< HomePage | Снимки
Понеделник, 31 Март 2014

Смяната на времето или Daylight Saving Time може да изиграе лоша шега на системните администратори, които разчитат на crontab, за да се изпълни програма в определен час. Просто още една мина, на която задължително рано или късно ще стъпиш.

Като повечето готини капани и този е организиран така, че да паднеш в него без да се усетиш. DST корекциите се случват два пъти на година, винаги в почивен ден като при едната корeкция "губим" един час (от 02:59 EET часът става 04:00 EEST), а при втората един час се случва два пъти (02:59 EEST -> 03:00 EEST -> 03:59 EEST -> 03:00 EET).

Това което трябва да се помни е никога да не слагате cron job, който се изпълнява между 03:00 и 03:59, тоест редове от сорта на

0 3 * * * ~/cron/some_script.sh

ще ви донесат неприятна изненада.

Уж ги знам тези работи, но те такива знаещи като мен са най-опасните и поради скрипт, който почиства стари данни в 3 сутринта за малко да се препълнят дисковете на няколко машини. Добре че съм оставил достатъчно място и успях да хвана проблема навреме (2 часа преди дисковете реално да се препълнят).

[ Коментари: 7 | Добави коментар ]
Коментари

За това - всички сървъри по UTC.

Написа Васил Колев (www) на 31-Mar-2014 14:42


На теория (и на практика де) си прав, само че е доста недружелюбно спрямо админа и спрямо всеки, който се опитва да използва cron.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 31-Mar-2014 15:55


Аааа и аз се научих вече...никога не ми беше кой знае какво да се повтори нещо или да се изпусне 2 пъти годишно. Ама след заклещен дабъл фул бекъп миналата година изведнъж започнах да мисля и аз така че 03h-04h е "No-No" time за cron. 04.15 минимум, да не стават грешки за някоя секунда или минута дрифт ;-)

Написа MiCRoPhoBIC (www) на 01-Apr-2014 16:20


Абе Жоро, немаш си друга работа, хубаво не беше писал от месеци, що го написа горното.
Шашах се и вземах да си проверя и аз часовника на сървъра и какво да видя - изостанал с 1 минута и 2-3 милисекунди.
Пуснах 2-3 пъти синхронизация с множество онлайн часовници, за да е по-верен.
Обаче преди малко реших да си погледна статистиката за сървъра, използвайки vnstat и какво да видя - за целият март 43ГБ, за днес 65 GB.
Прерових 100 лога, ръчках Коко да гледа и той неговите логове и се чешех по кратуната, че са ме хакнали, докато Коко не попита - абе да не си барал часовника днес.
Дължиш ми една бира. (Grolsch ако може)

Написа gabo (www) на 01-Apr-2014 23:26


Чешкият пилзен също става! Не разбрах що трябва да черпя но щом трябва - нямаш проблеми.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 01-Apr-2014 23:31


Щото ако не беше писал за твоя часовник, нямаше да барам моя ;)

Написа gabo (www) на 02-Apr-2014 19:28


Така, така...че иначе виж какво става с хората, които забравят да черпят:
"Bomb may have exploded in Irish suspect’s face because he forgot to change clocks for Daylight Savings Time"
http://news.nationalpost.com/2014/04/02/bomb-may-have-exploded-in-irish-suspects-face-because-he-forgot-to-change-clocks-for-daylight-savings-time/

Написа MiCRoPhoBIC (www) на 03-Apr-2014 11:53


Петък, 7 Март 2014

Ъпгрейди в петък не се правят, но случаят е специален.

От всички машини, които вършат някаква работа при нас, днес последните останали три 32 битови бяха обновени със 64 битови ядра и системни библиотеки, а постепенно и програмите по тях ще ги последват.

Тези машини са инсталирани в далечната 2002-ра година и са обновявани за последните 12 години постепенно от Slackware 7 до 14.0 (още не са на 14.1) минавайки през 17 официални версии, доста -current и ядра 2.2, 2.4, 2.6 и 3.x.

Минаването им на Slackware64 им гарантира продължаване на живота още дълго време.

[ Коментари: 4 | Добави коментар ]
Коментари

От 2002 до сега и мапините са ви още живи?! Респект! Или си метнал отдавна всичко на VMWare?

Написа Alex на 14-Mar-2014 20:43


Не използвам виртуалки. Нямам излишен хардуер, за да го хабя за виртуалки, а и всичко се използва на 70-80% на bare metal. Физически тези машини са сменяни на всеки 2-3 години, а само софтуерът е обновяван.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 14-Mar-2014 20:55


Малко фирми го правят, но след като имате възможност за истински life cycle management...;)
Но мисля, че за вуртуализирането грешиш - губят се 2-5%, но предимствата си заслужват, макар че и това си е до фирма.

Написа Alex на 15-Mar-2014 21:58


Модерните фирми виртуализират, защото е модерно :)
Не мога да си го представя Жоро как ползва VMWare.

Написа Мариян Захариев (www) на 20-Mar-2014 14:32


Сряда, 6 Ноември 2013

От няколко месеца съм забелязал приятната мелодия, която Sky F1 ползват за фонова музика при показването на класирането и въпреки опитите ми да я намеря използвайки стандартните търсачки все удрях на камък.

Днес най-накрая се добрах телефон със Шазам, но опитът ми за детекция пак се провали (има говор върху музиката). За щастие се сетих, че mplayer трябва да има voice removal филтър и се оказах прав - mplayer -af karaoke file.ts

Подпомогнат от karaoke филтъра Шазама си свърши работата и резултатът е: Sky Sports F1 scoreboard theme music - Camo & Krooked - Afterlife.

Enjoy!

[ Добави коментар ]
Събота, 21 Септември 2013

Сутринта към десет чукнах 35 лета. Единственият начин от тук нататък някой да ме определи като млад в разговор е в следващите няколко години да хвърля топа. ;)

[ Коментари: 3 | Добави коментар ]
Коментари

Ами честито ти остаряване с още една година :)

И не се обаждай -- все още си млад. Когато станеш на моите години, тогава може да претендираш, че току-що си навлязъл в зряла възраст :D

И наздраве ;)

Написа Nick Angelow (www) на 21-Sep-2013 22:38


Честит рожден ден! Жив и здрав да си!
От тук насетне почваш да помъдряваш, а не да остаряваш. :-))

Написа Николай Цветков (www) на 22-Sep-2013 03:11


А да ти е честито: http://www.youtube.com/watch?v=ZV-3sIAvyzI

Написа Иван на 03-Oct-2013 21:05


Четвъртък, 12 Септември 2013

Пуснах официална версия десет на tsdecrypt. Една година се трупат нововъведения време беше да има и официална версия. Ето и списъка с промените.

Основната новост са ЕММ филтрите (които потребителят трябва да си напише сам :), поддръжка за CHID филтрите на Irdeto (екстра за Радуга), поддръжка на две нови криптосистеми (Griffin и DGCrypt) и разни други дреболии, които вече съм забравил.

[ Коментари: 4 | Добави коментар ]
Коментари

Ееее, това за Griffin откога го чакам :)

Едно предложение - опция, с която да се филтрира desc 0x09 (CA) на изхода. Идеята е, че няма смисъл да продължава да върви този дескриптор в стрийма, тъй като вече е декодиран, но пък някои програми и приемници, поради наличието му показват програмата в листингите си като кодирана.

Написа Даниел Вълчев на 17-Sep-2013 10:42


На мен не ми пречи, а и не ми се занимава да преписвам PMT и SDT заради разни бъгави приемници. Преписването на тези таблици е работа на мултиплексора. Сега ако някой ми прати пач дето ги прави тези неща - екстра, ама не мен не ми се пише.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 17-Sep-2013 10:44


Ако ще модифицирате PMT и SDT, може да сложите i опция за PID и SID remapping :)

Написа Живко Тодоров на 19-Sep-2013 15:06


И точно за да избегна подобни желания, които изобщо нямат място в декриптиращия софтуер, не съм тръгнал да добавям излишни неща.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 19-Sep-2013 20:17


Събота, 17 Август 2013

Дойде време още една програмка, на която разчитам всеки ден да движи сериозни неща, да бъде пусната като свободен софтуер.

tomcast чете mpegts по http, след което го вади на multicast. Може да се използва и за "преписване" на multicast групи като чете каналите от една и ги вади на друга.

Кодът не е особено зле (през 2010 явно не съм бил чак толкова некъдърен) и макар че има нужда да се модернизира и да напиша документация и в момента върши работа.

На който му трябва да дърпа tomcast 1.20.

Пуснат е с лиценз GPLv2 (както и другите ми биващи програмки - tsdecrypt, mptsd и tsdumper2.

Ако някой добър човек разбиращ от красиви и модерни web странички [1] удари едно рамо за страници на тези програмчета съм готов да почерпя поне три бири и да бъда добра компания за изпиването им (компанията може и да се skip-не по желание на черпения).

[1]: Красиви и модерни ще рече нещо, което ползва bootstrap (например), няма js и може да се поддържа лесно на ръка.

[ Добави коментар ]
Четвъртък, 25 Юли 2013

На това му се вика дълго канене. Имам теория, че една камара софтуер никога не бива пуснат като свободен защото авторите ги е срам от бозите, които са натворили.

През далечната 2009 ми трябваше програмка, която да чете mpegts от multicast и да записва резултата във файлове като на всяка минута започва да прави нов файл. Програмата я направих криво-ляво, а пък тя се оказа доста полезна и я използваме постоянно. Преди някоко дни седнах и я преписах и резултатът е tsdumper2 0.9.

С няколко години забавяне и с едно преписване, но поне върши работа. Сега ако си седна на гъза, оправя и пусна tschanstreamer, който използва записаните файлове и реализира timeshift с тях ще е направо екстра...

Мързела е по-голям от TODO-то, а това вече е лоша работа.

[ Коментари: 2 | Добави коментар ]
Коментари

Честито за добрите програми ,който правиш !!1
И един поздрав за теб с един клип на ,който случайно попаднах в ютъп
http://youtu.be/ZV-3sIAvyzI

Написа act на 17-Aug-2013 19:35


Любимата ми песен! Брех къф съм млад и убаф, иде ми да се разцелувам.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 17-Aug-2013 23:03


Вторник, 18 Юни 2013

Докато хората протестират на площадите, бизнеса тихомълком смазва правилните места, за да върви всичко по мед и масло.

Резултатът е следното разпореждане (razporezhdane_za_spirane.pdf (788K)), което задължава интернет доставчиците да започнат да филтрират достъпа до следния списък от домейни (spisak_stranici.pdf (68K)).

Днес хазарта, утре и други неща. На печелившите честито.

[ Коментари: 3 | Добави коментар ]
Коментари

Само да уточня, че този закон е приет от предишното Народно събрание - http://www.parliament.bg/bg/news/ID/2390. Не съм сигурен в коя съвкупност от закони, постановления и наредби се регламентират детайлите около това, но е факт от март миналата година.

Написа Димитър (www) на 19-Jun-2013 23:27


Георги, какво се случва с iptv.bg?

Написа В.Василев на 12-Jul-2013 19:00


Няма го вече, умря без почести :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 15-Jul-2013 13:31


Понеделник, 1 Април 2013

По случай 12 години от инсталацията на работната ми машина, реших, че е време да вляза в бъдещето и да премина на 64 битова операционна система. Разбира преинсталация изобщо не беше на масата като идея. Оказа се, че да минеш от 32 битов slack-current на 64 битов е много лесно и безболезнено.

Трябва да се изпълнят няколко прости стъпки:

1. Сменете си ядрото със 64 битово (вземето го от slackware64-current) и рестартирайте. 64 битовото ядро поддържа 32 битови програми и всичко ще продължи да работи както преди.

2. Преименувайте следните пакети във /var/log/packages:
aaa_elflibs-XXX на aaa_elflibs32-XXX
glibc-XXX на glibc32-XXX
glibc-solibs-XXX на glibc-solibs32-XXX

Тази стъпка е необходима, за да можете да продължите да използвате 32-битовите програми, след като минете на 64 битов OS.

3. Инсталирайте aaa_elflibs, glibc-solibs и glibc от slackware64. След като ги инсталирате ще можете да изпълнявате 64 битови програми.

4. Обновете всички инсталирани пакети като ползвате пакетите от slackware64.

Готово, вече сте със 64 битов ОС!

На печелившите честито, а моят работен Slack - да служи поне още 12 години.

[ Добави коментар ]
Сряда, 9 Януари 2013

Не зная колко плащащи си абонати за телевизия имат Булсат, но това което може да се види е, че на всеки час пускат пакети за 1,969,994 уникални карти. Най-вероятно това е общият брой карти, които са продали от началото до сега. Ако предположим, че една от всеки три карти е активна, това прави ~650k абоната, което е горе-долу и колкото предполагам, че реално са. От тези 650-700к абоната, поне 200к са извън България.

За Polaris пускат пакети за 23,681 карти.

[ Коментари: 23 | Добави коментар ]
Коментари

А как се разбира това инфо?

Написа Невеж на 09-Jan-2013 21:32


Допълнителни данни се излъчват заедно с каналите на сателита. Това което те е интересува са EMM пакетите за CAID 0x5581, които са от тип 0x82 или 0x8a (за Поларис). Записваш си тези пакети час, час и нещо, след което виждаш за кои карти са адресирани и просто броиш уникалните номера.

https://github.com/gfto/oscam/blob/master/reader-bulcrypt.c#L378

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 09-Jan-2013 21:37


От къде го разбра това че една на всеки 3 карти е активна, дали пускат инфо за всички карти продадени от тях до сега?

Написа Velin на 10-Jan-2013 00:20


"ако предположим"

е, предполагаме.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 10-Jan-2013 02:54


Препрати това инфо до някоя читава медия.

Ще е интересно да видим дали някой ще се наеме да коментира в ефир тези цифри, а не покрай инфото от бТВ, че булсат крият милиони абонати и други такива неща :)

Написа Атанас Янев (www) на 10-Jan-2013 09:24


Жоро - Е сега възбуди още една проверка от данъчните :)

Написа Стоил (www) на 10-Jan-2013 10:00


@Атанас: Няма читави медии в България. А и да има, никой не ги ебава за живи.

@Стоил: Кой ще се занимава с данъчни, хората си имат прокуратура и "силово министерство".

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 10-Jan-2013 11:41


а те като дават до 4 карти на един абонат, –примерно едно семейство с 4 тв) за 1 абонат ли се смятат или за 4 отделни ;)

Написа Alex (www) на 11-Jan-2013 18:07


Всяка карта има уникален номер и се управлява отделно.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 11-Jan-2013 18:09


Това ясно. Питах статистически погледнато ;)

Написа Alex (www) на 11-Jan-2013 19:00


Мммм, много хубав пост! Традиция за този блог. За много години на автора - радвам се, че един от първите БГ блогове е жив и поднася интересни теми!

По тези сметки ме гризе един сериозен недостатък. Пращат се ЕММ пакети до всички карти "in the wild", без значение дали си плащал последния месец, преди 3 или 5 месеца. Или дали имаш намерение да плащаш. Пример - от другия месец аз спирам да плащам, завинаги. Поне 1 година, ако не и повече, сателитът ще препраща ЕММ пакет и за моя номер на карта, за да може приемникът да прочете и да ми казва "нямате достъп".
Та, тази бройка от около 2,000,000 карти сякаш нищо не означава. Отделно не се знае дали не се излъчва ЕММ пакет и за непродадените, но по офисите карти? За да може като сключиш договор, да те "огрее" още с пускането на приемника. Вероятно не е така, а каките по офисите въвеждат номерчето на картата и пращат сигнал да се включи номера в общия поток, но все пак едно наум си трябва. Тази вероятност може да се отстрани лесно - ако и днес бройката е същата, значи е факт, ако е различна - значи не е.
Приемам уточнението "от началото до сега", но това начало е доста години назад вече. А бройката ме навежда на мисълта, че тук влизат и номерата от старите irdeto-карти, с които вече почти нищо не може да се гледа.

Поздрави!

Написа Пламен на 18-Jan-2013 13:09


@пламен: irdeto е съвсем различен CAS от Bulcrypt и техните EMM-та не могат да се объркат или смешат с bulcrypt-ските. Другото, което си написал има смисъл, само от броя уникални изпратени пакети за период няма как да знаем колко карти има активни тъй като не знаем как да декодираме EMM пакета, а в кодираната част е информацията за пускане/спиране/удължаване на абонамент и т.н.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 18-Jan-2013 13:13


@Георги Чорбаджийски:
Правилна забележка за ирдето, не съобразих. А ЕММ/ЕСМ се декодира с мастър-кея от смарт-картата, но тук вече говорим за едно не съвсем законно действие.
Понеже се сещам, че едно време бяхте писали за Генсофт, тяхната система е подобен пример - имат на ФТП-то си няколко десетки хиляди ключа, огромна част от които обаче са с "инструкции" работното място да се деактивира или да се премине на безплатен режим. Вероятно с булсатком е същата история - трудна е преценката колко от тези пакети носят инфо за активен абонамент.

Написа Пламен на 18-Jan-2013 13:52


Декодирането на каквото и да е си е напълно законно, стига да знаеш как :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 18-Jan-2013 14:01


Първите няколко байта от EMM пакетите не са криптирани, а се наричат адрес. По него се открива кои пакети трябва да се пратят към картата и кои пакети да се игнорират. Често това става с хардуерните филтри (на capture устройството), за да не се товари софтуера с ненужни данни. Картите сами предоставят адресите които трябва да се следят.

За останалата криптирана част от пакет. Ако не съдържа сол, уникални данни и се декодира с общ ключ, тогава криптираната част ще бъде еднаква за всички които получават еднаква услуга. Въпреки че подобна _безумно наивна_ грешка е почти невъзможна в комерсиална система (защото с промяна на филтрирания адрес става възможно да се смени ползвания пакет от тв програми), все пак си струва да се направи една бърза проверка за повтарящи се payload-и.

Иначе, както Георги предполага че 1/3 от адресите са активни, така bTV предполагат че 1/2 са активни.

Написа Иван на 20-Jan-2013 16:32


"Декодирането на каквото и да е си е напълно законно, стига да знаеш как :)" - по темата: В Германия например, юдикатурата третира всяко разчитане/декодиране на информация от paytv-карта, с нелицензиран от доставчика софтуер (примерно: cccam, oscam etc.), както и направата на такъв, за нарушаване (по аналогия) на пощенската тайна, което както всички знаем е деликт...

Написа pico на 20-Jan-2013 22:02


Само че аз не чета картата, а си говоря с нея. Тя е черна кутия към която аз подавам команди и тя ми отговаря. Нито я клонирам, нито чета софтуера записан в нея, нито го разпространявам.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 21-Jan-2013 09:03


@иван: payload-а се променя с всеки цикъл. Най-вероятно вътре има timestamp, което пък след кодирането прави целият пакет тотално различен.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 21-Jan-2013 09:06


@Георги Чорбаджийски: с подобна "аргументация" можещ само да се радваш, че живееш в България. :-)

Написа pico на 21-Jan-2013 10:03


Навсякъде се прави разлика се инструменти и използването им. Нека се опитат да ми забранят да разпространявам мой код, да видим докъде ще го докарат.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 21-Jan-2013 10:05


Доста интересно....

Написа Borju (www) на 24-Jan-2013 17:38


timestamp - точно ,и от там идва невъзможноста да набиеш стар емм ,както едно време с ирдето и грифин ставаше .

Написа Ю3134 на 04-Feb-2013 15:36


"В Германия например, юдикатурата третира всяко разчитане/декодиране на информация от paytv-карта, с нелицензиран от доставчика софтуер (примерно: cccam, oscam etc.), както и направата на такъв, за нарушаване (по аналогия) на пощенската тайна, което както всички знаем е деликт..." ДЕЛИКТ е още когато решиш че в Германия можеш да правиш нещо друго, освен да бачкаш, пазариш и плащаш :)
Можем само да поздравим автора за труда който влага и интересната статистика, която ни предлага.

Написа Балък на 16-Jan-2014 14:30


Понеделник, 7 Януари 2013

Започнах новата година с добра почивка и излизане от матрицата за две седмици. Не помня от кога не съм прекарвал толкова време без достъп до мрежата. Добре че са празници, та наваксването ми отне само един ден. Прочетох три книги на Джереми Кларксън - Clarkson on Cars и две части на The World According to Clarkson, а също и The Alphabet of Manliness на Maddox. Акомпанимент на книгите правиха всички серии на Da Ali G Show, заедно с доста stand-up комици.

[ Добави коментар ]
Неделя, 23 Декември 2012

Поздравления към Булсатком за позицията им спрямо Битьивиту. Никога не съм бил фен на Булсат, но заради спирането на битиви и останалите им copy+paste канали, булсатците получават няколко червени точки от мен.

Има един тънък момент, тези дето мерят гледаемостта, не мерят клиентите на Булсатком (упс, това май не е широко известно), така че падане в рейтингите не се очаква. Което пък ще е следващият не-случил се скандал.

Така или иначе рекламодателите са балами, няма да станат по-големи балами задето са по-излъгани с точките, докато 500К+ зрители нямат достъп до любимите си турски сериали.

[ Коментари: 2 | Добави коментар ]
Коментари

Булсат ще клекнат рано или късно,още повече че срещу бъдещият 4ГСМ операторскочи и ТВ7.Чиста проба черен PR.

Написа opexume на 24-Dec-2012 18:01


Ба, ще клекнат. Много хора са против ь-твто. Може Булсат и нови клиенти да привлекат.
Не искам да слагам чиния, иначе бих отишъл при тях, защото май само те дават viasat и дискавъри.

А освен тях и доста кабелни оператори не са подписали с ь-тв.

Написа Божо (www) на 02-Jan-2013 13:41


Петък, 9 Ноември 2012

Доста често се случва по-нова версия на даден софтуер да е пълна боза в сравнение със старата. Особено силно страдат ползващите софтуер, чиято компания бива купена и новият собственик се превъзбуди. В конкретния случай версия 5 на Skype за OS X е такава боза, че дори и рядкото и използване всеки път ме караше да псувам. Естествено, има ли нова версия от сайта на софта вече връзки към старата няма (отделно, че са направили и свалянето на текущата версия толкова тъпо, че трябваше да я свалям от други места...).

Решението е проблема е лесно - http://oldversion.com/. Сваляте си старата версия, новата я изритвате като мръсна котка (може и чиста да е, важното е да бъде ритната), след което качвате добрата стара версия и не се занимавате с глупости.

Да го духа Скайп.

[ Коментари: 2 | Добави коментар ]
Коментари

Аз щастливо си седя на версия 3.6, последната преди безумния нов (вече стар) интерфейс... :-)

Написа Boqn на 09-Nov-2012 15:08


На Mac-а от версия 2 скочиха на 5.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 09-Nov-2012 15:56


Събота, 29 Септември 2012

Да ни е честит новия Slackware Linux!

Днес официално излезе версия 14.0.

Можете да си го свалите от mirrors.unixsol.org, като ползвате http, ftp или rsync. Налични са всички ISO файлове за 32 битовата версия и за 64 битовата версия.

Разбира се не забравяйте да хвърлите един поглед на Slackware 14.0 Changes and hints.

Happy Slackin'.

[ Коментари: 2 | Добави коментар ]
Коментари

честито, честито :) със здраве да си го ползваме

Написа марко на 29-Sep-2012 23:41


About time бих казал :) За съжаление си мигрирах блога на евтин US хостинг и ще тествам новите неща съвсел лузерски.

Написа Стоил (www) на 01-Oct-2012 12:17


Сряда, 12 Септември 2012

Няма да стигна Chrome и Firefox скоро с номерцата, но девет си е много. Ето го tsdecrypt версия 9.0 и списъка с промените.

Вече има пълна поддръжка на IPv6. Никога не съм мислел, че ще се занимавам с писането на подобно нещо, тъй като гледам да стоя далеч от IPv6, но се оказа лесна работа. Другото нещо, което мислех да не правя, а е в новата версия е филтрирането на EMM пакетите. И една полезна екстра, която дойде като страничен ефект от преправянето на кода заради IPv6, е че вече може се ползва DNS, за да се получават адресите на CAMD сървера и ако има повече от един адрес се пробва всеки докато се закачи. Спокойно може да си пуснете два OSCAM-а с два набора от карти и ако ако единият падне, tsdecrypt ще се закачи на другия.

[ Коментари: 3 | Добави коментар ]
Коментари

Една сесия с ip6 искаш ли да пуснем ? :)

Написа Drago (www) на 13-Sep-2012 22:16


Нямам адреси и upstream, който да ги носи, ако си взема. Преди няколко месеца се бяхме навили да си осигурим, но ентусиазма бързо премина.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 14-Sep-2012 07:56


Дано да продължават да се развиват с по-бързи темпове информационните технологии.

Написа Цветелин (www) на 16-Sep-2012 03:36


Вторник, 4 Септември 2012

Macbook-а явно е решил, че ще бъде проклет и ще ми къса нервичките. Вчера както си работеше и си гледах F1 без никой да закачам, взе че увисна. Изключих го и след включване чувам подозрителни три бипкания и естествено - не тръгва.

Пускам другия лаптоп с никнейм "баракудата", ровя из нететето (нетя на галено) и става ясно, че mac-а ми съобщава за проблем с паметта. Отворих го, извадих и сложих пак паметите. Запали! Ама не не boot-ва. Извадих едната памет - тръгна. Сложих на нейно място другата памет, пак тръгна. Слагам и двете памети, бип, бип, бип. Дейба, нещо е станало с горния слот за паметта. Оставих го с 1GB памет и ще търся 2GB на един DIMM. Чичо Били^WСтиви явно не го кефи да ползвам четири годишен лаптоп. Горе-долу толкова изкара и старият преди да му прецакам входа за захранването.

На баракудата (Fujitsu Amilo Pro от миналия век) пък вентилатора се търка в корпуса и издава трагичен звук. Имам два броя Asus EEE PC (701 и 901) и двата със скапано първо SSD, а на 901-то по екрана има пет-шест вертикални черти (може да е защото навремето малкият го препика :).

Това са само някои от причините да мразя компютърен хардуер.

[ Коментари: 10 | Добави коментар ]
Коментари

Движението Цайтгайст (ако не ми изневерява паметта, като на Мак-а ти) имаха филмче за програмираното остаряване и консуматорското общество.

Всичките алчни чичковци (кои живи, кои не толкова) със сигурност се подсигуряват дори да си окей към морално остаряла техника - рано или късно да ти я продадат пак.

Написа Стоил (www) на 04-Sep-2012 14:39


Жоро, трябва ми клавиатурата на 9" EEE PC, ако е бяла - е бонус. И ако е работеща де.

Написа Steliyan (www) на 04-Sep-2012 23:52


След като я почиствах навремето единият от ctrl клавишите, x и z, нещо се ебаваха. Само че това беше бая отдавна и от стоенето може да се оправили. Драсни ми една поща ще измислим нещо.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 05-Sep-2012 00:18


Човек, стига си се мъчил с тези ябълки, вземи си най-накрая един Thinkpad/Latitude/Precision/Elitebook/etc... и си реши проблемите с хардуера веднъж за винаги (5 години)

Поздрави

Написа Пенчо на 10-Sep-2012 04:22


PC лаптопите (поне тези които са масови) им е изместен тракпада встрани от центъра това ме дразни ужасно много.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 10-Sep-2012 12:20


Мдааа, за съжаление Жоро, Mac-овете не са това което бяха. Лаптопи, телефони и плеъри се сглобяват с двойно лепещо тиксо/ за който не вярва, имам снимки/
Явно са решили, вместо от нови и качествени продукти да печелят от 'авторски права'.
/за твое успокоение, старият МАК си има нова обвивка, ключалките работят и само Адобе Флаш Плеъра му се опъва :)

Написа Gabo на 11-Sep-2012 23:06


Здрасти, на еееpc 701 какво точно му има , търся си един такъв за части, по точно за дъно.

Написа stanbeto (www) на 10-Oct-2012 14:11


ssd-то си е заминало, всичко друго работи.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 10-Oct-2012 14:15


Здравей, за Asus EEE PC 701 - захранването намира ли Ти се, че ми подариха такова нещо без зарядно и ми трябва?

Написа Сергей Иванов на 24-Jan-2013 03:55


Благодаря за бързият отговор по мейл! :)
Поздрави и успех!

Написа Сергей Иванов на 24-Jan-2013 23:18


Вторник, 29 Май 2012

Добавка от 7 авг 2012 - оказа се, че лаптопа може да се поправи. Nvidia-та е сдухала (известен проблем на този модел, за съжаление е извън гаранция иначе Apple имаха програма за подмяна, точно заради тези видеокарти). За щастие има шанс да се оправи, така че долната оферта се оттегля. Не че някой се засили да купува де.

==========

Сполетя ме нещастие, което ми струваше лява ръка и десен крак. Преди две седмици лаптопът ми (MacPro 15" от 2008-ма) спря да зарежда батерията. Тя батерията отдавна не ставаше (вече е с над 530 цикъла) и за да реша проблема купих нова батерия.

Батерията се зареди няколко пъти, след което пак започнаха същите проблеми като преди - лампата свети в зелено и не се зарежда. Взех захранване на заем и разбира се, всичко работи. Хайде купувай и захранване. Радост два дни, след което компютърът съвсем умря. Разчетох се тук там и се оказа, че дъното му си е заминало (незнайно защо го наричат logical board). Само че то струва $700-800, което няма как стане. Честито.

В крайна сметка съм ~290 лв. назад с неработещ компютър и два чисто нови компонента всеки с по една година гаранция.

Затова обявявам разпродажба (силно казано) на две неща:
- Батерия за Apple MacBook Pro 15" A1175 - цена 90 лв.
- Apple Magsafe Power Adapter 85 Watt - цена 140 лв.

Линковете сочат към местата от където съм ги купил (там пише и оригиналните цени). И батерията и адаптора са чисто нови, с по една година гаранция. Батерията е на под десет цикъла, захранването е с оригиналната опаковка.

Захранването е оригинално Apple, батерията не е оригинална.

Ако някой ги вземе и двете общата им цена е 220 лв. Пращам по куриер с наложен платеж.

За контакти, пращайте е-майл на georgi@unixsol.org или пишете тук коментар.

Снимки - утре.

[ Коментари: 15 | Добави коментар ]
Коментари

Провери ли дали проблема не се покрива от някоя сервизна програма на епъл? Точно на такъв макбук с отдавна изтекла гаранция ми смениха дъното в епълцентъра. Без пари, заради изгоряла видеокарта.

Написа Евелин на 29-May-2012 13:53


Проверих, за съжаление не попадам в списъка на тези с кофтито nvidia карти :(

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 29-May-2012 14:08


Имах проблем с доста по-нов мак със скапано дъно, на който отказаха гаранция, защото бил заливан с течност, което не отговаря на истината, но това е друга тема.

Та, как си реших проблема (само не ми се смейте):
Разглобява се напълно МАК-а, изважда се дъното и се увива във готварско фолио. Изрязват се дупки точно колкото чиповете, а именно: процесор, видео чип и чипсет, като дупките са с размер на чипа+корпуса му, а не самият кристал.
После - във предварително загрята фурна на температура 250 градуса за 10-12 минути.

Никаква гаранция, че после изобщо ще запали машинката.... но моя тръгна, и все още си работи без ниакави проблеми.

А иначе тук: http://www.apple-bg.com/index.php?PHPSESSID=9de7ba7de45cde9930075d9f2b3ee6ff&topic=13324.0
човека може директно да ремонтира лаптопа.
Ще бъде много по-евтино от цената на криетив центъра... които направо биха сменили дъното, на мен ми искаха 2040 лева.

Написа Димитър на 29-May-2012 15:48


Не зная дали си струва да се мъчат да го оправят...

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 29-May-2012 15:51


Ако си го прежалил - тествай варианта с фурната... винаги има шанс да тръгне и да си работи нормално. Ако не тръгне - здраве да е.
Епълските лаптопи, поне по-старите серии имат навика да греят малко повече, и с времето спойките на чиповете им се "омазват", т.е. напукват.
Едно загряване ги презапоява... поне при мен свърши работа.
Само трябва да се внимава с пластмасовите куплунзи по дъното... аз ги бях увил в 2 слоя фолио.

Написа Димитър на 29-May-2012 15:58


Димитър, само абсолютен дилетант, който няма никакво уважение към техниката, може да си вкара дъното във фурна. На стария ми ibook имах подобен проблем. С лупа намерих спойките, които се бяха отлепили и в сервиз ги запоиха.

Написа doni на 29-May-2012 19:06


Димитър, и още нещо - не е добра идея да даваш линкове със сесията ти в тях :-)

Написа doni на 29-May-2012 19:07


Жалко за машинката, но все пак да очаквам ли още един експонат в колекцията :))))

Написа Gabo (www) на 30-May-2012 10:56


doni, иди намери лоша спойка под видео чипа с лупа...
А пред варианта 2040 лева или опит във фурната - аз избрах фурната, и лаптопа вече цяла година работи :)
Дори в сервизите запояват по много по-малоумен начин - евтин пистолет за горещ въздух. От тия китайските. Буквално духа на чипа, и е имало случаи да се скапе платката... едно разлепване за многослойна платка непременно води до невъзвратима повреда...

На по-цивилизованите места действат с инфрачеревно запояване (май термина беше инфрачервено реболване), а на още по-цивилизованите - с лазер... вярно, доста по-сигурно е, но после дъното дори и да не "запали" - ти си плащаш услугата презапояване, а тя никак не е евтина.

Колкото до сесията - не бях логнат като копирах адреса.

Написа Димитър на 31-May-2012 21:52


Здравей Гоше!

Голям фен съм ти да знаеш. :P Идеята на Димитър е доста креативна и абсолютно не е безотговорна и неуважителна. Всъщност голям процент от фурните които са на пазара биват снабдени с инфрачервени нагреватели. За свойствата на тях можете да прочете в Уикипедиа -> http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D0%BD%D1%84%D1%80%D0%B0%D1%87%D0%B5%D1 %80%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%BE_%D0%B8%D0%B7%D0%BB%D1%8A%D1%87%D0%B2%D0%B0%D0% BD%D0%B5

Доколкото знам в момента се произвеждат и запойващи станции които са с инфрачервени лампи, което ги прави по-ефективни от станциите с горещ въздух. Мисля, че само в Казанлък имаше една фирма която беше закупила подобна машина, но все още я сглобяваха.
Ако все пак не ти се занимава, пиши тук и аз ще се свържа с теб, за да ти дам координати, как да се свържеш с тях и колко пари ще ти струва, но далеч няма да е 2к, ако стане.

Пробвай все пак с метода на Димитър. Така или иначе нищо не губиш.

Поздрави!

Написа Anoymous на 05-Jun-2012 13:54


Аз имах подобен проблем с Probook, на който се опитах да преинсталирам ОС - оказа се, че процесора му работи само с версии произведени в щатите и се наложи да го продам на един пич, дето му трябваше за части. Аз така или иначе го бял взел на старо, та го ползвах 1 година за 200 лв - това беше равносметката. Попитай и в магазините на апъл, може и те да имат някаква програма покрай тея зелени еко кампании напоследък.

Написа Петър (www) на 15-Jun-2012 12:30


За номерът с фурната, може да си благодарен на евродепутатите, откакто забраниха оловото в припоите, студените спойки нараснаха в пъти. За сметка на това ни накараха да си купуваме лампи със живак.

Написа Милен на 21-Jun-2012 21:30


@Милен: Всъщност стандартът ROHS съществува доста от преди евродепутатите, а и Apple не са произвеждали в Европа скоро. И как си обясняваш телевизор SONY произведен в Japan да е пълен със студени спойки (каквато е едната болест по рождение на всички Тринитрон от близкото минало)? Вярно, че виновник за непластичния припой е липсата на олово заради ROHS, но не и евродупетатите. Изпичането на дънната платка във фурна е желателно да се прави като контролиран експеримент и с разбиране на случващото се... :)

Написа Steliyan (www) на 14-Jul-2012 10:21


@Steliyan: RoHS се отнася и до всички вносни продукти, а не само произведените в Европа. Ако Епъл искат да продават и в Европа, трябва да спазват директивата. Не знам откога има или няма RoHS, но е факт, че става задължителен с европейска директива, която е гласувана от евродепутатите. В уики-то има достатъчно инфо за който му се чете.

Написа Милен на 25-Jul-2012 21:10


@Милен - "задължителен с европейска директива" - малко уточнение - като вторично право на Общността, всяка евродиректива, за разлика от евронаредбите, не се прилага директно, а носи в себе си задължението да намери приложение в националното законодателство на страните от ЕС в рамките на задължителен и преклудиращ срок. Оттук следва, че Apple "трябва да спазват директивата" е не само неточно, а и подвеждащо: страните членки спазват евродирективите, а производителите - местното законодателство, където горепосочените намират своето приложение. :-)

Написа arti на 30-Jul-2012 15:37


Вторник, 22 Май 2012

Резултатът от земетресението - сцепена вежда, изгорени три литра нафта и потенциална глоба за превишена скорост.

Спейки, днес към три сутринта усетих разтърсване. Като интелигентен човек още помнещ голямо земетресение през 74-та в Плевен, веднага се сетих какво се случва. Опитът веднага се задейства и машинално извърших необходимите действия, за да предпазя себе си и семейството ми.

Заключих децата и жената в банята, тъй като там е най-сигурно. Малко се дърпаха и ревяха, но това не е нещо, което няколко шамара не могат да разрешат.

Пуснах телевизора на Канал 3, но там на замръзнал кадър от някакъв мач, Сашо Диков се караше по телефона с уважаем зрител. Не изпаднах в паника от липсата на информация и продължих да действам както са ме учили.

Взех аварийния си комплект, който включва - лист с имената и паролите ми, допълнителна батерия за лаптопа и един три джи модем - хуаявей. Веднага слязах пред блока. За съжаление леко се забавих, защото глупавият асансьор не искаше да слиза по-ниско от третия етаж, та се наложи да сляза два етажа по стълбите.

Качих се на колата и бързо подкарах на някъде където знаех, че е сигурно - околовръстният път на София. Докато стигна дотам няколко няколко човека леко се блъснаха в колата ми, но какво да се прави, не всеки е подготвен за земетресение.

На околовръстното ме завари второто земетресение, заради което кривуличейки не успях да намаля и вероятно камерата ме е хванала с превишена скорост. Единствено ме успокоява и ми дава надежда, че може да не ме глобят е фактът, че в този момент макар да карах с над 180 км/ч два голфа - двойки ме изпревариха сякаш бях спрял.

Стигнах до сигурно място, отворих лаптопа и тръгнах да се логвам във Фейсбук, за да разбера какво става. Сайтът се отвори, но тогава се сетих, че нямам регистрация, защото не съм малоумен. Останах си неинформиран, но поне се чух по телефона със жена ми. Новината беше, че в банята наистина от земетресението е сигурно, но пък едно от децата се подхлъзнало и си сцепило веждата.

Прибрах се, заших го, приспах ги и закачах други трусове. В цялата паника около мен, запазих спокойствие и смятам, че мога да бъда пример за добра реакция предвид обстоятелствата.

Допълнение от 08:48 сутринта - задрямал съм, но както всички, които ме познават знаят - аз докато спя, мисля, ми се присъни нещо интересно. Не зная как да го тълкувам, а и по принцип не вярвам в нумерология, но това което открих е твърде сериозно, за да бъде запазено в тайна. Вижте сами и преценете за себе си.

 б о й к о б о р и с о в
 2 15 10 11 15 2 15 17 9 18 15 2
т р е с е у п е р н и к 19 17 6 18 6 20 16 6 17 14 9 11
изваждаме (голямо минус малко) и получаваме:
17 2 4 7 9 18 1 11 8 4 6 9

Тези числа (17:2 4:7 9:18 1:11 8:4 6:9) за не запознатите изглеждат случайни, но когато се вземат по двойки те указват глава и строфа в светото писание (изд. БМХ, 1973 г.) и случайно или не във всяка от тези строфи се говори за голямо земетресение.

Истина или не - решавате вие. Аз зная в какво вярвам!

[ Коментари: 2 | Добави коментар ]
Коментари

като замисъл много добре, но трябваше да се постараеш още малко с реализацията

Написа xchg на 22-May-2012 13:39


Хахаха! Време е да започнеш да пишеш за http://www.nenovinite.com

Написа LyuboZ на 22-May-2012 13:39


Неделя, 6 Май 2012

Тъй като на тази страница не пише кой съм и за какво се боря, крайно време е да представя на уважаемия читател.

Роден в семейство на служащи от най-ранна възраст обича партията и става неин член два дни след навършването на осемнайстата си годишнина. Бил е деен участник в ДКМС, пионерски председател и многократно награждавано с ленински и димитровски значки чавдарче. Пие умерено, има чувство за хумор не пуши и не се дрогира, засега. Гледа редовно порно. Има шофьорска книжка категория Б. Неосъждан, засега.

Е, накратко това е. Честита баня.

[ Коментари: 4 | Добави коментар ]
Коментари

Ха така! А честит имен ден! :)

Написа Николай Цветков (www) на 06-May-2012 02:19


Ех, забравих да напиша: Основал читателски клуб докато отбивал редовната си военна служба. Отслужил и уволнил се с ранг ефрейтор.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 06-May-2012 02:23


"Такъв е животът ..."

Написа mdam на 06-May-2012 14:47


Важното е да сме щастливи, честит имен ден!

Написа Уеб Дизайн (www) на 08-May-2012 00:02


Петък, 20 Април 2012

Започнахме го във вторник, а днес вече reader-bulcrypt.c за OSCAM го обявяваме за готов за публична консумация. Кои сме "ние" пише най-отгоре в кода на модула.

След години на спекулации, частни (ugly binary!) версии, които ту работят, ту не и изписани мегабайти глупости из форумите на сателитните ентусиасти беше време да се напише модул за OSCAM, за да могат хората да гледат Булсат на приемници, на които им е кеф без да се занимават с глупости.

За всички ентусиасти ето отговора - OSCAM reader support for Bulcrypt CAS. Free as in freedom (нищо, че и безплатната бира става :).

Patch-ът добавя към OSCAM поддръжка за работа с Bulcrypt картите, които се използват от Булсатком в България, Сърбия и на още няколко места. Кодът днес ще бъде изпратен на разработчиците на OSCAM, за да го добавят в официалната версия. Създал съм и ново repository в github, което е достъпно на следния адрес - https://github.com/gfto/oscam. Там във branch bulcrypt, има всичко необходимо.

Потенциални въпроси и отговори:

В: Ама защо го пускате това, сега Булсат ще направят ......... и на мен ми пука защото .......
О: Пускаме го, защото това е правилният начин.

В: Как да го пусна това на моят дриймбокс, енигма, етц...
О: Честно, ако ще питате подобни неща, не съм аз човека. Пачвате си OSCAM-а и си го пускате. Ако не знаете как, научете се.

В: Може ли да ми дадете OSCAM за PPC, SH4, MIPS, etc...
О: На страницата на OSCAM си има секция как да си го направите сам - OSCAM cross compiling. Ако не можете, почерпете^Wпомолете някой да го свърши вместо вас (аз не съм този човек).

В: Какво се поддържа?
О: /Така вече по-става/ Тествани са карти с bulcrypt v1. Поддържа се всичко, което се очаква, а именно да се получават кодови думи за каналите, за които имате абонамент и картата да се обновява (тоест AU работи). Не би трябвало провайдерски приемник да ви трябва изобщо.

В: Какво НЕ се подържа?
О: bulcrypt v2, защото нямаме такава карта и не знаем как е омазана кодовата дума, която връща картата. Работим по въпроса. Ако някой иска да ни услужи със season interface и v2 карта за тест, ще е чудесно.

В: Кои канали ще мога да гледам?
О: Тези, които сте си платили на Булсат (стига да са ви дали bulcrypt v1 карта).

В: Аз пък имам ..... дето вади ключове за 5 ms и ми го продаде един пич и то е много хубаво?
О: Боли ни .... Имал бол пари - дал. Да се разпространява софтуер базиран на GPL софтуер в binary вид и да не се дава достъп до изходния код, е груба селска проява (меко казано).

По-нататък текста е на английски изваден директно от коментара в началото на reader-bulcrypt.c

For more information read the code and the comments. We have tried to
write clear code with lots of comments so it is easy for others to
understand what is going on. There are some things marked *FIXME*,
that are mostly unknown or not fully understand.
WHAT WAS TESTED AND WAS WORKING:
- Cards with bulcrypt v1 ("cherga"/carpet) are working (we have cards that report CardType: 0x4c and 0x75.
- Cards return valid code words for subscribed channels.
- Tested with channels encrypted with CAID 0x5581 and 0x4aee on Hellas 39E. Both MPEG2 (SD) and H.264 (SD) channels were decrypted.
- Brand new cards were inited without ever being put into providers STBs.
- AU was working (subscription dates and packages were updated).
WHAT WAS NOT TESTED (presumed not working):
- Bulcrypt v2 codeword deobfuscation (we need v2 card).
Bulsatcom do not enable HD packages on v1 cards, v2 cards is rumored to have different CW obfuscation routine.

- Unfortunately there is no easy to know if you have v1 or v2 card. If there is a way to detect them please notify us.

Ако имате проблеми с работата на модула изпращайте на e-mail на gf@unixsol.org и atl@unixsol.org като прикачите oscam.log генериран при пускане на OSCAM с параметър -d 6 и пишете някакъв свестен subject, моля.

[ Коментари: 22 | Добави коментар ]
Коментари

Ticket-а за OSCAM е http://streamboard.gmc.to:8001/ticket/2489

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 20-Apr-2012 16:05


Жоре, имаш една много голяма и студена бира от мене!
Поздрави от Пазарджик :-).
Махаме емулатора :-)
2012/04/20 15:14:15 1830 461FFB50 c bgpepi (0604&000000/03EE/0CEB/0002/34:3150/8F=59): emu (223 ms) - TV 7 Bulgaria
2012/04/20 15:14:28 1830 461FFB50 c bgpepi (0604&000000/03EE/0CEB/0002/34:57A4/8F=AA): emu (223 ms) - TV 7 Bulgaria
2012/04/20 15:14:41 1830 461FFB50 c bgpepi (0604&000000/03EE/0CEB/0002/34:3300/BE=AA): emu (224 ms) - TV 7 Bulgaria
2012/04/20 15:14:54 1830 461FFB50 c bgpepi (0604&000000/03EE/0CEB/0002/34:D170/BE=D7): emu (223 ms) - TV 7 Bulgaria
2012/04/20 15:15:07 1830 461FFB50 c bgpepi (0604&000000/03EE/0CEB/0002/34:ACA3/AD=D7): emu (224 ms) - TV 7 Bulgaria
2012/04/20 15:15:20 1830 461FFB50 c bgpepi (0604&000000/03EE/0CEB/0002/34:32A8/AD=80): emu (224 ms) - TV 7 Bulgaria

Написа rosko на 20-Apr-2012 16:16


А с AU-то съвсем ще се родиш :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 20-Apr-2012 16:24


Чакаме сега и Вивакомския NDS да изгрее на небосклона :-) и няма да има грешка.

Написа rosko на 20-Apr-2012 17:28


Слуховете твърдят, че NDS3 работи. Проблемът е, че нямат лесен начин за вадене на box ключовете и ако го пуснат, форумните лъвове ще нафлудят нета с питания как става и ще почнат едни обяснения...

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 20-Apr-2012 17:31


Евала Жоре :)

Написа nelim на 21-Apr-2012 11:09


Браво!!! Работи перфектно! Страхотни сте!

Написа forster на 21-Apr-2012 13:32


Thank you Georgi for your work on bulcrypt.
I hope that you will solve v2 cards soon.
95% of cards in Serbia are v2. :(

Написа kalehrl на 29-Apr-2012 22:30


Поздравления за добре свършената работа!

Бихте ли споделили и каква литература сте използвали за придобиването на знанията нужни Ви да напишете този модул.
Изключвам познанията по "C", тъй като това си се подразбира.

Благодаря предварително.

Написа Тодоров на 01-May-2012 20:06


Литература - нямам представа. Опит и много мотаене около странни типове с изкривено мислене. Много съм далеч от експерт, за да препоръчвам нещо.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 01-May-2012 23:30


Здравейте,
Много добра работа сте свършили, но имам един въпрос.
Защо не мога да обновя картата с нищо друго освен с tsdecrypt?
Пробвах със вградения newcamd клиент на sasc-ng. Acamd през windows, camd35 през DM500S и няма и няма...единствено като пусна dvblast-a + tsdecrypt и картата получава emm request.
Ще съм много благодарен ако получа отговор.

Поздрави, Добрев.

Написа Добрев на 03-May-2012 20:22


Защото софтуерите са бъгави или не поддържат ЕММ-та изобщо (акамд). При условие, че имаш tsdecrypt другите хакове са ти сериозно излишни (да не говорим, че са сложнотии и са бъгави колкото си искат).

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 03-May-2012 21:27


Браво юникси :) само така

Написа zombaio (www) на 03-May-2012 23:21


Между другото HD-тата се отварят, но след като отворя каквото и да е HD ми се скапват половината канали и трябва да ресетна четеца за да почне да ги разкодира.
За sasc-ng колкото и да е бъгав досега с малко тунинговане ми е вършил перфектна работа. Обновява conax,irdeto и cryptoworks. Поради незнайна причина не иска да обнови bulcrypt.Засега съм си решил проблема с 2 пуснати процеса на tsdecrypt да обновяват картите, но ми се искаше да знам, каква е точно причината...също така tsdecrypt не хваща emm/ecm request на повечето стриймъри като
mumudvb,dvbstreamer,getstream2, докато саск-а се справя отлично с всичките.

Написа Добрев на 05-May-2012 00:35


В грешка си за "не хващането" с tsdecypt обновявам всякакви карти дори и в момента.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 05-May-2012 01:19


Явно не ме разбра...нямах предвид,че не обновява карти, а че не иска да разкодира стрийм от горепосочените стриймъри. Единственото, с което съм го пробвал и работи е dvblast.

Написа Добрев на 05-May-2012 13:38


Защото никой от посочените стриймери няма опция да пуска CAT и да прави pass-through на ECM и ЕММ пакетите. При подобна липсваща информация, няма как да се прави декодиране.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 05-May-2012 13:47


Здравейте,малко питане относно дали проблема "черен екран" е на 100% е от това че картата е v2,въпреки че се чете и пуска кодове.

Питам, тъй като от многото четено ми стана ясно че няма никакъв начин критерий по който да се разбере дали картата е v1 или v2.

Защото ми се струва че не е никакъв твърд-критерий това кога е подменена,в какъв приемник е ползвана,приемника да имал RS-232, с какъв процесор бил, дали серийния и номер започва с 111,112,113,114,115,116 и така нататъка както се опитват на повечето места да анализират и индентифицират хората коя карта е v1 и коя e v2.
Не съм сигурен и за това че всички които гледат HD-пакета задължително картата е v2.
В крайна сметка това създава един голям хаус и нереални предположения.

Моля, ако вие имате адекватен и окончателен отговор на казуса, да споделите мисля че ще е полезно за всички и хората ще престанат голословно да гадаят и да си пишат съчинения на свободна тема,подвеждайки всички останали по конкретния казус.

Написа Guberkov на 16-Jun-2012 18:17


Намери си v1 карта плати си hd пакет и си гледай всичко (имам няколко такива). Какви са тези черни екрани не знам :) тук работим с логове. В лога на OSCam си пише когато не може да върне ключ и подозира, че картата е v2.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 17-Jun-2012 01:04


Намери си v1 карта плати си hd пакет и си гледай всичко (имам няколко такива). Какви са тези черни екрани не знам :) тук работим с логове. В лога на OSCam си пише когато не може да върне ключ и подозира, че картата е v2.
Написа Георги Чорбаджийски (www) на 17-Jun-2012 01:04


Да, ще си намеря, но нали това беше основно питанката - "Как и по какви критерии да я намериме и да е вер.1,а не вер.2" , без да плащаме на поразия до откат карти вер.2 и така докато попаднем на вер.1, ако въпбще попаднем на такава.

:)

Спомена че имаш някоко вер.1 и вероятно са ти за продаване , каква е цената?

Написа Guberkov на 18-Jun-2012 14:26


Не продавам v1 карти, трябват ми на мен.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 18-Jun-2012 14:47


Имам сиизън 1 и карта версия 2. Ако все още ти се занимава с тоя спорт, драсни един майл да ти ги пратя.

Написа bobikat на 29-Aug-2012 16:22


Четвъртък, 19 Април 2012

Докато се наканя да обявя появата на tsdecrypt 8.0, то вече дойде време за версия 8.1. Промените са доста и все за добро.

Основните неща в 8.x са добавената поддържка на constant codewords, BISS и Bulcrypt (за него утре ще има новини). Освен това вече се извежда повече информация за времето, което отнема получаването на CW, ECM и интеракцията между тях. Тайминга е много важен ако искате да знаете кога ще ви трябва буфериране на входа, а преди беше трудно човек да се ориентира. Най-голямата новост е добавената поддръжка на FFdecsa. Ако използвате FFdecsa за декодиране може да получите в някои случай до 40% намаление на CPU натоварването (при мен на 32 битова машина сменяйки libdvbcsa с FFdecsa подобрението беше 42-45%). Компилирайте с make ffdecsa и libdvbcsa няма да ви трябва (освен ако не декодирате файлове, тогава препоръчвам libdvbcsa защото е по-бърза в режим на декодиране пакет по пакет).

За феновете на apt-get install, новината е, че tsdecrypt вече е в debian-unstable. Честито на мързеливците^Wпечелившите. :-)

[ Добави коментар ]
Google търсене в дневника
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!