< HomePage | Снимки
<- Март, 2006 | Начална страница | Май, 2006 ->

Архив за месец Април, 2006

Събота, 1 Април 2006

Преди няколко дни чух да се разказва интересна басня, в която главните герои бяха митичните добичета СКакуаси и легендарните Пичове. Живели те дълго и щастливо, Пичовете ползвали ума и уменията си, а СКакуасите слабите си и дори несъществуващи бизнес знания, като заедно с тел и жица градели мрежа, която пораснала до сериозни размери за всеобщо учудване.

Имало Договор, но той се четял малко както дявола евангелията от страна на Възложителите СКакуаси. Когато им било изгодно, договора бил библията, когато не било изгодно често се употребявала фразата "Е, хайде сега, договор. Нека си представим, че в договора пише нещо друго".

Както всяка във всяка добра приказка/басня един ден нещо се случило и това било завръзката в нашата история. Завръзката била, че СКакуасите пожелали да се прекрати договора и Пичовете, повече да не се занимават с прословутата мрежа.

Защо пожелали така, не станало ясно на Пичовете, но тъй като те не били прости стигнали до умозаключението, че алчността и глупостта в СКакуаската банда е взела връх.

Започнала се дълга и многословна официална комуникация по прекратяването на Договора, а пичовете Пичовете решили да изразят писмено мнението си за СКакуасите и мрежата. Мнението им многократно било казвано, но знаеки, че Скакуасите лесно забравят или помнят избирателно в крайна сметка им написали следното писъмце:

С настоящето Пичовете биха искали да уведомят ръководството на СКакуасите за текущото състояние на мрежата, изградена и поддържана от Пичовете.

Мрежата, която Пичовете четири години изграждат и поддържат като изпълнители по Договора, в момента е на ръба на възможностите си и за това й състояние, са отговорни много фактори. Някои от тези фактори могат да се считат за грубо нарушение на договорните отношения от страна на СКакуасите в ролята им на възложител.

Настоящото писание третира най-съществените проблеми, които пряко вредят на качеството на работата, извършвана от Пичовете:

1. През изминалите осем месеца, въпреки многократните заявки за осигуряване на необходима за поддръжката и изграждането на мрежата техника, Пичовете, в качеството си на изпълнител по Договора за изграждане и поддържане на "прословутата мрежа", не са получили от СКакуасите никаква такава. Заявките мълчаливо са игнорирани, а на конкретните запитвания по заявките, се е отговаряло, че заявката е загубена/неполучена и ще трябва да бъде изпратена пак. Има случаи, в които заявки са изпращани по три и повече пъти, но в крайна сметка ефектът е нулев и необходимата техника не се доставя. Това определено е регресия спрямо предходната методика на работа, когато поне част от заявките се изпълняваха, макар и със забавяне и със случаи на доставяне на грешни компоненти.

2. Като пряко следствие на т.1 е фактът, че в момента Пичовете не разполагат с нито един брой резервно оборудване, а доколкото ни е известно такова няма в наличност и в склада на СКакуасите. Положението е такова поне откакто В и К си развяват пишките и източват фирмата сякаш е вододоставно дружество.

3. Напомняме на Възложителя, че Пичовете поддържат "прословута мрежа" от над 50 точки за достъп, в които е разположена техника, над 630 клиентски порта и над 70 свързващи линии представляващи основната мрежа. Нека СКакуасите сами си отговорят на въпросите как може да се поддържа мрежа от подобен мащаб без осигурена техника и какво би се случило при евентуална авария. Ако поради ограничените си технически познания СКакусасите не могат да си представят, Пиовете с удоволствие ще ви го нарисуват.

4. Освен хроничната липса на техника и игнорирането на гореспоменатите проблеми от ръководството на СКакуасите, следващият огромен проблем, е недостига на оптични влакна за изграждане на свързващи линии.

В момента изградените свързващи линии са натоварени на над 95 % от капацитета им. Постоянно има случаи, при които поради претоварване, се получават загуби и това рефлектира върху клиентите. Проблемът с претоварените основни трасета вероятно няма да бъде решен, дори и с осигуряване на нови такива, тъй като ползваната техника отдавна е надминала предписаните от производителя поносими натоварвания и препоръчания срок за ефективна годност при използването й.

В настоящият момент мрежата работи единствено поради факта, че клиентите не ползват пълния си заявен капацитет и благодарение на усилията на Пичовете, трафика да бъде балансиран. Ако бъдат изпълнени дори малка част от чакащите заявки за увеличаване на скоростта на клиентски портове, положението в мрежата ще стане неудържимо.

5. Липсата на резервна техника и натоварването на текущо разположената над възможностите й, е рецепта за сриването на мрежата и за тоталната загуба на доверие в нея от страна на клиентите й. Разбира се, СКакуасите като собственик на мрежата имат право да определят политиката си, дори когато тя е супер малоумна, но Пичовете, като изпълнители, са загрижени за доброто си име и негативите, до които би се стигнало при евентуални бъдещи проблеми.

6. Състоянието, в което са техническите помещения, в които е разположена техника на "прословутата мрежа" може да се окачестви само с една дума - трагично. Или както е казал поета - всичко е пълен батал.

Проблемите варират от липса на елементарна хигиена в помещенията до липса на резервно електрическо захранване, лоша електрическа инсталация, липса на климатизация, проблеми с неоторизиран достъп, а също и ползването на помещенията за други дейности и за разполагане на несвързана с "прословутата мрежа" техника. Има случаи, в които поради "работа" на екипи на СКакуасите, разполагащи техника без знанието на Пичовете, се получават проблеми с електрическата инсталация, водещи до downtime на основни точки. Напомняме, че електрическата инсталация в точките е предвидена за техника на "прословутата мрежа" и всякакво включване на непредвидена техника и намеса на лица сертифицирани в ползване на Мирка и ЦС, може и води до сривове, на каквито вече сме ставали свидетели. С други думи не пипайте там дето не ви е работа.

7. Последно, но не и по важност, са проблемите с комуникацията между служителите на Пичовете и СКакуасите. Поради подобни проблеми се случва обслужването на клиенти да не бъде на желаното високо ниво. Абсолютно недопустимо е служители на Пичовете да бъдат третирани като такива на СКакуасите и да им бъдат издавани устни заповеди с неприемлив за партньорските ни отношения тон. Разбираме, че старите ченгеджийски и военни навици трудно умират, но напомняме на ръководството, че комунизма отдавна свърши.

Крайно несериозно е при ежедневните ни комуникации чрез факс, да получаваме документи без да е ясно написано какво се иска от нас, без подпис, печат и изобщо документи, които няма как да зачетем за официално становище на СКакуасите.

Изключително неприятен е фактът, че воденето на необходимата бизнес кореспонденция, с нас като изпълнители, се възприема от СКакуасите едва ли не с нежеление. Подобно отношение показва абсолютен непрофесионализъм и липса на елементарна бизнес етика в отношението към бизнес партньорите и по никакъв начин не спомага за ефективната комуникация.

Отказът на СКакуасите да осигурят необходимите средства, условия и материали по поддръжката на мрежата е основание за освобождаване на Пичовете от отговорност за всякакви вреди и щети, които СКакуасите би претърпяло. Проблемите с комуникацията, а и като цяло отношението на СКакуасите към задълженията им по Договора, е най-малкото несериозно не само спрямо Пичовете като изпълнители, а и спрямо стотиците клиенти, чийто бизнес зависи от стабилността и безупречната работа на "прословутата мрежа".

Имайки предвид заявеното желание от страна на СКакуасите за прекратяване на договора и оставащите 28 дни до краят на същият, Пичовете заявяват, че изхождайки от гореописаните проблеми и виждайки ясно бъдещето на "прословутата мрежа", с удоволствие във всеки момент биха предали работата, за да не се петни повече доброто им име.

Пичовете пожелават успех на ръководството на СКакуасите и на бъдещият им екип от "специалисти".

И в заключение, плащайте си като пичове на Пичовете и си трошете главите или както го е казал народа, кой каквото сам си направи никой друг не може да му го направи.

Клоуни.

Без уважение: подпис, управител на Пичовете /....не се чете..../

П.П. Весел и щастлив първи април, ден на шегата.

[ Коментари: 11 ]
Коментари

Мерси за разяснението, относно този филм, чух за него, но не знаех сюжета в подробности ;-)

Написа MiCRoPhoBIC (www) на 01-Apr-2006 08:42


Жорка, моите уважения, страхотен сиш, свалям ти шапка!След като съвсем случайно попаднах на твоя снимка, която 1 към 1 се оказа копиеи на мя тпред 10 години,1 те почевствах като син и се радвам жестоко, че те има!!!! желая от сърце всичко най- и по- на теб и семейството и дай Боже да се кефя още дълги години на дневника и на страницата ти!

Написа sfinksa (www) на 02-Apr-2006 19:05


Хубавото поне е, че вие се отървате от тоя камък на шията. Да му мислят юзерята...

Написа Васил Колев (www) на 02-Apr-2006 20:46


Много правилно...

Четири годинки минаха бързо и безавариино (до колкото може да е такова, когато нямаш техника .. и си я изсмукваш от пръстите). Мислех и аз да пиша нещо от сорта, но ГФ-то ме предвари :) БРАВО.

Единственото, което мога да направя в момента е да пожелая успех на "НОВИТЕ" :) Преди ме беше яд :) Сега само искам да им я дадем "мрежичката" и да си я оправят :)

Написа Мариян Захариев (www) на 03-Apr-2006 08:54


Бих искал да кажа на СКакуасите, че най-голямата мрежичка едва ли ще работи дълго без опитни специалисти и без това което се намира в главите на Пичовете. Но нека сами да видят, че когато се пада от високо, се лети дълго и боли повече :).

Приятен полет на СКакуасите от мен.

И една молба към същите: "Не скапвайте за по-малко от 4 седмици това което е направено за 4 години.PLS"

Написа Георги Генов (www) на 03-Apr-2006 09:45


Вие сте невероятни с тази мрежа, наистина, възхищавам ви се на това, което сте правили досега. Мисля си обаче и друго - няма ли да е добре да уведомите всички потребители на мрежата какви са проблемите с поддръжката й, чия е вината за тях и какво ги очаква (потребителите) оттук нататък. Защото ми се струва, че няма да им е хубаво на въпросните СКакуаси да ги награчат гневни потребители и да почнат да бягат.

Написа Вени (www) на 03-Apr-2006 14:50


Сигурно горките клиенти ще бъдат уведомени когато официално стане ясно кой е деня в който Пичовете повече няма да се занимават. Пък може при новите спецовете нещата да са по-добре, даже перфектно.

Божа работа.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 03-Apr-2006 14:53


Благодаря Жоро. Благодаря и на Мариан. Ще направим всичко възможно и невъзможно да не страдат потребителите. Надявам се ,че никой няма да помага на проблемите ни да се случват ;), другото е техно магия.

Нека силата бъде с нас!

Написа Ивелин Иванов (www) на 03-Apr-2006 15:05


Иво всички ще запалим по една свещ и ще се молим :)

Написа Мариян Захариев (www) на 03-Apr-2006 17:32


Съжалявам, че засягам тема извън обхвата на разговора до момента (или по модерно-народному off-topic), но не мога да се въздържа:

http://www.ludipari.cоm/

Или както се казва - Не е луд тоя, който яде баницата, ... ;)

Написа Емил Димитров на 03-Apr-2006 18:38


Днес, 4 май, МАН от близо 5 часа е пълен "даун". От целия СУ ми прегря телефона. Иначе "новите" услилено работят по отстраняване на проблема/и.

Написа Stefan Dimitrov на 04-May-2006 13:45


Неделя, 2 Април 2006

Малко пролетни снимки за подобряване на настронието!

Цъфналата кайсия у дома 1
Цъфналата кайсия у дома 2
Лилавите минзухари на Св.Константин

Понеделник, 3 Април 2006

Ако сте фенове на качествените филми с битки и изобщо на хонг конгските филм, Fearless вероятно ще ви хареса. Не е най-добрият филм на Джет Ли и със сигурност е далече от класиките на Чоу Йън Фет, но си заслужава да се гледа.

В момента изчаквам да се появяват Ice Age 2 и V for Vendetta с добро качество и засядам в домашния киносалон.

[ Коментари: 3 ]
Коментари

Дано си намериш Ice Age II без дублаж. Аз го гледах на кино, филма наистина е хубав, а катерицата този път е включена няколко пъти :)
Но на киното беше с дублаж който не ми хареса много :(

Написа Мариян на 05-Apr-2006 06:50


@Мариян - а опитвал ли си се да гледаш с лапето си подобен филм, който не е дубиран? И то да те пита "тате, ама защо се смееш сега", а ти да не успяваш да превеждаш / четеш ... Според мен всички филми, които могат да се гледат от деца трябва да са дублирани.

Написа Йордан на 05-Apr-2006 07:12


Аз винаги съм се чудил децата не може ли да се учат от малки на няколко езика, не само ще им е по-лесно после, ами и няма да им се налага да гледат/четат осакатени от превод неща...
(не всичкия превод е такъв де, но трудно се достига нивото на оригинала)

Написа Васил Колев (www) на 05-Apr-2006 07:30


Вторник, 4 Април 2006

Да не се бях обаждал за "кино салона" вчера!

Компютъра у дома отдавна правеше проблеми, но днес явно му дойде времето и просто спря да работи. Подозирам захранването, но тъй като ще го сменям за втори път (ако е то), ми писна и смятам в следващите седмица-две да инвестирам в една нова машина. Така или иначе не съм си купувал нов компютър може би от 4-5 години (ако не броя лаптопа) и вече е време да се вземе нещо свястно.

Настоящият и бъдещ "стар компютър" ако успея да го поправя също ще влезе в употреба, но засега не тая особени надежди за него ако се окаже, че не захранването му е проблема.

С хардуера винаги съм бил скаран и затова съм доволен, че в офиса има хора, на които просто мога да определя бюджета, горе-долу изискванията и съм сигурен, че ще ми вземат нещо свястно. Мисля, че 600-700 лв. ще стигнат, защото монитор си имам перфектен, а към текущата ми видеокарта и звукова карта, нямам никакви претенции - ок са.

Така де, като се замисля, май ще ми трябват "само" - добра кутия с тихо захранване, свястно дъно, минимум 512 RAM (1G май ще е изхвърляне), гооолям хард диск, кутия за външен хард и dvd записвачка (може и dual layer :).

[ Коментари: 14 ]
Коментари

Аз винаги се радвам, когато е време за нов компютър...
Имам само едно предложение: вземи си 1ГБ рам, според мен вобще не е изхвърляне. Като се замислиш, ако си вземеш amd64(което е по-вероятно), можеш да се възползваш от dual-channel памет, която идва в комплект от 2 чипа. Ако си взимаш 512МБ рам, ще похабиш 2 слота на дъното с 256МБ чипове, което не е много хитро (според мен). Много по-добре е да си вземеш 2х512 и общо взето да забравиш за памет.
Аз на лаптопа съм с 1ГБ и 10тина 8MPix снимки са предостатъчни на фотошоп да се справи с рама и да започне да яде от хард диска.
Колкото до писачката, dual layer едва ли е по-скъпо като устройство от single layer(или поне не много по-скъпо), но после носителите ...
Ако те интересува, ето какво си взех аз преди 5 месеца:
http://joro.geodar.com/geodar.shtml

Успех
Жоро

Написа Георги (www) на 04-Apr-2006 22:34


Аз бих си взел 1Гб рам.Сега като съм с 512 и заредя във FirefoxА ~30 таба доста почва да SwapВа :) Пък и тя Рамта е толкова евтина че.... :)

Написа Иван (www) на 04-Apr-2006 22:55


И аз се присъединявам към предложението да не се ограничаваш с 512 RAM. Също и 64битова да е машината ти, обаче с дъно със s939, защото това се очертава да стане стандарт, макар че е по-скъпо от s754.

Написа Вени (www) на 05-Apr-2006 03:21


What I just finish :
1 Athenatech A100SC.200 Black/Silver Steel MicroATX Desktop Computer Case 230W SFX Power Supply - Retail
1 ASUS K8N-VM Socket 754 NVIDIA GeForce 6100 Micro ATX AMD Motherboard - Retail
1 Hauppauge WinTV PVR 350 PCI Interface Video Recorder, TV/FM Tuner Card - Retail
1 AMD Turion 64 Mobile MT37 Lancaster 800MHz HT Socket 754 Processor Model TMSMT37BQX5LD - OEM
1 Seagate Barracuda 7200.9 ST3500641AS 500GB 7200 RPM SATA 3.0Gb/s Hard Drive - OEM
1 SMC SMCWPCI-G PCI Wireless Card - Retail
1 Kingston ValueRAM 1GB (2 x 512MB) 184-Pin DDR SDRAM DDR 400 (PC 3200) Unbuffered Dual Channel Kit System Memory Model KVR400X64C3AK2/1G - Retail
All from newegg.com and yes, mythTV rocks! Strongly recommended:)

Написа xeno на 05-Apr-2006 13:56


И аз на 'сяка манджа мирудия ще те посъветвам да си вземеш повечко рам :)
А записвачките DL не са много по-скъпи... даже не се забелязва разликата с просто око :)
За процесора също подкрепям идеята да е 64 битов, налагат се като стандарт. Дъното бих ти препоръчал да е нов модел, а не някой добър и скъп стар. Напоследък MSI правят добри неща с чипсет на VIA. Аз лично не се кефя на новия NF4 чипсет... Оффф много глупости взех да пиша.

Написа MacTeP (www) на 05-Apr-2006 16:07


Така, като се замисля май всички записвачки на пазара вече са DL, така че тази дилема отпада :)

Взимай някое LG или NEC за 80 лева и нямаш грижи :)

Иначе се присъединявам към останалите - 1ГБ рам задължително - 2 плочки х 512MB + CPU AMD64 s.754 или s. 939... както прецениш.

Твърд диск - Hitachi или Seagate, за размера ти си решаваш.

Всъщност ето нещо примерно за около 750-800 лева:

- Asus K8N, s754, nForce3 250, AGP8x, SATA, 8ch, LAN,
- AMD Sempron 64 2600+/1.60GHz, s.754, Box
- Hitachi Deskstar 200GB, ATA100, 8MB, 7200rpm
- 2 x 512MB 400MHz, A-Data
- Foxconn 3GTLA-570A, 350W PFC
- LG GSA-4167B 16x/8x/16x + 48x/32x/48x

Написа Iliev на 05-Apr-2006 16:34


Мерси за примерните оферти, ще се възползвам вероятно от някоя от тях :)

А иначе се оказа, че видео картата е издумкала и затова компютъра не работи. Проклетата кабелна явно ме е "кракнала".

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 05-Apr-2006 16:37


Аз пък ще се скарам на това дето ти го препоръчват за сокет 754 да е с 2х512...файда от това няма след като 754 не подържа дуал чанел. Я си смени видеото, което ако е било някво манли ми е ясно защо е изпушило, и не се занимавай за момента. Бтв 5200 и 5500 са хипер проблемни серий(независимо от производителя), така че не ти пропърчвам заместителя да е от тях...Ако целта на щайгата е само забавление без игри, не мисля че ти трябва нещо ново...

Написа dele (www) на 05-Apr-2006 16:48


Вече си купих заместител и пак е FX5200. Тази карта ми трябва само заради DVI изхода и безпроблемния TV Out. Никакви игри не ме вълнуват.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 05-Apr-2006 17:14


А може ли някой да ми препоръча добро захранване (~400W), защото тези дни си взех нов диск и също имам огромни проблеми с моето захранване (незнам дали е нормално -12 да клони към -13)... Но имам предвид някое добро захранване, за което имате отзиви, защото и аз се зазяпах по Fortron-и, но са си доста пари и трябва да знам. Цената не е от голямо значение, все пак може целия ми хардуер да замине. Благодаря предварително!

Написа Георги Христозов на 05-Apr-2006 19:26


http://www.metincom.net/systeminfo/
Intel(R) Pentium(R) 4 CPU 3.00GHz
ASUS P4P800-X 865PE/FSB800/LAN
1GB DDR400 V-DATA
преди време тук имаше Семпрон 2.8/64б, не останах доволен а сега съм!!! За какви пари става на въпрос ??
Процесора в момента струва 197 $ (за справка http://www.mostbg1.com/most/Item.aspx?itemid=30535)
дъното 68.50 $(http://www.mostbg1.com/most/Item.aspx?itemid=31459)
рам 76 $ (http://www.mostbg1.com/most/Item.aspx?itemid=31849)
до тук 341 $ по 1.66 = 566 Български Лева !!!
до 700-800 има още за останалото ..
в момента мисля да направя ъпргреид с двуядрен на интересната цена :)
P-D 805 /DUAL 2.66G/LGA775/BOX 154.0 USD
но не намирам подходящо дъно (по скоро цените не ми харесват)

Написа samyil (www) на 05-Apr-2006 20:20


За захранване момите препоръки са към Antec [True,Smart]Power 2. Нямам идеа какви цени е в .bg и дали вобще ги има, но всичките сървъри при нас са с такива захранвания и до сега не сме имали проблем в тази насока.

Само да добавя и аз към по-горните коментари: 754 е вече старо и не може да се възползва от готините нещица в новите amd64

Написа Жоро (www) на 06-Apr-2006 06:03


Не правете форум бе хора :)
@Чорбаджийски - имах предвид че картите от тези серии са с лошо преценени охладители и изпушват на поразия...

Написа dele (www) на 06-Apr-2006 07:15


Само една препоръка ако ще е АМД64 нека е с.754 защото се очаква и ц.754 и с.939 да отпаднат скоро а да се сменя всяка година дъното и процесора не е рентабилно .А и с.754 е доста по евтин. По добре е да вземеп такъв.

Написа Рабаджийски на 10-Apr-2006 10:57


Сряда, 5 Април 2006

Чудесно топло време. Обаче хората още не са свикнали и се наблюдават странни неща по улиците. Например оглеждайки през тъмните си очила минаваща покрай теб кака или тинейджърка хвърлили се по организъм, веднага след тях можеш да видиш някой, който е със зимно яке, едва ли не с шапка и шал!

Дано продължат хубавите дни, за да може съществата по организъм да се увеличават по улиците. Тогава ще сядаме на обяд с биричка в ръка и препичайки се като гущери ще си бройкаме. Както е добре известно гледането е общо практикуван спорт, пък отгоре на това е безплатно и безопасно (в повечето случай :)

Четвъртък, 6 Април 2006

Шрифтовете във Firefox на Mac-а ми са леко прецакани и при мешаница от кирилски и латински букви единият вид са удебелени, което ми позволява ясно да ги отличавам.

Установявам, че много често допускана грешка из българските сайтове е изписване на думи, в която една от буквите (обикновенно първата) е на латиница - например "Tърсене". Естествено тази грешка се проявява при писане с фонетично подреждане на клавиатурата и води до поне няколко неприятни момента:

- Ако четящ текста, ползва screen reader, вероятно няма да разбере както е това "ЕЙвтомобили", ако изобщо програмата му зачете думата за валидна.

- При търсене на думата в Google или в собствената ви търсачка, едва ли ще откриете "автомобили" ако нейде из базата ви данни или на сайта е записано/изписано "aвтомобили".

- При сортиране на думите, ще има да се чудите защо имате Автомобили и Aвтомобили в списъка;

- Ако някой ден се създадат достатъчно добри и използваеми преводачески програми, думите на вашият сайт със смесено изписване едва ли ще бъдат преведени.

- Лично на мен, а на други подобни (с повредени шрифтове), гледането на подобно изписани думи носи визуален дискомфорт :)

[ Коментари: 2 ]
Коментари

Има ли "четец на екран" ,който говори български???

Написа Милен на 06-Apr-2006 16:46


Преди няколко дена излезна Camino 1.0 (http://www.caminobrowser.org/) -> браузър на Мозила за Mac OS.
Аз не съм го пробвал още, само защото не потдържа разширенията на Firefox, но може би са оправили кирилицата.

Написа Жоро (www) на 06-Apr-2006 17:29


Петък, 7 Април 2006

Вярно, че доста отдавна съм си взел шофьорската книжка и съм позабравил знаците и табелите и някои от правилата, но това което е на снимката отдолу, когато се опитам да го разгадая ме заболява главата. Значи:

1. Има знак "В28 - Забранено е паркирането";
2. Между 7.30 и 21.30, който е спрял го прибира паяка;
3. През зимата важат нещата по-долу??? (май...);
4. В работни дни, между 8.30 и 18.30 е синя зона (два часа паркиране с талонче);
5. Който наруши нещо (може би по-горните) му се слагат скоби;

Задачката е следната - лято е, понеделник, спрял съм в 8.00 под тези знаци и имам талонче за зелена зона. Какво ще стане в 8.25?

a) ще ме вдигне ли паяка
b) ще ми сложат скоби
c) нито едно от горните

Parking wtf?

Подаването на подобни объркващи сигнали, като това по-горе е най-добрият начин да си винаги в нарушение. Все пак катаджийте и те са хора, и те искат да ядат мек лебец с дебело намазано масълце и луканка (карловска, биволска, по избор), и да пият Гролш.

[ Коментари: 11 ]
Коментари

...може би ще ми сложат скоби и след това ще ме вдигнат. Тоест отговор C.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 07-Apr-2006 09:35


Ти си изперкал тотално, щом сам почна да си задаваш въпроси и да им отговаряш в коментарите ;)
Според мен ще те вдигне паяка, щото табелата е най-горе и значи е най-важна, а ако ти е голяма каруцата и паяка-грабител не може да те сграби - тогава вече ще те заскобят (но само през зимата щото втория знак е снежинка, демек всички след него важат кога има сняг)

Написа Gabo (www) на 07-Apr-2006 10:54


А ако докато се накани паяка да ме вдигне мине 8.30 и както съм написал си имам талонче?

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 07-Apr-2006 10:56


Ааа.... Как разбират дали си паркирал преди повече от 2 часа?

Написа Ivan на 09-Apr-2006 04:48


През зимата спирането е забранено, а иначе има обичайните предупреждения за синя зона. Поне според мен е така :)

Написа Георги Христозов на 09-Apr-2006 07:07


Всъщност ще ти сложат скобички ;)
Ама защо... нямам идея...

Написа MacTeP (www) на 10-Apr-2006 13:18


Ситуацията е следната: Баща ми е инвалид и има инвалидна карта за паркиране, която му дава право да паркира където си поиска, да кара в насрещното на затворени улици и т.н. По презумция той може да паркира на пряко на средата на Витошка и да си прави цял ден кръгчета там. Вчера паркира на улицата като предницата му е влезнала в рамките на знак за инвалидно място. Той е паркирал с инвалидна карта и е инвалид, возещ се в колата - т.е. изпълнява всички изисквания. Колата е вдигната, когато отива да я освободи му казват, че след като е с инвалидна карта няма да му пишат акт -т.е. не е извършил нарушение, но трябва да си плати за преместването на колата. Задачата е кой на кого трябва да плати - паяка на бащта ми, че са му убили деня да се разправя с неправилно вдигнатата му кола или той, че колата му е вдигната след като не е извършено нарушение?

Написа Nikolay на 11-Apr-2006 09:06


Знам само, че паркинги и гаражи е собственост на сикаджия и от мутрите добро няма как да видиш.

Написа dzver (www) на 11-Apr-2006 09:24


Знака се е съвсем ясен:
Забранено е паркирането през зимата нарушителя се отстранява принудително с паяк. През останалите сезони на годината забраната за паркиране важи само в работни дни в интервала 8:30-18:30, като за посоченото време имаш право да паркираш с до 2 часа. талон за синя зона в противен случай ти слагат скоба. В останлото време можеш да паркираш без наказано. :)

Написа Георги Генов на 13-Apr-2006 04:16


Получих следното на пощата.

vij tova molq
http://216.239.59.104/search?q=cache:Rj6fVqHFnfwJ:georgi.unixsol.org/diary/archive.php/2006-04-07+%D0%B8%D0%BD%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D0% B8%D0%B4%D0%BD%D0%BE+%D0%BC%D1%8F%D1%81%D1%82%D0%BE+&hl=bg&gl=bg&ct=clnk&cd=1

pod tvoq otgovor ima takav na nqkoi si Nikolay,nemoga da postna
nishto,bili pusnal ot men neshto " Nikolay molq drasni edin e-mail na
anesti@abv.bg ,iskam da govorq s teb za tozi talon"

Написа MacTeP на 24-May-2006 09:09


паркинги и гаражи е в ръцете на общинската мафия! тя освен алчна и крадлива е и много, ама много проста и некомпетентна. всеки опит да се реформира тази дейност и да се модернизира по европейски модел бива пресичан от крадливите мафиоти в сос. тези крадци трябва да бъдат ометени по най-брутален начин. на първо място владимир кисьов, стефан ивамов и тошко добрев, после велизар стоилов и минко герджиков, не на последно място пламен илиев и мичо райковски. дори и за собствените им апртии би било по-полезно и печеливчо да ги ометат. за кмета също. дали го разбират не зная, но на изборите хората ще са безмилостни към тези крадливи некадърници, които закопават и съсипват столицата ни.

Написа One на 31-Jan-2007 02:00


Събота, 8 Април 2006

Fun with Dick and Jane - най-новият филм с Джим Кери и една кака с приятен за ухото глас. Филма става за гледане, но не е нищо особено. Ако имате време за губене, час и половина ще минат бързо, а след краят на филма нищо няма да ви остане в главата. Има ги типичните физиономии на Джим Кери и типичната американска история на пича, който е преебан от компанията си, след което му е много трудно да си намери работа и върши глупости. Хепиенда е очакван и абсолютно тъп. Спестете си левчетата за кино и гледайте филма в домашна атмосфера.

Неделя, 9 Април 2006

Бях позабравил удоволствието от четенето на хубава книга, но в последната седмица си наваксах като "изядох" с кориците Състояние на Страх на Майкъл Крайтън и DaVinci Code на Дан Браун. Честно казано не виждам какво толкова се превъзнасят около "Кодът" особено при условие, че повечето неща в нея са измислица. Приятно трилърче е и могат да се научат някои неща от нея, но нищо повече.

За сметка на това Състояние на страх силно я препоръчвам. Особено на хора, които вярват в поредната измама в случая с гръмкото име "глобално затопляне". Искрени благодарности към автора, че ми отвори очите и осъзнах каква далавера се върти около "природозащитните организации" и колко малко всъщност знаем за природата около нас.

[ Коментари: 15 ]
Коментари

"Кодът" се основава на действителен фактически материал. Препоръчвам ти да гледаш първо http://us.imdb.com/Title?0437142 който потвърждава доста от митовете и съответно http://us.imdb.com/Title?0460542 който прави критичен разбор и се опитва да ги опровергае. Задължително е гледането в този ред. Общо взето голямата истерия от книгата се поражда от твърдението/факта че основните католически доктрини нямат нищо общо с оригиналните христови вярвания и са скалъпени и преиначени за обслужване на нечии интереси. Нищо ново под слънцето...
Иначе твърдението че Мария Магдалена е законна съпруга на Исус, за мен лично е вече доказан факт...

Не съм чел "Състояние на страх" (смятам да я потърся), но не бих заклемил глобалното затопляне като измислица. Особенно след като вече средната годишна тепмература е с 1 градус по-висока. Със сигурност има някаква далавера (популярност, субсидии). Но едно е сигурно, ако продължаваме упорито да прецакваме околната среда, то накрая ще успеем да я съсипем.

Написа Иван Кълвачев на 12-Apr-2006 22:02


Не знам какво пише в книгата, ама с един приятел коментирахме, че след прекратяване на студената война с бившата СССР, след като видяха, че в Ирак няма оръжия за масово унищожение, май не остана нищо интересно с което да уплашат тъпите хамериканци и се заговори за глобално затопляне. Ледена Епоха 2. :-)

Написа Коко на 12-Apr-2006 23:58


Глобалното затопляне отдавна не е на дневен ред. Но виж след като в Ирак хАмериканците не откриха оръжие за масово унищожение и нямат причина да водят война там то на дневен ред идва ядренате програма на Иран. Там ще е следващата военна точка. Само, че тоя път можем да го издухаме и ние Българите с някоя бомбичка. Всички знаем, че от огромен интерес за хАмериканците е няъде да има война, която да е възможно най-далеч от техните граници и те да участват в нея за да могат да управдаят милиардите отпуснати за военна промишленост и разработки.
А между другото те са единствените които някога са използвали ядренно оръжие срещу други страни (Япония).

Написа Георги Генов на 13-Apr-2006 03:59


препоръчвам ти да потърсиш книгата "светият граал и светата кръв" -- за много от идеите си, дан браун е бил вдъхновен от нея (imho), независимо, че авторите и' загубиха делото за плагиатство срещу него.

ако изровя отнякъде твърдия вариант на книгата, ще потърся време и място да я сканирам и кача в internet, независимо какви авторски права ще наруша покрай това си деяние.

Написа Nick Angelow на 13-Apr-2006 06:31


@ИванКълвачев: филмите, които съм гледал по Discovery за Кодът разбиваха на пух и прах твърденията, на които е основана книгата. Най-вече за съществуването на Орденът на Сион. По принцип съм склонен да вярвам на идеята за връзка между Христос и Мария Магдалена и за небожествеността на Христос. Има логика църквата да е направила шашма за собствени цели.

За "глобалното затопляна" тези градуси, които цитираш са доста оспорвана област. В крайна сметка има данни, които сочат точно обратното, че температурата не само не се покачва, но и на места спада. Някои учени смятат че в момента сме в поредната ледникова епоха и дори и да има затопляне то е в реда на нещата. В крайна сметка се знае твърде малко, за да се правят генерални изводи и да се приема теорията за глобалното затопляне като чиста монета. Това е и основната теза на Майкъл Крайтън - "знаем твърде малко и всички теории идват само от компютърни симулации". Да не забравяме, че нито една симулация досега не е успяла да предвиди промени в климата и всичко е само на теория. Още повече, че разликите между резултатите на различни екипи занимаващи се със симулации е 400%. Това в никакъв случай не вдъхва увереност, че се знае какво става.

@NickAngelow: и много хубаво, че не успяха да го осъдят за плагиатство защото щеше да е кофти прецедент. Все пак copyright законите пазят определен expression на автора, а не самата идея.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 13-Apr-2006 07:35


Ебавайте се вие, ще видите когато в 2012та година се сбъдне пророчеството Орион и цялата земя ще потъне под водата... Колко разредител за ракията, ще има, не е истина. ;-)

Написа Коко на 13-Apr-2006 08:26


Че се поддържа минимално паник-ниво, така си е - това е инструментът, който крепи властта. Без "всяване на страх" никоя власт не би издържала. Ако нещата ставаха без паниката, отдавна да беше достигната "мечтата на анархистите".
Но за глобалното затопляне е по-сложен проблемът. Наистина има затопляне и наистина има застудяване в някои райони. Обаче застудяването го обясняват със забавянето и изстиването на Гълфстрийма, което пък идва от студената вода от топяща се Арктика ("топяща се" силно казано, разбира се ;).

Но напоследък се чуват гласове, че целият шум около затоплянето е преекспониран. И дори слуховете, че от Вашингтон премълчавали и потискали свободата на словото по отношение на затоплянето май също е част от голяма конспирация. Има наистина големи пари в субсидиите за научни изследвания.
Така че - кой знае... Може да е нормален процес, климатът на планетата не е постоянен, има си циклични промени. Че то магнитните полюси се обръщат, камо ли едно океанско течение.
От друга страна има данни, че дупките в озона наистина са повишили рака в някои страни, а и шапките по полюсите се топят по-бързо.

Но си прав, че не трябва да се гледа само от едната страна и да се вярва на клещащите медии. Ето още нещо по въпроса (малко в контра на разпространената истерия за затоплянето): http://www.opinionjournal.com/extra/?id=110008220

Написа Ясен Праматаров (www) на 13-Apr-2006 08:35


Те тия пророчества всяка година ги слушам :) То не бяха спин, атипична треска, извънземни, роботи, глобално затопляне, глобално застудяване, атомна война, тероризъм, птичи грип, луда крава, пчели убийци и т.н.

Много ми харесва една поговорка, която често си припомням - "каквото и да ти говорят, знай че става дума за пари" :-)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 13-Apr-2006 08:37


Сигурно си го засичал, ама аз да кажа - има едно предаване по дискавъри, от новите - "десетте начина да...". Та там гледах наскоро "десетте начина да свърши светът" и "десетте начина да те нападне чудовище" :) Или нещо от тоя сорт. Разбих се да се хиля - то не бяха извънземни, то не беше изстиваща вселена, генно инженерство, вулкани, птичи грип...
Абе - купон! И това предаване - направено леко майтапчийско, малко а-ла ония от "брейниак". Не знам дали следващите серии ще са толкова манияшки, ама ако ти попадне, гледай го ;)
Стана ми любимо, заедно с "how it's made" :) Гледам си "как се прави", от интерес и после "десетте начина", за да се излекувам от вестникарската параноя по грипове и тем подобни ;)

Написа Ясен Праматаров (www) на 13-Apr-2006 08:58


ами аз писах, че е бил 'вдъхновен', а не че е взаимствал от тях, така че изхода от процеса не ме изненадва. но книгата си струва да се прочете. а има и една друга, която пък оспорва изводите в нея (в 'светата кръв и светия граал'), но за сметка на това предлага още по-изненадващи изводи. май ще се поразтърся за тях. ти само дай съвет за scanner и OCR програма под linux :o)

Написа Nick Angelow на 13-Apr-2006 09:17


Всички скенери работят, а ocr също има: ocrad - http://www.gnu.org/software/ocrad/ocrad.html

вероятно и други, но не съм ги тествал.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 13-Apr-2006 09:32


Успял ли си да подкараш ocrad да разпознава кирилица? на мен само латиница ми разпознава ...

Написа Красимир Казаков на 13-Apr-2006 13:45


Не съм го пробвал.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 13-Apr-2006 14:01


Сещам се, че много от пушачите се чудят какви са тия глупости с вредата от цигарите, като те си пушат вече от 10 години и се чувстват добре. Дано и тая работа със глобалното затопляне да не се окаже такава. Едно интересно обобщение по темата:

http://www.time.com/time/archive/preview/0,10987,1176980,00 .html

Антония ме подсеща, че Майкъл Крайтън не е много силен в прогнозите си. Пример: "The rising sun".

Написа zImage на 15-Apr-2006 09:48


Упс, не бях забелязал, че архивът на Time е платен. Ето го текста:
http://www.geo.utexas.edu/climate/NEWS/April3c_2006.htm

Написа zImage на 15-Apr-2006 12:59


Понеделник, 10 Април 2006

Бяха се събрали доста нови пакети в Slack -current и днес беше денят за обновяване на машините. Всичко мина безпролемно и трийсетте компютъра из офиса вече са обновени на МАХ. Новото KDE 3.5.2 като че ли е по-бързо.

Вторник, 11 Април 2006

Имам нов любим сериал по Discovery Science - How it's made. Винаги ме кефело да научавам как се правят/произвеждат всякакви неща, които ползваме ежедневно.

[ Коментари: 5 ]
Коментари

http://www.madehow.com/

Написа Йордан на 13-Apr-2006 06:42


http://www.howstuffworks.com/

И горният сайт е ценен.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 13-Apr-2006 07:15


Да, супер култова поредица.
Наскоро разбрах от нея, защо кварцовите часовници се наричат така.
Който знае да вдигне ръка. :)

Написа Д. Янев на 18-Apr-2006 09:44


Аз знам, аз знам! :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 18-Apr-2006 09:46


От както попаднах на епизод от тази поредица преди няколко дни умирам от яд, че не съм я срещнала по-рано! Много интересни технологии се виждат в нея. Е, но понякога пропускат голяма част от технологичния цикъл - предполагам някои продукти просто са прекалено сложни. Също така понякога се показва специфична технология, която зависи много от оборудването на конкретен завод, в който са надникнали. И все пак - забавно е! :)

Написа Ирина Марудина (www) на 18-Apr-2006 14:16


Сряда, 12 Април 2006

Какво се получава, когато неграмотни тинейджъри се занимават с release-ване на предавания:

Masters of Efir!

Очаквайте в скоро време в близкият torrent хъб до вас "The show of Slavi", "VIP Bradar" и "Priqteli BG-AUDIO".

[ Коментари: 16 ]
Коментари

Ти пък все едно от луната падаш!
Лошото е, че от ден на ден броят на тъпите и слушащите чалга се увеличава.

Написа Коко на 12-Apr-2006 23:55


Ами масова култура, братче. Поколенията ще стават все по-ограничени. И не само чалгата е виновна. Виновен е светът около децата. Всичко, което ги заобикаля, не им дава никакъв шанс за развитие... Скоро ще ги стигнем американците.. По ограниченост. И както обича да казва баща ми: "Не е лошо да си тъп. Лошо е да не го осъзнаваш!"

Написа Бойко Благоев (www) на 13-Apr-2006 06:56


Преди доста време бях чел за проучване след малките американчета. На въпроса "От къде идва млякото" повечето от участниците бяха отговорили, че се произвежда в завод като кока-колата.

Написа Илия (www) на 13-Apr-2006 10:33


Като гледам, всички там ще ни докарат 8)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 13-Apr-2006 11:12


Сега загледах именцето - Recteam. Мяза на Rectum. :-D

Написа Коко на 13-Apr-2006 13:51


Дам, а в рекламната ценова листа на Нова телевизия горното предаване е преведено като Masters of Air... Кой прав, кой крив - въри, че разбери. А младежта не е виновна, че не знае Английския, та те и Българския толкоз го знаят, че и по-зле... Нямат респект от даскалите, как да се учат на хубаво? Я Коко или Габо да кажат едно време дали са смеели да шукат в час по математика примерно? ;)

Написа Стелиян Атанасов (www) на 13-Apr-2006 17:50


Стелияне, имам лоши спомени от един час по математика. Бях налапал половин мазна баничка и докато дъвчех блажено, даскалът ме видял и дойде при мен. Без да ми се обяснява ми намаха шамарите, та се наложи другата половина да я ям в междучасието. :-D

Написа Коко на 13-Apr-2006 19:30


Хмм, то тая езикова култура не е от днес... Преди 15 години видях една табела на един павилион за връщане на стъклен амбалаж (имаше такъв бизнес навремето:)- беше написана на латиница:
IZKUPVAME BOTTLES FROM BEER I SHWEPS
И до днес се чудя какъв е бил таргетът на това съобщение...

Написа Вълчев на 13-Apr-2006 21:18


Ех! Като каза SHWEPS и ми се при пи!

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 13-Apr-2006 21:39


@Коко: Ето затова сте станали хора :)) Боят гради, той не разгражда ...

Написа Росен на 14-Apr-2006 08:48


Аз и сега както си седя, па стана, па зема една талпа па се бия, бия ;)) Канят ме и на конференции, та ме питат - Що ти е сплескано?
- Щото се бия, казвам ;))))))

Написа Gabo (www) на 14-Apr-2006 14:49


Дубрутру слънце, кафе, чайче... нещо друго след събуждането ти от 1000 годишният сън?
При положение, че на мен ми развиваха теории наскоро как може да се забременее през ухото и то от човек на 2о и кусур години, какво очакваш от лапета, дето са все руси и розови (брей, Мечтата на Хитлер, но едва ли си е представял нещата така, а?) и до едно, пълни идиотчета, кефещи се и виещи след Азис.

Написа Eneya (www) на 14-Apr-2006 17:54


@Коко: Ники, тя цялата врътка с баничката и нашето време в даскало си беше врЪхта. Аз знаеш ли що дъвки съм изпюл в коша "срамувайки се"? Но въпреки всичко станахме хора, нали?
@Габо: Габриеле, стига си се правил и ти си човек щото си ял "комунистически" хляб, не толкоз бой :)
@Жоро: Пише се припи ми се, не "при пи" :)

@Всички: Както и да е - живели сме, станали сме ора, сега ... стават друго - май риване...

Написа Стелиян Атанасов на 15-Apr-2006 18:30


Извинявам се за въпроса, но децата не стават ли такива каквито ги възпитат родителите ( първи 7 години ) ? Аз лично смятам доста да се старая с моите собствени деца, когато ги имам.

Написа Росен Недялков на 17-Apr-2006 08:45


Не знам :) Като стане моето на седем осем години тогава ще правя равносметка.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 17-Apr-2006 08:49


@Росен: Има поне 3 фактора във възпитанието - родителите (първите 7 :)) , училището (ясла, градина) и улицата (разбирай компания, диско/чалго/теки, спрортни клубове и др).

Не напразно освен "първите 7", като лафове има и "на това ли ви учат в училище", както и "с какъвто се събереш, такъв ставаш".

Като родител би могъл да влияеш на някои от другите фактори, ама не и да ги контролираш тотално.

Разбира се, има и самовъзпитание, но склонността към такова се формира май първите 7 ...

Написа Йордан на 19-Apr-2006 07:46


Четвъртък, 13 Април 2006

Случайно днес станах рано и гледах предаването на Бареков по бТВ. Поканени бяха битият пич и мутроподобният депутат от Атака, който се е правил на мъж. Е та тоя същият депутатин, Чернев ли е какъв е там, така го усукваше по килифарски, че дори и някой луд да се е връзва на приказките му, само като го слушаш как избягва директните въпроси и веднага може да ти стане ясно, че не му е чиста работата.

Ебати и бияча, ебати и чудото. Ям ме е, че не е извадил "късмет" да попадне на някой, който си разбира от работата и на него да скочи на бой. Представям си какъв рев щеше да е като му натрошат дебелата кратуна, на него и на хитлероподобния му председател.

Да сте ми живи и здрави г-да депутати и дано ви приседне имунитета, който толкова си пазите. Прави сте, трябва ви имунитет, че току виж влезете в затвора и там ще видите какво значи народна любов.

[ Коментари: 18 ]
Коментари

22 годишен младок и 80 годишния му болен дядо бяха обвинени от двамата депутати в планиране и извършване на атентат срещу тях! Добре че не е имало и някоя бременна жена, че тогава можеха да бъдат квалифицирани като "престъпна групировка" :) Дано хорицата, гласували за тези смешници по-скоро осъзнаят какви точно хора са вкарали в парламента...

Написа Ангел на 13-Apr-2006 11:03


Ангеле, прав си! Ама нека да отбележим, че и другите в парламента не са стока, само, че по-малко се говори за тях, защото явно не е удобно! Като например за онзи дето утрепа двете сестри от Пазарджик, и в момента, в който се оказа, че е син на някаква клечка от БСП и разследването спря. И слачачите журналя и те млъкнаха!

Написа IVO на 13-Apr-2006 13:29


Е това за убиеца на двете сестри не го зная - дайте малко инфо! А колкото до това кои боклуци са в парламента мога да кажа нещо друго - щом велинградския бей и сополивия доведен син на Болен също са депутати то явно ние сме прости щом не сме там :) Относно поста на Иво - то и дядо Вазов го е казал: "Всички са маскари"!

Написа Ангел на 13-Apr-2006 13:43


А бе, както с Габо коментирахме, ако Чернев беше набил детския гъз, едва ли щеше да се размине само с това подсинено оченце. Има нещо гнило в Дания.

Написа Коко на 13-Apr-2006 13:43


Е не го е бил на моряшки бой :) Като го видях днес точно едно-две крошета през прозореца прилича да е изял.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 13-Apr-2006 14:17


А може пък предната вечер детенцето да се е напило и да се е спънало по стълбите, като се е прибирало на 4 крака, та оттам да са му синините?
Или пък да си е фраснало мутрата някъде, като са се сблъскали, нещо най-нормално при една катастрофа?

Много бързо отсъдихте бре; слушате какво ви говорят ония педераси и им вярвате...

Написа Илиян на 13-Apr-2006 19:33


Всичко може, само дето не е логично :) Аз ако падна по стълбите няма да си измисля, че някой ме е бил на магистралата. Още повече пък някой, който за втори път е замесен в битки, а човека който е бил с него е известен с това че е яко луд и неуправляем. Кой крив кой прав ще каже съдът, но това не значи че не мога да си създавам мнение прилагайки бръснача на Окам.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 13-Apr-2006 21:42


То ако не беше виновен, дебелия нямаше да го усуква и 10 път да си сменя показанията.

Написа bozho на 13-Apr-2006 23:02


Малко извън темата:
Жоро, от къде знаеш за "бръснача на Окам"? Много ми е интересно, защото си първия българин, който го ползва.

Написа Жоро (www) на 14-Apr-2006 05:16


Е, хайде сега, "първият" :) Уилям от Окам се учи в гимназиалния курс по философия. А и е много популярен основният му метод, и си е близко до нормалното съвременно мислене дори. Днес или си фен на дзен и "балансираш над пропасти" като Паскал, или ползваш методи като на Окам и Декарт. Дори и да не осъзнава човек, просто така се мисли. Жоро знае за метода и го споменава, иначе всички мислим по сходен начин, тоест всички го ползваме.
...Или поне така смятат част от психолозите :) (/me гледа да се подсигури, за всеки случай, а-ла дзен;)

Написа Ясен Праматаров (www) на 14-Apr-2006 07:06


Благодаря Яска, по-добре не бих го казал.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 14-Apr-2006 07:27


А колкото за странните теории... Възможно е момчето, дядо му и баща му да са агенти, Сидеров да е Нео, Чернев да е Морфей, а ние да живеем в Матрицата. Нищо чудно да са си раздавали Кун-Фу удари в движение върху покривите на колите. (Това сме го гледали в Матрицата Презареждане). А след това Архитекта да изфабрикува реалността така че да злепостави добрите герои. Иди след това давай показания...
(Ако на някой това му се струва правдива теория, значи е прекалил със сините хапчета:)

Написа Иван Кълвачев на 14-Apr-2006 07:45


Много странно снощи мислих по популярността на метода на Окам. Иначе то май битите и те не са съвсем невинни - кой бил реститутка кой учел в агнлия .... мене що никой не ме бие по пътя ако и да карам като ненормален?

Написа Стоян Иванов на 14-Apr-2006 10:53


Жорооо, Жорооо, и ти ли почна да вярваш на бТВ и на ЖУРНАЛЯТА? И ти ли стана Американец??
в Иран има химическо оръжие, садам крие бен ладен
трябва да го бомбардираме
Ураааааааааа, дааааааааааааа, мръсницииииииии, смърт на тероризмааааааааа
да ги убиееемм, даа, виж го тоя Садам как гледа гузнооо, не муе е чиста работатаааа

Написа Gabo (www) на 14-Apr-2006 12:20


Здрасти сладури!Като ви гледам все мъже сте-що така? Относно "скъпите" ни депутати имам лично виждане на нещата,а то е:като си гласуват заплатите и личните облаги да ги заредим с няколко шашки тротил и С4.Страхотно пролетно чистене,а!

Написа ЛЬОНИ на 14-Apr-2006 12:49


Льони, аз съм "за". Скоро гледах по Дискавъри как взривяват бетоновоз с 375 кг кариерен експлозив - резултатите бяха повече от задоволителни. А няма и да е трудно - цял гранатомет внесоха във Външно, че на един камион ли ще обърнат внимание...

Написа Георги на 14-Apr-2006 14:30


Абе може и атака да не са най добрите но за кого да гласува народа, за ДПС или БСП ? Аз не знам каква е истината но мисля, че това е поредния опит да се натопи партия Атака за пред изкофелите бабички на по 70-80 години, които едва ходят но като стане време за избори няма начин да не пуснат гласи си за БСП.А и друго нещо което сигурно всички сте забелязали, е че винаги щом нещо стане в Атака всички медии гръмват, а защо нищо не казват за останалите партий ? Аз лично съм на страната на Атака, мисля че трябва да им се даде шанс.Видя се че другите партии няма нищо да направят за народа и ще обират още и още до безкрай.

Написа Александър на 14-Apr-2006 15:24


@ Ясен Праматаров:
Ясно, че много хора си мислят така, но не познавам много хора, които да го споменават. Просто за първи път чета някой да го ползва в речта си. Затова ми стана интересно.
Иначе аз не си спомням по философия да съм го учил, но все пак аз не бях от най-внимаващите ученици :))

Написа Жоро (www) на 14-Apr-2006 18:37


Петък, 14 Април 2006

Работното ми място премина на следващо ниво. Преди писах, че пластмасовите поставки за листове ми позволиха да разчистя бюрото, а днес възползвайки се от появилия се от някъде шредер "подредените листове" изчезнаха напълно. Предполагах, че започна ли да разчиствам ще изхвърля повечето неща, но не очаквах, че от няколкостотин струпани листа ще останат по-малко от десет, които наистина ми трябват.

Шредера е забавно устройство, макар че този при нас е някакъв евтин боклук и възстановяването на пораженията нанесени от него върху листовете, едва ли ще са проблем за сериозен dumpster diver. В момента ни липсва много важен device за финалното и окончателно унищожаването на документи - кюмбе тип "циганска радост".

[ Коментари: 9 ]
Коментари

Извинявай за тъпия въпрос, но какво е шредер? Схващам от контекста, че е нещо, което унищожава хартия, но какво по-точно? Някакъв вид канцеларски уред - резачка, която изкарва хартията на едни тънки лентички?

Написа Вени (www) на 16-Apr-2006 00:08


Георги - внимавайте. Описаният от Вас уред за финалното унищожаване е уред с двойно предназначение и попада под някои ограничения на някои конвенции...

Написа Дуриан (www) на 16-Apr-2006 06:54


@Вени: Резачка за листове хартия. Нещо подобно на:

http://www.shop-et.ru/shop/office/shreders/shreders_585.html?notitle=1

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 16-Apr-2006 08:12


Ами и шредерите си имат класове, ако не ме лъже паметта до към 6-ти. В някой учереждения имат изисквания какви документи с какъв клас шредер да се унищожават. А от най-високия излизат не лентички, ами квадрачета 1х5 мм - ходи го възстановявай това. Предполагам твоя е 1-ви клас, където излизат лентички към 1 см. широки.

Написа Н.Пепелишев (www) на 16-Apr-2006 09:03


Точно клас 1 е :) Лентичките, само че са около половин сантиметър, но за сметка на това устройството струваше 15 кинта. Предполагам че клас 6 ще е ХХХХХстотин (ако не и хиляди). Въпреки че клас 6 правят дребни квадратчета, вероятно след това пак горят остатъците за по-сигурно.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 16-Apr-2006 16:36


Значи е точно това, което имах предвид. Внимавай, Георги, злонамерени хора могат да възстановят от лентичките текста и в ЦРУ е забранено нарязаните на лентички секретни документи да се изнасят от управлението. Преди години уволниха един служител, защото той изнесъл чувалче лентички, за да ги хвърля през новогодишната нощ купон да става - като конфети.

;-))

Написа Вени (www) на 16-Apr-2006 16:59


Ами горят ги ... Виждал съм в кофите до МВР лентичките направо изхвърлени !

Написа Росен Недялков на 17-Apr-2006 08:40


Ние шредера в офиса го ползваме за по-лесно изхвърляне на хартиени шитове :)

Написа MacTeP (www) на 17-Apr-2006 15:52


Как да извлечем максимума от тази технология за унищожаване на документи:

1. Прибавете към унищожаваните документи някакви други, по-малко важни, които да приличат по хартията на тези важните, които ще унищожавате. Така се създава много по-голямо разнообразие от комбинации на подредба при възстановяването на документа. Цела е да се получат квадрадчета или правоъгълничета от хартия, но не и ленти. В една лента има твърде много информация, чрез която да се намери начин за сглабяне на пъзела.

2. Получената хартиена маса се разбърква добре за да няма слоеве от документи в контейнера, в който се изсипва тя директно след режещата машина.

3. Към хартиената маса може да се прибавят носители на статични заряди - това затруднява каквато и да е машинна сепарация с цел подредба на късчетата.

4. Гореното се извършва в пещ в потока на горещи газове на пламъкова горелка. Пепелта се разбърква периодично.

5. В полеви условия документи се изгарят в огън от слама или ситни съчки, пепелта от който или се залива с вода и разбърква, или ако не се залива с вода, се заравя като преди това се омесва с почва.

6. Ако има наличие на термитни смеси, документите се унищожават на високотемпературен пламък. При това всички следи от мастило биват залечени (в това число и от тонер). Термитна смес се приготвя лесно - четири обемни части алуминий на прах се смесват много внимателно на малки портции с една обемна част бертолетова сол (калиев нитрат). Хомогенните смеси се флегматизират със желатин и се приготвят в блокчета на калъпи. Флегматизираните термитни смеси са неопасни за транспорт. Запалването може да стане с настъргано запалително вещество от клечки за кибрит върху термитната смес. Температурата при горенето на сместа от главичките на кибритените клечки, е достатъчна да запали термитната смес.

Написа Веселин Колев (www) на 17-Apr-2006 23:06


Събота, 15 Април 2006

"Камбаните" се оказаха доста по-добре отколкото си ги представях. Не помня как са изглеждали едно време, защото когато ни водеха като ученици бях малък пък и паметта ми е пословично слаба.

В новите времена съм чувал съм слухове, че едва ли не целият комплекс Знаме на мира е разрушен, осран, камбаните ги няма и изобщо само апокалиптични картинки.

Днес обаче всичко си изглеждаше нормално (като за .бг). Е, всъщност липсваха някои камбани, не зная дали са ги откраднали или никога не ги е имало, на пътя няма табела, по която да се ориентираш къде да свиеш и по околомръсното се мотаят работещи момичета, но пък комплекса изглежда запазен и май е приятно място за пикник. Пък и къде другаде докато си на пикник за някой лев можеш да почерпиш приятел свирка, секс и венерическа болест на примоция :)

[ Коментари: 1 ]
Коментари

Май доста ги няма. Ако съдя по празните ниши. Имам смътни спомени от преди 20-на години и бяха доста повече. Но това, което ми хареса, е че има нови, ако съдя по някои надписи.

Написа Н.Пепелишев (www) на 16-Apr-2006 08:56


Неделя, 16 Април 2006

Последна пролетна снимка, обещавам :) Много ми хареса настроението, което носи и затова я слагам и при другите пролетни снимки - Още едно пролетно боке

Винаги когато се опитвам да снимам нещо като това, което е на снимката, ми се иска да притежавам сериозен макро обектив - Буба лази, буба лази.

[ Коментари: 1 ]
Коментари

Това насекомо изглежда доста страшно.

Написа cable на 18-Apr-2006 13:21


Понеделник, 17 Април 2006

Покрай историята с бития на магистралата основните участници продължават да си сменят версиите. Сега пък мутрата Чернев изведнъж уж започна да казва "истината" и не бил бил човека той :) Болен го бил накарал да лъже, той излъгал ама после размислил и сега рони крокодилски сълзи колко е злепоставен. Коментара на неговият смешен плач е само един - "Нидей рива кат' путка, никой не те е карал да се навеждаш пред фюрерчето!". Слави вечерта добре ги подреди, макар че е леееко в грешка. Членовете от НК за лъжесвидетелстване, които цитира са коректни, само че доколкото ми е известно важат единствено ако излъжеш пред съд. По време на следствието можеш да си сменяш версията колкото ти душа сака. Естествено, IANAL.

[ Коментари: 27 ]
Коментари

Не съм гледал Слави, но мога да ти кажа,че си прав - престъплението лъжесвидетелстване е извършимо само ако деянието е извършено пред съд или друг съдебен орган. Ако кажеш ,че някой е извършил престъпление, но не пред съд - това се квалифицира от НК като набедяване и също е престъпление :)

Написа Милен на 18-Apr-2006 16:06


Както виждам, умен човек като теб Жоро е забеляза същото което и аз - Плешивия за пореден път се направи на умен пред простолюдието, който разбира - разбра че плюе за пореден път, щото така са му платили. Само ти се чудя на теб, и на папагалското повтаряне след Слави за ФЮРЕРА. Изобщо направил ли си си труда да чуеш една реч на Волен Сидеров? Прочел ли си и 2 реда от предизборната им платформа и отделил ли си 10 мин. да провериш коя от всички партии в парламента спазва това което е обещала на електората си? Айде намери малко време, провери, пък после ще говорим! (Жокер - сегашната тройна управляваща коалиция взаимоизключваше точно настоящите си партьори)
Не знам защо, ама ми се чини, че черпиш информация само и единствено от 'никоганелъжещите' и любими на теб ЖУРНАЛЯ!!!

Написа Gabo (www) на 18-Apr-2006 18:46


Ни ми го хвали тоя тип Воленчо. Хващал съм предаването му СКАТ, това ми е достатъчно. От кога някаква си програма е важна, за да изберат някой? Имаше вакуум за подобни изстъпления като тези на атака, щото народа е тъп и ето атака се роди. От тях освен "турците и циганите ни пречат" и разни популистки ходове друго не съм чул и видял. Дай му на българина някой да му е виновен, само и само да не се замисли колко мързелив, тъп, прост и необразован е. Всеки, който залага на лумпенизиране на тълпата няма как да сбърка и все ще намери някой да го подкрепя (280 хиляди явно в .бг), но това не значи че за мен той е нещо.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 18-Apr-2006 18:55


Всичко е съшито с бели конци, тва е ясно, както е ясно, че Плешивия ако му платят и свирки ще прави.

Идеите на Атака са много добри. Но, за съжаление, няма да бъдат реализирани както трябва. Все ще се намери някой, който да опорочи нещата.

А бе, кой крив, кой прав - битият бит, другото не е смешно. :-)

Написа Коко на 18-Apr-2006 19:12


Лъжесвидетелстването е даване на неверни данни не само пред съда, а също така и пред дознанието и следствието.

Написа Вълчев на 18-Apr-2006 20:20


@Георги
"...щото народа е тъп и ето атака се роди."

Народа не е тъп. Ти си тъп.

"Дай му на българина някой да му е виновен, само и само да не се замисли колко мързелив, тъп, прост и необразован е."

Освен това си и подлец и отцеругател.

Написа Антон на 18-Apr-2006 20:46


Антоне, Антоне...кога спря да биеш жена си, че се появи тук да ме обявяваш за тъп, подлец и "отцеругател"? Горкичкият. Пий едно, погледни вожда в очите, вдигни високо дясна ръка за поздрав, изреви с цяло гърло зиг ...., че дано се успокоиш.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 18-Apr-2006 20:57


Цитирам @Георги Чорбаджийски "вдигни високо дясна ръка за поздрав, изреви с цяло гърло зиг ....", ша ма прощаваш Жоро, ама точно тия натъкмени кадри и дават само и единствено в Шоуто на Слаби изимитирани от Ибан Колеков, за последния няма да ти говоря що за стока е, щото само един път ме е завличал в съдружие в Хр. Боичев. Знам че и ти беше любител на Сигнално Жълто, а и сам си бил свидетел как моя фотоапарат снима хората, така че - айде без простотии. Признай си че си се подвел, ние ще ти простим ;)

Написа Gabo (www) на 18-Apr-2006 21:04


Погледай малко тв СКАТ и пак ми кажи дали съм се подвел.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 18-Apr-2006 21:20


Абе вие нямате ли си пишки да си играете? Имам чувството, че чета болните коментари на банда сдухани пенсионери. Политиците да го духат, въобще кво толкова сте се развълнували от "българския политически живот"? И ГЪЗис да влезе в парламента (нищо чудно) дреме ми на уя.

Написа freax0r на 19-Apr-2006 05:33


@Gabo: Атака и предизборна платформа?! Това някакъв виц ли е? Слушал съм на Болен "икономическите" му виждания и честно казано, ако му се изпълнят мераците, туко виж се наложи да се борим да настигнем Северна Корея по икономическо развитие.
Иначе съм съгласен, че този път Слави прекали. Най-малкото, защото всички неща, които наприказва са състоятелни, ако този път показанията на Чернев са верни, което може изобщо да не е така.

Написа Д.Василев (www) на 19-Apr-2006 06:23


@Gabo

За същата платформа, която беше на половин страничка и започваше всеки нов ред с "НЕ" ли говорим? Ако да - то това е една брилянтна платформа шЪ знаишЪ.

Написа Н.Пепелишев (www) на 19-Apr-2006 13:38


@Н.Пепелишев, @Д.Василев, @Георги Чорбаджийски
Мдааа, интересна първосигнална система, експеримента е успешен, дума не обелихте за БСП, НДСВ и мандата на ДПС. Честито - вие сте с коефициент на Ентелегентност над 180.

Написа Gabo (www) на 19-Apr-2006 14:16


Недей сменяй темата. Говорех за АТЕНТАТА, не знам кой се опита да пробутва некви си програми и т.н. щото видиш ли Атака били хубави хора.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 19-Apr-2006 14:26


Аз ще се придържам към мнението на freax0r :).Лично аз мисля, че трябва да се даде шанс на Атака но спора е безмислен защото едната страна няма да успее да разубеди другата, както бабичките на 100 години не могат да бъдат разубедени да гласуват за БСП

Написа Александър Рачев на 19-Apr-2006 14:35


Е добре, Жорко, нема да ти измествам темата за АТЕНТАТА, ти започна пръв. ЩО не коментираш днешните НОВИ разпознавателни показания на Доко-Доков,а? Дето и твойта снимка да види, и теб ша та обвини че си бил дедо му, и даже си скачал с кубинки връз него,щото видиш ли, някак си му приличаш на Чернев, (макар че на Спас по ша върже ;), щото ти си махна брадата ;)))

Написа Gabo (www) на 19-Apr-2006 21:34


Кой, кой е бил да си доказват ченгетата. Само дето не разбрах кой доказа че е имало АТЕНТАНТ срещу великия лидер с дълбоките идеи.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 19-Apr-2006 21:38


Как да разберат дали е имало или е нямало АТИНТАТ, като се изтъпани МинитърЪТ Петков и рече - не е имало, кво сега, да му трошат хатъра и да вземат да разследват ли? ми ако се окаже че верно е имало? Нейсе, днес решили да дадат ход и на тая версия (12 дни след подаване на молбата)

Написа Gabo (www) на 19-Apr-2006 21:44


Бе кво ми разправяте... Днеска по радиото разправяха, че имало и една кака в колата при чичко Болен. Дали не му е е говорила на френски докато са ставали патакламите и за това да е толкоз заплетена цялата история?! А и по новините детския не беше много убеден дали това е човекът, който го е набил. Кой знае кой и на него му е говорил я на френски, я на турски по време на движение... :-D

Написа Коко на 19-Apr-2006 22:00


Бе и аз как си карам да изкочи некъв да ме бие в тъмното и аз няма много-много да му гледам мутрата (по-скоро ще се опитам и аз да го бия, ама това е друга история).

А с френските изпълнения - много опасно на магистралата бре :) разбирам по някой по-бавен път ама на магистралата...Всъщност може, що пък не, ако е ухапала Воленчо за онази работа като са се чукнали (без майтап:) нищо чудно, че са спрели да бият човечеца.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 19-Apr-2006 22:05


А така де, кажи ми ся: Ти си караш с новата блага колица, яваш-яваш със 120-130, щото е тъмно и вали. Изневиделица за появявам аз с моя 20 годишен Форд и почвам да та ръчкам у задницата, ти даваш у десно, и аз давам у десно, ти даваш у лево и аз давам у лево, и не само че ти драскам боята и ти светкам кротко с фаровете, и ти бибкам дружески, ми случайно ти закачам и огледалцето. Е кат са сетиш че 3 месеца ша чакаш да ти го докарат после, нема ли да спреш, па да извадиш от багажника от на дедката ракията, па да ми сипеш една, че и салатка да ми надробиш? Ще, ще, даже и Азис ша ми пуснеш на стереото, да ми е сладко га пия, нали ;))

Написа Gabo (www) на 19-Apr-2006 22:11


@Георги Чорбаджийски: Магистралата ти е идеалното място за целта. Особено с шофьор. Караш си в дясното платно, говорите си с каката на задната седалка и всичко е шест. После следва вашата версия с Габо :-)

Написа Коко на 19-Apr-2006 22:25


По ми харесва версията на Коко :-P

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 19-Apr-2006 22:26


@Gabo: То и първосигналната реакция на симпатизантите на Атака е интересна. Общо взето, когато някой от Атака направи гаф, то той се умаловажава, защото другите правили по-големи гафове и тяхното не се брояло и ако някой вземе да им осветява гафовете било най-голямата конспирация ;-)
Понеже се предполагало, че трябвало да кажа нещо и за другите партии ще взема да кажа. Занимавам се макроикономически анализи и прогнози за България и поради тази причина с интерес следях какво "ръсят" отделните партии преди изборите миналата година. Честно казано от икономическа гледна точка най-подготвени бяха БСП и НДСВ. Първите, защото се очертаваше да спечелят, а вторите, защото бяха във властта и им беше ясно как седят нещата. Не че и в двете програми нямаше глупостти, но като цяло бяха доста консистентни, т.е имаше цели, имаше мерки и бише ясно, че имат и хора, които да ги провеждат. ДПС нямаше икономическа програма и това ясно си го казаха: "Ние е сме на мнението на НДСВ". СДС, ДСБ и БНС на тези избори отидоха с ясното съзнание, че няма да управляват и съответно програмите им от икономическа гледна точка не бяха развити. СДС бяха преписали едно към едно посланията на ИПИ (за тях добро или нищо), а БНС ясно показаха, че незнаят как функционира икономиката. Най-зле от всички бяха Атака, те бяха формулирали разни "проблеми" (слагам го в кавички, защото някои неща не са проблем) и разни мерки, които вместо да ги разрешават ги задълбочават :-)
Може да си направим следния експеримент. Напиши някъде точките от икономическата част на "програмата" на Атака, които ти харесват, пък аз в моя блог ще напиша защо това, които предлагат е супер глупаво, като ще гледам да го направя максимално обективно и разбрано.

Написа Д.Василев (www) на 20-Apr-2006 06:49


@Gabo

Избягвам да дрънкам неща не по темата. А темата не е БСП, НДСВ, Bush, световната конспирация или каквото и да е било. Темата беше и *Е* "Атака" с подтема "сценаристите на Слави". Ако за теб е първосигнално да не се разтягат локуми, то тогава - да, реагирахме първосигнално.

п.п. Забелязвам че не каза нищо за ОФ, експеримента е успешен, реагираш първосигнално.
п.п.п. Заяждам се, разбира се

Написа Н.Пепелишев (www) на 20-Apr-2006 10:38


@Н.Пепелишев - дреме ми мен на патката и аз се заяждам, па ме и кефи да пълня блога на гадния капиталист Чорбаджийски ;))))
/и твоя блог не е лош ;) ще ти дойда на гости някой ден/
@Д.Василев, кат са толкоз умни и ги следиш от късо как виждаш след 10 месеца управление реализираните идеи дето са ги заложили у програмите и БКП-то и НДСВ-то подпомагани активно от ДПС-то?
Напиши ми у твоя блог, аз и него чета ;)

Написа Gabo (www) на 20-Apr-2006 11:24


@Gabo: Ще гледам да драсна нещо по въпроса, когато ми се освободи време през следващите седмици. Само да отбележа, че между "умни" и "консистентни" има голяма разлика.
Така или иначе помисли си и ти кое ти харесва в предложенията на Атака.

Написа Д.Василев (www) на 20-Apr-2006 20:14


Вторник, 18 Април 2006

Хубаво е човек поне на четири години да си купува чисто нов компютър. Така най-добре се усеща напредъка в технологиите. Следвайки някои от съветите, които ми дадоха когато писах, че ще си купувам компютър и вдигайки малко мизата (от 600 лв. до малко над $500) днес се сдобих със следната приятна машина (видеото и аудиото си ги имах):

MBORD: Asus K8N-E /NF3 250 /S754
  CPU: AMD Sempron 3100+ /S754/ BOX
  RAM: 1GB DDR 400 V-DATA
  HDD: Seagate 300 Gb / 7200 / 8Mb
  DVD: LG GSA-4167 DVD RW/16X
  KBD: Logitech Value
MOUSE: Logitech S96Optical
 CASE: FoxConn 3GTSAA-804 350W
 
VIDEO: Asus FX5200 DVI/TVOUT
AUDIO: Audigy2 ZS 7+1

Знам, че 939 е по-добрият чипсет, но така или иначе с излизането на новите AMD процесори и 939 и 754 ще станат obsolete, пък и не ми трябва кой знае какъв speed daemon затова реших да спестя парички вземайки си 754.

Навремето първият ми диск беше Western Digital с гордите 40Mb. След него си купих 250Mb Seagate и се чудех колко ли време ще ми отнеме да го напълня. След това отбелязах огромен скок отивайки на 2.5Gb Bigfoot. Следваха 8Gb "вече не помня марката", 20Gb "някакъв", 40Gb IBM DeathStar (онзи ден гръмна), след него 80Gb и сега скачам на 300Gb Seagate.

Копирането на информацията от стария хард ми отне същото време като миналият път когато си сменях диска. Забелязвам, че времето за прехвърляне на информацията между стар и нов диск винаги е горе-долу еднакво.

[ Коментари: 18 ]
Коментари

Честито! Да си го ползваш със здраве :)

Написа Vladislav Dimchev (www) на 19-Apr-2006 21:14


AMD, БЛЯХ,извращенец сте Вие г-н Чорбаджийски ;)) Добре че навремети си зема благ Мак, иначе щех да си помисла, че немаш вкус ;)

Написа Gabo на 19-Apr-2006 21:38


AMD-то е благина бре :) 64 битова машина движеща се със светлинна скорост! Пентиумите не могат да и стъпат на малкият пръст. Пък и процесора ми е BOX, държи при нормална работа 22-27C.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 19-Apr-2006 21:40


Може да е БЛАГИНА AMD-то, ама все още си е INTEL СЪВМЕСТИМ, кога стане обратното и аз ша мина на AMD, и вместо ракия ще почна да пия нафта ;)

Написа Gabo (www) на 19-Apr-2006 21:45


Веднъж срещнах един много интересен човек, и докато се възхищавах на колата му и уфках и туфках, че и аз искам такава той ми сподели:
Сега карам Мерцедес, преди имах Опел, Форд, Москвич, Жигула, мотор Симсон, колело .... но от началото тичах бос! :)
Та цялата ми мисъл се базира на изброените от теб твърди дискове ;)

Написа Мартин Душков (www) на 19-Apr-2006 21:54


Хареса ми как от Форд е минал на Опел ;-)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 19-Apr-2006 21:58


Не е Intel съвместим, x86 съвместим е. А Intel в скоро време (ако вече не са изкарали) ще трябва да пуснат x86-64 (което си е AMD технология) съвместими, така че всичко се обръща.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 19-Apr-2006 21:59


Аз покрай сисадминската работа все повече изпростявам, признавам си. Обаче гледам какви гюбрета ми идват в офиса. По-заможните хора, забеляах че си купуват интел базирани машини. Детските гъзове, експериментаторите и овърклокерите, така да се каже, купуват АМД (Ах, Мамка му Деее*а).
И по-често ни идват за преинсталация дечицата с АМД-тата. Дали овърклокването им е проблем, дали предклавиатурното устройство не мога да кажа, но те са по-честите клиенти за преинсталация и поправки. ;-) Дано при теб да не е същото, че после ще кажеш, че съм те проклел.

Написа Коко на 19-Apr-2006 22:13


Че кога си ме чувал да споменавам за мой компютър думите преинсталация и оверклокване? На компютъра в офиса slack-а ми е инсталиран по времето на Slack 7 :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 19-Apr-2006 22:25


Живи и здрави. ;-)

Написа Коко на 19-Apr-2006 22:28


А да, забравих да си кажа - "мразим преинсталации, още повече мразим хардуер и да се бъзикам с него!".

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 19-Apr-2006 22:30


Надявам се, че си взел 64битовата версия на процесора и SATA версията на диска :)

Добра машинка, радвам се, че си взел 1ГБ памет, само не разбирам, съдейки по цените в most.bg, защо не си взе dual-chanel+939. Единствената разлика в цената, щеше да е в процесора. Твоето дъно + твоята памет са същата цена като 939 версията на асус със 2х512 кингстън памет.
Ако си си взел 64 битовия процесор разликата до Athlon64 3000 939 бокс e $33.

Може би цените там, от където си вземаш хардуера са различни, иначе за $30-40 долара не си заслужава да изпуснеш "напредъка в технологиите".

Да си го ползваш със здраве и да коментираш slamd64, че аз още не му вярвам да си го сложа(страницата на разработчика не ми вдъхна много доверие :))

Написа Жоро (www) на 20-Apr-2006 04:07


64 битовия процесор е, но не съм със сата диск. Не си взех 939 тъй като дъното, което исках и беше хубаво нямаше agp слот, a PCI-E. Което означава, че трябваше да сменям и видео карта. Като се съберат ново видео + 939 дъно + процесор на 939 слот + сата диск, разликата с това което си взех бързо се приближаваше до $100. Едва ли за повече от 15% оскъпяване щях да получа 15% по-добра производителност.

А Сламд64 можеш да си ползваш без да се притесняваш, съвсем нормален и свестен Линукс си. Нищо че разработчика му е младеж.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 20-Apr-2006 06:40


не знам какво смени, но това дето си го взел хич не е готяно :(
харда че е хард, хард е - сатата не е това което се твърди че е.
видео - повече не ти трябва, си го каза
ама тоя асус хич не убав, поглени само тоя асрок(дъщерна фирма на асус дето прави хипер по яки дъна за момента)
ASROCK 939DUAL-S2/ALI1695/939
ATHLON64 3000+/512K и с този процесор дето тоя Семпрон ще му диша прахта. Бтв като чуя Семпрон ми се повръща, аз затова и седя на Сокет А/Атлон все още. Та цените на тези неща са много близки от рода на 10-20$ разлика. Производителността се измерва в пъти :). И дъното има AGP8x и PCE-Ex16. Но каквото станало, станало. Да ти е честит компа и да ти служи вярно :)

Написа dele (www) на 21-Apr-2006 13:46


и сега като скочиха цените на петрола и оттам нафтата какво ще правите, Габо, при положение, че новите ябълки и тех почнаха да ги правят с intelски технологии...

Написа Бобсън на 21-Apr-2006 23:39


@Бобсън , за бензина и дизела - не знам - спрях да ги пия преди години, за ябълките - тоже, ако ще се минава на нещо - това са дините (че им иде сезона) и мастиката.

Написа Gabo (www) на 21-Apr-2006 23:55


относно slamd64: ползвувам го от около 6 месеца на работното си място при това на интел машина. мога да кажа че работи стабилно и безпроблемно, г-н Чорбаджийски благодаря много за мирора на slakware и slamd64, улеснявате ми много живота.

поздрави!

Написа Камен Мерачев на 03-May-2006 16:09


язък като гледам историята на хардовете където си имал значи имаш опит но какъв това е спорно моето мнения това първо е скъпо и второ някои от компонентите не дават добри резултати като работят заедно нивото на грешките е от 15% до 20% по - голямо и още някои работи но за тях се плаща за да ги кажат успех ще ти трябва, а този който е писал за пуберите те сами се издокарват така да ги оставим по - добре за нас

Написа пепо на 11-May-2007 06:01


Сряда, 19 Април 2006

В чест на новозакупената ми машина, направих огледален сървър за Slamd64 - Slackware базирана дистрибуция за AMD64 (x86-64). Адресите за сваляне са следните:

 http://mirrors.unixsol.org/slamd64/
 ftp://mirrors.unixsol.org/slamd64/
 rsync://mirrors.unixsol.org/slamd64/

Ползвайте на корем, смятам да го обновявам редовно.

Следващото огледало, в което съм се прицелил е на linuxpackages.net. Зная, че има вече едно в Telecoms, но да се точи от Варна вместо локално не е добра идея.

[ Коментари: 19 ]
Коментари

То така са почва. сменяш благия Интел за АМД, почваш да правиш огледала за Слака за АМД64 и докато се усетиш - за следващият 1 април ще имаме и огледало за Windows Vista Update :)))

Написа Gabo (www) на 19-Apr-2006 21:41


Аа не си прав Габоз, аз може да имам огледало на Slamd64 ама си ползвам истински slack :) Патрик рано или късно ще изкара версия за x86-64 и тогава ще мигрирам. Така или иначе засега не ми трябва 64-битова мощ, нито картинки обработвам, нито рендервам.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 19-Apr-2006 21:56


Шефа ми имаше големи проблеми със Slamd64 ... пробва го на лаптопа си. Постоянно забиваше, нещо се чупеше абе въобще нестабилна работа. След това мина на Ubuntu 64-bit, но и от него не е доволен ... някои неща пак се трошели, с драйверите проблеми с тез 32/64-bit ... абе чудя се дали линукс е изобщо готов за тези процесори. Може би след 2-3 години, да стабилизират нещата ... а дали целта на Intel е направо да минат чак когато всичко е стабилно? Много се съмнявам да нямат 64 битова архитектура готова за крайния клиент ...

Написа Красимир Казаков на 20-Apr-2006 05:05


Красимир - Itanium 2 не е ли 64 битов ;)

Написа Дуриан (www) на 20-Apr-2006 05:58


@krasimir: Linux си е 64 битов от 1992-ра когато Линус го портва за Alpha. Опитът с някакъв лаптоп изобщо не показва нищо, тъй като в лаптопите бутат какви ли не шитни. Имам приятели, които си ползват Сламд64 от доста време и са много доволни. Не знам с какви драйвери си имал проблеми, но ако са намесени nvidia или ati (както предполагам) обвиняваш съвсем несправедливо Linux вместо гадните бинари драйвери, които са 99.9% отговорни за проблемите и нестабилността.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 20-Apr-2006 06:38


Да, има 64-битови версии от много време, спор няма. Говорех специално за desktop потребителите, тоест крайния потребител на една 64-битова x86 система.

Колкото за драйверите - не съм го питал, но наистина си прав - възможно е да е от бинарните драйвери, просто не се бях замислял над това ...

А относно Itanium 2 ... ами не виждам кога в близко бъдеще ще вземе да се купува масово от потребителя, не беше ли много скъп този процесор? А и нещо не го виждам в ценовите листи :) Всичко което виждам на Intel са селерони и пентиум 4-ки. Докато AMD изкараха 64-битов процесор за масовия пазар.

Написа Красимир Казаков на 20-Apr-2006 07:02


Е, за Itanium 2 се бъзикам, разбира се :)

Написа Дуриан (www) на 20-Apr-2006 08:35


Жоро отдавна те подканям за linuxpackages казвай с кво може да се помага и да го правим във Варна всичко го спретнахме за 2 дена. Та като говорим за mirrors в момента точа убунту някой иска ли да удари по едно рамо за бг убунту mirror. Аз бих могъл да отделя някой лев за диск, но само с диск не става трябва и машинка за предпочитане в София както и добра свързаност за съжаление разполагам с тези неща , но във Варна, а целта е всички да могат да ползват въпросните благинки.

Написа Dragomir Zhelev на 20-Apr-2006 13:55


Честно казано, лично мен не ме вълнува никакво Убунту. Правя огледални сайтове предимно на неща, които ползвам. А за linuxpackages щях да се задействам следващата седмица.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 20-Apr-2006 13:59


Тва за убунту не беше лично към теб или лично към някого споменавам, а ако някои реши да казва :)
А за linuxpackages отдавна чакаме за огледало в Софията ;) признай си !!! :)

Написа Dragomir Zhelev на 20-Apr-2006 14:04


http://mirrors.punko.net/linuxpackages/
мирорът съм го направил вече повече от месец и го ъпдеитвам всяка нощ. За съжаление още не мога да се похваля с много добра скорост, но и това скоро се надявам да се промени. Скоро трябва да стане и официален. Който пожелае нека го ползва. Колкото повече мирори, толкова по-добре за потребителите :)

Написа Punko на 20-Apr-2006 18:30


"Та като говорим за mirrors в момента точа убунту някой иска ли да удари по едно рамо за бг убунту mirror"-Драго само да кажа че си имаме отдавна бг мирър на убунту :-))). http://bg.archive.ubuntu.com/
ftp://bg.archive.ubuntu.com/. Но лощо нема още един няма да е лощо:-).А за миръра на linuxpackages.net съм твърдо за огледало в София при г-н Чорбаджийски още повече че съм само на 2 рутера от Unixsol :-))).

Написа петър (www) на 20-Apr-2006 19:18


@петър: bg.archive.ubuntu.com далеч не е bg мирър, нищо, че адресът му започва с bg. Аз лично ползвам ubuntu и на личната и на служебната desktop машини от близо година и половина, и никога в .бг не е имало мирър на ubuntu (освен мустанг нет, където има само iso-то и до където скоростта е ужасна). При всички положения бих помогнал с каквото мога за да има такъв мирър в България.

Написа Станислав Михайлов на 20-Apr-2006 20:13


Ами mirror-a който спретвам няма да е с добра свързаност, или поне не из цяла България на този mirror ще се радват потребителите във Варна та ако някой може да осигури машинка с добра свързаност в София да свирка.

П.П. Дайте да си говорим нейде другаде за ubuntu, че мястото тук не мисля да е подходящо.

Написа Драгомир Желев на 21-Apr-2006 07:11


Здравейте,
не че ще накривя на някой шапката,но не мисля че няма нужда от още едно огледало на linuxpackages.net особенно в Unixsol.
Имам 3 причини да твърдя това :
1. Недостатъчен bandwidht
2. 100 % няма да се обновява редовно
3. Ще има проблемни пакети

Написа Милен Христов (www) на 21-Apr-2006 18:25


1. Ние ако нямаме достатъчно трафик, здраве му кажи..
2. Защо смяташ така, да не би досега да си имал някакви проблеми?
3. Какви проблемни пакети бълнуваш?

И последно но не и по важност - ако ще бъде толкова скапано както си го преставяш, интернета е голям и спокойно може да не те бОли.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 21-Apr-2006 20:51


Izvinete me za 6lokavizata.

Pich dai ti po dobyr bandwith ot unixsol.
Ili pokaji neshto koeto si napravil dosega i se polzva ot masa potrebiteli zaradi kachestvo i bezproblemnoto mu polzvane.
A tretoto kato go cheta i si mislq kak okolnite te oplakvat vseki den ili ne ti obryshtat vnimanie zashtoto doktora im e kazal taka :)
Are kato ne ti haresva neshto ne go polzvai i tolko !
Bydete zdravi.

Написа Dragomir Zhelev на 22-Apr-2006 07:41


Под проблемни пакети , да не би да визираш счупени пакети при компилация? Защото ако е така , то това не вярвам да зависи от мирроринга , ами от човека , който се грижи за дадения пакет.И един въпрос , може да изглежда тъп , но никой не се е родил научен - относно това миррорван - как се осъществява спрямо програмното обезпечаване, тоест какъв софтуеър се ползва?
Благодаря предварително.

Написа Николай (www) на 23-Apr-2006 21:42


Зависи сървъра с който се синхронизираш какво е пуснал. В идеалният вариант има rsync (http://rsync.samba.org), но по-често се ползва ftp. За синхронизация от ftp ползвам mirrordir.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 24-Apr-2006 07:15


Четвъртък, 20 Април 2006

Едно нещо съм запомнил от уроците по философия в средното училище - спора помага да си изясниш собствената позиция. Когато се води аргументиран спор и страните са културни тогава наистина се раждат ценни неща. Спора излиза, че е хубаво нещо, но само ако има културни и интелигентни хора от двете страни.

Проблема е, че от време на време попадам на форуми, в които пишещите явно хал хабер си нямат от това, за което говорят. Понякога дори е по-лошо - това са случаите, в които пишещият си вярва и понеже е добре известно, че комбинацията от глупост и сто процентова убеденост в собствената правота и безгрешност (или в тази на вожда) е опасна болест, каквото и да отговориш - нищо няма да постигнеш и най-много да си изпросиш обидни квалификации по твой адрес.

Озовавайки се на подобно място въпреки, че ме сърбят ръцете да отговоря на нечие заблудено писание и да се опитам да разсея мъглата в мозъка на пишещия, винаги е по-добре когато си замълча и приложа тактиката - убий глупака с мълчание. Него не го интересува моето мнение, не го интересува, че има алтернативна гледна точка за света и не го интересува, че това в което вярва са глупости на търкалета.

От друга страна ми кофти и ме е срам, гледайки как заблуден и лумпенизиран народ се връзва и сам се лъже. А още по-кофти е когато покрай заблудения народ виждаш умни хора, които по принцип разбират от дума. Да им се чуди човек на акъла отде у тях са се взели толкова фенщина, култ към личността и най-обикновенно късогледство.

Дали в психологията има дисциплина, която изучава "фенството" и пораженията, които нанася?

---

Писанието ми е вдъхновено от едночасове четене на форума на вестник Атака. Боже, кога ще си прибереш вересиите, че много станаха на тоя свят?

П.П. Ще ми се това да е последното нещо, което някога ще напиша за тази така наречена "организация" и честно казано много бих се радвал ако можеше някак официалните медии да вземат също да ги игнорират, защото колкото повече им обръщат внимание толкова по-зле за всички ни. Понякога мълчанието е злато.

[ Коментари: 21 ]
Коментари

Ооо, виждам ги няколко часа забавления с този форум! От толкова време си мечтая за липсващите пощенски флеймове на Атака :)

Написа Пейо (www) на 21-Apr-2006 04:32


това, което описваш по-горе (със аргументите и културните участници) прилича по-скоро на дискусия, отколкото на спор (imho). за мен спорът има една много важна отличителна черта -- той се води с цел да го спечелиш, докато целта (поне една от тях) на дискусията е тази, която ти описваш -- за изясняване на позициите, твоите собствени и на другата страна.

та толкова за приликите и разликите между спора и дискусията :о)

Написа Nick Angelow на 21-Apr-2006 06:02


ПОПРИНЦИП СПОРЪТ Е ХУБАВО НЕЩО.КАРА СИВОТО ТИ ВЕЩЕСТВО ДА ДЕЙСТВА И РАЗВИВА.А ИНАЧЕ НИЕ СМЕ СИ УФСИ,ИУРОШ НА СТАДОТО И ТОВА Е.ДОРИ И НА ИНТЕЛИГЕНТНИТЕ И УМНИ ЧОЛУВЕЦИ(ХОРА)ИМ Е ПО ЛЕСНО ДА СИ ГЛЕДАТ ВКРАКАТА ОТКОЛКОТО ДА СЕ СРЕШНАТ ЛИЦЕ В ЛИЦЕ С ДЕЙСТВИТЕЛНОСТА.А НА МЕН ОТ АТАКА ВЗЕ ДА МИ ПИСВА.САМО ТОЗИ С ЛЕНТА НА ОЧИТЕ НЕ МОЖЕ ДА ВИДИ ИСТИНАТА,НО ПЪК Я ЧУВА!

Написа ЛЬОНИ на 21-Apr-2006 06:56


Льони, недей да крещиш, моля.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 21-Apr-2006 07:00


Тъй като досега не съм срещал на живо последователи на Атака (явно не ми е такава средата), четенето на форума им беше истински потрес. Видях го с очите си, но все още ми е трудно да го асимиларам...

Написа zImage на 21-Apr-2006 07:15


Wow! This was good. If you exclude the reason the description can be applied to 99.99% of all on-line activities. Sorry for the English - @work…

Написа xeno на 21-Apr-2006 13:26


Георги, най добре ще е да спреш да коментираш политиката просто няма смисъл.Откъде пък знаеш, че ти не грешиш ?

Написа Александър Рачев на 21-Apr-2006 16:14


Александър Рачев: Всеки има право да греши, но някои, по-наивни, грешат повече ;)

Написа Георги Тодоров на 21-Apr-2006 18:07


Ха! За пръв път виждам думата 'лумпенизиран' употребена толкова естествено и толкова намясто. Личи ти, че си внимавал в часовете по философия. :)

Написа Петя (www) на 21-Apr-2006 20:53


Aaa вий сте започнали и да четете форуми, другарю Чорбаджийски. Хвала на таквъзи едни люде!!! Явно е имало ефект от това което съм ви намекнал (или натвърдил)
ето ви още малко 'матриал':
http://www.bsp.bg
http://www.ndsv.bg
http://www.dps.bg
Да Ви е сладко, предварително се извинявам, но олигофренията която ще видите, не е мое дело, зачитайки горепосочените страници, демагогията с която оплювате форума на атака(айде да не говорим за форуми и техните посетители, а?), ще бъде размита в океана от безмерна идиотщина на ОФИЦИАЛНИ страници

Написа Gabo (www) на 21-Apr-2006 23:46


И още нещо, щото тоя път ме изнерви вече, нима търсейки истината, не можа да вземеш каса бира и да я изясним, ами по най-йезуитски начин (даже не Ейзуитски ами Гьобелсов начин), щото както казва един приятел "Една лъжа повторена сто пъти не става истина, колкото и да тръбят журналята - тъпанари.
Написа Георги Чорбаджийски (email) (www) на 16-Oct-2005 23:52"
Та точно у форумите ли намери истината да търсиш? Или ти е удобно - вижте ги последователите на Атака, какви ги пишат. Ми НЕ СИ ПРАВ, щи кажа само!!!!!!!!!

Написа Gabo (www) на 21-Apr-2006 23:51


@Gabo
Ти защо се палиш? Остави момчето да си срича на спокойствие. Всеки сам си преценява.

@Георги - човек, който хули собствената си майка, собствения си баща, тъй като те са част от народа и освен това всички останали българи, какъв човек е?
Нали не си забравил какво си написал:
"...щото народа е тъп и ето атака се роди".
"Дай му на българина някой да му е виновен, само и само да не се замисли колко мързелив, тъп, прост и необразован е."
http://georgi.unixsol.org/diary/archive.php/2006-04-17, третия коментар отгоре надолу.

С такива думи говорят за собствения си народ единствено лумпените и българофобите.

Написа Антон на 22-Apr-2006 05:55


@Антон, ти какво какво предлагаш, да седим и да се лъжем, колко е работлив българинът?

Написа Георги Тодоров на 22-Apr-2006 09:45


Антоне, за съжаление такава е грозната истина. Сигурно и от Луната се вижда...

Написа zImage на 22-Apr-2006 09:57


1. Народът е жилав и силен - запазил е род, идентичност, писменост и култура през всичките тия векове на робство. За справка - египтяните при цялата им древна цивилизация днес говорят арабски език в резултат от нахлуването на арабите на тяхна територия. Забравили са дори собствените си йероглифи! Забравили са всичко! Ние не сме след 5 века робство.
2. Българите са дали писменост, която използва една голяма част от Европа и всички славянски народи.
3. Българите _са_ работлив народ. Ходил съм в чужбина по работа (в Англия), сега работя изцяло с чужденци - германци и американци и не ми разправяйте глупости. Изобщо не може да става и въпрос за сравнение. Аз съм го виждал на практика. Ние сме много по-кадърни от тях.

Не подценявайте българите и моля, не се изказвайте за целия народ съдейки по самите себе си или по хората, които са във вашето обкръжение.

Написа Антон на 22-Apr-2006 10:47


Антоне, явно си ходил, но не достатъчно.
Българите не сме по-различни от никой друг народ. Нито по-работливи, нито по-дръзки, нито по-каквото-и-да-е. Но през последните десетилетия, поради реалността в която бяхме всички поставени (и отрасли) се е получило това, за което Георги говори. И колкото и да ти е криво, това е истината.
Ако не си видял работливи чужденци, значи си правил предимно оутсорснати в България проекти. Аз мога да твърдя обратното, защото вече познавам много чужденци. И с нищо не ни отстъпват.
Стига с излишно надуване на тема "народ".
Справка - майката на св.св.Кирил и Методи е българка. Това ги прави гърци от български произход. Колкото и да ти е криво, Антоне. Гърци са, уви.

Написа Дончо (www) на 22-Apr-2006 11:20


@Дончо
Казах, че българите са дали писменост на голяма част от населението на Европа и на всички славянски народи. "Даването" включва създаването на азбуката и нейното разпространение. Пак си прочети учебника по история. И още, радвам се, че дойде ти да разрешиш вековния спор за произхода на Кирил и Методий. Има поне три теории за това (http://bg.wikipedia.org/wiki/Константин-Кирил_Филосо ф), но се радвам, че ти с такава категоричност вече си го разрешил. Гърците шапка ще ти свалят.
По другия въпрос, както казах, впечатленията за "народа" всеки формира от това с какви хора се е събрал и с какви хора работи, така че спора е излишен.
Що се отнася до казаното от Георги, него малко са го били като малък, та сега нарича баща си и целия народ, "тъп, прост и необразован". Пази боже сляпо да прогледа.

Написа Антон на 22-Apr-2006 14:15


Георги, внимавай аудиторията на тези форуми да не почне да пише тук, че ще стане страшно и ще има безсънни нощи на модериране :)

Написа Росен Недялков на 22-Apr-2006 14:37


мен пък доста ме биха като малък и пак не станах образован :)
нека да се върнем от начало, аз не харесвам атака макар, че идеята ми допада (без излишното етническо напрежение което така или иначе го няма и се създава изкуствено !!! - признавам това много ме дразни ..)
но според мен цялата вина пада върху политиците а не върху народа ... все говорите за западните държави, хубаво - добре ама там кадърен ли си имаш шанс .. например в средния и малкия бизнес .. -алооуу да не споменавам имена на перални за пари и същите тези са политици предлагат разни програми за подпомагане ..
и ето аз аз мога разни неща имам 15 хиляди лева дето ми ги е дал тати (всъщност даде ми ги преди 3 год) направих фирма тя потръгна защото народа иска иска качественно обслужване - хубаво ама .. започна да ме рекетира точно държавата или по скоро управниците на регионално ниво .. (не става въпрос за пари! а за простотия или по скоро за неграмотност .. )
е тогава кои е виновен ..
еми избирахме ги .. и тия и ония и нищо ..
дори и сега пак ни клатят (тук малко виновен е и народа) .. за едно със сигурност съм с господин Чорбадйииски, мразя некомпетентноста на журналистите, толкова много истински статии могат да се напишат за тая прощаваите "изчанчена държава"
та в общи линии за мен виновни са политиците, че сме до тук а не народа, народа е една маса (не подценявам историята) ...
но докато малко с малко не се изчисти корупцията, шуробаджанащината и некомпетентноста на политиците дали от атака или от които и да са оправия няма ..
П. С. - аз много малко разбирам от политика защото дори и ТВ не гледам, простете ми ако съм казал някоя глупост .. :)

Написа Самуил (www) на 23-Apr-2006 16:23


@Антон: Благодаря за препоръката да попрочета отново учебниците по история. Аз пък бих ти препоръчал да спреш да четеш българските учебници по история, щото те са писани по поръчка на властните към момента сили. Т.е. чети, ама и мисли, недей безрезервно и 100% вярвай на учебниците.
Теории за произхода на светите братя има и повече от три. Всяка националистическа партия (българска, гръцка или македонска) си има и своя. И те са еднакви, само националностите вътре са различни. Мислещ човек едва ли би чел подобни теории. Радвам се за линка - непременно ще го погледна.
Горе съм ти дал моето мнение по въпроса. Съжалявам, че не ти харесва. Не е задължително, не е и желателно. Не приемам обаче иронията ти, че АЗ съм разрешил вековния спор, защото ни най-малко правя подобен опит. Иронията ти по-скоро ми прилича на безпомощност да обориш твърдението ми със СВОИ думи, затова и иронизираш и ме пращаш да чета какво е казал този или онзи.
Кирилицата, за добро или лошо, ни е спасила от погърчване и потурчване, като ни е дало собствена църква. И това е най-важното. А не каква е била националността на този, който я е създал. Националността на създателите и е само плах опит да се изсмучат от пръстите поводи за национална гордост, за това "кви велики сме били". И да сме били - били сме. Не ми пука какви сме били, пука ми какви сме сега. И какви можеше да сме, ако си спестявахме излишни героизми от типа:
* БЪЛГАРИТЕ сме дали кирилицата на света;
* БЪЛГАРИТЕ сме втората по Ентелигентност (грешката е умишлена!) нация;
* БЪЛГАРИТЕ сме най-работливите, най-умните (да, различно е от Ентелигентните, щото там сме втори), най-красивите и най-яките пичове в света;
* БЪЛГАРИТЕ сме всичко изпобедили, ама все ДРУГИТЕ са ни го начукали.
Факт е, че ако същите тези българи бяхме единни и сплотени през вековете, сега нямаше с теб да водим този спор, защото нямаше да има нужда да защитаваме или оборваме безумни твърдения като по-горните.
Антоне, не очаквам да разбереш какво ти казвам. Затова излизам от спора - не само за да не пълня блога на Георги с глупостите ми, а и защото и преди едва не съм ял бой заради смелостта да твърдя подобни неща. Да, и до бой може да се стигне - той е последното средство, до което хората прибягват, когато всички доводи свършат. Бой и псувни. И в това ние, българите, сме НАИСТИНА добри :).

Написа Дончо (www) на 23-Apr-2006 19:38


Ще отворя малко странична тема на зародилия се спор.
Уча в САЩ в момента, а и съм бил насам натам из западна Европа, и ми направи впечатление, че никъде не съм видял такава концентрация на привлекателни жени, каквато има навсякъде в България. Това ме насочи към следната теория: хората на запад имат време и желание за работа, защото повечето от жените им не приличат на хора. А тъй като жените навсякъде, не само в България, са материалистки, колкото повече пари изкарват мъжете, с толкова по-горна категория жена имат шанс да се уредят.

Написа Denis Eradiri на 24-Apr-2006 02:30


Петък, 21 Април 2006

Надписи видени тук и там :-)

Софийските киселинни дъждове, сериозно са атакували тази табела
Табела всичко за бебето

Защо пък кравешкият рай, ще е свързан с млякото?
Табела кравешки рай

Мислех, че само ладите и жигулите ги продават като "гаражни и с АГУ-та". Важното е, че екстрите са много!

Продажба на Мерцедес с АГУ

[ Коментари: 7 ]
Коментари

Такива табели бол ;)
Сещам се за прочутото кисело мляко "Бор-чвор" ;)

Написа Eneya (www) на 25-Apr-2006 18:58


Това го закусвах една сутрин :)

http://photos.izrod.com/main.php?g2_view=core.ShowItem&g2_itemId=7267

Написа Росен Недялков на 25-Apr-2006 20:38


Аааа това е добро :) "На майка ти питката".

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 25-Apr-2006 20:39


А представяте ли си що за "гараж" има тоя пич, че чак 226 000км да навърти в него... :) Ама много ми е тъпо това "гаражна" кола... Ми нашия гараж си е влажен и студен, що не я държат в хола примерно?

Написа Стелиян Атанасов (www) на 26-Apr-2006 14:22


Все пак е Мерцедес, те са известни с издържливостта си дори когато не са "гаражни" :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 26-Apr-2006 21:33


Георги, много ти е известен блог-а. Снимката се е появила в днешния брой на в. Труд на 8-ма страница. Разбира се името ми или адреса откъдето са я взели не са изписани никъде в броя. Не смятам да оставя нещата така :))

Написа Росен Недялков (www) на 28-Apr-2006 18:30


Снимай я и ми я прати ако не е проблем. Интересно ми е да видя колко неща могат да объркат.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 28-Apr-2006 19:06


Събота, 22 Април 2006

Прочетох Шестото Клеймо на Дан Браун и според мен книгата е с няколко класи над прехваления му Шифър на Леонардо. Не зная защо втората е по-тиражирана, но за мен историята в Шестото клеймо е по-интересна, с неочаквани обрати и напрежение до последно. Не забелязах както в Шифърът да има елементарни пропуски в действието, които се набиват в очите на читателя и дразнят.

[ Коментари: 5 ]
Коментари

Абе и двете са слаба работа в общи линии, даже лошия герой се появява и разкрива по съвсем същия начин. Ще взема да ти изсипя малко неща от библиотека "При Крокодила", да имаш интересни неща за четене :)

Написа Васил Колев (www) на 26-Apr-2006 06:18


Тъкмо си се появил да ти се оплача от Генерация П на Пелевин, която ми подари(хте) :) Нещо друго освен това че нашият герой друса каквото му падне случва ли се? Защото стигнах до 150-та страница и мисля да я зарязвам тази книга.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 26-Apr-2006 06:25


Аз, щото съм стара класа, бех претръпнал от "Междузвездни войни"вместо правилния превод на Star Wars - Звездни Войни, ама ся ми е бая чудно що Da Vinci Code, нашите са го превели "ШифърЪТ на Леонардо"?!!?

Написа Gabo (www) на 26-Apr-2006 21:22


А не ти ли се стори малко странен скокът от хеликоптер, при който героят оцелява?
Книгата е интересна и динамична, тоя умее да пише, ама като почне да смуче от пръстите...
А тия подземни хълмове под Ватикана - долната земя, едва ли не. И двете книги са ми като сюжети за компютърни игри.

Написа Elena (www) на 28-Apr-2006 09:02


Това от хеликоптера си беше чиста измислица (както и повечето неща в книга де)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 28-Apr-2006 09:32


Неделя, 23 Април 2006

На снимката по-долу е показано най-вече с какво свързвам днешният ден. Шарени яйчица, агънце-багънце, хапване, пийване и веселба. "Багънцето" го няма на снимката, защото е грозничко, но пък това не му попречи да е много вкусно :)

Великденски яйчица 2006

[ Коментари: 2 ]
Коментари

Интересно преливане на цветове - ще издадеш ли тайната?

Написа Георги на 27-Apr-2006 09:16


Слагат се няколко цвята боя върху памук и след това се увива яйцето. Така се полчуава ефекта с шарените яйца.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 27-Apr-2006 15:05


Понеделник, 24 Април 2006

Прибирайки се по подбалканския път имах лошия късмет да видя три катастрофи, от които за щастие само една беше по-сериозна. Движението по бг пътищата си е екстремен спорт.

Примерно, шофьорите участвали в третата катастрофа, едва ли са очаквали точно на Ботевградско шосе да има ров, който пресича 2/3 от платното, широк е половин метър и е дълбок поне 20 см. При подобна "екстра" и с 30 км/ч да караш, нищо чудно опитвайки се да избегнеш сигурното потрошаване на колата ти, някой да те изхака отзад или отстрани.

Разбира се, че никъде нямаше предупреждение за bug-а в пътя и затова три коли се бяха "цункали" във верижна катастрофа точно на дупката. Може би ако някой ден отговорните за поддържане на пътищата бъдат финансово наказвани с покриване на щетите по ремонтите на пострадалите, ще имаме прилична пътна мрежа. Или само си мечтая...

На катаджийте им е най-лесно да напишат "несъобразена скорост" ама при липса на път, защото нещо с подобни ями не може да се нарече път, каква е съобразената скорост, ебати?

[ Коментари: 10 ]
Коментари

Караш си по път с предимство със скорост около 30 km/h при допустими 50. На един метър някой ти изкача от уличка на която има стоп. Не можеш да спреш веднага и го удряш. Идват катаджиите да обслужат ПТП-то. На този който ти е изскочил пишат отнемане на предимство, на теб несъобразена скорост и така, и двамата изкарват виновни. Винаги когато си искат могат да изкарат и двамата виновни за ПТП, освен ако не си спрял на паркинг и някой без да иска леко те чукне. Това е самата истина в България. Държавата има интерес тъй като при вина на двамата има два акта и повече пари влизат в хазната.

Написа Стефан на 25-Apr-2006 23:22


Доста отдавна взех книжка, но като четох навремето правилника ми направи впечатление следната дефиниция. Цитирам по памет - "Съобразена е тази скорост, при която не настъпва ПТП". Много удобно. Щом има ПТП, значи скоростта е несъобразена. Ако някой ти скочи на колата докато караш в 5 км/ч - има ПТП, караш с несъобразена скорост. Изводът е прост - за да не си в нарушение при всякакви условия, колата не трябва да се движи. Евалла на законотворците!

Написа Христо Енев (www) на 26-Apr-2006 06:21


@Стефан
не съм съгласен с теб -- досега не бях чувал катаджии да изкарат и двамата водачи виновни. винаги е виновен само един от тях. преди около два месеца се убедих лично в това. другото ми 'убеждаване' беше преди 10 години. а в твоя случай всичко е ясно, щом е имало и знак "Стоп".

@Георги
ех, мечтиии :о)

Написа Nick Angelow на 26-Apr-2006 07:16


"Може би ако някой ден отговорните за поддържане на пътищата бъдат финансово наказвани с покриване на щетите по ремонтите на пострадалите, ще имаме прилична пътна мрежа. Или само си мечтая..."

Недей да мечтаеш, а ги осъди. И сега имаш това право, но не знаеш. Подай граждански иск за нанесени вреди и законът е на твоя страна. Само трябва да се види този път под разпореждане на столичната община ли е, или държавен, за да знаеш срещу кого да е искът.

Написа Вени (www) на 26-Apr-2006 07:21


Преди време бях писал в блога на Григор Гатчев за любимото ми съобщение в сводките на КАТ. С две думи - несъобразена скорост с *релефа*. ПТП-то беше на бул. "Мария Луиза".

Написа Н.Пепелишев (www) на 26-Apr-2006 08:15


Ако не знаеш къде е било ПТП-то ще решиш, че е станало когато човека е бил на off-road с джипа си :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 26-Apr-2006 08:17


Вени, ти май си още по-голям мечтател! Някой да е осъдил НЕК за надвзетите суми за тока, посредством фалшивия курс на долара. Аз поне не съм чул. Така се съди то държавата България! Е, освен ако не си циганин, де. Айде събуди се малко!

Написа IVO на 26-Apr-2006 09:37


Абе много сте гламави, като се катурнете в дере, дупка или подобно, просто кажете на КАТ- изкочи ми Павел Чернев. Би ми два токата, а през тва време Сидеров ма стреляше с картечница. Гарантирам ви че нема ви пишат акт, а ша са прочуйте по сичкото новини ;))))))

Написа Gabo (www) на 26-Apr-2006 21:31


@ИВО - аз пък в момента съдя НЕК. Може да съм мечтател, ама съм си в правото.
Най-гламавото на повечето от народа е, че казва "ама то няма да стане" и не си мърда пръста... Затова вечно някой друг ще ни "оправя".

Написа Йордан на 27-Apr-2006 08:38


Казах "осъдил", а не "съди"! Като ги Осъдиш ми се обади! Това са хора извън закона. Не случайно реда е измислен всеки сам да си води дело. Ако можеш да си позволиш да платиш на по-добър адвокат от техните - браво! Единственият изход според мен е да се вдигнем всички, както французите.Казвам всичко това не със злорадство защото съм прав, а със съжаление, защото и аз не съм от тези дето обичат да стоят със скръстени ръце.

Написа IVO на 27-Apr-2006 10:17


Вторник, 25 Април 2006

Винаги се намират пари, когато трябва да се свърши нещо ударно или когато трябва "да не се изложим пред чужденците". Или по-скоро не се намират пари ами се ползват по предназначение вместо някой да си ги прибере в джобчето и да не свърши работата.

Можело значи центъра на София да се изчисти и да се оправи маркировката по улиците и това да стане за три дни. Добре де, ама защо пак юруш на маслините, само защото идват някакви си НАТОвци? Не може ли вместо със зор всичко да се оправя за нула време, а през останалото време да shit, когато ако се поддържа редовно - всичко ще е ОК постоянно. Доколкото знам общината плаща на фирми за почистване, за градинките, за пътищата и т.н., какво правят тези фирми когато няма "среща на НАТО"?

Ако не беше затварянето на улиците около НДК (за което швеймбамайкатагъзоблизка) бих си пожелал всяка седмица да има срещи, за да могат чистачите да си вършат работата, за която им се плаща. Защото в нормален режим на работа, явно нещата не се правят.

[ Коментари: 13 ]
Коментари

Мм, айде не да идват всеки ден, че от тия задръствания бях хванах.
Баси... голяма работа, че ся някакви НАТО-вци. все едно Папата е дошъл на гости, а не някакви там... секреарки. Блах.
Не разбирам каква е тази мания да се докарваме пред други. Все пак ние трябва да сме достойни в нашите си очи... нали?
Или аз съм много здраво заблудена.

П.П. Мечатя си да решат да обиколят всички квартали в Сф, та най-сетне да вземат да оправят града.
Ама шанса е малък, нали?

Написа Eneya (www) на 26-Apr-2006 12:43


Днес в центъра, скоро и на други места :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 26-Apr-2006 12:45


Във всеки град, където си правят срещите е същото (затварят се околните улици). Затворили 2 улици и все едно затворили целия център -- айде стига глупости, моля ви се.

Написа Георги Тодоров на 26-Apr-2006 12:52


Проблемът е, че затварят улиците, по които върви сериозна част от движението. Да вземат да направят конференцията на Боровец например, какъв им е проблема, ами трябва да се бутат посред града?

Написа Васил Колев (www) на 26-Apr-2006 13:22


@Г. Тодоров

2 улици? Ти или никога не си поглеждал картата на София или не знам. И не става дума за час-два-три, ами за дни.

п.п. съмнявам се, че навсякъде затварят градовете (и тук става дума именно за половината град, тъй като затворените улици са доста важни артерии, а не за улица N.2 и N.4 в краен квартал). Както казах в един форум - преди 2 месеца минах на 3м. от мястото, където се провеждаше среща на ОПЕК. Научих за това от новините - ти сам си прави изводите къде какво и за колко време се затваря. И не на последно място от какво се притесняват? От народната любов ли? Мче нали "всички" са за НАТО и вонните им бази?

Написа Н.Пепелишев (www) на 26-Apr-2006 14:10


@Eneya, e кво като идва едно време ПАПА бе? ти катоЛИК ли си, катоГЪЗ ли си? или си православен христиьенин? Кво ма грее за Папи, за Кондолизци и прочее?
Т.е Трябва да ма грее, щото видите ли, НАТО ша на оправи от секъде, тряя само да са наведем. Аз вазелин имам, за вас не ми пука.

Написа Gabo (www) на 26-Apr-2006 21:36


Мисля, да направя фен-клуб на Gabo, мноу ма пудри как кълне във всеки пост :-)

Написа freax0r на 27-Apr-2006 05:18


Аз започвам да си мисля, че в Курило го търсят под дърво и камък :)))

Написа Росен Недялков на 27-Apr-2006 10:54


Това бе просто сравнение... първото за което ми хрумна, бе Папата.
*върти очи.*
Няяяяма значение...
Кхъм, само две улици...
Тии, явно не живееш в центъра. За да се добереш от точка А, до точка Б (ако точка Б е в центъра) трябва да обиколиш много яко. Затворени са Витошка, НДК, и дузина спирки, така че ми се налага да сменям два автобуса, за да стигна в "любимото" си училище.
Аз на тия натовци ще им...
се усмихна, защото за съжаление това е всичко, което мога да направя, без после да ме арестуват.
Хм.
Свобода на словто дръжки.

П.П. Сега се замислих, че почти цялото отношение към НАТО гостите е отрицателно, ако някъде четат и превеждат, може да стане много интересно и сконфузно...

Написа Eneya (www) на 27-Apr-2006 11:59


А днес заради педалите от НАТО в комбинация с педалите от Атака бяха затворени още няколко важни свързващи улици и си беше ебало мамата :(

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 27-Apr-2006 15:05


И педалите са си ебали мамата...
А освен затворените улици заради педали... като добавим и заторевните улици заради ремонти и стеснените заради строежите на метро си е ебало мамата...
Секи нещо затваря ... в Редута примерно ВиК си затварят разни улички(поне така ги водят, мен ако ме пита човек са повече за offroad) за да копаят и хич не им дреме, че има адските трапове.

Написа MacTeP на 27-Apr-2006 19:14


не знам до колко е вярно, ама ако е, баси...
*Учи мама да не станеш боклукчия*
http://news.netinfo.bg/?tid=40&oid=879095

Написа Огнян на 27-Apr-2006 19:40


@freax0r - прави бе, ни ми са свиди, и бюст паметник можеш ми сложиш, с една сламка за бирата да има.
@Росен Недялков - не се напъвай да мислиш, ще вземе да ти стане нещо. Колкото до това дали и къде ме търсят - остави на компетентните медицински лица да преценят. А ти си пий редовно хапчетата, че гледам нещо хумора ти липсва.

Написа Gabo (www) на 27-Apr-2006 23:11


Сряда, 26 Април 2006

Почти довърших огледалото на LinuxPackages. За съжаление пича, който е собственик на сайта не ми отговаря на писмата и се мъча през някакво гадно ftp да синхронизирам 20Gb и хиляди файлове :(

Разбрах, че ако ни одобри за огледален сайт ще получа достъп до rsync, което честно казано ще е МЕЕлем в сравнение със сегашното кривене. Защо мамка му е толкова трудно да откриеш свестен софтуер за синхронизиране ftp сървър с локална директория? В момента ползвам mirrordir и честно казано ме дразни защото зависва и се налага да го крепя като малко дете. Опитвал съм и mirror, някакъв perl скрипт но той беше още по-трагичен.

Искам си rsync-а!

[ Коментари: 5 ]
Коментари

lftp ?

Написа Н.Пепелишев (www) на 27-Apr-2006 05:50


За mirror на ftp не става ли просто
wget -m -np ftp://example.com/some/dir/

Написа KwarK на 27-Apr-2006 08:09


Май сутринта съм пропуснал да натисна "Публикувай" .. та .. lftp? Има mirror, background transfers, multiple connections support и всякакви благини.

Написа Н.Пепелишев (www) на 27-Apr-2006 10:26


Пробвал ли си ftpcopy:
http://www.ohse.de/uwe/ftpcopy.html

Написа Мирослав Йорданов на 27-Apr-2006 18:58


Когато не мога да ползвам rsync, и аз ползвам lftp mirror.

Написа Ventsislav Velkov на 27-Apr-2006 19:34


Четвъртък, 27 Април 2006

Предадохме мрежата /то се чу, hi Plovdiv :)/, наздраве!

На новият екип - успех, а на клиентите дупе да ви е яко. Свърши ерата в която поддръжката знаеше за какво става въпрос и всъщност помагаше, свърши ерата на знания, умения, човешко отношение и чудесен софтуер за улеснение на всички. Добре дошли в средните векове и ерата на уйндолса.

Моята лична прогноза за следващият месец е следната - няма да се случи нищо. Няма да се случат нови влани, нови линии и определно няма да се появяват изчезналите "екстри" за клиентите. След минаването на месеца, ще се случат много неща, от които никое няма да се хареса на разчитащите и ползващите :-)

Но пък аз често бъркам в прогнозите си, така че ще поживеем, ще видим.

А сега е време за празненство!

[ Коментари: 19 ]
Коментари

Би ли споделил с нас зя коя мрежа по точно става въпрос. По специално частта с (hi Plovdiv) :).

Написа Ivan на 27-Apr-2006 17:10


Hello from Plovdiv ;)

Написа Ventsislav Velkov на 27-Apr-2006 19:35


@иван: които е имал нещастието да е на междуградската оптика вчера между 4 и 6 следобед знае защо съм писал hi plovdiv :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 28-Apr-2006 07:55


Това май включва и мен (с междуградската оптика). Сайта ти беше недостъпен май точно по това време.

Написа Н.Пепелишев (www) на 28-Apr-2006 09:19


Аз пък си рекох, че са го "затворили" заради гнусните коментари по повод почистването заради пристигането на другарката Райс. :-D

Написа Коко на 28-Apr-2006 09:44


Благодария за пожеланията,както и за всичко,което(не)направихте "за" нас.Искрено се съмнявам,че в началото на ерата на можещите и кадърните...в началото на ерата на пичовете,те се били абсолютно подготвени и напълно подсигурени,и се приели нещо,за чиято организация знаят само от папки ;) Както и да е,тази ера,поради една или друга причина,завърши.Наздраве,за дето свалихте огромния товар от плещите си с такова желание и коректност.

Написа Юзър на 28-Apr-2006 13:56


една монета винаги си има две страни. по същата логика може да се каже край на препълнените капацитети, край на недостатъчната скорост и старото, нуждаещо се от ъпгрейд, оборудване.

Написа stefan на 28-Apr-2006 17:22


Здравейте. Относно ВЛАН -ите имам статистическа информация ,която сочи че 12 часа след като получихме паролите за достъп конфигурирахме пъврви напълно нов ВЛАН. Не искам да коментирам нарочно преименуваните ВЛАН имена с цел объркване ,което превазмогнахме и локализирахме ВЛАН -и на Юникс Сол ,които никаде не фигурират ;). Какво ли минава по тях ? ;) Може би пиаринг трафик?
Както се казва ,ще се чуе. :)
Стискайте ни палци.
Благодаря на всички работили и работещи с Мрежата.

Написа Ивелин Иванов (www) на 28-Apr-2006 17:37


На умряло куче нож се не вади, затова след постинга от 1 април с изамълчах - от уважение към труда на тези хора де... ама като гледам "пичовете" колко се тупат в гърдите, пък как да си замълчи човек... за 8 декември примерно, когато оставиха София без опорна мрежа - и си мълчаха като партизани на разпит какво става - голямо постижение беше, браво на знаещите... също така браво, че трябваше половин година крясъци по разни висше- и низшестоящи техни хора (ще спестя имената им - засега), за да се научат пичовете що е то trouble ticket по обаждане на клиент, как се завежда и проследява... те, пичовете, са толкова добри, че за три години работа с тях съпортът им нито веднъж не се представи по телефона с име - сигурно по гласа трябва да ги познаем... същия този велик съпорт, на който 4 часа обяснявах, че гигабитов порт на Cisco Catalyst не може да бъде force-нат на 1 Gbps и че трябва да сложи порта при него си на auto negotiation, и че не, не си е било "винаги така" (и че не, нямам конвертор, който да си рестартирам) - а през това време 2 гигабита трафик часове наред стояха на никъде... и още има, за разни петбуквени sub-домейни към unixsol.org, чието качество и поддържка са толкова нулеви, колкото една нула не може да си представи... но нейсе - сигурно като за "евтин" МАН толкова. Не знам дали при новите хора ще е по-добре или по-зле, ама все пак, човек освен да пише блогове, не е зле и да поработва понякога. За да не му се крепи реномето само на стари лаври. Или, както беше казал един руснак, "Что это за престиж, если его все время надо поддерживать?".

Написа Асен Тотин на 28-Apr-2006 18:52


@stefan: Край на препълнените капацитети ли, ъпгрейд на оборудване? Е като го видя ще повярвам. Пък и като е можело, защо осем месеца не ни се даваше оборудване и не се осигуряваха капацитети и влакна?

@ивелин: Вланите щяха да фигурират ако ги бяхте поискали, но като не знаеш какво да си поискаш получаваш това за което знаеш. Стискаме ви палци, ако не се издъните парите, които заложихме вчера ще ги изпием заедно, ако ли не, които спечели от заложилите ще тряба да почерпи. Май ми е все едно...Иначе добре започнахте със спирането на междуградската за 3 часа вчера, вярвам на пловдичани, асеновградци, пазарджиклии и т.н. им е било приятно. Днешното пък спиране на Търговище показва че напредвате още. Дерзайте.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 28-Apr-2006 18:55


Тотин, благодаря ти, че беше ти да обясниш на хората що е то trouble ticket, използвам случая да благодаря и на Ал Гор за измислянето на Интернета. А за 8-ми декември ако не си получил становище по въпроса, виж си пощата. Ще ти дам няколко подсказки, повредена техника, неосигурена резервна техника от възложителя, основна точка...

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 28-Apr-2006 19:04


Ооо забравих, Иво ако вас ви объркват имена от рода vXY къде X е номера на суича, а Y номера на влана, лоша работа.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 28-Apr-2006 19:09


@Асен, ти някога от пиле мляко вадил ли си?
Май много бързо забравихте услугите, които са ви правени ...
Лично аз доста пъти съм го правил. Това, че на 8-ми Декември си говорил със нов колега от поддръжката не ти дава право да пишеш такива работи. Да не забравяме от къде сме тръгнали всички...

@ивелин, На вас браво за пускането на новият влан за 12 часа с помощ от "експерти" от Extreme Networks.
Ако всичките влани ги пускате така цена няма да имате .. Да не говоря, че в продължение на няколко часа ми сменяхте 60 пароли ... Май периода от 1 година ви беше недостатъчен, за да си напищете един прост скрипт.

Накрая искам да заключа. Много нерви оставихме по тази мрежа. Вече ми е много по-леко на сърцето. Успех на новите колеги.

Написа Мариян Захариев (www) на 28-Apr-2006 20:50


Гледам, че тук се мятат някакви лайна, но не заради тях пише. Друго забелязах: СПЕЦИАЛНО ЗА @Ивелин Иванов ще кажа каква представа добих от прочетените 5(пет) реда които е написал: Не знам колко си кадърен за Линукс, Мрежи и подобни, но в толкоз малко думи да допуснеш толкова правописни грешки - не говори добре за теб. Дори да си на не повече от 20-21 години (а стилът ти на писане говори точно за това)
та 1. Интервал се слага СЛЕД запетайките, не ПРЕДИ
2. ако думата 'пъврви' е написана така от бързане, надали това е така с думите 'превазмогнахме', 'никаде', 'пиаринг' и т.н.т.
Та с други думи, за един support не е нужно да е писател, но общата му култура издава и техническата му такава.
Ха остани си със здраве, пък дано в молбата за постъпване на работа си допуснал по-малко грешки, иначе оставам с още по-лошо впечатление за качествата на началниците ти.

Написа Gabo (www) на 28-Apr-2006 21:54


и @Ивелин Иванов, вземи си оправи малко личния сайт http://tigara-ivo.hit.bg/, не стига че е пълен пак със същите правописни грешки (А,вместо Ъ), но не работи и коректно под Linux и FireFox (той и под Windows с Firefox не работи де)

Написа Gabo (www) на 28-Apr-2006 22:03


Габо,
благодаря за съветите.
Обещаввам най-тържествено да ги спазвам и ежедневно да се самопроверявам. Също така искам да спомена:
1. Ако имаш нужда от помощ в областа на психологията особено по различаване на технически грамотен персонал, имам известен опит и мога да ти помогна.
2. Адреса за който пишеш не е моят "личен сайт", но се радвам ,че си толкова старателен ;)
3. Блога на Жоро не е форум или чат стая!
Благодаря за отнетото Ви време.
Отивам да цъкам ЦеЕс и mIRC -a ;)))
С уважение,
Скакуаса ;)

П.П. Габо е много забавен !!! Някой да го похвали моля Ви!!!

Написа Ивелин Иванов (www) на 28-Apr-2006 22:52


Не върви на хора, с претенции за професионалисти да се плюят. Поддържането и администрацията на мрежа е функция на хвърлените пари и организацията за правилното им харчене.

А за това какво е trouble ticket и trouble management - още CCIT е открил топлата вода. В българия все още е хладка...

Написа hp на 29-Apr-2006 08:53


@hp

Грешиш феноменално много. Точно това е грешката на повечето мниджъри и за това много начинания затъват в харчене на пари.

Поддържането на една мрежа и услугите свързани с нея, най-добре се случва, когато събереш правилния екип хора, които да си взаимодействат помежду си. Не говоря да не им се плаща, но човек много често стои там, където има екип, а не там, където има много пари.

Да мислиш обратното и да си мениджър значи да можеш да харчиш пари, но не и да сформираш екипи. А няма ли екип, няма бъдеще.

Написа Beco (www) на 29-Apr-2006 18:24


Не искам да превръщам блог-а на форум, но правилното харчене означава да създадеш и екип - прав си, и аз бях и съм фен на Ричард Марчинко. Много мениджъри се опитват да създадат глутница, но това е друга тема. Няма противоречие в това, което сме написали.

Написа hp на 30-Apr-2006 10:02


Петък, 28 Април 2006

Голямо пиене падна вчера, а както съм загубил форма вързах кънките от 5-6 бири и няколко джимбима. Добре е, че старите навици не се забравят и автопилота ми работи. Сутринта се събудих в леглото си, изкъпан, дрехите си ги бях сгънал и подредил, нищо не съм си загубил при прибирането и единственият номер, който съм си направил е, че бях забравил телефона в съседната стая. Съответно алармата ме събуди в осем и докато не станах към девет и половина да я изключа мрънкаше през петнайсет минути.

От днес започва кратка отпуска за възстановяване на силите, че ни чака работа за целият китайски народ. Другата седмица ще се обикаля за нов по-голям офис, до месец-два ще ни трябват още хора, на хоризонта има няколко сериозни проекта и изобщо ще е забавно.

[ Коментари: 4 ]
Коментари

Свиркай, ако ти трябват още хора ;-). Ако е нещо в областа на мрежите няма проблем.

Написа петър на 28-Apr-2006 19:57


Няма такова пиене ... Главата ми е на мармалад :)
Но какво пък толкоз :)

Написа Мариян Захариев (www) на 28-Apr-2006 20:31


Явно това със сгъването на дрехите е някакъв феномен, който е доста разпространен - когато се събудя сутрин и видя дрехите си подредени, явно нещата са били доста сериозни. В допълнение така старателно си мия зъбите на пияна глава, че на другата сутрин муцуната ми е разбита :) И естествено нищо не си спомням за тази хигиенна активност...

Написа Angel на 29-Apr-2006 07:54


Quote Мариян Захариев "Няма такова пиене ... Главата ми е на мармалад :)"

Виж спама ми за Варвара. Два дни ми трябваха да се осеферя. :-)

Написа Коко на 03-May-2006 20:05


Събота, 29 Април 2006

Хората са изобретателни и неудобните или неефективни мерки за сигурност обикновено биват заобикаляни. Задача без повишена трудност - какво ще стане ако си напълнил центъра на София с полицаи докарани от цялата страна и си ги инструктирал да пускат само живеещите на улиците, които са завардили? Как ще разберат къде живееш? От теб се иска само лична карта с адрес нейде из София. Показваш, гледат те подозрително и понеже не знаят името на нито една от околните улици (а може би дори и тази, която пазят) те пускат без значение, че живееш на Черни Връх, а "се промъкваш" около Парчевич да речем :)

/Мерси на Течо за историята, гореизложеното е напълно реален случай, само улиците са сменени/

[ Коментари: 5 ]
Коментари

ми всъшност аз си шляпах с пропуска от предишната среща и нямах проблеми
хак да ви е!

Написа schz на 30-Apr-2006 00:22


Тази нашенска "креативност" е съществена причина за използването на драконовски мерки от страна на общината в подобни на Конди случаи. Майната й на Конди (с извинение), но безаотговорното поведение ня софиянци е факт, който всеки от тях/нас знае и следователно засилените мерки за сигурност трябва също да приемем с разбиране, а не с плювки.

Написа Вени (www) на 30-Apr-2006 02:19


Един евентуален терорист, дали ще е "отговорен" изправен пред толкова ефективни "мерки за сигурност"? Я стига глупости, това което направиха си беше чисто и просто досада и демонстрация. Според мен са наясно, че не е ефективно и въпреки това пречат на хората. Спокойно можеше да разположат полицайте само около НДК и да не затварят улици и т.н. Опазването на Кондолиза или който и да е там, изобщо не е мой проблем. Мой проблем е когато не ме пускат да мина по най-краткият път до работата ми, или не ме пускат по единственият път. В такъв случай ще ги лъжа и ще ги мотая и могат да се радват на факта, че не съм се опасал с малко C4 или не съм заясилил някой бетоновоз натъпкан с нещо опасно към НДК. Щото тогава щяха да ми спрат оная работа...

Щом един обикновен човек може да заобиколи мерките за сигурност, какво остава за професионалист с цел.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 30-Apr-2006 10:19


Венито!? Кого наричаш ти безотговорен бре?
Аз? Безотговорен?
Амчи ей си ти го отговора...

Написа Бобсън на 30-Apr-2006 12:36


Circumventing the system: И аз имам една подобна история...

Слизам миналия четвъртък на спирката на 94, и гледам - полицай и жълта ивица... И ми казва че няма да ме пусне по Фритьоф Нансен. Добре.. тръгвам надолу по Карнеги - но и там беше заградено?!? както и да е - тан полицая ме пусна. Първата вляво, после пак вляво... :) и бях от другата страна на първото заграждение :) Е, какъв е смисъла от такава сигурност? Това беше само досадна пречка за нормалното движение на хората.

Написа Voyager на 01-May-2006 07:55


Неделя, 30 Април 2006

Боженци е приятно място, но можеше и да е още по-хубаво ако ги нямаше тълпите. Не е особено голямо и за един ден ще разгледаш без проблеми. Дават се цели вили под наем и с подходяща компания може да се заформи сериозен домашен купон. Домашен, защото не видях да има кой знае какви забавления освен стандартното ядене до пръсване и пиене до припадък. Знаем ги ний таквиз купони :)

[ Коментари: 1 ]
Коментари

Малко спам, да тъ й яд. :-)
http://aquariumbg.com/forum/viewtopic.php?t=3488

Написа Коко на 03-May-2006 20:00