен хардуер, за да го хабя за виртуалки, а и всичко се използва на 70-80% на bare metal. Физически тези машини са сменяни на всеки 2-3 години, а само софтуерът е обновяван.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 14-Mar-2014 20:55


Малко фирми го правят, но след като имате възможност за истински life cycle management...;)
Но мисля, че за вуртуализирането грешиш - губят се 2-5%, но предимствата си заслужват, макар че и това си е до фирма.

Написа Alex на 15-Mar-2014 21:58


Модерните фирми виртуализират, защото е модерно :)
Не мога да си го представя Жоро как ползва VMWare.

Написа Мариян Захариев (www) на 20-Mar-2014 14:32


Сряда, 6 Ноември 2013

От няколко месеца съм забелязал приятната мелодия, която Sky F1 ползват за фонова музика при показването на класирането и въпреки опитите ми да я намеря използвайки стандартните търсачки все удрях на камък.

Днес най-накрая се добрах телефон със Шазам, но опитът ми за детекция пак се провали (има говор върху музиката). За щастие се сетих, че mplayer трябва да има voice removal филтър и се оказах прав - mplayer -af karaoke file.ts

Подпомогнат от karaoke филтъра Шазама си свърши работата и резултатът е: Sky Sports F1 scoreboard theme music - Camo & Krooked - Afterlife.

Enjoy!

[ Добави коментар ]
Събота, 21 Септември 2013

Сутринта към десет чукнах 35 лета. Единственият начин от тук нататък някой да ме определи като млад в разговор е в следващите няколко години да хвърля топа. ;)

[ Коментари: 3 | Добави коментар ]
Коментари

Ами честито ти остаряване с още една година :)

И не се обаждай -- все още си млад. Когато станеш на моите години, тогава може да претендираш, че току-що си навлязъл в зряла възраст :D

И наздраве ;)

Написа Nick Angelow (www) на 21-Sep-2013 22:38


Честит рожден ден! Жив и здрав да си!
От тук насетне почваш да помъдряваш, а не да остаряваш. :-))

Написа Николай Цветков (www) на 22-Sep-2013 03:11


А да ти е честито: http://www.youtube.com/watch?v=ZV-3sIAvyzI

Написа Иван на 03-Oct-2013 21:05


Четвъртък, 12 Септември 2013

Пуснах официална версия десет на tsdecrypt. Една година се трупат нововъведения време беше да има и официална версия. Ето и списъка с промените.

Основната новост са ЕММ филтрите (които потребителят трябва да си напише сам :), поддръжка за CHID филтрите на Irdeto (екстра за Радуга), поддръжка на две нови криптосистеми (Griffin и DGCrypt) и разни други дреболии, които вече съм забравил.

[ Коментари: 4 | Добави коментар ]
Коментари

Ееее, това за Griffin откога го чакам :)

Едно предложение - опция, с която да се филтрира desc 0x09 (CA) на изхода. Идеята е, че няма смисъл да продължава да върви този дескриптор в стрийма, тъй като вече е декодиран, но пък някои програми и приемници, поради наличието му показват програмата в листингите си като кодирана.

Написа Даниел Вълчев на 17-Sep-2013 10:42


На мен не ми пречи, а и не ми се занимава да преписвам PMT и SDT заради разни бъгави приемници. Преписването на тези таблици е работа на мултиплексора. Сега ако някой ми прати пач дето ги прави тези неща - екстра, ама не мен не ми се пише.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 17-Sep-2013 10:44


Ако ще модифицирате PMT и SDT, може да сложите i опция за PID и SID remapping :)

Написа Живко Тодоров на 19-Sep-2013 15:06


И точно за да избегна подобни желания, които изобщо нямат място в декриптиращия софтуер, не съм тръгнал да добавям излишни неща.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 19-Sep-2013 20:17


Събота, 17 Август 2013

Дойде време още една програмка, на която разчитам всеки ден да движи сериозни неща, да бъде пусната като свободен софтуер.

tomcast чете mpegts по http, след което го вади на multicast. Може да се използва и за "преписване" на multicast групи като чете каналите от една и ги вади на друга.

Кодът не е особено зле (през 2010 явно не съм бил чак толкова некъдърен) и макар че има нужда да се модернизира и да напиша документация и в момента върши работа.

На който му трябва да дърпа tomcast 1.20.

Пуснат е с лиценз GPLv2 (както и другите ми биващи програмки - tsdecrypt, mptsd и tsdumper2.

Ако някой добър човек разбиращ от красиви и модерни web странички [1] удари едно рамо за страници на тези програмчета съм готов да почерпя поне три бири и да бъда добра компания за изпиването им (компанията може и да се skip-не по желание на черпения).

[1]: Красиви и модерни ще рече нещо, което ползва bootstrap (например), няма js и може да се поддържа лесно на ръка.

[ Добави коментар ]
Четвъртък, 25 Юли 2013

На това му се вика дълго канене. Имам теория, че една камара софтуер никога не бива пуснат като свободен защото авторите ги е срам от бозите, които са натворили.

През далечната 2009 ми трябваше програмка, която да чете mpegts от multicast и да записва резултата във файлове като на всяка минута започва да прави нов файл. Програмата я направих криво-ляво, а пък тя се оказа доста полезна и я използваме постоянно. Преди някоко дни седнах и я преписах и резултатът е tsdumper2 0.9.

С няколко години забавяне и с едно преписване, но поне върши работа. Сега ако си седна на гъза, оправя и пусна tschanstreamer, който използва записаните файлове и реализира timeshift с тях ще е направо екстра...

Мързела е по-голям от TODO-то, а това вече е лоша работа.

[ Коментари: 2 | Добави коментар ]
Коментари

Честито за добрите програми ,който правиш !!1
И един поздрав за теб с един клип на ,който случайно попаднах в ютъп
http://youtu.be/ZV-3sIAvyzI

Написа act на 17-Aug-2013 19:35


Любимата ми песен! Брех къф съм млад и убаф, иде ми да се разцелувам.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 17-Aug-2013 23:03


Вторник, 18 Юни 2013

Докато хората протестират на площадите, бизнеса тихомълком смазва правилните места, за да върви всичко по мед и масло.

Резултатът е следното разпореждане (razporezhdane_za_spirane.pdf (788K)), което задължава интернет доставчиците да започнат да филтрират достъпа до следния списък от домейни (spisak_stranici.pdf (68K)).

Днес хазарта, утре и други неща. На печелившите честито.

[ Коментари: 3 | Добави коментар ]
Коментари

Само да уточня, че този закон е приет от предишното Народно събрание - http://www.parliament.bg/bg/news/ID/2390. Не съм сигурен в коя съвкупност от закони, постановления и наредби се регламентират детайлите около това, но е факт от март миналата година.

Написа Димитър (www) на 19-Jun-2013 23:27


Георги, какво се случва с iptv.bg?

Написа В.Василев на 12-Jul-2013 19:00


Няма го вече, умря без почести :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 15-Jul-2013 13:31


Понеделник, 1 Април 2013

По случай 12 години от инсталацията на работната ми машина, реших, че е време да вляза в бъдещето и да премина на 64 битова операционна система. Разбира преинсталация изобщо не беше на масата като идея. Оказа се, че да минеш от 32 битов slack-current на 64 битов е много лесно и безболезнено.

Трябва да се изпълнят няколко прости стъпки:

1. Сменете си ядрото със 64 битово (вземето го от slackware64-current) и рестартирайте. 64 битовото ядро поддържа 32 битови програми и всичко ще продължи да работи както преди.

2. Преименувайте следните пакети във /var/log/packages:
aaa_elflibs-XXX на aaa_elflibs32-XXX
glibc-XXX на glibc32-XXX
glibc-solibs-XXX на glibc-solibs32-XXX

Тази стъпка е необходима, за да можете да продължите да използвате 32-битовите програми, след като минете на 64 битов OS.

3. Инсталирайте aaa_elflibs, glibc-solibs и glibc от slackware64. След като ги инсталирате ще можете да изпълнявате 64 битови програми.

4. Обновете всички инсталирани пакети като ползвате пакетите от slackware64.

Готово, вече сте със 64 битов ОС!

На печелившите честито, а моят работен Slack - да служи поне още 12 години.

[ Добави коментар ]
Сряда, 9 Януари 2013

Не зная колко плащащи си абонати за телевизия имат Булсат, но това което може да се види е, че на всеки час пускат пакети за 1,969,994 уникални карти. Най-вероятно това е общият брой карти, които са продали от началото до сега. Ако предположим, че една от всеки три карти е активна, това прави ~650k абоната, което е горе-долу и колкото предполагам, че реално са. От тези 650-700к абоната, поне 200к са извън България.

За Polaris пускат пакети за 23,681 карти.

[ Коментари: 23 | Добави коментар ]
Коментари

А как се разбира това инфо?

Написа Невеж на 09-Jan-2013 21:32


Допълнителни данни се излъчват заедно с каналите на сателита. Това което те е интересува са EMM пакетите за CAID 0x5581, които са от тип 0x82 или 0x8a (за Поларис). Записваш си тези пакети час, час и нещо, след което виждаш за кои карти са адресирани и просто броиш уникалните номера.

https://github.com/gfto/oscam/blob/master/reader-bulcrypt.c#L378

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 09-Jan-2013 21:37


От къде го разбра това че една на всеки 3 карти е активна, дали пускат инфо за всички карти продадени от тях до сега?

Написа Velin на 10-Jan-2013 00:20


"ако предположим"

е, предполагаме.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 10-Jan-2013 02:54


Препрати това инфо до някоя читава медия.

Ще е интересно да видим дали някой ще се наеме да коментира в ефир тези цифри, а не покрай инфото от бТВ, че булсат крият милиони абонати и други такива неща :)

Написа Атанас Янев (www) на 10-Jan-2013 09:24


Жоро - Е сега възбуди още една проверка от данъчните :)

Написа Стоил (www) на 10-Jan-2013 10:00


@Атанас: Няма читави медии в България. А и да има, никой не ги ебава за живи.

@Стоил: Кой ще се занимава с данъчни, хората си имат прокуратура и "силово министерство".

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 10-Jan-2013 11:41


а те като дават до 4 карти на един абонат, –примерно едно семейство с 4 тв) за 1 абонат ли се смятат или за 4 отделни ;)

Написа Alex (www) на 11-Jan-2013 18:07


Всяка карта има уникален номер и се управлява отделно.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 11-Jan-2013 18:09


Това ясно. Питах статистически погледнато ;)

Написа Alex (www) на 11-Jan-2013 19:00


Мммм, много хубав пост! Традиция за този блог. За много години на автора - радвам се, че един от първите БГ блогове е жив и поднася интересни теми!

По тези сметки ме гризе един сериозен недостатък. Пращат се ЕММ пакети до всички карти "in the wild", без значение дали си плащал последния месец, преди 3 или 5 месеца. Или дали имаш намерение да плащаш. Пример - от другия месец аз спирам да плащам, завинаги. Поне 1 година, ако не и повече, сателитът ще препраща ЕММ пакет и за моя номер на карта, за да може приемникът да прочете и да ми казва "нямате достъп".
Та, тази бройка от около 2,000,000 карти сякаш нищо не означава. Отделно не се знае дали не се излъчва ЕММ пакет и за непродадените, но по офисите карти? За да може като сключиш договор, да те "огрее" още с пускането на приемника. Вероятно не е така, а каките по офисите въвеждат номерчето на картата и пращат сигнал да се включи номера в общия поток, но все пак едно наум си трябва. Тази вероятност може да се отстрани лесно - ако и днес бройката е същата, значи е факт, ако е различна - значи не е.
Приемам уточнението "от началото до сега", но това начало е доста години назад вече. А бройката ме навежда на мисълта, че тук влизат и номерата от старите irdeto-карти, с които вече почти нищо не може да се гледа.

Поздрави!

Написа Пламен на 18-Jan-2013 13:09


@пламен: irdeto е съвсем различен CAS от Bulcrypt и техните EMM-та не могат да се объркат или смешат с bulcrypt-ските. Другото, което си написал има смисъл, само от броя уникални изпратени пакети за период няма как да знаем колко карти има активни тъй като не знаем как да декодираме EMM пакета, а в кодираната част е информацията за пускане/спиране/удължаване на абонамент и т.н.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 18-Jan-2013 13:13


@Георги Чорбаджийски:
Правилна забележка за ирдето, не съобразих. А ЕММ/ЕСМ се декодира с мастър-кея от смарт-картата, но тук вече говорим за едно не съвсем законно действие.
Понеже се сещам, че едно време бяхте писали за Генсофт, тяхната система е подобен пример - имат на ФТП-то си няколко десетки хиляди ключа, огромна част от които обаче са с "инструкции" работното място да се деактивира или да се премине на безплатен режим. Вероятно с булсатком е същата история - трудна е преценката колко от тези пакети носят инфо за активен абонамент.

Написа Пламен на 18-Jan-2013 13:52


Декодирането на каквото и да е си е напълно законно, стига да знаеш как :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 18-Jan-2013 14:01


Първите няколко байта от EMM пакетите не са криптирани, а се наричат адрес. По него се открива кои пакети трябва да се пратят към картата и кои пакети да се игнорират. Често това става с хардуерните филтри (на capture устройството), за да не се товари софтуера с ненужни данни. Картите сами предоставят адресите които трябва да се следят.

За останалата криптирана част от пакет. Ако не съдържа сол, уникални данни и се декодира с общ ключ, тогава криптираната част ще бъде еднаква за всички които получават еднаква услуга. Въпреки че подобна _безумно наивна_ грешка е почти невъзможна в комерсиална система (защото с промяна на филтрирания адрес става възможно да се смени ползвания пакет от тв програми), все пак си струва да се направи една бърза проверка за повтарящи се payload-и.

Иначе, както Георги предполага че 1/3 от адресите са активни, така bTV предполагат че 1/2 са активни.

Написа Иван на 20-Jan-2013 16:32


"Декодирането на каквото и да е си е напълно законно, стига да знаеш как :)" - по темата: В Германия например, юдикатурата третира всяко разчитане/декодиране на информация от paytv-карта, с нелицензиран от доставчика софтуер (примерно: cccam, oscam etc.), както и направата на такъв, за нарушаване (по аналогия) на пощенската тайна, което както всички знаем е деликт...

Написа pico на 20-Jan-2013 22:02


Само че аз не чета картата, а си говоря с нея. Тя е черна кутия към която аз подавам команди и тя ми отговаря. Нито я клонирам, нито чета софтуера записан в нея, нито го разпространявам.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 21-Jan-2013 09:03


@иван: payload-а се променя с всеки цикъл. Най-вероятно вътре има timestamp, което пък след кодирането прави целият пакет тотално различен.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 21-Jan-2013 09:06


@Георги Чорбаджийски: с подобна "аргументация" можещ само да се радваш, че живееш в България. :-)

Написа pico на 21-Jan-2013 10:03


Навсякъде се прави разлика се инструменти и използването им. Нека се опитат да ми забранят да разпространявам мой код, да видим докъде ще го докарат.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 21-Jan-2013 10:05


Доста интересно....

Написа Borju (www) на 24-Jan-2013 17:38


timestamp - точно ,и от там идва невъзможноста да набиеш стар емм ,както едно време с ирдето и грифин ставаше .

Написа Ю3134 на 04-Feb-2013 15:36


"В Германия например, юдикатурата третира всяко разчитане/декодиране на информация от paytv-карта, с нелицензиран от доставчика софтуер (примерно: cccam, oscam etc.), както и направата на такъв, за нарушаване (по аналогия) на пощенската тайна, което както всички знаем е деликт..." ДЕЛИКТ е още когато решиш че в Германия можеш да правиш нещо друго, освен да бачкаш, пазариш и плащаш :)
Можем само да поздравим автора за труда който влага и интересната статистика, която ни предлага.

Написа Балък на 16-Jan-2014 14:30


Понеделник, 7 Януари 2013

Започнах новата година с добра почивка и излизане от матрицата за две седмици. Не помня от кога не съм прекарвал толкова време без достъп до мрежата. Добре че са празници, та наваксването ми отне само един ден. Прочетох три книги на Джереми Кларксън - Clarkson on Cars и две части на The World According to Clarkson, а също и The Alphabet of Manliness на Maddox. Акомпанимент на книгите правиха всички серии на Da Ali G Show, заедно с доста stand-up комици.

[ Добави коментар ]
Google търсене в дневника
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!