< HomePage | Снимки
<- Неделя, 23 Април 2006 | Начална страница | Вторник, 25 Април 2006 ->
Понеделник, 24 Април 2006

Прибирайки се по подбалканския път имах лошия късмет да видя три катастрофи, от които за щастие само една беше по-сериозна. Движението по бг пътищата си е екстремен спорт.

Примерно, шофьорите участвали в третата катастрофа, едва ли са очаквали точно на Ботевградско шосе да има ров, който пресича 2/3 от платното, широк е половин метър и е дълбок поне 20 см. При подобна "екстра" и с 30 км/ч да караш, нищо чудно опитвайки се да избегнеш сигурното потрошаване на колата ти, някой да те изхака отзад или отстрани.

Разбира се, че никъде нямаше предупреждение за bug-а в пътя и затова три коли се бяха "цункали" във верижна катастрофа точно на дупката. Може би ако някой ден отговорните за поддържане на пътищата бъдат финансово наказвани с покриване на щетите по ремонтите на пострадалите, ще имаме прилична пътна мрежа. Или само си мечтая...

На катаджийте им е най-лесно да напишат "несъобразена скорост" ама при липса на път, защото нещо с подобни ями не може да се нарече път, каква е съобразената скорост, ебати?

[ Коментари: 10 ]
Коментари

Караш си по път с предимство със скорост около 30 km/h при допустими 50. На един метър някой ти изкача от уличка на която има стоп. Не можеш да спреш веднага и го удряш. Идват катаджиите да обслужат ПТП-то. На този който ти е изскочил пишат отнемане на предимство, на теб несъобразена скорост и така, и двамата изкарват виновни. Винаги когато си искат могат да изкарат и двамата виновни за ПТП, освен ако не си спрял на паркинг и някой без да иска леко те чукне. Това е самата истина в България. Държавата има интерес тъй като при вина на двамата има два акта и повече пари влизат в хазната.

Написа Стефан на 25-Apr-2006 23:22


Доста отдавна взех книжка, но като четох навремето правилника ми направи впечатление следната дефиниция. Цитирам по памет - "Съобразена е тази скорост, при която не настъпва ПТП". Много удобно. Щом има ПТП, значи скоростта е несъобразена. Ако някой ти скочи на колата докато караш в 5 км/ч - има ПТП, караш с несъобразена скорост. Изводът е прост - за да не си в нарушение при всякакви условия, колата не трябва да се движи. Евалла на законотворците!

Написа Христо Енев (www) на 26-Apr-2006 06:21


@Стефан
не съм съгласен с теб -- досега не бях чувал катаджии да изкарат и двамата водачи виновни. винаги е виновен само един от тях. преди около два месеца се убедих лично в това. другото ми 'убеждаване' беше преди 10 години. а в твоя случай всичко е ясно, щом е имало и знак "Стоп".

@Георги
ех, мечтиии :о)

Написа Nick Angelow на 26-Apr-2006 07:16


"Може би ако някой ден отговорните за поддържане на пътищата бъдат финансово наказвани с покриване на щетите по ремонтите на пострадалите, ще имаме прилична пътна мрежа. Или само си мечтая..."

Недей да мечтаеш, а ги осъди. И сега имаш това право, но не знаеш. Подай граждански иск за нанесени вреди и законът е на твоя страна. Само трябва да се види този път под разпореждане на столичната община ли е, или държавен, за да знаеш срещу кого да е искът.

Написа Вени (www) на 26-Apr-2006 07:21


Преди време бях писал в блога на Григор Гатчев за любимото ми съобщение в сводките на КАТ. С две думи - несъобразена скорост с *релефа*. ПТП-то беше на бул. "Мария Луиза".

Написа Н.Пепелишев (www) на 26-Apr-2006 08:15


Ако не знаеш къде е било ПТП-то ще решиш, че е станало когато човека е бил на off-road с джипа си :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 26-Apr-2006 08:17


Вени, ти май си още по-голям мечтател! Някой да е осъдил НЕК за надвзетите суми за тока, посредством фалшивия курс на долара. Аз поне не съм чул. Така се съди то държавата България! Е, освен ако не си циганин, де. Айде събуди се малко!

Написа IVO на 26-Apr-2006 09:37


Абе много сте гламави, като се катурнете в дере, дупка или подобно, просто кажете на КАТ- изкочи ми Павел Чернев. Би ми два токата, а през тва време Сидеров ма стреляше с картечница. Гарантирам ви че нема ви пишат акт, а ша са прочуйте по сичкото новини ;))))))

Написа Gabo (www) на 26-Apr-2006 21:31


@ИВО - аз пък в момента съдя НЕК. Може да съм мечтател, ама съм си в правото.
Най-гламавото на повечето от народа е, че казва "ама то няма да стане" и не си мърда пръста... Затова вечно някой друг ще ни "оправя".

Написа Йордан на 27-Apr-2006 08:38


Казах "осъдил", а не "съди"! Като ги Осъдиш ми се обади! Това са хора извън закона. Не случайно реда е измислен всеки сам да си води дело. Ако можеш да си позволиш да платиш на по-добър адвокат от техните - браво! Единственият изход според мен е да се вдигнем всички, както французите.Казвам всичко това не със злорадство защото съм прав, а със съжаление, защото и аз не съм от тези дето обичат да стоят със скръстени ръце.

Написа IVO на 27-Apr-2006 10:17