< HomePage | Снимки
<- Сряда, 3 Май 2006 | Начална страница | Петък, 5 Май 2006 ->
Четвъртък, 4 Май 2006

Всъщност не познах. Сутринта отивайки в офиса и чувайки как звънят телефоните на пожар нещо ми мина през главата, но чак след обаждането на chervarium ми светна червената лампа.

Вайкащите се клиенти и няколкото обаждания от мен към ключови хора ми оформиха картинката. Вярно, че информацията е малко, но факт е, че се е получило голямо осиране.

Първото ми предположение е, че сЪкЪ са се опитали да включат нещо от новата им "carrier grade class" техника и са loop-нали мрежата (както и очаквах). Впоследствие май се оказа, че всъщност не е било нова техника нещото, което пускали, а софтуер за управление и наблюдение. Друго, което чух е, че са прецакали управленията на шаситата. И последно чух, че са се оправдавали със скъсан кабел и че им бил забил някакъв gbic.

Разглеждайки подред горните слухове, най-вероятни ми се струват тези с новата техника и със софтуера за управление и наблюдение. Като ги знам как се изказаха за stp протокола и че искаха да пускат екстримския такъв (който изобщо не е подходящ за текущата топология на мрежата), нищо чудно да са почнали да цъкат в EPIcenter-а и да са омазали някои конфигурации. Съответно като знам каква боза е прословутия EPIcenter, оправянето след него отнема доста време. Това със забилите управления на шаситата звучи като изсмукано от пръстите по простата причина, че шаситата работят и без управления и със забили такива. При нас редовно забиваха и не ни е пречело. Последните оправдания за скъсан кабел и за повреден gbic няма какво да ги коментирам, от сто километра си личи, че са глупости. От един кабел и един gbic не може да падне цяла София /поне се надявам да не може де :)/.

Вероятно е някаква комбинация от горните, заедно с няколко часа вайкане, мотаене и чесане по главите, wtf?!?

Представям си като вземат да пускат нещо повече от софтуер_за_наблюдение/нов_влан какво ще стане. Клиентите пак ще запалят нашите телефони, а ние със съжаление ще им казваме, че не можем да им свършим работа, защото вече не сме ние хората.

Само ме е яд, че изпуснах 40 кинта. Като ще се учите на гърба на хората, поне да бяхте започнали от вчера, защото бях заложил, че тогава ще е първата издънка.

[ Коментари: 18 ]
Коментари

И все пак кои са сЪкЪ , скакаусите или с каквито и други кодови имена ги наричаш :)?
И друг въпрос , породен от чисто любопитсво , тоест 2 :
1. Какво е "шаси" на мрежов език?
2. Пример за софт , който наблюдава дадена мрежа?

Написа Николай (www) на 04-May-2006 20:31


Аз тъкмо преговарях за по-изгодни условия на Co-location-а ми и този срив в мрежата, дойде като манна небесна за извиване на ръцете на Evro.net :)

При тези хора техническото състояние на какъвто и да е datacenter изграждан от тях никога няма да е на ниво :(

Написа Мариян на 04-May-2006 20:52


1. Елементарно казано, шаси е нещо в което се слагат модули :)
2. Зависи какво искаш да наблюдаваш.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 04-May-2006 20:53


Какво разбираш под "управление на шаси"? Ако говорим за управляващ модул MSM 32/64/64i при 6808/6816, шасито със сигурност не може да тръгне без такъв модул. Виж, съвсем друг е въпросът, ако разполагаш с два и ти забие единия.

Написа Никола (www) на 05-May-2006 06:22


Не говоря за суичове, а за шасита с конвертори Raisecom и CTCU. Естествено, че ако на BD-то ти замине управлението и нямаш второ си загубен.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 05-May-2006 07:59


Според мен все още никой не е спечелил залозите защото са за 100% срив. Има време да го направят :) аз съм оптимист. сЪкЪ взеха да се потапят и те първа ще разберат че дъното не е гладко.
И да не си мислят, че някой друг им е сложил камъни! Заедно с морето и камъните са си техни!

Написа Георги Генов (www) на 05-May-2006 08:01


Залозите бяха за първа издънка и за съжаление това днешното си се брои (и то сериозно се брои). А за поставените камъчета, на онези в главата винаги им звучат Бийсти Боиз при проблеми (като на всеки дето се занимава с каквото не му е работата), така че водата в тоалетната да не им тръгне все някой друг ще е виновен /поне това очаквам да кажат и друг път се е случвало.../.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 05-May-2006 08:13


Аз пък взех, че уцелих точния момент, тъкмо си говорих с колегата по телефона, че новата фирма ще осере нещо и хоп ... На втора линия ме чака въпрос: Ти ли ми дръпна кабела :). Дано бързо успеят да се дотътрят с новата оптика, ще се радвам евротурци да олекнат с 3-4 клиента в района...
Само дето 6 часа трябваше да въртя палци като вързан, да живеят Wireless-ите прекарахме някакъв интернет по Backup-а :) и телефоните минаха в Cooling Down mode :).

Написа Трайчо Пулийски на 06-May-2006 12:13


Гледам сте заформили агитка :).
Само дето никой не е познал.
Ще ви дам един "хинт" (мразя чуждиците !!!!):
случката в Четвъртък беше в резултат на злоупотреба с между фирмено доверие.
Реално бяха изключени 90% от линиите ,които бяха свързани на един и същи тип конверторни шасита и отпаднаха 10/100М линии в една и съща минута в цяла София.
Интересното е че НЕ всички шасита от този тип бяха използвани, както и интересното ,е че НЕ отпаднаха по-новия тип шасита и още по интересното е че на някои "приятелчета" работеха конверторните платки макар и да бяха в същото шаси :).
Направете си изводите. Аз няма да се опрадавам за нещо ,което не е в резултат на моя или на колега грешка.
Просто интересите и парите са твърде много и като гледам се е оформила безпочвена PR кампания.
Тази мрежа е в резултат от труда на много хора (силно уважавам това!) и изглежда някой е решил да дърпа чергата към себе си в типчно балкански дух. Хубаво ама не и на гърба на новия екип!
Извнявам се пред всички клиенти че го допуснахме. Взехме си поука и като ще е на война да е на война както се казва :).
Само че ние сме белите рицари :).
Приятни огризения на кракерите :).
Благодаря им ,че ни помагат да се "учим".
До скоро и надявам се за добро.

Написа Ивелин Иванов (www) на 06-May-2006 14:14


Казах ви аз, че Бийсти Боиз с албума си Ill communication (no pun intended:) са им звучели в главите ама хайде :) Другият път измислете нещо по-добро.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 06-May-2006 15:05


Жоре, Жоре .. не съм те виждал в тази ти светлина, но нищо вече знам ;).
Много си оригинален и трябва да си слагаш "R"-чета след всяка реплика.
Да ти е честито името :).

Написа Ивелин Иванов (www) на 06-May-2006 16:18


Иво, това официално становище на сЪкЪ ли е или твое лично оправдание? :)

Има време за още по големи издънки аз съм оптимист. :)

Написа Георги Генов на 07-May-2006 07:02


Да виждаш някаде подпис и печат ? ;)
Приеми го като изтичане на информация ;).
Лека и полека.

Написа Ивелин Иванов (www) на 07-May-2006 08:06


Иво,
(надявам се нямаш против да ти викам по първо име, аз също нямам против, някой да ми вика на първо име и дори ник)
1-во мисля че си прекалил с четенето на Дан Браун. И след като това е изтичане на информация, нямаше ли да е по-лесно да кажете на клиентите си истината. Ценя истината повече дори от 24 часов "дроп". Този блог се чете максимум от 100 човека, от които може би 10-15 са ви клиенти. Ако разчитате на тези 15 клиента ... Лошо Седларов ... Лошо. А btw извини импулсивния ми първи пост. Вие сега навлизате в топологията на мрежата и т.н. логично е да имате проблеми, само дето 6 часа спиране на мен ми струва горе долу 150-200 лв от моя джоб, и в крайна сметка ще предпочета да работя с някой, който може да ми предостави тази услуга и не е нужно по телефона да ме лъже относно причината на проблема, даже ще се радвам въобще да не се чуваме по телефона, освен да ходим да пием бира ...
@Чорбаджийски: На чужд гръб и 100 тояги са малко. Според мен наистина малко прекаляваш със злобеенето. Разделили сте се, всеки по своя път, не обичам тази черта на Българина, а и аз сьщо не съм те познавал в тази светлина.

A--Viper

Написа Трайчо Пулийски на 07-May-2006 09:19


@Трайчо, извинявам се за дезинформацията от страна на колегите ,но ме разбери ,че положението е доста деликатно и те уверявам то е такова (не си измислям). Имам достатъчно логове и анализи.
Относно Дан Браун не съм го чел и съм уверен в твърденията си (понеже аз бях човека на фронта ;) ).
Прав си не е коректно тук да има информация а за клиентите да няма. Тя ще бъде оповестена утре. Извинявам се отново ,че се бавим толкова ,но и на нас не ни е лесно, разбери ме.
Относно скорощното ни поемане на мрежата, Трайчо ние я опознаваме от 1 година и бяхме доста наясно какво точно взимаме в ръце. Имаме натрупан опит, както и консултанти от няколко нива и е много малко верояно да допуснем глупава грешка. Уверявам те.
Затова не ни оправдава нищо и няма да се оправдавам.
Повтарям случилото се не е в резултат на наше действие ,а на злоупотреба с доверие и вече са взети редица мерки за това.
Аз съм реален човек с стационарен телефон ,мобилен телефон и социален живот. Ако настояваш можем да седнем да си поговорим и да ти покажа/демонстрирам каквото те интересува.
Благодаря ти.

П.П. Няма грижи да ме наричаш с малкото ми име :).

Написа Ивелин Иванов (www) на 07-May-2006 10:38


@Трайчо: 1. Доста повече от 100 човека са :) само уникалните IP адреси появяващи се тук (а знаеш, че те не означават много по отношение на читателите са над 1000 на ден). 2. Изобщо не злобея, дреме ми на гъзЪ и се забавлявам, когато неща които съм предвидил, че ще се случат се случват.

@Иво: Изучавате от една година? Пипате по нея една година? Мога ли да изпратя какво си написал на адвокатите на UX, сигурно ще им е интересно имайки предвид някои изисквания на бившите договорни отношения. И какво значи злоупотреба с доверие, ебаси?

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 07-May-2006 15:01


@Ивелин
Хахаха, ти ме уби моето момче, направо ме развеселяваш :"Приятни огризения на кракерите :)."
пише се УГРИЗЕНИЯ, ако това си имал предвид, щото другото идва от ГРИЗА - ОГРИЗВАМ, а надали младежите от Unixsol са ти гризали кабелите ;)
Послушай съвета ми - вземи прочети някоя книжка, някое речниче, обогати си общата култура, ще ти е полезно в живота занапред.
(давам ти и домашно - коя българска дума с 4 букви може да се напише така, че всичките да са грешни и пак да се разбере за какво става дума?)
@Георги - човека не може да пише, казах му го и преди, не му го натяквай, че ще вземе да му стане комплекс

Написа Gabo (www) на 08-May-2006 16:29


Габо, думата може да се напише с 5 /пет/ грешки. Ако е в средата или края на изречението, но я напишеш с главна буква. ;-)

Написа Коко на 16-May-2006 21:30