< HomePage | Снимки
<- Юни, 2006 | Начална страница | Август, 2006 ->

Архив за месец Юли, 2006

Събота, 1 Юли 2006

В днешния брой на Уикенд се поправиха и дори публикуваха извинение на страница 52. Макар че извинението не беше нужно, благодаря за него. Текста за авторството е напълно достатъчен, така че мога смятам случая за приключен.

За трети път се разправям с подобни глупости (травел, слави, уикенд) и вече започва да става досадно. В бъдеще ако има подобни случки ще си ги решавам без да ги вадя на показ (ако е възможно разбира се). Трите пъти достатъчно ясно показват, че нещата се оправят с малко комуникация и не е трудно да накараш медия да спази CreativeCommons лиценз на материал, който е ползвала. Тук скептика в мен се обажда, че CC-BY като "най-лекия" CC лиценз не е особен проблем и затова хората бързо се поправят.

Все пак да предупредя официално, че ако някое WAZ-ове издание плесне снимка или текст взет от тук и ме подпише като "ИНТЕРНЕТ", едва ли ще съм толкова кротък и любезен. }:/ За тях важат едни други правила.

[ Коментари: 10 ]
Коментари

Бре... да не повярваш :)

Написа cable на 01-Jul-2006 04:35


Защо няма да ги вадиш на показ... покажи ни да знаем кои са изданията, фирмите и предаванията които ви взаимстват разни работи от интернет...

Написа MacTeP на 01-Jul-2006 10:23


MasTeP - Всички издания го правят. Идеята е, че някои с малко помощ и се осъзнават. Поне се надявам де. Докато някои други продължават да си публикуват снимки на разголени каки и изобщо това авторско право нищо не значи за тях. Всъщност значи, и то много, ама когато те са "потърпевши"...

Написа Даниел Панев (www) на 01-Jul-2006 10:45


Има такова нещо като авторски права и то трябва да се спазва by default, и то от създателите на съдържание -- вестници, списания, телевизии, радиа, рекламни агенции. Тъпото е, че се сещат когато им напомнят (в случая) или когато някой друг им свие "авторските произведения".


За съжаление тези неща не се учат в училище и евалата на Жоро, че прави усилия да научи част от тези хора.


Сега въпросът е -- ще повторят ли тези издания грешката си друг път или ще се научат да си правят труда да установят режима на ползване на съответните материали?

Написа ne-e-interesno на 01-Jul-2006 11:30


@Мастер: няма да ги вадя на показ, защото вече се видя, че нещата стават. Пък и както съм написал става досадно в един момент :) Просто ще се свързвам с хората, които са се объркали и ще работим заедно, за да се оправи проблема.

@ne-e-interesno: надявам се, че не правя нищо особено и всеки на мое място би постъпил като мен. Това е единствения начин, медиите постепенно да се научат и както правилно е отбелязал Даниел Панев, да не се интересуват от "авторските права" само когато тях ги засяга лично.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 01-Jul-2006 12:16


@Даниел Панев, тези разголени каки случайно да не са във в-к "ТруП" ?

Написа cable на 01-Jul-2006 13:46


@cable - ти го каза :-) Не си спомням, но мисля, че бяха в "Труп". Или в "24 Гафа", ма то пак WAZ...

Написа Даниел Панев (www) на 01-Jul-2006 14:30


С цвят на нощ.. леле мале:)

Браво, че въпреки смотаната реакция от тяхна страна са си оправили грешката и случаят е приключен.

Написа Стоилов (www) на 02-Jul-2006 14:58


жоре, get a life

Написа фенка на 02-Jul-2006 17:44


Имам си чудесен, мерси.

Get aname ;)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 02-Jul-2006 20:27


Неделя, 2 Юли 2006

бТВ имат много и много трагични водещи, но този, който води "Рекордите на Гинес" със сигурност е пред другите с няколко обиколки. Чудя се дали текстовете, които му пишат са дървени или просто той е голямо дърво. Вероятно ще да е комбинация от двете с по-голяма тежест върху второто.

С този равен глас лишен от чувства и безизразна физиономия би станал прекрасен водещ на новините - най-добре на криминалната хроника. Но за забавно предаване не го вдига, честна пионерска.

[ Коментари: 5 ]
Коментари

Ами какво да кажем за "нашата" водеща от "Без думи"? Или падението на един друг актьор, изявяващ се в "Смях в залата"?
Все повече се убеждавам, че "формулата на успеха", според bTV, е да наемеш възможно най-бездарните хора, след което да ги покажеш на цялата БГ аудитория. Май заразата на НоваТВ започна да се разпространява...

Написа Георги на 03-Jul-2006 14:35


Аууу за тази от "Без думи" не искам да отварям приказка, че ще трябва да слагам много червени точки из блога :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 03-Jul-2006 15:01


Аз пък не ги гледам и не страдам от това. Честно казано не знам за кого говорите :P

Написа cybercrackerbg (www) на 03-Jul-2006 15:19


"Мийте си краката и по леглата" - водешия на "Рекордите на Гинес" :)
От БГ ТВ водещите уважавам само Хулиган Кучков

Написа cable на 03-Jul-2006 19:46


Професора е непостижим! Както обичам да казвам - той е съвсем отделна категория. Човека ако му направят собствена телевизия, 24/7 ще води пред многобройната си публика без спирка и умора.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 03-Jul-2006 20:23


Понеделник, 3 Юли 2006

Имах нещастието да гледам конкурсът на Плейбой по Нова. Ебаси. :(

Не че съм очаквал "грандиозен спектакъл" (всъщност очаквах да е тъпотия...и познах), но каквото видях ми напомни на добрите стари години със забавните програми по БНТ в случая с вкарано съвременно звучене и турбо селски коментари от некъдърните водещи (х)Рачков и (Плю|Зу)ека.

Участничките, за да не останат по-назад от водещите-идиотчета, естествено също бяха супер зле. Членки на Менса нямаше и това беше видно от факта, че не само за спечелилата "ходиението по баровие" е нещо като спорт.

Отгоре на това спечели цицогърдестата с изкуствените бомби. Точно в стила на жалкото списанийце Плейбой. Интересно беше когато участничките си казваха по какви мъже си падат - амии възрастни мъжие (естествено!).

Бързо! Някой да се извика СПОНСОР!!!

В чест на гореспоменатото награждаване публикувам тази снимка:

Частна собственост - не пикай!

На двайсет метра от нея пък имаше табелка "Тук не е тоалетна за кучета". Предлагам до редакциите на НоваТВ и на Плейбой да се закачат табели "Не сери в ефир" и "Кучетата/Крокодилите на кайшки" (а не в списанието/по телевизията).

[ Коментари: 12 ]
Коментари

само не казвай, че е била и руса

Написа Пейо (www) на 04-Jul-2006 11:07


Естествено, че беше перхидролка :) Ти пък, не се съмнявай.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 04-Jul-2006 11:16


Толкова много bulshit и кич от всякъде те залива всеки ден ...
напрово се задръствам .......

Написа Alex на 04-Jul-2006 12:58


Аз пък имах щастието да не го гледам (и слушам) :) В момента в който започна, взех дистанционното и го изключих (жена ми гледаше преди това нещо по нова, аз ТВ не гледам въобще). Не знам защо ти не си постъпил така ;)

Написа Красимир Казаков (www) на 04-Jul-2006 15:01


Е па бива момичето, какво като са изкуствени :>
Иначе си прав, че пускат крокодили. Качели другите бяха по-зле от победителката.

Написа cable на 04-Jul-2006 15:15


Беше пълна пародия наистина - аз го гледах почти до края, когато си казах ...е стига вече. Не видях коя е победителката, ама по описаното по-горе се досещам - ужас...
А за водещите мога да кажа,че се забавляваха от сърце подигравайки се на кандидатките, което само допринесе за пълната простотия...

Написа Биляна на 04-Jul-2006 17:27


Май само на водещите им беше весело.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 04-Jul-2006 18:49


Ха-ха. Супер коментар.

Написа cybercrackerbg (www) на 04-Jul-2006 21:38


Пич ти си луд ;] Аз неразбирам какви са ти били очакванията от тоя конкурс и как може въобще да заседнеш пред тивилизура и да гледаш подобни "мероприятия". То тва си беше малко като Мис България /also known as Мис "На кого да врътна минет"/

Написа freax0r на 05-Jul-2006 07:32


А,да! Забравих да спомена, че ако по телевизията даваха wetshirt/blowjob contest, никой от вас нямаше да се оплаква:-)

Написа freax0r на 05-Jul-2006 07:37


Стига бе, екстра си беше шоуто :) Всичките мацки бяха почти идеални - чудни задници и цици и тъпи кат' на шест месечен слон гъза. За съжаление не бяха неми :) А дебилните водещи определено си се забавляваха, цитат по памет:

"Ти Ваня/Пенка/Цола знаеш ли какво е топ модел? Това е когато модела е отгоре."

А субекта се опитва да осмисли, да се усмихне и да не се спъне едновременно. Естествено проваля се по първа точка.

Написа Борис Йорданов (www) на 05-Jul-2006 08:29


Кво трябва да пишем, че аз не разбрах.Ако имате интернет, добавете ме към вашия СКАЙП да си чатим.Пиша се така ; абе, както съм си писал за името сега.

Написа -=В@$ко=- на 17-May-2007 10:43


Вторник, 4 Юли 2006

Ново замазване на очите забелязвам. В момента се въртят някакви весели клипове против т.н. корупция. Даже рекламират някакви адреси на сайта на МВР. Всичко това е хубаво, ама резултатите май никакви ги няма.

Всъщност не е съвсем така, резултати има, ето например вчера по бързата процедура са осъдили някакъв циганин, че се опитал да даде пет кинта на полицаи, защото бил спрял неправилно. Еми брайно, като си проЗт ще те осъдят, то така не се прави. Първо договаряш таксата, после плащаш. Пет кинта как да ги разделят на две хората? Той тъпака тръгнал да им бута пет кинта в колата и те понеже е мангал и дал малко взели, че го пандизили.

Веднага след новината за осъдения за корумпиране с петте кинта, съобщиха, че хванали полицаи изнудвали за две хиляди лева някакъв арабин, за да му върнат колата. Тук лошите чичковци са хванати, пуснати и е образувано дознание. Да забелязвате разликата от горното?

Освен това шефа на МВР-ейците обяви, че имали данни за корупция по високите етажи на властта и материалите скоро щели да бъдат предадени на прокуратурата. Интересно, това "предаден на прокуратурата" започва да ми звучи като магическа фраза, която аз декодирам като "измихме си ръцете и всички са доволни". Журналята има какво да съобщят, полицаите са си свършили работата, а човека дето уж е "предаден на правосъдието" е най-доволен, защото скоро тихомълком делото ще приключи и той ще е оправдан.

Та всъщност яко се работи против корупцията - съдят се кокошкари, а срещу останалите се водят дознания, предават се на прокуратурата...и след това нищо.

Хайде ако обичате да спестите моите парички, които давате за "реклама" по телевизията на измислените си смешни, неработещи и общо взето посрани кампании и вместо това вземете да разчистите оборите наречени съд и прокуратура /те да бяха само те с мед да ги намажеш/.

[ Коментари: 8 ]
Коментари

Сещам се за една случка, за едни полицаи направили услуга мой колега. Единия по телефона съобщил, че те с колегата благодарности не могат да си разделят :)

Написа lordross (www) на 05-Jul-2006 11:41


Кажи на един МВР-министър, че се казва Румен Петков и няма какво да го обиждаш повече...

Написа Йовко Ламбрев (www) на 05-Jul-2006 11:46


"Пиклива работа", така да се каже. А при сегашните обстоятелства - "фонтанно пиклива".

Написа Дончо (www) на 05-Jul-2006 12:10


В момента тече също пълзяща реабилитация на дедо, не забелязвате ли? Даже ще се окаже, че уж е оклеветен за савойската афера... No coment ;(

Написа cybercrackerbg (www) на 05-Jul-2006 13:17


Във вчерашните новини се споменава корупция в мааалко по-големи размери: 1.6 млн евро в сметката на шефа на Топлофикация + 1.5 млн лв подкуп поискан от данъчен служител..

Написа Тодор на 06-Jul-2006 06:21


Хех, а мен пък ме викаха на разпит бопаджиите, защото в блога ми имам разказ, че съм излизал със сестри. Ама се сещате, че тва изобщо не са онези сестри. Бях потресен. Заради това, че съм споделил в дневника си как съм прекарал една вечер със най-добрия ми приятел, гаджето му й сестра и ме привикаха на разпит. Няма такава цигания. Ясно, че им е тежко, че немогат да открият извършителя. Но в Пазарджик няма само едни сестри... Интересното беше, че бяха прочели целия ми дневник, а специално разказа за който ме привикаха си го бяха изпринтирали и ми подчертали глупости по които да давам обяснения. Няма такава излагация. Бях много възмутен от това, което ми се случи. Май нещата вървят към натопяване на някой, с цел прикриване на друг който е с протекции.

Написа Vladislav Dimchev (www) на 06-Jul-2006 06:26


"имали данни за корупция по високите етажи на властта и материалите скоро щели да бъдат предадени на прокуратурата."
Ама то сигнали ли им трябвало O.o ?

Написа cable на 06-Jul-2006 08:10


Владислав, изключително много ме заинтригува с това, че са те викали на разпит в РПУ - Пазарджик по случая със сестри Белнейски. Би ли разказал повече, моля?

Написа cybercrackerbg (www) на 06-Jul-2006 09:01


Сряда, 5 Юли 2006

Тия мръсни калитари французите яко ме изнервиха като днес пак биха с лееееееко побутване. Още шведите като биха (пак с измислена дузпа) ги псувах люто ама днес сигурно гъзовете им са почервенели. Чак се чудя дали да гледам финала при условие, че ще играят цигани срещу негри.

Италианците с тяхните изпотени екипи са противни, а "чистокръвните" чернокожи французи да благодарят на бившите си африкански колонии дето са им е осигурили бегачи и скокльовци.

[ Коментари: 8 ]
Коментари

Те и благодарят, може да си сигурен :).

А ако си толкоз отвратен, защо ще гледаш финала?

Написа Дончо (www) на 06-Jul-2006 13:25


Не знам, нещо въобще не ми хареса това световно. Започна обещаващо с отпадането на омразни мен отбори като Швеция, но накрая се объркаха нещата. По принцип бях за Бразилия, Холандия и Англия, но и трите отбора стегнаха куфарите. На финал ще са отбори, които гледат как да не допуснат гол, а не как да вкарат. Италианците и на тях им помогнаха яко срещу Австралия с дузпа 94 минута. То и снощната беше голямо театро. Финала ми е безразличен. Манекенчета с прилепнали блузки, които в самолета вместо топки първо качват гел, и франзуците, които разчитат само на двама човека. Май ще пропусна. То и без това не виждам как ще си вкарат гол.
П.П. Поне на картони се нагледахме.

Написа norpheus (www) на 06-Jul-2006 14:13


Мда, ако не бяха колониите не виждам какво щяха да правят изнежените французи ;)
За разлика от другите първенства това ми е най-противното и най-нагласеното. Много се надявам тъпите французи да не станат шампиони... и без това немога да ги понасям а ако станат шампиони няма да се траят...ама хич.

Написа cable на 06-Jul-2006 16:30


Ама сички кви сте расисти само ;)...

Написа Alex на 06-Jul-2006 19:37


@Дончо: е, все пак е финал на световно, който и да играе ще го гледам дори и с отвращение. Може пък по изключение (като за това свеотвно) да стане хубав мач.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 06-Jul-2006 19:53


Аз бях за Гана. По принцип не си падам по футбол, не съм изгледал нито един мач през живота си. Преценям отборите по географското им разположение, като преценката ми обаче не винаги е точна, като имаме предвид факта, че в някои национални отбори, чуждестранните играчи са преобладаващи. И все пак Гана е най-малкото една от най-интересните държави, участвала на световното.
И все пак аз съм за Франция..
Поздрави.

Написа Стоилов (www) на 06-Jul-2006 20:03


Тур дьо Франс е по-интересен от футбола. Всеки ден карат по 200 км със средна скорост над 40км/час и всеки ден има интрига, и промени в класирането. Някой пада, някой пука гума, друг го изненадват на финалният спринт...Няма дузпи и от съдиите много малко неща зависят...А още не са започнали най-яките планински етапи.

Написа ВладиЧ на 07-Jul-2006 05:51


Естествено, че ще се гледа мача. Колкото до отборите - Франция, макар и с чернилки пак са най-добрите. Зидан на 90 години счупи кръстовете и на прехвалените бразилци, и на испанците, и на всички останали. Заслужава да си тръгне шампион. Италианците са ясни - с 8 човека в защита, със съдийска пдкрепа, с 5 греди за другия отбор кретат до края, и с дузпи или гол в последната минута се класират. Жалко за швабите и хамериканците, които бяха противни както обикновено, но играха хубаво и се държаха на терена мъжки, а не като путките от Португалия и Аржентина. Световното беше хубаво и мачовете бяха на ниво, който каквото и да казва.

Написа MaPTuH на 07-Jul-2006 07:22


Четвъртък, 6 Юли 2006

Цял ден си играх да оптимизирам SlackCheck и резултата е налице в новата версия 3.60.

В момента скриптовете за обновяване се генерират около три пъти по-бързо, което много ме радва, защото мразя да си губя времето :) Оптимизацията на shell скриптовете не е особено трудна работа ако на човек му се занимава. Правилата са прости - викай по-малко външни команди, кеширай резултатите им и където е възможно ползвай вградените трикове на шела вместо пак прословутите външни команди. Избягвай излишните cat и pipes.

За да видите откъде да започнете и коя външна команда колко пъти се изпълнява е може да ползвате следния трик:

strace -f КОМАНДА ПАРАМЕТРИ 2>&1 | \
grep 'execve(' | sed -e 's/^.*execve("//' -e 's/".*$//' | \
sort | uniq -c | sort -rn

Резултатите от горното за старата версия 3.50 при генериране на тестов файл за обновяване на 220 нови пакета, при мен бяха следните:

  792 /usr/bin/rev
  413 /bin/grep
  396 /bin/head
  396 /bin/cut
  286 /bin/basename
    6 /bin/cat
    5 /bin/rm
    2 /bin/sed
    1 /usr/bin/xargs
    1 /usr/bin/dirname
    1 /bin/sort
    1 /bin/mkdir
    1 /bin/echo
    1 ./slcheck_v3.50.sh
 
 Време (time ./slcheck_v3.50.sh --local --gen)
real    0m9.153s
user    0m2.284s
sys     0m4.160s

В резултат от оптимизациите отпаднаха много команди:

  412 /bin/grep
    4 /bin/rm
    4 /bin/cat
    3 /bin/sed
    2 /usr/bin/xargs
    2 /usr/bin/rev
    2 /bin/wc
    2 /bin/echo
    1 /usr/bin/dirname
    1 /bin/yes
    1 /bin/sort
    1 /bin/paste
    1 /bin/mv
    1 /bin/mkdir
    1 /bin/head
    1 /bin/cut
    1 ./slcheck_v3.60.sh
 
 Време (time ./slcheck_v3.60.sh --local --gen)
real    0m3.644s
user    0m0.740s
sys     0m0.916s

Опитах още няколко трика, за да избегна извикването на grep за всеки пакет в дистрибуцията, но по-бързо не успях да го направя. Засега му стига толкова.

[ Коментари: 1 ]
Коментари

Всъщност в 3.70 успях да разкарам и grep-а за всеки пакет :) Вече външните команди не ме притесняват.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 10-Jul-2006 08:42


Петък, 7 Юли 2006

Покрай последните напъни около опитите на държавата и isoc да се бъркат дето не им работата се сетих за един стар проект, който поддържам и скоро ще навърши четири години - списъкът на всички .bg домейни. В директорията с всички събрани данни извадих само датите и общият брой на домейните към избраната дата и генерирах графика на нарастването на регистрирани имена в .bg TLD (OpenOffice файла).

За някой данните може да са интересни, а и ако му се занимава може да се хване да направи още полезни статистики като например: колко от домейните имат правилно настроен DNS, на колко им работят коректно SMTP сървърите, колко имат слушащ HTTP сървър, на колко www.X.bg е същото като X.bg, какви уеб сървъри се ползват, колко от домейните се хостват в IP пространство на български доставчици и т.н. (допълнете списъка...)

[ Коментари: 2 ]
Коментари

Браво, но самите register.bg поддържат такъв списък:
http://www.register.bg/bg-nic/listdomains.pl

Написа Любен на 07-Jul-2006 16:10


Преди четири години ни register.bg имаше, ни списък на домейните. Пък и моята страница е по-userfriendly :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 07-Jul-2006 16:44


Събота, 8 Юли 2006

Hackers - култов филм. Ако не се връзвате на глупостите него може дори да ви е забавен. Аз поне се смея от сърце като го гледам. Как хакваха от MAC-овете, еииииииииииииии! И Анджелинката (таа уфтсъ) как мислела да утрои рама на лаптопа си дето бил шест пъти по бърз от Пентиум. Яко++

Lucky Number Slevin - ставащ за гледане у дома. Към средата на филма, започваш да се усещаш каква става и какво ще следва. Брус Уйлис е с коса.

Firewall - тъпотия, Харисън Форд се излага като кифладжия (ако има рима, дай пет кинта).

[ Коментари: 12 ]
Коментари

Според мене това е къде, къде по яко! - (ще се посмеете здраво - !!! Аз поне се смях от сърце защото съм малко или много свързан със "Support"-а :)
http://217.75.150.6/userx/tmp/media/movies/The.IT.Crowd/
______________

А това е къде по-добро от "Hackers" !
http://217.75.150.6/userx/tmp/media/movies/23-Nichts.ist.so.wie.es.schei nt/

Сигурно по-големите от вас си спомнят добрите стари времена (1995-1998),
Когато в Интернет влизахме с антични модеми 14.400-28.800bps
имаше само IRC и newsgroups!
Повечето от нас използваха Amiga-500/600/1200/Commodore C64/128
и се кефехме на всичко де що произлизаше от:
Demoscene - http://www.scene.org/
http://en.wikipedia.org/wiki/Demoscene
http://ada.untergrund.net/indexscener.php

...и се радвахме като малки деца на демота правени от:

CHAOS, Cheetah, Chip, Cosmic, Cosmos, Crackerjack, Debug, Dreamer, Elf,Hexagon,
Hi-lite, Humanoid, Iso, Ivar, J.A.D.E, J.O.E, J.S.L, Jackass, Noster, Noxis,
Nuke, Nutman,Oakgrove, Octane, Oczek, Suny, Superfml, Syntech, TCC, Toxic, Tron,
Tronic, Twilight, Unison, Uno, Unreal, Useless, Visual, Wipe, Witness, Wood, Xience,
Xkid, Xtd, Xts, Zoltan, Zytrox ...
...и още мнооого мнооого други знайни и незнайни които създадоха сегашното лице на Internet!

За справка - GOOGLE !!!

Говори се че филмът е правен по-действителен случай и всички филми за хакери и "кракери"
са взели по-нещичко от "този" !!!
Препоръчвам го горещо на всички които си спомнят за доброто старо време и таят искрица носталгия по него.
Макар и смехотворен за днешните разбирания и с вкарана голяма доза "ала-конспирация","СССР/ФРГ
филма си е перфектен та било то и леко наивен!
Малките чавенца можеби нищичко няма да разберат от него защото неса живяли в "онова" време.

Пожелавам ви приятно гледане!

[s01o] - ееех, - а бяха времена....

Написа Светозар Кьосев (www) на 10-Jul-2006 19:07


Този IT Crowd и на мен ми попадна, но никъде не мога да намеря още серии. Аз не че ги знам разните warez сайтове, тези ми ги даде един приятел, но където и да съм търсил са само 6, а на последната серия не останах с впечатлението, че свършва сериала. Иначе епизода с пожара е култов.
А Lucky Number Slevin е единственият филм от наскоро излезлите, който ми е харесал и има някаква идея. Вярно е обаче, че доста рано се светва човек какво се случва. А за Firewall нямам думи - супер смешен филм, Дядо Харисън да ходи да си кара Air Force 1 и да не прави филми за неща, които са му непонятни.

Написа norpheus (www) на 11-Jul-2006 06:39


@norpheus

Според IMDB "The IT Crowd" засега има само 6 епизода.
http://imdb.com/title/tt0487831/

Написа Георги на 11-Jul-2006 07:55


@Светозар: ехааа, мерси много за връзката, ще го гледам с удоволствие този филм. А демо сцената още си е жива, макар че вече не е като едно време ;)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 11-Jul-2006 09:33


@Георги: Още си пазя Commodore-то :) - за жалост Amiga-та даде фира отдавна поради ред причини но Commodore-то е здраво!
Спомням си имаше един досаден проблем, - гореше им честичко една логика за контролера за клавиатурата и трябваше да се ходи да се поръчва в: "Feerbant club ITA" (май така им беше името доколкото си спомням) - помещаваха се на 3-тият етаж в сградата на телефонният завод, сега настояш офис на Мтел!
Те го раздаваха сервиз за Commodore C64/128 & Amiga 500/600/1200!
...както и дае... тааа да си додеме на думата:
http://217.75.150.6/userx/tmp/media/movies/Pirates.Of.Silicon.Valley/ - това също е много култово, ако си фен ще ти хареса! :) - Приятно гледане!

Написа Светозар Кьосев (www) на 11-Jul-2006 17:22


Пиратите съм го гледал, малко повече хвалят Стив Джобс но пък изкарват чичко Били лошият което ме устройва :)

Поздравленията между другото за колибката, има страхотни филми.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 11-Jul-2006 17:28


@Георги: ...е ти колибата не я ли знаеш?! :) - ...проблемацията ни в момента е че нещо ни куца сторидж-а! Бяхме на арена ама нали станаха ония простотии с ГДБОП и сие и сега "железото" нещо е покрито че са само някакви си 1337 филма без тия дет са ни по юсърските директории а те са още толокоз необявени!
Между другото токущо се сетих и слойих още един ама наистина добър филм "Revolution OS Code-Linux"! Тоз ми е любимият!

Написа Светозар Кьосев (www) на 11-Jul-2006 18:17


Посещавам съм я колибката и като видях, че си го написал като твой сайт се сетих да те поздравя :) А иначе за Revolution OS е хубаво да имаш най-свестните направени субтитри от тук: http://mirrors.unixsol.org/revolution_os/

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 11-Jul-2006 19:44


@Георги:
...аммм,- таковата... той сайта нее точно мой - общ е! На всички колибари - а аз имам само малук принос в създаването му!... но това е дуга тема.

Между другото, - много благодаря за коректните субтитри!

Написа Светозар Кьосев (www) на 12-Jul-2006 17:20


@Георги:
...аммм,- таковата... той сайта нее точно мой - общ е! На всички колибари - а аз имам само малък принос в създаването му!... но това е дуга тема.

Между другото, - много благодаря за коректните субтитри!

Написа Светозар Кьосев (www) на 12-Jul-2006 17:20


Благодаря за The IT Crowd. Страшен е! :))

Написа Ilieff на 12-Jul-2006 19:05


"DON'T MESS WITH THE BEST
DIE LIKE THE REST" -- Hackers I
Това е репликата :)

Написа cable на 15-Jul-2006 16:10


Неделя, 9 Юли 2006

Финалът на Световното беше скучна работа. Някой да знае защо му викат Мундиал?

Единственото хубаво беше гоненето на Зидан, тоз високопланински дЖентълмен.

[ Коментари: 7 ]
Коментари

Ахъм,
В началото на първото полувреме тея щеха се избият , баси секирите ебаси таркалянето по терена.
Аз съм на мнение , че нито един от двата отбора не трябваше да е на финал ама кво да се прави.

Написа Георги Иванов на 10-Jul-2006 17:08


http://de.fishki.net/picsp/france_italy_48.gif

;]]

Написа freax0r на 10-Jul-2006 18:22


Тук в немскоговорящите страни се говори, че Materazzi е нарекъл Zidane (забележете) ,терорист, след което обидил сестра му, като я е сравнил с уличница ....

http://tonaz.altervista.org/zidane.html

Написа Мартин Душков на 10-Jul-2006 22:50


Голяма работа, футболистите редовно се псуват и дразнят един друг. Ако всеки почнеше да си мисли, че участва в "Разбиване" спортът щеше да е доста по друг (и по-интересен според мен :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 10-Jul-2006 22:52


Бе квото и да си говорим, не е нормално футболист да приключи футболната си кариера с червен картон на финал на световно първенство. Между другото, като цяло световното сък-ва отсекъде.

Написа freax0r на 11-Jul-2006 06:54


С извинение, ама това беше на-смотаният финал за световно, който някога съм гледала.
У!

Написа Eneya (www) на 11-Jul-2006 13:08


http://standartnews.com/bg/article.php?d=2006-07-12&article=152786
Яко корупция във ФИФА :>(според мене)

Написа cable на 13-Jul-2006 09:13


Понеделник, 10 Юли 2006

И публичната и административната части на сайта на библиотеката са 98% готови. Сега остава да видим с какви произведения разполагаме и постепенно да ги опишем. Става приятно място, където човек може да чете без да му се пречкат архиви, "доунлоад", zip-ове, rar-ове, sms-и, грозни html страници и подобни дивотии.

Сайтът е оптимизиран за ползване с текстов браузер и екранен четец (какъвто ползват слепите хора), текстовете ще са достъпни като 1251 и MIK кирилица (за DOS потребителите), а целта на сайта е да е много лек и бърз, за да могат хората да четат класиците без проблеми. Естествено ползваните графики са минимално количество, а за банери и изобщо спам и дума не може да става.

Адресът скоро ще обявим официално (моля тестващите да си мълчат засега :).

...Чудя се дали да не пусна кода за свободно сваляне? Не е нещо особено, но може пък да е полезен.

..."На зла круша, зъл прът" - народна мъдрост. Тази знаете ли я, Трудоваци?

[ Коментари: 14 ]
Коментари

Очакваме с нетърпение! Безплатните онлайн библиотеки в момента не съдържат всичко, а и са наблегнали на рекламата, а не на събирането на произведения. Останалите пък си искат своето във финикийски знаци. Ще е приятна промяна да се появи светлинка в тунела.

Написа Георги на 11-Jul-2006 06:34


Е, със сигурност и при нас няма да има "всичко", но поне ще се постараем да има всичко от българските класици, което си е задължително четиво. По този начин човек ще може да се образова и да е запознат с класиката (много от произведенията се изучават в училище) без да му се пречи.

Срамота е, как на някои сайтове, за да четеш Елин Пелин или Иван Вазов искат да пращаш sms-и използвайки водещия опит на порно сайтовете.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 11-Jul-2006 06:41


Чудесно, поздравления.

Написа cybercrackerbg (www) на 11-Jul-2006 22:00


Жоро, кога ще разкараш гадното зелено от дневника или, поне, ще възстановиш алтернативните варианти?

Написа Коко на 11-Jul-2006 23:07


Поздравлени, а какво ще е новото в сравнение с www.slovo.bg?
@Коко - Shift+G в Опера и гадното зелено изчезва :)

Написа Aнтон Попов на 12-Jul-2006 05:15


Наистина прекрасно! Малко са местата с повече литературни произведения и твърде претрупани при това. Идеята с DOS също е добра, случва се да четем понякога и под dos с arachne. Чакам с нетърпение.

Написа Осоговец (www) на 12-Jul-2006 06:03


* Зеленият цвят носи: хармония, растеж, развитие, изобилие, благополучие, спокойствие, надежда, възобновление, промяна, простота, привличане на енергия, изобилие, мир, плодородие, състрадателност, лекува недоверието и съмнението.
* Зеленият цвят предразполага към цялостност и любов. Това е цветът на емоционалните взаимоотношения. От всички цветове той е най-хармоничен и уравновесен, неутрален, мек и успокояващ. Помага на човек да се избави от негативните чувства, да успокои и охлади емоциите.
* Зеленият цвят е врата към свободата, почивка в средата на пътя, цвят на приятелските контакти, освобождава от негативните емоции, сваля стреса и отслабва възбудата, възстановява стабилността. Не случайно човек се разтоварва именно сред зелените дървета в парковете и горите или докато се разхожда в зелената трева.
* Зеленият цвят е цветът на взетото решение, упътва, насочва. Ако се колебаете и изпитвате нерешителност, затворете очи и зрително си представете зелен цвят. Той е много ефективен, особено в бизнеса. Негова характерна особеност е практичността. Предразполага към щедрост.
* Зеленият цвят се състои от жълт и син - уравновесява жълтия цвят (ума) със синия (духа). Жълтият внася яснота, а синият - мъдрост. Заедно те помагат да се осъзнаят, да се осмислят събитията в живота.
* Зеленият цвят обича хармонията и равновесието. Не е нито горещ, нито студен, нито активен, нито пасивен. Това е цветът на великите промени.
* Зеленият цвят в цветолечението влияе благотворно върху зрението, сваля умственото и физическото пренапрежение, стабилизира кръвното налягане и успокоява нервите, помага при главоболие и мигрена, сърдечно-съдови заболявания, регенерира клетките, подобрява работата на черния дроб, създава усещане за спокойствие и умиротворение. Помага при клаустрофобия, разширявайки пространството. Той е и прекрасно тонизиращо средство, намалява апетита.
* В изкуството той се е наложил доста късно чрез идеята за зеления цвят като символ на най-съкровените желания, които лесно губим и трябва много да пазим, когато уловим.

Написа Сиси Чорбаджийска на 12-Jul-2006 06:07


За зеленото - на мен тук ми харесва, но отдавна е доказано, че екранното зелено, тъй като е излъчване в най-приемащата част от спектъра, и е чисто зелено (а не съставно от бои - както е при печат или в рисуването) всъщност изтощава очите. Помните ли първите монохромни монитори, бяха зелени.... сега всички "черно-бели" са "синьо-бели" точно по тази причина.

За Firefox Ctrl-Shift-S изключва всички CSS, така че изчезва и зеленото ;)

Написа Йордан на 12-Jul-2006 06:52


@Сиси: Нямам нищо против зеленото, даже ми е един от любимите цветове. Ама докато прочета две новини тук и започвам да се чувствам хипнотизиран. :-)

@Aнтон Попов, @Йордан: Ако исках да не ползвам CSS, щях да си пусна линкс. ;-)

Написа Коко на 12-Jul-2006 07:30


@Сиси: Ехааа :) добре казано, аз просто щях да напиша, че зеленото е благина и много лесно се чете на него, но щом има и всички тези други чудесни характеристики, значи съвсем съм го уцелил.

@Коко: това е целта, да се хипнотизираш и да ми четеш глупостите.

@Антон Попов: Ще се различава по начина на направа, слово.бг не е лесен и удобен за ползване сайт (според мен). А иначе съдържанието ще се препокрива в голямата си част, нови класици няма да измисляме :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 12-Jul-2006 08:28


Страхотно начинание. Не знам при вас как е, ама аз не мога да чета много дълги текстове на монитора - да не говорим за цели романи, класики. А ако са просто сложени като обикновен текст на целия монитор се изтощавам тотално. Примерно ако са форматирани, в колонка не по-голяма от 500 пиксела ширина би било чудесно. Съчетан с подходящ шрифт и големина, текстът би придобил страхотен формат.
Поздравления.

Написа Стоилов (www) на 12-Jul-2006 09:35


Текстовете ще се предоставят за четене като обикновен текстов файл, пренесен на 75-та колона. От тук нататък, избора на шрифтове, големина, цветове и т.н. зависи от човека, които ще го чете. Тоест, на всеки както му е удобно.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 12-Jul-2006 09:41


@Сиси: цитат: "Той е и прекрасно тонизиращо средство, намалява апетита.", това го oспорвам! Всеки път като гледам мъжът ти как (благо) яде кебапчета, ми потичат лиги :))

Написа Мартин Душков на 13-Jul-2006 01:04


@Коко; Мартин Душков: Защитавам си мъжа просто! :)))

Написа Сиси Чорбаджийска на 13-Jul-2006 04:36


Вторник, 11 Юли 2006

Използвах случая, че трябваше да гледам малката и докато тя спеше следобедния си сън изгледах шестте серии на The IT Crowd.

Забавно филмче, дано има още серии.

[ Коментари: 6 ]
Коментари

6 серии сън? с кво го храниш бе?:-)

Написа freax0r на 13-Jul-2006 15:01


Сериите са късички, пък и Юлиана проспа само четири от тях. Останалите две, като се събуди я сложих да си играе и така откара още час. Кротичко бебе :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 13-Jul-2006 17:05


Сладурчи;)

Написа freax0r на 14-Jul-2006 07:55


И аз се забавлявах на серийте. Типичен английски хумор, наблягат повече на ситуацийте и диалога, от колкото на каквото и да е друго. Има много ситуаций които са извлечени от реалния "IT", живот. Забавно и неангажиращо, тип Ало-Ало.

Написа mhz на 17-Jul-2006 07:31


@mhz: вместо да гледаш серИЙ, вземи прочети малко за правопис. Имаше интересни неща с блогосферата. Особено за това твоето "ий", дето с такъв кеф го лепиш навсякъдеиий.

Написа Дончо (www) на 18-Jul-2006 22:20


Е па случва се, айде да не се превръщаме в синтактичната полиция.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 19-Jul-2006 09:32


Сряда, 12 Юли 2006

Оказа се, че дълго време съм се лъгал, че mod_gzip и съответно компресирането на страниците на сайта ми (и на няколко други) работи. Аз съм си виновен, че когато преди време съм настройвал компресията не съм тествал както трябва и съм решил, че всичко е шест.

Е, не беше :) Хем сложих най-новият mod_gzip и си играх с настройките му, в крайна сметка си реших проблема на друго ниво като добавих поддръжката на zlib в php и си активирах компресията като в php.ini добавих реда zlib.output_compression = On.

Сайта в момента се зарежда по-бързо, а мрежовият трафик е наполовина.

[ Коментари: 7 ]
Коментари

...ако нети е проблем може ли да дадеш едно по-подробно инфо как става цялата калимация с mod_gzip!?
Аз на: http://217.75.150.6/ съм с Slackware 10.2/PHP/mod_XXX....etc...нещо ме радва туй дет каза че ти е паднал трафика на половина!
Аз съм сложл там едни blog-ове - едни wiki-та ... луда работа!

Написа Светозар Кьосев (www) на 13-Jul-2006 16:45


Най-лесният начин е да компилираш php-то със zlib поддръжка (--with-zlib) и после в php.ini да укажеш опцията, която съм описал по-горе. С mod_gzip е повече играчка но пък работи (уж де) за всичко не само за съдържание генерирано от PHP скриптовете. Като го пуснеш потърси в Google за mod_gzip check и си избери някой от много, за да тестваш дали работи OK.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 13-Jul-2006 17:08


относно mod_gzip, аз като пусках, гледах трафика със снифер... в началото не работеше, но като се попроменят настройките, за да компресира и това което му пуска сайта (в моя случай беше прединмо xml) се оправи и почна да "мачка", но пак не всичко, някои резултати ако са малки, не ги компресира (то си го и пише в документацията, че има един "размер" под който няма смисъл, или заради overhead, или заради скоростта)

п.с. иначе тръгваше:), даже и като му се пуснеше опцията да му се види статуса работеше, просто не компресираше генерирания тип трафик

Написа july на 14-Jul-2006 06:26


Уаааа - това ми хареса - благодаря ви за инфото, - работи като слънце!

-> http://www.gidnetwork.com/tools/gzip-test.php
****************************************** ***
Results for: http://s01o.speednetbg.net/blog/
Web page compressed? Yes
Compression type? gzip
Size, Markup (bytes) 10,442
Size, Compressed (bytes) 3,283
Compression % 68.6

Написа Светозар Кьосев (www) на 14-Jul-2006 08:10


...много интересно - след рестарт на машината - "mod_gzip" спря да работи и дава това:
root@s01o: apachectl start
Syntax error on line 286 of /etc/apache/httpd.conf:
Cannot add module via name 'mod_gzip.c': not in list of loaded modules
/usr/sbin/apachectl start: httpd could not be started

...някъкви идеи?

Във въпросната 286-та линия си е аднато както си трябва: AddModule mod_gzip.c (не е коментирано!)
По-надолу си го има това: LoadModule gzip_module libexec/apache/mod_gzip.so
.. и в php.ini сетнат реда:

; Note: output_handler must be empty if this is set 'On' !!!!
; Instead you must use zlib.output_handler.
zlib.output_compression = On

Компилирах от сорс-а както си е по-книга... - е чесно да си призная немога да разбера какво става?????

Написа Светозар Кьосев (www) на 14-Jul-2006 09:11


Не го мъчи mod_gzip-а, щом със zlib_output_compression поне PHP-тата работят.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 14-Jul-2006 09:25


При apache2 mod_deflate иска точно 3-4 реда и за да работи.Много съм доволен от него.Мачка ми над 80% :)

Написа Иван (www) на 15-Jul-2006 22:01


Четвъртък, 13 Юли 2006

Снимки от преди няколко дни, но пък са шарени, красиви и моделът слушаше когато ги правих :)

Юлиана в парка #1

Юлиана в парка #1 /горната снимка по-голяма/

Юлиана в парка #2

Юлиана в парка #2 /горната снимка по-голяма/

[ Коментари: 11 ]
Коментари

Колко много прилича на тебе... сега ми направи впечетление :) Да ви е жива и здрава!

Написа Димитър Томов на 17-Jul-2006 13:06


Май, на мама прилича повече. А, бе, най вече прилича на себе си. ;-)

Написа Коко на 17-Jul-2006 14:08


Според някои прилича на мен, според други на Силвена. Май наистина си прилича на нея, но е взела по нещо и от двама ни (да се надяваме само хубавите неща :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 17-Jul-2006 14:20


Как се правят такива сладурски бебчета,а?

Написа cybercrackerbg (www) на 18-Jul-2006 13:11


С много любов :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 18-Jul-2006 14:19


... и майсторлък :)

Написа Николай на 18-Jul-2006 14:26


Благодаря! :-))

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 18-Jul-2006 14:50


Мда, "гаджето" го бива, ще пратя сайта на синът ми :Р.

Да ти е жива и здрава сладураната!

Написа Дончо (www) на 20-Jul-2006 10:28


Той много възрастен за нея бре :-)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 20-Jul-2006 11:07


Тъй ли? На възраст шса обиждами?

Я да видим, ти колко по-дърт си от мамата на Юлиана?

Написа Дончо (www) на 20-Jul-2006 15:17


Не, с двайсет дни е по-голяма от мен :-)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 20-Jul-2006 15:25


Петък, 14 Юли 2006

Направихме бутоните за връзка към сайта на библиотеката и с това TODO-то се разчисти напълно. Сега остана само да се допълва съдържание и да обявим официално сайта, естествено. Това ще стане по някое време следващата седмица.

Към дневника добавих връзки към предишен/следващ месец, когато се ползва функцията за преглед на писанията по месеци. Имам още няколко идеи за нови екстри и май е вече е време да ги реализирам и да пусна нова версия.

Като съм заговорил за нови версии, свалете си SlackCheck 3.70, малко по-бърз е от 3.60 и има приятно изглеждащ индикатор за прогреса при генерация на обновяващите скриптове. Трябва и това да го обявявам официално, досада... Пък и някой ден трябва да му напиша документация, още по-голяма досада...

[ Коментари: 6 ]
Коментари

Само като идея, ако би могъл да отделиш време измисли и нещо като инсталатор. Тоест инсталацията е лесна "tar xfz ...", но примерно сега когато трябва да се обновява от 3.6 до 3.7 става малко досадно да се копират един по един файловете и да се коригират съответните хранилища.

Написа Drago на 18-Jul-2006 06:54


Просто си подмени slcheck.sh и update_script.sh с тези от най-новата версия. Не му трябва инсталатор на 300 редов скрипт, вервай ми :) Докато пуснеш инсталатора отговориш на въпросите му и т.н. десет пъти ще си изкопирал файловете.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 18-Jul-2006 14:18


Ей, човек да не се отдаде малко на мързела си :)
Между другото как правиш upgrade от 10.1 до 10.2 примерно или от 10.2 към current?
Тъй като аз опитах, но се оказа, че е липсват разни библиотеки. Тоест slcheck-a upgrade само текущите пакети, но примерно днес самбата изпищя, че няма libdm /май така беше/ при update от patches и намерих съответната библиотека в current.
Стигаме пак до така омразните ми depends :)
Гледам колегата се мъчи със slapt-get и там правят някакви опити да се преборят с depends.

Написа Drago на 18-Jul-2006 19:43


Ми инсталирай си ги библиотеките. Слака не следи зависимости и понякога се случва новите пакети да искат новодобавени библиотеки. като ти кахже програмата че някоя библиотека и липсва, сваляш си slackware/MANIFEST.bz2 търсиш името на библиотеката, виждаш в кой пакет и си го инсталираш.

Slapt-get и подобни са бози.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 19-Jul-2006 09:31


Между другото :) хубаво че изчаках преди качвам новите пакети.

[slackware-security] Samba 2.0.23 repackaged (SSA:2006-200-01)

New Samba packages are available for Slackware 10.0, 10.1, 10.2,
and -current.

In Slackware 10.0, 10.1, and 10.2, Samba was evidently picking up
the libdm.so.0 library causing a Samba package issued primarily as
a security patch to suddenly require a library that would only be
present on the machine if the xfsprogs package (from the A series
but marked "optional") was installed. Sorry -- this was not
intentional, though I do know that I'm taking the chance of this
kind of issue when trying to get security related problems fixed
quickly (hopefully balanced with reasonable testing), and when the
fix is achieved by upgrading to a new version rather than with the
smallest patch possible to fix the known issue. However, I tend
to trust that by following upstream sources as much as possible
I'm also fixing some problems that aren't yet public.

So, all of the the 10.0, 10.1, and 10.2 packages have been rebuilt
on systems without the dm library, and should be able to directly
upgrade older samba packages without additional requirements.
Well, unless they are also under /patches. ;-)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 19-Jul-2006 10:22


Хех те хората са казали една приказка за бързата кучка ... :) и аз този път освен, че обнових самбата ами и слагах допълнително libdm :)
А иначе си знам, че слака зависимости не познава и от къде да търся липсващите библиотеки и т.н. просто ми беше интересно ти как си си решил проблема ( ако го смяташ за такъв ).
Също не мога да понасям slapt-get.

Написа Drago на 19-Jul-2006 18:24


Събота, 15 Юли 2006

По повод купона за въвеждане на Юлиана в обществото организиран от баба й Юлка, открихме сезона на нощните къпания. След половин час рипане в басейна и гмуркане, очите на всички ни бяха станали все едно сме дръпнали по един чичо Митко. Дали на връщане ако ме беше спрял някой катаджия щеше да ми повярва, че не съм пил нищо, като го погледна с тия кръвясали зъркели.

Неделя, 16 Юли 2006

Продължавам у дома да нямам кабелен интернет, което ме принуди да се мъкна до офиса, за да извърша няколко проучвания. Евротура миналият четвъртък след като ми оправиха цифровата, развалиха интернета и от тогава само мигане на лампичките и нито бит трафик за моя милост.

Обадил съм им се и в понеделник или вторник техниците вероятно ще го оправят. Много е кофти без нет, една програма на телевизията не може да види човек, да не говорим за гледане на някой сгоден филм или слушане на радио. :( За спешни случаи имам GPRS през кръвопийците Mtel, но и там не е човешко с тези цени от 3 лв. на мегабайт.

[ Коментари: 5 ]
Коментари

...точно поради таз причина аз съм си оставил на рутера вкъщи и на личното PC по един модемец: Rockwell 56K, че несе знае знае ли се?! :)

Написа Светозар Кьосев (www) на 17-Jul-2006 14:31


Мани мани, като са ти оправяли цифровата май и моя нет са преебали;) Въобще Евротур /вече май ЕстНет??/ правят селски изпълнения ежедневно. Аз съм в района на "Руски Паметник" и рядко има ден без проблем в мрежата им. Всъщност не съм убеден в кого е проблема, когато звънна на NetBG, редовния отговор е: "Има проблем в мрежата на Евротур", звънна ли на Евротур: "А къв проблем? не сме виновни ние НЕК ни спряха тока!" или класическото: "Не мога да се свържа с техника в момента /предполагам е в някое мазе и няма обхват:P/". Тъй де, плащам си редовно по 65 кинта всеки месец за няква услуга, кво ме ебе мен в кого е вината???

Написа freax0r на 17-Jul-2006 15:03


Е и аз може да се каже, че съм около руски паметник, тъй че е напълно възможно аз да съм виновника, като се оплаках че ми е преебана цифровата :-)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 17-Jul-2006 15:09


Карай като мен, резервирай от два различни доставчика :-) Ако намериш кабеларка и LAN-че е най-добре, ако не - две LAN-чета.

Написа Златко на 17-Jul-2006 15:20


Good Idea! Преди в Западен Парк ползвах Линкос, много съм доволен, пичове големи! /поне съпорта за 5 минути беше на място и оправяше проблема/. Та, сега гледам, че имат мрежица и около паметника;]

Написа freax0r на 17-Jul-2006 15:32


Понеделник, 17 Юли 2006

IMAX 3D определено си заслужава да се види. Доста е ефектно и със сигурност ще се изкефите максимално. Като истинско е, когато динозавъра от T-Rex филма "надвисва" на десет сантиметра над главата ви или когато професора тропа с чукче по скалите. Имате чувство, че някое камъче ще ви влезе в окото. При сцените с повече движение мозъка ви вероятно няма да може да рендва достатъчно бързо от което се получа леко размазване на картината. Ясно е видима мръсотията по лентата и как на секунда две се зачиства /това го им го прощавам, защото с толкова голяма и много лента, не е лесно да се пази чиста. всяка прашинка се вижда/.

Цената на билета е шест кинта (очаквах да е повече), билети засега се намират сравнително лесно. Сайта на киното е неизползваем без JavaScript пък и няма кой знае каква информация /не пише цената на билетите например, но пък има програмата/.

Абстрахирайте се тъпите реклами на Mtel, мрънкането на представящите филма и идиотския сценарий на T-Rex, слагайте поляризираните очила и нема да се пуашите! Недейте да мъкнете пуканки, коли и подобни повърни, защото до седалките няма поставки за чаши. 40 минути ще издържите без да се тъпчете с боклуци.

Изгледах и двата филма, които дават, един след друг и леко ми се замая главата, тъй че може би е добра идея да не се прекалява.

Няколко неща незадължително свързани с IMAX киното, а по-скоро с организацията на Мол оф София (ебати и тъпото име).

1. През вратите около задната част на гаражите, може да влезете и да се настаните for free в някой от салоните където дават нормални филми. Хора и охрана няма (поне аз не видях), а вратите не се заключват.

2. Същият трик може да направите през черната врата вдясно от касите. Не се заключва и води до изходите на всички салони.

3. Тъй като указателни табели показващи къде точно е IMAX салона няма, да знаете, че е от вляво от касите - трябва да се качите на горния етаж (точно зад касите са стандартните кина, там няма смисъл да се ходи).

4. Номерата на редовете в IMAX салона ги пише в средата на стълбите, а не както е нормалното на първата седалка от реда. Това води до чудене къде ти е реда. Аз например първият път броих, за да го открия преди да ме светнат къде са номерата.

5. Вече споменах за липсата на поставки за чаши в IMAX салона, което е ОК за мен.

6. При излизаното от IMAX салона пак се сблъсквате с липсата на табели и се налага да се мотаете из някакви катакомби, за да излезете.

7. Паркирането в подземния паркинг е мисия невъзможна, но зад сградата може да се спира по тротоарите.

[ Коментари: 8 ]
Коментари

На imax3d изгледахме рибешкия филм дето е документален въпреки, че ни се зяпаха анимацираните динозаврщини...
Твърде досаден бе фактът, че те умоляват да си върнеш раздадените очила. И кво се получава? Опашка за излизане от салона се получава. Далеч по лесно би било да си остави всеки очилцата на облегалката на мястото и да минат да ги съберат при почистването на салона. Тия очила извън тоз салон никва рабута не вршат... поляризирани стъкълца едното по В другото по Х.
След като те пуснат да излезеш през магнитодетектиращите-вграденото-в-очил� �та-rfid(или подобна некоя глупост), те карат да слезеш по стълбите 5-6 етажа до знам ли и аз къде... добре, че намерихме едно отбивка от въпросните стълби до пред касите на киното...
Много недоизмислено, но ако пуснат Еверест пак ще ида да позяпам...
Така и не разбрах, след като 45 минутното филм почва в 1630 по програма, а 35 минутното трябваше да почне в 1745 защо се бавиха с пускането в залата и закъсня прожекцията дето щеше да е в 1745...

Написа Бобсън на 18-Jul-2006 23:56


Бобсън не за очилата надали всеки мисли като теб... нали знаеш че половината българчета сме си клиптоманчета :) И логики от сорта на: "Не е важно на мене да ми е добре, важното е на Вуте да му е зле" са доста срещано явление. Така че...

Написа MacTeP на 19-Jul-2006 06:13


Еверест го имаме на колибката която междувпрочем в момента поради ред причини нее пусната за "лийч" :)
филмът обаче нее 3D - имай го в предвид когато го пуснат, - да не останеш разочарован! За справка всички филми които са на офицялният сайт на IMAX - там си има лого срещу всеки 3D филм:
http://www.imax.com/ImaxWeb/films.do?firstLetters=DEF&param_sect ion=nowPlaying&param_subMenuSelect=nowPlayingSelect

...между другото на T-REX ходих 2 пъти просто заради кефа от 3D ефекта (не заради тъпият филм от 1998)!!!
Тааа какво забелязах като проблем?!

1. Първото ми глдане беше в Събота и всичко с T-REX-са си беше наред, Картината, звукът, дори ги нямаше досадните прашинки които се появяват ако не е зачистена лентата! Коментара за филма и въобще за технологията IMAX го направи една мацка от персонала която можеби се справи най-прилично от останалите и съколеги!
2. Седях на 2-рият ред по-средата и само леко ме дразнеше скапаният високо направен перваз! (Но това е друг въпрос :) - от де да знам че има такъв кат несъм бил там преди! :)
3. От целият филм наи-много ме изкефи "шапката" на IAMX технологията дето е преди филма с числата, T-REX когато от скелет става на добиче и ти се пъха в лицето, там на сал-а дет ония ръчкаше пръчката във водата буквално в лицето ти, птеродактила дет пъркха пак така и самото летене в началото над полята и хълмовете - и разбирасе дет каза Георги - камачетата от кирката/чукчето на археолога + тези дет оная са срина от скалата! :))))
4. В Понеделник ходих пак на T-REX и веднага ми се наби на очи че:
a) нещо картината небеше наред (беше някак си разцентрована)
b) звукът също
c) имаше 3 грозни дразнещо линийки по-средата на самия филм (когато свърши филма едната си остана да стои но вече беше бяла на надписите дет се въртят с логото на IMAX и Мтел)
d) коментара го направи някакаъв "коч" дето сигурно имаше прочетена само една книга през съзнателният си живот (предполагам "Митко Палаузов") :)))))
е) 10 мин. следкато беше започнал филмът, продължаваха да влизат разни "неосъзнати моткала" (първенюта от магазините с космични цени) и да немогат да си намерят проклетите места в залата!

Останалото е адска боза!

Междувпрочем... единм познат който живее в Канада/Квебек ми каза че всяко ново кино на IMAX го откривали с тези 2 тъпи филма!
Следват:
EVEREST (нее 3D) http://www.imax.com/ImaxWeb/filmDetail.do?type=nowPlaying&movieID=code__.__10099

NASCAR 3D: THE IMAX EXPERIENCE
http://www.imax.com/ImaxWeb/filmDetail.do?type=nowPlaying&movieID=code__.__37703

SPACE STATION 3D
http://www.imax.com/ImaxWeb/filmDetail.do?type=notPlaying&movieID=code__.__32809

SHARKS 3D IMAX
http://www.imax.com/ImaxWeb/filmDetail.do?type=notPlaying&movieID=code__.__42938

SUPERMAN RETURNS: AN IMAX 3D EXPERIENCE
http://www.imax.com/ImaxWeb/filmDetail.do?type=nowPlaying&movieID=code__.__53303

и най-якият който се е задържал цели 6 месеца в Канадския IMAX:

MAGNIFICENT DESOLATION: WALKING ON THE MOON 3D
http://www.imax.com/ImaxWeb/filmDetail.do?type=nowPlaying&movieID=code__.__49276

На него ще ходя сигурно 10 пъти... поне толко каза моя познат че е ходил... и било нещо супер изродско... другите направо бледнеели в сравнение с него... :)

Написа Светозар Кьосев (www) на 19-Jul-2006 06:32


@Бобсън: И аз си точа зъбите за Еверест и за Space Shuttle 3D. Абе всичките 3д филми ще ги изгледам :)

@Светозар: Имам ги всичките IMAX филми, ама да си гледам у дома смисъл никакъв. Готини са, но трябва да се видят в пълният им блясък в 3д. Перваза наистина дразни, защото се бърка в зрителното поле (аз бях на втория ред и на третия ред). Да се надяваме, че всичките филми, които изреди ще ги пуснат. Дано пуснат и Grand Canyon

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 19-Jul-2006 09:46


Оня дет' ме е нарекъл клептоман не е прав. Ако сам е такъв него да го чакат с тояги след магнитодетектора да му обяснят, че смеганите очила никва работа не му вршат. Зарад него нема нужда на всички да се губи времето.

Аз Еверест го гледах на IMAXdome преди 10ина години и хич не ми пука, че не е 3д. Тъкмо не трябва да се внимава да не си размине човек очилата по поляризация с екрана. Сума ти хора след като го гледах са ми казвали да го гледам на тевелизор ли на прожектор ли и т.н. ама не ща. Не става филма за такова зяпане...

Написа Бобсън на 19-Jul-2006 14:51


Само на мен ли ми се струва, че тоя дизайн или е краден от някви поляци (мета таговете) или и аз не знам. Малко не ми се вярва да е правен от тях. Даже има и една част от html-а, която е коментирана и се зарежда и пак точи трафик :).

Написа Николай (www) на 19-Jul-2006 15:36


Чехи са го правили сайта, но това не ги извинява че е смотан.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 19-Jul-2006 18:40


Теоретично никак не е трудно да се направи от един LCD дисплей 3D IMAX монитор. LCD дисплеите работят с поляризация. Проблемът е че вместо поляризационния материал да е на цяла плоскост, трябва да е на раета
Примерно 1 плоскост с
|H|V|H|V
или 2 плоскости:
|H|_|H|_|
|_|V|_|V|

Ако лентите са вертикални, а не хоризонтални, за кодиране на 3D изображение може да се ползва т.н. interlace, като вместо горен и долен полукадър се кодират ляв и десен кадър.

И разбира се, трябват ви очила с поляризация.

Написа Иван Кълвачев на 20-Jul-2006 23:22


Вторник, 18 Юли 2006

Вчера отивайки към киното, минах покрай президентсвото и гледах малко от шествието на някакъв фолклорен фестивал. Беше много шарено и забавно и ме хвана яд, че първо фотоапарата не беше в мен, второ едва ли щях да намеря къда да спра и трето, че изобщо не съм разбрал, че ще има подобно събитие, за да предвидя време да съм там :(

[ Коментари: 1 ]
Коментари

Една камара хубави събития съм пропуснал поради слабата гласност. За жалост за глупостите много се тръби по телевизия и радио, но за стойностните мероприятия трябва с детектив да работиш.

В Смолян има етно-джаз фестивал от 18 до 22 този месец. Надявам се да хвана поне последния ден, защото предполагам, че ще е много готино.

Написа Стоилов (www) на 19-Jul-2006 18:39


Сряда, 19 Юли 2006

Писна ми на фура от Евротурците. От девет сутринта ги чакам и до дванайсет на обяд никой не се появи, за да оправи шибаните обратните канали, които развалиха миналата седмица като ми оправяха цифровата. Добре, че не плащам за "интернет достъп", че ако плащах не знам - трябваш да отида със самурайския меч до касата...

С други думи минавам на LAN доставчик. Изискванията ми са простички:

1. Доставчика да не е HomeLan или BOL.

2. Да не са супер залюхани и да не ми се правят на интересни, по-знаещи и по-можещи от моя милост. От тях просто искам свързаност.

3. Да предлагат добра свързаност до BG мрежите и по специално то AS24770 (193.110.159.0/24), защото ще ползвам VPN до офиса.

4. Външна свързаност не ме интересува, всичко ще минава през VPN-а.

5. Изобщо не ме вълнува локалното им phree. Предпочитам качествена връзка до офиса ми, вместо ЕДИН ГИГАБИТ до сървър с ХИЛЯДИ ФИЛМИ, а след сървъра трафика да го носят с пощенски гълъби.

6. Готов съм да плащам не повече от 15-20-25 кинта на месец.

7. Задължително условие е да мога да си плащам през epay. Номера с ходенето по каси и т.н. няма да стане. Времето ми е по-ценно от техните 20 кинта.

Става въпрос за улица срещу баня Мадара. Ако някой може да ми препоръча нещо свястно още днес им се обаждам да идват да ме включват, че вече без нет у дома не се издържа.

[ Коментари: 25 ]
Коментари

БТК за тебе е!

Написа Kennedy на 19-Jul-2006 10:29


Аа да, към точка, може да се добави и БТК.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 19-Jul-2006 11:02


http://www.stark-net.net/prices.php

дефакто не покриват само младост (както има карта на сайта)

ако те устройват условията им, просто провери (звънни) и питай за достъп до твоя адрес

Написа july на 19-Jul-2006 11:08


За БТК ADSL виж дали те устройва ширината на лентата и в двете посоки!!! Иначе за качество - вече повече от година го ползвам - нямам никакви фундаментални забележки.

Написа yovko (www) на 19-Jul-2006 11:14


Като каза за чакането на кабелджиите, ако не си го гледал вече де, виж Креймър кaкво ги прави в Seinfeld, 7-и сезон, епизоди The Cadillac 1 и 2.

Написа Denis Eradiri на 19-Jul-2006 11:31


Мегалан - докато бях в София ползвах тях.
За 25 лева получавах 13 Mbit BG и към 600к int.
Само не знам дали имат покритие в района, за който става въпрос.

Написа Димитър на 19-Jul-2006 12:12


Насочих се към Traffic (trbg.net) да видим :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 19-Jul-2006 12:38


trbg.net стават. Имат малко проблеми с плащанията към тях (редовен номер - платиш им предварително за няколко месеца и следващия месец ти се обаждат да искат пари, но иначе са разбрани). От нета имам минимални оплаквания.
За година и нещо ползване ми се е налагало само да се чувам 1-2 пъти със съпорта им (но не и да се виждам с тях:-)).

Написа anon на 19-Jul-2006 18:46


Боже, боже... Като гледам какви скорости ви се предлагат в столицата и на какви цени чак започвам да завиждам. Кога ли и доставчиците по китното ни черноморие ще се събудят? И ще спрат да искат космически суми?

Написа Георги на 19-Jul-2006 21:39


Бих ти препоръчал да видиш следното URL: http://lan.start.bg/ , доста е полезно :)
Тъй като се местя след седмица в Красна поляна, фаворита ми засега е BGMreja.com (дори си имат Epay :) ), а доколкото разбирам, май покриват и твоя район (около Руски?). Съдейки по покритието и цените, те най-ми приличат на Мегалан, само че в другата част от София, а и BGPeer-а изглежда свестен.

Успех с търсенето ;)

Написа Краси (www) на 19-Jul-2006 22:26


Още един глас за Мегалан, но за съжаление в този район нямат покритие (аз чакам да навлезат някой слънчев ден и в Лозенец :). BGMreja поне до преди няколко месеца бяха трагедия - ужасен съпорт, слаби скорости, постоянни проблеми по трасето. Като им гледам сайта сегашните скорости изобщо не се доближават до Мегалан - едните са в килобити, другите в килобайти :-))

Написа peterst (www) на 20-Jul-2006 06:26


@Георги, нали... само по черноморието да беше, ама не е. В София са най-добре :)
Има някои от Варна дето искат 15-16 лева за 300МБ трафик, а нета спира всеки ден.

Написа cable на 20-Jul-2006 11:51


За съжаление е трудно да се намери качествен и на приемлива цена пренос в България, затова извън София качеството и предлаганите скорости са в пъти по-малки. Отделно, че местните провайдери още живеят в деветдесетте и доколкото знам никой не инвестира сериозно в мрежите си. Подмятат се wireless-и, няма оптика, няма MAN няма нищо. Поне това е впечатлението ми от кратка авантюра покрай едно (вече насрано) ISP в Пазарджик.

В София с MAN мрежата, която изградихме, провайдерите дръпнаха много напред (е отделен е върпоса, че в момента всички бяха принудени да си пускат тъмни влакна, щото мрежата се ебе, ама пак си е оптика...). Отделно че идва много трафик от вън и спокойно можеш да намериш мегабит интернет по 120-150 лв. /истински интернет, не става дума за пиъринг и подобни глупости/

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 20-Jul-2006 12:21


За сега най-изгодно за по-малките градове си остава ADSL-a на супер Любо.

Написа freax0r на 20-Jul-2006 15:39


Фриксора е 100% прав, колкото и да не обичам бтк.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 20-Jul-2006 15:41


Аз докато живеех на Витошка бях на Трафик, нямах никакви проблеми.Незнам дали имат плащане през epay вече, но имат плащане при клиента + това офиса им работи до 21:00. Нямаш проблеми да им звънеш и да им кажеш "Този месец не съм в София. няма как да ви платя, бихте ли изчакали до еди си кога".За скорости няма да пиша

Написа schz на 20-Jul-2006 21:31


quote @ Георги Чорбаджийски
За съжаление е трудно да се намери качествен и на приемлива цена пренос в България, затова извън София качеството и предлаганите скорости са в пъти по-малки. Отделно, че местните провайдери още живеят в деветдесетте и доколкото знам никой не инвестира сериозно в мрежите си. Подмятат се wireless-и, няма оптика, няма MAN няма нищо. Поне това е впечатлението ми от кратка авантюра покрай едно (вече насрано) ISP в Пазарджик.
end quote

Не съм съгласен с написаното по горе.
Прав си обаче,оптика няма - има оптик_и_.
Също така 640kbps bgpeer, 384kbps int не мисля, че са лоши скорости за извън София :)

И за кое ISP става въпрос ?

Написа if (www) на 21-Jul-2006 06:37


@if и кви пари е тва "удоволствие"?

Написа freax0r на 21-Jul-2006 11:17


@if
640/384 не е лоша скорост? За някое селце може би. Но не и за четвъртият по големина град в България. Цитирам от поста на Димитър по-горе:
"За 25 лева получавах 13 Mbit BG и към 600к int."
Ето ти и данните от доставчиците в Бургас:
За 25 лв. - 512 BG и 128 int. (SpectrumNet, IMG, Unacs) - като Unacs дори имат наглостта да слагат лимит 5GB на месец.
Да виждаш разликата?

Написа Георги на 21-Jul-2006 14:20


"http://www.stark-net.net/prices.php
дефакто не покриват само младост (както има карта на сайта)
ако те устройват условията им, просто провери (звънни) и питай за достъп до твоя адрес
Написа july (email) на 19-Jul-2006 14:08"

Брех не знаех, че сме стигнали до баня Мадара с покритието ;-))))
Сори, само в Младост 1/1А...
Бтв. МегалаМ - в никъв случай...;-)

Написа MiCRoPhoBIC (www) на 21-Jul-2006 23:56


Е та ния в Пазарджик вече имаме 1Mbit (международен) от Телекабел за 30лв :)

Написа Иван (www) на 22-Jul-2006 21:33


Ако района е в Лозенец аз ползвам loze.net и съм супер доволен. Идеално обслужване, супер скорост. Направо съм възхитен ;) А иначе в Пазарджик използвам телекабел - ебати бозата.

Написа Vladislav Dimchev (www) на 23-Jul-2006 05:07


Имате :) Защото ние поддържаме оптиката до Пазарджик. Телекабел плащат 80Mbit май.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 23-Jul-2006 10:07


Е то и 800 м/бит-а те като пускат 20к до дата.бг download файда никаква...

Написа Vladislav Dimchev (www) на 23-Jul-2006 22:10


Отделен е въпроса, че само в България има делене на "международен" и български трафик :)
Все пак до някъде е оправдано заради безобразно високите цени на преноса.
Даже някои български фирмички си позволяват да искат за пренос между Пазарджик и Пловдив ~500 лева на месец за "гарантиран канал 1Мбит", по wireless :)

Написа пешо на 24-Jul-2006 16:37


Четвъртък, 20 Юли 2006

Всеки път когато мина през "елитния" софийски квартал Лозенец, известен с многото си, разнообразни и ОГРОМНИ дупки по улиците се тупам по рамото за избора си на автомобил. Известните в България като джиповете или SUV, както са известни по света, са единственият транспорт, който може да те пренесе из нашенските улици без да се налага да въртиш волана като Маркус Грьонхолм на рали Акрополис с цел избягване на ямите по така наречения път.

Лошото е, че вече свикнах с голямата кола и дори в нея започвам да УСЕЩАМ пътя. Но пък предимството при паркирането на високи места си остава.

[ Коментари: 2 ]
Коментари

Мда, много е зле положението в Лозенец. Около изборите за кмет асфалтираха няколко улици и това е. А пък една от новоасфалтираните я посраха след няколко седмици заради спукана тръба. Моята улица уж е голяма - свързва НДК с местното площадче. Но е осеяна с ями и тези, които не я познават, си перят с колкото знаят, докато не си усетят камъните в бъбреците (най - малкото) при някоя дупка. Представям си нагоре как е, при тези строежи и постоянното минаване на камиони...

Написа Георги Христозов на 24-Jul-2006 07:46


Улиците в лозенец наистина са под всякаква критика, често пътувам оттам и въртя волана като въпросния пилот на въпросното рали.... :(

Написа martin на 24-Jul-2006 08:28


Петък, 21 Юли 2006

Въпреки, че в бг конституцията е заложено, че не може да се прави дискриминация по полови признаци, за да не останем по-назад от Ивропътъ вече имаме и специален закон против половата дискриминация. Няма лошо, мен лично ме урежда :) И аз обичам да ми отварят вратата и да носят нещо тежко вместо мен.

Още не съм се запознал в дълбочина с новия закон, но се надявам обидите на полова основа при каране на автомобил, да не са забранени, че тогава лошо ми се пише. Но пък от друга страна, нека вдине ръка този, които не определял /мислено или на глас/ шофьора на странно движещият се автомобил пред него като "и това ако не е някоя заспала ......, трамвай да стана", а подминавайки панически и забелязвайки, че всъщност зад волана е пухльо или деде с пенджури, да се поправя с "ебаси, тоя кара като някоя ..... /дума с четири букви и пет правописни грешки/".

[ Коментари: 1 ]
Коментари

Аз определям такива шофьори с комбинация от двете "Това пред мен ако не е .... е п*д*р*ст" така след задминаване хвърлям един поглед и си казвам "Прав бях".

Написа Антон Тодоров на 24-Jul-2006 08:21


Събота, 22 Юли 2006

Липсата на bayesian проверка за спам на пощенският ми сървър започна да се усеща и затова най-накрая реших на настроя Junk mail controls на Thunderbird, който ползвам като MUA.

Оказа се елементарно за настройка и работа, а при досегашните ми тестове работи перфектно. Тренирах го със трийсетина съобщения пристигнали в последните няколко дни и като гледам новопристигналият спам, засега го познава, а грешните отсъждания са съвсем малко. Още малко тренировка и филтъра ще е перфектен.

Junk mail детектора в Thunderbird 1.5 се активира много лесно. Отивате в менюто Tools / Junk mail controls и в табчето Adaptive filter активирате "Enable adaptive junk mail detection". От таба Settings включвате местенето на писма, които Thunderbird смята за spam в папката Junk, а също е хубаво да активирате и при ръчно маркиране писмата да се местят в Junk.

Така настроен Thunderbird е готов за обучение. При получаване на spam писмо, използвайте бутона на Junk, за да го маркирате като такова. От време на време преглеждайте Junk папката и ако случайно там се е озовало писмо, което не е spam просто го отмаркирайте и го върнете в Inbox. Така след първите 30-40 получени и маркирани на ръка спама, Thunderbird сам ще започне да ги познава и да ги мести в Junk папката без изобщо да ви се пречкат и да ги виждате.

Работи екстра, единственият проблем лично за мен е, че ползвам Thunderbird на три-четири различни компютъра и на всеки от тях трябва поотделно да настройвам детектора. Не е голям проблем, защото е достатъчно при ненастроена програма да отида в папката Junk и да маркирам всичко като спам, след което да внимавам за фалшиви тревоги.

[ Коментари: 4 ]
Коментари

@Георги:
... а защо несе порбваш директно/генерално с това:

smf-zombie
milter-gris
http://www.snertsoft.com/solutions.php

Написа Светозар Кьосев (www) на 24-Jul-2006 13:59


Не ползвам нито sendmail, нито postfix пък и от филтрите на сървъра съм доволен. Клиентското решение в момента за мен е по-лесно за настройване и по-удобно пред перспективата да се бъзикам със сървъра :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 24-Jul-2006 14:41


При мен greylisting намали спама от 30-40 на ден до 1-2 на седмица.

Написа Тодор Тодоров на 25-Jul-2006 16:15


Да graylist-инга в момента работи, но не ми харесва да карам валидните потребители да плащат и те цената заедно със спамерите. Иначе сивият списък ще работи до едно време, докато не стане широко използвана техника и тогава спамерите просто ще започнат да ползват пълни smtp сървъри вместо само прости изпращачи.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 25-Jul-2006 17:11


Неделя, 23 Юли 2006

Налегнала ме е някаква лятна хрема, която започва да ми лази по нервите и съвсем скоро ще я изгоня с ударни дози, чай, мед и лимони. Евентуално някое коняче в чайчето, няма да ми дойде зле.

[ Коментари: 1 ]
Коментари

По този повод можем да се успокоим, че прословутия птичи грип най-накрая дойде и в България.
Най-много ме изкефи коментара на един от засегнатите селяни излъчен по БTV
"То тая работа стана малко като приказката за лъжливото овчарче"
...

Написа Иван Кълвачев на 24-Jul-2006 11:16


Понеделник, 24 Юли 2006

Заповядайте в Българска народна библиотека. Образовайте се, четете и се докоснете до класиците.

В момента колекцията от текстовете не е голяма, но според създателите на сайта постепенно ще бъде попълнена с най-доброто от българската и световната класика. Всички задължителни произведения, които се изучават, и които всеки би трябвало да прочете ще бъдат налични.

Чети на воля

[ Коментари: 23 ]
Коментари

Супер. Банера на народната библиотека е написан на щльокавица :D

Написа Георги Петров (www) на 24-Jul-2006 11:00


Е, сети се къде е закачката и кой не може да чете, та го призовават :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 24-Jul-2006 11:06


От известно време следя историята с безобразията на бизнесмените от "Труд". Много приказки се изприказваха, но "Народната Библиотека" е нещото, което трябваше да се направи.

Ще споделя една любима моя фраза, изказана от небезизвестен български автор в произведението му "Мъжки времена":

"Едно е да искаш, второ е да можеш, а трето и четвърто е да го направиш."

Е, научили сте се да броите до 4 :). Никак не е малко...! Другите не могат :)

С удоволствие, при първа възможност, ще ви изпратя цялата си колекция от текстове.

Написа Пламен Желязов на 24-Jul-2006 11:40


Поздрави, Жоро, добре е станало! Много е приятен сайтът, смятам и аз да чета там. Ще преровя нещата си и ако имам нещо, ще го пратя... но е малко вероятно да е останало нещо. Все пак ако намеря нещо в мрежата, ще проверявам веднага дали го има и ако го няма, ще го пращам :)

Написа Ясен Праматаров (www) на 24-Jul-2006 14:20


Когато питах по какво ще се различава от www.slovo.bg, Георги каза:
"Ще се различава по начина на направа, слово.бг не е лесен и удобен за ползване сайт (според мен). А иначе съдържанието ще се препокрива в голямата си част, нови класици няма да измисляме :)"

Сега, като го гледам на живо, мога да кажа, че по отношение на начина на направа сайта е твърде посредствен в сравнение с www.slovo.bg. Все едно го е правил студент първа година в нереномиран провинциален университет.
Да не говорим за нещата, които липсват - форума, новините, книжарницата, но нали за всеки влак си има пътници?

Написа Антон Попов на 24-Jul-2006 18:14


Браво, най-после.

Написа cybercrackerbg (www) на 24-Jul-2006 18:38


Е вярно, библиотеката няма банер на BGLesbian, не привлича с невероятни и модерни флаш анимации, не продава mp3 и картинки за телефони, но има чара на една библиотека - простичко устроена, подредена, приветлива - съвсем по мой вкус.
Браво!

п.с.Има нещо Wiki в библиотеката.

Написа Кирил на 24-Jul-2006 18:39


А, и Жоро, не се влияй от евтини сравнения с пишман-библиофили! Най-добре си се развива такъв проект без сравнения. Пък нека slovo.bg и други се ядосват, че не са направили такова нещо.
Може би най-ценното на проекта ти е, че не разчиташ на него за насъщния. Но дори и дотам да се опре, пак ще е по-добре от разните измислени сайтчета с книги в родния нет.

Написа Ясен Праматаров (www) на 24-Jul-2006 19:00


БРАВО !!!

Написа yovko (www) на 24-Jul-2006 19:21


@Антон: Ако студентите първа година правят подобни сайтове, лично аз ще ги почерпя, защото е нужно да се правят повече качествено написани сайтове.

Тези "рубрики" на Slovo.bg (много уважаван от мен сайт), които си споменал едва ли някога ще ги намериш в Народната библиотека. Книжарницата няма да има, защото в тази библиотека нищо не се продава. Форум е излишен, защото няма кой знае какво за обсъждане, а за новини си има страница "Какво ново", новините са там :)

Ако за теб сайта е посредствен, предполагам че авторите с удоволствие ще чуят предложенията ти за подобрение. Спокойно можеш да ги напишеш тук като коментар.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 24-Jul-2006 20:22


Поздравления за библиотеката - да расте, но да не старее. :)

А сравненията със slovo.bg са меко казано странни. Винаги ли трябва "да си ги мерим"? Толкова ли е важно някой да е "по-по-най"? Не може ли просто да се порадваме, че се е появило нещо хубаво, без да търсим под вола теле?

Написа Георги на 24-Jul-2006 20:51


@Георги Чорбаджийски

Окей, ето предложенията ми:
1. Ако една от целите е била сайта да се ползва лесно от незрящи хора, то е можело той да се раздели на два потока още в началната страница и да се изведе отделен линк за незрящи. В този вариант сайта да е максимално опростен, както е сега, или дори още повече.

2. В другия вариант би било добре да се поработи повечко. Това, което веднага бие на очи, е липсата на всякаква биографична информация за авторите. Ще дам произволен пример с това тук: http://narodnabiblioteka.info/index.php/authors/Dzhonatan_Suift
Това, което човек вижда, е страничка, широка 10 сантиметра с име на писател и един роман.
По какви причини не е предвидено към всеки автор да има раздел с биографична информация, бележки, критики на литературни критици ако щете и т.н.? Да не говорим, че поне от кумова срама можеше към името на автора да се предложи линк към информацията за него в българската Уикипедия (http://bg.wikipedia.org/wiki/Джонатан_Суифт), или към друг източник.

3. Трябваше ли линковете към авторите да бъдат техните имена, написани на шльокавица? Или, казвате, то това не се вижда?

4. Как се чете един роман, от 500 страници, сложен в един единствен огромен текстов файл, например - "Под игото"? Правилно - много трудно. Окей, нека да има и такъв вариант, но такова произведение можеше да е разделено и на отделни глави, така че в процес на четенето човек лесно да продължи от там, докъдето е стигнал, вместо да прелиства 50-100 екрана надолу.
Освен това, очевидно е, че двата линка с различна кодировка за хора работещи с нормален браузър и операционна система, каквито са 99,9% от хората, ползващи компютри, водят до едно и също съдържание и единият е напълно безполезен.

5. Липсва много полезен критерий за подреждане на авторите - "Периоди и автори", както е тук: http://www.slovo.bg/authors.php3

6. Линкът "виж всички произведения" (http://narodnabiblioteka.info/index.php/texts/all) можеше да не изпльоква всички произведения на една огромна страница и да кара нещастния потребител да съжалява, че е кликнал там, а вместо това да предлага страниране.
Впрочем същото се отнася и до страницата "Автори" (http://narodnabiblioteka.info/index.php/authors). Тя към момента показва 18 автора, също цопнати в една страница. Ами като станат, дай боже, двеста и осемнадесет?

7. Щеше да е чудесно, ако още на първата страница имаше линк за търсене - по автор, произведение или съдържание вътре в произведението.

Надявам се да приемете всичко по-горе като градивна критика и по никакъв друг начин :)

Написа Антон Попов на 25-Jul-2006 02:18


@Супер. Банера на народната библиотека е написан на щльокавица :D
@Написа Георги Петров (www) на 24-Jul-2006 14:00
********************************************

...абе от 3 дена се мъча да намеря ТОЗИ банер който бил на "шльокавица" ма нещо го невиждам... я ма светнете за кво точно иде реч ?... на всичкото отгоре си прегледах целия филтър в "adblock"-a за забранени картинки евентуално по-погрешка ако съм цъкнал на Георги на блога ама нейсе...

Явно съм прекалено тъп... :)

Написа Светозар Кьосев (www) на 25-Jul-2006 05:58


Уважаеми г-н Попов,
предполагам Георги ще се справи по-добре да отговори на градивната Ви критика, но исkам да отбележа някои неща по нея.

"Това, което веднага бие на очи, е липсата на всякаква биографична информация за авторите. Ще дам произволен пример с това тук: http://narodnabiblioteka.info/index.php/authors/Dzhonatan_Suift" - ами това е сайт библиотека, всеки може сам да си намери такава информация ако му притрябва. Липсата и не е недостатък, а по-скоро предимство.

"Как се чете един роман, от 500 страници, сложен в един единствен огромен текстов файл, например - "Под игото"? Правилно - много трудно." - това е съвсем невярно, доколкото има специализирани програми за четене и за Windows и за Linux (примерно Ice book Reader - http://www.ice-graphics.com/ICEReader/IndexE.html). Те ви движат текста, правят отметки и каквото още се сетите. Чистият текст за тях е идеален вариант и е въпрос на малко желение човек да си го направи както иска.

Та така с градивната критика...

Написа slackerbg на 25-Jul-2006 06:24


@Антон:

1. Не разбирам какво имаш предвид под два потока и защо трябва да има два начина (които трябва да се поддържат), за да се прави едно и също нещо, когато и в момента сайта е напълно използваем от слепи хора /тествано е и коментарите бяха повече от положителни/.

2. Съдържанието, тоест самите произведения са по-важни от разпиляването на усилия за събиране на биографична информация. Има си специализирани сайтове (коректно си споменал уикипедия, а дори и Словото), където има богата такава. Няма смисъл да се копира на още едно място само "за да го има и там". Пак поватарям най-важното са произведенията, сайтът няма за цел да става вся и всьо по отношение на авторите, тяхната биография, влечения, въжделения и т.н. Интересът е към класическите произведения, които те са създали, не към тяхната личност. Връзка към уикипедия лесно може да се добави и е вероятно да бъде направено, така ще се спести на читателя едно отделно търсене.

3. В случая изписването на имената на латиница е компромис, които според мен е приемлив, когато си представиш, че адресите ще се пращат по IM, по ел.поща и по какви ли не други начини. Един дълъг текстов низ на кирилица /за съжаление/, не е най-userfriendly и четимото нещо на света. Затова е решено подаваните параметри да са реализирани по начина, по който са реализирани. Повярвай ми, Google и другите търсачки ще заобичат сайта.

4. Както вече някой отбеляза има специализиран софтуер за четене, който помага в случая. По мое мнение всяко едно разделение, ще затрудни повече евентуалният читател, повече отколкото ще му помогне. Естествено ще има хора, които смятат точно обратното, но затова пък те могат да ползват Словото където нещата са разделени, което на мен пък ми пречи да се съсредоточа от постоянното кликане и прелистване /чета доста бързо/.

5. Полезният критерий е подреждането по азбучен ред. Всякакво друго според мен е изкуствено. Подреждането по периоди за един лайк (какъвто съм аз) означава, че намирането на автора в кой период е игра на познай правилната връзка. Зная, че погледнато с окото на професионалист подреждането по периоди, богатите биографични данни, връзките към критика и още неща, които предлага Словото (да речем) са ценни, но тук фокусът е върху произведенията и лесното им четене и намиране. Според ме по-просто от момента няма накъде ;) Винаги съм бил привърженик на принципа KISS и досега не ме е предавал. Дай шанс на сайта.

6. Когато избереш "всички произвдения" ако очакваш да видиш нещо друго освен връзки към "всички произведения" е нормално да ти се струва, че сайта не отговаря на очакванията ти :) А сега сериозно, има компресия на страниците и една такава със 800 реда не би трябвало да е проблем (размера е около 40Kb в момента). Пък и когато избереш произведения първо ти се предоставя търсачка точно, за да не чакаш зареждането на голямата страница. Твърдо съм против всякакви странирания и буквички от азбуката (30 кир+27 lat), защото пак се започва играта, познай къде е каквото ми трябва. В браузерите от още версия 1 има функция "търси в страницата". Връзката "всички" също е нужна за Google & Co. които няма да тръгнат на ползват формата за търсене.

7. За това ще се погрижи Google, както се грижи добре и за моя дневник. Ако ползваш основно търсачката, bookmark-ни си я.

Благодаря, за съветите, почти всички (и подобни) вече са били обсъждани и мнението на авторите на сайта е подобно на моето, което изразих по-горе.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 25-Jul-2006 07:42


@Светозар: може би не можеш да откриеш "банера", тъй като всъщност става дума за бутон :)

http://narodnabiblioteka.info/index.php/extra

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 25-Jul-2006 07:46


На мен пък сайта ми хареса. Лек е и се работи лесно с него. Не мисля, че трябва да се добавя или премахва някаква функционалност. Смятам, че в този си вид сайта ще успее. На проекта "Българска Народна Библиотека" пожелавам успешно развитие. На хората стоящи зад проекта искам да благодаря и да им пожелая най-вече добро здраве за да продължават да ни радват с такива проекти.

Написа abator (www) на 25-Jul-2006 08:33


Смятам, че на проекта са нужни повече хора, предоставящи литература и по-малко критици, били те градивни или не. Поздрави за начинанието и успех на авторите.

Написа Alex на 25-Jul-2006 09:47


Страхотен проект, страхотна работа. Всички ви дължим едно огромно благодаря, че отделяте от времето си за него. Сега остава дружно да "напълним" рафтовете с книги :)

Едно предложение - по-горе се заговори за софтуер за работа с е-книги, та в тая връзка - аз ползвам yBook от http://www.spacejock.com/yBook.html. Програмата освен, че е лека, чете сюрбюлюк различни формати, лесна за употреба и локализирана на български, ами има "интеграция" с проекта Гутенберг. Тоест - тегли каталога на Гутенберг от сайта им и ти дава възможност да си "ровиш" заглавията локално, а като си избереш книжле - тегли го и ти го зарежда... Предложението ми е - няма ли начин да се създаде подобен "каталог" и в нашата родна библиотечка - това би позволило да се интегрира в програми, сайтове, търсачки по други сайтове да се направят към библиотеката... Организацията на Гутенберг каталога е обяснена тук - http://www.gutenberg.org/dirs/1/GUTINDEX.ALL и тук - http://www.gutenberg.org/dirs/1/readme.txt ... Мисля, че не е много трудно едно Perl парче код да "обхожда" рафтовете и да генерира такъв каталог.

Ако предложението ви се хареса и се помисли за реализацията му - да помагаме с каквото можем и ние?!

Благодаря още веднъж за библиотеката!

Написа Йордан на 25-Jul-2006 10:00


Пак аз - към линковете на сайта не е лошо да добавите и линкове именно към софтуер за работа с е-книги... Хората ще го оценят - някои (както е видно и от дискусията тука) халхабер си нямат, че има такива сгодни инструментчета - направо "благинки" дето им викате...

Написа Йордан на 25-Jul-2006 10:07


Все пак аз бих се радвал ако произведенията имат дата на първо издание. Това е особенно полезно при четенето на книги от поредици (e.g. Тери Пратчет и Истории от Света на Диска) или преглед на творчеството в хронологичен ред.

Написа Иван Кълвачев на 25-Jul-2006 18:36


@Иван: Вярно, полезно би било.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 25-Jul-2006 18:50


На онзи другия образователен сайт наистина има банер на BGLesbian!!

Написа Николай Кубарелов (www) на 27-Jul-2006 10:46


Вторник, 25 Юли 2006

Ура! Вече имам свястен нет у дома. Учудих се, че Трафик не ползват pppoe, но като гледам всичко си работи и така. След настройката на vpn-а вече съм бял човек.

Сряда, 26 Юли 2006

Да са живи и здрави Петя, Спас и малката София. Малкото човече се роди днес в 15:17, но други ТТ данни, не знам. :-)

За тяхно здраве уморихме доста мозъчни клетки, както едно време. Петна в паметта нямам, но бяхме близо и до там.

В офиса вече сме трима бащи, да видим ще има ли четвърти или някой от настоящите ще завтаря!

Четвъртък, 27 Юли 2006

Заменям 4 сима по 128 MB Rambus за 2 по 256. Ако някой се заинтересува от офертата да пише коментар. Не ми се вярва някой да се обади, но пък никога не се знае :)

Това rambus-а е ебахти и проклетията. Скъпо, нестандартно и вече неизползваемо. Машината ми в офиса е точно с rambus и благодарение на дъното пръчка, което има само два слота, продължавам да си карам с 256 MB въпреки новодонесените още 256. Дейба и мъката.

Добавка от 16:30

...но понеже съм кьорав и не съм видял скритите два слота на паметта офертата се отменя. Мразя хардуер.

[ Коментари: 2 ]
Коментари

Купи си очила. :-р

Написа Коко на 29-Jul-2006 14:57


Всички натам отиваме.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 29-Jul-2006 18:38


Петък, 28 Юли 2006

Честит ви/ни ден на системния администратор! Припомням съветите, които още си важат :). Довечера се пие от 19:00 в Кривото на Будапеща. Трети ден подред се превръщам в малък сюнгер. С тия поводи няма отърваване.

И за да не е съвсем изпразнено от съдържание днешното писание, два съвета - един за админи и един за програмисти.

1. За да не се чудите защо изведнъж графичните приложения спират да работят след обновяването до последния Slackware-current (от три дни), преди да обновявате дръпнете и инсталирайте новите пакети fontconfig и freetype.

Преди тези библиотеки бяха част от x11 пакетите в момента са отделени, за по-лесно обновяване в бъдеще.

Пакетите можете да ги свалите от:
http://mirrors.unixsol.org/slackware/slackware-current/slackware/x/

2. На всеки му се е случвало да пише елементарна търсачка в база данни с функцията LIKE '%търсеното%'.

Проблема е, че в postgresql upper и lower функциите не работят с кирилица, дори и базата и клъстера да са инициализирани с правлните енкодинги. Затова може да ползвате следния трик (извадка от примерен php код):

if (isset($search["name"]) && strlen($search["name"])) {
  $qname = cyr_to_lower(pg_escape_string($search["name"]));
  $searchquery .= " AND lower(translate(name,
    'АБВГДЕЖЗИЙКЛМНОПРСТУФХЦЧШЩЪЬЮЯ',
    'абвгдежзийклмнопрстуфхцчшщъьюя')) LIKE '%{$qname}%'";
}

Магията е в Postgres функцията translate, която в случая ползваме за lower, работещо с кирилица.

Решението е куцо, но е понякога е за предпочитане вместо добавяне на допълнителни полета в базата данни или "пипане" по данните при запазването им.

[ Коментари: 4 ]
Коментари

Ами при мен lower и upper работят с кирилица. Базата ми е инициализирана с --locale=bg_BG.UTF-8

Написа Искър на 28-Jul-2006 14:48


Така настроено не съм го пробвал, но по руските сайтове разправяха, че не ставало. Аз пробвах само с bg_BG (cp1251). Така или иначе, горният хак при мен е за предпочитане, защото не мога да разчитам че сървъра, на който ще инсталирам програмата базата е инициализирана с bg_BG.UTF8.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 31-Jul-2006 07:14


Е да - ако не ползваш твой сървър определено хак-а ще се окаже полезен. Аз поне не го знаех.
Между другото с postgresql имам един проблем (който не знам дали не е малко offtopic но все пак...) - tsearch2 с UTF-8. По-точно не успях да накарам lexize да работи правилно с български думи - bg ispell речника явно не го харесва а български snowball stemmer не успях да намеря (а не съм сигурен, че сам мога да напиша такъв). Ако имаш някакви идеи/линкове ... ?

Написа Искър на 31-Jul-2006 16:33


За съжаление не съм се борил с tsearch-а и не мога да помогна :(

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 31-Jul-2006 20:04


Събота, 29 Юли 2006

Когато искам да карам спокойно и да не се нервя с бавно каране по магистралата, минавам по подбалканският път. От както го оправиха и няма дупки е чудесен начин за придвижване до Казанлък. Караш си спокойно с 80-90 км/ч има гледки, можеш да спреш на мостовете около Клисура, за лек адреналинов ръш, а и трафика не е много голям. Вярно в сравнение с магистралата губиш около 20-30 минути, но пък не се налага да се съзтезаваш и да караш леко безрасъдно. В бързото каране има тръпка, но не е за всеки път /добре е, че си взех сравнително бавна кола/.

Неделя, 30 Юли 2006

При опит да видя колко километра ще издържа със светеща лампа на горивото за малко да не успеем да се приберем :-) Заредих на стара бензиностанция на Петрол, което ме върна години-години назад, когато стоях на задната седалка на зеления Запорожец и гледах как бензинджийте сипват бензин и добавят левчетата към дебела "бала", която вадеха от джоба си. Тогава си мислех какво ли ще направя ако имам толкова пари...

Днес попаднах на бензинджийка, която точно преди мен зареди друга кола и към мен се обърна с култовата фраза "да продължавам ли да сипвам, че да не ходя да нулирам колонката?", след което ми взе двайсетте кинта добави ги към една не много голяма бала и започна да сипва.

Класика.

Понеделник, 31 Юли 2006

И на второ гледане двата IMAX филма, които в момента се въртят, стават. Този път не успяха да ме издразнят местещите се пъпки на "тийнейджърката" в T-Rex, пъшкането й все едно е седнала на нещо твърдо и идиотските й физиономии, за сметка на това въртят някаква некъдърна реклама на Кока, която е жестоко разтегната заради големият екран и всичко е на огромни ТИКВИ (пиксели).

Пуснаха повечко трейлъри, обещаващи интересности в бъдеще - Галапагос, Space Station 3D и някаква анимация за Коледа.

Чудя се и кога ли ще престанат с глупавите обявявания на едно и също в началото и в края. Добре де, разбрахме за вашият партньор Mtel кажете нещо различно, нещо за филма и изобщо нещо интересно. Стига с тая осем етажна сграда. И разкарайте тъпата ограда пред екрана.

[ Коментари: 8 ]
Коментари

Най-после да прочета един реалистичен коментар за новото кино - без ахкане, охкане, ихкане, цъкане, хълцане и прочие звуци.

Написа cybercrackerbg (www) на 01-Aug-2006 20:56


Трябва да мине малко време, да го видим веднъж дваж, че тогава да изплуват ежедневните му проблеми. Иначе и миналият път когато писах за IMAX-а не бях много доволен от организацията и качеството. Че е ефектно - ефектно е, но някои неща дразнят, то пък няма нещо дето да е перфектно. Пък и перфектното е враг на достатъчно доброто. С малко пипване тук и там, experience-то при гледането на IMAX в София Мол може да се подобри доста (IMHO естествено) ;)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 01-Aug-2006 21:43


Мдаа... IMAX-а е достатъчно добро.

Написа Voyager на 02-Aug-2006 05:21


//offtopic

Защо достигам до дневника ти през БТК, cw.net, Франкфурт (ge-10-2.ipcolo1.Frankfurt1.Level) и после Evrotur, а се предполага, че и аз, и сървърът са в България? :)

Написа Илия (www) на 02-Aug-2006 09:11


//offtopic

Явно е било временно. :)

Написа Илия (www) на 02-Aug-2006 09:32


Питай БТК :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 02-Aug-2006 09:42


Снощи ходих да гледам Т-Рекс, донякъде провокиран от блога :)
За съжаление на много лошо място - 2ри ред първо място, или иначе казано нейде долу в дясно.

Препоръчвам ако не си намерите места някъде из центъра на залата въобще да не гледате - получава се такова разфокусиране и двойни/тройни образи на моменти, че може да те заболи главата.

Едно-две неща, които не ми харесаха като за 3Д кино- операторите си играят с фокуса (близкия обект фокусиран, задния план размазан) като за обикновено кино. Това на стандартното кино е добре, когато искаш да наблегнеш на даден елемент от сцената, но в 3Дто просто дразни и напряга очите.
А ефекта (как_му_беше_името), който пак е за нормално кино, дето камерата се отдалечава докато с вариото приближава, направо ти докарва световъртеж - при 2Д всичко е наред, но при 3Д очите не могат да се нагласят и мозъка се чуди какво става...

Инак като цяло съм доволен, не съжалявам, че ходих, но явно оператори и режисьори тепърва има да се учат и да измислят нови похвати.

Написа Йордан на 03-Aug-2006 06:43


@Йордан: проблема с плиткия фокус е проблем на IMAX технологията на снимане и операторите не могат да го компенсират. Виж: http://en.wikipedia.org/wiki/IMAX

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 03-Aug-2006 07:41