< HomePage | Снимки
<- Четвъртък, 23 Март 2006 | Начална страница | Събота, 25 Март 2006 ->
Петък, 24 Март 2006

Не, заведението не се казва така. Казва се "Kлуб на СДС - Триадица", а какво е това магическо нещо БАМБУЧА!, което предлагат си нямам идея :-)

Бамбуча! - The drink

Тези типове Новинар са абсолютни калъфи. Глупостта трябва да се наказва с нещо болезнено. Всъщност какво ли да очаквам от сайт, който подава SQL заявките си base64 "кодирани" през GET. Да се надяваме, че г-ца Благовеста Кирилова никога няма да има поколение, защото показаният от нея идиотизъм я слага в една за съжаление гъсто населена категория, която при мен е озглавена "за изтребване", а не ми се иска да страдат невинни покрай нея.

[ Коментари: 18 ]
Коментари

Хм, а обърна ли внимание на коментара, с дата 2006-03-23 20:54:26 от кого е :)

Написа Н.Пепелишев (www) на 24-Mar-2006 09:48


И друг път съм казвал, онова за магаретата и надушването.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 24-Mar-2006 09:54


Хрумна ми е енда Страхотна идея!
на 28.03. ще има национален семинар за Информационна сигурност на ДАИТС и Сага.
Аз имам лекцийка 25мин, точно след г-н Вачков и мога да добавя един слайд за "компетентността" на повечето(за съжаление) наши журналисти по тези въпроси.
Както и разни интересни "практики" на водещи антивирусни компании да измислят по 2-3 имена на един и съши вирус с цел ....

Написа Николай Недляков (www) на 24-Mar-2006 10:55


Това не са целите SQL заявки, а само id-тата. Но отсега нататък ще работя само на затворен прозорец, за да не ми се зарази PC-то с някой вирус :))) Аз се чудя защо ми умря тамагочито, а то сигурно е лепнало някой W32BirdFlu.@ :)))

Написа Angel на 24-Mar-2006 13:36


Знам че са само ID-тата, това не прави глупостта по-малка.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 24-Mar-2006 14:56


Мисля, че не колежката е виновна в случая. Тя може да е журналист, но не е казано, че журналистите трябва да знаят всичко. Да, трябва да проверяват информацията, но когато ти я поднесе професор, който работи в Националната лаборатория по вирусология - нужно ли е да се съмняваш в думите му? Че ако той не знае, кой?
Това, че колежката не разбира от компютри може и да се разбере. Все пак тя работи в ежедневник, а не в специализирано издание.
Аз самия съм взимал интервю от този човек през 2000-та година и знам, че ми беше нужно да пренапиша със свои думи много от нещата, които каза, само за да не го направя така че да се излага. Тоест, не можех да пусна интервюто 1:1 в оригинал.
Тъй че за смях е по-скоро господина, не колежката.
Ще цитирам по памет какво го бях попитал, какво ми отговори той. Разговора беше с цел да обясни как те могат да спасят унищожена от вирус информация срещу заплащане. Та до този момент той се водеше за вирусите и начините на превантивна защита, когато му зададох въпроса, с който да каже за услугите, които предлагат - все пак главната идея бе да разкаже за тях:
- Кажете, какво могат да направят читателите, в случай че вирус унищожи информация на техните дискове? Има ли поне някакъв шанс данните да бъдат възстановени?
- Мога да посъветвам читателите, ако смятат че са заразени да бръкнат в лявото чекмедже, а може и в дясното, и от там да извадят д-и-с-к-е-т-а или както е вече по-модерно - К-о-м-п-а-к-т Д-и-с-к. На нея/него трябва да има а-н-т-и-в-и-р-у-с-н-а прОграма. Трябва да я пуснат.
(буквите с тирета бяха произнесени бавно и поотделно)
***
Тук аз усетих, че хич не зацепва, че трябва да разкаже какви услуги може да предложат, та го прекъснах и му зададох пак въпроса, но съвсем директно:
- Неее, нали вече говорихме за това? Разкажете за услугите за възстановяване на данни, които предлагате.

Написа Tervel (www) на 24-Mar-2006 15:25


Тери, виновна е, защото пише за неща от които хал хабер си няма. От тук нататък всичко е оправдание. За мен случая е прост, като не разбираш - не пишеш, защото в противен случай се излагаш. Днес писанието е глупаво - за някакви си компютри, утре може да е опaсно, когато напишеш за някоя болест и предизвикаш паника.

Проблема е че (в България?) журналистическото ниво е толкова универсално ниско, че май е спряло да им пука какви ги пишат.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 24-Mar-2006 15:37


Да, погледнато по този начин си прав. Лично аз мисля, че не трябва да карат обикновени журналисти да пишат за технологии. А в много ежедневници практиката е такава. Нужни са им консултанти или специални хора, които да водят такива рубрики.

Написа Tervel (www) на 24-Mar-2006 15:48


"Установява се връзка по безжичен път със съседни машини - с лаптоп, по-голям десктоп или със системата на някоя сграда.
... При това установяване на контакт се пренасят вируси."

1. Степента на заразяване вероятно зависи от големината на десктоп кутията. Чудя се системата на въпросната сграда дали включва асансьора.

2. Ползвайте презервативи по време на престой в интернет.

Написа Denis Eradiri на 24-Mar-2006 16:52


Най-добре слагайте презерватив на мрежовият кабел преди да го включите в компютъра. А за защита от "безжичните" вируси, опаковайте целият компютър в латекс.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 24-Mar-2006 16:57


а за ултра защита взимате олатексования барутник и го слагате в стерилен-вакумиран-оловен бункер...

Написа деле (www) на 24-Mar-2006 18:32


...имаме информация, че е създаден вирус, който атакува т.нар. rfid технология... Може да се прилага в супермаркетите...
Ако някой случайно знае за супермаркет, който е заразен по този "нов" и невероятен "въздушен" начин да даде адрес - изпитвам неистово желание да го видя на живо.

Написа Георги на 24-Mar-2006 20:15


@Георги

В репликата за RFID-то има нещо вярно. Йовко писа (и даде линк към статията) преди няколко дена. http://yovko.net/?p=747. Лошото е че, това не прави статията по-малко безумна и некадърно написана. Не че няма верни неща в нея. Само че на горката журналистка и е такъв хаос в главата с терминологията (а може би и на професора от БАН, не знам), че даже и малкото верни факти трябва да ги търсиш с лупа и да се чудиш какво е искала да каже.

@Николай Недялков

Не разбрах дали имаш предвид конвенцията за наименуване на вирусите, при която всеки вендор измисля някакво си име и настава бъркотия, или това, че за един и същи вирус един и същи вендор издава няколко бюлетина и го кръщава с 2-3-4 имена. Ако случаят е първият, то vgrep от Virus Bulletin помага често. Ако е вторият, там и аз имам подобни наблюдения - засичал съм преди време един и същи вирус компресиран (UPX) и некомпресиран да излиза под различно име (е, само версията, но все пак ...)

Написа Н.Пепелишев (www) на 25-Mar-2006 01:03


@Н.Пепелишев:
Предвид начина на сканиране на антивирусните програми при компресиране на вируса с различни packer-и му дават и различни имена. За бързо сканиране винаги се ползва byte pattern сканиране и никой не го е грижа дали вируса е компресиран с UPX, ASPack или каквото и да е там - важното е бързината на сканиране и точността на откриване да дава "удовлетворение" на лузъра.

Друг начин на сканиране е при използването на алгорътъм за разпакетиране на тази "защита" на вируса и така да се идентифицира с едно уникално име. Тук антивирусните компании се справят доста по-зле и само някои от тях поддържат т.нар. generic unpacking на отделните слоеве, с които евентуално може да е защитен вирусът. За това има и алгоритми за кодиране на изпълнимия файл, които всеки път си мутират както си искат (и това вече го имало по света) и антивирусните програми могат да откриват само first generation на вирусите, защото нямат добър алгоритъм за декриптиране/емулатор на тези защитни слоеве.

@Георги:
За RFID - влизаш в някой супермаркет, "напазаруваш" малки стоки и ги скриваш из джобовете и ако на изхода почне да пищи значи може да ползват такова чудо :) Определено след това RFID вируси без вратове политат във въздушното пространство срещу тебе и те налазват от всякъде ;)

Написа peterst (www) на 25-Mar-2006 06:11


@Н.Пепелишев
Ако това, което е написано на http://yovko.net/?p=747 е вярно, да разбирам ли, че всеки един "желаещ" въоръжен с подходящите инструменти може да си "напазарува" каквото пожелае без да бъде засечен? Не съм изцяло запознат с RFID, но не мисля, че е толкова лесно. Представям си какви загуби щяха да отчитат магазините...

@peterst
Благодаря за идеята! :) Всъщност ме е срам да си призная, но тя вече ме споходи - освен желанието да видя това невероятно постижение на вирусните технологии в действие от чисто любопитство. Май трябва да отида да се изповядам пред г-жа/г-ца Кирилова...

Написа Георги на 25-Mar-2006 09:44


@peterst

Съгласен с всичко което каза, но съществува една порочна практика, както споменава по-нагоре и Н.Недялков при подобни случай всяка мутация да се нарича с ново име и това да бъде използвано с рекламна цел в стил "Ние сме най-добрите, само ние откриваме 500к+ вируси".

@Георги

Нещо, което може да е интересно - преди 2 седмици във Виена засякох дублиран RFID. Единственият вариант да не е бил дублиран, е системата на 2-а магазин да е била тотално неконфигурирана - разписка се на стока от съвсем друго място. Даже не бяха от една верига магазините, единия беше за техника, другия за етно музикални дискове. И като налетяха тия вируси, които споменава peterst беше интересна картинка - подай сега само якето през сензора, сега подай чантата, сега да видим какво има в якето ... Добре че стана на влизане и беше очевидно, че няма нищо откраднато. Имам едни съмнения, че в България тези вируси съвсем няма да са толкова любезни, така че внимавай с експериментите :)

Написа Н.Пепелишев (www) на 25-Mar-2006 10:45


Очаквайте скоро продължение на статията - "Мутирали компютърни вируси нападат човешкия организъм"!
Няма ли някаква организация, която да защитава простолюдието от дезинформация? Та тея от новинар са за съд, д'еба!

Написа Костадин (www) на 27-Mar-2006 09:17


Статията така и не я прочетох ... просто първото изречение ме отказа, но пък за сметка на това дискусията ми харесва.
Моя принос към нея е относно RFID таговете и вирусчетата. В момента вече има някакъв полуфункционален POC. Мина ми пред очите че някаква жена от мерилендския университет (май) беше провела изследване и разработка на вирус който да се пренася чрез RFID тагове. Това си е напълно възможно ... вече има толкова електроника из магазините че като нищо може да прехвърча.

Написа Владимир Витков на 31-Mar-2006 07:17