< HomePage | Снимки
<- Събота, 8 Април 2006 | Начална страница | Понеделник, 10 Април 2006 ->
Неделя, 9 Април 2006

Бях позабравил удоволствието от четенето на хубава книга, но в последната седмица си наваксах като "изядох" с кориците Състояние на Страх на Майкъл Крайтън и DaVinci Code на Дан Браун. Честно казано не виждам какво толкова се превъзнасят около "Кодът" особено при условие, че повечето неща в нея са измислица. Приятно трилърче е и могат да се научат някои неща от нея, но нищо повече.

За сметка на това Състояние на страх силно я препоръчвам. Особено на хора, които вярват в поредната измама в случая с гръмкото име "глобално затопляне". Искрени благодарности към автора, че ми отвори очите и осъзнах каква далавера се върти около "природозащитните организации" и колко малко всъщност знаем за природата около нас.

[ Коментари: 15 ]
Коментари

"Кодът" се основава на действителен фактически материал. Препоръчвам ти да гледаш първо http://us.imdb.com/Title?0437142 който потвърждава доста от митовете и съответно http://us.imdb.com/Title?0460542 който прави критичен разбор и се опитва да ги опровергае. Задължително е гледането в този ред. Общо взето голямата истерия от книгата се поражда от твърдението/факта че основните католически доктрини нямат нищо общо с оригиналните христови вярвания и са скалъпени и преиначени за обслужване на нечии интереси. Нищо ново под слънцето...
Иначе твърдението че Мария Магдалена е законна съпруга на Исус, за мен лично е вече доказан факт...

Не съм чел "Състояние на страх" (смятам да я потърся), но не бих заклемил глобалното затопляне като измислица. Особенно след като вече средната годишна тепмература е с 1 градус по-висока. Със сигурност има някаква далавера (популярност, субсидии). Но едно е сигурно, ако продължаваме упорито да прецакваме околната среда, то накрая ще успеем да я съсипем.

Написа Иван Кълвачев на 12-Apr-2006 22:02


Не знам какво пише в книгата, ама с един приятел коментирахме, че след прекратяване на студената война с бившата СССР, след като видяха, че в Ирак няма оръжия за масово унищожение, май не остана нищо интересно с което да уплашат тъпите хамериканци и се заговори за глобално затопляне. Ледена Епоха 2. :-)

Написа Коко на 12-Apr-2006 23:58


Глобалното затопляне отдавна не е на дневен ред. Но виж след като в Ирак хАмериканците не откриха оръжие за масово унищожение и нямат причина да водят война там то на дневен ред идва ядренате програма на Иран. Там ще е следващата военна точка. Само, че тоя път можем да го издухаме и ние Българите с някоя бомбичка. Всички знаем, че от огромен интерес за хАмериканците е няъде да има война, която да е възможно най-далеч от техните граници и те да участват в нея за да могат да управдаят милиардите отпуснати за военна промишленост и разработки.
А между другото те са единствените които някога са използвали ядренно оръжие срещу други страни (Япония).

Написа Георги Генов на 13-Apr-2006 03:59


препоръчвам ти да потърсиш книгата "светият граал и светата кръв" -- за много от идеите си, дан браун е бил вдъхновен от нея (imho), независимо, че авторите и' загубиха делото за плагиатство срещу него.

ако изровя отнякъде твърдия вариант на книгата, ще потърся време и място да я сканирам и кача в internet, независимо какви авторски права ще наруша покрай това си деяние.

Написа Nick Angelow на 13-Apr-2006 06:31


@ИванКълвачев: филмите, които съм гледал по Discovery за Кодът разбиваха на пух и прах твърденията, на които е основана книгата. Най-вече за съществуването на Орденът на Сион. По принцип съм склонен да вярвам на идеята за връзка между Христос и Мария Магдалена и за небожествеността на Христос. Има логика църквата да е направила шашма за собствени цели.

За "глобалното затопляна" тези градуси, които цитираш са доста оспорвана област. В крайна сметка има данни, които сочат точно обратното, че температурата не само не се покачва, но и на места спада. Някои учени смятат че в момента сме в поредната ледникова епоха и дори и да има затопляне то е в реда на нещата. В крайна сметка се знае твърде малко, за да се правят генерални изводи и да се приема теорията за глобалното затопляне като чиста монета. Това е и основната теза на Майкъл Крайтън - "знаем твърде малко и всички теории идват само от компютърни симулации". Да не забравяме, че нито една симулация досега не е успяла да предвиди промени в климата и всичко е само на теория. Още повече, че разликите между резултатите на различни екипи занимаващи се със симулации е 400%. Това в никакъв случай не вдъхва увереност, че се знае какво става.

@NickAngelow: и много хубаво, че не успяха да го осъдят за плагиатство защото щеше да е кофти прецедент. Все пак copyright законите пазят определен expression на автора, а не самата идея.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 13-Apr-2006 07:35


Ебавайте се вие, ще видите когато в 2012та година се сбъдне пророчеството Орион и цялата земя ще потъне под водата... Колко разредител за ракията, ще има, не е истина. ;-)

Написа Коко на 13-Apr-2006 08:26


Че се поддържа минимално паник-ниво, така си е - това е инструментът, който крепи властта. Без "всяване на страх" никоя власт не би издържала. Ако нещата ставаха без паниката, отдавна да беше достигната "мечтата на анархистите".
Но за глобалното затопляне е по-сложен проблемът. Наистина има затопляне и наистина има застудяване в някои райони. Обаче застудяването го обясняват със забавянето и изстиването на Гълфстрийма, което пък идва от студената вода от топяща се Арктика ("топяща се" силно казано, разбира се ;).

Но напоследък се чуват гласове, че целият шум около затоплянето е преекспониран. И дори слуховете, че от Вашингтон премълчавали и потискали свободата на словото по отношение на затоплянето май също е част от голяма конспирация. Има наистина големи пари в субсидиите за научни изследвания.
Така че - кой знае... Може да е нормален процес, климатът на планетата не е постоянен, има си циклични промени. Че то магнитните полюси се обръщат, камо ли едно океанско течение.
От друга страна има данни, че дупките в озона наистина са повишили рака в някои страни, а и шапките по полюсите се топят по-бързо.

Но си прав, че не трябва да се гледа само от едната страна и да се вярва на клещащите медии. Ето още нещо по въпроса (малко в контра на разпространената истерия за затоплянето): http://www.opinionjournal.com/extra/?id=110008220

Написа Ясен Праматаров (www) на 13-Apr-2006 08:35


Те тия пророчества всяка година ги слушам :) То не бяха спин, атипична треска, извънземни, роботи, глобално затопляне, глобално застудяване, атомна война, тероризъм, птичи грип, луда крава, пчели убийци и т.н.

Много ми харесва една поговорка, която често си припомням - "каквото и да ти говорят, знай че става дума за пари" :-)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 13-Apr-2006 08:37


Сигурно си го засичал, ама аз да кажа - има едно предаване по дискавъри, от новите - "десетте начина да...". Та там гледах наскоро "десетте начина да свърши светът" и "десетте начина да те нападне чудовище" :) Или нещо от тоя сорт. Разбих се да се хиля - то не бяха извънземни, то не беше изстиваща вселена, генно инженерство, вулкани, птичи грип...
Абе - купон! И това предаване - направено леко майтапчийско, малко а-ла ония от "брейниак". Не знам дали следващите серии ще са толкова манияшки, ама ако ти попадне, гледай го ;)
Стана ми любимо, заедно с "how it's made" :) Гледам си "как се прави", от интерес и после "десетте начина", за да се излекувам от вестникарската параноя по грипове и тем подобни ;)

Написа Ясен Праматаров (www) на 13-Apr-2006 08:58


ами аз писах, че е бил 'вдъхновен', а не че е взаимствал от тях, така че изхода от процеса не ме изненадва. но книгата си струва да се прочете. а има и една друга, която пък оспорва изводите в нея (в 'светата кръв и светия граал'), но за сметка на това предлага още по-изненадващи изводи. май ще се поразтърся за тях. ти само дай съвет за scanner и OCR програма под linux :o)

Написа Nick Angelow на 13-Apr-2006 09:17


Всички скенери работят, а ocr също има: ocrad - http://www.gnu.org/software/ocrad/ocrad.html

вероятно и други, но не съм ги тествал.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 13-Apr-2006 09:32


Успял ли си да подкараш ocrad да разпознава кирилица? на мен само латиница ми разпознава ...

Написа Красимир Казаков на 13-Apr-2006 13:45


Не съм го пробвал.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 13-Apr-2006 14:01


Сещам се, че много от пушачите се чудят какви са тия глупости с вредата от цигарите, като те си пушат вече от 10 години и се чувстват добре. Дано и тая работа със глобалното затопляне да не се окаже такава. Едно интересно обобщение по темата:

http://www.time.com/time/archive/preview/0,10987,1176980,00 .html

Антония ме подсеща, че Майкъл Крайтън не е много силен в прогнозите си. Пример: "The rising sun".

Написа zImage на 15-Apr-2006 09:48


Упс, не бях забелязал, че архивът на Time е платен. Ето го текста:
http://www.geo.utexas.edu/climate/NEWS/April3c_2006.htm

Написа zImage на 15-Apr-2006 12:59