< HomePage | Снимки
<- Май, 2005 | Начална страница | Юли, 2005 ->

Архив за месец Юни, 2005

Сряда, 1 Юни 2005

Гледахме The Terminal с Том Ханкс. Стои ми на диска още преди да го пуснат по кината, но благодарение на глупавия му трейлър бях останал с впечатление, че филма ще е уникална тъпотия с терористи и величаене на американците. Заради това все не успявах да се наканя да го гледам.

Оказа се че филма е приятен, дори има лек комедиен момент, а най-хубавото във филма е, че свърши достоверно без глупавите happy ends, каквито сме свиканли да очакваме.

Ако искате да чуете как Том Хенкс се мъчи да говори на български, и вика "мамка му! мамка му!" гледайте го задължително :)

Четвъртък, 2 Юни 2005

Започна телевизионният и всякакъв спам за изборите. Комунистите обещават да харчат пари ама не казват как ще ги изкарат. Костов не мога да разбера какво обещава и без това ми е неприятен след като четири години еба бизнеса в гърба и набутваше само негови хора. Некви разправят че сега било времето да задаваме неудобни въпроси. Да бе сега е, пък после като ви изберем друго време идва (ох, Котьо, Котьо....).

Аман от пенсионери, мангали, гласуване за листи, а не за хора и преразпределение на гласовете.

Знаете приказката "аз ако бех президент щях да .................." и нейната приятелка "само ми дайте власт, ще видите тогава аз какво ще ................".

Моят вариант за попълване на точките е следният: ще забраня на всички, който не плащат данъци да гласуват и с един изстрел ще убия два заека. Не си ли подал декларация - не гласуваш, нямаш ли приходи над еди колко си - не гласуваш!. Хем ще елиминирам пенсионерите, хем мангалите и другите навлеци. Така де, аз бачкам, а една камара хрантутници ще гласуват и ще вкарат в парламента същите мутри дето ги гледам от петнайсет години. Е за чии да се боря и да си правя труда да ходя да пускам новите интегрални бюлетини (don't get me started!)?

Да гласувам, та после данъчни да ме изнудват и да искат подкупи, полицаи да искат подкупи, да си чупя колата из дупките, да плащам на мангалите тока и на пенсионерите пенсиите, да си плащам на здравната каса ама като ида на преглед да кихам яко иначе все едно ме няма, a държавата да купува майкрософтски софтуер С МОИТЕ ПАРИ!

Ебал съм ви майката, къде ми е далаверата от вас?

[ Коментари: 3 ]
Коментари

Отдавна не бях чел пост който толкова да ме накефи, толкова да е близо до това което и аз съм си мислил неведнъж (това със данъците и приходите е перфектна идея, за съжаление всичките навлеци ще "надигнат" глас).

А здравната каса трябва да е като в другите държави - незадължителна здравна застраховка, ако искаш. Ако я имаш - всичко безплатно (че даже и лекарства). Ако я нямаш - кихаш яко пари. А не както е сега. Бях 2 месеца безработен преди 3 години някъде, и ми искат за тези 2 месеца пари ... че и с лихва, която е колкото парите. Ебаси държавата!

Написа Красимир Казаков на 06-Jun-2005 06:31


И на мен за два месеца в които съм бил безработен ми искат пари. Не ми е за 24-те лв., през оная работа са ми, но въпроса е принципен и няма да им ги дам и ще ги мотая колкото мога.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 06-Jun-2005 08:04


Мдам... за съжаление това е грозната действителност. Къде ми е далаверата...? Май нещо е избегала.

Написа Ники на 07-Jun-2005 19:01


Петък, 3 Юни 2005

Данъчните хич не са най-простите хора в държавата. Те просто изпълняват заповеди. Знаете ли, че според тях е НЕВЪЗМОЖНО да извършвате работа за която нямате диплома?

Примерно фирмата ви пише софтуер и го продава. Обаче никой във фирмата няма диплома за нищо свързано с писане на софтуер. Това автоматично ви прави подозрителни, подлежите на проверки и глоби. Като ви врътнат един такъв номер и ви върнат с много хиляди назад, щото не са ви признали фактурите, които сте издали започвате да обичате родината още повече (обичате я нали?). А пък този на който сте издали фактурите, той пък направо прелива от любов.

Хубаво е да има повод, който да оправдае нареждане отгоре.

В последно време данъчните са се активизирали и тормозят всички наред. Ще си кажете, браво нека хванат измамниците дето не си плащат данъците.

И браво наистина!

Не зная дали ви е известно, но над 90% от съставени актове за нарушения се обжалват, а от тях може би 80% се отхвърлят от съда като неправомерно наложени. Не съм добре с математиката, но по мои сметки това прави общо 72% НЕПРАВОМЕРНО НАЛОЖЕНИ актове.

Хайде сега да предположим, че актовете са на обща стойност 1 милиард лева.

Когато ви наложат наказание (акт), трябва да внесете парите и тогава може да започнете да обжалвате. Значи за един месец държавата прибира 1 милиард от актове, след това се обжалват и след 5-6 месеца връща 720 милиона.

Стандартна схема нали? Изглежда че държавата е на далавера, но ние като Тома Неверници е хубаво да проверим.

Някой знае ли кое е най-голямото политическо събитие в следващите два месеца в България? Правилно - това са изборите. Избори на които най-вероятно текущите управляващи ще бъдат сменени.

Хайде сега да погледнем цялостната картинка - събират за един месец 1 милиард, финансират се изборите, нечии предизборни кампании (ало томболата), къде каквото могат да отмъкнат и т.н.

Идва следващото правителство на власт и изведнъж то трябва да върне едни 720 милиона лева, които вече са похарчени. Как ви звучи?

Всичко това е нормално за България и се прави в момента. Г-н финансовият министър е пуснал данъчните копои да тормозят фирмите и схемата е в ход.

Хайде да НИ е честито.

[ Коментари: 4 ]
Коментари

Мдаааа, факт! Искат тапии и за завъртане на винтчета, например (асемблиране на PCта). Не им е работата да го искат, но както и да е.


По простата логика на данъчните, човек трябва да е завършил "Шев и кройка" за да отвори сергия да продава гащи, например.


Истината е, че с годините става все по-зле положението с данъчните и тенденцията никак не ми харесва.


Относно тапиите за софтуера, би било достатъчно да им представиш копие от сертификат примерно на LPI или пък някои от безплатните дето раздават от време на време от brainbench.com. Щом е на английски, още по-добре -- няма да го гледат много-много. Вярно, може някой данъчен да се заяде, но е по-скоро изключение, ако има каквато и да е тапия.

Написа someone на 03-Jun-2005 14:51


Лошо е че парите по неправомерните актове в повечето случаи се връщат след 2-3год.Зависи от конкретния съд колко е натоварен.

Написа Nio на 04-Jun-2005 23:03


още по зле е в тъй наречените "гилдии". Например сега натискат във фотографията ако не си член на "гилдията" и нямаш "майсторско свидетелство" да не може да снимаш. Например трябва ти снимка за каталог, трябва да се обадиш на фотограф с "майсторско" за да ти заснеме шопската салата например. Да не говорим че фотографа, ще дойде когато е на кеф, ще те обръсне яко ще снима с техника отпреди 30 години и за фотошоп не е чувал. Ама най-интересното е, че ако искаш да станеш "майстор" трябва да "чиракуваш" 2-3 години да речем при "майстор-фотографа"....
това все още не е в сила, ама много натискат да стане... като за пример дават аптеките...

нерде ямбол нерде стамбул....

Написа Марин Великов на 06-Jun-2005 11:01


Това с гилдиите ми намирисва на феодализъм. В един момента вече не си свободен да се развиваш, а трябва да чакаш големият брат да ти удари печата....лошо.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 06-Jun-2005 11:03


Събота, 4 Юни 2005

Мина и официалната част от сватбата. Беше приятно, но кратко. Хората които дойдоха, казах че било готино. Подаръците бяха екстра. Надявам се че всички са се забавлявали.

Започнал съм да пиша "Сватба HOWTO", по някое време следващата седмица ще го публикувам.

[ Коментари: 1 ]
Коментари

Идеално. Ще сравнявам :) Аз също се ожених тези дни, и ми е интересно дали има много разлики между различните сватби като организации и изпълнения/обичаи.

Написа Красимир Казаков на 07-Jun-2005 19:03


Неделя, 5 Юни 2005

Качихме се на хижа Алеко с колата, след което с лифта слязохме до Симеоново и се качихме пак горе. Можехме да продължим със седалковият до върха, но бяхме твърде леко облечени за да ходим по сняг.

BTW долната станция на кабинковият лифт изобщо не беше там където очаквах.

[ Коментари: 5 ]
Коментари

Е вие баш туризъм сте направили :) В лифта пихте ли биричка? :) Сигурно е по-хубаво и от обяд на Виенското колело :)

Написа Тервел Няголов (www) на 07-Jun-2005 19:07


Виж за биричка не се сетихме, но другият път обезателно ще го направим.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 07-Jun-2005 20:07


Е с кола всеки може :)
А как ви се струва Пловдив-Смолян и обратно с байкове.... на мен ми хареса, въпреки, че после ме хвана малко мускулна треска.
Днес към 10 ще потегляме за Бачково, да пием биричка.

Написа Димитър на 12-Jun-2005 04:59


Струва ми се като мазохизъм! Аз съм привърженик на авто туризма в момента :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 12-Jun-2005 21:06


Абе мазохизъм то... само дето от многото стоене на компютъра съм хванал нещо като шипове на кръста, поне така твърди чичко доктор, а след тези разходки гадните шипове не са се обадили :)
За това - колкото може повече, и докато може.

Написа Димитър на 14-Jun-2005 16:12


Понеделник, 6 Юни 2005

Знаех си че ще Евроком ще ме изложат, след като си изплюх дъвката в ръката на манекенката им. Не стига че са излъчили всичко ами и "Господари на ефира" (със счупеният им сайт) днес пак ме показаха за всеобща радост. Само не разбрах откъде на къде аз съм "нехигиеничният батко", като тъпата манекенка сама си поднесе ръката за да си оставя дъвката, след което същата ръка поднесе и на Течо, а той съвсем спокойно и каза "не, благодаря". По-скоро трябваше да коментират, че "репортерата" е нехигиенична. Отделен е въпроса че беше и супер отнесена, защото след като ме пита въпросите свърши си работата и аз отминах, извън кадър тя пита оператора откъде се е взела дъвката в ръката и.

Манекенеки, 50 лв. на час.

Добавих локален архив на външните връзки към статията за Божикравов и неговата едновремешна гей кампания. Сайтовете в които тогава коментирахме и се забавлявахме, един по един са започнали да изчезват в небитието за съжаление и пускането на архив беше нужно, за да могат хората да придобият пълна представа за идиотизма на тогавашната ситуация.

Последно за днес, travel.bg публикуваха снимката ми с подходящ attribution и с коректно упоменат лиценз. Не беше трудно, нали?

Вторник, 7 Юни 2005

Искрено се смях на новините по bTV тази вечер. Такъв патос беше обзел водещите, който ееееей сега посягаха към наградата Пулицър за репортажите си за страданията на хората във великите софийски квартали Биримирци и Смърдел. А като видях как снабдиха лудите със хляб и медикаменти, направо паднах от дивана от смях. На БТР-а се возеха двама от Гражданска защита и пет репортерки.

Наводненията не са хубаво нещо, но пък отразяването им е супер забавно.

[ Коментари: 3 ]
Коментари

xo-xo-xo
"Note that qmail, an alternative mail transport program, generates post-reception bounce messages in circumstances where other mail transports would have refused the reception. This means every qmail site is basically an open spam relay. For this reason alone, qmail should never be used by anyone."

from :
http://www.acme.com/mail_filtering/background_frameset.html

Написа xeno на 08-Jun-2005 21:48


И това какво общо има с темата?

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 08-Jun-2005 22:11


Искрено се смях ...

Написа xeno на 09-Jun-2005 15:03


Сряда, 8 Юни 2005

Днес от нямане какво да правя взех да се чопля с wordpress да видя к'во толкова му харесват. Не че съм тръгнал да го използвам, но хората които го ползват явно са доста смели и не им става гадно от зле написан код тип "спагети", който работи благодарение на някакво чудо.

Основните неща, които не ме кефят са:

1. За SQL сигурност разчита на magic_quotes - ОГРОМЕН МИНУС!!!

2. Ако няма включени magic_quotes на ръка $_GET, $_POST, $_SERVER и $_COOKIES се прекарват през addslashes.

3. Директно се ползват глобалните масиви из една камара файлове като се разчита, че магическите кавички са си свършили работата. Променливи идващи потребителя директно се пляскат в SQL заявки без да се взима предвид типа им, а това никога не е добра идея.

4. С използването на magic_quotes като защита, се разчита на това, че във всяка SQL заявка променливата ще се ползва като '$var'. Ако програмиста погрешка не ползва '$var', а просто $var има голям проблем (демонстриран от наскоро открития sql injection exploit за wordpress <= 1.5.1).

5. Wordpress работи само с mysql, като поддръжката за mysql е така направена, че вкарването на поддръжка за друга база данни означава яко да се ровиш из .php файловете. За да извадиш свястни схеми ще трябва да направиш mysqldump, защото описанията на базата са някъде из файла install.php (yuck!).

6. Няма никаква идея за разделение на файлове които се ползват като библиотеки и такива, които се ползват от потребителя. Всичко е някаква абсолютна мацаница, имам чувството че файловете са слагани където им попадне.

7. Кодът е абсолютни спагети. Миксирани са php, html, ползване на php класове, няколко нива на включване (include) на файлове и изобщо малък ужас. Много далече от представата ми за добре написан PHP код.

[ Коментари: 8 ]
Коментари

Хвани се с formentry и ... си загуби един ден.
Поне не разчитат на кавичките но пък за сметка на това няма никакво подсигуряване абе и там е малък ужас

Написа Владимир (www) на 09-Jun-2005 00:31


Напоследък виждам, че Serendipity навлиза сериозно. Дори и аз го ползвам :)

Малко по-кадърно е написан.

Написа Роберт (www) на 09-Jun-2005 08:06


Понеже напоследък ми се налага да пиша на PHP все съм се чудел от къде може да се разгледа пример за добре написано PHP приложение. Аз в момента си пиша така че на мене да ми е удобно но това съвсем не означава че е правилно. Би било хубаво ако имаше някъкъв публикуван стандарт за "правилно" писане на PHP....

Написа Стоян на 09-Jun-2005 08:50


Няма такова нещо като правилно писане на PHP. Всичко е до опит и желание да се научи езика. И търпение :)

Разбира се, има основни неща, но далеч не можеш да научиш всичко от книги и сайтове. Много неща се научават само с опит, както съм разбрал с времето. А, да, също така - разни учебни заведения и това което се учи в тях по "програмиране" и "информатика" са пълен провал, поне това на което съм попадал. Учат те на някакви теории и принципи, които никога не са ми трябвали ...

Написа Красимир Казаков на 09-Jun-2005 18:46


Кодът наистина не е много за гледане. Е, може да се радваш, че не си гледал този на 1.2 например, защото спагетите там бяха просто завързани на възел.

Силата му обаче е в друго и доста хора са готови да направят компромис. Особено тези, които не са му чели кода и/или не са програмисти :)

Уеб стандарти. Разширения. Теми. Доста прилична администрация. И даже може би нещо като WordPress общество.

Написа николай (www) на 10-Jun-2005 09:14


Гледах 1.2 и 1.5 , но голяма разлика в качеството на кода не забелязах.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 11-Jun-2005 08:13


Колко му е да си пренапишем Wordpress за да не му е умешан кода? Аз веднъж си пренаписах публичната част за около 3-4 часа... Ако се хванем няколко човека ехеее

Написа Алек (www) на 12-Jun-2005 13:51


Re: Стоян
Конкретно PHP приложение не мога да ти кажа. И при писане на PHP си важат правилата за писане на качествен код.

Re: Алекс
Не му е много, изглежда като проект за една седмица, въпроса е, че нямам намерение да го правя. Нито ползвам wordpress, нито ме интересува неговата разработка, просто ми беше интересно като е толкова популярно приложение на какво прилича като код.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 12-Jun-2005 21:17


Четвъртък, 9 Юни 2005

Никаква работа не свършихме по повод сменянето на документи. Интересно колко ли време отнема въвеждането данни в "националната база данни" за да може човек след като се омъжи да си смени документите? По-принцип трябва сменянето да стане в едномесечен срок, но явно ЕСГРАОН се мотаят. Мислех си, че покрай изборите ще действат по-бързо, но явно съм грешал.

Няколко снимки направени на село, по пътя за Пазарджик и по време на разходката с колела:

Изсушени люти чушки
Зеленият път
Победата на светлината

Петък, 10 Юни 2005

Трета сватба, кой като нас!

Мина и "алтернативното" парти (аз така го нарекох) на майка ми. Тъй като не и отпуснах бройки за официалната сватба, а на подписването бяхме само родители, кумовете и ние, тя направи трето парти за всички други, които има защо да празнуват нашата сватба.

Втори път тур за подаръци, мммм :) Танци, манци, ТОРТА и младоженски апартамент в комплекс Вионас край Пазарджик. Купона стана, мястото беше готино, а фойерверките бяха невероятни.

Благодарско.

[ Коментари: 1 ]
Коментари

Като гледам тортата, ти бих предпоръчал да правиш всяка година свадба ;)

Написа Мартин Душков (www) на 14-Jun-2005 19:31


Събота, 11 Юни 2005

Не помня кой отбеляза, че като съм идел в Пз съм публикувал снимки само на цветя и градини, все едно съм на село. То не че не съм на село де, аз така си го водя, какво пък лошо има човек да се прибира малко на спокойствие?

За разнообразие пък и за да насоча хората към интересностите на града, днес ще публикувам снимки на основните забележителности, както са известни сред пазарджиклии:

Пазарджик - Часовника, това е символът на града, преди няколко години горя и беше възстановен.

Пазарджик - Колоната, по-известна като Хуя, Фура и т.н. се в този стил, едно от основните места за срещи около осем вечерта.

Пазарджик - Тортата (баш центъра), на тази мраморна идиотщина се провеждат какви ли не забави, песни и танци на народите. Около Тортата вече има достатъчно зеленина и е приятно място за седене, а вечер за натискане :P Фонтаните едно време светеха и работеха за радост на всички мангали, които се плацикаха из тях.

Пазарджик - Белия дом, бившият Партиен дом, настояща Община. По плочките около него може да се карат кънки и скейтборд. Някой умник преди година-две реши да затвори единият проход и да направи "център за евроинтеграция" или някаква подобна дивотия и в момента бързият проход е възпрепятстван.

Пазарджик - Острова, остров Свобода - намира се на Марица и е истински остров. След като го почистиха и нагласиха вече е приятно място за разходки.

Пазарджик - Фонтанът известен като Гробовете или Еврейските гробове, през лятото работи.

Пазарджик - Фонтанът известен като Топките, работи през лятото и разхлажда приятно след като го изчистят.

Пазарджик - Къщата на Станислав Доспевски, намира се до канала, близо до църквата Св.Богородица.

Не претендирам за изчерпателност, най-малкото съм изпуснал мехкемето, чешмичката при часовника, театъра, музея, ужасно дълбокия фонтан пред полицията, църквата Св.Богородица, канала и заровената вече Гомнянка :-) Следващият път като се прибера ще допълня колекцията. Предложения за места, които съм изпуснал се приемат.

[ Коментари: 1 ]
Коментари

Няма да е лошо да покажеш и квартал Ябълките ;-),хотел Тракия и чешмичката пред него.

Написа петър (www) на 19-Jun-2005 21:28


Неделя, 12 Юни 2005

С кеф изгледах Ф1 за голямата награда на Канада. Мерси на РингТВ, че поне в началото на излъчването не пляскат гадната таблица и човек може да наблюдава старта и чак след това се налага да превключи на RTL за останалото. Пет кинта ми се виждат множко за едно предаване, а пък съвсем отделен е въпроса, че дори и да ги дам няма как да гледам Ф1 без цифров приемник.

Не знам дали на РингТВ им излиза далаверата от едно такова излъчване тип pay-per-view, но на мен не ми пречи да слушам немски коментар и да гледам RTL нищо, че немците ги мразя.

Добавка към вчерашните изгледи от Пазарджик - Пукам гуми и викам КАТ!. Интересен тайминг на събитията :)

[ Коментари: 1 ]
Коментари

хм, а аз я гледах по ring tv (от 40 обиколка нататък) без да плащам нищо. а миналия път 'гледах' (отвреме навреме) само таблицата.

Написа Nick Angelow на 14-Jun-2005 16:30


Понеделник, 13 Юни 2005

Взех в цифров вид аналоговите снимки, които бяха правени на сватбата и съм приятно изненадан от качеството на сканиране. Във фотото на ъгъла на пл.Славейков и Солунска са свършили чудесна работа. Не таях особени надежди за качествени снимки след като миналият път в едно подобно фото на ул.Шипка ни бяха сканирали снимките от Турция с объркан aspect ratio и главите ни приличаха на топки. Май ще трябва да нося лентите да ги сканират както трябва.

Вечерта искрено се смях с "екплойт" за дневника, който получих по пощата. Експлойта е десет мегабайтов филм, гледайте го и са веселете. В директорията покрай филма е и кореспонденцията завихрила се, заради "грешките" в кода на дневника.

[ Коментари: 10 ]
Коментари

Мбуахахаха....
Тоя човек според мен пише като лешояд-чиновник - кълве клавишите с един пръст от двете си ръце... Да не говорим как го измъчва писането на кирилица...на няколко пъти посяга към шльокавската буква ;-)))

А култовият и любим момент ми е "кореновата папка" ;-)))))))

Написа MiCRoPhoBIC (www) на 15-Jun-2005 16:38


Филмчето е забавно, но ако се гледа на 2x скорост, иначе е изнервящо с този скоропис.
Преди да забраниш достъпа до директорията с коментарите често ги наглеждах. Съдържанието така и така се извежда от Дневника, но за мен по-интересна беше статистиката каква степен от тролските изказвания са изпратени през един печално известен "браузър". Както и кой каква ОС използва, но това с браузърите бе най-интересно. :)

Написа Никола Славчев (www) на 15-Jun-2005 20:40


Малко градивен коментар
windows+ apache = главоболие поне що се отнася до .htaccess
Сборвал съм го два три пъти и ... бе зор е да направиш файл който няма име а само разширение. Затова се прибягва до смяна на името на .htaccess примерно на htaccess.txt. Игнора на файловете пак го покрива от показване (май).

наистина щом си си настроил сървъра да ти парсва дори тхт -та като пхп код ... еми умрииии ку4еее
Да не говорим че пича си е оставил ShortOpenTags On във php.ini това никога не води до хубав код.

Въпреки всичко идеята да се сложи филтриране на това което излита към коментарите не е лишена от смисъл

Написа Владимир на 16-Jun-2005 07:54


Какво филтриране? Филтриране има, comments и txt директориите са недостъпни. Ако някой ползва windows да страда, проблема си е негов, не мой.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 16-Jun-2005 08:51


Това филмче може да се ползва като, HOWTO за начинаещи, или "Как да не ..." настройваме apache. Да наистина е трудно (невъзможно според мен) да накараш Windos да кръсти файл с име .htaccess и дори да го копираш. И в крайна сметка филмчето може да се ползва и като, ... "Защо да не ...." Ползваме Windos особенно за server.
Много е лесно да накраш нещата да изглеждат не както са в действителност, а като във "Филмче". Една бира за сценриста от мен!

Написа Георги Генов (www) на 16-Jun-2005 09:18


Здравейте,

Ако Спас Генов чете коментарите към тази новина, на видео-то видях, че премигват 2-3 смаляващи се сиви окръжности, което ми прилича на MouseClickEmulator. Аз си търся някой добър и ми е интересно да разбера, кой е този, ако въобще съм разбрал правилно.

А MouseClickEmulator ми трябва, защото получих RSI и дали заради прекомерна употреба или .. лош мишок, имам леко injury на показалеца на ръката, с която работя с мишка.

Microsoft Ceritfied Double Clicker (C)

Написа Любомир Сотиров на 16-Jun-2005 20:38


Стига бе хора само исках да се сложи фитър на полето за Име, не ме разпъвайте сега на кръст. А сървара НАРОЧНО е настроен така! Пиша малко калпаво защото сутринта ми бяха разширявали зениците и едвам виждах и на 10 см пред носа си.

P.P. Кат се гледам сега то наистина си е за смях но не съм споменавал нищо за екплойт или за грешки в дневника. Между другото имаше още едно писмо:

spas genow wrote:
>Добре де има си хора които си разбират от работата но има и толкова некадърни админи които не обръщат внимание на AddType application/x-httpd-php .php и не им прави впечатление нищо в AddType text/html .txt =)


Георги:Това е груба грешка.

spas genow wrote: Нарочна!

Написа Spas на 18-Jun-2005 14:33


Защо не пробваш Mouse Emulator v2.0 а също от полза може да ти бъде и KM Remote.

Написа Spas на 18-Jun-2005 14:46


Мерси Спас, KM Remote - за такъв вариант не се бях сетил, само на работа ще е кофти да се ползва :-).

Mouse Emulator 2.0 го ползвам, той няма AutoClick обаче. Какъв беше твоят autoclicker, който се виждаше на филмчето?

Написа Любомир Сотиров на 22-Jun-2005 08:27


@Владимир: Ще ме прощаваш, но windows не е само cut'n'paste, drag'n'drop. И той си има конзола, която не е на консула жена му. :-р
Пускаш команд промпт и после
copy con .htaccess
<enter>
ctrl+z
И файлчето ти е готово. После си го редактирай с квото щеш. ;-)

Написа Коко на 22-Jun-2005 23:30


Вторник, 14 Юни 2005

Имам голям проблем с намирането на място за кратка почивка през лятото. Миналата година в Турция беше страхотно и тази естествено бих искал пак да е така.

Гърция директно отпада от списъка ми - гърците ги мразя, неприятни и нелюбезни същества са, няма да получат стотинка от мен.

Египет ми се стува опасно място и нещо не ми се ходи там да гледам циганите. За Испания чувам, че хората не били доволни пък и едва ли щяло да ми хареса след Турция, все пак е възможен избор. На българското черноморие нямам никакво намерение да ходя, като ще ми цакат високи цени поне да ме гледаха като бял човек, а не като видят, че не съм германски или английски пенсионер да се правят на луди. Отгоре на това всичко е по ерноморието е нагъчкано и ще ми строят на главата. За разните хубави острови от сорта на Малдиви, Аруба и Сейшели не ми достигат малко паричките, оставям ги за догодина. В Тунис или Мароко почивките не включват плажове. Дубай изглежда привлекателно, но не съм намерил подходяща оферта. Имам идеи за няколко круиза и екскурзии из Китай но там няма плажове.

С две думи не е лесно да се намери интересно място за почиване.

[ Коментари: 9 ]
Коментари

Това?
http://www.casadomingo.info/

Вярно, че е в България, но аз съм бил около Синеморец... не е никак зле, и е много разтоварващо!

Но като си представя твоите почивки, май няма да ти хареса :). И все пак може да го погледнеш? Аз не съм ходил, но бих отишъл, ако си падах по такъв тип почивка. Но аз си предпочитам Иракли.

Поздрави!
Д.

Написа Дончо (www) на 14-Jun-2005 13:53


В Албена миналата година бяха доста любезни, а и няма "да ти строят на главата".

Там проблема е с местата - в интересните хотели малко по малко свършват.

Написа Илия (www) на 15-Jun-2005 12:02


Иди, иди на Синеморец, там кенефите са със септични ями. Няма централна канализация. ;)

Написа Коко на 15-Jun-2005 14:37


Да ти имам проблемчето :)
При мен проблема е намирането на време :Р
Май и ти имаш пръст в това, а ? :)

Написа Мариян Захариев на 15-Jun-2005 14:51


можеш да пробваш Дубровник

Написа Академик Неделчев на 16-Jun-2005 16:40


Вече си харесахме Палма де Майорка :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 16-Jun-2005 17:06


хахах, кат са върнеш вече няма да си я харесал ;)))

Написа НеСиПрав (www) на 16-Jun-2005 19:30


Ще видим ;)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 16-Jun-2005 19:34


И аз ги мразя гърците, но въпреки това бих искала да ти препоръчам остров Корфу като отлична дестинация. Вече два пъти ходихме там -- и това бяха най-великите ни почивки въобще. Всичко, което ти е харесало в Мармарис, го има и в Корфу, че и в повече даже :-) Страшно красиво, много спокойно, отлични възможности за активна почивка (от огромния воден парк с повече от 20 различни пързалки, през различни пътувания с яхти, ветроходи, корабчета, та до гмуркания в невероятни красотии) и много точен климат (през септември температурата и на водата, и на въздуха, е около 27-28 градуса). Ако успях да те заинтересувам -- с удоволствие ще ти дам и подобности за хотели, наем на превозни средства (1,5 евро на ден за планински бегач, 7 евро за скутер и до 20 евро за автомобил с климатик), къде са дайвърските центрове, как да намалиш до абсолютен минимум контактите си с гърците и т.н. Да не забравя -- Корфу е бил английска колония бая време и местните са прихванали от британския манталитет, не са толкова противни като континенталните гадове. След като за 2 седмици само веднъж успяха да ме раздразнят и то за кратко само... :-)

Написа Antonia на 18-Jun-2005 22:10


Сряда, 15 Юни 2005

Никак не е лесно да се организира една сватба. Свързано е с много действия и още повече с хвърляне на пари насам-натам. Един съвет от мен, не споменавайте думата сватба, когато може да си го спестите. Така сценките, в които на продавача/предлагащия ви услуга очите му стават на палачинки и цената, която казва е по три, ще намалеят.

По-принцип в България сватбите са ужасно изтощително събитие за младоженците и за гостите. И как няма да са, след като в един ден се събират сумати събития - подписване в ритуален дом, венчавка в църква, ресторант с ядене/пиене/"сватбарски ритуали" и евентуално after party, а да не споменавам за вземане на кумове, булка, евентуални тъпизми от сорта на къртене на врати, даване на пари и т.н. олигофрении, които могат да се извършат.

Как направихме нашата сватба? Всичко се въртеше около три основни идеи:

1. Не правим всичко в един ден, убийствено е.

2. Стараем се да улесним максимално нас и нашите гости.

3. Без простотии.

Ефекта от тези три правила беше следният - подписахме в ритуалната зала в присъствието на родителите и кумовете две седмици преди празненството, в деня на самата сватба всички гости бяха поканени директно в ресторанта, където специално дошъл поп ни венча и се състоя купона. Спестихме доста наши и на гостите ни нерви.

Веднъж решили да се жените, за да стигнете до сватба пред вас има няколко основни действия, без които не може.

1. Уточняване на списъка с гостите

2. Намиране на ресторант

3. Запазване на дата в ритуалната зала / църквата (ако ходите)

По т.1 никой не може да ви помогне, ще трябва да се справяте сами. Моят съвет е да съберете приятелите си и най-близките роднини като избегнете хора, които бегло познавате и такива, които не сте виждали от сто години/никога, примерно третият ви братовчед от Сусурлево. Няма смисъл да каните хора, които не са ви близки, дори и с риск да се обидят. Друго важно нещо е, да не давате на родителите си да пипат по списъка (е освен ако не плащат те сватбата). Сватбата си е ваша и вие трябва да си определите гостите. При нас майка ми направи второ парти, защото не и отпуснах бройки за официалната сватба. Въпреки че хората, които бяха на второто парти ги познавам, все пак те са повече приятели на родителите ми, за мен са познати.

По т.2, добре е да разпитате познати/приятели къде са ходили на сватби, след което да обиколите предложените ви ресторанти и проверите има ли свободна дата и дали ресторанта е в ценовата граница, в която може да се вместите.

Точка 3 може да я свърши един от вас, отивайки в ритуалната зала като носи двете лични карти на бъдещите младоженци и плати такса.

След трите основни точки има още една камара подробности, решения и избори, които трябва да направите. Ето кратък и вероятно непълен списък на нещата, които трябва да изберете и да платите/купите:

Облекла и аксесоари
- сватбени халки!
- булчинска рокля
- аксесоари за булката (торбичка, воал, рози, бельо ала-бала, обувки)
- облекло за младоженеца (костюм, панталон, сако, риза, вратовръзка, обувки, чорапи)
- облекло за ритуалната зала (ако е различно от сватбената рокля и костюма)

Услуги
- грим, маникюр и прическа за булката
- лимузина (не е задължително, но без лимузина трябва да хванете някой да ви кара)
- дисководещ (уточнете какво да пуска и какво да НЕ пуска, за да няма "гъци-гъци" и азис)
- видео оператор (вече правят филмите на DVD)
- фотограф (хубаво е да е ваш човек, за да ви направи красиви)
- поп (ако ще идва в ресторанта, намирането не е лесна работа)

Ресторант
- меню (трябва да го уточните, гледайте гостите да не останат гладни. Пиенето, ресторанта сами ще предложат да ви го купят или да си го донесете. Препоръчвам първото за да избегнете мъкнения и простотии)
- сватбена торта (нашата я избрахме от ресторанта)
- украса на ресторанта (балони, ленти, ала-бала - за това се грижат агенции по украси, те помагат и в избора на джаджи)
- допълнително плащане в ресторанта (накрая със сигурност ще платите поне кафета)
- менче за ритане (обикновено го вадят от ресторанта)

Джаджи
- покани, пликове, печатане на текст (избирате и попълвате с имената на гостите)
- цветя за ревер (закичват се кумовете и младоженеца)
- ритуални чаши
- шампанско украсено (пие се в ритуалната зала от ритуалните чаши)
- ритуални свещи (държат се пред попа)
- ритуална чаша с украса за венчавката
- украсено вино за венчавката (пие се пред попа от ритуалната чаша)
- късмети за хвърляне след венчавката (кумовете ги хвърлят по главите ви, след като попа си свърши работата)
- подаръци за гостите (дават се малки подаръчета на гостите, за да помнят сватбата)
- букет за булката (този си го държи и пази)
- букет за хвърляне (този хвърля на девойките)
- жартиер (младоженеца го хвърля на младежите /ние това не сме го правили/)

Junk food
- бонбони и сладки за черпене (ползват се в ритуалната зала и след попа)
- питка за чупене (попа ви храни с нея)
- питка за "захранване" със сол и мед (свекървата ви храни с нея, после вие храните свекървата и тъщата, абе сложно е...)

Конректно къде-какво ще трябва да се свърши и да се носи:

Ритуална зала
- запишете се с личните карти
- трябва да си извадите медицински свидетелства и да ги представите
- трябват венчални халки и поднос
- трябва украсено шампанско и две ритуални чаши с украса
- носете си лични карти и медицинските свидетелства
- носете си бонбониера
- трябва облекло за булката
- трябва облекло за младоженца
- плаща се такса

Сутринта преди сватбата
- грим и прическа за булката
- обличане на роклята
- подготовка на букет и аксесоари (воал торбичка и т.н.)
- младоженеца се подготвя и забира кумовете
- младоженеца и кумовете забират булката
- булката закичва младоженеца и кумовете
- тръгва се за ритуален дом/поп/ресторант

Поп / Ресторант
- арка под която стоят младоженците (ако попа ви жени в ресторанта)
- кръщелни свидетелства (за пред попа, трябва да сте кръстени вие и кумовете)
- свидетелство за сключване на брак (това май не е задължилтено)
- две ритуални свещи, украса
- една украсена чаша
- червено вино, украсено
- късметчета (кумата ги хвърля след нас)

Ресторант
- питка
- мед
- бонбони, слади за черпене

Разни
- Дисководещ в ресторанта
- Фотограф
- Видеооператор

Дори и да навържете всички подорбности пак няма сте готови и винаги ще има изненади. Още неща, за които е добре да сте подготвени:

- На булката ще подарят много цветя, отнесете в ресторанта поне две кофи за може да си вземете цветята.

- Хубаво е да има човек, които е запознат със сценария на сватбата и които контролира хората и да им казва къде да застават и какво да правят.

- Когато приемате поздравления, трябва зад вас да вървят хора, които да събират подаръците.

- Вечерните сватби се проточват ужасно много и на вас като младоженци ще ви е трудно да си тръгнете. За предпочитане е следобедна сватба в която се знае кога точно приключва купона.

- В зависимост от броя на гостите ви, някои няма да дойдат, но пък ще дойдат такива, които не сте поканили. Горе-долу бройката ще ви излезе, но е хубаво да имате 2-3 резервни порции, въпреки набутването.

Надявам се да съм ви бил полезен с този текст. Със сигурност съм изпуснал сто неща, които може да добавите в коментарите :-)

[ Коментари: 27 ]
Коментари

Това ми избива повече на: "Защо не трябва да се жените" :)

Написа Деле (www) на 16-Jun-2005 12:48


Такова е положението :) ако ги знаех всички тези неща и аз нямаше да тръгна да правя сватба. Кротко щяхме да си подпишем и с това да се свърши пънкарията.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 16-Jun-2005 13:48


Букет за хвърляне... не сте го правили... к'во?! :) Що не питаш Течата какво си мисли/спомня по този въпрос? :)

Написа Петър Пенчев (www) на 16-Jun-2005 13:54


Имах в предвид жартиера, сега ще го поправя.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 16-Jun-2005 14:03


сватба: начин да измъкнеш някой лев от родителите...

P.S. за тез младоженци които не си я плащат :-)

Написа Марин Великов на 16-Jun-2005 14:14


------
Точка 3 може да я свърши един от вас, отивайки в ритуалната зала като носи двете лични карти на бъдещите младоженци и плати такса.
----------------------
Е що НАС замесваш, личните карти да ти носим, че и таксата да ходим да ти плащаме, айде де. Сам си решил да се жениш, сам си носи карти и такси ;))))
----------------------------
- аксесоари за булката (торбичка!!!хмм, какви ли са тез торбички!!!, воал, рози, !!!бельо ала-бала!!!! интересно бельо, с интересна марка!!!, обувки)
-------------
- облекло за младоженеца (костюм, панталон, сако, риза, вратовръзка, обувки, чорапи)
--------!!! А БЕЛЬО не видех, ба*ти перверзника !!!
--------------------------------------------
:))))))))

Написа НеСиПрав (www) на 16-Jun-2005 20:58


Що четеш като дявола библията бре? А и какво те интересува моето бельо, перверзнико? :-)))

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 17-Jun-2005 15:41


@НеСиПрав: заритах във въздуха от смях ;-)))))...а на Жоро sigurno му призлява от спомена около mutlitasking-а около сватбата ;-))))

Написа MiCRoPhoBIC (www) на 17-Jun-2005 22:28


Ами то ... първо да ти пожелая дълъг и щастлив семеен живот. То ... друго не е останало :-). Сега ще следя с по - голям интерес блог -а ти, че да видя на къде вървят нещата и дали си заслужава човек да се зароб... да се жени де..., ех че и аз ги приказвам едни.
Второ: То това си е наистина тежка ранбота и доста напрегната, но на мен ми харесва по класическия начин. Много от "простотиите" могат да се направят съвсем по различен начин и да стане забавно.
Аз преди няколко седмици (на 22.май) ставах кум. Трябва да ти кажа, че сватбата беше много добре организирана и купона стана невероятен. Като имам време ще отделя малко снимки да покажа.
Трето: Пиши, моля те, как е семейния живот. На мен ми предстоят някакви подобни изживявания през следващата година и ... абе иска ми се да мога да трейсна такъв начин на живот, ама не на моята машина :-). Ако всичко е наред - ще инсталирам и при мен :-)

Написа Йовко Йовков (www) на 18-Jun-2005 01:05


Не е лесно ...

Написа Мариян Захариев на 20-Jun-2005 14:27


Ми и аз да знаех, ама е на не знаех.
То и не исках ама и вече искам тата че и мен ме чака същото на 17-ти Юли

Успех в живота, че маи и на двамата ще ни е нужен :)

Както вида шефа ми Човек и добре да живее се жени. Тфа май не са негови думи, но е подходящо за случая :)

Написа NAGO Pehlivanov (www) на 29-Jun-2005 11:18


Ти защо въобще си се оженил.Май не е трябвало.Какво мисли твоята половинка.И тя ли го смята за ужасна хамалогия.Дано на моята свватба я няма тази негативна нотка.Наистина си го пожелавам ,защото е много скоро голямото сабитие.

Написа Мери на 13-Jan-2006 20:57


Най-добре за младоженците е сами да си организират събитието. В общи линии преживяването е супер стига ти сам да държиш юздите (а не мама, тати, свекър, свекърва и куп още "доброжелатели" да "организират" събитието вместо младото семейство). Със съпругата ми сами си организирахме сватбата и мога да кажа, че беше просто прекрасно. А относно лимузината - " Традицията повелява младоженеца сам да си кара колата" , последните три сватби на които бях, включително и моята беше така - и май така се получи най-добре, поне младоженеца си беше на акъла.

Написа Hristo на 01-Mar-2006 22:36


На отиване ползвахме лимузината, просто защото беше удобно. Мразя да ангажирам хора за шофьори и подобни работи.

А като свърши празненството, си се качих на моята кола (приятел ми я беше докарал) и заедно с съпругата ми се прибрахме у дома.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 01-Mar-2006 22:39


Жоро, интересно ми е къде стоя 8 часа, че да ти изветрее алкохола от празненството? Спахте в хотел ли?
Или ти си сериозен мъж и тебе от пиене не те хваща, така че може да си караш?
Или Бог те пази тебе и тия около тебе и колата ти, само защото е твоя сватбен ден?

Написа Дончо (www) на 07-Mar-2006 10:47


Не съм пил на сватбата. Какво пък толкова да се наливам.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 08-Mar-2006 12:38


> Не съм пил на сватбата
Е, тва от тебе не го очаквах :Р.
То не че и аз бях кой-знае колко пиян на моята (то от адреналина и цялата лудница почти не те хваща), но определено бях употребил и за шофиране не ставах.
Извинявай за съмненията, [не трябва да ти пука, но] бая ти се ядосах, като прочетох горното. Не можах и да предположа, че има младоженик, който да не близне алкохол на сватбата си (шампанското в ритуалния и виното в църквата не се броят, default количеството им е в допустимите от закона граници).

Написа Дончо (www) на 20-Apr-2006 14:09


Сватбата е празник за поканените, не за организаторите и основните участници.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 20-Apr-2006 14:40


Помощ!!! Трябва да съм водеща на българо-английска сватба. Булката е българка, а младоженеца-англичанин. Незнам нищо за традициите на англичаните-има ли нещо по-особено? Ще спазим българските традиции, но ще обидим английската страна, ако не представим и техните традиции. В интернет не намерих нищо. Сватбата е на 03.06.2006г. Много ще съм благодарна, ако някой ми обясни поне малко за английската сватба. Благодаря!!!

Написа Деница на 17-May-2006 19:50


А аз може ли да помоля да напишете нещо и относно участието на кръстниците /или кумове, така и не разбрах кое е вярното/ в събитието СВАТБА.
Надявам се някои да ми отговори/ако меже на е-майла/.Благодаря предварително!!

Написа titilina на 22-Jul-2006 21:15


А на мен ми предстои сватба след месец...

Написа хездюхьш на 21-Apr-2007 12:20


Искам да благодаря за съветите :)

Написа Radost на 02-Oct-2007 12:39


Точно по твойто HOWTO си направих свадбата и по съветите на списание Cosmopolitan от брой специално посветен за свадби!

Написа Александър Панов (www) на 30-Sep-2008 17:28


Баси изродите са писали тука коментари!Човека Ви е написал нещо много полезно и е дал някои много добри идеи,като например това всичко да е в ресторанта.Ако се не бях оженил вече щех и аз така да направя ,а не де разтакавам като улав на 3 места.
Браво пич,много полезна статийка си драснал!

Написа Патрик на 28-May-2009 11:07


Ние също подготвяме сватба. Казвам ние, защото участваме и двамата и досега не сме се изнервили.
Съветът ми е първо да се запази ресторанта и после ритуалната зала и църквата, ако ще има. Причината е, че ако ресторантът е зает по-лесно можете да промените датата. Освен това е хубаво първо да се направи подробно проучване в интернет, има много информация за всичко около подготовката.

Написа Tarna на 29-Jan-2010 14:43


Аз ще правя сватба скоро, но смятам да хвърлям оригиналния букет, няма да имам специален за хвърляне, защото така ще се изгуби смисълът. Уж "момите" скачат за букета на булката, а тя им хвърля някакъв бутафорен! Също така няма да имам специална кола, а ще си бъдем с нашата, макар че не е най-представителната. Все пак, знаем кои сме и няма смисъл да се правим на други. А и вечерна сватба не е задължително да се точи до безкрай. Моята ще е вечерна и ще свърши в 12 часа. Хич не ми пука, че на някой може да му се седи до по-късно. Пък и ресторантът има такова изискване - в 12.00 спира музиката, до 12,30 се освобождава ресторантът. Мисля, че е съвсем нормално. Плюс това, не е задължително виното и шампанското да са украсени. Може и да са в нормални бутилки, даже така е по-добре, според мен. Иначе, много интересна и полезна статия. Само една забележка: добре е думата "поп" да се замени със "свещеник", звучи с по-голямо уважение. Ако не уважаваш църквата, няма смисъл от църковен брак.

Написа Мина на 10-May-2010 11:47


Благодаря за чудесното HOWTO - много добра и стегната статия и добре описана.
Още не сме започнали с организацията, но дава доста добра идея какво да се прави и какво да се очаква ;)

Написа Александър на 23-May-2010 14:42


Четвъртък, 16 Юни 2005

Поредният гаден български спамер ме откри.

Горкичките, 250к писмо естествено изпратено с Outlook Express и си хостват сървъра на IIS. Забелязвам интересна тенденция сред бг спам боклуците.

Набутах ги в де що имам достъп до черни списъци, изпратих им обратно 4-5 хиляди пъти тяхното писмо (може пък да се заинтересуват от офертата) и направих performance тест на web сървъра им. Слабичък беше, шест Apache Benche процеса на 100 нишки го накараха да започне да отговаря с минута и половина закъснение.

Другият път като спамвате се подгответе за ответният удар, който няма да закъснее.

Тъпаци.

[ Коментари: 13 ]
Коментари

Леле как не съм се сетил за това ... много добра идея ми даваш :)

Написа Красимир Казаков на 17-Jun-2005 16:27


Грубо няма спор но смятам че е безполезно. Хем си хабиш твоя трафик хем нервите хем и се принизяваш до тяхното ниво. Ако се смяташ че си повече от някой няма смисъл да позваш неговите простотии ...

Написа Владимир на 17-Jun-2005 18:39


И аз забелязвам няколко тенденции из 'българските' спамери напоследък: първо - увеличава се броя им; второ - вече използват методи на 'класическия' спам - преди получавах само презентации на фирми и продукти, сега все повече получавам писма от рода на 'ето това което ти обещах...' или 'пращам ти информацията, която поиска, поздрави на семейството...'; трето - ползват имейл адреси, които набавят от преравяне на сайтове, форуми и т.н. Май единственото нещо, което все още ги различава 'класическия спам' е, че ползват собствените си сървъри и акаунти, което обаче пък все още ми помага успешно да ги блокирам.

Написа Милен Панков (www) на 17-Jun-2005 19:31


Владо аз трафик имам колкото ми душа сака, не ми пречи да тествам спамерските сървъри, нека да им е гадно.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 17-Jun-2005 20:36


още енди тъпаци, боклуци ... пропусна думичката нещастници този път ...

Написа пак ли ? на 18-Jun-2005 11:24


То се подразбира че са такива щом са спамери.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 18-Jun-2005 11:31


@георги: въпреки всичко пак не е хубаво. Можеш да го употребиш за нещо по полезно ... но това си е твое решение. От друга страна като го върнеш показваш че адреса е жив ... => more spam

//оффтопик от къде мога да си намеря apache bench-а че ми трябва а явно не питам google както трябва

Написа Владимир на 18-Jun-2005 16:09


като си свалиш апаче и си го компилираш, програмката се казва ab.

Айде бе не е хубаво, много е готино даже да се ебаваш със сървъра на тъпаците и да им връщаш офертата, която са ти пратили.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 18-Jun-2005 16:46


Аз мисля, че трябва да се направи нещо по този въпрос. Да се прави едно хранилище със мейл сървъри и е-мейл акаунти на БГ спамъри и да се абонира де що може за гейско порно (едно време имаше много добри утилки за целта (KaBoom!.etc) и да се линкне към тях възможно на най-много места, и да се публикуват да може спам-роботчетата все повече и повече да ги откриват.

Написа MiCRoPhoBIC (www) на 18-Jun-2005 19:49


Е кажи поне адрес, да знам кого да тествам за скорост на web сървъра...

Написа Васил Колев (www) на 18-Jun-2005 23:34


Кой от всичките, мамка им мръсна?! На мен ми пращаха няколко пъти една и съща оферта за *тп кабел, аз не им я върнах, но за сметка на това я засилих към разните dnsb списъци и донякъде си реших проблема. Ако ми кажеш разумен начин да им я върна тази оферта без да пострада никой освен тях, много ще съм ти признателен. :) Всъщност, аз май се сетих.

Написа Коко на 20-Jun-2005 13:09


ЧетвъВтък, 16 Юни 2005. Това само аз ли го виждам така?

Написа Misho на 20-Jun-2005 17:36


@Misho: Само при теб е с главно В. :)
Според мен това е показател за използване на БДС подредба, което е похвално! :)

Написа Никола Славчев (www) на 21-Jun-2005 09:06


Петък, 17 Юни 2005

Петък като петък пък аз съм се разработил. Хората почиват в съседните стаи пуцат Quake, а аз пиша код и чупя бази данни. Занимавам се със сливане на два софтуера и db-тата им. Задачата не е чак толкова трудна.

Събота, 18 Юни 2005

Не се минавайте да гледате филма "Мистър и мисис Смит (Mr. & Mrs. Smith)" - загуба на време е. Анджелина Джоли пак показва, че никаква я няма като актриса, а Брат Пит чии го дири в този филм, не успях да разбера. Той май е единственият, който си е свършил работата по филма, колкото и зле да е крайният резултат. Сценарият е толкова плосък, че дори след края си мислех "а стига бе, не може да е само това". Нашите са тайни агенти и са толкова тайни, че въпреки 5-6 годишната си женитба никой не разбира, че другият е агент. В пристъп на идиотизъм техните "агенции" (които се конкурират) ги изпращат да се избият, щото не можело те така да са женени и да са конкуренти.

Естествено нашите хора проумяват заговора след което си изпочупват къщата и си удрят по една патка на тъмно. Вземат решение филма да продължи в стил "Иванчо разбива мафията", нарамват оръжията, избиват N на брой (N > 30-40) войници от специалните части и преоткриват любовта си (тук вече публиката повръщаше).

Ако все пак държите да гледате този филм, поне не давайте пари за кино.

[ Коментари: 6 ]
Коментари

чудно ми е дали си имаш приятелка
и къде остана забавлението в цялата работа? Никой не очаква смислен сюжет и дълбокомислени диалози в такива филми, ще ме прощаваш.

Написа Енея на 21-Jun-2005 14:46


Хехе, браво Жоро, много ми хареса описанието на филма :) Накрая - "тук вече публиката повръщаше" - се засмях доста сериозно.

Много ми харесва как коментираш филми. Продължавай в същия дух.

Написа Георги (www) на 21-Jun-2005 14:49


Кво общо има приятелката със случая? А "забавното" беше че тя ме замъкна на филма аз исках да гледам батман /но за него повече утре/ :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 21-Jun-2005 15:36


А, недей да говориш така за кака Анджелина :)). Аз наскоро гледах "Beyond Borders" с нея и много ми хареса... Е, съгласен съм, че това сигурно Е най-добрият и филм, но...
http://www.imdb.com/title/tt0294357/

Написа Христо Еринин на 30-Jun-2005 19:14


С прослувутата Анджелина единственият филм, който става е Гия, където играе лезбийка и има разни приятно голи сцени.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 30-Jun-2005 19:40


А да, забравих и Хакери, но там филма е забавен въпреки нея ;)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 30-Jun-2005 19:42


Неделя, 19 Юни 2005

Разгледахме автосалона, който до днес беше отворен в InterExpo център. Доста нагло беше от страна на IEC, да вдигнат цената на паркинга заради автосалона.

Не съм особено впечатлен от изложението, а и не видях някои от колите които разправяха, че са там (например новият Mercedes ML). Снимах по-интересните автомобили, макар че постоянно разни тинейджъри се пречкаха и се катереха по колите. Какъв е кефа, да влезеш в колата, която никога няма да можеш да си позволиш и да те снимат с кирливата камера на телефона ти?

[ Коментари: 4 ]
Коментари

Хаха ... точно затова не отидох ... за какво да гледам някакви коли които не мога да си ги позволя ...по-добре да отида на Горубляне и да поразгледам :P~ така де ...

Написа Alex на 21-Jun-2005 10:45


А какво стана с обещанието за Батманът от вчера!?

Написа Дончо (www) на 21-Jun-2005 18:57


Виж кога е писан коментара.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 21-Jun-2005 20:38


Аз на такива места не ходя :) И на приятелката обяснявам, че нямам желание да обикалям магазините да зяпам какво има по витрините, когато нямам пари да си купя нещо, в случай, че ми хареса :) Така де, само се ядосвам. А като имам пари пък в повечето случаи знам какво искам да купя и това, което правя е да ида директно да си го ПРИДОБИЯ :)

Написа Тервел Няголов (www) на 21-Jun-2005 20:38


Понеделник, 20 Юни 2005

Batman: The Beginning си заслужава да се гледа точно толкова колкото и останалите филми от Batman поредицата. Тъй като вече гледахме три (или май бяха четири) продължения на сагата, сега за разнообразие са решили да ни покажат как Batman е станал Batman. Естествено са сменили и актьора играещ главният герой. Този път Batman се играе от Крисчън Бейл (Equilibrium, American Psycho), който според мен е най-малко дразнещият от всички досега слагали черния костюм.

Има няколко изсмукани от пръстите момента в историята, като основният е убийството на родителите на наш'то момче. Милардери уж, пък излизат от операта през задният вход на някаква улица, която е пълна дупка и естествено ги трепят. Тези хора охрана нямат ли, не знаят ли къде е парадният вход?

Батманчо пак спаси Готам сити това е ясно. Не разбрах само какво толкова се връзваше на тъпата патка дето му се надуваше. Неприятна кариеристка.

Вторник, 21 Юни 2005

Не зная кога ще пуснат тук по кината "Hostages" - новият филм с Брус Уилис, но не смятам и да чакам със затаен дъх, вече го гледах.

Да живее алтернативното разпространение. Филма си струва да се гледа.

[ Коментари: 1 ]
Коментари

Ахам!

Написа Ангел на 27-Jun-2005 09:57


Сряда, 22 Юни 2005

Трети ден филми :)

Днес наред е Преводачката с бившата жена на Том Круз - русата фурия Никол Кидмън и побелелия и остарял Шон Пен.

Още един филм, който си заслужава да се гледа. За една бройка да го развалят с глупава любовна история, но за щастие сценаристите са се въздържали от осиране и филма е станал приятен трилър, без да се прекалява със съспенса.

Кидман е готина, въпреки отсъствието на голи сцени (ако държите да видите кльощавият и задник гол, ще трябва да гледате Eyes Wide Shut), а Шон Пен както винаги е на ниво. Мотаят се и разни негри из филма, но тях ги трепат (ако си падате по такива неща).

Четвъртък, 23 Юни 2005

Още не знам за кой ще гласувам, абе имам някакви идеи, но ще реша в неделя сутринта дали съм на кеф да се разкарвам. Знам обаче за кои няма да гласувам, някои защото не ме кефят по принцип, а други защото с телевизонните си реклами ме дразнят ужасяващо много.

"Защото им вярвам, защото *просто им вярвам*" - ЩОТО СИ ТЪПА МА! А пък смотанячката накрая на клипа с конските зъби честно ако я видя на улицата ще и прасна един в гадно озъбената физиономия.

"Гласувай много е куул" - ей това е послание, заради което мога да ида да взривя някоя избирателна секция или по-добре, като ида да гласувам, да го направя с някоя кафява запетайка на ИНТЕГРАЛНАТА бюлетина. Така де, отбелязка си е.

Из нета се носела следната приказка "Спаси изборите, скрии личната карта на баба си". Аман от пенсионери, така или иначе ще гласуват за генсека, за какво изобщо ни спамват с тези реклами по телевизията.

[ Коментари: 10 ]
Коментари

Е, в неделя и да решиш, файда няма. Изборите са в събота

Написа xx на 23-Jun-2005 11:51


колебаех се, но Реших - ще гласувам за коалиция за бългаРия.. защото БСП ми хаРесва...

ако наистина я видиш някъде се обади да кажеш къде е и на къде се движи.. :)

Написа Мартин Босев на 23-Jun-2005 12:03


В събота? Брех, нещо съм в грешка значи. Толкова спам и пак съм останал с впечатление, че са в неделя, ебаси.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 23-Jun-2005 13:04


You have received a message!
Предай това на 7 души през следващите 15 минути и ще направиш 7 добри дела: НАПОМНЯМЕ, ВИ, ЧЕ В СЪБОТА ИМА ИЗБОРИ! ЩЕ БЪДЕ ЗАБРАНЕНА ПРОДАЖБАТА НА АЛКОХОЛ!!! ЗАПАСЯВАЙТЕ СЕ!!! :)

Написа Коко на 23-Jun-2005 13:54


днес случайно попаднах на този сайт и останах изумена колко интересно нещо срещам от доста време насам.попаднах на този сайт съвсем случайно тъй като ще ходя до ЮАР при годеника си и се натъкнах на екскурзията ти до ЮАР.
Благодаря за споделените интересни преживявания.
тъй като работата ми е свързана с висене по цял ден пред компютъра в скучните моменти съм сигурна че ще продължавам да следя споделяното от теб.
Благодаря още веднъж!!!

Написа Transperansa на 24-Jun-2005 15:16


Не знам защо но не виждам коментара който добавих преди малко.както и да е исках само да допълня че туко що разгледах и снимките и много се забавлявах.

Написа transperansa на 24-Jun-2005 15:34


gf, точно отразяваш и моите настроения към изборите и процеса като цяло. Много тъпо са го направили, а ми и казаха че примерно НДСВ купува гласове. Пък за коалицията... :)(иронична) ми те... Калчев. Как да не вярваш на хора дето 13М$ дават за w1nb0z3.

Написа Ники на 25-Jun-2005 10:47


""Защото им вярвам, защото *просто им вярвам*" - ЩОТО СИ ТЪПА МА! А пък смотанячката накрая на клипа с конските зъби честно ако я видя на улицата ще и прасна един в гадно озъбената физиономия."
-----
Напълно съм съгласен с тебе. Какво е туй "Защото им вярвам, защото просто им вярвам". По-добре да беше "Защото им вярвам, защото ми платиха".

Написа cable на 26-Jun-2005 11:32


Напълно споделям недоволството от глупавите (направо спам) видео клипове, които би трябвало да подтикват хората да гласуват, но ефекта както и при мен е точно обратния! Както стана ясно тази година отново правим рекорди по ниска избирателна активност. Според мен това е начин на изразяване на мнение. Дразни ме факта, че се опитват да ни накарат да гласуваме и го правят с по-скоро дразнещи отколкото подканващи клипове!

Написа Lazarov (www) на 28-Jun-2005 23:13


Еее тва за рекламите и мен яко ме дразни.Трябва да отида в "Кабината" и да кажа:Няма да гласувам за БСП защото тая от рекламата....просто МЕ ДРАЗНИ ма и аз ще говора на Р...

Написа Radina :) на 29-Jun-2005 13:34


Петък, 24 Юни 2005

Още вчера се махнахме от града, за да си починем и да избягаме от жегата, мръсотията и глупавите избори. Днес беше ден за размисъл, a по стар мой обичай в деня за размисъл ми се пада да се насмукам. За кво се правят на интересни и не продават алкохол ама бира продават, не ми е ясно. То не че ми пречи де, ние си носехме. Ракийка, хапване пийване, приятна музичка, а в по-малките часове танци и песни. Кеф.

Ето и редовната снимка, празник на weekend-а: устрем към небето.

Събота, 25 Юни 2005

Не ходих да гласувам, ебал съм ги не искам да избирам по-малкото зло. Който и да дойде, важното е да падне нещо за нас, ни ми дреме дали са червени, зелени, пембени или турунджеви. Вече нямам ли обещание за далавера няма да гласувам.

Пък и как да ида да гласувам, вижте снимките, може ли човек да изпусне подобни екстри:

Фасул на тава
Ребърца и пържоли (подготовка)
Ребърца и пържоли на скара (в началото)
Ребърца и пържоли на скара (почти готови)
Тиквички на шиш

[ Коментари: 5 ]
Коментари

И аз направих тази сложна маневра. Как да гласувам за дадена партия, като родината ни е изпратила дипломати във Виена, те вдигнали посолство, български комплекс и всичките такива глупости, а за да гласувам ми заявяват, че трябва да се обадя ден преди изборите да се запиша. Ай сиктир :) ...

Написа Мартин Душков (www) на 29-Jun-2005 21:34


Трябва да се гласува! Ако не бяха тези мижави 5 месеца, който не ми достигат, щях да гласувам. То е ясно че ще ни ебат майката, но поне кат гласуваш ще знаеш кой, как и кога!

Написа Spas на 30-Jun-2005 16:07


"Трябва да се гласува!"

Трябва ама друг път. Това са глупости, дай една свястна причина да гласувам, различна от моята, която е "да има далавера за мен".

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 30-Jun-2005 17:33


ох на батя пърйолките .... мммм ... бобец за мезе ... ммм

Написа Владимир на 01-Jul-2005 18:15


Евала :)

Написа Мариян Захариев (www) на 05-Jul-2005 09:22


Неделя, 26 Юни 2005

На връщане от вилата минахме през Пз където убийствената жега беше изгонила де що има хора на сянка или покрай някой водоем. В това отношение София е доста по-добре заради планината. Пз както обичам да казвам е "в центъра на нищото" и през лятото температурата се вдига над 35° без от никъде да има дори и малък полъх на вятъра. Нещо като мини долина на смъртта. Чувал съм, че в Пловдив е още по-зле но не съм имал "удоволствието" да съм там в подобни жеги.

Надвечер когато слънцето се скри, успях да направя няколко приятни снимки:

Пчеличка
Цикъл на живота
Цветя - Газении

Между другото крайно време е да си купя DSLR и един свестен макро обектив.

[ Коментари: 4 ]
Коментари

Гергеееееееееееееее ;-))
от коя планета падаш ве адашче , тва е муха не е пчела, пчелата е толкова различна от тва дето си снимал , все едно да бъркаме Азис и Милен Велчев,
http://en.wikipedia.org/wiki/Honey_bee
ето погледни да се не бъркаш вече и да се не плашиш от такива насекоми дето немат жило ;-))

С поздрав Адаша

П.С. моля за корекция на заглавието на снимката ;-)

Написа BatGeorgeone (www) на 30-Jun-2005 16:00


Преди да я снимам я видях че събираше прашец, така че според мен е пчела. Може да се е маскирала на оса за да заблуждава ;)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 30-Jun-2005 17:32


Бе... и според мен е подла ОСА;]

Написа freax0r на 01-Jul-2005 21:31


Жоре, муха си е ;) Май "осоподобна муха" му се викаше на това гадинче ;)
Прилича на оса заради ивиците, но инак си е жив мух - глей ква мухска мутра има, а пък и тоя хобот, дето го е лепнала за цветето, си е баш мухарски ;))

Все едно, подробности ;)
А за SLR-а (цифров или лентов, няма значение) си прав - ако имаш време свободно за фото, пожелавам ти го ;) Щото е голяма краста и може яко да яде от времето, вервай ми ;)

Написа turin (www) на 02-Jul-2005 15:47


Понеделник, 27 Юни 2005

Не мога да разбера някой бъзика ли се или разпространителите на музика в .bg са смотани? Намерих нещо което твърди, че е новият албум на Ъпсурт. Естествено се зарадвах и след като го преслушах няколко пъти отидох да си го купя. Влизам в магазина, питам и там ми казват, че щял да излезе след 10 (ДЕСЕТ!) дни. Добре де, а това което слушам какво е?

Преслушах още няколко пъти албума и ми направи впечатление, че има разни парчета дето нещо не се връзват, което ме навежда на мисълта че някой се е избъзикал и просто е събрал вече пускани някъде песни на Ъпсурт и мами хората че това е новият им албум. Покрай файловете с музика има и предполагаемата обложка на албума, който може би ще се казва "Quatro".

В самия албум са вече познатите ми/ни "Три в едно" (варианта от видео клипа), "Колега", "И твойта майка също", както и две кратки реклами на Нескафе (ебати повърнята е това "кафе"). Има две радио включвания, както и в предишния албум Попфолк. Има и едно парче, което не съм го чувал и го пеят Ъпсурт, но тук вече става странно, защото останалите две песни не се връзват. Едната е на Боби Турбото и е някаква Турбо простотия, а в другата Ъпсурт изобщо не се чуват да пеят, макар да прилича на техният стил.

Е какво пък, така или иначе след десет дни ще си купя оригиналния албум и тогава ще имам отговор на въпроса ми по-горе.

[ Коментари: 2 ]
Коментари

Песента на Турбото е по текст на Ицо Хазарта, именно затова е и включена, нещо като бонус трак, тя така или иначе никъде не е издавана, та са решили да запълнят траковете в диска.

Написа Vladislav Dimchev на 29-Jun-2005 16:44


да беше питал бе (както един човек под псевдоним, няма да казвам кой е, да не се издам)
-------------------------
29-06-2005 14:16
Sluchaen: Добре де, като го мотахте 2 месеца пустия му албум, кога ще го има в бакалията и на кви пари?
ЪПСУРТ: Утре.
-----------
Копирано от сайта на avtora.com (без тяхно разрешение, щото съм пират)

Написа НеСиПрав (www) на 29-Jun-2005 19:51


Вторник, 28 Юни 2005

Не съм доволен от Убунту Hoary. Мислех че щом хората толкова се впечатляват и плямпат за него, ще е нагласено както трябва за начинаещ, но съвсем не се оказа така.

Първо: инсталацията предлага да ти обърше целият диск, а дори когато имаш специално оставено място за инсталацията, избора на файлова система и т.н. е объркващ дори за мен, за новак е почти непреодолим.

Второ: инсталацията е изцяло в текстов режим, разбирам че е "хакерско" ама все пак е за начинаещи, защо да ги плашим с тонове скролиращ текст по екрана?

Трето: Gnome. Хубаво де, уж много user-friendly пък като превключиш на друг Desktop и ти "изчезват" всички програми от Task Bar-а, щото той е настроен да показва само работещите на текущият екран.

Четвърто: Network Manager-а е доста объркан и трябваше да правя магии за да го накарам да работи.

Пето: Защо на root потребителя и на създаденият обикновен потребител се слага една и съща парола? Това е голяма дупка. Много по-добре е да се обясни на потребителя, че администраторската парола е ВАЖНА и трябва да е различна от обикновенната, която се ползва.

Плюс е преведеният на български Ubuntu Guide, макар че според мен трябва да е по-практически ориентиран. Например вместо въпроса "Как да си инсталирам мултимедиен плеър (Mplayer)", в който се предполага че човека знае какво е "мултимедиен плаър", по-добре да се отговаря на въпроси от сорта на "Как да гледам филми", "Как да слушам музика" и т.н.

Чудя се дали в бъдеще на новаци, които искат да се учат да не им давам Mandrake или Suse?

Всичко горе са бели кахъри в сравнение с краткият ми сблъсък с УИн XP и опита ми да ползвам Sharing на една директория в която трябваше да копирам файлове. След половин час кански мъки и щракане на петдесет опции и опитване на какви ли не магии, накрая пуснах с две кликания ftp сървъра на Powerbook-а ми и от командният ред на УЙндолса си свалих филмите. Ебати ужаса е това XP-то, направо майка плаче. Едно време, като бях под 98 и 2000 не беше чак толкова зле, но сега е трагично. Горките УИндолс лузери, какво им е на главата.

[ Коментари: 11 ]
Коментари

Пето: Сериозно ли е така? Ще умра от смях, още една причина да им се подигравам :-))

Написа Явор Доганов на 29-Jun-2005 15:28


Освен ако не си играят трикове със sudo е така. Ако е направено със sudo, ги поздравявам и оттеглям мрънкане #5.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 29-Jun-2005 15:37


Пето:)

Security

While there are various advantages and disadvantages to this approach, compared with the traditional superuser model. Neither is clearly superior overall.

* By encouraging the execution of single commands with root privileges, rather than opening a shell, sudo:
o Reduces the amount of time spent with root privileges, and thus the risk of inadvertently executing a command as root

o Provides a more useful audit trail

* Having a separate root password (the traditional model) provides an extra layer of protection if an administrative user's password is compromised

* In either case, if the administrative user (who uses sudo or su to become root) is compromised, the attacker can generally gain root through an indirect attack

Още подробности -- на https://wiki.ubuntu.com/RootSudo

Написа иво на 29-Jun-2005 17:40


Мерси за връзката, направили са го като Mac OSX за което мога само да ги поздравя.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 29-Jun-2005 17:45


Язък че та пращахме лани до ЮАР, не можа ли вместо да рипаш от разни мостове да минеш покрай на УБУНТО офиса да им палнеш газената лампа като как се прави Линукс Дистрибуция за лами

Написа НеСиПрав (www) на 29-Jun-2005 19:58


Георги, като не разбираш от windows, не го пипай, че бият през пръстите. :)
Кой те кара да цъкаш по опциите и да спираш use simple file sharing, a?! :)
Windows по дефаулт е толкова разгащен, че всеки може да си прави каквото иска с него, и два презерватива да сложи, пак ще "хване"!

Написа Коко на 29-Jun-2005 20:32


Бе и simple и не simple и пароли сменявах и кво ли не правих и пак не ще и не ще. Така като си помисля май само не рестартирах, сигурно това ми е била грешката.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 29-Jun-2005 21:27


И да рестартираш - все тя. По някаква причина, която не мога да разбера от де е, някои хр-та не могат да се видят, пък било със simple или не, ако са в workgroup. А с абсолютно същите настройки други такива се виждат. Изглежда е направено, че като дръннеш на съпорта на м$ да ти кажат - "купете си 2003 да си направите домейн и няма да имате проблеми".

Написа Божо на 30-Jun-2005 00:05


Наистина има ситуации при които не е толкова лесно да share-неш директория, ако не си работил отдавна с Windows-и и си правиш Всичко под Linux. :)

Така, че е нормално. Особенно ако е имал качен и sp2 ...
абе не ми се мисли повече, че започва да ми се драй... :))))

Написа Николай на 30-Jun-2005 12:15


Добро си е Убунтуто. Един от плюсовете е, че е само на 1 диск и не плаши хората. Друг плюс е, че можеш да си го получиш на диск с картинка, което също предразполага потребителя. Това, че по подразбиране се използва целия диск е написано на диска и на кутийката.
Не знам какво трудно има да направиш дяловете, избираш свободното пространство и му даваш да си ги направи автоматично. Дали е ext3, reiser или друго, потребителя не се интересува.
Основен проблем е това, че инсталацията е мноооого бавна.
Безспорно има трески за дялане още по Ubuntu, но поне засега е една от най-добрите дистрибуции за пълен начинаещ. Най-добрата поне според мен е SuSe, но тя пък е голяма и има не-лесен избор на пакети и доста настройки по време на инсталация. В Ubuntu пакети не избираш, системата ти идва готова за работа и ако не бяха орязаните поддръжки на видео и аудио, обикновените потребители, които само четат поща, пишат документи, слушат музика и гледат филми, просто няма какво да настройват и инсталират.
Xandros също е доста читава за начинаещ, но Open Edition е доста орязан и трудно му се сменят частите, аз например след като му смених KDE с по-нова версия го развалих тотално(вероятно поради слабите ми умения де). Съпорта им е също отвратителен. Предполагам, че все още няма България в страницата за регистрация, въпреки че насмотах някаква пикла от съпорта им, която ми обясняваше, че нямало нужда да си регистрирам Open версията(но ми излизаше някакво подканящо съобщение за това). Все едно никой от България не би могъл да си го купи...
Хубавото около Ubuntu е, че се създава общество, което е доста отзивчиво и почти за всеки проблем можеш да питаш и да намериш решение.

Написа Георги Павлов (www) на 01-Jul-2005 07:18


Хм .. а някой да е тествал http://www.xandros.com/
по-подробно? На основата на Debian e, освен платената версия има и "open circulation" версия за download. Аз имам Deluxe версията свалена от нета, и ми направи добро впечатление като инсталация и на пръв поглед, но нямам време да се ровя по-подробно.

Написа Н.Пепелишев на 01-Jul-2005 08:06


Сряда, 29 Юни 2005

Взех си по-новият модел на Sony DSC. Преди имах DSC-P150 /сребърен/, но вече съм с DSC-P200 /черен/. Разликите от P150 са: различен външен вид (малко по-закръглен), по-голям екран (с половин сантиметър) и това че има още един режим на фокусиране и мерене (Spot). С далаверката която завъртях, ъпгрейта ще ми излезе няма и 50 кинта, а благодарение на Любо разбрах и как да контролирам блендата и скоростта в напълно ръчния режим на снимане (M).

Като превключите на този режим се натиска средното копче след което с тези отстрани се настройва. Просто, но не ми беше хрумнало пък и инструкциите за ползване съм ги чел по диагонал (затова и не знаех че има fireworks режим).

С последно придобитите знания, апаратът вече върши всичко, което бих искал от апарат в класът point-n-shoot, при това се справя великолепно. Поздравления за Sony, силно препоръчвам DSC P-150 и P-200.

[ Коментари: 2 ]
Коментари

Това може и да не го публикуваш. Само да ти кажа, че си сбъркал линка към Любо, домейна не е .net .

Написа Никола Славчев (www) на 01-Jul-2005 13:10


Апарата е прекрасен :) Аз също съм адски доволен.

Написа Мариян Захариев на 02-Jul-2005 21:08


Четвъртък, 30 Юни 2005

Добре де, защо мамка ви проклета селяни със селяни си включвате алармите, след което не чувате че вият? Какво толкова си пазите счупените бракми, които сте купили за некви жълти стотинки?

И изобщо за какъв чеп ви е гадната аларма? Или я слушайте или не я включвайте да го еба, има си застрахователи те се грижат за колата, за да ви е на сигурно пък на вас.

Това горното е по повод, че цяла нощ ви алармата на некъв счупен стар Опел, да умре собственика му дано. Чудех се дали да не ида да му потрoша колата, но после с много гледане на телевизия заспах и му се размина. Ей така стават убийствата и взривовете.

Дайте акъл при подобен случай на виеща с часове аларма какво се прави?

Моето предложение е просто, взимаш си тапи за уши, изчакваш да се появи собственика, след което му чупиш кратуната, краката и ръцете, всички стъкла на колата, сменяш му физиономията и му мушваш алармата в гъза докато още вие. Това ще го научи, другият път да не се притеснява толкова за трошката си като и слага аларма за 2лв. джилязни, а повече да мисли за тези КОИТО СТРАДАТ от тъпанарската му аларма.

[ Коментари: 20 ]
Коментари

Вземаш една тухла, увиваш я с парцал, напоен с киселина и я оставяш върху покрива на музикалното возило. На сутринта ще си отворил чисто нов шибидах :)))

Написа an_gel на 01-Jul-2005 13:00


Що да се мъчиш, било то с тапи или с пищящи звуци. Ако е било нощем си има полиция. Аз спя дълбоко и не ми пречат такива, както и моята да писне едва ли ще я чуя, но съм я направил да си млъква за 20 секунди, колкото да стряска начинаещи джамбази.
При нас имаше такъв случай, който ми бе разказан, щото съм го проспал, в 4 часа ченгетата изкарали собственика да си я изгаси и искали да го глобяват, а той се кълнял, че преди 15 минути я бил паркирал.

Написа Никола Славчев (www) на 01-Jul-2005 13:08


Говори ми. Всяка вечер има една такава в околността (то къде ли няма). И мен са ме докарвали до нервни кризи. А любимите са ми просто едни с 15 мелодиики, които ги въртят една след друга. С другите как да е се свиква, ама тия са просто кошмар. Решение обаче и до момента не съм намерил.
За съжаление застрахователите искат аларма, за да сключиш изобщо застраховка. И тия с бракмите вземат естествено най-скапаните, за най-малко пари, който се задействат от генератор на случайни числа - признават се, а пък после май логиката е следната - дал съм 50 лв, ще си я пускам, щото е по-сигурно. Май по-сигурно е че ще метна една прекрасна вечер тухла 4-ка отгоре, поне да има за какво да вие ама нейсе ...

Написа Н.Пепелишев на 01-Jul-2005 15:35


Наистина е кофти :) Влизам в положение, знам за какво става въпрос. Ето моето предложение: чупиш прозореца на колата, след което я освобождаваш от скорост, във втора част на филма я буташ до съседната улица.
1. Собственика сутринта ще се почувства адски гадно, и ще бъдеш отмъстен
2. Нема да бучи повече, щото ще е надалече.

:) само предлагам де ;) може да звучи тъпанарско предложението ми ...

Написа Vladislav Dimchev на 01-Jul-2005 17:48


тъй де - няма никакъв смисъл аларама да вие повече от 3 минути.
Обаче нали ченгетата уж трябва да се грижат за реда. Виеща аларма си е явно нарушаване на реда! Обаче като им се обадиш, казват "нищо не можем да направим" Че за къв чеп сте тогава бре. Като не могат да приберат една кола, която е в явно нарушение, как ще пазят хората от бандити? Те толкова ги и пазят де.

Написа bozho на 01-Jul-2005 18:16


Лютенца върху покрива или захар в резервоара.
Може и запартък на местото на лютеницата.

Написа Георги Иванов на 01-Jul-2005 18:26


Жоро, за такива случаи полицията трябва да взема мерки.

Забранено е да има виещи аларми и има доста солени глоби за това. Защо не се обади до съответното РПУ?

Написа Дончо (www) на 01-Jul-2005 21:23


Хм. Няма лошо да се измисли генерален изключвател на аларми, например на принципа на ЕМП (електро-магнитен пулс)... Или на ГТЧ (голям тежък чук)...

М/у другото, най-вероятно може лесно да се направи устройство, което генерално изключва алармите на колите, те рядко имат някакви кой-знае колко сложни системи за идентификация.

Написа Васил Колев (www) на 01-Jul-2005 21:33


Сещам се за един филм с батко Арни ("Близнаците" май беше), където той вдигна една кола с твърдението, че алармата спирала, когато колата се наклони на 15% (заради "паяците", които прибират неправилно паркираните коли). Та може да се провери, дали вдигането на трупчета/кошчета върши работа.

Написа Стоян Жеков на 02-Jul-2005 06:30


Сещам се за един филм с батко Арни ("Близнаците" май беше), където той вдигна една кола с твърдението, че алармата спирала, когато колата се наклони на 15% (заради "паяците", които прибират неправилно паркираните коли). Та може да се провери, дали вдигането на трупчета/кошчета върши работа.

Написа Стоян Жеков на 02-Jul-2005 06:30


Знам за един подобен случай, който е завършил много яко. След 20 минутен вой на сирената посреднощ изведнъж всичко утихнало. И какво да види собственика на сутринта .... една огромна саксия / от онези правоъгълните ако ги помните от татово време / паркирана на предния му капак на возилото. / което не приличало на нищо, защото действието се е развивало в Люлин, а там блоковете са по 9-12 етажа /.

Но най-голямия майтап било, че застрахоуловката не покривала щети от форсмажорни обстоятелства.

Написа Сашо (www) на 02-Jul-2005 10:29


популяризирай факта, че един от основните способи за кражба на кола е да се активира алармата и да се улови честотата й докато пищи. после с лаптопа се прекодира за секунди деактивиращия сигнал и си без кола.

от доста години (поне 2) моята я пускам в тих режим. само мига. без да пищи. пищи ако отвориш врата или се опиташ да палиш. до тогава само мига и нищо повече.

иначе съм чувал за наказания от сорта на парцал с киселина на покрива. до сутринта парцала стигал до земята :)

п.с. ползвате горните неща на свой риск. не нося отговорност за щети получени от горните редове :))))

Написа george на 04-Jul-2005 08:21


василе, това с електромагнитния импулс не върви вече мисля. повечето аларми дори евтините са със собствено захранване, което не гърми ако дадеш импулс или на късо по корпуса :)

същото важи и за изключвателя. дори евтиничките аларми са със плаващи честоти. и не е чак толкова лесно да се изключват, да не говорим за стандартен изключвател.

а иначе няколко спрея боя и няколко лева на някои хлапета да си порисуват следващата нощ върши перфектна работа. дори можеш да си снимаш сутринта от балкона - стрийт пейнт :))

Написа george на 04-Jul-2005 08:24


Дано не е бил опела на баща ми :(
той извъртя такъв номер горе долу по това време.
За съжаление обаче, когато няма кой да чуе алармата и няма кой да я спре, а тя е сдала багажа - тогава е кофти наистина. Много е неприятно някой да ти звънне в 22:00 на GSM-а и да ти каже, че семейния автомобил цял ден е тровил живота на съседите ти... наистина е отвратително преживяване.
Колкото до това, че няма кой да чуе алармата...
Ако реши някой да обира апартамент например, какво ще направи?
1. ще си хареса апартамент
2. ще го издебне когато собствениците му не са си вкъщи
3. ще намери начин да влезе
4. ще си хареса нещо от него и 5. ще излезе необезпокояван.

Какво ще стане, обаче, ако в точка 3 се разпищи аларма? Малко по-различно е, нали? Ето за това хората си пускат алармите, дори да не са близо за да ги чуят.
Щом има аларма, значи е достатъчно ценно имущество и не е желателно да се стига до застрагхователи. Освен това, застрахователите покриват ли 100% от загубите в случай на кражба или нещо такова?
Нерядко ни свалят странични огледала от потрошения опел. И застраховките не важали за такова нещо, защото можело и ние сами да си ги сваляме... А мама им стара, джаджите струват ужасно много за да си позволим ново всяка седмица.
Много се надявам да не говорим за един и същ случай, но все пак, ако е така: хиляди хиляди извинения! Макар извиненията да не могат да върнат изхабените нерви заради алармата...
Бил съм и от двете страни и знам какво е. И от двете страни е много неприятно.
Аз с радост бих видял сметката на тоя, дето е взел пари за да продаде строшена аларма. Да, по принцип трябва да спре след 20 секунди, но защо не спря да и...... :(

Написа bubu на 04-Jul-2005 15:38


Браво Дончо (и още някой беше дал конструктивно предложение)! Полицията със сигурност ще вземе мерки в такива случаи. Всичките останали мога само да съжелявам -- показва какви хора живеят тук, какъв е начина на мислене и как саморазправата за тях е най-доброто решение. Както се казва на руски -- "а жаль."

Написа Гого на 05-Jul-2005 07:52


Не е ясно как можеш да получиш EMP с достатъчна сила, за да натаковаш алармата. Но виж, можеш да пробваш стария селски номер да строшиш мигач или нещо, което свети докато пищи алармата и да допреш до жичките електрошоков пистолет/палка. Има доста голяма вероятност алармата да си иде по дяволите, заедно и с доста от електрониката на автомобила, ако я има.

Написа Коко на 05-Jul-2005 09:40


RE:Гого
>"Полицията със сигурност ще вземе мерки в такива случаи."

Ама не взема. Може би само в някои квартали, дето живеят определени хора взема. Иначе казват "Ние нищо не можем да направим." Имам предвид различни случаи в "Дружба", "Младост" и Студентски град.

Написа Божо на 05-Jul-2005 22:14


махни този свиреп зелен цвят бе човек.Изгоряха ми очите докато прочета мненията на хората. Сега вече виждам всичко в червено и жълто

Написа жоро на 28-Mar-2006 18:52


Много си е добре зеленото даже. Успокоително и приятно за очите.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 28-Mar-2006 19:01


току що звъннах в МВРто за една кола с пищяща от часове аларма:)))

Написа nasko на 07-Jan-2010 00:28