< HomePage | Снимки
<- Понеделник, 27 Юни 2005 | Начална страница | Сряда, 29 Юни 2005 ->
Вторник, 28 Юни 2005

Не съм доволен от Убунту Hoary. Мислех че щом хората толкова се впечатляват и плямпат за него, ще е нагласено както трябва за начинаещ, но съвсем не се оказа така.

Първо: инсталацията предлага да ти обърше целият диск, а дори когато имаш специално оставено място за инсталацията, избора на файлова система и т.н. е объркващ дори за мен, за новак е почти непреодолим.

Второ: инсталацията е изцяло в текстов режим, разбирам че е "хакерско" ама все пак е за начинаещи, защо да ги плашим с тонове скролиращ текст по екрана?

Трето: Gnome. Хубаво де, уж много user-friendly пък като превключиш на друг Desktop и ти "изчезват" всички програми от Task Bar-а, щото той е настроен да показва само работещите на текущият екран.

Четвърто: Network Manager-а е доста объркан и трябваше да правя магии за да го накарам да работи.

Пето: Защо на root потребителя и на създаденият обикновен потребител се слага една и съща парола? Това е голяма дупка. Много по-добре е да се обясни на потребителя, че администраторската парола е ВАЖНА и трябва да е различна от обикновенната, която се ползва.

Плюс е преведеният на български Ubuntu Guide, макар че според мен трябва да е по-практически ориентиран. Например вместо въпроса "Как да си инсталирам мултимедиен плеър (Mplayer)", в който се предполага че човека знае какво е "мултимедиен плаър", по-добре да се отговаря на въпроси от сорта на "Как да гледам филми", "Как да слушам музика" и т.н.

Чудя се дали в бъдеще на новаци, които искат да се учат да не им давам Mandrake или Suse?

Всичко горе са бели кахъри в сравнение с краткият ми сблъсък с УИн XP и опита ми да ползвам Sharing на една директория в която трябваше да копирам файлове. След половин час кански мъки и щракане на петдесет опции и опитване на какви ли не магии, накрая пуснах с две кликания ftp сървъра на Powerbook-а ми и от командният ред на УЙндолса си свалих филмите. Ебати ужаса е това XP-то, направо майка плаче. Едно време, като бях под 98 и 2000 не беше чак толкова зле, но сега е трагично. Горките УИндолс лузери, какво им е на главата.

[ Коментари: 11 ]
Коментари

Пето: Сериозно ли е така? Ще умра от смях, още една причина да им се подигравам :-))

Написа Явор Доганов на 29-Jun-2005 15:28


Освен ако не си играят трикове със sudo е така. Ако е направено със sudo, ги поздравявам и оттеглям мрънкане #5.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 29-Jun-2005 15:37


Пето:)

Security

While there are various advantages and disadvantages to this approach, compared with the traditional superuser model. Neither is clearly superior overall.

* By encouraging the execution of single commands with root privileges, rather than opening a shell, sudo:
o Reduces the amount of time spent with root privileges, and thus the risk of inadvertently executing a command as root

o Provides a more useful audit trail

* Having a separate root password (the traditional model) provides an extra layer of protection if an administrative user's password is compromised

* In either case, if the administrative user (who uses sudo or su to become root) is compromised, the attacker can generally gain root through an indirect attack

Още подробности -- на https://wiki.ubuntu.com/RootSudo

Написа иво на 29-Jun-2005 17:40


Мерси за връзката, направили са го като Mac OSX за което мога само да ги поздравя.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 29-Jun-2005 17:45


Язък че та пращахме лани до ЮАР, не можа ли вместо да рипаш от разни мостове да минеш покрай на УБУНТО офиса да им палнеш газената лампа като как се прави Линукс Дистрибуция за лами

Написа НеСиПрав (www) на 29-Jun-2005 19:58


Георги, като не разбираш от windows, не го пипай, че бият през пръстите. :)
Кой те кара да цъкаш по опциите и да спираш use simple file sharing, a?! :)
Windows по дефаулт е толкова разгащен, че всеки може да си прави каквото иска с него, и два презерватива да сложи, пак ще "хване"!

Написа Коко на 29-Jun-2005 20:32


Бе и simple и не simple и пароли сменявах и кво ли не правих и пак не ще и не ще. Така като си помисля май само не рестартирах, сигурно това ми е била грешката.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 29-Jun-2005 21:27


И да рестартираш - все тя. По някаква причина, която не мога да разбера от де е, някои хр-та не могат да се видят, пък било със simple или не, ако са в workgroup. А с абсолютно същите настройки други такива се виждат. Изглежда е направено, че като дръннеш на съпорта на м$ да ти кажат - "купете си 2003 да си направите домейн и няма да имате проблеми".

Написа Божо на 30-Jun-2005 00:05


Наистина има ситуации при които не е толкова лесно да share-неш директория, ако не си работил отдавна с Windows-и и си правиш Всичко под Linux. :)

Така, че е нормално. Особенно ако е имал качен и sp2 ...
абе не ми се мисли повече, че започва да ми се драй... :))))

Написа Николай на 30-Jun-2005 12:15


Добро си е Убунтуто. Един от плюсовете е, че е само на 1 диск и не плаши хората. Друг плюс е, че можеш да си го получиш на диск с картинка, което също предразполага потребителя. Това, че по подразбиране се използва целия диск е написано на диска и на кутийката.
Не знам какво трудно има да направиш дяловете, избираш свободното пространство и му даваш да си ги направи автоматично. Дали е ext3, reiser или друго, потребителя не се интересува.
Основен проблем е това, че инсталацията е мноооого бавна.
Безспорно има трески за дялане още по Ubuntu, но поне засега е една от най-добрите дистрибуции за пълен начинаещ. Най-добрата поне според мен е SuSe, но тя пък е голяма и има не-лесен избор на пакети и доста настройки по време на инсталация. В Ubuntu пакети не избираш, системата ти идва готова за работа и ако не бяха орязаните поддръжки на видео и аудио, обикновените потребители, които само четат поща, пишат документи, слушат музика и гледат филми, просто няма какво да настройват и инсталират.
Xandros също е доста читава за начинаещ, но Open Edition е доста орязан и трудно му се сменят частите, аз например след като му смених KDE с по-нова версия го развалих тотално(вероятно поради слабите ми умения де). Съпорта им е също отвратителен. Предполагам, че все още няма България в страницата за регистрация, въпреки че насмотах някаква пикла от съпорта им, която ми обясняваше, че нямало нужда да си регистрирам Open версията(но ми излизаше някакво подканящо съобщение за това). Все едно никой от България не би могъл да си го купи...
Хубавото около Ubuntu е, че се създава общество, което е доста отзивчиво и почти за всеки проблем можеш да питаш и да намериш решение.

Написа Георги Павлов (www) на 01-Jul-2005 07:18


Хм .. а някой да е тествал http://www.xandros.com/
по-подробно? На основата на Debian e, освен платената версия има и "open circulation" версия за download. Аз имам Deluxe версията свалена от нета, и ми направи добро впечатление като инсталация и на пръв поглед, но нямам време да се ровя по-подробно.

Написа Н.Пепелишев на 01-Jul-2005 08:06