< HomePage | Снимки
<- Вторник, 18 Април 2006 | Начална страница | Четвъртък, 20 Април 2006 ->
Сряда, 19 Април 2006

В чест на новозакупената ми машина, направих огледален сървър за Slamd64 - Slackware базирана дистрибуция за AMD64 (x86-64). Адресите за сваляне са следните:

 http://mirrors.unixsol.org/slamd64/
 ftp://mirrors.unixsol.org/slamd64/
 rsync://mirrors.unixsol.org/slamd64/

Ползвайте на корем, смятам да го обновявам редовно.

Следващото огледало, в което съм се прицелил е на linuxpackages.net. Зная, че има вече едно в Telecoms, но да се точи от Варна вместо локално не е добра идея.

[ Коментари: 19 ]
Коментари

То така са почва. сменяш благия Интел за АМД, почваш да правиш огледала за Слака за АМД64 и докато се усетиш - за следващият 1 април ще имаме и огледало за Windows Vista Update :)))

Написа Gabo (www) на 19-Apr-2006 21:41


Аа не си прав Габоз, аз може да имам огледало на Slamd64 ама си ползвам истински slack :) Патрик рано или късно ще изкара версия за x86-64 и тогава ще мигрирам. Така или иначе засега не ми трябва 64-битова мощ, нито картинки обработвам, нито рендервам.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 19-Apr-2006 21:56


Шефа ми имаше големи проблеми със Slamd64 ... пробва го на лаптопа си. Постоянно забиваше, нещо се чупеше абе въобще нестабилна работа. След това мина на Ubuntu 64-bit, но и от него не е доволен ... някои неща пак се трошели, с драйверите проблеми с тез 32/64-bit ... абе чудя се дали линукс е изобщо готов за тези процесори. Може би след 2-3 години, да стабилизират нещата ... а дали целта на Intel е направо да минат чак когато всичко е стабилно? Много се съмнявам да нямат 64 битова архитектура готова за крайния клиент ...

Написа Красимир Казаков на 20-Apr-2006 05:05


Красимир - Itanium 2 не е ли 64 битов ;)

Написа Дуриан (www) на 20-Apr-2006 05:58


@krasimir: Linux си е 64 битов от 1992-ра когато Линус го портва за Alpha. Опитът с някакъв лаптоп изобщо не показва нищо, тъй като в лаптопите бутат какви ли не шитни. Имам приятели, които си ползват Сламд64 от доста време и са много доволни. Не знам с какви драйвери си имал проблеми, но ако са намесени nvidia или ati (както предполагам) обвиняваш съвсем несправедливо Linux вместо гадните бинари драйвери, които са 99.9% отговорни за проблемите и нестабилността.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 20-Apr-2006 06:38


Да, има 64-битови версии от много време, спор няма. Говорех специално за desktop потребителите, тоест крайния потребител на една 64-битова x86 система.

Колкото за драйверите - не съм го питал, но наистина си прав - възможно е да е от бинарните драйвери, просто не се бях замислял над това ...

А относно Itanium 2 ... ами не виждам кога в близко бъдеще ще вземе да се купува масово от потребителя, не беше ли много скъп този процесор? А и нещо не го виждам в ценовите листи :) Всичко което виждам на Intel са селерони и пентиум 4-ки. Докато AMD изкараха 64-битов процесор за масовия пазар.

Написа Красимир Казаков на 20-Apr-2006 07:02


Е, за Itanium 2 се бъзикам, разбира се :)

Написа Дуриан (www) на 20-Apr-2006 08:35


Жоро отдавна те подканям за linuxpackages казвай с кво може да се помага и да го правим във Варна всичко го спретнахме за 2 дена. Та като говорим за mirrors в момента точа убунту някой иска ли да удари по едно рамо за бг убунту mirror. Аз бих могъл да отделя някой лев за диск, но само с диск не става трябва и машинка за предпочитане в София както и добра свързаност за съжаление разполагам с тези неща , но във Варна, а целта е всички да могат да ползват въпросните благинки.

Написа Dragomir Zhelev на 20-Apr-2006 13:55


Честно казано, лично мен не ме вълнува никакво Убунту. Правя огледални сайтове предимно на неща, които ползвам. А за linuxpackages щях да се задействам следващата седмица.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 20-Apr-2006 13:59


Тва за убунту не беше лично към теб или лично към някого споменавам, а ако някои реши да казва :)
А за linuxpackages отдавна чакаме за огледало в Софията ;) признай си !!! :)

Написа Dragomir Zhelev на 20-Apr-2006 14:04


http://mirrors.punko.net/linuxpackages/
мирорът съм го направил вече повече от месец и го ъпдеитвам всяка нощ. За съжаление още не мога да се похваля с много добра скорост, но и това скоро се надявам да се промени. Скоро трябва да стане и официален. Който пожелае нека го ползва. Колкото повече мирори, толкова по-добре за потребителите :)

Написа Punko на 20-Apr-2006 18:30


"Та като говорим за mirrors в момента точа убунту някой иска ли да удари по едно рамо за бг убунту mirror"-Драго само да кажа че си имаме отдавна бг мирър на убунту :-))). http://bg.archive.ubuntu.com/
ftp://bg.archive.ubuntu.com/. Но лощо нема още един няма да е лощо:-).А за миръра на linuxpackages.net съм твърдо за огледало в София при г-н Чорбаджийски още повече че съм само на 2 рутера от Unixsol :-))).

Написа петър (www) на 20-Apr-2006 19:18


@петър: bg.archive.ubuntu.com далеч не е bg мирър, нищо, че адресът му започва с bg. Аз лично ползвам ubuntu и на личната и на служебната desktop машини от близо година и половина, и никога в .бг не е имало мирър на ubuntu (освен мустанг нет, където има само iso-то и до където скоростта е ужасна). При всички положения бих помогнал с каквото мога за да има такъв мирър в България.

Написа Станислав Михайлов на 20-Apr-2006 20:13


Ами mirror-a който спретвам няма да е с добра свързаност, или поне не из цяла България на този mirror ще се радват потребителите във Варна та ако някой може да осигури машинка с добра свързаност в София да свирка.

П.П. Дайте да си говорим нейде другаде за ubuntu, че мястото тук не мисля да е подходящо.

Написа Драгомир Желев на 21-Apr-2006 07:11


Здравейте,
не че ще накривя на някой шапката,но не мисля че няма нужда от още едно огледало на linuxpackages.net особенно в Unixsol.
Имам 3 причини да твърдя това :
1. Недостатъчен bandwidht
2. 100 % няма да се обновява редовно
3. Ще има проблемни пакети

Написа Милен Христов (www) на 21-Apr-2006 18:25


1. Ние ако нямаме достатъчно трафик, здраве му кажи..
2. Защо смяташ така, да не би досега да си имал някакви проблеми?
3. Какви проблемни пакети бълнуваш?

И последно но не и по важност - ако ще бъде толкова скапано както си го преставяш, интернета е голям и спокойно може да не те бОли.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 21-Apr-2006 20:51


Izvinete me za 6lokavizata.

Pich dai ti po dobyr bandwith ot unixsol.
Ili pokaji neshto koeto si napravil dosega i se polzva ot masa potrebiteli zaradi kachestvo i bezproblemnoto mu polzvane.
A tretoto kato go cheta i si mislq kak okolnite te oplakvat vseki den ili ne ti obryshtat vnimanie zashtoto doktora im e kazal taka :)
Are kato ne ti haresva neshto ne go polzvai i tolko !
Bydete zdravi.

Написа Dragomir Zhelev на 22-Apr-2006 07:41


Под проблемни пакети , да не би да визираш счупени пакети при компилация? Защото ако е така , то това не вярвам да зависи от мирроринга , ами от човека , който се грижи за дадения пакет.И един въпрос , може да изглежда тъп , но никой не се е родил научен - относно това миррорван - как се осъществява спрямо програмното обезпечаване, тоест какъв софтуеър се ползва?
Благодаря предварително.

Написа Николай (www) на 23-Apr-2006 21:42


Зависи сървъра с който се синхронизираш какво е пуснал. В идеалният вариант има rsync (http://rsync.samba.org), но по-често се ползва ftp. За синхронизация от ftp ползвам mirrordir.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 24-Apr-2006 07:15