< HomePage | Снимки
<- Сряда, 19 Април 2006 | Начална страница | Петък, 21 Април 2006 ->
Четвъртък, 20 Април 2006

Едно нещо съм запомнил от уроците по философия в средното училище - спора помага да си изясниш собствената позиция. Когато се води аргументиран спор и страните са културни тогава наистина се раждат ценни неща. Спора излиза, че е хубаво нещо, но само ако има културни и интелигентни хора от двете страни.

Проблема е, че от време на време попадам на форуми, в които пишещите явно хал хабер си нямат от това, за което говорят. Понякога дори е по-лошо - това са случаите, в които пишещият си вярва и понеже е добре известно, че комбинацията от глупост и сто процентова убеденост в собствената правота и безгрешност (или в тази на вожда) е опасна болест, каквото и да отговориш - нищо няма да постигнеш и най-много да си изпросиш обидни квалификации по твой адрес.

Озовавайки се на подобно място въпреки, че ме сърбят ръцете да отговоря на нечие заблудено писание и да се опитам да разсея мъглата в мозъка на пишещия, винаги е по-добре когато си замълча и приложа тактиката - убий глупака с мълчание. Него не го интересува моето мнение, не го интересува, че има алтернативна гледна точка за света и не го интересува, че това в което вярва са глупости на търкалета.

От друга страна ми кофти и ме е срам, гледайки как заблуден и лумпенизиран народ се връзва и сам се лъже. А още по-кофти е когато покрай заблудения народ виждаш умни хора, които по принцип разбират от дума. Да им се чуди човек на акъла отде у тях са се взели толкова фенщина, култ към личността и най-обикновенно късогледство.

Дали в психологията има дисциплина, която изучава "фенството" и пораженията, които нанася?

---

Писанието ми е вдъхновено от едночасове четене на форума на вестник Атака. Боже, кога ще си прибереш вересиите, че много станаха на тоя свят?

П.П. Ще ми се това да е последното нещо, което някога ще напиша за тази така наречена "организация" и честно казано много бих се радвал ако можеше някак официалните медии да вземат също да ги игнорират, защото колкото повече им обръщат внимание толкова по-зле за всички ни. Понякога мълчанието е злато.

[ Коментари: 21 ]
Коментари

Ооо, виждам ги няколко часа забавления с този форум! От толкова време си мечтая за липсващите пощенски флеймове на Атака :)

Написа Пейо (www) на 21-Apr-2006 04:32


това, което описваш по-горе (със аргументите и културните участници) прилича по-скоро на дискусия, отколкото на спор (imho). за мен спорът има една много важна отличителна черта -- той се води с цел да го спечелиш, докато целта (поне една от тях) на дискусията е тази, която ти описваш -- за изясняване на позициите, твоите собствени и на другата страна.

та толкова за приликите и разликите между спора и дискусията :о)

Написа Nick Angelow на 21-Apr-2006 06:02


ПОПРИНЦИП СПОРЪТ Е ХУБАВО НЕЩО.КАРА СИВОТО ТИ ВЕЩЕСТВО ДА ДЕЙСТВА И РАЗВИВА.А ИНАЧЕ НИЕ СМЕ СИ УФСИ,ИУРОШ НА СТАДОТО И ТОВА Е.ДОРИ И НА ИНТЕЛИГЕНТНИТЕ И УМНИ ЧОЛУВЕЦИ(ХОРА)ИМ Е ПО ЛЕСНО ДА СИ ГЛЕДАТ ВКРАКАТА ОТКОЛКОТО ДА СЕ СРЕШНАТ ЛИЦЕ В ЛИЦЕ С ДЕЙСТВИТЕЛНОСТА.А НА МЕН ОТ АТАКА ВЗЕ ДА МИ ПИСВА.САМО ТОЗИ С ЛЕНТА НА ОЧИТЕ НЕ МОЖЕ ДА ВИДИ ИСТИНАТА,НО ПЪК Я ЧУВА!

Написа ЛЬОНИ на 21-Apr-2006 06:56


Льони, недей да крещиш, моля.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 21-Apr-2006 07:00


Тъй като досега не съм срещал на живо последователи на Атака (явно не ми е такава средата), четенето на форума им беше истински потрес. Видях го с очите си, но все още ми е трудно да го асимиларам...

Написа zImage на 21-Apr-2006 07:15


Wow! This was good. If you exclude the reason the description can be applied to 99.99% of all on-line activities. Sorry for the English - @work…

Написа xeno на 21-Apr-2006 13:26


Георги, най добре ще е да спреш да коментираш политиката просто няма смисъл.Откъде пък знаеш, че ти не грешиш ?

Написа Александър Рачев на 21-Apr-2006 16:14


Александър Рачев: Всеки има право да греши, но някои, по-наивни, грешат повече ;)

Написа Георги Тодоров на 21-Apr-2006 18:07


Ха! За пръв път виждам думата 'лумпенизиран' употребена толкова естествено и толкова намясто. Личи ти, че си внимавал в часовете по философия. :)

Написа Петя (www) на 21-Apr-2006 20:53


Aaa вий сте започнали и да четете форуми, другарю Чорбаджийски. Хвала на таквъзи едни люде!!! Явно е имало ефект от това което съм ви намекнал (или натвърдил)
ето ви още малко 'матриал':
http://www.bsp.bg
http://www.ndsv.bg
http://www.dps.bg
Да Ви е сладко, предварително се извинявам, но олигофренията която ще видите, не е мое дело, зачитайки горепосочените страници, демагогията с която оплювате форума на атака(айде да не говорим за форуми и техните посетители, а?), ще бъде размита в океана от безмерна идиотщина на ОФИЦИАЛНИ страници

Написа Gabo (www) на 21-Apr-2006 23:46


И още нещо, щото тоя път ме изнерви вече, нима търсейки истината, не можа да вземеш каса бира и да я изясним, ами по най-йезуитски начин (даже не Ейзуитски ами Гьобелсов начин), щото както казва един приятел "Една лъжа повторена сто пъти не става истина, колкото и да тръбят журналята - тъпанари.
Написа Георги Чорбаджийски (email) (www) на 16-Oct-2005 23:52"
Та точно у форумите ли намери истината да търсиш? Или ти е удобно - вижте ги последователите на Атака, какви ги пишат. Ми НЕ СИ ПРАВ, щи кажа само!!!!!!!!!

Написа Gabo (www) на 21-Apr-2006 23:51


@Gabo
Ти защо се палиш? Остави момчето да си срича на спокойствие. Всеки сам си преценява.

@Георги - човек, който хули собствената си майка, собствения си баща, тъй като те са част от народа и освен това всички останали българи, какъв човек е?
Нали не си забравил какво си написал:
"...щото народа е тъп и ето атака се роди".
"Дай му на българина някой да му е виновен, само и само да не се замисли колко мързелив, тъп, прост и необразован е."
http://georgi.unixsol.org/diary/archive.php/2006-04-17, третия коментар отгоре надолу.

С такива думи говорят за собствения си народ единствено лумпените и българофобите.

Написа Антон на 22-Apr-2006 05:55


@Антон, ти какво какво предлагаш, да седим и да се лъжем, колко е работлив българинът?

Написа Георги Тодоров на 22-Apr-2006 09:45


Антоне, за съжаление такава е грозната истина. Сигурно и от Луната се вижда...

Написа zImage на 22-Apr-2006 09:57


1. Народът е жилав и силен - запазил е род, идентичност, писменост и култура през всичките тия векове на робство. За справка - египтяните при цялата им древна цивилизация днес говорят арабски език в резултат от нахлуването на арабите на тяхна територия. Забравили са дори собствените си йероглифи! Забравили са всичко! Ние не сме след 5 века робство.
2. Българите са дали писменост, която използва една голяма част от Европа и всички славянски народи.
3. Българите _са_ работлив народ. Ходил съм в чужбина по работа (в Англия), сега работя изцяло с чужденци - германци и американци и не ми разправяйте глупости. Изобщо не може да става и въпрос за сравнение. Аз съм го виждал на практика. Ние сме много по-кадърни от тях.

Не подценявайте българите и моля, не се изказвайте за целия народ съдейки по самите себе си или по хората, които са във вашето обкръжение.

Написа Антон на 22-Apr-2006 10:47


Антоне, явно си ходил, но не достатъчно.
Българите не сме по-различни от никой друг народ. Нито по-работливи, нито по-дръзки, нито по-каквото-и-да-е. Но през последните десетилетия, поради реалността в която бяхме всички поставени (и отрасли) се е получило това, за което Георги говори. И колкото и да ти е криво, това е истината.
Ако не си видял работливи чужденци, значи си правил предимно оутсорснати в България проекти. Аз мога да твърдя обратното, защото вече познавам много чужденци. И с нищо не ни отстъпват.
Стига с излишно надуване на тема "народ".
Справка - майката на св.св.Кирил и Методи е българка. Това ги прави гърци от български произход. Колкото и да ти е криво, Антоне. Гърци са, уви.

Написа Дончо (www) на 22-Apr-2006 11:20


@Дончо
Казах, че българите са дали писменост на голяма част от населението на Европа и на всички славянски народи. "Даването" включва създаването на азбуката и нейното разпространение. Пак си прочети учебника по история. И още, радвам се, че дойде ти да разрешиш вековния спор за произхода на Кирил и Методий. Има поне три теории за това (http://bg.wikipedia.org/wiki/Константин-Кирил_Филосо ф), но се радвам, че ти с такава категоричност вече си го разрешил. Гърците шапка ще ти свалят.
По другия въпрос, както казах, впечатленията за "народа" всеки формира от това с какви хора се е събрал и с какви хора работи, така че спора е излишен.
Що се отнася до казаното от Георги, него малко са го били като малък, та сега нарича баща си и целия народ, "тъп, прост и необразован". Пази боже сляпо да прогледа.

Написа Антон на 22-Apr-2006 14:15


Георги, внимавай аудиторията на тези форуми да не почне да пише тук, че ще стане страшно и ще има безсънни нощи на модериране :)

Написа Росен Недялков на 22-Apr-2006 14:37


мен пък доста ме биха като малък и пак не станах образован :)
нека да се върнем от начало, аз не харесвам атака макар, че идеята ми допада (без излишното етническо напрежение което така или иначе го няма и се създава изкуствено !!! - признавам това много ме дразни ..)
но според мен цялата вина пада върху политиците а не върху народа ... все говорите за западните държави, хубаво - добре ама там кадърен ли си имаш шанс .. например в средния и малкия бизнес .. -алооуу да не споменавам имена на перални за пари и същите тези са политици предлагат разни програми за подпомагане ..
и ето аз аз мога разни неща имам 15 хиляди лева дето ми ги е дал тати (всъщност даде ми ги преди 3 год) направих фирма тя потръгна защото народа иска иска качественно обслужване - хубаво ама .. започна да ме рекетира точно държавата или по скоро управниците на регионално ниво .. (не става въпрос за пари! а за простотия или по скоро за неграмотност .. )
е тогава кои е виновен ..
еми избирахме ги .. и тия и ония и нищо ..
дори и сега пак ни клатят (тук малко виновен е и народа) .. за едно със сигурност съм с господин Чорбадйииски, мразя некомпетентноста на журналистите, толкова много истински статии могат да се напишат за тая прощаваите "изчанчена държава"
та в общи линии за мен виновни са политиците, че сме до тук а не народа, народа е една маса (не подценявам историята) ...
но докато малко с малко не се изчисти корупцията, шуробаджанащината и некомпетентноста на политиците дали от атака или от които и да са оправия няма ..
П. С. - аз много малко разбирам от политика защото дори и ТВ не гледам, простете ми ако съм казал някоя глупост .. :)

Написа Самуил (www) на 23-Apr-2006 16:23


@Антон: Благодаря за препоръката да попрочета отново учебниците по история. Аз пък бих ти препоръчал да спреш да четеш българските учебници по история, щото те са писани по поръчка на властните към момента сили. Т.е. чети, ама и мисли, недей безрезервно и 100% вярвай на учебниците.
Теории за произхода на светите братя има и повече от три. Всяка националистическа партия (българска, гръцка или македонска) си има и своя. И те са еднакви, само националностите вътре са различни. Мислещ човек едва ли би чел подобни теории. Радвам се за линка - непременно ще го погледна.
Горе съм ти дал моето мнение по въпроса. Съжалявам, че не ти харесва. Не е задължително, не е и желателно. Не приемам обаче иронията ти, че АЗ съм разрешил вековния спор, защото ни най-малко правя подобен опит. Иронията ти по-скоро ми прилича на безпомощност да обориш твърдението ми със СВОИ думи, затова и иронизираш и ме пращаш да чета какво е казал този или онзи.
Кирилицата, за добро или лошо, ни е спасила от погърчване и потурчване, като ни е дало собствена църква. И това е най-важното. А не каква е била националността на този, който я е създал. Националността на създателите и е само плах опит да се изсмучат от пръстите поводи за национална гордост, за това "кви велики сме били". И да сме били - били сме. Не ми пука какви сме били, пука ми какви сме сега. И какви можеше да сме, ако си спестявахме излишни героизми от типа:
* БЪЛГАРИТЕ сме дали кирилицата на света;
* БЪЛГАРИТЕ сме втората по Ентелигентност (грешката е умишлена!) нация;
* БЪЛГАРИТЕ сме най-работливите, най-умните (да, различно е от Ентелигентните, щото там сме втори), най-красивите и най-яките пичове в света;
* БЪЛГАРИТЕ сме всичко изпобедили, ама все ДРУГИТЕ са ни го начукали.
Факт е, че ако същите тези българи бяхме единни и сплотени през вековете, сега нямаше с теб да водим този спор, защото нямаше да има нужда да защитаваме или оборваме безумни твърдения като по-горните.
Антоне, не очаквам да разбереш какво ти казвам. Затова излизам от спора - не само за да не пълня блога на Георги с глупостите ми, а и защото и преди едва не съм ял бой заради смелостта да твърдя подобни неща. Да, и до бой може да се стигне - той е последното средство, до което хората прибягват, когато всички доводи свършат. Бой и псувни. И в това ние, българите, сме НАИСТИНА добри :).

Написа Дончо (www) на 23-Apr-2006 19:38


Ще отворя малко странична тема на зародилия се спор.
Уча в САЩ в момента, а и съм бил насам натам из западна Европа, и ми направи впечатление, че никъде не съм видял такава концентрация на привлекателни жени, каквато има навсякъде в България. Това ме насочи към следната теория: хората на запад имат време и желание за работа, защото повечето от жените им не приличат на хора. А тъй като жените навсякъде, не само в България, са материалистки, колкото повече пари изкарват мъжете, с толкова по-горна категория жена имат шанс да се уредят.

Написа Denis Eradiri на 24-Apr-2006 02:30