< HomePage | Снимки
<- Ноември, 2005 | Начална страница | Януари, 2006 ->

Архив за месец Декември, 2005

Четвъртък, 1 Декември 2005

Няколко демонстрации на новите възможности на Firefox (всъщност на браузерите, които поддържат SVG и Canvas, това са Konqueror, Safari и Opera):
Canvas Painter
Canvas Scape - 3D свят
Moon-orbital Simulations (SVG)
Повече за Mozilla SVG Project
Повече за HTML елемента Canvas

Две МААААЗНИ разширения за FireFox 1.5:
Foxpose - Показва всички табове в един екран като малки картинки
TabPreview - Посочвайки даден таб, ви показва картинка с preview на зареденият в него сайт

Ако ви дразнят новите страници в които се съобщават грешките при отваряне на сайтове и искате да върнете старата функционалност с изкачащото прозорче, направете следното:
1. Отворете адреса about:config
2. Потърсете за error
3. Направете стойността на променливата browser.xul.error_pages.enabled на false, като цъкнете два пъти върху нея.

Съвсем не свързана с горното е тази новина :).

[ Коментари: 5 ]
Коментари

Знаех си, че съм бил астроном в предишния си живот ;-))) страшна интуиция (без реални знания ;-) )
Отвори Moon-orbital Simulations (SVG), остави го на Outer space, за Launch angle дай 8, за Launch force 4. Реших веднага проблема на Луната от втория ми опит, без изобщо да scroll-на надолу да видя, какви картинки и обяснения има и да узная за идеята на страницата ;-))))

Написа MiCRoPhoBIC (www) на 03-Dec-2005 12:31


И аз съм за изчислител :) От първия път уцелих 1.5 и сила 4

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 03-Dec-2005 13:32


Не те послушах и избрах 1.5/5 и....;-))))
Това голяма занимавка ;-)

Написа MiCRoPhoBIC (www) на 03-Dec-2005 18:23


Абе майна ебаси простотията такива глупости рядко могат да се видят абе може ли да си водиш дневник, да занимава6 хората с това как си ходил да земе6 некъв документ или кво са давали по телевизията ако ти наистина има6 семейство едвали 6те имаш време глупости да пи6е6!!! А как може хората да се кефят на това ???? Баси.... Еби му маиката.... направо нямам думи...

Написа fuck you maaan на 12-Dec-2005 15:07


Че кой те кара да четеш? Толчав интернет на моята страница дошъл и чак се оплаква. Ай сиктир.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 12-Dec-2005 15:09


Петък, 2 Декември 2005

Направихме първото посещение при педиатърката, за измерване и общи съвети. За петнайсет дни Юлиана е качила 270 грама и пораснала с цели 6 сантиметра :-) Колко ли време трябва на възрастен човек, за да порасне със шест см.?

[ Коментари: 8 ]
Коментари

Хи хи -на колко възрастен? :)
Че то след определена възраст почва смалаяване :)
Ама не знам с каква скорост.
Да е жива и здрава Юлиана :)

Написа Божо на 02-Dec-2005 23:24


Тука малко по слъга ама карай... невъзможно е да порасне с 6см за 15 дни..... ма нали знаеш нащо все е най-хубаво, най-бързо расте , най-умно... предполагам , че след 6 месеца ще я зпишеш да тренира баскетбол . айде с здраве

Написа 6 см на 04-Dec-2005 07:09


Ти па, че си злобен, може на коса да е порастнало детето :-)

Написа freax0r на 04-Dec-2005 08:32


Тати се е объркал малко! :) Пораснала е с 4 см. за 15 дни! И е качила 270 гр. от изписването до 15-тия ден, т.е. само за 10 дни! Няма да я пращаме засега на баскетбол, ще помислим за нещо друго.. :)

Написа Maмa на 04-Dec-2005 10:39


Е, сега нема да правим проблем за два сантиметра :P

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 04-Dec-2005 17:57


Размера няма значение... :)

Написа Мариян Маринов (www) на 05-Dec-2005 13:02


Не е важен размерът, важно е как го използваш :)

Написа Firebird на 05-Dec-2005 17:18


Жоре, проблема не е за двата см, а за 50те процента... :)

Написа Бобсън на 06-Dec-2005 00:27


Събота, 3 Декември 2005

Днес по bTV имаше специален репортаж за "паниката около птичия грип". И това ако не е наглост. Първо шашкаш хората с глупости в продължение на седмици, след това правиш специален репортаж за "създадената паника". Очаквам след седмица две, специален репортаж за ритуалните самоубийства на хора поддали се на паниката.

Мразя bTV, а и не само тях. Дейба, кажи им журналия и повече не ги обиждай.

[ Коментари: 1 ]
Коментари

И на мен тва ми направи впечатление. Един месец говориха как птичия грип щял да мутира в някъв опасен за хората щам, а в следващия момент се възмущават как някви си фирми производители на медикаменти правели луди мангизи. Ми ше правят като същите тия медии промиха мозъците на хората.
А най-култовия момент:
"-изклах 23 пилита и четири ярита!"
"-е яретата защо ги заклахте?"
"-ми да ни фащат болка ино кон ми остана."

Написа freax0r на 05-Dec-2005 15:55


Неделя, 4 Декември 2005

Както се полага в неделен ден добре си отспах, похапнах и погледах стари филми, които по една или друга причина досега съм изпуснал.

Карибски пирати е доста биващо филмче, с майтапи и битки с кораби, а DareDevil противно на очакванията ми, взе че ми хареса. Явно толкова малко съм очаквал от него...

Понеделник, 5 Декември 2005

Едно писание, което удивително добре показва, защо не трябва да се обръща внимание на постоянно ревящите почитатели на незаконни собственически модули. Прочетете го и се замислете дали моментното удобство си струва, когато позволявайки си го изпускаме общата картинка и в крайна сметка някой ден ще се окаже, че сме нае*ани - Linux in a binary world... a doomsday scenario.

Така и така съм на тема Linux, ето още една полезна връзка с подробно описани промените, влизащи в новите версии на ядрото - Comprehensible ChangeLog of the Linux kernel.

Вторник, 6 Декември 2005

Не е лесно да си "най-големият" и "най-популярният" и "най-........ (попълни точките)". Особено, когато в България всеки разправя, че е такъв. Писането на български също е трудна работа, да не говорим за писането на програми. За какво ги пиша тези неща ли? Вдъхнових се от един screenshot, който Весо ми прати. Ето може да се полюбувате и вие - задачка, закачка пребройте грешките.

[ Коментари: 9 ]
Коментари

админа на дир(ник)БГ, или е патагонец, или е 14 годишен пампаец :) Но все пак, всепи прави ПРАВОПИСНИ грешни, за съжаление тези едва ли са правописни.

Написа Илиян Бетовски (www) на 07-Dec-2005 10:13


Всеки прави (аз повечко) ама това си е направо малоумие :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 07-Dec-2005 10:20


На мен ми хареса, ще си го публикувам на Joke страницата :О)Благодаря за което!

Написа Todor на 07-Dec-2005 13:45


P.S. Има ли изисквания за права? :-D

Написа Todor на 07-Dec-2005 13:54


Аз нямам, щото картинката не е моя, този които е правил screenshot-а най-вероятно и той няма :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 07-Dec-2005 14:31


аз гласувам за това, че "апгрейдвам" е вярно понеже up се чете "ап", а не "ъп". Който не вярва да чете транскрипцията на речниците :)))

Написа милен на 07-Dec-2005 14:54


Аз пък гласувам за българската дума "обновявам" :-)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 07-Dec-2005 15:12


За обновяването съм с две ръце, но пълният член е ЕКСТРА! Няма с какво да се смени. Уникално!
Е, шегите са си шеги, но човекът сигурно бая е бързал да свърши 'важната' работа. Всекиму се случва.
Има една приказка, колкото повече работа, толкова повече грешки. Пазете се от грешките!

Написа Todor на 07-Dec-2005 18:59


Наблюдават се качествено нови грешки, тип по-по-най.
Те вее не са правописни, а правоумни...

Написа Бобсън на 10-Dec-2005 03:49


Сряда, 7 Декември 2005

На третото ходене успях да взема акта за раждане на Юлиана. Първият път преди няколко дни уцелих почивка. Теглих им една майна и си тръгнах. Вторият път, вече не работеха. Ебаси, кой работи до четири следобед "с граждани" /аз като съм селянин ще ми свършите ли работа/? Та чак днес при третия опит взех акта за раждане от ЕСГРАОН в община Лозенец. Дори успяха да ме "зарадват" с новината, че за еднократната помощ ще трябва да се мъкнем чак до Пз. Хич ми не е за двестате лева, които отгоре на това ще ги дадат след три месеца ама нали е phree, ако отеба няма да има мира.

Благодаря на държавата за двестате лв., с които мога да купя около 1/5 от заплануваната количка на бебето /ако успея и тук да се измъкна съм факир...:)/.

[ Коментари: 9 ]
Коментари

Абе ква е тая количка за 1000 лв бе, алоооуу. Ората автомобили карат за по-малко парички.

Написа Габо (www) на 08-Dec-2005 22:04


И аз успях едва от третия път да взема акта за раждане на Лилия. Първия път чаках час и половина в община Люлин защото обслужват и Филиповци и беше пълно с мангалки чакащи за помощи. Рекох си уцелил съм кофти ден. Втория път ме върнаха защото не носих КОПИЕ от гражданския брак. Чудно какво общо има брака с това, че едно дете се е родило и трябва да му издадат докомент. Преглътнах бюрокрацията и на третия път успях. Стигнах до помощитта от 200 лв. Тука вече подготвен с КОПИЯ от всички документи се наредих отново в община Люлин. Да ама не. Неможело с копие от акта за раждане а трябвало оригинала. На петото ходене вече с оригиналния акт за раждане платих таксата от някви два лева и хванах обедната почивка от 11:30 до 13:30. В 13:50 дойде една лелка и каза, че документите не били още готови. Почти ги бях прежалил и аз тези 200 лева ама я накарах да потърси пак и документа се намери, явно лелката имаше нужда от нови очила. От тук нататък нещата станаха лесни. Парите ми ги преведоха по картова сметка още същия месец. Hint: Направи си ксерокопие от акта за раждане за всеки случай, защото взимат оригинала като подадеш документа за 200-та лева и остваш времене без него. Така, че накрая има още едно ходене до общината.

Написа Драгомир Николов на 08-Dec-2005 22:11


@габо: ми ква...такава :) с турбо двигател, комбинирана, ала-бала, титаниева, шарена, прави свирки и не знам си още какво. Не мокри сънища - реалност! :-)

@Драгомир: Мерси за съветите, както и очаквах няма да е лесно :( Интересно че при мен просто поискаха личните карти на жена ми и моята и ми дадоха акта за раждане. А за помощта, вече ме предупредиха да нося оригиналния акт, че иначе щели да ме въртят.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 09-Dec-2005 04:11


Жоре, може парите да си ги получавате с дебитна карта. От там ти я издават и нямаш проблеми. И гледайте да е здрава количката, че и нашта беше маркова и скъпа, ама се оказа менте и се счупи, та трябваше пак аз на майстор да се правя!

Написа IVO на 09-Dec-2005 06:54


Това пак е добре - аз отидох за акта един месец след раждането на сина ми и ми заявиха че такова дете не се е раждало.
Ясно и точно - оди доказвай ако си нямаш работа.
Накрая все пак го "намериха" - бил се родил в Дружба, а всъщност беше във втора градска на Ботев и Сливница.
За чест на служителката все пак трябва да кажа, че тя се червеше доста, докато аз се смеех от сърце :-)) Важното е децата да са здрави, актовете не са най-важното...

Написа Венцислав Василев на 09-Dec-2005 09:44


Само да добавя ,че свидетелството за гр. брак се иска за да се определят родителите на детето, които се вписват в акта за раждане.

Написа милен на 09-Dec-2005 13:16


Жоро, не се учудвай :). Не само в България институциите работят до 16:00. Тук повечето институции работят с граждани от 10:00 до 14:00. Но:
* всички имат web site с почти всичката информация, която може да се поиска
* повечето от работата може да се свърши по телефона или пощата.
Колкото до количката за 1000 лв - мисля си, че това е яка изцепка. Трудно и тук може да намериш количка за ЕУР 500, просто трябва много, ама много да търсиш. Почти всички детски колички са по-евтини, и бих казал че са далеч от ментета.

Написа Дончо (www) на 09-Dec-2005 13:17


Само аз ли нямах проблеми с издаването на акта за раждане? Отидох на указаното ми място. Е, изчаках малко, че точно хванах обедната им почивка, но влязох, поискаха ми двете лични карти, лелята гледа, нещо писа, прави, струва и ми подаде документчето. На въпроса: -А парички някакви? ми отговори - Парите се получават в общината, където живеете!, доуточних: -Не, питам дали аз сега Ви дължа някакви пари за документа!, при което цялата стая избухна в див смях. Обясниха ми, че аз съм бил първият дето иска да ДАВА пари, а не да взема. :-)

Написа Коко на 12-Dec-2005 11:59


Бе аз чак проблеми не съм имал, просто се разкарвах три пъти заради работното им време ;)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 12-Dec-2005 12:04


Четвъртък, 8 Декември 2005

Сутринта яко ме издразниха в Техномаркет и за пореден път се убеждавам, че човек не трябва да сменя магазина в който пазарува, само защото са го подхлъзнали и са му дали карта за намаление при конкуренцията. Жените обикновенно се ловят на тези номера с намаленията, да ми се чуди човек на акъла, що ли ги слушам.

Имаме златна карта на Мтел, която осигурява 5% намаление тук и там. Благодарение на тази карта, започнахме да купуваме техника от Техномаркет, вместо от Технополис, където лично аз предпочитам. Сигурно за половин година съм похарчил около 2 бона в тъпия Техномаркет.

Отивам днес да купя една джаджа за сто и кусур кинта, вземам си я и на касата с усмивка обяснявам, че имам карта за намаление. Оня ми ти дзвер взема картата поглежда ме подозрително и ми казва:

- Ама тази карта не може да я ползвате!

- Е, па що тъй? - питам аз.

- Не е на ваше име!

Браво г-це детектив...

- Да не е на мое, на името на жена ми е.

- Значи не може да ползвате намалението!

- Добре де, досега съм купил от вас това, това и онова за сумати пари и всеки път намалението ми важеше.

- Колежките НЕ СА СИ СВЪРШИЛИ работата, затова е важало.

Мина ми през акъла да и тегля една ида ида на съседната каса, но още беше тъмно навън (десет сутринта) и не бях в настроение да се разправям.

- Хубаво не ми е за петте кинта "отстъпка". На ти парите, айде чао.

Какъв е извода? Приятни касиерки имат в този Техномаркет, шъ знаиш. Чудесно обучени да дразнят хората. Много благодаря, парите ми за техника вече ще отиват другаде.

[ Коментари: 9 ]
Коментари

Мда ...аз също имам впечатления от техномаркет глупаците ... седим и разглеждаме някакъв уред ... и ни е неудобно да повикаме някой от тъпите селяци ... сътрудниците да дойдат и да ни обеснят нещо ...дето са се наредили пет човека в кръг и си лафят нещо се едно са в некое кафе ебаси ... и ше ми искат големи заплати ...мама им дейба проста ... аве ше се научат някой ден .. сори за цветущите изрази бтв...

Написа Alex на 08-Dec-2005 22:47


От друга страна - това е пример за добра политика за сигурност. Вярно е, че явно колежките не са си свършили работата, а тази която си я върши както й е казано, бива оплюта.

Написа ал_шопов на 09-Dec-2005 07:20


Дам, имам си аз едно лошо впечатление от обслужването в Техномаркетците - отивам аз да викна някой от служителите дето са се събрали на лафче да ми обясни нещо за хладилниците, а те се споглеждат с поглед тип "тоя пак ни прекъсва важната работа с неговите глупости" и не могат да се разберат кой да дойде и чувам - "Уффф, айде ти отиди ...", "Айде ти ...". Идва някакъв "експерт" и започва да ми обяснява за някакви екстри дето аз знам че модела ги няма. И се налага аз на свой ред да му обяснявам какъв е хладилника ?!? И той вика "Еми може да съм се объркал". Абе изобщо, съжалих го човека че съм го занимавал, поне дано да се постарае да попрочете малко за стоката с която се занимава, не ги ли пращат тия хора на обучение.

Написа Стефан на 09-Dec-2005 07:52


Лятото отивам да Техномаркет, тръгвам да влизам и ми казват "Господине, не можете да влезете в магазина с това (панела на cd-то от колата). Трябва да го заключите в едно от тези шкафчета". Защо, питам аз? "Защото ние продаваме аудиотехника за коли.". А носите ли отговорност, ако ми го откраднат? "Нямаме случай на кражба господине" Не ви питам дали имате случай, а дали носите отговорност.

Много им се ядосах и накрая ги питах дали продават мобилни телефони и понеже са тъпи не стоплиха накъде бия и ми отговориха, че имат голямо разнообразие от модели.........

Затова - само в Технополис. И без това доставят до вратата ти, независимо от етажа........

Написа luciuz на 09-Dec-2005 12:35


И аз искам да се присъединя към групата недоволни от Техномаркет Европа. Всичко започна в началото на 2005 покрай всеобщата истерия за "голямо" намаление на празниците. Взехме решение да обновим част от техниката у дома и по-точно да заменим старият телевизор (14") със съвременен такъв. Първото място, където отидохме беше Техномаркет Европа, благодарение на рекламите, които текат безспир по всички медии. Отидохме, избрахме и решихме да поискаме информация. Каква беше изненадата ми, когато се оказа че никой от персонала не желае да ни обърне и капчица внимание - те просто си стояха в групичка и си разказваха нещо много смешно. След като помолих един от тях за малко внимание реакцията беше много сходна с посочената по-горе от Стефан. Обясниха ни с две-три думи най-общо това, което пишеше и на етикета, след което ни погледнаха многозначително и служителя се върна при останалите. На следващият ден след доста обширно търсене на информация в интернет решихме, че сме направили избора си. Когато се върнахме и пожелахме да сравним два телевизора, за да купим единия (цените им бяха 2500 и 2000) персонала ни отговори, че това "не можело да стане" - при тях идвали хора, които си купували апарати за 10000, че за някакви си 2000 ли щели да си правят труда да разместват (това бяха точните думи). Онемял ги попитах дали смятат, че това е нормалното отношение към един клиент. Отговора беше - "В тази верига магазини най-важен е служителя - потребителя трябва да се съобразява с него - това е нашата политика". Това вече ме остави без думи. Преглътнахме изключително неприятното отношение и избрахме телевизор, след което буквално ни подкараха като овце към изхода с думите "хайде по-бързо, затворихме преди 10 мин". Часът беше 16:45. Платихме, след което бяхме изблъскани през изхода. След тази случка се зарекох никога повече да не стъпя в Техномаркет - обидно е как все още могат да съществуват големи магазини, претендиращи за "модерно обслужване", в които клиентът се възприема като някаква комбинация между торба, пълна с пари и изтривалка. Вече закупувам техниката си от Видео Лукс, Технополис и Ритони - във всеки един от тях получавам нужното внимание и насоки при избор, и в нито един от тях не са се държали дори и малко неуважително, да не говорим за отношението, което ни беше "показано" в "модерния" Техномаркет.

Написа Георги на 29-Jan-2006 18:53


Прочетох всички мнения и съм разочарована от това което си пише.Налага ми се да купя климатик Панасоник ,който само там се продава и на щогоде добра цена.Ако някой знае от каде другаде мога да го взема на сащата цена, нека ми пише на valikir@abv.bg Модел панасоник,да е 12 инвертор,малайзия Цена около 1400лв. КЛИМАТИКЪТ Е СУПЕР,ВЕЧЕ ИМАМ ЕДИН ТАКЪВ,НО МИ ТРЯБВА ВТОРИ.

Написа вали на 05-Jun-2006 07:41


Уважаеми Госпожи и Господа
Работя то 4 месеца в Техномаркет Европа
Проблемите за които споменавате ги има и съм съгласен с повечето от тях но има и нещо което мога и аз да кажа.
Работното време на персонала започва в 9.30 и завърщва (ако не е решил някои да поръчва техника в 8 без 5 ) в 8 часа сметнете работното време и преценете. Заплатата е стартово 300 като след 12 месеса стаж става 360 сметнете инфлацията и кажете колко е увеличението, също така осигуряването е на минимална работна заплата като ако решиш да напускаш ти дават само 180.
Разберете как може да очакваш от служител който прави оборот от 35-50 000 лева дневно и взема 350 да очаквате нещо повече. при колегите от Технополис нещата са по-различни те получаватнад 400 плюс бонуси от всеки продаден уред Затова гледат на Вас като Касички. А за нас в Маркета ни е все едно дали купувате или не даже ако не купите е по добре.
Мога да пиша още много и ако някои наистина иска да открие причината за проблемите ще ми приятно да му дам някой насоки на мислене.

СОБСТВЕНОСТТА НА ТЕХНОПОЛИС И ТЕХНОМАРКЕТ е на един и същ правен субект където и да купувате пълните неговата гушка приятно пазаруване и не идвайте при нас :)))))Моля

Написа Служител на 31-Aug-2006 20:58


@Служител
Драги Служителю, отговорете ми на един въпрос - с какво клиентите Ви са виновни за избраната от Вас работа, че да си го изкарвате на тях? Не би ли трябвало да се обърнете към човека, който Ви осигурява тези прекрасни условия за труд? Но ако се развикате на шефа всички знаем какво ще последва, нали? Така че какво остава - хората, които нямат никаква вина за настроението Ви поемат всичко върху себе си, а вие се разтоварвате за чужда сметка. Минавало ли Ви е през ума, че не сте единственият "онеправдан" служител на този свят? И че по-голяма част от клиентите, които идват при Вас работят при подобни условия? По вашата логика след като съм изкарал един изключително тежък ден, трябва да дойда при Вас, да Ви се навикам едно хубаво за това, че шефът ме е карал цял ден да изпълнявам "брилянтните" му идеи и да си тръгна. Но не го правя. А Вие - да. Кой Ви дава право? След като условията на работа са толкова "незадоволителни" за Вас напуснете. Ако ли не - компенсирайте настроенията и недоволството си някъде другаде - хората не са Ви кошчета за боклук. Начинът, по който се държите с клиентите си говори за липса на възпитание. Вашето възпитание - не това на собственика.

Написа Георги на 05-Oct-2006 10:45


Привет! Аз също съм си патил от обслужването в гореспоменатият "ТехноМаркет", след като не ми беше предоставена информация за LCD телевизор от консултанта отидох при другото момче на щанда надявайки се да ми окаже помощ в избора. Да ама не. Той дирекнтно ми каза "ей там е колегата, него питайте". Без да казвам нищо си заминах и до ден днешен не съм стъпил там а и чесно казано не смятам! Вече се любувам на LCD-то си закупено от "Технополис" където хората се държаха много учтиво, отговориха на всички мои въпроси дори ме насочиха в правилната посока което в "техномаркет" беше нещо невиждано. Язък.

Написа Пламен на 14-Aug-2007 07:57


Петък, 9 Декември 2005

Всички "хубави неща" се случват наведнъж. Който вчера/днес е нямал .нет сигурно знае за какво говоря, останалите просто се направете, че не сте чули :) Повече за това какво чудо беше вчера, ще пиша скоро, че още не е утихнал праха от търчането, а днес през ноща още ще се стабилизира положението. Важното е, че в момента е закрепено. Дейба, мразя неща направени с тел и плюнка и то защото малоумниците като им говориш не те слушат и в един момент се оказва, че ти мислиш за техния бизнес повече от колкото те самите. "Купете техника, бре"...."мдааа", "Оправете точките, бре"...."мдааа". "Трябва да се сменят основни суичове"...."ти шми кажеш, чакай че си взехме осем джипа и сега няма пари...".

Stay tuned for more. Ебати и бразилския сериал. Човек не знае дали да се смее или да плаче представяйки си момента, в който "онези специалисти" ще поемат пълен контрол върху мрежата. Ще си платя, за да гледам мача. Честно.

[ Коментари: 7 ]
Коментари

Георги!

следя ти изявите в .нет от как се появи в майл-листа на mplayerhq.hu (аз съм paul@groovygraphics.com)

Ама не ги псувай така, те се опитват да си заработят заплатите.
Дай им решение ( как да си ползват CISCO рутерите ) което няма да им позволява такива "издънки" в бъдеще. ( Те ако искат да го четат, тук споменавам Веселин Колев )

Иначе за .net да, не/или може и mono.

Поздрави на малката Юлияна. И на всички които сте край нея.:)

Написа Павел Кънев на 09-Dec-2005 02:21


Я виж ти, не само при нас е имало проблеми. Определено първото изречение е 100% вярно :)

http://dnes.bg/article.php?id=16979

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 09-Dec-2005 05:23


И аз съм сигурен, че е заради заплатите :)
П.С. Все пак UnixSol работят по въпроса :)))))))

Написа Ангел Ангелов на 09-Dec-2005 10:41


Жоро, че UnixSol да не сте с БТК-АДСЛ бре :Р?

Между другото, мискинино, имам чувството че под FFox ти се рендва по-бързо сайта, отколкото същата конекция, от същото место, но под IE! Признай си бързо какви мизерии си правил нарочно :)!

И да знаеш, че ако не си признаеш ще ти искам лично обяснение на бири, ако намерим време и желание да се засечем в СФ по/преди Коледа :)!

Написа Дончо (www) на 09-Dec-2005 13:33


Ще ми бъде интересно да разбера как са се развили нещата от твойта гледна точка. http://forum.speednetbg.net/index.php?showtopic=650&st=0&p=4269&#entry4269
Това е много яко . Дава светлина върху вчерашните проблеми с интернета .

Написа Боби Аронов на 09-Dec-2005 13:41


Не проблема с БТК просто съвпадна с един друг проблем :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 09-Dec-2005 14:15


@Боби: Ще опиша. Не успях да разбера от писанието в тази връзка почти нищо, явно човека, който го е писал е малко скаран с българския /да не се обижда/. Явно освен БТК и при нас и другаде е имало зор.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 09-Dec-2005 14:19


Събота, 10 Декември 2005

Още едно потвръждение, че тази година е година на момичетата. На автора на любимата ми /и на много други хора/ Линукс дистрибуция Slackware - Патрик Волкердинг на 22-ри ноември му се е родила дъщеря. Да му е жива и здрава!

Повече подробности в Slack-current ChangeLog-а.

[ Коментари: 3 ]
Коментари

А аз се чудих защо толкова време няма ъпдейти... Да му е честита!

Написа Георги (www) на 11-Dec-2005 13:00


И аз чакам дъщеричка :) Обаче ще се роди чак края на март - началото на април (което не се брои към статистиката за тази година ;) )

Написа Красимир Казаков на 11-Dec-2005 14:13


{http,ftp,rsync}://mirrors.unixsol.org/ е обновен и новите -current ISO файлове са готови.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 11-Dec-2005 17:29


Неделя, 11 Декември 2005

Първо, трябва ясно да се каже, за да стане ясно - АДМИНИСТРАТОРИТЕ НА ONLINE.BG и ONLINE.BG НЯМАТ НИЩО ОБЩО С ДЕТСКА ПОРНОГРАФИЯ! ЗА ФАКТИТЕ ОКОЛО ЦЯЛАТА КАМПАНИЯ СПРЕТНАТА СРЕЩУ ТЯХ, МОЛЯ РАЗГЛЕДАЙТЕ ВРЪЗКИТЕ В КРАЯ НА СТАТИЯТА.

По принцип журналята се изживяват като четвърта власт. Често в моите писания ги наричам как ли не, обвинявайки ги в малоумност, некомпетентност и подкупност. Нека си го кажем направо - масовата журналистика в България е маша. Маша на властта или на тези, на които е угодно.

То ако бяха само журналята, с катран да ги мацнеш и в перца да ги оваляш...Проблема е, че както гласи поговорката "рибата се вмирисва от към главата" и в последните две седмици резултатите от тази поговорка блеснаха на бял свят. Някой знае ли НСБОП, чия маша е? Естествено това е реторичен въпрос.

Докога в България ще има власт без отговорности? И докога ще го отнасят невинни хора, професионалисти в работата си? Докога ще биват очерняни, затваряни и наричени с най-скверни думи с цел по-високи тиражи и замазване на очите на широката публика?

В България всяко чудо е за три дни, най-голямото е за девет. Затова и най-вероятно никога няма да видим извинение или опровержение от вестниците, които очерниха момчетата от online.bg. Делото, което с право е заведенето срещу журналята, ще отиде в трета глуха. НСБОП ще продължи да е организация, която пази частни интереси. От следствието винаги ще изтича информация. Следствена тайна ли чувам? Не ме карайте да се смея. При положение, че БТА се позовава на материали от следствието, а разни нафукани журналистки от bTV твърдят, че са виждали документи на следствието и от тях си правят изводи за вина.

Тъжното е, че повечето от хората никога няма да разберат колко е лесно да бъдат натопени и вкарани в голямата мелачка нареча съдебна машина в комбинация с очерняща кампания по медиите. Докато не им се изсипе на главата и бизнеса им не бъде разбит за пет минути, ще си живеят в блажено неведение. Кога ще видим истинска журналистика и компетентни следствие и съд в България? Надявам се да доживея...

От мен толкова. Приятелите, чийто сайтове съм дал по-долу като връзки към тази грозна история са се справили добре с конкретното описвание на ситуацията дала повод да напиша горните редове. Задали са също доста въпроси, отговорите на които най-вероятно никога няма да получим.

- Васил Колев: Фактите около скандала с "детското порно"
- Йовко Ламбрев: Quo Vadis?

Тресавището на глупостта:
- в.Стандарт: Порно в център за демокрация

Конкретни опровержения на писанията на в.Стандарт
- cmage's blog - Журналистическа порнография
- Пламен Тонев: Журналистите са на Сатурн

Още мнения по проблема:
- Григор Гачев: Администратор - рискова професия
- Пейо Попов: Още права, защити и проблеми с тях
- Валери Дачев: Журналистическа порнография
- Веселин Колев: Писна ми!

[ Коментари: 5 ]
Коментари

Хубаво е, че ги защитавате. Още от началото бях убеден, че нещата седят по подобен начин и се пишат глупости. Затова и доста се зарадвах като видях писанието на Васил Колев, сега ти си направил нещо още по - пълно. Евалата ви, но едва ли това ще се разпространи извън кръга от хора, които четат дневниците. Вярно, доста песимистично и негативно си се изказал, но си абсолютно прав. Няма ли начин Online.bg да се възползват от право на отговор в медиите? Няма ли начин да "се раздуе" и тази теза (самата истина, според мен)? Та в новините на Nova (само пример, всичките са така) се включват и новини от BB2, та не могат да оневинят администраторите, чиято репутация е опетнена ЗА ЦЯЛ ЖИВОТ. Специално за "Стандарт" - имах много добро мнение за тях...

Написа Георги (www) на 11-Dec-2005 19:54


Как да ги оневинят, като ги чернят нарочно - за да отклонят вниманието от истинските виновници. Единственият начин е, да се вдигне много шум, та белким някой чуе истината. Въпросът е как да се вдига шума. Щото представям си, да направм примерно протестно шествие и как се появяват заглавия:
"Компютърджийско шествие в защита на детски порнографи" - напълно в стила на любимите на цял народ парцали.

Написа Божо на 11-Dec-2005 22:43


Г-н Чорбаджийски

С ГОЛЯМО уважение /и когато има защо/ чета Вашите постове.Смятам, че за тази ОГРОМНА глупост, която беше извършеnа - трябва да се реагира по някакъв начин -> само да не е мълчливо бдение :) Нека Вие - или който си предостави страницата -> да направим една подписка и да се опитаме да се свърш с тая мъка :(

Написа Любо на 12-Dec-2005 21:02


Във връзка с това, че при една подобна ситоация изяснена или не, най-потърпевши в случая се оказват системните администратори. ТЕ, системните администратори са виновни за всичко. ТЕ, са длъжни да проверяват цялата информация която минава и се садържа на поверените им за администриране устройства.
Сега аз искам да помисля на глас:
Аз съм администратор на мрежа през която минава един огромен трафик в порядъка на 40Gbitps. Със сигурност голяма част от този трафик е трафик, от и към такива free сървари с незаконен контент. Може да има и детско порно. Означавали, че аз трябва да съм много наблюдателен и пред очите ми да минава 5GB данни в секунда които аз да преглеждам за незаконно садържание? Естественно мога да бъда подозрителен :). И точно тук ми се наби една оптична линия която наблюдавам от известно време. Ще кажа само адреса на който тя излиза, а именно: София, Бояна, ул. Секвоя №5. Какво ли има на този адрес :) ? Няма да ви казвам но много желая да попитам господин Г.П. може ли да обясни какъв е този подозрителен трафик вечер със скорост 4Mbitps в продължение на околу 40 мин. Многократни пикове по 2-3 на вечер. Ще направя една проста сметка. 4Mbitps*1024=4096Kbitps, 4096Kbitps/8=512KBps, 512KBps*60=30720KB/min, или за 40 мин. са приблизително 1,23GB. Сега да помислим на какво ви прилича файл с рамер 1.23GB. Ще ви кажа, прилича ми на филм от две части изтеглен от някое free. Сега да попитам господин Г.П. ако той тегли филми, а аз за да съм невинен като администратор, администриращ преносната му среда, длъжен ли съм да го снифна за да видя, дали дърпа порно и да сигнализирам на НСБОП, и ако съм длъжен, кой закон ми дава право да го направя?

Написа Георги Генов (www) на 16-Dec-2005 00:22


@Г.Генов: Незнам какъв администратор си и какъв договор си подписвал (и с какви клаузи за конфиденциалност си се ангажирал).

Но ако това, което си написал, е вярно, то тогава ти разкриваш (възползвайки се от служебно положение) поведение и лични данни (адрес и инициали на името,което всеки съд ще приеме за разкриване на самоличност) на твой клиент. Повярвай ми, ако аз бях лицето Г.П., тогава щях да направя всичко възможно да понесеш последствията от подобно грубо нарушение на конфиденциалността.

Бидейки администратор ти имаш достъп до много и най-различна информация. Няма да коментирам имаш ли право да я събираш и анализираш (може би вече имаш - след дадената директива на ЕП), но определено НЯМАШ ПРАВО да я споделяш публично!

Прочети си пак трудовия договор, ако имаш съмнения.

Написа Дончо (www) на 16-Dec-2005 10:55


Понеделник, 12 Декември 2005

В четвъртък в 0:30 си еба мамата, като управлението на един големите BD-та изгърмя. Като отидоха хората там се оказа, че след като са работили в помещението то е оставено в безобразно състояните с прах, мизерия и оакана ел.инсталация и нищо чудно, че управлението е гръмнало.

От тук нататък продължи да е "весело", защото точно такова 100% работещо резервно управление нямаме /отдавна е поръчано, но това е друга тема.../, та се наложи да се търчи из другите точки и да се правят размествания, за да се намери работещо. В крайна сметка беше подменено и мрежата тръгна за около час и нещо, след което stp домейните така се залупиха, че всичко умря. Още незаспалите хора отново се изстреляха, за да оправят проблема. За втори път тази нощ ни дефектира техника, явно претоварването и е дошло в повече, а в комбинация и с проблема по залупването, които още не беше анализиран положението хич не беше розово. Трудно е с тел и жици да се правят магии от такъв мащаб, когато се иска здраво и работещо оборудване.

В крайна сметка автоматичното балансиране на трафика в мрежата беше спряно, преконфигурирахме и балансирахме трафика по vlan-ите на ръка и започна да търсим от какво се получава проблема, който по принцип не трябва да се получава :)

Тъй де, откъде накъде мрежата ще се loop-ва от самосебе си и контролните vlan-и ще полудяват. Вече се беше съмнало и започна пренастройка на всеки един от vlan-ите, за да се установи от какво се получава проблема. От тук дойде и големият downtime през деня, но просто нямаше начин да оставим мрежата в осакатеното положение в което беше. Горе-долу по време на най-големите зацикляния, рутиращото Cisco на БТК е сдало багажа за трийсетина минути.

След цял ден борба, проблема беше локализиран и отдаден на грешка във фърмуера на Екстрийм. При определена конфигурация, нещата работят при друга с идентична функционалност, след няколко минути всичко отива по дяволите. Естествено в документацията на Екстрийм никъде не се споменава за подобни "екстри" :) и двете конфигурации са валидни и допреди да сменим модулите работеха в различните точки.

След като мрежата беше закрепена, обявихме профилактика за ноща на петък срещу събота. През време на профилактиката бяха обновени версиите на фърмуера на петте основни точки и конфигурациите им отново бяха синхронизирани без този път да се получи проблем. Мрежата отново работеше на пълен капацитет.

[ Коментари: 7 ]
Коментари

Даааа... А на мен четвъртък ми беше определен като Ден За Голямото Преминаване от wireless към оптика /след 3 годишен пазарлък с баровците/... Знаеш ли как се обяснява на Началници защо малкото, "безумно скъпо" /по техни думи/ черно кабелче в мазето е мъртво и кутийката, закачена към него не ще да мига...?

Нищо, де, гледам, че на вас ви е било не по-малко забавно...:)

Написа Б. Величков на 13-Dec-2005 12:10


Хахаха :) Значи в крайна сметка вие сте съборили БТК?:)

Написа Васил Колев (www) на 13-Dec-2005 13:49


Бе официално не знам дали е било свързано с нашият проблем, ама като се видим ще разискваме :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 13-Dec-2005 15:48


Забрави да кажеш браво на екипа :)

Написа Мариян Захариев (www) на 13-Dec-2005 16:17


Браво ама немаше нет :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 13-Dec-2005 16:38


Голям фън беше.. ммммда.
Друго е като видиш луупа и да дръпнеш gbic-а. Спира луупа, спира и половин София, и така цяла нощ :)
Играта се казваше мрежова въртележка :)

Написа Зденек на 14-Dec-2005 16:03


http://www.debri.ru/free/krysa_podzharila_kompjuter/index.html

Написа Вълчев на 16-Dec-2005 11:11


Вторник, 13 Декември 2005
12:50

Тези пък намериха с какво да се хвалят: Полицаи отказаха подкуп от наркоманка. Ми малко е дала и аз за 60 кинта няма да си сложа главата в торбата.

[ Коментари: 1 ]
Коментари

Тази новина нещо ми е много съмнителна. Как изобщо успява да ги хвърли, ако е била току що обездвижена и претърсена? А, ако полицаите са извън колата защо тя хвърля парите вътре? А ако са вътре защо им хвърля пари?
Медитирайте върху магичестото число 3 и може да получите просветление.

Написа Anonymous Coward на 20-Dec-2005 18:37


Сряда, 14 Декември 2005

Колко лесно е да паднеш в лапите на "макетинговите ти специалисти" и заради това да гризнеш дървото. В случая говоря за АлфаТур (alfatour.bg), агенцията с която ходих в Майорка. С пътуването всичко беше шест ама това, че вече трети sms ми пращат с "новите им оферти за Коледа и Нова година изобщо не е шест.

Измрънках във форума им и получих тотално неадекватен отговор. Друго не съм и очаквал де. Те били уведомявали "щастливите си клиенти". Е па отде знаете, че съм щастлив клиент? Толкова ли е трудно да си набият в главата, че КОГАТО НЕ СЪМ ЦЪКНАЛ ДА МЕ СПАМВАТ, НЕ ИСКАМ ДА МЕ СПАМВАТ и заради това, че ме спамнаха вече изобщо не съм щастлив клиент, а ми се иска да удуша пилешкия мозък решил да ме спамне.

Друг пример: преди ден два ми попадна някаква инициатива на Българският Великден, в която хората са направили подписка да се махне думата молба от документите, с които гражданите се обръщат към държавните и общински власти и институции. Чудесно, прекрасно, както казва един приятел. Подкрепям напълно, откъде накъде ще се моля на държавата да си изпълни задълженията и към мен като неин гражданин?

Отивам да се подпиша и ми искат името, къде живея и Е-МАЙЛ АДРЕСА МИ. Отдолу под формата пише, "е-майл адресът ви няма да бъде даван на трети лица, ще го използваме само ние, за да ви уведомяваме за бъдещите ни инциативи" /или нещо в този смисъл/. Хубаво де, ама аз не искам да ме уведомявате за нищо, изобщо не ми дреме за "бъдещите ви инициативи" и понеже няма цъкалка да не ми пращат глупости просто не се подписах. Защо искате повече от колкото е необходимо, за да ви подкрепя? Вие губите.

[ Коментари: 2 ]
Коментари

Имаш избор :) правиш като мене - една поща дето си я нарочваш, че на нея ще ти пристига само спам, за предпочитане в yahoo (щото са педали и незнам колко време вече не могат да си управят пощата да праща коректни headers) и "любезно предоставяш този е-маил". После се вясваш 1 път на месец, може и на 2, колкото да ти седи акаунта... :)

Написа Николай на 14-Dec-2005 18:23


Има леко косоизправяща ме информация на
http://www.bgvelikden.org/

<цитат>
ПОДПИШИ СЕ В АКЦИЯТА "СТИГА МОЛБИ"

(Над 1500 подкрепили, над 27000 емейла изпратени от тяхно име до държавните институции - за по-малко от 3 дни от началото й на 12.12.2005 !)
</цитат>

За туй ли събират е-адреси? за да пращат "от тяхно име"... Дано греша, щото ако ли не подхода е отвратително калпав и вредителен.

Написа Бобсън на 15-Dec-2005 06:02


Четвъртък, 15 Декември 2005

Тъжен ден. Много тъжен. Евросъюза към който нашите управници така се стремят, прие директивата "Големият брат" за следене и записване на комуникациите на всички жители на ЕС. Чудесна причина да не искаме да сме в ЕС.

Кратка извадка от изявлението на Фондацията за свободна информационна инфраструктура:

14 December 2005 (Strasbourg, France) The European Parliament today adopted a directive that will create the largest monitoring database in the world, tracking all communications within the EU. "From today, all EU citizens are to be tracked and monitored like common criminals," says Pieter Hintjens, president of the FFII.

и още...

Jonas Maebe of the FFII says: "Among other harsh measures, the directive mandates recording of the source and destination of all emails you send and every call you make, and your location and movement during mobile phone calls. Additionally, the directive says nothing about who has to pay for all this logging, which will significantly distort the internal telecommunications market."

и още...

The gathered data can be made available without special warrants, and without limit to certain types of crime. There will be no independent evaluation, and no extra privacy and no specific security safeguards. The data will be retained for periods ranging from 6 months up to any duration a member state can convince the Commission of.

Пълният press release може да прочетете в Linux Weekly News. Да ни е честит Големият брат, който ще ни подслушва, естествено за наше добро...

Я да видим сега български медии кога ще се светнат какво се е случило и вместо да очернят хора ще започнат да информират обществото за наистина важните неща, които се случват.

[ Коментари: 17 ]
Коментари

Тъжно, да. И аз го четох това. Голяма дивотия. Въпросът е какво ще става с тази информация. Щом ще се пази значи и ще се продава. На кого? Много е вероятно основният консуматор да са точно журналистите. Предстои да видим.

Написа Христо Енев (www) на 15-Dec-2005 16:18


Учудих се, когато днес разбрах за приемането. Много бързо пипат тези от европейския Парламент ... до колкото си спомням беше средата на октомври, когато Съвета на Европа окончателно взе решение, че не може да издаде такава директива и тя трябва да мине през парламента. Май нашите парламентаристи доста имат да учат по отношение на скорост... Иначе предложението за директива е още от 2002ра година, но напоследък Великобритания натисна доста.

Разбирам много добре мотивите, но но отдавна е доказано, че тези неща не вършат работа - т.е. който иска да свърши нещо подмолно, пак ще го направи, пък било с криптиран тунел до майната си в зимбабве и през още няколко.

И както с другите "тайни" в България, ще стане едно ...

Ето връзка от официалния сайт
http://www.europarl.eu.int/omk/sipade3?PUBREF=-//EP//TEXT+TA+P6-TA-2005-0512+0+DOC+XML+V0//EN&L=EN &LEVEL=0&NAV=S&LSTDOC=Y&LSTDOC=N
и самата директива:
http://europa.eu.int/eur-lex/lex/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=COM:2005:0438:FIN:EN:PDF

Пр ави впечатление, че има закон, по който да те обезщетят, ако "стане грешка".

За незапознатите, в кратко какво ще се запосва:

Данни, които позволяват да се проследи и идентифицира източника на комуникация;
Данни, които позволяват да се проследи и идентифицира дестинацият на комуникация;
дата, час и продължителност;
тип комуникация;
данни, които позволяват да се идентифицира устройтвото на комуникация;
данните за местонахождението на мобилните устройства.

Също така са вмъкнали в директивата и задължението да се пазят и неуспешните разговори.

Наистина тъжен ден за човешките права ...

п.п. не знам защо, но в първия линк се появява една пауза м/у ..-05 и 12+.., която по принцип я няма ... ама и аз не съм се научил да поствам тук ;)

Написа Йордан на 15-Dec-2005 18:59


Просто ще вземем да използваме здраво криптиране за всичко, поща, IM, web, просто за всичко. Аз поне ако вземат да ме следят ще направя всичките си сайтове на https, независимо че ще станат по-бавни :) Обществото ще излезе с нови начини и идеи да се прикрие поверителна информация, фирмени тайни и т.н.

Написа Красимир Казаков на 15-Dec-2005 19:28


@Йордан: Празният символ е за защита от въвеждане на много дълги редове, които ще объркат форматирането. Стандартна мярка, която макар в момента да е малко излишна (всеки коментар е в <div> таг, който се скролира) съм оставил да стои.

@Красимир: Прави си за криптирането, можем да го използваме, но това не е решение на създаденият проблем, защото не се знае кога ще се гласува продължение в което криптирането ще се смята за пречене на органите. Цялата работа мирише отдалече и ако хората не се осъзнаят и не потърсят отговорност на гласувалите безумната директива, нещата ще свършат зле.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 15-Dec-2005 19:35


А GSM-ите кой ще ги криптира? Как ще се спасиш от това оператора да не знае къде ходиш? Много лесно! Аз лично ще си спирам телефона в свободното си време, и когато пътувам. Пък да видим какво ще проследят...

Написа daf на 15-Dec-2005 21:24


http://tor.eff.org/

Написа Валяк (www) на 15-Dec-2005 21:57


Искам само да допълня към 'пазенето на лична информация' и спамърите. Вчера си направих регистрация в Абв пощата, явно тези 'безплатни' пощи предоставят адресите на своите потребители на определен кръг от заинтересувани лица, тъй като днес имах спам в пощенската кутия - спам относно 'Bethesda Softworks Newsletter - Issue 12.15.05'...
Незнайно защо са решили, че на мен ше ми е интересно, ако някой има коментари или знае нещо по въпрося моля да каже.

Написа Валяк (www) на 15-Dec-2005 23:48


Е убуу де, то и преди тия 'директиви', Интернет доставчиците са си длъжни да пазят всякаква информация, та ако човек сгази лука (или го нарочат) да могат да му набият каската.
Нали и заради това се записват личните данни като се купува предплатена карта за мобилен оператор и прочее.

Написа Габо (www) на 16-Dec-2005 00:10


@Габо: Как да се искат лични данни за карта за мобилен телефон?? Имаше някакъв такъв шум преди време, по измислени причини, уж бомби разни...
Но аз тия дни взех една предплатена карта и не ми поискаха *никакви* лични данни. Да не говорим, че се бях наточил ако тръгнат да ми искат, да им вдигна скандал ;)
Някой каза по телевизорЪт тия дни (не помня кой, министър май беше...), че никой търговец не може да задължи клиента да остави лични данни.
Тоест ако искаш да оставиш данни - оставяш. Ако не искаш, това не може да е причина да се разтури сделката. Поне аз така разбрах, а и така е правилно, според мен...

И още нещо - не се лъжете да си оставяте документа да самоличност на портиери, пазачи, охрани, секретарки и т.н. Личната ви карта има право да я взима в ръка и да я задържа *само* полицай.

Написа Ясен Праматаров (www) на 16-Dec-2005 09:50


@Красимир - и какво като си криптирал, нали пак е лог-нато: красимир прати на жоро поща в 12:45 от това ИП до онова ИП използвайки аутлук ... (примерно)

@Габо - едно е да знаят кой си и къде живееш, друго е - с кого си пишеш, колко често, къде си прекарваш почивните дни (от кой клуб в Несебър си влязъл събота и неделя) , кои сайтове за новини посещаваш, къде и какви мнения пускаш (нали се сещаш че данните са достатъчни за да ти се прочете мнението във форумите) и разни такива ... изобщо имаш възможност да направиш цялостен профил на една личност, ако се заемеш сериозно.

Чудя се дали да не се преквалифицирам 'пазач' на такива данни ... май хубави пари могат да падат като подкупи :) :) :) :)

Написа Йордан на 16-Dec-2005 11:16


Много тъжно наистина, но:
Те директиви си приемат. Директивата мисля че не значи обаче че ще бъде задължително adopted by member states.
Има още някой стъпки за да стане с тежест на закон и да влезе в сила на всякъде.
Дано да не греша.

Написа Зденек на 16-Dec-2005 19:07


Директивите ще си влязат като закон при нас.
Въпроса е че тази информация би трябвало да се използва само при определени поводи(разследвания и прочие).

Това което можем да направим и до някъде се стремим да го правим е контрола на достъпа до тази информация.Трябва да се следи и управлява от широк кръг от хора и организации.
Затова трябва сами да си защитаваме интересите и да действаме по въпроса.

Мисля, че в момента имаме средството!

Написа Николай Недялков (www) на 17-Dec-2005 11:18


А знаеш ли кое е още по-добре? Изобщо да не се събира подобна информация за хората! Откъде накъде ще ме броят за подозрителен по default? Не бяхме ли невинни до доказване на противното? Не трябваше ли СЪД да постанови, че за целите на *КОНКРЕТНО* разследване могат да се ползват СРС? Аман от милиционерщина и болните амбиции на власт имащите.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 17-Dec-2005 12:09


@Георги

"защото не се знае кога ще се гласува продължение в което криптирането ще се смята за пречене на органите."

Има прецеденти вече в подобна насока. В Англия, при поискване на PGP ключовете и фразата за тях от полицията, си длъжен да им ги дадеш, иначе се смята за възпрепятсване на правосъдието и наказанието е 2 години на топло. В САЩ след 9/11 имаше изказване на някакъв сенатор, че ще е добре да се имплементират backdoors в криптиращите софтуери или да се задължат ползващите криптиращ софтуер да "регистрират" частните си ключове и фразите към тях в полицията още от момента на започване на използването им. За момента този сенатор се е отказал от идеята, но не се знае кога ще се присетят наново. В много компании на запад мейл комуникациите, както и използването на нет се мониторва много сериозно, включително се изпраща копие от всеки мейл, пристигнал на корпоративния ти адрес до специален такъв. И криптирания мейл е забранен (сещам се поне за една американска банка, чиито служител ме помоли да не използвам PGP докато му пиша на служебния адрес по тези причини). Това как да е, мога да го разбера - служебен интернет, служебен мейл адрес, който се предполага да е само за служебни комуникации. Между другото PGP корпоративната версия за windows (не съм гледал други) има възможност за т.нар ADC (additional decrypting keys), които не можеш да излкючиш и в общия случай се пазят от IT Security-то, така че ако нещо (това е стандартното обяснение) недай си Боже се случи с теб, служебната ти информация да не е загубена. Естествено може да се ползват и за други цели.
А може би направо както казваш, ще се забрани криптировката за частни цели, като най-лесно решение.

Написа Н.Пепелишев (www) на 17-Dec-2005 13:08


И, както казах по-рано, файда никаква - който иска да прави шушу-мушу, пак ще си го прави ... криптираната информация ще е вкарана в електронна таблица маскирана като продажби (примерно). Останалото е обикновено писмо ....

Написа Йордан на 17-Dec-2005 19:43


И какво ми пречи всеки ден да пращам писма до хора и правителства по цял свят, между които и до някои приятели? а да му хванат края!

Написа Elena на 20-Dec-2005 11:46


@Elena

grep -v ? :) Във възможно най-простия случай.

Написа Н.Пепелишев (www) на 20-Dec-2005 16:43


Петък, 16 Декември 2005

Гледах Aeon Flux и Lord of War.

Aeon Flux както и очаквах не беше нищо особено. Много е трудно да се предаде атмосферата на анимационният филм или комикса когато се пренася на голям екран. Досега май само авторите на Sin City успяха. Отделно че подборът на актьори според мен в случая изобщо не беше подходящ. Нито Trevor Goodchild, нито Aeon напомняха за оригиналните герои. Особено съм изумен от избора на Чарлийз Терон за главната роля. Изобщо не ми се вмества в образа с нейното бебешко личице. Каката си е готина ама не е за тази роля. Спестете си шестте кинта за билет и гледайте филма някъде 4free. Ще ви зарадват няколкото горе-долу "горещи" сцени с участието на главната героиня :)

Lord of War за сметка на това е супер филмче. Никълъс Кейдж добре си играе ролята на търговец на оръжие, има интересни моменти във филма, а най-хубавото е че не свършва с класическия американски хепиенд. Каката, която играе жената на Кейдж е готина и също се справя прилично. Тази актриса ме кефи още от както игра във Фермата с Ал Пачино и Колин Фарел и съм много доволен, че продължавам да я виждам да участва в добри филми. Филма е силно препоръчителен, дори на кино.

[ Коментари: 2 ]
Коментари

На мен Lord of war не ми хареса особено, в смисъл - не е лош, темата е хубава, но някак плосък, скучен. Aeon Flux от две седмици ми стои на диска и чака. Погледнах началото - каката наистина изоообщо дори не се доближава до образа на Aeon от анимационните серии. Започвам да се замислям дали да го гледам. Мамка му, сигурно ще го изгледам :) Ще ми се да е като сериала :)

Написа Борис Йорданов (www) на 20-Dec-2005 14:00


Aeon Flux доста ми хареса. Има доста моменти пресъздадени от анимацията, а основния сюжет е вариация на една от сериите. Самите движения на героинята са същите и това е доста по-въздействащо от лицето й (което никак не е лошо).
Филмът можеше да е доста по-добър, ако беше малко по-мрачен и Тревор не беше толкова положителен герой...

Написа Иван Кълвачев на 20-Dec-2005 18:23


Събота, 17 Декември 2005

Мислех да ида на редовната конференция на Linux-bg, но навалелия сняг ме отказа и просто гледах излъчването. Така или иначе за две лекции не си заслужаваше разкарването. Самото излъчване си беше съвсем добре и не мога да разбера разни мрънкачи като тези от коментарите към статията в linux-bg, които никога не са доволни.

Ебаси и хората, не стига че им се предлагат екстри ами и недоволстват. И то поне да го правеха културно, а те се изказват по най-дразнещия начин все едно нещо си им длъжен. М... .. ....а п....а, научете се на думите - моля, ако обичате, благодаря и т.н. преди да се обаждате "анонимни" тарикати селски. Когато Вие направите нещо повече от това да стоите пред изпиратстваните си уиндолсчета и да пускате коментарчета, тогава имате право на глас, а дотогава STFU!

[ Коментари: 1 ]
Коментари

Хм ... linux-bg напоследък се пълни с доста критици, на които явно им е кеф да създават flame.
Може само на мен така да ми се струва.

Разяснението за гълъбите доста ме развесели ;)

Написа Ивайло Вълков на 20-Dec-2005 15:37


Неделя, 18 Декември 2005

Ненормалните американци пак имали голям проблем. В момента Fox News (нещо като НоваТВ ама пет пъти по жълто и малоумно) повдигали голяма дискусия за дискриминацията около Коледа. Защото хората не се поздравявали с Merry Christmas, а с Happy Holidays да не би някой да се бил обидел.

Пак криворазбраната политическа коректност в действие. Току виж и в България някой малоуник прихванал и започнал да се вайка. Амчи така де, като празнуваме Коледа като официален празник, дай да празнуваме и Ханука и Рамазан, че току виж еврейте и мюсюлманите се почуствали дискриминирани.

Някакъв пич много добре ги е наредил и си заслужава да се прочете сайтът fuckchristmas.org.

[ Коментари: 5 ]
Коментари

Yes, yes! Жоро, мерси за линка, тая страница ме разби, тоя пич е готин ;)
Аз хич не знаех за тия тъпизми на хамериканците, не съм следил нещата, но статията е супер и линковете в нея са на място ;)
Хора, прочетете го, довечера ще заспите с приятното усещане, че още нещо сте разбрали за света ;)

Написа Ясен Праматаров (www) на 20-Dec-2005 13:40


"разбрали за света" е пресилено, разбира се... То е ясно, че тия там са цяла държава смахнати, то това си е публична тайна ;)

Написа Ясен Праматаров (www) на 20-Dec-2005 13:46


Ако не слушате ще ви сложа нейде коледната история на Белия дом - участват женско куче, мъжко куче, президентът Буш и президентшата.

След нея подобни сайтове ще ви се струват като конструктивна критика.

А да - и те не споменават нищо за коледа и пожелават happy hollidays, но само това да им беше...

Написа пейо (www) на 20-Dec-2005 15:30


Като стана дума за политическа коректност... Преди известно време (годинка, две) се появи фрапиращата новина че напдисите Master/Slave на твърдите дискове ще трябва да се сменят, защото видите ли се намеквало нещо за господари и роби.

Написа Иван Кълвачев на 20-Dec-2005 17:54


То политическата коректност така беше приложена и към 'мъжиките' и 'женските' жакове, само не помня какви нови имена бяха измислили...

Написа Васил Колев (www) на 21-Dec-2005 08:30


Понеделник, 19 Декември 2005

Гледах Хрониките на Нарния и горе-долу съм доволен от филмчето. Децата, които играеха бяха рядко неприятни и досадни но визията и ефектите на филма бяха добри. Историята също става, голям пропуск от моя страна е, че не съм чел книгата на C.S.Lewis. Смятам в скоро време да поправя тази грешка и сега издирвам откъде да си я купя.

Дали скоро няма да пуснат нови серии на American Chopper по Discovery, че тези които ги дават вече ги знам наизуст и са ми писнали?

[ Коментари: 6 ]
Коментари

Рекламните клипове на филма изглеждат много впечатляващо. Както и тези на Кинг Конг :) Този филм явно ще го гледам цял живот. Минат не минат 10 години и някой прави Кинг Конг :)

Написа Борис Йорданов (www) на 20-Dec-2005 14:10


Кинг Конг най-вероятно ще го пропусна. Ние този филм сме го гледали, айде нема нужда :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 20-Dec-2005 14:34


И аз гледах хрониките преди 2-3 седмици и определено се запалих да прочета книгите (и не една ами седем - http://en.wikipedia.org/wiki/The_Chronicles_of_Narnia). В момента съм на първата и добре, че английският не е особенно труден (в Ирландия малко ще се озоря докато ги намеря на български).
По повод празниците - Весела Коледа и Честита Нова Година. Ще видим как ги празнуват във Швеция и Финландия, ако остане време може и до Естония да отскоча :)

Написа Емил Димитров на 20-Dec-2005 17:22


"Хрониките на Нарния. Лъвът, Вещицата и дрешникът" -- 146 страници текст едър шрифт срещу 6,99 лв във всяка онлайн книжарница. Купих я като подготовка за филма и сега се чудя дали въобще да го гледам. Плоско, сухо, неоригинално четиво, тъпкано с библейски препратки и християнски зарибявки. Бих забранила подобен род "детска" литература със закон. И наистина го мисля. Така се промиват мозъци. Надявам се поне филмът да е наблегнал на гледки, а не на послания, че...

Написа Антония (www) на 21-Dec-2005 08:48


Филмите по "Нарния" винаги са по-добри от съответните книги. Четох ги преди 8 години, когато по телевизията пускаха сериал "Нарния" и филмчетата бяха за предпочитане. А обикновено харесвам повече книгите.

Написа Elena на 21-Dec-2005 09:09


Аз още не съм успял да гледам филмчето :) Но за сметка на това си купих книжките.

@Антония: Благодаря за съвета:)

Написа Мариян Маринов (www) на 23-Dec-2005 09:42


Вторник, 20 Декември 2005

Гледам започнали са да продават някакви пършиви елхички по пазарите.

Ние втора година сме с изкуствена и съм много доволен от избора ни. Първо, заради едната Коледа ми е криво, че толкова много елхички се унищожават и второ след естествената елха трябва да се чисти, което я прави доста неудобна за употреба.

Чух, че продавали и елхи в саксии, които след приключването на празниците можеш да засадиш. Ако все пак някой държи на истинско дърво, поне вземете такава.

[ Коментари: 1 ]
Коментари

Подкрепям те за елхичките, по-добре е да са изкуственни и без това има достатъчно незаконна сеч... Мисля че това е един добър начин поне частично да помогнем за опазването на горите.

Аз днес купих една елхичка и малко украса и бях много учуден от цената на цялата дивотия...
Малка изкуственна елхичка(1 метър) с украса(12 топки, 12 малки пластмасови ябълки, 2 гирлянди и 1 връхче) ми излезе към 15 лева... За сметка на това направо ми вдигна коледното настроение, за жалост и мързела :(

Написа MacTeP на 24-Dec-2005 00:35


Сряда, 21 Декември 2005

Най-официално заявявам, че ако някога утрепа някой то това 99.7% сигурно ще бъде някой журналя. Днес някой ми прати тази статия в НетИнфо, явно с цел да побеснея. Не знам каква е тая Даниела Стефанова, но отдавна не съм чел толкова подлизурско интервю. Толкова явно зададени само въпроси подкрепящи нечия официална версия, че просто нямам думи. Къде е независимата ви журналистка бе идиоти? Нали уж трябва да сте мислещи същества? Защо никой не запита прословутия интервюиран капут, защо смесва две неща нямащи нищо общо едно с другото? И то го прави по най-гадния популистки начин разчитайки на страховете на хората и тяхното непознаване на материята.

Г-це Стефанова другия път като вземате интервю се подгответе и направете нещо с което да се гордеете, а не помията която сте сътворили. Ето ви безплатна връзка към информация около т.н. "скандал", предполагам акъла ще ви стигне, за да препишете повдигнатите въпроси и следващия път да ги зададете!

[ Коментари: 1 ]
Коментари

А има и още нещо, защо някой не попита с какво право са гледали 'логовете' на заподозрените ПРЕДИ да започне акция?

"- До момента, в който гледахме логовете на педофила към техния сървър, не знаехме, че изобщо има такъв. Не е и наша работа да знаем всички FTP-та в българското пространство."

Написа Валяк (www) на 27-Dec-2005 08:37


Четвъртък, 22 Декември 2005

Знаех си че има полза от вирусите, но в този случай тя е някак си неочаквана ;) На този любител на порното освен дълго време на топло трябва да му се присъди и наградата Дарвин.

Човека получил писмо, разпращано от вируса Sober.S в което пише, че е разследван от властите и той отишъл да се предаде. Хвала на таквиз хора.

Петък, 23 Декември 2005

В крайна сметка реших, че човек има ли възможност няма какво да се цигани, а трябва да си позволява най-доброто. Особено когато най-доброто ще зарадва любимите му хора.

Купихме прословутия продукт на 2005-та година, топ модела на Quinny - бебешката количка Quinny Buzz, цвят лилав, за да е подходяща и за момче и за момиче. Количката се води "3 в 1 - система за пътуване" :) Има зимен и летен кош разни други благини, отделно седалката за кола също може да се монтира на количката. Пневматично окачване, дъждобрани, в летния вариант коша може да гледа по посока на движението или към вас. Седалката за кола се монтира супер елементарно и се слага обратно на посоката на движение, което и дава максимална сигурност.

С три думи Buzz-чето има много екстри и макар че е скъпичка си заслужава.

[ Коментари: 7 ]
Коментари

Еее, то това дете няма да иска да проходи. Но пък гордите майка и татко само повод ще си търсят да я бутат тая количка :)

Написа пейо (www) на 24-Dec-2005 08:28


А няма ли DVD+MP3 плеър с 10" TFT монитор и два броя 10" woofer-а? :)

Написа Ивайло Георгиев (www) на 26-Dec-2005 09:04


Добре ли съм видял... 279.99 англ. лири ? Наистина в тази количка трябва да има нещата които каза Ивайло Георгиев :)

Написа cable на 26-Dec-2005 18:00


@ивайло: аз се бъзиках, че трябва реактивен двигател да има...

@cable: ...малко повечко е в .бг :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 26-Dec-2005 18:53


Тъкмо се прибрахме от поредната разходка. Количката е страхотна! Препоръчвам на всеки, който може да си я позволи, да не се колебае!
Благодарим ти, тате! Да си ни жив и здрав и все така да ни радваш и глезиш! :)

Написа Сиси Чорбаджийска на 27-Dec-2005 13:44


http://64.233.179.104/search?q=cache:i8ZcWrPjCWcJ:www.quinny.nn-bg.com/buzz/buzz.html+quinny+buzz&hl=bg&gl=bg&ct=clnk&cd=1&lr=lang_bg
Ето по-подробна информация на българси език за интересуващи се.

Написа Сиси Чорбаджийска на 07-Feb-2006 07:39


Количката вече има и кош за пазаруване - струва 39 лв. Може да си купите и чадърче - 59 лв. Общата цена на количката с тези аксесоари, плюс кошчето Dreami, седалката за кола Maxi-Cosi и термочувалче е 1668 лв.
Продължаваме да сме все така доволни от нея!

Написа Сиси Чорбаджийска на 11-May-2006 17:38


Събота, 24 Декември 2005

Като за първо празнуване като новото семейство Чорбаджийски, не знам дали уцелихме бройката на манджите за Бъдни вечер. Аз ги преброих 13!

Парата се падна на малката, ще има да се харчат пари за нея :)

Неделя, 25 Декември 2005

Малко коледни благини:
- Коледни свещи
- Коледна топка

Получих още един пингвин за подарък и вече имам седем вида (осем ако се брои и един малък пластмасов).

По повод Коледа, поздравявам всички с песента на Mr.Garrison - Merry Fucking Christmas!

Понеделник, 26 Декември 2005

Пичовете от Mozilla са толкова | | близо да оправят грешката, която бях съобщил преди една камара време. Всъщност половината проблем е решен, а доколкото ме касае за мен решението е 100%, тъй като не ползвам версии на Mozilla работещи с GTK1. За повече информация Bug 163503.

Преди няколко дни пуснах нова версия на SlackCheck, но забравих да я обявя тук. SlackCheck версия 3.50 вече има възможност за създаване на списък от пакети, които да не се обновяват. Много полезно ако на дадена машина не желаете да обновявате ядрото или perl например. Трябва да поработя малко по оптимизирането на скриптовете, защото са бавнички и ме дразнят.

През почивните дни ми писна да ползвам clone режима на NVidia-та и съответно хубавият ми 20" LCD Belinea да стои на 1024x768. Разтърсих се малко из мрежата и открих как да настроя TV Out-а да е втори екран, което ми позволява за него да имам съвсем различни настройки, а освен това докато гледам филм мога да си ползвам компютъра. В конфигурационният файл има и примери за други настройки на FX5200, които предполагам ще бъдат полезни на собствениците на подобна карта - xorg.conf for NVidia FX5200 with TV Out - advanced (още X11 configs).

[ Коментари: 17 ]
Коментари

Аз съм с 21' SONY TRinritron Multiscan E500 ( е, CRT :) ), на "асуското" ми дъно смених сума си ти и видео карти за 1 год (един от собствениците съм на магазин за компютърна техника в Плевен). Скрипта xorgsetup е велик, с леки поправки минавам границата от 2000 пиксела. Но реших преди 2 седмици да си сложа твтунер. Дори сложих на "Слака" готовото тестово ядро 2.6.13. Борбата беше безмилостно жестока :) от 3 тунера на единия подкарвам перфектна картина без звук на другия звук без картина за третиа да не казвам .... Сума си Google изчетох и не успях :( ..
Интересува ме някои от "Слакърите" подкарвал ли е Aver Media TV GO 007 с чип saa7131, Pixel View Pro Ultra с чип 88xx или Asus с чип saa7134. Значи да поясня, на "Авера" и на "Асуса" ядрото дава аутодетект и card=xx които си е номера на картата .. и всичко по писанията в "гугъл" е 6 !!!
Да ама не ! Няма да си сложа "бозата" само заради това, просто незнам откъде да започна отначало ??
Ако някои пита какъв software ползвам, kdetv, tvtime а даже с xawtv подкарах стрийм на apache s webcam :)
Преди доста време се борех с един мрежов проблем, пак бЯха бзсънни нощи с дедо "гугъл" докато случайно го намерих точно тук, в този сайт ..

Написа Самуил (www) на 27-Dec-2005 20:20


С коя версия на ядрото го мъчиш, защото като гледам в 2.6.13 са вкарали разни подобрения по saa7134 драйвера

http://lkml.org/lkml/2005/9/5/234
http://linuxtv.org/v4lwiki/index.php/Saa7134_devices_%28saa713x%29

Листата:
https://listman.redhat.com/mailman/listinfo/video4linux-list

Аз лично нямам TV тунер и не съм борил нещо подобно, така че едва ли мгоа да бъда особено полезен.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 27-Dec-2005 20:55


Да си ползваш tvout -та на друг screen е голяма екстра. Малкия като започна да гледа филмчета, това се оказа единственото решение да мога и аз да ползвам PC -то :)
А пък ако включиш nice в схемата, може да си тормозиш машината без да се притесняваш че на гледащите ще им насича... много.

Написа Мирослав Йорданов на 27-Dec-2005 21:05


Aver media-та ми е един от най продаваните тунери, в Плевен има само 3 кабеларки, по принцип във фирмата аз съм човека който ходи да ги настройва за първи път на клиентите. Когато тръгна tvtime не повярвах на очите си, такава кристална картина не бях виждал до сега а процесора не дигна повече от 20% ( в windows дори на P4 не пада под 30% а аз съм с Celeron D ) само дето няма sound :).
Не съм се отказал, просто трябва да мине новогоднищната еуфория, в интерес на истината не съжалявам за труда, придобих доста познания за кратко време при твтунерите :)

Написа Самуил (www) на 27-Dec-2005 21:21


И така , и така стана въпрос за двоен дисплей , та имам въпрос към георги : този номер който си го направил със твойта видео карта може ли да стане и при gf mx 440 tv-out ? Ако някой е опитвал и е успял нека даде някакви сайтове от които да чета и да пробвам.

Поздрави, Николай

Написа Николай на 28-Dec-2005 14:45


Би трябвало да работи и с твоята nvidia.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 28-Dec-2005 16:57


От съвсем скоро съм под Линукс(Мандрива 2006) и ше помаля за повече търпение и разбиране. Стигнах до инсталиран драйвер и два отвелни десктопа(twinview)-благодарение на Георги, но до там.
Проблема ми е, че не мога да пусна видеото на ТВ-о (освен ако не завлеча
мишката до там и от там не стартирам избрания файл), но като го пусна с
Мплеър и като кликна върху монитора, на телевизора се появява панела на Млеъра :(
Така компютъра ми става неизползваем във времето през което сина ми си гледа анимацийте.Ще ви помоля да ми обясните малко по-подробно, как да се справя с този проблем.
Благодаря ви много.

Написа Калоян на 03-Feb-2006 15:44


Трябва да пускаш филмите с mplayer вместо с gmplayer и панела няма да излиза.

Във файл мениджъра на KDE избери Open With, и напиши mplayer. Ако пак не става, отиди в K Менюто и редактирай връзката към MPlayer, да ползва mplayer вместо gmplayer.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 03-Feb-2006 16:53


Изнамерих и това: http://www.kde-look.org/content/show.php?content=13948
което ме улеснява още повече. Защото стартирам видеото от десктоп1 "монитора" и той се плейва на десктоп2 "телевизора". Скрих и системния панел на десктоп2, за да не се показва при всеки мой клик в/у десктоп1 с което си реших проблема.

Написа Калоян на 05-Feb-2006 22:43


Здравейте.
Знам как се настройва Nvidia TV Out, но се интересувам от следното нещо. Има ли някакъв начин за настройка на ТВ-изхода, при който да мога да си пусна MPlayer-а (или който и да било друг плейър, него го казвам като пример) и филма да тръгне и на монитора на телевизора. Все едно че ползвам "TwinViewOrientation" "Clone" след което да минимизирам филма на монитора, но той да продължи да си върви на телевизора. Правя нещо друго на монитора, след което максимизирам филма и той да си продължи и на монитора и на телевизора.
Такова нещо може ли да се направи под Линукс, защото под windows-а съм го правел с BSPlayer и Mv2Player, но каквото и да опитвах не можах да го направя под Линукс.

Предварително благодаря и дано съм обяснил правилно какво точно искам.

Написа Abadon (www) на 25-Nov-2006 07:47


Точно както е под Виндовс няма да стане, но спокойно вторият екран може да е разширение на първият от което да има подобен ефект като това което описваш (-минимизирането, което не ти е нужно, защото в KDE можеш да укажеш изобщо да изчезва от таск бара плеъра пуснат на вторият екран, например):

http://georgi.unixsol.org/diary/archive.php/2006-09-06

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 25-Nov-2006 08:06


Е щом е така ще си карам със тази конфигурация http://info.datacom.bg/buldok_147/linux/xorg.conf която си ми работи перфектно. Явно няма смисъл да се мъча да подкарвам две устройства, щом мога да го направя и с едно....
Благодаря!

Написа Abadon (www) на 26-Nov-2006 08:29


Sorry че заспамих коментарите с моите въпроси, но когато ползвам два екрана чрез
Option "TwinViewOrientation" "RightOf" всичко си е супер, само дето yaluake-а ми се пуска на телевизора не на монитора. Търсих из нета, но не можах да намеря как да му сменя екрана на който се пуска? Ако си реша и този проблем всичко ще е на 6+.
Предварително благодаря.

Написа Abadon (www) на 26-Nov-2006 12:06


Не знам какво е yaluake, но подобни проблеми обикновенно са бъгове в програмата и се решават от window manager-а. Поне KDE можеш на всеки прозорец да запазиш настройки, като например къде да се появява при първоначално стартиране.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 26-Nov-2006 15:51


Ето това е Yakuake http://kde-apps.org/content/show.php?content=29153
Как мога да накарам една програма да се появява на определеното място? Ако може да ми дадете линкове как се прави или поне някакви насоки за какво точно трябва да търся

Написа Abadon (www) на 26-Nov-2006 16:41


Цъкаш на иконата на програмата в горният ляв ъгъл на прозореца, изибраш "допълнителни", "потребителски" и си настройваш каквото искаш за прозореца.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 26-Nov-2006 18:02


Е yakuake-а още не съм го управил, но засега ще го преживея...
Обаче имам друг проблем като ми е пуснат TV-out и не мога да си ползвам виртуалните терминали (tty) като натисна alt+ctrl+f1...6 и виждам само някакъв черен екран със цветни петна по него. Това може ли да се управи някак си?

Написа Abadon (www) на 28-Nov-2006 18:39


Вторник, 27 Декември 2005

King Kong - eстествено, че е боза. От тъпата история, наШТе отиват на острова и намират голямата маймуна, Питър Джексън е разтегнал три часа. Примерно до 45-тата минута на филма спокойно може да не го гледате и да превъртите...

То и няма какво толкова да се иска от филм който е версия 5. Обезателно си спестете парите за билет, не си залужава шестта лева нито трите ви часа.

Сряда, 28 Декември 2005

Зарибих се по сериала Numb3rs и изгледах всички излезли серии. Дзверих се до никое време през ноща в телевизора, но филмчето си го биваше. Препоръчвам го за феновете на криминалета и за по-технически настроените. Разбира се имаше тук там по някоя глупост свързана с компютри, но като цяло доколкото разбирам използваха валидни методи, за да ловят лошите и сценариите бяха интересни.

В идващите почивни дни смятам да се заредя със серии на Taken и Battle Star Galactica, а в почивките да се разнообразявам със Southpark.

[ Коментари: 8 ]
Коментари

А да кажеш откъде човек може да се сдобие с него? Че в Арена-та видях само части от сезон 2 :(

Написа Durian на 29-Dec-2005 15:08


http://store1.data.bg/gateto/Moviez/Numb3rs/

Субтитри в http://subs.unacs.bg/

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 29-Dec-2005 15:13


Аз останах доволен от Band Of Brothers и Prison Break. Това второто е прясно, топло, пари не се бара.

Написа Дафчо Табаков (www) на 29-Dec-2005 15:27


Оооо Band of Brothers е великолепен филм. Него също го гледах наведнъж и направо ми бръкна в здравето. Който не го е гледал, да си пише веднага една черна точка и да търчи да дърпа :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 29-Dec-2005 15:31


Гледай и Prison Break.

Написа Христо на 30-Dec-2005 19:28


Какво му харесахте толкова на &#132;Band Of Brothers&#147;!? Аз гледах първите няколко епизода и първия ставаше, вторият&nbsp;&#8212;&nbsp;що годе, но вече като влезнаха във войната се превърна на поредната американска боза.

Написа пейо (www) на 31-Dec-2005 09:53


Всяка серия разказва една история и то я разказва много добре. Ако седнеш, настаниш се удобно, изгасиш лампите и гледаш филма, просто се потапяш в него сякаш си участник. Пейо опитай някоя вечер да изгледаш 2-3 серии и ще се зарибиш обещавам ти.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 31-Dec-2005 12:08


Това Numb3rs добро се оказа (поне първи епизод). Ще гледам цялото. Особено след като мярнах именцето Ридли Скот...

Написа Борис Йорданов (www) на 05-Jan-2006 09:10


Четвъртък, 29 Декември 2005

Поредната веселба при лагера на УЙндолсджиите. Хайде сега някой да ми обясни следното малоумие и дали това е "Secure Computing"...

WMF е Windows Meta File. Не, не е картинка. В такъв вид файл се записват директни извиквания към GDI на Windows, което естествено позволява да се рисува /и не само/. Обаче има една тъкност. Още от Windows 3.0 в такъв файл може да собствена обработка на метода AbortProc, чрез SetAbortProc. Тоест при опит за спиране на заявка за печат, тази функция се изпълнява. Да не забравяме, че кода от тази функция се съдържа във WMF файла.

Така комбинирайте горните знания с това, че IE зарежда и директно показва WMF файлове, а чрез JavaScript може да извиквате функция за печат и да я прекъсвате.

Комбинирайте също с факта, че IE има механизъм за "подушване" на типа на даден файл. Тоест дори файла да е с разширение .JPG или .GIF, IE гледа първите 512 байта и спокойно може да реши, че файла е WMF.

Краен ефект - *ЕЛЕМЕНТАРНО* изпълнение на код на клиентска машина, докато нищо неподозиращият потребител просто се шляе из интернет. Това вече беше демонстрирано, очаквайте скоро да плъзнат червеците и другите благини.

...ей така се правят армии с милиони зомбирани машини.

[ Коментари: 12 ]
Коментари

http://www.microsoft.com/technet/security/advisory/912840.mspx

Съветите на чичко Били за разрешаване на проблема.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 30-Dec-2005 11:19


http://isc.sans.org/diary.php?storyid=981

Ей това направо ме разби:

"1. Filter all common picture file extensions at the network perimeter.

The following file extensions are recommended:

BMP, DIB, EMF, GIF, ICO, JFIF, JPE, JPEG, JPG, PNG, RLE, TIF, TIFF and WMF, because Microsoft Windows handles picture files by information of the file header information, not by file extension used.

2. Do not Open... or View... picture files from untrusted sources."

Както се изрази Весо, недейте бе! Ще рухне порно индустрията :-)))

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 30-Dec-2005 11:28


Стара информация много стара
това беше 95 година

Написа Иван на 30-Dec-2005 13:28


Нещо не разбрах...кое е старо? Функционалността ли? Да тя е стара и е чудесна виж как удобно може да се използва.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 30-Dec-2005 14:38


"Microsoft said in a statement yesterday that it is investigating the vulnerability and plans to issue a software patch to fix the problem. The company could not say how soon that patch would be available."

Хюстън имаме голям проблем, кога ще го оправим един господ знае.

"Mac and Linux computer users are not at risk with this attack, even if their computers run Microsoft programs such as Office or the Internet Explorer Web browser."

Значи даже и да ползвате бъгавите им програми под друга операционна система не сте уязвими. Голям смЕх.

http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2005/12/29/AR2005122901456.html
http://www.eweek.com/article2/0 ,1895,1906513,00.asp

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 30-Dec-2005 18:18


Малко е извън темата, ама винаги съм се чудел защо някои българи заместват "w" в английските текстове с "л"? И то избирателно? Ако може г-н Чорбаджийски да сподели защо е транскрибирал думата WindoWs в УйндоЛс... Хеле пък колко съм се дзерил докато разбера че РОЛ файл всъщност е raw file...

Написа Дуриан на 31-Dec-2005 18:41


Транскрибирам я така, щото УЙндоус ми звучи превзето пък и докато го кажа ще си изкривя врата. Освен това Л-то ми напомня за думата Lame :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 31-Dec-2005 22:47


...The word from Redmond isn't encouraging. We've heard nothing to indicate that we're going to see anything from Microsoft before January 9th...

...The upshot is this: You cannot wait for the official MS patch, you cannot block this one at the border, and you cannot leave your systems unprotected...

http://isc.sans.org/diary.php?date=2006-01-01

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 01-Jan-2006 16:09


Information for Windows OneCare users... bal-bla-bla... последният абзац --> ако ние не можем да Ви оправим FBI ще се погрижи за Вас... трудно е при такива обстоятелства да се почувстваш малък човек загубен в големият лош Интернет :)

Написа Иван на 02-Jan-2006 00:57


Проблема се решава лесно: Get FireFox Now :)

Написа Пламен на 04-Jan-2006 10:08


Problem published: December 28, 2005
Problem solved: Jan 5th 2006.

http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=58471

Написа Дончо (www) на 13-Jan-2006 22:07


V1.0 (January 5, 2006): Bulletin published.

Мда, след като вече цял месец хората го експлойтваха най-накрая "изпреварвайки" стандартния черен четвъртък пуснаха пачовете. Смях, смях...

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 14-Jan-2006 07:16


Петък, 30 Декември 2005

Целта на инструкциите дадени по-долу е да може възможно най-лесно да настройте прослушването на MIDI и KAR (караоке) файлове под Linux ако вашата дистрибуция не се е погрижила за това. За по-задълбочена информация около MIDI и изобщо поддръжката на звук под Linux, посетете сайта Linux-Sound.org.

MIDI файловете са нещо като петолиния с ноти плюс указания какъв вид инструмент да се използва за просвирването на нотите. KAR файлове са MIDI файлове с добавен текст, по който може да пеете като на караоке. За да чуете такива файлове, нещо трябва да преобразува нотите и желаните инструменти в звук. В идеалният вариант това се прави от т.н. банки с инструменти, които се зареждат в памета на вашата звукова карта, но тъй като като идеалният вариант излиза скъпичък на производителите на звукови карти, евтините карти нямат памет и възможност за зареждане на инструменти в тях. Затова се налага да се ползва софтуерен синтезатор на звуци.

Популярен софтуерен синтезатор за Linux е TiMidity. След като го инсталирате и сложите инструменти към него, може да го стартирате в режим в който той се представя за виртуална звукова карта, през която може да просвирвате MIDI файлове. За инсталация и настройка може да ползвате следните команди:

# Свалете си TiMidity++-2.13.2.tar.bz2 от http://timidity.sourceforge.net/
# Разархивирайте го
tar xjvf TiMidity++-2.13.2.tar.bz2
cd TiMidity++-2.13.2
# Конфигурирайте го и го инсталирайте
./configure --enable-audio=alsa,oss,arts --enable-server --enable-alsaseq
make
su -c "make install"

След като сте инсталирили TiMidity е необходимо да инсталирате инструментите, които ще бъдат ползвани. Това се прави със следните команди:

# Сваляте си свестни инструменти
wget http://www.djcj.org/LAU/timidity.tar.gz
# Слагате ги там където ги очаква TiMidity
su -c "tar xvzf timidity.tar.gz -C /usr/local/share/ ; \
chown -R 0.0 /usr/local/share/"

Готово! Вече може да слушате MIDI и KAR файловете стартирайки timidity file.mid. За да използвате някоя по-свястна програма за караоке като например KMid, ще трябва да пуснете timidity в режим на виртуална звукова карта. Това става с командата:

timidity -iA --background

или

su -c "timidity -iA --background --realtime-priority=20"

Разликата между първата и втората команда е, че първата може да стартирате като обикновен потребител, а втората изисква root права, заради повишаването на приоритета на TiMidity. По-добре използвайте втората команда, в противен случай най-вероятно просвирването на музика ще прекъсва, тъй като на софтуерния синтезатор няма да му стига отделеното процесорно време. Спокойно може да пуснете TiMidity при стартиране на машината, като добавите втората команда във файла /etc/rc.d/rc.local (или подобният във вашата дистрибуция).

Нека проверим дали вече имаме възмжност за просвирване на MIDI файлове. Това ще направим като запитаме ALSA за изходящите портове, използвайки командата aconnect -o. Ако всичко е наред и TiMidity работи като виртуална карта, би трябвало да видите нещо подобно:

client 128: 'TiMidity' [type=user]
0 'TiMidity port 0 '
1 'TiMidity port 1 '
2 'TiMidity port 2 '
3 'TiMidity port 3 '

Сега вече може да стартирате KMid, да отворите любимата си песен и да пеете с цяло гърло докато съседите не ви отстрелят с куршуми за едър дивеч.

С по-горните инструкции дори и да имате най-смотаната карта на света, ще може да просвирвате MIDI и KAR файлове. А ако имате свястна карта, като например Creative Audigy2? Я да видим дали тя поддържа зареждане на инструменти...изпълняваме aconnect -o и виждаме следното:

client 64: 'Audigy MPU-401 (UART)' [type=kernel]
0 'Audigy MPU-401 (UART)'
32 'Audigy MPU-401 #2'
client 65: 'Emu10k1 WaveTable' [type=kernel]
0 'Emu10k1 Port 0 '
1 'Emu10k1 Port 1 '
2 'Emu10k1 Port 2 '
3 'Emu10k1 Port 3 '

Ухаа, четири банки за инструменти! Пускаме Kmid, отваряме MIDI файл и чуваме оглушителна тишина? Какво става???

Много просто, имаме банки с инструменти и картата може да просвирва каквото има в тях, но в момента те са празни. За да ги инициализирате трябват файл(ове) с инструменти и програма за инициализация.

Програмата за инциализация се казва sfxload и е част от пакета awesfx. За да я инсталирате, изпълнете следните команди:

wget http://www.alsa-project.org/~iwai/awesfx-0.5.0d.tar.gz
tar xzvf awesfx_0.5.0b.orig.tar.gz
cd awesfx_0.5.0b
./configure
make
su -c "make install"

Сега ни трябват и инструменти, които да заредим. Стандартните идващи на CD-то на Creative, може да свалите и инсталирате /за да не търсите CD-то/ по следният начин:

wget http://www.alsa-project.org/~james/sound-fonts/8MBGMSFX.SF2
su -c "cp 8MBGMSFX.SF2 /usr/local/share/sounds ; \
chown 0.0 /usr/local/share/sounds/8MBGMSFX.SF2"

Сега остава просто да заредим инструментите в звуковата карта, изпълнявайки командата sfxload. След зареждането вече може да слушате MIDI файлове, използвайки възможностите на звуковата си карта.

И за финал, ето един сайт за сваляне на караоке изпълнения направен от братята руснаци и съдържащ доста песнички http://karaoke.kerma-nn.ru/.

Надявам се описанията да са ви били полезни.

[ Коментари: 8 ]
Коментари

Много благодаря,явно си разбил проблема отново.Пустите звукови карти/ямаха/,които стават,изчезнали от пазара в БГ и това е решението за много като мен,които се опитват да се отърват от "бозата",но жените им обичат да си пеят пред компютъра.

Написа Marin на 31-Dec-2005 16:52


Марич, като го борихме бяхме на || толкова да стане всичко, просто като компилирахме timidity не сме задали --enable-server :)

BTW: Ямахата май също няма звукови банки. Audigy-то е истината.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 31-Dec-2005 18:34


Ямахите са едни от първите евтини карти които имат GM midi (General Midi) съвместими XG банки вградени в тях. Тоест нямат в пълния смисъл банки, но имат вградени 127 инструмента на обща стойност окло 2 или 4 мегабайта. Разликата от по-новите системи, най вече лансирани от creative в карти от потребителски клас е именно че при Ямахите е вградено и неможеше да се сменя по лесен начин. По късно излезе нещо наречено Sound Fonts което, наподобява принтерските uploadable шрифтове. Sound Fonts са именно набор от семпли които могат да се наливат в банките и така всеки един от 127 midi инструмента да бъде подобряван или заменян, разбирасе колкото повече памет , толкова по добри семплите. Принципът е както при синтезаторите, евтините си имат вградени инструменти които немогат да се сменят по скъпите и добри поддържат семпли и General Midi командване. При Ямаха ако помна добре имаше накакъв стандард базиран на техните чипове нещо от сорта на XG, което превъзхождаше General Midi но като цяло беше същата работа. Тези неща ги пиша по памет, така че не твърдя че са 100% точни, но е такава идеята.

Написа Зденек на 03-Jan-2006 10:44


> Целта на инструкциите дадени по-долу е да може възможно най-лесно да настройте прослушването на MIDI и KAR (караоке) файлове под Linux ако вашата дистрибуция не се е погрижила за това.

Мдааа. Слакуеър ша знайш.

Написа ал_шопов на 03-Jan-2006 12:57


Мда, Slackware. За да научиш нещо. Иначе знаем, клик-клик и какви умници създава.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 03-Jan-2006 13:13


Готина статия на същата тема:

http://cgi.linuxfocus.org/English/September2002/article259.shtml

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 08-Jan-2006 20:27


Жоро, не публикувай този коментар - това е начин да стигне до теб един проблем, който наблюдавам в РСС-а ти.
По някаква причина материалът, който коментирам, е с дата 31.12.2006 (!). Това го "изплюва" отгоре на целия поток (ако е сортиран по дата), и е малко досадно. Ето какво виждам в RSS-a за тоя item:
<pubDate>Sun, 31 Dec 2006 18:34:00 +0200</pubDate>

А знам че си човек, който държи на перфекционизма :) !

Поздрави!
Д.

Написа Дончо (www) на 17-Jan-2006 15:52


Дончо, мерси за bug report-а. Всъщност bug няма, софтуера прави каквото се иска от него :) Просто датата на файла в който е постинга, погрешка съм го сложил 2006-та вместо 2005-та. Освен него имаше още един объркан и той вече е ок.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 17-Jan-2006 17:44


Събота, 31 Декември 2005

Най-хубавото от многото хубави неща случили ми се през 2005 година:

Юлиана на 1 месец
По-голяма снимка

По-пълна равносметка - утре, след като вече годината е приключила.

[ Коментари: 4 ]
Коментари

И Честита новата 2006 година!
За много години и да сме живи и здрави!

Наздраве!

Написа SimonP на 31-Dec-2005 23:53


Дъщеря ти е много много сладка. Да ти е жива и здрава и щастлива:))

Написа случайна на 01-Jan-2006 19:11


А за много години, живи и здрави и много любоф, пък другото да си го купите :)

Написа jof4o на 03-Jan-2006 09:41


bebeto e sladi4ko mnogooooooooooooooooooooooo!!!da vi e jivo i zdravo!

Написа gabi (www) на 31-Dec-2007 17:59