< HomePage | Снимки
<- Неделя, 25 Декември 2005 | Начална страница | Вторник, 27 Декември 2005 ->
Понеделник, 26 Декември 2005

Пичовете от Mozilla са толкова | | близо да оправят грешката, която бях съобщил преди една камара време. Всъщност половината проблем е решен, а доколкото ме касае за мен решението е 100%, тъй като не ползвам версии на Mozilla работещи с GTK1. За повече информация Bug 163503.

Преди няколко дни пуснах нова версия на SlackCheck, но забравих да я обявя тук. SlackCheck версия 3.50 вече има възможност за създаване на списък от пакети, които да не се обновяват. Много полезно ако на дадена машина не желаете да обновявате ядрото или perl например. Трябва да поработя малко по оптимизирането на скриптовете, защото са бавнички и ме дразнят.

През почивните дни ми писна да ползвам clone режима на NVidia-та и съответно хубавият ми 20" LCD Belinea да стои на 1024x768. Разтърсих се малко из мрежата и открих как да настроя TV Out-а да е втори екран, което ми позволява за него да имам съвсем различни настройки, а освен това докато гледам филм мога да си ползвам компютъра. В конфигурационният файл има и примери за други настройки на FX5200, които предполагам ще бъдат полезни на собствениците на подобна карта - xorg.conf for NVidia FX5200 with TV Out - advanced (още X11 configs).

[ Коментари: 17 ]
Коментари

Аз съм с 21' SONY TRinritron Multiscan E500 ( е, CRT :) ), на "асуското" ми дъно смених сума си ти и видео карти за 1 год (един от собствениците съм на магазин за компютърна техника в Плевен). Скрипта xorgsetup е велик, с леки поправки минавам границата от 2000 пиксела. Но реших преди 2 седмици да си сложа твтунер. Дори сложих на "Слака" готовото тестово ядро 2.6.13. Борбата беше безмилостно жестока :) от 3 тунера на единия подкарвам перфектна картина без звук на другия звук без картина за третиа да не казвам .... Сума си Google изчетох и не успях :( ..
Интересува ме някои от "Слакърите" подкарвал ли е Aver Media TV GO 007 с чип saa7131, Pixel View Pro Ultra с чип 88xx или Asus с чип saa7134. Значи да поясня, на "Авера" и на "Асуса" ядрото дава аутодетект и card=xx които си е номера на картата .. и всичко по писанията в "гугъл" е 6 !!!
Да ама не ! Няма да си сложа "бозата" само заради това, просто незнам откъде да започна отначало ??
Ако някои пита какъв software ползвам, kdetv, tvtime а даже с xawtv подкарах стрийм на apache s webcam :)
Преди доста време се борех с един мрежов проблем, пак бЯха бзсънни нощи с дедо "гугъл" докато случайно го намерих точно тук, в този сайт ..

Написа Самуил (www) на 27-Dec-2005 20:20


С коя версия на ядрото го мъчиш, защото като гледам в 2.6.13 са вкарали разни подобрения по saa7134 драйвера

http://lkml.org/lkml/2005/9/5/234
http://linuxtv.org/v4lwiki/index.php/Saa7134_devices_%28saa713x%29

Листата:
https://listman.redhat.com/mailman/listinfo/video4linux-list

Аз лично нямам TV тунер и не съм борил нещо подобно, така че едва ли мгоа да бъда особено полезен.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 27-Dec-2005 20:55


Да си ползваш tvout -та на друг screen е голяма екстра. Малкия като започна да гледа филмчета, това се оказа единственото решение да мога и аз да ползвам PC -то :)
А пък ако включиш nice в схемата, може да си тормозиш машината без да се притесняваш че на гледащите ще им насича... много.

Написа Мирослав Йорданов на 27-Dec-2005 21:05


Aver media-та ми е един от най продаваните тунери, в Плевен има само 3 кабеларки, по принцип във фирмата аз съм човека който ходи да ги настройва за първи път на клиентите. Когато тръгна tvtime не повярвах на очите си, такава кристална картина не бях виждал до сега а процесора не дигна повече от 20% ( в windows дори на P4 не пада под 30% а аз съм с Celeron D ) само дето няма sound :).
Не съм се отказал, просто трябва да мине новогоднищната еуфория, в интерес на истината не съжалявам за труда, придобих доста познания за кратко време при твтунерите :)

Написа Самуил (www) на 27-Dec-2005 21:21


И така , и така стана въпрос за двоен дисплей , та имам въпрос към георги : този номер който си го направил със твойта видео карта може ли да стане и при gf mx 440 tv-out ? Ако някой е опитвал и е успял нека даде някакви сайтове от които да чета и да пробвам.

Поздрави, Николай

Написа Николай на 28-Dec-2005 14:45


Би трябвало да работи и с твоята nvidia.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 28-Dec-2005 16:57


От съвсем скоро съм под Линукс(Мандрива 2006) и ше помаля за повече търпение и разбиране. Стигнах до инсталиран драйвер и два отвелни десктопа(twinview)-благодарение на Георги, но до там.
Проблема ми е, че не мога да пусна видеото на ТВ-о (освен ако не завлеча
мишката до там и от там не стартирам избрания файл), но като го пусна с
Мплеър и като кликна върху монитора, на телевизора се появява панела на Млеъра :(
Така компютъра ми става неизползваем във времето през което сина ми си гледа анимацийте.Ще ви помоля да ми обясните малко по-подробно, как да се справя с този проблем.
Благодаря ви много.

Написа Калоян на 03-Feb-2006 15:44


Трябва да пускаш филмите с mplayer вместо с gmplayer и панела няма да излиза.

Във файл мениджъра на KDE избери Open With, и напиши mplayer. Ако пак не става, отиди в K Менюто и редактирай връзката към MPlayer, да ползва mplayer вместо gmplayer.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 03-Feb-2006 16:53


Изнамерих и това: http://www.kde-look.org/content/show.php?content=13948
което ме улеснява още повече. Защото стартирам видеото от десктоп1 "монитора" и той се плейва на десктоп2 "телевизора". Скрих и системния панел на десктоп2, за да не се показва при всеки мой клик в/у десктоп1 с което си реших проблема.

Написа Калоян на 05-Feb-2006 22:43


Здравейте.
Знам как се настройва Nvidia TV Out, но се интересувам от следното нещо. Има ли някакъв начин за настройка на ТВ-изхода, при който да мога да си пусна MPlayer-а (или който и да било друг плейър, него го казвам като пример) и филма да тръгне и на монитора на телевизора. Все едно че ползвам "TwinViewOrientation" "Clone" след което да минимизирам филма на монитора, но той да продължи да си върви на телевизора. Правя нещо друго на монитора, след което максимизирам филма и той да си продължи и на монитора и на телевизора.
Такова нещо може ли да се направи под Линукс, защото под windows-а съм го правел с BSPlayer и Mv2Player, но каквото и да опитвах не можах да го направя под Линукс.

Предварително благодаря и дано съм обяснил правилно какво точно искам.

Написа Abadon (www) на 25-Nov-2006 07:47


Точно както е под Виндовс няма да стане, но спокойно вторият екран може да е разширение на първият от което да има подобен ефект като това което описваш (-минимизирането, което не ти е нужно, защото в KDE можеш да укажеш изобщо да изчезва от таск бара плеъра пуснат на вторият екран, например):

http://georgi.unixsol.org/diary/archive.php/2006-09-06

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 25-Nov-2006 08:06


Е щом е така ще си карам със тази конфигурация http://info.datacom.bg/buldok_147/linux/xorg.conf която си ми работи перфектно. Явно няма смисъл да се мъча да подкарвам две устройства, щом мога да го направя и с едно....
Благодаря!

Написа Abadon (www) на 26-Nov-2006 08:29


Sorry че заспамих коментарите с моите въпроси, но когато ползвам два екрана чрез
Option "TwinViewOrientation" "RightOf" всичко си е супер, само дето yaluake-а ми се пуска на телевизора не на монитора. Търсих из нета, но не можах да намеря как да му сменя екрана на който се пуска? Ако си реша и този проблем всичко ще е на 6+.
Предварително благодаря.

Написа Abadon (www) на 26-Nov-2006 12:06


Не знам какво е yaluake, но подобни проблеми обикновенно са бъгове в програмата и се решават от window manager-а. Поне KDE можеш на всеки прозорец да запазиш настройки, като например къде да се появява при първоначално стартиране.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 26-Nov-2006 15:51


Ето това е Yakuake http://kde-apps.org/content/show.php?content=29153
Как мога да накарам една програма да се появява на определеното място? Ако може да ми дадете линкове как се прави или поне някакви насоки за какво точно трябва да търся

Написа Abadon (www) на 26-Nov-2006 16:41


Цъкаш на иконата на програмата в горният ляв ъгъл на прозореца, изибраш "допълнителни", "потребителски" и си настройваш каквото искаш за прозореца.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 26-Nov-2006 18:02


Е yakuake-а още не съм го управил, но засега ще го преживея...
Обаче имам друг проблем като ми е пуснат TV-out и не мога да си ползвам виртуалните терминали (tty) като натисна alt+ctrl+f1...6 и виждам само някакъв черен екран със цветни петна по него. Това може ли да се управи някак си?

Написа Abadon (www) на 28-Nov-2006 18:39