< HomePage | Снимки
<- Август, 2006 | Начална страница | Октомври, 2006 ->

Архив за месец Септември, 2006

Петък, 1 Септември 2006

Take the lead става за гледане, въпреки че е поредният филм на темата "човека X с идея, че Y в училище е хубаво да прави Z, след което се заема и с малка борба Y научава важен урок за живота и всичко е розово".

В случая X е Антонио Бандерас, които го играе учител по класически (ballroom) танци. Y са сбирщина негра и подобни, които се правят на лоши и многознаещи, а Z е обучение по класически танци.

[ Коментари: 2 ]
Коментари

Мда, бозица се оказа филмчето. Най-много се накефих на превода (от г-н WIGGER), който включваше и текстовете на песните ;)

Написа Д. Янев на 07-Sep-2006 10:20


Мерси, че ме подсети, как можах да забравя да напиша ЕВАЛА ЗА ПРЕВОДА! Всъщност заради добрите субтитри и субтитираните песни филма го сложих към ставащите за гледане иначе просто бих го пропуснал. Какво нещо е хубавият превод...

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 07-Sep-2006 10:23


Събота, 2 Септември 2006

Дръпнах си и изгледах с кеф осем серии от първи сезон на 3-rd rock from the sun (на гости на третата планета). Дано пуснат из торентите още серии, защото сериала е супер забавен, а навремето когато го даваха по телевизията не съм го гледал. Не мога да си спомня каква беше причината да съм го пропускал тогава. Нещо ми се върти в главата казарма ама стар човек може ли да помни какво е било преди 7-8 години.

[ Коментари: 12 ]
Коментари

Ще си изкарате живота в гледане, Чорбаджийски, да ви изсиля 10на кила книги, поне да намерите нещо по-интересно?:)

Написа Васил Колев (www) на 07-Sep-2006 19:33


По цял ден чета, пиша и търча насам-натам, като се прибера имам малка Юлиана с която да си играя и добре че е тя да ме зареди малко. Като заспи към 10 часа вечерта вече не ми се чете, а ми се лежи :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 07-Sep-2006 19:46


Та ти като виден лентяй имаш време за книги :) Аз в момента нямам за съжаление.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 07-Sep-2006 19:49


Ами имам - кво да правя в тоалетната например, или пък преди да заспя ?:)

Написа Васил Колев (www) на 08-Sep-2006 11:34


Аз не мога да се сетя колко скучен трябва да ми е животът, че да седна да гледам сериали или да чета книга преди да заспя. Книга се чете в определено време. Иначе след време само ще можеш да се похвалиш, че си я чел, а съдържанието ще се загуби нейде. Отделен филм също бих гледал, но да седя и да чакам няколко часа да се случи нещо съществено, не, благодаря.

Написа Коко на 08-Sep-2006 14:16


Коко, въпрос на навик за четене и запомняне е - аз като си купих TCP/IP Illustrated едно време, я изядох за три вечери преди лягане - и имах доста прилична картина в главата си за цялото нещо.

Написа Васил Колев (www) на 08-Sep-2006 21:51


Колев, тва май е единствената книга която си прочел :P~

Написа freax0ra на 10-Sep-2006 09:02


Здравейте Георги,

Коментара не е към този пост, така че моля да не го одобрявате за да се появи.
Знам мнението ви за журналистите и специално за някои вестници, просто искам да ви покажа още нещо, което ще го затвърди допълнително.

http://www.monitor.bg/main/article?sid=&aid=94406&cid=1&eid=832

Отдавна не съм била свидетел на такава долнопробна, жълта и евтина "новина". То даже и новина не е, макар че е на първа страница на вестника.

Нямам какво повече да кажа, статията говори сама за себе си.

Ина

Написа Ина Стефанова на 10-Sep-2006 21:05


Ина добре че не си видяла статията на тези същите за "детската порнография" и снимките към нея. Отврат.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 11-Sep-2006 07:11


А снимката горе вдясно на девойката по монокини може да е папарашка, но е авторска - взета е от photo-forum.net - дали въпросния вестник е платил права на автора за да я публикува?...

А "Снимка: Интернет" е също велик лаф по принцип - без значение какви са снимките...

Написа yovko (www) на 11-Sep-2006 08:00


От къде изтегли На гости на третата планета, филма е убийствен търся го отдавна безуспешно гледала сам го по телевизията но след него няма друг толкова смешен.

Написа gyendalin на 03-Jun-2007 20:39


Свалял съм го от zamunda.net

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 04-Jun-2007 07:34


Неделя, 3 Септември 2006

Някакъв гаден вирус ме сбори и цял ден спах на откъси от по четири часа, прекъсвани само от кратки паузи за чайове, седене на белия трон и още по-неприятно връщане.

След 20 часа сън, като че ли ми премина. Изглежда че вируса не уцели човека и го премачках като парен локомотив крава на линията.

[ Коментари: 2 ]
Коментари

интересно що аз и тия около мен не борят вируси... как така корифей кат теб го налазиха въшките?

Написа Troll_ на 20-Sep-2006 00:00


Кви въшки бре? Ако имаш проблем с въшклите ползвай газ, аз таквиз проблеми не съм имал от както ходех на детска градина. А вирусите са в изобилие ако покрай теб има малки деца.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 20-Sep-2006 07:39


Понеделник, 4 Септември 2006

Работният септември официално започна и с това започна сериозната работа. Август месец колкото и да се опитваш не успяваш да свършиш и 30% от заплануваното.

Очаквам до към 15 септември още разни хора да се мотаят по отпуски, но след 15 вече всички са тук и оправданията "шефа е в отпуска" вече няма да минават ;)

Вторник, 5 Септември 2006

Търся софтуер, които може да записва само първият получен keyframe от даден видео стрийм като jpeg.

В момента съм си направил screenshot-и на излъчвани канали с mplayer и jpeg output, но не ми харесва как стават, тъй като има възможност да хване некачествен кадър.

[ Коментари: 2 ]
Коментари

mjpegtools: http://mjpeg.sourceforge.net/ +(optional)
transcode: http://www.transcoding.org/cgi-bin/transcode
guaranteed headache to compile and guaranteed pleasure to use.

Написа xeno на 14-Sep-2006 13:48


Благодарско, как съм пропуснал да се сетя за transcode!

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 14-Sep-2006 14:06


Сряда, 6 Септември 2006

Продължение към Втори монитор (TV Out) с NVidia FX5200 под Linux.

Описаното там решение работи, но е малко куцо, защото не можеш да "местиш" програми от единият екран на другият (двата екрана са независими).

За да стане номера с местенето трябва да се пусне Xinerama режим (или Twinview в терминологията на NVidia). При този режим вторият екран се разглежда като разширение на първия, но може да е със собствена разделителна способност. Това ви позволява без проблем да стартирате програма на основният ви екран, след което с просто влачене да я преместите на втория екран.

В Twinview е активирано по подразбиране в примерната NVidia конфигурация в xorg.conf, която работи при мен. Разгледайте я, за да видите как се прави.

Ако желаете другият начин за извеждане на TVOut закоментирайте
Option "DefaultServerLayout" "GeForce_FX_5200_Twinview_AGP_TV" в началото и откоментирайте
# Option "DefaultServerLayout" "GeForce_FX_5200_AGP_TV".

В Xinerama режим, за да стартирате MPlayer директно на вторият екран трябва да използвате опцията xineramascreen (mplayer -xineramascreen 1 FILE), вместо да задавате display (mplayer -display :0.1 FILE), както беше при конфигурацията с отделен втори екран.

В документацията пише, че ако на Mplayer му се зададе xineramascreen -1 ще "разпъне" видеото на двата екрана едновременно, но при мен не сработи.

Четвъртък, 7 Септември 2006

Прословутият Survivor още не е започнал, а рекламите за него вече са досадни. bTV вкараха същата схема като Нова за БайБрадъра. В новините им, които уж трябва да са сериозно нещо (ха-ха-ха), едва ли не всяка вечер ми казват какво е станало на карибския остров все едно някой го вълнува. Ясно, че създават очакване, но лично мен ме дразнят.

[ Коментари: 1 ]
Коментари

Рекламна политика - какво да се прави. Ако сами не си похвалят "гарджето" кой?

Написа Георги на 17-Sep-2006 13:27


Петък, 8 Септември 2006

Петък ден на майстора. Изкривих се от бачкане, бахти и деня.

Обаче успях да пусна Remote boot на машините и следващата седмица ще бера плодовете от тази ужасна благина. Като ми остане време ще напиша и едно кратко HOWTO. Нещата са простички, но информацията е разхвърляна пък и на български не съм виждал описание как се прави RemoteBoot с NFS Root и какви са ползите.

Събота, 9 Септември 2006

Днес сме на първа сватба за тази година. Покрай нас се народиха няколко бебета, ама хората не искат да правят сватби! Не че е задължително де. То сватба се прави за роднините (и някои досадници), а не за младоженците и приятелите им.

Неделя, 10 Септември 2006

Е, крайно време беше и на Алонсо да му се счупи колата! Като за раздяла Шуми е тръгнал да става за осми пъти световен шампион.

Наздраве!

Понеделник, 11 Септември 2006

От настройката на Remote boot за основните машини свързани с излъчването на телевизиите в момента сме горница 10 SCSI диска по 72Gb и 4 AIC79XX контролера (бяха пет ама един замина).

Да живей! :)

Вторник, 12 Септември 2006

Нашите (Левски) ако не играеха толкова уплашено (или просто толкова могат), можеше и да се запишат с някой гол срещу Барселона. Иначе е удоволствие да гледаш как топ отбора в момента играе. Правеха нещата да изглеждат толкова лесни, а нашата защита толкова смешна. :-(

[ Коментари: 2 ]
Коментари

Е все пак не играха срещу Требич или Кривина , а и колкото ти позволи противника толкова играеш - клише , но е вярно.

Написа Георги Иванов на 15-Sep-2006 11:16


Това, което мен лично ме израдва е, че най-после, след тоя мач /с малки изключения/, чух от български футболисти реални изказвания за разликата в класите и трезви оценки за разстоянията между българския и европейския футбол.

Иначе - млатят ни кат' шкембе в дувар, ама, вместо "извинявайте", се почва: съдията, терена, времето, часовата разлика, много мачове за кратко време и прочие други дивни оправдания.

Написа Б. Величков на 15-Sep-2006 12:17


Сряда, 13 Септември 2006

"Интернеталарката" (работно име, няма да го използваме обещавам :) ) се заформя чудесно. Телевизиите се множат, провайдерите силно се интересуват, вътрешните тестове преминаха успешно и сега остава да започнем публичните такива. Следващите две седмици ще се занимавам предимно (между другите 4-5 неща) с това.

Отделно, че MUX-а вече се произвежда и след две седмици започваме и него да го продаваме официално. Изобщо пък не искам да се сещам за VoD услугата където софтуера е написан, тества се и нещата и там вървят с бясна сила.

Очакват ни интересни и много ползвотворни месеци.

[ Коментари: 12 ]
Коментари

Това вариант да ми го доставиш в Дания има ли?

Написа Дончо (www) на 15-Sep-2006 14:42


Дончо с удоволствие доставям всякакви варианти :) Обаче за телевизиите е загубена кауза. Чакай да ти пейстна нещо от FAQ-овете ни.

- Защо не излъчвате телевизионните за зрители извън България?
- Проблем в едно такова излъчване са авторските права, закупени от телевизиите. В договорите на външните продукции, които телевизиите закупуват, е уговорено излъчването да е единствено за територията на България. Такива например са спортни събития, чуждестранни филми и предавания и др.

Права, права, ограничения, ала-бала. Лоша работа.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 15-Sep-2006 14:45


Ех, че гадост, ей!

А не става ли да си сетна едно прокси у нас, и да ви достъпвам през него? Макар че не знам какъв трафик ще се изисква за това, едва ли ще е малък...

Ами като няма - няма. Мамка му!

Написа Дончо (www) на 15-Sep-2006 17:30


Правоносителите са страшна работа :(

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 15-Sep-2006 18:25


Ех този ASF/WMV8. Ogg Theora не върши ли работа? :)

Написа Илия (www) на 15-Sep-2006 20:17


Всичко върши работа, само че има малкия проблем, че не работи по подразбиране с "любимата" ни операционна система, защото вграденият в нея плеър е супер отвратителен и нещастен. Пак да цитирам ЧЗБ-то:

Защо ползвате WMV8 формат, а не WMV9, Xvid, H.264, DivX и т.н.?
WMV8 има предимство, че се поддържа стандартно във версиите на Windows оборудвани с Media Player 7 и нагоре. Има безпроблемна поддръжка под Linux, UNIX и Mac OSX. Другите видео кодирания или не се поддържат стандартно в Windows Media Player или съществуват проблеми с гледането под Linux/UNIX/Mac OS X.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 15-Sep-2006 20:22


...някой ден като хората се научат да ползват свестен плеър като VLC ще мигрираме към свестни формати и контейнери, надявам се да не отнеме много време ;)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 15-Sep-2006 20:23


А на практика ИСП-тата, които искат да излъчват телевизии в мрежите си заплащат ли нещо като такса или поемат разходите по техническото обезпечаване? И предаванията в реално време ли са, или са на запис? Иначе идеята е добра, ще се радвам да дадеш малко технически детайли за по-любопитните :)

Написа Николай (www) на 17-Sep-2006 16:31


Телевизиите се излъчват "на живо" с 10-20 сек забавяне по технически причини. Провайдера си плаща на абонат (но има преди това тестов период) както си е стандартната схема по която работят и се плаща на телевизиите.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 17-Sep-2006 18:25


имам едно въпросче отностно MUX-а, устроиствата на мултиплекс еднакви ли са с тия на юникссол или са различни. И по-важното нещо до колко са стабилни :), защото на дизайн тия на мултиплекс са малко недомислени... е сигурно биха издържали директен удър на ядрена ракета... но целта не е само тая :)

Написа Joe на 19-Sep-2006 15:30


Какви устройства на Мултиплекс? Аз нещо *истински работещо* като SpiderMUX не съм чувал :) Заповядай в моят офис, телефоните и хората за контакти ги има на unixsol.net и ще си говорим тогава.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 19-Sep-2006 16:32


:) Така ще е, скъсаха ни се дупетата :)
Но ще има защо :)

Леле от колко време не съм чел/писал :Р

Написа Мариян Захариев (www) на 20-Sep-2006 10:56


Четвъртък, 14 Септември 2006

Насвалял съм целият трети сезон на Nip & Tuck и вкъщи се гледа на поразия. Мен не ме кефи, но понякога трябва да се гледат и такива филми.

Петък, 15 Септември 2006

По повод 15-ти септември, да ви зарадвам с една особено "весела и приятна новина", на която попаднах в slovoto.bg. Явно нашите общи приятели от ИК Труд и тях са ги натиснали и вижте какъв е резултата, цитирам:

Произведенията на българския класик Йордан Йовков временно са свалени от сървъра (на slovo.bg), след като авторските права бяха откупени от издателство "Труд" изключително за сайта им с платен достъп "Знам.бг". Съжаляваме за причиненото неудобство, но обстоятелствата не зависят от нас. Явно алчността и желанието за бърза печалба за някои "българи" са по-важни от българската култура и образование.

Пичовете от NarodnaBiblioteka.info, обаче не спят (и за измислени ИК им не дреме май...) и там Йовков си го има, защото българската култура не е "ексклузивна собственост" на Труд и никога няма да бъде.

[ Коментари: 14 ]
Коментари

[...]Обаче... когато алчността и наглостта разбият вратата и започнат да бият камбаната в собствената ти камбанария принуден си да кажеш нещо. И така днес видях това (моля вижте линка преди да продължите да четете, важно е!) и ми причерня [...]

Написа Мила (www) на 15-Sep-2006 16:22


Същото е за Елин Пелин...

Написа Илия (www) на 15-Sep-2006 17:32


Да, това е супер-хипер-мега-нахалство, просто безумно деяние. Трябва да се вдигнем на бунт, като онези с графитите, в защита на БГ култура!

Написа Веселин (www) на 15-Sep-2006 20:50


"Труд" за мен са кауза пердута, а Т. Т. може да върви на майната си!

Написа cybercrackerbg (www) на 15-Sep-2006 22:57


> в защита на БГ култура!

Много бързаше или в момента е "куул" да се пише "БГ", вместо "българска"?

Написа Михаил Кьосев на 16-Sep-2006 10:36


БГ куултура :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 16-Sep-2006 11:01


За Михаил - http://blog.thedezine.com/pro/?p=691 ето нещо добре написано, макар и не по темата. С добро заглавие.

Написа Веселин (www) на 16-Sep-2006 19:20


> С добро заглавие.
Да, а пък израза "Fick dich, Arschloch", също много кефи. :)

Между другото да не би IRC така да е навредило на българ... опа, БГ културата ти? :)) Ех, какво щяхме да правим без нашите patrioti i/ili buntari!? :-}

Написа Михаил Кьосев на 17-Sep-2006 07:52


Абе, нещо мисе губи, как точно може да се откупят тия права от Министерството на културата, ако реално погледнато не са техни?

Написа Васил Колев (www) на 18-Sep-2006 09:45


Маниаксе, мътна и кървава е. Горе-долу това съм разбрал досега - правата върху произведенията, на които авторите не са живи (или автора приживе или като наследство не са уредили въпроса за техните права след смъртта им), преминават към министерството на култура. Тоест Мин.Култ ги управлява. Съответно срещу определена сума ти можеш да отидеш при Мин.Култ и да "откупиш" правата за определено време/действие. Например можеш да откупиш правата върху Йовков, за да го издадеш отново.

Плащаш някаква такса и вече имаш правата върху Йовков за нещото X. В случая нашите "приятели" от Труд вероятно са си платили в Мин.Култ за правата за "издаване" на Йовков в електронният им портал ТъпСъмИгоЗнам.бг. Понеже с това плащане уж стават правоносители са започнали да се изживяват като такива и вероятно са заплашили Словото от което се вижда какъв е ефекта.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 18-Sep-2006 10:56


Две връзки, свързани с разните му там права:

http://www.kaldata.com/comments.php?catid=3&id=15644

http://www.download.bg/index.php?cls=news&mtd=single&id=407573

Написа Йордан на 18-Sep-2006 11:24


Създателят на Словото Мартин Митов са го арестували от НСБОП в дома му и затова е махнал произведенията. Не е само заплаха, реално са го принудили със сила!
Което навежда на друга мисъл - защо една служба на МВР защитава частен интерес на частна фирма. От друга страна съм абсолютно сигурен, че Труд нямат договори за изключителни права. Затова и крият договорите. И действат чрез принуда :(

Написа Оли на 18-Oct-2006 14:41


Оли откъде я имаш тази информация за ареста на Мартин?

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 18-Oct-2006 15:38


Според мен с това трябва да се престане. Аз ако съм автор никога не бих се съгласил след смъртта ми някакво министерство да прибира пари за това, което съм оставил на хората.
Не вярвам и починалите ни автори да са на по-различно мнение. Трябва протестите и борбата да продължат.

Написа Angel (www) на 15-Mar-2009 12:54


Събота, 16 Септември 2006

Бяхме на разходка из СофияЛенд и от това, което видях като цени изобщо не се учудвам, че са се запътили към поредният фалит. Ще ме извинявате ама 4 лв. е най-евтиното возене, а за някои забавления искат дори по 6 лв.

Изобщо не си струва. Ако искам да се кача на всички въртележки и влакчета сигурно трябва да си приготвя поне 50 кинта, което просто няма да стане. Малка минерална водичка левче, влизане в секцията с детските катерушки - пет кинта, паркинг два кинта. Ай сиктир, по-добре фалирайте...

[ Коментари: 7 ]
Коментари

Само да светна че ако искаш да се качваш на всичко си има целодневни карти с неограничен достъп които за възрастни са към 20лв.
Провери преди да пишеш глупости!

Написа Джейн на 18-Sep-2006 17:44


Екстра, 20 кинта по-малко, които ще получат :) В "около" двайсете кинта влизат ли двата лева паркинг, и еднолевовата малка минерална водичка /че друго човек не смее да си заръча/?

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 18-Sep-2006 19:18


Егаати меркантилите.
Преди година като ходех последно цените бяха по-човечни - 2-3 лева за ride, сега като гледам са го увеличили таман двойно. Не стига че атракциите са супер малко, ами е и супер-скъпо... Заслужават си фалита не, ами заслужават направо да дойдат Disney примерно и да направят увеселителен парк като свят.

Написа Voyager на 19-Sep-2006 05:02


Колко мислиш, че струват "подобните" удоволствия във виенският Пратер ? Поддръжката на тези съоръжения не е евтина, а и първоначалната инвестиция трябва да се избие някак.

Цените на отделни атракциони за изкуствено завишени, именно с цел да не се ползват по този начин. Идеята е да купиш целодневна карта за детето си и ако искаш да го придружиш на някоя от въртележките.

Последно целодневната карта беше 18 лв (преди около месец бях) и изобщо не е скъпа. Беше много по кофти, когато цените на отделните атракциони беха 2-6 лв, защото хората с карти трябваше да се редят на километрични опашки на по атрактивните въртележки, заедно с хора, които са си взели билет само за там.

Колкото до цените на храните и напитките - абсолютно съизмерими са с повечето заведения в София. Колко стува минералната вода в кино Арена ? А парчето пица пак там ?

Angelov, L.

Написа Лъчезар Ангелов на 19-Sep-2006 07:40


Ееее излагаме се! 18 кинта са ти много за София Ленд? Баси. То ясно, че няма да се возиш по единично. Това е направено с цел бабата да си доведе внучето и да кисне по пейките без да плаща за цял билет. Преди като беше с вход за целия парк по-добре ли беше? И както се казва "кой те бие с прът по ушите" да им се возиш на атракционите? Ми недей. Баси. Ама такива изказвания! За пиене, нет, кабелна, глоби не знам какво си пари има - но 20 за София ленд - ууууууууу много са. Ти какво искаш по 10 кинта за цял ден или .50 за едното возене? Ай сйктир. Аман от такова мислене. По-добре да били фалирали... и защо? За да построят на мястото още един чудесен "мол", бизнес център или блокчета за гъзари? Вместо да има поне един (ЕДИН!) увеселителен парк където детето ти да може да види виенско колело без това да става на фона на бясна чалга и многолюден съпорт от циганори. Може пък повече да ти приляга тая обстановка. Не те познавам. Много се дразня. Честно. Със здраве.

Написа Ивайло на 19-Sep-2006 14:54


По памет:

* Еднодневен билет за някой от парковете на Walt Disney World: $50-80, зависи от типът на билета
* Карта за 4 дни за всички паркове: около $150.

Разбира се, и сравнение не може да има между двете места :)...

Написа Дончо (www) на 19-Sep-2006 21:08


За мен фалитът е умишлен. Не може в едномилионен град, на няколко часа път от други столици (Букуреш, Скопие), големи градове (Истанбул, Солун, Ниш, Пловдив и прочее) да не можеш с добра реклама да си докараш достатъчно клиенти.. или може би моделът е бил сбъркан от самото начало. Това, което можем да направим, е да попречим на общината да промени предназначението на терена и там да продължи да има детски парк. От материалите които четох ми стана ясно че на загуба са само атракционите, но заведенията не са, така че няма причина да се закрива парка (може просто да идват временни атракциони и циркове - по цял свят пътуват такива) Повръща ми се от поредните кичозни блокчета в стил мутробарок. Второто нещо за което може да се пребори обществеността е да се забрани строителството въобще в някои квартали. София има накъде да расте, не желая да съм свидетел на имплозията..

Написа Константин Павлов (www) на 01-Oct-2006 20:47


Неделя, 17 Септември 2006

Голямо чакане беше около едно кръщене в Бачковският манастир, на което бяхме. Поповете одраха три кожи, а сървиза никакъв го нямаше. Препоръчвам да не се бутате там за кръщене. Безмислена работа.

Хапването и пийването след събитието обаче си заслужаваше. Свински каренца, кюфтета пиперлии, мешани скарички и големи салатки, бирички...ох малей...

Огладнях само като се сетих какво чудо беше.

[ Коментари: 3 ]
Коментари

Бачковски манастир? Това не е манастир, това е търговско дружество! Монасите са мутри! А босът им има мерцедес. Божи служители, my a$$!

Написа Дончо (www) на 19-Sep-2006 16:41


Прав си да ти кажа, за манастир не знам обаче бизнеса вървеше с пълна сила.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 19-Sep-2006 16:44


Както са казвали францисканците - "Всички беди започват, когато църквата е решила, че трябва да разполага с пари и имоти... "

Написа Ирина Марудина (www) на 20-Sep-2006 09:58


Понеделник, 18 Септември 2006

Опитвайки се да намеря информация за един .bg домейн (дейба маааму regsiter.bg вземете си оправете whois сървъра, да не ми отговаря с connection refused!) видях, че прословутия регистър е с нов сайт (грозен) и предлагат една "чудесна нова възможност" да си регистрираш second level домейн от сорта на TYPSAMIMILICHIPOPISANETO.{a-z,0-9}.bg.

WTF са тия простотии? Малко ли кинти смъквате от регистрираните 5300+ .bg на година, че трябва подобни гадни second level домейни да пускате? Ако ставаше дума за com.bg, net.bg и org.bg нямаше да мрънкам, но тези еднобуквени домейни са глупост. Сега ще отърча да си регна vanko.1.bg :-)

Отделно, че за да извадиш whois информацията за някой домейн през чудния им сайт, трябва да минеш през форма с некъдърно направена captcha, която пречи единствено на свестните хора дошли да търсят информация, а вредител изобщо няма да спре.

Браво поне, че вече регистрацията и управлението на .bg домейни (истински) може да става през web. Добре дошли в ____ /попълнете годината/ :)

[ Коментари: 23 ]
Коментари

И като опитам да отворя http://register.bg/ не става, само с www работи ... ай сиктир, поредните :)

Написа Красимир Казаков на 18-Sep-2006 14:54


gf@gf:~$ host register.bg
register.bg mail is handled by 100 www.register.bg.
register.bg mail is handled by 200 varna.digsys.bg.
register.bg mail is handled by 300 sofia.digsys.bg.
gf@gf:~$ host www.register.bg
www.register.bg has address 192.92.129.35


Я, верно, не бях забелязал! Явно Firefox-а като не получи A или CNAME запис си добавя WWW. отпред и пита пак.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 18-Sep-2006 14:57


Братчед, пише се "register.bg", а не "regsiter.bg".
Като ще им даваш акъл, поне пиши грамотно името на сайта им :)

Написа Прокопи на 19-Sep-2006 07:42


Важното е че връзката беше коректна въпреки това не работеше...

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 19-Sep-2006 07:45


Нещо не съм навит за "браво"-то във връзка с web регистрацията.
Някак си малко нагло ми се вижда, при опит за регистрация на домейн на частно лице, да ти искат ЕГН-то. Хайде, за Булстата за фирмите иди-дойди.

Написа Б. Величков на 19-Sep-2006 12:54


Брей! И като ти научат ЕГН-то кво очакваш да ти се случи?

Написа freax на 19-Sep-2006 13:29


http://res-dom.iana.org/
Reserved Domain Names
A. Labels Reserved at All Levels.
...
Other names:
* All single-character labels
* All two-character labels

Теоритично затова не ти дават да си регистрираш двубуквени домейни. А сега се оказва, че можело даже еднобуквени ...

Написа Йордан на 19-Sep-2006 15:37


@freax - дай си ЕГН-то тук и да пробваме да видим какво (не) може да ти се случи, ако попадне ЕГН-то ти в злонамерени ръчички... Само си дай сметка на колко места за колко регистрации е нужно само ЕГН-то ти и имената ти...

Написа Данчо на 20-Sep-2006 07:45


Да не говорим на колко места в интернет ти искат ЕГН при регистрация - дори в сайта на издателство БАРД ЕГН-то е задължително! Поради тази причина именно не съм им клиент.

Написа Ирина Марудина (www) на 20-Sep-2006 09:14


Именно за това си имам един perl генератор на ЕГН-та... Като ми притрябва (тоест като ми поискат някъде в Интернет) - генерирам си. Винаги съм се чудел защо са им тия ЕГН-та като очевидно не правят засичане дали отговарят на имената, които си дал - до сега поне никъде не ми е казало, че ЕГН-то което съм използвал не е на Иван Петров и поради това не ми приемат регистрацията... Смешно.

Написа Данчо на 20-Sep-2006 09:40


8203100598 заповядай!

Написа freax на 20-Sep-2006 10:46


В. Н. ТРИФОНОВА - да предположим, че е твоето това ЕГН...

Достатъчно информация, за начало на ровичкането... и за регистриране на фирма да речем...

Написа Данчо на 20-Sep-2006 13:12


Не си член/ка на Българската Федерация по Шахмат - http://www.chessbg.com/

Вече знаем и малкото име - Ваня... не си повече инициал.

Печелила си от някаква си томбола на Технополис топка (футболна предполагам :) - http://www.technopolis.bg/new_full.php?id=1289


Учиш в Бургаския Свободен Университет

http://www2.mon.bg/adminureg/default.asp

...

and so on... and so on...

Написа Данчо на 20-Sep-2006 13:29


И че си с непрекъснати осигурителни права : http://healthinsurance.nssi.bg/report_healthhtm_1_15_out.asp

До коклото знам и от днес може да се проверява къде ще гласуваш по Интернет срещу ЕГН, но забравих адреса.

Написа Ирина Марудина (www) на 20-Sep-2006 13:42


http://www.grao.bg/elections/ - тук, но още не е "отворено", на последните избори ставаше и с SMS - пращаш SMS с ЕГН и получаваш отговор с адреса на избирателната секция... От тук до намирането на адреса - една крачка...

Написа Данчо на 20-Sep-2006 13:54


Всъщност сега пробвах с SMS-а и се оказва че работи все още (или по-скоро - вече)...

Та - Секция 53, Община Бургас, у-ще Иван Вазов


Извинявам се на Жоро за флуда дето се получава - последно включване от мен по тоя въпрос, ще се обадя пак само ако има още инфо за Ваня...

Написа Данчо на 20-Sep-2006 14:00


@Данчо - Недей, пич, че верно някой ще вземе да й отиде на Ванчето на гости. :)

Да се надяваме, че е разбрано момиче и досегашните примери й стигат :)

Написа Б. Величков на 20-Sep-2006 14:29


Хех, и? То е ясно, че можеш да намериш някво инфо по ЕГН-то, ама идеята е кво мое направиш с тва ЕГН? Тва за фирмата мое се пробваш :-) Ако стане, ще си направим ООД. "Wankers" Ltd примерно :-)и основната ни дейност, ще е да регистрираме фирми на чуждо име и ше перем манги, ще крадем от държата ДДС, бе оферти има!;-], но в случай, че не успееш, ще бъдеш подложен на последния албум на Цеца Величкович!

Написа freax на 20-Sep-2006 15:14


За колко време мислиш ще си извадя едно генерално пълномощно от твое име? Отговор: за толкова, колкото ми е нужно да отида до кантората на нотариус...

и после - после ще плеснем с ръце и ще се прегърнем...

Написа Данчо на 20-Sep-2006 15:22


Пич, вземи го смени този фон. Очите не са за един ден ;)

Написа guest на 20-Sep-2006 19:20


Ей тук си в грешка :) Зеленото като цвят на фона е много-много ненатоварващ цвят за очите когато четеш.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 20-Sep-2006 19:30


[офф]явно настройките на мониторите ни са нещо кофти, защото след четене повече от 2-3 минути тук и моите очи се скапват :)[/офф]

Написа ilieff на 20-Sep-2006 21:02


За да не се повтарям за зеленото :)

http://georgi.unixsol.org/diary/archive.php/2006-07-10

Някой ден ще направя избор на палитра, но кога ще стане не се знае.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 21-Sep-2006 05:13


Вторник, 19 Септември 2006

Бай Брадъра очаквано върви надолу (не че някога е бил горе де). Ако тези са "интересните хора" в България по-добре да се гръмнем или може трябва да гръмнем продуцентите от СИА, за небивало изливане на идиотизъм и простотия от екрана. Аман от курви, педали, маргинали и обикновенни малоумници от редиците на Атака.

Карбовски добре ги е наредил.

[ Коментари: 9 ]
Коментари

Хората в АТАКА са хора, които обичат страната си и работят за нея. И не харесват хора като Пламен.

Това, което казаха в студиото беше: \\\"Пламен вероятно ще се хареса на хората, симпатизиращи на АТАКА\\\".
Само кратуна като тебе с промит гръбначен мозък може автоматично да заключи, че Пламен непременно Е от АТАКА и че симпатизантите на АТАКА ще го харесат.

Написа Атака Напред на 21-Sep-2006 10:34


С генсека на атака са си лика прилика :) Сега остава само да си легнат заедно.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 21-Sep-2006 10:37


vsichko xubavo :) ama ne me molqte neobijdai simpatizanti na Ataka. az sym edin ot tqx. Razno xora razni vyzgledi. Kato ne si s vyzgledite na nqkoi drug tova ne e prichina da gi obijdash :) do skoro...

Написа bau на 21-Sep-2006 11:24


Ами те да не се обиждат. След като се идентифицират с подобни хора е нормално да очакват подобни коментари.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 21-Sep-2006 11:25


Идентифицираш ги ти и то напълно погрешно.
Що се отнася до генсека им - по-вероятно е да си легне с мен.

Написа Атака Рулез! на 21-Sep-2006 15:59


Американски какво ти разбира на теб главата от Атака-Матака. Стой си при черните и мексиканците и бъди бял негър пък за България не се грижи, много сме си добре особено откакто се махнаха разни хора от тука.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 21-Sep-2006 17:27


BB sux ass ...

А статиятана Карбовски е истина .. ЛОЛ

Написа Alex на 21-Sep-2006 19:44


Статията е култова, благодаря!

Късметлия съм, че все още не съм гледал нито един епизод на Биг Брадър, направо късметлия :).

Жоро, какво стана с блестящата идея да не пускаш коментари на 6lyokavitza, да наддигна и аз глас народен?

Написа Дончо (www) на 23-Sep-2006 08:47


Пускам от време на време някой шльокар особено когато това, което е писал, говори за ниското ниво на пишещия.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 23-Sep-2006 21:16


Сряда, 20 Септември 2006

Гледах малко от Сървайвъра БеГе и не съм особено впечатлен. Пак е поднесено постничко като Красавицата и отличникът, но поне има потенциал да стане интересно нататък. Доколкото съм гледал Survivor по другите телевизии, започнат ли мисиите ще е интересно да се гледа.

Поздравления към оператора на първата серия, заради силното впечатление, което са му направили циците на фолк фурията. Едва ли някой има против да показват цици по телевизията, въпреки че са изкуствени (това мъжете сме прост народ). :-)

[ Коментари: 3 ]
Коментари

Айде на цицитееееееееееее...........

http://dockera.com/news.php?readmore=287

Написа Коко на 21-Sep-2006 09:55


Ееее, поздравления, как да няма, като изгледах връзчицата от по-горе имах проблем да започна да пиша коментара :) :)

Написа Дончо (www) на 23-Sep-2006 08:53


Циците са готини. Ккаво като не са натурални. Не всички натурални неща са прекрасни и предизвикват възхищение. Така смятам аз.

Написа nicknames на 24-Sep-2006 22:09


Четвъртък, 21 Септември 2006

Чеееестит рооожден ден, Жоре, Жоре, Жоре...и всички екстри.

[ Коментари: 15 ]
Коментари

Кой каза... наздраве!
Честит рожден ден, да си жив и здрав, и твоите близки и приятели да те радват много.

Написа niki на 21-Sep-2006 10:53


Честито адаш, жив и здрав!

Написа Георги Гочев на 21-Sep-2006 14:00


Цял живот рум-сървиз... :)

Написа Б. Величков на 21-Sep-2006 14:11


Много съм разсеян! Честит рожден ден и от нас със Зоя!

Написа Коко на 21-Sep-2006 18:30


Честито и от мен! Всичко най-хубаво.

Написа Илия (www) на 21-Sep-2006 18:55


Честито! И приятно изкарване!

Написа Георги на 21-Sep-2006 19:31


Честито на малка патеричка. Жив и здрав

Написа Илиян Бетовски (www) на 22-Sep-2006 06:39


Честито :)
(и що не си вдигаше телефона снощи бре :) )

Написа Васил Колев (www) на 22-Sep-2006 09:20


Щото си ми звънял тъкмо когато съм се прибирал от работа и нямаше как да си вдигна телефона.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 22-Sep-2006 10:40


Честито и от мен!

Написа Васил Тошков (www) на 22-Sep-2006 13:48


Честит рожден ден, жив и здрав. Много щастие и успехи :)

Написа Stoilov (www) на 22-Sep-2006 18:57


Честит Рожден Ден, Жоро!
Да си жив и здрав, все така духовит в блога си и все така в полза на Линукс обществото със своите добри съвети.

Написа krassyo (www) на 22-Sep-2006 23:27


Честито на голяма патерица :), ама тая седмица ми скапаха лагерите и нямах време да си попръцквам из чуждите блози [за Пейо няма прошка :)].

Пуу, язък, още 2 дни и щеше да си една по-добра зодия :Р

Написа Дончо (www) на 23-Sep-2006 08:50


Честит и от мен на големи кокили, лееееко съм изпуснал и аз, бая късно, но по добре някога... :)

Написа Валяк (www) на 24-Sep-2006 21:26


Понеже не ми се търси поста относно радио Нова. Тъкмо може да се счита нещо като подарък за рожденния ден. Ето две връзки към радиа:
http://www.netmusique.com/listen.php
http://www.protonradio.com/
И форума на радио Протон е много интересен също така.

Написа deniS на 26-Sep-2006 09:21


Петък, 22 Септември 2006

Празнуването на рождени дни е overrated пък и вече съм го правил повече от двайсетина пъти (по-близко до трийсет ама първите не ги помня) и затова вчера вместо да празнувам си починах. Довечера обаче ще се размажа със скъпа тортичка от Неделя.

Събота, 23 Септември 2006

Миналият път когато бях на Св.Константин бая град се изсипа, та се наложи да търчим с едни черги да завиваме колите и изобщо станахме мокри мишки.

Този път градът ни отмина, за щастие.

Неделя, 24 Септември 2006

Гледахме финала на един от многото сезони на американския сървайвър. Шоуто е интересно, но малко трябва да забързат действието, защото като започнат с тези влажни погледи и многозначителни мълчания и ти се изпилват нервичките.

Като говоря за телевизионни игри, се чудя дали някога в България ще гледаме български Amazing race? Не ми се вярва...

[ Коментари: 2 ]
Коментари

Няма да гледаме. Имам личното уверение на "важна личност" от bTV. :(

Щяло да им струва 1 200 000 $ на ЕПИЗОД! А Survivor - 15 пъти по-малко.

Написа Илия (www) на 27-Sep-2006 12:26


централно европейски
http://209.85.129.104/search?q=cache:DuWk9F4KenUJ:www.telecablenet.com/UserFiles/File/AXN%2520ARCE%2520press%2520release%25208%2520August %252005%255B1%255D.doc+axn+%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+amazing+race&hl=en&gl=bg&ct=clnk&cd=4&client=firefox-a

http://obektiv.info/index.php?cat=9&article=415

Написа july на 27-Sep-2006 13:30


Понеделник, 25 Септември 2006

За тазгодишния OpenFest май ще изнасям лекция за Linux ядрото, как се развива и за модела на разработка. Нещата там вървят толкова бързо, че доста хора не знаят какво става или са зле информирани и се надявам една такава лекция да е полезна.

Същото като горното може да се каже и за новият PostgreSQL, но за да не се повтарям реших да говоря за ядрото вместо отново за Postgres-а.

Сега остава само да си направя презентацията (ейййй излишнооо времеее, къде си...:-)

[ Коментари: 4 ]
Коментари

Никакъв май и никакъв септември ;-) В програмата си вече. Най-много да си избереш датата 4 или 5 ноември :-)

Написа yovko (www) на 27-Sep-2006 13:57


Ъъъъ :( Значи вместо да пиша идиотски генератори на ЕГН да взема да си седна на г... и да си правя презентацийката. А как сте ме сложили в програмата като не знаете името на лекцията или и него сте ми измислили :-)))

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 27-Sep-2006 14:19


О, да си чувал за работни заглавия или кодови названия на проекти... Точно сега ми хрумва, че едно от работните заглавия на една презентация на ФОП може да бъде "C3 - голямото взривяване"

За справка: http://en.wikipedia.org/wiki/C3_explosive

Нали и без това сме пирати, терористи или какво ли не...

Написа yovko (www) на 28-Sep-2006 08:37


Както се пее в безсмъртния кючек - Ал Кайда, Ал Кайда...камикадзе.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 28-Sep-2006 09:04


Вторник, 26 Септември 2006

Epay леко ме подразниха, тъй като заради изискването им за въвеждане на ЕГН се наложи да вадя от прашните древни zip файлове, старата досовска програма за генериране на ЕГН-та.

На Epay тях моето ЕГН не знам защо им трябва (така или иначе им дадох фалишиви данни), но за да не се налага да се пресягам до DOS емулатора след време пак, утре смятам да си напиша един свестен генератор и да го сложа някъде из страницата за улеснение на народонаселението.

[ Коментари: 5 ]
Коментари

на мене пък не ми приемаше паролата, която изглежда мнооооооого ги затрудняваше или пък е прекалено проста (само 15-20 символа, включително цифри и препинателни знаци) :-) цитирам какво ми пратиха от съпорта за смяна на паролата (не видях на новия сайт този линк), защото може и други да се наложи да премахнат по-специалните знаци от паролата си:

--цитат--
В обновената версия на системата са използвани нови и по-усъвършенствани
криптографски методи, осигуряващи по-висока степен на сигурност на
информацията. Вашата парола съдържа знаци и/или символи, които новата
система по принцип няма да поддържа и за да имате възможност да
използвате потребителския си профил в ePay.bg е необходимо да посетите
следния линк https://www.epay.bg/reg/?page=opass , където да валидирате
промяна на паролата си.
Паролата Ви трябва да отговаря на определени изисквания за трудност,
като нейната сложност ще бъде оценена по специален алгоритъм, който
определя тежестта на паролата според дължината й и видовете използвани
символи.
--цитат--

Написа peterst (www) на 27-Sep-2006 14:38


Същото пратиха и на колега, който използваше някои по-специални препинателни знаци, и след новата система му резетнаха паролата и му пратиха същия мейл, и да не ползвал такива знаци. Той, естествено, пробва абсолютно същата парола и стана, сега си я ползва :)

Написа Красимир Казаков на 27-Sep-2006 17:44


Тези два коментара са шокиращи и означават само едно - паролите се съхраняват в явен вид или поне са се съхранявали продължително по този начин.

Написа Веселин (www) на 28-Sep-2006 07:34


И аз имах подобен проблем с mail.bg понеже искат егн при регистрирането и тогава си написах една много опростена java програмка, която генерира егн-та ( http://peaceburn.us/fun/EgnGenerator.java ). За epay някак си разбирам защо им трябва егн, ама за mail.bg ми беше много чудно и така и не получиха истинското ми егн ;-)

п.п. А в epay не се ли притесняваш да слагаш фалшиви данни? В смисъл с пари се работи там, и ако нещо се осере как ще ходих да се разправяш, като ти поискат лична карта на която пише че името ти е asdfgh примерно?

Написа Станимир (www) на 28-Sep-2006 10:38


Навремето имах и истинска регистрация (пак с фалшиво ЕГН), обаче не си помня четирите цифри пред логина който ми додоха.

Понеже ги забравих, а за да ми ги кажат, трябва да ми ресетнат акаунта, за което пък трябва да ходя да им се идентифицирам с лична карта, просто им теглих една и си направих нова фалшива регистрация.

В картите ми няма чак толкова пари, че да се притеснявам ако нещо стане с epay.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 28-Sep-2006 10:54


Сряда, 27 Септември 2006

На мач като на мач - семки, викане и разтоварване на напрежението. Нашите ако биеха поне малко към вратата и не се опитваха да излъжат едва ли не вратаря, можеше и повече голове да вкарат. Поне там на стадиона изглеждаше, че играят добре, но липсата на директни удари им изяде главата. Разбрах, че по телевизията, че нещата са изглеждали доста не-розово. :)

Весело е на мач, обаче отиването на стадиона два часа предварително направо те убива от чакане.

Тромби два лева!!!

Четвъртък, 28 Септември 2006
КК Труд не се задоволиха с гаврите над сляп човек заради произведения на Елин Пелин, с издевателства над сайтове с текстове на Йордан Йовков и вече протягат мръсни лапи към читалища и Народната библиотека, отново от ламтеж за пари и с криворазбраната им "собственост" върху текстовете на Елин Пелин и други класици.

Четете нататък...

Виждам, че Спасете българските приказки са публикували кореспонденцията между Труд и Народна библиотека, която и аз получих преди няколко дни и към която съм сложил връзка по-горе. Докато се наканя да я кача и да препсувам Труд за пореден път, виждам че други хора са се справили много добре с анализа на новия случай от войната, която Труд води, за да има монопол върху четенето на Елин Пелин и други автори.

- Пейо: Чудесен анализ и много интересни коментари
- Ясен: Интересен анализ
- Антония: Хронология на събитията
- Йовко: На война като на война
- Григор: ...и пак КК Труд

Готов съм да окажа пълна подкрепа на Народна библиотека, дори и финансова за адвокатски разходи, защото на Труд не им е чиста работата и това е видимо с просто око след прочитането на кореспондецията между тях и библиотекарите!

[ Коментари: 15 ]
Коментари

Пропуснал съм да добавя и БГЛог: http://bglog.net/BGLog/8916

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 28-Sep-2006 10:46


Добре де, ако се окаже така, че Труп сепчелят какъв е проблема да се реализира някаква схема на load balancing? Примерно разпределя се сайта на няколко сървъра, които биват свързани от една машина-load balancer и така се сервира контента. Или аникаст адрес на 3-4 машини пак със същият замисъл (това е малко на изуст, поправете ме ако греша). Веселин Колев преди време беше описал една подобна схема - "сателитен сървър". За пример thepiratebay.org - обескираха на port|80 data центровете и сайта за 3 дена беше вдигнат. Също ще е добре да се опише нещо подходящо на PTR записа на нардона библиотека. За справка PTR записа на 83.140.176.146 . Но дано не се стигне дотам.

Написа Николай на 28-Sep-2006 12:52


Жоро, във линка "четете нататък" http://georgi.unixsol.org/trud_vs_nb/
най отдолу две връзки, които сочат към грешна статия.

И вземи сложи линк към exception-а на Йовко, идеята е чудесна, особено ако се подкрепи от фотографи и т.н. (снимка: Интернет е редовното по вестниците, вкл. трупските)
http://yovko.net/?p=957

Написа Йордан на 28-Sep-2006 13:31


@Николай: Народна библиотека не прави нищо лошо, че да се крият. Поне докато Труд не докаже, че има правата, за които претендира и не докажат че чл.24 от ЗАПСП не важи.

@Йордан: мерси, оправих връзките. За изключението, което Йовко прилага за неговите неща ще си помисля ден два, нека ми мине яда първо.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 28-Sep-2006 14:00


Абе че Труд са наглеци - така е, ама мен ме издразни още при предишната дискусия, за Виктор, факта че никоя медия не се опита поне да събщи за проблема, нежели да го разнищи. И седнал после някой да ми обяснава че медиите били независими, безпристрастни и прочеее. И да отговарят най-нагло по блоговете, вкл. и този.

Що мълчите бе, ЖУРНАЛЯТА, нали от всичко разбирате ??!
Или просто са ви заети устите и ръцете да целувате задника на Тошо Тошев??!!??

Написа Gabo (www) на 28-Sep-2006 18:02


Здравейте,
за мен е от голяма важност, ние българите, да имаме достъп до българската класика. Готов съм да се включа със съвети и финансови средства. Моля изпращайте ми важните неща на пощата.

Написа Александър на 28-Sep-2006 20:41


Абсолютно пълна подкрепа и от мен - и морална, и финансова, ако се наложи. Имаше една реплика от "Опасен чар", която е напълно приложима за случая - "Стига простотии, бе, тате!!!!!!!!" Още при bezmonitor.com се оляха, ама това вече граничи с не знам какво...

Що се отнася до другото - от сутринта нито една машина под мой контрол не се занимава с труд.цц и дедазнам.бг. Дето се вика - малко, но от сърце.

Написа Б. Величков на 29-Sep-2006 09:48


И аз съм твърдо за и с три ръце, пет крака и две уши. Това е отвратително. Това са класиците. Трябва да могат да се четат. И то безплатно. С каквото мога ще помогна. Само кажете.

За начало и моето мнение по темата: http://www.getoto.net/archives/54

Написа Владимир (www) на 29-Sep-2006 13:08


Малката мрежичка под мой контрол вече не достъпва Труп и WAZ... Вместо това на потребителите се появява страничка, която накратко ги запознава с безочието на вацовците.

Написа Данчо на 29-Sep-2006 14:16


Въпреки че съм адски бесен от действията на Труп, мисля, че подобни отговори като отрязване на достъпа до техните сайтове са всъщност точно същото, което правят те - а именно ограничаване на правото на човек за свободен достъп до информация.

Всички викаме "Труп няма право да прави това и това", но нима имаме право ние да решаваме вместо другите, каква точно информация ще черпят от иначе "свободният" интернет?

Ако ще се реагира на техните действия то трябва да става по законов път, а не чрез методите, които използват те.

Нима като отрежеш достъпа до някой техен сайт, обикновенният потребител ще разбера какво става? Ще си каже "Да 3ба и интернета" и до там.

Написа ilieff на 30-Sep-2006 10:44


Тц. Няма да каже "Да 3ба и интернета" и до там... Вместо сайтовете вацовски му се зарежда страница, проследяваща изцяло действията на Труп по ограбване на националното литературно богатство. За да му стане ясно защо Труп са нищожества и защо няма да получи достъп до тях от този компютър.

Написа Данчо на 01-Oct-2006 11:19


И понеже е очевидно, че върху действията на труд е отворен медиен чадър и няма българска медия с достатъчно остатъчно достойнство, което да я накара да извади на светло наглостта и грабителските действия на ВАЦ, алармирайки по този начин българското общество за това как немци ограбват българското литературно наследство... ибаси изречението ибаси конструирах... та с късо отрязано - от днес при мен не се отваря нито един сайт на българска медия - било телевизия, вестник, новинарски портал или радиостанция. Българската журналистика е мъртва, поднася ни се имитация, която трябва да отхвърлим с отвращение. За значимите събития ще се информираме от световните медии. Българските такива и без друго се занимават със всичко друго, но не и със служба на обществото.

Написа Данчо на 02-Oct-2006 08:29


E как, бре Данчо , казаха за сватбата на Азис ;))) Туй е много по-важно отколкото некъв си дето пил пелин докато се трудел ;)))

Написа Gabo (www) на 02-Oct-2006 18:09


Да - и за това кой пръднал и кой се накъкал на самотния карибски остров ме информират на всеки кръгъл час и то в централните си новинарски емисии... все едно това е най-животрептущата тема дето мира не дава на целокупното население по градове, села и паланки - ще пръдне ли сега Петко, като яде гол олюф суров, ще получи ли разстройство или запек ще го стегне?! - върти се по цяла нощ в леглото населението и мига на парцали в тъмното. Пфу...

Написа Данчо на 03-Oct-2006 06:31


Според мен, българският народ трябва да има безплатен достъп до творчеството на българските си класици. Не е редно една чужда издателска къща да се разпорежда с националното ни богатство. Това е поредното посегателство над нашата култура и образование.Хората от КК"Труд" могат да претендират единствено, ако авторите са наши съвременници и те лично са им предоставили авторските права. Те искат да печелят на чужд гръб.

Написа IVANOVA на 29-Sep-2007 15:44


Петък, 29 Септември 2006

Както обещах преди няколко дни, днес представям The генератора и вадителя на информация за всякакви видове единни граждански номера - ЕГН-та по всичките земни кълбета.

Ползвайте кода със здраве, спазвайте правилата и внимавайте какво пишете във формите за проверка... :-)

[ Коментари: 112 ]
Коментари

На мен не ми позна ЕГН-то, а и на други хора, интересно ми е ЕСГРАОН как са ги раздавали по-рано :)

Написа Сашо (www) на 29-Sep-2006 12:23


Как така не ти го позна :) То не ти го знае, че да го познава. Генератора просто генерира валидни ЕГН, твоето може просто да не се падне сред петте, които реши да покаже. Виж вече съм добавил коментари на страницата, защото много хора се бъркат какво точно прави.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 29-Sep-2006 13:33


Сега вече те сгащи законът и трябва да се регистрираш като "Оператор на лични данни"... :)))

Отчитайки популярността на блога ти, просто се сещам колко народ ще си провери валидността на ЕГН-то през тая форма... А за теб остава само да записваш данните във формат "ЕГН - IP", "ЕГН - IP".... :)))

Написа Б. Величков на 29-Sep-2006 14:16


Майтапа на ляво - какво правиш с "постъпващите" ЕГН-та?! По-добре остави само обяснението как се валидира ЕГН и генератора. Ако някой иска да си го валидира - да си го сметне с калкулатора. Така ще избегнеш спекулациите.

Написа Данчо на 29-Sep-2006 14:19


Нищо не правя с постъпващите ЕГН-та, а и не е необходимо да се регистрирам като никакъв тъй като аз тези данни не ги изисквам и не ги пазя. Все едно всеки форум да се регистрира като "администратор на лични данни" само защото някой си е написал ЕГН и трите имена в постинг.

Кодът е свободен за сваляне. Сваляте качвайте където ви видят очите и ползвайте.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 29-Sep-2006 14:35


Ясно е, че не запазваш въведените ЕГН-та и не злопуторебяваш с тях - поне е ясно за грамотните технически. Но за редовия потребител на Интернет (такива са журналята примерно) не е ясно. Освен това - тука публично се извъзмутихме от сайтовете които с повод и без повод пожелават ЕГН-то ти. Не ставай един от тях (въпреки, че си прав - ти не го пожелаваш). Ако искат валидация - тури им линк към валидацията на сайта на ГРАО и да ходят там да си въвеждат ЕГН-тата.

Написа Данчо на 29-Sep-2006 14:51


Връзка към сайта на ГРАО има, дори е първата на страницата :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 29-Sep-2006 15:37


Забавно. Дано не възникнат проблеми заради идиоти, които не разбират, че никъде на никой не си поискал да си дава егнто...

Написа Бобсън на 29-Sep-2006 22:24


интерсно ми е как за русе с егн на детето ми излизат осхте много при положение че тя се роди парва за деня а това знам сас сигурност а и родилния дом е един това и за околните градове ли е

Написа chovek на 30-Sep-2006 05:27


В случай като този, който описваш можеш да питаш ЕСГРАОН, защо след като е родена първа не е записана първа в техните книги за деня. В ЕГН-то всъщност е кодирано поредността на записване в книгата, в повечето случаи то съвпада и с поредността на раждането, но винги може да има разлики. Представи си например, че болницата не са си водили добре техните книги и не са записвали часовете на раждане на децата, след което просто са "изсипвали" имената на родените в ЕСГРАОН, за да им дадат номера.

Това че нещо е кодирано в единният гражданиски номер на някой, не значи че е 100% вярно що се отнася до региона и поредността на раждане. Хубаво е поне че пола и датата на раждане в повечето случаи съвпадат :-))

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 30-Sep-2006 08:04


Аз си мислех, че ЕГН-то носи повече информация! Това не виждам с какво може да бъде полезно.

Написа IVO на 02-Oct-2006 10:11


Това че ти си "си мислел" нещо и си се оказал в грешка, по какъв начин прави ваденето на де що има информация записана в единният граждански номер "безполезна"?

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 02-Oct-2006 12:29


Освен това ЕГН в себе си може и да не носи огромно количество информация (всъщност то тоси ДОСТАТЪЧНО количество информация), но по-важното е, че само по себе си е ключ към информация. Така че - може да бъде полезно.

Написа Данчо на 02-Oct-2006 12:32


Вече съм сигурна, че има грешки при записването в книгите на ЕСГРАОН.
Аз съм родена в 14.20ч. и преди мен, излиза че има родени 16 момичета, а дъщеря ми родих в 5.25ч. и преди нея има родени 20 момичета. Това просто не е възможно. Преди мъжа ми има родени 42 момчета за деня, което е напълно възможно, защото е роден в 23.30ч. Явно едно време са били стриктни в записването, а сега не.
Има и друг недостатък... Майка ми е родена в Дрезден - Германия, но родителите й са били от Стара Загора и ЕГН-то й е такова. Въпреки това във всичките й документи си пише, че е родена в Дрезден.

Написа Алекс на 02-Oct-2006 22:08


Ами тогава моля да ме светнете! Щото аз освен датата на раждане друго не виждам, тези региони в много случаи не са верни, реда на раждане също! Не се заяждам, просто винаги ми е било любопитно! А това, че ЕГН е своеобразен ключ към много друга информация е безспорно, но е съвсем друг въпрос.

Написа IVO на 03-Oct-2006 05:41


@Иво: За някои баби и дядовци и датата не е вярна. В миналото бебетата по селата са ги записвали когато намерят време да отскочат до града. Единственото вярно нещо е, че последната цифра е чексума на предходните 9. По принцип регионите са вярни в почти всички случаи. Ясно е, че ако деня е плодовит ще вземат номер на заем от друг регион, или ако хората са се върнали от чужбина и отидат да вадят ЕГН на детето в община Стара Загора, то кода ще е на регион Стара Загора. Относно кое по ред дете за деня е носителят на ЕГН-то е напълно некоректно да се говори. Това е реда на вписване в книгата, която например е една за цяла Пловдивска област, а сети се колко родилни отделения има в областа. Данните се предават и въвеждат когато е удобно.
Относно другата информация - има я, но е в регистъра на ЕСГРАОН и не е публична. За толкова цифри толкова информация, инак щеше да имаш много дълго ЕГН и щяха да ти го подменят при всяко значимо събитие. :)

Написа Никола Славчев на 03-Oct-2006 15:12


@Алекс: ЕГН е въведено през 1973г. Независимо, че майка ти е родена в Дрезден, Берлин или Париж тя е получила своето ЕГН, когато са я регистритали в БЪЛГАРИЯ :) Все пак нали се сещаш, че ЕГН важи само на територията на РБ?

Написа SimonP на 03-Oct-2006 19:36


МЕН ВСИЧКО ТОВА МНООГО МЕ ЗАИНТРИГУВА.......... :)

Написа Sielo на 08-Nov-2006 10:37


От известно време пред мен седи следния казус:
Какъв е принципа за определяне на ЕГН при положение, че субекта е роден в чужбина ?

Написа Лаик на 01-Jan-2007 19:21


Май няма принцип. Съдейки по коментарите, в кой регион ще те регистрират зависи от това къде ще отидеш да се регистрираш.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 02-Jan-2007 09:14


Еваларка пич! Липсва само генератор на номера на лични карти. Насочиш ли ме към такъв (не открих нищо при търсене в мрежата) ще съм ти признателен цял живот.

Написа Иван на 13-Feb-2007 11:45


Че кво има да им генерираш, те са поредни.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 13-Feb-2007 12:14


Искам да проверя в регион провадия колко момичета са родени как да стане.Моля помогнете ми.Страхотен саит сте направели.

Написа лилия на 22-May-2007 08:20


Здравейте,искам да помоля да ми кажете,как мога да разбера зад кое ЕГН,кое име стои.И КАК МОГА ДА СЕ СВЪРЖА С ВАС,ЕВЕНТУАЛНО,АКО Е УДОБНО ЗА КОНСУЛТАЦИЯ.

Написа jan hadjyiski на 06-Jul-2007 18:40


Има начин, ще ти подскажа - социални осигуровки, проверка :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 08-Jul-2007 11:52


Защо не напишете и имената на децата родени в този ден?

Написа rebeki на 28-Aug-2007 10:57


Защо по някога не излиза верния регион?

Написа реби на 28-Aug-2007 11:01


- И откъде да ги взема тези имена?
- Като прочетеш какво пише на страницата ще си отговриш на въпроса.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 28-Aug-2007 11:16


Аааа това ме кефи. Даже моето ЕГН и на някои приятели, на които им знам само рожденната дата намерих ЕГН LOL super

Написа Аватар на 30-Aug-2007 17:16


Всичко това е валидно само за лица, родени след 31.12.1977. За лицата, родени преди 1978 година, това е регионът по местожителство към датата на анкетиране и присвояване на ЕГН. Анкетирането и присвояването става през октомври-ноември 1977 година за почти цялата страна /през 1974 година се прави пилотно анкетиране и присвояване на ЕГН в окръзите Русе и Бургас/.

Написа С.Георгиева на 23-Oct-2007 07:05


Същият проблем с "поредността на раждане" и при мен - роден съм в 0.00, а съм петото поред момче за деня! Тук явно не можем да говорим за никаква поредност, не мислите ли? Аз и от горните коментари се убедих, че е така.

Написа Вили на 30-Oct-2007 21:44


Има нещо странно в цялата работа.Оказва се,че има незапълнени ЕГН-та от теоретически възможните НА ПРЕДНИ МЕСТА.Дори редът на определяне на ЕГН-тата да не съвпада с последователността на ражданията за деня в даден регион,логично е ЕГН-тата да бъдат "запълнени" последователно.

Написа Ганка на 13-Nov-2007 13:58


Уважаеми Георги. Бих искал да споделя за един мой проблем свързан с последните четири цифри от моето ЕГН. Не съм доволен от тях и желая това 4 цифрено число да бъде сменено с кое да е друго число, което не съдържа числото съставено от първите
3 цифри на 4 цифреното число , което се явява завършек на моето ЕГН. Например:
ЕГН 7706128880 в този пример вазможно ли е числото 888 да бъде сменено с кое да е друго число ? Ако помоля властите за това съществува ли техническа възможност да стане ? Предварително Благодаря.

Написа Viktor на 13-Jan-2008 14:12


Преди 3 години търсих информация за регионите и нищо не открих :(
Евала пич, че си я открил!

Написа Pesho на 07-Feb-2008 11:24


E аз първото момиче родено на 29 март 1996 в региона Пазарджик
Много се радваммм!

Написа Анелия (www) на 18-Feb-2008 19:04


ок....ясно ми стана и за имената после а някои знае ли как се дърпа от база данни....и възможно ли е изобщо?
гледах някви програмки ама те са професионални...няма ли начин да се влезе и да се разгледа базата данни на дадено лице в интернет...чрез трите имена и ЕГН ?
да речем да се намери адрес или нещо повече?

Написа bu на 04-Mar-2008 18:08


За да се занимаваш с незаконни неща ти трябват доста повече знания от това, което имаш. Не се бутай където не ти е работата.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 04-Mar-2008 18:42


Би било по полезно, ако критериите за търсене са повече. Например с добавяне на имена.

Написа chyky на 13-Mar-2008 19:46


Какви критерии, какви търсения? Нещо си в грешка.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 13-Mar-2008 19:55


Искам да науча ЕГН на дядо си който е роден на 22.02.1904 как да стане като тук ми излизат вцички ЕГН за този ден,как да разбера кое е точно на дядо ми

Написа Михаилова на 15-Mar-2008 10:02


Генераторът не знае кой е дядо ви. Питайте в есграон.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 15-Mar-2008 11:16


Има грешка във валидатора на генерираните ЕГН-а. Грешката е свързана с месеците, за ЕГН-а преди 1900 и след 1890г. .

Написа Калоян на 24-Jul-2008 13:02


И каква е грешката?

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 24-Jul-2008 13:05


има объркано егн

Написа Мария на 07-Dec-2008 18:53


Ей умник, наясно ли си, че малките "благинки", които си написал може да са в ущърб на обикновенните хорица.Я вземи прочети "Закона за защита на личните данни"...

Написа WhiteWizard на 04-Jan-2009 14:59


Подай оплакване, малки и прости човече.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 04-Jan-2009 16:31


Здравей!!!Искам да те помоля за съвет???
Можели само данните от старите паспорти/зелените/ само със серийния номер да се напарви някъде проверка!?Благодаря ти предварително........

Написа Валентина на 08-Jan-2009 17:42


Браво за качената информация. Аз намерих ЕГН, което ми трябваше.

Написа Зорница Кръстева на 16-Jan-2009 00:11


След като са ме осиновили ми е сменено ЕГН.Можеш ли по някакъв начин да ми помогнеш да открия първото си ЕГН?

Написа Galia на 16-Jan-2009 13:09


Тва познава,ама откъде взимаш информажията :)

Написа Hallo на 17-Jan-2009 22:11


Звездите ми го говорят, за другите е написано на чист български ама трябва да можеш да четеш.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 18-Jan-2009 15:50


mnogo si mi duhovit otvorko, ama nai6 kak 6te grizne6 dryvceto s tva tuka deto si go publikuval
nali znae6 za kvo se polzvat validni egn-ta ili trqbva da ti obqsnqvam po-podrobno, 4e mai si typ i ne razbira6
bravo na tebe, da mnogo e dobro, naistina
az si prenapravih validaciqta za prez jquery
ama takiva ne6ta ne se publikuvat

Написа Police Officer на 03-Mar-2009 16:12


Страничката е много добра, но имам една препоръка във връзка с алгоритъма за проверка на ЕГН-тата:
1. Може би е добре да се добави, при възможност, информация относно причината за невалидност на ЕГН-то - или така, както е направено в сайта на ГРАО, т.е. коя позиция е грешна, или по друг начин.
2. Забелязах, че при всяка проверка валидността на ЕГН-то се генерират нови 5 случайни ЕГН-та. Може би е добре всяко ново генериране, различно от първоначалното зареждане на страницата, да става въз основа на проверяваното ЕГН и, ако същото е грешно, случайно генерираните да предлагат възможни корекции.
По(-)здрави

П.П. До Police Officer: Ако си проспал часовете по математика и етика в училище (изхождайки от името ти), това си е твой проблем.

Написа Mitazi на 15-Jul-2009 08:02


btw, с риск да стана досаден - не е важно, но имаш една грешка при проверката и генерирането на ЕГН-та (много разпространена - има е и в сайта на ЕСГРАОН, което е недопустимо, защото обявяват, че правят проверка на датата) - обявяваш за валидни ЕГН-та, в които датата е от 01.Април.1916 до 13.Април.1916 включително, а тогава България е преминала от Юлиански към Грегориански календар и след 31.Март.1916 следва 14.Април.1916.
По(-)здрави

Написа Mitazi на 15-Jul-2009 14:02


здрасти, случайно попаднах на страничката, но нали крайните цифри на егн-то сочат месторождението в смисъл в кой град, област и т.н. си роден
05 - е за мъже Благоевград
но...
при проверка а егн завършващо на 05 излиза , 4е човекът е роден в регион Хасково
възможно ли е това?
благодаря.

Написа А на 17-Jul-2009 06:04


Евалата пич! Разбрах резултатите на всичките си съученици от кандидатстудентската кампания тази година... определено няма невъзможни неща :D

Написа Георги на 14-Aug-2009 13:36


А как стои въпросът с осиновените деца? Къде излиза, че са родени. Щото на Z-info ми излиза софия, а тук - град Друг/Неисвестен?

Написа Марина на 14-Sep-2009 10:59


Леле! И в Z-info не излиза. Сега можеш ли да ми кажеш кой са възможностите за друг/неизвестен град?

Написа Марина на 14-Sep-2009 11:40


"Неизвестен" в самата дума е истината :-)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 14-Sep-2009 12:02


Ок, ама дори при осинвените деца в акта за раждане се пише месторождение мястото където е съставен акта. Какви могат да бъдат тези "други/неисвестни" градове? Не се заяждам, питам защото наистина ме интересува, четох в есграон, но не намерих нищо.

Написа Mарина на 15-Sep-2009 05:43


И аз да повторя забележката на Mitazi от 15-Jul-2009 17:02... Да се внимава с годината 1916-та...

Написа Баш на 02-Oct-2009 13:29


btw, сайта на ЕСГРАОН, след като им писах, си сложиха допълнителна проверка за преминаването от Юлиански към Грегориански каледар. Вече при проверка на например 1604033726 връща "Резултат: Грешна дата (от 01.04.1916 до 13.04.1916 г. - Григориански календар)."

Написа Mitazi на 14-Oct-2009 07:24


Многоуважаеми господине!
Зарадвах се на това, което сте представил и проявих интерес, но за съжаление, моят ЕГН го няма. Може би трябва да въведете и час на раждане като елемент в изчисленията, за да може да търси по-точно. Е, благодаря Ви все пак, че я има тази програма! Желая Ви успех!
С уважение: СДВ

Написа Сашка Варадинова на 08-Nov-2009 02:03


Здравейте отново!
Чудесно! Програмата Ви работи. Излезе моя ЕГН. Но има една особено, за да си го намери човек, трябва да натиска няколко пъти актуализацията без да сменя попълнените данни.
Но, аз предлагам па се въведе и час на раждане. Така ще е по-лесно. Чудесен сте!
Пишете ми в имейл, защото искам да Ви питам нещо друго!
Успех!
С уважение СДВ.

Написа Сашка Варадинова на 08-Nov-2009 02:10


Програмата е много хубава, работи чудесно, но искам да попитам може да се направи програма на PHP, която да извейжда ЕГН-тата на екрана. Например всички ЕГН-та от 1950г. до 2005г. независимо в коя област са родени какъв пол са и т.н. Това е въпросът ми към Вас.

Написа Християн Николов на 30-Apr-2010 07:10


Да всичко е така,но има ли вазможност да разбера и часът на раждане?

Написа Ани на 19-Jul-2010 20:25


Питай майка ти, тя го знае.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 19-Jul-2010 20:37


Много интересна и полезна информация, помогна ми много още преди години.

Сега срещам трудности с валидирането на номерата на новите лични карти (за старите е ясно),
основно защото обяснения за алгоритъма не намирам никъде.

Надявам се ако знаете нещо по въпроса да помогнете.

Поздрави

Написа Любо Владимиров на 22-Aug-2010 17:07


Много хубав сайт! Евала на създателя!

Написа Петя на 23-Sep-2010 19:06


до: Любо Владимиров

А дали изобщо има промлем с велидирането на номерата на новите лични документи? Може някой "голям умник" в СИМЕНС - България е решил че то това валидирането е безсмислено нещо, за какво да си губи времето с него. Какъвто и да е отговора, очевидно че предходният алгоритъм е неприложим. Мисля да пусна една тестова програмка да потърси решение.

А Сашка Варадинова е направо изумителна. Просто не знам как е стигнала до толкова светли нюанси на русото.

Написа BatRamboZPM на 05-Oct-2010 15:11


искам съвет и помощ относно моя съпруг който разбра едва преди седмица че е осиновен.Появи се едно момиче в нас и каза "аз съм твоя сестра"така започна всичко.По документи той е роден на 26.05.1974г.а по казаното от "сестра му" на 27.05.1974г.но за тази година информация няма от каде да намерим, ако ти знаеш помогни ни.Става въпрос за родилен дом Стара Загора,дата и година вече споменах, до Дом Майка И дете не се е стигало,осиновен е от болницата.Но как да сме сигурни дали въпросната сестра не ни лъже или просто е някакво съвпадение

Написа станимира на 22-Oct-2010 08:54


какви са тея глупости с това изтичане на информация всеки може да пострада да иеба и шибаната програма недоволен сам като потарпевш

Написа az на 11-Nov-2010 21:26


Имам следният въпрос - родих еднояйчни близнаци през 1986г. Децата са родени с разлика от по-малко от 10 минути . Ето последните цифри на ЕГН-то .....8441 и ....8647.Като изпиша ЕГН-тата на генератора на ЕГН на първия близнак пише ,че е родено първо момче в регион Хасково , а на втория близнак - родено момче с 10 преди него . Тогава( следващият ден ) след раждането ми беше казано че вторият близнак е починал . В това дълбоко се съмнявам да не кажа че почти съм сигурна че е жив. Не ссъм видяла трупа ( не ми беше показан ) нямам акт за смърт. Всичко си остана така ...Дайте ми съвет как да постъпя защото не се живее с тази болка и смнение ,че детето ми е откраднато ....

Написа надя на 16-Dec-2010 16:25


При мен показва, че съм родена в Благоевград, а всъщност съм родена в София. Но...когато на 16 си вадих паспорт за пръв път установиха, че ЕГН-то ми е невалидно и ми дадоха ново. Отново ли е сбъркано с Благоевград или има и още нещо в алгоритъма на раздаването на ЕГН-та

Написа Дони на 29-Dec-2010 08:50


Как би коментирал методът за генериране на контролната цифра? "Много често" тя е 0 и се обезсмисля. Така валидни ЕГНта могат да се различават и само в една цифра. Това е предпоставка за грешки, а е можело да се предотврати.

Написа kyky на 22-May-2011 21:48


коментара ми е следния, че не всичкио, което сте писали тук, като ЕГН съответства даже повечето ЕГН-та въобще не съществуват доказателството ми е следното влезте в сайта на Министерство на образованието и науката http://www2.mon.bg/adminrd/mon погледнете от набор 1990 нататък колко ЕГН-та са Ви верни и колко не това ще Ви е като справка.
И ми е чудно, защо всеки път, като си избера дата и натисна да търси из между 99 души, резултатът е 46, нито по-голям, нито по-малък.

Написа Георгиев на 17-Jun-2011 03:01


здравеите!
чудя се дали има начин да открия истинските си родители без да обикалям от институция на институция?!
тук ЕГН-то ми излиза и сьм седма поред,което значи, че наистина може да съм родена сутринта,както са ми казали. и сигурно има някьде архив до които сама не мога да стигна. това е много важно за мен!моля да ми помогнтете! вече съм на 33 години и имах достатъчно труден живот. благодаря!

Написа isadora на 25-Nov-2011 04:25


здравейте през 1977г. майка ми ражда първо дете (аз съм втората)момче в цветущо здраве- здраво хубаво бебе но след 2-3 дни остановяват че детето спешно трябва да се оперира от преплитане на червата (явно диагнозата и операцията са били фалш )дават акта за раждане и отпращат майка ми да си отива тъй като детето (според някой си д-р димитров )починало но нее разрешено на майка ми да го види а на роднините ми не са позволили даже да го приберат и погребът преди няколко години баща ми почина и се оказа че брат ми се води наследник попитах за информация в архива на окрб св. анна във варна където е бил но ми обърнаха гръб след това отидох в общината и се оказа че има смъртен акт с фалшиви данни пробвах при медиум който много ми помогна по отношение в други работи и се допитах по въпроса за брат ми (ъщесвува ли това лице ) единственната информация която ми беше дадена за него беше че е жив и че е даден на друго семейство направо от болницата- въпросът ми към вас е към кого трява да се обърна за повече информация кой може да ми помогне в търсенето на брат ми

Написа галина на 13-May-2012 03:22


Полиция или прокуратура, нямам представа.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 13-May-2012 06:41


Майка ми е осиновена!Поискахме информация от ЕСГРАОН ,но ни отказаха!Искаме да открием роднини и от каде са ни корените!Имаме малко информация,но е крайно недостатъчна!Знаем,че има предходен акт за раждане с името,което и е дадено при раждането!Как мога да го открия?

Написа Анна на 05-Jun-2012 12:19


Здравейте ! Поздрави за генератора :) Интересува ме как да извеждам имената на EHK-тата ? По-нагоре в коментарите се зачетох и ми стана интересно как става, защото на страницата не намерих информацията ...

Написа Daniel на 30-Jun-2012 09:58


Днес проверих ЕГН-то на починал мой близък човек и всичко си беше наред. Но решавайки да проверя дали съществуват някакви данни относно здравни осигуровки останах втрещена. Излезна ми съвсем различно име от турски произход. Каква е причината?

Написа sneja на 31-Jul-2012 09:26


Може да е таен агент (майтап :) Грешки има във всяка достатъчно голяма база данни, както се казва "ни съ шашкъйте".

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 31-Jul-2012 09:31


СТРАХОТНА ПРОГРАМА.БРАВО!

Написа АДЕЛИНА СПАСОВА на 09-Aug-2012 05:27


Никъде не намерих информация, кога е въведен в практическа употреба ЕГН! Моля Ви, кажете, ако знаете!

Написа ВЕЛЕВ на 11-May-2013 17:50


Хм, информацията в първите две изречения на http://www.grao.bg/esgraon.html не е ли това, което ти трябва?

Написа Петър Пенчев (www) на 13-May-2013 10:48


За всички, които търсят родители или осиновени деца по информацията от ЕГН да имат предвид, че в процеса на осиновяването ЕГН на осиновеното лице се сменя с ново.

Написа Стоян Димитров на 10-Aug-2013 07:07


Защо на много от ЕГН при проверка за здравно осигурен излиза "не е намерено лице с въведения идентификатор" какво означава това?

Написа Иван на 16-Aug-2013 17:42


Не е ли по-добре да се потърсят имена например не знам и аз, за осиновените някаква помощ, за търсещите. Аз издирвам брат близнак, но как да го открия като сигурно му е променено ЕГН и всичко

Написа Кристина на 19-Mar-2014 14:53


хайде в новините :)

Написа vassil (www) на 15-Apr-2014 16:21


Вижте, аз мисля, че тук има нещо, което не е точно така.
Лично аз (на 50 години съм) ясно си спомням как ни раздадоха ЕГН-тата. Не помня точната година за жалост, но мога да дам пример, че на дипломата ми от 1987 г. няма ЕГН!!! Мисля, че тогава вече ни ги бяха раздали, но още никой не знаеше за какво са ни тези номера. По-късно влязоха в задължителна употреба. Поради горната причина няма как при раздаването на тези номера да се определи колко момичета са се родили преди мен в тази област!!! Освен това в последните 4 цифри на моето ЕГН, това на сестра ми и майка ми (тогава едно домакинство) разликата е почти минимална. Те са почти поредни числа, защото ни ги раздаваха едновременно на всички граждани в страната. Как така определят тогава колко деца са се родили и какво що!!!! Освен това първата цифра от тази 4-ка показва областта, в която е роден човека. В генерираните ЕГН-та имаше различна първа цифра, а всичките родени в една област?!?!???
Изобщо има куп неясноти и въпроси!

Написа Светлана (www) на 15-Apr-2014 20:05


Цитат от http://www.grao.bg/esgraon.html

"ЕСГРАОН е създадена през 1977 г. с постановление N 15 на МС чрез анкетиране на всички български граждани, като за всяко лице е съставен Личен Регистрационен Картон (ЛРК)."

Конкретно как се е случило раздаването на номерата е неясно за родените преди 1977 г. е неясно, вероятно просто са ги карали подред.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 15-Apr-2014 20:09


Сега пък проверих ЕГН-то на дъщеря си, която е родена през 1990 г и ми дава, че тя е второто момиче за този ден в гр. София. Първо докато раждах в родилното бяхме няколко жени и някои от тях родиха преди мен. Къде са техните деца? Второ - аз родих в 7:02 ч. и няма как за 7 часа да е родено само 1 момиче в цяла София!!!

Написа Светлана (www) на 15-Apr-2014 20:39


Правилото е направено от хора и хора го изпълняват, тоест следва се като всяко нещо - горе-долу.

Вероятно номерата ги дават по реда, в който документите за ражданията са постъпили в ЕСГРАОН. Едва ли сортират по час на раждане и раздават след това, така че не учудвайте.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 15-Apr-2014 20:43


Аз съм роден в Ямбол,и свидетелството за съдимост си вадя от там,а ми дава роден в Плевен по ЕГН.Каква може да е причината.

Написа Красимир на 15-Apr-2014 21:10


Само ЕСГРАОН може да отговори на подобни въпроси.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 15-Apr-2014 21:50


Здравейте,
Детето ми е родено през 2000 г. и ЕГН-то му започва с 46 - не мога да разбера каква е логиката. От училището и ми казаха, че съм сбъркала ЕГН-то, което не е вярно.
Направих проверка във вашия сайт и информацията, която излезе е, че дъщеря ми е родена през 1946 г. (т.е. родила се е преди мен :)
Моля да ми обясните каква е логиката при образуването на това ЕГН 460622....?

Написа Нина на 18-Apr-2014 08:45


егн-то е объркано, 40 се добавя към *месеца* за родените след 2000 годна. Трябва да е 0046, освен ако конкретно за 2000 няма изключение и се добавя 40 към годината.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 18-Apr-2014 10:54


Отново ти пише осиновено дете. Май тези като мен са най- силно заинтересувани от генератора. Адмирации за него!!! Какво се случва с първите ЕГНта на осиновените? Предполагам че не ги дават на други лица. Но ако с генератора можем да разберем всички варианти за даден ден и дадена област какво ли ще изпише например в сайта на Нап? Дали ще ми излезе ''не е намерено лице с въведения идентификатор'' или ще е някакво име и аз просто няма да знам че е моето?

Написа Марияна на 15-Aug-2014 13:43


Как да разбера в колко часа съм роден.

Написа Georgi на 24-Oct-2014 11:32


Питаш майка ти или баща ти.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 24-Oct-2014 11:34


@Георги! Доста търсих из интернет и така успях да получа бегла представа, но желая и теб да попитам. От къде си взел областните кодове? Къде са обявени и може ли да ми изпратиш линк, като комeнтар тук за да го разгледам.Благодаря ти предваритенло.

Написа Paradoxical (www) на 27-Oct-2014 14:10


Леле, колко рус народ живее в интернет.
Хора, тия, вия, дето не можете да четете - това е генератор/валидатор на ЕГН-та, нямащ нищо общо с вашите семейни драми.
За последното - има сълзливи предавания по телевизора дето може да ви помогнат.

Написа Steliyan (www) на 09-Nov-2014 10:58


Здравейте!Поздравявам Ви за добрата работа,която сте свършили,създавайки генератора на ЕГН-та.Тази информация е много полезна и би помогнала на много хора да открият свои близки роднини и приятели.Благодарение на Вас и аз видях своя шанс да науча истината,останала далеч в миналото.

Написа Росица Стоилова (www) на 03-Feb-2015 19:33


последните четири цифри на ЕГН е 2010 къде съм родена

Написа Валя на 11-Feb-2016 12:02


Благодаря, че Сте направили този сайт.
Много ми беше полезна таблицата с разпределението на цифрите по населени места.
Излиза, че за 1 ден в България могат да се родят не повече от 1000 деца.
Другото интересно нещо е, че на Кърджали са отпуснали 48 ЕГН-та, на Варна само 46!

Написа Кънчо на 26-Jul-2016 13:40


нали някой като види егн ми няма да тегли кредит това ме плаши

Написа niki (www) на 14-May-2017 17:13


Здравейте Георги!
Бих искала да Ви попитам следното.
След като знаете колко човека са родени преди това, може ли да ми дадете приблизителен час на раждане или как точно определяте колко човека са радени този ден?

Написа Тони на 15-Jun-2017 09:20


> как точно определяте колко човека са родени този ден

Това не може да се разбере от ЕГН-то.

Но едно от числата е поредността на раждането. Допускам, че ако това число е 5 логично преди него има 4 други раждания и понеже четните са за момчета, а нечетните за момичета, значи има 2 момичета преди номер 5.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 15-Jun-2017 10:00


Здравейте,
Трябват ми 2 кода, който да вмъкна в една екселска таблица така, че:
1.След като въведа в определена клетка ЕГН-то да проверява кои лица към определена дата/примерно 30.04.2019/ са пълнолетни /с навършени 18 год/
2.Кои лица към тази дата имат навършени 21 години.
Проблемът основно е за тези родени след 2000 година, т.к. при тях се добавят допълнителни числа към годината на раждане и към месеца отделно и тези ЕГН не мога да се разглеждат като цели числа, а трябва да се декодират. Примерно- ЕГН на роден мъж в Сливен през 2001 година, месец декември, дата 14 е 0152145786
Ето кода, който имам за проверка валидност на ЕГН и който досега ползвам:
=IF($E2="";0;IF(LEN($E2)=10;IF(ISERROR(IF(MOD(MOD(MID($E2; 1;1)*2+MID($E2;2;1)*4+MID($E2;3;1)*8+MID($E2;4;1)*5+MID($E2;5;1)*10+MID($E 2;6;1)*9+MID($E2;7;1)*7+MID($E2;8;1)*3+MID($E2;9;1)*6;11);10)=VALUE(RIGHT( $E2;1));0;1));1;IF(MOD(MOD(MID($E2;1;1)*2+MID($E2;2;1)*4+MID($E2;3;1)*8+MI D($E2;4;1)*5+MID($E2;5;1)*10+MID($E2;6;1)*9+MID($E2;7;1)*7+MID($E2;8;1)*3+ MID($E2;9;1)*6;11);10)=VALUE(RIGHT($E2;1));0;1));1)) Ако условията не са изпълнени клетката светва в червено.
Ако може да помогнете, ще Ви бъда благодарен!
Поздрави!

Написа митко на 20-Sep-2017 08:24


Под "Регион на раждане" трябва да се разбира "Регион на раждане (или Регион на регистрация при раждане в чужбина)", защото ако раждането е било в чужбина, но българската регистрация е направена във въпросния регион - този регион показва справката. Проверих като въведох ЕГН-та на лица, за които знам къде точно са родени в чужбина.

Написа agitak на 24-Mar-2018 18:06


NA MEN MI GO POZNA EGENETO VEDNAGA. BRAVO. TVA DA NE E ALPHA VERSIA NA NAP ILI NE6TO?

Написа kiril на 31-Jul-2019 12:10


Събота, 30 Септември 2006

Малката започна да пълзи и вече става страшно из вкъщи :-) Wireless-а го отнесе няколко с откачане на антената и сериозни удари в земята, тонколоните страдат от същото отношение, контактите я интересуват, а книгите и списанията, до които може да достигне, през половин час се озоват на земята.

Каквото мога ще вдигна на безопасна височина, но поне някои от тонколоните ще продължат да бъдат уязвими. Не ми се мисли колко време ще издържат при това блъскане, което получават.

[ Коментари: 5 ]
Коментари

Надявам се, че си си купил тапи за контактите, защото това беше най-тежката драма с която се сблъсках челно в този момент. А, и нещо друго - като качваш нещата на високо, не давай шанс на случайно преминаващи под тях граждани да имат вариант да ги издърпат с нещо :)

Написа Б. Величков на 03-Oct-2006 06:19


Остави достатъчно "ловушки" за зарибявка, разни стари списания, брошурки и други глупости с които да се занимава да разхвърля. тонколоните трудно ще опазиш ... моята сладурана поне досега не се е интересува от съдържанието на компютъра, но започна да иска да седи пред компютъра и да и показвам снимки, филми или да си писхе глупости в конзолата (1г9м) .....
п.с. страшно? запиши си го някъде и след 1 година ще разбереш че това е само най-малкото което могат да ти сервират

Написа Николай Колев на 03-Oct-2006 09:23


Има една стара идея - баща ми почти се е опитал да я въведе, когато ми дойде времето - и на мен ми се прииска да го направя - много много кукички на тавана, и всички неща закачени на ластици за тях :) Така каквото ти притрябва, си го придърпваш :)

П.С. - виж п.с.-то на Николай Колев :):):)

Написа Йордан на 03-Oct-2006 12:32


Тапи за контактите наистина са нужни. Аз имам лоши спомени като малък, точно от въпросните. Но и не само като малък :-) Наскоро докато включвах тока на лаптопа в един разклонител ме лепна тока, но съвсем за кратко.

На колко стана малката госпожица?

Написа Стоилов (www) на 05-Oct-2006 21:59


Вече е на десет месеца. А тапи за контактите взех на далавера от Хит - кинта за пет броя, струва си.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 05-Oct-2006 22:24