< HomePage | Снимки
<- Сряда, 14 Декември 2005 | Начална страница | Петък, 16 Декември 2005 ->
Четвъртък, 15 Декември 2005

Тъжен ден. Много тъжен. Евросъюза към който нашите управници така се стремят, прие директивата "Големият брат" за следене и записване на комуникациите на всички жители на ЕС. Чудесна причина да не искаме да сме в ЕС.

Кратка извадка от изявлението на Фондацията за свободна информационна инфраструктура:

14 December 2005 (Strasbourg, France) The European Parliament today adopted a directive that will create the largest monitoring database in the world, tracking all communications within the EU. "From today, all EU citizens are to be tracked and monitored like common criminals," says Pieter Hintjens, president of the FFII.

и още...

Jonas Maebe of the FFII says: "Among other harsh measures, the directive mandates recording of the source and destination of all emails you send and every call you make, and your location and movement during mobile phone calls. Additionally, the directive says nothing about who has to pay for all this logging, which will significantly distort the internal telecommunications market."

и още...

The gathered data can be made available without special warrants, and without limit to certain types of crime. There will be no independent evaluation, and no extra privacy and no specific security safeguards. The data will be retained for periods ranging from 6 months up to any duration a member state can convince the Commission of.

Пълният press release може да прочетете в Linux Weekly News. Да ни е честит Големият брат, който ще ни подслушва, естествено за наше добро...

Я да видим сега български медии кога ще се светнат какво се е случило и вместо да очернят хора ще започнат да информират обществото за наистина важните неща, които се случват.

[ Коментари: 17 ]
Коментари

Тъжно, да. И аз го четох това. Голяма дивотия. Въпросът е какво ще става с тази информация. Щом ще се пази значи и ще се продава. На кого? Много е вероятно основният консуматор да са точно журналистите. Предстои да видим.

Написа Христо Енев (www) на 15-Dec-2005 16:18


Учудих се, когато днес разбрах за приемането. Много бързо пипат тези от европейския Парламент ... до колкото си спомням беше средата на октомври, когато Съвета на Европа окончателно взе решение, че не може да издаде такава директива и тя трябва да мине през парламента. Май нашите парламентаристи доста имат да учат по отношение на скорост... Иначе предложението за директива е още от 2002ра година, но напоследък Великобритания натисна доста.

Разбирам много добре мотивите, но но отдавна е доказано, че тези неща не вършат работа - т.е. който иска да свърши нещо подмолно, пак ще го направи, пък било с криптиран тунел до майната си в зимбабве и през още няколко.

И както с другите "тайни" в България, ще стане едно ...

Ето връзка от официалния сайт
http://www.europarl.eu.int/omk/sipade3?PUBREF=-//EP//TEXT+TA+P6-TA-2005-0512+0+DOC+XML+V0//EN&L=EN &LEVEL=0&NAV=S&LSTDOC=Y&LSTDOC=N
и самата директива:
http://europa.eu.int/eur-lex/lex/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=COM:2005:0438:FIN:EN:PDF

Пр ави впечатление, че има закон, по който да те обезщетят, ако "стане грешка".

За незапознатите, в кратко какво ще се запосва:

Данни, които позволяват да се проследи и идентифицира източника на комуникация;
Данни, които позволяват да се проследи и идентифицира дестинацият на комуникация;
дата, час и продължителност;
тип комуникация;
данни, които позволяват да се идентифицира устройтвото на комуникация;
данните за местонахождението на мобилните устройства.

Също така са вмъкнали в директивата и задължението да се пазят и неуспешните разговори.

Наистина тъжен ден за човешките права ...

п.п. не знам защо, но в първия линк се появява една пауза м/у ..-05 и 12+.., която по принцип я няма ... ама и аз не съм се научил да поствам тук ;)

Написа Йордан на 15-Dec-2005 18:59


Просто ще вземем да използваме здраво криптиране за всичко, поща, IM, web, просто за всичко. Аз поне ако вземат да ме следят ще направя всичките си сайтове на https, независимо че ще станат по-бавни :) Обществото ще излезе с нови начини и идеи да се прикрие поверителна информация, фирмени тайни и т.н.

Написа Красимир Казаков на 15-Dec-2005 19:28


@Йордан: Празният символ е за защита от въвеждане на много дълги редове, които ще объркат форматирането. Стандартна мярка, която макар в момента да е малко излишна (всеки коментар е в <div> таг, който се скролира) съм оставил да стои.

@Красимир: Прави си за криптирането, можем да го използваме, но това не е решение на създаденият проблем, защото не се знае кога ще се гласува продължение в което криптирането ще се смята за пречене на органите. Цялата работа мирише отдалече и ако хората не се осъзнаят и не потърсят отговорност на гласувалите безумната директива, нещата ще свършат зле.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 15-Dec-2005 19:35


А GSM-ите кой ще ги криптира? Как ще се спасиш от това оператора да не знае къде ходиш? Много лесно! Аз лично ще си спирам телефона в свободното си време, и когато пътувам. Пък да видим какво ще проследят...

Написа daf на 15-Dec-2005 21:24


http://tor.eff.org/

Написа Валяк (www) на 15-Dec-2005 21:57


Искам само да допълня към 'пазенето на лична информация' и спамърите. Вчера си направих регистрация в Абв пощата, явно тези 'безплатни' пощи предоставят адресите на своите потребители на определен кръг от заинтересувани лица, тъй като днес имах спам в пощенската кутия - спам относно 'Bethesda Softworks Newsletter - Issue 12.15.05'...
Незнайно защо са решили, че на мен ше ми е интересно, ако някой има коментари или знае нещо по въпрося моля да каже.

Написа Валяк (www) на 15-Dec-2005 23:48


Е убуу де, то и преди тия 'директиви', Интернет доставчиците са си длъжни да пазят всякаква информация, та ако човек сгази лука (или го нарочат) да могат да му набият каската.
Нали и заради това се записват личните данни като се купува предплатена карта за мобилен оператор и прочее.

Написа Габо (www) на 16-Dec-2005 00:10


@Габо: Как да се искат лични данни за карта за мобилен телефон?? Имаше някакъв такъв шум преди време, по измислени причини, уж бомби разни...
Но аз тия дни взех една предплатена карта и не ми поискаха *никакви* лични данни. Да не говорим, че се бях наточил ако тръгнат да ми искат, да им вдигна скандал ;)
Някой каза по телевизорЪт тия дни (не помня кой, министър май беше...), че никой търговец не може да задължи клиента да остави лични данни.
Тоест ако искаш да оставиш данни - оставяш. Ако не искаш, това не може да е причина да се разтури сделката. Поне аз така разбрах, а и така е правилно, според мен...

И още нещо - не се лъжете да си оставяте документа да самоличност на портиери, пазачи, охрани, секретарки и т.н. Личната ви карта има право да я взима в ръка и да я задържа *само* полицай.

Написа Ясен Праматаров (www) на 16-Dec-2005 09:50


@Красимир - и какво като си криптирал, нали пак е лог-нато: красимир прати на жоро поща в 12:45 от това ИП до онова ИП използвайки аутлук ... (примерно)

@Габо - едно е да знаят кой си и къде живееш, друго е - с кого си пишеш, колко често, къде си прекарваш почивните дни (от кой клуб в Несебър си влязъл събота и неделя) , кои сайтове за новини посещаваш, къде и какви мнения пускаш (нали се сещаш че данните са достатъчни за да ти се прочете мнението във форумите) и разни такива ... изобщо имаш възможност да направиш цялостен профил на една личност, ако се заемеш сериозно.

Чудя се дали да не се преквалифицирам 'пазач' на такива данни ... май хубави пари могат да падат като подкупи :) :) :) :)

Написа Йордан на 16-Dec-2005 11:16


Много тъжно наистина, но:
Те директиви си приемат. Директивата мисля че не значи обаче че ще бъде задължително adopted by member states.
Има още някой стъпки за да стане с тежест на закон и да влезе в сила на всякъде.
Дано да не греша.

Написа Зденек на 16-Dec-2005 19:07


Директивите ще си влязат като закон при нас.
Въпроса е че тази информация би трябвало да се използва само при определени поводи(разследвания и прочие).

Това което можем да направим и до някъде се стремим да го правим е контрола на достъпа до тази информация.Трябва да се следи и управлява от широк кръг от хора и организации.
Затова трябва сами да си защитаваме интересите и да действаме по въпроса.

Мисля, че в момента имаме средството!

Написа Николай Недялков (www) на 17-Dec-2005 11:18


А знаеш ли кое е още по-добре? Изобщо да не се събира подобна информация за хората! Откъде накъде ще ме броят за подозрителен по default? Не бяхме ли невинни до доказване на противното? Не трябваше ли СЪД да постанови, че за целите на *КОНКРЕТНО* разследване могат да се ползват СРС? Аман от милиционерщина и болните амбиции на власт имащите.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 17-Dec-2005 12:09


@Георги

"защото не се знае кога ще се гласува продължение в което криптирането ще се смята за пречене на органите."

Има прецеденти вече в подобна насока. В Англия, при поискване на PGP ключовете и фразата за тях от полицията, си длъжен да им ги дадеш, иначе се смята за възпрепятсване на правосъдието и наказанието е 2 години на топло. В САЩ след 9/11 имаше изказване на някакъв сенатор, че ще е добре да се имплементират backdoors в криптиращите софтуери или да се задължат ползващите криптиращ софтуер да "регистрират" частните си ключове и фразите към тях в полицията още от момента на започване на използването им. За момента този сенатор се е отказал от идеята, но не се знае кога ще се присетят наново. В много компании на запад мейл комуникациите, както и използването на нет се мониторва много сериозно, включително се изпраща копие от всеки мейл, пристигнал на корпоративния ти адрес до специален такъв. И криптирания мейл е забранен (сещам се поне за една американска банка, чиито служител ме помоли да не използвам PGP докато му пиша на служебния адрес по тези причини). Това как да е, мога да го разбера - служебен интернет, служебен мейл адрес, който се предполага да е само за служебни комуникации. Между другото PGP корпоративната версия за windows (не съм гледал други) има възможност за т.нар ADC (additional decrypting keys), които не можеш да излкючиш и в общия случай се пазят от IT Security-то, така че ако нещо (това е стандартното обяснение) недай си Боже се случи с теб, служебната ти информация да не е загубена. Естествено може да се ползват и за други цели.
А може би направо както казваш, ще се забрани криптировката за частни цели, като най-лесно решение.

Написа Н.Пепелишев (www) на 17-Dec-2005 13:08


И, както казах по-рано, файда никаква - който иска да прави шушу-мушу, пак ще си го прави ... криптираната информация ще е вкарана в електронна таблица маскирана като продажби (примерно). Останалото е обикновено писмо ....

Написа Йордан на 17-Dec-2005 19:43


И какво ми пречи всеки ден да пращам писма до хора и правителства по цял свят, между които и до някои приятели? а да му хванат края!

Написа Elena на 20-Dec-2005 11:46


@Elena

grep -v ? :) Във възможно най-простия случай.

Написа Н.Пепелишев (www) на 20-Dec-2005 16:43