< HomePage | Снимки
<- Февруари, 2006 | Начална страница | Април, 2006 ->

Архив за месец Март, 2006

Сряда, 1 Март 2006

Честит хубав български празник. Ето моят подарък за четящите /съжалявам, че е с ниско качество, голямата някъде я загубих/ :)

Гола мартеница

Празниците са хубаво нещо. Особено тези, които не развалят работната седмица. Спама обаче не е хубаво нещо. Особено когато е с "добри намерения" и е изпълнен по най-тъпоумния начин. Вижте това писмо с пожелания за баба марта. Явно преди да стигне до човека, които ми го показа е обиколило още доста офиси. Сега вперете поглед в списъка на получателите. За съжаление са твърде много и не успяват да се съберат на един екран. По-точно са 351 и то само на това писмо. Отделно в самото писмо има още двайсетина адреса, повечето от които са на служители в банка Биохим.

Майко мила, някоя офиска въоръжена с Outlook Express е решила да "поздрави" знайни и незнайни хора по нещастно стечение на обстоятелствата оказали се в книгата и с адреси. Писмото "тежи" около 100Kb, което по мои груби сметки ще рече, че за тази глупост е потрошен ... ТВЪРДЕ МНОГО трафик.

Виждайки подобно писмо веднага си задавам въпроса, какво ще стане ако издиря всеки един от получателите му и приложа малко социално инженерство, знаеки че някога са си комуникирали с г-жа Деси, която чете и пише от е-майла metatron@mtel.net и явно има нещо общо с Мобилтел.

Ако някой в моята мрежа започне да изпраща подобни "поздравителни писма" ще го издиря и лично ще го накарам няколко дни по осем часа, подобно на Барт Симпсън да пише на дъската в офиса "аз съм тъпанар/ка и повече никога няма да спамвам хората!".

[ Коментари: 2 ]
Коментари

Мне, няма нищо общо с Мобилтел. На mail.mtel.net се хостват мейлбоксове на клиенти (не съм сигурен, че в момента можеш да си купиш акаунт там, но до преди година-две можеше, когато историята с dial-ups беше във вихъра си). Но виж, г-жа Деси е предадена на съпорта да и обяснят що е то интернет и с какво се яде. В стил разбирай, при следващото изпълнение си губи мейлбокса. Ако зависише от мен щеше веднага да го загуби, но ядец - отношенията с клиентите не зависят от мен.

Написа Н.Пепелишев (www) на 06-Mar-2006 11:23


Метатрон са фирма която се занимава със земеделска техника (по данни от преди около 2 г) и с едно подобно писамце преди сущите 2 г бяха изгърмяли всичките им офиси из цяло бг :)

Написа Владимир Витков на 31-Mar-2006 08:55


Четвъртък, 2 Март 2006

Прибрахме си техниката и оставихме интернет достъпа в Пз, да продължава развитието си към средните векове. Така де, аз още от началото бях против да се опитваме да правим нещо там, но заради услугата се опитахме да помогнем.

Да, ама не.

Ти се опитваш да правиш оптична мрежа и да доставяш качествена услуга на крайния потребител, а партньорите ти само се чудят как да спестят някой лев, щото много скъпо, шъ знаиш. Айде като сте такива пестеливци оправяйте се с новите си партньори-гладници. Един от колегите ми много хубаво им каза: "Досега бяхте добре, имахте за партньори хора с пари, знания и възможности. Айде сега, живи и здрави, действайте без нас. Момчето си отива."

Видяхме накъде им върви "оправията" още първият ден докато си събирахме техниката. Новите "спецове" сменят BD 64i с някакъв пършив HP офис суитч, свалят скоростта в основният пръстен от 1Gbps на 100Mbps, говорят за Wireless-и пък и не успяват един PPPoE сървър да пуснат. Благодаря много, супер съм доволен, че се махаме от там.

Хайде правете си поредната LAN/Wireless мрежа от комбиниран селско/квартален тип.

П.П. Цецо да почерпи бившите ни партьори, че заради тяхното късогледство се осигуряват още няколко години широк мегдан за местните интернет доставчици. Cheers! ;)

[ Коментари: 6 ]
Коментари

Вие каква мрежа сте правили в ПЗ? В смисъл нещо за КиберКом или ново ISP? Вече ми писна от наглоста на ТК :(

Написа Иван (www) на 06-Mar-2006 18:31


Няма смисъл да ти обяснявам :) вече няма да я бъде както беше предвидена. Дълго време още в Пз няма да има свестен интернет достъп. За добро или за лошо...

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 06-Mar-2006 19:33


Каквото такова. Пазарджик си е малък град и има достатъчно доставчици. Никога няма да заприлича на София поради малкото си население :)

Написа Юсер на 06-Mar-2006 22:32


Наистина много жалко се получи, но да се надяваме че някога все пак ще се сетите че има истински потребители за който е нужно да се върнете обратно.
Спор няма за това колко зле са ни Интернет доставчиците тук, колко неграмотни и цинцари са всички те, но уви такива са си и за най-голямо мое съжаление ще трябва пак да ги търпим!
Но било, макар и за малко хубаво - успех, всичко най весело и благополучно прибиране обратно ви пожелавам за Хановер!

Написа marjiano на 06-Mar-2006 22:37


Защо пък аз трябва да ги черпя не разбрах. Кой колкото акъл си има от него да си пати, нали така.
Кой каквото си надроби това и ще сърба. "Местните" Интернет доставчици се опитват да направят нещо, къде добре, къде зле, всеки си избира пътя и начина.
Те са ваши партньори, не мои за да ги черпя аз )))))
А колкото до това кой колко е добър, има си конкуренция, всеки да си избира. Ако е лоша и недостатъчна, мегдан има за всички желаещи. Да заповядат. Никога не съм се срамувал да кажа че някой прави нещо по-добре от нас. Не се имаме за най-великите

Написа zezo на 07-Mar-2006 12:13


zezo :) ти нас трябва да черпиш :) Всичко е в кръга на шегата.

Колкото за Пазарджик аз мога да кажа едно, ПИСНА ми да се занимавам с ВОЕННИ.
От цялата история ПЗ страда най-много :)

Пожелавам им късмет на всички :) Без лоши чуства.

Написа Мариян Захариев (www) на 11-Mar-2006 13:24


Петък, 3 Март 2006

Топ новината беше лудият на дървото, който искал билет за Бали и един милион евро. Евала чичак, добър избор с дестинацията, а и получаваш похвала за умелото боравене с тоягата. Смях се от сърце като видях какъв удар инкасира в каската на пожарникаря. Не е лесна работата на хората. Аз ако бях на тяхно място просто щях да оставя психото на дървото или направо щях да го бутна.

Имам една теория и тя твърди, че за всичко са виновни журналята. Ето например днес е трети март - хубав ден, официален празник на България, а новините са 50/50 празника и какво била направила Атака или какво бил казал сульо от същата педалска организация. Ще рече човек, че тия са нещо кой знае какво.

Честно, г-да журналя айде много ша ви замоля, престанете да отразявате всичките идиотии на Атака. Мама му стара, още малко ще заврете камера в гъза на Болен Сидеров, да не вземете да изпуснете някоя негова мъдрост /понеже те от там дето е камерата излизат/.

Вече става банално, let it die already, mmkey...

[ Коментари: 3 ]
Коментари

Казва се Болен Лидеров :)

Написа Красимир Казаков на 07-Mar-2006 16:19


Болен Скинеров

Написа Нико (www) на 08-Mar-2006 14:15


Знаеш ли защо медиите отразяват идиотизмите на АТАКА.

Имам някакво обяснение <a target="_blank" href="http://nabludatel.blogspot.com/2006/03/blog-post_08.html"> тук >> </a>

Написа Симион Патеев (www) на 10-Mar-2006 19:44


Събота, 4 Март 2006

Няколко пъти прибирайки се по магистралта изпускам страхотни залези, защото или не си нося фотоапарата или ме мързи да спирам, за да снимам. Днес обаче залеза беше нещо великолепно и ако не го бях снимал, нямаше да си го простя. Небето изглеждаше извънземно, като че ли всеки момент от червеният облак щеше да изплува летяща чиния, която да започне да обстрелва :)

- Залез над магистралата 1
- Залез над магистралата 2

Трябва ми по-хубав апарат.

[ Коментари: 7 ]
Коментари

Страхотно!...

Написа Elena на 06-Mar-2006 09:52


Замайващи са... А това за апарата - поиграй си първо с Gimp-а - levels, curves и един greycstoration за изчистване на шума и няма нужда от нов :) Или пък да станат малко по-светли на ръчни настройки, където си задаваш скоростта на затвора, хем ще стане по-светла, хем на по-ниско ISO ще се намали и шумът. Иначе снимките са си прекрасни и (ще се повторя) замайващи!

Написа peterst (www) на 06-Mar-2006 10:16


Снимките са level-нати точно с Gimp :) По-принцип бяха малко по-светли, но ги затъмних и изрязах, за да станат по-ефектни.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 06-Mar-2006 10:27


Не разбирам от фотография и не мога да кажа нищо за разните там фокуси и т.н., но снимките са страхотни!

Написа Ралица на 06-Mar-2006 18:19


От ден на ден все по-съвършен :)))
И да определено нивото изисква вече по-добър апарат,а в снимките още малко контраст не е излишен ;)

Написа Marin на 07-Mar-2006 12:16


Ами действай... Nikon D200, Canon 20D/30D, може и Canon 5D ако ти се дават излишни пари.

Написа yovko (www) на 09-Mar-2006 08:19


И sony-то се справя прилично добре :) страхотен апарат за непрофесионални цели.

Написа niki на 11-Mar-2006 18:48


Неделя, 5 Март 2006

Гледах само малко от наградите на ММ, защото е напълно изключено да успея да издържа целият напън. Хазарта добре ви го каза, звезди, звезди ама двайсе кинта нямате в джоба. Така де, то пък едни певци и певици, едни "творци", ум да ти зайде. Добре че са "звездоебците" да ви дават по някоя кинта, че иначе повечето ще сте умрели от глад и мизерия.

За водещата на "шоуто" нямам други думи освен, че беше абсолютно трагична...на кой ли духа, за да я пускат по ММ. Дори и там не са им толкова занижени критериите.

С две думи, да ви с.ра и на наградите и на плейбека. Добре че бяха Ъпсурт и Белослава да ви вдигнат малко нивото.

[ Коментари: 2 ]
Коментари

Жорка, от кога взе да слушаш чалга? :-)

Написа Коко на 07-Mar-2006 12:12


Ти пък, каква чалга бре :) Белослава не е чалга певица, а джаз, хехехех

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 08-Mar-2006 12:34


Понеделник, 6 Март 2006

Подготовката завърши и утре отпътуваме. Яваш, яваш ще стигнем без да си даваме много зор. За два дни все някак си ще минем 1800-те километра до Хановер.

Ако някой ме търси, ще бъда във и около 13-та палата на CeBit'06. Телефона ми го знаете, вдигам го, не се скъпя :)

[ Коментари: 10 ]
Коментари

Не се познаваме, но лек път и приятен престой!:)

Написа Ралица на 07-Mar-2006 12:08


Лек път и умната, и да не забравиш че подарък си ми обещал ;)

Написа gabo (www) на 07-Mar-2006 18:21


Ако не умната, може и русата! ;)
Там дават ли да се снима с фотоапарат? (ако да, приеми го като намек :) )

Написа гео на 07-Mar-2006 19:01


Там съм :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 08-Mar-2006 12:50


И що не пишеш на latinitza след като не си в България?! :-D

Написа Коко на 09-Mar-2006 12:26


Goreeeeeeeeeee dai snimki ve:-)

Написа angel_k на 10-Mar-2006 07:54


@ралица: мерси, много е приятно.

@гео: хубави русалки има тук...

@коко: щото не съм акер. те само акерите пишат на латинитза ;)

@angel_k: снимки ще има, даже мисля да направя фотоистория, защото с думи не мога да го опиша.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 11-Mar-2006 21:55


Дано успееш да снимаш всички БГ щандове, щото миналата година някои не даваха. Все едно имаха тайни технологии, незнайно защо изкарани на щанд на панаир.
Можех да дам и полезни съвети, но късно виждам темата.

Иначе приятно цебитстване и малко интересно инфо:

The inauguration of the new hall coincided with the search for a new name for this exhibit category. One suggestion was "CeBOT" - from the German acronym for "Centrum fuer Buero und Organisationstechnik" "Literally Center for Office and Organization". Ultimately, however, the Exhibitors' Advisory Committee decided in favour of "CeBIT" from "Centrum fuer Buero und Informationstechnik" (Center for Office and Information Technology). The second syllable's apparent allusion to "BIT" (as the smallest unit information processed by Computers) was not at all intended, but ultimately turned out to be a very fortunate coincidence, especially in view of the upwind experienced by electronic data processing in the Seventies, and even more so in the Eighties, when the ranks of HANNOVER MESSE"s exhibitors swelled with huge numbers of PC manufactures.

Nevertheless, in 1970 no one could have foreseen the extent to which the data processing market would divide into more and more segments and grow at a breathtaking rate. The gigantic capacities in Hall 1 were soon exhausted. At the end of the 1970s Deutsche Messe AG decided to allocate Halls 2 and 18 to CeBIT. At the beginning of the 1980s CeBIT expanded once again - this time into Hall 3. However, this was just a drop in the ocean. More and more data processing and software companies - not to mention the growing group of PC manufacturers - wanted to use CeBIT as a presentation platform. The original "Center for Office and Information Technology" had now become the "World Center for Office, Information and Communications Technology".

Написа Петър Бунев на 13-Mar-2006 10:26


БГ Щандове досега не съм видял, въпреки че прегледах 70% от палатите. Навсякъде си снимам като пич и ако някой умник на щанд се нарпави на интересен, просто той губи :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 13-Mar-2006 18:06


С нетърпение чакаме да опишеш по-подробно впечатленията си от CEBIT.

Написа Георги Гочев на 18-Mar-2006 16:13


Петък, 17 Март 2006

Като се аклиматизирам към .bg условията и ми мине раздразнението от всичко, което е тук, а не е там, ще напиша какво се случи на CeBit '06. Понеже ще е трудно за описване (просто трябва да се види!) май ще стане фото история вместо разказ.

Мога да резюмирам пътуването и целият experience там на място, с няколко думи - никога няма да ги стигнем германците.

[ Коментари: 6 ]
Коментари

ами не ни е изпотрябвало да ги стигаме. има си и минуси живота там, например бг кръчмите, които толкова обичаме, липсват. то т'ва е най-малкото де, но темата е твърде обширна...

Написа Петър Бунев на 20-Mar-2006 12:46


По кръчми вече ходя рядко, но пък живея в мизерията 24/7 и карам из дупките всеки ден :-(

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 20-Mar-2006 12:48


г-н Петър Бунев се изказа. Плюсът на бг са кръчмите ... яхууу... направо страхотно ... то май друго хубаво нещо тука няма. Да се гордеем с кръчмите си.!!!!

а за това че няма да ги стигнем германците никога е ясно като бял ден просто ..... :(

Написа Alex на 20-Mar-2006 13:34


Е айде сега, кръчмите ни си ги бива :) В смисъл става купон в тях. Но само с купон не може да се живее. Сигурен съм че ако поживея в Германия ще намеря много неща, които ще ме издразнят, но първото впечатление на посетител е просто размазващо с подредеността, чистота и магистралите. Ооох магистралите :-)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 20-Mar-2006 13:52


Интересно как може да сме толкова близо и същевременно толкова далече от тази европейска държава .....

Написа Alex на 20-Mar-2006 22:32


Ами господин Alex мога да подскажа как да се опитаме до ги доближим- нямаме нужда от толкова емоция и тройни удивителни знаци, имаме нужда от рационално мислене и много работа. Фатализъм също не ни тряя.

а след работа- отмора по кръчмите, или друг начин на презареждане, който каквото желае.

Колкото до магистралите- разбрали са хората основни икономически и военни закони и са взели та са построили мазните магистрали. Имали са и визия за бъдещето, щом са ги почнали още от 20-те години на миналия век ;) Наистина мноо ми липсват в БГ.

Написа Петър Бунев на 21-Mar-2006 13:06


Събота, 18 Март 2006

Редовната разходка до Пз, отново ми позволи да направя една хубава снимка:

Портрет на Калоян

На връщане, на Цариградско шосе отнякъде долетя малко камъче и ми пукна предното стъкло точно в средата. Повредата не е голяма, но има потенциал да стане такава.

Мамка му проклета, пак ще си загубя половин ден в ходене до БулИнс и след това три месеца чакане KIA да домъкнат ново стъкло. Да го е.. * 10!

Неделя, 19 Март 2006

Имам си едно магическо диванче у дома, на което винаги като полегна и ме избива на сън. В комбинация с гледане на Формула 1, в 9 от 10 случая заспивам преди болидите да са навъртели 20 обиколки.

[ Коментари: 3 ]
Коментари

Хах.. Аз това го мога навсякъде, стига да легна. У нас като гледаме филми с приятелката ми, ако легнем обикновено изтрайвам до началото на надписите - тия в началото на филма. И после тя ме събужда да гледам надписите в края и да ми резюмира филма...

Написа Дуриан (www) на 20-Mar-2006 10:06


жоро, излагаш се!

такъв фотограф като теб да забрави да даде снимка на диванчето?! не мога да го повярвам :о(

Написа Nick Angelow на 20-Mar-2006 11:02


Е то не е нищо особено, точно това му магическото!

Ако беше нещо турбо-ултра-алабала щеше да е разбираем ефекта ами то даже не е особено удобно и е тръгнало да се изкорубва :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 20-Mar-2006 11:04


Понеделник, 20 Март 2006

Разкарвам qmail-а от основния ни мейл сървър. Препъни камъка е поддръжката на SSL, TLS и аутентикация. qmail-а е хубава работа, ама ми писна да пачвам за какво ли не. Чудно ми е, защо не е седнал някой да го препише под свестен лиценз и да се разработва както си му е реда.

Мисля да минаваме на CourierMTA. Изглежда свястно написано пък и CourierIMAP от много отдавна го ползваме без никакви проблеми. Време е да се пробва и пощенският им сървър.

Единствената пречка при миграцията е, че вътрешно ползваме qmqp протокола между машините и ще трябва да пипа на доста места, за да се мине на стандартен smtp.

Благодарности към qmail за дългата му (около 10 години вече???) служба при мен, но е време да си ходи.

[ Коментари: 8 ]
Коментари

Хмф. За slack наистина си е доста пачване, но не е невъзможно и даже работи. Виж за redhat са наравили готов toaster, който съдържа всичко необходимо, че го и поддържат. Може би точно по тази причина и аз съм решил преинсталация, но съм се спрял на fedora като дистрибуция, за да запазя все пак qmail-а.

п.п.
Toaster-a за RH и RH-подобните е на http://www.qmailtoaster.com/

Написа Н.Пепелишев (www) на 20-Mar-2006 10:49


Писна ми да пачвам и да го мъча. Пък и лиценза на qmail-а започва силно да ме дразни. Заради това предпочитам просто да мина на нещо друго. Едно време когато имаше бъгав sendmail и qmail избора за мен беше лесен, но в момента qmail-а просто не върви...Ще ме извинява djb ама поне по веднъж на година да пуска нова версия. То неговото никъде го няма...

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 20-Mar-2006 11:07


Позволявам си да кажа, че секюрването на qmail-а не е чак толкова сложно. Поне от моя гледна точка.
Точно преди два дни си седнах на задника и си написах нещо като "стъпка по стъпка", за да не чета документации всеки път.
"нАучният труд" е за Fedora Core 3, тъй като там съм тествал.
Ако някой желае - нека ми пише - ще му пратя писанието. Тъкмо може да се оптимизира в доста отношения ...

Написа В. Василев на 20-Mar-2006 17:56


Само да предупредя - courier-mta е страшно удобен за настройка на повечето неща (връзка с база данни, ssl, smtp auth), но изобщо няма performance на qmail-а (или postfix-а). Другото нещо е, че е малко странна конфигурацията, и ще имаш весели моменти докато намериш как точно се спира това MTA-то да не преглежда MIME-то на съобщенията и да реве, ако не е съвсем точно :)

Написа Васил Колев (www) на 21-Mar-2006 07:32


В момента не ми трябва кой знае какъв performance, вече не се налага да обслужвам 200 хиляди+ потребителя :) А сега не бъди егоист и кажи откъде се изключват подводните камъни.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 21-Mar-2006 07:42


Тъи като ми се наложи скоро да правя точно това седнах и доста се порових за qmail със ssl и разни те му ауторизации. Верно е мъка, но един приятел ме насочи към следното URL: http://shupp.org/
И с него всичко стана песен :)
Иначе и мен понякога ме дразни това че трябва да се пачва едитва компилира ... и то за неща който виждам в другите MTA си ги има и единственото което трябва да направиш е да разрешиш дадена опция от съответния конфиг.
И все пак ако си се решил да сменяш qmail защо не хвърлиш един поглед на postfix ?

Написа Dragomir Zhelev (www) на 21-Mar-2006 07:42


Тъй като ползваме CourierIMAP и Maildrop, реших че CourierMTA по-добре от Postfix ще се впише в картинката.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 21-Mar-2006 08:19


Няколкото неща, които ми се е наложило да пипна на zver.fsa, иначе ставаха проблеми:

/etc/courier/esmtpd:

ESMTPDSTART=YES
ESMTPHELO="zver.f sa-bg.org"
MIME="none"
BOFHBADMIME="accept"

(Изобщо BIFHBADMIME е основния подводен камък, има го и в esmtpd-msa)

Имах и един друг проблем - някои некадърни smtp сървъри искаха ssl и ако ползвам ssl задължително да се auth-на, имам заради един такъв следния ред в esmtproutes:
abs.bg:main.abs.bg/SECURITY=NONE

Друго не мога да се сетя да съм пипал, работи си като пушка.

Написа Васил Колев (www) на 21-Mar-2006 19:57


Вторник, 21 Март 2006

Днешните пакети на x.org в Slack-current не са особено успешни. Даже меко казано не са особено успешни, защото с последното обновление X може да се ползва само от root потребителя. Проблема за щастие се решава супер елементарно като изпълните командата chmod 4711 `which X`, като root. Вероятно утре ще има поправени пакети.

In other news, Пуснахме сайта на SpiderMUX и въпреки, че по него има още доста работа, за момента изглежда добре. Някой ден ще имаме и фирмен сайт и се надявам този ден да близко, защото ми писна разни фирмички с по един служител, на сайтовете си да обещават света, а ние които сме правили какво ли не и имаме реален опит в правенето на нещата, да го караме техничарски и да не плискаме подобаващо на сайта ни /ебати дългото изречение стана/.

[ Коментари: 3 ]
Коментари

SpiderMUX изглежда изключително интересно.
Можеш ли да ме орентираш в цената на този хардуер и начина на доставка ?

Написа Веселин Малезанов на 22-Mar-2006 13:57


Конкретна цена не мога да посоча, но ориентировъчно мога да ти кажа, че със сигурност ще е по-евтино от компютър с FXS/FXO или Е1 платка в него. Цените ще са доста разумни.

По повод доставките, в момента се организира производството и до месец, два ако не ни мине котка път, всички неща по доставки, количествата, цени и т.н. ще бъдат изяснени.

Съжалявам, че не мога да дам по-конректна информация.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 22-Mar-2006 13:59


Ок, мерси.
Ще следим сайта за информация.

Написа Веселин Малезанов на 22-Mar-2006 17:05


Сряда, 22 Март 2006

Занимавам се с воденето на хартиена война, но за съжаление противниците не са на ниво. Все едно да вземеш играчка от дете. Което не пречи на мен да ми е забавно и да се опитам да направя нещата както винаги съм искал да са.

Както всяка пролет в последните четири години и тази ни донесе интересни времена и много нерви. Чакам с нетърпение да дойде май или юни месец, за да може нещата да си дойдат на местата и всичко да тръгне без мъка.

На фронта на публичните изяви, може би ще участвам като лектор на WebTech'06 и ще говоря за новите екстри в PostreSQL. Естествено още нямам подготвена лекция, но пък имам план! Освен това май е крайно време да се появя на курса за одит на сигурността :)

[ Коментари: 5 ]
Коментари

Кажи повече за хартиената война, моля те.Стана ми интересно, какво имаш пред вид точно. Ако е това което си мисля, тъкмо да споделя опит :-)

Написа Георги Т. на 22-Mar-2006 13:05


Замеряме се с факсове с едни "забавни хора" :) След няколко дни ще има повече подробности.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 22-Mar-2006 13:11


Това да не е онази мизерия с залепянето на 2-3 листа заедно и пратането им като факс, с ясната цел да се изцеди факс хартията :)

Написа деле (www) на 22-Mar-2006 15:08


Каква мизерия, говорим си :-) Това дето го пишеш са детски работи, ще ме извиняваш.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 22-Mar-2006 15:20


"Боже, колко мъка има по тоя свят, Боже" - казал водолазът като видял бялата акула...

http://en.wikipedia.org/wiki/Intel_Apple
?!?
%^$)%%$^#()№^ F**K

Как съм я пропуснал тази новина не знам, но ми разбиха крехката детска фантазия. Дано се накарам да си купя някое от последните PowerPC базирани лаптопи преди да изчезнат.

Написа Емил Димитров на 23-Mar-2006 12:15


Четвъртък, 23 Март 2006

Вървя си и си мисля, какво ще стане като ми сменят пукнатото предното стъкло? Какво ще стане с всички лепенки по него? В момента имам годишна винетка, зелена лепенка за гражданска отговорност и лепенка за минал преглед на автомобила. При една смяна, тези лепенки си заминават. За винетката имам втората част, но какво трябва да правя с нея? За гражданската, предполагам БулИНС ще ми лепнат друго стикерче, обаче ме притеснява лепенката за преглед. Вероятно ще трябва да минавам пак...

На някой да са му сменяли предно стъкло?

[ Коментари: 10 ]
Коментари

Обаче няма да ми липсват австрийската и унгарската винетки :-)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 24-Mar-2006 09:30


Ти по-добре се притеснявай колко кадърно ще ти сменят стъклото. На моя позната така и го смениха в официалния сервиз (говорим за сервиза на един от големите вносители), че при по-силен дъжд едва ли не капе вътре :)
Колкото до винетки и прочие - ами просто и свалиха винетката от старото стъкло и я сложиха на новото :) Е, не знам дали това е правилният начин (всъщност съм почти убеден, че не е), но с гаранция е по-бързия и с по-малко разправии. Имам съмнения, че и с другите стикери практикуват същото.

Написа Н.Пепелишев (www) на 24-Mar-2006 09:42


Ако ги местят, това е перфектният варинат за мен! Изобщо не ми пука дали е правилно или не, това е най-логичният и честен вариант.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 24-Mar-2006 09:44


Жоро, вчера бях в КАТ (Дървеница) и там имаше гише което беше за... Ще те излъжа, но със сигурност за едно от следните две - винетка при счупено стъкло, гражданска при счупено стъкло. Разбирай, че има процедура за това която включва ходене до КАТ и си ебало майката от гишета и висене сигурно.

Написа Борис Йорданов (www) на 24-Mar-2006 09:49


Ако работата включва ходене до КАТ със сигурност ще отложа смяната на стъклото или ще се черпим нещо с някой :) Както се казва "е, айде сега, не може ли да измислим нещо, ще почерпя разбира се...".

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 24-Mar-2006 09:55


Аз ще ти дам чудесна и при това безплатна идея, мяташ си старото стъкло в багажника и при проверка го показваш на желаещите ;)

Написа Gabo (www) на 24-Mar-2006 10:02


Знам от познати, че всички сервизи за смяна на стъкла предлагат (неофициално) преместване на всички стикери от старото стъкло срещу 10лв.

Само не отивай с камера :)

Написа Веселин Малезанов на 24-Mar-2006 10:53


Един колега си носеше старото стъкло със стикерите в багажника. Без майтап - защото официалната процедура... ти разплаква цялата рода...

Написа yovko (www) на 24-Mar-2006 15:00


Жорка, преди 3 месеца ми сменяха стъклото.Срещу 5лв. ми преместиха всичко от едното на другото стъкло/без курешките от грипозните пернати/.Единственият проблем е, че си преместиха и некадърието и некачествената стока-вече стъклото е надрано все едно е на 10 години, но нейсе.Само в нашата мила родина важи поговорката "за толкова пари-толкова работа".

Написа Marin на 29-Mar-2006 06:27


В сервиза казаха, че няма проблеми местели лепенките без допълнително пари да ми искат. Надявам се да се справят добре. Всъщност за парите не съм много сигурен тъй като колата е застрахована и Киа се оправят директно със застрахователите, така че може и да има такса "местене на лепенки", номера е че няма да я платя аз.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 29-Mar-2006 07:13


Петък, 24 Март 2006

Не, заведението не се казва така. Казва се "Kлуб на СДС - Триадица", а какво е това магическо нещо БАМБУЧА!, което предлагат си нямам идея :-)

Бамбуча! - The drink

Тези типове Новинар са абсолютни калъфи. Глупостта трябва да се наказва с нещо болезнено. Всъщност какво ли да очаквам от сайт, който подава SQL заявките си base64 "кодирани" през GET. Да се надяваме, че г-ца Благовеста Кирилова никога няма да има поколение, защото показаният от нея идиотизъм я слага в една за съжаление гъсто населена категория, която при мен е озглавена "за изтребване", а не ми се иска да страдат невинни покрай нея.

[ Коментари: 18 ]
Коментари

Хм, а обърна ли внимание на коментара, с дата 2006-03-23 20:54:26 от кого е :)

Написа Н.Пепелишев (www) на 24-Mar-2006 09:48


И друг път съм казвал, онова за магаретата и надушването.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 24-Mar-2006 09:54


Хрумна ми е енда Страхотна идея!
на 28.03. ще има национален семинар за Информационна сигурност на ДАИТС и Сага.
Аз имам лекцийка 25мин, точно след г-н Вачков и мога да добавя един слайд за "компетентността" на повечето(за съжаление) наши журналисти по тези въпроси.
Както и разни интересни "практики" на водещи антивирусни компании да измислят по 2-3 имена на един и съши вирус с цел ....

Написа Николай Недляков (www) на 24-Mar-2006 10:55


Това не са целите SQL заявки, а само id-тата. Но отсега нататък ще работя само на затворен прозорец, за да не ми се зарази PC-то с някой вирус :))) Аз се чудя защо ми умря тамагочито, а то сигурно е лепнало някой W32BirdFlu.@ :)))

Написа Angel на 24-Mar-2006 13:36


Знам че са само ID-тата, това не прави глупостта по-малка.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 24-Mar-2006 14:56


Мисля, че не колежката е виновна в случая. Тя може да е журналист, но не е казано, че журналистите трябва да знаят всичко. Да, трябва да проверяват информацията, но когато ти я поднесе професор, който работи в Националната лаборатория по вирусология - нужно ли е да се съмняваш в думите му? Че ако той не знае, кой?
Това, че колежката не разбира от компютри може и да се разбере. Все пак тя работи в ежедневник, а не в специализирано издание.
Аз самия съм взимал интервю от този човек през 2000-та година и знам, че ми беше нужно да пренапиша със свои думи много от нещата, които каза, само за да не го направя така че да се излага. Тоест, не можех да пусна интервюто 1:1 в оригинал.
Тъй че за смях е по-скоро господина, не колежката.
Ще цитирам по памет какво го бях попитал, какво ми отговори той. Разговора беше с цел да обясни как те могат да спасят унищожена от вирус информация срещу заплащане. Та до този момент той се водеше за вирусите и начините на превантивна защита, когато му зададох въпроса, с който да каже за услугите, които предлагат - все пак главната идея бе да разкаже за тях:
- Кажете, какво могат да направят читателите, в случай че вирус унищожи информация на техните дискове? Има ли поне някакъв шанс данните да бъдат възстановени?
- Мога да посъветвам читателите, ако смятат че са заразени да бръкнат в лявото чекмедже, а може и в дясното, и от там да извадят д-и-с-к-е-т-а или както е вече по-модерно - К-о-м-п-а-к-т Д-и-с-к. На нея/него трябва да има а-н-т-и-в-и-р-у-с-н-а прОграма. Трябва да я пуснат.
(буквите с тирета бяха произнесени бавно и поотделно)
***
Тук аз усетих, че хич не зацепва, че трябва да разкаже какви услуги може да предложат, та го прекъснах и му зададох пак въпроса, но съвсем директно:
- Неее, нали вече говорихме за това? Разкажете за услугите за възстановяване на данни, които предлагате.

Написа Tervel (www) на 24-Mar-2006 15:25


Тери, виновна е, защото пише за неща от които хал хабер си няма. От тук нататък всичко е оправдание. За мен случая е прост, като не разбираш - не пишеш, защото в противен случай се излагаш. Днес писанието е глупаво - за някакви си компютри, утре може да е опaсно, когато напишеш за някоя болест и предизвикаш паника.

Проблема е че (в България?) журналистическото ниво е толкова универсално ниско, че май е спряло да им пука какви ги пишат.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 24-Mar-2006 15:37


Да, погледнато по този начин си прав. Лично аз мисля, че не трябва да карат обикновени журналисти да пишат за технологии. А в много ежедневници практиката е такава. Нужни са им консултанти или специални хора, които да водят такива рубрики.

Написа Tervel (www) на 24-Mar-2006 15:48


"Установява се връзка по безжичен път със съседни машини - с лаптоп, по-голям десктоп или със системата на някоя сграда.
... При това установяване на контакт се пренасят вируси."

1. Степента на заразяване вероятно зависи от големината на десктоп кутията. Чудя се системата на въпросната сграда дали включва асансьора.

2. Ползвайте презервативи по време на престой в интернет.

Написа Denis Eradiri на 24-Mar-2006 16:52


Най-добре слагайте презерватив на мрежовият кабел преди да го включите в компютъра. А за защита от "безжичните" вируси, опаковайте целият компютър в латекс.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 24-Mar-2006 16:57


а за ултра защита взимате олатексования барутник и го слагате в стерилен-вакумиран-оловен бункер...

Написа деле (www) на 24-Mar-2006 18:32


...имаме информация, че е създаден вирус, който атакува т.нар. rfid технология... Може да се прилага в супермаркетите...
Ако някой случайно знае за супермаркет, който е заразен по този "нов" и невероятен "въздушен" начин да даде адрес - изпитвам неистово желание да го видя на живо.

Написа Георги на 24-Mar-2006 20:15


@Георги

В репликата за RFID-то има нещо вярно. Йовко писа (и даде линк към статията) преди няколко дена. http://yovko.net/?p=747. Лошото е че, това не прави статията по-малко безумна и некадърно написана. Не че няма верни неща в нея. Само че на горката журналистка и е такъв хаос в главата с терминологията (а може би и на професора от БАН, не знам), че даже и малкото верни факти трябва да ги търсиш с лупа и да се чудиш какво е искала да каже.

@Николай Недялков

Не разбрах дали имаш предвид конвенцията за наименуване на вирусите, при която всеки вендор измисля някакво си име и настава бъркотия, или това, че за един и същи вирус един и същи вендор издава няколко бюлетина и го кръщава с 2-3-4 имена. Ако случаят е първият, то vgrep от Virus Bulletin помага често. Ако е вторият, там и аз имам подобни наблюдения - засичал съм преди време един и същи вирус компресиран (UPX) и некомпресиран да излиза под различно име (е, само версията, но все пак ...)

Написа Н.Пепелишев (www) на 25-Mar-2006 01:03


@Н.Пепелишев:
Предвид начина на сканиране на антивирусните програми при компресиране на вируса с различни packer-и му дават и различни имена. За бързо сканиране винаги се ползва byte pattern сканиране и никой не го е грижа дали вируса е компресиран с UPX, ASPack или каквото и да е там - важното е бързината на сканиране и точността на откриване да дава "удовлетворение" на лузъра.

Друг начин на сканиране е при използването на алгорътъм за разпакетиране на тази "защита" на вируса и така да се идентифицира с едно уникално име. Тук антивирусните компании се справят доста по-зле и само някои от тях поддържат т.нар. generic unpacking на отделните слоеве, с които евентуално може да е защитен вирусът. За това има и алгоритми за кодиране на изпълнимия файл, които всеки път си мутират както си искат (и това вече го имало по света) и антивирусните програми могат да откриват само first generation на вирусите, защото нямат добър алгоритъм за декриптиране/емулатор на тези защитни слоеве.

@Георги:
За RFID - влизаш в някой супермаркет, "напазаруваш" малки стоки и ги скриваш из джобовете и ако на изхода почне да пищи значи може да ползват такова чудо :) Определено след това RFID вируси без вратове политат във въздушното пространство срещу тебе и те налазват от всякъде ;)

Написа peterst (www) на 25-Mar-2006 06:11


@Н.Пепелишев
Ако това, което е написано на http://yovko.net/?p=747 е вярно, да разбирам ли, че всеки един "желаещ" въоръжен с подходящите инструменти може да си "напазарува" каквото пожелае без да бъде засечен? Не съм изцяло запознат с RFID, но не мисля, че е толкова лесно. Представям си какви загуби щяха да отчитат магазините...

@peterst
Благодаря за идеята! :) Всъщност ме е срам да си призная, но тя вече ме споходи - освен желанието да видя това невероятно постижение на вирусните технологии в действие от чисто любопитство. Май трябва да отида да се изповядам пред г-жа/г-ца Кирилова...

Написа Георги на 25-Mar-2006 09:44


@peterst

Съгласен с всичко което каза, но съществува една порочна практика, както споменава по-нагоре и Н.Недялков при подобни случай всяка мутация да се нарича с ново име и това да бъде използвано с рекламна цел в стил "Ние сме най-добрите, само ние откриваме 500к+ вируси".

@Георги

Нещо, което може да е интересно - преди 2 седмици във Виена засякох дублиран RFID. Единственият вариант да не е бил дублиран, е системата на 2-а магазин да е била тотално неконфигурирана - разписка се на стока от съвсем друго място. Даже не бяха от една верига магазините, единия беше за техника, другия за етно музикални дискове. И като налетяха тия вируси, които споменава peterst беше интересна картинка - подай сега само якето през сензора, сега подай чантата, сега да видим какво има в якето ... Добре че стана на влизане и беше очевидно, че няма нищо откраднато. Имам едни съмнения, че в България тези вируси съвсем няма да са толкова любезни, така че внимавай с експериментите :)

Написа Н.Пепелишев (www) на 25-Mar-2006 10:45


Очаквайте скоро продължение на статията - "Мутирали компютърни вируси нападат човешкия организъм"!
Няма ли някаква организация, която да защитава простолюдието от дезинформация? Та тея от новинар са за съд, д'еба!

Написа Костадин (www) на 27-Mar-2006 09:17


Статията така и не я прочетох ... просто първото изречение ме отказа, но пък за сметка на това дискусията ми харесва.
Моя принос към нея е относно RFID таговете и вирусчетата. В момента вече има някакъв полуфункционален POC. Мина ми пред очите че някаква жена от мерилендския университет (май) беше провела изследване и разработка на вирус който да се пренася чрез RFID тагове. Това си е напълно възможно ... вече има толкова електроника из магазините че като нищо може да прехвърча.

Написа Владимир Витков на 31-Mar-2006 07:17


Събота, 25 Март 2006

Поздравления към съседа, написал долупоказаната духовита бележка и залепил я в асансьора ни. За съжаление, не мога да помогна, защото не съм засичал плюещият нарушител, а дори и не съм виждал последствията от неговото явно неприемливо поведение.

Особено ми хареса тънката заплаха - Моля те.....засега :-) Точно в мой стил.

No spitting!

[ Коментари: 3 ]
Коментари

Би следвало и аз да лепна такава, но да се отнася за шлюпки от слънчоглед, храчки(предимно по вратите на етажите), фасове, ?!трохи(постоянно!), целофанчета от цигари и т.н.
Трябва да пропусна да пиша 'приятелю', и 'моля те', защото се съмнявам в речника на индивиди от гореописания културен клас да има такава терминология. Може би подкуп с кисело зеле(чиято саламура като се изсипе някъде в мазето, оставя трайно благовоние из целия вход) би бил по-успешна стратегия...
Интересно ми е само защо на събранията, провеждани от домоуправителя, се разисква предимно силната(ми) музика, която така или иначе не звучи в "забранените" часове...

Написа Костадин (www) на 27-Mar-2006 09:30


Хахахахахаха :) Няма такива филми ...

Написа Мариян Захариев (www) на 12-Apr-2006 15:45


БРАВО НА ИЗМИСЛИЛИЯТ ДУХОВИТАТА БЕЛЕЖКА КЪМ СЪСЕДА.РЯДКО ГИ ИМА ТОЛКОВА ЗАБАВНИ ХОРА,ИЗРАЗЯВАЩИ ДВЕ ЧУВСТВА ЕДНОВРЕМЕННО.БЕЛЕЖКАТА АКО ТРЯБВА ДА СЪМ ЧЕСТНА Е МАЛКО В МОЙ СТИЛ И СЕ РАДВАМ ЧЕ ИМА И ДРУГИ КАТО МЕН!А АКО ТОЗИ "ВЪЗПИТАН" ЧОВЕЧЕЦ ПРОДЪЛЖИ ПО-ДОБРЕ МИНЕТЕ НА ДРУГИ МЕРКИ.НЯМА НАЧИН-"ВСЕКВИ ГИ ИМА"СА КАЗАЛИ ХОРАТА.:)

Написа aleksandriq на 24-Jul-2007 10:49


Неделя, 26 Март 2006

Конверсията тече във всички отрасли на обществото. Ето днес например откривам магазин, в който се продават така желаните (и скъпи!) детски обувки. Магазинът още не е завършил 100% преминаването си към детски стоки и затова се продават и други артикули:

Детски обувки / в магазина за чанти

[ Коментари: 2 ]
Коментари

Попаднал си на по-приемливия вариант :)
Щото аз попаднах на по-лошата "конверсия" - бадеми + кафе + дамски превръзки :) Не се въздържах да не го щракна...
http://conersse.free.bg/

Написа Н.Дачев на 28-Mar-2006 09:59


Това обяснява някой неща - Apple+Intel vs IBM+Linux - интересно.
http://www.onlamp.com/pub/a/onlamp/2006/03/23/apple_vs_everyone.html?page=1

Написа Емил Димитров на 28-Mar-2006 11:52


Понеделник, 27 Март 2006

Преди време гледах отгоре-отгоре една серия на Futurama и не бях особено впечатлен. Даже честно да си кажа, тогава бих се изказал негативно за филмчето. Стори и се някак си глуповато и изобщо не забавно.

Днес обаче мнението ми е точно обратното след като изгледах всички серии от първи сезон без прекъсване. Futurama е супер яко филмче и силно препоръчвам гледането му. Хумора е доста по-пиперлив от The Simpsons, който със своите 17 сезона започва да прилича на бразилски сериал.

[ Коментари: 5 ]
Коментари

Еее, Жоро, ти чак сега ли откри Futurama :) Сега остана да кажеш, че не си попадал и на Family guy и Drawn Together, и ще трябва да ти организираме просветителски семинар :)

Написа Васил Колев (www) на 29-Mar-2006 07:28


Не, не съм ги гледал.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 29-Mar-2006 07:33


Futurama е доста приятен сериал. Ако споделиш от къде намери всички серии, ще е супер. Иначе другите споменати сериали на създателя на The Simpsons също си струват.

Написа Ростислав (www) на 29-Mar-2006 20:34


@Ростислав: За съжаление нямам в наличност всички сезони, но могат да се намерят из mininova.org. За по-бързичко в България пък ги има на torrents.linkos.bg. От там дръпнах пети и първи сезон.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 29-Mar-2006 23:22


Ако си гледал серия на Futurama от трети или особено четвърти сезон, може и да не ти хареса. Леко ги развалят към края, но филмчето си е добро. Наскоро гледах отново The Simpsons (след няколкогодишно прекъсване) и не ми харесва вече. Много е... поучително някак. Подозирах че има 10 сезона, но 17?! Гледах епизод от по-късните сезони и е много далеч от хубостта на първите. Futurama e златната среда. После стигаме до Family Guy, от който гледах един епизод и меко казано се отвратих... Говорещо куче, бебе чукундур, дебел простак, несвързани "майтапи" тип "Ти ли го уби този? Ама така не се прави, моето момче." и куп американски хумор.

А за Futurama - http://store3.data.bg/futurama/ Не гледайте, че пише 4 сезона - всички епизоди са си там, просто са групирани по-различно.

Малко късно виждам поста, ама карай. :)

Написа Ивайло (www) на 31-Mar-2006 21:23


Вторник, 28 Март 2006

Приятел днес правилно отбеляза, че толкова съм се вдал в .бг действителността, че очаквам отвсякъде пречки и проблеми. За мое голямо щастие при контактите със застрахователите (преди Алианц, сега БулИнс) на колите ми, проблеми нямам. И съм доста изненадан от този факт. Когато трябваше да се плаща за Пежото, Алианц не гъкнаха, а преведоха парите като пичове, сега за Киа-та същото при БулИнс. Отивам, оглеждат, констатират и направо пишат "за подмяна", което няма как да не ме радва, защото колата е нова все пак.

В крайна сметка ще ми сменят предното стъкло, а втората добра новина за деня дойде от сервиза, в които казаха "няма проблеми местим лепенките". Всъщност лепенките ми бяха по-голямата болка, защото ако не ги местеха се връщам към първото изречение и започваха проблемите с ходене до държавните институции, което винаги е супер стресиращо изживяване, свързано с колосална загуба на време и пари за бутане тук и там.

Добре че редовно имам рождени дни, а на такъв празник как да не почерпиш ;-)

[ Коментари: 3 ]
Коментари

Обърни внимание на часта от полиците наречена частична кражба и не мисля, че ще си толкова щастлив от тях, но то да не се налага.

Написа Пейо (www) на 29-Mar-2006 19:49


Знам за имащото го само в България "противозаконно отнемане", но това чудо "частична кражба" не зная какво е. Пейо, я ме светни малко.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 29-Mar-2006 23:24


Примерно, ако ти откраднат само част от двигателя или отделна част. Не разбирам от коли, но може да се пробваш с телефонно обаждане и да попиташ дали ще те обезщетят, ако ти свият само един компонент.

Написа Пейо (www) на 30-Mar-2006 04:13


Сряда, 29 Март 2006

В България е пълно с богати хора ако съдиш по автомобилите, които се движат по улиците. Новите S-Klasse-та вече спрях да ги броя, не броя и BMW-та шеста серия и седма серия, Audi A8-ците, а Cayene-ите, ML-ите и X5-ците вече са ми като москвичи. Не минава ден без да видя някоя 911-ка или Boxster. Щом даже и ченгетата започнаха да се движат с една Carrera 4, значи на добре върви работата :-)

За втори или трети път виждам новото Audi Q7 и ми е много интересно как така в Германия не успях да го видя, пък тука хората си бръмчат с него. И с какъв акъл с такава голяма кола се бутат из тесните софийски улици. Още по-интересно ми е как за един ден видях четири различни Bently GT-та - сиво, черно, маслено зелено и едно светло синьо.

Докато беше отворена Витошка няколко пъти съм засичал нечий Maybach 57, а в гаража под НДК, където по рано си държех колата от време на време паркираха спиращите дъха Cayene Gemballa и Audi A8 W12.

Сега със стоплянето на времето ще извадят Ferrari-тата и Lamborgini-тата. Миналата година някакви наглеци се движеха в пакет по няколко от горните марки и предзвикваха изкривяване на вратове и потенциално опасни ситуации заради заблеяните по тях шофьори.

Изобщо, съдейки по колите сме в Европа ама отвсякъде. Виж улиците ни са съвсем друга работа. Според съвета на Европа в България, само 20% от пътищата били горе-долу ок. Магистралите пък ни били 2% от пътната мрежа.

Гледайки тази статистика не мога да разбера как някой би си купил Ferrari и къде би го карал.

[ Коментари: 25 ]
Коментари

...забравих да спомена американските Hummer H2, Dodge Viper и RAM и няколкото Lincoln Navigator...

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 29-Mar-2006 07:53


Забрави и за Lexus-ите и Infiniti-тата.

Написа Д. Янев на 29-Mar-2006 11:38


пък ти с твойта счупена киа на къде си тръгнал :)

Написа dele (www) на 29-Mar-2006 16:49


Lamborghini-то е Gallardo. Ще добавя, че има и два McLaren-а.

Написа Vladislav Dimchev (www) на 29-Mar-2006 17:56


Наистина на тема автомобили сме силна нация... И аз в цяла западна европа такова Car Show не съм виждал в никоя държава. Само Опели, Рена и Це-Класи и чат-пат някоя Е-Класа. Само в Германия видях една-две Ес-Класи и един Ем-Ел, и в Австрия един Ес-Ел 500. А тук, в .бг направо си казвам, че няма за какво да ходя на автоизложение...

P.S. А от американските возила по софийските улици следва да се отбележи и Cadillac Escalade!

Написа мартин на 29-Mar-2006 19:29


Тези коли не са за каране. Бива ли да си такъв пролетарий.

Написа Пейо (www) на 29-Mar-2006 19:59


Винаги ми е било интересно какво ли можем да постигнем като страна ако парите, които се пръскат, за да те забележат и за да покажеш на другите, че си нещо повече от тях, поне във финансово отношение, бъдат вложени в по-смислени неща. Какво ли би станало ако всеки спре да придърпва и без това окъсаната черга към себе си и помисли поне малко и за другите. Ех, мечти... Да мечтаем, докато можем - друго май вече не ни остана.
Колкото до автомобилите - посетете след около месец Бургас - това, което ще видите спокойно може да накара Jay Leno да си изяде каската от яд.

Написа Георги на 29-Mar-2006 21:49


@dele: поне е евтинка! Че ако падна в някоя дупка с Бентлито и трябва след това да си купя базука ;-)

@vladislav: ох, котьо :) дай боже да видя на живо някой от McLarren-ите. Само едно уточнение, McLarren F1 или SLR? Защото от SLR-ите съм виждал един маслено зелен, а на мен мерака ми е F1-то да видя.

@пейо: аз съм автолюбител, обичам и да ме возят но кефа е да подкараш нещо такова.

@Георги: боже, боже, щом горкия Jay ще му стане лошичко, на обикновен фен като мен не знам...

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 29-Mar-2006 23:32


Историята със McLaren-ите е следната. Преди време един голям "бизнесмен" си го купил. След 2 седмици един друг "бизнесмен" от тимаджийте си купил същия (който често стои пред офиса на Армеец). Когато бизнесмен 1 разбрал за това, че бизнесмен 2 си купил същата кола се ядосал и я оставил да виси горе в Драгалевци.

Написа Vladislav Dimchev (www) на 30-Mar-2006 06:59


@Чорбаджийски: ТИМ шефа е с МакЛарън Ф1
@Владислав Димчев: Тоя с висящия МакЛарън да не е Вълка?

Написа Стелиян Атанасов (www) на 30-Mar-2006 11:44


Вие май продължавате поредицата от книги на Христо Калчев :)

Написа Мартин Душков (www) на 30-Mar-2006 16:19


@Стелиян Атанасов: май за него става дума :)

Написа Vladislav Dimchev (www) на 30-Mar-2006 18:46


SLR McLaren-a, веднъж се него се надбягвах по Цариградското (или, по-точно аз си мислех че се надбягвам :). На живо изглежда просто уникално!

@Георги:
Малко off-topic, но понеже видях в блога, че си падаш по "Уйндолс" и особено по Интернет Експлоръра, погледни тази новина:
http://www.eweek.com/article2/0,1895,1944579,00.asp

:) :) :)

Написа мартин на 31-Mar-2006 07:04


Извинявам се, че ще разширя още малко off-topic-а.

@мартин
Благодаря за линка - точно тази статия не я бях чел, но по принцип знам за способностите на IE да спомага за увеличаването на флората и фауната в PC-то. Просто алтернативите му така и не можаха да ме спечелят. Преди време имах доста проблеми с поддръжката на компютъра си, благодарение на програми като Ad-aware и Spybot, които за мое голямо учудване се оказа, че почистват избирателно и не всичко. От около 5 месеца съм с комбинация от три програми и почти нищо не успява да се промъкне незабелязано. Ако някой може да предложи добър браузър (без Firefox и Opera), който наистина да работи добре нека да ми пише на e-mail. Готов съм да се откажа от Тъмната страна :)

Написа Георги на 31-Mar-2006 08:08


@георги:
Добрите браузери си ги посочил в скобите, помисли пак и разгледай www.browsehappy.com ;)

p.s. Офтопика беше адресиран към Г.Чорбаджийски, понеже той се интересува от тези неща и понякога поства тук коментари за "Уйндолса" :)

Написа мартин на 31-Mar-2006 09:18


@мартин
Грешката е моя - точно се чудех откъде имаш достъп до базата с данни на съименника :) А моето мнение относно двата браузъра е, че ще трябва още да поработят над тях, за да зареждат и изобразяват всичко нормално, а не само да претендират, че го правят.

Написа Георги на 31-Mar-2006 09:57


Я да видим конкретните грешки вместо да размахваме ръце говорейки за грешки в рендването на сайтове от Opera и Firefox. Само че преди да даваш връзки към сайтове, първо провери дали са валиден HTML. Това става на http://validator.w3.org/

А по повод IE, мнението съм си го казвал много пъти - който го ползва заслужава всичко, което му се случва.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 31-Mar-2006 10:01


Върху двата браузера е поработено достатъчно и продължава да се работи

Трябва да се поработи, и то не малко, върху Интернет Експлорър за да зарежда и изобразява той всичко нормално! :)

Написа мартин на 31-Mar-2006 11:23


http://validator.w3.org/ ми отговаря за всяка една страница, която му подам, че не е валидна. Отказвам се.

Написа Георги на 31-Mar-2006 21:08


Е това трябва да ти говори много за качеството на страниците, които си мислиш че се "рендват" правилно от ИЕ. Опитай моята страница.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 31-Mar-2006 22:22


Еееее, ама и вие сте едни.
Вместо да се тюхкате - сутрин ставате в 4, обличате оранжевите гащеризони и обикаляте квартала. Сега за McLaren F1 не знам, ама поне за по една S-класа ще съберете. То така стават тия неща, както сами сте се убедили...

Написа Дуриан (www) на 03-Apr-2006 12:40


Edva li shte pisha otnovo tuk, no mi se iskashe da vmetna, che nazapad poznavam mnogo bogati hora i kato kaja bogati, stava duma za naistina bogati.

Shte dam primer s 2 nesvurzani lichnosti. I dvamata jiveyat izvun grada, ne se poiavyavat na obshtestveni mesta, rabotoholici sa, pritejavat kushti, zemi i drugi nedvijimi imoti za dosta milioni evro.

Ediniat e jenen za edna macka, majka i na koiato puk pritejava zamuk (tuk veche ne mi se govori za cifri:)). Tova, koeto kara e edin mercedes combi ot tia s golemite bagajnici - nishto bieshto na ochi.

Drugiat e sobstvenik na firma, koiato se zanimava s minimizirane na shum pri vsyakakvi mehanichni uredi i dvigateli - clienti sa mu vsichki avtomobilni zavodi, vsichki proizvoditeli na bitovi stoki, samoletni zavodi, nasa, esa, che i nyakoi mnogo specialni pravitelstveni ogranizacii. Sashto taka osiguryava dobre platena rabota na nad 400 dushi po cyal svyat. Vaprosniat chovek moje da kara prototipni modeli oshte predi da sa se poiavili na pazara, no kara otnovo mercedes kombi ot tia s golemite bagajnici, a jena mu e s A klasa ot tia naj-evtinite za po 20K evro.

Izvodut e, che i v bulgaria ima bogati hora, samo che si vlagat parite v nepodhodyashti kratkosrochni investicii, koito mogat da budat ryazko devalvirani na nyakoj po-ostur zavoi.

p.s. сега можете да ми изтриете коментата, защото ме е домързяло да натисна по-рано 2-та алт-а да накарам тоя гноме да смени на кирилица.

Написа Evlogi Petrov на 05-Apr-2006 23:29


@Evlogi Petrov
pich tova koeto kazvash za tvoite "priqteli" vyobshte ne moje da sravnqvash s onezi mi ti sofijski babaiti - vij po-gore naprimer pishat daje za McL.. F1 koeto moje bi e naj-byrzata kola i naj-malko broiki proizvedeni.. Baq barovci ima iz bg ,a naj-golqma e zabludata v bylgarina che v "bogatite" strani jiveqt "bogati" hora...

Написа ai на 08-Apr-2006 06:01


http://news.netinfo.bg/?tid=40&oid=879095

Написа Ivan на 27-Apr-2006 04:45


Въпросното Бугати може да се види на този страхотен флаш в най различни разцветки и под най различни ъгли.
http://bugatti-configurator.com/
Моето мнение, е, че не е лошо хората да си купуват каквото си пожелаят и да му се наслаждават доколкото могат.

Написа Plamen (www) на 17-Aug-2006 10:07


Четвъртък, 30 Март 2006

От няколко седмици изоставих SIM ICQ и преминах на Gaim. Бях доволен от SIM-а, но започна да ми прави проблеми и за съжаление трябваше да го сменям. Под OS X, ползвам Adium, който е на базата на Gaim и съм доволен от него. Затова реших, че нищо няма да ми стане ако опитам истинският Gaim, въпреки редовните проблеми със сигурността, които иаше преди време и изказването на Alan Cox точно по повод проблемите му :)

В крайна сметка се оказа, че с малко настройки Gaim-а е чудесен IM клиент, пък и си идва в стандандартната инсталация на Slack-а, което ми спестява допълнителното инсталиране на Sim. Единствената тъкност при Gaim-а е когато ползвате ICQ, за да няма абсолютно никакви проблеми с кирилицата когато си говорите със стари клиенти, от настройките на акаунта, да изберете "Show more options" и да смените Encoding на cp1251, защото по подразбиране е ISO-8859-1.

Между другото Gaim има и УЙндолска версия и може спокойно да се ползва вместо разни порнографии и лайна от сорта на ICQ Lite и подобни.

[ Коментари: 7 ]
Коментари

За мен IM Клиентът е licq

Написа Stoyanov на 31-Mar-2006 09:52


Ползвах го преди много години, но се отказах от него защото не го разработваха.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 31-Mar-2006 09:53


Линка към Adium е грешен...

Написа Дуриан (www) на 31-Mar-2006 09:59


Хмм, бях изял http://-то :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 31-Mar-2006 10:02


Ако става дума наистина за IM, а не само за icq -- jabber for teh win!

Написа zImage на 31-Mar-2006 19:17


SIM от известно време се разработва отново, от други разработчици доколкото знам ...

http://sim-im.berlios.de/

Аз лично отвреме навреме си build-вам SVN версията на пакетче за slack-а и я ползвам ( а и доста от колегите ми ) - засега без проблеми. Определено има някои неща оправени, а и ги гледам че пипат по repository-то. Влече ме поддръжката на няколко системи ( в случая аз ползвам само ICQ i Jabber ) и тяхното комбиниране от 2 мрежи, в един потребител и използването на което е online ... много полезно

Написа Красимир Казаков на 31-Mar-2006 19:31


:) Ще се ориентираш и ти към благината... Мене в gaim-a най-много ме радва поддръжката на много и различни протоколи, както и че има възможност за encryption на разговорите с 2 цъка дето се вика...
"RSA encryption with keys up to 4096 bits, using the Mozilla NSS crypto library."

Написа Voyager на 02-Apr-2006 20:38


Петък, 31 Март 2006

Новият сезон на Southpark започва брутално с разкарването на Chef от сериала. Проблема идва от това, че актьора озвучаващ Chef е сциентолог, пък гадния култ и малоумните му последователи (cough Tom Cruse...cough John Travolta) много се изнервиха от последната серия за тях в миналия сезон и дори се опитаха да спрат излъчването й. Даже тъпака Круз заплаши Юнивърсъл, че ако не спрат излъчването щял да прекрати рекламата на новият му филм Мисията Невъзможна 3. Отделно пича, който озвучава Chef започна да мрънка, че авторите на сериала не били почитали религиозната свобода и се гаврели с вярванията на хората.

Коментара на Трей и Мат по повод претенциите на Chef, беше простичък - "защо ли не ти пречеше да си осребряваш чека за сериите в които се гаврехме с християните, будистите, юдейте и т.н. Cut the crap".

Все пак не са се разбрали, защото са решили да разкарат Chef от сериала. И то какво разкарване! Типично довиждане в Southpark стил! :-) Първо го изкараха brainwashed педофил, след това падна от мост и се потроши и докато лъв и мечка го разкъсваха беше застрелян няколко пъти и в крайна сметка умирайки се насра. Цялото това на фона на тънка гавра със сциентолозите.

[ Коментари: 3 ]
Коментари

Имаш пред вид Chef, нали?

Написа Георги Тодоров на 31-Mar-2006 10:13


Уф, днес постоянно правя елементарни грешки. Fixed.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 31-Mar-2006 10:20


Не знаех че Исаак Хайес е Сциентолог? То по името му по-скоро изглежда да е евреин, макар да е черен (има и етиопски евреи). Както и да е, поразтарсих се учуден от този факт и намерих интервю (изключая разни коментари по форуми), в което казва че не е сциентолог. Та съм учуден от този факт. Разследването ще продължи...

Написа Делян на 05-Apr-2006 14:31