< HomePage | Снимки
<- Понеделник, 22 Август 2005 | Начална страница | Сряда, 24 Август 2005 ->
Вторник, 23 Август 2005

Интернета не е дружелюбно място и затова винаги се стремя на браузвам използвайки следните настройки на любимият ми Firefox:

Firefox settings

Менюто което виждате на картинката може да имате и при вас, ако ползвате разширението Web Developer.

Disable cookies - Изключвам кукитата, защото не обичам сайтове да записват при мен информация и като ги посетя отново да ме разпознават лесно. Изключения правя само за сайтовете, на които имам регистрация.

Disable Java - Изобщо не ми е изтрябвала Java и без това става само за игрички. ;)

Disable JavaScript - В повечето случаи JS води до проблеми, вместо да помага. За съжаление има разни идиотски направени сайтове, които разчитат на JavaScript за елементарна функционалност и там се налага да изключвам ограничението.

Disable Referrer Logging - Няма нужда сайтовете, които посещавам да получават информация от къде съм ги намерил и съм дошъл на тях. Лично на мен ми е забавно като си гледам логовете да откривам как са ме намерили, но не виждам защо трябва да забавлявам другите собственици на сайтове.

Освен тези настройки, ползвам AdBlock разширението за да блокирам безбройните неприятни, хабящи трафика и забавящи браузването ми реклами. Човек, който не е ползвал AdBlock не може да си представи каква благина е. Може да свалите моят списък от AdBlock филтри в него са покрити основните досадници сервиращи реклами плюс доста български сайтове.

Във Firefox има настройка, която указва да се зараждат картинки само от сайта, който разглеждате в момента. За съжаление, не е много добре реализирана и е неудобно да се използва постоянно. Все пак препоръчвам да се включва, когато отивате да четете форуми или други сайтове на които потребители могат да публикуват връзки към картинки.

Използвайки описаните по-горе настройки браузерът ви е доста сигурен, като единствените неща, които получава случаен сайт, на който попадате е името и версията на вашият браузер, адресът от където сте отправили заявката (IP адресът ви) и евентуално няколко други служебни данни, като например какви типове файлове приемате и документи на какъв език предпочитате.

[ Коментари: 7 ]
Коментари

Същите настройки могат да се направят и без разширението Web Developer. Изпращането на Referer се изключва от about:config -> network.http.sendRefererHeader=0, останалите неща ги има в Tools->Options. Но май не е толкова удобно :)

Написа rado на 24-Aug-2005 11:18


Да, наистина могат да се правят и на ръка. Хубаво е че в Web Developer има още доста функционалности заради които си заслужава да го инсталира човек.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 24-Aug-2005 11:21


Ей човек направо ще те разцелувам за тоя списък.
Като го гледам са покрити доста content провайдъри на ми се струва че на места има дублиране.

А иначе как ви звучи идеята да си направим един обобщен списак за ползване от всички?

Написа Владимир на 24-Aug-2005 15:02


Добре ми звучи, просто трябва да се измисли начин за общо пипане по списъка, някакво wiki, trac или нещо подобно. Ще помисля по въпроса.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 24-Aug-2005 15:12


Мисля че ще ти хареса extension-а NoScript. позволява създаването на списък със сайтове където искаш да ти работи JavaScript-а.
За изображенията ползвам ImgLikeOpera, не само позволява превключване на начините за зареждане на картинки за всеки таб, но добавя и reload image ако случайно някоя картинка зацепи.
А за параноик като теб, вероятно ще ти хареса ShowIP.

Написа Иван Кълвачев на 24-Aug-2005 23:38


Един много добър regex филтър (Filterset.G) може да се намери на http://www.pierceive.com

Малко информация: "The guiding principle behind this filterset is efficiency. Conservative domain blocking, careful use of Regular Expressions, and a strict stance against false positives help to avoid the problems faced by other filtersets, from overspecificity to overgeneralization."

Написа иво на 25-Aug-2005 11:04


Относно изработването на списъка си мисля нещо друго
всеки да си засили някъде собствената колекция. След това всичките да се обединят, сортират, да се оставят уникалните и след това да се минимизира списъка.
Тоест ако имаме следните два шаблона:
*reklama*
*reklama.com*

Вторият е излишен и трябва да изчезне.

Тогава вече ще се получи една доста прилична колекция.

Друг вариант е да се съберат де що се намерят официални списъци по темата и те да се подложат на същата обработка.

Написа Владимир на 26-Aug-2005 13:01