< HomePage | Снимки
<- Понеделник, 8 Май 2006 | Начална страница | Сряда, 10 Май 2006 ->
Вторник, 9 Май 2006

Предистория: писмо от Computerworld, моят отговор, статията - страница 1 и страница 2.

=============

Здравейте г-жа Малцева, пиша Ви по повод статията "Сривовете на Интернета - види ли му се краят?", публикувана на 6 май 2006 г. във вестник Computerworld, за изготвянето на която проведохте свеого рода e-mail интервю с мен. Обръщам се директно към Вас, тъй като статията не е персонално подписана.

Безкрайно съм учуден как сте успели да опишете събития, на които съм бил пряк свидетел и въпреки това, четейки вашата статия, аз не успявам да разбера какво е станало, става или ще става.

Не очаквах от сериозно издание като Computerworld да публикува текст с толкова неясна хронология и очевадни фактически грешки. Заглавието, в стил "24 часа", търсещо сензация, също не ви прави чест с намеците за проблеми и незаконни действия, намекнати с подзаглавието "Юникс Солюшънс прекрати поддръжката на оптичната опорна мрежа на ЕСТНет, спрягат се теории за саботаж".

Но нека се върнем на хронологията. Започвате с описанието на "серия от сривове в Интернет-комуникациите в София, които са наблюдавани от миналия петък насам". Не знам вие какво сте наблюдавали, но на мен ми е известен един голям срив, които започна в четвъртък - 4 май 2006, около десет сутринта и беше овладян от екипите по поддръжка на София Комюникейшънс на същия ден вечерта след 18:00. Не знам кой ви е уведомил, че проблемът се дължи на отпадане на SDH линия на опорен доставчик, но по мое мнение сте била подведена. SDH линиите тук нямат никакво отношение и проблемът едва ли се дължи на тях. Носят се слухове, че сривът е предизвикан от новия екип по поддръжка на MAN София, след като са опитали да пуснат неподходящ софтуер за наблюдение.

Говорейки за новия екип, навлизаме и в следващия абзац на вашата статия, в който се пише за предаването на управлението на MAN София от Юникс Солюшънс на собствениците й София Комюникейшънс. Да, такова предаване бе осъществено, но тук има груба фактическа грешка. Предаването бе осъществено с подписан двустранен протокол и предаване на цялата техника, както и паролите за достъп на 27 април 2006 г. (четвъртък), а не на несъществуващия петък - 26 април (според календара - сряда).

Съобщавайки за двете несвързани събития - предаването на мрежата и последвалите проблеми с нея, по начина, по който е направено, е меко казано подвеждащо. Хронологията е следната:

  1. На 27 април 2006 (четвъртък) Юникс Солюшънс предава мрежата на София Комюникейшънс.
  2. Според вашия текст "от миналият петък насам", тоест от 28-ми април 2006 г. се наблюдават проблеми с Интернет комуникациите.

Така изложени фактите, доста по-ясно отразяват реалните събития.

По-надолу текстът се позовава на моите думи, с които в отговор на Ваш въпрос "защо е прекратен договора" съм отговорил, че причината е финансова. Господин Владо Райков, в качеството си на управител на София Комюникейшънс, се е съгласил с мен. Четейки по-нататък и прескачайки някакъв скандал, който съществува само във въображението ви (но за това по късно), казвате че с г-н Райков имаме единодушие и по въпроса за големината на мрежата, и по текущите проблеми като влизането в шахтите на БТК и недостига на капацитет по основните линии. Самият г-н Райков твърди, че ще увеличат капацитета на основните си трасета на 10 Gbit/s заради искания на клиенти. След като сами сте написали твърденията на двете страни не виждам как стигнахте до извода, че "единственото нещо, за което двете страни са единодушни, е безспорно големият мащаб на мрежата".

Не разбирам какво визирате с така наречения "скандал"?! Мисля, че ясно ви казах в отговора на ваш въпрос, че писанията в личния ми блог на 1-ви април трябва да считате за художествена измислица и по никакъв начин не са свързани с реални събития и хора. Ако считате, че от една първоаприлска шега може да правите сериозни изводи, толкова по-зле за читателите Ви, които биват подвеждани.

Изявленията на г-н Тотин от България Онлайн нямах намерение да коментирам, защото не знаех, че същият има отношение към "Сривовете на Интернета". Доколкото става ясно от написаното, България Онлайн като клиент са имали проблеми май с поддръжката на MAN София през миналата година. Проблемите са били разрешени и дори според г-н Тотин са били приети препоръки за подобряване обслужването на клиентите. Ако това е вярно, очаквам да ни изпрати проформа за оказаните услуги по обучението на нашия екип. Редно е, ценните му съвети и задълбочените му познания в управлението на MAN, да бъдат щедро възнаградени.

Неясно също е, защо всъщност споменавате Софиянет? Софиянет са един от клиентите на MAN София и факта, че са увеличили капацитета си едва ли е свързано с темата на статията. Би било свързано ако София Комюникейшънс чрез Софиянет навлизаха в бизнеса с доставка на Интернет. Това наистина би било новина за многобройните клиенти на мрежата, защото евентуална появата на конкурент от ранга на София Комюникейшънс в ISP бизнеса ще бъде сериозно събитие.

В заключение искам да се позова на малка част от писмото, с което пожелахте мнението ми относно предаването на работата по MAN София, цитирам: "Нямам желание ние като медия да се заяждаме с когото и да било или да обвиняваме някого за нещо. Искаме обективно да представим събитията и гледните точки по тях".

Парадоксално е след подобни твърдения, да излезе статия, в която се говори за никога не състояли се скандали, да има груби фактически грешки, да се цитират анонимни "специалисти по системна админстрация" и да се намесват незапознати хора и несвързани с темата събития. Управлението на голяма мрежа не е лесна работа и хвърлянето на обвинения с лека ръка със сигурност не прави чест на Вас и на Вашето уважавано издание.Най-малкото е неетично да се подвежда читателя, като се пише за саботаж и се търси евтина сензация!

С уважение:
Георги Чорбаджийски

П.П. Нямам нищо против този текст да бъде публикуван на страниците ви непроменен.

========

Продължението утре.

[ Коментари: 7 ]
Коментари

абе как не те е срам бе не стига че хостваш "нелегален" софтуер "unixpackages" ами и противоречиш на експерите на тази медия.

не те е срам!

сега ще се появи и Д.Б и ще те разконспирира.
ужас!

Написа guzominik на 08-May-2006 23:53


Защо ли си мисля , че идните дни ще бъдат интересни? :)

Написа Николай (www) на 09-May-2006 06:20


Да им се невиди и професионалистите, реших да се абонирам за да видя тази статийка, а то :

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /var/www/sites/COMMON/view/header_print.inc.php:3) in /var/www/sites/publisher/abonament.php on line 109
Яка и уважвавана фирма :)

Написа лъчо на 09-May-2006 07:14


Жорооо, Жорооо, на 100 години ша станеш, а не можа да се научиш с журналята да се не разправяш. Текста написан на Word да им дадеш, на CD записан - пак ще намерят начин да го окепазят и осерат. Нали това са учили (които са учили де), не как да предлагат факти, а да ИНФОРМИРАТ, т.е - да представат на читателя/зрителя/ мнението си за неща които изобщо не разбират.

Написа Gabo (www) на 09-May-2006 14:29


Журналистите ще ни вземат хляба... Все по-добри стават...

Във връзка с акцията "Излови ъплоудъра":

1. "Обемът от 411 терабайта се равнява още на 100 хиляди DVD-та или на 68 хил. песни, изчислява "Дневник"."

Иначе казано - песен = 1,47 DVD или песен = 6.4 GB
Евалла... Трепач трябва да е качеството...

2. "...15 ТВ на 350 ДВД-та и СД-та..."

Искам този алгоритъм за компресия, както и декомпресиращия софтуер на Службите.

3. "...... На компютъра на малолетния пират, известен с псевдонима Кевин, намират 4.5 терабайта информация..."

Някой да знае откъде Кевин си е купил такава конфигурация за вкъщи? Искам и аз такава... Обещавам доживотно безплатно дисково пространство за този, който ми я осигури, както и за неограничен брой членове на неговото семейство...
На мен остатъка по дисковете ще ми стигне доживотно...

--------------------------------------------

Не знам дали има такава държава, ама такава джурналистика няма никъде...

Написа Б. Величков на 09-May-2006 20:51


Я да видим сега какви са ги надробили от IDG:
http://news.idg.bg/?call=USE~newsmsg;&t=idgbg&msgid=29608

За бога братя, всички на оружие и са фанете здраво за... IP-то си, ако може и за некое друго докат' има време.

Дет' са вика, ако имаш 2 IP-та, вземи поне още 2 от ближните си (ей тъй да има, за черни дни).

Аман...

Написа Емил Димитров на 11-May-2006 13:17


Чудя се за какво вземат заплати тези драскачи?Не мога да ги нарека писачи,защото не могат да пишат.Журналисти въобще не ги именувам,поради това,че не могат да "свържат" свястно едно изречение.
Започвам да си мисля,че за подобни "разсъждения" им е специално заплатено."Намирисва" ми на поръчкова статия.Знам,че повечето им колеги са способни и редовно бълват подобно "творчество".Но от техническо издание си мислех,че е немислимо подобно неморално поведение.
Съгласен съм 100% с коментара на Б. Величков,като знам какви инженери-специалисти се навъдиха(виждал съм ги такива колеги,колко знаеха и как си вземаха, или по-точно им даваха изпитите).
Няма смисъл повече да си хабя епидермиса по пръстите да ви пиша за "тези хубавци".Не заслужават такава жертва.!

Написа Г. Петров на 03-Aug-2006 05:07