< HomePage | Снимки
<- Петък, 26 Май 2006 | Начална страница | Неделя, 28 Май 2006 ->
Събота, 27 Май 2006

От блога на Весо попаднах на следното интервю с адвокат, по повод последните изцепки на частната фирма на Арсис - ГДБОП. Цитирам частта, която ми направи най-силно впечатление:

В: При акцията на НСБОП срещу младежи, притежаващи и разпространяващи софтуер без лицензни права бяха направени три ареста. Престъпници ли са задържаните, г-н Овчаров?

О: Да, тези хора са престъпници според нашия Наказателен кодекс (НК). Въпросният текст беше гласуван от българските депутати. Той им беше представен от министерствата на правосъдието, на вътрешните работи и на културата. Но той не беше създаден в тези ведомства дори като чернова. Този текст беше написан от Велизар Соколов /б.р. шефа на Арсис/, адвокатът на Майкрософт. По-късно той проведе обучения сред българските магистрати, на които представи едно твърде рестриктивно тълкуване на закона. А това носи много вреди на потребителите. В момента в България всяко нарушение на авторските права се приема за престъпление. Всеки извършител е класифициран като престъпник. Според член 172 от НК наказанието е до 3 години и глоба от 1 000 до 3 000 лв. За дефиниране на престъплението обаче, той се обръща към Закона за авторското право и сродните му права. Там се казва, че нарушение е всяко ползване без разрешение на носителя на авторското право. В това число записване на нелицензиран софтуер върху CD носител или друга медия и твърд диск.

Значи чичко Били си плаща на г-н Заки Авенюто, той прекарва законче държавата да му върши черната работа и от тук нататък само седи и гледа мача. До тук нищо не ме учудва, както се казва business as usual в България. Интересното за мен е, че явно ГДБОП имат право да се грижат за частните интереси на собствениците на copyright права, защото по закон нарушаването на нечии авторски права е престъпление в България.

Ок, щом е така в мен се поражда следния въпрос - има едни типове, които използват софтуер на които държа copyright правата и в момента са в нарушение на договора, които сме сключили. Директно нарушават споразумението за използването, което сме подписали. Не става дума за някакъв си click-through лиценз. Освен това не става дума за права върху някакви си пършиви филмчета и песнички, а за сериозен софтуер, с които вадят минимум по 50-100 бона на ден. При такова голямо нарушение, ако се оплача, ГДБОП дали ще иде да им вдигне сървърите и да запише червена точка спирайки това безобразие?

Мога да се обазаложа, че такава случка няма да има. Вероятно ако шефа на Арсис ми е адвокат, може нещо да се уреди, но тъй като финансовите ми възможности са далече от холивудските и микрософтските, не се надявам особено. :-)

[ Коментари: 4 ]
Коментари

Ама нищо не ти пречи да се пробваш :) Аз ако съм - само заради идеята ще се пробвам да пратя ГДБОП при тея твои нарушители... :) Ми от 50-100бона/ден можеш да си поискаш плащане на права от сорта на 50бона/година... Е, ти си искай, но не се знае дали ще ти дадат... :)

Написа Стелиян Атанасов (www) на 05-Jun-2006 09:22


Първо с добре ще си поискам паричките, пък после адвокатите да се борят :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 05-Jun-2006 09:43


Дай сега да уточним, значи.
Държиш правата над софтуер с който се вадят 50-100 бона/ден и нямаш парички за добър адвокат?!?
Ми дай го насам тоя софт, аз да извадя парите, пък за благодарност ще ти плащам всички адвокатски разноски...
...че и биричка ще черпя, където и да те видя:)

Написа Иван Христов на 13-Jun-2006 01:34


Имам пари за много добър адвокат, но понякога нещата са сложни и намесването на адвокати само ще ги усложни. Има начин проблема да се реши и без адвокати съдилища и подобни, но ако не стане, закона ще си каже тежката дума :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 13-Jun-2006 06:50