< HomePage | Снимки
<- Юли, 2005 | Начална страница | Септември, 2005 ->

Архив за месец Август, 2005

Понеделник, 1 Август 2005

От днес сериозно си търсим нова квартира и сме заседнали пред сайтовете за жилища под наем и звъним ли, звъним. Предишният ни опит за намиране се оказа неуспешен, затова сега вдигнахме критериите и кинтите, които сме готови да даваме.

Интересно, защо "агентите" взимат 50% от първия наем, като цялата работа я свършвам аз?

[ Коментари: 7 ]
Коментари

Ами това с агентите се оправя много лесно. Първо отивате с него харесвате квартирата казвате че не ви харесва на агента.После се връщате и се уговаряте със собственика-все пак това не е престъпление! След това собственика се обажда и си оттегля обявата за даване под наем.Това поне 4 пъти е минавало при мен! Успех!

Написа петър (www) на 03-Aug-2005 19:18


Те не вземат 50% от първия наем, първия наем пак си го плащаш целия :) на тях даваш още 50%. В моя случай преди година-две, и на хазяите взеха 50%. Това се казва наглост, нали? :)

Написа Красимир Казаков на 05-Aug-2005 06:14


Така де :) това имах впредвид, взимат за услугата да звъннат един телефон, един цял наем като 50% го взимат от теб, а 50% от хазяйте ти. Демек за да вземеш нещо под наем плащаш минимум 2 наема и половина.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 05-Aug-2005 15:42


Обирджийска му работа....нямам думи.......всеки гледа да те ускуби....:-(

Написа петър (www) на 07-Aug-2005 18:16


Нека ви обясня как стоят нещата в Дания:

1) Комисионната на агентът е един наем (100%)
2) Наемодателят изисква депозит в размер на три до шест наема - за да е сигурен в теб, че всичко ще е наред
3) Апартамента си длъжен да го върнеш в същото състояние, в което си го взел. Да, това значи да правиш ремонт накрая, иначе познай - губиш депозитите и/или отиваш на съд.

И това се смята за нормално!

Така че хич не се оплаквайте от това как е в България. Защото е добре. Познайте какво ще стане и при нас след 5-10 години :)!

Петре, как не те е срам?! От една страна казваш "нямам думи... всеки гледа да те Ускуби...", а от друга - самият ти скубеш яко в първия си коментар??! Трудът на агентите е точно толкова интелектуален като нашият! Ако смяташ, че вземат много - работи и ти това и вземай много.

Не се научихме в чужди копанки да не гледаме, ей!

Жоро, успех с търсенията. И да се похвалиш след това :) !

Написа Дончо (www) на 28-Aug-2005 19:28


И сигурно ти дават бележка за разходите :) Пробвай се в .бг да искаш бележка за наема, за да ти се приспадат разходите.

Далече сме от Дания, но като се замисля ми се струва, че не искам и да стигаме там където са те.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 29-Aug-2005 07:32


Търся си добрият старт CIH, ако на някого му се намира, моля да ми го прати на мейла по-горе ;)

Поздрави,
Георги

Написа oleole (www) на 28-Jun-2007 08:46


Вторник, 2 Август 2005

Вторите ден търсене и май ни се усмихна късмета. Ако стане каквото сме замислили в началото на другият месец ще сме уредени с чудесно жилище, отговарящо на изискванията ни.

Ооох чака ни преместване, не ме сещайте...

Сряда, 3 Август 2005

От днес голяма част от съдържанието на сайта ми е лицензирано под Creative Commons Attribution License освен където не е указано нещо друго (има няколко текста под GNU FDL и софтуер под модифициран BSD лиценз и LGPL).

Реших да премахна клаузите NonCommercial и ShareAlike на предишния лиценз, който бях избрал, основно защото смятам, че тези клаузи ограничават ненужно свободата на тези, които биха искали да ползват моите неща. По принцип за сериозен софтуер бих използвал GPL лиценз (който има ShareAlike клауза), макар че за малките неща които пиша ползвам модифициран BSD лиценз, който е еквивалентен на CC Attribution.

[ Коментари: 4 ]
Коментари

Винаги съм се чудил какво мотивира програмистите да издават софтуер под модифициран BSD лиценз. Преди си мислех, че е от незнание, но твоят случай изобщо не е такъв...

Написа Явор Доганов на 03-Aug-2005 12:32


Не искам като напиша нещо, което смятам за ценно някой гад като чичко били да ми ограби труда. Затова сериозен софтуер никога не бих пуснал под BSD лиценз. Под BSD пускам само малки неща.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 03-Aug-2005 12:47


Именно затова недоумявам защо не пускаш всичко под GPL. Малките неща също могат да бъдат (много) полезни.

Написа Явор Доганов на 03-Aug-2005 12:49


Няма конкретна причина :) Просто понякога решавам че не си струва да се пуска нещо под GPL, нямам логично обяснение.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 03-Aug-2005 12:56


Четвъртък, 4 Август 2005

В последните няколко седмици всички са заети да ни плашат с "предсрочни избори" и че щели да ни забавят влизането в европейският съюз. Добре де, дори и да ни забавят какво от това? Голям праз, ще си го преместя в другият крачол, демек изобщо няма да се впечатля даже ще съм много радостен да ни забавят годинка-две, пък току виж изобщо не ни "взели"!

Ама то било хубаво в евросъюза. Абе хубаво е (май) ама и в момента никак не ни е зле. Харчим им парите на простите европейци и ги лъжем, че ще станем хора. Май, май ние им трябваме повече отколкото те на нас. Е като е така, защо не си продаваме по-скъпо задниците, ами им правим метани и им се кланяме?

Аз викам да заебем европейският съюз и да гледаме нас си. Ако имахме далновидни хора, които да управляват може би някой ден щяхме да станем Швейцария на Балканите. С чудесното ни географско положение и природните ни дадености спокойно можем да се надуваме и да не търчим като проституки да си предлагаме услугите на всеки, който минава и му харесва това, което вижда.

Та като заговорих за управляващи и проститутки, тази или другата седмица ще имаме ново правителство и според мен ще е съставено от биесиепието и ендиесиевето. Колкото и турците да се мъчат да се набутат този път ще го поемат отзад, защото тях никой не ги иска, въпреки че комунистите се заиграват с тях. Най-логичният съюз между бсп и ндсв ще стане, защото има далавера за всички (за тях). Ндсв ще продължи да прави каквото там прави като вземе няколко интересни министерства, а комунягите ще влязат във властта и ще почне лапане както си му е реда. Изобщо всички са на далавера, щото "наШте" са на власт (които и да са те), а турците са минати.

[ Коментари: 4 ]
Коментари

Мда, така си е :)

Написа MacTeP на 04-Aug-2005 14:19


Аз досега не съм чул разумен аргумент от човек, който има малък/среден бизнес защо трябва да влизаме в ЕС. Общо взето всички са повече или по-малко песимистично настроени за &#132;Голямото цунами&#147;, което ни очаква.

Написа пейо (www) на 05-Aug-2005 16:08


Ами всички политици барабар с Доган, вече са се разбрали как да източат парите които европейският съюз ще ни отпусне при присъеднияването. Само дето никой не говори колко европейски данък ще трябва да плащаме всяка година като държава членка.

Да не забравяме и продажбата на земя на чужденци, очаква се земята да поскъпне 10 пъти след влизането в EU.
Ами всички изкуствени ограничения дето ни ги наложиха? Примерно минимум за цената на тока. От къде на къде някакъв бюрократ ще ни казва колко да струва тока в България? Ами АЕЦ?

Ама и нашите преговарящи са едни. "Това не са преговори, те ни казват какво искат и ние го правим". В някаква западна статия четох че ни викали проститутките, щото не сме отказвали (за съжаление загубих линка).

Мен лично много ме кефи мнението на Stallman - "Европейският съюз щеше да бъде хубаво нещо, ако беше демократичен"

Написа Иван Кълвачев на 06-Aug-2005 07:31


:) Стискайте палци, има някакви (не чак толкова големи) шансове около септември да няма ЕС, както разни държави не приемат конституцията...
(което обаче ще повлече и нас надолу, защото твърде много разчитаме на тия пари)

Написа Васил Колев (www) на 07-Aug-2005 08:13


Петък, 5 Август 2005

В петък си заслужава да се гледа телевизия, естествено ако няма какво друго да правите. Разбира се телевизора е включен на Discovery и се чака да стане десет вечерта, защото тогава започва Full Throttle Night.

Разни луди хора строят мотори и подобряват коли. Обичам коли и мотори, обичат също да гледам как работят майстори. Нищо, че не разбирам кое какво е по двигателя или отдолу на колата. Винаги когато гледаш как майстор прави нещо, в която и да е област можеш да научиш нещо.

Специално препоръчвам предиците Rides и American Chopper.

Събота, 6 Август 2005

Търсете веселата новина (така или иначе е трагично, поне да се посмеем).

Гледах отразяването на наводненията из България по трите големи големи телевизии (К1, НоваТВ и БТВ), за да сравня кой как отразява новините и честно казано не съм изненадан от видяното.

БТВ и Нова бяха наблегнали на сензационализма и вместо да дават факти, постоянно даваха разни циганчета и преувеличаваха, явно опитвайки се да плашат хората. Най-смешното, което показаха по Нова беше някакъв шофьор на камион стоящ на изхода на София, който те "спасиха" като му дадоха GSM, за да се обади вкъщи. Браво, голямо геройство извършихте.

След тази велика журналистическа постъпка включих на БТВ и очаквах там да спасят поне трима, но останах разочарован. Тук от нямане какво да показват, през две минути показваха циганета (опа ромчета, бъдещи римляни ще прощавате), които търчат насам натам из училището, в което ги бяха прибрали. Какво толкова ги показвате, сигурно голямата новина е, че за пръв и последен път са в училище? Горкото училище между другото, къде няма нищо, къде ще го доокрадат.

След горните две телевизии, които получават с мъка оценка три, пуснах К1 където бях приятно изненадан. Оценката, която има давам на К1 е пет плюс, заради добре поднесената информация и заради това, че избегнаха трапа да шашкат и плашат хората. Поднесаха съвсем правдиво новините, говориха за всички региони в България и като цяло емисията им беше по-добре построена. Естествено имаше и смешни моменти, от които най-великият беше (почти паднах от дивана от смях) - питат някакъв в Пловдив, "Страх ли ви е?", а той отговаря "Страх ме, даже много ме е страх, защото съм ЗАСТРАХОВАТЕЛЕН АГЕНТ!".

Пишещите журналя, понеже усещат че ролята им е все по-малка в сравнение с телевизията, са заложили на всяване на тотална психария и измислици. Ето пет статии, които илюстрират това: Потоп удави България, Раздават хляб на пострадалите, Хората: Скачахме от покривите в лодките, Тръгнаха на автостоп, искат 80 лв. за такси, Потопът взе десет жертви.

[ Коментари: 5 ]
Коментари

Друго забавно беше как и трите телевизии показваха бат' Бойко на различни места в България и се получава представа все едно е навсякъде.

По Канал 1 на магистралата го питаха какво ще направят неговите хора за потопа и той им отговори "Е кво да направят, това можеш ли да го спреш", сочейки към водата :-)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 07-Aug-2005 14:42


Жени :))) Някой пита ли ни ние къде бяхме :))

Написа Мариян Захариев (www) на 07-Aug-2005 14:57


Ооо как можах да забравя другата смешка по К1. Стои една пожарна и явно отводнява къща, а отстрани седят триисетина циганина в стойка Ф и гледат как пожарникарите работят. Репортерката ги пита" Вие няма ли да помогнете?", а циганите "Ша помогнем как нема да помогнем!" и продължават да си правят мохабет.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 07-Aug-2005 15:46


То добре че не е имало ток, иначе щяха да пуснат маанетата и да маат кючек, да им спори работата на пожарникарите.

Написа Габо на 09-Aug-2005 11:30


Вчера гледах новините по три телевизии - ББТ, Нова и К1. К1 вече доста добре се справяха с намирането на ядосани хорица и им отделиха доста ефирно време да се оплачат онлайн. Особено ме изкефи една възрастна жена, разправяйки как водата й стигнала до гърдите почти и ако не бил комшията, даже и щяла у тях да си остане. Идвайки, той: "къту лебид мъ фана и мъ изнеси" :)

Написа Коко на 09-Aug-2005 15:25


Неделя, 7 Август 2005

Гледах малко от някакъв филм с Адам Сандлър по HBO. Този тип, го слагам до Сандра Балък като актьор. Играе ли в някой филм, значи филма е тъп. И винаги е тъп, не защото сценария е зле, а защото той играе там. Ебати и смотания актьор, винаги използва един и същи физиономии и реагира по еднакъв начин каквото и да се случва във филма. Винаги играе идиот и се държи супер неадекватно и накрая се обяснява по един и същи начин на приятелката си в любов, мрънкайки забързано колко я обичал, ама бил смотан и не смеел да си признае. Като го слуша човек и му се ще да му фрасне един в гадната мутра.

Всеки час прекаран в гледане на филм с Адам Сандлър е 100% загубено време, което по-добре прекарайте в тоалетната напъвайки се. Така или иначе крайният резултат ще бъде един и същ.

[ Коментари: 8 ]
Коментари

Напротив, ако идеш в кенефа да се изсереш, накрая ще изпиташ облекчение и удоволствие, за разлика от гледането на тъп филм, когато в края ще си изнервен адски.

Написа Коко на 09-Aug-2005 15:22


Гледай `The longest yard` - може да не си промениш мнението за Адам Сандлър, но поне ще видиш един добър филм с него :)

Написа Ангел на 10-Aug-2005 06:18


Към списъка може да добавиш и Seann Scott. Ходих до imdb.com да видя как му е името - знам го по физиономия, но видя ли го в някоя реклама, значи филма е тъп.

Написа luciuz на 10-Aug-2005 08:18


Ааа за Шон Скот не съм съгласен ;) Гледай "Пич къде ми е колата"

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 10-Aug-2005 08:19


Хаха, аз напоследък отказах няколко филма с тоя тиквеник, именно защото той беше вътре :). Другия който не мога да понасям хронически е Бен Стилър, и с тоя като видя филм и повръщам преди да съм го гледал.

Написа Красимир Казаков на 10-Aug-2005 17:45


Ама верно гореспоменатите Сандлър и Стилър са мега тъпаци. Имам чувството, че следвали в някаква НВО академия за актьори-слабоумници задължени да разсмиват средностатистическия хамериканец.
А на всичко отгоре Адам Сандлър е продуцирал до момента 22! филма.
А за капак: "...Adam has also had many of his songs go on the Billboard Charts, including the classic song, "The Chanukah Song" IMDB.
Ебати бълвоча!

Написа Данаил на 11-Aug-2005 10:29


За Сандра Бълок не съм съгласна. Преди три дни гледах Crash. Филмът е мноого хубав, а в него играе и Сандра Бълок.

Написа Katia на 11-Aug-2005 13:50


Това че по случайност е попаднала в някой филм, който не е супер тъп е скучайност. Санра Балък също трябва да и бъде забранено да се показва по телевизията, а ако се изпусне и се покаже да бъде наказвана с бонго до полуумъртвяване (ще и се ....).

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 11-Aug-2005 17:53


Понеделник, 8 Август 2005

В Лесичово при наводненията водата стигнала на трийсет метра от нашата къща и там се спряла. Ебати и късмета сме изкарали!

[ Коментари: 8 ]
Коментари

Не знаех, че имаш връзка с Лесичово, това е и моето село! Нашата къща е съвсем до реката, нали ти е ясно какво е станало :-)

Написа Явор Доганов на 09-Aug-2005 15:49


Бе то не е за смях, дано пораженията да не са големи. Нашата е на 30 метра от църквата, дядо ми горкият като видял, че идва водата влязал в избата, чудил се какво да спасява и добре, че се е спряла.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 09-Aug-2005 15:54


Незнам какво е станало с къщата ни в Калугерово доста е близко до реката. Като писа за Лесичево а те двете са доста близко ме побиха тръпки!

Написа петър (www) на 09-Aug-2005 16:59


И аз имам роднини в Калугерово, наблизо до реката са, но не им знам координатите, за да се обадя и да ги чуя. :(

Написа Коко на 09-Aug-2005 18:48


Днес една позната, работеща в ХЕИ предупредила моята съпруга да не купуваме месо от непроверени и несигурни източници, бе да се въздържим поне седмица, даже. Много мангали обикаляли, събирали издавени животни, разфасовали ги и ги продавали по кланиците. Колко е истина, не е ясно, но като знам, че приятел с очите си е виждал в частен месокомбинат как слагат тоалетна хартия и червена боя в кренвиршите, съм склонен да вярвам че биха купили и умряло животно, само и само далавера да има.

Написа Коко на 09-Aug-2005 19:10


Ядящите мръвка да му мислят.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 09-Aug-2005 19:47


Най много да отскочиш до тоалетната с това месо -по лошия случай в болница! :-( Винаги едно наум!

Написа петър (www) на 09-Aug-2005 20:12


Не зная къде какво имате ама тези, които са изписнали водата от реката заслужават въже на врата. Пожелавам на никой да не се случва. За някои щом е село, значи може и да се наводни. Ако работят всички на тоя принцип до края на лятото само градове ще останат :( :( :(

Написа krassyo (www) на 10-Aug-2005 02:22


Вторник, 9 Август 2005

Връзка: The "true" Checklists: XML Performance

Чудесни съвети за подобряване на производителността, когато ползвате XML. Най-много ми хареса първият: Избягвайте XML възможно най-дълго /въпреки, че някой беше казал, че XML е бъдещето на bussiness2bussiness комуникациите, каквото и да означава тази глупост/ :)

Сряда, 10 Август 2005

Алелуя! Най-накрая описах седемте дни в Майорка, дори е придружено със снимков материал.

Надявам се историята да ви хареса поне толкова колкото на мен ми хареса преживяването и! :-)

[ Коментари: 1 ]
Коментари

Хубави снимки :)

Написа cable на 11-Aug-2005 13:35


Четвъртък, 11 Август 2005

Още щом започнахме да пием бира на обяд си знаех, че днес денят ще е "дъждовен" и въпреки положените усилия да свърша нещо ме измъкнаха от офиса и продължихме с водки и сокчета. Хубаво е да се видиш с хора, които не си виждал повече от година и заедно с приятели да пийнеш за тяхно здраве.

[ Коментари: 1 ]
Коментари

Труд, постоянство и чат пат пиянство! :)

Написа Мартин Душков (www) на 17-Aug-2005 17:52


Петък, 12 Август 2005

Зарязахме София и се качихме на хлад, на вилата на Св.Константин. Въпреки прогнозите за дъжд, там със сигурност ще ни е по-добре отколкото да си стоим у дома.

Събота, 13 Август 2005

През ноща валя ужасен дъжд. Доста страшно е да се събудиш от увеличаващ силата си тътен и шум от падащите големи капки върху ламаринен покрив. Когато неприятният дъжд намаля, заспах и сънувах преливащи язовири, пфуу!

[ Коментари: 2 ]
Коментари

Абе то добре, че сте били горе в балкана, виж нас каква градушка ни праска тука. Яд ме е само, че съм спал като пор и не съм я усетил, иначе щех да си имам лед за пиенето поне за 1 месец.

Написа Gabo (www) на 15-Aug-2005 20:51


Лед даже и за повече време щеше да имаш, бащата каза, че било направило десет сантиметра лед.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 15-Aug-2005 21:30


Неделя, 14 Август 2005

Много ме радва възраждането на UrbanStyle.org като място, където можеш да се насладиш на красиви и свободни фотографии и ценни статии написани от разбиращи хора. Второто начало изглежда добро и се надявам от тук нататък сайтът да върви само нагоре.

Хубаво е, че се появяват тематични сайтове пълни с полезна информация. Аман от тъпи форуми с още по-тъпи лузери пишещи в тях, изсмукани от пръстите или преписани новини и сайтове "за запознанства" със снимки толкова грозни, че могат да бъдат отделен жанр в порното - противно.

Понеделник, 15 Август 2005

Гледахме "The Island" с Юън Макгрегър и Скарлет Йохансен. Филмът бих го определил като приличен, стига да нямаше толкова много спам и недомислици.

Особено спама беше страшно дразнещ. То не бяха нарочно показвани логота на Пума, Кадилак, Нокиа, часовници Ферари, Космополитен и върха на гадостта MSN, то не беше чудо. Ебахти и върховната наглост! Плащаш шест лева за билет, пускат ти спам на отвратителната кокакола, след което те заплашват, че ако записваш с камера ще бъдеш гаден КРИМИНАЛЕН престъпник (което отгоре на всичко не е вярно, нарушаването на copyright не е криминално прстъпление, лъжете мамка ви!!!) и през целия филм продължават да те тъпчат с реклами.

Като цяло във филма имаше идея, но изпълнението беше под всякаква критика. Единственото хубавото бяха няколкото футуристични дизайна на коли и камиони, които бяха направили. За радост на тинейджърите се показва и нещо като част от цицата на Скарлет Йохансен, да имат поне нещо за материал.

Сценарият е съшит с бели конци и има дупки големи колкото да прекараш камион MAC през тях. Ебаси и в 2030-та година не са се научили, че сигурна аутентикация се постига в комбинацията от нещо, което имаш и нещо, което знаеш. Наш'то момче понеже беше идентично със собственика си просто си покажа оченцето и му влезе в къщата. Лоша сигурност, лоша! По-добре да имаше ключалка вместо тая биометрична глупост.

Спестете си шестте лева за кино /и няколкото за глупости из киното/ и просто си свалете филма. Не си струва да се нервите. Следващите филми, които смятам да гледам са House of Wax, Transporter 2 (вече наш'то момче е с Audi A8, мммм) и Deuce Bigalou 2. Нито един от тях на кино естествено :)

[ Коментари: 4 ]
Коментари

Нашто момче не е с Audi A8, a доколкото знам e с Audi W12.

Написа Алекс Панов (www) на 18-Aug-2005 13:42


Аа може :) просто видях муцуната на колата, не знам точно какво е под капака.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 18-Aug-2005 13:45


Малко уточнение: събитията във филма се развиват през 2019 година.

Написа Dimitar Vesselinov (www) на 19-Aug-2005 22:37


Мерси за добавката.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 20-Aug-2005 09:57


Вторник, 16 Август 2005

Прецака се диска на единия компютър у дома и добре, че важните неща винаги ги държа на няколко места едновременно. Ще видя какво мога да спася, но нямам големи надежди при условие, че казва "Unrecoverable error". Диска е някакъв Maxtor 60Gb и е кофти, защото това е диска на машината, която ползвам за Entertainment у дома и в нея са TV Out-та и 6+1 аудиото. Така или иначе ще се местя да живея на друго място след края на месеца, нищо да ми стане като не гледам две седмици филми.

[ Коментари: 6 ]
Коментари

ААА, ако става въпрос за линукс, препоръчвам ти Stellar Phoenix, спасявала ме е на няколко пъти.
Въпросната програма открива файловете, дори самите им имена и дори пълният им път на предишната система. Лошото е че не открива symlinks и не можеш да сивърнеш напълно работеща система на друг харддиск.

Написа ivancho (www) на 17-Aug-2005 14:19


пусни няколко пъти HDD Regenerator и ако грешката не е физическа (а от кофти намагнетизиране) ще се оправи ... (спасявал съм и сървър така)

Написа Mellie на 17-Aug-2005 15:16


Направо си е физическа и никакъв софтуер не може да го спаси :/ Вече си купих нов, така че майната му.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 18-Aug-2005 14:06


Ами viva la Maxtor!!!

Написа jofcho на 19-Aug-2005 06:50


Viva, не Viva три години работа са му достатъчно явно.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 19-Aug-2005 08:46


Имам Maxtor на 5г и малко и си работи супер 40GB/5200rpm/2MB cache.
Ни бад сектори, ни нищо.
Да чукам на дърво.

Всяко производство си има дефектни и скапани бройки. Нормално е.

Написа the_real_maniac на 27-Aug-2005 10:41


Сряда, 17 Август 2005

Разглеждайки сайтовете на вносителите на автомобили в България забелязвам огромно подобрение спрямо положението от преди година и половина. Тогава имаше някакви наченки и тук там направени грозни сайтове, като тези които всъщност бяха полезни се брояха на пръстите на ръката на стругар с двайсет годишен стаж.

Днес положението вече е както трябва. Всяка марка си има сайт (Toyota.bg, Kia.bg, Nissan.bg, Porsche.bg ....), а сайтовете са пълни с информацията, която интересува бъдещия купувач: предлагани модели, екстри, снимки, технически данни и най-важното - ЦЕНИ и калкулатори за вземане на лизинг.

Културна работа! Ей така направени нещата ги обичам, а не по "български".

[ Коментари: 2 ]
Коментари

Жоре не ще бе?!? Със стар сорс код на твоя блог съм и неще да ми визуализира тхт файловете от директорията /тхт. Доколкото имам спомени постнах (качих) един файл от дата 9-08-2005 (това е темата с ключодържателя) и мисля че тогава се визуализира всичко. И после като влязох с дни по-късно имаше само темата от 1-08-2005 (само тя се визуализираше). Иначе файловете си ги има в директориите. Вчера сложих нов файл, обаче и той не се визуализира.

Може би при темата за ключодържатела (която се разпространи доста)някой си е поиграл с php и го е сбъркал. Твоето мнение по въпроса, или да се оправям както мога. Мога да ти зип-на директориите, ама ти нямам е-мейл и затова ти пиша в блога.

Написа Алекс Панов (www) на 18-Aug-2005 13:38


Сложи новата версия /няма да боли/, провери си правата на новите файлове които си сложил, защото има проверки дали файла може да се чете, порови се из кода и сложи тук там по някой print за да видиш какво все пак намира в директорията.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 18-Aug-2005 13:45


Четвъртък, 18 Август 2005

Днес ще похваля К1 и донякъде BTV за вчерашното отразяване на "ужасния вирус (W32.Zotob)", който отново вилнее из полята микрософтски /сефте.../. Ще ги похваля малко, но все пак е нещо, след като ушите и очите ми дълго време са били пълнени от журналята с идиотщини на компютърна тематика.

Видяхте ли господа журналя, че не беше трудно да кажете че вирусът поразява операционните системи на Микрософт, а не КОМПЮТРИТЕ. Хубаво щеше да бъде ако бяхте казали, че поразява САМО тях, но не и компютърите Епъл или ползващите операционната система Линукс, но това вече май е в сферата на пожеланията и е извън възможностите на няколкото малки гънки върху гладките ви мозъчета.

Но не всичко е розово, както може да си представите!

btv, както винаги в опитите си да се направят на компетенти изтърсиха следната глупост: "Дори няма нужда да си отваряте емайла!", а и двете телевизии все още не са се научили, че когато се споменава някакъв ресурс в Интернет се дава адрес! Как горките бозаджийски потребители да се предпазят, като просто им казвате, че Майкрософт пуснали поправка за грешката от която се възползва вируса и я пуснали "в Интернет". Добре че не гледах Нова, там обикновенно са по-зле и от btv.

За малко да падна толкова, че да се радвам на журналист, че си е ПОЧТИ свършил работата, пфуу!

Тук е момента да попитам аз за кой ли път г-да вирусописачите, като сте си направили труда да пускате червей, поне го направете след определено време да ебе мамата на файловете и там на каквото може, та заразения бозаджия да се научи, че трябва да си гледа компютъра. Хем спецовете ще изкарат пари от оправяне, хем на някой може да му просветне, че може да си спести подобни неприятности, защото има алтернатива отгоре на това СВОБОДНА!

[ Коментари: 9 ]
Коментари

Браво!

Написа Петьо Бояджиев на 18-Aug-2005 14:29


Абе май ние сами требе да си го напишем червея... Последния свястно написан беше slammer, всичко останало е абсолютна боза, като това, което заразява.

Написа Васил Колев (www) на 18-Aug-2005 22:39


Сега червиописачите имат за цел да правят колкото се може повече зомбита. После да спамят и floodят с тях. Следователно паразитите не трябва да привличат внимание.
Тази нагласа е много опасна, защото щракачите не ги е страх за данните, и не си чистят компа редовно.

Написа Иван Кълвачев на 19-Aug-2005 16:19


Да, за съжаление точно това правят в последно време червеците - спам, ddos и зомби армии :( Къде отиде хубавото време на вирусите като CIH, които забърсваха биоси години наред в даден ден...ех, мечтии.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 19-Aug-2005 17:05


Според мен другата тръпка (освен ddos/zombies) която ги влече е популярността. Мисля, че всичко започна от Code Red и Melissa. Всички започнаха да искат своите 15 минути слава и да драскат възможно най-безвредните и най-разпространяващи се вируси.А това наистина е страшно, хоратa непознаващи антропологията на вирусите си мислят, че са безопасни за файловете им ;-( И затова все още има хора, нехаещи за антивирусна - онзи ден пак чух отговор - 'А, много си наплашен, като се заразя - ще преинсталирам - какво толкова...' Сещате кой е виновен за това ;-)

Написа MiCRoPhoBIC (www) на 20-Aug-2005 09:15


Домашните лузери са загубена кауза, те са си прости по "дефаулт". Идеята ми беше за бизнес потребителите, защото за тях данните им са ценни и ако редовно ги губят през месец два (щото бекъп не се прави естествено) може да им дойде акъла в главата някой ден.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 20-Aug-2005 10:01


Върхът на новината са dir.bg Там на снимка можете да видите как ужасния вирус (W32.Zotob)пълзи по една клавиатура, да прочетете, че заразява само Windows 2000 и как, стотиците хиляди заразене компютри били РЕМОНТИРАНИ с големи разходи. Базите от данни обаче оставали невредими а персонала на ABC News пишел на пишещи машини.

Написа Драгомир Николов на 20-Aug-2005 17:32


НЕ съм съгласен с теб Георги,просто защото човека не е виновен, че М$ са обсебили пазара, че има добри продукти за (макар и за скапания) Уиндоус.

и че наистина за някои продутки няма аналози или добре достатъчно добри аналози.

Proteus примерно. Един изключителен симулатор на ел.схеми и прочие.

Представи си на теб да ти затрият три тона док, която си писал , проекти , работа и прочие.
Кое ще ти е на сърце да се заемеш да разбереш защо е станало или да претрепеш този , който го е причинил ;)

Не си прав просто.

Написа the_real_maniac на 27-Aug-2005 10:38


Прав съм прав съм. Всеки които разчита на несигурен ОС, заслужава всичко което му се случва.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 29-Aug-2005 07:27


Петък, 19 Август 2005

Добавих Atom feed към дневника и няколко други дребни благинки, които не се виждат но са полезни за мен и за бъдещото поддържане на кода. Преименувах файловете, които сервират RSS 2.0 feed-овете от index.xml.php и comments.xml.php на index.rss.php и comments.rss.php. Моля, ако ползвате старите да си обновите връзките. .xml. файловете ще продължат да работят, но не гарантирам колко дълго :-)

Тази седмица техниката определено има нещо против мен, защото и 21" монитор IBM у дома, започна да прави проблеми. Хубавото е, че е в гаранция и ще го оправят за нула време, а лошото е, че е 30 кила и ще се изгърбя докато го сваля от четвъртия етаж :/

Реших си проблема с изгърмелия диск като купих някакъв нов 80Gb и използвах случая да направя инсталация на Slackware-current на чисто. Не зная как е с другите OS-и, но Slack-а се инсталира за 30 мин, после имам 15 мин настройка (копиране на два конфигурационни файла от тук, качване на шрифтове, libdvdcss, Sim ICQ, OpenOffice и гадния собственически драйвер за Nvidia-та и общо за няма и час имам перфектно работеща машина, която може да се ползва за офис работа и забавления с работещ TV Out и Creative 7+1 Audigy. Направо песен да запее човек! ;-)

[ Коментари: 11 ]
Коментари

Тва за slack-а е като при мене с debian, и при някои хора с fedora - като си свикнеш с дистрибуцията, преинсталацията е елементарна, колкото и рядко да ти се случва да я правиш :)

Написа Васил Колев (www) на 19-Aug-2005 21:27


Верно си е. Но честно казано е по-забавно садистично да гледаш как някой се мъчи да направи подобно нещо с уйндолс и как минават три часа в псуване, сваляне на драйвери, сваляне на програми и сваляне на поправки в сигурността, ако изобщо успееш да си по-бърз от червеците и кидиотите, които дебнат.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 19-Aug-2005 21:29


Видях че ползваш нещо от сорта на

Option "TwinViewOrientation" "clone"

Как успяваш да пуснеш нещо без да се скалира грозно? При мен се губи част от екрана (тъй като съм в X-а на 1024x768 а на TV-то 800x600) и на телевизора не се вижда част от картината и е изместена. Това с MPlayer.

Написа Красимир Казаков на 20-Aug-2005 06:11


При мен и монитора и телевизора са на 1024x768 и нямам загуба.

Виж:
Option "MetaModes" "1024x768@1024x768, 1024x768@1024x768"

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 20-Aug-2005 09:59


I don't believe you don't compile your own kernel?!

Написа xeo на 22-Aug-2005 01:30


Само на някои сървъри ползвам ръчно компилирани ядра, няма смисъл да си усложнявам живота при условие, че стандартното ядро, което идва с всичко на модули работи перфектно. С помоща на hotplug мога да сменям хардуера без да пипам каквото и да е по настройките.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 22-Aug-2005 06:39


Жоро, вманиачаваш се. За същото време се инсталира ХП, а драйверите ти идват с компактдиска към хардуера. Който е неспособен един тъп виндовс да си качи, познай какво ще направи с инсталацията на слака - фулл инсталл и после гледа като теле. :)

Написа Коко на 22-Aug-2005 10:55


Ба ба, идват си на диска друг път. Освен това пропускаш инсталацията на Antivirus фиревали и antispyware-та, мъка по затварянето на портове, качването на сто хиляди ъпдйта и т.н. Айде нема нужда.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 22-Aug-2005 11:12


Аз си имам една директорийка /install/ където ми седи всичко, което е нужно за първоначална работа. Инсталирам хп с интегриран сп2, веднага след това outpost, а после и free-av. Драйвери качвам само за видеото и дъното, макар със сп2 да идват сравнително човешки. На новата ми машина цялата операция отнема около 20 минути. Другите неща си ги имам на дискове.
Преинсталация на слак без настройки и без Х отнема около 10-15 минути за подобен клас машина. Не смятам свалянето на ъпдейтите. Както трябва да ъпдейтваш след сп2, така и трябва да ъпдейтваш след слак 10.1. Не всеки може да си държи мирор на слак карънт на dvd-rw или на локалното фтп.

Написа Коко на 22-Aug-2005 11:37


Е за мирора си прав, не може :-)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 22-Aug-2005 11:41


За съжаление моята карта не поддържа 1024x768@1024x768 ... явно ще мисля друго

Написа Красимир Казаков на 22-Aug-2005 17:27


Събота, 20 Август 2005

Заслужава си да се ходи в Тукан срещу Хемус за да хапне човек. Верно, малко по-скъпо е от нормалната квартална кръчма, но си заслужава! Менюто в Тукан е доста голямо и има страхотни неща, които другаде не можеш да срещнеш.

След похапването трябваше да се погрижа за семейният автомобил, защото го очакваше фотосесия :) Отдавна съм забелязал, че измия ли колата след това започва да вали дъжд, но този път правилото се потвърди на 200%, като заваля докато я миеха. Ебати и гадостта, преди снимките се наложи 15 минути да чистя разни капки и полепнала кал, дге!

[ Коментари: 1 ]
Коментари

Здравейте, интересува ме в този ресторант Тукан, дали са работили Боби Янев и Владимир Узунов. Или аз се бъркам. И дали ресторанта е само един или са верига от ресторанти?
Мерси на всички, които могат да напишат нещо по питането ми.

Написа ksantola на 07-Oct-2007 12:08


Неделя, 21 Август 2005

Sin City продължава да е единственият филм направен по комикс, които си заслужава да се гледа. Не че съм очаквал "Фантастичната четворка" да е нещо свясно и въпреки предварително принизените ми критерии мога да определя филма като повърня. Единствено мога да вдигна оценката на филма ако пуснат Directors Cut версия с 15 минутка секс сцена с Джесика Алба. Надявам се сцената да не е с "The Thing", това не бих го гледал! :)

На фона на Фантастична Четворка дори Monster in Law ми се стори приятен, въпреки че Дженифър Лопез не я понасям, а сценарият е толкова изтъркан, че вече не ми стигат пръстите на двете ръце, за да изреждам филмите по темата "новата приятелка/приятел", които имат проблем с роднините на бъдещите "съпруг/съпруга", но накрая всички се заобичат и разбират, че са хора и правят грешки. Оценка: Отврат (Повърня - 1).

[ Коментари: 2 ]
Коментари

Гледахме снощи Mr & Mrs Smith. Е, верно е тъп. :)

Написа Коко на 22-Aug-2005 11:39


Абсолютно съгласен .... и за двете яко СЪКС

Написа Alex (www) на 26-Aug-2005 17:51


Понеделник, 22 Август 2005

Продава се лек автомобил Peugeot 206cc. За повече информация и снимки на колата - погледнете тук.

Честно казано, не ми се разделя с колицата, защото много ме кефи и си я обичам, обаче ми е време за семейна кола и малкото спортно зверче вече няма да ми върши работа :(

Ако някой има въпроси да пита, затова са коментарите.

[ Коментари: 14 ]
Коментари

Жоре, кво стана-нали на F1 в Истамбул щеше да ходиш? Чаках интересни коментари, ама...
Иначе колицата е супер наистина - дай Боже всекиму!
Отивам аз да скачам за сефте тази седмица в Клисура! От тебе се запалих! Аре, късмет!

Написа Иво на 22-Aug-2005 13:26


Не остана време и ни куцаше отганизацията, та затуй не успях да отида :(

Успех със скока на Клисура!

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 22-Aug-2005 14:52


На каква марка за семейна кола си се спрял засега,харесъл ли си си нещо конкретно-Фолцваген Пасат,Опел астра комби или нещо друго(по голямо) подхождащо като за вас(семейна кола).

Написа петър (www) на 22-Aug-2005 15:03


Давай да ги менкаме колиците :-)

Написа Gabo (www) на 22-Aug-2005 15:44


Като я купя, ще разкажа, така предварително не обичам да говоря. Всяко нещо по реда си, първо да продам CC-то пък после ще видим.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 22-Aug-2005 16:04


@Gabo: Давай баракудника и парите и ще се разберем :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 22-Aug-2005 16:06


Количката е екстра и много запазена, държа да спомена :) Фотосесията също е перфектна, имам само една критика - защо не си снимал двигателя, а ? ;)
Ако имах парите.... еех, мечтиии... :P

Написа Димитър Томов на 23-Aug-2005 16:17


Не съм го снимал щото не съм техническо лице и не знаех, че ще е интересно :) ще го снимам, щом е интересно.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 23-Aug-2005 18:51


В Студентски град ли си я снимал колата?

Написа Александър Панов (www) на 24-Aug-2005 12:02


Да, в двора на УНСС, защо?

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 24-Aug-2005 12:22


Само за протокола, като фен (донякъде) на марката да уточня -- пише се Peugeot (тук и в галерията има едно "u" в повече, пуст френски правопис).

Написа Юнуз на 24-Aug-2005 21:53


Опааа прав си :) сега ще го поправя.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 24-Aug-2005 22:26


Искам само да попитам просто за информация ако не е тайна за колко пари я продаде колата понеже твърдо съм решил да си взимам CC и се интересувам от цените.

Написа Димитър на 04-Sep-2006 17:08


Изпрати ми емайл на georgi@unixsol.org

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 04-Sep-2006 17:33


Вторник, 23 Август 2005

Интернета не е дружелюбно място и затова винаги се стремя на браузвам използвайки следните настройки на любимият ми Firefox:

Firefox settings

Менюто което виждате на картинката може да имате и при вас, ако ползвате разширението Web Developer.

Disable cookies - Изключвам кукитата, защото не обичам сайтове да записват при мен информация и като ги посетя отново да ме разпознават лесно. Изключения правя само за сайтовете, на които имам регистрация.

Disable Java - Изобщо не ми е изтрябвала Java и без това става само за игрички. ;)

Disable JavaScript - В повечето случаи JS води до проблеми, вместо да помага. За съжаление има разни идиотски направени сайтове, които разчитат на JavaScript за елементарна функционалност и там се налага да изключвам ограничението.

Disable Referrer Logging - Няма нужда сайтовете, които посещавам да получават информация от къде съм ги намерил и съм дошъл на тях. Лично на мен ми е забавно като си гледам логовете да откривам как са ме намерили, но не виждам защо трябва да забавлявам другите собственици на сайтове.

Освен тези настройки, ползвам AdBlock разширението за да блокирам безбройните неприятни, хабящи трафика и забавящи браузването ми реклами. Човек, който не е ползвал AdBlock не може да си представи каква благина е. Може да свалите моят списък от AdBlock филтри в него са покрити основните досадници сервиращи реклами плюс доста български сайтове.

Във Firefox има настройка, която указва да се зараждат картинки само от сайта, който разглеждате в момента. За съжаление, не е много добре реализирана и е неудобно да се използва постоянно. Все пак препоръчвам да се включва, когато отивате да четете форуми или други сайтове на които потребители могат да публикуват връзки към картинки.

Използвайки описаните по-горе настройки браузерът ви е доста сигурен, като единствените неща, които получава случаен сайт, на който попадате е името и версията на вашият браузер, адресът от където сте отправили заявката (IP адресът ви) и евентуално няколко други служебни данни, като например какви типове файлове приемате и документи на какъв език предпочитате.

[ Коментари: 7 ]
Коментари

Същите настройки могат да се направят и без разширението Web Developer. Изпращането на Referer се изключва от about:config -> network.http.sendRefererHeader=0, останалите неща ги има в Tools->Options. Но май не е толкова удобно :)

Написа rado на 24-Aug-2005 11:18


Да, наистина могат да се правят и на ръка. Хубаво е че в Web Developer има още доста функционалности заради които си заслужава да го инсталира човек.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 24-Aug-2005 11:21


Ей човек направо ще те разцелувам за тоя списък.
Като го гледам са покрити доста content провайдъри на ми се струва че на места има дублиране.

А иначе как ви звучи идеята да си направим един обобщен списак за ползване от всички?

Написа Владимир на 24-Aug-2005 15:02


Добре ми звучи, просто трябва да се измисли начин за общо пипане по списъка, някакво wiki, trac или нещо подобно. Ще помисля по въпроса.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 24-Aug-2005 15:12


Мисля че ще ти хареса extension-а NoScript. позволява създаването на списък със сайтове където искаш да ти работи JavaScript-а.
За изображенията ползвам ImgLikeOpera, не само позволява превключване на начините за зареждане на картинки за всеки таб, но добавя и reload image ако случайно някоя картинка зацепи.
А за параноик като теб, вероятно ще ти хареса ShowIP.

Написа Иван Кълвачев на 24-Aug-2005 23:38


Един много добър regex филтър (Filterset.G) може да се намери на http://www.pierceive.com

Малко информация: "The guiding principle behind this filterset is efficiency. Conservative domain blocking, careful use of Regular Expressions, and a strict stance against false positives help to avoid the problems faced by other filtersets, from overspecificity to overgeneralization."

Написа иво на 25-Aug-2005 11:04


Относно изработването на списъка си мисля нещо друго
всеки да си засили някъде собствената колекция. След това всичките да се обединят, сортират, да се оставят уникалните и след това да се минимизира списъка.
Тоест ако имаме следните два шаблона:
*reklama*
*reklama.com*

Вторият е излишен и трябва да изчезне.

Тогава вече ще се получи една доста прилична колекция.

Друг вариант е да се съберат де що се намерят официални списъци по темата и те да се подложат на същата обработка.

Написа Владимир на 26-Aug-2005 13:01


Сряда, 24 Август 2005

Все някога се случва през годината да ти писне от всичко и единственото, което ти се прави е да дремеш, да гледаш телевизия и да се излежаваш. Много кофти е в такъв момент ако имаш работа, защото нищо не можеш да захванеш. Единстеният изход е да стиснеш зъби и да започнеш да действаш, иначе мързела надвива и просто се губи време. Имам една любима приказка, която прочетох в книгите на Ричард Марчинко - "Не трябва да ти харесва, трябва просто да го направиш".

Днес преодолявах подобни гадости, но когато започнах да върша нещата, които отлагам от седмици и работата ми потръгна, определено се почувствах по-добре. Абе те хората са го казали "помогни си сам, за да ти помогне и господ".

Четвъртък, 25 Август 2005

Анонс на новина по НоваТв вчера - "Ромите в Ихтиман взеха помощите отпуснати след наводнението, напълниха кръчмите и купуваха торти".

Смешно ми е ама както ми е смешно така и ми се реве. Добре, че поне около нас няма цигани, че иначе щях да се оплаквам и аз като женицата дето я питаха ромите дали ще използват парите по предназначение, а тя рече "Да, да сега ще си накупят магнети и ще стане чудо. Ние и без това през ноща не можем да спим".

Евала пичове, така се живее сто години. Що не бех и аз ром, та да се видя с парици? Вместо да плащам сто лева ток, просто ще отеба. Вместо да плащам 200 лв. парно, просто ще отеба. Като ми ги спрат, ще рева, че ме индикримират (дискриминират) 'шот сам сиганин. Данъци ли? Какви данъци бе батеее, дай пет лева да ти играм кючек па ти понеже си проЗт, бачкай и плащай данъци. Ох баня, ох кеф, циганин да си в България, mucho кеф!

[ Коментари: 13 ]
Коментари

Така е циганин да си нека да им е лощо. Там кадето има да се взимат парици са с едни гърди напред.Пак и такава ни е държавата за съжаление.

Написа петър (www) на 25-Aug-2005 16:11


Не е само това с парите! Майка ми е гледала по телевизията как веднага след като са им раздали одеала и други вещи от първа необходимост, онези са ги изкарали да ги продават на пазара...
Без коментар! Зорлем ме превръщат в расистка...

Написа Лина (www) на 25-Aug-2005 17:11


Пише се проЗД - и със З и с Д. ;)

Написа Коко на 25-Aug-2005 17:34


True, true.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 25-Aug-2005 19:36


Абе да си циганин в България(и не само България) не е добре. Доста често чустваш скинхедски кубинки :)

Написа cable на 26-Aug-2005 03:07


Много телевизия гледаш брат;] Мен такива неща не ме впечатляват. Циганина квото и да го правиш пак ще си остане циганин ...

Написа freax0r на 26-Aug-2005 05:02


Циганин и на снимка-бой :) Все пак съм много против расовите гонения само защото са цигани. Ми дайте да ги гоним щото секат гората (Самоков) или щото причиняват масови безредици (Захарна фабрика) или щото крадат (къде ли не!). Но когато ги подгоним само защото са цигани най-много да го докараме като афроамериканците - а му каза 'циганин' и те е осъдил :) А колкото до държавната субсидия - има много добро предложение- който злоупотреби с получени помощи да не получи последващи. Да го видя манго зимата без въглища и дърва.

Написа Ангел на 26-Aug-2005 06:32


@ Ангел: Ти добре ще го гледаш без въглища и дърва зимата, но той ще си направи сметка, че ще му бъде да отиде в гората или в съседната къща и да се снабди с необходимото. Макар и по малките часове на денонощието ;) !

Написа Мартин Душков (www) на 26-Aug-2005 08:25


Тук въпроса не е в това дали манго ще студува зимата или не. Главното е да се социализират ромите, и тъй като те са животни това става с циркови номера - като не слушаш няма манджа. Отказвайки му помощи защото предния път е злоупотребил е най-ефикасния начин да се дресира мангала. Много ме кефи да слушам проповедите на Сидеров, само че на всеки здравомислещ човек му е ясно, че не можем нито да ги изгоним нито да ги избием. Нито както казваше Арлин Антонов в Пазарджик 'да ги затворим зад телени огради'. А в този ред на мисли най-доброто, което може да се случи е тази интеграция да стане с европейски пари - така мангала няма да харчи от парите, с които ние плащаме данъци...

Написа Ангел на 26-Aug-2005 08:41


Миналата пролет докато се разхождахме из Албена дочух разговор между две циганки. Нещо от сорта:
- Как си?
- Ами зле зле, лятото идва, ще има работа. Зимата по-добре. Може да няма пари, ама поне по цял ден нищо не правим.
Без коментар...

Написа Веско на 26-Aug-2005 15:50


Ейй,ай кач бурда бе бат Жоре, ни си прав ша знайш, и тия журналята и те ни са прави ша знайш, ний първом купииме Дивидитата и сераундите да пееем веселим ората па после одийме в къчмата да ги поливаме, нали затва ни ги дадоа парите, да ни плачим дет на замокри сичкото Марица. И не е верно тва че краднем и че не плащаме, ша казваме ние на Хагата да ви докарва да ви съди, как тъй ша убиждаш.
Кво кат сми роми. И неи верно че нещем да работим, щем даже много щем, ама не дават работа бате, само да копаме ни дават и да метем и да носим,а аз искам кат теп на кумпутура да са кача, да барам и аз по копчитата, ма ни дават само на вас дават да ги барате и да работите. Аз и милиционер исках да ставам, ама и тва ни дават. И поп ни дават да ставам, сички благи работи сте назели за наз ромите нищо нема, затва краднем, ама аз и за тва ша ви казвам на Хагата да ви съди.
Иии и убава кола имаш бате, ку ти треба да я мия, да я търкам - ша са обаждаш бате, за 5 лева ша я праа джам.

Написа Един РОМ (без кола, че ша стане Куба Либре) (www) на 26-Aug-2005 15:54


Днеска (27.08) на връщане от Рила по пътя преди Самоков видяхме табела "Археологически обект - Шишманово кале". Решихме да разгледаме. Спряхме колата точно на отбивката (до табелата) и тръгнахме пеша (на табелата пишеше 200м). По средата на пътя ни пресрещна един РОМ, който просто си стоеше. В първия момент бяхме резервирани.. не го знаехме какъв е, можеше и да има проблеми... Оказа се, че той пази обекта, който не "работи" в събота и неделя, но ни предложи да ни разведе. Освен това, тръгнал към нас, защото си помислил, че вандалстваме (драскаме нещо по табелата на пътя) - колегата снимаше табелата с фотоапарат и така е създал впечатление че драска нещо (Каква загриженост за работата и поста си). Човека ни разведе, разказа ни всичко за обекта, който в момента се работи по него! Открита е една църква и едно жилище (на цар Шишман) затрупани с пръст, отгоре растителност и т.н. Циганина беше от бачкаторите, дето копат, и го оставяли да пази. Обаче този човек си беше взел толкова навътре работата... просто не можах да повярвам. На отношението, уважението, ако щете и културата на този млад циганин. Не ми се разказват всички неща, които ми направиха впечатление в него и в обекта (и без това много се разпрострях), исках просто да споделя тази случка, като се е отворила тема за ромите. Аз имам много негативно мнение за тях, но случката днеска просто ме потресе!!!

Написа Димитър Томов на 27-Aug-2005 18:56


Няма лошо, свестни хора има навсякъде. Мен ме е яд, че циганите се толерират въпреки явното им (в повечето случаи) незачитане на обществените правила по които живеем.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 29-Aug-2005 07:31


Петък, 26 Август 2005

Половин ден борба с бъгове на rrdtool, спокойно може да те подлуди. Иначе чудесна програма обаче грешките, на които се натъкнах днес бяха/са доста неприятни. В понеделник ще качвам последната версия да видя дали ще има напредък.

OMFG! bTV си измислиха "криза със заложници", направо да му се досере от страх на човек. И понеже страха е голям, после ще трябва да се вземе продукта на страха и да се намажат дебело битиварските журналя. Дейба ако вземат да показват всеки луд по телевизията, докъде ще го докараме.

[ Коментари: 3 ]
Коментари

Как докъде, виж текущата ситуация :)

Написа Васил Колев (www) на 26-Aug-2005 19:52


RRDTools e наистина страхотен tools за визуализация на данни. Отностно DB която използва може да се спори, но инструментът за визуализиране rrdgraph е направо велик :D. Дори, в текущата версия 1.2.x, има нива на прозрачност на цветовете - лудница !!! ;)
Единствено ми лиспват останалите типове графики : 'Net', 'Columns' и 'Pies' (спрямо наименованията им в oofice calc - 'chart type')

Написа митьо (www) на 29-Aug-2005 13:10


Хич няма да споря, rrdtool рулира, проблемът ми са грешките, с които се сблъсках и още не съм намерил начин как да ги заобиколя.

Ще опиша точно какъв ми е проблема днес или утре, може някой да даде акъл.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 29-Aug-2005 13:17


Събота, 27 Август 2005

За събота и неделя мръднахме до Боровец, където когато няма тълпи и скиори всъщност е доста приятно. Още по приятно щеше да бъде ако в хотел Рила не се бяха изсипали де що има бесапар и министри и заради тях при всяко влизане в хотела, ни гледаха на скенери и минавахме през пищящи врати. Въпреки, че охраната не беше много съвестна си е досадно. Ебаси, ако искам да гръмна някой с един скенер няма да ме спрете.

Разходихме се до хижа Мусала, а вечерта до ловен парк Искър. Парка е доста впечатляващ, честно казано не очаквах да видим толкова много животни на едно място - благородни елени, сърни, стадо диви прасета и още...Какви места имало...и аз никога да не съм ходил там. Голям пропуск, който донякъде поправих.

Национален парк Рила
Гъбка Боровка

[ Коментари: 3 ]
Коментари

Тази гъбка боровка много прилича на Манатарка - една от любимите ми гъби. Има ги доста по това време на годината из планините, особено след дъжд. Може и да бъркам обаче. Гъбар нямаше ли с вас? :)

Написа Георги (www) на 29-Aug-2005 13:12


Имаше гъбар, аз иначе не бих посмял да пипна гъба не ми омръзнал живота :) НАбрахме доста сърнели и после с кеф ги изпапхме на манджа ориз с гъбки.

За манатарката май си прав и на мен ми прилича на такава, но си говорехме за Масловки/Боровки в колата на прибиране и съм останал с впечатление, че гъбата е Боровка.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 29-Aug-2005 13:16


Без сумнение става въпрос за ОБИКНОВЕНА МАНАТАРКА/Самунка гъба/. Тя е една от най-добрите български гъби, с изключителни вкусови качества. Търсих в Бг сайтовете да намеря снимка на гъбата, но както обикновено, там се срещат простотии, от рода на : "Тумба цигани обра гъбите и батардиса гората...", а естествено, което търсиш го няма. Затова сканирах и поместих една снимка на адрес:http://valbg54.hit.bg/Samunka.jpg

Написа Валери Георгиеж (www) на 31-Aug-2005 19:24


Неделя, 28 Август 2005

Екскурзията до село Костенец, звучеше досадно, но се радвам, че отидохме. Повтаряйки се с това което казах вчера, какви места имало и аз да не знам! През селото тече река Марица и има страхотен водопад, а до него са направили заведение с езерце и издялани дървени фигури на животни. Мястото е много приятно, силно го препоръчвам. Персонала на ресторанта можеше да е по-любезен, но да не навлизаме в сферата на фантазиите.

Някакъв бурен
След пороя
Старата кибритена фабрика в град Костенец
Паяжина

[ Коментари: 3 ]
Коментари

"Бурена" е Синя метличина и ли по бабешки - сакъз, тва е билка, като и измъкнеш корените пущат едно ми ти бяло такова, дето се втвърдява на въздуха и може да се дъвча кат дъвка.
Иначе село Костенец е верно сгодно, бащата е от там, ама не съм ходил от барем 20 години.

Написа Габо (www) на 29-Aug-2005 18:38


Това не е старата кибритена фабрика,а книжна фабрика иначе селото си го бива ама трябват инвестций и по голяма реклама.

Написа Марто на 03-Jan-2006 23:05


Това не е река Марица, а река Чафча. Тя е приток на Марица. Заведението се нарича "Езерото" и персонала наистина е малко като себе си! :)
До преди 3-4 години нямаше нишичко там освен развалини ( в резултат от Демокрацията ни ). Сега вилната зона постепенно се вдига на крака. Родното селце е много красиво и препоръчвам до минете оттам за поне за ден - два. Какво ви е на кеф - заведения с жива музика, дискотеки, хижи, язовири за рибарите, нинерален плаж и минерална баня и ... Рила ще е до вас и ще ви дарява с безценен чист въздух.
Един съвет от мен - не се заяждайте с местните! :)

Написа ДаниНел на 17-Apr-2006 05:53


Понеделник, 29 Август 2005

Проблемите с rrdtool са два, като единият със сигурност е бъг а другият може би се дължи повредени rrd файлове или грешно зададена дефиниция на функцията за изчертаване.

Първият бъг е много подъл, при подаване на дефиниция с повече от 100,000 символа, точно на сто хилядния се получава off-by-one и един символ бива "изяден". Съответно в 9 от 10 случая дефиницията става невалидна и rrdtool отказва да нарисува графиката.

Втория бъг се проявява когато използвам примерно трийсет файла като data sources и в зависимост от това кои файлове съм избрал или се получава коректна графика или графиката е странно "отрязана".

Борбата по намирането на решение или заобикалянето на гадните буболечки продължава.

Вторник, 30 Август 2005

ЧРД Сиси! /не си записвам, за да не забравя, ПОМНЯ! :)/

[ Коментари: 1 ]
Коментари

Добре е да помниш :)
И не само тази дата :) Ще има и още.

Написа Мариян Захариев (www) на 02-Sep-2005 08:55


Сряда, 31 Август 2005

Автомонтьорите, особено добрите са истински хардуерни хакери. Половината ден днес ми мина покрай подобни спецове и беше доста интересно.

[ Коментари: 2 ]
Коментари

Има нещо вярно. Колкото повече си платиш, толкова по-добри стават. За един следобяд ми смениха съединитела на Вектрата, след като ми се обадиха, че във Врачанска област няма такъв какъвто ИМ харесва, и от София го доставиха за час и половина. Значи прословутата поговорка е вярна: каквото нестава с пари става с много пари. Кактово нестава с много пари става с УЖАСНО много пари! :)

Написа Мартин Душков (www) на 01-Sep-2005 21:32


Освен това е важно да са твои хора, иначе вероятността да те изклатят е голяма :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 02-Sep-2005 07:48