< HomePage | Снимки
<- Април, 2006 | Начална страница | Юни, 2006 ->

Архив за месец Май, 2006

Понеделник, 1 Май 2006

Ето още един пример как визуалният тунинг води до повишена производителност. Дали?

Calibra Turbo, Ultra, etc...

Според мен подобен спойлер изглежда ridiculous, въпреки всичката сила на притискане, която евентуално добавя. И пет спойлера да и сложат на тази Calibra, едва ли ще стане като жълтото Lamborgini Gallardo, което мина покрай мен на магистралата все едно бях спрял, а не се движех със сто и шейсет.

[ Коментари: 4 ]
Коментари

По-интересна е ваденката с езика под левия стоп...
Иначе спойлерът е маса добър - струва сигурно колкото самата калибра.

П.П. rIdiculous

Написа Стоян на 03-May-2006 19:36


Чак пък тунинг , баш цигания си е това ако питаш мен.

Написа Георги Иванов на 03-May-2006 19:47


@Стоян: Ооопс :)

http://www.urbandictionary.com/define.php?term=rediculous&r=f

мерси за поправката.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 03-May-2006 20:56


Нямам думи!!!
Не мога да си обясня как някой хора може да си мразят толкова много колите.Ами като не си харесваш колата - продай я бе!Що трябва да я съсипваш така?Идиот!А точно па тая ефирна антена на фона на линията на машината......айде нема нужда.
На Калибра не и ходят никви външни стайлинг измишльотини.Тая кола си е перфектна в оригиналният си изчистен вид.Само една от броните на Ирмшер съм виждал до сега, дето да не окепазява вида на Калибра.Голяма рядкост е, но все пак я има.
Ей, найш кво?....Ся се сетих...Тури и едни раздувки на калниците от на ЗИЛ.Ша стани "пирфектну".
Ай сиктир от тука!

Написа Янек Подовски на 31-Mar-2008 10:43


Вторник, 2 Май 2006

След четири години най-накрая имаме сайт, който можем да покажем (UnixSol.org). Има още много работа по текстовете, дизайна трябва да бъде направен от професионалист и като цяло да се прегледа и провери, но е добре като за начало. В момента си личи от сто километра, че сайта е правен програмисти вместо от хора разбиращи от визуални изкуства :) Надявам се постепенно да стане по-добре, трудното е да го захванеш от някъде, особено когато сме правили сто неща.

[ Коментари: 16 ]
Коментари

Защо не смените "Караме нещата да се случват" със "Сбъдваме Вашите проекти"?
Оригиналният текст "We make things happen" няма добър буквален превод на български и ще трябва да помислите за по-добър художествен.
То и моят вариант не е кой знае какъв. Може да почоплите около него и да измислите по-добър.
Поздрави

Написа Димитър Василев (www) на 03-May-2006 11:29


Сбъдваме звучи много поетично :) А "караме нещата да се случват" е хубава комбинация, защото предполага процес и усилия, които никак не са малко. На английски не съм го мислил, но едва ли ще е "we make things happen".

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 03-May-2006 11:52


По едно време се чудих , дали тфа юникс сол не е домашна машина с добра свързаност , тъй като имаше само миррор-а и този блог.

Написа Николай (www) на 03-May-2006 12:11


Много хора се чудиха ;-)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 03-May-2006 12:15


"СУ "Климент Охридски" - Факултет по математика и информатика. Служители на фирмата са гост лектори на курса "Мрежова сигурност". Подпомага се развитието на високо квалифицирани администратори и друг технически персонал."

Малко критика :) :

Няма ли да звучи по-добре "... са гостуващи лектори"

А и видях , че сте правили един куп разработки на разни пхп базирани ( може би?) модули , те под ГПЛ ли са , или са просто с отворен код :)?

Написа Николай (www) на 03-May-2006 12:23


Някой от нещата ще бъдат пуснати под GPL, когато им дойде времето. А текста за СУ, ще го оправя, кофти е написан.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 03-May-2006 12:33


".org: Short for .organization. Originally designated for non-profit firms and any other organizations that did not fit under the .com or .net extension, any individual or business may now register a .org domain name."
You might need .com if you want to be serious about the "commercial" side of the business or even better .net for the type of business that you are in.

Написа xeno на 03-May-2006 12:57


Регистрирам каквото има свободно :) Ако те дразни .org ползвай http://unixsol.net/

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 03-May-2006 12:59


С моя скромен 2.5-годишен опит в провинциялен град предлагащ малко по малко от половината ваши услуги също бързо разрастваща се и с добро име в града фирма, прочитаики разни претенции за мрежи в по долните редове бих добавил линк "правила" "условия" или нещо такова, немога да го измисля сега в която накратко да обясна условията и начина на работа между фирмата и клиента. Също бих споделил огорчението което натрупах през тези години, нешо подобно като във вашата фирма, че българина все още няма култура на клиент ..
всъшност бих казал, че или прави алъш-вериш, незнае какво иска или наи честия вариант очаква нещо да работи во-веки без никаква подръжка и резервна техника в този динамичен сегмент от бизнеса "МРЕЖАТА"

Мисля че е 2 часа, пих една 1.5 Л загорка която ми подеиства като аналгин, в момента съм много уморем и простете ако съм казал някоя глупост но до преди малко слагах камери в магазин на ЦБА и съм малко ефектиран .. обясняваики на собственика, че да наблюдава служителите си от дома си му трябва "такава и такава техника" по ефтина в случая дори и от неговия мобилен телефен, чуваики по късно зад гърба си една неприятна реплика .............. !!!
Еми съжалявам, - " МАИМУНИ НЕ СЕ ЛОВЯТ С ТРИЦИ !!! "

Написа samyil (www) на 03-May-2006 23:07


Обучението на клиентите е доста сериозна дейност, без която никой не може да си свърши работата. Всеки си блъска сериозно главата с подобни проблеми. Те и затова са клиенти, за да ги посъветваш като им отвориш очите и да ги насочиш какво искат, защо го искат и защо трябва ти да им го свършиш :-)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 04-May-2006 00:55


А не е ли това основното право на всеки клиент? Да получи това, за което си е платил и което право толкова често бива потъпквано от така наречените "изпълнители" без никаква компенсация. Декември месец, точно по коледните празници интернета ми изчезна за около две седмици. Всеки път, когато се обаждах за да получа поне някаква информация какъв е проблема ми се отговаряше еднозначно, че проблемът е известен и се работи по него, без да се конкретизира нищо. На следващият въпрос "Докога" отговорът всеки път беше един и същ "До края на деня". Доста дълъг ден се оказа...
Когато един изпълнител няма подходящо отношение към клиент не може да очаква и клиента да се държи добре с него. Най-лесно е да се търси вината в другите.

Написа Георги на 04-May-2006 10:51


Каква вина, заеби ги тия доставчици щом са толкова "кадърни". Аз говорех за съвсем друг вид отношения.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 04-May-2006 12:15


Малко встрани от темата, но към Георги@abv: ами и да ти бяха отговорили "изгорял е един какъв си модул на еди какъв си суич", ти ... какво? Виж за следващият ти въпрос съм съгласен, но пък първия ми се струва напълно излишен.

Написа Н.Пепелишев (www) на 04-May-2006 13:23


@ Георги
Нямах предвид конкретен коментар, а взаимоотношенията в обществото като цяло. :)

@ Н.Пепелишев
Обикновено когато човек знае какво е станало, сравнително точно може да си отговори и на втория въпрос. Говоря за нещо друго - че няма култура на поведение както при клиентите, така и от страна на хора, които наричат себе си "професионалисти".

Написа Георги на 04-May-2006 13:35


@Георги:

ако ти (частен случай) си с техническа грамотност и можеш сравнително точно да си отговориш на втория въпрос, след като получиш честен отговор на първия, то 99.9% от останалите клиенти не са. И поради тази причина и останалите 0.1% от технически грамотните хора получават този отговор "проблема е известен, работи се по отстраняването му". Мога още много доводи да изтъкна, защо смятам че не си прав когато започваш с подобен въпрос, но не е тук мястото и времето.

Написа Н.Пепелишев (www) на 04-May-2006 13:51


Съжалявам, че разширявам още малко off-topic-a.

@ Н.Пепелишев
След като задавам конкретен въпрос, свързан с обясняване на проблема се предполага, че имам някакви технически познания, а не съм просто поредният "натрапник" който ги отвлича от "важните" им занимания по задирянето на колежките в офиса. Това, че не могат да ми отговорят (или не искат) не говори никак добре за самите тях. Да не говорим за стандартните реплики, които се използват за "успокояване" на клиентите и които нямат нищо общо с истината. Защото е по-лесно да се каже "До края на деня всичко ще е ОК", отколкото да се опиташ да обясниш, нали? Съжалявам, но не съм отраснал на дърво и не обичам да ме правят на маймуна. Но наистина това не е мястото да го обсъждаме, затова спирам.

Написа Георги на 04-May-2006 14:20


Сряда, 3 Май 2006

Гледах Inside Man. Приятен филм, но нещо му липсва. Уж съспенс, уж не знаеш какво става и трябва да е интересно, а някак си се е получило тъпо. Гледах, гледах и в един момент реших, че даже и да спра да го гледам, все едно нищо не съм изпуснал. Може би не е бил момента за този филм.

Актьорския състав е добър, но историята куца. Филма става за домашно кино.

[ Коментари: 2 ]
Коментари

Inside Man е пълна американска глупост, макар че всички ми го хвалиха преди да го гледам, докато Five Fingers е съвсем друго нещо въпреки участието на Ryan Phillipe от O.C.

Написа Boris на 05-May-2006 06:59


Аз го изгледах на кино. Прав си - за домашно кино е по "на място". Именно актьорския състав не ми хареса. В смисъл - защо е трябвало да похарчат такива актьори като Клайв Оуен, Джоди Фостър и Уилям Дефо (за когото ми е най-криво) в толкова смотани и неразвити роли? Стояха като някакъв пълнеж, за да се прояви Дензъл Уошингтън.

Написа Борис Йорданов (www) на 08-May-2006 10:02


Четвъртък, 4 Май 2006

Всъщност не познах. Сутринта отивайки в офиса и чувайки как звънят телефоните на пожар нещо ми мина през главата, но чак след обаждането на chervarium ми светна червената лампа.

Вайкащите се клиенти и няколкото обаждания от мен към ключови хора ми оформиха картинката. Вярно, че информацията е малко, но факт е, че се е получило голямо осиране.

Първото ми предположение е, че сЪкЪ са се опитали да включат нещо от новата им "carrier grade class" техника и са loop-нали мрежата (както и очаквах). Впоследствие май се оказа, че всъщност не е било нова техника нещото, което пускали, а софтуер за управление и наблюдение. Друго, което чух е, че са прецакали управленията на шаситата. И последно чух, че са се оправдавали със скъсан кабел и че им бил забил някакъв gbic.

Разглеждайки подред горните слухове, най-вероятни ми се струват тези с новата техника и със софтуера за управление и наблюдение. Като ги знам как се изказаха за stp протокола и че искаха да пускат екстримския такъв (който изобщо не е подходящ за текущата топология на мрежата), нищо чудно да са почнали да цъкат в EPIcenter-а и да са омазали някои конфигурации. Съответно като знам каква боза е прословутия EPIcenter, оправянето след него отнема доста време. Това със забилите управления на шаситата звучи като изсмукано от пръстите по простата причина, че шаситата работят и без управления и със забили такива. При нас редовно забиваха и не ни е пречело. Последните оправдания за скъсан кабел и за повреден gbic няма какво да ги коментирам, от сто километра си личи, че са глупости. От един кабел и един gbic не може да падне цяла София /поне се надявам да не може де :)/.

Вероятно е някаква комбинация от горните, заедно с няколко часа вайкане, мотаене и чесане по главите, wtf?!?

Представям си като вземат да пускат нещо повече от софтуер_за_наблюдение/нов_влан какво ще стане. Клиентите пак ще запалят нашите телефони, а ние със съжаление ще им казваме, че не можем да им свършим работа, защото вече не сме ние хората.

Само ме е яд, че изпуснах 40 кинта. Като ще се учите на гърба на хората, поне да бяхте започнали от вчера, защото бях заложил, че тогава ще е първата издънка.

[ Коментари: 18 ]
Коментари

И все пак кои са сЪкЪ , скакаусите или с каквито и други кодови имена ги наричаш :)?
И друг въпрос , породен от чисто любопитсво , тоест 2 :
1. Какво е "шаси" на мрежов език?
2. Пример за софт , който наблюдава дадена мрежа?

Написа Николай (www) на 04-May-2006 20:31


Аз тъкмо преговарях за по-изгодни условия на Co-location-а ми и този срив в мрежата, дойде като манна небесна за извиване на ръцете на Evro.net :)

При тези хора техническото състояние на какъвто и да е datacenter изграждан от тях никога няма да е на ниво :(

Написа Мариян на 04-May-2006 20:52


1. Елементарно казано, шаси е нещо в което се слагат модули :)
2. Зависи какво искаш да наблюдаваш.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 04-May-2006 20:53


Какво разбираш под "управление на шаси"? Ако говорим за управляващ модул MSM 32/64/64i при 6808/6816, шасито със сигурност не може да тръгне без такъв модул. Виж, съвсем друг е въпросът, ако разполагаш с два и ти забие единия.

Написа Никола (www) на 05-May-2006 06:22


Не говоря за суичове, а за шасита с конвертори Raisecom и CTCU. Естествено, че ако на BD-то ти замине управлението и нямаш второ си загубен.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 05-May-2006 07:59


Според мен все още никой не е спечелил залозите защото са за 100% срив. Има време да го направят :) аз съм оптимист. сЪкЪ взеха да се потапят и те първа ще разберат че дъното не е гладко.
И да не си мислят, че някой друг им е сложил камъни! Заедно с морето и камъните са си техни!

Написа Георги Генов (www) на 05-May-2006 08:01


Залозите бяха за първа издънка и за съжаление това днешното си се брои (и то сериозно се брои). А за поставените камъчета, на онези в главата винаги им звучат Бийсти Боиз при проблеми (като на всеки дето се занимава с каквото не му е работата), така че водата в тоалетната да не им тръгне все някой друг ще е виновен /поне това очаквам да кажат и друг път се е случвало.../.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 05-May-2006 08:13


Аз пък взех, че уцелих точния момент, тъкмо си говорих с колегата по телефона, че новата фирма ще осере нещо и хоп ... На втора линия ме чака въпрос: Ти ли ми дръпна кабела :). Дано бързо успеят да се дотътрят с новата оптика, ще се радвам евротурци да олекнат с 3-4 клиента в района...
Само дето 6 часа трябваше да въртя палци като вързан, да живеят Wireless-ите прекарахме някакъв интернет по Backup-а :) и телефоните минаха в Cooling Down mode :).

Написа Трайчо Пулийски на 06-May-2006 12:13


Гледам сте заформили агитка :).
Само дето никой не е познал.
Ще ви дам един "хинт" (мразя чуждиците !!!!):
случката в Четвъртък беше в резултат на злоупотреба с между фирмено доверие.
Реално бяха изключени 90% от линиите ,които бяха свързани на един и същи тип конверторни шасита и отпаднаха 10/100М линии в една и съща минута в цяла София.
Интересното е че НЕ всички шасита от този тип бяха използвани, както и интересното ,е че НЕ отпаднаха по-новия тип шасита и още по интересното е че на някои "приятелчета" работеха конверторните платки макар и да бяха в същото шаси :).
Направете си изводите. Аз няма да се опрадавам за нещо ,което не е в резултат на моя или на колега грешка.
Просто интересите и парите са твърде много и като гледам се е оформила безпочвена PR кампания.
Тази мрежа е в резултат от труда на много хора (силно уважавам това!) и изглежда някой е решил да дърпа чергата към себе си в типчно балкански дух. Хубаво ама не и на гърба на новия екип!
Извнявам се пред всички клиенти че го допуснахме. Взехме си поука и като ще е на война да е на война както се казва :).
Само че ние сме белите рицари :).
Приятни огризения на кракерите :).
Благодаря им ,че ни помагат да се "учим".
До скоро и надявам се за добро.

Написа Ивелин Иванов (www) на 06-May-2006 14:14


Казах ви аз, че Бийсти Боиз с албума си Ill communication (no pun intended:) са им звучели в главите ама хайде :) Другият път измислете нещо по-добро.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 06-May-2006 15:05


Жоре, Жоре .. не съм те виждал в тази ти светлина, но нищо вече знам ;).
Много си оригинален и трябва да си слагаш "R"-чета след всяка реплика.
Да ти е честито името :).

Написа Ивелин Иванов (www) на 06-May-2006 16:18


Иво, това официално становище на сЪкЪ ли е или твое лично оправдание? :)

Има време за още по големи издънки аз съм оптимист. :)

Написа Георги Генов на 07-May-2006 07:02


Да виждаш някаде подпис и печат ? ;)
Приеми го като изтичане на информация ;).
Лека и полека.

Написа Ивелин Иванов (www) на 07-May-2006 08:06


Иво,
(надявам се нямаш против да ти викам по първо име, аз също нямам против, някой да ми вика на първо име и дори ник)
1-во мисля че си прекалил с четенето на Дан Браун. И след като това е изтичане на информация, нямаше ли да е по-лесно да кажете на клиентите си истината. Ценя истината повече дори от 24 часов "дроп". Този блог се чете максимум от 100 човека, от които може би 10-15 са ви клиенти. Ако разчитате на тези 15 клиента ... Лошо Седларов ... Лошо. А btw извини импулсивния ми първи пост. Вие сега навлизате в топологията на мрежата и т.н. логично е да имате проблеми, само дето 6 часа спиране на мен ми струва горе долу 150-200 лв от моя джоб, и в крайна сметка ще предпочета да работя с някой, който може да ми предостави тази услуга и не е нужно по телефона да ме лъже относно причината на проблема, даже ще се радвам въобще да не се чуваме по телефона, освен да ходим да пием бира ...
@Чорбаджийски: На чужд гръб и 100 тояги са малко. Според мен наистина малко прекаляваш със злобеенето. Разделили сте се, всеки по своя път, не обичам тази черта на Българина, а и аз сьщо не съм те познавал в тази светлина.

A--Viper

Написа Трайчо Пулийски на 07-May-2006 09:19


@Трайчо, извинявам се за дезинформацията от страна на колегите ,но ме разбери ,че положението е доста деликатно и те уверявам то е такова (не си измислям). Имам достатъчно логове и анализи.
Относно Дан Браун не съм го чел и съм уверен в твърденията си (понеже аз бях човека на фронта ;) ).
Прав си не е коректно тук да има информация а за клиентите да няма. Тя ще бъде оповестена утре. Извинявам се отново ,че се бавим толкова ,но и на нас не ни е лесно, разбери ме.
Относно скорощното ни поемане на мрежата, Трайчо ние я опознаваме от 1 година и бяхме доста наясно какво точно взимаме в ръце. Имаме натрупан опит, както и консултанти от няколко нива и е много малко верояно да допуснем глупава грешка. Уверявам те.
Затова не ни оправдава нищо и няма да се оправдавам.
Повтарям случилото се не е в резултат на наше действие ,а на злоупотреба с доверие и вече са взети редица мерки за това.
Аз съм реален човек с стационарен телефон ,мобилен телефон и социален живот. Ако настояваш можем да седнем да си поговорим и да ти покажа/демонстрирам каквото те интересува.
Благодаря ти.

П.П. Няма грижи да ме наричаш с малкото ми име :).

Написа Ивелин Иванов (www) на 07-May-2006 10:38


@Трайчо: 1. Доста повече от 100 човека са :) само уникалните IP адреси появяващи се тук (а знаеш, че те не означават много по отношение на читателите са над 1000 на ден). 2. Изобщо не злобея, дреме ми на гъзЪ и се забавлявам, когато неща които съм предвидил, че ще се случат се случват.

@Иво: Изучавате от една година? Пипате по нея една година? Мога ли да изпратя какво си написал на адвокатите на UX, сигурно ще им е интересно имайки предвид някои изисквания на бившите договорни отношения. И какво значи злоупотреба с доверие, ебаси?

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 07-May-2006 15:01


@Ивелин
Хахаха, ти ме уби моето момче, направо ме развеселяваш :"Приятни огризения на кракерите :)."
пише се УГРИЗЕНИЯ, ако това си имал предвид, щото другото идва от ГРИЗА - ОГРИЗВАМ, а надали младежите от Unixsol са ти гризали кабелите ;)
Послушай съвета ми - вземи прочети някоя книжка, някое речниче, обогати си общата култура, ще ти е полезно в живота занапред.
(давам ти и домашно - коя българска дума с 4 букви може да се напише така, че всичките да са грешни и пак да се разбере за какво става дума?)
@Георги - човека не може да пише, казах му го и преди, не му го натяквай, че ще вземе да му стане комплекс

Написа Gabo (www) на 08-May-2006 16:29


Габо, думата може да се напише с 5 /пет/ грешки. Ако е в средата или края на изречението, но я напишеш с главна буква. ;-)

Написа Коко на 16-May-2006 21:30


Петък, 5 Май 2006

Най-накрая намерих rsync сървър, от който да синхронизирам съдържанието на LinuxPackages.net. tg (шефа на сайта) още не ми е отговорил, но пък не виждам защо да не обявя неофициално огледало на LinuxPackages. Ще се синхронизира веднъж ден както и другите (Slackware и Slamd64). Ето данните, които ви трябват:

Below are the correct entries  for  Swaret or Slapt-get
conf files  for the new  mirrors. Please  change the XX
to the Slackware version  you wish to download packages
for. Supported version are 8.1 9.0 9.1 10.0 10.1 10.2
 
Slapt-get
SOURCE=http://mirrors.unixsol.org/linuxpackages/Slackware-XX/
SOURCE=ftp://mirrors.unixsol.org/linuxpackages/Slackware-XX/
SOURCE=rsync://mirrors.unixsol.org/linuxpackages/Slackware-XX/
 
Swaret:
REPOS_ROOT=UnixSol%http://mirrors.unixsol.org/linuxpackages/Slackware-XX/
REPOS_ROOT=UnixSol%ftp://mirrors.unixsol.org/linuxpackages/Slackware-XX/
REPOS_ROOT=UnixSol%rsync://mirrors.unixsol.org/linuxpackages/Slackware-XX/

[ Коментари: 4 ]
Коментари

Страхотно! Благодаря!!!

Написа иво на 05-May-2006 16:54


И аз благодаря много!

Написа Георги Христозов на 05-May-2006 21:20


Ееее , много лошо , че си сложил и слак 11.0 папките , тъкмо отварям миррор-а , гледам 11.0 папките и си викам лелей , излязъл е , сърцето ми затуптя бързо , отворих ги ... и нищо ;(

Написа Николай (www) на 06-May-2006 10:34


Ааа, аз нищо не съм слагал. Каквото пуснат отгоре, това е и при мен :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 06-May-2006 14:58


Събота, 6 Май 2006

Обещавам догодина най-накрая да ида на военния парад, за да видя на живо танк и военна техника /язък, че една година съм кибичил в родната казарма и не съм видял подобни екстри/ :)

Наздраве.

[ Коментари: 9 ]
Коментари

Честито !

Написа hp на 06-May-2006 08:44


Честито и от мен!

Написа Георги Христозов на 06-May-2006 09:30


Честито да ти е Името !

Написа Зденек на 06-May-2006 10:28


Честит Имен Ден, Жоро! Да си жив и здрав и с радост да продължаваш да носиш името си.

Написа krassyo (www) на 06-May-2006 14:43


Честит празник, всичко най-най!

Написа Жоро (www) на 06-May-2006 14:49


Честито адаш, тя военната техника е най-добре само по паради да се гледа ;-).

Написа Георги Гочев на 06-May-2006 16:57


Наздраве :)

Написа MacTeP на 06-May-2006 18:00


Честит да ти е именния ден. И наздраве ;)

Написа Мартин Душков (www) на 06-May-2006 18:48


Жив и здрав, само успехи и само нагоре

Написа Vladislav Dimchev (www) на 06-May-2006 20:16


Неделя, 7 Май 2006

Арената да не спряха да плащат, на който трябва, та им провеждат разни акцийки? То всъщност май за тях е PR акция, защото ги научиха цяла България, но тъй като не съм привърженик на конспирациите по ми се струва, че шефчетата на Славейков (на които Арената яко бърка продажбите) продължават със старите си номера с пращането на несебопъ. Или пак някой американски дрисльо от BSA или друга подобна хомосексуална организация е скръцнал със зъби и нашите наведени силно напред управници са заповядали провеждането на показната акция.

И последно, ало журналистите спрете да правите криви сметки и да повтаряте като папагали каквото са ви казали пресцентровете, ами помислете малко с гладките си мозъчета. Напънете си трите гънки и задайте някой умен въпрос, вместо да повтаряте като зомбирани, че три хлапета са ощетили някой си с "милиони евро". Ощетили са дедовия, че нема да може да си купи ново златно Ферари утре (старото се е изцапало), а ще трябва да почака до другия месец горкичкия (справка South Park).

Ай сиктир.

[ Коментари: 18 ]
Коментари

И междувременно "ъплоудер" се превърна в мръсна дума. Ебаси срама!

Написа krassyo (www) на 07-May-2006 23:45


Реакции от Весо, pro_01 и Антония:
http://hardtrance.blogspot.com/2006/05/blog-post.html
http://blog.thedezine.com/pro/?p=582
http://antonia.del.bg/2006/05/07/torr/

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 07-May-2006 23:46


@krassyo: то в главите на някои "интернет" е мръсна дума, какво остава за тия престъпници "ъплоадерите" :-)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 07-May-2006 23:47


То скоро човек ще го е страх да си качи снимка в пощата, че да не го арестуват за качване. :)

Написа gyx (www) на 08-May-2006 01:09


Хора, нямате ли си друга работа ами четете тия простотии.

Написа Sluchaen на 08-May-2006 12:15


Не ги четем, ама се случват. И когато има подобни простотии човек не може да остане безучастен.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 08-May-2006 12:34


Има предложение в личната карта да се вписва IP адрес , username на лицето.

Написа Живко на 08-May-2006 12:36


Бе кво се мъчат, направо всеки да си отдели по една седмица в годината за общественополезен труд, а за по-големите нарушители every year по месец ефективно в Пазарджишкия.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 08-May-2006 12:38


И малко коментари от Йовко, Владо и DreamKeeper:
http://yovko.net/?p=787
http://www.gerdjikovs.net/archives/2006/05/08/82
http://dreamkeeper.info/?p=402

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 08-May-2006 13:03


"Следим ИП адресите на потребители" олелелле , мен ми е чудно дали има изобщо кадърни хора сред журналисите , или говорителите на МВР , или както там се водят?Нали трябва да се симулира дейност пред европа , ще влезем и като почне якият шибинг ще видим ние :)

Написа Николай (www) на 08-May-2006 13:09


http://www.darik.net/radio_news/yavor_kolev.mp3

Класици!!!

Написа Angel на 08-May-2006 14:01


http://focus-news.net/?id=n482761

"Извършена бе внезапна проверка на компютърната среда на МФ и бяха унищожени всички открити файлове в нарушение на вътрешните правила."

Защо не прибират конфигурациите за "експертиза"? Защо унищожават доказателства, че и го обявяват публично? Нещо ми се струва, че се мери с два аршина.

Написа Angel на 08-May-2006 14:46


Ако изобщо е свършено какво и да е, щото това прес съобщенийце според мен е замазване на очите.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 08-May-2006 14:51


:) Един вид, девойката дръпнала последните епизоди на Prison Break примерно и като дойдат направо да ги търкам защото е нарушила вътрешните правила, а аз ще я накажа като институция в последствие. Може и съобщение да плясна в кварталният нюзрум.

Написа Angel на 08-May-2006 15:31


Жоре, не си прав за тва "every year по месец ефективно в Пазарджишкия." ша знаеш, държавата нищо лошо не ти е направила, такива съвети да и даваш. Който е минал през Пазарджишкия затвор, все после я партия прави, я нещо водата мъти - справка - Aхмед Дoган, Емил Кошлуkoв, д-р Петър Дертлиев и бая още народ. От де пари и кресла за всички ?

Написа Gabo (www) на 08-May-2006 16:36


Пак от http://focus-news.net/?id=n482761

"В съобщението на МФ се отбелязва, че би било редно да се провери цялостният списък на държавни ведомства за трафик на продукция, ако такъв съществува, и тогава да се извършва каквото и да е класиране на тези институции. Още повече в публикациите се прави опит да се внуши, че МФ заема първа позиция в представената извадка, въпреки че според същата, неофициално разпространена информация, на министерството се отрежда трето място по размер на генериран трафик."
Не ги набеждавайте така хората, не са на първо място :)

Написа Любо на 08-May-2006 18:43


Понякога ми иде да грабна пушката и да пуцам на воля ... Понякога ме е срам (всеки се сеща от какво )

http://www.youtube.com/watch?v=Vxi6NeMGiwU&search=pc%20drop

Написа Росен Недялков (www) на 08-May-2006 19:08


Aре още малко коментари по темата....
http://img305.imageshack.us/my.php?image=buahaha7si.jpg
и
http://standartnews.com/bg/article.php?d=2006-05-09&article=145669

wtf!?!?!??!

Написа jofcho на 09-May-2006 11:06


Понеделник, 8 Май 2006

Свалил съм целият първи сезон на Farscape и смятам да си го гледам с кеф. Дано не ми кацнат НСБОП на вратата, а ако ще кацат с камерите нека преди това се обадят да се приведа в приличен вид и да подготвя топли дрехи за 5 месечната ми дъщеря. Сигурно в ареста ще е студено ;)

Вторник, 9 Май 2006

Предистория: писмо от Computerworld, моят отговор, статията - страница 1 и страница 2.

=============

Здравейте г-жа Малцева, пиша Ви по повод статията "Сривовете на Интернета - види ли му се краят?", публикувана на 6 май 2006 г. във вестник Computerworld, за изготвянето на която проведохте свеого рода e-mail интервю с мен. Обръщам се директно към Вас, тъй като статията не е персонално подписана.

Безкрайно съм учуден как сте успели да опишете събития, на които съм бил пряк свидетел и въпреки това, четейки вашата статия, аз не успявам да разбера какво е станало, става или ще става.

Не очаквах от сериозно издание като Computerworld да публикува текст с толкова неясна хронология и очевадни фактически грешки. Заглавието, в стил "24 часа", търсещо сензация, също не ви прави чест с намеците за проблеми и незаконни действия, намекнати с подзаглавието "Юникс Солюшънс прекрати поддръжката на оптичната опорна мрежа на ЕСТНет, спрягат се теории за саботаж".

Но нека се върнем на хронологията. Започвате с описанието на "серия от сривове в Интернет-комуникациите в София, които са наблюдавани от миналия петък насам". Не знам вие какво сте наблюдавали, но на мен ми е известен един голям срив, които започна в четвъртък - 4 май 2006, около десет сутринта и беше овладян от екипите по поддръжка на София Комюникейшънс на същия ден вечерта след 18:00. Не знам кой ви е уведомил, че проблемът се дължи на отпадане на SDH линия на опорен доставчик, но по мое мнение сте била подведена. SDH линиите тук нямат никакво отношение и проблемът едва ли се дължи на тях. Носят се слухове, че сривът е предизвикан от новия екип по поддръжка на MAN София, след като са опитали да пуснат неподходящ софтуер за наблюдение.

Говорейки за новия екип, навлизаме и в следващия абзац на вашата статия, в който се пише за предаването на управлението на MAN София от Юникс Солюшънс на собствениците й София Комюникейшънс. Да, такова предаване бе осъществено, но тук има груба фактическа грешка. Предаването бе осъществено с подписан двустранен протокол и предаване на цялата техника, както и паролите за достъп на 27 април 2006 г. (четвъртък), а не на несъществуващия петък - 26 април (според календара - сряда).

Съобщавайки за двете несвързани събития - предаването на мрежата и последвалите проблеми с нея, по начина, по който е направено, е меко казано подвеждащо. Хронологията е следната:

  1. На 27 април 2006 (четвъртък) Юникс Солюшънс предава мрежата на София Комюникейшънс.
  2. Според вашия текст "от миналият петък насам", тоест от 28-ми април 2006 г. се наблюдават проблеми с Интернет комуникациите.

Така изложени фактите, доста по-ясно отразяват реалните събития.

По-надолу текстът се позовава на моите думи, с които в отговор на Ваш въпрос "защо е прекратен договора" съм отговорил, че причината е финансова. Господин Владо Райков, в качеството си на управител на София Комюникейшънс, се е съгласил с мен. Четейки по-нататък и прескачайки някакъв скандал, който съществува само във въображението ви (но за това по късно), казвате че с г-н Райков имаме единодушие и по въпроса за големината на мрежата, и по текущите проблеми като влизането в шахтите на БТК и недостига на капацитет по основните линии. Самият г-н Райков твърди, че ще увеличат капацитета на основните си трасета на 10 Gbit/s заради искания на клиенти. След като сами сте написали твърденията на двете страни не виждам как стигнахте до извода, че "единственото нещо, за което двете страни са единодушни, е безспорно големият мащаб на мрежата".

Не разбирам какво визирате с така наречения "скандал"?! Мисля, че ясно ви казах в отговора на ваш въпрос, че писанията в личния ми блог на 1-ви април трябва да считате за художествена измислица и по никакъв начин не са свързани с реални събития и хора. Ако считате, че от една първоаприлска шега може да правите сериозни изводи, толкова по-зле за читателите Ви, които биват подвеждани.

Изявленията на г-н Тотин от България Онлайн нямах намерение да коментирам, защото не знаех, че същият има отношение към "Сривовете на Интернета". Доколкото става ясно от написаното, България Онлайн като клиент са имали проблеми май с поддръжката на MAN София през миналата година. Проблемите са били разрешени и дори според г-н Тотин са били приети препоръки за подобряване обслужването на клиентите. Ако това е вярно, очаквам да ни изпрати проформа за оказаните услуги по обучението на нашия екип. Редно е, ценните му съвети и задълбочените му познания в управлението на MAN, да бъдат щедро възнаградени.

Неясно също е, защо всъщност споменавате Софиянет? Софиянет са един от клиентите на MAN София и факта, че са увеличили капацитета си едва ли е свързано с темата на статията. Би било свързано ако София Комюникейшънс чрез Софиянет навлизаха в бизнеса с доставка на Интернет. Това наистина би било новина за многобройните клиенти на мрежата, защото евентуална появата на конкурент от ранга на София Комюникейшънс в ISP бизнеса ще бъде сериозно събитие.

В заключение искам да се позова на малка част от писмото, с което пожелахте мнението ми относно предаването на работата по MAN София, цитирам: "Нямам желание ние като медия да се заяждаме с когото и да било или да обвиняваме някого за нещо. Искаме обективно да представим събитията и гледните точки по тях".

Парадоксално е след подобни твърдения, да излезе статия, в която се говори за никога не състояли се скандали, да има груби фактически грешки, да се цитират анонимни "специалисти по системна админстрация" и да се намесват незапознати хора и несвързани с темата събития. Управлението на голяма мрежа не е лесна работа и хвърлянето на обвинения с лека ръка със сигурност не прави чест на Вас и на Вашето уважавано издание.Най-малкото е неетично да се подвежда читателя, като се пише за саботаж и се търси евтина сензация!

С уважение:
Георги Чорбаджийски

П.П. Нямам нищо против този текст да бъде публикуван на страниците ви непроменен.

========

Продължението утре.

[ Коментари: 7 ]
Коментари

абе как не те е срам бе не стига че хостваш "нелегален" софтуер "unixpackages" ами и противоречиш на експерите на тази медия.

не те е срам!

сега ще се появи и Д.Б и ще те разконспирира.
ужас!

Написа guzominik на 08-May-2006 23:53


Защо ли си мисля , че идните дни ще бъдат интересни? :)

Написа Николай (www) на 09-May-2006 06:20


Да им се невиди и професионалистите, реших да се абонирам за да видя тази статийка, а то :

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /var/www/sites/COMMON/view/header_print.inc.php:3) in /var/www/sites/publisher/abonament.php on line 109
Яка и уважвавана фирма :)

Написа лъчо на 09-May-2006 07:14


Жорооо, Жорооо, на 100 години ша станеш, а не можа да се научиш с журналята да се не разправяш. Текста написан на Word да им дадеш, на CD записан - пак ще намерят начин да го окепазят и осерат. Нали това са учили (които са учили де), не как да предлагат факти, а да ИНФОРМИРАТ, т.е - да представат на читателя/зрителя/ мнението си за неща които изобщо не разбират.

Написа Gabo (www) на 09-May-2006 14:29


Журналистите ще ни вземат хляба... Все по-добри стават...

Във връзка с акцията "Излови ъплоудъра":

1. "Обемът от 411 терабайта се равнява още на 100 хиляди DVD-та или на 68 хил. песни, изчислява "Дневник"."

Иначе казано - песен = 1,47 DVD или песен = 6.4 GB
Евалла... Трепач трябва да е качеството...

2. "...15 ТВ на 350 ДВД-та и СД-та..."

Искам този алгоритъм за компресия, както и декомпресиращия софтуер на Службите.

3. "...... На компютъра на малолетния пират, известен с псевдонима Кевин, намират 4.5 терабайта информация..."

Някой да знае откъде Кевин си е купил такава конфигурация за вкъщи? Искам и аз такава... Обещавам доживотно безплатно дисково пространство за този, който ми я осигури, както и за неограничен брой членове на неговото семейство...
На мен остатъка по дисковете ще ми стигне доживотно...

--------------------------------------------

Не знам дали има такава държава, ама такава джурналистика няма никъде...

Написа Б. Величков на 09-May-2006 20:51


Я да видим сега какви са ги надробили от IDG:
http://news.idg.bg/?call=USE~newsmsg;&t=idgbg&msgid=29608

За бога братя, всички на оружие и са фанете здраво за... IP-то си, ако може и за некое друго докат' има време.

Дет' са вика, ако имаш 2 IP-та, вземи поне още 2 от ближните си (ей тъй да има, за черни дни).

Аман...

Написа Емил Димитров на 11-May-2006 13:17


Чудя се за какво вземат заплати тези драскачи?Не мога да ги нарека писачи,защото не могат да пишат.Журналисти въобще не ги именувам,поради това,че не могат да "свържат" свястно едно изречение.
Започвам да си мисля,че за подобни "разсъждения" им е специално заплатено."Намирисва" ми на поръчкова статия.Знам,че повечето им колеги са способни и редовно бълват подобно "творчество".Но от техническо издание си мислех,че е немислимо подобно неморално поведение.
Съгласен съм 100% с коментара на Б. Величков,като знам какви инженери-специалисти се навъдиха(виждал съм ги такива колеги,колко знаеха и как си вземаха, или по-точно им даваха изпитите).
Няма смисъл повече да си хабя епидермиса по пръстите да ви пиша за "тези хубавци".Не заслужават такава жертва.!

Написа Г. Петров на 03-Aug-2006 05:07


Сряда, 10 Май 2006

Продължение на вчерашната ми комуникация:

Maria_Maltseva@idg.bg wrote:
Здравейте, г-н Чорбаджийски!

Безспорно грешката е налице. Действително 26 април бе сряда, а не петък, както е написано в статията, за което дължа извинение на всички читатели и в частност на Вас самия. Дълбоко съжалявам за грешката! Корекция на сгрешената дата ще публикуваме в следващия ни брой.

По останалите ви забележки мога да кажа, че наше задължение е да представим всички възможни гледни точки и събития, свързани със случая, по който пишем, което сме и направили. Което касае Вас самия - вашите думи бяха цитирани дословно, както впрочем и тези на останалите изказали се в статията. За читателите остава да преценят кои факти с кои имат връзка, дали наистина е имало скандал и кой е виновен и кой потърпевш, както и да си си направят изводите на база на информацията и изказванията. В този смисъл, мисля, че спазихме и правилото да не се заяждаме и обвиняваме когото и да било за каквото и да било.

Здравейте отново.

Напълно съм съгласен с вас, че е Ваше задължение да отразите всички гледни точки. Не оспорвам и факта, че сте цитирали абсолютно точно моите отговори, дадени на въпросите Ви относно предаването на работата на София Комюникейшънс АД.

Имам против описването на несвързвани събития с цел да се представи на читателя ситуация, която реално не е такава, а също и обърканата хронология на изложеното. Първо говорите за проблеми, след което, че мрежата вече е предадена едва ли не със "скандал" между страните, от което читателя остава с впечатление, че проблемите са свързани с Юникс Солюшънс ООД.

Фактът, че София Комюникейшънс АД има проблеми след поемането на мрежата по никакъв начин не е свързан с предаването й от страна Юникс Солюшънс, въпреки подвеждащото заглавие на статията и твърденията на "анонимни специалисти" в нея. Ако някой от тези специалисти застане публично зад думите си, с удоволствие бих дискутирал с него защо смята, че уважавана фирма като нашата, би се занимавала с инфантилни и престъпни действия спрямо хората, с които лоялно сме работили четири години.

В този смисъл не бих определил едно такова отразяване на събитията като "липса на заяждане и обвиняване на когото и да било". Мисля, че е безотговорно в статията ключовите думи да са "проблеми", "скандал" и "саботаж".

Именно затова смятам, че публикуването на предишното ми писмото на страниците на Вашия вестник, ще допълни представата на читателите за събитията през последните седмици. То е необходимо уточнение към статията, която сама по себе си е некоректна и уронваща престижа на Юникс Солюшънс ООД.

[ Коментари: 5 ]
Коментари

Смяташ ли да ги съдиш, ако ти откажат право на отговор?

Написа Дончо (www) на 10-May-2006 18:36


Като ти омръзне да спориш с радиото, Жоро, спомни си за един добър метод на защита, приложен преди няколко години пак срещу един 'ощетен' и множество 'неразбрали журналя', които били 'длъжни да информират хората' :) И знаеш какво да правиш (мисля че едно шише ще стигне )

Написа Gabo (www) на 10-May-2006 18:38


@Дончо: Не, изобщо не смятам да правя нищо подобно. Съд и подобни работи не с решение на нищо. Достатъчно е, че отговора ми го има публично и човек ако реши може да прочете и моето мнение към статията. Естествено бих се радвал ако публикуват първото или второто ми писмо, но честно казано не храня големи надежди.

@Габо: Бутилки трябва да се трансферират в нечия посока :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 10-May-2006 19:08


Мария е много съвестен журналист. Ако имаш някакви проблеми само ми драсни.

Написа Мариян на 11-May-2006 05:27


@Мариян: Нямам проблеми, дискутираме си.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 11-May-2006 07:09


Четвъртък, 11 Май 2006

Пичовете в torrents.linkos.bg определено искат ми свърши мястото на харда, след като днес пуснаха трети и четвърти сезон на Farscape. Вече разполагам с всички серии от първи до четвърти. Кога ще изгледам четири сезона по 22 серии изобщо не ми е ясно. Дотук са приблизително 58 часа само гледане, ако не броим ядене, спане, сране и малки почивки. С тях, за да изгледам всичко ще отидат поне пет дни плътно гледане по 16 часа на ден.

Трябва ми отпуска.

Петък, 12 Май 2006

Случайно реших да видя как изглеждат сайтовете на големите вериги от магазини в България и съм направо ошашавен от това, което видях. Очаквах сайтове пълни с подробна информация за продукти и цени, а попаднах на места, които трябва да се дават за пример как не се правят сайтове.

Започвам с Метро.

Още в началото на www.metro.bg е направена невероятната глупост да се ползва JavaScript за да се вмъкне в документа html код за frameset. Евала, мислех си че съм видял доста неща, което "уеб програмист" може да измисли, но това е нещо ново.

Втората уникална олигофрения в този сайт е липсата на каквито и да е връзки указани с A таг. Вместо общоприетите връзки се ползват onMouseClick събития върху клетки от таблица и съответно JavaScript функция за извикване на страниците. Най-отгоре в header частта, гордо е записано желанието роботите на търсачките да посещават този сайт през ден и да го индексират. Какво точно ще индексират при използваните трикове изобщо не ми е ясно. Препоръката ми за програмиста измислил тази страница е, веднага да се ориентира към трепанация и вазектомия.

Продължавам с другите големи - Била.

Отваряйки www.billa.bg съм изпратен страницата www.billa.bg/nocookies.asp. Вярно е, че не приемам кукита по подразбиране, но начина да ми се съобщи този факт е супер умен, няма що. Поне да бяхте сложили връзка към сайта, за да не се налага, когато си включа кукитата, да трябва пак да пиша billa.bg или да трия nocookies.asp от адреса. Да не говорим, че текста на nocookies.asp е немски, който език аз много го шпрехам.

Ползват Oracle и тук-там /да не кажа навсякъде/ имат сериозни проблеми с SQL Injection. Въпрос на време е някой да си напише името на сайта им.

И на двата сайта (WWW.metro.bg! и WWW.billa.bg!) единствените цени, които има са за някои промоции. Няма списък на продуктите, които има в магазина, няма информация за цените, няма наличности, няма нищо. Предполагам, че не е трудно при ползването на бази данни, в които следят къде какво имат, информацията да бъде представена на сайт, но явно за пишещите с разширение ASP това е непосилна задача.

Строителните "хипермаркети" също не са в добра форма. На praktiker.bg едвам са успели да сканират брошурата си, а Бриколаж в момента конструира сайта си на чудният домейн mr-bricolage.bg. Докато уцеля как се пише името на сайта, направих четири или пет опита (едва ли някой ще е толкова упорит като мен).

Горе-долу добрите примери (на фона на горните са супер!) как трябва да изглежда сайт на голям магазин са Como, Техномаркет (макар че са ми кафявия списък) и Технополис. Информация за продукти, цени, категории, търсене и т.н. Не е чак толкова трудно, а?

[ Коментари: 28 ]
Коментари

а какво е общото между трепанацията и вазектомията? префронталната лоботомия няма ли да свърши същата работа :о)

Написа Nick Angelow (www) на 12-May-2006 11:03


Трепанацията е с цел да му се налее акъл в главата, а ако е неуспешно се пристъпва към вазектомия, за да не може да предава "знанията и уменията си" на поколенията :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 12-May-2006 11:12


Не знаех, че Como имали сайт. Търсих сума ти време нормален сайт за мебели, където да не си играят на жоманка и да крият цените.

Написа Ростислав (www) на 12-May-2006 11:50


Адреса на Метро не е http://metro.bg/ а
http://WWW.metro.bg/

Написа Случаен на 12-May-2006 16:43


Брех, а metro.bg кво е? ВеВеВе. е малко 1995 не мислиш ли?

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 12-May-2006 18:07


ами при мен metro.bg ми дава че не може да намери адреса. редовно срещам такива 'майстори' които си настройват адресите да отговарят само на www.nestosi.com но не и на nestosi.com.
да не би само при мен да дава така?

Написа Случаен на 12-May-2006 21:44


gfmac:~ gf$ host metro.bg
gfmac:~ gf$ host www.metro.bg
www.metro.bg has address 164.61.196.83

Интересно. Май си прав, че тези селяци метро нещо не са в час. Явно операта, която ползваш като не намери сървъра не пита за www.XXXXX, както прави Firefox-а ми.

Ще трябва да поправя връзката по-горе.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 12-May-2006 22:08


billa.bg са същите, вчера с konqueror не ги намери въобще, с www стана :)

Написа Красимир Казаков на 13-May-2006 06:09


И при мене Mr. Bricolage беше зор докат го уцеля. Накрая ми писна и пуснах Google.
Метро си го заварил много по-добре от преди 1-2 години :)

Написа cable на 13-May-2006 17:59


Жоро, като си подкарал в тази посока, думичка "оказани" няма - пише се "указани".
Може би си искал да кажеш "омазани" ;-)

Написа В. Василев на 13-May-2006 18:11


Чудех се дали правилно я пиша и в крайна сметка съм я объркал :) Но наистина напомня за Омазани.

А билла са същите селяни като метро що се отнаяся до ДабълЮДабълЮДабълЮточка...

root@host:~# host billa.bg
billa.bg mail is handled by 100 sofia.digsys.bg.
billa.bg mail is handled by 200 varna.digsys.bg.
root@host:~# host www.billa.bg
www.billa.bg has address 193.83.204.85

И на тези идиоти трябва да поправям връзката.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 13-May-2006 19:48


Чак сега забелязах какво пише най-отдолу на сайта на mr-bricolage.bg :)

© 2007 Mr-Bricolage.bg

хората явно живеят в бъдещето, или смятат да го пускат през май, но догодина :)

Написа Красимир Казаков на 14-May-2006 04:38


Ето ги и другите продавачи на нови технологии:
http://WWW.germanos.bg
на http://germanos.bg Opera дава грешка...

Написа Кирил на 14-May-2006 17:24


Не можах да направя "връзка с технологията", защото нямам flash и javascript, за да цъкна на "skip intro", на сайта www.germanos.bg. Поредните идиоти с asp разширения...

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 14-May-2006 20:13


asus.com:
Under Construction
www.asus.com - това вече е друго.

Написа cable на 16-May-2006 18:30


Имам чувството, че някои хора не са наясно за какво служи МХ записът в днс-ите. :-D

Написа Коко на 16-May-2006 21:53


@коко: много такива ги спасява, че ако няма MX запис за домейна MTA-то пита за A запис и се опитва да се свърже към него.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 16-May-2006 22:15


То дори и "Доставчика на Доставчиците" (БТК) не може да се намери ако не му забиеш трите W.

ivailo@router:~$ nslookup btc.bg ns.btc.bg
Server:ns.btc.bg
Address: 212.39.64.18#53

*** Can't find btc.bg: No answer

Дори техния NS не знае какво е това btc.bg.

Написа Ivailo Kotev на 18-May-2006 20:53


Sorry за закъснелия коментар. Значи викаш Техномаркет ти бил в кафявия списък. Не знам защо, ама не се учудвам.
Я сравни страницата им с тая: http://mediamarkt.de/ - като че ли има тънка, но ясно доловима прилика, а?

Щом като един дизайн не са се сдържали да откраднат, каква ли им е търговийката?

Написа Emil Petrov на 27-Jul-2006 13:51


abe saitovete na METRO i PRAKTIKER moje da ne sa kato na tehnomarket ama kato ne ste na qsno s mnogo ne6ta nedeite da pluete be.I mejdu drugoto v METRO se raboti za po priqten i lesen za upodreba sait

Написа vlado на 04-Aug-2006 11:43


Може да не разбираме, но разбираме поне дотолкова, че да пишем на български и да не правим подобни ужасяващи сайтове.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 04-Aug-2006 12:53


@vlado
Кой са тези "много неща" с които не сме наясно? Просвети ни, моля те.

Написа Георги на 04-Aug-2006 20:53


www.como.bg си имат вече и онлайн магазин ?! Пък и цялостната визия е сменена - може би трябва да направиш update на списъка си :)

Написа Миро на 24-Oct-2006 08:16


Tq i targoviqta im e tolkova dobra,ama bulgarina se lazhe po promociite im .

Написа Balimezov на 06-Jun-2007 08:09


Do CENZURA;Cenzurata e zabranena s zakon v Bg./ne darzha da mi publikuvate mneniqta/

Написа Balimezov на 06-Jun-2007 08:11


Балимезов, духай супата. Това е моето място и ще давам тук да пишат само аз който реша.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 06-Jun-2007 08:33


Чорбаджи.аз дали ще духам супата или не-незнам,ама като ти гледкам сайт4ето-гола вода си!

Написа Балимезов на 28-Aug-2007 14:42


Баси два месеца ли трябваше да измислиш отговора. Евала :-)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 28-Aug-2007 17:33


Събота, 13 Май 2006

Продължение на комуникацията ми с ComputerWorld:

Subject: Re: Статията "Сривовете на Интернета ....
From: Maria_Maltseva@idg.bg
Date: Fri, 12 May 2006 18:33:53 +0300
To: gf@unixsol.org

Драги Чорбаджийски,
проблемите, за които говорите в писмото си, са свързани толкова с Юникс Солюшънс, колкото и със София Комюникейшънс. За всички Интернет-потребители в столицата бе видно, че София остана - къде частично, къде изцяло - без комуникации непосредствено след промяната на отношенията между двете фирми. Каква, колко силна е връзката между събитията, и кой е виновен и кой не - оставили сме всеки сам да преценява.

Както Ви обещах, в предстоящия брой е публикувана корекция на сгрешената в статията дата, което изчиства объркването и изяснява хронологията на събитията. С изяснената последователност става видно и това, което отблеязвате, че "че София Комюникейшънс АД има проблеми след поемането на мрежата". Изводите отново всеки прави сам за себе си.

Като цяло, при положение, че в столицата имаше неколкократни сривове на Интернет-връзките и се изказаха толкова много остри думи - и от Вас самия, и от други, не виждам какво по-добре описва ситуацията и възникналото напрежение от думите "проблеми" и "скандал". Това е така и щеше да бъде по същия начин и ако с проблемите бяха свързани кои да е други компании от сектора. Не смятам отразяването на проблемите в бранша, които касаят целия бизнес в столицата, за "безотговорно". Що се касае до имиджа на Вашата компания, отново почертавам - сме оставили фактите да говорят сами за себе си.

С това приключвам коментарите по въпросната статия.

Този път няма смисъл да отговарям. Прав беше Габо като ми написа, че да спориш с журналята е все едно да говориш на радиото. Едно си баба знаЯла, едно си баба баЯла. Щом имало разделяне и после проблеми, значи имало скандал. Желязна логика, няма що.

Здраве да е, добавям си към приключенията Саботажи, маботажи. Ясно, че в изданието на IDG няма място за моята част от историята. Достатъчно ми е, че тук четат доста хора пък и Google ме обича.

С удоволствие ще давам връзка към "маботажите" на всеки, който си мисли, че правдивото отразяване на събитията е изискване към статиите в беге пресата и в частност в ComputerWorld.

Съдейки от цялата история, имайте предвид, че каквото прочетете в ComputerWorld, то в RealWorld нещата може да не са такива, каквито ги пише там.

[ Коментари: 10 ]
Коментари

Абе ша додеш ти на моята, ама .... още малко тряя ти уври кратуната :)
Тва журналист и на снимка да го видиш - пак тряя го биеш - файда нема, ама поне удовлетворение някакво получаваш ;)

Написа Gabo (www) на 12-May-2006 19:58


Статията е поръчкова. Не очаквай да напишат истинско опровержение или да ти дадат трибуна. Журналистите са една от най-нискообразованите и деградирали прослойки в обществото - някъде близо до таксиджии и тенекеджии. За такива само бой, псувни и правене на мръсно. След като сами са избрали да бъдат такива, да си носят кръста!

Написа Beco (www) на 13-May-2006 07:33


Понеже ми е писнало и на мене от такива заглавия, статии, репортажи и всичко в медиите, реших и аз да се включа. Ето заглавието на една възможна статия във вестник "Четвърта Власт":
Журналистическите безумия - види ли му се края?
Мария Малцева не даде право на отговор на unixsol, спрягат се теории за възможна корупция и/или профанизъм.

А и ако се замисли човек при положение че unixsol са направили и подържали такава мрежа еди си колко време(години) евентуален саботаж с негативни последствия от един ден е нищо. Ако трябва да сключвам договор, ако всичко друго е наред, и все пак има евентуална възможност за толкова мъничко саботажче(важно е да е мъничко) не бих се замислял. Смисъл че един ден е нищо на фона на годините работа на дадената мрежа.

Написа whoever на 13-May-2006 11:06


Според мен не бива да се примиряваш. За Мария Малцева това, че едно събитие се е случило по-рано от другото е достатачно да го обяви за причина за второто. Аз тази сутрин бих кафе и сега ме мързи да дишам. Сигурно трябва да напиша статия някъде, че кафето прави хората по-мързеливи. Непрофесионалната журналистика настрана, според мен не може да оставяш когото и да било да пише каквото си поиска за компанията ти.

Написа Петя (www) на 14-May-2006 16:14


Хммм...тука се получава нещо от рода на Жоро срещу всички...с такова впечатление оставам,гледайки от страни на нещата.В смисал не те познавам лично,но се зачетох в разни статии из блога...след 2-3 дена четене,всеобщото ми впечатление остана:щом на Жоро му накриви някой нещо се почва голямото плюене...ама няма значение от коя сфера на живота,било то автомобилни производители,технически сервизи,сайтове...и не знам още какво,но във всички свери от живота Жоро винаги е прав..." Споменаваш фирми,и дори компании които се ползват с благоразположението на масите дори не само в България...замисли се,това не са го постигнали с некачествени ускуги...

Написа Юзър на 14-May-2006 16:37


Петя, съгласен съм, че не трябва да се примирявам. Чела си предполагам какво писах на госпожата, видяла си и какво тя ми отговори. Е от тук нататък, какво повече да направя. Едва ли ще ида с плакати пред издателството :) Нека историята да служи за пример.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 14-May-2006 16:41


@юзър: Който го може, го може :) Къде видя плюене в гореописаната случка? И къде ги тези силно уважавани и успешни фирми в България? А мнението ми за разните анонимнци, които даже нямат доблеста да застанат зад думите с името си, сигурно си го знаеш (здрасти office1.sofiacom.bg, вие ли сте уважаваната фирма? Да пишете анонимно тук и там, официална политика ли е или има и нещо друго....?).

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 14-May-2006 16:46


Не те имам за глупав най малкото,зада предположа,че няма да ми видиш адреса,не си пиша името,защото няма никакво зачение-не се познаваме,и не сме се виждали никога,освен това далече не визирах тази фирма.Пределно ясно ми е,че адреса ми е достатъчно видим,не съм се и страл да го крия ;)

Написа Юзър на 14-May-2006 16:59


IDG Bulgaria не бяха ли част от световната верига IDG - защо не ги наредиш супер-грубо пред големите шефове, спомени няколко пъти думи като "скандал", "злепоставяне", "дело" и може да има някакви последствия?

Написа Васил на 15-May-2006 06:40


Жоро, не си прав. По-точно в това искаш да се махнат думичките "скандал" и "саботаж".
В крайна сметка, авторите на статията радухват скандал - значи такъв има. Те имат теория за саботаж - значи такива теории се спрягат. Е какво тогава, къде видя нещо неправилно в статията :))))

Написа Йордан на 15-May-2006 07:10


Неделя, 14 Май 2006

Chaos е поредния филм за хитри банкови обирджии с разните му там обрати на действието и неочакван (не особено) край. Интересен тук е актьорския състав в лицето на Джейсън Стейтам и Райън Филип. Като цяло филмчето го бива, макар че на моменти сценариста се е чудел как да свърже краищата на историята.

Слагам му оценка равна с тази на Inside Man.

Понеделник, 15 Май 2006

Още една причина да не гледам НоваТВ е, че глупаците от ВипБрадър и другите лешпери около тях ги разкараха из всяка игра и предаване на телевизията като мечки на показ. Толкова ли се свършиха интересните хора, че въртят все едни и същи /смотани/ муцуни.

И защо Райкова може да взема 75 бона от Нова, а чичето дето навремето изкара сто бона в Стани Богат не му ги дадоха, защото дъщеря му работела в телевизията? За някои може, а за други не, а?

Милата Венета със 75 бона щяла да си купи апартамент. С тази смешна сума как смята да успее да изпълни мечтата на всеки селянин за апартамент в София, хич не ми е ясно.

[ Коментари: 4 ]
Коментари

Абе все ще и стигнат парите за апартамен не забравяй, че и от стани космат както аз му казвам спечели 500лв. ==).Но нова телевизия си доказаха през годините, че дават награди само на техни хора.В Big Brother 1 ако съм прав се извадиха доказани факти, че сценаристите и Ники Кънчев са били лятото на почивка в хотела на победителя(лятото преди да започне BB).Но в среавнение с другите телевизионни програми Нова най ми харесват защото са подписали договори за най-големите REALITY шоута по света както и по други причини

Написа Александър Рачев на 16-May-2006 19:12


Защо ги показват ли? Защото са сключили договори и сега ще ги развеждат като маймунки на синджир по всичките си предавания.

Написа Коко на 16-May-2006 22:00


Adobe са изкарали някакъв нов продукт за обработка на цифрови изображения - Adobe Lightroom. Засега е само за Mac, за в бъдеще ще има и Windows версия, а да се надяваме, че и Linux няма да бъде подминат (едва ли ще е толкова трудно прехвърлянето от Mac на Linux). Ето препратка към представането на страницата на O'Reilly Digital Media и още една за сваляне на beta версията за Mac:

http://digitalmedia.oreilly.com/lightroom/
http://labs.adobe.com/tec hnologies/lightroom/?sdid=ERSL#

Георги, ако имаш време и желание, можеш ли да пробваш този софтуер и да споделиш впечатленията си.

Поздрави,
Емил

Написа Емил Димитров на 17-May-2006 10:08


Ами те са точно това... мечки на синджир (макар че сравнението е неблагопроятно за мечките), клоуните, идиотите, смешниците и пр.
Какво можем да кажем по темата освен "изключи си телевизора?"
Има единици предавания и програми, които да си заслужават и стават все по-малко и по-малко... което е твърде тъжно.

Написа Eneya (www) на 17-May-2006 14:26


Вторник, 16 Май 2006

Тази година будките за сладолед, които са покрай офиса предлагат страхотни вкусове. Хитреците са ги разположили от двете страни на Витошка и ме хващат и сутрин на отиване към офиса и вечер, когато си тръгвам.

Обикновенно си вземам от всички видове розови и лилави топки. В последно време се хвърлям и на жълтите, заради крем брюлето и някаква плодова благина. Кефят ме също пъпешовия и някакъв френски с парченце желирани плодове. Кафяв сладолед мразя и никога не си вземам, защото обикновенно е горчив и неприятен. Какъв е смисъла да ям СЛАДолед, като ще е горчив, ебаси.

Сряда, 17 Май 2006

Обнових ядрата на няколко забравени машини в офиса и добре, че имам физически достъп до тях, защото обърках настройките и съответно машините не се стартираха :)

[ Коментари: 4 ]
Коментари

Познато, познато, да видиш на мен как ми е с твоя счупен скрипт ;)))

Написа Gabo (www) на 22-May-2006 17:35


На крив Габо, скрипта му пречи! При мен си работи бе, нали знаеш ;-)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 22-May-2006 18:12


Скрипта е добър, вече втора година го ползвам върши добра работа (от време на време треа се сещам, че трябва се добави нещо де cairo де някои друг либ) ама ще бъда благодарен да ме светнете slack_build.sh да не ми прави 1-вото и 2-рото исо по големи от 700 МБ .. :)

Написа Samyil (www) на 22-May-2006 19:41


Дръпни си последната версия. Винаги когато се появят проблеми я поправям.

http://mirrors.unixsol.org/slackware/current-isos/slack_build.sh

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 22-May-2006 20:42


Четвъртък, 18 Май 2006

С едно гласуване за Евровизия наруших две от моите правила - да не пращам sms-и за глупости и гърци пари от мен да не видят по никакъв повод.

Не успях да издържа и гласувах за Латвия и за тяхната забавна песен "We are the winners of Eurovision (Vote for the winners!)!" /това е кажи-речи целият текст/. Не може да не се оцени гаврата, която са си направили с конкурса.

Останах сериозно объркан по отношение на регламента за класиране на финала пък и тъпите водещи бяха твърде заети да плещат идиотизми, за да обяснят на драгия зрител. Може и да ги е било срам, защото регламент е така направен, че случайно класиране на разни песни като нашата просто няма как да се случи.

Ето как се класират 24-те песни за финала:
- десет - получилите най-много вот на полуфинала;
- четири - най-големите страни в европа (Великобритания, Франция, Испания и Германия);
- един миналогодишен победител;

Тоест при цялата процедура се оказа, че от 28 участници ние сме в четирите отпаднали песни. Мани бегай, излагация голема.

[ Коментари: 3 ]
Коментари

Жоро, да не би да смяташ, че песента си я биваше? Особено с тоя, Васил ли се казваше? Тоя с роклята, бе!

Колкото до четирите "задължителни" участнички... тва пък що?! От какъв зор?

Днес по ДАРИК имаше интересно, иронично коментарче по темата. Няма как да не се съглася с тях. ЕВРОВИЗИЯ смърди.

Друго си беше "Мелодия на годината", а ;) ?

Написа Дончо (www) на 22-May-2006 15:10


Песента горе-долу ставаше (беше по-добра от миналогодишната) и според мен можеше да се класира на фона на това другите какви глупости изкараха. Да сме сред "единствените" четири отпаднали песни ми струва смешно и трагично. Да не излезе, че пак някой ни е виновен, но определено смятам, че имаше повече от четири песни, които бяха по-зле от нашата и можеше да не отпадаме.

Азис изобщо не искам да го коментирам, той чий го диреше не ми стана ясно още първият път когато чух песента.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 22-May-2006 15:15


Всъщност се оказа, че регламентът е малко по-различен...
По право на финала отидоха 14 песни - 4-те от големите страни (и на мен това ми се стори смешно, при положение, че песните им бяха пълна скръб) и 10-те класирали се най-добре от предната година.
За другите 10 места на полуфинала се "бореха" останалите 23 песни.
Така че сме сред 13-те отпаднали, не е чак толкова тежко положението;). По моето скромно мнение, в сравнение с болшинството песни, попаднали на финала, нашата си беше направо шедьовър. Което не говори много добре за другите песни ;).

Аз пък се изкефих, че спечелиха Lordi. Както е казал поетът - "Стига простотии бе, тате!" :)

Написа Лина (www) на 23-May-2006 10:48


Петък, 19 Май 2006

Някой ден ако добавя категории в дневника една от първите ще е "криворазбраната политическа коректност". Тази категория ще е изпълнена с псувни и нервене заради глупостите, които се пишат/говорят/правят в името на ПК.

Слушам днес новините по bTV и научавам, че Сидни Поатие бил награден от Френската академия за филмово изкуство за това, че направил много за приемането на АФРО АМЕРИКАНСКИТЕ актьори в Холивуд. Пропускайки очевидният въпрос, какво ги ебе Френската академия за Холивуд, че ще награждава Сидни Поатие, нещото което ми се набива в очи е АФРО АМЕРИКАНЩИНАТА.

Че Сидни е черен като кюмюр това е ясно, че е АМЕРИКАНЕЦ ок, ама АФРО АМЕРИКАНЕЦ той не е. Значи г-да селяни френски или отвъд океана, ако някой е черен това не значи, че е АФРО АМЕРИКАНЕЦ. Има и други черни хора на този свят.

Ето например Сидни Поатие е роден на Бахамите.

[ Коментари: 7 ]
Коментари

Гледам четеш Мадокс, лошо няма. Но давай кредити.

Написа Гуру на 22-May-2006 15:01


Да чета Мадокс, но горното няма общо с:
http://www.thebestpageintheuniverse.net/c.cgi?u=your_stupid_ideas

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 22-May-2006 15:02


Дали? Мене ми се струва съвсем същото. Доста по-скучно де, но разбира се Мадокс е класа, трудно се копира 1:1.

Чел ли си това?
http://maddox.xmission.com/c.cgi?u=radio_hack%22

Пича изрично е казал да не се ползват негови идеи. Ти нали много мрънкаше за свобода, права, лицензи... как ще коментираш? Когато ти е изгодно, крадеш чужда интелектуална собственост, когато не ти е, мрънкаш за същото?

Написа Гуру на 22-May-2006 15:22


Да чел съм и това писание на Maddox, както и всички останали негови неща. Ако твърдиш, че идеята за горното писание идва от Maddox си в грешка. Идеята идва от това, което чух като новина по телевизията. Повтарям бавно, за да ме разбереш - ДА зная че и Maddox е писал по темата и НЕ, това не означава, че горното има общо с неговото писание.

А за интелектуална собственост по-добре не говори, защото като гледам какво си написал, май хал хабер си нямаш какво се включва в това измислено понятие.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 22-May-2006 15:26


Хаха, ок, о мощни бели Лорде на познанието.

Написа Гуру на 22-May-2006 15:48


Увлекателно състезание се получи на третия ден от съревнованието по фигурно пързаляне за двойки.
Сензационна програма бяха подготвили американските фигуристи.
Те представиха чернокожи мъже-хомосексуалисти, които 30 минути показваха на леда силна привързаност, любов и страстен полов акт.
Поради съображения за политкоректност и във връзка с новите тенденции в спорта, именно тази двойка спечели първото място и златните медали, макар дори и американските наблюдатели да отбелязаха, че "не беше лошо да си сложат и кънките, все пак"

Написа Gabo (www) на 22-May-2006 17:39


@гуру: мерси Татанка, о велики Йотанка ;)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 22-May-2006 18:03


Събота, 20 Май 2006

Снимчици за настроените (вариации на предишни идеи):

Буба лази v2
Буба лази v3
Космато цвете v2
Буба лази v2
Мушкато
Роза

Никога не може да ми омръзне да снимам цветя. На някой може да му писне да ми гледа снимките, но това е друг въпрос :)

[ Коментари: 5 ]
Коментари

Изпускаш май съществените снимки на моравата. :)

Написа Марко на 22-May-2006 14:13


Всъщност изпускам снимките на пържолите, които се печат на моравата :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 22-May-2006 14:19


Какво правели пържолите? Пекат или печат-ат?
Щото глагола малко се изкривява, ама чак толкоз :)
Пека, печем... Пекат, но не и пеЧат... Могат да са печени, но не и пекани в смисъла, който иде за барбекю... Интересен ни е езика :) Ама де да знам, то на морава може и да става нещо печено, ама не и пекано... :) Абе и пекано може да е, ама включва девойки, не и пържоли... език ли бе това ...

Написа Стелиян Атанасов (www) на 22-May-2006 16:20


Ако сега имаше една тенджерка пържолки и биричка, едва ли щяхме да обсъждаме думата ;)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 22-May-2006 16:47


Ако знаеш колко си прав. Ама и без това съм обещал на оная твоя опозиция да му гостувам, можем да изсинхронизираме едно гости при него и да проверим дали пържолите им е различно дали ще ги печем или ще се пекат :) А бирата ще е от мене - каса.

опозиция=габо

Написа Стелиян Атанасов (www) на 22-May-2006 17:45


Неделя, 21 Май 2006

Тези Милка трябва да са полудели ако си мислят, че ще се редя на опашка за да вляза в шибаната им палатка, с която са преградили половината НДК. Умрял съм ви за шоколадчетата. За чий я опъвате тази палатка една седмица, ако ще е отворена само три дни?

Евала на PR екипа на тъпия Шифър на Леонардо, много добре се справят. От тази измислена книга направиха световен хит. Щом даже разни малоумници искат забраняване на филма, значи добре са ги изплискали. А иначе Том Ханкс може да осере всеки филм. Както се изказа някой - Томи по-добре да си беше стоял на оня остров в Cast Away и да си говори с нарисуваната топка, вместо да се бута в нови филми.

[ Коментари: 1 ]
Коментари

:-) така е... и мене супер много ме издразни палатката на Milka. Много малоумно го бяха измислили, и направо вече като видя този шоколад ми се отяжда...

Написа Voyager на 26-May-2006 06:26


Понеделник, 22 Май 2006

Абитуриентите, хайде малко по оригинално, че с тези едно, две, три.... ставате вече банални. Като ви се вика, поне викайте различни работи, за да му е интересно на човек. Примерно викайте Еееедноооо-Дванайсееееет или ДуЗиНаааааа или ПроСтиСмееееее!

Като ви слушам и ви гледам идиотизмите по улиците ми се ще да почна да викам вариация на провикванията на пича от Kad porastem bicu kengur - "ЕБЕТЕ СЕ АБИТУРИЕНТИ!".

Дано тази година да няма паднали от коли и потрешени кратуни. Макар и празни, има надежда /макар и малка/ за тях.

[ Коментари: 20 ]
Коментари

Абе не знам на мене ли ми се струва само но тази година като чели е много по спокойна от миналата.Специално миналата година си беше порнография отвсякъде но ще видим дали няма да се появи някой клип като миналата (:

Написа Александър Рачев на 22-May-2006 17:13


Ахам, и кат са капичне някой пиян абитуриент през прозореца, па мине целата процесия през него и го направи на плакат двумерен, тогава ша са сетат дупетатите "Вай, глей кво стана, дайте да осъдим некой"

Написа Gabo (www) на 22-May-2006 17:43


Като че ли вие не сте били абитуриенти... :) Много бързо остарявате ;)...

Написа Vlady (www) на 22-May-2006 18:04


@александър: И аз чакам клиповете :) Вярно миналата година се бяха разпищолили повече, но тази може би заканата на полицайте, че ги гледат на камерите и ще глобяват ги е поукротила (не ми се вярва).

Рано да се каже "по-слаба" или "по-силна" ще е годината, защото още не е минал 24-ти, а тогава са най-многото балове. Поживем, увидим.

@vlady: естествено, че сме били ама при нас нямаше висене от коли и ревове като на ранени мечки. Сигурно сме били по-захлупени :) Тези модерни неща (да се държиш като да ти липсват първите седем години) аз не ги разбирам.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 22-May-2006 18:09


аз пък не мога да разбера кретенията да иде целия випуск на морето да потрошат сума ти пари (повечето сабирани с пот от маиките им и от бащите им) да се добият от път за едно голо напиване ..
Селяндурщината да покажеш пияницата си, да пръснеш пари по костюми, път и разкош вместо да се намери наи добрия начин за едно добро и весело изкарване с приятен спомен ??

Написа Samyil (www) на 22-May-2006 19:56


И аз им се чудя на акъла. Сравнително скоро завърших, но не сме викали 1,2,3 и т.н. Доста малоумно ми звучи. Иначе че е един път в живота е едно на ръка. Само дано няма фатални последствия за някои, че гледам тате се е погрижил за нова колица. Я Кайенче, я нещо друго.

Написа Николай Бунев на 22-May-2006 21:31


Тази година и аз завърших. Понеже ги мразя тези работи за които пишеш и затова по улиците го карахме по-спокойно. Поне в нашата кола не сме се провесвали от прозорците :) Иначе мога да напиша цяла статия за вечерта (и нощта), но ще пострада имиджа на някои таксиджии и заведения и все още се чудя.

Написа Илия (www) на 23-May-2006 11:07


В Пз тази година виждам нещо ново. Оказва се, че тези, дето са избрали "Тракия" за своя бал небрежно са се прецакали и не могат да се показват през прозорците на колите, за да дишат чист въздух. Един полицай с камера (от онези 143 килограмовите, дето работят с VHS касети) застава към 6 часа вечерта откъм Скропиото и записва пристигащите на паркинга пред ресторанта коли. Мдааа, гледат хората и съблюдават.

Написа iassen на 23-May-2006 21:04


Тук в Русе е кошмарно. Изхитриха се тази година и вместо да реват с пълни гърла младежи и девойки се вживяват в ролята на футболни съдии и надуват свирки (поне да свиреха на правилните инструменти).
Едно кафе не можеш да изпиеш на центъра без да ти надуя главата.
Отделно си стърчат през прозорците без да се чувстват обезспокоявани.
Полицията трябва да им насвие сърмите след баловете. И аз бях абитюриент преди 7 години ама не беше толкова идиотско положението :)

Написа krassyo (www) на 24-May-2006 04:04


Не мисля, че си прав. Снощи бях абитуриент и колата ни беше блъсната. От един нормален средностатистически шофьор на един червен сфетофар, който явно човекът зад нас не видя. Не са виновни (само) абитуриентите за катастрофите. Бях пил преди това и ме караше мой приятел. По принцип шофьори са и родителите. Кой родител ше си остави детето да излезе през прозореца? Еми не са много.
А за виковете - можем - викаме. Това е нашият ден. Не претендираме за оригиналност, нито искаме да ни разбирате. Просто не критикувайте безцелно. Изразяваме си радостта. На 19 сме. След това се очаква да пораснем, не преди това. А и абитуриентският бал е веднъж в живота :)

Написа Димитър на 24-May-2006 10:48


Че кой казва, че само абитуриентите са виновни за катастрофите? А за радостта и празнуването, празнувайте, скоро ще разберете, че не е имало за какво и колко глупаво е да се правиш на идиот.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 24-May-2006 12:08


Грешни вариации при изписване (и изговаряне) на названието на завършилите средното си образование младежи - абитЮренти, абитУренти.
Правилно - абитУРИЕнти.
С пожелание да станат абсолвенти! :)

Написа Сиси Чорбаджийска на 24-May-2006 15:52


до @Димитър, че и другите абитУРИЕнти, дето веднъж били на 18-19, е добре и аз съм бил на 18 веднъж, лошо няма, но улицата на която живея е точно до сбирките на тези като вас, от 1 седмица (а това е всяка година) се започват луди свиркания, викания и прочее, от 9 сутринта, често до 2-3 през ноща, ВСЕКИ ДЕН, повярвай ми ИЗНЕРВЯЩО е, за мен няма значение че хората са различни. А полицията може да е и с камери, ама седи и нищо не прави.

Написа Gabo (www) на 24-May-2006 16:47


Вчера бях свидетел на едно ПТП с участието на абитуриенти, за радост без жертви. Горкото Пежо ... как беше вдлъбнато отпреде ... внимавайте и помнете Driving and Drinking don't mix

Написа Alex на 24-May-2006 20:37


И за мен това всичкото е голяма глупост... Миналата година трябваше да съм абиТУТентЧИ, ама нещо не ми се празнуваше с моя клас... и слава богу. Освен че пръснаха парите на мама и татИ почти всички бяха МЕГА пияни и друсани. Не че не пия, не че не съм пробвал и аз разни работи... ама не, мисля че това е начина да си изкараш добре.
А и най се дразния когато някой постоянно ми мърмори че нямал пари, а изсипва примерно 500 лева за костюмче, 200 лева за ланец, 100 лева за обувки които са му СУПЕР неудобни и тн... Няма да изброявам колко пари се дават за глупости... Ама то като не си ги изкарвал ти е лесно. Типично по български: "на гол тумбак, чифте пищови"

Написа MacTeP на 25-May-2006 15:30


Човек един път в живота става на 18 год, и един път в живота става на 81 год.
Въпреки че второто събитие е доста по-рядко срещано в живота, то интересно защо, не се приема с подобни бури от чувства и празнества?!?!

Написа ВладиЧ на 25-May-2006 15:32


Много са ми смешни всички абитуриенти, които беснеят из града, облечени във вечерно облекло. Пак добре, че кринолините и шлейфовете поизлязоха от мода, че те пък хич не бяха на място. Ами като им се тъпее, да си го правят по дънки, както са свикнали. Просто са страхотна гледка - изтупани дами и господа, пипнати от - до, се кискат и крякат като дечица, каквито явно все още са. Защо беснеят като за последно, нали човек цял живот си купонясва? Даже студентските купони са много по-здрави от ученическите. Ама да са живи и здрави всичките, и на тях ще им се върне, като станат мами и татковци.

Написа Elena (www) на 26-May-2006 10:37


Gabo : за сефте чувам за абитуриенти, които викат от 9 сутринта. Ние викахме около 19:30 когато пристигнахме, после в хотела и дискотеката. На последните 2 места не вярвам да сме пречели на никой.
Elena (и не само) : пак не мога да разбера какво сме ви направили абитуриентите. Не сте ли били и вие абитуриенти ? И нали това е целта на абитуриентския бал - да бъдем специални - ЕДИН ден, защото той, абитуриентския бал, е ЕДИН път.
И благодаря за пожеланията, ще чакам "да ми се върне", но дотогава ще си правя купона и ще си живея живота. А за всяко нещо си има време - когато ми дойде моето - ще си стана татко и не вярвам да ми е лошо :)
Поздрави на всички възрастни, да сте живи и здрави и не убивайте детското в себе си :)))

Написа Димитър (www) на 27-May-2006 11:21


Аз пък секи път като ги слушам как викат си мисля да не се увлекат и да си продължат ... 13, 14, 15 ..... :)

Написа Alex на 28-May-2006 11:53


http://dnevnik.bg/show/?storyid=265231

В графата "Избрано от интернет форумите" има доста цитати от този блог.

Написа Драгомир Николов на 05-Jun-2006 10:29


Вторник, 23 Май 2006

По повод навършването на шест месеца и първото хапване на нови неща, направих скромна галерия на малката Юлиана (вече е човече, не е бебе :). Сиската е майсторът направил долните снимки.

2006-05-13 - Юлиана у дома

2006-05-13 - Юлиана у дома

2006-05-13 - Юлиана у дома

2006-05-13 - Юлиана в парка

2006-05-13 - Първо хранене на Юлиана

Разгледайте снимките по-долу и ясно ще видите как се променяше всеки месец. Има още много да расте и да ни радва, а показаните снимките в никакъв случай не са всички. Постарах се за всеки месец да избера поне по една, която нарочих, че ми харесва най-много.

За да се разгледат всички снимки подред е достатъчно да се отвори първата и от там нататък само да се избира "следваща":

- Юлиана на един ден (в болницата)
- Юлиана на един ден (в болницата)
- Юлиана на три дни (в болницата)
- Юлиана на три дни (у дома)
- Юлиана на един месец (у дома)
- Юлиана на един месец (у дома)
- Юлиана на един месец (у дома)
- Юлиана на почти два месеца (на път)
- Юлиана на два месеца (у дома)
- Юлиана на почти три месеца (у дома)
- Юлиана на три месеца (в Софияленд)
- Юлиана на четири месеца (у дома)
- Юлиана на четири месеца (у дома)
- Юлиана на пет месеца (у дома)
- Юлиана на почти шест месеца (у дома)
- Юлиана на почти шест месеца (у дома)
- Юлиана на почти шест месеца (у дома)
- Юлиана на почти шест месеца (в парка)
- Юлиана на шест месеца и шест дни (първо хранене)

[ Коментари: 8 ]
Коментари

Да ти е жива и здрава. Много щастие покрай нея. Все така да те радва цял живот :)

Написа Ivan на 26-May-2006 15:29


Одрала ти е кожата, какво друго може да каже човек. :-)
Да ти е жива и здрава малката красавица!

Написа Хриси (www) на 27-May-2006 09:28


Не Ви ли е Срам бре?
"Юлиана на шест месеца и шест дни (първо хранене)"

Може ли половин година да държите човека гладен?
Аз понеже ви познавам, отказвам да повярвам гореписаното.

Написа Бобсън на 28-May-2006 04:28


Като я гледам как е пораснала за шест месеца с четири килограма, едва ли е гладувала ;) Трябва да и снимам шкембенцето и саламчетата по ръцете и краката. Да ти кажа изобщо не прилича на гладна манекенка. По-скоро е малко мишелинче.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 28-May-2006 09:34


Бравост, Жоре, все едно четеш мисли. Зоя онзи ден ме питаше дали не си публикувал снимки на малката. Сега ще я видим. Да ви е жива и здрава и вие покрай нея да й се радвате!

Написа Коко на 28-May-2006 18:13


Жоре, има страхотни очи :)
Жива и здрава да е

Написа Илиян Бетовски (www) на 30-May-2006 07:44


Хей, ама много хубава прическа има детенцето :) И страхотни очи. Да ви е живо и здраво и много да ви радва.

Написа Стоилов (www) на 02-Jun-2006 12:47


Ех, тези очи, този поглед ...
http://georgi.unixsol.org/mypics/2006-03-26-juliana-u_doma.html

Да не вярваш, че се развива само от 6 (е, + 9) месеца!

Написа Ирина Марудина (www) на 04-Jun-2006 22:09


Сряда, 24 Май 2006

Преди няколко години се бях отчаял и сериозно си мислех, че нахлулите неграмотни маси в интернет пространството ще претопят хората, които от дълго време са в него и ще наложат използването на неприятната шльокавица.

Дори имаше "умни" предложения за премахване на кирилицата и ОФИЦИАЛНОТО приемане на латиницата в България. Щото видиш ли кирилицата много щяла да ни пречи като влезем в Европа. Ний в Европа сме доста отдавна за различка от някои, които в момента се водят са членове на ЕС. И никога собствената ни писменост не ни е пречела, а напротив помагала ни е да се съхраним като нация.

Затова и съм много радостен, че подобни глупости като приемане на латиницата бяха посрещнати с присмех и единствено разни неориентирани журналя и недоебани тийнейджъри се хванаха на въдицата да подкрепят такава колосална идиотщина. Ако в година 2006-та някой твърди, че не може да пише на кирилица на собствения си компютър значи или лъже или е толкова неграмотен, че не си заслужава да комуникирате с него. Подобни индивиди трябва да бъдат игнорирани, за да се научат, че български взик се пише на кирилица, а всичко друго е извращение, мързел и опити за скриване на личната неграмостност на пишещия.

Да го духа 6lyokavitza-та.

[ Коментари: 26 ]
Коментари

Dear Mr. Chorbadzhiyski. You insist that comments on your site must be in cyrillic or in english, so english it is, and I trully appreciate you leaving me a choice... The only choice it seems, however. Bulgarian (just as Russian) is my native language, I have both the technical expertise and ability to write in cyrillic, yet I choose not to. From the way your pathetic rant is worded it seems that A) I either "лъже или е толкова неграмотен, че не си заслужава да комуникирате с него" or B) I am one of "неориентирани журналя и недоебани тийнейджъри", since I am (surprisingly enough) not willing to take part of the immense pride that Cyril and Methodius left (supposedly) us.
In this light you probably understand why your post seems very offensive and threatening to me, and I am very lucky to have another two Germanic languages under my belt, so I can freely communicate with you, without violating any of the forementioned rules. Incidently I am sure that none of these languages would take offense, иф ай уос ту райт съмсинг лайк дис (ит ларгли депендс он уедър ай ам ту юз бритиш ор американ пронансиейшн).
So my question is - why do you feel offended Mr. Chorbadzhiyski? Why do you feel threatened? If your nations language and spirit indeed whitstood so many threats and challenges, and (once again supposedly) "saved" your nation, why bother now? Why bother, when there is no one really caring if your little piece of the world map strives or falls? Maybe you will cite military and/or geopolitical interests? Please be reasonable Mr. Chorbadzhiyski - with the present state of military aircraft no pilot gives a damn whether he will fly 400 kilometers more or less. Maybe you will cite the overwhelming interest of rich western tourists in your modest seaside strip? Once again I will have to disappoint you - the so ambitiously built resort complexes are rather empty, or are rented to customers for a fraction of the projected price.
So really Mr. Chorbadzhiyski, who cares about the 111001.9 square kilometers that you cherish that much? This is not to diminish you, your country and your culture in any way, it is only to slay this self-imposed global importance that you, and unfortunatelly a large part of your fellow nationals, so proudly proclaim...
As a matter of fact you've said it yourself before. Yes, maybe you have the right to look down from your "european" throne at nations that are "not-so-european". The problem is that you mix geographical and cultural meaning of the same word "Europe". Let me ask you Mr. Chorbadzhiyski what were you implying when you wrote the following: "Мога да резюмирам пътуването и целият experience там на място, с няколко думи - никога няма да ги стигнем германците." Did you mean Germany itself as a geographical entity? As a political one? As a cultural one? Maybe it was "Europe" itself that you were referring to? I suspect the latter, yet you boldly state: "Ний в Европа сме доста отдавна за различка от някои"...
Wouldn't it be easier (left alone way more productive) to stop comparing everyone elses opionions about your country (and provoking such ones if there aren't any), and facing your own problems, your own desires, you own life, your own future? Easier said than done I presume...
You might counter me with "what could one expect from a multinational-bastard like you, you have no home land, no roots, no spirit". You might be right, but I want to tell you one more thing, which I find rather funny I might add. My girlfriends origin is as bulgarian as practically possible. Yet when jokingly we were discussing what language(s) would our potential children speak, she said "Well, I'll be teaching them english, you - russian, and me and you will fight in bulgarian so they'll never understand what's going on". So rather surprised I asked her "Do you really have no problem with them not speaking bulgarian at all?" To which she replied (quite seriously) "If they can immediatelly be a part of something more global - why limit them?".
In this single sentence of hers I see hope. I see hope for the places where I grew up. I see hope for the awesome wilderness that I've never had a chance to visit, but you Mr. Chorbadzhiyski sure have. I see hope for the beautiful seaside... But most importantly I see hope for the people that inhabitate those lands. I see hope that I will be able to relate to them just as I can relate to the people that I've seen while traveling around the world...
And have you noticed Mr. Chorbadzhiyski that I have not used the word "Bulgaria" anywhere in this paragraph? Because I don't care what it is being called - Bulgaria, Northern Greece, Eastern Macedonia or East-European Territory. All I care about is how my relatives live there, how do they feel, and what do I feel the moment I step out of the airport terminal. Will the fact that I have something in common with this part of the world bring me pride and joy or shame and despair. And none of this will be induced by the name of the place or from what is written in the history books about it. It will be what I see when I step out of this very same terminal...
But despite the obviousness of everything that I wrote this past hour, it is highly unlikely that you will have the courage to bring up you beautiful daughter in accordance with this simple truth, although your only hope for the future is that you, and millions just like you do the same for their children.

Regards
Peter Petkov

Написа Peter Rabbitson на 29-May-2006 17:30


На дългият ти rant, ще ти отговоря простичко - български се пише на кирилица. Всичко друго е глупост и разтягане на локуми.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 29-May-2006 17:47


Точно толкова локуми, колкото и оригиналният Ви пост, г-н Чорбаджийски. Можехте да си го кажете "простичко", но не пропуснахте да кажете три глупости в два параграфа: че сте част от Европа, че сте се съхранили като нация, и че журналята (които явно четете, иначе откъде ще знаете) са стадо недоебани тинейджъри.

Написа Peter Rabbitson на 29-May-2006 18:33


Петре, определено си недоебан "приятелю". Или патката ти е малка.

Написа SimonP на 29-May-2006 19:09


Mr. Peter Rabbitson плиз кънтиню то райт ин инглиш ... бикоуз ти си много заблуден приятелю ;-)

п.с. ако мислиш че ще го чета тва цялото на енглиш ... ще ми се увеличи диоптера... мани мани .. е прочетох първите няколко изречения и разбрах че момчето нещо е заблудено ... се ще се намери някой умник да каже нещо контра.... :)

Написа Alex на 29-May-2006 19:18


Абре, кирилицата е част от държавата ни повече от 11 столетия! И ако точно сега някой умник реши, че е безполезна... Неблагодарен народ! ЕС, чатове... Простотия?!

Написа Иван (www) на 30-May-2006 05:35


Петре, това твоето си е FUD, че и SPAM при това. Ще ме разбереш, от ангрийски са съкращения. Знаеш ли, много добре си личи, когато някой се опитва да пише локуми на чужд език - просто стават нечетими.

Жоро не е казал, че "журналята са недоебани тийнейджъри" (макар сега да му се чудя защо го е пропуснал:), а че писането на латиница се подкрепя само от "неориентирани журналя" (1) и "недоебани тийнейдъри" (2).

Това, че ти си смесил (1) и (2), може да говори само за твоята неориентираност, поне в случая. А пък самото смесване и привиждането на "журналята са стадо недоебани тийнейджъри"... как да ти кажа... абе не говори добре за тебе :)

Айде със здраве и макар да си "пишещ брат", повтаряй си отвреме-навреме, че трябва и да се чете какво по-точно и всъщност пишат другите.

Написа Ясен Праматаров (www) на 30-May-2006 07:21


Персоналните нападки определено не са нужни - Жоро Чорбаджийски е прав - чатерицата е грозна и неразбираема. В крайна сметка това си е неговия блог - щом не ви харесва пишете на чатерица някъде другаде. Петър Петков също е прав (въпреки многословното си излияние) - България е гадна страна и аз не желая детето ми да расте в нея. Само че това е тема на съвсем друг разговор. И един последен апел - моля не се дръжте като селски труженици, покажете култура и уважение дори към хората с които спорите както се очаква от културни хора. Ако все пак желаете диалог с тези, които 'си казват всичко в очите' - моля: http://www.news.bg.

Написа Ангел на 30-May-2006 10:49


До Mr. Peter Rabbitson a.k.a. Peter Petkov:

От всичко това, което сте написали ефекта върху мен беше само един - заболя ме главата, докато го прочета. Но всъщност ме озадачава нещо друго - какво искате да ни кажете? Да ни попитате, да ни поучите може би, да споделите нещо с нас... Така и не става ясно. Просто сте "избълвали" огромно количество информация без ясен смисъл, структура и подредба. Чувствате се обиден, че възможностите за избор на език са само две - каква връзка има това с изписването с латински букви на български думи? Моля, бъдете така добър да ми обясните, защото определено не разбирам дълбокият замисъл, който стои зад целия този текст, достоен за поставяне в рамка.

Написа Георги на 31-May-2006 21:05


Драги Peter Petkov,
ще ме извините, че не прочетох внимателно целият ви коментар, но това е нормално предвид големината и липсата на конкретна идея в него, както и това, че не е написан на родният ми език, който разбирам е и ваш.
Все пак там има някои изказвания, които ме принудиха да го изкоментирам.
1. So really Mr. Chorbadzhiyski, who cares about the 111001.9 square kilometers that you cherish that much?

Ами много сме. Ако вие не се чувствате част от тези "111001.9 square kilometers", то аз си ги обичам и нямам намерение да оставя неизкоменирана липсата на уважение към тях. Съжалявам ви г-н Petkov. Не може един човек да говори така за своята нация и Родина.

2. Bulgarian (just as Russian) is my native language, I have both the technical expertise and ability to write in cyrillic, yet I choose not to.

Като за начало, слабо ме интересуват вашите знания и възможности. По-важен е факта, че ги прилагате против нашата Родина и нашият роден език, който повярвайте ми е оцелявал въпреки предатели като Вас (съжалявам за силната дума, но не съм журналист и нямам Вашите езикови познания, че да намеря по-мека форма).


3. You might counter me with "what could one expect from a multinational-bastard like you, you have no home land, no roots, no spirit". You might be right, but I want to tell you one more thing, which I find rather funny I might add. My girlfriends origin is as bulgarian as practically possible. Yet when jokingly we were discussing what language(s) would our potential children speak, she said "Well, I'll be teaching them english, you - russian, and me and you will fight in bulgarian so they'll never understand what's going on". So rather surprised I asked her "Do you really have no problem with them not speaking bulgarian at all?" To which she replied (quite seriously) "If they can immediatelly be a part of something more global - why limit them?".

По-голяма глупост от това скоро не бях чел. Само мога да се радвам, че не съм ваше дете. Само мога да се радвам, че не Ви познавам. Вас и вашата girlfriend. Това, че Вие се лишавата от вашата национална идентичност си е лично ваш проблем. Но да лишавате едно дете от възможноста да говори на родния си език е достойно да бъде наречено национално предателство.

Това е от мен. Ако коментара ми е прекалено рязък, нямам нищо против да не бъде публикуван.

Написа Динко Белчевски на 01-Jun-2006 06:16


Пичове, включая и ти недоебания, знаете ли, че не пиша и мразя да получавам SMS-и точно заради глупавата шльокавица? Малей, как мразя и някой сериозен човек да ми напише нещо от сорта на qbalka - чета го (все още) като кубалка...
Да живее България, Българският и всички истински Българи.
А разните more global - go and blow it globally!

Написа SimonP на 01-Jun-2006 09:11


"Но да лишавате едно дете от възможноста да говори на родния си език е достойно да бъде наречено национално предателство."

А ако това дете е родено в чужбина и вероятно ще прекара целия си живот там?

За мен езикът е просто средство за общуване и като такова трябва да е удобно. Т.е. предпочитам кирилица когато пиша на български и латиница за английски. А тези дето прекалено се вторачват и ги избива на патриотизъм... абе живи и здрави да не пълним на Георги блога с глупости ;-)

Написа zImage на 01-Jun-2006 11:25


Никакви патриоти не сте вие. Когато започнете да пишете на БДС, тогава ми се обадете :D

До тогава за мен всички сте кирило-6lyokavitz-описи.

Написа Иван Хараламов на 01-Jun-2006 18:19


@Иван: това е на БДС писано, това на фонетична, това на руска клавиатура. Някаква разлика да виждаш от Tova e pisano na latinitsa :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 01-Jun-2006 18:26


Това ми беше намека. Няма разлика дали Български се пише на кирилица или латиница. Думите и смисълът са същите. Razbirash tova izrechenie, nali? :)

Официалното приемане на латиницата няма да нарани мозъчетата ни. Даже би ни окуражило да изучим и други модерни западни езици на латинска основа.

Няма и да сме първите ако приемем две азбуки.
В Сърбия кирилицата и латиницата са официални азбуки. В Япония имат 4 официални азбуки, една сред които е rоmaji (романизирана - тоест латинизирана Японска азбука). Не мсиля, че Япония е загубила от този факт. В нашият IT/Компютаризиран и телекомуникационнен свят английският е от първостепенно значение. Колкото по-рано се опознае, толкова по-добре. А в основата на английският е латиницата :)

Написа Иван Хараламов на 01-Jun-2006 20:30


Има огромна разлика между български написан на общоприетата ни азбука и български написан на някаква маймуница. Пък и никой досега не е посочил нито една основателна причина поради която 8 милиона българи (да речем че 95% са грамотни) трябва да се учат на маймуница и защо всичко трябва да се усложнява, когато си имаме чудесна азбука.

Q sega proceti towa i wiv dali e priatno za 4etene - Djakona Djako e 6turaf faflo i qdeshe liolqvoto si shushlqkovo iake s garnitura ot qbylki i cerveni 4u6ki, tsunkaiki agala.

Легенда:
Djakona - Дякона
Faflo - Фафльо
Lioliavoto - Льолявото
и т.н.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 01-Jun-2006 20:50


И стига сте ми говорили за латиница. Коя версия? Я си изберете:

http://en.wikipedia.org/wiki/Alphabets_derived_from_the_Latin

А като ми кажете, че и българският ще си добави специални букви, които не могат да се изразят със стандартните 27 символа на латинска азбука, си отговорете на въпроса, не е ли по-добре да не "поправяме" нещо, което работи?

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 01-Jun-2006 21:19


:D
Доста екстремен пример. И аз не понасям неграмотници които пишат на хаотична латиница.

"Q sega proceti towa i wiv dali e priatno za 4etene..." . В началото "Q"="Я" но в думата 'priatno', "ia"="я". В думата 'proceti', "c"="ч" но при '4etene', "4"="ч".. и т.н. Определено при приемането на латиница като официална азбука, би трябвало да се въведат и съответните заместителни правила, които до предотвратят такива разнообразни ползвания на 'c', 'ch', или '4' за една и съща буква. Ще сме с 1 крачка напред ако не добавяме специални символи :)

То както е тръгнало това може да е доста дълга дискусия..
Накратко: истината е, че всеки ползва това което го урежда най-добре. В България, кирилицата и Българският език са стандарт.
Аз бих казал, че Английският е по-добър език, но в България това никой не го урежда, защото имаме различен стандарт. По същия начин, това че, 90% от десктоп PC-тата са с Windows не го прави най-добрата OS; доста хора биха оспорили, че има и по-добри OS-и, но просто Windows е стандарт. По същия начин, кирилицата и Българският не са нищо повече от стандарт.

Съгласен съм, че в момента определено няма никакъв смисъл да се минава да латиница или на друг език в България. Просто е интересно от интелектуална гледна точка да се експериментира :)

П.С: Хайде стига сме пълнили този блог с дълги дискусии. Пиши е-мейл/ИСиКю или влез в ИРЦ някой път за дълго и широко обсъждане :D

Написа Иван Хараламов на 01-Jun-2006 21:50


така и така сте го подпънали петър или питър или както там се спелва на _латински_ името му, искам да обърна внимание само на една част от текста...

"about your country"

чиче, ти от кои си, бе? аз не съм най-върлия националист и дори мисълта за миграция все по-силно ме спохожда напоследък. нито пък се гордея с това, че съм българин. какво за гордост има тук? като гледам и ти не си се загордял особено с националността си. но подобни глупости малко чупят нерви. глупости, в които някой почва да се разграничава всячески, да сочи другите с пръст и да ги мисли за по-прости само защото счита себе си за ебати ерудита. лично аз имам проблем с журналистите, особено с онези, които се считат за по-така, нали. как веднъж някой не измисли нещо по-оригинално, все една и съща схема - почват се едни високопарни изречения, едни постове на английски, едни демонстрации - да си ебе майката. да, предполагам, че и попръжните на майка и като цяло попръжните вече са ти чужди, но на мен не са ми затова си ги ползвам. така както си ползвам родния език все още. едно от най-нелепите неща ми е когато получа мейл от българин написан на английски. какво си демонстрираме? че шпрехаме? всички що сме тука можем да говорим чужди езици и ти много добре го знаеш. не знам защо само латиница и английски ги приемаш за синоними, хем интелигентен го раздаваш... защото тук ставаше дума за кирилицата и латиницата, не за българския vs другите езици.

мисли, другарю. емоциите са лош съветник, а неудобството на тези постове е, че остават като атестат за твоя багаж.

but that's probably because instead of dick you have a couple of German languages under your belt...

Написа pro_01 (www) на 02-Jun-2006 07:57


Остави го тоя недотакования журналист...

Важен off-topic и молба към Георги:
Моля те, сложи едно Кредор бутонче за улеснение. Това нещо сега го пиша през Лат2БГ, което е само по себе си иронично. Между другото, не си съвсем прав за кирилицата и мързела: аз *искам* да пиша на кирилица, но тия хубавци тук 1) не са инсталирали българска клавиатура 2) аз не мога да го направя, понеже съм само user без специални права и 3) дори да го направят, ще сложат БДС, което ще ме закопае, понеже с БДС-то съм куц и хич не помня разположението на буквите.

Написа Гошо на 02-Jun-2006 12:40


Нямах си на идея, че този коментар ще събуди толкова силна реакция... И даже малко съжалявам, че го написах, защото както всичко очевидно, коментарът остана криворазбран. Та нактратко:
За професията ми - някои грешно са се подвели, че имам някакво отношение към журналистиката. Аз съм обикновен програмист на свободна практика. Вмъкнах темата за журналистите, защото оригиналния пост, а и други нападки към журналистите в този блог, ми звучат точно в стил "някой почва да се разграничава всячески, да сочи другите с пръст и да ги мисли за по-прости само защото счита себе си за ебати ерудита".
За името ми - в различни официални документи фигурирам под общо три различни имена. Също така преди изчестно време смених по съдебен път името си от Petko Petkov на Peter Petkov, просто защото така ми е по удобно. Ако някой тръгне да ми разтяга локум, че това е предателство срещу мен самия, имам просто да кажа, че името е просто име, label, pointer. Някой може ли да ми обясни принципиалната разлика между Netfilter и IPTables?
За националната ми принадлежност - мога да кажа (с гордост при това) никаква. С еднакво криво око гледам както на българското знаме в колата на брат ми, така и на американското знаме пред къщата на родителите ми.
За какви езици говоря - руски, български, немски, английски (по ред на освояване). Заблежете, че английският е на четвърто място по хронология.
За главната ми идея - боли ме когато виждам, че постепенно Internet (по идея уникално хомогенно пространство) започва бавно но сигурно да отразява реалните национални граници, под натиска на мизерни, абсурдни идеи за национално самосъзнание. Това, че официалният език в интернет е английският е просто исторически факт. Също така както нито един руски изтребител, независимо от държавата която го е поръчала, не се доставя "локализиран" (всички надписи на контролния панел са си на руски), така и насърчаване (забележете, не предоставяна на възможност, а именно насърчаване) на комуникация в интернет на какъвто и друг език за мен е нелепо.
За финал искам да се извиня на г-н Чорбаджийски за моя коментар и последвалия flame в неговия блог, целта ми беше просто да изкажа наболели идеи, нищо повече.

Написа Peter Rabbitosn на 02-Jun-2006 12:57


Тотално OT:
q: "Някой може ли да ми обясни принципиалната разлика между Netfilter и IPTables?"

a: http://netfilter.org/ трети и четвърти абзац.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 02-Jun-2006 20:41


1. Къде е Габо? Що не се е изказал още в тая тема?
2. Петре, думата Усвоявам се пише с "У", а не с "О", вярвам така си и Освоил останалите езици - както на теб ти прилягат - като калпав мишмаш с развалени яйца.
3. Интернет може да е с официален език английския, но това е блога на Жоро и той иска тук да се пише на Български
4. Що се отнася до името - айде спелувай ми на английски моето име така, че всички да го разберат правилно, казвам се Стелиян. Успех.
5. Виж 1

Написа SimonP на 02-Jun-2006 20:57


Какво значи
"официалният език в интернет е английският" ?
Само англоговорящите имат право на достъп до интернет ли?!
В България официален език е българският. И нормално е българи да разговарят помежду си на български.

Написа Божо на 03-Jun-2006 20:36


Днес за пореден път се сблъсках с "грамотността" в българското интернет пространство:

http://stiv40o.idohost.com/

Текста в Recent News е показателен за това какво се получава, когато един привърженик на 6lyokavitza-та го осени идеята да пише на български, използвайки кирилица.

Написа Георги на 11-Jun-2006 20:23


Торентите са едно. Официалният сайт на един от най-големите продавачи на техника в България -- друго. Ето какво може да прочете човек на сайта на Технополис:

"САМОБРЪСНАЧКА BRAUN 6610, акумолаторна, автоматично подаване на лусион за бръснене по време на бръсненето, ножче за бакембарди."

АкумОлаторна, лУсион, бакеМбарди... Все едно третокласник е писал.

Написа Антония (www) на 11-Jun-2006 20:52


Четвъртък, 25 Май 2006

Linux 2.6.17-rc5 вече официално си има ново име. Явно и Линус е доволен от спечелването на Евровизия от сънародниците му :-)

--- Makefile
+++ Makefile
@@ -1,8 +1,8 @@
VERSION = 2
PATCHLEVEL = 6
SUBLEVEL = 17
-EXTRAVERSION =-rc4
-NAME=Sliding Snow Leopard
+EXTRAVERSION =-rc5
+NAME=Lordi Rules

Дотук кодовите имена, които са използвани, са следните:

Linux 2.6.2 = Feisty Dunnart
Linux 2.6.5 = Zonked Quokka
Linux 2.6.10 = Woozy Numbat
Linux 2.6.14 = Affluent Albatross
Linux 2.6.15 = Sliding Snow Leopard
Linux 2.6.17 = Lordi Rules

[ Коментари: 37 ]
Коментари

Мда, Lordi Rules ;-)

Написа Иван (www) на 30-May-2006 05:30


ае Lordi SUX

Написа ivo на 02-Jun-2006 11:08


Аз пък така и още не съм ги чул. Ама ми харесва, че измежду всичките ревливи и шаблонни песнички спечелиха именно Lordi. Ако не друго, то поне визията им е запомняща се ;)

Написа Стоилов (www) на 02-Jun-2006 12:45


Всъщност 2.6.17-rc5 се казва Lordi Rules, а на 2.6.17 името е Crazed Snow-Weasel

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 18-Jun-2006 09:52


2.6.18 се казва Avast! A bilge rat! в чест на Talk like a pirate day, на които беше пуснат Linux 2.6.18

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 20-Sep-2006 19:06


2.6.20-rc2 се казва Homicidal Dwarf Hamster

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 31-Jan-2007 20:54


2.6.21-rc4 се казва Nocturnal Monster Puppy

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 26-Apr-2007 05:54


2.6.22-rc3 се казва Jeff Thinks I Should Change This, But To What?
2.6.22-rc5 се казва Holy Dancing Manatees, Batman!

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 17-Jun-2007 19:34


2.6.23-rc4 се казва Pink Farting Weasel

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 28-Aug-2007 07:23


2.6.23-rc7 се казва Arr Matey! A Hairy Bilge Rat!

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 20-Sep-2007 08:01


2.6.25-rc2 се казва Funky Weasel is Jiggy wit it

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 16-Feb-2008 00:47


2.6.26-rc6 се казва Rotary Wombat

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 21-Jun-2008 08:24


2.6.28-rc1 се казва Killer Bat of Doom

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 24-Oct-2008 07:38


2.6.28-rc7 се казва Erotic Pickled Herring

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 02-Dec-2008 06:56


2.6.29 се казва Temporary Tasmanian Devil

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 24-Mar-2009 14:22


2.6.30-rc4 се казва Vindictive Armadillo

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 30-Apr-2009 18:30


2.6.34-rc5 се казва Sheep on Meth

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 20-Apr-2010 09:17


Linux 2.6.36-rc8 се казва Flesh-Eating Bats with Fangs

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 15-Oct-2010 10:05


Linux 3.0-rc1 се казва Sneaky Weasel

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 30-May-2011 07:31


Linux 3.1-rc2 се казва Wet Seal

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 15-Aug-2011 09:45


Linux 3.1-rc3 се казва Divemaster Edition

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 22-Aug-2011 21:51


Linux 3.2-rc1 се казва Saber-toothed Squirrel

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 08-Nov-2011 07:21


Linux 3.6-rc7 се казва Terrified Chipmunk.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 24-Sep-2012 04:43


Linux 3.8-rc6 се казва Unicycling Gorilla.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 01-Feb-2013 17:50


Linux 3.11-rc1 се казва Linux for Workgroups

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 15-Jul-2013 07:39


Linux 3.12-rc1 се казва One Giant Leap for Frogkind.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 17-Sep-2013 08:37


Linux 3.14-rc1 се казва Shuffling Zombie Juror.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 03-Feb-2014 05:56


Linux 3.18-rc3 се казва Diseased Newt.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 03-Nov-2014 12:18


Linux 4.0-rc1 се казва Hurr durr I'ma sheep.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 23-Feb-2015 05:43


Linux 4.3-rc5 се казва Blurry Fish Butt.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 11-Oct-2015 19:54


Linux 4.6-rc6 се казва Charred Weasel.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 02-May-2016 07:23


Linux 4.7-rc1 се казва Psychotic Stoned Sheep.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 29-May-2016 19:49


Linux 4.9 се казва Roaring Lionus.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 07-May-2018 07:01


Linux 4.10-rc5 се казва Anniversary Edition.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 07-May-2018 07:02


Linux 4.10-rc6 се казва Fearless Coyote.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 07-May-2018 07:04


Linux 4.17-rc4 се казва Merciless Moray.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 07-May-2018 07:04


Linux 4.19 се казва People's Front.
Linux 4.20-rc4 се казва Shy Crocodile.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 26-Nov-2018 08:24


Петък, 26 Май 2006

Евротур се смилиха и пуснаха още канали на Discovery за любителите като мен. В момента "новите" са Travel and Adventure и Civilization. Civilization-а много не съм му фен, но канала за пътешествията вече ми е един от любимите. И двата канала са със субтитри на български и все още нямат безброй досадни румънски реклами.

Събота, 27 Май 2006

От блога на Весо попаднах на следното интервю с адвокат, по повод последните изцепки на частната фирма на Арсис - ГДБОП. Цитирам частта, която ми направи най-силно впечатление:

В: При акцията на НСБОП срещу младежи, притежаващи и разпространяващи софтуер без лицензни права бяха направени три ареста. Престъпници ли са задържаните, г-н Овчаров?

О: Да, тези хора са престъпници според нашия Наказателен кодекс (НК). Въпросният текст беше гласуван от българските депутати. Той им беше представен от министерствата на правосъдието, на вътрешните работи и на културата. Но той не беше създаден в тези ведомства дори като чернова. Този текст беше написан от Велизар Соколов /б.р. шефа на Арсис/, адвокатът на Майкрософт. По-късно той проведе обучения сред българските магистрати, на които представи едно твърде рестриктивно тълкуване на закона. А това носи много вреди на потребителите. В момента в България всяко нарушение на авторските права се приема за престъпление. Всеки извършител е класифициран като престъпник. Според член 172 от НК наказанието е до 3 години и глоба от 1 000 до 3 000 лв. За дефиниране на престъплението обаче, той се обръща към Закона за авторското право и сродните му права. Там се казва, че нарушение е всяко ползване без разрешение на носителя на авторското право. В това число записване на нелицензиран софтуер върху CD носител или друга медия и твърд диск.

Значи чичко Били си плаща на г-н Заки Авенюто, той прекарва законче държавата да му върши черната работа и от тук нататък само седи и гледа мача. До тук нищо не ме учудва, както се казва business as usual в България. Интересното за мен е, че явно ГДБОП имат право да се грижат за частните интереси на собствениците на copyright права, защото по закон нарушаването на нечии авторски права е престъпление в България.

Ок, щом е така в мен се поражда следния въпрос - има едни типове, които използват софтуер на които държа copyright правата и в момента са в нарушение на договора, които сме сключили. Директно нарушават споразумението за използването, което сме подписали. Не става дума за някакъв си click-through лиценз. Освен това не става дума за права върху някакви си пършиви филмчета и песнички, а за сериозен софтуер, с които вадят минимум по 50-100 бона на ден. При такова голямо нарушение, ако се оплача, ГДБОП дали ще иде да им вдигне сървърите и да запише червена точка спирайки това безобразие?

Мога да се обазаложа, че такава случка няма да има. Вероятно ако шефа на Арсис ми е адвокат, може нещо да се уреди, но тъй като финансовите ми възможности са далече от холивудските и микрософтските, не се надявам особено. :-)

[ Коментари: 4 ]
Коментари

Ама нищо не ти пречи да се пробваш :) Аз ако съм - само заради идеята ще се пробвам да пратя ГДБОП при тея твои нарушители... :) Ми от 50-100бона/ден можеш да си поискаш плащане на права от сорта на 50бона/година... Е, ти си искай, но не се знае дали ще ти дадат... :)

Написа Стелиян Атанасов (www) на 05-Jun-2006 09:22


Първо с добре ще си поискам паричките, пък после адвокатите да се борят :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 05-Jun-2006 09:43


Дай сега да уточним, значи.
Държиш правата над софтуер с който се вадят 50-100 бона/ден и нямаш парички за добър адвокат?!?
Ми дай го насам тоя софт, аз да извадя парите, пък за благодарност ще ти плащам всички адвокатски разноски...
...че и биричка ще черпя, където и да те видя:)

Написа Иван Христов на 13-Jun-2006 01:34


Имам пари за много добър адвокат, но понякога нещата са сложни и намесването на адвокати само ще ги усложни. Има начин проблема да се реши и без адвокати съдилища и подобни, но ако не стане, закона ще си каже тежката дума :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 13-Jun-2006 06:50


Неделя, 28 Май 2006

Сериалите пристигнали със скорост 300Kbps на огромния ми 300Gb диск са доста и в момента трябва да насоча вниманието си към разработване на машина на времето, защото ме чакат за гледане:
- 48 серии от Lost сезон 1 и 2
- 12 серии на Rome сезон 1
- 22 серии на Invasion сезон 1
- 22 серии на Supernatural сезон 1
- 44 серии на Farscape сезон 3 и 4 + miniseries

Не че страдам от липса на място, но все пак търся да си купя качествени DVD-R пластини (archive quality), за да може изгледаните вече сериали да бъдат архивирани. Става дума за:
- 2 пълни сезона на Battlestar Galactica + miniseries
- 1-ви и 2-ри сезон на Farscape
- 1-ви сезон на Futurama
- 1-ви сезон на Prison Break
- Десетте сезона на Friends
- Двата сезона на Joey (вторият още не е приключил)

Дотук са около 150Gb (изгледани плюс чакащи). Да ми пращате портокали в затвора :)

[ Коментари: 5 ]
Коментари

Да не ти дойдат на гости, пират такъв ;-P

Написа Веселин (www) на 05-Jun-2006 11:11


С много слаба скорост ти пристигат нещо ;) Иначе има ли изобщо смисъл да ги архивираш, ако дойде някога време да ги гледаш пак DVDтата може да са obsolete :P

Написа Иван (www) на 06-Jun-2006 12:16


У дома съм на кабелен модем, затова е толкова бавно :) В офиса пристигат доста по-бързичко.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 06-Jun-2006 12:19


...мдам, - мога да ти 6ерна ако искаш и "The 4400" S1/S2 и "Surface" S1- че картинката да е пълна! = 11.3 GB (12 150 831 352 bytes) :)

Написа s01o (www) на 11-Jun-2006 18:14


Surface го гледах, но не ми хареса. Много е слаб и изсмукан от пръстите. А този другия какъв е?

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 11-Jun-2006 18:49


Понеделник, 29 Май 2006

"Дневна стража" е книга, която си заслужава да прочетете дори и да не сте фен на фантастиката. Лукяненко е институция и с продължението на Нощна стража, отново уцелва десетката. Филмите по книгите обаче, не мога да ги похваля особено, въпреки че руснаците са се постарали.

Вторник, 30 Май 2006

Днес е първият ден от местенето в новия офис. Отиваме на много по-голямо място с единствения бъг, че вече не мога да ходя пеша на работа. Новият ни офис е в сградата на ИПК Родина на Цариградско (срещу Бриколаж) и сме се разположили на повече от половин декар отворено пространство :)

Сряда, 31 Май 2006

Местенето отива към своя край, единственото което чакаме е, да стигне оптиката до нас, за да можем да преместим и малкото останали хора в стария офис.

Много кофти без нет! Личния състав се е отдал на алкохолизъм и не може да бъде помръднат с топ от ресторанта под нас. И тук май ни научиха вече :)