< HomePage | Снимки
<- Четвъртък, 13 Април 2006 | Начална страница | Събота, 15 Април 2006 ->
Петък, 14 Април 2006

Работното ми място премина на следващо ниво. Преди писах, че пластмасовите поставки за листове ми позволиха да разчистя бюрото, а днес възползвайки се от появилия се от някъде шредер "подредените листове" изчезнаха напълно. Предполагах, че започна ли да разчиствам ще изхвърля повечето неща, но не очаквах, че от няколкостотин струпани листа ще останат по-малко от десет, които наистина ми трябват.

Шредера е забавно устройство, макар че този при нас е някакъв евтин боклук и възстановяването на пораженията нанесени от него върху листовете, едва ли ще са проблем за сериозен dumpster diver. В момента ни липсва много важен device за финалното и окончателно унищожаването на документи - кюмбе тип "циганска радост".

[ Коментари: 9 ]
Коментари

Извинявай за тъпия въпрос, но какво е шредер? Схващам от контекста, че е нещо, което унищожава хартия, но какво по-точно? Някакъв вид канцеларски уред - резачка, която изкарва хартията на едни тънки лентички?

Написа Вени (www) на 16-Apr-2006 00:08


Георги - внимавайте. Описаният от Вас уред за финалното унищожаване е уред с двойно предназначение и попада под някои ограничения на някои конвенции...

Написа Дуриан (www) на 16-Apr-2006 06:54


@Вени: Резачка за листове хартия. Нещо подобно на:

http://www.shop-et.ru/shop/office/shreders/shreders_585.html?notitle=1

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 16-Apr-2006 08:12


Ами и шредерите си имат класове, ако не ме лъже паметта до към 6-ти. В някой учереждения имат изисквания какви документи с какъв клас шредер да се унищожават. А от най-високия излизат не лентички, ами квадрачета 1х5 мм - ходи го възстановявай това. Предполагам твоя е 1-ви клас, където излизат лентички към 1 см. широки.

Написа Н.Пепелишев (www) на 16-Apr-2006 09:03


Точно клас 1 е :) Лентичките, само че са около половин сантиметър, но за сметка на това устройството струваше 15 кинта. Предполагам че клас 6 ще е ХХХХХстотин (ако не и хиляди). Въпреки че клас 6 правят дребни квадратчета, вероятно след това пак горят остатъците за по-сигурно.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 16-Apr-2006 16:36


Значи е точно това, което имах предвид. Внимавай, Георги, злонамерени хора могат да възстановят от лентичките текста и в ЦРУ е забранено нарязаните на лентички секретни документи да се изнасят от управлението. Преди години уволниха един служител, защото той изнесъл чувалче лентички, за да ги хвърля през новогодишната нощ купон да става - като конфети.

;-))

Написа Вени (www) на 16-Apr-2006 16:59


Ами горят ги ... Виждал съм в кофите до МВР лентичките направо изхвърлени !

Написа Росен Недялков на 17-Apr-2006 08:40


Ние шредера в офиса го ползваме за по-лесно изхвърляне на хартиени шитове :)

Написа MacTeP (www) на 17-Apr-2006 15:52


Как да извлечем максимума от тази технология за унищожаване на документи:

1. Прибавете към унищожаваните документи някакви други, по-малко важни, които да приличат по хартията на тези важните, които ще унищожавате. Така се създава много по-голямо разнообразие от комбинации на подредба при възстановяването на документа. Цела е да се получат квадрадчета или правоъгълничета от хартия, но не и ленти. В една лента има твърде много информация, чрез която да се намери начин за сглабяне на пъзела.

2. Получената хартиена маса се разбърква добре за да няма слоеве от документи в контейнера, в който се изсипва тя директно след режещата машина.

3. Към хартиената маса може да се прибавят носители на статични заряди - това затруднява каквато и да е машинна сепарация с цел подредба на късчетата.

4. Гореното се извършва в пещ в потока на горещи газове на пламъкова горелка. Пепелта се разбърква периодично.

5. В полеви условия документи се изгарят в огън от слама или ситни съчки, пепелта от който или се залива с вода и разбърква, или ако не се залива с вода, се заравя като преди това се омесва с почва.

6. Ако има наличие на термитни смеси, документите се унищожават на високотемпературен пламък. При това всички следи от мастило биват залечени (в това число и от тонер). Термитна смес се приготвя лесно - четири обемни части алуминий на прах се смесват много внимателно на малки портции с една обемна част бертолетова сол (калиев нитрат). Хомогенните смеси се флегматизират със желатин и се приготвят в блокчета на калъпи. Флегматизираните термитни смеси са неопасни за транспорт. Запалването може да стане с настъргано запалително вещество от клечки за кибрит върху термитната смес. Температурата при горенето на сместа от главичките на кибритените клечки, е достатъчна да запали термитната смес.

Написа Веселин Колев (www) на 17-Apr-2006 23:06