< HomePage | Снимки
<- Август, 2008 | Начална страница | Октомври, 2008 ->

Архив за месец Септември, 2008

Понеделник, 1 Септември 2008

Задоволихме гладът за екзотично хапване с посещение на Kohinoor, индийски ресторант близо до вкъщи. Лично на мене тук ми хареса повече отколкото в Тадж Махал. Цените са леко по-ниски, а качеството на храната е напълно съпоставимо с това в Тадж-а. Хапнахме леко лютичко, като този път остана място и за индийски десерт.

Вторник, 2 Септември 2008

Тъжно е когато създателите на даден сериал, не знаят кога просто да го свършат, за да не се налага да си изсмукват сценариите от пръстите. Започна Prison Break сезон четири и от гледането на първата серия заключавам, че този сезон е никому нужен...Сега пък ще ни занимават със шпионски трилър в който нашите (разбирай бившите затворници), няма да бягат от затвора, а ще проникват в охранявана сграда. Иди се оправяй вече, кой какъв е. Че и Скофилд се е ошишкал един такъв (и татуси нема, махнаха му ги като ваденка), как ще се промъква, хич не ми е ясно.

[ Коментари: 1 ]
Коментари

Мен пък ми хареса началото на новия Prison Break, но просто при тях всеки сезон го приемам като различен филм, просто с еднакви актьори. Всеки сезон по отделно е готин, но връзката между тях е съшита с бели конци.

Написа MacTeP (www) на 03-Sep-2008 20:42


Сряда, 3 Септември 2008

The Promotion обещава да е комедия, но не е нищо подобно. Шон Уилямс Скот едва-едва крета във филма (той толкова си и може) и краят на филма идва като облекчение от мъката, която е. Не го гледайте.

Made of Honor пък е стандартната "романтична комедия", която вече сте гледали в няколко варианта. Пич дето сваля де що му падне пред очите си има дългогодишно приятелство с някаква девойка и когато тя тръгва да се омъжва той осъзнава, че всъщност я обича и трябва да я спечели. Междувременно тя го избира за главна шаферка (made of honor) с всичките му там стандартни майтапи около това. Филмът не е особено противен и на места се смях от сърце, така че му давам оценка - става ако си нямате друга работа и ви се гледа пълнеж.

[ Коментари: 1 ]
Коментари

Хе, made of honor само като чекнах имдб-то и коментарите в замундата и се отказах да го гледам :) Предполагам, че е от типичните predictable и trite псевдокомедии дето се депресира човек от тях.

The promotion го гледах вчера и бях много разочарован - много повече очаквах от Шон. Приятна изненада беше John Reilly, като цяло той разведряваше филма. Има и свежи моменти в the promotion, но ... абе мъкааа. Иначе Шон в американски пай беше просто изрод :) Ей тва е падение - от простак да станеш скучен : ))

Написа ed на 07-Sep-2008 03:22


Четвъртък, 4 Септември 2008

Приятно съм изненадан от Dark Knight. Всичко, което се изговори за този филм ми идваше в повече, но след като го гледах разбирам защо народа толкова се е превъзбудил около новия Батман. Филмът не само е добър, той е много добър и това на фона на другите филми правени по комикси и дори предишните Батмани го прави направо велик в жанра си. Един качествен сценарий, актьорска игра, добра операторска работа и ефекти могат да направят чудеса в комбинация.

Гледайте го, няма да съжалявате.

[ Коментари: 2 ]
Коментари

Добре че беше Хийт Леджър...иначе тоя филм аз лично не го виждах да се хареса. R.I.P.

Написа Another Life на 06-Sep-2008 06:53


Филма радва. Никога не съм бил кой знае какъв фен на филмите за Батман и го пуснах и този с доста ниски очаквания вчера. Но има интрига и тази част просто са успели да я направят много добре (за разлика от продълженията на мумията, scorpion king и индиана джоунс). Абе както казваш, има си всичко - и ефекти и смисъл и готин сценарий :)

Написа ед на 07-Sep-2008 03:28


Петък, 5 Септември 2008

Как ви се струва, да сте таргет на кампания рекламираща новите собственици на правата за българското футболно първенство? Не ви пука, казвате? А пука ли ви ако кампанията представлява билборди със следния надпис "Моя отбор. Нашта игра." (оригиналният правопис е запазен). Ако бях футболен фен може би щях да се обидя, че ме третират като неграмотен в реклама с четири думи и две грешки.

Или аз нещо не съм разбрал или някой от напъване се насрал.

[ Коментари: 6 ]
Коментари

е поне един апостроф нямаше ли? като цяло футболните фенове не са от най-грамотните, така че може рекламата да говори на езика на феновете :-)

Написа асдсд на 08-Sep-2008 15:05


Нямаше. Ще взема да я снимам.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 08-Sep-2008 15:26


Ето снимка http://picasaweb.google.com/plamen.stoev/Sofia#5243735416686068866 .. Билбордът се намира на бул. Цариградско шосе, малко преди 4-ти километър.

Написа Plamen (www) на 08-Sep-2008 19:34


Един не особенно образован човек, сигурно се радва когато вижда надписи на "неговия език"...

Написа MacTeP (www) на 09-Sep-2008 00:07


Необразованите хора дори няма да разберат, че е написано грешно.

Написа Коко на 09-Sep-2008 05:15


Да, на мен също ми направи впечатление. Трябваше да бъде "Моят отбор. Наш'то първенство." От друга страна може и да е провокация!

Написа Мария Кавлакова (www) на 09-Sep-2008 13:13


Събота, 6 Септември 2008

Май днес ми беше последният плаж за годината. В чест на отиващото си лято стоях повече на сянка.

Неделя, 7 Септември 2008

Островът в Пазарджик се е превърнал в едно чудесно място за разходки и забавления. Винаги ми е било тъжно как беше зарязан през деветдесетте и го посещаваха само боклуци и кучета. Да е жив и здрав кмета.

Понеделник, 8 Септември 2008

Представям си колко е гадно да ти звънят по няколко пъти на ден на вратата, за да търсят някой си:

Тук фондация няма

Вторник, 9 Септември 2008

На ден победьй се бихме с една камара ботове и след като взехме властта останалите ги екзекутирахме като врагове на народа. Така се прави.

Сряда, 10 Септември 2008

Повиках неволята на помощ и научих повече отколкото ми се ще да знам за българските банки. А желанията ми бяха толкова прости:

1. Искам да пазарувам с кредитна карта, където я приемат.
2. Искам където не приемат кредитна карта да плащам по банка.
3. Искам да мога да плащам в мрежата.
4. Искам да зная колко пари имам по сметките и колко ми остава до лимита на кредитната карта.
5. Искам да не ходя до банковите клонове.
6. Искам да мога да тегля парите си на банкомат.

Съвсем нормални желания за човек дето си е сложил главата в торбата и работи с банки. С какво разполагах:

- дебитна карта и сметка към нея, в която ми плащат заплатата;
- кредитна карта от друга банка;
- регистрация в epay;
- електронни банкирания и в двете банки;
- разни кредити за погасяване всеки месец;

На пръв поглед комбинацията от кредитна карта, електронно банкиране и фактът, че дадена сметка се захранва с пари би трябвало да е достатъчно, за да се покрият петте ми изисквания описани по-горе. За съжаление сме в България и тук банковите услуги са меко казано странни и затова се озовавах в следната ситуация. Следете внимателно при опита ми да си свърша работата с какво се сблъсквам:

1. Кредитната карта - ок, приемат я навсякъде за пазаруване, но в клона на банката не могат да ми кажат наличността и колко имам да внасям. До тези данни имам достъп през ел. банкирането и по телефона. Преживях го.

2. От кредитната карта не мога да превеждам пари през ел. банкирането. Логично е, няма търговец няма кой да поеме таксите. Преживях го, нали си имам сметка с дебитната карта (така си мисля...).

3. Сметката към дебитната карта е неизползваема защото, тъй като се води картова (тоест мога да тегля пари на банкомат), БОРИКА са заключили лимита ми и не мога да оперирам със сметката през ел.банкирането - при опит за превод на суми ми разправя, че имам недостатъчна наличност. Превод става през epay, но вземат безумна такса. Полза от ел.банкирането - мога да си виждам наличността.

4. Ефектът е, че и двете ел.банкирания могат да се ползват само за гледане на операции и наличности. Пари за превод нямам никакви, въпреки че имам пари и в двете "карти" и сметките към тях.

5. За да преведа на някой пари или трябва да го правя през скъпия epay или да ходя на каса, защото там като превеждам пари обновяват директно в системата на БОРИКА, което ел.банкирането не прави.

Единственото решение - отворих си НОВА сметка (разплащателна) като внимавах за таксите, които се дължат за нея. Поисках заплатата ми да се плаща в тази сметка. С този трик мога да си ползвам ел.банкирането за преводи по покриването на кредитите и да захранвам картовата сметка, за да мога да тегля на банкомат. Едновременно с това имам и достъп до парите, за да правя директни преводи когато купувам от места, които не приемат кредитна карта.

Всъщност цялата тази куца схема заради мързелите от БОРИКА, които вместо да направят в системата им да се отразяват промените по сметките в реално време, за по-лесно ти заключват лимита на картата и сметката до този лимит става неизползваема. Много хора се оплакват от тази идиотщина, но никой не ебава, защото банката има далавера да ти взема пари за допълнителна разплащателна сметка.

Пълна мизерия...

[ Коментари: 40 ]
Коментари

хм, позната ситуация. аз съм в почти същата ситуация и с различни банки съм пробвал различни методи.
1. В момента банката ми директно си щипва вноската по кредита от картовата ми сметка на определено число от месеца
2. преди това използвах картова сметка за заплатата в същата банка, от която ги превеждат. Резултатът е, че виждаш парите в ел. банкирането си известно време (около час) преди БОРИКА да ги види и да ги блокира:)

Написа gregory (www) на 11-Sep-2008 14:28


Да, много тъпо. ЦКБ, където е моята карта са решили проблема по следния начин: сметката ти е една, но разделена на две - едната част (колкото кажеш) е блокирана за БОРИКА, а останалото ти е свободно за използване.

Написа stan (www) на 11-Sep-2008 14:50


Скъпия epay??? На 0.80BGN им викаш скъпо???? Ти сериозно ли?

Написа SimonP (www) на 11-Sep-2008 14:55


Хъм, не знам какво значи, парите да са "заключени" от БОРИКА.
При мен ситуацията е следната имам си дебитна карта(към разплащателна сметка), превеждат си ми заплатата по нея, тегля си колкото пари си искам от банкомат (разбира се не над дневния лимит). Превеждам си пари по други сметки (мои, чужди, депозити и т.н.) от нея през електронното банкиране.
Имам си и кредитна карта (даже 2 по една сметка Maestro и Visa..някаква промоция уцелих) за която всеки месец си получавам известие по email-a колко дължа. Освен това чрез електронното банкиране също мога да следя статуса. Да превеждам пари от нея и по нея. Да плащам в интернет. Да плащам в магазини и т.н.
(btw банката е Allianz)

Написа iffi (www) на 11-Sep-2008 15:06


основния проблем мисля е точка 3.:)

И аз като iffi нямам проблем да си ги правя тез работи (банката е друга). Разковничето според мен се нарича собствен authority център на банката (на борика и ползват само инфраструктурата). гредата при мен е че с тази карта нямам epay (но пък имам друга epay-ска карта)

Написа july`s на 11-Sep-2008 15:14


@SimonP: А да не би да е евтино. Откъде на къде ще им давам почти лев за нищо работа?

@ifi: значи че ми показва наличността, обаче пише "locked". Ако обаче внеса над 4000 лв. в сметката (колкото е лимита на картата), горницата мога да си я ползвам.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 11-Sep-2008 15:15


Тоя проблем преди време го реших в мигриране на всичко към ДСК - дебитна, кредитна, виртуална кредитна (за плащане по интернет) и разплащателна сметка. Всичко това комбинирано в онлайн банкиране върши чудна работа. Тъй като ДСК имат собствена картова система проблемите на Борика ги няма. Единствения проблем е, че не можеш да си регистрираш картата в epay, но пък през онлайн банкирането можеш да си плащаш сметките.

Единствената сметка за която трябва да ходя на каса е интернет-а.

Написа Георги (www) на 11-Sep-2008 15:15


@july: точно по тази точка проблеми никога не съм имал :) Основният ми проблем е номер 5.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 11-Sep-2008 15:18


Много странно, не ми се е случвало да имам някакво ограничение да си ползвам парите.
Иначе превеждането на пари от една моя сметка към друга ми е безплатно, а към други хора, май е 40 ст.
И нямам проблем с ePay.

Написа iffi (www) на 11-Sep-2008 15:20


Всъщност коментарите, добре показват колко е "весела" ситуацията :) Или банката се спасява поединично или страдат с БОРИКА. А клиента ако трябва да работи с няколко банки (какъвто е моят случай) съвсем може да му стане зле. Пропуснах да кажа, че имам и карта от ОББ, които са със собствена система не-свързана с БОРИКА и там си имам съответно описаните проблеми (липса на epay, ползване само на банкомати на банката), но бях решил да ги пропусна, че трябваше да пиша още една торба обяснения.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 11-Sep-2008 15:21


Системата на Allianz Е свързана с БОРИКА, затова ми звучи толкова странно цялото нещо.

Написа iffi (www) на 11-Sep-2008 15:22


номер 3 от долния списък, за заключването към борика...

както и да е

иначе за собствената система, обвързана само с банкоматите на банките ми се струва тъпо:), а ако идеш в чужбина ко става?

@Георги за ходенето до касата, аз съм си направил epay-ска карта (иначе може и да им преведа пари на интерната, но после трябва да се декларирам че съм платил, да ме спрат по=погрешка:)

Написа july`s на 11-Sep-2008 15:36


На мен картовата сметка ми е в Пощенска и ето какво ми показва:

Салдо
50.00

Разполагаемост
0.00

Бл окирани
50.00

Дата
11.09.2008

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 11-Sep-2008 15:37


Не че не е по темата моят случай, но е още по-нещастен.
Таткото на детето ми задължително получава заплатата си от мизерната работа в държавно учреждение на банкомат (ОББ). Два пъти за около половин година сметката му става 0.00 лв без да е ползвал други начини за теглене на суми, освен от банкомата.
Обикновено го разбираше от разпечатката на банкомата, когато проверява за превод на заплатата за последния месец.
След седмица разправии и разследвания от ОББ някак отново му захранваха сметката със заплатата...
На третото нулиране му издадоха нова карта за банково разплащане.
Категорично отказах да използвам тази система, за да ми изплащат детските като месечно подпомагане... Сега съм само на сметка (нямам избор освен ОББ)с такстата за обслужване и се редя на касата на банката за жалките (21-1,50) лева...
Блазе ни, братя българи!

Написа zelenkroki на 11-Sep-2008 15:41


Жоро, ами на мен банката ми взима за превод към друга сметка 0.60BGN, та за това ти казвам, че 0.80 на epay не са кой-знае колко много. Коментара ми изхожда от регулярните цени за междубанкови преводи на моята банка ;) Да казвам ли оная българска банка колко иска за превод??? :)

Написа SimonP (www) на 11-Sep-2008 16:07


@simon: В моята банка 0.30 между сметки (някои банки нямат такса) или 0.60 извън банката, що да плащам 0.80 като надценката от 0.20 не е за някаква по-така услуга, а заради мърлявата БОРИКА.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 11-Sep-2008 16:10


Адаш, ДСК, това е. От нещата, които изискваш, няма нещо, което да не поддържат идеално добре.

Написа Георги Пепелянков (www) на 11-Sep-2008 17:54


Трябва ти банка със собствен авторизационен център. Сега повечето от банките авторизират картовите транзакции чрез БОРИКА и на практика не знаят колко пари имаш по сметката си във всеки момент, защото са блокирали дневния ти лимит и справката на банкомат показва не реалната ти наличност, а само остатъка от лимита, който си задал на картата.

Написа пейо (www) на 11-Sep-2008 18:13


Аз пък имам(имах) карта към Прокредит, изтече по някое време, аз не съм вече в София, и я зарязах. Наскоро ми се наложи да ходя в Прокредит в Пловдив и се оказа че им дължа някви пари за такси по тази карта :) сметката ми беше на -7 лв или нещо от сорта ... а я зарязах с няколко лева вътре :).
Оказва се, че не ползвам изтекла карта, обаче някви сметки "за поддръжка" си текат по нея ... 2лв/месец или от сорта. И жената на гишето ми вика "ще си ги платите ли, за да я закрием" - викам "направо я закривайте, от мен пари няма да видите" тя вика ама не може така, ще продължат да си се трупат такси, трябва да я погасите.
Естествено, че не го направих, трябва да съм луд, баси нахалните банки :)

Написа Красимир Казаков на 11-Sep-2008 18:22


@peio: Дай идея за такава банка, само не ми казвай ПИБ :) Иначе банките с които работя в момента са Пощенска (не съм особено доволен), Булбанк (доволен съм), ОББ (доволен съм горе-долу).

@красимир: За съжаление ще ги платиш с лихвите ако ти потрябва кредит някъде. Не зная за задължения към банка като твоите дали могат да те запишат в кредитния регистър, но ако си там като неизправен длъжник, може да бъде доста неприятно.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 11-Sep-2008 18:42


доколкото си спомням и аз имах проблема с БОРИКА и блокираните пари и ги накарах, просто да ми блокират не цялата сметка а само 2К от нея. така остатъка остава достъпен за преводи.

Написа dark на 11-Sep-2008 19:07


Как успя да ги накараш? Доколкото ми известно те блокират лимита за седмицата, да не би просто да си си намалил лимита на 2к?

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 11-Sep-2008 20:28


На времето когато използвах карта Борика си спомням, че два пъти на ден обхождаше сметката ми и си дърпаше (тъй нареченото блокиране) до 400 лева. Ако вечерта изтегля 20 лева, веднага лимита ми става 380. Сутринта като мине през мен ми изсмуква 20-те лева които съм изтеглил вечерта от сметката и лимита става отново 400 лева. Ако в сметката имам 1000 лева, то 400 си стоят постоянно в Борика, ако дам проверка на наличност през epay или банкомат ми даваше 400 лева. Спроед мен такава система е направена поради две причини:
1. Липса на online връзка между картовата система и банката при транзакция
2. Акумолация на пари в картовата система
Не съм се интересувал как работят тези картови системи. Не знам как стоят нещата и при Mastercard, но при внасяне на пари в сметката, в системата на MasterCard се отчитат към 19 часа вечерта. При изтегляне на пари съответната изтеглена сума се приспада от системата на MasterCard, но в банката пристига след около 5 дни.

Написа Стефан на 11-Sep-2008 21:52


Георги, аз съм доволен от Алианц. Освен авторизационния център, имат и едно от най-добре направените електронни банкирания.

Написа пейо (www) на 12-Sep-2008 03:41


Ползвам ПИБ - имам дебитна и кредитна карта към тях. Преди мисля около година, и техните дебитни бяха както описваш - заключени за Борика така че не можеш да оперираш с тяхната като с банкова сметка. Тя си беше картова сметка и се ползваше само през ПОС терминал. Или можеше да кажеш каква сума да е заключена за Борика, сумата над нея ще е достъпна и като от обикновена сметка. Обаче до колкото знам и те се отделиха от Борика. От тогава вече сметката си е обикновена разплащателна сметка. Ако платя нещо през иПей или изтегля от банкомат, сумата за транзакцията става "замразена" и до няколко дни се изчиства. Преводи м/у мои сметки в банката са ми безплатни (ползвам ел. банкиране), към други банки май е 0.80 лв през ел. клона, 0.30 лв до чужди сметки в същата банка.

Единственото неудобство е, че вече през ePay не можеш да си провериш наличността. Но като имам електронно банкиране това не ме притеснява.

Написа Ирина Марудина (www) на 12-Sep-2008 06:34


От ПИБ гледам да стоя възможно най-далече. За мен са мутренска банка без никакъв подход към бизнес клиентите им. Е да, имат удобни офиси, но като такси и екстри, които предлагат са много, много зле.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 12-Sep-2008 06:42


Аз мислех, че тук обсъждаме не бизнес, а частен клиент. Наистина към бизнес клиентите не знам как са, но като частен клиент се чувствам достатъчно улеснена и глезена ;)

Написа Ирина Марудина (www) на 12-Sep-2008 06:54


Така е, защото утрепват бизнеса с такси :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 12-Sep-2008 07:11


Да кажа само, че с новите дебитни карти на Пощенска работата се подобрява. Парите не са блокирани защото не минава през Борика и можеш да се разполагаш с тях както искаш през електронното банкиране, няма проблем да ги ползваш в E-pay. А и тъй като са Visa Electron стават и за навън без проблеми. Скоро ще има и всички кредитни карти отбелязани в електронното банкиране, така че всичко ще е както трябва

Написа Росен на 12-Sep-2008 07:32


За това ли става въпрос [1]? Не виждам каква е разликата от настоящата ми комбинация от истинска кредитна карта и дебитната. Даже това електронче изглежда голямо дърво с този лихвен процент и таксите, които събират.

[1] http://tinyurl.com/4nfssv

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 12-Sep-2008 08:13


@Ирина Марудина: на ПИБ електронното банкиране е пълна боза. Преди беше маалко по-добре, но откакто го смениха за скъп софтуер, е хипер-зле. Особено под FF изглежда отвратително, и се държи така, 3 пъти ме питат разни фреймове за сертификати.

И като цяло не става за нищо друго освен за гледане на колко наличност имаш.

@Георги Чорбаджийски: Съгласен съм, че ПИБ към бизнес клиенти са много зле с отношенията, мой приятел се отказа от тях след голяма одисея с превеждане на пари, едните ги пратили другите задържали, никой не знае къде са, после ги върнали, абе ужас. Човека си чака парите, от тук казват "Изпратени са, ама там ги няма" и такива неща ... и това е само леката версия :) пълната не е за разправяне.

Написа Красимир Казаков на 12-Sep-2008 09:06


Струва ми се, че такста на ePay вече е друга - https://www.epay.bg/?action=wikibox&wpage=pay_epaybg_bg, С карта Visa/Visa Electron/MasterCard, издадена от българска банка - 0.65 % от сумата.

Написа iassen на 12-Sep-2008 10:03


ОББ, колкото и да е зле, отговаря на повечето условия. Най-големия кусур е, че не работят с e-pay.
Електронното им банкиране е ОК, от както го ползвам (преводи и транзакции се правят само с електронен подпис) не съм ходил до банката - т.е. т.5 е покрита. Имам и кредитна карта към тях - удобно е, че си теглят минималната месечна вноска директно от разплащателната сметка, т.е. изпълнява и т.1 и т.3. За точка 3 аз лично ползвам и paypal. т.4 е чрез електронното банкиране. т.6 се смята по подразбиране за възможна.
Допълнителен техен плюс в мойте очи е и пращането на sms при транзакция, и това че са извън борика.
Кусури - 1) една от малките банки където ако идеш на каса за всичко се попълва бележка (вносна, износна, каквато и да е). Бога ми, човек с висше образование без да гледа примера за попълване ще обърка. 2) не можеш да преведеш пари към кредитната си карта (нямала IBAN, не било сметка като всички останали). 3) същото важи и за спестовните депозити - голям смях. 4) Цифровите подписи които предлагат промоционално към Bankservice не тръгват под Mac OS X 10.4, под Линукс гърмят с последния Firefox.

Написа dilyan на 12-Sep-2008 10:47


@Красимир Казаков,
да, предният софтуер беше по-добър - така е! Но със сегашното банкиране си правя всякакви преводи - включително преводи при поръчка на стоки. Нямам никакви проблеми. Така че не е вярно, че става само за преглед на наличност. Все пак искрено се надявам скоро да оправят няколко досадни бъга (най-вече калпави проверки за валидност на входни данни във формите). А те обещават, че работят по докладваните от клиентите проблеми.

@dilyan,
това, че не работят с ePay за мен например ги прави неизползваеми. Достатъчно сметки плащам по този начин за да жертвам това удобство. Колкото до превод към Visa - а ако не искам да покривам цялата сума този месец какво правим? Аз мога да си превеждам към нея от електронното банкиране без никаква такса като обикновен превод м/у собствени сметки. Същото е и с депозитите.

Написа Ирина Марудина (www) на 12-Sep-2008 11:58


Това което търсиш може да се окаже Транскард - Мастъркард. Можеш да плащаш почти всички сметки без такса. Можеш да не ходиш до банката - аз вече 3 месеца не съм стъпвал там. Месечните погасявания си ги правя в първата бензиностанция на Петрол, която ми се изпречи-а те работят 24 часа в денонощието. От там (от бензиностанцията) можеш и да теглиш пари. Единствено т.2 мисля че е проблемна.

Написа Делян Димитров на 12-Sep-2008 20:57


имам изключително неприятен опит с транскард,
Бях почити забравил за тяхната карта, която бях получил като спам със сметката си от мтел,
активирах я от любопитство и дори я ползвах няколко пъти. След което забравих за нея но те не :)
след година ми начислиха такса поддръжка, която не съм си я платил. Предполагам, че по някаква
причина не съм им получил известието - което евентуално са ми пратили по пощата. Както и да е,
разбрах за тази такса, след като бяха акумулирали още две напомнителни!?!? такси за всеки следващ месец.
Както и да е, като разбрах си платих най-съвесто, като им приведох повече пари за всеки случай,
за да не продължават да ми напомнят. Седмица по-късно ми пратиха заплашително писмо, че ако
не им платя шибаните такси ще ми блокират средства и щели да ме съдят става дума за някакви
си 20-30лв които съм имал нещастието да им дължа(които вече не дължах!).
Ясно ми е че са в правото си да съберат някакви такси, но последвалата драматизация ме вбеси.
Принудих се притеснен да хвана едно такси и да си загубя времето да отида до скапаният им офис,
където охраната не ме пускаше половин час, защото някакви рускоговорящи мутри си говореха във
фоайето и не трябваше да ги безпокоя с преминаването си.
Както и да е, закрих си картата а месец по късно получих писмо, че за мое удобство са ми я преиздали
и мога да си я взема от кварталната поща. Повече никога Транскард за мен.

Написа emo на 13-Sep-2008 09:53


Аз пък съм заклет компютърджия,
НО за мен в ТАЗИ ДЪРЖАВА има само 3 вида пари - в кеш, в брой и на ръка.
Никакви банки, никога, при никакви случаи !
С безумните си условия, с мега-гига-хипер "картите" си, в комплект с Борика-морика се оформя една боза, която е по-зле и от тройната коалиция !
Не познавам и ЕДИН човек, който да е доволен от банковите услуги на която и да е банка !
Край на речта ми

Написа Стойчо Динев на 13-Sep-2008 18:00


Борика е само е от страните, ама да ти кажа Банките са си за Е... Имат онлайн интерфейс с БОРИКА, обаче не могат / не знаят / и не знам защо не го имплементират. Много малко са тези, които го ползват.

Повечето блокират сума по карта и с другата част ти дават възможност да оперираш - шит. Такива са примерно ЦКБ и не стига и дивотията, ами се и хвалят с тази си възможност.

Относно кредитни карти и комисионни си напълно прав, търговците се дърпат - скъпо им е, виза и мастеркард пък не отстъпват и от там всичко е в клинч - пак абсурдна ситуация при липса на всякаква пазарна логика.

така, де ако наистина искаш съвет ша ти дам, кое/как е най-изгодно да си направиш с минимални главоблъсканици.

ама айде да пийнем скоро :)

Написа Ники на 14-Sep-2008 15:51


От години съм на системат:
Получаваш си заплатата в една разплащателна сметка (за това и казват разплащателна а не картова).
От там през ел банкирането си погасявам кредитни карти, внасям си колкто ми трябва в дебитни, погасяване на заеми, преводи, гледам свичките наличности и т.н
Работи добре в ПИБ тази схема, като изключим факта колко е грозно новото им ел банкиране, но работи.

Дебитните карти и наличности при превод към тях, както и теглене от картова сметка са в релано време и разрешени, тъй като ПИБ си имат собствен картов център и са извън БОРИКА.

БОРИКА и еПей да го духат.

Написа Зденек на 17-Sep-2008 13:03


Клиент съм на Алианц. Там няма картова, разплащателна или някаква друга сметка. Към всяка разплащателна сметка може да имаш дебитни карти... нямаш блокирани суми.
Харесва ми и интернет банкирането.

Написа Милен на 18-Nov-2008 05:49


Четвъртък, 11 Септември 2008

Като съм отворил дума за банки, забравих да се "похваля", че след доста псуване и два пъти редене на опашка в КАТ - Пазарджик си взех талона след като бях наказан с "20 лв. глоба (без право на обжалване) и отнемане на три точки" (бяха забравили да споменат двете ходения до Пз и деветте месеца чакане. Само ходенията са ми загубили два дни и ~100 лв., ей това вече е наказание).

За да си платя тези 20 лв. трябва разбира се да отида в удобно сложения в сградата на КАТ банков офис. Влизам вътре, редя се на опашката и казвам, че имам да плащам 20 лв. глоба. Лелката любезно ми отвръща "дайте наказателното постановление господине и си пригответе 24 лв.".

Не е нужно да си много светнат, за да видиш веднага как ти го вкарват четвъртит с четири лева такса, за нещо, което струва 80 ст. Понеже очаквах подобна селяния, подготвен съм за война и съм толкова нервен та чак мълнии ми изкачат от очите, обаче с най-любезен глас казвам "искам да платя по банков път от моята сметка във вашата банка".

Оная както и очаквах се опули и след кратък размисъл вика "ама те искат глобите да се внасят на ръка".

Естествено аз това и чакам, за да започна караницата. "Как така? Глобата си е глоба, ето тук пише банкови сметки където да я платя, вие ще ми кажете, че трябва да я плащам в брой! Че и четири лева такса за превод. Парите са си пари, клиент съм на вашата банка и искам да преведа сумата, която е нужна от сметката си".

Лелята видя, че няма да се разбере с мен и в последен напън да ме откаже, вика "ама ще трябва да попълните вносна бележка". Давай я, ще я попълня.

Попълних си бележката отстрани, за да не бавя хората, цъкнах в поленцето такси "за сметка на получателя", удариха ми по един печат на вносната бележка и това беше.

В крайна сметка боли ма кура за четирите лева ама защо ще цакат хората с топла бира? С цялото упражнение по писането на вносната бележка набутах педалите от КАТ с 80 ст. за превода и пропуснах да нахраня банката с четири кинта без да ги е заслужила.

Ало, КАТ ли е? Не, ние сме банката. И на *ВАС* да ви еба майката.

Ще трябва да пия някой нимидримин след седмица като трябва да си сменям книжката от пазарджишка на софийска, че да не лежа някой... Чувам, че в КАТ София са още по-големи дебили, ако това изобщо е възможно.

[ Коментари: 17 ]
Коментари

Нимидремин е правилното. Но по-добре пий презкурин или задремихуин.

Написа Коко на 12-Sep-2008 05:18


А за петичките - ненапукопетин :-)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 12-Sep-2008 06:10


Наскоро гледах един филм - http://www.imdb.com/title/tt0762104/
приятен е, не блести с кой знае какво, но основната идея са именно тези такси, с които ни цакат.

Написа Николай на 12-Sep-2008 06:34


Коя е тази нагла банка?

Написа Красимир Казаков на 12-Sep-2008 06:35


@красимир: уникредит...за съжаление не са единствените. Който се е настанил близо до учреждение има същата политика. Да си спомним десет левовата такса на Калотина за смяна на евро в левове.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 12-Sep-2008 06:40


В софийския КАТ мисля че беше СиБанк. Ама и там идеята е същата...

Написа Георги (www) на 12-Sep-2008 06:48


На мен пък една услужлива служителка от община Пловдив ми обясни, че таксата за издаване на нова лична карта задължително трябва да се внесе в клон на банка ДСК - като посочи и къде е най-близкия клон на ДСК та да ида там...

И все пак - като удържат сумата за превода от внесената глоба, КАТ няма ли да реши, че не си си внесъл исканата сума?

Написа Ирина Марудина (www) на 12-Sep-2008 08:13


Ами виж, и мен ме набутаха в паспортната служба, но до някъде е разбираемо, банката за да поддържа това работно място там има разходи - наем, инкасо, работна заплата и т.н. и е нормално да иска да си избие парите и да има и печалба.
Обаче на фона на ниските ни заплати ниските такси които плащаме, банковите такси изглеждат големи :)
Освен това, служителите на подобни работни места не са и от най-умните...

Написа emo на 12-Sep-2008 08:14


@ирина: да решават каквото си искат, талона си е в мен, имам документ че съм си платил, нека за тези стотинки се заядат.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 12-Sep-2008 08:26


Какви 80 стотинки? Когато внасям пари в кеш по сметка в същата банка обикновено такси не са ми искали. Поне в ПИБ и ДСК е така. Вътрешнобанков превод в ПИБ е 30 стотинки. Тези 80ст. се плащат само при междубанков превод.
Добре си ги подредил!
Поздрави! :)

Написа Никола Славчев на 12-Sep-2008 10:17


В случая е междубанков, защото сметките на КАТ са в СИБАНК (май), а клона на място е на Булбанк.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 12-Sep-2008 10:47


@emo: Струва ми се, че 4 лева на транзакция е малко много за покриване на разходите на една банка да държи човек в КАТ, този да не им е служителят на годината.

Написа iassen на 12-Sep-2008 14:37


Еми то май основната печалба на банките идва точно от тези таксички. Я се сетете какво става с 200-250 таксички на ден. А съм сигурен, че във Варна и София цифричката е по-големичка... И? А лихвичките още са мизернички, въпреки, че се обещава покачване и там - сигурното папо за банките...

Написа SimonP (www) на 12-Sep-2008 19:49


Може може... не се притеснявай! Аз три дни подред ходя да си оправя печатна грешка в талона. Най-странното е, че не платих един лев, ако не броим бензина който изгорих да ходя да КАТ, пък паркирам на служебен паркинг, щото офисът ми е на 50 метра от КАТ. И бензина си е изгорен само за ходене до КАТ, щото съм отпуска!

Поне си взех новия талон :)

Написа Илия на 13-Sep-2008 00:11


Райфайзен!
Крали са ми пари от карта в ОББ - 500 лева, така и не ми ги върнаха, и тъй като ми превеждаха част от заплатата (300 лв) в картата - докато се усетя и ми ги дръпнаха и тях. В крайна сметка им вися с 200 лева, и всяка година януари месец ми лепват лихва около 40 лева. От мен пари няма да видят.

Защо Райфайзен?
Заради лудия ми късмет ми откраднаха 300 лева и от там. Проблема се реши точно с две обаждания по телефона (дори и жалба не съм писал!!!). Обадих им се, каката ми каза друг телефон, на който да звънна, звъннах, обясних какъв е проблема. След около 30 минути ми се обадиха, че картата ми е блокирана, липсващите 300 лева са възстановени в сметката ми, и да отида след 5 дни да си взема новата карта. От тогава аз други банки не признавам. Може да са малко дърво като обслужване (трябва да пишеш вносни бележки, за да внесеш пари), но ме спечелиха като клиент именно заради по-горното.

Написа Димитър на 14-Sep-2008 19:56


Това с вносните бележки наистина не е готино. Като ще им давам пари трябва да не ми поставят препятствия :) В това отношение доста от банките трябва да вземат пример от омразната ми ПИБ, където си има служители дето правят всичко ти само си седиш и подаваш необходимата информация.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 14-Sep-2008 20:00


Привет,
има и по-лесно(еФтино) решение на проблема с глобите.
В момента на произшествието заявявате ,че не си носите контролния талон (глобата Х+10лв ).
Наказателното постановление идва на домашния адрес след месец(или Ви издирва кварталния).
Плащането става по банка или и-пей ,много важно е да разполагате с документ ,че сте извършили превода!!!
Тоест ако ви глобят във Варна а сте от София при всички случай ще е по-бързия и еФтин вариант.

Мен лично ме глобиха 80лв и 6 точки в гр.Г.Оряховица преди около 5 години за това ,че ми блъснаха автомобила паркиран в централната градска част,а той е с каско.
Виках полиция ,а те ме щрафосаха за неправилно паркиране.Нямах представа ,че този документ не се изисва от застрахователя.Взеха ми контролния талон.По служебен път ми го върнаха намачкан и олят с кафе след около 8 месеца.Така че от този момент никога нямам контролен талон пред КАТ.Номера минава почти винаги.Или кеш или с малка глоба.Ако не представиш талон катаджиите си мислят ,че си голям нарушител.

Написа Георги на 15-Sep-2008 12:24


Петък, 12 Септември 2008

Започнахте ли да усещате трафика из София? Споко, в понеделник на 15-ти ще е по-зле. А беше толкова хубаво през август...

[ Коментари: 3 ]
Коментари

Усеща се, и още как. Много кофти работа. Още повече че започнах нова работа през август и си мислех, че стигам до офиса за 30 минути, а с "нормален" есенен трафик се оказват 60-90.

Написа Силвина (www) на 13-Sep-2008 22:02


А ние от Варна усещаме как всички туристи се омитат :)

Написа Another Life на 14-Sep-2008 08:47


@Another Life: Чушки усещаме, селяните се върнаха.
И София не е това, което беше и Варна и тя. Не е възможно в събота следобяд да има трафик подобен на този в работните дни..., дори ми се наложи да чакам 2 светофара на два пъти... кошмар.

Написа SimonP (www) на 14-Sep-2008 19:25


Събота, 13 Септември 2008

Мумията се завръща 3 можеше и да е по-зле като филм. Всъщност беше точно каквото очаквах, детско филмче с елементи на екшън и тук там по някой лаф. Интересно, че като за детски филм някои от "шегите" явно бяха насочени към по-възрастната публика (my ass is on fire, spank my ass). Ако скоро сте станали на 12 филмът може и да ви хареса, дори много иначе не си губете времето.

Който е решил, че Брендър Фрейзър става за екшън герой е добре да отиде да си прегледа главата. Тоя е пълно дърво и е толкова далече от култовите стари яки пичове, че чак е обидно за тях да наричам този лигльо "екшън герой". За домашно си припомнете въвеждането на героите в Командо, Конан Варваринът и евентуално Кобра. Всеки сериозен фен трябва да ги знае наизуст!

[ Коментари: 2 ]
Коментари

Е ти какво очакваш от Тарзан ? :D

Написа Dragomir Zhelev (www) на 16-Sep-2008 06:56


Не е играл Тарзан а "George of the Jungle", което е нещо като пародия на Тарзан. Там играе пълен идиот, който при спускане с лиана винаги се блъска в дърветата, докато горилите които са го осиновители, не само са по-умни, но са направо академични типове.
Общо взето това е ролята която му приляга най-много.

Написа Иван на 16-Sep-2008 10:36


Неделя, 14 Септември 2008

Отдадох се на дълго каране в най-неподходящото възможно време. Вчера щеше да ме удави за десетина минути, но днес имаше изгледи просто да се намокря лекичко от останалата вода по улиците.

Горе-долу предвижданията ми се оправдаваха докато карах по околовръстното и после хванах към Костинброд. Стигнах до бензиностанцията на входа на града, пийнах една содичка, хапнах нещо сладичко и тъкмо си мислех, че ми се е разминало когато ме запраска чуден дъждец. След ~22 км. (малко над час) каране обратно към вкъщи в пороя, да се каже че бях мокър щеше да е сериозно подценяване на ситуацията.

Понеделник, 15 Септември 2008

Преди няколко дни на булевард Прага боядисаха два стари пешеходни пътеки точно срещу градинката. Гледам направили едни широки червени линии за основа, а върху тях хубава зебра с бяла боя. Викам си, браво, модерна работа! Виж хората колко хубаво го направиха, че да може да се пресича и колите отдалече да виждат червеното и пътеката.

Прибирам се днес от работа и какво да видя. Около 1/3 от положената боя вече се е изтрила. Това за няма и седмица от както са я сложили. Чудничко.

Междувременно пред кооперацията ни някакви мургави индивиди от около седмица по цял ден вадят паветата с едни лостове, след което ги връщат откъдето са ги извадили. Подозрително е, че го правят на места без видими проблеми с настилката.

След връщането на паветата на мястото им, разстилат няколко пръста пясък върху тях и в момента цялата улица е на пясъчни островчета там където са пипали. Не разбирам какъв е смисълът от цялата операция, тъй като поне видимо улицата не става по-равна и паветата по-подредени. Обаче за сметка на това всичко е в пясък и май никой няма намерение да го изчисти. Нахвърляха го ей така да запълва фугите между паветата, а хората минавайки през него си го носят у дома по обувките. От както започнаха да валят дъждовете, пясъкът постепенно се отмива и запушва малкото шахти по улицата и за да се прибереш имаш избор или да минеш през локвите или да нагазиш мокрия пясък. Чудничко.

Два улични ремонта в разстояние на 150 метра, две майсторски изпълнения. И в двата случая хубава работа, ама българска.

[ Коментари: 6 ]
Коментари

Мдаааааа, и аз много им се зарадвах на червените пешеходни пътеки тъй като живея в района и всеки ден пресичам Прага. Онзи ден като се прибрах от почивката си викам "Ха! най-накрая!". Там се пресича трудно. Тия хора като видят зелен светофар и полудяват. Веднъж тръгнах да пресичам на пешеходната и една кифла наби спирачки пред краката ми а друга заспала овца зад нея и се заби в задницата. Стана си хубаво ПТП. Бързо се изнизах:-)

Написа freax на 16-Sep-2008 08:42


До колкото съм чувал, това му казват "пререждане на пъвета", но мисля че идеята е да подравняват под тяйх и да им слагат нови фуги. Бас лова че полза от това никаква и че го правят толкова зле, и е по лошо от колкото е било. Само отчитат труд и някой приибира 4-рни пари.... Добре дошли в България.

Написа Здеек на 17-Sep-2008 13:11


Няма връзка към поста, но все пак ще попитам - защо не обновяваш вече current ISO-тата на Slackware в mirrors.unixsol.org? Бяха си удобство, а и хора от различни точки на земното кълбо са ми споменавали, че ги ползват. :)

Написа Румен Стоянов на 17-Sep-2008 13:47


Мерси за напомнянето, след малко ще е обновено.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 17-Sep-2008 18:35


Това с "пререждането на паветата" се прави, щото се изтъркват от едната страна и се обръщат от друга за да са по-грапави.

Написа Миглен (www) на 17-Sep-2008 21:05


Миглене това ми звучи като шега.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 17-Sep-2008 21:16


Вторник, 16 Септември 2008

Кърти, чисти, извозва. Забавлявал съм се с тези обяви, но в крайна сметка опряхме до услугите им. Дойдоха няколко пича с едно hilti и два големи чука и за няма и три часа опухаха четирите стени, които не бяха където трябва. След това си почистиха (горе-долу), метнаха торбите в камионче и изчезнаха.

Направи ми впечатление, че работят без много да се пазят. Нямаха ръкавици, очила или специални обувки. На няколко пъти на къртещия щяха да му паднат тухли по краката и както беше по джапанки картинката едва ли щеше да е красива.

Добре че имаме работещ асансьор, че иначе с тези цени от левче за сваляне на торба на етаж, както и фактът, че се събраха над 200 торби на шестия етаж, бюджетът ни доста щеше да олекне.

Доволен съм, че най-грубата работа е свършена (дори успях да изкъртя малко от стената и аз), сега остава "само" всичко останало.

[ Коментари: 8 ]
Коментари

Абе кога земахте апартамента, кога почнахте и стени да бутате :)

Написа Габо на 18-Sep-2008 11:34


Дано не сте откъртили носещата стена... :)

Написа Георги (www) на 18-Sep-2008 20:23


Нямаме носещи стени :) Има носещи колони, стените са просто за запълване.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 18-Sep-2008 20:24


Всяка стена е носеща - доказано. Това че някои са по-носещи от други е друго...
А след като е в нов апартамент - там са такива конструкциите с изключение на това, че има няколко бетонни шайби, които трябва да се взривяват :)
Айде сега ти остана "малкото" :D

Написа np на 19-Sep-2008 17:51


Сега ако съседите ти четат твоят блог би трябвало да те накарат ти да платиш поддръжката на асансьора за тази година. И като ще престрояваш апартамента си защо изобщо го купи. Не мога да ги разбера тези хора, които си купуват апартамент (независимо дали е нов или стар) и започва едно рушене едно събаряне докато не му се смени скицата тотално. А пък да събаряш стени в някои държави е забранено, както и да къртиш просто щото накрая може да падне тавана ти в дневната на съседа отдолу.

Написа some1 на 21-Sep-2008 21:34


Айде появиха се спецовете. Г-н аноним, вие колко апартамента имате и сте живели в тях, че се изказвате толкова толкова авторитетно какво се прави с новозакупен апартамент, в който не си участвал в проектирането?

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 22-Sep-2008 09:19


Не че нещо, но... като се замисля, къртенето не е ли fun? Де да знам, ако си взема апартамент и е нужно някакво къртене, предполагам, че бих се замислил дали да не дам изява на разрушителните си инстинкти myself =)

Написа ед на 24-Sep-2008 16:06


@ед: къртенето е забавната част, събирането на боклука после и извозването е трудността.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 24-Sep-2008 16:59


Сряда, 17 Септември 2008

Бяхме тръгнали за Палете, но се оказа, че заведението е затворено и затова похапнахме в Spaghetti Company в ЦУМ. Съвсем кратко меню (както и трябва да бъде), изборът е сведен до минимум и каквото и да изберете няма да съжалявате. Опитахме салатата със сушени домати и хрупкаво прошуто поднесена в пармезанова кошница, салата Спагети къмпани с крехко пилешко филе, чери домати маслини, каперси, зелен боб, яйце и лимонов дресинг (описанието е преписано от сайта...салатите бяха екстра), след това се поглезихме с ризото с пиле и чушки, което също беше много добро, нареждам го в top 3 на ризотата, които съм опитвал, а за основно добре ми дойде телешкото филе с прошуто и лимонени картофи.

Десертите си заслужават цяло отделно писание. Силно препоръчвам панджиалото с маскарпоне. Малкото което опитах от него беше...ммммм...чудничко, а основните си сили съсредоточих върху пикантна шоколадова терина с лешници и компот от сушени кайсии. Това последното трябва да се яде бавно, за да се усети леко лютивият му вкус. Да се внимава, защото при невнимателно консумиране, сваля пломби и има потенциала да кърти зъби.

Атмосферата в заведението е много приятна и вероятно ще го посетим отново. Цените са прилични - 25-35 лв. на човек за пълна програма без виното.

[ Коментари: 1 ]
Коментари

Аз мога да препоръчам ресторант "Кибея", намира се на ул. "Д-р Г.Вълкович", между "Ангел Кънчев" и "Христо Белчев" и е успоредна на "Солунска". Много добър, а срещу 37 лева се нахранихме двама души! Единият дори пи жива бира ;)
http://kibea.net/en/restaurant

Написа Вени Марковски (www) на 18-Sep-2008 10:42


Четвъртък, 18 Септември 2008

Не трябва да се пишат скриптове за манипулация с файлове около четири часа сутрин. Резултатът от тях е, че каквото бях написал за днес се изпари, а след като забелязах проблема, google cache ме предаде. Здраве да е.

[ Коментари: 1 ]
Коментари

По принцип не трябва да се пише нищо в 4 сутринта. Но уви, 16 часа не стигат :( И аз имам същият проблем.

Написа ед на 24-Sep-2008 16:01


Петък, 19 Септември 2008

Започна втори сезон на Californication и това, което набързо видях е, че си продължава със същото качество като сезон 1. Задължителен сериал.

House - нов пети сезон, какво повече да кажа. Най-добрият сериал, който можете да гледате. Хю Лори - великан!

Journeyman - само един сезон, който е скучноват, заради което и сериалът е прекратен. Не си губете времето да го гледате.

Открих нов комик, за когото не бях чувал - Dane Cook. Потърсете за него в thepiratebay има смазващо смешни неща.

[ Коментари: 8 ]
Коментари

А сига, бе човече! Сериали ще гледам, защото били "великолепни". Само сбъркани червени бабички гледат в наши дни сериали. Престани да пиеш и да се друсаш, когато пишеш!

Написа Апостол Апостолов (www) на 21-Sep-2008 03:10


Пий си хапчетата редовно, че тия червени бабички дето все ги споменаваш не ти излизат от главата.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 21-Sep-2008 07:47


На него му е достатъчно да публикува линка към уебсайта си. ;) Коментарът е само изсмукана от пръстите подробност.

Написа Румен Стоянов на 21-Sep-2008 15:25


Файда голяма, за такива като него винаги връзките са били nofollow.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 21-Sep-2008 18:47


Защо изобщо му обръщате внимание на този дърт изперкал нещастник ? Оставете го да си умре в самота.
А ако обадиш от къде изнамери 5-ия сезон на великана златен ще си ! :)

Написа Dragomir Zhelev (www) на 22-Sep-2008 20:33


В най-близкия до теб торент тракер е първа серия :) Има и субтитри.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 22-Sep-2008 21:00


Определено House M.D. е най-добрият сериал, който съм гледал :) Началото малко не ми харесва, имам чувството че са се отдали доста повече на ситуацията House/Wilson, отколкото ми се иска, но все пак има предстоящи още доста епизоди, така че очаквам скоро отново да е в пълният си блясък и гениалност :)

Написа Иван Стамов на 24-Sep-2008 21:14


А в още по близкия до теб торент тракер 1 и 2 епизод ги има PreAir от 2 седмици :)

Написа dagoburd на 29-Sep-2008 22:35


Събота, 20 Септември 2008

Непредвидено се оказа, че към края на февруари ще ходим на екскурзия до Франция. В Ница за карнивала на цветята (битката с цветя) и в близкия Мантон за Карнивала на лимоните.

Ще станат хубави снимки.

[ Коментари: 2 ]
Коментари

Ница не е кой знае какво ... виж Монте Карло си е класика - хващаш градския автобус и си там за 20 мин.
Даже и Кан не си струва, освен ако не сте фенове на суетата, но пък за снимка с "плочките" става.

Написа dilyan на 24-Sep-2008 11:38


Очаквам типичните ти, изпълнени с ирония и адски готини пътеписи :) Това за Турция и Малта си е класика човече :)

Написа edi на 24-Sep-2008 15:56


Неделя, 21 Септември 2008

Ударих трийсетака. Празненства по повода няма да има. Засега си пожелавам само да имам повече свободно време за хобитата си.

[ Коментари: 7 ]
Коментари

Честито :)

Написа Mariya (www) на 21-Sep-2008 06:49


Ха ха, пенсионер. :-P

Жив и здрав да си!

Написа Коко на 21-Sep-2008 12:17


Честито, жив и здрав ... другото на магазина ... ;)

Написа Йордан Стефанов на 21-Sep-2008 14:51


Всички остаряваме. Май тайната да се справиш е: Да не ти пука. Наздраве ;)

Написа ед на 24-Sep-2008 15:57


Честито, жив и здрав! ;)

Написа Стефчо (www) на 24-Sep-2008 16:57


Честито :)

Написа Марко на 25-Sep-2008 05:49


Честито на патерици

Написа Николай на 25-Sep-2008 10:44


Понеделник, 22 Септември 2008

Правя си горе-долу стандартните ми 30-35 км. с колелото и решавам за вечеря да си взема малко плодчета. Минах през 365 и напълних две торби със седем огромни грейпфрута, десетина круши, няколко консерви царевица и за финал една сода Кинли (много газирана, любимата ми!).

Карам си внимателно към вкъщи като балансирам с двете торби, но по едно време предната гума прежулва едната чанта и две от консервите изпадат (добре че не се движех по главна улица). Спирам крепейки чантата с плодовете и докато балансирам колелото и се опитвам да прехвърля всичко само в едната торба, тя също се къса и по цялата улица започват да се търкалят грейпфрути. Ааааааааа!

Озовавам се с две скъсани найлонки и една камара неща, които няма как да нося. За момент ми мина през ума да му тегля една майна и да си ходя, обаче ме дожаля защото плодчетата бяха много добри и щеше да е кощунство да ги зарежа на улицата.

За късмет поради студа бях с яке и то беше решението на проблема. Завързах ръкавите му и успях в тях да натъпча четири грейпфрута и няколко круши. След това закопчах якето и с адско прихващане го закачих на кормилото, за да натъпча и другите неща. Хубаво беше, че едната торба поне успяваше да държи содичката, та така едва, едва кретайки се прибрах у дома като усилията по прибирането ми дойдоха повече отколкото цялото каране от над два часа.

Да монтирам кошница на байк не върви, та май ще трябва да започна да се движа с раница.

[ Коментари: 5 ]
Коментари

Купи си дисаги и си готов.

Написа Stoyanov на 24-Sep-2008 18:34


има пазарски торби от плат дет вършат добра работа и се намачкват за в джоб...

Написа Бобсън на 24-Sep-2008 19:05


1. Събуваш панталона.
2. Връзваш крачолите.
3. Имаш готови дисаги за колелото... а може и през врата да се преметнат.
4. Остава проблема с резила и (вероятно) студеното време. ;)

Написа Stoyanoff (www) на 25-Sep-2008 05:29


Бях с къси гащи.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 25-Sep-2008 06:51


я пък го Тоз!
Не стига, че без раница тръгнал, а и по без панталон! :)

Написа Бобсън на 25-Sep-2008 11:18


Вторник, 23 Септември 2008

Вече го няма гадния ми Asus wireless, след като за рождения ден ми подариха Linksys WRT610N. С кеф мога да си ползвам лаптопа без да се налага да оставям вратата на тоалетната отворена, а и е приятно да видиш при копиране на файлове трансфер от сорта на 30-40 Mbit/s. Сега остана да си купя и лаптоп с 802.11n поддръжка. 901 EEEPC-то би трябвало да има, но за мен съм си харесал един Macbook.

[ Коментари: 4 ]
Коментари

Добър е... на дизайн! Очаквай спонтанни рестартирания ако точиш torrent-и през 802.11n на бърз канал. Чакам DD-WRT да се стегнат да го подкарат с двете антени: http://www.dd-wrt.com/phpBB2/viewtopic.php?t=33836

Написа wqw на 25-Sep-2008 10:23


Вече седмица се боря се с DD-WRT и разни мои си скриптове за донастройка и добавяне на функционалност. Та ми трябваше втори рутер за проби. Реших да си купя WRT160N.

И нещеш ли - в Комел Софт имаше промоция: към рутера за малко пари върви и някаква безжична карта. Чудно! Но за мое най-голямо нещастие процесора на този рутер е Broadcom серия 4000, а не както на извсестния WRT54GL - серия 5000. По-бърз, но по-нисък клас. И определени неща от DD-WRT-то не работят. Пу!

Написа Росен Антонов на 29-Sep-2008 07:01


Несериозно е човек като теб да работи на MacBook, дори и черен да е...

Моето голямо дете, което е момиче има бял MacBook и наистина за него става...

Взимаш си един MacBook Pro, и забравяш за всички простотии на MS,
а ако искаш и некой Linux можеш да си инсталираш.

Мога да то помогна в покупката...

Написа Ванко2 (www) на 29-Sep-2008 15:31


Macbook Pro вече си имам :) 17" G4 но ми е голям и затова искам по-малкия модел.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 29-Sep-2008 15:41


Сряда, 24 Септември 2008

Най-накрая се отървах от ПИБ. Взех си парите и вече нямам нищо общо с тях (хмм...чети по-надолу). Разбира се, за закриващите сметките си няма "кликети-клик подпишете се на този лист, довиждане". Има "попълнете това и това и това, подпишете се еди къде си, чакайте два месеца, после пак попълнете това и онова, подпишете се, дайте да ви снимам личната карта, защото ви е сменена". Изключително съм доволен, че се махнах от тази мутренска банка.

Всъщност забавното е, че точно в деня в който финално си взех парите и вече нямам отношения с тях в 20:40 днес получих sms от ПИБ, с който любезно ме уведомиха, че щели да извършват процедура за "повишаване на сигурността на карите" и заради това съм щял да имам затруднения при плащане от 0:00 до 06:00 часа на 25-ти.

Хайде пък точно аз да нямам затруднения.

Дали да не отида утре и да се разправям защо ме тормозят като не съм им клиент...

[ Коментари: 2 ]
Коментари

Мамка им и ПИБ ... и аз нещо не ги понасям в последното време (от както пуснаха "новото" ел. банкиране). Коя банка използваш сега ?

Написа saiman (www) на 25-Sep-2008 08:40


И аз се махнах от тея ! Банката и пълна кочина !

Написа bau на 30-Sep-2008 13:11


Четвъртък, 25 Септември 2008

Какви интересни услуги предлагат хората:

Интересни услуги

[ Коментари: 5 ]
Коментари

Ъъъ и в крайна сметка какви са услугите им? :)

Написа Красимир Казаков на 29-Sep-2008 09:41


Нещо свързано с финансови услуги и борси...

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 29-Sep-2008 10:08


Може би dealing and consulting са се опитали да преведат :) макар, че dealing нещо не ми звучи ...

Написа Красимир Казаков на 29-Sep-2008 10:51


WTF ? Това да не е превеждано с Google Translator ?!?

Написа Боян Куртев на 30-Sep-2008 07:06


Сайтът им е правен от руснаци. Нищо чудно те да са дали идеята за българските надписи.

Написа Коко на 30-Sep-2008 12:17


Петък, 26 Септември 2008

Някой гений е пуснал втори светофар на Цариградско шосе при Враня. Аман от тъпотии! За чий хуй е направена тази идиотщина, освен с цел да бави хората? Който иска там да завива наляво да си мръдне дебелия гъз петстотин метра надолу и да мине през голямата детелина на околовръстното!

С толкова проблеми за движението из София къде-къде по-лесно е да се забранят тук и там леви завои, вместо да се слагат откровено пречещи светофари и то на булевард със шест платна.

[ Коментари: 6 ]
Коментари

Явно са треснали некой там. В София е практика като ударят некой некъде и там се появява светофар после.

Написа Георги Иванов на 29-Sep-2008 11:01


То и в Пазарджик е така...

Написа Коко на 29-Sep-2008 14:42


Ми и мен не ме кефи някви гении да карат по магистралата със 170-180 км/ч, но ги има всякви

Написа Георги Тодоров на 30-Sep-2008 05:48


Не завива ли там дебелия гъз на "царя" и неговите приближени?

Написа Михаил (www) на 30-Sep-2008 10:36


Това е много тъпо със светофарите. Едно кръстовище на две нива не са направили до сега, само знаят да слагат светофари, кой от кой по-безсмислен! И на всичко отгоре никаква система за автоматизация, най-често седи един полицай до таблото и натиска копчетата, ужассссс....Гледам го днес седя цял ден на канала и графа. Наслагаха 1000 камери с които да гонят терористи, а контрол на трафика никакъв!!!

Написа bobby на 30-Sep-2008 21:43


Отговор: - Да печелят бакшишите
Отговор: - Да дразнят народа /живеем във Бг./
...

Написа voyager на 05-Oct-2008 09:56


Събота, 27 Септември 2008

Ден и половина спорадично ползване на gprs и сметката ми е нараснала с ~10 лв. Бавно и некачествено, но за сметка на това пък скъпо. Е, далеч е от осемте евро на час, които се опитваха да искат в Германия за wireless достъп в хотела. Тогава се спасихме като кракнахме връзката между bridge-натите AP-та и ползвахме на корем, но тук в планината само един gprs може да ме огрее пък бил и той 3 лв. на мегабайт.

[ Коментари: 4 ]
Коментари

Следващият път си купуваш една най-обикновена Prima (за предпочитане с енциклопедия, бутилка вино, или каквото там е актуално в момента), пращаш SMS и си активираш предплатен трафик - 25MB за 9,90 или 250MB за 24,50 лв. Повече информация - http://mtel.bg/mobiltel/services/minternet.php MTel в случая имат и още едно предимство - предлагат GPRS - EDGE - 3G, докато Globul - само GPRS и 3G. EDGE си е напълно прилично като скорост там, където няма 3G. За Vivatel не знам как стоят нещата.

Написа [vladi] (www) на 30-Sep-2008 21:47


Звучи добре, само това не ми харесва много:

"Валидност на пакетите
* 30 дни от дата на активация."

...но е поносимо. Следваща цел - евтин gprs модем за Powerbook, ако работи и с Asus EEEPC 901 е бонус :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 30-Sep-2008 22:06


Служителите на Мтел имат право на data карта с неограничен интернет който не плащат. Аз съм с такава докато не направят цените по-поносими. Другия горе долу изгоден вариант е бизнес пакета, който е 30 лева без ддс за 3gb месечно или 500 мб за 15 лева.

Написа Димитър на 01-Oct-2008 09:42


Хаха! Помня този крак. Спасихме безумната мисъл на колегата да плати 100-тина евро за да играе World of Warcraft :) И бирата беше хубава. Ех ...
Колкото за GPRS излиза по-изгодно да си платиш 10 лева на месец за 25МБ, всеки следващ също ще ти е под лев. Не е най-евтиният варянт, но е по-добре от 3лв/МБ.

Написа Зденек на 06-Oct-2008 19:45


Неделя, 28 Септември 2008

Малко късно тръгнах с колелото по маршрута София - Елин Пелин - Нови Хан - София и в резултат на това половината път го минах по тъмно. След 40-тия километър на минаването от Нови Хан до магистралата видях доста зор. За статистиката - изминати 87 км. със средна скорост ~20.5 км/ч като се има предвид, че на три места бутах, защото силите ми за изкачване бяха свършили.

[ Коментари: 3 ]
Коментари

Абе човек, я провери дали скоростометърът ти е нагласен на правилния диаметър на гумата ? не е нормално да минаваш 80 километра с 20км/ч. Нормалната скорост с колело е 15км/ч. 20 е бързо каране и при положение, че не се спускаш ...

Написа петко на 01-Oct-2008 00:45


Аз също се съмнявах в началото, но като минах покрай един от радарите, които са сложили на тунела в Люлин ми показа същата скорост, която ми показваше и устройството. Защо 20 км/ч да са много? Почти през цялото време карам на най-високата предавка и въртя сериозно.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 01-Oct-2008 05:15


Не е висока скоростта, даже е ниска. Но 20км/ч е нормална скорост за българските условия. Аз правя Бургас - Созопол (35 км) за час и половина с равномерно темпо.

Написа Stoyanov на 01-Oct-2008 20:16


Понеделник, 29 Септември 2008

Прибирам се, а dvd устройството на домашния компютър стои отворено. Побутвам го да се прибере, прибира се и пак се отваря. Добре трениран ако нещо не става да опитам пак, натискам копчето но ефектът е същият. Тук нещо не е наред.

Питам Юлиана, сочейки компютъра:

- Тати, да си пъхала нещо тук?

- Ами да, лъжичка!

...добро дете, всичко си казва.

- Каква лъжичка?

- Аз готвех и пъхнах лъжичката.

Ахааа, ясно. Малката много обича да си играе като отваря и затваря dvd-то, явно днес е решила да ползва "поставката" за готвене и разбира се резултатът не е закъснял.

Отворих компютъра, разглобих dvd-то и извадих заседналия уред под одобрителния поглед на готвачката.

Какво ли ще ме изненада следващия път като гледам какъв жив интерес проявява към техниката и разнообразните начини за ab-use-ването и?

[ Коментари: 5 ]
Коментари

Хм. Може да пуснеш отделен блог по темата за малките деца и техниката, да имаме отде да черпим опит разните други хора (за момента, в който решим да имаме деца ;) )

Написа Васил Колев (www) на 30-Sep-2008 22:31


При мен Reset бутона на кутията е откачен, а Power е с изключени под Windows функции. Младежа минава и де що копче има го натиска. Много се кефи да вади и слага предпазната дискета ;)

Написа SimonP (www) на 03-Oct-2008 02:31


Расте нация техническа.
Да видиш като подхванат клавиатурата.
И един пример от преди седмица:
Прибирам се щастлив и доволен като добитък с чисто новото си Asus EEE PC 900A и щерката (на 4 години) заявява че това е детски компютър и че само тя си нямала измежду всички вкъщи ...

Написа Стойчо Динев на 06-Oct-2008 04:01


Оооо за нашият Asus беше заявено същото. Моето лаптопче и това е :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 06-Oct-2008 07:35


Добре сте .. при мен единия ми син реши че VAIO-то си е негово, а другият ми твърдо иска да е само на основната ми машина - дори има претенции на кой от мониторите да си "разцъква" .. нямам думи.

Написа Lekov (www) на 24-Oct-2008 03:52


Вторник, 30 Септември 2008

Следната задача ми загуби час от днешния работен ден.

В <select> елемент на форма на всеки ред имам следните стойности "xxx_id | description_xxxx", което в момента не изглежда добре визуално понеже xxx_id са с различна дължина и | символите не се подравняват вертикално.

Идеята ми беше на направя select-а като се отвори да изглежда по следния начин:

+---------------+-+
| aa        zzz |v|
+---------------+-+
| aaa      zzzz |
| aaaaa   ccccc |
| aa         dd |
+---------------+

...обаче това няма как стане поради фактът, че CSS се прилага върху целия option, а не върху части от него (или поне аз не открих начин това да стане).

Имам две възможности да направя горното да изглежда както искам:

1. Правя шрифта на select-а monospace и текста вътре си го подравнявам с добавяне на подходящ брой &nbsp;. Това ще сработи перфектно, но ще изглежда грозно.

2. Пиша javascript, който при зареждане намира select-a който ме дразни, слага на негово място hidden input, след което стойностите на select-a ги форматира като редове в скрит DIV с точни размери, overflow-y:scroll и onclick събитие. На мястото на select добавя друг div, който при кликване показва и крие div-a със стойностите. Това чудо ще ми осигури изгледа който търся, че дори и по-по-красив, обаче няма да е толкова достъпно като стандартен select. Изобщо май не си заслужава главоболието.

Последния час си го загубих в търсене дали някой не е направил подобно javascript решение за select елементи, но така и не успях да открия точните думи, с които да запитам.

Help!

[ Коментари: 11 ]
Коментари

get rid of the select all together and build couple of divs/spans to do what you want ... with a little bit of imagination this should be a good start: http://www.learningjquery.com/2006/09/slicker-show-and-hide

Написа xeno на 01-Oct-2008 00:54


Да, с jQuery би станало сравнително лесно. Довечера може да имам малко време и да ти напиша някое плъгинче.
Въпроса е дали би искал да сложиш framework заради такова нещо :-)

Написа Tuzemec (www) на 01-Oct-2008 07:30


jquery ме кефи, а така или иначе все повече ми трябват разнообразни възможности.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 01-Oct-2008 08:34


Всъщност това май може да ти свърши работа:

http://www.brainfault.com/jquery-plugins/jquery-selectbox-replacement/

Само ще трябва да бутнеш малко в getSelectOptions, при строенето на <li>-тата да включва в тях и value-то за да може да се вижда. Т.е.:

li.innerHTML = $(this).html();

да стане:

li.innerHTML("<span class='v'></span>" + $(this).html());

и за span.v в css-а:
span.v {display: block; float: right;}

Написа Tuzemec (www) на 01-Oct-2008 12:09


Виж това:
http://developer.yahoo.com/yui/examples/button/btn_example07.html

Може да си форматираш опциите както си искаш.

Написа Свилен (www) на 01-Oct-2008 12:33


@tuzemec: Великолепно! Точно това търсех, голямо благодаря.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 01-Oct-2008 12:54


@свилен: и това върши работа, но май предпочитам jquery плъгина.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 01-Oct-2008 12:57


Ух...

li.innerHTML("<span class='v'></span>" + $(this).html());

е всъщност:

li.innerHTML("<span class='v'>" + $(this).val() + "</span>" + $(this).html());

:-)

Написа Tuzemec (www) на 01-Oct-2008 13:55


И сега видях, че има една друга простотия... онова в което се изписва избраната стойност е <input>, което не е много куул, понеже тоя спан със value-то ще се изпише вътре в него. :-(
Т.е. или трябва при селектирането да се маха span-а... или да се разкара тоя инпут и да се направи <div> :-(

Написа Tuzemec (www) на 01-Oct-2008 13:58


аз ползвам това нещо http://www.cult-f.net/2007/12/14/elselect/ в комбинация с mootools. Работи като заменя селектите с подобно на това, което си описал.

ето моите доработки и писания по въпроса: http://blog.creonfx.com/javascript/customizable-form-select-dropdown-replacement-with-mootools

Написа петър (www) на 01-Oct-2008 16:37


jQuery рулира.

Написа Зденек на 06-Oct-2008 19:49