< HomePage | Снимки
<- Март, 2014 | Начална страница | Септември, 2014 ->

Архив за месец Август, 2014

Понеделник, 11 Август 2014

Започнах подготовка за обиколката на Витоша през 2015 г. От няколко години се каня, но мисля този път да съм сериозен и да участвам (ако не вземе да ме блъсне нещо междувременно).

Щях да карам следобед, но нещо не бях на кеф и чак надвечер ми дойде вдъхновение.

Тръгнах в 20:10 от нас (даже с каска!) като спирах само на едно място, за да почина половин минута и да сменя водата на рибките. Оказа се, че е можело и да не спирам, бил съм само на двеста метра от Тихия кът.

Като за първи опит по трасето - резултат ~60 минути от вкъщи в Борово до Беловодски път, където започва спускането към Владая. Изминатото разстояние - малко над 10 километра, денивелация около 450 метра).

Вече беше станало към 21:10 и беше доста тъмно като по цялата пътека през гората почти нищо не се виждаше, та се наложи да се върна.

Спукането до Била на България ми отне отне 12-13 минути, заради тъмното. На светло вероятно ще съм по-смел.

Рапорт даден, а следващото каране ще след поне седмица защото просто няма да съм в София. Голяма подготовка ще падне...

За авто/мото туристите пък, ето връзка към скорошна разходка на Дедо Влади из Балканските страни на мотор - Македония, Албания, Черна гора и малко Хърватска - 2014 год..

[ Коментари: 4 ]
Коментари

Аз тази година минах обиколката за пръв път. Не бях в добра форма - не бях карал от много време. Не е кой знае какво - не се притеснявай. Проблема с минаването и е по скоро психологически отколкото физически. Подготви се, че това няма да е като нормалното ти каране 20-30км за кеф. Като минеш 60-70км по съвсем друг начин гледаш на всяко байрче и неравност ;) Но иначе има и много добри страни - аз карах сам, но по пътя е пълно с весели хора, на пунктовете те чакат мили хора с лакомства, обстановката като цяло е приятна и зареждаща с положителна емоция.

Няколко съвета:
1. Най-важното!!! Подготви си добре колелото. Сложи хубави гуми и добре напомпени. Повечето колоездачи, които не завършват, са с технически проблеми. Вземи си 1 резервна гума или лепенки.

2. Облечи си удобни дрехи - аз нямам клинче и такива глезотии - но си обуваш удобно бельо, гащи, обувки и по възможност тениска, която да съхне бързо. При цял ден въртене потен може да се протриеш, да излезят пришки и други такива да ти провалят удоволствието.

3. Ограничи багажа! Раница ще ти разкаже играта в жегата. Най добре ако можеш в една чантичка под седалката да си сложиш лепенки за гуми, лепенки за рани, 1-2 вафли. Бидон с вода на рамката и друго не ти трябва. Има някой тръгват с по 10 кила раници ;) Храна и вода има по пътя.

4. Карай внимателно и не бързай. Има много колоездачи които бързат и стават на места бутаници, скандали , катастрофи. Давай им път кадето можеш и си карай с твоето темпо (ако не си тръгнал за класиране , а да обиколиш просто)

5. Много зависиш от времето - но там няма много какво да направиш. Най добре си вземи слънцезащитен крем защото на баира към Чуйпетльово и после на полето към Ярема стигаш по обяд а сянка няма-опасността от изгаряне е голяма! Тази година поне беше облачно и влажно - имаше много кал, но пък не беше жега.

6. Мини маршрута преди това - дори да е на 2-3 пъти да го опознаеш и да знаеш къде са гадните места. Аз не го бях правил и не можах да си разпределя правилно силите. Бях грохнал преди най-тежката част и там се наложи да потикам 1 час за да почина. (По този повод да кажа, че по добре да не се почива сядайки, а тикайки).


Успех с обиколката и не се плаши - не е толкова зор. Аз доста се бях изморил, но след финиширането си покарах и още 6-7км до вкъщи (то беше песен по асфалта след цял ден черни пътища)

Написа случаен непознат на 12-Aug-2014 07:28


Благодаря за споделения опит! Конкретно по съветите:

1. За колелото мислех да си взема една или две резервни гуми, може да пробвам и с лепенки, но поне една резервна гума е хубаво да има, че ако се разцепи яко лепенките няма да ме спасят.

2. По повод дрехите, предполагам ще се обзаведа с клин, карал съм с неудобни и знам каква е гадост. Нещо леко.

3. По повод багажа и аз мисля, че една бутилка за вода, резервните гуми, помпа и някакви сладорийки ще стигнат. Раница в никакъв случай, защото и без нея потенето е сериозно, а с раница на гръб още на 30-тата минута гърба ми ще е все едно съм се къпал с дрехите.

4. Път не давам :) Ама не карам и бързо и не съм конфликтен (много :) Добре е, че пешеходците и колоездачите не се засичат вече, иначе е било доста по-опасно и за двете страни.

5. Надявам се да не вали, защото хич не ми се кара в кал.

6. Маршрута мисля да го мина поне 4-5 пъти (даже и в обратната посока ми се ще да го мина). Това ми е най-голямото притеснение в момента, че не го познавам. Гледам gps тракове, чета описанието и полека лека, ще го мина веднъж кротичко, за да го запомня пък после още няколко пъти, за отчитане на времето. Мисля да си сложа в началото за цел 8-9 часа, да видим. Като се знам как карам около 6-7 часа ми се струва напълно реално.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 12-Aug-2014 10:35


8-9 часа е нормално време за завършване с добро каране и дори с почивки и тикане на места. Карането в кал не е приятно, тази година обаче бяха осигурили водоструйки на пунктовте след най голямата кал - което помага поне да си изчистиш колелото. За това че ти ще си в кал - там няма измъкване, но не е част от кефа :)
Даването на път нямам предвид да се отбиваш и да чакаш, а да има култура - когато някой се е засилил и ти подвикне, че те задминава да се разминете безпрепядствено. На старта бяха 1300-1400 човека и всички тръгват заедно и в началото и карат заедно - още не са изморени. Към края вече са се разпределили и няма проблеми. Най неприятно е на "сингъл трака" между Владая и Кладница. Там всички карат още горе долу заедно, а пътеката е тясна и няма място за задминаване. Там стават и конфликтите (силно казано конфликти де, като цяло хората са готини).

Чак да се притесненяваш за маршрута няма смисъл. И да не го знаеш маршрута е много добре маркиран, няма как да се изгубиш , а и навсякъде е пълно с 'колеги' :)

Написа случаен непознат ;) на 12-Aug-2014 14:13


Здравей, прекрасни разкази-пътеписи . благодаря за образният език :))))) . с кои туристически агенции пътуваш. ще ми бъде полезно като инфо.благодаря !

Написа Силвия на 25-Aug-2014 06:15


Четвъртък, 28 Август 2014

Втора официална тренировка - качване до Копитото. Резултат - 15 км. за 90 мин., а връщането от Копитото до светофара на бул. България само за 20 мин. Много е готино когато в един момент излизаш над дърветата и започват да се виждат съседните хълмове.

Междувременно три пъти вече се качвам до Тихия кът и се спускам до Владая по пътеката. В момента я правят и да се кара по нея с 25-30 км/ч както е покрита с три пръста пясък и тук там чакъл си е добро приключение. Общо взето държиш здраво кормилото и гледаш да не мърдаш много-много, че иначе падането не ти мърда.

Дано пътеката стане по-твърда, че в момента ако караме по нея няколко човека едновременно ще е доста опасно. Иначе от Тихия кът до Владая спускането ми отнема около 6 мин.

Следващата цел е Кладница, до където трябва да карам три-четири пъти, за да видя как ще се чувствам след качването и спускането. Трябва да се трупат километри.