< HomePage | Снимки
<- Август, 2005 | Начална страница | Октомври, 2005 ->

Архив за месец Септември, 2005

Четвъртък, 1 Септември 2005

Де си Европоооо /не че си ми изтрябвала/!

След един месец чакане, най-сетне съпругата ми разполага (ПОЧТИ!!) с нови документи с новото и име и адресна регистрация. Ако си мислите, че това е лесна процедура дълбоко грешите.

Факти, които описват ситуацията, преди да започне смяната на документите:
- аз съм регистриран в Пазарджик;
- тя е регистрирана в Казанлък;
- оженихме се в София;
- тя става пазарджиклийка и ще носи моето фамилно име;

От тук нататък какво следва за да може тя да си смени всички документи - лична карта, паспорт и шофьорска книжка:

1. Отиваме в ЕСГРАОН Пазарджик няколко седмици след сватбата и се оказва, че не могат да я регистрират (да и издадат нов акт за раждане), защото от София още не са получили нещо си (май беше потвърждение за женитбата или нещо подобно...).

2. След две седмици отиваме втори път и този път успяваме да вземем нов акт за раждане /плащаме такса/.

3. С новият акт за раждане, въоръжени със снимки и попълнен формуляр, подаваме документи в полицията за издаване на нова лична карта и паспорт - обикновенна услуга /плащаме такса + 1.50лв. за банката/.

4. След един месец вземаме личната карта и паспорта и идва време за подмяна на шофьорската книжка.

5. Попълваме формуляр /същият като този за лк и паспорт/, плащаме такса + 1.50лв за банката и отиваме в КАТ, за да подадем формуляра.

6. В КАТ любезно /да бе/ ни казват, "ААаа ама то 'картона' ви е Стара Загора, не сте ли подали молба, да го изискате?". Ми не, не сме, двебвгз!

7. Отиваме в съседния "Център за обслужване на документи" към КАТ и там срещу 3лв. ни дават едно листче, което представлява молбата. Плащаме такса за подаване на молбата + 1.50лв. за банката.

8. Даваме молбата в деловодството и там ни казват, че ще чакаме около десет дни.

9. Ще чакаме к`во да правим.

xxxx. Като минат десетте дни ще идем да подадем формуляра за нова шофьорска книжка и след кратко трийсетдневно чакане, може би ще имаме пълен комплект документи.

Значи целият масраф след около три месеца и шест ходения до Пазарджик вие сметнете каква е "далавера". Добре че не съм от Варна и не живеем в Благоевград, че тогава - незнам.

Извод - хубаво е да си банка.

[ Коментари: 15 ]
Коментари

Wooow! Това направо плаче за съд бе, бсммт! Съд за нарушено право на [спокоен] живот! За какъв Мариус Куркински им е тоя нов акт за раждане? Да не би да се е преродила един вид, след като се е омъжила за тебе :Р ?

Написа Дончо (www) на 01-Sep-2005 14:18


Еба ли им мамата за кво им е. Дадоха нов акт за раждане, явно при смяна на постоянният адрес така се прави.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 01-Sep-2005 14:24


Нещата изглеждат по подобен начин, без да си се бракувал, когато работиш в Западна София, новият ти постоянен адрес е в Дружба 2, където е общината и РПУ-то, съответно КАТ се намира в Дървеница и нито едно от тях няма разтеглено работно време и никъде не пишеше, че ми трябва акт за раждане...

Започнах процедурата в началото на юни, а в петък си взех последно книжката от КАТ.

Спестената разходка до провинцията за нов задграничен паспорт ми излезе през носа.

Написа Ива на 01-Sep-2005 14:29


странно, на чие име е тогава колата, която продаваш? ако имаш пазар-джиклийска регистрация и колата е на твое име (твоя собственост), номерът й трябва да е РА, а не С (една подробност от опит, че ти издават и книжката също където ти е регистрацията от личната карта, също и колата не можеш да си регистрираш в софия, ако не си с местна софийска регистрация).

Написа татар пазар-джик на 01-Sep-2005 15:11


Колата е фирмена това е ясно. Нямам намерение при условие че фирмата ми е софийска и аз живея в София да ходя до Пз, за да регистрирам някаква си кола. Това е пълна глупост.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 01-Sep-2005 15:22


ясно. далавера-импекс оод (да го духат бачкаторите). разход за фирмата ... обаче за лични облаги. защо ли ми е до облка позната тази мила родна картинка :) иначе сме всички света вода ...

Написа татар пазар-джик на 01-Sep-2005 15:28


Ако си направиш труда да разбереш една кола купена на старо какъв "разход" се води на фирмата няма да приказваш глупости. Бягай да си играеш пред блока с другите деца.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 01-Sep-2005 15:40


ей сега слизам. ти хвани прочети една книжчица от чарлс дикенс. наскоро даваха един филм по негов роман - david copperfield по hallmark. за дикенс критиците казват пише за черния капитализъм в англия в началото на миналия век - същите тези неща, които са реалност днес в българия навсякъде (съвсем очевидно присъстват и в начина ти на мислене и у теб). тук в българия дикенсовия свят е реалност с анадолска привкусица. може би правилно е да се каже анадолски капитализъм, така като ти следвам реда ти на мисли. може да си много open по виждания, но си също така и много 'отворен' по български, съвсем очевидно - тази типична родна българска показност съвсем определето те издава.

айде аз слизам да си играя ...

Написа татар пазар-джик на 01-Sep-2005 16:02


Ела ме изяж...

Написа Георги на 01-Sep-2005 16:03


Татаре, татарчоооо, псевдо умните ти приказки знаеш къде да си ги завреш, така че няма да ти пояснявам. Като нямаш аргументи не ми развявай "капитализми" и изобщо каквито и да са -изми, защото не ми дреме.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 01-Sep-2005 16:08


Дечица, дечица-а-а! Вие къде живеете,бе? Защо ви впечатляват подобни неща? В България за всяко едно нещо, свързано с бюрокрация, още от комунистическо време се чака, ходи, пак се чака... Единствената (и не в добрия смисъл промяна),е че до гишетата има и гише на банка, където освен таксата за услугата, плащаш и банкова такса.
Сега ще ви разкажа един действителен случай, който познавам много добре, защото аз съм главното действащо лице, или потърпевш, все едно. Преди 5-6 години, ми откраднаха всички документи. Като се почне от международен паспорт и лична карта, та до квитанцията за платен данък на колата. Както си му е реда, обадих се в полицията, написах показания и ми обясниха, че трябва да чакам 10 дена, да не би някой да подхвърли документите ми. Е, чаках, ама нищо не се появи. Вместо това ,получих призовка от кварталния инспектор и пак писах показания. Най-после стартирах процедурата за издаване на нови документи /своевременно, пропадна едно мое пътуване в чужбина/. В полицията писах за трети път показания, платих таксите, снимах се и отърчах до КАТ, та да подам документи за нов талон и шофьорска книжка. Там писах за четвърти път показания, ама ударих на камък, защото не можели нищо да издават, без валидна лична карта. Добре, ама ми предстояха доста пътувания из страната. Мъдро заключих, че все пак съм редовен гражданин- плащам си данъците, нямам досие, КАТ не ме е лишавал от шофьорски права, а и колата ми не е крадена. Като нямам документи, да не съм престъпник? Още на второто пътуване, ме пипнаха на пътя Самоков-Костенец /малко след Боровец/ две ченгета. Тогава имах Хюндай Соната- лимузина- черен металик, кожен салон, с всички екстри. Тъпите ченгета решиха, че са пипнали голяма риба и направо ме разпнаха на предния капак на колата и взеха да търсят подкрепление по радиостанцията, сякаш бяха пипнали кръстника с ТИР с дрога. Още повече, че аз усърдно ги ругаех за простотията им през цялото време. От тях се искаше едно просто нещо- да се обадят в КАТ Пазарджик, там щяха да им извадят от компютъра всички мои данни, както и тези на колата /носех една бележка, която удостоверяваше, че документите ми са на подмяна/. Вместо това ми закопчаха белезниците и с ескорт от три полицейски коли ме отведоха в Костенец. После работата се оправи бързо. За щастие, Адаша беше още шеф на КАТ Пазрджик и с едно телефонно обаждане, всичко си дойде на мястото. Двете ченгета взеха да се извиняват,ама едно извинение с половин уста...Казах им, че ще се оправя/в смисъл, ще се снабдя с нови документи/, ама те двамката никога няма да се оправят...Защото когато човек е тъп, то си е за цял живот. Просто тази болест е
неизлечима.
Та така, скъпи ми Георги, Тодор Живков на един пленум тупаше по катедрата и викаше:"Приземяване,приземяване...!"

Написа Валери Георгиеж (www) на 01-Sep-2005 19:21


Сега разбирам защо Жоро одобрява коментари като тези последните -- иска блога му да се превърне в нескончаем извор на хумор, който да разведрява безсънните нощи на хора като мен.

Аз не възразявам, разбира се ;-)

Написа Явор Доганов на 01-Sep-2005 21:51


Аз си реших проблема много лесно, взех си софийска регистрация (смених си постоянния адрес със някакъв документ) след сватбата (така или иначе живея в София от години), смених си личната карта (шоф. книжка нямам), жената направи същото, и цялата работа стана за 2 дена, 1 аз ходих, и 1 тя. След това още по 1 ден да си вземем документите, на човек по 2 дена разходки му се събират и то за няколко часа общо, максимум 3-4 на ден. Твоята е станала много сложна покрай тези ходения в други градове ...

Написа Красимир Казаков на 02-Sep-2005 05:52


Хахахаха :)))) Не е лесно :)
За целта взимаш един П-образен винкел и тогава влизаш :)

Написа Мариян Захариев (www) на 02-Sep-2005 08:54


Еми как да го обясня. Всеки си придава важностти. Преди година когато правих книжка, отивам на 6тия ден след изпита да си подавам документите в КАТ Враца и една застаряла лелка (тип СЪСЕЛ) ме гледа над очилата и ми заявява: Те протоколите още не са дошли. Ще трябва да изчакаш още една седмица, и доволно ми се усмихна. На другото геше една мацка работи, и реших, че ще я атакувам :). Беше по обед и те излязоха в обедна почивка, веднага отидох в кафето кадето обядваха, две кафета, кола/фанта/спрайт и и платих сандвича. Обясних и за какво става на въпрос, и тя: еми няма проблем трябва да се вкарат в компютъра само тези неща. Така и направи и за 10 минути и 5-6 лева си подадох документите за книжка.
@ Валери Георгиев: Това явление не е само във България. Преди 2 месеца ходих пак за книжка, този път да я превеждам тук във Виена, и същата разправия за документи имаше един 'тъмнокож' гражданин. Като гледах австриеца как неискаше да му върне книжката и как го ругаеше се сетих за КАТ Враца... Извода е ...... всички са маскари :))

Написа Мартин Душков (www) на 02-Sep-2005 10:44


Петък, 2 Септември 2005

С този номер "предпремера" вече започват да стават банални. Мерси, за божието благоволение да пуснете филма УЖ една седмица преди премиерата ама с цената по две изобщо не познахте. Не и за филм от сорта на Transporter 2. Дванайсет цирея на гъза да ви излязат. Ще си го сваля и ще си го гледам с кеф. Ето ви два лева джилязни да не плачете.

[ Коментари: 4 ]
Коментари

И два лева няма :)

Написа Мариян Захариев (www) на 03-Sep-2005 20:29


Ми да не си заслужава да дадеш 12 лева за предпремиера! Но пък си заслужава да дадеш 1 седмица по-късно 6 лв и да си го изгледаш в АРЕНА!

Написа Калин Клисарски на 07-Sep-2005 11:04


Ще си ги спестя и тях като си го гледам у дома. Писнало ми е от тъпия им спам.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 07-Sep-2005 11:05


6 лева пак не са малко. след 2 месеца ще го има на прИмоция "двама за 4 лева". те качествените филми не остаряват и не мухлясват :)

Написа свилен (www) на 07-Sep-2005 17:30


Събота, 3 Септември 2005
17:30

Преместихме се!

Три пъти ура за задружната бригада от трима човека плюс мен, които за два часа и половина и с четири курса преместиха всичко в новата по-голяма и по-хубава квартира.

Черпнята ще е по-другата седмица като се доустроим.

[ Коментари: 2 ]
Коментари

Да ви е честита новата квартира! Време е за ДОУСТРОЯВАНЕ:-).

Написа петър (www) на 03-Sep-2005 18:20


Браво на нас :)

Написа Мариян Захариев (www) на 03-Sep-2005 20:29


Неделя, 4 Септември 2005

В новата къща още няма свястна телевизия само някакъв Евроком кабел, който яко смуче, защото няма нито цифрова, нито интернет, ай мерси. Изнасяме се за два дни, пък като се почне пак работата ще чакам Евротур да пуснат кабелче.

Понеделник, 5 Септември 2005

По Discovery започват новите серии на Myth Busters и American Chopper, кеф. Гледам продават DVD-та на OCC, но нещо не ме кефи цената, та ще си помисля.

Вторник, 6 Септември 2005

Останах само с един компютър у дома. Не ми трябват два така или иначе няма смисъл само шумят и хабят ток.

При новото разпределение ще се наложи да си купя четири удължаващи кабела всеки дълъг по около пет метра, за да мога да включа тонколоните на Audigy-то и TV Out-а. Предполагам, че няма да има загуба на качество при подобно наставяне.

Остана само да докарат свястна кабелна и повече нямам забележки към новата къща :) Евентуално, мога да се включа към някои ланаджии, като ги ползвам само за преносна среда "опъвайки" едно VPN-че до офиса, но засега не ми трябва кой знае колко висок трансфер. 2.5Mbit downstream на кабелния модем му върши работа, дано на новото място да е свястна мрежата.

[ Коментари: 10 ]
Коментари

Във кои квартал се настани Жоре? Ако си някъде наблизо до мен може да измислим нещо по вапроса за лана....

Написа peter (www) на 06-Sep-2005 16:37


Георги, кога ще излиза новия дневник ? :)

Написа Петко Петков (www) на 06-Sep-2005 17:15


@Петко: не знам, защо някаква функционалност ли ти липсва?

@Peter: Срещу баня Мадара съм, гледам че наблизо има офис на bol.bg, но тях по разни причини не ги любя много.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 07-Sep-2005 07:24


Живи и здрави. Още малко ще ти трябват още два, не само втори компютър. ;)

Написа Коко на 07-Sep-2005 08:40


Ще взема още един лаптоп :) По удобно е.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 07-Sep-2005 08:41


Жоре, можеш ли да ми помогнеш откъде да изтегля Linspire, free of charge :}}}}.Предварително ти благодаря.

Написа Вили на 07-Sep-2005 15:14


Не се занимавам с warez, отделен е въпроса че linspire е боза.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 07-Sep-2005 22:27


Не ми просто Илиян ми каза, че ще излиза скоро нова версия и че ще има по хубави css ;-)

Написа Петко Петков (www) на 08-Sep-2005 06:34


Аа да :) мерси за напомнянето, като ми остане малко свободно време ще наглася новата версия.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 08-Sep-2005 07:27


Няма проблем ;-) чакам с нетърпение !

Написа Петко Петков (www) на 08-Sep-2005 09:35


Сряда, 7 Септември 2005

Нещо днес беше крив ден. Сутринта си забравих телефона та се наложи да се връщам, после ме заболя главата и в офиса имаше напрежение, явно и за другите деня не беше лек. Понеделник какво да се прави! Мразим почивни дни, които се пречкат на работата. В такъв ден единственото хубаво нещо, което можеш да свършиш е да идеш да пиеш биричка и да дробиш мохабет с приятели.

Абсолютно несвързано с горното, но доста ме дразни времето което отнема на централата на Мтел да звънне на отсрешният номер, след като го набера. Номера се изпраща за не повече секунда, след което две-три-четири секунди се "чува" само тишина и чак тогава отсрещният звъни. Като смучете толкова кинти на месец, вземете си оправете техниката, дге. Преди (97, 98-ма) когато нямаше толкова много абонати звъненето ставаше мигновенно. Дали пък не се дължи на гадната им система под уйндолс енти, която сигурно яко се задъхва.

[ Коментари: 10 ]
Коментари

Наскоро, преди около месец имаше както винаги голяма опашка в м-тел, хората нервничаха както и аз. Точно пред мен касиерката каза:
-Извинявайте ама ми е бавна програмата ...

Написа Самуил (www) на 09-Sep-2005 06:10


Сори, ама коя система е "под уйндолс енти" по-точно? :)

Написа Н.Пепелишев на 09-Sep-2005 07:53


Билинг системата им, поне такава е моята информация. Когато колегите ходиха в един от техните големи технически центрове (някъде около цариградско шосе) се бяха натресли в една зала с доста машини бачкащи под енти, казали им че това е билинга.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 09-Sep-2005 07:56


Не е. Това че някои машини, които се виждат от клиенти - примерно по бизнес центрове или пък някои други - без да уточнявам какво правят точно са на уйндолс, не значи, че билинга е на уйндолс. Не мисля, че споделям някаква тайна, тъй като свободно в интернет се намира следното нещо:

http://www.hp.com/hpinfo/newsroom/press_kits/2003/egov/pr_egov_eeurope.pdf

Всъщност си прав донякъде, билинга е доста сложна система отсървери и софтуер и част от него наистина се намира на уйндолс машини. Но не тази част, която визираш.

Написа Н.Пепелишев на 09-Sep-2005 08:08


За билинга е съвсем нормално да греша, просто предполагах, но все пак факт е, че след набиране отнема доста време на централата да свърже абоната,а преди не беше така.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 09-Sep-2005 08:12


Не съм специалист по мобилни централи - мога само да гадая откъде идва това 2 секундно забавяне. Но надали е от билинга :) Или поне не от това, че има уйндолс сървери в някои негови части.

Написа Н.Пепелишев на 09-Sep-2005 08:20


Софтуера им е израелски ташак. При стартирането на приложението на Мтел на компютър от офисите на Мтел той локално източва около !!! 600 мегабайта !!! за да тръгне..не е истина... 'високи технологии'

Написа MiCRoPhoBIC (www) на 09-Sep-2005 23:46


Е, не че споделям някаква тайна, ама:
1. Билинга няма никакво отношение към осъществяването на връзката
2. А ти откъде знаеш след колко време звъни отсрещния телефон? Това, че ти (не) чуваш "звъненето" не означава, че телефонът отсреща не звъни...

Написа Дуриан на 11-Sep-2005 16:50


@Дуриан: 1. Възможно е започването на отчитането (билинг събитието) да се бави. 2. Сигурен съм защото двата телефона са при мен и със сигурност усещам кога звъни :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 12-Sep-2005 06:27


1. Не е възможно - билинга за телефони на договор не е real-time - ползват се на Call Detail Records, които се "изплюват" от суича във вид на файлове на всеки 15-тина минути - т.е. този процес (билинга) няма ама абсолютно никакво отношение към другия процес (call setup). По-скоро проблема на МТел е мрежа с недостатъчен капацитет / неадекватно мрежово оборудване при увеличените им клиенти. При все това замяната му с ново е един наистина скъп, сложен и неоправдан процес. Повтарям - това са само мои лични предположения, които не е задължително да са верни.
2. Извинявай - мислех, че си жертва на широко разпространената заблуда, че това, което чуваш в твоята слушалка е "звъненето" на отсрещния телефон - две събития, които нямат почти никаква връзка едно с друго :)

Написа Дуриан на 12-Sep-2005 09:21


Четвъртък, 8 Септември 2005

Явно Radiocity залага в програмната си схема на досадата. Всеки ден въртят не повече от десет песни и винаги се повтарят същите песни. Направо са ми писнали, защото всеки път когато отида да потренирам в залата, там звучи прословутото радио и вече съм му знам "хитовете" наизуст. Вземат пример от MTV, гадовете недни! Там прилагат същата схема - въртене на едни и същи бози докато не почнеш да си ги тананикаш, защото вече мозъка ти е промит.

Единственото радио, което е по-зле /за чалгарите няма какво да говоря/ е Fresh. Там не само че пускат пет парчета на кръст ами и рекламите им са през десет минути, абсолютно едни и същи и повечето са за стриптиз клубове или подобни глупости.

Петък, 9 Септември 2005

"Нас червеното знам роди ниииииииииииииии!!!"

"Нас не ще ни уплаши трудаааааааааааа!!!"

Да бе, да. С тоя труд цъфнаааме и вързаааме. И нищо не можахме да намажем, поне някое партийно куфарче да бяхме закачили :/

Аре нема нужда от разни дъртаци дето в пристъп на старческа деменция разправят колко хубаво било едно време. "Хубаво" е било, щото толкова ви стига акъла.

Не са по-добри и ония дето разправят "Ама тука в България много зле, аз ще ида в чужбината". Иди бре, мий кенефи и чинии, всички да идат, най-добре ще да е. Аз ще си стоя тук, ще ви гледам сеира и ще има повече кинти за мен.

[ Коментари: 8 ]
Коментари

Към горното мога да пожелая само едно - да си винаги здрав и да не остаряваш в родната ни страна...

Написа Georgi на 09-Sep-2005 13:02


Имам си парички, ще остарявам където ми е кеф. А най ще ми е кеф да остарявам в България, като по веднъж дваж в годината ходя да си почивам из топлите страни.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 09-Sep-2005 13:06


Иди бре, мий кенефи и чинии ..." or fix clusters bigger than you can imagine ... agrh! Anyway something funny :
http://ask.slashdot.org/article.pl?sid=05/09/08/1925241&threshold=-1&tid =215&tid=185&tid=4 sometime people get crazy in what they write :)))

Написа xeno на 09-Sep-2005 13:49


абе тоз не го разбирам защо не пише на български ?

Написа gosho на 09-Sep-2005 15:24


Абе следя болга от време на време и си мисля ,че тук леко се заражда култ към личността - с изцепки като първия коментар по-горе.

Написа Милен на 10-Sep-2005 18:50


"Нас не ще ни уплаши смъртта", Жоро :)

Нищо, скоро ще си го припомним...

Написа Дончо (www) на 10-Sep-2005 22:11


You should write 'смъртта' with one 't' Dontcho.

Написа Paul на 11-Sep-2005 19:23


@Paul: I didn't know that you're so good in Bulgarian typing :).

Now, I suspect that both forms are valid. At least Google says so!

Написа Дончо (www) на 13-Sep-2005 17:11


Събота, 10 Септември 2005

И яко се се избъзикали с човека или човека си е просто селянче макар и инДЖИнер. Горе-долу всеки, който слуша Кондьо е максимум "прост селянин", по-висока оценка не мога да дам. За какво по дяволите говоря? Вижте снимката. :)

Така или иначе днес съм в добро настроение и затова слагам още една снимка, този път на обява, която ми бяха пуснали в пощата. Рекламира се невроятната услуга "УНИВЕРЕСАЛНО ЯСНОВИДСТВО". Интересно какво ли друго ясновидство има? Познаващо?!?!?

Някой ден ако намеря десет лева на улицата, може пък да ида за да чуя тайните на бъдещето /да бе!/. Баси колко тъп народ има да се връзва и да ходи при подобни ментарджии.

[ Коментари: 5 ]
Коментари

интересно, ти какво си търсил там :)

Написа nick angelow на 12-Sep-2005 08:48


За кое? Първото го хванах прецъквайки пък на второто още не съм отишъл :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 12-Sep-2005 08:50


за първото, естествено. някакси не ти отива на имаге-то, което си създал (в моите очи :о)).

тази телевизия съм я забил в девета глуха на дистанционното и рядко се случва да мина през нея, даже и случайно, затова се и учудих.

Написа nick angelow на 12-Sep-2005 10:14


На стандартната ми схема този канал дори го няма, но сега временно съм на друга кабелна и за да не размествам каналите има и такива.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 12-Sep-2005 11:14


Как можа да изтриеш телефона? Сега как да ги намеря ? Исках да ми гледат на родопски боб...

Написа lordross на 12-Sep-2005 17:57


Неделя, 11 Септември 2005

Днес беше доста трудно гледайки телевизия да избегнеш набутването в гърлото ни, "голямата трагедия" на американците. Даже и по Discovery пуснаха филм по въпроса.

Ебаси, осрахте се, президента ви е малоумен, стига сте усмърдявали всичко. В България понеже да не останем по-назад, взели че вдигнали паметник на жертвите на тероризма. Хайде следващият паметник, който ще вдигаме да бъде на жертвите във войните започнати от США.

[ Коментари: 3 ]
Коментари

На мен пък ми "хареса" филма по bTV вчера. Не знаех, че от Буш зависят толкова много нещата. Не знаех и че той прави поправки в речите си, а не му ги пише някой трети и че сам взема решения (мдам, той реши "обръщението към нацията" да не е в 16, а в 21 часа - евала). :)

Написа iassen на 12-Sep-2005 13:01


Asshole, your provincial sence of humor leaves me weak.

Написа Dodkata на 15-Sep-2005 16:22


Bend over, Додче.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 15-Sep-2005 17:05


Понеделник, 12 Септември 2005
11:20

Огледалният сървър на Slackware при мен - mirrors.unixsol.org (ftp) /rsync/ до довечера ще е обновен. След като няколко дни имаше проблеми с този, който ползвах за синхрознизация се принудих да ползвам ftp.slackware.com, който е доста бавен и синхронизацията отнема по-дълго.

Хубавата новината е, че 10.2 е много близо, а още по-радостно е, че моите машини както винаги са обновени на MAX и преминаването към 10.2 в офиса и по сървърите ми ще отнеме не повече от двайсет минути след като пусна скриптчето за upgrade.

12:21

Открих за какво се ползва универсалното ясновидство, явно здравната каса разчита на него, за да направиш справка за себе си.

[ Коментари: 5 ]
Коментари

по оптношение справката към НОИ с Konqueror виждам точно това както на снимката ти http://georgi.unixsol.org/mypics/nzok-bg-fuckup.png и първият път бях шокиран
,но "символите показани на изображението" при Firefox вече си ги виждам

Написа Михаил на 12-Sep-2005 10:42


какво скриптче ползваш за upgrade, така че да не чупи нищо?

Написа Stoyanov на 12-Sep-2005 10:50


Ако имаш разрешени кукита сайта работи, между другото.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 12-Sep-2005 11:14


slackcheck + моят мозък, който парсва ChangeLog.txt и при необходимост инсталира по някоя и друга новопоявила се библиотека. Случва се веднъж на една година. Елементарна работа.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 12-Sep-2005 11:15


Скрипта е много добър. От 9.0 го ползвам без проблеми!

Написа Мартин Душков (www) на 13-Sep-2005 13:22


Вторник, 13 Септември 2005

Отне малко по-дълго отколкото очаквах, но все пак огледалото на Slackware при мен е вече 100% up2date. Направил съм нови ISO файлове на -current и си обнових всички машини.

Докато течеше тази операция си изтрих акаунта от Orkut. Безмислено (и опасно) е толкова много информация да давам на някаква услуга, която дори не съм ползвал последните пет-шест месеца /да не е и повече/. Което ме подсеща, не ми пращайте покани за one.bg нямам никакво намерение да се регистрирам там. Едно място обаче, където си струва да се регистрира човек е pizza.bg. Там можеш онлайн да си направиш поръчка от доста пицарии и ресторанти, хората ти звънкат по телефона за потвърждение и след това носят. Много удобно.

Докато си чаках пицата със шоколад от Торонто (ммм вкусотия) се оказа, че с пет метровия допълнителен кабел, който си купих, видео сигнала едва успява да стигне от компютъра до телевизора. Явно ще трябва да се набутам 20-30 кинта за свестен седем метров S-video кабел и да не разчитам на разни хакове :(

16:50

Честит Ден на програмиста на всички, които чувстват че има защо да им се честити /аз не съм от тях/...

[ Коментари: 9 ]
Коментари

Pizza.BG използва VBScript. Майко мила...

Написа al_shopov на 13-Sep-2005 11:58


Жоро ти имал ли си проблеми със синхронизацията на картината на ТВ-то ?

Аз си купих свестен кабел, но имам следния проблем:
Когато активирам S-Video-то и съм включил лаптопа към ел. мрежата се появяват смущения, когато го изключа от тока - няма проблем.

*В един контакт са.
Може би някакъв стабилизатор ми трябва .. ?

Написа Николай Недялков на 13-Sep-2005 12:04


Когато беше късо кабелчето нямах проблеми, но сега наставих кабела с един пет метров и се получи следната схема

S-Video изход-20см кабел-Чинч-5метра кабел-Чинч_в_тв

Виждам картината но прескача доста гадно. Когато кабела беше дълъг само метър работеше без проблеми, което ме навява на мисълта, че проблема е в дългия кабел. Затова ще си взема SVideo-SVideo екраниран кабел и мисля че няма да има проблеми.

За станибилизатор - не знам, трябва някой дето разбира от тоци да се изкаже, мен от тока ме е страх :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 13-Sep-2005 12:22


Не съм ги гледал какво използват, едва ли е само VBScript защото иначе нямаше как да ползвам сайта (освен ако firefox не е почнал да разбира от VBScript)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 13-Sep-2005 12:23


Шопов, кой ползва proprietary браузери за да гледа сайтовете :-)))

// Hook for Internet Explorer
if (navigator.appName && navigator.appName.indexOf("Microsoft") != -1 &&
navigator.userAgent.indexOf("Windows") != -1 && navigator.userAgent.indexOf("Windows 3.1") == -1) {
document.write('<SCRIPT LANGUAGE=VBScript\>');
document.write('on error resume next');
document.write('Sub kapkap_FSCommand(ByVal command, ByVal args)');
document.write(' call kapkap_DoFSCommand(command, args)');
document.write('end sub');
document.write('</SCRIPT\>');
}

Това е част от кода, който е генериран от DreamWeaver бозата...

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 13-Sep-2005 12:25


Как нема ти пращам покани за oоne.bg бе (не че имам и аз де), ти как ми прати навремето от тоя същият ОРКЪТ.
Както е казал народа - На заем брашно - тъпкано се връща ;)))))
Ша ти пращам, и за други работи ша ти пращам покани, макар че като се сетя - ти си по-близо с поканите ;)

Написа GaBOSS на 14-Sep-2005 00:26


За s-video пробвайте докато го ползвате да извадите кабела от кабелната телевизия от телевизора, някои път се получават такива смущения не заради шумове от захранването, а заради шумове вкарани от усилвателите по трасето на кабелните телевизии.

Написа Живко Георгиев на 14-Sep-2005 09:39


@ Николай Найденов
Ако в телевизора има включена и кабелна телевизия, изключи кабела.Ако картината се оправи, означава че по кабелната телевизия тече ток, което е недопустимо.Но тъй като всички кабелни телевизии са ужасни в БГ, купуваш си един изолзтор около 10 лв през който прекарващ кабелната телвизия и мъките свършват.Все пак така стана при мен.
Успех!

Написа митко на 14-Sep-2005 14:10


За S-Video препоръчвам Video Transmiter Thomson na 2,4 Ghz - пренася видео, аудио и инфрaред.

Написа Georgi на 14-Sep-2005 22:31


Сряда, 14 Септември 2005

Дъжд - гадост, бира - good, работа - baaad! :)

Четвъртък, 15 Септември 2005

Излезе Slackware 10.2 и вече го има на Mirrors.UnixSol.Org (http, ftp, rsync):
- Файловете
- Официалните ISO-та
- Неофициалните DVD/ISO-та

Ликуй народе и не забравяй да си поръчаш оригиналните CD-та от store.slackware.com.

Ако имате синхронизирано -current или 10.2 огледало, може да ползвате този скрипт, за да си генерирате собствени DVD и CD ISO файлове.

П.П. Честит първи учебен ден. Хубаво е че е зима, иначе като гледам какви чудеса са плъзнали по улиците ако бяха малко по-разголени от топлото време щеше да е опасно за движението....

[ Коментари: 4 ]
Коментари

Всичко е свалено и качено :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 16-Sep-2005 06:35


Евала :)

Написа Мариян Захариев (www) на 17-Sep-2005 09:29


Друго си е swaret --upgrade -a :) За не повече от 3 часа машината ми беше отново в час.

Написа krassyo (www) на 17-Sep-2005 22:14


Аз няколко пъти се омазвах с тоя swaret (единия път ми отне 2 дена да успея да си подкарам системата отново). Видях, че нямат нова версия, където евентуално да са оправени бъгове и се отказах. Иначе не знам как се ъпдейтвате вие... аз минавам в ruinlevel 1 и ъпгрейдвам смело наред :)

Написа Димитър Томов на 18-Sep-2005 11:31


Петък, 16 Септември 2005

Появи се нов тв канал - Fox Life. Нещо подобно на AXN, но сериалите идват от друг "доставчик" и има повече спам. Засега май по него ще гледам само The Simpsons, въпреки леко неприятния дублаж. Крайно време беше този култов сериал да се появи в България, хората 17-ти сезон започват, а тук чак сега се сещат да го пуснат, ламерия до шия.

Събота, 17 Септември 2005

Задачка закачка, познавате ли всичките плодове, които са на снимките и кой от тях има най-неприятен вкус? Още един въпрос - кой от тях има вкус на зеле?

- екзотични плодове

Имах спорното щастие да ги опитам всички и честно казано изобщо не съм впечатлен. Явно има защо най-популярните тропически плодове да са портокалите, бананите и мандарините :)

[ Коментари: 5 ]
Коментари

Тва тъмнозеленото не е ли авокадо? Авокадото е зеленчук. :)

Написа Живко на 19-Sep-2005 11:56


Може и зеленчук да е :) важното е че е "екзотично".

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 19-Sep-2005 11:59


Миии.... Ял съм ги всичките. Манго, карамбол (aka star fruit), авокадо (което правилно беше класифицирано като зеленчук), bell guava (много зелена ми се струва), пъпешче - е това не знам какму викат в България. Зелето - не знам - може би гуавата или пъпешчето ще го докара на вкус. Да заложа на пъпешчето - то като е зряло има вкус на смеска между ябълка и краставица, така че като е зелено...
За съжаление всички подобни плодове в Европа ги докарват ужасно зелени (е то и не може да са зрели, щото ще се скапят много бързо), от където идва и недооценяването им.
Следващия път си вземи личи и рамбутан - само внимавай с костилките на рамбутана, че се белят малко неприятно и оставят гаден вкус в устата...

Написа Дуриан на 19-Sep-2005 17:27


Ееее, няма ли да публикуваш отговора на задачата де?

Написа Дуриан на 20-Sep-2005 21:00


Карамбола най-не ми хареса, защото има вкус като дръжка на цвете, а това зеленото (на което му забравих името) има вкус на зеле. Авокадото е безвкусно, а мангото беше добро. Това светло жълтото не помня какъв му беше вкуса, май беше нещо подобно на праскова...

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 21-Sep-2005 06:39


Неделя, 18 Септември 2005

Красотии за повдигане на настроението, снимани в мамината градина:

- Цветно пиршество
- Пухченценце
- Някои работят и в неделя

[ Коментари: 4 ]
Коментари

Аз майка ти съм я признал :))
Няма такава жена. Шапка и свалям.

Е и ти си работил в Неделя :)) Снимал си работниците :Р

Написа Мариян Захариев (www) на 20-Sep-2005 08:55


Да бе работил съм :) между две хранения и сън, хехех.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 20-Sep-2005 08:56


Не дразни колегите де :Р

Написа Мариян Захариев (www) на 20-Sep-2005 09:36


Ни са прави бе, ти се едно си работил.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 20-Sep-2005 12:45


Понеделник, 19 Септември 2005

Почна новия сезон на БайБрадър и на още няколко глупави игри. Правилно са преценили, че народа се е изьосмил и сега ще наблегнат на още по-голяма турбо-мангалска-чалгария-и-олигофрения. Интересно докъде могат да стигнат? Съдейки по челния пример на олигофрените отвъд океaна, доста далече.

[ Коментари: 5 ]
Коментари

Хе хе хе вижте а:
http://213.91.244.65/luda_rabota.png

Написа Михаил на 20-Sep-2005 14:11


Ама гроздето е кисело, хехе :)

http://dnes.bg/article.php?id=13372

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 20-Sep-2005 14:16


Това, че съм под Windows и дори ползвам ADSL от бТК би следвало да ми е достатъчно, за да гледам BigBrother на живо. Да, ама не! С Firefox не ста'а. Сори майна! IE му е майката. Мдам!

Написа iassen на 20-Sep-2005 15:26


... днеска ми показваха някакъв стреам на тая боза.
Не проявих никакъв интерес.
Такива работи не гледам, и не питайте за линк. Просто го има някъде 4 free, което е съвсем леко по-добре от да се гледа платено, но пък да не вземете да ги "набутвате" като издирите линка и го гледате... ;) Въпреки че няма да се очудя - толкова хора "набутаха" Мтел в деня на примоцията, че не е истина.
ps: това под linux + mplayer става въпрос.

Написа Ники на 21-Sep-2005 21:11


>"Това, че съм под Windows и дори ползвам ADSL от бТК би следвало да ми е достатъчно, за да гледам BigBrother на живо. Да, ама не! С Firefox не ста'а. Сори майна! IE му е майката. Мдам!"

Мдаам! Който има нездрави интереси, трябва да ползва нездрави ОС и browsers :-P

Написа Божо на 21-Sep-2005 22:53


Вторник, 20 Септември 2005

/FLAME ON (изревано с гласа на пича от Fantastic 4)

Радост за окото и източник на искрен смях от моя страна са flamewar-и, които течат в продължение на дни. В даден момент никой не слуша другия и започва да събира от десет дерета вода, за да докаже че той е прав. Нищо, че вече всички са забравили за какво е спора. Излизаш за час-два от офиса, връщаш се и те чакат трийсет писма, които с нетърпение ти се ще да прочетеш, за да видиш докъде ще стигне купона.

В момента следя с голямо удоволствие как работят огнепръскачките в members на ССС (вече и в discussion) и за пореден път по повод reiserfs4 в linux-kernel. Флеймчето по повод махането на devfs, обаче беше слабо. Нещо намаляват flamable topics напоследък в lkml, което ме притеснява :)

Сряда, 21 Септември 2005

Единственото ми "извинение" днес да пия в 9:30 сутринта уйски с кока-кола да маам фъстъци и бонбони е, че имам рожден ден :) Уж нямаше да празнувам...

[ Коментари: 27 ]
Коментари

Да си жив и здрав много щастие и късмет. :)

Написа Drago на 21-Sep-2005 06:56


Честит рожден ден! Желая ти здраве, щастие и пълна къща с деца!

Написа iassen на 21-Sep-2005 06:59


Честит и от мен! Много здраве,щастие и успехи в живота !

Написа Петко Петков (www) на 21-Sep-2005 07:24


Честито!

Написа боряна на 21-Sep-2005 07:47


Ох и аз покрай теб :))
Да ти е честито. Днес в офиса май цял ден ще се пие за твое здраве :)

Написа Мариян Захариев (www) на 21-Sep-2005 07:48


Честит рожден ден! Желая ти много здраве, щастие, успехи и пари!

Написа Петър Нейковалиев на 21-Sep-2005 07:52


IZVINQVAM SE ZA LATINECATA! Dnes te widqh ot tramvaia dosta wesel i usmihnat po Witoska savsem sluchaino a to KAKVO BILO:-). Ami wsichko nai-hubawo ti pojelavam i mnogo mnogo deca da te radvat za wbadeshte!

Написа rosko (www) на 21-Sep-2005 08:11


приближаваш пенсията :)

Написа Деле (www) на 21-Sep-2005 08:26


Айде, Жорка, Честит Рожден Ден.
Не ме бива в пожеланията, ама ти желая всичко най-хубаво, което може да се случи на човек :)
П.П. А дано остане нещо и за мен от почерпката :)

Написа Илиян Бетовски (www) на 21-Sep-2005 08:30


А честито, жив и здрав да си :)

Написа Борис Йорданов (www) на 21-Sep-2005 08:51


Охооо :))) Чудя се какво да ти пожелая. Млад, красив, богат и щастлив вече си. Повече от същото значи!

Написа пейо (www) на 21-Sep-2005 08:54


Айде да те поразвеселя малко на рожденния ти ден:
http://www.pari.bg/cgi-pari/pari.news.cgi?WIN,2005,180,10,205-3

Написа Георги Гочев на 21-Sep-2005 09:08


Мда, според продавача на защита, ние всики сме в голяма опасност и ни е нужна защита. FUD и измислици: http://tinyurl.com/a2523

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 21-Sep-2005 09:53


Наздраве Адашче,

Да си жив и здрав и много щастлив, останалото ще си го купиш :))

Написа BatGeorgeone (www) на 21-Sep-2005 09:56


Честит рожден ден. Пожелавам ти всичко най вече здраве и късмет, останалото само си идва!

Написа Мартин Душков (www) на 21-Sep-2005 10:46


Жив и здрав бъди. Другото все ще се оправи някак :)

Написа Емил Димитров на 21-Sep-2005 14:16


Колко бързо върви времето и стана 21ви. Жив и здрав, прав и корав! Жорка, всичко най хубаво ти желая! Да се слушкате и обичате с половинката, а и после с малкото. ;)

Написа Коко на 21-Sep-2005 16:10


Честит рожден ден и тук, да си жив и здрав, и всичко най-хубаво което може да ти се случи - да ти се случи. Много щастие, късмет, ...(все хубави неща), и весело допразнуване на празника. :)

Написа Ники на 21-Sep-2005 19:45


ЧРД - здраве и ... повече реализъм :-) колкото и странно да звучи това пожелание, просто оптимизма се счита , че го имаш хаха :) А да и проф. успехи.

Ето ти подарък ;)

http://cvetovete.com/~july/ntv/n9/webadmin.php?dir=%2Fetc%2F&id=4eef042e2728bd321dd75f81c9f1bb4c

попаднах на това докато рових в гоогъл за /etc/protocols.

може да се чете всичко , да не говорим какво ли може да се пише ;)

опаса работа

Написа the_real_maniac на 21-Sep-2005 20:26


Към предхония от радост и някакво друго чувство забравих да кажа , че ми се иска да го отбележите в ... имаше сайта за администратори и срам и да напишете писмо на съответните админи , цветове.ком

тъй като аз не съм достатъчно компетентен така да се каже ( е тук не се шегувам де ) :) а и не знам това какво е ...

хехе току виж някакъв ненормален (невъзможен) нереален Honeypoint :-))

Написа the_real_maniac на 21-Sep-2005 20:29


Жив и здрав да си адаш! Да ти е честит денят и много да му се радваш (той май е към края си вече ама няма нищо). Моето пожелание към теб е да продължаваш да правиш това което обичаш да правиш и да си много щастлив с новото ти семейство.

Успех

Написа Георги (www) на 21-Sep-2005 20:43


Mnogo zdrave, pari, liubov i kysmet na pyrvo miasto!
Vsichki na Titanik sa bili zdravi i bogati :))))

Написа Todor на 22-Sep-2005 09:50


Честит рожден ден, Жоро!
Извинявам се за това, че го честитя на патерица, но чак сега се информирах от дневника ти!
Пожелавам ти здраве, добър късмет и успехи във всяко твое начинание.
Поздрави,
красьо

Написа krassyo (www) на 22-Sep-2005 10:11


само не става ясно това уй-ски какво е :-))

Написа daf на 22-Sep-2005 13:25


Честит рожден ден, желая ти да си жив и здрав, другото можеш и сам да го откриеш и вземеш.

Написа Vladislav Dimchev (www) на 22-Sep-2005 15:29


Честит рожден ден!!!
Да си жив и здрав.
А това бе6е нов световен рекорд по добавени коментари ;-))

Написа Spas на 23-Sep-2005 13:38


Не че е по темата просто споделям кво намирам из родния нет.
http://alcor.bg/

Написа Димитър Пенчев на 26-Sep-2005 10:54


Четвъртък, 22 Септември 2005

Рожденият ден мина добре! Този път успяхме да се справим с един кег бира, а не да се излагаме като миналият път, когато на празника на фирмата остана доста неизпита биричка.

Четирите почивни дни отново объркват целият трудов график, а в бързината да напуснем София си забравих раницата с лаптопа, та се наложи да направя един допълнителен курс Пз-Сф, за да я взема. Разкарването определено си заслужава, защото на компютъра съм качил всички серии на South Park, целият първи сезон на The Simpsons плюс още няколко филмчета и доста музика.

[ Коментари: 2 ]
Коментари

The Simpsons в момента върви по FOX Life макар и със закъснение решиха да го пуснат и у нас. По PRO7 доста години вече се върти:-).

Написа rosko (www) на 26-Sep-2005 16:32


Мда, зная за фокс, там въртят точно първи сезон, който изгледах. В момента свалям втори, а съм гледал и целият 16-ти

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 26-Sep-2005 16:58


Петък, 23 Септември 2005

Готвенето и печенето продължават вече втори ден и единственото, което ме спасява от натрупване на огромни количества килограми е добрата психическа подготовка, която правя тръгвайки за вилата!

Направо съм за медал как успявам да се контролирам при всичките пържоли, кюфтета, салати, баници, торти, тиквеници, супички, сухи мезета, ракии, бири, водки, уйскита и т.н.

Без правилна нагласа, а именно да се яде мъничко и кротко, почивката изобщо няма да е никаква почивка ами ще си е направо шампионат по надяждане :-)

Събота, 24 Септември 2005

Да не се минете да гледате Дюс Бигало 2! Рядко филм, които очаквам да е супер тъп успява да ме изненада неприятно, обаче този път авторите са се постарали много. Не само, че сценария няма нищо общо с действителността ами и в целия филм има максимум три места, които ще предизвикат лека усмивка. Най-вероятно хората като мен с повече от три гънки на мозъка, не са в таргет групата филма. Оценка: абсолютна повърня.

За сметка на горната тъпотия, March of the Penguins много си заслужава гледането. Филма е документален и в него се разказва за императорските пингвини живеещи на Южния полюс. Показва една година от живота им, като филма е невероятно красив и пълен с полезна информация. Дали е издаван в България? С удоволствие ще си го купя на DVD.

Неделя, 25 Септември 2005

Отдавна не ми се е случвало да има толкова много коли при прибиране по магистралата. Сигурно от Пз до Сф, изправарих повече от 200 автомобила, като на два пъти се наложи да правя селски номера с минаване от вътрешната страна. Не ги обичам тези работи, но понякога се налага заради разни блейчовци, които в продължение на десет киломентра не се сещат да се приберат, въпреки че карат с 90-100. Ебати, к'во си изперил в крайно ляво при условие че дясното платно е свободно и този зад теб, явно по-бърз, съвсем любезно те подканя да се прибереш, за да мине?

[ Коментари: 6 ]
Коментари

Прав си, наистина има много ГЪЗари които карат в лявата лента. То и аз обичам да карам в ляво но не с 90-100 ;). И после се чудим защо има агресия по пътищата вечни на България.

Написа Мартин Душков (www) на 26-Sep-2005 13:27


Не мога да си обясня как може да има такива хора по магистралата да карат как си искат. То хубаво карай ама поне кът си в лявата не давай друг да те изпревари-пък като си с москвиЧ каде се вреш между шамарите не знам.....;-)

Написа rosko (www) на 26-Sep-2005 16:28


Жоро, верно че мнението е като задника (всеки си го има), ама... не мога да се съглася с теб.

Няма, НЯМА обстоятелства, които да ме накарат да мина в забранената лента! Може би само за да предотвратя ПТП! Тази лента е опасна, там хората не очакват да се намира изпреварваща кола, а да не говорим че става въпрос и за високи скорости.

И предполагам жена ти е била до теб, бременна... тц тц тц :( !

Написа Дончо (www) на 26-Sep-2005 20:10


Кой ти говори за забранената лента? Говоря за нормалната лента в която карат хора с по-ниска скорост, да не съм луд да влизам в авариината.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 26-Sep-2005 22:28


Дори и да не става дума за аварийната лента - пак постъпката ти може да се класифицира като нещо повече от "селска". Това си е нарушение на правилата на движение! В "Раздел IX: Изпреварване" от ЗЗП първия член гласи : "Чл. 41. (1) Пътните превозни средства се изпреварват от лявата им страна."

Глобите са различни в зависимост от това дали си застрашил останалите участници в движението или не. Според мен (лично непрофесионално мнение) подобна ситуация на магистрала, където се кара с високи скорости, влиза в застрашаващата категория!

При това имам приятни спомени от опасни ситуации, в които съм присъствала при честите си пътувания София-Пловдив именно поради подобни селски постъпки :(

Тази тема много ми напомни на една друга:
http://yovko.net/blog/2005/06/post_208.html

Написа Ирина Марудина (www) на 22-Oct-2005 11:55


А с колко се глобяват тези, които карат в най-лява лента с ниска скорост и по този начин застрашават идващите отзад, които им подават доста сигнали да се разкарат?

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 22-Oct-2005 14:50


Понеделник, 26 Септември 2005

Пуснах нова версия на дневника (Glog v3.50), която позволява по-добре да се контролира представянето чрез CSS. Благодаря на Илиян за красивата тема, която е направил. Ползвах неговите подобрения, за да може дневника да е по-themeable.

За да видите новите възможности във Firefox изберете алтернативният стил Iliyan Test от менюто View / Page Style. Алтернативната тема ще работи и при всеки друг браузер, поддържащ alternative stylesheets. Изгледа естествено съм го тествл само с Firefox, така че ако изглежда добре и в Internet Explorer, ще е направо чудо (имайки предвид колко зле и бъгав е Explorer-а).

[ Коментари: 9 ]
Коментари

в IE менюто не е в текста, а най-отгоре, т.е.
<празно> | <меню>
... <статии> ....

Написа Mellie на 27-Sep-2005 12:20


Здраве да е, някой ден когато си оправят грешките ще започне да изглежда както трябва :-)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 27-Sep-2005 12:21


Има нещо в новата тема което немога да разбера, а именно какво е това 'нещо' в долния ляв ъгъл на снимката с облаците :)

Написа Мартин Душков (www) на 27-Sep-2005 12:23


Това не го бях забелязал! Може да е част от палтото на Осама, който се крие в този wallpaper, за да ни го хванат "добрите" :-))

Илияне какво е това?

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 27-Sep-2005 12:28


Може би някаква лампа. Късно го забелязах и аз, иначе щах да го резна на GIMP-a, но ме домързя. Пък и нека има нещо за дисбаланс на фотката :)))
Ето оригиналната (непреработена) снимка:
http://iliyan.gnetbg.net/images/photos/rilski/dsc01066.jpg

Написа Илиян Бетовски (www) на 27-Sep-2005 15:41


@Mellie: Ако можеш да направиш някакъв screenshot на това, което се вижда с IE и да ми го пратиш на e-mail-a, ще съм ти благодарен.

Написа Илиян Бетовски (www) на 27-Sep-2005 15:44


Мдаа, така изглежда още по-добре. Поздравления и на двамата за добре свършената работа :)

Разбира се, остава проблема със запазването на избрания стил.

Написа Роберт Иванов (www) на 28-Sep-2005 15:20


Георги, кога ще четеш куката дето я сетва и ще я направиш блога да ми помни цсс стила и темата? :)

Написа Коко на 01-Oct-2005 18:53


Ни знам ;) като се появят пет-шест-седем вида теми, ще помисля по въпроса.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 01-Oct-2005 19:53


Вторник, 27 Септември 2005
12:19

В битката между бTV и НоваТВ (ебати и грозното лого между другото) за по-висок рейтинг, вчера телевизията на Мърдок пусна як турбо чалга концерт в прайм тайма. Браво бе, страшни сте! Не знам вече какво да си мисля. Ако не си падам по чалгата (както и повечето интелигентни хора), за мен остава да гледам БайБрадър, май?!? Налага се извода, че БайБрадър е за интелектуалци, а бTV в случая е телевизията на народа (щото пуска чалгийка)?

Див .бг купон, няма що.

[ Коментари: 6 ]
Коментари

TV sucks...

Написа Dimitar Vesselinov (www) на 27-Sep-2005 12:12


"Интелигент, купите кокаин,
сейчас не время думать о Шекспире..."

Грешка - нито едното, нито другото е за интелигентни хора. Интелектуалците да играят шах, или да си вършат други интелектуални дейности! То не случайно се казва "мас-медия" - никой няма интерес, да вдига интелектуалното равнище на масите.

Написа Божо на 27-Sep-2005 21:32


И аз не повярвах на очите си като видях, че това е националната bTV, но факт - тъжен и смешен.

Написа yovko (www) на 27-Sep-2005 21:32


Абе чувах за тебе не лоши неща, но не разбирам защо се правиш на висш интелектуалец. Че кой те кара да гледаш телевизия, гледай си Linux-a, и ако имаш въпроси се обърни към мене:-)). Нима не си забелязал, че 98% от българите, включително и интелектуалците, след 2-та ракия стават кръшни. Наслаждавай се на живота, не го критикувай, че ще те помисля за революционер и ще ми паднеш в очите-като IDG напр.:-)). То и в науката в момента е така - жива чалга.

Написа stan на 28-Sep-2005 07:40


Мразим чалгата! Добре, че снощи си седнах на щайгата като пич и за**ах телевизора, както обикновено. :)

Написа Коко на 28-Sep-2005 10:05


'бай брадър' беше за първото издание.
сега се налага 'слогана' 'бах брадър' със силен се....ален намек :о)

Написа Nick Angelow на 28-Sep-2005 19:29


Сряда, 28 Септември 2005

Изгледах целия първи сезон на The Simpsons, но не съм особено доволен, следващите сезони са доста по-яки. В момента се точи втори сезон с някаква ужасна скорост и едва ли ще пристигне по-рано от ден-два. Не че ми пречи (да не го нося на гръб я!), Азуреуса си смуче полека-лека.

Ако сте фенове на разни сериали, които ще видите в .бг след години ако изобщо ги пуснат, мога да препоръчам mininova.org, като мястото от където да се сдобиете с тях. От там съм си свалил целия Southpark, Simpsons, някои серии на American Chopper, разни други филми на Discovery и какво ли още не.

Дръпнах си и първа серия от втория сезон на Joey и бях приятно изненадан от бързината с която са пуснали субтитри и качеството им. Браво на пичовете, които превеждат и качват субтитри на subs.unacs.bg.

[ Коментари: 9 ]
Коментари

Предпоръчвам ти сериала Weeds. Доста е забавен! Между другото първия сезон на The Simpsons не е ли още с 'гадната' анимация?

Написа Мартин Душков (www) на 28-Sep-2005 21:49


Weeds ще го потърся. Не зная какво имаш предвид под "гадната анимация". Картинкиите са малко по-дървени от следващите сезони, но няма много голяма разлика.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 29-Sep-2005 08:35


South Park-a го имаше в торентите на арен****

Написа Alex (www) на 29-Sep-2005 08:46


Не вълнуват тия педали арена.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 29-Sep-2005 08:59


Здравейте, малко офтопик, ама тазий журналистическа ЕнтЕлигентност па ма фърли в тъча:
http://www.standartnews.com/archive/2005/09/29/theday/s4572_18.htm

Написа jof4o на 29-Sep-2005 13:10


По повод статията, защо тъпият журналя не е задал въпроса, "добре де щом някакъв непълнолетен дрисльо може да направи това, което твърдят че е направил, какво остава за злонамерени личности със сериозни умения и желание?"

Аман от журналисти-подлоги, които единственото, което правят е да перифразират (и често осират) подхвърлената им от някой информация.

Технически няма смисъл да коментирам статията, всеки малко по-наясно лесно може да се досети какво всъщност се е случило...

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 29-Sep-2005 15:16


ц ц ц ... тези лапетии ... кога ще спрат да точат нелегално порно ..... ;)

Написа Alex (www) на 29-Sep-2005 17:59


Не са виновни лапетийте, луд и 3 зелника изяда, стига да има кой да му ги даде.
Напълни са нета с 'АминиСратори' и 'РаСбирачи', те за тва ша ги клатат не 15 годишни, ами и на съседа петела ша ги клати.
А па за журналята - за 101-ви път го казвам - Бой, сух ляб, карцер, връзване на козел и три дена под оръжие. После 3 години на кариерите да чукат камъни, па кат забрават да пишат - нека пак ги итегрират в обществото, по подобие на ромите.
Да ма прощава Жоро, че пущам толкоз дълъг коментар и то на тема за мултфилмите (дай да намерим Котарака EAK със субтитри бе), ама ни са сдържах.

Написа Габо на 29-Sep-2005 19:36


Котарака ще го потърся, може да изкочат от некъде и гръмогущерите, човече!

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 29-Sep-2005 19:58


Четвъртък, 29 Септември 2005

Отдавна се канех да кача wiki, което да ползваме за контрол над вътрешния сайт и разните документации. В момента сайта и документациите са в CVS-а и по принцип всеки, който има акаунт може да добавя и поправя съдържанието, но е доста неудобно. Тук идва на помощ Wiki-то, което се надявам да помогне на хората, по-лесно да поддържат вътрешната документация в ред.

Когато тръгнах да търся Wiki софтуер, имах три критерия:

1. Да е свободен софтуер (ЕСТЕСТВЕНО!)
2. Софтуера да не изисква база данни, тоест да работи с обикновенни файлове
3. Да е написан на PHP или Perl

Първоначално се захванах с TWiki. Инсталирах го и го пуснах без проблеми, започнах да чета документацията и да си играя с него, но след като се занимавах няколко часа реших, че цялата му сложност ми е излишна и започнах да търся друг софтуер. Twiki е много добро и мощно, ползва RCS за да пази файловете, но честно казано е твърде сложно за човек, който за пръв път "захапва" wiki (поне според мен). Изобщо не успях да схвана какъв е начина правене на настройки, къде да пипна, за да редактирам менюто, как се контролират групите и потребителите и най-важното, да се преборя с грешката, която ми показваше когато тръгвах да правя нов "Web".

Затова свалих PmWiki и се захванах с него. PmWiki е много малко, написано е на PHP, започването с него доста елементарно и човек може бързо да се ориентира, а когато се зарових в по-сложните му възможности се оказа, че има всичко, което ми трябва. Затова и избора ми на wiki остана PmWiki.

Утре започвам да прехвърлям съдържанието от стария ни сайт към wiki-то, като се надявам, че за един ден ще успея да го свърша.

Петък, 30 Септември 2005

Взех го! :-))

Kia Sportage EX avangarde 2.0 CRDi, всички екстри, автоматик, само свирки не прави (може и да прави още не съм чел документацията). За повече инфо kia.bg, няколко снимки съм качил ей тук.

Сега остана да продам Пежото и живота ще бъде напълно прекрасен (абе ще видим в понеделник, защото събота и неделя у дома ще се боядисва та не знам...).

[ Коментари: 16 ]
Коментари

lol, каква заплата взимаш?!

Написа Кирил на 30-Sep-2005 15:49


Горе-долу, става.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 30-Sep-2005 15:54


Да ти е честито возилото и със здраве да си го търкаляш, ама се мисля, че и добре трябва да се полее, да му се не отлюпи боята ;)))

Написа Gabo на 30-Sep-2005 16:55


Той е наркобос направо :)

Написа cable на 30-Sep-2005 16:59


Не съм наркобос бе, ако бех нямаше да си купя евтина кола, щях да се хвърля на някое AMG ;-)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 30-Sep-2005 17:13


good choice, hope you got the 5 year warranty - it's the best thing about these cars here :)

Написа xeno на 30-Sep-2005 19:35


3 години, но така или иначе след три години ще я сменям :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 30-Sep-2005 20:05


Честито да е возилото!

По-рано днес забелязах, че си обявил Пежото за продан, та се зачудих защо ли... Понеже знам, че обичаш да шофираш се бях зачудил дали продажбата не е показателна за кахъри. Радвам се, че черногледието ми не се оправда! :)

Написа Бобсън на 30-Sep-2005 21:52


Ако знаеш само как не ми се продава Пежото :( Нема кахъри, просто ми е още рано да имам две коли.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 30-Sep-2005 22:46


Тъкмо щях да вдигам гири, че замърсителите както и участниците в задръствания нарастват с 1, но ти пък сменяш една кола с друга. Е то старата пак ще я купи някой и ще се включи в замърсяването и задръстването. Извинявай, че се опитвам да ти помрача радостта от новата придобивка :-)

http://panda.org/news_facts/publications/general/livingplanet/index.cfm

Все пак честито! Със здраве да си я ползваш.

Написа zImage на 01-Oct-2005 08:05


Да ти е честита НОВАТА ПРИДОБИВКА! И следващия път не заобикаляй отляво когато изпреварваш:-))).

Написа rosko (www) на 01-Oct-2005 17:24


Предполагам че си я взел от официалното им представителство до бул.Д.Нестеров....или може би съм в заблуждение:-)

Написа rosko (www) на 01-Oct-2005 17:28


Да, от официалните представители си я/го взех.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 01-Oct-2005 19:51


Нека гледат до къде водят трудолюбието, свободната инициатива и свободния софтуер. Честито :-)

Написа Камен (www) на 02-Oct-2005 08:55


Свирки може да не прави но бибитки...
Честито!

Написа Spas на 02-Oct-2005 10:59


Доживя :)

Написа Мариян Захариев (www) на 03-Oct-2005 06:58