< HomePage | Снимки
<- Събота, 10 Декември 2005 | Начална страница | Понеделник, 12 Декември 2005 ->
Неделя, 11 Декември 2005

Първо, трябва ясно да се каже, за да стане ясно - АДМИНИСТРАТОРИТЕ НА ONLINE.BG и ONLINE.BG НЯМАТ НИЩО ОБЩО С ДЕТСКА ПОРНОГРАФИЯ! ЗА ФАКТИТЕ ОКОЛО ЦЯЛАТА КАМПАНИЯ СПРЕТНАТА СРЕЩУ ТЯХ, МОЛЯ РАЗГЛЕДАЙТЕ ВРЪЗКИТЕ В КРАЯ НА СТАТИЯТА.

По принцип журналята се изживяват като четвърта власт. Често в моите писания ги наричам как ли не, обвинявайки ги в малоумност, некомпетентност и подкупност. Нека си го кажем направо - масовата журналистика в България е маша. Маша на властта или на тези, на които е угодно.

То ако бяха само журналята, с катран да ги мацнеш и в перца да ги оваляш...Проблема е, че както гласи поговорката "рибата се вмирисва от към главата" и в последните две седмици резултатите от тази поговорка блеснаха на бял свят. Някой знае ли НСБОП, чия маша е? Естествено това е реторичен въпрос.

Докога в България ще има власт без отговорности? И докога ще го отнасят невинни хора, професионалисти в работата си? Докога ще биват очерняни, затваряни и наричени с най-скверни думи с цел по-високи тиражи и замазване на очите на широката публика?

В България всяко чудо е за три дни, най-голямото е за девет. Затова и най-вероятно никога няма да видим извинение или опровержение от вестниците, които очерниха момчетата от online.bg. Делото, което с право е заведенето срещу журналята, ще отиде в трета глуха. НСБОП ще продължи да е организация, която пази частни интереси. От следствието винаги ще изтича информация. Следствена тайна ли чувам? Не ме карайте да се смея. При положение, че БТА се позовава на материали от следствието, а разни нафукани журналистки от bTV твърдят, че са виждали документи на следствието и от тях си правят изводи за вина.

Тъжното е, че повечето от хората никога няма да разберат колко е лесно да бъдат натопени и вкарани в голямата мелачка нареча съдебна машина в комбинация с очерняща кампания по медиите. Докато не им се изсипе на главата и бизнеса им не бъде разбит за пет минути, ще си живеят в блажено неведение. Кога ще видим истинска журналистика и компетентни следствие и съд в България? Надявам се да доживея...

От мен толкова. Приятелите, чийто сайтове съм дал по-долу като връзки към тази грозна история са се справили добре с конкретното описвание на ситуацията дала повод да напиша горните редове. Задали са също доста въпроси, отговорите на които най-вероятно никога няма да получим.

- Васил Колев: Фактите около скандала с "детското порно"
- Йовко Ламбрев: Quo Vadis?

Тресавището на глупостта:
- в.Стандарт: Порно в център за демокрация

Конкретни опровержения на писанията на в.Стандарт
- cmage's blog - Журналистическа порнография
- Пламен Тонев: Журналистите са на Сатурн

Още мнения по проблема:
- Григор Гачев: Администратор - рискова професия
- Пейо Попов: Още права, защити и проблеми с тях
- Валери Дачев: Журналистическа порнография
- Веселин Колев: Писна ми!

[ Коментари: 5 ]
Коментари

Хубаво е, че ги защитавате. Още от началото бях убеден, че нещата седят по подобен начин и се пишат глупости. Затова и доста се зарадвах като видях писанието на Васил Колев, сега ти си направил нещо още по - пълно. Евалата ви, но едва ли това ще се разпространи извън кръга от хора, които четат дневниците. Вярно, доста песимистично и негативно си се изказал, но си абсолютно прав. Няма ли начин Online.bg да се възползват от право на отговор в медиите? Няма ли начин да "се раздуе" и тази теза (самата истина, според мен)? Та в новините на Nova (само пример, всичките са така) се включват и новини от BB2, та не могат да оневинят администраторите, чиято репутация е опетнена ЗА ЦЯЛ ЖИВОТ. Специално за "Стандарт" - имах много добро мнение за тях...

Написа Георги (www) на 11-Dec-2005 19:54


Как да ги оневинят, като ги чернят нарочно - за да отклонят вниманието от истинските виновници. Единственият начин е, да се вдигне много шум, та белким някой чуе истината. Въпросът е как да се вдига шума. Щото представям си, да направм примерно протестно шествие и как се появяват заглавия:
"Компютърджийско шествие в защита на детски порнографи" - напълно в стила на любимите на цял народ парцали.

Написа Божо на 11-Dec-2005 22:43


Г-н Чорбаджийски

С ГОЛЯМО уважение /и когато има защо/ чета Вашите постове.Смятам, че за тази ОГРОМНА глупост, която беше извършеnа - трябва да се реагира по някакъв начин -> само да не е мълчливо бдение :) Нека Вие - или който си предостави страницата -> да направим една подписка и да се опитаме да се свърш с тая мъка :(

Написа Любо на 12-Dec-2005 21:02


Във връзка с това, че при една подобна ситоация изяснена или не, най-потърпевши в случая се оказват системните администратори. ТЕ, системните администратори са виновни за всичко. ТЕ, са длъжни да проверяват цялата информация която минава и се садържа на поверените им за администриране устройства.
Сега аз искам да помисля на глас:
Аз съм администратор на мрежа през която минава един огромен трафик в порядъка на 40Gbitps. Със сигурност голяма част от този трафик е трафик, от и към такива free сървари с незаконен контент. Може да има и детско порно. Означавали, че аз трябва да съм много наблюдателен и пред очите ми да минава 5GB данни в секунда които аз да преглеждам за незаконно садържание? Естественно мога да бъда подозрителен :). И точно тук ми се наби една оптична линия която наблюдавам от известно време. Ще кажа само адреса на който тя излиза, а именно: София, Бояна, ул. Секвоя №5. Какво ли има на този адрес :) ? Няма да ви казвам но много желая да попитам господин Г.П. може ли да обясни какъв е този подозрителен трафик вечер със скорост 4Mbitps в продължение на околу 40 мин. Многократни пикове по 2-3 на вечер. Ще направя една проста сметка. 4Mbitps*1024=4096Kbitps, 4096Kbitps/8=512KBps, 512KBps*60=30720KB/min, или за 40 мин. са приблизително 1,23GB. Сега да помислим на какво ви прилича файл с рамер 1.23GB. Ще ви кажа, прилича ми на филм от две части изтеглен от някое free. Сега да попитам господин Г.П. ако той тегли филми, а аз за да съм невинен като администратор, администриращ преносната му среда, длъжен ли съм да го снифна за да видя, дали дърпа порно и да сигнализирам на НСБОП, и ако съм длъжен, кой закон ми дава право да го направя?

Написа Георги Генов (www) на 16-Dec-2005 00:22


@Г.Генов: Незнам какъв администратор си и какъв договор си подписвал (и с какви клаузи за конфиденциалност си се ангажирал).

Но ако това, което си написал, е вярно, то тогава ти разкриваш (възползвайки се от служебно положение) поведение и лични данни (адрес и инициали на името,което всеки съд ще приеме за разкриване на самоличност) на твой клиент. Повярвай ми, ако аз бях лицето Г.П., тогава щях да направя всичко възможно да понесеш последствията от подобно грубо нарушение на конфиденциалността.

Бидейки администратор ти имаш достъп до много и най-различна информация. Няма да коментирам имаш ли право да я събираш и анализираш (може би вече имаш - след дадената директива на ЕП), но определено НЯМАШ ПРАВО да я споделяш публично!

Прочети си пак трудовия договор, ако имаш съмнения.

Написа Дончо (www) на 16-Dec-2005 10:55