< HomePage | Снимки
<- Септември, 2005 | Начална страница | Ноември, 2005 ->

Архив за месец Октомври, 2005

Събота, 1 Октомври 2005

За пръв път бях в Етъра край Габрово и съм много впечатлен! Чувал съм за това място, но си го представях по-скоро като занаятчийските улици в старата част на Търново, а то е много повече. Не зная чужденец как ще се почувства, когато разглежда, но на мен ми стана много хубаво и съм много радостен, че съм бил там. Мястото е просто великолепно и силно препоръчвам на всеки да го посети!

Няколко избрани снимки:

Етъра: Мозайката до входа
Етъра: Първата къща от занаятчийската улица
Етъра: Указателни табели
Етъра: Къщичка с нацепени дърва за зимата
Етъра: От другата страна на занаятчийската улица
Етъра: Пералнята
Етъра: Задвижващо "водно" колело
Етъра: Мелницата
Етъра: Счупено задвижващо колело
Етъра: Седянка
Етъра: Пейчица
Етъра: Тикли

[ Коментари: 2 ]
Коментари

Мда, и аз бях там за пръв път тази година и много ми хареса. Чух, че имало още един такъв етнографски комплекс в България, смятам и там да отида :-) Ако ме изпреварите, чакам разказ :-)

Написа Pocu на 03-Oct-2005 15:33


Родом съм от Габрово аз;) Горещо ти препоръчвам да разгледаш село Боженци, което е на около 8-9 км. от града... А така и така си бил на Етъра, жалко че не е имало кой да ти подскаже да разгледаш Габровския манастир (известен е повече под името Соколски манастир), кой се намира близо до комплекса.

Написа sis на 04-Oct-2005 13:08


Неделя, 2 Октомври 2005

Изминах за два дни над шестотин километра с новата кола и вече мога да споделя първи впечатления:

- спортиджа стои добре на пътя и дори при максимална скорост около 160 км/ч се управлява сравнително леко и е стабилен;

- 4x4 не съм имал къде да пробвам, затова теста остава за друг път;

- първоначално ми се струваше че набира бавно, но като свикнах усетих че има достатъчно мощност в повечето случаи. Все пак би било добре ако предлагаха за моя модел, 2.5 литровият CRDi, които слагат на вана Carnival;

- автоматика е благина. Притеснявах се, че ще имам проблеми но се оказа, че се кара елементарно и само на два пъти посегнах с левият крак за съединител. И двата пъти беше при спиране;

- круиз контрола е още по-голяма благина, но предразполага към мързел;

- затоплянето на предните седалки е турбо благина, особено за зиморничаво човече като мен;

- размерите на колата не са ми проблем /влезе в гаража, сега да видим дали ще мога да я изкарам :)/;

- натискайки я здраво, гори 10-11 литра на 100 км., което е поносимо за скоростите с които се движех.

С няколко думи - колата е много хубава, но на първо четене я определям като скучна. Да се има предвид, че слизам от Peugeot 206CC, което е малко тигърче и карането му е съвсем друг вид. Спортиджа е голяма, спокойна кола, която ще те откара навсякъде без особени усилия от твоя страна. Просто върви, а ти вътре не правиш кой знае какво, освен да слушаш музика. На няколко пъти докато карах по магистралата ми се приспиваше. В такъв автомобил предпочитам да ме возят, а аз да дремя :)

Понеделник, 3 Октомври 2005

Отказвам да повярвам, че шоуто на Копърфилд е толкова кратко и с явна липса на съдържание! Видяхме не повече от шест или седем фокуса за два часа! Едно от предположенията ми е, че местните организатори поради липса на средства са платили на човека да изнесе алфа версия на шоуто си. Нещо като случката, когато в .бг дойде групата на Майкъл Флетли без Майкъл Флетли. Илюзиите на Дейвид бяха забавни, но по-голяма част от времето беше изпълнено с приказки, вместо с трикове. Най не се върза със шоуто прожектирането на десет минутния филм за трика, в който виси на четири горящи въжета над копия и се освобождава от усмирителната риза в която е закопчан. Хайде холан, не сме в камената ера тези неща сме ги гледали преди години на DVD. Иначе пича си е шоумен, беше се постарал да научи няколко български думи и успешно вмъкваше на места имена известни на нашата публика. Въпреки това шоуто беше слабо и с две думи не съм доволен. Хубаво е, че видяхме Дейвид Копърфилд на живо, но още по-хубаво беше, че двата билета (по 80 кинта) получих като подарък за рождения си ден. Ако ги бях купил, вероятно щях да съм доста по-недоволен...

[ Коментари: 4 ]
Коментари

Е ти кво искаш бе, чиляка е специализирал в Америката, дето пирон с чук да забиеш в дувара и ти пляскат!!!!! Да не искаш като Мистер Сенко или като Астор да са разчекне 2 ч. от фокуси.
Нали си отишъл да ти правят ФОКУС - е от тоя по-голям фокус, да ти земат пари като за 4 каси бири, да гледаш номера като за шише лимонада, признай си, не си виждал, такива фокуси праат баш-майсторите ;))

Написа Gabo на 04-Oct-2005 16:16


http://www.dnes.bg/article.php?id=13962

Написа Емил Димитров на 04-Oct-2005 16:59


мамка му и аз се бях наточил и останах разочарован. Доста сухарско ми се стори шоуто в сравнение с тези които съм гледал на CD/DVD-та. За последния номер (изчезването на 13-те човека) хванах топката ама докато се усетя мъжа от предния ред ми я грабна от ръцете. А може и да беше за добро. Кой знае малкия (който също беше с нас) какъв рев щеше да дръпне докато се усети, че не съм в небитието... :)

Написа OKL на 04-Oct-2005 20:28


За малко и аз да хвана една от топките, но в изкуствено настъпилата блъсканица - не успях. Следващият път ще знам и ще си нося нещо за пукане.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 05-Oct-2005 09:11


Вторник, 4 Октомври 2005

Настроих вътрешното Wiki по мой образ и подобие /демек да работи както трябва, да е красиво и да върши работа :-)/ и прехвърлих информацията от старият ни сайт. Вече официално за интранет сайт ползваме PmWiki с модифициран изглед Gemini. Голяма благина е, само хората да свикнат с новите възможности и да започнат да ги използват.

Сряда, 5 Октомври 2005
12:09

Не знам защо но винаги когато видя ухилена физиономия на Марта Вачкова, водеща досадното си сутрешно предаване и чуя мазния и подмазвачески гласец ми се ще да я фрасна един по мутрата. Понякога има хора, които само като ги видиш и ти се ще да им направиш нещо лошо или да им смениш физиономията.

[ Коментари: 2 ]
Коментари

Мдам. Аз наскоро мярнах едно нейно интервю с Андрей Баташов. Както му се мазнеше и го превъзнасяше взе, че му подаде една тенджерка да побарабани в стил "Ритъм" и за да покаже колко е впечатлена изпсува в ефир "Ибаси майката, аз това не го мога!". Надявам се да влезе в новите издания на "Господари на ефира". :)

Написа Никола Славчев на 05-Oct-2005 12:45


И на мен ми е много противна, добре че не гледам телевизия. Мазна е, та чак лЪзгава. Както казва бащата - с пъдпъдъча мас намазана :)

Написа Stoyanov на 05-Oct-2005 12:54


Четвъртък, 6 Октомври 2005

Четящите редовно дневника ми може би спомнят случката с travel.bg преди няколко месеца.

Днес ще разкажа подобна история, свързана с нарушаване на авторското право и се надявам както и тогава историята да завърши коректно спрямо мен. Най-малкото защото, за да са изрядни хората престъпили закона в случая е необходимо да направят нещо толкова малко.

Става дума за снимката Устата на Дявола (изглед от пещерата Дяволското гърло), която беше използвана в може би най-популярното шоу в България - Шоуто на Слави по bTV в нарушение на правата на автора и.

Кратко пояснение за правата върху тази снимка. Снимката е публикувана под CreativeCommons Attribution лиценз /това ясно е посочено на страницата, от която е свалена!/. Използвайки този лиценз, аз като автор на снимката съм се отказал от почти всички авторски права, които ми гарантира ЗАСП (Закона за авторското право и сродните му права) с изключение на едно от тях. Варианта Attribution на CreativeCommons лиценза изисква при ползване на произведение лицензирано по такъв начин, ползващият го да посочи кой е автора на произведението.

Или с по-прости думи, слагайки снимката под CC-Attribution лиценз съм разрешил тя да се ползва съвсем свободно, да се продава, да се публикува, да се разпространява и т.н. като единственото, което си длъжен да направиш е да кажеш/напишеш: "Снимката я е правил еди кой си...." или просто да сложиш надпис "Автор: еди кой си".

ДА! Толкова е просто.

Сега конкретно за случката. Във вчерашното (5 октомври 2005) Шоу на Слави, на гости на водещия беше много интересен човек, пещерняк, с който Слави си говори за пещерите в Родопите, за Триградското Ждрело и по-специално за пещерата Дяволското гърло. Случайно гледах предаването и останах изумен, когато в един момент показаха три снимки на пещерата като първата снимка, която беше показана беше гореспоменатата Устата на Дявола, направена от мен на 3 юли 2005 и публикувана в дневника ми. Дори за момент не се усъмних, че това е моята снимка, а и не видях да е спазено изискването за Attribution и затова започнах да проверявам лог файловете на сървъра си, в които се записва всяко посещение и изтегляне на информация от страницата ми.

Изобщо не се учудих когато открих, че снимката е сваляна и то е сваляна от интернет адрес използван от служителите на Шоуто на Слави. Самата снимка е намерена при търсене в google.com на думите триградското ждрело истории и е свалена с Internet Explorer версия 5.5 под Windows98 в 15:57 на 12-ти септември. Оригиналният лог файл можете да свалите от тук (оставил съм само конкретната заявка).

Ето извадка от лог файла с пояснения, кое поле какво означава:

  IP адрес: 212.95.166.120
Дата и час: [12/Sep/2005:15:57:06 +0300]
    Заявка: GET /mypics/devils-throat.jpg HTTP/1.1 200 32668
   Referer: http://tinyurl.com/cv9z8 /аз съм го съкратил/
User-Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 5.5; Windows 98)

При справка във WHOIS базата данни на регистрираните IP адреси, се получава следният отговор:

gf@gf:~$ whois 212.95.166.120
% Information related to '212.95.166.96 - 212.95.166.127'
 
inetnum:      212.95.166.96 - 212.95.166.127
netname:      SLAVI
descr:        Slavi show
descr:        Sofia
country:      BG
admin-c:      ST421-RIPE
tech-c:       ADY1-RIPE
status:       ASSIGNED PA
mnt-by:       ORBITEL-NOC
source:       RIPE # Filtered
 
person:       Stanislav Trifonov
address:      Bulgaria, Sofia
address:      1, Bulgaria sq
phone:        +359 2 9176899
e-mail:       noc@orbitel.bg
nic-hdl:      ST421-RIPE
remarks:      Slavi Show
mnt-by:       ORBITEL-NOC
source:       RIPE # Filtered
 
person:       Andrejana P Schojkova
address:      Orbitel, Inc.
address:      1, Macedonia Sq.
address:      1000 Sofia
address:      Bulgaria
phone:        +359 2 4004731
fax-no:       +359 2 4004744
e-mail:       ady@orbitel.bg
e-mail:       aschojkova@orbitel.bg
nic-hdl:      ADY1-RIPE
mnt-by:       ORBITEL-NOC
source:       RIPE # Filtered
 
% Information related to '212.95.164.0/22AS8672'
 
route:        212.95.164.0/22
descr:        Orbitel
origin:       AS8672
mnt-by:       ORBITEL-NOC
source:       RIPE # Filtered

Така, установих със 100% сигурност, че са свалили моята снимка от сайта ми и лично с очите си видях да я показват без да спазят изискванията ми, които са толкова малки! Очаквах, една уважавана медия като bTV и Шоуто на Слави да не погазват толкова грубо авторските права. Представете си какво ще се случи ако да речем в САЩ стане подобна издънка в Шоуто на Джей Лено? Авторът на снимката ползвана без разрешение би взел едни хубави пари, най-вероятно. А аз дори и пари не искам, толкова ли е трудно по-дяволите да напишеш, че снимката я е правил ЕДИ КОЙ СИ!

Какво се е случило според мен? Подготвяйки се за вчерашния гост, някой служител на шоуто, отговарящ за събирането на информация е търсил в Интернет и си е харесал снимката. Тъй като правната ни култура е на много ниско ниво, изобщо не си е направил труда да обърне внимание на условията за ползване на снимката и в следствие на това просто са я ползвали.

Смятам да пратя писмо на Шоуто на Слави и да поискам да бъде спазена Attribution частта на лиценза на снимката. Честно казано не вярвам да ми обърнат внимание, но според мен не бива подобни "прегрешния" и то направени в популярна медия да бъдат пропускани без последствие. Ако ставаше въпрос за техни права, едва ли "правната им култура" би била толкова ниска!

Изпратих следното писмо до Шоуто на Слави, да видим какво ще е развитието...


From: Georgi Chorbadzhiyski <gf @ unixsol.org>
To:  secretary @ slavishow.com
CC:  scenaristy @ slavishow.com
Subject: Нарушени авторски права във вчерашното (5 окт 2005) предаване
 
Здравейте, искам да ви уведомя, че във вчерашното предаване беше показана
снимка на пещерата Дяволското гърло [1], чийто автор съм аз. Снимката се
разпространява под свободен лиценз и вие имате право да я ползвате както
намерите за добре, при условие че е спазено изискването да е посочен
автора на снимката.
 
При показването на снимката това изискване не беше изпълнено, което смятам
че е нарушаване на авторското право.
 
За повече информация моля прочетете:
 
   http://georgi.unixsol.org/diary/adventure.php/slavishow
 
На тази страница е обяснено по-подробно за какво става въпрос.
 
Вярвам, че вие като автори уважаващи авторското право и спазващи изискванията
на ЗАСП бихте желали да излезем от неприятната ситуация. Това може да стане
много лесно ако просто спазите изискването за посочване на автора при показване
на ползваната снимка.
 
[1] http://georgi.unixsol.org/mypics/devils-throat.html
 
Очаквам Вашият отговор!
 

[ Коментари: 23 ]
Коментари

Благодаря на Габо за острите очи, които първи забелязаха заявката в лог файла!

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 06-Oct-2005 11:27


Ами предполагам ще те разнесе в предаването си и после ще те съди, ако става въпрос за негови права :) Пиши им, интересно този "голям българин и професионалист" как ще го отиграе.

Написа Борис Йорданов (www) на 06-Oct-2005 12:15


Вече уведомих Системния администратор на "Шоуто на Слави".
Човека е много печен и точен, и предполагам ще разбере и ще инструктира хората, които са използвали материала относно правата и лицензите - кое не и кое да.

Написа Николай Недялков (www) на 06-Oct-2005 13:43


Мерси Ники.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 06-Oct-2005 14:21


Ех,с тая история ще ме накараш да започна отново да гледам телевизия. :) Много ще се зарадвам, ако ти се извинят в национален ефир. :)

Написа Силвина Георгиева (www) на 06-Oct-2005 16:51


Чак пък извинение, няма нужда. Ще е хубаво :) но едва ли ще го получа. Достатъчно е да спазят изискванията за ползване на снимката.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 06-Oct-2005 17:04


Българска му работа! -и то от когото ни НАЙ-МАЛКО очакваш!

Написа rosko (www) на 06-Oct-2005 21:13


Жорка, както си написал последния коментар, ти какво очакваш? След като вече са потъпкали закона и правата ти, мислиш ли, че ще направят още едно предаване с някой пещерняк само за да покажат пак твоята снимка и да кажат - Аааа, те тая снимка е от Жоро Чорбаджийски! По-скоро наистина да се извинят, а нищо чудно и да си направят цяло предаване по твоя случай. С цитати, извадки от интернет, изрезки от вестник и най-вече Ванката! ;)
Съжалявам, дори твоята история не е причината, която ще ме накара да гледам това явление "Шоуто на Слави".

Написа Коко на 06-Oct-2005 22:13


"We`ve got your info by internet. Hope to cooperate."
Като го видях този subject се сетих за този случай :))

Написа пейо (www) на 07-Oct-2005 02:51


Сигурен ли си че името ти го няма някъде във финалните надписи?

Написа Иван Кълвачев на 07-Oct-2005 07:01


Не, не съм сигурен за финалните надписи, но честно казано се съмнявам.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 07-Oct-2005 07:27


Ta ако се загледаш малко повече в този така важен за теб лог ще видиш че търсенето е правено на 12-ти сепрември а предаването е излъчено на 5-ти октомври и то не от София а от Девин. Мислиш ли че при различен гост всяка вечер хората там имат време да се занимават с глупости и да събират неща за гостите си 1 месец напред.

Ако искаш може да ти покажа снимки правени от мен и други хора изглеждащи по съвсем същия начин.

Написа Boian на 07-Oct-2005 07:46


Хората се подготвят прдварително за предаванията си, това никак не е чудно. Показвай колкото сникми си искаш, аз видях моята снимка и открих кога са я свалили от сайта ми. Намери ми друга снимка, която прилича на тази, някъде из Интернет...

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 07-Oct-2005 08:20


Жоро, ето ги и моите 10 цента.

Специално изгледах това предаване отново и без да съм експерт (а просто честен човек) мога да кажа: срам за говедата, вечен срам за тях. Друго едва ли ще ги застигне, но срамът поне ще е вечен. Да си крадец е винаги ужасна орисия - независимо колко пари правиш. България е пълна с богати крадци, това че един [уважаван?] шоумен се присъединява към тази банда не му прави никаква чест.

Ето един screenshot от предаването им:
http://doncho.net/blog/upload/SlaviShow_SramIPozor.jpg
Може да го вземеш и да го използваш както намериш за добре. Имай впредвид, че и аз нямам право да правя screenshot току-така, но смятам че с цел доказване на престъпление си струва!

Цялото предаване може да намериш тук:
http://www.neterra.net/index.html?mergeframes=1&link=btv_online.html
[ще ти се наложи да си направиш акаунт, за да достъпиш това съдържание].

Директния линк към предаването е този:
rtsp://streaming.neterra.net/video_materials/Shouto-Na-Slavi/Shouto-Na-Slavi_05-10-2005_22-30.mp4
� �а мен не ми стигна желание и нерви да го крадна цялото, но съм сигурен че е възможно.

От все сърце ти пожелавам успех в неравната битка. Надявам се хората от "Шоуто на Слави" да поправят донякъде срамната постъпка и поне да се извинят официално в едно от следващите предавания, като си признаят официално вината и временното им невежество и непукизъм относно чуждия труд и права!

Не знам защо обаче очаквам по-скоро реакция на мутра, отколкото интелигентно решение на проблема!

Написа Дончо (www) на 08-Oct-2005 10:21


Дончо, много благодаря за screenshot-а. Определено не са ме излъгали очите ми.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 08-Oct-2005 15:14


според мен трябва да си търсите правата в съда щом има някакъв лиценз за ползването на тази сника какъвто и да е.
дори и накзанието да бъде показване отново на снимката и казване изрично кои я е направил - иначе нещата ще си продължат по старо му

Написа Аlex на 10-Oct-2005 08:42


Няма нужда от съд. Съда е последна инстанция и може почти винаги да се избегне след приятелски разговор в който спорещите се разберат.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 10-Oct-2005 08:58


@Alex: Всяка снимка има лиценз за използване, освен тези при които изрично е упоменато, че са public domain (и това всъщност им е лицензът). Пиша тези редове само защото подозирам, че имаш впредвид че "само снимките с изрични лицензи не може да се ползват произволно". Ако това имаш впредвид, тогава не е зле да се спомене че всяка снимка има изключителни права, ако изрично не е упоменато нищо друго, т.е. ако около/на една снимка изрично не пише "тази снимка може да се ползва така и така и така и така", тогава са в сила възможно най-силните рестрикции - не може да се ползва за нищо без предварителен договор с носителя на правата.

@Жоро: И идея си нямаш колко съм съгласен с мнението ти за съда, особено за нашенския! Да не дава Господ да се занимаваш със съдилища в БГ, че без пари ще останеш... даже ти ;) !

Написа Дончо (www) на 10-Oct-2005 10:34


Добър ден, господин Чорбаджийски!

Казвам се Николай Терзийски и работя в Екип Гости на Шоуто на Слави.

Извинявам се за закъснелия отговор.

Първо искам да ви обясня, че на 5 октомври 2005 г. не беше изписано името ви като автор на снимката "Устата на Дявола единствено поради техническа невъзможност.

Въпростното предаване беше излъчено от град Девин, където нашите режисьори нямат възможност за никакви промени във финалните надписи, където обикновено се споменава авторството.

Именно затова, в днешното предаване - на 10 октомври във финалните надписи ще бъде изписан следния текст:
"В предаването на 5 октомври 2005 година беше използвана снимката "Устата на дявола на Георги Чорбаджийски."

Извинявам се отново за невъзможността да изпишем името ви още в предаването от 5 октомври.

Надявам се да проявите разбиране и да си сътрудничим в бъдеще.

Приятелски поздрав и на всички останали от този сайт.

С уважение: Николай Терзийски

Написа Николай Терзийски на 10-Oct-2005 11:14


Благодаря за отговора, вече получих и е-майлът ви. Радвам се, че толкова бързо реагирахте.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 10-Oct-2005 11:17


...тъкмо щях да започвам да ви звъня по телефона :-)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 10-Oct-2005 11:22


As always, Трифонов се изложи яко.
Нищо де, трябва вече да сме му свикнали, но трябва ли да се свиква и с подобни нагли погазвания на етиката и правата?

Написа Eneya (www) на 14-Apr-2006 17:54


Здравейте!
Със съжаление трябва да отбележа, че в България автороското право се погазва от много, много години. Аз лично имам 2 литературни кражби зад гърба си. Много е деприниращо и обидно. Развеселява ме само факта, че щом ме крадат, значи не съм толкова зле като автор ( едната творба даже спечели първо място в конкурс ) :-) Но въпреки всичко си е сговнясано. Поздрави. Имате много забавен сайд.

Написа Галя на 23-Mar-2011 23:04


Петък, 7 Октомври 2005

Както и очаквах още нямам отговор на емайла, който пратих заради вчерашната история. Гледам логовете и виждам, че хората са се заитересували да прочетат какво съм написал, но още няма реакция. Вероятно ако не се обадят днес, в понеделник аз ще им звънна по телефона, да видим докъде ще го докараме.

[ Коментари: 5 ]
Коментари

Не се очудвам, че медията потъпка твоите авторски права. Все пак те са свикнали само техните да не биват потъпквани.
Малко ще отплесна темата, но преди години CANAL+ съдиха чичо Рупи, че негови доносницо са изнесли алгоритмите за криптиране, които ползват за контролиране на достъпа до каналите на корпорацията CANAL+. Естествено Мърдок не беше осъден. Обаче когато някой промълви за системата за контрол на достъп до каналите на Sky по цял свят мигновено го хващат за врата железните ръце на чичо Рупи.
Нека си припомним случката с Булсатком, които от началото пуснаха нерегламентирато бТВ в пакета си и броени дни след това каналът беше спрян и срещу тях бяха предприети мерки. С хиляди зорове и много месеци (близо година ако трябва да сме точни) чакане бТВ отново се появи в DTH пакета на Булсатком.
Мога да кажа само едно - Shame on you bTV!

Написа krassyo (www) на 07-Oct-2005 23:09


Слави отдавна-отдавна си е такъв... Преди години разправяше как човек не бива да се взема насериозно, даже цяла България да умира за него. И сега к`во?... Мои познати - журналисти от Силистра, преди месец-два ми разказаха как Слави беснял като откачен в тамошния х-л "Дръстър", когато му съобщили, че предварителните продажби на билети за концерта му били "невзрачно малки". Под "невзрачно малки" не знам какво да разбирам, но чух, че на шоуто са се изсипали 10 000 души (за град като Силистра :/).
Moreover, Слави е толкова скучен през последните две години, че няма накъде... Оня ден или кога беше го гледах Краси Радков как си прави свободни импровизации над прословутия скеч "Тъпанчев на училище" (на родените след 1997 г. сигурно им е било интересно!). Да си пеят там чалгата и това е...

Написа babyface на 08-Oct-2005 12:50


Трифонов никога не е бил интересен, ама никога. Този прост Учиндолски селянин...нямам думи направо ;-)

Написа cable на 08-Oct-2005 21:00


Четейки секцията въпроси/отговори на сайта на Шоуто, попаднах на следното:

Въпрос: Abe zashto tuk si4ko se plashta ? smisl Download na mp3 ?
Отговор: Ами защото музиката има авторски права!

http://slavishow.com/index.php?cat=4&mid=21

най-отдолу.

Добре казано! А снимките имат ли авторски права?

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 09-Oct-2005 17:09


А за този им отговор какво ще кажете :) :

"Sorry, your browser is not able to view this chatbox. You will need Internet Explorer to be able to chat. Моля някой да ми помогне, не разбирам английски и не мога да вляза в чата на Слави!

Използвайте само програмата Internet Explorer."

Написа Drago на 09-Oct-2005 17:55


Събота, 8 Октомври 2005

Спорят в момента дали да отнемат ИМУНИТЕТА на Софиянски, защото главният прокурор го поискал. Даже комисия в Парламента направиха. Обаче никой не задава въпроса, защо по дяволите, господа деПУТАТите изобщо имат ИМУНИТЕТ? Те май са с по-слаба имунна система, тоест по-уязвими на заболявания от сорта на сърбеж на ръката, широки джобове, promiscuous behavior, та им трябва "подсилване"? Изобщо каква е функцията на имунитета? Нали уж сме демокрация, защо тогава продължава да има по-зелени и по-тъмнозелени? Движат се с разни буркани по колите, не ходят на работа, неуязвими са за правосъдието и изобщо специални педали отвсякъде.

Всеки който му се занимава и има излишни пари, които да вложи в дадена политическа сила, може да стане депутат и то благодарение избирателните листи. Нищо чудно, че никой от "върховете" не желае да има мажоритарни избори и да се премахне тази уродливост наречена депутатски имунитет. И как да иска да промени системата, като в момента тя просто е ЕКСТРА! Двете яки опори на депутатството в България са избирателните листи и след това придобития имунитет. Място в първите се купува, а второто се полага, защото сами са си го гласували. Супер далавера!

[ Коментари: 2 ]
Коментари

"Всички животни са равни, но някои са по-равни." Нали така :)

Написа zbrox (www) на 17-Oct-2005 10:26


Я по-зелените да слязат да бутнат :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 17-Oct-2005 10:36


Неделя, 9 Октомври 2005

Внимавайте с птичия грип, че току виж се вържете на поредната кампания за сплашване провеждана упорито от журналята последните няколко дни.

Днес например по НоваТв съобщиха доста опасната новина, че в Боровец намерили ДВА УМРЕЛИ ГЪЛЪБА! Не се шегувам, това беше новина. Обадиха се на експерт и той каза, че сигурно не е свързано с ПТИЧИЯ ГРИП, но проверявали за всеки случай. Имаше обаче и успокояващи новини. Една такава, която чух по бТВ беше, че хората в района на резервата Сребърна били ваксинирани срещу грип. Тя ваксината НЕ ПОМАГАЛА срещу птичи грип, но те за всеки случай били ваксинирани. Хвала на таквиз ваксинатори! Ваксинирайте народа, нищо че не помага (те го казаха, не си го измислям). Радостно е, че се предприемат мерки. Имало вече хора, които наблюдават прелетните птици около Дунав. Какво им наблюдават един господ знае, но можем все пак да предполагаме. Ако някой види куцаща кокошка, духаща носа си в кърпичка или на земята, като обикновените простаци, моля веднага да съобщи на МЕДИИТЕ!

Трепери народе, птичият грип иде...

[ Коментари: 17 ]
Коментари

... а ако ви се изака птиче на главата, тичайте направо в Гражданска защита.

Написа пейо (www) на 10-Oct-2005 10:59


Добре, че не летят крави и слонове, че щеше да стане страшно тогава. :)

Написа Коко на 10-Oct-2005 11:12


Страх и ужас заради три умрели патици: http://dnes.bg/article.php?id=14251

Четейки тази статия видях статистиката на СЗО, според която за две години са умрели ШЕЙСЕТ ЧОВЕКА от птичи грип по света. Това само потвърждава коментара ми по-горе, че имаме сериозен случай на измама и ненужно плашене на народонаселението.

Мама ви дейба проста журналистическа дейба.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 10-Oct-2005 13:51


Грипът убиец удря след месец!!!

http://standartnews.com/archive/2005/10/10/scenario/index.htm

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 10-Oct-2005 14:03


Снощи слушах, че журналистите си раздавали награди някакви - не споря кои какви, но си мисля, че трябва да се пусне един hall of shame списък за всички журналисти, които допринасят за тоталното психясване на нацията.

Защото не е вярно, че не се случват хубави новини в БГ, но никой не иска да ги види - колко е гот да си започнеш вечерната емисия, с гръмка фраза като "Озверяла кокошка разкъса пенсионер"...

Написа yovko (www) на 10-Oct-2005 14:32


Re: yovko
..."да се пусне един hall of shame списък"...

Съставянето му е full time job, която трябва да се работи 365 дни в годината за съжаление :-(

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 10-Oct-2005 14:35


Това с препоръката, е препоръка на Световната Здравна Организация. Не съм доктор, но след като са го предложили, може би има логика.

Написа Георги на 10-Oct-2005 15:16


А ако това е едно хубаво блогче, с връзки към статийките и с пиперлив няколкоредов коментар? Всичко под СС?
Мисля, че не един ще е този, който ще списва там. Поне на мен ми е писнало! Особено от глупостите на СЕГА (който чета сравнително редовно)! Другите хич не допирам... само Капитал/Дневник понякога.

Написа Дончо (www) на 10-Oct-2005 16:32


В Плевен откриха мъртва чапла

http://www.monitor.bg/bulgaria/article?sid=&aid=56791&eid=504

:-)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 11-Oct-2005 12:06


Мани мани, че и аз не съм добре последно време. Имам съмнения, че съм хванал пичи грип.

Написа freax0r на 12-Oct-2005 06:51


Точно както и предвидих "Спряха търговията с живи прасета":

http://standartnews.com/archive/2005/10/12/theday/s4585_8.htm

Лек цитат, да се посмеем заедно:

"Забраната за търговия с прасета допълнително разпали паниката от птичи грип. Причината е, че заразата се предава от птици на свине. В техния организъм щамът мутира и става смъртоносен за човека."

Сега като ни удари и една луда крава и всички ще станем вегетарианци...(което всъщност никак не е зле).

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 12-Oct-2005 13:14


@Коко - това с летящите крави сме го обсъждали, защо не са стигнали в еволюционното си развитие до летене - че кой ще им даде да стигнат до полет, представяш ли си ако почнат да имитират птиците и да цвъкат отгоре :))) ...
но тва е тема на друг разговор на бира в просташка компания :)))
много се хилих на това изказване :)
има истина в него :)

@Жоро - има какво да им наблюдават на птиците, миграциите и популацията най-малко, ама че, тва с медиите си е чист спам - спам си е:)

Написа Валяк (www) на 13-Oct-2005 13:38


нещо не съм съгласен съвсем. вятно е, че има само 60 умрели, но това става при 120 заразени, което прави 50% смъртност. това не ми се струва безопасно за мен и поне хората, които имат досег до птиците е добре да бъдат ваксинирани, което евентуално би спомогнало за избягване на нелеп край.

Написа иван на 16-Oct-2005 20:04


150 заразени В ЦЕЛИЯТ СВЯТ. И 150-те да бяха умрели, демек 100% смъртност, пак щеше да ми е през оная работа, щото 150 заразени е нищо. Който му е толкова акъла да ходи да дава пари за "ваксиниране от грип". На такива като вас разчитат, организаторите на текущата кампания за сплашване...Една лъжа повторена сто пъти не става истина, колкото и да тръбят журналята - тъпанари.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 16-Oct-2005 20:52


Медиите всяват страх умишлено, че чак писва. Като се спомене за птичи грип, птиците сякаш не могат да умират от нещо друго. Но то ако не е птичият грип, ще бъде я терористи, които всеки ден чертаят планове за унищожението ни, я мравки убийци от северна корея, внесени през бургаското пристанище. най-важното за тях е само едно - Страхът продава!

Написа zbrox (www) на 17-Oct-2005 10:22


Да не забравяме лудата крава, опасното слънчево затъмнение от което щяхме да окьоравеем и пчелите убийци.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 17-Oct-2005 10:35


Много добре написано и обяснено, защо текущата кампания е точно кампания за сплашване на народонаселението.

http://iassen.projectoria.org/book/everyday/avian-influenza-panic.html

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 18-Oct-2005 08:43


Понеделник, 10 Октомври 2005

Получих отговор на запитването си за снимката излъчена в Шоуто на Слави, миналият четвъртък. Ето какво ми отговориха:

Date: Mon, 10 Oct 2005 13:59:43 +0300
From: niki @ slavishow.com
To: gf @ unixsol.org
Subject: Za snimkata ot 5 oktomvri!
 
Dobyr den, gospodin Chorbadjiiski!
 
Kazvam se Nikolai Terziisky i rabotia v Ekip Gosti na Slavi'show.
 
Izvinyavam se za latinicata i za zakusnelia otgovor.
 
Pyrvo iskam da vi obyasnya, 4e ne beshe spomenato imeto vi kato avtor na 
snimkata "Ustata na diavola", edinstveno poradi tehni4eska nevyzmojnost. 
Predavaneto beshe izlu4eno ot grad Devin, kydeto nashite rejisyori nyamat 
vyzmojnost za nikakvi promeni vyv finalnite nadpisi, kydeto obiknoveno se 
spomenava avtorstvoto.
 
Imenno zatova, v dneshnoto predavane, na 10 oktomvri 2005 vyv finalnite nadpisi 
shte byde izpisano:
"V predavaneto ot 5 oktomvri 2005 g. e izpolzvana snimkata "Ustata na diavola
 na Georgi Chorbadjiisky"
 
Izvinyavam se otnovo za nevyzmojnostta da izpishem imeto vi v predavaneto ot 5 
oktomvri.
 
Nadyavam se da proyavite razbirane i da si sytrudnichim v bydeshte.
 
S uvajenie: Nikolai Terziisky

Ако наистина довечера излъчат обещаното, смятам случая за приключен и мога да благодаря на екипа, че се отнесе с разбиране към проблема.

[ Коментари: 34 ]
Коментари

Нещо не зацепвам, нали предаването се подготвя доста преди тва. Тоест мисълта ми е, че след като са свалили снимката за предаване, което ще се излъчи след 15 дни примерно, би трябвало да предвидят и имената на авторите във финалните надписи. Тоест са те заебали и ся гледат по някъв начин да излязат от ситуацията.

Написа freax0r на 10-Oct-2005 12:10


Оценявам че искат да излязат. Няма смисъл да ставаме дребнави.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 10-Oct-2005 12:11


Искам само да направя още едно важно уточнение.

Снимката не е свалена през септември, тогава просто сме разглеждали снимките на Дяволското гърло, които наистина са хубаво направени.

Снимката беше свалена за да се излъчи на 5 октомври, в деня на предаването. Това беше направено от чудесният хотел "Орфей" в град Девин.

Сигурен съм, че Георги ще може да открие това.

Поздрави и не бъдете злобни.

Наслаждавайте се на живота!

Написа Николай Терзийски на 10-Oct-2005 12:28


Наслаждавам се. Напълно излишно нещо е злобата, съкращава живота. Много по-добре е когато има мир и разбирателство.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 10-Oct-2005 12:31


Г-н Терзийски,

И аз оценявам фактът, че се учите от грешките си - това е похвално и достойно за уважение.

Честно казано, и на мен ми е странно как имате техн.възможност да монтирате снимката, а нямате възможност да монтирате финалните надписи. Нейсе, най-важното е да не ставаме дребнави!

С поздрав!

Написа Дончо (www) на 10-Oct-2005 12:45


И един мамод увива шоколада...
Добре поне, че се извиниха :)

Написа MacTeP на 10-Oct-2005 15:16


не гледам шоуто, защото ми е безинтересно, но тази вечер ще му гледам надписите, защото Жоро го заслужава!

Написа krassyo (www) на 10-Oct-2005 20:31


Показаха го бе :)). Жалко, че не съобразих да го запиша на компютъра, а пък в фотоапарата нямаше батерии :(

Написа Мартин Душков (www) на 10-Oct-2005 20:36


Излъчиха го, наистина. :) Браво и похвално за екипа на предаването.

Написа Силвина Георгиева (www) на 10-Oct-2005 20:37


Похвално.Излъчиха го.Да не повярва човек.

Написа Евелин (www) на 10-Oct-2005 20:44


Странно, днес оставих тук един постинг, а той да вземе някаксси да изчезне.
Та пак да си кажа 0- аз съм един от сценаристите на предаването. попаднах случайно на драматичния разказ за тази история със снимката и в крайна сметка се изкефих на бързата реакция на колегите ми от Екип "гости".
ама за друго ми е думата. тук, в разгара на този жарък разговор за спазване на авторски права, намерих следното, постнато от някой, назовал се Дончо:
"Ето един screenshot от предаването им:
http://doncho.net/blog/upload/SlaviShow_SramIPozor.jpg
Може да го вземеш и да го използваш както намериш за добре. Имай впредвид, че и аз нямам право да правя screenshot току-така, но смятам че с цел доказване на престъпление си струва!

Цялото предаване може да намериш тук:
http://www.neterra.net/index.html?mergeframes=1&link=btv_online.html
[ще ти се наложи да си направиш акаунт, за да достъпиш това съдържание].

Директния линк към предаването е този:
rtsp://streaming.neterra.net/video_materials/Shouto-Na-Slavi/Shouto-Na-Slavi_05-10-2005_22-30. mp4
На мен не ми стигна желание и нерви да го крадна цялото, но съм сигурен че е възможно.4
Е, аз питам - а къде са моите авторски права, а??? Не помня предаванетио ни, нито аз самия, да имаме договор нито с Дончо, нито с Неттера за излъчване в интернет. Не ми е за друго, ами тук за една снимка се вдигна врява до бога. А за продукта, върху който работя и аз какво да кажем тогава? дончо ли ще ми плати, че го разпространява по света или неговата Неттера, а?
Дали всички писали тези дни тук поддръжници на авторските права ще бъдат така мили да кажат където трябва една добра дума и за мен, че да получа и аз своето???
Айде, със здраве.

Написа Вълчев на 10-Oct-2005 21:04


Браво щеше да е ако го бяха споменали... то после като опре ножа всеки може. Снощи четах някакъв измислен вестник и гледам през 2-3 страници надпис "Снимка: Интернет". От къде е взета снимката... няма ли си авторски права... нищо не пише. Това е проблема, че никой не признава авторските права в интернет...

Написа MacTeP на 11-Oct-2005 06:42


@Вълчев: Имаш пълното право да си потърсиш правата от Нетера, щом излъчват предаването без да имат право за това. Обаче публикуването на скрииншота според мен не е нарушаване на автосрките права защото може да се смята за "цитат", което е позволено от закона. Определена част от произведение може да се цитира с цел да се илюстрира нещо. Все пак не приемай думите ми на чисто защото не съм адвокат и ако чувстваш, че са ти нарушени правата по някакъв начин е добре да се посъветваш с такъв. Не забравяй че в правото за отсъждане кой е крив и кой е прав има и голямо значение "намерението" с което е извършено дадено действие.

@master: Не е проблема в интернет, проблема е в хората, които са с ниска правна култура. Интернет просто е средството.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 11-Oct-2005 07:34


Вълчев, радвам се, че си от сценаристите на предаването. И без това от глупостите ви се ядосвам от време на време - сега поне имам основание да си мисля защо се ядосвам.

Ето защо:

* Подхождаш повърхносно към материала, не си си написал домашното! Дончо изрично каза, че НЕ ТИ е крал безценното предаване. Дончо го гледа това предаване от дъжд на вятър, и то само защото фирма НЕТЕРА очевидно има договор с БТВ за онлайн излъчване на тези предавания.

* НЕТЕРА не е на Дончо. И никога не е била. И вероятно никога няма да бъде. Дончо не ти е крал предаването, а както каза Жоро само е ЦИТИРАЛ screenshot от него. Настоявам тук, _публично_ да ми се извиниш за тезо обвинения в кражба, които така безпочвено адресираш лично към мен. Ако не го направиш си запазвам правото на отговор по начин, предвиден от закона (за жалост - българския. Ако така клеветиш в САЩ, ще ти загреят доста солидно някои части).

Жоро, бих искал да те помоля за огромна услуга: да ми потвърдиш, че този Вълчев не е трол, а действително поства от slawishow.com.

Написа Дончо (www) на 11-Oct-2005 08:19


От друг адрес поства, не от тези които са записани, че са на Шоуто.

Дончо няма смисъл от нерви, човека просто изказва мнение, което в случая не беше вярно. Споко.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 11-Oct-2005 08:24


Тук може да се види, че хората от Шоуто изпълниха обещаното:

http://forum.slavishow.com/viewtopic.php?p=178303

Б лагодаря.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 11-Oct-2005 08:31


Жоро,не мога да се съглася,. че няма смисъл от нерви!

Ако мнението му беше за Азис или за обувките на бойфренда му например, нямам нищо против! Но мнението му е пряко адресирано към мен. И в това мнение той косвено ме нарича крадец, заедно с "моята Нетера".

Не знам за теб, но аз не съм свикнал да оставям (поне) без отговор подобни твърдения. Съгласен съм с теб, че с публикацията си този Вълчев (или някой, който се представя за него) само се излага. Но бих желал да му видя вирнатия нос натрит...

Ако това е действителния Вълчев - сценаристът от Шоуто (за който той се представя), то тогава много жалко: както за предаването и за името, което той изгражда! А аз искрено съжалявам, че поства анонимно...

Написа Дончо (www) на 11-Oct-2005 08:32


Георги, позволявам си да ползвам форума ти, за да довърша един разговор, започнат тук. А, и наистина - съжалявам за нервността, която проявих, обяснявайки, че постингите ми трябвало да бъдат одобрявани. Приеми, че просто не съм много наясно с тези неща.

Та... Всъщност, Дончо, целият ми патос дойде от това, цитирам го дословно:
"На мен не ми стигна желание и нерви да го крадна цялото, но съм сигурен че е възможно"...
Думата "крадна" не съм я употребил аз... Но откровено ме подразни. Иначе за авторски права хайде да не говорим - ако ще се броим кой колко е пострадал от нарушени авторски права, мога да претендирам за едно от първите места:) Достатъчно е да се види колко mp3-ки на песни на най-различни изпълнители, чийто скромен автор се явявам аз, могат да се намерят абсолютно свободно из мрежата. А на колко пък сайтове са публикувани писани от мен текстове, където дори не е споменато кой е авторът - еее, просто нямат чет... Всичко това го казвам от принципна гледна точка, в контекста на целия ни разговор тук, иначе не съм от горещите противници на свободния обмен, дори наопаки...
Защо ще ми натриваш носа така и не ми стана ясно... Ако ще бъдем по юридически пунктуални - и аз не съм употребил израза, че Дончо или който и да било краде каквото и да е. Просто питах кой плаща, нали? Зададох едни въпроси, които някакси се появиха... Не съм те обвинявал в кражба, но ако така си го усетил...не знам. Иначе в закона ясно е описано как не може да се нарушава целостта на продукта с каквато и да била цел. Да не говорим пък, че дори и с цел "цитат" се иска разрешението на авторите. Ама това е дребнотемие и не смятам да се заяждам за нищо. Разбирам и обидата на човека, направил снимката, но той в крайна сметка бе овъзмезден по начина, който сам е пожелал. Ако си направите труда да четете финалните ни надписи докрай, ще видите, че споменаването му не е някаква случайност - само защото тези дни тук е станало дума за това. По принцип - и аз лично аддски много държа на това - в края на предаването се изписва откъде е взет дори и най-малкия откъс от филм или нещо подобно. Да не ти говоря пък как след всяко предаване се попълват едни списъци с това каква музика е използвана в предаването (дори и това да е бил само някой кратък музикален сигнал в някой скеч), кой е авторът й и т.н. и после всичко това заминава в Мюзикаутор и си се плаща както си му е редът.
Това го разказвам, защото не ми се понрави настроението, което се появява тук - видиш ли, тези са егати пиратите крадливи...
Както и да е, случаят поне беше подходящ да си кажем всичко за тези неща. Жалко само, че казването на моменти стана с тон, който някакси не отива на един нормален разговор.

Написа Вълчев на 11-Oct-2005 14:47


Ивайло, благодаря за поясненията! Много се радвам, че сподели с нас интересни неща от кухнята на предаването.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 11-Oct-2005 16:13


Вълчев, ако патосът на сценаристите идва от възможността да преиначат истината и да я представят гротескно, тогава разбирам напълно защо масовата аудитория на Шоуто се измести в посоката, в която я намираме днес.

Да, прав си, аз първи употребих глагола "крада". Ако беше прочел внимателно изречението, което цитираш, мисля че щеше да усетиш, че не съм извършил горепосоченото деяние и дали следва дори да споменаваш името ми в контекста на "плащане" на каквото и да е! Но нали трябва да публиката да и е интересно? Е, "истински сценарист" на такова шоу черпи веднага своето вдъхновение. Поздравления за което.

Само че това не е твоето шоу, Вълчев. Тук не общуваш със зомбирани твари, които живеят с идеята да изгледат довечера "Красавицата и звяра (или отличника, все тая)", "Биг Брадър" и "Шоуто на Слави". Хората тук са свикнали да не говорят ей-така глупости и да не се цепят, само и само да изглеждат интересни в очите на леля Станойка, която наред с "Дързост и красота" плакне очи и по нечие голо теме.

Аз очаквах извинение, а получих обвинение. Думата кражба не си я бил употребил първо ти. Право, много право. Но липсата на извинение някакси е нормална, защото малко след липсата му демонстрираш (по моему - излишно) високо самочувствие. Теб един вид много те били крали. Най-много, може да се каже даже. Бъди спокоен, аз не съм целева аудитория на МП3-ките ти, особено ако са от последите "албуми" на Слави. Не ми се сърди, аз и Азис не слушам!

Повече не смятам да продължавам този спор. Факт е, че ти не успя да поднесеш човешки даже едно извинение. И аз не смятам, че си струва да си губя времето с теб.

Колкото до тонът, той някакси е нормален. Царят - царевото, кесарят - кесаревото. Сценаристът - сценаристеното. Такъв е животът.

Написа Дончо (www) на 11-Oct-2005 17:36


...а Дончу - Дончовото? (има дателен падеж тук, затова е с У :)
Значи, Дончо, да ти кажа право, бих се извинил на драго сърце, защото наистина не обичам да оставям неразрешени конфликти (ако това тук е такова нещо де), само дето наистина не разбрах защо да се извинявам? Защото зададох въпроси ли? Наистина не ми беше ясно (и все още не ми е напълно) на какво основание нашето предаване се озовава в нета. Наистина не ми е ясно дали за това се плаща и от кого. Да, зазадох въпросите си в саркастичен тон, мисля че имах всички основания за това. Какво те подразни, не разбрах... Хайде, аз няма да придирям за твоите изразни средства и да искам извинение за онова "срам за говедата". Срам - добре, ама говеда? На това му казвам аз разговор на наистина високо ниво, няма що... Но за друго наистина искам сега вече ти да ми се извиниш:)
Ти правиш намек някакъв, сякаш аз, опазил ме Господ, имам нещо общо с творчеството на онуй нещо, наречено Азис?! Ей затова наистина се чувствам засегнат и на свой ред аз искам извинение:)

Инак - лично отстъпление - така, както аз не те мразя заради работата, която ти работиш, така и не виждам смисъл ти да скачаш на нож срещу мен заради това, което правя аз. Не ме познаваш, за да даваш такива квалификаци. А самочувствие си имам, да, благодаря, както най-вероятно имаш и ти. Понякога , представяш ли си, хората харесват това, което правя (дори и когато го правя на майтап, колкото да се забавлявам заедно с колегите си) - гледам, че и ти си харесал "Ядрената болница на края на града"... И - да призная, в контекста на разговора - съвсем чинно си упоменал поне откъде произлиза това текстченце, благодаря за което :)

А колкото до извинението - когато трябва се извинявам. В случая наистина не виждам за какво.

Георги, ти извинявай, че пак на твоя територия, ама... :) В крайна сметка ти си хазяинът тук, така че - нали знаеш - "И на десетия ден на горския му писна от нас и ни изгони от гората" :)

Написа Вълчев на 11-Oct-2005 19:51


Ивайло, Нетера излъчват bTV най-вероятно защото са си платили правото за разпространение. Това става много лесно чрез договорка с някой кабелен оператор, който осигурява сигнала и е напълно в реда на договорите подписани от медията и разпространителите. В тези договори се говори за разпространение на сигнал, но не се посочва точно какъв сигнал и протокол. Затова и пускането на бТВ по коаксиална кабелна мрежа, по DVD-T стриим или по RTSP протокол през интернет са позволени /или поне не са забранени/ по смисъла на договорите.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 11-Oct-2005 20:12


Благодаря за информацията. Просто ми беше интересно да знам. Иначе, формално погледнато, няма какво да ме интересува - така, както Неттера не е на Дончо, така и бТВ не е моя, да я разпространява кой където иска:)

Написа Вълчев на 11-Oct-2005 20:21


"..а Дончу - Дончовото? (има дателен падеж тук, затова е с У :)"[1]

Хайде, хайде! И това го казва сценарист, който пише "аддски"[2]...

Можете да се кефите на ' реакция на колегите ми от Екип "гости" '[3], на неловките си оправдания , и най-вече на добронамереността на Георги Чорбаджийски - нямате основания да си острите перото върху Дончо Ангелов.

В крайна, сметка тук се дискутират лицензи, коренно различни от тези с които се опитвате да си защитите емпетройките. Ако Ви е интересно - щракнете върху банера долу-вдясно.

"Айде, със здраве."[4]

[1..4] са цитати на "Вълчев" от Дневникът на Георги Чорбаджийски
http://georgi.unixsol.org/diary/adventure.php/slavishow

Написа Павел Кънев на 11-Oct-2005 21:32


Защо трябваше всичко да се обръща на сеир?

Дончо не си прав, всеки има право да харесва каквото си пожелае, това е изкуство и е въпрос на вкус дали да го гледа, слуша и т.н. Важното е в случая че изкуството под каквато и да е форма трябва да се уважава.

Написа Vladislav Dimchev на 12-Oct-2005 08:13


@Павел: благодаря за подкрепата ;)

@Вълчев:
0) Надявам се не възразяваш, ако сменя "вие" на "ти". Така ще ми е по-лесно да напиша долното.

1) Извинявам се за "говедата". Макар, че го писах под афект и тогава наистина си го мислех - защото тогава все още имаше налице кражба (неволна или не) на интелектуална собственост. Кражбата се разрещо след седмица, което ви прави чест. Затова и сега го има и моето извинение.

2) Извинявам се и за асоциацията с Азис. Истина е, че не съм сигурен дали си писал талаша от албумите на Слави, но знам че такъв талаш има, защото съм го слушал насам-натам - най-вече по български "чалгарски" заведения, точно преди или след парчета на Азис. Факт е, че по БГ радио например някои парчета на Слави няма да видят бял свят, освен ако някой не бръкне дълбоко в джоба си (може би по-дълбото, отколкото му е джобът). И тези парчета аз асоциирам с Азис, защото все още не съм чул Азис по БГ Радио :). И може би след като го чуя ще изтрия радиото от моя playlist.

3) Ако "Ядрената болница" действително е твой материал - поздравления за вдъхновението! Това е едно от най-свежарските неща, които някога съм чел. Наистина много ми хареса. Аз много си падам по подобни "щуротийки" (в добрия смисъл), браво!

4) Да, имам своето самочувствие (и по думите на редица хора то е неоправдано високо :), но пък си е моето за сметка на това). И се дразня безумно, когато някой започне да говори за мен така, както ти го стори в първите си думи от този дълъг разговор. Това всъщност май започна всичко - твоите думи и моята яростна реакция. Радвам се обаче, че имаме общ език и неща, които и двамата евентуално харесваме (ти - като творец и аз - като четец). И се надявам тези неща да позволят да заровим томахавките :)!

Поздрави!
Д.

Написа Дончо (www) на 12-Oct-2005 08:25


Радвам, че отново блога на Жоро послужи за едно "централизирано място" на дискусия по интересен въпрос. :)
Най-хубавото е че хората от екипа на "Шоуто на Слави" по мои наблюдения се оказват лоялни и реагират бързо и коректно.

Написа Николай Недялков (www) на 12-Oct-2005 09:24


@Дончо (и аз го научих тоя номер с @-то :)
Абсолютно и напълно се съгласявам и подкрепям смисъла и духа на последния ти постинг. Е, с едно изключение - томахавките не трябва да се заравят - защото все трябва да остане нещо, с което да си отваряме бирите, докато си приказваме :)
Колкото до талаша в албумите - ами има, да, не мога да отрека, уви... Но все ми се ще да мисля, че на моята сметка се води по-малка част от него и повечко от другото, дето си струва да се помни... (самочувствие, к`во да правиш :)... Пък за БГ Радио - абе те и там току пускат мои опуси, но в изпълнение на други хора, разбира се...
Поздрави и от мен. Беше ми приятно :)

Написа Вълчев на 12-Oct-2005 13:13


"Защо трябваше всичко да се обръща на сеир?"

А защо не?

Това не е сеир, като тези в phpBB форума на slavishow.com ( Жоро се разписва там - забелязах ТеРа ) (:

Защо трябваше Георги да се "разписка" в блога си, за да получи титри след ~една седмица???
Де факто, лиценза не е спазен( в момента на извършване на деянието/Пардон! момента на излъчване на предаването ).
Определено нeчий "Екип" не си е свършил работата!

След още една седмица може да напишат, че тази снимка съм я правил аз, или "източник: Интернет".
Не съм юрист. Не знам какво би се случило в Америка/Англия - виждам какво се случва тук.
Съжалявам, въпреки че засегнатите страни "заровиха томахавките", продължавам рекурсивно да си задавам въпроса "Какво щеше да има в тия титри, ако някой не беше блогвал...?"


Страхувам се че се създава прецедент. Следващия път ще се чака седмица, за да се редактират титрите, където са(ako) забелязали (сс).

Разбира се оценявам и факта, че седмица по-късно slavishow.com в лицето на постващия тук "Вълчев", бързо-бързо се поправиха.

Написа Павел Кънев на 13-Oct-2005 01:41


Това, че екипът на шоуто реагира сравнително бързо относно снимката на Жоро, може само да ни радва. Но мен не ми дава мира един въпрос... В случая снимките са били 3. Дали авторските права на другите 2 са били също спазени, пък дори и със закъснение, или тука важи правилото "Ако мине номерът"? Чисто любопитство.

Написа Цветелина Костова (www) на 13-Oct-2005 07:40


Владко, ако чалгата е изкуство, то тогава аз съм космонавт. Вярно, че всеки има правото да слуша каквото си пожелае, но това се отнася само за хората, които знаят какво харесват. А повярвай ми - тези хора са много малко, повечето чакат да им кажат кое си струва. Може и да не съм прав, но не виждам кой нормален човек може да слуша ( хеле пък да гледа) Азис. Да живее рекламата!!!

Написа Deep Purple на 13-Oct-2005 10:17


И все пак ако някой от гледалите предаването, в което е показана снимката на Жоро, иска да се свърже с него - как ще го направи? Като изгледа всички предавания след тази дата и дебне субтитрите за евентуално споменаване на автора ли?

За мен лицензът си остава нарушен!

Написа Ирина Марудина (www) на 15-Oct-2005 07:45


АБЕ ВСИЧКИ В ШОУТО НА СЛАВИ СА СУПЕР ТАКА,ЧЕ НЯМА КАКВО ДА СЕ СЪМНЯВАТЕ,ЧЕ щЕ МУ НАПИШАТ ИМЕТО НАЛИ ВСЕКИ ДОПУСКА ГРЕШКИ.СУПЕР СИ СЛАВИ ДАВАЙ ВСЕ ТАКА

Написа margo (www) на 25-Jan-2006 06:36


Недей викай, не си на село.

Като са толкова супер, можеше още първият път когато излъчиха снимката да си изпълнят задълженията, а не да ме карат да се разправям. Не допуснаха грешки като трябваше да прекъсват за реклама, нали?

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 25-Jan-2006 08:30


Вторник, 11 Октомври 2005

Хората от Шоуто на Слави си свършиха работата и съм доволен, че съвсем кротко и без нерви се разбрахме и те изпълниха всичко, което се трябваше да направят що се отнася до лиценза на снимката. Ето го и доказателството.

Цялата история съм я добавил в секцията Приключения под името Шоуто на Слави за по-лесно хронологично проследяване.

[ Коментари: 6 ]
Коментари

Радвам се, че от Шоуто на Слави са разбрали грешката си. :) Искрено се надявам в бъдеще не само от Шоуто на Слави, но и във все повече медии (и сайтове) да започнат да се съобразяват (съобразяваме) с лицензите и с правата на останалите.

Написа Bashev (www) на 11-Oct-2005 09:38


Ако някой ми каже, че България не отива на по-добре ше го заплюя!
Такива неща доказват наличието на хора в тази страна, и от нас младите зависи какво ще си посеем и какво ще жънем :))
Тва ако бе в Англия или Америка , адаша има да мрънка нема го отебат и за 1 стотинка :))

Написа BatGeorgeone (www) на 11-Oct-2005 14:09


Това, че от "Шоуто на слави" са проявили разбиране изключително ме радва, но се чудя, ако не ги беше подсетил, дали щяха да спазят нужното !!! Въпрос с повишена трудност !!!

Написа Димитър на 18-Feb-2006 20:44


Gn. Chorbadjiiski, svaliam vi shapka. Tazi sluchka mi napomnia na edna pesen na slavi, "Za kradec ne stavash sine, ti si budalaaaaaa" ahaha:) .. s negovite kamuni po negovata glava.

Написа Bedo Stambolyan на 24-May-2006 14:24


Браво Славчо, навръх Втори юни покани Таркан!
За пари си отворил задник като Мъртвата долина!
,,Не всичко е пари приятелю" пее Лили Ивановал

Написа gogo на 01-Jun-2006 20:31


Във вестник "Лична драма" отново има публикувана твоя снимка(дата-02.08.2007)Гледах снимката и се опитвах да разпозная човека на нея,мислейки,че го познавам...не се сетих съответно.По-късно пак я погледнах и си спомних,че съм я виждала в сайта ти.Ако имаш нерви за още една разправия звънни в редакцията,защото наистина е тъпо

Написа ани на 02-Aug-2007 21:10


Сряда, 12 Октомври 2005

Вчера регистрирах първия опит за спамване на коментарите в дневника, с цел вдигане на рейтинга на сайта на спамващия. Тъй като съм подготвен и знаех, че ще се стигне до този момент, естествено опита беше неуспешен.

А сега да слушат спамерите.

Тъпи копелета недоебани, няма смисъл да се пробвате защото си губите времето. Дневника има няколко защити от такива като вас и дори да ви се струва, че с попълването на една форма ще може да си "вдигате рейтинга", набийте си го в тъпите кратуни, че няма начин ваш "коментар" да бъде публикуван, дори случайно.

Първо, дневника работи в режим "бял списък". Само коментарите публикувани от адрес в белия списък се показват директно, всичко друго се потвърждава от мен. Има възможност за черен списък, така че дори и случайно в белия да добавя твърде голяма мрежа, пак може да влезете в черния. Коментари към писания по-стари от две седмици задължително се одобряват, без значение дали си в белия списък. Ако в коментара ви няма нито едно кирилиска буква, пак се одобряват.

Ако това което съм написал по някакъв начин ви говори нещо на малките гладки мозъчета, мисля че разбирате колко безсмислено е да се пробвате. Честно, не ми пречи да натискам Del comment, вместо Approve comment, а ако за триене има повече от колкото ми се клика, премахването на неодобрените коментари е една проста команда rm.

С кеф да го духате, дано пукнете и вие и краставото ви поколение...

[ Коментари: 8 ]
Коментари

А така :) Kill'em all :)

Написа MacTeP на 12-Oct-2005 13:20


why don't try to pre-filter with something like bayesian?

Написа xeno на 12-Oct-2005 13:48


И за какво да си правя този труд при условие, че в момента всичко раобти перфектно. Освен това не ообичам buzzwords от сорта на bayesian, xml и т.н. :)

Нито на пощата ползвам bayesian, нито тук някога ще ползвам.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 12-Oct-2005 13:57


Не съм сигурен какво точно е вдигане на рейтинга(или каква му е спецификата), сигурно е нещо за google. Казваш, че всичко по теми по стари от 2 седмици се пуска, обаче забелязвам че на "http://georgi.unixsol.org/diary/" се показват теми по стари от 14 дена. Пример на 13-10-2005 се показа тема от 22-09-2005. Тоест коментара ще бъде видим, незнам дали google ще го парсне и вдигне рейтинга на споменат сайт.
Не е ли това някакъв пропуск?

Написа myselV на 13-Oct-2005 07:26


Не казвам че коментарите няма да са видими, а че ако коментираш нещо по-старо от две седмици, коментара задължително се одобрява преди да се покаже.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 13-Oct-2005 08:21


Жоро, извинявам се за въпроса си, но реших да тествам на моя сървър твоят glog. Модифицирах го за своите нужди но при изкчен задължителен approve коментарите не се добавят автоматично а продължават да се намират в директория new. При включен approve от своя страна така и не разбрах какъв е начина да удобрявам коментари. Прочетох обстойно ръководството ти и съм задал необходимите права за достъп 755.Apache работи с user: apache, group: apache и директорията се притежава от въпросния потребите, уви не видях обяснение за това как се удобряват коментари.
Извинявай отново за отнетото време!
С уважение,
krassyo

Написа krassyo на 13-Oct-2005 19:59


Получаваш поща на адреса, който си задал в config.php, променливата EMAIL_TO, вътре в пощата има връзка за одобряване и за изтриване на коментара.

/* Where to send comments */
define('EMAIL_TO', "georgi-diary@unixsol.org");
define('EMAIL_FROM', "georgi-diary@unixsol.org");
define('EMAIL_FROMNAME', "Georgi's diary");

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 13-Oct-2005 20:29


Там бил проблема :) Не съм пуснал мейл сървър, защото съм мислел, че не е задължително. Много ти благодаря за помощта!

Написа krassyo на 13-Oct-2005 20:52


Четвъртък, 13 Октомври 2005

Интересен тайминг. Даже много интересен. Вчера писах за тъп спамер и вечерта получих български спам от някакъви тъпанари - фирма Зерон (Zeron). Не вярвам на съвпадения, но в случая съм направо изумен. "Производителите" на складов софтуер, явно са интересна шайка. Точно преди година по това време се занимавах с ГейСофт /ГенСофт/ (Декарт), тази година със Зерон.

Oh well...сайта им вече втори ден не работи (може да се сетите кой им е сайта, фирмата.бг). Ако искате да се оплачете от фирма Зерон, пратете няколкостотин писма на penchob@zeron.bg и му обяснете защо спамването е много, много лошо нещо. Аз вече се оплаках на хостинга им и на фирмата, чиято свързаност използват за да спамват. Надявам се да ги изритат като мръсни котета.

[ Коментари: 14 ]
Коментари

Още от самото начало, когато миналата година гледах предаването в Господарите ми стана ясно, че това не са хубави хора, че това са дребни човечета, които разчитат предимно на измамата и заблудата, за да си продават отпадъчните продукти. И снощи и аз получих спам. Колегата също е получил спам. В Пловдив още един приятел е получил спам от тях. Дали сега да не се обадим в Господари на ефира и да им кажем какви ги вършат техните любимци?!

Написа Коко на 13-Oct-2005 09:16


Малко линкове по темата:
http://www.eenk.com/?p=483
http://forum.setcom.bg/index.php/topic,17138.msg161220.html#msg161220

Написа Коко на 13-Oct-2005 09:19


Тези измекяри са решили да пратят до "Интернет" явно. Има още поне 5 човека около мен, които са получили писъмце от тях. Но нещо не си успял да им изпробваш сайта като хората с ab... В момента си е съвсем жив. И моля ви, каква е тази дескриминация - не забравяйте да поздравите sales@zeron.bg и pboev@zeron.bg - да не вземат да се обидят.

Написа Христо Еринин на 13-Oct-2005 15:29


Филтрират ме след време, а вече ми писна да сменям NAT-ването :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 13-Oct-2005 15:31


Хмхххх .. май ще си отнесат филтър и да се оплакват след това на филанкешията.

# grep -i zeron messages|wc -l
44

п.п. страничката им не работи в момента ...

Написа Н.Пепелишев на 13-Oct-2005 16:08


Аз пък им писах, че съм много заинтересуван от дейността им... Ама не мога да разбера, тея хора не си ли гледат бизнеса??? На толкова писма да не получа нито един отговор...

Написа Б. Величков на 14-Oct-2005 07:32


Интересно... и аз получих спам от тия.
Вече са във базаата на spamassassin, и едва ли ще ми досаждат пак. Но пък като се замисля... дали да не взема да ги регистрирам в някой и друг порно сайт? Или да им изпратя някокло хиляти красиви писъмца, с някаква подходяща картинка

Написа Dimitar на 14-Oct-2005 08:38


Регистрирай ги веднага :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 14-Oct-2005 08:39


Тъпото е, че след много кратко време тая поща penchod@zeron.bg няма да става за нищо и няма да има кой да я чете.
http://www.google.com/search?q=mail+zeron.bg
Чичко гугъл ще помогне и в тоя случай. :-)
licenzi@zeron.bg

Написа Коко на 14-Oct-2005 09:59


Ейй, че сте гадни :(
Може ли такова нещо... да им пращате толкова писма... поне ги регнете в 50-60 порно сайта, че да има какво да си гледкат хората.
Егоисти такива ;)

Написа MacTeP на 14-Oct-2005 11:20


Аз малко се отслонявам от темата ама тук ми беше под ръка да го напиша, даже може да не гопубликуваш това съобщение, просто виж този форум и ако можеш го коментирай.
http://forum.setcom.bg/index.php/topic,23436.0.html

Написа Кръстьо Влайков на 14-Oct-2005 14:49


Ей това ми е коментара:

http://www.dataretentionisnosolution.com/index.php?lang=bg

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 14-Oct-2005 14:52


MoneyWorks - софтуер, който знае всичко за Вашия бизнес :)

Написа Милен Христов (www) на 15-Oct-2005 07:14


Няма да обиждаш котетата, бе ей!!!

Написа NjFx[Rizotto] на 24-May-2006 08:22


Петък, 14 Октомври 2005

Винаги съм твърдял, че вица за приликата между ползваният презерватив и геймъра е абсолютно верен. И двамата са пълни капути. Наскоро стана ясно, че любима фирма на играчковците - blizzard, ползва spyware за да ги следи. Ето връзка към информацията - Blizzard Uses Spyware to Verify EULA Compliance. Много интересна беше реакцията на зарибените. Аааа ама то не е важно, какво пък толкова, важното е че играта е хубава. Да бе, точноо така. Оооо хубави картинки /звуци преглъщане и бърсане на потичаща плюнка/, какво ме интересува че ме ебът в гърба?

Това просто потвърждава, че геймърите са просто племе. Още след случая с bnetd, blizzard трябваше да бъдат набутани в кучи гъз, но как да искаме толкова мозък и ангажираност от хора, които предпочитат да зяпат монитора и да кликат с мишката, вместо да излязат навън и да видят че света е шарен и много по-интересен от измислените светове в които играят.

Blizzard от мен никога няма да получат и стотинка.

[ Коментари: 19 ]
Коментари

Е, тук вече и ти, и Брус малко прекалявате :) Цялата дандания е за някакво програмче, което проверява дали не използваш някакви cheat-ове. Нито изпраща тази достъпна за всички информация някъде, нито нищо. Хешира я и проверява резултата със списък от стойност. А и на всичкото отгоре имало някакъв текст относно възможни такива действия в EULA-то, с което си се съгласил. Не че оправдавам подобни действия или защитавам играта - просто ми се струва, преувеличавате до там, че манипулирате читателите си.

Написа Дуриан (www) на 15-Oct-2005 12:28


Абе каква е тая дума - "играчковците", не е ли по-правилно да се каже "ИГРАЛЕЦ" ;))
А колкото до това че няма да дадеш и стотинка - то е ясно, всички знаят че си подъл пират ;))

Написа Gabo (www) на 15-Oct-2005 13:20


И аз никога не съм давал и една стотинка за софруеръ. И какво от това? Да не би да спя неспокойно вечер? Няма такива работи. Да не би от Майкроsoft да дойдат да ми звънят на вратата (игри не играя)? Няма такива филми, най-много аз да ходя в офиса на Майкроsoft. Харесал съм си едно момиченце от техните, ако някой има познати в офиса нека да ми се обади да правим врътка.

Написа Алекс Панов (www) на 15-Oct-2005 14:18


@Дуриан: Днес прави това, което описваш плюс още няколко работи. А утре какво ли може да направи при условие че кода, които се сваля не се проверява по никкаъв начин дали идва от Близард? Самото написване на такъв механизъм в тъпата игра за мен е достатъчно да ме убеди, че близард са подла компания, която шпионира потребителите си.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 15-Oct-2005 15:04


Еми то и на нас сега от ЕС ще ни събират лична информация... На мен специално никак не ми е прятно някои да ми чете личната кореспонденция, примерно с приятелката ми...
Апък геймърите са си виновни... Днес се загледах колко много информация може да се извлече за даден човек гледаики само топиците на страниците които разглежда...

Близард имат и читави игрички... аз лично нямам много в предвид да знам, че ми гледат какви прозорци съм отворил, но това трябва да е обявено, с ГОЛЕМИ букви, за да мога да си направя сметката :)

Написа MacTeP на 15-Oct-2005 19:51


Георги, хич не съм съгласен тук с теб, но съм свикнал да уважавам твоето мнение и ще си затрая :).

Факт е, че ако аз произвеждам софтуер, аз мога да реша под какви условия да го разпространявам. И ако съм си написал читаво в лицензионното споразумение, че този софтуер ще проверява за определени cheats, тогава аз лично не виждам проблем.

Като се замислиш, то и за един SPAM филтър може да се каже същото - чете ти мейлите и решава дали са спам или не.

Не крия, фен съм на Blizzard (макар и да не съвпадам съвсем с твоето определение за геймър - не ми тече плюнката де...). Правят читави неща момчетата, не може да се отрече!

Написа Дончо (www) на 16-Oct-2005 10:03


Е хубаво де, какво ще стане утре като близард вкарат във филтъра си да проверява дали случайно не ползваш Firefox, OpenOffice или Gaim и като ги ползваш те реже? Никога не можеш да разчиташ на proprietary софтуер, защото рано или късно ще ти го мушнат. Това че са написали нещо в "лицензното си споразумение" изобщо не значи, че то е законно или коректно спрямо потребителите.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 16-Oct-2005 10:39


Георги, излишна параноя според мене :). Като стане - ще му мислим.

Аз си мисля, че целта на Blizzard не е да го зачукат на потребителя, а да печелят и да правят акционерите си щастливи. Като такива те едва ли ще си позволят фриволности при избора си на пазарно поведение. Ти ми рисуваш някаква странна реалност, която ми се вижда доста имагинерна :).

Написа Дончо (www) на 16-Oct-2005 13:47


убеден съм, че близзард печелят много повече от безупречната си репутация на гейм-разработчик, отколкото биха спечелили от евентуална злоупотреба със извлечените данни. в края на крайщата правят това нещо само с цел да подобрят играта, да не говорим, че доколкото разбрах е официално упоменато в ЕУЛА, че могат да бъдат взети подобни мерки. Гуугъл също събират информация за search query-тата, които им подаваш, да не говорим за прословутите gookies. да не би това да прави услугата им по-лоша?
напълно съм съгласен с мнението ти за недостатъците на собственическия софтуер, но има много области, в които той е светлинни години пред свободния като възможности, и няма изгледи това да се промени в близките години, независимо дали на нас ни харесва или не.
тази новина не е чак толкова шокираща, след като доста други анти-чийтинг системи правят същото. даже една от последните български игри (не се сещам за заглавието), отказваше да се инсталира ако имаш зареден Deamon Tools, Alcohol и прочие софтуер за емулиране на сиди устройство, дори и да се опитваш да я качиш от оригинален диск. това вече е прекалено - така или иначе се появи кракната инсталация, и единствените ощетени от това действие бяха хората, които легално притежават играта и използват подобен софтуер.

не че съм кой знае какъв играч, но честно казано аргументите стоящи зад критиката ти към геймърите не звучат много сериозно, идващи от човек, който гледа телевизия.

Написа васил на 16-Oct-2005 14:47


OffTopic
Имаш малък бъг в дневника, посления постнат комента или по-точно инфото за този който го е постнал е италик.

Написа MacTeP на 16-Oct-2005 17:58


При мен изглежда наред, всички са еднакви.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 16-Oct-2005 18:31


MacTeP-а е прав за бъгчето.

Написа Роберт Иванов (www) на 16-Oct-2005 22:24


Това вчера и аз го видях, но се получаваше само когато постваш нов коментар. Иначе се виждаха всички както трябва.

Написа Коко на 16-Oct-2005 22:50


Изпращам ти на мейл-а 2 скрен шота как изглежда с IE с всички ъпдейти под WinXP SP2.

Написа MacTeP на 17-Oct-2005 06:37


Проблема е в експлорера, нямам намерение да правя хакове, за да заобикалям някой от многото проблеми в този бъгав и древен браузер. Във Firefox, Opera, Safari и Konqueror няма грешка.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 17-Oct-2005 07:37


не е баш така ;)
пращам ти шотове със Firefox

Написа Роберт Иванов (www) на 17-Oct-2005 11:04


Аз съм с firefox и пак така се виждаше.

Написа Коко на 17-Oct-2005 11:21


Мда, това да ми е за урок... Грешката беше при мен, вече е оправена, просто изтеглете отново CSS-то (shift+reload).

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 17-Oct-2005 12:35


Евала, че не играеш игри
аз обаче съм Blizzard фен и си пуцам Warcraft с FireWall :D

Написа nicknames на 08-Jun-2006 18:08


Събота, 15 Октомври 2005

Вдъхновен от вчерашните писания за игри ;), днес си свалих SuperTux, и го минах половината. Jump'n'run са ми любимите игрички още от едно време и май ще трябва да извадя старите архиви /ако още се четат дисковете/, да пусна един DosBox и да здраво да запуцам Duke Nukem I-II-II, Keen Commander и още няколко подобни, на които в момента не си спомням имената. Даже няма и да и да ги бъзикам, просто ще си припомня старите умения :-)

[ Коментари: 1 ]
Коментари

Яки!
Ех, спомени ме налегнаха...

Кeen 3, 4, 5 - всички ги изпопревъртях навремето. Ама съм геймър и аз!

Написа Дончо (www) на 17-Oct-2005 11:24


Неделя, 16 Октомври 2005

Довърших SuperTux-а, а останалото време се отдадох на спорт гледайки първо Ф1 в Китай, после FightClub по Евроспорт и за завършек финала на Снукър Гран При в Престън. Не очаквах Рони О'Съливан да го бият като тъпан, но съм доволен, защото наблюдавах на живо как се прави история с четирите поредни сенчъри брейка на Джон Хигинс.

[ Коментари: 5 ]
Коментари

Истинските игри :)
На superTux миналата година стигнах до бонус нивата. По-добро е от SuperMario, но е по-лесно.

Написа Илиян Бетовски (www) на 17-Oct-2005 09:55


В момента съм наполовина на bonus нивата, играта наистина не е трудна.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 17-Oct-2005 09:56


О, и ти си фен на снукъра значи. Жалко, че в последно време не успявам да гледам Евроспорт. :\ В тази връзка мога да ти препоръчам една игра, ако не я знаеш - http://www.celeris.com/games/vp3/. Не блести с кой знае каква графика, но физиката е невероятна, има поне 21 различни игри + снукър и 4 различни варианта на Eight Ball. Е, дано ти хареса. :)

Де да знаех къде мога да потренирам билярд из Пловдив поне. За Пазарджик съвсем съм се отказал. :\ Никъде не знам да има маси.

Извинявай, ако съм се отклонил от топика. ;)

Написа Ивайло Георгиев (www) на 17-Oct-2005 11:50


Спортът е хубаво нещо, само не прекалявай, за да няма контузии. :)

Написа Бобсън на 17-Oct-2005 13:21


Ще внимавам да не падна от мекия фотьол с две възглавници, на който "спортувам". Също ще внимавам и за мускулна треска на пръстите предизвикана от дистанционното :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 17-Oct-2005 14:45


Понеделник, 17 Октомври 2005

Един от най-дразнещите начини за провеждане на разговор по е-майл, е когато някоя от страните държи да отговаря НАД написаното от другите. Това се нарича top posting. Дразнещо е защото нарушава начина на четене, освен това показва, че правещият го е начинаещ и го мързи да си настрои гадния емайл клиент (Cough, Outlook...). Комуникацията по е-майл, не е комуникация по Instant Messanger и "изговореното" трябва да се чете и да се разбира. Което означава, че е хубаво преди да отговорите да се постараете за 5 секунди да оставите само важните части на писмото, на които всъщност отговаряте и да напишете *ПОД ТЯХ* отговора си. Ето пример, вижте следния разговор и ми кажете, лесно ли се чете?

О: Да, но губи времето на всички, които след това ще го четат, включително и твоето!
В: Да, но ми спестява време когато отговарям!
О: Защото пречи на нормалното четене. Не сме китайци.
В: Защо? На мен така ми е по-удобно да отговарям?
О: Не, не трябва!
В: Трябва ли когато отговарям на е-майл, да пиша над текста?

[ Коментари: 20 ]
Коментари

Хм, ако е в пощенски списък може и да е полезно, но за лична кореспонденция в никакъв случай не е.

Основната причина е, че знаеш за какво става дума и не се налага да четеш всичко.

Написа Bogomil на 18-Oct-2005 08:36


Не мога да се съглася с това - в един email важната част трябва да е най-отгоре (в този случай това е отговора). Следва предишната комуникация за да може 'събеседника' да се ориентира за какво точно иде реч.

Написа Angel на 18-Oct-2005 08:37


@Angel: и как ще се "ориентира" ако не е китаец и не са го учили от малък да чете отпред назад?

@Bogomil: Абсолютно не съм съгласен. Прочети какво съм написал за прочитането, на това което е написано и се замисли дали "знаенето за какво става дума", ще важи десет дни след като е проведен разговора и искаш да си припомниш какво сте си говорили. Освен това е-майла не е IM и спокойно можеш да отделиш 10 секунди за правилно форматиране.

Въпрос и за двамата, лесно ли се чете написания по-горе диалог между приятели в личната им поща, където "полезната" информация е ОТГОРЕ?

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 18-Oct-2005 08:48


Това религиозен флейм ли ще е :) ?

Истината е, че има фенове и на 2-та типа писане. Все едно да спорим кое е по-хубаво с бирата - пържени картофки със сирене или панирани пилешки хапки.

Аз лично ползвам и 2-та начина - когато ми се налага да коментирам в нишки с top-posting, тогава и аз топ-постя. Понякога от чиста злоба правя копи/пасте от разговора по-долу, индентвам го и шибвам една вертикална черта, така че да изглежда като нормален mail thread.

Не крия обаче симпатиите си към bottom-posting с plain text. Това е *задължително* за newsgroups и за дълги mail threads. Както и да не оставяш голямо парче (аз му викам - лайно, ще ме прощава собственика на този блог) от текста, който не ти е нужен "отзад" само ей-тъй - шоу да става.

Мдааа, много може да се изфлейми по темата, много!Но... да не се правя на светец - както казах, и аз правя top posting.

Написа Дончо (www) на 18-Oct-2005 09:55


Интересна е темата, но на мен ми по-интересно ЗАЩО тези имейл клиенти са така по default. Нали разбираш, че ако ми се наложи да променя, каквото и да било на 300 РС-та из цялата страна, най-вероятно ще се пенсионирам преди да приключа :)))

Написа Todor на 18-Oct-2005 11:17


Защото настройките по подразбиране са правени от малоумници :) Само си припомнете изпълнение да JavaScript и други подобни дивотии...

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 18-Oct-2005 11:24


Според мен, при корпоративна кореспонденция, това е по-удобния начин. Когато за получатели имаш например 50-ина user-и и на всеки такт правиш reply all за да ги държиш в/на течение, по-лесно се ориентираш. Това мнение може да е свързано и с навика разбира се.
За 'разговор' обаче, както си обявил, с сигурност е по-добре да се отговаря след.

Написа Todor на 18-Oct-2005 11:46


Добре, М$ като са малоумници и Нетскейп ли са такива? Ти си най-умен, айде. Знаем, че си и скромен :-р

Написа Коко на 18-Oct-2005 12:40


Е то е ясно, че последното е вярно :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 18-Oct-2005 12:41


Жоро, по принцип си прав, че е против натуралния начин на четене, когато отговаряш над въпроса, но аз също мисля, че за лична кореспонденция е много по-лесно да отговориш над съдържанието на писмото. Гмейл съшо прави така по подразбиране когато отговаряш на писмо. Аз ползвам еволюшън и той също слага маркера на първия ред на отговора.
Като цяло си прав, че повечето хора са мързеливи и дори може да не погледнат какво пише под цитата. Мен няколко пъти ми се е случвало, професори да ми отговарят на писма с: "Не ти получиш отговора, би ли го пратил отново".

Определено мисля, че лична кореспонденция се води по-лесно с топ постинг. Свързвам го с това, че когато продължиш четенето на една книга, искаш да отвориш директно на страницата до която си стигнал, а не да прочетеш всичко наново или да трябва да прелистиш всички страници до тази, до която си бил стигнал.

Жоро

Написа Георги (www) на 19-Oct-2005 05:07


Е трябва да си доста извратен представител на европеидната раса за да ти е по-удобно да четеш от дясно-наляво и отдолу-нагоре.... другите аргументи са излишни....

Написа MiCRoPhoBIC (www) на 19-Oct-2005 05:43


Извращенията са част от шаренията на живота. Веднага щом започнем да пишем от ляво на дясно, предполагам, че и чуваемостта/видимостта ще се подобри :)))

Написа Todor на 19-Oct-2005 05:54


Освен с проследяване на смисъл има още няколко аргумента в против топ-постинга:

1. Поставяне на отговора в контекст:
О: Ще й го тура на майка ти на масата посредата на хола ще й то сложа!
В: Тате, това защо го купихме? Къде ще го сложим?

Също така, когато има и зададени няколко въпроса в едно писмо, отговорът на всеки от тях е логично да се намира под него, а не всички отговори да са отгоре на въпросите.

2. Връщане в разговора. Топ-постващите вероятно нямат толкова кореспонденция, че като прочетат отговора са наясно с въпроса, който са задали и с етапа, до който е стигнал разговора.

Има и още много неща да се желаят в ел. кореспонденция като ползването на plain text, изрязването на ненужните части от писмото и други.
Всъщност и аз си мислех да напиша за това и може да го направя, ако се ядосам достатъчно.

Написа пейо (www) на 19-Oct-2005 06:20


Жоро много си прав.
Описаното от теб поведение е вредно, зло и т.н.
И въобще не ги слушай тез одумници дето минават с "да, но обаче". Не за друго, но не са прави.

Само не разбирам какво общо имат китайците?

доколкото знам и тяхната писменост е отгоренадолна, но може и да бъркам...

Аз напоследък съм почнал да ги замерям разни прегрешаващи по тоз начин с rfc1855... или дали пък не беше с 1588...

Написа Бобсън на 19-Oct-2005 11:15


Още по темата, като гледам хората са съгласни с мен :)

http://www.zipworld.com.au/~akpm/linux/patches/stuff/top-posting.txt
http://catb.org/~esr/jargon/html/T/top-post.html

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 19-Oct-2005 20:23


И аз бях попаднала преди време на подобно текстче в подпис в една нюзгрупа:

A: Because it messes up the order in which people normally read text.
Q: Why is it such a bad thing?
A: Top-posting.
Q: What is the most annoying thing on usenet and in e-mail?

Написа Ирина Марудина (www) на 20-Oct-2005 11:28


@Ирина: горният разговор е свободен превод на точно този диалог, който си цитирала :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 20-Oct-2005 12:59


Не виждам нещо кой знае колко странно в този способ. Непрекъснато навлизат нови тенденции и ние трябва да свикваме с тях, а не еднолично да им се възпротивяваме. Не е трудно да четеш отдолу на горе, просто твърдоглавите или ограничените отказват да го направят.

Написа galina_jordanova@abv.bg на 15-Nov-2005 07:49


Хайде ти бъди "напредничава" и чети ако искаш отдолу нагоре и отдясно на ляво, пък аз ще си остана нормален и подобно идиотски написани писма просто ще ги игнорирам.

Подобни напредничави хора, да се запишат в няколко списъка и да пробват футуризма си при 500 писма и горе-долу стотина теми на ден, тогава ще си говорим отново...

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 15-Nov-2005 08:26


Сега се сещам за едно (единствено) предимство на топ-постинга. Ето кое е то: Ако имаш мобилно устройство, то синхронизира със сървъра ти обикновено само първите 2 КБ от писмото. Ако искаш цялото писмо, то тогава трябва експлицитно да му кажеш да ти го свали цялото (което си е допълнителна работа).
Ако постващите са свикнали да правят топ-постинг обаче, това не е проблем, защото тогава техният отговор е първи, след това е останалата част от разговора, която обикновено ти вече си чел.
За друго предимство обаче не се сещам...

Написа Дончо (www) на 17-Nov-2005 12:08


Вторник, 18 Октомври 2005

Arenabg отново се опитва да прави това, което дълго време някои от т.н. "фрийта" се мъчеха да направят, а именно да накарат лузерите да им плащат за да имат достъп до колекциите им от чужда продукция. В момента за да точиш нещо от арена трябва да пратиш два смс на обща цена 4 лв. (без ДДС), което е доста нагло от тяхна страна. Има една поговорка с чужда пита, помен правиш. Особено е валидна в случая, първо защото съдържанието, за което искат пари не е лицензирано и второ поради особеностите на BitTorrent протокола на тях не им коства нищо разпространението, защото ползват трафика на лузерите. Съвсем отделен е въпроса, че голяма част от съдържанието в т.н. Арена е качено от самите лузери.

Наглостта на Арена изобще не учудва, при условие, че банерите за предизборната кампания на Бат' Бойко са из Дата.бг и някои други "фрийта". Борим се с "пиратството" ама не съвсем. Така де, публична тайна е кой стои зад пичовете на пл. Славейков.

[ Коментари: 10 ]
Коментари

Ами те, като собствници на предлаганата от тях услуга могат да си сложат каквато решат цена. И го правят. Чуденката ми е друга - ще се усети ли масата, че им искат пари за нищо. А че ще плащат мога да се хвана на бас, малоумници дал господ. И то по много дал. Дали това ще доведв до 'децентрализиране' и ще се напоявят тракери по нашите ширини. Не, че мининова или пайрътбей не вършат работа.

Написа Борис Йорданов (www) на 19-Oct-2005 10:29


Георги всичко това е така ,само само дето "торентите" им не се плащат(не че ги защитавам, но реално това няма как да стане защото ти може да си запишеш торент фаиловете и да си сваляш когато ти скимне без да посещаваш арена.бг)
Тази не скромна сума е за някакви каталози които са на техния сървър и не са с BitTorrent протокол.И все пак е нагло от тяхна страна.

Написа Михаил на 19-Oct-2005 10:58


Хм, не съм сигурен дали това не утежнява нещата законово.
Във всеки слуачай, ако някой започне да съди арената за нарушаванена авторски права, ще може да изисква сумата, която те са спечелили от SMS-ите.
Мисля, че се оливат. Не стига, че индиректно печелят от този си тип сървъри, а сега искат и директна печалба.
Да не говорим, че хората оставят и обратна следа кой какво е искал да тегли.
Крайните погазвания на закона, обаче ще доведат до крайни закони. Просто виждам колко се улеснява прокарването на някоя простотия в парламента в името на по-голямото благо.

Написа ал_шопов на 19-Oct-2005 10:59


Един от администраторите в Арена беше писал във форума им, че малко след премахването на безплатната регистрация са били получени над 400 смс-а. Не мога да го намеря постинга, може би разумно са го изтрили. Така че момчетата са яко на далавера.

Написа Петър на 19-Oct-2005 11:00


Абе да мрат, може и без тях. Добавената стойност на услугата им е толкова малка, че ги храни единствено невежеството на потребителите им.
Който иска, може да се сдобие с такива файлове в p2p мрежи, има такива с анонимност в дизайна си, дори и с шифриране на съдържанието на възлите (freenet например...)
BitTorrent е прекрасен за споделяне цената на трафика. Това е ценното на торентите. И просто ме е яд, като разни подобни измисльовци прецакват леко нещата, като налагат аналогията "о, торенти, значи пиратство"... блях.
Та ползвайте BT, но не и арена ;)

Написа Ясен Праматаров (www) на 19-Oct-2005 13:05


Георги ти много присърце си го взел. Като има тъпаци да плащат за въздух нека плащат тебе кво те ебе? Па иначе тракери да искаш. Аз лично арена не я ползвам от доста време, понеже са изфилтрили целия ни доставчик, невидиш ли нашите крадяли от тях и качвали в локалния ни тракер. Абе деба мама ви тъпа, кое е ваше?

Написа freax0r на 19-Oct-2005 15:42


Има още една пулична тайна за арена - който не си плаща за достъп до тях му върви със < 1кб/с :)
Незнам дали някой е чувал нещо по въпроса, но при мен е така тъй като евро-то не си плаща за това...

Написа Валяк (www) на 19-Oct-2005 20:33


Арена откакто станаха торенти не ги ползвал. Те ще ми казват на мен колко аз да съм свалял и колко да сък качвал. Ами да си гледат работата... Сега пратено станало... дреме ми. Като има тъпаци да им плащат... Дано поне някой да ги осъди, че да им дойде акъл на хората в БГ, че не може да си правиш ти каквото си искаш...
Има си закони все пак ;(

Написа MacTeP на 19-Oct-2005 21:10


Ако се замисли човек май цялата пукотевица с free server's в БГ zone не беше заради изборите, бат Боико или нелицензирани software and media files ??
доиде и по new time ... sms=$$
от друга страна аз също направих локален торент (без sms естественно) ми надуха ми главата user's .. моя скромен ТРБ и половина бил много old :(

Написа samyil (www) на 19-Oct-2005 22:41


ArenaBG не очакват, че всеки българин е готов да плаща по 4 лева без ДДС на месец. Именно затова отскоро те предлагат нов вид услуга на местните доставчици, а именно изграждането на локални, автоматично управлявани mirror сървъри, които кешират на местно ниво около 5-10% от последните попълнения в каталога им. Срещу сума, малко по-голяма от половината искана от крайния потребител, доставчикът ще може да предложи на потребителя локални скорости на теглене от последните файлове в архива, както и постоянен Супер Потребител-ски статус. Така че ако вашият доставчик е готов да игра по правилата им, на вас няма да се наложи.

Въпреки наглото незачитане на закона и комерсиализация на пиратството в очите на потребителите и закона, не очаквам скоро да има каквото и да е раздвижване от страна на НСБОП и компанията. МултиГруп-ския гръбнак на ArenaBG скоро няма да се пречупи под напора на гореописаните организации. Нито на спонсориралите кампанията на БСП HomeLan, a.k.a. Data.Bg. И т.н. Пиратството в българия отдавна не е просто начин на живот, а държавна политика. Не забравяйте това.

Написа RaynerApe (www) на 20-Oct-2005 06:37


Сряда, 19 Октомври 2005

Преди време си купихме мини Mpeg4 камера, но чак днес се наложи да свалям от нея филми. Камерата е Samsung Miniket VP-M110. Има чудесни възможности, а най-благото в нея е, че фърмуера и е Linux :) Повече за камерата може да прочетете отваряйки следните връзки:

Samsung Miniket VP-M110 (внимание Flash!)
LinuxDevices - Device Profile: Samsung Miniket multi-function diskless camcorder
Preview: Samsung Miniket VP-M110

Вече бях прочел тук-там, че камерата използва някаква модификация на Mpeg4 кодека и ми стана доста интересно защо Samsung са извършили глупостта да не спазят утвърдения стандарт и то точно в устройство, на което фърмуера е Linux? С идиотщината която са извършили, кажи речи всеки player има нужда от нещо допълнително, за да работи с видео файловете създадени от Miniket.

Например любимият ми MPlayer при опит за гледане на филм сниман с камерата, показва следното съобщение:

Playing SMOV0001.AVI.
Cache fill: 0.00% (0 bytes) AVI file format detected.
VIDEO: [SEDG] 720x576 24bpp 25.000 fps 6140.2 kbps (749.5 kbyte/s)
==========================================================================
Opening audio decoder: [alaw] aLaw/uLaw audio decoder
AUDIO: 22050 Hz, 2 ch, s16le, 352.8 kbit/50.00% (ratio: 44100->88200)
Selected audio codec: [ulaw] afm:alaw (uLaw)
==========================================================================
vo: X11 running at 1280x1024 with depth 24 and 32 bpp (":0.0" => local display)
==========================================================================
Cannot find codec matching selected -vo and video format 0x47444553.
Read DOCS/HTML/en/codecs.html!
==========================================================================

След това съобщение се чува само звука, но видео няма никакво.

Потърсих из нета и бързо намерих решението, което се оказа доста елементарно. Достатъчно беше да окажа в конфигурацията на MPlayer, че формата 0x47444553 е mpeg4, и за да се гледа трябва да се ползва, някой от mpeg4 драйверите.

Това се прави като във файла файла ~/.mplayer/codecs.conf или /usr/local/etc/mplayer/codecs.conf /ако искате да настроите конфигурацията за всички потребители/ трябва да добавите реда format 0x47444553 при описанието на драйвера ffodivx.

Ето извадка от файла codecs.conf (и само patch за codecs.conf), който при мен работи:

videocodec ffodivx
  info "FFmpeg MPEG-4"
  status working
  fourcc FMP4,fmp4
  fourcc DIVX,divx
  fourcc DIV1,div1 divx
  fourcc MP4S,mp4s  ; ISO MPEG-4 Video V1
  fourcc M4S2,m4s2
  fourcc xvid,XVID,XviD,XVIX
  fourcc DX50,dx50,BLZ0 DX50
  fourcc mp4v,MP4V
  format 0x4
  fourcc UMP4
  fourcc 3IV2,3iv2  ; 3ivx Delta 4
  fourcc DXGM
  format 0x10000004  ; mpeg 4 es
  format 0x47444553  ; Support for Samsung Miniket VP-M110 
  driver ffmpeg
  dll mpeg4 ;opendivx
  out YV12,I420,IYUV

Използвайки така модифицирания codecs.conf си пуснах видеото и при MPlayer под OS X, като просто копирах файла в /usr/local/etc/mplayer/. По този начин проработи и конзолният MPlayer, които съм си компилирал сам и MPlayer OS X.

Ако някой знае как да "подкарам" видеото и с Xine под Linux и VLC под OS X, да казва.

Добавка от 24.10.2005

Тъй като файловете са си стандартен DivX, оказва се че е достатъчно да се смени идентификатора във файла, за да може да се гледа с всеки плеър разбиращ от DivX. Това може да направите като отворите avi файла със шестнайсетичен редактор и замените текста SEDG с DIVX. Ако имате инсталиран perl, може да използвате следната команда:

perl -pi -e 's|SEDG|DIVX|m' *.AVI

Тази команда заменя SEDG с DIVX във файлове с разширения .AVI в текущата директория.

[ Коментари: 5 ]
Коментари

Качи някъде едно кратко клипче за тестове, пък ще видим.

Написа Н.Пепелишев на 21-Oct-2005 16:10


Защо се опитваш да се справиш със симптомите на проблема, а не го решиш генерално? ;-) Ако само това му е грижата взимай hex редактора, firmware на камерата и смени този така зловреден низ. Ако ли пък поради някакви причини това решение не става (силни крипто проверки, etc), доколкото виждам, чрез проста промяна на 4cc-то в avi файла този ти проблем се решава... Това 0x47444553 не ми изглежда случайно избрано. Да видим сега дали Fjalar Ravia е имал успех...
47|44|45|53
G |D |E | S
Или както още е известен този кодек - SEDG. Най-вероятно FourCC го взима наобратно заради endiannes. Да видим:
D |I |V |X
44|49|56|58
или 0x58564944, което според мен e FourCC на XVID.
Доколкото виждам mplayer разпознава и XVID и DIVX като формати за "FFmpeg MPEG-4", така че в случая и s/SEDG/DIVX/ ще ти свърши работа, и s/SEDG/XVID/. Малко предизвикателство представлява фактът, че тази последователност от байтове се среща на две места във avi файловете - на отмествания 0x70 и 0xbc. Не ми се рови защо е така, предполагам, че второто е свързано с аудиото. Мисля, че с малко опит и грешка ще се разбере кое е правилното място/комбинация за подмяна. А, divx и xvid също вършат работа ;-)
Което означава, че просто трябва да напишеш 1..n редово програмчЕ на $favorite_programming_language за import/postprocessing на филмите ти и...
happy hacking!

Написа Христо Еринин на 21-Oct-2005 23:36


Мерси, Христо ще пробвам да заменя идентификатора във файловете, да видим дали ще стане (би трябвало!).
Ако наистина помогне, ще съм супер доволен защото няма да се налага да прекодирам всеки път файловете. А Самсунг заради тази селяния със сменения идентификатор заслужават едно голямо GFY!

Пратих писмо на един от разработчиците на MPlayer и той вече ми отговори, че има по-добър patch за да се поддържа Самсунга и то именно с добавяне на SEDG идентификатора към fourcc.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 22-Oct-2005 10:24


Второ мерси за Христо! Ето какво използвах:

perl -pi -e 's|SEDG|DIVX|m' S*.AVI # Replace SEDG with DIVX in S*.AVI

and voila, it is working!

Тази команда сменя SEDG с DIVX във файловете с имена S*.AVI

С тази промяна във файловете, всички плеъри работят и филмите направени със Самсунга могат да се гледат и чуват :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 24-Oct-2005 08:31


There is no such thing as SEDG codec. Samsung in their infinite wisdom, put SEDG indentifier instead of DIVX in the files. The files are encoded with standart DivX codec.

Basically, to watch movies shoot by Miniket in any player that supports DivX, it is enough to edit AVI file in some HEX editor, replaceing the text SEDG with DIVX (it is found 1 or two times in the first 1Kb of the file).

Hope this helps english speaking visitors of this page.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 16-Mar-2006 19:24


Четвъртък, 20 Октомври 2005

Спокойно може да не четете по нататък. Дори на мен ми се завъртява главата опитвайки се да проследя какво чудо извърших днес.

Всичко започна с един акумулатор.

Оставил съм отворена врата на Спотиджа и акумулатора ми паднал. След което заради собствената ми глупост/ентусиазъм се наложи да обиколя четири пъти София, за да се оправя с всичко. Имах добър план, но много сложен и това естествено се отрази в броя на километрите, които навъртях. Свърших доста задачки, но за съжаление свършеното беше само 80% от планираното.

Факта, че в момента съм с две коли донякъде беше в моя ползва докато не реших, че мога едновременно да сменя акумулатора на Спортиджа, да взема от Киа щората за багажника, която съм забравил, да мина на преглед с CC-то /не успях заради данъка/, да си платя данъка на колата /не успях/, да открия сервиза на Киа /не успях/, да оставя CC-то за пастиране и измиване и като връх на всичко да проведа сменянето на акумулатора под светлината на фенерче, защото в гаража е преебана ел. инсталацията и няма ток.

Отделно, че сутринта ходих два пъти за инструменти, защото имах само отверка и клеща, а в първият комплект, който купих ми липсваше един ключ. За пастирането ходих три пъти до автомивката, за да сменям началния час, защото просто не ми стигаше времето. Взимайки CC-то сутринта от НДК (след като установих, че нямам акумулатор в Спортиджа), едната гума беше спаднала и извадих късмет, че гумаджийте вече работеха, та се оправих и с това. За акумулатора ходих три пъти - първият път взех един, който се оказа по-дълъг и не влизаше, вторият път вече уцелих и трети път отидох, за да проверят дали зарежда. За по-пълна картинка ще спомена, че автомивката е на НДК, акумулаторите са в Люлин, Киа са в Студентски град, прегледа е на изхода на София на Цариградско шосе, за данъка ходих в клон на ДСК в Младост 1, а сервиза на Киа, който така и не открих въпреки разкарването е в Хладилника.

Абе с две думи целият ден беше едно препускане, направо ум да ти зайде. Видях три катастрофи, мен щяха да ме блъснат един път. Добре, че Мариян беше с мен за компания и за да ме заведе до Люлин откъдето си купих акумулатор Монбат. След всичката пънкария, не успях да свърша дори малко от работата, която си бях намислил за деня.

Поука от целият ден: никога не се настройвай да работиш усилено, защото ще ти се случи нещо, което ще ти попречи да свършиш каквото и да е от началните планове, но за сметка на това ще ти се разкаже играта от глупости.

Накрая за малко да забравя, че съм оставил CC-то в автомивката и да се прибера у дома.

Все пак вече съм с нов акумулатор /старият трябва да се зареди/, купих си инструменти, CC-то е пастирано и изглежда страхотно, а дори успях и да отида на фитнес късно следобед :)

[ Коментари: 8 ]
Коментари

хехехе :) На всеки се случва да има гаден ден ;) Аз преди месец пък спуках една що годе нова гума(към 10000км) 2 пъти за 2 дни... като първия път нямах резервна, нямах ключ да отвия секретния болт, колата на баща ми беше в сервиз да и слагат газово и трябваше да правя една доставка на едно PC... ау забравих ли да кажа, че беше 10 часа сутринта в Събота? Та сигурно съм бил картинка обикалящ всички железарии в квартала да си търся ключ... Апък таксито как ме изгледа като му казах: "Карай сега където ти казвам, че незнам адреса където отиваме" и му метнах 3 кашона, 1 спукана гума и 1 топ телефонен кабел :)

Написа MacTeP на 21-Oct-2005 19:25


сигурен ли си, че трябва да плащаш данък за колата? доколкото си спомням, от тази година такъв вече няма, а на негово място се появиха винетките.
или имаш предвид някакъв друг данък?!

Написа Nick Angelow на 21-Oct-2005 20:17


Винетките замениха пътния данък. Данъка за колата е нещо съвсем друго и за съжаление не е отпаднал. Имам да им давам към 230 кинта /за 110 конски сили с катализатор е толкова/, мамицата им :(

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 22-Oct-2005 10:19


Какво да ти кажа Жоро, аз имам да давам и за 1-2 години назад, а моя е още повече :(

Написа Николай Недялков (www) на 23-Oct-2005 18:47


Нямаш ли кабели да запалиш новата кола с помощта на Пежото? И аз имах същия проблем, бях оставил лампа в купето да свети 3 месеца, и после се чудя защо не работи централното :). След като запали оставяш я така на празех ход, или се возиш с нея около час и всичко трябва да е тип топ ;)

Написа Мартин Душков (www) на 24-Oct-2005 10:24


Нямах кабели за съжаление :( иначе този номер с подаването на ток от друг акумулатор го знам. Нищо де, сега имам и кабели и резервен акумулатор :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 24-Oct-2005 10:38


Сервиза на КИА - стигаш до хладилника от черни връх,завиваш на светофара в дясно на кръстовището и караш към иван вазов(мисля се казваше квартала) по ул. Сребърна... има една бензиностанция отляво и точно след нея пресечка(първата от ляво), завиваш там и после гледаш за пресечка в дясно(мисля че беше първата), сега ще дам линк към бг-мапс.


http://bgmaps.com/map.asp?sid=4fb7e01491a05e454107255677e 6dd23&city=sofia&str=%D5%CB%C0%C4%C8%CB%CD%C8%CA%C0&num=&grid=m5k&Map43_31.x=5&Map43_31.y=45&maxnearest=5&nType=23&oName=&oType=9

ако не е на първата е на втората, забравил съм вече...

Написа Валяк (www) на 24-Oct-2005 10:53


Аха, с това описание ще ги намеря!

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 24-Oct-2005 11:05


Петък, 21 Октомври 2005

Днес е ден за жълтория. Написаното по-нататък да се чете само от 18+ годишни.

Новината за феновете на БигБрадър 2 е, че един от участниците, който организаторите представят за "софтуерен инженер", най-вероятно не е точно такъв. Ето филм, който показва другото му лице. Добро доказателство за невярващите.

Какво ме интересува мен ли? Нищо особено, просто ми е странно, защото сигурно по някое време щяха да извадят този факт с цел да си повишат рейтинга. Забавното е, че "шоуто" го гледат разни невръстни идиотчета, а организаторите едва ли отчитат този факт.

[ Коментари: 31 ]
Коментари

Мда, прекрасно доказателство как всичко е предварително нагласено с една единствена цел: колкото се може повече СМС-чета от по 1 лв да се получат на правилните телефони.

Направи ли ви впечатление колко МНОГО правописни грешки има на страницата, която е "представителната" за предаването? Не е истина направо - все едно текстът в страницата е писан от 12 годишен 6lyokavit4ar.

Написа Дончо (www) на 24-Oct-2005 11:54


Да, направиха ми впечатление ПП-тата. Аз не че пиша особено грамотно, но в профилите на участниците има очевадни грешки.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 24-Oct-2005 11:55


http://bigbrother.bg/forum_replies.pcgi?forum=2&post=53936

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 24-Oct-2005 13:44


Хм, всъщност софтуерист и порно актьор не са взаимно изключващи се, забравяш един добър наш познат, дето ти е и адаш :) (само дето той още не се води професионалист :) )

Написа Васил Колев (www) на 24-Oct-2005 18:02


Нема лошо, ама той не е софтуерист. Ей това е проблема :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 24-Oct-2005 18:04


Има нещо сбъркано - май е хардуерЪен инженер :)

Написа Любо на 24-Oct-2005 18:26


Мани и аз се сетих за ония тънкопишковец с партизанското име desync.

Написа freax0r на 24-Oct-2005 19:35


Софтуерист е бре, програмира като луд :) А и на практика не се е занимавал с хардуер от бая време, да не кажа, че не знам за такъв случай.

Написа Васил Колев (www) на 24-Oct-2005 20:01


desync е смотан! :-) Освен това се преравнява с проститутките (снима се в порно за да стане известен), даже и под тяхното ниво слиза, защото те печелят пари.
Колко изразително си личи колко е комплексиран от 'звездното му UniBG интервю' http://www.unibg.org/site/interviews/show.php?UniBG=xaZxXerzbQZ93i1U6BbQCiEn&num=4
Възхищавам се на героизмът му във воденето на войни в А ЕР СИ чрез сабарящият хЪбове саморъчно сглобеният от него 'HTTP proxy IRC clone generator'.
Аз често препрочитам това интервю, с едничка мисъл за него в главата:
"Колко си проооооооооооЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗд!"

Написа CaT_MaN на 24-Oct-2005 22:02


Нещо темата ти е изчезнала от техния форум.

Написа Горанов на 25-Oct-2005 07:25


В виж ти, колко интересно! Вярно са изтрили темата. Е, това го приемам за потвърждение от тяхна страна, че съм прав.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 25-Oct-2005 07:26


Наистина са махнали темата, снощи я имаше защото я четох и днес исках да видя докаде е стигнал разговора, но вече я няма, колко интересно ... ?

Написа MHz на 25-Oct-2005 08:04


Да, изтриха темата, но това не могат да го изтрият:
http://www.dnes.bg/article.php?id=1496

Написа Илиян Бетовски (www) на 25-Oct-2005 08:40


тц тц
http://dnes.bg/article.php?id=14967

Написа Горанов на 25-Oct-2005 08:53


Нова тема:

http://bigbrother.bg/forum_replies.pcgi?forum=2&post=55350

Д� � видим дали ще изтрият и тази...

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 25-Oct-2005 10:29


Я! Дал съм грешен и непълен линк, който води до съвсем друга статия

Написа Илиян Бетовски (www) на 25-Oct-2005 10:35


не, не коректна си е връзката към днес.бг

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 25-Oct-2005 10:40


Ха, знаех си, че не е чист :)

Написа cable на 25-Oct-2005 11:50


Може би ще има повторение на филма:
http://www.eurotv.com/7aspp.htm

Написа CaT_MaN (www) на 25-Oct-2005 12:31


Това не е ли самият филм?
Чрез проследяване на заглавието може да се открие псевдонима на Иван и участията му в други филми (ако има такива)
http://www.imdb.com/title/tt0313966/fullcredits

Написа CaT_MaN на 25-Oct-2005 12:43


Ако обърнете внимание, в профилите е написано, че е запазен оригиналния правопис на участнците

Написа Manafa на 25-Oct-2005 14:18


А бе прилича на него ама дали наистина е той а?

Написа toko на 27-Oct-2005 14:20


Мирише на боб, изглежда като боб, трябва да боб.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 27-Oct-2005 14:47


*Запазен е оригиналният правопис

Написа asdasdasd на 28-Oct-2005 17:10


Zdravei Georgi,

Az svm sestrata na Ivan ot BB2, za kogoto razprostraniava6 tozi film. Estestveno - tova ne e toi. V nachaloto mi be6e sme6no, posle malko sku4no, sled tova prekali(tova poslednoto se otnasia i za drugi ot tozi forum).

Sega, sled kato ve4e znae6 otgovora na vaprosa dali e toi - "NE", molia iztrii informaciata ot saita si ili go smeni s ne6to ot rada na "vij kolko mnogo prilicha tozi na Ivan ot BB", za6toto ne samo 4e e kleveta no sv6to taka e nakazuemo da se pripisva pornografski material na nevinni hora. Za umi6leno zlepostaviane s nepravdopodoben pornografski material moga az, drugi rodnini ili toi samia da te svdim i da spe4elim deloto, kakto i da osvedomim nastoia6tia ili sledva6tia ti rabotodatel.

Ot CV-to ti razbiram, oba4e, che si malko malvk i sigurno ne dobre osvedomen za tezi ne6ta, zatova te preduprejdavam s dobro. Darja oba4e, da poslu6a6 saveta mi i nezabavno da iztrie6 nabejdeniata si, 4e tova e Ivan kakto na website, taka i na link-a kvm nego, <title>, vsi4ki imena na snimkite i drugi html irazi svdvrja6ti imeto na Ivan, koito si upotrebil v konstrukciata na saita.

Sv6to taka, sled kato ve4e si nanesvl niakakvi 6teti niama da e lo6o da se izvini6.

Ako ima6 dopalnitelni vaprosi moje6 da se svarje6 s men po e-mail.

Написа Lucy на 28-Oct-2005 20:18


Опитай пак на български този път. Не съм длъжен да чета маймуница и китаица.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 28-Oct-2005 20:21


Georgi,

Opitai da pro4ete6 predi6nia mi komentar pak. Kogato izpolzva6 funkciata za dobaviane na komentar pi6e, 4e triabva de e na kirilica ili angliiski. Za svjalenie ne razpolagam s kirilica v momenta, no bih ti go prevela na angliiski ako tova bi pomognalo da razbere6 kakvo iskam da ti kaja.

Написа Lucy на 28-Oct-2005 20:30


Повтарям за по-сигурно, че ще бъда разбран - говоря български и английски. Чета български написан на кирилица и английски написан на латиница.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 28-Oct-2005 20:52


Hallo Georgi,

This is my last attempt to make it clear to you (though I am sure you have already understood me pretty well) that it is illegal to spread compromising material about innocent people and even worse if the intention is to damage someone’s reputation. Since, you are doing this to my brother Ivan, I am kindly warning you to delete the false accusations from your website. If you continue with this ugly campaign, I would have no other choice than to start and win a low suit.

Despite my own irritation, I truly hope that you will demonstrate good manners by correcting your actions and apologizing.

Написа Lucy на 28-Oct-2005 21:30


Не виждам нищо незаконно в това да се сподели мнение. Не съм обвинил никой в престъпление, а също не виждам да съм уронил на някой репутацията споделяйки за него уронващ престижа му факт. Прочети внимателно какво съм написал и ми кажи къде точно съм обидил брат ти?

Със съдебни процеси не ме плашиш, по простата причина, че според мен нямаш основание за такива.

Хайде със здраве и гледай внимателно снимките...

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 29-Oct-2005 08:37


И още нещо.. Кажете ми, моля, коя е тази английска софтуеърна компания, която ще пусне свой служител да не работи цели 3 месеца?!?
NO COMMENT:-)

КИРИЛИЦА ИЗ НОТ ДЕД!

Написа Влади =) на 11-Dec-2005 22:26


Събота, 22 Октомври 2005

Цял ден по VH1 е Depeche Mode day. Заслужава си гледането.

Неделя, 23 Октомври 2005

Баща ми се прибра от Непал и донесе над 600 снимки, които е направил със цифровия апарат. Има страхотни снимки!

Тъй като утре има рожден ден, а тамошните цигани са му откраднали камерата го уредихме с Panasonic NV-GS17.

Камерата е съвсем прилична и е с може би най-много екстри от нейния ценови клас. За него особено полезно ще е 24 кратното оптично увеличение и малкия и размер.

Понеделник, 24 Октомври 2005

Информация веднъж сложена в интернет трудно може да бъде спряна! Особено когато е по някаква тема, която се вълнува хората. За пример може да послужи писанието ми в петък, по повод Ванката участващ в ББ2, който организаторите на шоуто май са вкарали с цел да има яко изшиване в ефир. Във форума на ББ, няколко пъти различни хора публикуват връзка към доказателствата и на следващия ден администраторите трият темите. Това обаче не попречи, подобни теми да се появяват в още десетина форума и хората живо да обсъждат избора на продуцентите на БатБрадър.

В момента специалисти издирват оригинала на филма, за да разберем под какво име се е снимал в него наш'то момче. Като го намерим ще видим и другите му филми (ако има такива).

[ Коментари: 7 ]
Коментари

Изтрити теми във форума на BB:

Ivan "programista"
http://www.bigbrother.bg/forum_replies.pcgi?forum=2&post=55340

bb2-цензура- иван -200000лв.
http://www.bigbrother.bg/forum_replies.pcgi?forum=2&post=55336

Иван е порноактьор /продължение/
http://www.bigbrother.bg/forum_replies.pcgi?forum=2&post=55350

Иван е лъжец!
http://www.bigbrother.bg/forum_replies.pcgi?forum=2&post=54294

ИВАН - ПОРНО АКТЬОР!!!
http://www.bigbrother.bg/forum_replies.pcgi?forum=2&post=56129

Актив ни връзки:

Фенове на Биг Брадър търсят приликата между Иван и порноактьор
http://dnes.bg/article.php?id=14967

Иван от Биг Брадър е бил участник в порно филм
http://www.kazanlak.com/forums/viewtopic.php?p=2339

ВАЖНО: Иван от ББ2 е порно актьор!@?? (18+)
http://bigbrotherfans.info/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&p=209661

http://www.saga.duma.bg/phpBB2/viewtopic.php?t=1513&postdays=0&postorder=a sc&start=210

http://forum.data.bg/viewtopic.php?t=557196&postdays=0&postorder=asc&start =200

http://forum.dnes.bg/viewtopic.php?t=1505

http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=50427.795

http://www.evrocom.info/invision/index.php?showtopic=33010&st=580

http://www.gfy.com/showthread.php?t=532292

http://www.tuning.bg/forum/viewtopic.php?t=22373

http://www.stark-net.net/forum/index.php?showtopic=3044

http://www.radiovitosha.com/punbb/viewtopic.php?id=8074&p=2

http://www.krechetalo.com/index.php?showtopic=72182&st=0

http://hardwarebg.com/forum/showthread.php?p=692180

http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=50427.795

Имам връзки към още десетина форума, някой от които за съжаление не са общо достъпни
защото са на някакви phree-та.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 26-Oct-2005 09:02


Ами не може така да подкопаваш реномето на едно от най-добрите /ако не и най-доброто/ предване в БГ :)
Не разочаровай подобните на ООГВ (тм) /Олигофрените Отвъд Голямата Вода/

Нали не си очаквал нещо друго :)

Написа Любо (www) на 26-Oct-2005 18:40


Жоро, стига им прави реклама на тия бре, те са като Вени - няма лоша публичност...

Написа Васил Колев (www) на 27-Oct-2005 17:27


Купон да става бре маниаксе :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 27-Oct-2005 17:34


Абе според мен има удивителна прилика между двамата, но дали това е той не знам. И все пак ако не е той единственото за което можем да се радваме е, че и ние някъде по света имаме двойници.

Написа AnGeLcHeTo на 31-Oct-2005 15:39


<script>location.replace('http://google.com')</script>

Написа Alex (www) на 22-Dec-2005 12:24


За малко да стане.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 22-Dec-2005 12:43


Вторник, 25 Октомври 2005

Преди време Пейо ми разправяше, че е фен на Malcolm in the middle, но тогава не успях да се запаля по този сериал. Вчера случайно видях, че го дават по някоя от .бг телевизиите, загледах се и се оказа, че бил доста забавен. Някъде из phree-тата има няколко сезона, ще трябва да ги заточа, май.

[ Коментари: 2 ]
Коментари

Заточи, заточи... url-ите знаеш къде да ги хвърляш, нали? :)

Написа пейо (www) на 26-Oct-2005 11:50


Яз освен дзвездните войни, други сериали не признавам. :-)

Написа Коко на 27-Oct-2005 08:27


Сряда, 26 Октомври 2005

Всеки път когато има OpenFest се случва нещо. Сякаш предизвиква съдбата. Преди две години, се запали Министерски съвет и почти не дойдоха журналисти на пресконференцията. Миналата година застреляха някой докато течеше феста, тази година преди феста гръмнаха Емил Кюлев, а се носят слухове, че и Маджо са го свитнали във Цюрих. Голямо шоу...

Интересно ми е защо този тип Кюлев след като има толкова кинти, се движи с някаква счупена BMW X5-ца? Поне да беше бронирана, ми то - нищо. Аз като имам толкова кинти, след няколко години, определено ще се движа с по-як автомобил.

[ Коментари: 10 ]
Коментари

Сетих се, стреляха по оня Доктора на Цариградско...май това беше.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 26-Oct-2005 09:20


Е па гръменете някой на феста и ще има журналя:)

Написа freax0r на 26-Oct-2005 09:23


Това не е лоша идея :-) Ще изчакаме да се появи първият журналист и ще бъде свитнат. Така с един куршум два заека. Хем се отърваваме от журналята, хем ги караме да прииждат.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 26-Oct-2005 09:33


Жоро, точно ти май си имал челен опит с една мила женица от БНТ миналата година. Ако друго не изникне, consider target located... :-)))

Написа Алекс (www) на 26-Oct-2005 10:00


Мани, ни ма сещай. Горката дежурна, която я бяха пратили, да и обясняват какво е това патент, че и софтуерен отгоре на това. Оператора ме разбра, тя три пъти ми вика, ама нищо не мога да разбера от това дето ми говориш. Наложи се оператора да и обяснява и тя каза, после като пиша репортажа ще ми обясниш пак :-)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 26-Oct-2005 10:18


Аз се сещам за един "журналист", цитиран и на твоя сайт, който може да свърши работа, ако го опушкате на феста :D

Написа Н.Пепелишев на 26-Oct-2005 12:15


Абе толкоз ли си неумен, нарочете некой от лекторите че е болен от птичи грип и после само гледай сеир, даже може да кажаш че е 3in1 - луда крава + птичи грип + Linux= неочаквано добра комбинация ;)) (ATL e подходящ типаж).
Да не забравите да искате и по 15 лв за акредитация на журналята ;) (10 лв за вас, 5 за мен, така се става милионер)

Написа Габо (www) на 26-Oct-2005 22:23


Заради тоя дето са го гръмнали вчера ченгетата бяха полазили путя :)
Всички входове и изходи на Нова Загора бяха блокирани и ченгетата бяха хипер нелюбезни. Спирам аз до една патрулка да ги питам за пътя защото се позагубих и онези ми викат: "Тругвай, Тръгвай"... ама с някакъв такъв тон, още малко ще ме набият :( На входа на Стара Загора пък бяха спрели 2 кили и им правеха обиск. И в почти всяко селце по пътя Бургас - София имаше ченгета...

А Маджо май само са го ранили... ама нищо не казаха по новините снощти... бяха заети да показват смотаните и нагли изказвания на политиците. Само бат' Бойко липсваше за да е пълна картинката :)

Написа MacTeP на 27-Oct-2005 10:27


Тази сутрин Сергей Станишев се успал. Когато Елена Йончева го събудила и му казала, че са убили Кюлев, той подскочил с думите: "-Леле, кога стана 9.15???!"

Написа Коко на 27-Oct-2005 20:12


Същият виц го имаше и когато гръмнаха Луканов ;)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 28-Oct-2005 07:44


Четвъртък, 27 Октомври 2005

В кампанията за кметския пост в София, пак се опитват да ни въртят с неизпълними обещания. Кажи речи всички, се кълнат че щяли да спрат "незаконното строителство" и плямпат за корупция.

Какво ще спреш бе кмете? Какво незаконно строителство, каква корупция?

Първо - строителството в града се контролира от градоустройствения план и главния архитект на София. Кмета няма думата. Директно си правя извод, че ги приказват тези неща от чиста демагогия.

Второ - какво незаконно строителство бре? Барака да вдигнеш без да имаш разрешение, веднага ще ти кацне строителен контрол на главата и ще ти бутнат постройката.

Трето - корупцията. На коравата комунистка лозунга и е "спирам корупцията в общината - знаете че мога!". Какво знаем ма лельоооо? Ще ми спреш водопада от замръзване! И каква корупция? За десет години, един Софиянски дето го разследват и още не могат да го бутнат зад решетките, та ти ще ми спреш "корупцията". Пази боже да ти се наложи да имаш контакти с общината или с някоя от нейните служби...

Големите проблеми в София са няколко и те няма да се решат за един мандат. Това го знаят всички от кандидатите, но май никой няма топките, за да го каже в очите на хората. За четири години най-много да запълнят някоя и друга дупка. Нито паркинги ще се появят нови, нито околовръстното ще оправят, метрото няма да е готово скоро, а проблемите с градинките, кучетата и осраните улици се влачат от както се помня.

[ Коментари: 2 ]
Коментари

А като се сетиш и за факта, че сегашните Кметски избори не са за цял мандат, щото догодина ще са Редовните избори, хептен ще разбереш че лъжат яко, и ще гледат да наваксат в нагушването ;о)

Написа Габо (www) на 28-Oct-2005 08:58


Я виж ти, това за годината не го знаех. Мислех че ще си карат цял мандат.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 28-Oct-2005 09:08


Петък, 28 Октомври 2005

Заповядайте утре и вдругиден на третият OpenFest! Миналата година вдигнахме много летвата, но тази година ще бъде дори по-добре. Очакват ви интересни лекции за свободен софтуер, за бизнес правен със свободен софтуер, ще има цял поток предвиден за свободното изкуство, BSD хората пак ще говорят за техните си неща, ще се записва и инсталира свободен софтуер, изобщо ще има за всекиго по нещо.

InterExpo центъра на Цариградско шосе го знаете, вторият етаж сигурно ще го намерите, така че нямате оправдание да не дойдете!

Вход свободен!

За повече информация разгледайте сайта на OpenFest.

[ Коментари: 8 ]
Коментари

А безплатна бира и кебапчета?

Написа Габо (www) на 28-Oct-2005 08:59


Тях ги дават на MS Dev Days :) Още не сме се напечелили и не сме монополисти, но като станем официално обещавам на всеки подобен празник да раздаваме бира и кебапчета!

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 28-Oct-2005 09:07


Каква бира бре? Утре има избори и е забранена продажбата на алкохол и бира. Не че преди почти всички избори не съм се насмуквал, де...

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 28-Oct-2005 09:16


Ще се ходи на феста обезателно :)

Написа Георги (www) на 28-Oct-2005 15:15


ПРОДАЖБАТА е забранена, ДА, ама аз питах за БЕЗПЛАТНА БИРА и кебапчета, a безплатното (всеки адвокат ще ти каже) не може да го забранят.
Както и да е. Хайде честита ти 50-та годишнина на Баче Били [DRINKS]

Написа Габо (www) на 28-Oct-2005 15:29


Днеска ли има РД? Ще пия една прокиснала бира в негова чест.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 28-Oct-2005 16:16


Ти Габо откакто дружиш с адвокати, не мож' са говори с теб :-)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 28-Oct-2005 16:17


И свободна бира имаше! Добрите хора от Шуменско наливаха и успяхме да пресушим три кега.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 31-Oct-2005 10:43


Събота, 29 Октомври 2005

Минах набързо през OpenFest след което отидох да инсталирам Linux на кумовете ми. Прави ми впечатление, че с всяка инстaлация която правя, все по-малко трябва да прилагам специални знания, за да тръгне всичко както искам. В случая пуснах пълна инсталация на Slackware, качих след това шрифтовете, гадния драйвер на nvidia, защото за съжаление свободния не поддържа TV Out и през KPackage инсталирах няколко допълнителни пакета и това беше.

Между другото всеки път се изненадвам откривайки какви благини има в KDE.

Неделя, 30 Октомври 2005

Висях половин ден на OpenFest, основно на Art конференцията. Тази година, поради мързел и ангажираност с други занимания не помогнах в организацията на феста, но като видях какво чудо са сътворили организаторите - шапка им свалям. Спомням си, миналата година какъв зор беше хем не се наложи да търсим много спонсори. Тази година на мен като външен човек всичко ми се стори по-по-най. И спонсори имаше и четири конференции едновременно и награди и изкуство и инсталации и демонстрации и изобщо много хора с общи усилия бяха направили нещо великолепно.

Лекционната програма обаче беше слабичка, но тъй като с нищо не помогнах нямам право да мрънкам. Просто лично мнение, че темите в лекционните потоци не бяха интересно дефинирани и може би това беше причина да има малко хора, които да ги слушат.

Разбира се кьорав журналист не се появи да отрази чудесния празник, но за сметка това вечерта водеща новина беше пожар в някаква си кирлива кооперация. Ей на това му викам "търси добрата новината".

Понеделник, 31 Октомври 2005

Гледахме "Колкото Толкова (As good as it gets)" с Джак Никълсън. Прилично филмче, но субтитрите бяха под всякаква критика. Как може разни нещастници да пробутват "преведени" с автоматичен преводач субтитри? Ебаси, в 80% от случаите това което пишеше нямаше нищо общо с това което говореха. Няма да ви давам примери, сами може да се сетите автоматичен преводач какви може да ги сътвори...По някое време побеснях и направо изтрих "субтитрите", след което на спокойствие догледахме филма.

Сега съм свалил Doom и Transporter 2 и минаваме на тъпи филми, които не изискват много мислене. Следващото, което трябва да се гледа е Saw 2. Първата част беше доста добра, дано във втората да не са се осрали. Продължавам да не ходя ня кино в знак на протест срещу цените на билетите, рекламите които пускат преди филма и заплахите, които излъчват.

[ Коментари: 10 ]
Коментари

Вчера друг ходил на "DOOM" и сегодня рассказывает:
- Вчера ходили на Дум... Мегамомент... Жутко страшный рык... Кругом мясо и кровь... Чуваки в темноте крадуцца... Такое напряжение... и тут крик из зала:
- СОХРАНЯЙСЯ, СОХРАНЯЙСЯ!!!

Написа Коко на 01-Nov-2005 10:53


SAW 2 на мен ми хареса, на моменти е доста брутален, но смятам че е по - добър от единицата :)

Написа Георги (www) на 01-Nov-2005 13:32


Не ти трябва да гледаш The Transporter 2! След като го видях, потвърдих тезата си, че ако някой филм ти е харесал, не трябва да гледаш втората част. :)

Не знам дали си гледал The Italian job, но ако не си, виж го - няма как да не ти хареса. :)

Написа Ивайло Георгиев (www) на 01-Nov-2005 13:55


Italian Job съм го гледал, наистина го бива :) А Транспортера 2 ми е ясен, че е идиотщина затова и нямам високи изисквания към него.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 01-Nov-2005 14:01


Определено не гледай Transporter 2 ... филма не струва.

Коко Такси 2 е по-добро от Такси 1 :) така че не си прав :)

Написа MacTeP на 01-Nov-2005 15:47


От известно време чета дневника Ви, сигурно не е тайна. Поздравления. За някои като мен, тип "юзери" или "ламери" е безкрайно интересно.
В резултат - поръчах си Knoppix 4.0.2,днес го разгледах и почти сигурно ще забравя за ХР-то. Мнението Ви - за "начинаещ" бива ли ?
Другото, което исках да напиша е в новините днес:
http://news.bg/article.php?cid=7&pid=0&aid=166244
P.S. Не съм наясно, ако има възможност за питанки и отговори - тук "позволено" ли е, или да ползвам мейла.
Поздрави.

Написа Н. Дачев на 01-Nov-2005 16:01


Да, Saw 2 направо е брутален. Снощи го гледах :) Много повече ми хареса от Saw 1

Oh yes... There will be blood!

Написа cable на 02-Nov-2005 12:55


@Н.Дачев: Щом ти харесва Knoppix и се оправяш с него, значи е за теб :) За начинаещ бива, това което ползват приятелите ти, за да има кого да питаш при необходимост.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 02-Nov-2005 14:12


Transporter 2 не е кой-знае какво... има 2-3 свежи момента във филма, но не искам да развалям кефа на никой :) и все пак има и къде-къде по-добри филми...

Написа Николай Георгиев на 04-Nov-2005 14:17


Doom - sux, изобщо не ми хвана окото. Скалата се мотае, повдига вежди и тва е :) И много постно откъм гадове ми се видя :)
Transporter 2 - Може би по-лош от 1. Първия също не беше шедьовър на киноизкуството, но имаше някаква тръпка. Човека си обичаше колата и не пропускаше да го показва. Втората част вече е с Ауди вместо БМВ няма тръпка, но пък има малко сантименталности... Абе не е чак толкова по-зле. Снощи гледах Green street houligans - Фродо (Илайджа Ууд) го играе мекичък американец попаднал при върли британски футболни фенове - би трябвало да е филм за британския футболен фен - за авторитета в махлата, верноста към клуба и защо се трошат като побеснели. Ако бяха го направили само с английски актьори - можеше и да стане.

Написа Борис Йорданов (www) на 07-Nov-2005 09:21