< HomePage | Снимки
<- Април, 2005 | Начална страница | Юни, 2005 ->

Архив за месец Май, 2005

Неделя, 1 Май 2005

Вярно вчера са ни хранили с гадости, защото никак не ми е добре, корема ме боли и често се налага да размишлявам върху живота, вселената и всичко останало седейки на белия трон. Поне да имаше wireless да върша нещо :(

За сметка на това времето е чудесно и днешните снимки, като че ли са по-хубави от вчерашните. Крайно време е да направя галерия към сайта...

Понеделник, 2 Май 2005

Лежа си на люлката на полянката през нас и ми е много кеф. Слънчицето грее, по Евроспорт тече финала на световното по снукър и изобщо мързел, почивка и разпускане. Ако можеше да има и нет, всичко щеше да на 101% :)

Хората тази година май са се научили, че спамването по телефона на разни празници от вида на вчерашният са излишно нещо. Возкресе, та возкресе! Добре де, разбрах. Благодаря, подобно. Да ви се връща.

Вторник, 3 Май 2005

Всеки от хората, чийто блогове се агрегират в Planet FreeDesktop.org си е направил негово човече от South Park използвайки редактора South Park Studio 2. Браво на автора на редактора, а също благодаря на Planet FD.o за идеята :-)

Ето това съм аз (според мен), изглеждащ като човече от South Park:

gf's south park character

Запалих и други колеги да си направят човечета, а пък аз не се сдържах и направих на Антон. Мисля, че го издокарах перфектно :)

atl's south park character

Между другото не помня кой питаше в коментарите за снимка на бъдещата ми съпруга. Не виждам какво ви влиза в работата, но понеже настоявате да я видите, ето я и нея (картинката е направена под нейн надзор, така че си прилича, не са мои фантазии :-)

sisi's south park character

[ Коментари: 7 ]
Коментари

Ооо, яла ми музо... Красавец ненагледен съм аз.

Написа пейо (www) на 04-May-2005 21:56


Хехе, тази програмка наистина е много готина.

П.С. Много сладка жена имаш :)

Написа Георги (www) на 04-May-2005 23:46


Антон си го докарал перфектно :)

Написа Васил Колев (www) на 05-May-2005 07:42


Много е лесен за рисуване :) а сега да те видя теб.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 05-May-2005 07:50


24-и май е голям празник тук в България!

Написа валерия на 20-Jun-2006 18:04


ееееееееееееее коя ви е лиубимата песен?????????????!!!!!!!!!!!

Написа валерия (www) на 20-Jun-2006 18:07


как да си я сваля?

Написа Дани на 30-May-2007 15:09


Сряда, 4 Май 2005

Голяма девалвация на обичта в последно време. Куцо, кьораво сакато, обича всичко щом го показват по телевизията. Реклама за дамски превръзки - ще ги заобичате, реклама за препарат за подута простата - ще го заобичате. Стоят някакви си "звезди" в една къща за три дни и вече всички "са обичат".

Според мен американците са виновни с техните простотии и тъпите им филми, в които ако не си казват сутрин, обед и вечер че се обичат сигурно ще го забравят.

Чак да ти се догади, как се изтърква хубавата българска дума ОБИЧАМ.

Да не почвам да псувам по повод на "талантитие", които се оказва, че могат само да реват. Много са талантливи, нема що.

[ Коментари: 3 ]
Коментари

Жоро, какво му е лошото да си казваш "обичам те" с някого сутрин, обед и вечер? Много хубаво е според мен. Верно, че американците не влагат много смисъл в думата, но колкото и да се повтаря, ако е искрена, никога няма да се изтърка.

Жоро

Написа Георги (www) на 04-May-2005 23:45


Естествено когато е искрено е прекрасно, но употребата която наблюдавам и ни набиват по телевизията някак си не ми изглежда искрена и точно това е проблема. Обичам е много силна и красива дума и това, че я пляскат за щяло и нещяло (обикновено с някаква комерсиална цел) мен лично много ме дразни.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 05-May-2005 07:14


Аз пък се дразня откакто вкараха "открийте еди кво си" в рекламите. Ша ги открият манафите от Истанбул, ша ги открият!

Написа Коко на 06-May-2005 09:45


Четвъртък, 5 Май 2005

При нас всичко е криворазбрано. Сега е на мода криворазбраната коректност в името на която си измисляме изрази за приети вече неща. Не зная откъде се пръкват разните измислици (вероятно от журналята) но са на лице и доста дразнят.

По конкретно става въпрос за инвалидите.

Хората сами се наричат така, дори си имат Съюз на инвалидите и Съюз на слепите в България, които са от доста години. Общоприето е, и е и съвсем нормално хора с недъзи да се наричат инвалиди.

Обаче в голямата братска малоумна държава (знаете коя е) имат думите valid и invalid, като invalid носи негативно значение и затова за човек, който е инвалид ползват друга дума - disabled.

Явно е, че в България нямаме този проблем с думите, защото тук на думата валиден отрицанието е НЕвалиден, а не ИНвалиден. Така че, в думата инвалид няма негативизъм.

Да ама тук се намесва криворазбраната коректност и сляпото копиране без да се мисли и се започва със следните глупости:

1. на инвалидите се казва, че са "хора с увреждания";
2. на слепите се казва, че са "незрящи";
3. на глухите не знам как се казва, може би че са "нечуещи"?!?

Ще ме извиняват почитателите на "политическата коректност", но да се кълчотиш измисляйки нови начини да наричаш група хора, въпреки че самите те ползват общоустановените думи без това да ги притеснява е абсолютна простотия и малоумщина.

Отделен е въпросът, че според мен "хора с увреждания" звучи обидно.

[ Коментари: 8 ]
Коментари

Добре казано, макар че като го четох изпитах чувството на "дежа ву" - същата тема и същите размисли бях чел в някакъв западен сайт преди близо година. Просто странно съвпание, нищо друго. Което показва, че мнозина мислят по един и същ начин относно политическата коректност, чиято единствена цел е да прикрие проблемите ни, като приемем че да имаш проблеми е безпроблемно. Това само изражда слабохарактерни хора.

Написа RaynerApe (www) на 05-May-2005 22:18


Забравил си да споменеш и циганите, които цял свят нарича-"цигани", но ние откакто станахме големи демократи започнахме да наричаме "роми"?!?!
Може би след като "влезем в Европа" и станем "европейци", ще започнем да ги наричаме-"римляни"?

Написа ВладиЧ на 06-May-2005 06:23


<3. на глухите не знам как се казва, може би че са "нечуещи"?!?>
Как да не го знаеш бе, "Хора с увреден слух" ;) И ти казах да престанеш да четеш вестници и да гледаш телевизия ;))) Само нерви, аз 1 поглед да хвърля на 'средство за информация' и после псувам 3 дни (ама то сме говорили за ЖУРНАЛЯТА, де), е на само отидох да видя програмата на БНТ и веднага прочетох "Токов удар или късо съединение причинили смъртта му."
Как ша умре от КЪСО СЪЕДИНЕНИЕ бе, баси малоумниците, и тва БНТ, да им *******, и ****** и всичките им ******** прости.

Написа Габо (www) на 06-May-2005 14:11


@ ВладиЧ : Еми наричаме ги "роми" защото си падаме дупедавци. До колкото не ме лъже слухът, зрението и разбирането на някой чужди езици, в Европа (ние нали ужкем към 'нея' сме тръгнали) хората наричат циганите "роми". А "ром" произхожда от "роми и синти"

Написа Мартин Душков (www) на 06-May-2005 21:26


ами...
прочетох, замислих се, пак се замислих и... общо взето споделям мнението ти
имам приятел, "инвалид", (макар че никога не бих помислила за него като такъв - приемам хората като хора, без значение как изглеждат физически , а и точно него никога не бих го аташирала с това понятие и то не защото ми е приятел), който се засяга и ме коригира, когато казвам понякога ИНВАЛИДИТЕ, въпреки че прекрасно знае, че нито влагам обиден подтекст, нито искам да засегна някого в това - просто това е общоприето като обръщение (само за пример- майка ми има 1 група инвалидност с придружител - това прави ли я по малко пълноценна като личност/човек?!...)
използвам "хора с увреждания", когато говорим с него, но много ми е трудно да свикна и често се "дъня" и усещам, че му става неприятно, на мен ми става болно, като усетя че се е засегнал...- абе... неприятни моменти:(
но сега, когато прочетох написаното, ми стана ясно, че не съм единствената, която мисли така
не че е от особено значение, но някакси, де да знам и аз, поне разбрах, че не съм единствената...

Написа tanyata на 06-May-2005 22:39


@tanyata: Как мислиш, дали твоят приятел щеше да се засегне ако го наричаха така преди в медийното пространство да се въведе фразата "хора с увреждания"? И не е ли именно делението и специалното отношение това което причинява болка у инвалидите? Аз лично гледам да избягвам каквито и да е определения с цел да не ги засегна. Ако имат нужда от помощ - получават я, ако не - те са нормални хора, а не зная с какво точно им помагат журналистите въвеждайки нови названия.

Написа Никола Славчев (www) на 08-May-2005 17:50


[Q]
Обаче в голямата братска малоумна държава (знаете коя е) имат думите valid и invalid, като invalid носи негативно значение и затова за човек, който е инвалид ползват друга дума - disabled.
[\Q]

Бих казал че доста повече се ползва думата - handicapped

Пример: National Association for Visually Handicapped (NAVH)

Написа Alex (www) на 08-May-2005 20:11


Явно е, че никой от вас не живее с увреждане. Та затова сте ми малко смешни с тази дискусия. Глухи или глухонеми е неправилно, защото повечето "глухи" имат остатъчен слух. И могат да говорят. Хора с увреден слух е най-общо казано и най-приятно за чуване. Оставете на нас да решим как да се наричаме. Вярвате или не, можем да мислим самостоятелно, без да ни помагат вестници или хора без увреждания.

Написа Яна на 24-Feb-2006 17:28


Петък, 6 Май 2005
01:05

Предаварително благодаря за изпратените поздравления :) заминавам на почивка, хапване и пийване за да почета на спокойствие именният си ден. Заредил съм се с филми и интересни четива, този път ще внимавам какво ям и къде го ям и няма да се натровя като миналата седмица.

[ Коментари: 3 ]
Коментари

Честит имен ден, Георги!
Пожелавам ти от все сърце много щастливи дни, добро здраве и успехи в личен план. Нега св. Георги бъде винаги до теб и да ти помага дори и в най-трудните ти моменти!
Продължавай да ни бъдеш в помощ и за напред.

Написа krassyo (www) на 06-May-2005 02:28


Честит празник адаш. Жив и здрав да си и много щастлив. Пожелавам ти много радост и любов и приятна почивка!

Жоро

Написа Георги (www) на 06-May-2005 06:31


Честит имен ден и от мен!

Написа Коко на 06-May-2005 09:37


Събота, 7 Май 2005

Навън вали, но камината грее и е приятно. Малко ревюта на филми, защото друго не се случва :-)

Кубът 3 (Cube Zero): естествено продължение на първа и втора част, като тук някои неща се изясняват, показани са още интересни начини за убиване на хора и 100% ни убеждават, че от Кубът няма мърдане. Ако сте фенове на първите две части, силно е препоръчително да го гледате.

Брат: рашъните са номер едно в правенето на филми, това отдавна го казвам! Макар че филмът е стар, много кефи и ако сте фенове на филмите за съвременната руска действителност филма е за вас. В момента издирвам втора част, където нашето момче продължава да трепе, само че този път американци. Кеф.

Сахара (Sahara): приятно приключенско филмче, което следва класическата схема в жанра - герой плюс приятел хвърлящи лафове, някаква кака и много стрелби и гонки. Филма е забавен и е над средното ниво, което го прави приятен начин за убиване на час и половина време.

Трите Хикса 2 (xXx 2): негрите са направили този филм само за да могат пак да си покажат големите коли и колко са гангста. Абсолютна тъпотия.

Be Cool (Игра по ноти): Приятен филм стил Тарантино но без убийствата :-) Само като чуете Джон Траволта, Харви Кайтел и Ума Търман може да се подготвите за забавление. Филма е яка ебавка с филмовия и музикалния бизнес в Щатите. Препоръчителен е за гледане.

[ Коментари: 5 ]
Коментари

Брат и Брат 2 ги имам. Ако искаш мога да ти дам 2-ката. Сергей Бодров младши ми е любимият руски актьор и имам всичко, което съм намерил с него. Брат, Брат 2, Война, Кавказкий пленник.
Брат 1/2 са култови просто. А любимата ми реплика отсега ще ти я кажа:

"Are you gangsters?"
"No, we're russians!"

;-)

Написа MiCRoPhoBIC (www) на 11-May-2005 06:02


Прати един лник на пощата ако не те затруднява :) Война също съм го гледал и много ме изкефи, не бях обърнал внимание, че играе същият актьор.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 11-May-2005 07:59


Дам, тази реплика от Брат 2 е направо култува :)
Ама той и фима като цяло си е много добър. Война също е страшно добър. Някой ако знае други подобни филмчета нека да каже, че да можем и ние да им се насладим :)

Написа MacTeP на 11-May-2005 20:01


"Личен номер" - много приятно филмче! "Бригада" също, но гледам че по-горе е коментиран.

Написа HuK на 24-May-2005 15:31


Моля ви се, ако някой знае от къде мога да си изтегля Кубът 2 и 3 (а за 3 не знаех, че е излязъл) нека да ми прати линк на мейла, защото го търся от толкова мн време! А първата част много ми хареса!

Написа Даниела на 20-Aug-2005 21:34


Неделя, 8 Май 2005

Нагласих си достъпа до интернет през телефона и по стандартният начин (088 1000), на 9600 и през gprs (*99#). Оказа се елементарно под OS X, предполагам и под Linux няма да има проблеми стига да си видя модема на Nokia-та през Bluetooth-a. Вече съм със 100% мобилен достъп до интернет и съм супер доволен :-) Сега да видим дали ще съм доволен и от Mtel, като се получи телефонната сметка.

[ Коментари: 2 ]
Коментари

С цените които са сложили за GPRS определено са успели да превърнат една благина в безумие. CSD е по-разумно като цена, а и едва ли някой ще тръгне да точи големи файлове с мобилен интернет, че да му трябва скорост. Най-тъпото нещо е че за CSD няма достатъчно модеми и ако се закачиш е цяло чудо. Също така докато по цял свят цената на интернет пада, нашите гений от Мобилтел вдигнаха CSD от 5 на 9 стотинки за минута без ДДС.

Написа Никола Славчев (www) на 10-May-2005 22:01


Мда CSD-то ми се видя скъпичко удоволствие 6.50 (с ДДС на час), но пред цената на мегабайт за gprs е поносимо. Не съм усещал липса на модеми от другата страна, може би защото тествах в един през ноща.

За бърза проверка на поща става въпреки голямото забавяне от сорта на 700-800ms.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 10-May-2005 22:10


Понеделник, 9 Май 2005

Забавихме с ваденето на медицинските за брак, заради голямото разкарване. В болниците частни или държавни мотаенето явно никога няма да се намали до необходимия минимум :-( Радостното в случая беше, че ни взеха съвсем малко кръв за разните им изследвания. Аз се бях уплашил, че ще ме точат яко, а то взеха няма и пет грама.

За работа така или иначе време не остана, затова догледах последните осем серии на Бригада. Странен филм, някак си не върви подред, а е разхвърлян и в някои моменти не можеш да хванеш нишката. Като че ли някои серии са правени да се гледат една след друга, а други не.

Интересно четиво за кредитните карти написано от Йовко. Все повече ще навлизат подобни схеми в България, така че е добре човек да е запознат. Това че информацията идва от препатил човек, а не от пряко заинтересуваните (банки, манки, маркетдроидс) я прави още по-ценна.

Вторник, 10 Май 2005
15:53

Един сайт за търговия днес ме загуби като клиент, заради собствената им глупост. Ще ме извиняват ама за да си купя нещо, което струва 12 лв. нямам никаво намерение да се регистрирам при вас. И изобщо щом искате да е по-трудно отколкото да си купя нещото offline, не сте познали.

Отделен е въпроса, че е нагло изобщо да искате регистрация. Дошъл съм при вас веднъж и вместо да ми вземете парите вие ме карате да пиша фермани. Много ви здраве.

[ Коментари: 6 ]
Коментари

Кой е въпросният сайт, или е тайна?

Написа Красимир Казаков на 10-May-2005 13:24


Не искам да го споменвам, защото е специфичен /не е секс сайт, не си мислете глупости/ :-)

Въпроса беше принципен, че ми искат доста данни, които нямат работа да имат итова ме издразни. Ама те губят.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 10-May-2005 13:26


е поне адреса трябва да си напишеш, иначе къде да ти го изпратят? ;)

а иначе може да се иска друга информация стига да не е задължителна. Например аз ако пазарувам всеки ден от сайт, ще ми е досадно да си въвеждам всеки път данните за фактурата...

Написа Марин Великов на 10-May-2005 14:17


За адреса и телефона нямам против, ама още 10 неща :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 10-May-2005 14:17


e да ама ако не са задължителни си ги пропускам през погледа ако не ми трябват...

Написа Марин Великов на 10-May-2005 14:27


Там е работата че бяха! Единственото незадължително поле от над десет беше "месторабота" :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 10-May-2005 14:27


Сряда, 11 Май 2005
17:05

От няколко дни наблюдавам появяването на странни заявки из логовете на сайта ми. Странни са, защото заявките идват от Google, а на самата страница, която е посочена като referrer изобщо няма връзка към мен. Още по-странното е, че referrer-ите са просто случайно избрани форуми и писания в дир.бг!?!? Който има повече информация или някаква теория, моля да я сподели - ето извадка от логовете.

Върти ми се из главата нещо за Google WebAccelerator но нямам конкретна идея.

За да извадите само referrer полето от лога, може да ползвате:

awk '{print $11}' strange-logs

[ Коментари: 5 ]
Коментари

Днес говорих в IRC с един човек от Германия по работа, който сподели, че Google архивират целия Интернет на сървърите си с някаква цел, най-вероятно
WebAccelerator. Не знам дали това е някакъв слух или истина...

Написа Илия (www) на 11-May-2005 14:14


За Accelerator-а ясно :) Удобно бързо прокси, въпроса ми беше що слага такива странни referrer-и?

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 11-May-2005 14:28


http://www.wwwcoder.com/main/parentid/285/site/5033/266/default.aspx

Написа xeno на 11-May-2005 17:02


Горната връзка няма нищо общо с моят проблем. Просто се обяснява, че ще започнат да използват Trust Rank вместо Page Rank за да ебат тъпите спамери, което винаги е добра идея.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 11-May-2005 17:16


Не съм съгласен с Георги Чорбаджийски - TrustRank ще наклони силно везните единствено към най-старите, доказани и платежоспособни (?) източници в Интернет. Това няма да позволи на малките блогове да се преборят за върха на резултатите по дадена тема. TrustRank по принцип ще се използва не толкова за търсачката колкото за бъдещата доста по-корпоративно насочена Google News. Това за архивирането на целия Интернет е нещо, което малцина могат да си позволят, но Google са едни от тях. Надявам се само този архив да не се окаже обезмислен от проблемите, налегнали ранната бета на Web Accelerator.

Написа RaynerApe (www) на 11-May-2005 18:29


Четвъртък, 12 Май 2005

Sin City е един от най-добрите ако не и най-добрият филм правен по комикси, който някога съм гледал. Визията му е великолепна, историята е добре направена, абе просто филма е номер едно и си заслужава да се гледа! Успели са много добре да предат духа на комиксите на Франк Милър. Яд ме е че докато тук хората са крадили комунизма (градили са ми оная работа, ДаГиЕ) не сме имали достъп до подобни качествени истории в картинки. Вярно Дъга едно време беше добра, но една птичка пролет прави ли? Режисьор на Sin City е Робърт Родригес, а части са режисирани от Тарантино. Нищо чудно, че са успели да направят качествен филм.

Още за Sin City в imdb.

Като съм заговорил за комикси, вчера гледах Електра по комиксите на Marvel. Нещо нямат късмет Marvel с екранизирането на техните истории. И този път филма беше безидейно осиране и боза. Даже и ефектите не бяха особено добри. Не си заслужава да се гледа.

[ Коментари: 3 ]
Коментари

Вярно! Sin City е нещо, което не бива да се подминава - нито нарочно, нито по грешка!

Написа yovko (www) на 13-May-2005 22:21


В случай, че ти се иска да наваксаш това "изпуснато" време: http://www.raynerape.com/2005/05/07/35.html2/

Написа RaynerApe (www) на 14-May-2005 08:51


Напълно и твърдо съгласен...просто класика...

Написа Angel Angelov (www) на 17-May-2005 07:35


Петък, 13 Май 2005
13:00

В четири сутринта пред Арена имало чакащи да си купят билети за премиерата на Star Wars епизод 3. Не зная кога са свършили билетите за трите зали, в които ще го дават следващият четвъртък, но нашият човек като отишъл в десет билети вече нямало. :(

Което значи че премерата ще я изпуснем. Карай, чак пък толкова няма да си го слагам на сърце и без това ще гледам филма поне два-три преди премиерата (поне с епизод 1 и епизод 2 успях). Ще идем на кино чак в петък или събота и то ако има билети изобщо.

Ето чудесен пример защо старият начин на дистрибуция на филмите вече не издържа. Като се напълни салона и останалите го духат. Ми пуснете го с добро качество из нета, аз ще си платя петте лева за да го дръпна и да го гледам. Само не се опитвайте да ми слагате разни DRM-та защото тогава ще ме ядосате и след прекодиране ще го гледат още доста хора. Научете се да уважавате клиентите си.

[ Коментари: 10 ]
Коментари

Това със Star Wars 3 е голяма тема тук във Виена. Хората бяха отворили и ticket hotline преди седмица. Днес мой колега (съученик) ми съобщи, че за премиерата във всички кина из Виена са останали само 10-15 билета. Заслужавали ли си изобщо да се обаждаш на телефон (2евро на минута) за да си купиш билет на първия ред? :)

Написа Мартин Душков (www) на 13-May-2005 16:16


Това за онлайн дистрибуцията е мокър сън без покритие - половината развлекателен бизнес е в контрола над развлеченията ти, а не само прихода от тях. Иначе не виждам смисъла да хабите време и пари за премиери. Филмът рано или късно ще може да изгледате качествено в матине, на DVD, на DivX. Мисля, че тръпата е само за онези хора без живот или само с половин такъв, които намират някакво странно удоволствие да сторят нещо не особено смислено преди останалите, за да покажат на себе си или на някой имагиненрен тип колко всъщност почитат някаква имагинерна цел.

Написа RaynerApe (www) на 14-May-2005 08:50


Няма как да се съглася с горното твърдение. Дори напротив - смятам, че това са разсъждения на човек, който живее в някаква псевдореална вселена, изградена от DVD-та и DIVX-ове. Естествено че удоволствието да изгледаш филм (още повече такъв като Епизод3) ще бъде неимоверно по-голямо ако го направиш в кино с добра визия и звук вместо пред екрана, пред който по цял ден работиш.

Написа Ангел на 16-May-2005 10:21


И къде да го "изгледам" като няма билети никъде?

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 16-May-2005 10:26


А и защо предполагаш, че ще го гледам на екрана на компютъра, а не на 32" TV и Inspire 7+1 у дома? :-)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 16-May-2005 10:29


Има филми и филми... Има филми, в които най-важното е визията, ефектите, the WOW! factor - след едно-две гледания на Матрицата на монитор и след това гледане на нещо, което изглеждаше като съвсем различен филм, на киноекран, вече съм се убедил, че такива филми трябва поне първите един-два пъти да бъдат видяни на голям екран. Епизод 3 определено попада в тази категория :) И да, Жоро, 32" и 7+1 наистина може да бъде определено като голям екран... :)

Има и други филми - филми, за които важното е действието, идеята, репликите, а не толкова ефектите... за тях не само че нямам нищо против, а и дори понякога предпочитам да си ги гледам било на DVD, било с по-нетрадиционни носители, вкъщи, на сравнително малък екран, когато ми е удобно, както ми е удобно...

И хммм, идеята с 32" телевизор наистина малко размива разграничението :P

Написа Петър Пенчев (www) на 16-May-2005 10:41


Всъщност лично аз предпочитам да го гледам преди да отида на кино за да мога да вникна в историята и когато съм в салона, просто да се наслаждавам на визия без да се налага да внимавам къде кой какво казва и за тънкостите в сценария.

Естествено че ще гледам на кино Епизод 3 :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 16-May-2005 11:05


Имало билети за премиерата, но за 1 и 2 ред. Давали някакъв телефон от Арена. Баси! Така не ми се гледа! Не ща оня черния дето има задух (астма ли е, не знам :-)) кат маане с вилата да залягам секи път. Искам тоя филм да го гледам, не да участвам в него. :-)
Все пак, ако искаш мога да ти дам телефона да попиташ за билети.

Написа iassen на 17-May-2005 09:20


Билети вече имам :) И то на хубаво място.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 17-May-2005 10:38


Честно казано, последните пъти когато съм ходил на кино винаги съм оставал разочарован.
1. Субтитрите са грозни. Тези на александра приличат на проядени с киселина, не се виждат на бял фон. Даже и да не ги четеш ти загрозяват картинката. Превода не коментирам!
2. Тъмните сцени са синкави, като на Cam. Всъщност дори картината е такава, острите ръбове май ги правят при редактирането на DVD-тата. Да не говорим за досадните надрасквания които се виждат от време на време...
3. Често киномашиниста не си проверява машината, част от филма не е на фокус или излиза от екрана. А най-омразно ми е когато сменят киномашините и 2 минути от филма изчезнат някъде.
4. Винаги сядам на последния ред, защото повечето кина използват усилен до крайност бас, който е зад екрана.

Въпреки това ще гледам _и_ Епизод 3 на кино, но няма да давам излишни пари за да съм първи.

Написа Иван Кълвачев на 17-May-2005 16:12


Събота, 14 Май 2005

Тръгнахме да се разхождаме без идея къде искаме да отидем, но тъй като отдавна се каним да намерим лифта за Черни връх, поехме към Витоша. Без особени проблеми намерихме седалковия лифт, но кабинковият все още си нямам идея къде е. Лифтът не работеше и изглеждаше изоставен и опасен за ползване. До самият лифт има приятно заведение (поне на външен вид), което се казва Воденицата и е решено в битов стил. Не съм пробвал как готвят и какво е обслужването, така че повече данни за него не мога да дам ;)

Снимката Огледалото е режисирана и изпълнена малко преди заведението.

Хубавото време не предполагаше прибиране, така че продължихме да се мотаем по българските пътища и търсейки края на пътя, който поема от Бистрица нагоре, стигнахме почти до Самоков. От там се насочихме към Дупница (никога не бях ходил там) и след кратко лутане из града, намерихме пътя за Рилския манастир.

Привечер стигнахме до манастира, разгледахме набързо, направихме хубави снимки и се прибрахме у дома.

Няколко снимки от манастира:
Рилски Манастир - централен вход
Рилски Манастир - вляво от входа
Рилски Манастир - поглед към входа
Рилски Манастир - църквата
Рилски Манастир - вдясно от църквата
Рилски Манастир - задният вход

И една снимка, с която съм особено горд, като се има предвид апарата - залез над Рила.

Неделя, 15 Май 2005

В петък вечерта гледахме "Небесно царство" (Kingdom of Haven).

Очаквах да е боза, но останах приятно изненадан от филма. Направен е много добре и което е по-важно - много добре е балансиран. Рядко се случва филм, в който да няма нито един дразнещ момент. Актрисата, която играе с Орландо Блум, се нервела че Ридли Скот отрязал "по-горещите" сцени между нея и Орландо, но според мен режисьора е бил много прав и с орязването се е получил по-добър филм.

Хубаво е да се внимава, защото прекаленото показване води понякога до осиране. Сещам се за онази тъпа целувка в Последният Самурай, която беше излишна и за мен развали голяма част от филма.

С няколко думи "Небесно царство" е рядко добър филм и силно препоръчвам да се гледа.

[ Коментари: 4 ]
Коментари

Мен най-много ми хареса епископа с реплики от рода на "приемете мюсюлманството после ще се покаете.." тоя беше ебати фрийка:)

Написа freax0r на 17-May-2005 13:15


Мда, добре бяха представили разните "божи люде" какви лицемери са всъщност.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 17-May-2005 14:00


Мале, мале, гледах го вчера и аз, ама ми се стори бая тъп.
Направо не разбирам как ти харесва, ама....
За мен е поредната блудкава уса пропаганда как всички дружно си живеем и си помагаме и тн.....
клишета едно до друго ...

Написа Toдор на 18-May-2005 14:04


Предпочитам тези клишета пред "арабите са лоши" и който не е християнин е терорист.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 18-May-2005 14:11


Понеделник, 16 Май 2005
ДОБАВКА ОТ 19.Май.2005

Проблемът беше разрешен, след като се свързах по телефона с travel.bg, срещнахме се и поговорихме. Явно твърде дълго съм живял в интернет и разчитам прекалено на комуникацията по пощата. Очаквам следващата седмица да публикуват снимката, като спазят условията на лиценза. Много съм радостен, че travel.bg се оказаха свестни хора, които уважават правата на авторите. Текста по-долу го оставям с образователна цел и заради коментарите. Когато публикуват снимката както трябва ще я сложа и нея.

ДОБАВКА ОТ 7.Юни.2005

Още миналата седмица, travel.bg публикуваха снимката ми с подходящ attribution и с коректно упоменат лиценз. Не беше трудно, нали?

Самият текст

Май е общоизвестно сред издаващите списаниица/вестници, че каквото намериш из интернет е твое?

Примерно пишеш някаква статиика или каренце и за илюстрация искаш да сложиш снимка. Какво правиш:

1. Отиваш в images.google.com.
2. Пишеш думичка от темата, която те интересува.
3. Първата снимка, която ти хареса я вземаш и я пляскаш в списаниицето/вестника.
4. Изобщо не ти пука, че автора я е публикувал при определени условия за ползване, които са ЯСНО УКАЗАНИ на страницата откъдето вземаш снимката.

Естествено след това снимката бива публикувана заедно с статията/каренцето, а издателите слагат текстовете, който гласят, че "всички права са запазени" и "репродукцията е забранена".

Само че май лъжат. И то доста сериозно. Ето един светъл пример как се прави от нищо - нещо, използвайки стъпките описани по-горе.

Вземето списанието travel.bg от петък 13-ти 2005 и отворете на втора страница. В долният ляв край на страницата ще намерите статия за язовир Батак илюстрирана със снимка.

Разглеждайки списанието, когато видях тази снимка си помислих: мамка му, тази снимка ми изглежда познато! Облаците и изгледа са специфични и ми напомнят на нещо. Прибрах се вкъщи, отворих си лаптопа и разгледах снимките на яз. Батак, които сме правили с моя апарат. В един момент попаднах на тази снимка - язовир Батак следобяд.

Да ви прилича на снимката от статията? Защото според мен е същата. Даже знам, къде и кога съм я публикувал - дневника от 4-ти декември 2004. Търсейки в images.google.com за "батак" излиза на първо място.

Снимката (както и всичко което е на сайта ми) е публикувана под Creative Commons лиценз и по-конкретно под CreativeCommons Attribution-NonCommercial-ShareAlike лиценз. Това е ясно указано най-отдолу на дневника.

Изискваният са много прости, ползвай каквото ти е кеф, копирай, разпространявай и променяй но:

a) нямаш право да ползваш това, което аз съм създал с комерсиална цел (NonCommericial)
b) трябва да указваш, че каквото мое ползваш си го взел от мен (Attribution) и
c) нещото което си създал на база моето творение трябва да разпространяваш под същият лиценз (ShareAlike)

Простичко нали?

Е, като е толкова просто защо се използва моята снимка без да спазват няколкото прости изисквания? Дори най-нагло се твърди, че е тяхна и всички права са запазени?

Питам се аз и отговор не чакам. Защо и да чакам, след като им пратих две писма и получих оглушително мълчение в отговор.

[ Коментари: 24 ]
Коментари

ми хакни ги бря, да са научат, де*ба и айдуците мизерни
http://travel.bg/popup_view.jsp?title=%C0%F5%F0%E0%E0%k
А� � ако бех, щех да са обада по телефона и да ги направа на бъзе и коприва
Ако ми предостъпиш проходите от съдебното дело, ша ти тормоза яко.

Написа Anonynous на 17-May-2005 18:11


Достатъчно е че google ще архивира каквото съм написал и които търси за тях, ще ги намери какви са нещастници.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 17-May-2005 18:41


hack means to make something work; to twist something in your way; to bend somthing in you will. Hacking is a good thing. Hacker is a very skilled, smart person. May be Anonynous means break-in or crack?
BTW what do you mean with showing us that exception? Is that the very-well-unknown bug in tomcat 5.0.28? Or you just think that a Java exception will give root shell? If it the first good - it's not only me reading the "open" source if it is the second ... well good luck with the DoS!
P.S. the site is horrible any way - NOBODY should use only pure tomcat on production system!!!

Написа xeno на 18-May-2005 01:46


уффф, като те слушам, ми приличаш на ония пенсионери дето сутрин, който оцелял през нощта, се изсипват по спирките в отчаян опит да се доберат до най-близката поликлиника. все едно, че виждаш нещо ненормално? аз мога да ти дам пример как комерсиална музикална продукция за БНТ, която направихме с нашия екип (преди 7-8 години), беше открадната и пускана за най-различни реклами едно провинциално радио. И какво? Трябва да седна да разправям на всички колко съм велик, а те ми откраднали труда (забележи - беше комерсиален продукт - авторска музика за цяло предаване, дори не тоя СС лиценз, който пак може да се приеме за извинение от страна на списанието). да, разбрахме колко хубави снимки правиш. въобще си супер във всяко едно отношение.

чудя се обаче като ползваш опънсорс, например, не му ли правиш корекции в малката си фирмичка, за да го пригодиш и имаш нещо по-различно и успешно от конкуренцията? или си само на make install ниво? не вярвам (по-добрите компании имат и някой друг способен програмист, не само чатъри). а ако си на това ниво - пази боже! а защо не си я пуснал опънсорс тази корекция, или то това не важи бе ... то това е за лично ползване, само че в услуга на клиентите. ами погледни и травъл.бг - и то може да се разглежда като лична ползване в услуга и полза на клиентите. разликата е в същността на двете услуги и начина и на ползване/пренасяне до потребителите. още повече доколкото видях от снапшота, списанието пише, че се разпространява безплатно - къде е комерсиалната цел? ааа, ти вадиш от контекста май нещо че кярат парички, иначе безплатен обяд няма ?! така ли ? ти за едното евала ли се притесняваш, че не са ти го написали? или искаш да промениш света? не си ли схванал, че в българия всички са с балкански ориенталски манталитет. също толкова колкото и ти самия си арогантен с тези ориенталски отенъци и самочувствие, което личи във всеки един пост на този блог?

Написа гозбата на 18-May-2005 07:52


"Гозба" говориш глупотевини и то големи.

> "чудя се обаче като ползваш опънсорс, например, не му ли правиш корекции в малката си фирмичка, за да го пригодиш и имаш нещо по-различно и успешно от конкуренцията?"

Да правя го и ми е екстра, точно защото лиценза го позволява. Това че теб са те окрали и не си си потърсил правата не значи, че всеки друг трябва да направи така. Този сайт е моята трибуна и затова го използвам да покажа кофти практиките в случая на това списание.

Какво, да си мълча ли?

Значи който си мълчи и оставя да го тъпчат е пич, а който надига глас има "балкански манталитет"? Интересно мнение.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 18-May-2005 09:38


Обади се на шефовете им и им обясни как стоят нещата и как техните хора си присвояват чужда собственост. Все пак може и да има ефект :)

Написа MacTeP на 18-May-2005 10:31


ами реви си тогава. When you sing Penke, ле, who ли is to you listen!?

само че хайде поне махни а)
a) нямаш право да ползваш това, което аз съм създал с комерсиална цел (NonCommericial)
b) трябва да указваш, че каквото мое ползваш си го взел от мен (Attribution) и
c) нещото което си създал на база моето творение трябва да разпространяваш под същият лиценз (ShareAlike)

много грозно е да печелят от труда ти. но още по-грозно е да ги обвиниш, че го правят, когато на списанието пише, че се разпространява безплатно.
да! може да си го купил, но от практиката си може да ти дам пример когато правехме FREE брошурки за една огромна компания а те момченцата дето трябвало да ги пробутват в ръцете на случайните минувачи взели че им ги продавали. след това се наложи с големи букви да пишем БЕЗПЛАТНО! Ако си го купил списанието е твоя грешка, но там пише че е безплатно и съвсем определено пари не са изкарали директно (индиректно не говорим това дори не се покрива от този лиценз - може да искат за реклама в списанието и т.н. - това си е напълно възможно, но те не продават твоят труд и не печелят директно от него).

колкото до кофти практиките на хората. такива са фактите и няма да се променят. на мен ми стана първо кофти след първият случай с музикалния продукт, но след това ми стана кеф. да, мен ме крадоха, защото ги кефеше творчеството ми. след това откраднаха и софтуер (кракнаха ли го, успяха ли, кво беше или само трайъл версията беше?!) но го ползваха. без да са го платили (комерсиален софтуер). пак ми стана кофти, но след това си направих сметката че съм му изкарал парите на фона на броя продажби и на опънсорс морето, което ме конкурира. а след това ми стана кеф - че пак мъчат да кракнат моя продукт, при условие че има опънсорс решения от този клас. явно беше добро. и ми стана пак кеф. сега творя разни нови бози - и мисля да им се накефя докато мога пак. знам, че пак ще има идиоти и кретени дето ще ги краднат. ти искаш да кажеш, че беснееш всеки път като те крадат. мен непрекъснато ме крадат. дори и държавата ми ме краде - иска ми пари за осигуровки, след това ме рекетират по пътища, болници, и т.н. а работил ли си за чуждестранна фирма - да видиш те как крадат от труда ти и спекулират с положението ти ?! аз си мислех, че при тях е различно. абсолютни цигани са! да, така е. краде се. това е живота почти навсякъде и няма скоро (ако въобще някога) се промени.

Написа гозбата на 18-May-2005 10:34


Винаги мога да се откажа от NC частта ако някой иска да ползва моите неща, просто трябва да ме пита. Хора сме не живеем във вакуум, на една поща разстояние съм, така да се каже :-)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 18-May-2005 10:50


Докато четях коментара на гозбата, се сетих за вица за българския ад. За съжаление май вицът още важи. Ако тръгнеш да защитаваш труда и правата си, това се третира като 'непозволен' опит да изпъкнеш пред останалите. Следва неизменният опит да те потопят обратно - там, където ти е мястото... Жалко.

Няма никакво значение колко са хубави снимките на Жоро Чорбаджийски. Факт е, че те са си негови и има пълното право да се разпорежда с тях както намери за добре. В случая той е решил да се откаже от *част* от правата си и по този начин да направи възможно тяхното свободно разпространение. Не случайно акцентирам върху думичката 'част'.

Свободният лиценз, под който се намира въпросната снимка на язовир Батак, по никаквъв начин не може да послужи за извинение авторите на този сайт, че са нарушили онези права, който Чорбаджииски е решил да запази за себе си. Още повече, че те еднозначно са посочили тази снимка за своя собственост. Нарушени са поне 2 от условията за ползване (не се наемам да дам мнение дали снимката е използвана с комерсиална цел - защото изданието се разпространява безплатно, но очевидно от него се печелят пари по други пътища - реклама. Тук да се изкажат по-подготвените от мен.)

Може би не е толкова страшно, че изобщо са го направили, а по-неприятен е фактът, че по никакъв начин не са реагирали на известяването, че са били 'хванати'.
Лицензите Creative Commons дават достатъчно голяма свобода за всички, които решат да се възползват от произведенията, попадащи под тях. Тази свобода се дава от авторите на тези произведения и се дава единствено на тези, които са се съгласили да се съобразят с условията, които е поставил автора. Това е ключът към това да не изкривим неприятно тази прекрасна идея (по стар български обичай) и да не превърнем свободата в свободия. Ако това стане, всичко което стои зад Creative Commons отива по дяволите. Затова не бива да се примиряваме (пак по стар български обичай). Дълбоко се съмнявам, че този случай е изолиран и ако си мълчим, дори за нещо толкова маловажно (за някои) като една снимка, нищо добро не ни очаква.

Написа Цветелина Костова (www) на 18-May-2005 11:31


@Гозбата
Пич хал-хабер си.. Не се обиждай просто това е моя коментар за дългите ти поучения.

@Георги Чорбаджийски
Винаги ми е било интересно как "отворени" лицензи успяват да защитят интересите на хората, които ги използват. Именно затова ми е много интересно в този конкретен случей какво мислиш да направиш? Защото ако не направиш нищо... за какво ти е тоя лиценз.. само да изглежда яко ли?

Написа Йордан Павлов на 18-May-2005 12:02


Закона за авторско право защитава автора, лиценза е начин автора да разпространи творбата си като се откаже от някои свои права.

Прочети това (фактът че е за софтуер няма значение):
http://blog.peio.org/index.php?p=347

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 18-May-2005 12:07


А да, забравих да ти отговоря какво ще направя. Ами аз вече го направих, фактът че съм описал случката, хората коментират и е известен проблема за мен е достатъчно в момента.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 18-May-2005 12:09


@Йордан Павлов: не се обиждам ни най-малко. ако беше пръднал повече щях да се обидя, но в момента нищо не схванах кво искаш да ми кажеш.

@Георги Чорбаджийски: един въпрос. ти крал ли си филми. т.е. за всеки филм, който си гледал и дръпнал по нета плащал ли си? само моля те не ми излизай с коментара, че си щял да си платиш, само че в тази държава нищо не идва навреме и няма откъде да си го купиш. това не е извинение. и още нещо. най-много дразни от постингите, че си заобиколен от нещастници и боклуци. този факт се изтъква сериозно с примери тендензиозно в много форуми. да те съжали човек - супермен, заобиколен само от нещастници. е не всеки, който ходи по тротоара е спец на компютрите и знае по-добрата ОС. не всеки ползва postgreSQL и плюе mySQL (ебаси изродското поле autoincrement в тоя mySQL). а нещастник ли е който гледа филмчетата, защитени с авторско право (е не може всичко да е опънсорс, все някой трябва да се храни от нещо освен да твори free). или всъщност за една снимчица, която си захвърлил в публичното пространство ли е тоя рев не мога да разбера?! знаеш ли как става? наемаш адвокат и ги съдиш. така се прави. и ще ми е лично на мен много интересно да видя как ще се развие едно дело за една снимчица в публичното пространство, защитена от лиценз СС.

FYI: не съм и нямам нищо общо с гореописаното списание. просто мнението ми се случва да не съвпадне с това на общоприетото в стадото.

Написа гозбата на 18-May-2005 16:11


хъх, а аз се чудех откъде съм взел снимката, която с малки промени използвам за тапет на настолната си машина -- оказва се, че и тя е твоя -> http://georgi.unixsol.org/mypics/batak_dam_morning_view.jpg
btw къде да изпратя променената снимка -- нищо, че промяната е най-обикновено конвертиране от rgb до grayscale -> стои убийствено на екрана.
и поздравления за снимките -- наистина са добри (imho).

Написа Nick Angelow на 18-May-2005 16:44


Жоро, понеже вече са го публикували можеш спокойно да отидеш и да си определиш ти хонорара си за снимката. И да почерпиш приятелите после.
(мисля че 70-100 лева са прилична цена за назидание)

не много по темата - тая тревица на преден план е излишна в случая. и леко си попрегорил небето. Апарата ти ако има EV особено за летните месеци те съветвам да го сложиш на -0.3 и да забравиш за тази функция докато снимаш поне.

Написа george на 18-May-2005 18:59


george най-вероятно е снимана на auto снимката :) и според мен трябва малко да се изреже и ще стане по-добра.

Още утре смятам да им звънна по телефона и да ги притесня, поне ад видим какво ще стане. Ако се направят на отворени, не ми е за някой и друг лев който ще дам по адвокати за да ги изтормозя. Пред перспективата да са съдени и да се съобразят с лиценза мисля, че всеки нормален човек ще кандиса. Особено когато се иска просто един Attribution и да напишат че снимката може да я ползва всеки.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 18-May-2005 19:13


"гозба" не се правя на holier than thou, естествено че съм гледал филми с неизяснени авторски права и тези които са ми харесвали си ги купувам.

Това няма нищо общо със случая и ти много добре го знаеш.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 18-May-2005 19:14


Nick, щом я ползваш за wallpaper искаш ли да ти я пратя по-голяма?

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 18-May-2005 19:16


Който наруши авторско право, сродно на него право или право по чл. 93в, дължи на носителя на правото или лицето, на което той е отстъпил изключително право за използване, обезщетение за причинените вреди.
(2) (Нова - ДВ, бр. 28 от 2000 г.) Когато искът е установен по основание, но няма достатъчно данни за неговия размер, лицата по ал. 1 могат да искат вместо обезщетение:
1. приходите, получени вследствие на нарушението, или
2. (изм. - ДВ, бр. 77 от 2002 г., в сила от 01.01.2003 г.) равностойността на предмета на нарушението по цени на дребно на правомерно възпроизведени екземпляри, или
3. (изм. - ДВ, бр. 77 от 2002 г., в сила от 01.01.2003 г.) от сто до петдесет хиляди лева, като конкретният размер се определя по преценка на съда

Когато произведение, обекти по чл. 72 или бази данни по глава единадесета "а" се използват в нарушение на разпоредбите на този закон, носителят на правото или лицето, на което той е отстъпил изключително право за използване, може да иска по съдебен ред:
1. (изм. - ДВ, бр. 77 от 2002 г., в сила от 01.01.2003 г.) преустановяване на неправомерното използване или забрана за извършване на дейността, която ще съставлява неправомерно използване;
2. (доп. - ДВ, бр. 77 от 2002 г., в сила от 01.01.2003 г.) изземване и унищожаване на неправомерно възпроизведените екземпляри от произведението, обектите по чл. 72 или базите данни по глава единадесета "а", както и на негативите, матриците, клишетата и други подобни, предназначени за възпроизвеждане на екземпляр
3. (доп. - ДВ, бр. 28 от 2000 г.) изземване от употреба на презаписващите, декодиращите и възпроизвеждащите устройства, използвани изключително за извършване на нарушения;
4. (изм. - ДВ, бр. 28 от 2000 г.) да му бъдат предадени вещите по т. 2.

Написа george на 18-May-2005 19:20


@Гозба - Гозба, пич, пениш се излишно. Обидните думи, с които наричаш хората, които пишат в блога, издава слабостта ти. Не си герой. Избий си го от главата. Хората, които ги крадат, се наричат обрани, а не герой. Авторското право е важно колкото всяко друго лично право и всеки може да иска то да не бива нарушавано. Това, че ти е ставало мъчно и не си се борил, когато са те крали е твой проблем и признак на ниска правна култура. Но няма смислъл да ти обяснявам. И накрая, ако не ти харесва блога, що пишеш в него?

Написа iassen на 19-May-2005 07:44


@iassen: ммм... точно това последното, "ако не ти харесва блогът, що пишеш в него", според мен не е много смислено :) Надявам се, не смяташ, че цялата история с блоговете трябва да бъде някакъв култ към личността, и коментари да пишат само хора, които са 100% съгласни по всички въпроси с автора? Ако човекът има някакви разумни аргументи и смята, че авторът или някой от другите коментиращи не е прав, няма нищо лошо в това да ги изложи...

Един от разумните му аргументи е това с комерсиалната цел - не знам дали Георги го разбра правилно, човекът искаше да каже, че това, че снимката е лицензирана с non-commercial CC лизенз, може и да не е пречка, защото travel.bg като че ли не си разпространяват изданието комерсиално. Но това може би трябва да се проучи малко повече - какво точно значи комерсиална цел и наистина ли travel.bg не го правят изобщо, или просто разпространяват информацията (и снимката) *и* безплатно освен по други начини.

Написа Петър Пенчев (www) на 19-May-2005 08:28


Приемам че са я ползвали с не комерсиална цел, макар и спорно, все пак списанието е безплатно. Въпреки това има още две условия, които не са спазени. Не може да си спазил лиценз 33%

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 19-May-2005 08:57


Да, за другите две съм напълно съгласен :) Извинявай, ако не е станало ясно от това, което написах :)

Написа Петър Пенчев (www) на 19-May-2005 10:00


@Петър Пенчев: Ето леко пояснение на думите ми. Идеята ми не е в блога да не пишат хора с друго мнение, различно от това на повечето хора, включително и автора. Идеята ми е, че човек, който плюе и използва обидни думи по адрес на когото и да било, просто не му е мястото тук, а и където и да било. Не ме кефи проявената слабост и ниската култура. Това е.

Написа iassen на 19-May-2005 15:07


Вторник, 17 Май 2005

Интересна седмица се очертава. Намерихме си билети за Star Wars III и ще го гледаме на премиерата в новата Арена, предстои ми ергенско парти, женитба, изобщо седмица пълна с нови неща :-)

Сряда, 18 Май 2005

Това беше филма, който всички фенове чакаха. Без тъпанарски диалог, без гледане с големи влажни кравешки очи, без мидихлориди (които правилно някой беше отбелязал, че Лукас е измислил с гъза си), без Джар Джар и без досадни руси хлапета на които ти се иска да им фраснеш един.

Чист екшън с мнооо яки копеуе, космически битки, битки с лазерни мечове, убииства и роботи. Естествено и с появата на наш'то момче Дарт!

Излиза, че лошите в цялата история са негрите и жените. Опа ще ме извиняват политически коректно настроените, исках да кажа афро-джедайте и жените. Заради тях наш'то момче обърна резбата, тъй де страната на силата.

Даже и дребният напушен джедай не можа да спаси положението. Разправяха в един филм, че Йода много трева пушел на младини затова станал малък и зелен. Годинките и на него му натежаха и не успя да спре сбръчканият император, то джойнта не прощава. :)

Няма смисъл да пиша повече простотии, филма си заслужава, гледайте го, много е як, кърти мифки денонощно и извозва с бус! Ако още не сте разбрали става дума за Star Wars III (ситите изяждат всички).

Две бележки несвързани с филма, а по-скоро с гледането му.

1. Дарт Вейдър дето се мотаеше пред киното беше ебати и хърбата на един шамар живот.

2. Репортерка от Евроком ми задигна дъвката! Аз и разправям, че съм с дъвка, тя черпи пуканки и си поднася ръката надявайки се да ме заглавичка, дорде ме снимат. Ама аз да не съм вчерашен! Невъзмутимо изплюх дъвката в ръката и, пък тя невъзмутимо ми взе интервю /само че, не ми върна дъвката/. Ех...по Евроком не се бях излагал, дойде и този момент...

[ Коментари: 7 ]
Коментари

Linux 2.6.11ac7. Rule the Empire through force.
-- fortune
:)

Написа Heth (www) на 19-May-2005 01:06


Евроком Кабел или Евроком България?

Написа Димитър Василев на 19-May-2005 06:35


:)))

Написа Angel Angelov (www) на 19-May-2005 07:14


Хахахаха :) :)
И аз ги обичам репортерките :)

Написа Мариян Захариев на 19-May-2005 07:33


Тези дето знака им е еК, май са кабел. Те толкова еврокоми са се навъдили че не може да ги оправи човек.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 19-May-2005 07:34


Тези от нас, които не ходят на кино, се забавляват с ей такива нещица - http://darthside.blogspot.com ;-)

Написа Явор Доганов на 19-May-2005 08:00


Мен ако питаш, афро-джедая бе добре надхитрен. Аникен ако не го бе насочил кой е лорда на ситите, какъв преврат щеше да стане и как щеше да се превърне в Lord Vader и да добие такава власт. Хитро е това момче, само с Оби сглупи, но да си носи маската за назидание.
А да, да добавя - Master Yoda кърти мифки! :)
Този епизод мога да го сравня само с The Empire Strike Back. Наистина е добре направен!

Написа Никола Славчев (www) на 19-May-2005 09:49


Четвъртък, 19 Май 2005
16:11

Проблемът беше разрешен, след като се свързах по телефона с travel.bg, срещнахме се и поговорихме. Явно твърде дълго съм живял в интернет и разчитам прекалено на комуникацията по пощата. Очаквам следващата седмица да публикуват снимката, като спазят условията на лиценза. Много съм радостен, че travel.bg се оказаха свестни хора, които уважават правата на авторите. Оригиналният текст го оставям с образователна цел и заради коментарите. Когато публикуват снимката както трябва ще я сложа и нея.

17:30

Георги Иванов ми изпрати ретурширана снимка "Язовир Батак - следобяд". Мисля, че се е справил стархотно, така нагласена снимката е няколко класи над оригинала.

Вчера Илиян ми подари пингвин за Гергьовден, вече започвам да им губя бройката :-) Тъй като отдавна имам и един демон покрай компютъра (демон пазач), режих да направя фотосесия с талисманите на BSD и Linux:

Демон
Пингвин
Приятелчета 1
Приятелчета 2
Играчките мръсници (демона такова пингвина #1)
Играчките мръсници (демона такова пингвина #2)
Играчките мръсници (пингвина такова демона #1)
Играчките мръсници (пингвина такова демона #2)

XXX снимки първоначално не бяха предвидени, за тях трябва да вините посещаващите редовната бирена среща в сряда!

[ Коментари: 1 ]
Коментари

Интересно ако прихване пингвина кво ли ша се излюпи от яйцата ;)) дали червен рогат пингвин, или черен гявол ;))

Написа НеСиПрав (www) на 20-May-2005 14:33


Петък, 20 Май 2005

Ожених се.

[ Коментари: 19 ]
Коментари

Честито! Бъдете щастливи! :)

Написа Никола Славчев (www) на 20-May-2005 21:22


Честито! Таз година булка, догодина люлка!

Написа Мартин Душков (www) на 20-May-2005 21:33


Честито!!
Желая ви много щастие и късмет заедно! Четох, че ти подарили продупчен презерватив, но нямало нужда...
Така че, ще ти пожелая да имаш и достоен наследник, независимо дали е момче или момиче :)
И най-важното - запазете любовта си!
P.S. И някой ден да пуснеш под CC лиценз рецептата за това как те търпи жената да седиш пред компютъра, това е моят най-голям проблем :)

Написа teri (www) на 20-May-2005 22:22


Ами едва ли е приятно, но свикна. Все пак работа требе да се върши.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 20-May-2005 22:44


Честито! Пожелавам ви щастлив и пълноценен съвместен живот!

Написа Дафчо Табаков (www) на 21-May-2005 05:47


Честито! Много, много щастие ти желая. Другото само ще си дойде ;).

Написа Митьо (www) на 21-May-2005 08:29


mnogo, mnogo shtastie, Jore!
sapruzi idva ot savpregnati.
nashite babi i dyadovci sa misleli,
che tova e kato da se tegli kola i usiliyata
na dvamata trybva da sa vzaimni za da varvi dobre.
sigurno sa bili pravi i sa razbirali jivota
ne po-zle ot nas.

Nikola Vladov

Написа nikola vladov на 21-May-2005 09:51


Честито! Всичко най-хубаво!
П.Пл Съвсем случайно попаднах на дневника ти - харесва ми!

Написа dtr_dimi на 21-May-2005 10:50


Поздравления!
Пожелавам на теб и на твоята съпруга да се обичате страшно много и да създадете едно прекрасно семейство. Нека любовта ви се запази максимално с годините и нека бъдете живи и здрави.
Честито още веднъж.

Написа Георги (www) на 21-May-2005 13:51


Честито и от мен! Пожелавам Ви две неща да не Ви напускат никога - щастието и любовта. Направете така, че да ми се сбъдне пожеланието ;-)))

Написа MiCRoPhoBIC (www) на 22-May-2005 22:31


Четсито !
Тънка жена и дебела вратовръзка дет са вика.

Написа Георги Иванов на 22-May-2005 23:24


Честито, Жоро! :-)

Написа yovko (www) на 23-May-2005 15:07


Към колекцийката ти от линкове на скапано поддържани сайтове: http://www.nikor-security.com/service.php?la=bg&m1=1

Хйде, със здраве Младоженецо!

П.П. Написах си и името, извинявам се за предишния пост без име а само с ник.

Написа Митко Рангелов (dtr_dimi) на 23-May-2005 20:22


Честито и от мен! Нека ви е сплотено семейството и много деца в къщата :)

Написа Павлин Колдамов (www) на 24-May-2005 07:42


Честито! Семейно щастие и дълголетие!

Написа sebastianz55 на 24-May-2005 20:02


Честито. Дълъг и щастлив семеен живот.

Написа Мартин Кирицов (www) на 24-May-2005 21:05


Честито и от мен :)

Написа Н.Пепелишев на 25-May-2005 07:50


Chovek kolkoto i dobre da jivee rano ili kasno ce jeni ! tova e v kraga na shegata !
Ste ti citiram edna misal na diado mi koito e na 93 godini : Krasivo cvete e lubovta - Stasliv e koito go otkasne a dva pati po stastliv e koito go zadarji!
Postarai se da zadarjish lubovta kolkoto se moje po dalgo ! Bori se za neia i ia otstoiavai !
Imam niakoi vaprosi otnosno Linux, no za tova ste ti pisha na postenskata kutia !

Написа Todor Yankov на 25-May-2005 08:05


Честито и от мен, макар и със закъснение, и много да се обичате и да сте щастливи заедно.

Написа Силвина Георгиева (www) на 29-May-2005 12:23


Събота, 21 Май 2005

Не усещам разлики между бракуван и не бракуван, може би трябва да събера повече опит и тогава ще ги открия?

Иначе в четвъртък ергенското парти беше брутално. Напих се много зле, отдавна не се бях отрязвал толкова сериозно. На другият ден с право ми триха сол на главата, че съм прекалил и съм се опитал да изпия цялото пиене на света. Не че не беше вярно, загубил съм тренинг...

Мъжкото братство вместо да ме води на стриптииз както си му е реда, ми подариха гумена кукла с три дупки. За чий ми е тая простотия? По-добре да бяха купили една релакси цица. Това било силиконова цица, която стои до теб и си я мачкаш, срещу стрес.

[ Коментари: 1 ]
Коментари

:)
Хайде сега и претенции :)

Написа Мариян Захариев на 29-May-2005 20:58


Неделя, 22 Май 2005

Заради многото почивни дни, семинара на linux-bg беше постничък. Дори не останах до края за редовния разбор на ядене и пиене в близката кръчма, защото днес има Ф1 за голямата награда на Монако, която няма как да пропусна.

Август месец ако всичко върви добре, ще ходим в Истанбул да гледаме тамошния кръг от Ф1.

Понеделник, 23 Май 2005

Градината в Пазарджик всеки път става все по красива. Ето няколко избрани снимки от днес:

Розичка
Мини карамфили
Калинки
Конска муха
Роза с пчела
Космато цвете

Вторник, 24 Май 2005

Разходихме се до Бачковския манастир. Не съм особено впечатлен, особено след като наскоро бяхме в Рилския. Около Бачковкия яко са го ударили на търговия, отвсякъде мирише на кебапчета, а самият манастир има спешна нужда от реставрация. Ако изгонят и просяците, няма да им се разсърдя.

Тълпите, които идват да разглеждат също не ме радват. Винаги съм мразел тълпите. Те хората не са виновни де и ние бяхме част от тълпата, но все пак предпочитам да разгледам и да снимам на спокойствие. Не успях да разбера защо са наслагали знаци, че е снимането е забранено. Това е изключителна глупост и никой не ги спазва.

Снимки от манастира:

Бачковски манастир - вход
Бачковски манастир - църквата
Бачковски манастир - изход

Една снимка от сергиите пред манастира - мерудийка.

И последна снимка от близката кръчма илюстрираща как се живее сто години. :)

[ Коментари: 3 ]
Коментари

Човече уважавай религията..това е манастир ,а не историческа забележителност!! Ти искаш ли като дойда у вас да ти снимам жилището? Постави се на мястото на монасите.

Написа Milen на 31-May-2005 09:14


Ти на кой свят живееш? Като не искат да се снима да не пускат вътре хората.

Т.н. монаси, да уважат хората които палят свещи, а не да минават след тях да ги събират свещите за претопяване. Доста хора са ги виждали, палят си свеща излизат връщат се и свеща им вече я няма защото е прибрана.

Големо уважение нема що.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 31-May-2005 09:36


Ех, Милене, колко си наивен! Не ми се занимава сега да ти показвам моите снимки на т.нар. "монаси" и особено на Шефът им с Мерцедеса!

Написа Дончо (www) на 01-Jun-2005 22:14


Сряда, 25 Май 2005

Гаден понеделник, така де сряда! Първи работен ден, задължително работата не върви, мързела е голям пък и заваля. Имах чудесен четириточков план за изпълнение, но благодарение на дъжда изпълних само една от точките.

За щастие тя беше изискващата най-много работа. Презентацията ми за семинара на LUG-BG, който е тази седмица в събота и неделя е 90% готова.

Мисля, че стана добре. Насочена е към начинаещите, тоест ще спестя показването на страшни командни редове и конфигурационни файлове, по-скоро ще се опитам да обясня по-общо за какво става въпрос, дано е интересно на уважаемата публика. :)

Четвъртък, 26 Май 2005

Не съм футболен фен, но вчерашния мач между Ливърпул и Милан, беше великолепен. Още повече ме радва, че моят отбор спечели. Жабарите не ги обичам.

Заточил съм няколко серии на American Chopper и всички сезони на South Park, ще има да си гледам, охааааааа.

От миналата седмица установих (не без помоща на Бобсън), че по CNBC дават The Tonight Show with Jay Leno и след него Late Night with Conan O'Brian. Още една причина да не си лягам преди два сутринта :(

Сега ако има и кой да ми оправи захранването на компютъра, който ползвам за TV Out....ще почерпя бе, обещавам!

[ Коментари: 6 ]
Коментари

South Park kicks ass! :)

Написа Йордан Павлов на 26-May-2005 16:40


И то сериозно :-)

Чакам втората част на девети сезон да започне октомври месец, дотогава ще съм изгледал всички стари сезони.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 26-May-2005 16:46


Много добър мач...
Подобно нещо се гледа сигурно на 100 години веднъж. Най ме изкефи духа на ливърпул как успяха да се дигнат и да изравнят ... заслужава адмирации!

Написа dim на 27-May-2005 11:58


Тоя коледния South Park е най-бруталния ever!

Написа пейо (www) на 27-May-2005 15:29


Late Night with Conan O'Brian наистина предлага солидна доза смях. Колкото до The Tonight Show with Jay Leno, също може да се посмее човек, но не ми е толкова симпатичен, защото се изгаври достатъчно грубо с България преди няколко години. Спомям си го много добре - майтапа беше "Bulgarian man shaving" при което дават един бабаит как се бръсне със секирата сi :). Последваха смехове и аплудисменти. Е оттогава не го уважавам това шоу!

Написа hasenchik (www) на 31-May-2005 11:30


И аз съм по-голям фен на Late Night

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 31-May-2005 11:50


Петък, 27 Май 2005

Неприятно е да обновяваш софтуер, който си инсталирал преди години и той си върши работата естествено без да има проблеми със сигурността въпреки изминалото време. Или поне няма такива, които да ме засягат (hi, адаш) :-)

Гадното е че софтуера има кофти лиценз, което го прави несвободен софтуер. Естествено става дума за qmail. Чудно ми е, защо при условие че дизайна му е добър и семпъл, никой не се е хванал, да препише qmail и да го превърне във FreeQmail с една камара благинки? Честно, ако бях малко повече C compatible :) щях да се заема.

В случая проблемът с обновяването беше следния:

При преминаването на Slackware към glibc с поддръжка на NPTL (текущият -current с glibc 2.3.5), изчезва глобалната променлива errno. Тъй като qmail разчита тази rроменлива да я има, ако не сте си го пачнали включвайки #include <errno.h> (както и трябва да се прави!) и премахвайки extern int errno; тук и там из кода, qmail-а спира да работи, мрънкайки.

Една бърза прекомпилация решава проблема, а и ме подтикна най-накрая да обновя скрипта за пачване на qmail с по-нови anti-spam възможности. Ако все още сте на qmail, qmPatch най-вероятно ще ви е полезен.

Лично аз мисля да започна миграция към някой по-свестен пощенски сървър, и май това ще е courier. Нищо не обещавам, но qmail-а просто вече му минава времето, колкото и да ми е тъжно.

20:45

Не знам дали се дължи на популярност или на редовните простотии, които изливам в дневника, но днес някакъв фен ме е намерил като е търсил клипове с ебане които могат да се гледат директно от интернет без да се свалят в компютъра.

Това са думите, които е търсил в netster.com.

Евала! Човека има конкретни изисквания, съжалявам че тук не е намерил точно каквото е търсел. Взимам си бележка и току виж съм качил някой клип с "ебане който може да се гледа директно от интернет без да се сваля в компютъра". :-))

[ Коментари: 8 ]
Коментари

viva Postfix ...

Написа xeno на 27-May-2005 15:12


ни ма кефи

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 27-May-2005 17:39


Изобщо не е тъжно!:) А Жоро Гунински намери и начин да се exploit-не (за съжаление само на 64битови машини с МНОГО памет).

Иначе за courier-а - да кажа от сега, че е много блага работа, обаче не е толкова бърз, ще товари повече машината.

Написа Васил Колев (www) на 27-May-2005 17:39


Е то понеже получавам по милиони писма на ден :-) Ще се справи на P4 с 512Mb RAM.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 27-May-2005 17:47


да не си качил на десинк-а домашния порнак по сървъра си? :)

Написа george на 28-May-2005 10:11


Той че е качен, качен е :) ама на тайно място

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 28-May-2005 10:14


човекът сигурно е искал да напише "клипове с гребане" :-))

Написа unknown на 29-May-2005 13:28


Ха ха ха ха
Аз в десинк-а не се съмнявам грам, ама хич даже :) :)
Хммм, ГФ да се поразровя ли малко из пс-тата :)? :Р

Написа Мариян Захариев на 29-May-2005 20:53


Събота, 28 Май 2005

Нямаше нужда от цялото бързане за семинара и въпреки, че има тръпка да караш много бързо в продължение на час и нещо предпочитам да карам по-кротко по-принцип. Затова ще си купя по-бавна кола, че иначе не мога да се контролирам. Тук там по пътя валеше дъжд, което попречи на полицаите да изкарат някои лев от нас.

Lug-bg семинара тази година се падна в работен ден и заради това посещаемостта беше по-ниска от предишните. За сметка на това имаше излъчване на живо, достъп до интернет (за който си беше донесъл лаптопа) и минимално количество силно технически насочени лекции.

Maniax-а говори за курса Мрежова Сигурност, после пичовете от ТУ говориха за курса Линукс за начинаещи, а аз обясних с думи прости що е то спам и как може да се борим с него (презентация, pdf). Последната лекция за OpenFMI беше силно импровизирана, след което се изнесохме да ядем и да пием.

Струва си да се отбележи, че бистрото до клуб Отворено Общество (където се провежда семинара) има качествена и вкусна кухня. Дано просъсществува и догодина. Ммммманджички.

Вечерта на езерото хапнах два пъти "Специалитета на готвача". Представлява ориз със зеленчуци на плато, върху него ДВЕ пилешки пържоли отгоре заляти с кашкавал и цялото това нещо запечено. Вкусотия.

Има някакъва регресия спрямо миналата година в старозагорските кръчми. Отидохме до Captain Jack и въпреки, че беше 23:30 и двайсетина жадни компютърджии искаха да пият, ни хлопнаха вратата под носа. Интересен подход към набирането на клиенти...

В следствие на това и на последвалите неуспехи в още две кръчми се разделихме. Аз и Sertys хлътнахме в Little Rock да си пием водчица, останалите хванаха къра. По-късно се разбра, че са наблизо, а някой се присъединиха към нас.

Мохабет на вечерта от едно дебело неприятно същество: "Вии май ни сте от тука, говорите с някакъв странен акциент". Айде бе, какъв акцент, БЪЛГАРСКИ?

[ Коментари: 2 ]
Коментари

cbl.iseca.org само за вътрешна употреба ли е? Нещо не мога да го resolv ...

Написа Н.Пепелишев на 02-Jun-2005 09:07


Опитай cbl.ludost.net засега.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 02-Jun-2005 11:58


Неделя, 29 Май 2005

Ден втори на lug-bg, на които не слушах нито една лекция внимателно. Сигурно е от недоспиването и вчерашният запой.

Можеше поне да се пробвам на теста на LPI - 201, ама ме примързя. Maniax-а доложи, че не бил особено труден и приличал на 102, което ще рече че сигурно мога да го изкарам без много да се напъвам.

Следобед си тръгнахме към София точно преди времето тотално да се развали. На десет километра от Стара Загора заваля град и се наложи да се крием под дървета край пътя, за да избегна големи поражения по колата. Размина се за щастие.

Точно до Пазарджик минахме през страховита буря, времето днес не беше на наша страна. Много коли бяха спряли под мостовете или просто бяха отбили и чакаха дъжда и вятъра да отминат.

Понеделник, 30 Май 2005

Разплатих се с диджеи, лимузини и всякаква подобна паплач, която като чуе сватба и очите им стават на палачинки, след което се превърщат в доларчета, като на анимационен филм.

Опитах и да оправя пълномощното, което ще давам за предстоящото общо събрание на ССС, но се оказа че нотариусите, които исках да ми свършат работа са големи гъзари. Намират се на ъгъла на Парчевич и Витошка, тоест на петдесет метра от офиса ми. Отивам аз при тях и искам да ми заверят пълномощното. Отговарят ми, че не можело сега, щото течали сделки и да съм дойдел след час.

Отивам след час и десет минути, отваря ми някакъв друг охлюв и пак ми казва, че течали сделки. Дори не си направи труда да се извини че ме разкарват, ей така за едното добро впечатление и да ми каже кога да дойда та да ми свършат работа. Ебати и гъзарите.

Мислех да ида трети път и да им спретна едно скандалче ама изкараха късмет, че бързо ми минава и не обичам да се разправям с тъпаци. Това че съм ги избложил, какви са охлюви ми е достатъчно, засега.

Ако искате нотариус да ви свърши работа не ходете на ъгъла на Витошка и Парчевич. Там са охлюви и правят големи сделки. С вас няма да се занимават и не искат да ви вземат кирливите три кинта за един печат и написването на два реда в тъпата им тетрадка.

Да го духат.

[ Коментари: 1 ]
Коментари

Брей, значи не е само в Пазарджик тая работа. Аз ходих точно за същото нещо (пълномощно за общото събрание на ССС) при нотариуса срещу бингото, в новия хотел на "Йор-Даниел". Имах само един свободен час от деня, след който трябваше да се връщам на работа, а секретарката (или каквато там му се пада), ми заяви, че е зает в момента и да съм дойдела пак след час и половина-два да проверя дали случайно не се е освободил. Естествено, аз се врътнах и отидох при друг (Дъбова до Адвокатурата), който (т.е. която) ме прие веднага и ми свърши работата точно за 15 минути.

Написа Силвина Георгиева (www) на 05-Jun-2005 15:06


Вторник, 31 Май 2005

Организацията на сватбата върви към своят край! Днес си взех костюма и разните аксесоари към него и съм много доволен от избора си. Класически тъмен с леко райе, което се забелязва само отблизо но ме прави по източен, светлосиня риза, винена враторъзка и удобни български обувки.

[ Коментари: 1 ]
Коментари

прочетох внимателно коментарите Ви и си направих изводите!
Интересно е,че има само един единствен коментар за датата 02.06.2005година!!!
сНЕТЪРПЕНИЕ ОЧАКВАМ ПРОДЪЛЖЕНИЕТО НА СЕРИАЛА, ЗОЩОТО ИСКРЕННО МЕ ЗАИНТРИГУВАХТЕ!!!

Написа ---------------------------------------------------------неизвестен на 25-Aug-2005 23:15