< HomePage | Снимки
<- Неделя, 11 Декември 2005 | Начална страница | Вторник, 13 Декември 2005 ->
Понеделник, 12 Декември 2005

В четвъртък в 0:30 си еба мамата, като управлението на един големите BD-та изгърмя. Като отидоха хората там се оказа, че след като са работили в помещението то е оставено в безобразно състояните с прах, мизерия и оакана ел.инсталация и нищо чудно, че управлението е гръмнало.

От тук нататък продължи да е "весело", защото точно такова 100% работещо резервно управление нямаме /отдавна е поръчано, но това е друга тема.../, та се наложи да се търчи из другите точки и да се правят размествания, за да се намери работещо. В крайна сметка беше подменено и мрежата тръгна за около час и нещо, след което stp домейните така се залупиха, че всичко умря. Още незаспалите хора отново се изстреляха, за да оправят проблема. За втори път тази нощ ни дефектира техника, явно претоварването и е дошло в повече, а в комбинация и с проблема по залупването, които още не беше анализиран положението хич не беше розово. Трудно е с тел и жици да се правят магии от такъв мащаб, когато се иска здраво и работещо оборудване.

В крайна сметка автоматичното балансиране на трафика в мрежата беше спряно, преконфигурирахме и балансирахме трафика по vlan-ите на ръка и започна да търсим от какво се получава проблема, който по принцип не трябва да се получава :)

Тъй де, откъде накъде мрежата ще се loop-ва от самосебе си и контролните vlan-и ще полудяват. Вече се беше съмнало и започна пренастройка на всеки един от vlan-ите, за да се установи от какво се получава проблема. От тук дойде и големият downtime през деня, но просто нямаше начин да оставим мрежата в осакатеното положение в което беше. Горе-долу по време на най-големите зацикляния, рутиращото Cisco на БТК е сдало багажа за трийсетина минути.

След цял ден борба, проблема беше локализиран и отдаден на грешка във фърмуера на Екстрийм. При определена конфигурация, нещата работят при друга с идентична функционалност, след няколко минути всичко отива по дяволите. Естествено в документацията на Екстрийм никъде не се споменава за подобни "екстри" :) и двете конфигурации са валидни и допреди да сменим модулите работеха в различните точки.

След като мрежата беше закрепена, обявихме профилактика за ноща на петък срещу събота. През време на профилактиката бяха обновени версиите на фърмуера на петте основни точки и конфигурациите им отново бяха синхронизирани без този път да се получи проблем. Мрежата отново работеше на пълен капацитет.

[ Коментари: 7 ]
Коментари

Даааа... А на мен четвъртък ми беше определен като Ден За Голямото Преминаване от wireless към оптика /след 3 годишен пазарлък с баровците/... Знаеш ли как се обяснява на Началници защо малкото, "безумно скъпо" /по техни думи/ черно кабелче в мазето е мъртво и кутийката, закачена към него не ще да мига...?

Нищо, де, гледам, че на вас ви е било не по-малко забавно...:)

Написа Б. Величков на 13-Dec-2005 12:10


Хахаха :) Значи в крайна сметка вие сте съборили БТК?:)

Написа Васил Колев (www) на 13-Dec-2005 13:49


Бе официално не знам дали е било свързано с нашият проблем, ама като се видим ще разискваме :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 13-Dec-2005 15:48


Забрави да кажеш браво на екипа :)

Написа Мариян Захариев (www) на 13-Dec-2005 16:17


Браво ама немаше нет :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 13-Dec-2005 16:38


Голям фън беше.. ммммда.
Друго е като видиш луупа и да дръпнеш gbic-а. Спира луупа, спира и половин София, и така цяла нощ :)
Играта се казваше мрежова въртележка :)

Написа Зденек на 14-Dec-2005 16:03


http://www.debri.ru/free/krysa_podzharila_kompjuter/index.html

Написа Вълчев на 16-Dec-2005 11:11