< HomePage | Снимки
   <- Дневника

Саботажи, Маботажи

Вторник, 9 Май 2006

Предистория: писмо от Computerworld, моят отговор, статията - страница 1 и страница 2.

=============

Здравейте г-жа Малцева, пиша Ви по повод статията "Сривовете на Интернета - види ли му се краят?", публикувана на 6 май 2006 г. във вестник Computerworld, за изготвянето на която проведохте свеого рода e-mail интервю с мен. Обръщам се директно към Вас, тъй като статията не е персонално подписана.

Безкрайно съм учуден как сте успели да опишете събития, на които съм бил пряк свидетел и въпреки това, четейки вашата статия, аз не успявам да разбера какво е станало, става или ще става.

Не очаквах от сериозно издание като Computerworld да публикува текст с толкова неясна хронология и очевадни фактически грешки. Заглавието, в стил "24 часа", търсещо сензация, също не ви прави чест с намеците за проблеми и незаконни действия, намекнати с подзаглавието "Юникс Солюшънс прекрати поддръжката на оптичната опорна мрежа на ЕСТНет, спрягат се теории за саботаж".

Но нека се върнем на хронологията. Започвате с описанието на "серия от сривове в Интернет-комуникациите в София, които са наблюдавани от миналия петък насам". Не знам вие какво сте наблюдавали, но на мен ми е известен един голям срив, които започна в четвъртък - 4 май 2006, около десет сутринта и беше овладян от екипите по поддръжка на София Комюникейшънс на същия ден вечерта след 18:00. Не знам кой ви е уведомил, че проблемът се дължи на отпадане на SDH линия на опорен доставчик, но по мое мнение сте била подведена. SDH линиите тук нямат никакво отношение и проблемът едва ли се дължи на тях. Носят се слухове, че сривът е предизвикан от новия екип по поддръжка на MAN София, след като са опитали да пуснат неподходящ софтуер за наблюдение.

Говорейки за новия екип, навлизаме и в следващия абзац на вашата статия, в който се пише за предаването на управлението на MAN София от Юникс Солюшънс на собствениците й София Комюникейшънс. Да, такова предаване бе осъществено, но тук има груба фактическа грешка. Предаването бе осъществено с подписан двустранен протокол и предаване на цялата техника, както и паролите за достъп на 27 април 2006 г. (четвъртък), а не на несъществуващия петък - 26 април (според календара - сряда).

Съобщавайки за двете несвързани събития - предаването на мрежата и последвалите проблеми с нея, по начина, по който е направено, е меко казано подвеждащо. Хронологията е следната:

  1. На 27 април 2006 (четвъртък) Юникс Солюшънс предава мрежата на София Комюникейшънс.
  2. Според вашия текст "от миналият петък насам", тоест от 28-ми април 2006 г. се наблюдават проблеми с Интернет комуникациите.

Така изложени фактите, доста по-ясно отразяват реалните събития.

По-надолу текстът се позовава на моите думи, с които в отговор на Ваш въпрос "защо е прекратен договора" съм отговорил, че причината е финансова. Господин Владо Райков, в качеството си на управител на София Комюникейшънс, се е съгласил с мен. Четейки по-нататък и прескачайки някакъв скандал, който съществува само във въображението ви (но за това по късно), казвате че с г-н Райков имаме единодушие и по въпроса за големината на мрежата, и по текущите проблеми като влизането в шахтите на БТК и недостига на капацитет по основните линии. Самият г-н Райков твърди, че ще увеличат капацитета на основните си трасета на 10 Gbit/s заради искания на клиенти. След като сами сте написали твърденията на двете страни не виждам как стигнахте до извода, че "единственото нещо, за което двете страни са единодушни, е безспорно големият мащаб на мрежата".

Не разбирам какво визирате с така наречения "скандал"?! Мисля, че ясно ви казах в отговора на ваш въпрос, че писанията в личния ми блог на 1-ви април трябва да считате за художествена измислица и по никакъв начин не са свързани с реални събития и хора. Ако считате, че от една първоаприлска шега може да правите сериозни изводи, толкова по-зле за читателите Ви, които биват подвеждани.

Изявленията на г-н Тотин от България Онлайн нямах намерение да коментирам, защото не знаех, че същият има отношение към "Сривовете на Интернета". Доколкото става ясно от написаното, България Онлайн като клиент са имали проблеми май с поддръжката на MAN София през миналата година. Проблемите са били разрешени и дори според г-н Тотин са били приети препоръки за подобряване обслужването на клиентите. Ако това е вярно, очаквам да ни изпрати проформа за оказаните услуги по обучението на нашия екип. Редно е, ценните му съвети и задълбочените му познания в управлението на MAN, да бъдат щедро възнаградени.

Неясно също е, защо всъщност споменавате Софиянет? Софиянет са един от клиентите на MAN София и факта, че са увеличили капацитета си едва ли е свързано с темата на статията. Би било свързано ако София Комюникейшънс чрез Софиянет навлизаха в бизнеса с доставка на Интернет. Това наистина би било новина за многобройните клиенти на мрежата, защото евентуална появата на конкурент от ранга на София Комюникейшънс в ISP бизнеса ще бъде сериозно събитие.

В заключение искам да се позова на малка част от писмото, с което пожелахте мнението ми относно предаването на работата по MAN София, цитирам: "Нямам желание ние като медия да се заяждаме с когото и да било или да обвиняваме някого за нещо. Искаме обективно да представим събитията и гледните точки по тях".

Парадоксално е след подобни твърдения, да излезе статия, в която се говори за никога не състояли се скандали, да има груби фактически грешки, да се цитират анонимни "специалисти по системна админстрация" и да се намесват незапознати хора и несвързани с темата събития. Управлението на голяма мрежа не е лесна работа и хвърлянето на обвинения с лека ръка със сигурност не прави чест на Вас и на Вашето уважавано издание.Най-малкото е неетично да се подвежда читателя, като се пише за саботаж и се търси евтина сензация!

С уважение:
Георги Чорбаджийски

П.П. Нямам нищо против този текст да бъде публикуван на страниците ви непроменен.

========

Продължението утре.

[ Коментари: 7 ]
Коментари

абе как не те е срам бе не стига че хостваш "нелегален" софтуер "unixpackages" ами и противоречиш на експерите на тази медия.

не те е срам!

сега ще се появи и Д.Б и ще те разконспирира.
ужас!

Написа guzominik на 08-May-2006 23:53


Защо ли си мисля , че идните дни ще бъдат интересни? :)

Написа Николай (www) на 09-May-2006 06:20


Да им се невиди и професионалистите, реших да се абонирам за да видя тази статийка, а то :

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /var/www/sites/COMMON/view/header_print.inc.php:3) in /var/www/sites/publisher/abonament.php on line 109
Яка и уважвавана фирма :)

Написа лъчо на 09-May-2006 07:14


Жорооо, Жорооо, на 100 години ша станеш, а не можа да се научиш с журналята да се не разправяш. Текста написан на Word да им дадеш, на CD записан - пак ще намерят начин да го окепазят и осерат. Нали това са учили (които са учили де), не как да предлагат факти, а да ИНФОРМИРАТ, т.е - да представат на читателя/зрителя/ мнението си за неща които изобщо не разбират.

Написа Gabo (www) на 09-May-2006 14:29


Журналистите ще ни вземат хляба... Все по-добри стават...

Във връзка с акцията "Излови ъплоудъра":

1. "Обемът от 411 терабайта се равнява още на 100 хиляди DVD-та или на 68 хил. песни, изчислява "Дневник"."

Иначе казано - песен = 1,47 DVD или песен = 6.4 GB
Евалла... Трепач трябва да е качеството...

2. "...15 ТВ на 350 ДВД-та и СД-та..."

Искам този алгоритъм за компресия, както и декомпресиращия софтуер на Службите.

3. "...... На компютъра на малолетния пират, известен с псевдонима Кевин, намират 4.5 терабайта информация..."

Някой да знае откъде Кевин си е купил такава конфигурация за вкъщи? Искам и аз такава... Обещавам доживотно безплатно дисково пространство за този, който ми я осигури, както и за неограничен брой членове на неговото семейство...
На мен остатъка по дисковете ще ми стигне доживотно...

--------------------------------------------

Не знам дали има такава държава, ама такава джурналистика няма никъде...

Написа Б. Величков на 09-May-2006 20:51


Я да видим сега какви са ги надробили от IDG:
http://news.idg.bg/?call=USE~newsmsg;&t=idgbg&msgid=29608

За бога братя, всички на оружие и са фанете здраво за... IP-то си, ако може и за некое друго докат' има време.

Дет' са вика, ако имаш 2 IP-та, вземи поне още 2 от ближните си (ей тъй да има, за черни дни).

Аман...

Написа Емил Димитров на 11-May-2006 13:17


Чудя се за какво вземат заплати тези драскачи?Не мога да ги нарека писачи,защото не могат да пишат.Журналисти въобще не ги именувам,поради това,че не могат да "свържат" свястно едно изречение.
Започвам да си мисля,че за подобни "разсъждения" им е специално заплатено."Намирисва" ми на поръчкова статия.Знам,че повечето им колеги са способни и редовно бълват подобно "творчество".Но от техническо издание си мислех,че е немислимо подобно неморално поведение.
Съгласен съм 100% с коментара на Б. Величков,като знам какви инженери-специалисти се навъдиха(виждал съм ги такива колеги,колко знаеха и как си вземаха, или по-точно им даваха изпитите).
Няма смисъл повече да си хабя епидермиса по пръстите да ви пиша за "тези хубавци".Не заслужават такава жертва.!

Написа Г. Петров на 03-Aug-2006 05:07


Сряда, 10 Май 2006

Продължение на вчерашната ми комуникация:

Maria_Maltseva@idg.bg wrote:
Здравейте, г-н Чорбаджийски!

Безспорно грешката е налице. Действително 26 април бе сряда, а не петък, както е написано в статията, за което дължа извинение на всички читатели и в частност на Вас самия. Дълбоко съжалявам за грешката! Корекция на сгрешената дата ще публикуваме в следващия ни брой.

По останалите ви забележки мога да кажа, че наше задължение е да представим всички възможни гледни точки и събития, свързани със случая, по който пишем, което сме и направили. Което касае Вас самия - вашите думи бяха цитирани дословно, както впрочем и тези на останалите изказали се в статията. За читателите остава да преценят кои факти с кои имат връзка, дали наистина е имало скандал и кой е виновен и кой потърпевш, както и да си си направят изводите на база на информацията и изказванията. В този смисъл, мисля, че спазихме и правилото да не се заяждаме и обвиняваме когото и да било за каквото и да било.

Здравейте отново.

Напълно съм съгласен с вас, че е Ваше задължение да отразите всички гледни точки. Не оспорвам и факта, че сте цитирали абсолютно точно моите отговори, дадени на въпросите Ви относно предаването на работата на София Комюникейшънс АД.

Имам против описването на несвързвани събития с цел да се представи на читателя ситуация, която реално не е такава, а също и обърканата хронология на изложеното. Първо говорите за проблеми, след което, че мрежата вече е предадена едва ли не със "скандал" между страните, от което читателя остава с впечатление, че проблемите са свързани с Юникс Солюшънс ООД.

Фактът, че София Комюникейшънс АД има проблеми след поемането на мрежата по никакъв начин не е свързан с предаването й от страна Юникс Солюшънс, въпреки подвеждащото заглавие на статията и твърденията на "анонимни специалисти" в нея. Ако някой от тези специалисти застане публично зад думите си, с удоволствие бих дискутирал с него защо смята, че уважавана фирма като нашата, би се занимавала с инфантилни и престъпни действия спрямо хората, с които лоялно сме работили четири години.

В този смисъл не бих определил едно такова отразяване на събитията като "липса на заяждане и обвиняване на когото и да било". Мисля, че е безотговорно в статията ключовите думи да са "проблеми", "скандал" и "саботаж".

Именно затова смятам, че публикуването на предишното ми писмото на страниците на Вашия вестник, ще допълни представата на читателите за събитията през последните седмици. То е необходимо уточнение към статията, която сама по себе си е некоректна и уронваща престижа на Юникс Солюшънс ООД.

[ Коментари: 5 ]
Коментари

Смяташ ли да ги съдиш, ако ти откажат право на отговор?

Написа Дончо (www) на 10-May-2006 18:36


Като ти омръзне да спориш с радиото, Жоро, спомни си за един добър метод на защита, приложен преди няколко години пак срещу един 'ощетен' и множество 'неразбрали журналя', които били 'длъжни да информират хората' :) И знаеш какво да правиш (мисля че едно шише ще стигне )

Написа Gabo (www) на 10-May-2006 18:38


@Дончо: Не, изобщо не смятам да правя нищо подобно. Съд и подобни работи не с решение на нищо. Достатъчно е, че отговора ми го има публично и човек ако реши може да прочете и моето мнение към статията. Естествено бих се радвал ако публикуват първото или второто ми писмо, но честно казано не храня големи надежди.

@Габо: Бутилки трябва да се трансферират в нечия посока :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 10-May-2006 19:08


Мария е много съвестен журналист. Ако имаш някакви проблеми само ми драсни.

Написа Мариян на 11-May-2006 05:27


@Мариян: Нямам проблеми, дискутираме си.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 11-May-2006 07:09


Събота, 13 Май 2006

Продължение на комуникацията ми с ComputerWorld:

Subject: Re: Статията "Сривовете на Интернета ....
From: Maria_Maltseva@idg.bg
Date: Fri, 12 May 2006 18:33:53 +0300
To: gf@unixsol.org

Драги Чорбаджийски,
проблемите, за които говорите в писмото си, са свързани толкова с Юникс Солюшънс, колкото и със София Комюникейшънс. За всички Интернет-потребители в столицата бе видно, че София остана - къде частично, къде изцяло - без комуникации непосредствено след промяната на отношенията между двете фирми. Каква, колко силна е връзката между събитията, и кой е виновен и кой не - оставили сме всеки сам да преценява.

Както Ви обещах, в предстоящия брой е публикувана корекция на сгрешената в статията дата, което изчиства объркването и изяснява хронологията на събитията. С изяснената последователност става видно и това, което отблеязвате, че "че София Комюникейшънс АД има проблеми след поемането на мрежата". Изводите отново всеки прави сам за себе си.

Като цяло, при положение, че в столицата имаше неколкократни сривове на Интернет-връзките и се изказаха толкова много остри думи - и от Вас самия, и от други, не виждам какво по-добре описва ситуацията и възникналото напрежение от думите "проблеми" и "скандал". Това е така и щеше да бъде по същия начин и ако с проблемите бяха свързани кои да е други компании от сектора. Не смятам отразяването на проблемите в бранша, които касаят целия бизнес в столицата, за "безотговорно". Що се касае до имиджа на Вашата компания, отново почертавам - сме оставили фактите да говорят сами за себе си.

С това приключвам коментарите по въпросната статия.

Този път няма смисъл да отговарям. Прав беше Габо като ми написа, че да спориш с журналята е все едно да говориш на радиото. Едно си баба знаЯла, едно си баба баЯла. Щом имало разделяне и после проблеми, значи имало скандал. Желязна логика, няма що.

Здраве да е, добавям си към приключенията Саботажи, маботажи. Ясно, че в изданието на IDG няма място за моята част от историята. Достатъчно ми е, че тук четат доста хора пък и Google ме обича.

С удоволствие ще давам връзка към "маботажите" на всеки, който си мисли, че правдивото отразяване на събитията е изискване към статиите в беге пресата и в частност в ComputerWorld.

Съдейки от цялата история, имайте предвид, че каквото прочетете в ComputerWorld, то в RealWorld нещата може да не са такива, каквито ги пише там.

[ Коментари: 10 ]
Коментари

Абе ша додеш ти на моята, ама .... още малко тряя ти уври кратуната :)
Тва журналист и на снимка да го видиш - пак тряя го биеш - файда нема, ама поне удовлетворение някакво получаваш ;)

Написа Gabo (www) на 12-May-2006 19:58


Статията е поръчкова. Не очаквай да напишат истинско опровержение или да ти дадат трибуна. Журналистите са една от най-нискообразованите и деградирали прослойки в обществото - някъде близо до таксиджии и тенекеджии. За такива само бой, псувни и правене на мръсно. След като сами са избрали да бъдат такива, да си носят кръста!

Написа Beco (www) на 13-May-2006 07:33


Понеже ми е писнало и на мене от такива заглавия, статии, репортажи и всичко в медиите, реших и аз да се включа. Ето заглавието на една възможна статия във вестник "Четвърта Власт":
Журналистическите безумия - види ли му се края?
Мария Малцева не даде право на отговор на unixsol, спрягат се теории за възможна корупция и/или профанизъм.

А и ако се замисли човек при положение че unixsol са направили и подържали такава мрежа еди си колко време(години) евентуален саботаж с негативни последствия от един ден е нищо. Ако трябва да сключвам договор, ако всичко друго е наред, и все пак има евентуална възможност за толкова мъничко саботажче(важно е да е мъничко) не бих се замислял. Смисъл че един ден е нищо на фона на годините работа на дадената мрежа.

Написа whoever на 13-May-2006 11:06


Според мен не бива да се примиряваш. За Мария Малцева това, че едно събитие се е случило по-рано от другото е достатачно да го обяви за причина за второто. Аз тази сутрин бих кафе и сега ме мързи да дишам. Сигурно трябва да напиша статия някъде, че кафето прави хората по-мързеливи. Непрофесионалната журналистика настрана, според мен не може да оставяш когото и да било да пише каквото си поиска за компанията ти.

Написа Петя (www) на 14-May-2006 16:14


Хммм...тука се получава нещо от рода на Жоро срещу всички...с такова впечатление оставам,гледайки от страни на нещата.В смисал не те познавам лично,но се зачетох в разни статии из блога...след 2-3 дена четене,всеобщото ми впечатление остана:щом на Жоро му накриви някой нещо се почва голямото плюене...ама няма значение от коя сфера на живота,било то автомобилни производители,технически сервизи,сайтове...и не знам още какво,но във всички свери от живота Жоро винаги е прав..." Споменаваш фирми,и дори компании които се ползват с благоразположението на масите дори не само в България...замисли се,това не са го постигнали с некачествени ускуги...

Написа Юзър на 14-May-2006 16:37


Петя, съгласен съм, че не трябва да се примирявам. Чела си предполагам какво писах на госпожата, видяла си и какво тя ми отговори. Е от тук нататък, какво повече да направя. Едва ли ще ида с плакати пред издателството :) Нека историята да служи за пример.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 14-May-2006 16:41


@юзър: Който го може, го може :) Къде видя плюене в гореописаната случка? И къде ги тези силно уважавани и успешни фирми в България? А мнението ми за разните анонимнци, които даже нямат доблеста да застанат зад думите с името си, сигурно си го знаеш (здрасти office1.sofiacom.bg, вие ли сте уважаваната фирма? Да пишете анонимно тук и там, официална политика ли е или има и нещо друго....?).

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 14-May-2006 16:46


Не те имам за глупав най малкото,зада предположа,че няма да ми видиш адреса,не си пиша името,защото няма никакво зачение-не се познаваме,и не сме се виждали никога,освен това далече не визирах тази фирма.Пределно ясно ми е,че адреса ми е достатъчно видим,не съм се и страл да го крия ;)

Написа Юзър на 14-May-2006 16:59


IDG Bulgaria не бяха ли част от световната верига IDG - защо не ги наредиш супер-грубо пред големите шефове, спомени няколко пъти думи като "скандал", "злепоставяне", "дело" и може да има някакви последствия?

Написа Васил на 15-May-2006 06:40


Жоро, не си прав. По-точно в това искаш да се махнат думичките "скандал" и "саботаж".
В крайна сметка, авторите на статията радухват скандал - значи такъв има. Те имат теория за саботаж - значи такива теории се спрягат. Е какво тогава, къде видя нещо неправилно в статията :))))

Написа Йордан на 15-May-2006 07:10