< HomePage | Снимки
<- Петък, 31 Март 2006 | Начална страница | Неделя, 2 Април 2006 ->
Събота, 1 Април 2006

Преди няколко дни чух да се разказва интересна басня, в която главните герои бяха митичните добичета СКакуаси и легендарните Пичове. Живели те дълго и щастливо, Пичовете ползвали ума и уменията си, а СКакуасите слабите си и дори несъществуващи бизнес знания, като заедно с тел и жица градели мрежа, която пораснала до сериозни размери за всеобщо учудване.

Имало Договор, но той се четял малко както дявола евангелията от страна на Възложителите СКакуаси. Когато им било изгодно, договора бил библията, когато не било изгодно често се употребявала фразата "Е, хайде сега, договор. Нека си представим, че в договора пише нещо друго".

Както всяка във всяка добра приказка/басня един ден нещо се случило и това било завръзката в нашата история. Завръзката била, че СКакуасите пожелали да се прекрати договора и Пичовете, повече да не се занимават с прословутата мрежа.

Защо пожелали така, не станало ясно на Пичовете, но тъй като те не били прости стигнали до умозаключението, че алчността и глупостта в СКакуаската банда е взела връх.

Започнала се дълга и многословна официална комуникация по прекратяването на Договора, а пичовете Пичовете решили да изразят писмено мнението си за СКакуасите и мрежата. Мнението им многократно било казвано, но знаеки, че Скакуасите лесно забравят или помнят избирателно в крайна сметка им написали следното писъмце:

С настоящето Пичовете биха искали да уведомят ръководството на СКакуасите за текущото състояние на мрежата, изградена и поддържана от Пичовете.

Мрежата, която Пичовете четири години изграждат и поддържат като изпълнители по Договора, в момента е на ръба на възможностите си и за това й състояние, са отговорни много фактори. Някои от тези фактори могат да се считат за грубо нарушение на договорните отношения от страна на СКакуасите в ролята им на възложител.

Настоящото писание третира най-съществените проблеми, които пряко вредят на качеството на работата, извършвана от Пичовете:

1. През изминалите осем месеца, въпреки многократните заявки за осигуряване на необходима за поддръжката и изграждането на мрежата техника, Пичовете, в качеството си на изпълнител по Договора за изграждане и поддържане на "прословутата мрежа", не са получили от СКакуасите никаква такава. Заявките мълчаливо са игнорирани, а на конкретните запитвания по заявките, се е отговаряло, че заявката е загубена/неполучена и ще трябва да бъде изпратена пак. Има случаи, в които заявки са изпращани по три и повече пъти, но в крайна сметка ефектът е нулев и необходимата техника не се доставя. Това определено е регресия спрямо предходната методика на работа, когато поне част от заявките се изпълняваха, макар и със забавяне и със случаи на доставяне на грешни компоненти.

2. Като пряко следствие на т.1 е фактът, че в момента Пичовете не разполагат с нито един брой резервно оборудване, а доколкото ни е известно такова няма в наличност и в склада на СКакуасите. Положението е такова поне откакто В и К си развяват пишките и източват фирмата сякаш е вододоставно дружество.

3. Напомняме на Възложителя, че Пичовете поддържат "прословута мрежа" от над 50 точки за достъп, в които е разположена техника, над 630 клиентски порта и над 70 свързващи линии представляващи основната мрежа. Нека СКакуасите сами си отговорят на въпросите как може да се поддържа мрежа от подобен мащаб без осигурена техника и какво би се случило при евентуална авария. Ако поради ограничените си технически познания СКакусасите не могат да си представят, Пиовете с удоволствие ще ви го нарисуват.

4. Освен хроничната липса на техника и игнорирането на гореспоменатите проблеми от ръководството на СКакуасите, следващият огромен проблем, е недостига на оптични влакна за изграждане на свързващи линии.

В момента изградените свързващи линии са натоварени на над 95 % от капацитета им. Постоянно има случаи, при които поради претоварване, се получават загуби и това рефлектира върху клиентите. Проблемът с претоварените основни трасета вероятно няма да бъде решен, дори и с осигуряване на нови такива, тъй като ползваната техника отдавна е надминала предписаните от производителя поносими натоварвания и препоръчания срок за ефективна годност при използването й.

В настоящият момент мрежата работи единствено поради факта, че клиентите не ползват пълния си заявен капацитет и благодарение на усилията на Пичовете, трафика да бъде балансиран. Ако бъдат изпълнени дори малка част от чакащите заявки за увеличаване на скоростта на клиентски портове, положението в мрежата ще стане неудържимо.

5. Липсата на резервна техника и натоварването на текущо разположената над възможностите й, е рецепта за сриването на мрежата и за тоталната загуба на доверие в нея от страна на клиентите й. Разбира се, СКакуасите като собственик на мрежата имат право да определят политиката си, дори когато тя е супер малоумна, но Пичовете, като изпълнители, са загрижени за доброто си име и негативите, до които би се стигнало при евентуални бъдещи проблеми.

6. Състоянието, в което са техническите помещения, в които е разположена техника на "прословутата мрежа" може да се окачестви само с една дума - трагично. Или както е казал поета - всичко е пълен батал.

Проблемите варират от липса на елементарна хигиена в помещенията до липса на резервно електрическо захранване, лоша електрическа инсталация, липса на климатизация, проблеми с неоторизиран достъп, а също и ползването на помещенията за други дейности и за разполагане на несвързана с "прословутата мрежа" техника. Има случаи, в които поради "работа" на екипи на СКакуасите, разполагащи техника без знанието на Пичовете, се получават проблеми с електрическата инсталация, водещи до downtime на основни точки. Напомняме, че електрическата инсталация в точките е предвидена за техника на "прословутата мрежа" и всякакво включване на непредвидена техника и намеса на лица сертифицирани в ползване на Мирка и ЦС, може и води до сривове, на каквито вече сме ставали свидетели. С други думи не пипайте там дето не ви е работа.

7. Последно, но не и по важност, са проблемите с комуникацията между служителите на Пичовете и СКакуасите. Поради подобни проблеми се случва обслужването на клиенти да не бъде на желаното високо ниво. Абсолютно недопустимо е служители на Пичовете да бъдат третирани като такива на СКакуасите и да им бъдат издавани устни заповеди с неприемлив за партньорските ни отношения тон. Разбираме, че старите ченгеджийски и военни навици трудно умират, но напомняме на ръководството, че комунизма отдавна свърши.

Крайно несериозно е при ежедневните ни комуникации чрез факс, да получаваме документи без да е ясно написано какво се иска от нас, без подпис, печат и изобщо документи, които няма как да зачетем за официално становище на СКакуасите.

Изключително неприятен е фактът, че воденето на необходимата бизнес кореспонденция, с нас като изпълнители, се възприема от СКакуасите едва ли не с нежеление. Подобно отношение показва абсолютен непрофесионализъм и липса на елементарна бизнес етика в отношението към бизнес партньорите и по никакъв начин не спомага за ефективната комуникация.

Отказът на СКакуасите да осигурят необходимите средства, условия и материали по поддръжката на мрежата е основание за освобождаване на Пичовете от отговорност за всякакви вреди и щети, които СКакуасите би претърпяло. Проблемите с комуникацията, а и като цяло отношението на СКакуасите към задълженията им по Договора, е най-малкото несериозно не само спрямо Пичовете като изпълнители, а и спрямо стотиците клиенти, чийто бизнес зависи от стабилността и безупречната работа на "прословутата мрежа".

Имайки предвид заявеното желание от страна на СКакуасите за прекратяване на договора и оставащите 28 дни до краят на същият, Пичовете заявяват, че изхождайки от гореописаните проблеми и виждайки ясно бъдещето на "прословутата мрежа", с удоволствие във всеки момент биха предали работата, за да не се петни повече доброто им име.

Пичовете пожелават успех на ръководството на СКакуасите и на бъдещият им екип от "специалисти".

И в заключение, плащайте си като пичове на Пичовете и си трошете главите или както го е казал народа, кой каквото сам си направи никой друг не може да му го направи.

Клоуни.

Без уважение: подпис, управител на Пичовете /....не се чете..../

П.П. Весел и щастлив първи април, ден на шегата.

[ Коментари: 11 ]
Коментари

Мерси за разяснението, относно този филм, чух за него, но не знаех сюжета в подробности ;-)

Написа MiCRoPhoBIC (www) на 01-Apr-2006 08:42


Жорка, моите уважения, страхотен сиш, свалям ти шапка!След като съвсем случайно попаднах на твоя снимка, която 1 към 1 се оказа копиеи на мя тпред 10 години,1 те почевствах като син и се радвам жестоко, че те има!!!! желая от сърце всичко най- и по- на теб и семейството и дай Боже да се кефя още дълги години на дневника и на страницата ти!

Написа sfinksa (www) на 02-Apr-2006 19:05


Хубавото поне е, че вие се отървате от тоя камък на шията. Да му мислят юзерята...

Написа Васил Колев (www) на 02-Apr-2006 20:46


Много правилно...

Четири годинки минаха бързо и безавариино (до колкото може да е такова, когато нямаш техника .. и си я изсмукваш от пръстите). Мислех и аз да пиша нещо от сорта, но ГФ-то ме предвари :) БРАВО.

Единственото, което мога да направя в момента е да пожелая успех на "НОВИТЕ" :) Преди ме беше яд :) Сега само искам да им я дадем "мрежичката" и да си я оправят :)

Написа Мариян Захариев (www) на 03-Apr-2006 08:54


Бих искал да кажа на СКакуасите, че най-голямата мрежичка едва ли ще работи дълго без опитни специалисти и без това което се намира в главите на Пичовете. Но нека сами да видят, че когато се пада от високо, се лети дълго и боли повече :).

Приятен полет на СКакуасите от мен.

И една молба към същите: "Не скапвайте за по-малко от 4 седмици това което е направено за 4 години.PLS"

Написа Георги Генов (www) на 03-Apr-2006 09:45


Вие сте невероятни с тази мрежа, наистина, възхищавам ви се на това, което сте правили досега. Мисля си обаче и друго - няма ли да е добре да уведомите всички потребители на мрежата какви са проблемите с поддръжката й, чия е вината за тях и какво ги очаква (потребителите) оттук нататък. Защото ми се струва, че няма да им е хубаво на въпросните СКакуаси да ги награчат гневни потребители и да почнат да бягат.

Написа Вени (www) на 03-Apr-2006 14:50


Сигурно горките клиенти ще бъдат уведомени когато официално стане ясно кой е деня в който Пичовете повече няма да се занимават. Пък може при новите спецовете нещата да са по-добре, даже перфектно.

Божа работа.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 03-Apr-2006 14:53


Благодаря Жоро. Благодаря и на Мариан. Ще направим всичко възможно и невъзможно да не страдат потребителите. Надявам се ,че никой няма да помага на проблемите ни да се случват ;), другото е техно магия.

Нека силата бъде с нас!

Написа Ивелин Иванов (www) на 03-Apr-2006 15:05


Иво всички ще запалим по една свещ и ще се молим :)

Написа Мариян Захариев (www) на 03-Apr-2006 17:32


Съжалявам, че засягам тема извън обхвата на разговора до момента (или по модерно-народному off-topic), но не мога да се въздържа:

http://www.ludipari.cоm/

Или както се казва - Не е луд тоя, който яде баницата, ... ;)

Написа Емил Димитров на 03-Apr-2006 18:38


Днес, 4 май, МАН от близо 5 часа е пълен "даун". От целия СУ ми прегря телефона. Иначе "новите" услилено работят по отстраняване на проблема/и.

Написа Stefan Dimitrov на 04-May-2006 13:45