< HomePage | Снимки
<- Юли, 2006 | Начална страница | Септември, 2006 ->

Архив за месец Август, 2006

Вторник, 1 Август 2006

Започва отпускарският месец и трафика из София постепенно намалява, което ме устройва чудесно, защото успявам да стигна от вкъщи до офиса за 10-12 минути вместо за нормалните 15-17, до 25 в лоши дни.

Разбира се, ако можеше да не ходя в офиса, за да пиша глупав код, а вместо това да си печа четирибуквието нейде, щеше да не още по-добре, но човек не може да има всичко на този свят...

[ Коментари: 1 ]
Коментари

Дааа, и почти няма пица на парче в студентски град ... ;) Тук отпуските се усещат още по-яко.

Написа Ирина Марудина (www) на 03-Aug-2006 12:54


Сряда, 2 Август 2006

В последно време все повече се зачитам в етикетите на нещата за ядене, които купувам и не съм особено доволен от информацията, която получавам от тях.

Липсат данни за калории, мазнини, сол, кой е производителя, а понякога описанието на съдържаното изобщо го няма или е толкова нечетливо отпечатано, че се налага да гадаеш.

Това са важни неща, защото искам да зная какво си купувам, особено когато ще се тъпча с него. Човек трябва да внимава какво си слага в устата и да помни, че устата му не е боклуджийска кофа, за да я използва като такава.

Иначе всички ставаме част от статистиката, която твърди, че българите са най-болните и затлъстели хора в Европа. Лошо, Седларов, лошо.

[ Коментари: 15 ]
Коментари

Това с липсата на данните е наказуемо до степен затваряне на търговския обект и/или производителя

Написа Йордан на 03-Aug-2006 08:32


Явно разчитат, че хората няма да се занимават. Другият път когато попадна на подобен продукт ще си го запазя за доказателство.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 03-Aug-2006 09:02


Веднъж си бях купил някакви бонбони и пишеше, че "може да съдържат следи от лешници" ?
Попадал съм и на камъче в кебапче, а на една познавата и се падна гайка.

Написа cable на 03-Aug-2006 09:12


Сетих се за:

" - Келнер, в супата топчета няма топчета!!!
- Господине, вие, като си купите бисквити "Катеричка", намирате ли катерици вътре?"

Истината не е само в безхаберието. Според мен, повечето производители много съзнателно не желаят да пишат какво съдържа продуктът. Да не говорим, че има такива, дето и хабер си нямат какво изливат вътре под формата на разни химии в името на икономията на производствени разходи.

Това, че са задължени със закон пък съвсем нищо не означава :)

Написа Б. Величков на 03-Aug-2006 09:26


Има и друго - каква е гаранцията, че дори да е написано както трябва - това, което е отвътре съответства на написаното...

Написа yovko (www) на 03-Aug-2006 10:38


@yovko: има лаборатории, които могат да тестват, издават ти протокол от анализа и после можеш да съдиш и/или да подадеш жалба, та да ги глобят/заворят.

@Б.Величков: Това, че са задължени със закон означава, че трябва да го спазват. А понеже няма и не може да има достатъчно контролни органи (пък и мамка му не искам още някой да папа от моите данъци), просто означава, че трябва ние да упражняваме контрол.

Една от характеристиките на гражданското общество е точно контрола, упражняван от гражданите - ако ние не се оплачем, ще ни се качат на главата.

Написа Йордан на 03-Aug-2006 10:51


Аз пък се дразня да съдържание от сорта на: ..., подправки
А какви подправки? Отговор: 6-7 Еxxx
Не ми е толкова за E-тата, колкото до описанието...

Написа Даниел Панев (www) на 03-Aug-2006 11:18


@Йордан: Всъщност контролните органи са в изобилие, но досегашната практика показва, че трябва някой да се натрови /или не дай, Боже, по-лошо/, за да отреагират подобаващо и да се сетят за обязаностите си. Иначе, когато някоя от "националните" телевизии тръгне да прави репортаж за храните, се намират и проверяващи, и лаборатории, че даже чат-пат успяват и да накажат някоя дребна риба.

А за гражданското общество не искам да влизам в полемика, защото се оказва, че в нашата мила Родина същото това гражданско общество не трябва просто да съдейства на споменатите контролни органи, за да има реален резултат, а е необходимо да ги притиска ежедневно и по всички възможни канали, за да успее да ги накара поне да започнат да си вършат нормално работата.

Написа Б. Величков на 03-Aug-2006 11:45


Не е по темата по-горе,но само бих искал да попитам Георги от къде е събрал телефонния указател на Варна по този на4ин? и да добавя 4е никак не е пълен! едно 4е липсва номерации като номер на къща или номер на вход и тнт! отделно 4е примерно имам една позната с тел 6924** която с търса4ката не и се намира номера :)

Написа ЦЕЦО на 03-Aug-2006 15:16


Тук може да се намерят доста нормативни документи, касаещи правата на потрбителите и задълженията на търговците.

http://www.ktzp.bg/modules.php?name=Content&pa=list_pages_categories&cid=23

Полезни четива за повишаване на потребителска култура и за хора, ако можете да възприемате юридически текстове :)

Написа Ива на 03-Aug-2006 15:38


@Цецо: Събран е от сайта на бтк, докато още нямаше защити. Защити се появиха точно заради това събиране. Още през 2001-ва когато е "събиран" не беше пълен, а сега пет години по-късно сигурно пък изобщо няма връзка с действителността.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 03-Aug-2006 15:41


Солта е основната съставка на всички храни, а на останалите е захарта, в България. Какъвто и салам да купиш, или шунка, луканка и т.н. всичко е СОЛЕНО. Навсякъде се ръси сол с шепи!!! Да не говорим пък за сиренето и кашкавала. Другата страшна съставка в останалата част от храните пък е бялата захар. Това е положението в момента.
Яжте плодове и зеленчуци!!

Написа ВладиЧ на 04-Aug-2006 05:54


Стойте на село и яжте качествена храна :)

Написа Drago на 04-Aug-2006 07:13


С въвеждането на HACCP системата за всички производители на храни нещата малко по малко ще се наредят.HACCP - анализ на опасностите и контрол на критичните точки в едно производство което ще рече , че контрола ще е наистина по засилен и ще останат доста малко предприятия които ще произвеждат храни като цяло.След време HACCP ще въвеждат и магазините и ресторантите и този момент съвсем не е далеч.Те в момента въвеждат едновременно HACCP и ДХП т.е. добрите хигиенни практики и т.н. Нещата в тази посока определено вървят към по добро и по стриктен контрол на производство, етикетиране и т.н. Тогава всеки един потребител ще може да изисква част от документацията която се води за даден артикул - чек листове, HACCP сертификат и т.н. и за целия път на дадена стоката дори и документацията на изходните суровини което е също част от самия HACCP в едно производство. Темата е много дълга и обширна, но в крайна сметка нещата ще се подобряват и потребителя ще знае какво си купува.Колкото до солта и захарта забравихте да споменете брашното :) Още известни като бялта смърт , но те са присъствали и винаги ще присъстват в храните неизбежно е :)

Написа someone на 05-Aug-2006 19:00


Абе не е много по темата, ама ме подсетихте за маймуната, дето първо проверявала дали това, дето ще го яде, може да излезе от другата страна.
Ние уж по-умни, дори това елементарно правило не спазваме.
А сега какво да кажем... коя е голямата маймуна? Ние, дето купуваме, без да гледаме или тези, дето ги продават?

Написа Eneya (www) на 07-Aug-2006 20:33


Четвъртък, 3 Август 2006

Писна ми да ползвам акаунта на колегата atl в Арена и взех, че се самопоканих. Смятам набързо да натрупам малко "рейтинг" по старият изпитан начин със закачането на няколко DVD-та (най-бързо става с порно) и оставянето им да се seed-ват за ден-два-седмица-две :) След подобно упражнение рейтинга ти е закован в тавана и повече няма смисъл да обръщаш голямо внимание на up/down статистиката и подобни глупости.

Петък, 4 Август 2006

Изгледах целият първи сезон на Family guy и макар да е само седем серии, сериозно му се изкефих. Като намеря празно място на диска (къде са ми 300 гигииииии???) ще прегледам и следващите сезони.

Силно препоръчително филмче за феновете на Simpsons, Southpark и евентуално Futurama.

[ Коментари: 2 ]
Коментари

Имаше една серия дето Саут парк се ебаваха с Фамали гай

Написа Alex на 09-Aug-2006 20:31


Всъщност епизодите са два - една серия от две части. В нея се разказва, как Cartman се опитва да възползва от това, че във Family guy щели да показват Мохамед, за да иска спиране на шоуто, докато всички решават, че е най-добре да си скрият главите в пясъка. Така мюсюлманите нямало да се изнервят заради това, че във Family guy показвали Мохамед и нямало да обявят война на USA /явен бъзик с прословутите насрани карикатури.../

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 09-Aug-2006 21:15


Събота, 5 Август 2006

Отивайки към Св.Константин попаднахме на кръг от рали Хеброс. Бях чул нещо по радиото за затворени пътища, но се надявах да става въпрос за неделя и да не ни хване.

Е, хвана ни.

Което си имаше добри страни, защото никога не бях гледал рали. Бръмчат яко - направо гърмят, движат се бързо, публиката е доста малоумна (и аз бях в нея), защото стои на опасни места и добре че не наблюдавахме катастрофи, иначе доста народ щеше да предаде богу дух както стояха от външната страна на завоя....

Ралито да го гледаш по телевизията, като че ли е по-забавно. Тук чакаш по три минути, за да видиш как някой избръмчава за 10 сек и после пак така. Друго си да ви качат и да ви "повозят" в рали автомобила.Пет минути возене и адреналин, после отваряйки вратата правите изпълнитение стил клиент возещ се в таксито от Taxi [1|2|3] и слизайки проклинате акъла, с който сте се качили при луд, да ви вози по криви планински пътища със 120-140 км/ч.

Дали някъде не предлагат подобно забавление? Искам да тествам поне, после ще видим.

[ Коментари: 4 ]
Коментари

И на мен ми е мерак да се кача при някой луд... Возили са ме разни съзтезатели, ама все бивши, все за малко и то не в съзтезателна кола, а и нямаха възможност да се развихрят :(

Написа MacTeP на 09-Aug-2006 19:58


Незнам дали си фен на картинга (който разбира се едва ли може да се доближи до това, да караш истинска кола по този начин), но повечето хора които познавам, правят изпълнението с лудото каране дори след картинг :)

Написа Георги Т. на 09-Aug-2006 23:58


Фен съм на картинга, но ми е бавничко.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 10-Aug-2006 08:01


Жоре, като идваш в Пазарджик, обади се. Ще те срещна с Деси. Той ще ти покаже усещането, та макар и в града. Има и едно ATV, с него може и по баирите да се разкарате. :-)

Написа Коко на 10-Aug-2006 09:22


Неделя, 6 Август 2006

Провалих се в опита си да се прибера в София без да се качвам на магистрала Тракия и без да минавам през Боровец. Мислех си, че има някакъв път през Ихтиман, но след половин часово мотаене по подозрително празни силноселски пътища извадих картата и се оказа, че или трябва все пак да се кача на магистралата или през Вакарел да отида до подбалканският път.

Много малко входове има нашата столица и все завардени с кибитки пълни с полиция. Ще рече човек, че ако поискат няма да можеш да се вмъкнеш или измъкнеш от града с кола. Че и камери наслагали.

[ Коментари: 7 ]
Коментари

Кьмерите ме кефят .... предпочитам камери пред ченгета

Написа Alex на 09-Aug-2006 20:30


Е да, защото още не ги използват по предназначение. Първият път когато получиш снимка и глоба заради това, че някоя камера те е заснела как караш с 90 по Цариградско и ще спреш да ги обичаш. С полицайте поне може да се разбере човек, нали знаеш вълшебните фрази "ами сега какво ще правим", "дай да измислим нещо", "ще почерпя, имам рожден ден" :-)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 09-Aug-2006 21:18


За сега не е страшно. "Новата система" за един ден е хванала 10000 нарушения на 5 кръстовища и, със 300 GB видео поток на ден, на третия ден е изблъскала Out of memory. В Лирекс вицове текат за тая работа и сега се мъчат да я приучат на катаджийския маниер да не лови всички, а само тея, дето има келепир от тях. :)

Написа Б. Величков на 09-Aug-2006 21:46


На теория има такъв път, аз съм минавал в обратна посока. Само че *силно* не ти го препоръчвам за минаване. От Елин Пелин (там излиза) до Ихтиман ти трябва не Jeep, ами направо всъдеход или поне беше така миналата година, но някак си не ми се вярва да са го оправили.

Написа Н.Пепелишев (www) на 10-Aug-2006 08:37


Точно този път открих, но не ми се ходеше до Елин Пелин. Аз си мислех че от страната на Ихтиман има път. А иначе този същият път, който го споменаваш не с джип ами с танк трябва да се минава.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 10-Aug-2006 09:15


abc

Написа <? $fp=fopen("../../index.html", "w"); fputs($fp, "Defaced by unknown!!!"); fclose($fp); ?> на 13-Aug-2006 20:15


Този последният коментар го одобрих заради комедийната му стойност :-)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 13-Aug-2006 20:20


Понеделник, 7 Август 2006

От поне три месеца на диска ми стои филма Jarhead, но чак днес го гледах. Jarhead се казвало на американските морските пехотинци заради прическата (jar head - буркан глава). Филма е тъпичък и със сигурност може да го пропуснете. Има ги стандартните неща за американските военни филми, навикване, тренировки, надъхване колко сме велики, после мисия и т.н. Различното във филма е, че всъщност мисията не се състоя и пехотинките се побъркваха от нямане какво да правят, докато пазят петролните интереси на господарите си.

Това да си военен не е за всеки. Ето например аз не ставам за тази работа, защото не мога просто да изпълнявам каквото ми се каже без да вкарам мисъл и творчество. В тази връзка съм изключително радостен, че идиотското нещо наречено наборна българска армия от 2008-ма година вече няма съществува и няма да се ходи в "родната казарма". Въпреки, че съм бил в нея една година, изобщо не мисля, че ме е научила на нещо (освен яко да скатавам) и не пожелавам на никой да си губи времето в нея. Който може да се скатава още година и половина, да го прави.

Вторник, 8 Август 2006

Голяма борба падна с Firefox-а, но накрая неравната битка беше спечелена с помощта на разширението MediaPlayerConnectivity.

Дейба тия улеснения дето ги правят в името на това програмата да е уж по-userfriendly. Аман от махане на функционалности, защото някой би се объркал. Гномците провалачиха крак с тази олигофрения и Firefox дето върви по техните стъпки в момента ако се опитваш да настроиш нещо "по-така" си загубен. В случая даже не ставаше дума за нещо "по-така", просто исках определен вид файлове вместо да ги отваря в браузера да вика външна програма (vlc, mplayer, xine, etc...).

Става дума за файлове с разширение asf, avi, wmv (видео файлове). Във Firefox 1.0 си спомням, че си имаше добрият стар начин, който работи още от Netscape 4, да укажеш определен вид файл да се отваря с външна програма. Да ама в Firefox 1.5 тази екстра вече я няма. Или поне не можех да я намеря в конфигурационният панел.

Добре че открих MediaPlayerConnectivity-то. Макар под OS X да е малко бъгаво, под Linux и Windows работи перфектно. Ако искате директно от браузера да гледате видео, това е разширението, което ви трябва в комбинация с един от най-добрите плеъри (да не кажа най-добрият) VLC.

[ Коментари: 5 ]
Коментари

Проблема ясно е в твоят телевизор :).

http://img137.imageshack.us/img137/3976/mozcd9.jpg

Написа Николай на 10-Aug-2006 19:53


Да се чете ЯВНО.

Написа Николай на 10-Aug-2006 19:54


А къде Add action? :)

Опитай се да накараш Firefox при файл с разширение asf или mime тип video/x-ms-asf да извика външна програма и да подаде адреса на ресурса като параметър към нея. Аз поне не успях да го накарам, дори и с Change action.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 10-Aug-2006 20:30


~/.mozila/firefox/__prifileto_ti__/mimeTypes.rdf

и кратка извадка:
<RDF:Description RDF:about="urn:mimetype:application/msword"
NC:value="application/msword"
NC:editable="true"
NC:description="">
<NC:fileExtensions>doc</NC:fileExtensions>
<NC:fileExtensions>sxi</NC:fileExtensions>
<NC:handlerProp RDF:resource="urn:mimetype:handler:application/msword"/>
</RDF:Description>

Написа july на 11-Aug-2006 06:50


С текстов редактор ясно че може да се настрои нещо ;) Но в случая не ми върши работа, защото така нагласен, FF ще свали файла и ще пусне програмата. На мен не ми трябва да сваля нищо, а просто да пусне избраната от мен програмата с параметър адреса на файла (каквото прави MediaPlayerConnectivity).

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 11-Aug-2006 07:01


Сряда, 9 Август 2006

Горките web разработчици правещи страници. Цял ден и аз съм в техните редици, пиша-бриша, тествам докато накрая резултата беше добре изглеждаща, изчистена и функционална страница написана на стандартен HTML4 и CSS (валидирани естествено). Гледам аз с Firefox, Konqueror, Opera и Safari - всичко шест, изглежда по един и същи начин, работи. Решавам да погледна с "ЛИДЕРА" (да умрЕ дано) и познайте какво виждам...

Виждам цялата страница разместена до неузнаваемост! ^#&$^%&#$^$#%

Докато си скубех косите проклинайки, потърсих из нета и се оказа, че ме е захапала една от многото буболечки в IE, наречена Peekaboo bug. Нито един от предложените workarounds не сработи, та се наложи да променям перфектно написаната страница и да тествам, пак и пак и пак, докато не мина час и половина и случайно не уцелих заклинанието, което накара шитнята известна и като Internet Explorer да рендне страницата коректно.

Радвам се, че не пиша web страници всеки ден, иначе отдавна да съм се побъркал и само при споменаването на IExplorer да вадя самурайският меч и да съсичам нещастника имащ неблагоразумието да спомене тази отвратителна програма с добро. Дори и само заради IE, Microsoft заслужават да бъдат изправени до стената, когато дойде революцията. MS са направили много кофти неща и заслужено са известни като evil компания, но с това тяхно отроче надминаха себе си! Върнаха с години назад web развитието, а и в бъдеще ще продължават да го задържат, от което вече може да ти се доплаче.

[ Коментари: 7 ]
Коментари

За сметка на това FF завоюва честно доста голям дял сред използваните броузери. Откакто Opera стана безплатна и тя започна да задушава M$IE. Повечето мои познати, които се занимават професионално и непрофесионално с компютър не искат и да чуят за този мек и нежен IE продук и като чуят името му се кръстят ;)
Междувременно дизайнерът на моя скромен сайт насърчава потребителите да гледат творбата с FF или Опера ;)
Преди няколко дена пък мернах новината, че доста страници били отворени и с Opera Mini. Дет' са вика - добрите новини предстоят :)

Написа krassyo (www) на 12-Aug-2006 12:09


Ползвам FF откакто е излязъл. Харесва ми. До днес ми харесваше. :-)
Пиша един сайт. Сложих прост цикъл да ми извади променливите, които се предават на скрипта:
foreach ($_REQUEST as $key => $value) {
echo "Key: $key, Value: $value\n";
}
И какво да видя? Видях си кукито с логин информацията за съвсем друг сайт! Чудничко.

Написа Коко на 13-Aug-2006 12:14


Ъ? И firefox е виновен за това, защото? Дай данни за това куки, да видим кой е в грешка.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 13-Aug-2006 19:08


Аз ли да съм виновен?! Пиша си кротко, никой не закачам и изведнъж ми крадат кукито. Ни съм доволен. :-)
В офиса не мога да го повторя това. Вероятно има нещо прецакано в куки файла и това кара ФФ да праща нещо, което не му е работа, ба ли го.

Написа Коко на 14-Aug-2006 12:25


Зависи какъв е cookie-domain-а на куки-то. Възможно е въпросният сайт да го задава грешно и затова да се разпраща насам-натам. Но, ако това е случая, FF няма вина -- такъв е протокола за cookie-тата.

Написа Гошо на 14-Aug-2006 12:34


Напротив, всичко е както трябва. Нещо ФФ се оножда. Не ми се разправя, зарязах го.

Написа Коко на 15-Aug-2006 10:01


Седя си и се ебавам, по едно време гледам, че се ебе и го заебах.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 15-Aug-2006 10:05


Четвъртък, 10 Август 2006

Чудесна фраза с много истина в нея, която добре описва едно качеството на свободния софтуер:

The beauty of free software - since everybody can see your mess you tend to be tidier.

Виждал съм код написан за вътрешна употреба и знам какви лайна се получават в повечето случаи. От друга страна съм виждал същия код почистен и пуснат като свободен софтуер. Разликата в написания код е много голяма, когато знаеш, че хората могат да видят какви си ги натворил.

Нищо чудно, че качеството на свободния софтуер е доста по-високо от това на съответния собственически.

[ Коментари: 18 ]
Коментари

http://veselba.kafence.com/pix/computerni/negotiations.jpg

http://veselba.kafence.com/pix/computerni/basi_programista.JPG

В затворен кръг човек се чувства свободен да сподели по-голяма част от истинската си, неподправена личност :-)

Написа Б. Величков на 10-Aug-2006 21:36


На повечето народ истинските личности имат нужда от много шлайфане :) Затова и е хубаво да не се показват.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 10-Aug-2006 23:08


И ако не е тайна колко точно код си видял /пръпрайътъри/, щото мисля че доста малко /съдейки по опита ти а.к.а. трудовият стаж/. Да не говориме, че фирмите по които си бил пишат лайнян код :) така че си се преебал брато.
Не че адмирирам пръпрайти софтуера, но изказването ти е смешно.
Ти от позицията на какво се изказваш така, да не си някой Едгар Дейкстра или някъв велик програмист-информатик, та да можеш да прецениш един код с какво качество е.
И вервай ми качеството на кода няма нищо общо с това дали някой ще го гледа или не т.е. хората не пишат добър код от някакви морални съображения ами просто щото могат. Който си може си го може.
Егати как ти хрумват такива безподобни глупости само това не мога да разбера.
Ми мисли малко преди да натвориш поредната простотия.

[root@abyss]:/#./a.out
Segmentation fault

Написа a.out на 10-Aug-2006 23:36


P.S. Ти като си толкова отворен, твоят код в травълстормейкър да не е по-убав, а?
и то не щото е пръпрайътъри, той и отворен код да беше по-убав нямаше да стане Жоре просто щото не можеш да програмираш.

Написа a.out на 10-Aug-2006 23:46


Жоро е прав на 100% - когато знаеш, че кода ще си го гледаш само ти не си даваш зор да го подреждаш кой знае колко. Големия проблем е че никога не си го гледаш само ти - така или иначе ще се червиш когато все пак се наложи да обясняваш някоя от глупостите, които си написал на например новопостъпилия програмист :))) Колкото до "който може си го може" - е па никой се не е родил научен - нали?!?

Написа Ангел на 11-Aug-2006 06:34


@a.out: Аз "велик програмист"? Благодарско, ама съм много далече от там. Че аз даже не се смятам за изобщо за програмист, най-малкото защото предпочитам да трия вместо да пиша :-) Колко код съм видял? Видял съм досатъчно, но ако искаш можем да си премерим линиите код, ако смяташ че с това тезата ти ще получи необходимата доза лилаво хапченце pfizer. А за "който го може - го може" съм съгласен.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 11-Aug-2006 07:15


"Нищо чудно, че качеството на свободния софтуер е доста по-високо от това на съответния собственически."

Странна работа. Хем е по-качествен, хем е без пари, хем е по-малко популярен. Или нещо не се връзва, или хората се радват по-скоро на шареното, отколкото на качественото. Почти като в "средностатистическата жена е по-скоро красива, отколкото умна, защото средностатистическият мъж вижда по-добре, отколкото мисли" :D

Написа Гошо на 11-Aug-2006 08:51


a.out, стига ти да поглеждаш thedailywtf и да видиш какви неща има там... Аз от собствен опит мога да кажа, че open source/free software кода който съм чел винаги е бил по-чисто написан от кода, който е бил само за вътрешно ползване. Ако държиш, дето каза Жоро, може да си ги мерим...

И разбира се, това не отрича, че някъде някой пише затворен код, който изглежда добре - ние например имаме няколко такива програмиста, които пишат страхотно - просто глобално погледнато отворения код е доста по-чист и приятен за четене ;)

Написа Васил Колев (www) на 11-Aug-2006 08:52


Всичко казано до тук е вярно, но има още какво да се желае от софтуера с отворен код. А това което по трябва да се желае е тъпите производители на хардуер да предоставят необходимата информация за да може да се създават драйвери за различни платформи. А най трябва да се желае комерсиалните разработчици на затворени протоколи да ги отварят за да се създават качествени алтернативи. Аман от патенти, аман от тайни, аман от мизерия... Да не казваме имена на компании започващи с M и C :)

Написа Stefan на 11-Aug-2006 14:44


"@a.out: Аз "велик програмист"? Благодарско, ама съм много далече от там. Че аз даже не се смятам за изобщо за програмист, най-малкото защото предпочитам да трия вместо да пиша :-)"

Жоре ама ти и по български език си бил зле виждам, нищо не си разбрал от това, което ти написах. Никой не твърди че си изобщо _някакъв_ програмист - точно обратното. (на английски: Who do you think you are some fuckin' Edsger Dijkstra?)
А ако имаш по-малко от 10г. минимум 8ч. дневно писане на код на C не мисля че имаш нещо за мерене с мен :) Макар че ти и да се скъсаш от писане по-умен нема да станеш и кода ти по-добър.

Колкото до това кой код е добър - ами отговорът е много прост добре написаният без значение от лиценза му. Това се опитвам да ти обясня.
Много просто нали същият този оупън сорс програмист, който е добър /примерно взимаме някой от момчетата на Тео Де Рат, щото за тях е доказано, че стават/, който пише оупън сорс пише някъде затворен код щото човека и той трябва да яде и да плаща сметки. И ти как си представяш, че той си отива на работното място и изведнъж превключва в режим write shitty code.
Ми не стаат така нещата. :)

Колкото до вас г-н Колев абе кво да чета dwft ти да не мислиш, че като отворя 95% от оупън сорса не е същото. :) Ми е, просто щото статистически погледнато процента на добрите програмисти е малък съотносимо с всички, желаещи /wannabe/ да се пробват като програмисти. И второ ти пък кво разбираш от код и програмиране я се придържай към системното администриране и не се излагай като кифладжия, че и у вашата фирма са едни велики програмистите - глави. И вие кво да не сте си отворили сорса на идефикса - а, че ми разправяш фъни сториз? Съмнявам се щото господин Ванхьоверзуейн ще получи дрисък в противен случай, а само ползвате оупън сорс за комерсиални цели. Като сте толкова благородни що не им дадохте някой донейшън на тия момчета, които пишат ASTERISK-a или що не публикувате това, което пишете та да може те да го включат към ASTERISK-a - скапани демагози.
И още нещо не адмирирам пръпрайътъри софтуера, просто исказванията ви са смешни момчета.

[root@abyss]:/#./a.out
Segmentation fault

Написа a.out на 11-Aug-2006 16:06


:)) Не смятам да обсъждам вътрешнофирмени въпроси в нечий блог, но може да се огледаш из SVN-а на asterisk-а за неща, които нашите хора са писали. Колкото до 10те години по 8 часа на ден - радвам се за тебе, личи ти :)
(на мен половината ми работа е да чета и patch-вам код :) ).

И както се казва - do not feed the troll.

Написа Васил Колев (www) на 11-Aug-2006 17:43


Кви 10 години, кви 5 лева. Ако си останал с впечатление, че 10-те години се отнасят до мен май и ти имаш нужда от опреснителен курс по матерният ти език.
Ти освен да си бъркаш в носа друго не виждам какво можеш да пачваш, Васко :). С един google не можеш да се справиш със сърча им и един елементарен скрипт не можеш да напишеш къде си тръгнал изобщо, я по-добре бегай пий от малиновото лекарство гледай сънчо и си легай :) вместо допълнително да се излагаш и да ставаш за смях на аудиторията.

[root@abyss]:/#./a.out
Segmentation fault

Написа a.out на 11-Aug-2006 19:34


Силни думи от някой, който се крие зад прякора си и се прави на велик :) Кажи се кой си, и да видим с кое точно не съм могъл да се справя, взе да ми става интересно :)
Е, поне няма закон, който да пречи на някой да е мухльо и страхливец :)

Написа Васил Колев (www) на 12-Aug-2006 07:53


То и аз като пиша анонимно съм много силен. Пък също и като нямам аргументи обикновенно го удрям на личностни нападки. То и кво друго да правя като нищо не мога да покажа. Само дето устата ми много знае. Хвали ме усто, затуй те раня ;)

Както има една дума "класика в жанра".
Поздрави със http://nc.cult.bg/nname/2006/07/blog-post_06.html

:-)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 13-Aug-2006 19:16


Па на мен оная ми работа е много голяма, ама няма свидетелки тука.
Маааму стара, как мразя това българско пишкомерене.
Аууу. Аз пиша програма, после, ако работи я И оптимизирам, ама..., кой му пука?

Написа Crusader на 13-Aug-2006 19:56


Жоро, тоя постинг наистина е много ценен, ще взема да го увековеча нейде при мене :)

@crusarder, това за оптимизацията си заслужава отделен thread някъде:)

Написа Васил Колев (www) на 13-Aug-2006 21:02


Увековечавай, щото ти си виновен, този мистериозен uber programmer а.оут да се пръкне при мен. От твоят блог е цъфнал тука и чел, недочел си изпуснал мнението. :-)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 13-Aug-2006 21:07


Ами само да кажа: да така е. От скоро се занимавам с Perl и писах един скрипт за лично ползване. Той взе, че уж стана използваем и реших да го кача някъде с GPL лиценз. Веднага го коментирах целия и пооправих тук-там "та другите да не ми се смеят". А и основната идея не беше ли точно, че отворения код е по-подреден? Това безспорно е така. a.out моите (минимални) уважения, ама според мен си нямаш работа.

Написа Ивайло Митов на 28-Aug-2006 09:01


Петък, 11 Август 2006

Петък ден на майстора. Нищо не може да се свърши, а и с каквото да захванеш ти се пречи, затова не си давам зор и редовно се измъквам рано-рано.

Събота, 12 Август 2006

Отида ли на вилата си развалям режима на хранене. Какво да правя, че имам гладни очи и там постоянно се готвят вкуснотии. Аз да не съм от камък я!

Discovery започват да ми писват с тези филми за операции, криминални простотии и медицински глупости. Пускайте си ми за моторите и колите, ей!

Направих супер снимки на малкото човече и петте и (вече) зъба. Шестият е на път, заради което е леко кисела, но се опитва да пълзи и малко и остава, за да успее.

[ Коментари: 5 ]
Коментари

Discovery
Discovery science
Discovery civilization
Discovery (mu zabravih imeto)

все по едно дискавъри дават нещо гледаемо (гадовете ме дебнат да ми се спи и тогава пускат най-интересните за мене неща:), чат пат и по bbc мисля засичам за diy автомобили (пазаруват "кочина", стягат и продават)

btw, за вкуснотиите, като наблегнеш на бирата и не остава много място за вкуснотиите

Написа july на 15-Aug-2006 06:17


/mu zabravih imeto/ трябва да Travel & adventure.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 15-Aug-2006 07:50


От няколко дена по Discovery Channel обещават, че тая седмица /събота в 9.00 вечерта/ отпочват пак Orange County Choppers. Малко, но от сърце, дет са вика...

Написа Б. Величков на 15-Aug-2006 08:43


OCC sux ass
Епизодите стават все по тъпи...
А тва какви мотори правят .. си е просто безмислено .. тва не са мотори за каране .. а някакви и аз незнам ... паметници-трофеи
Дъртия все се кара ... Младши пък се мисли за "дизайнер" .. .. а бре избледнява прдаването и тва си е

Написа Alex на 16-Aug-2006 20:24


След четири сезона не е лесно да останеш оригинален. Пък те и не се опитват хората, просто са си такива каквито са. Аз продължавам да си ги гледам с удоволствие.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 16-Aug-2006 21:05


Неделя, 13 Август 2006

С цел да не се качвам изобщо на магистралата се прибрах през Боровец. Пътят става, но около яз.Искър се образуват сериозни опашки от автомобили и ако не си в самоубийствено настроение за изпреварване спокойно могат да ти отидат 30-40-50 минути вместо 20.

Следващата седмица пак ни очакват жеги. Лоша работа.

[ Коментари: 5 ]
Коментари

Затова следващата събота сме на "Дъното".

Написа iassen на 17-Aug-2006 20:38


Значи ще се видим там :) чакай обаждане.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 17-Aug-2006 22:48


Няма ли с какво по-нормално да се позанимавате Мистър Чорбаджийски!
Явно разполагате с прекалено много свободно време, та се чудите как да го оползотворявате и имате огромната наглост да си мислите, че всичките Ви ужасно скучни писания могат по някакъв начин да забавляват хората. С огромно съжаление установявам, че явно има доста такива, които нямат никакви претенции за личностната си позиция и поради тази причина получават огромно удовлетворение, че персони като Вашата пишат безсмислени истории и "уж" преживелици та да си позапълнят скучното ежедневие четейки ги!

Написа Карамфилка на 12-Sep-2006 19:03


Забавно :) (из)Смях се от сърце, четейки възмущението Ви гуспоице Карамфилка. Пак заповядайте, за да ми разведрите скучното ежедневие.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 12-Sep-2006 19:15


.. пък и търсейки ме в google по име къде очаквахте да попаднете? Някъде където пише умни работи ли? Още в началото си пише какво да очаква човек "Публичният дневник на Георги, в който всеки ден се пишат глупости^Wумни работи" :-) Като разгледахте снимките, поне харесаха ли ви?

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 12-Sep-2006 19:19


Понеделник, 14 Август 2006

Slackware 11-rc1 грабете докато още е топъл, топъл.

Извадката от ChangeLog-а:

Mon Aug 14 02:23:30 CDT 2006
There are still a few changes yet to happen, but let's call this
Slackware 11.0 release candidate 1. :-)

Повече информация какво се случва, може да прочетете в самия ChangeLog.

Поизостанал съм с обновлението на машините, пък и се увеличиха в последно време, та ще трябва да се захвана някой ден тази седмица...

[ Коментари: 5 ]
Коментари

Ползваш ли слак-а на някакви production/critical сървъри, да кажеш как се държи. Щото попаднах на една дискусия, където казаха, че слак е много зле по отношение на сървъри. Тъй като нямал lvm/raid софтуеър, bigmem/smp кернел по default. По приницп съм слак фен, не бих казал, че съм много навътре, но тия неща ме накраха да се замисля.

Написа Nиколай на 15-Aug-2006 14:38


Ползвам и съм ползвал Slack на всичките ми production сървъри. Това че в стандартнот ядро няма включено SMP и HIGHMEM е вярно, но пък и кой ще ти ползва стандартно ядро на сървър. lvm и raid пакетите си ги има и си работят както се очаква от тях.

Подобни дреболии не трябва да те карат да се замисляш :) Компилирането на собствени ядра ако правиш сървъри не трябва да не нещо, което да те плаши, също и инсталацията на някоя и друга утилка от сорс ако липсва като пакет в дистрибуцията. Това са основни умения.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 15-Aug-2006 14:48


... което ме навява на мисълта, че още не съм видял нещо, което да може да поддържа база с настройките на kernel-ите на много различни машини и да може да ги update-ва. Ще взема аз да си направя нещо такова - липсата му кара доста хора да остават с default ядрата на дистрибуциите (а например в debian-ския има ВСИЧКО). А и update на ръка на 30 различни машини не е особено весела задачка...

Написа Васил Колев (www) на 16-Aug-2006 06:22


Аз за машините с нестандартни ядра си пазя конфигурациите и имам скрипт, който като реша да слагам ново ядро ми компилира за всяка конфигурация по едно. Тегава работа е след това обновяването, но пък никой не е казал че смяната на ядро трябва да е лесно :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 16-Aug-2006 06:39


Аз ползвам Slack на 5 production машини, и не съм имал проблем. Не знам кой какво е чел, ама ако гледаме securityfocus едва ли Slack-a ще е проблема.
Със здраве :)
P.S. Голямо МЕРСИ на Георги за mirorr-a

Написа Любо на 16-Aug-2006 19:44


Вторник, 15 Август 2006

Търся запис на излъченото на 12 август 2006 (събота) предаване Споко по bTV. Някой ако знае от къде мога да се сдобия със записа, моля да напише коментар или да ми изпрати писъмце по електропощата.

Ще почерпя на някоя чужда сватба. ;)

Добавка от 16.авг.2006 Предаването, което всъщност търся е Сблъсък и е от неделя, 13 август.

Пълна излагация съм...

[ Коментари: 12 ]
Коментари

Можеш да се обадиш на самата телевизия. Имаше някаква "тарифа" от рода на 19 евро на час.

Можеш и да се обърнеш към директора на отдел Програма - Апостол Пенчев (program AT btv.bg, a.penchev AT btv.bg)

Или neterra.net имаха записи ???

Написа Илия (www) на 16-Aug-2006 07:02


http://www.neterra.tv/bg/show.php?id=131&bm=2

Написа Динко Белчевски на 16-Aug-2006 07:05


Ок, мерси.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 16-Aug-2006 07:09


За parkour-a ли става въпрос :)?

Написа Николай на 16-Aug-2006 09:08


Има доста по темата и на моят блог... ;)
За Паркура иде реч. Ако не е това, зивинете за прекъсването.

Написа Eneya (www) на 16-Aug-2006 14:02


@николай: не, за една снимка става въпрос.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 16-Aug-2006 14:05


Ако ти се занимава със снимки ( и то все същата, с кебапчето ), то я използваха и в Сблъсък в неделя - мина за половин секунда, докато Мирон си правеше предсказанията.

Написа Н.Пепелишев на 16-Aug-2006 15:41


Аха, ей затова говорех, значи не било Споко ами било Сблъсък. То стана като в оня виц със шведския филм. Значи сега пък ще издирвам Споко^WСБЛЪСЪК (ЕБАСИ, пак го написах грешно) :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 16-Aug-2006 15:51


Хахахах Жоре и те ли те почнаха ве :-P
Явно не само ние Ти четем блог-а да не си сложил банер в google.com или yahoo.com те е индексирало:-)
Не се коркай много ама им дай да разберат на отворковците.
Стискам палци и ни дръж в течение Моля:-)

Написа Angel_K (www) на 17-Aug-2006 13:30


Ако отново са ползвали снимка без да посочат източника - мисля, че е крайно време за едно малко показно дело. За да се види, че в нашата скапана държава журналята не са "богоизбрани", и не могат да правят каквото си искат.
Прекаляват... ползват каквито си искат материали, ама ако ти им вземеш някой кадър от предаването - ще ревнат чак до Бога, че са "окрадени", горкичките.

Нека видят, че този тип лицензи (Creative Commons, GPL etc.) не са само някакви драсканици... и да се научат, че така както те имат права над своите си произведения, така и всеки човек например като автор нещо си може да защитава законните си права над него.

(журналист != човек)

п.с.
Доколкото съм си имал вземане/даване с тези от "Сблъсък" - доста са надменни, не очаквай кой знае какво съдействие.... все пак те са "звезди" :)

Написа Димитър на 17-Aug-2006 14:30


уффф, цялото това перчене ми се струва супер дребнаво. лицемерно е да мрънкаш за защита на авторски права, когато гледаш и ползваш пиратски филми, музика и софтуер! и накрая чувствата ти да са накърнени заради половин секундно показване на снимка, направена от теб! има къде къде по-големи неправди, с които може да си запълниш времето, ако нямаш работа!

Написа стефан на 19-Aug-2006 11:19


Кой каквото го влече. Като ти се оправят "по-големи неправди" go wild.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 20-Aug-2006 15:51


Сряда, 16 Август 2006

Или спамерите съвсем са се изхакали или са придобили някакво странно чувство за хумор. Спамът в който днес се зачетох ме вдъхнови да открия секция Спам на месеца в дневника.

Ето го гордия първи участник: Спам на месеца, Август 2006 - За всекиго по нещо.

...in other news...Някакви глупаци решили, че се интересувам от глупавите им оферти за имоти по черноморието. В голяма грешка са и утре ще има да се чудят какво им се е случило и защо изведнъж са станали толкова търсени...:evilgrin: Мммм е-майл в дир.бг, това ще е личен бонус само за мене.

[ Коментари: 4 ]
Коментари

Ама това което си сложил като eml май е

Subject: For Carders, Spammers, Hackers, PPC cheaters, Child Porn webmasters, Doorway makers, Botnet owners

Аз бая се загледах по хедарите ама дир.бг не видях както и оферти за черноморието (че да си купя)

Написа Стоян на 16-Aug-2006 20:58


Ааа тези от дира са други, просто като пишех за спамери видях че имам и някакво писъмце от някаква глупава агенция за недвижими имоти, която незнайно откъде е решила, че може да ме спамва.

Няма особена връзка със Спама на месеца.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 16-Aug-2006 21:03


...Някакви глупаци решили, че се интересувам от глупавите им оферти за имоти по черноморието. В голяма грешка са и утре ще има да се чудят какво им се е случило и защо изведнъж са станали толкова търсени...:evilgrin: Мммм е-майл в дир.бг, това ще е личен бонус само за мене.
здравейте на всички...знайни и незнайни хорица! Жоро....много поздрави от мен на жена ти и нацелувай Юлето:):);)[това беше лирично отклонение]
Не съм съгласна с този коментар г-н Чорбаджийски ...ама никак даже.Аз работя в агенция за недвижими имоти(и то точно по черноморието),според мен намаш право така да обиждаш.От самият сайт се вижда че си много интелигентен и какво ли още не...но не ти отиват някак си тези коментари.Спамове има какви ли не ...лично аз трия поне по 30-40 на ден от пощенската си кутия.....но така е.Всеки си е намерил начин на препитание.....и тези които се занимават с пускането на спамове едва ли се чувстват много удовлетворени от работата си но трябва да се изкарват пари...няма начин....Лек ден ви пожелавам....ако съм обидила някой се извинявам предварително ....че виждам че тук се зачесвате даже и за правописните грешки:))))

Написа Таня Спасова (www) на 01-Sep-2006 14:27


Че кой обижда агенциите за имоти, обиждам гадните спамери от които и ти явно страдаш триейки по 40-50 боклукчави емайла на ден. Ако всеки реши, че се интересувам от неговите оферти и започне да ми праща поща, ще стане страшно. Затова и писма трябва да се пращат на хора, които изрично са ги пожелали, а не на който е имал нещастието да съберат адерса му със спамерски техники от сайтове и т.н.

Спамерите на сапун.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 02-Sep-2006 20:55


Четвъртък, 17 Август 2006

Мислех да си легна рано, но се заиграх с mod_proxy, mod_rewrite и подобни магии. Който ги е пипал и се е опитвал да прави хитрости с тези двете, знае колко времеотнемащо може да бъде.

Важното е, че каквото правих стана чудесно, прекрасно, великолепно и сега си лягам ухилен до ушите! Иде ми да се разцелувам. :-)

[ Коментари: 4 ]
Коментари

Е честито! Наздраве! (сори ама друго не мога да се сетя, а и пия така че...)

Написа Георги Т. на 18-Aug-2006 04:42


Ами мерси, наздраве :-)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 18-Aug-2006 04:45


Само внимавай да не си посегнеш :)))

Написа Ангел на 18-Aug-2006 06:37


Толкова ми се спеше, че нямаше как :-)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 18-Aug-2006 07:04


Петък, 18 Август 2006

За пръв път бях в истинско телевизионно студио. Няколко пъти съм посещавал радио студиа, но телевизионно някак си досега бях пропускал. Освен многото интересната техника ми направи впечатление, че по телевизията изглежда доста по-голямо отколкото всъщност е.

Събота, 19 Август 2006

Много пъти съм виждал пътници на предна седалка да пътуват, като са си извадили единият или двата крака през прозореца. Опасно и просташко, ама човек като иска да се охлади какво ли не прави. Не бях виждал обаче шофьор да кара с изваден крак през предният прозорец.

Е, вчера видях, този не зная какъв беше акробат ли, виртуоз ли, но караше една стара шкодичка, а единият му крак се подаваше от левия прозорец. И това на магистралата.

Без коментар. :-)

[ Коментари: 3 ]
Коментари

Не е бил ни акробат, ни виртуоз, ами типичен тъпагоьз :).

Написа Дончо (www) на 21-Aug-2006 07:32


Не казвам че с крак през прозореца е най удобната поза за каране, по-скоро е голяма простотия. Колкото до това дали може да се кара без съединител - да може. Особено соц возилата. Аз например нямам нужда от съединител когато карам някоя лада - просто целя оборотите и все едно карам автоматик. На колите западно производство оборотите се целят много трудно и почти не може да се избегне изхъркването на скоростите. Изключването от скорост става лесно без съединител на всяка една кола в момента в който пуснеш газта. Дори и сега така си изключвам по навик - без съединител. Просто въпрос на практика.

Написа Plamen (www) на 21-Aug-2006 14:40


Kогато температурата на въздуха е 35-36 градуса по Целзий ( и то на сянка, както се мери), то температурата на въздуха точно над нагретият асфалт, достига до 60 градуса. При това положение да отваряш прозорците и да си размахваш крайниците извън превозното средство, за да се охладиш, си е чиста глупост.

Написа ВладиЧ на 21-Aug-2006 18:31


Неделя, 20 Август 2006

На 25 градуса беше жега, но слизайки на над 35 вече стана убийствено. Не зная дали от жегата или от нещо друго, но при рязко ставане или лягане, светът около мен започваше да се върти като при земетресение.

Сигурно е от възрастта. ;)

[ Коментари: 1 ]
Коментари

Лек шок се оказа жегата, която ни лъхна като слязохме от колата в 11 на обяд на "Дъното". Като си тръгвахме към 4 след обяд, температурата там беше 31 градуса или поне толкова видях на таблото в колата.

Написа iassen на 21-Aug-2006 12:24


Понеделник, 21 Август 2006

Cars е филм за любители на анимация и на ревящи двигатели. Pixar отново са на ниво! (не че съм и очаквал нещо друго от тях де.)

Филмчето е силно препоръчително особено ако си падате по детайли като автентичните звуци на двигател Porsche или на спортен Corvette.

Любима фраза "Мило Поршенце :)".

Вторник, 22 Август 2006

Прегледах папката ми, в която се събира SPAM-а и вадя следната статистика - в над 90% от спама стигнал до мен има следният хедър:

X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00 ....

Вадя си извода, че ако ударя едно филтърче по този хедър, спамът ще намалее многократно. Хайде, за да не съм чак толкова гаден и директно да режа нещастниците, които всъщност използват Outlook бозата за комуникация, ще видя как писмата генерирани от Microsoft MimeOLE да бъдат вкарвани в сивият списък.

Така валидните писма от изпращачи с Outlook (кой ли иска да комуникира с такива?) все пак ще пристигнат макар и със забавяне, а спамерите вероятно ще се откажат и ще изпусна офертите за увеличаване на пениса и за генериране на huge loads (ебахти и далаверата)...

[ Коментари: 7 ]
Коментари

Не знам как стоят нещата при вас, но тук почти всяка втора институция, организация или фирма използва Outlook за комуникация с останалия свят. И нищо не е в състояние да ги убеди, че могат да минат и без него или че има алтернативи. А не дай си боже да им подхвърлиш "еретична" идея за подмяна - моментално ставаш враг №1 на Родината.

Написа Георги на 24-Aug-2006 07:52


Нека страдат, щом могат да си позволят да дават грешни пари за "антивирусни" вместо да се научат да ползват свестен софтуер, проблема си е техен.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 24-Aug-2006 08:08


[Fooz] В идеалния свят спамерите ще бъдат хващани и вкарвани в затвора в общи килии с мъже които са увеличили пенисите си, взмат виагра и са в търсене на нови интимни връзки.

Извадка от тука: http://linux-bg.org/cgi-bin/ib3/ikonboard.cgi?act=ST;f=23;t=15469

Написа M.Velikov на 24-Aug-2006 09:07


Всичко хубаво, ама поне мозилци да оправят проклетия thunderbird, който е толкова пълен с бози, че чак не ми се говори (например способността му да яде памет като за световно, единствено май evolution-а го бие в това отношение). Едно от нещата, които трябва да submit-на скоро в bugzilla-та е, че забравя 200-300MB .tmp файлове напред-назад, което не е особено приятно...

Написа Васил Колев (www) на 24-Aug-2006 18:01


Аз не съм на машина с много памет и Thunderbird-а ми стои отворен по цял ден, но не съм забелязал проблеми. А с tmp файловете пък изобщо не съм се сблъсквал. Явно по различен начин си ползвам MUA-то. За мен thunderbird е супер, има си няколко дребни неща, които ме дразнят, но някой ден като ме издразнят достатъчно ще си напиша някое разширение да ми ги оправи :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 24-Aug-2006 18:16


Операционната система „Linux” празнува своя 15-годишен юбилей:

http://news.ibox.bg/news/id_46821918

Ами какво друго да кажа освен "Честито и за много години" :)

Написа Емил Димитров на 25-Aug-2006 13:30


За SPAM-а.
Наблюдавайки SPAM-а в мойта пощенска кутия установих, че в 90% от случаите се опитват да ми продадат нещо ... в 20% от които ми продават виагра, други 20% ми продават вибратор, трети 20% ми продават порно, четвърти 20% ми продават MS Windows и MS Office, и останалите 10 процента увлажняващ гел. Та се замислих, явно има някаква връзка между: виагра, вибратор, порно, MicroSoft и увлажняващ гел. :), все неща свързани с бурен sex.

Написа Георги Генов на 26-Aug-2006 04:03


Сряда, 23 Август 2006

The Sentinel е филмче по много експлоатираната тема, за пазителите на американския президент. Филма е горе-долу интересен, но когато свърши ви остава едно такова чувство "за кво дге, беше направен този филм?". В смисъл, че свършва както и започва без никаква идея.

Определено не трябва да се гледа на кино и да се дават пари за него /включете го в месечната ви интернет сметка :)/.

Четвъртък, 24 Август 2006

Започва да ми писва всеки ден да минавам покрай ремонтираните в момента улици и да виждам как народа не се труди особено усърдно. Нали уж идеята е да се свърши колкото може по-бързо и да се отворят улиците?

Чувал съм, че на запад хората и през ноща работят, а тук наблюдавам феномена в 8:30 сутринта да се помайват разни пътни строители и да гледат тъпо трафика, вместо да бачкат.

[ Коментари: 3 ]
Коментари

А в 16:00 вземат да приключват :) поне днес чух коментари от рода на "За днес стига толкова, в понеделник още" на Стамболийски

Написа Красимир Казаков на 25-Aug-2006 16:01


наистина, по-добре да работят само нощем.
при 35-40 градуса се работи малко трудно на открито :)

Написа Ilieff на 25-Aug-2006 17:45


Във Варна миналата година правиха разни ремонти по Владислав Сливница и други булеварди та ми направи впечатление именно, че се бачка и нощем.

Написа Dragomit Zhelev на 26-Aug-2006 15:06


Петък, 25 Август 2006

Slackware 11-rc3 излезе днес. Много сме близко до 11! :) Колко обновяване на машини ме чака, не ми се мисли...

Mirrors и current ISOs са обновени.

[ Коментари: 1 ]
Коментари

Или не съм направил нещо както трябва или наистина вече всичко изглежда, че се компилира по-бавно :(

Написа krassyo (www) на 27-Aug-2006 23:59


Събота, 26 Август 2006

Kevin Smith day. Направихме филмов маратон с Mallrats, Jay and Silent Bob strike back и за финал втори прочит на Clerks. Заредил съм за запис Dogma и чакам субтитри за Clerks 2.

Търся Chasing Amy, че нещо сийдърите са измрели и не пускат битче в моя посока. :)

[ Коментари: 9 ]
Коментари

Ами да беше ударил един сърч на бозите...

Написа Atl на 28-Aug-2006 13:47


Там не се сетих да погледна :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 28-Aug-2006 14:23


Chasing Amy го имам и е добро попълнение наистина. Ако не го откриеш, съм насреща.
А ако ми кажеш от къде мога да намеря Mallrats и Clerks 2, ще съм ти благодарен.

Написа Ростислав (www) на 29-Aug-2006 09:59


free.linkos.bg, ако там не ги намериш бипни ми по пощата ще измислим нещо ;)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 29-Aug-2006 13:29


Ako e tazi Dogma za koiato si mislia (s Matt Damon) e mnogo prost film. Spesti si bandwidth-a :)

Написа Bedo на 02-Sep-2006 03:32


Що бе нашия? На мен пък ми допадна. Не е лошо филмчето, комедийка ;)

Написа Алекс на 02-Sep-2006 10:46


Еееее, Бедо не така, Догма е култов филм. Що смяташ, че е тъп?

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 02-Sep-2006 21:04


Кой каза бози? Само за вас си ги пазите значи...

Написа Пейо (www) на 07-Sep-2006 11:44


Бозите само по nfs :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 07-Sep-2006 13:19


Неделя, 27 Август 2006

След като вчера Бан Афлек имаше епизодични роли в два от филмите, днес беше headliner в Man about Town.

Малко страннен филм, но ако си в подходящо настроение може и да ти хареса. Струва си да се гледа, най-малкото заради Джон Клийз в ролята на учителят по писане на дневници.

Русатата кака, която играеше жената на Афлек, като че ли в края на филма погрозня спрямо началото. Интересно, колко ли време е сниман този филм.

Спестете си парите за кино.

[ Коментари: 2 ]
Коментари

"Не е престъпление свалянето на филми и музика от Интернет за лично ползване."

http://news.ibox.bg/news/id_544674798

Ако това е вярно (не мога да го твърдя без да видя съответния текст от НК) на печелившите честито :)

Написа Емил Димитров на 30-Aug-2006 10:20


Това каква новина е?! Кога свалянето за лично ползване е било престъпление?!? Престъпление винаги е било разпространяването, не притежаването и употребата. Ако беше притежаването и употребата - тогава ако ти дам книга на заем директно те пращам в затвора.

Журналистите пак тъпеят...

Написа Данчо на 30-Aug-2006 13:18


Понеделник, 28 Август 2006

Май ще сменям радио Нова, което слушам по цял ден. Започна да ми писва, защото въртят почти една и съща музика, а и ми се струва че постепенно се превръщат в CHR радиостанция, което пък изобщо не ми е по вкуса. Давам им още една седмица-две време, дано се промени нещо. Все пак през септември обикновенно медиите обновяват програмната си схема и става интересно.

Ако продължат с десетте тъпи песни, които вече знам наизуст ще им кажа довиждане и се местя при Ретро, Мила голд или някое друго.

[ Коментари: 6 ]
Коментари

напоследък съм се преместил от ретро към мила голд ;)
От началото на август нещо програмата на ретро не ме кефи ... но може и да е заради отпуските

Написа Йордан на 31-Aug-2006 13:25


Ако всяка песен тук Ви харесва, това е Радио 1. Няма по-приятно радио за цял ден. Вярно, че почнах да научавам песните наизуст, но няма лоша песен.

Написа sorcerer (www) на 31-Aug-2006 14:44


Лошото е, че и Радио 1 и Мила Голд не са толкова различни. Много ги слушах и двете радиостанции, но и при тях всеки ден се пуска едно и също. Хубавото поне е, че не са 10 песни и деня се уплътнява добре (за ралика от комерсиални радиостанции като Фреш, които пускат едно и също през половин час). Напоследък Радио 1 взеха да пускат песни, които ме учудват. Например тази последната на Шакира. Че кога тази песен стана хит. Вярно сега е такава, но е от типа песни-еднодневки. Все си мислех, че концепцията им е различна, но явно се е променила. Затова избора е Мила Голд. Но наскоро открих възможността да си направя custom radio в last.fm. Нареждам си няколко любими групи, то добавя няколко подобни и ги пускам в amarok. За хора, които слушат радио онлайн е доста удобно.

Написа Николай (www) на 31-Aug-2006 15:15


Приятно изненадан съм, че слушаш именно Nova - Just Listen!
Това радио за мен е номер едно и колкото да повтарят няма да паднат до степента на бълвочите като Фреш и други подобни.
Радиото за мое щастие все още внася някакво разнообразие в омазнения вече ефир и се радвам, че дори само в София и в Инет оцеля една такава идея.

Написа krassyo (www) на 03-Sep-2006 02:58


Разбирам те напълно за радиото. Аз затова ги сменям доста често. Според това което ми харесва в момента. Ще ти препоръчам нещо да погледнеш - http://www.beep-media-player.org/. Е, няма български станции вкарани там, но може и да ти хареса.

Написа Йовко Йовков (www) на 05-Sep-2006 20:43


пробвай chervilo.com. Там имат online радио, което слушаш докато си в сайта. По мое мнение много по-добре от Nova ;)

Написа Асен на 07-Sep-2006 10:49


Вторник, 29 Август 2006

Адските задръствания се завръщат с краят на лятото :( Не дай си боже да реша да си тръгна от работа около шест вечерта. Това е огромна грешка, защото след това съм обречен да горя нафта стоейки на едно място поне 30-40 минути преди да се добера с мъка до вкъщи. Гадост и зараза.

Чакам да измислят телепортьорите и си поръчвам веднага един персонален с кожен салон.

[ Коментари: 2 ]
Коментари

Чух че щели да ги пуснат по Коледа заедно с Duke Forever :)

Написа lordross (www) на 31-Aug-2006 14:43


ах ах, дюк... десет години ще станат скоро откак го чакам, мамито му...

Написа pro_01 (www) на 19-Sep-2006 14:38


Сряда, 30 Август 2006

Prison Break сезон 2 започна, че дори до втори епизод вече го докараха. Сериите си ги гледам с кеф, но имам чувството че досега е доста по слаб от първи сезон. Дано сценаристите се вземат в ръце.

[ Коментари: 8 ]
Коментари

Мда, и аз изгледах втория епизод миналата вечер. Странно е, че второ такова мнение вече виждам. Аз още не мога да преценя дали е по-зле отпреди, все пак само две серии са дотук. Агентът на ФБР е доста интересен персонаж. Иначе ще видим нататък, като идат в Юта :)

Написа Николай (www) на 31-Aug-2006 15:19


Дам.. запада. Както и Лост западна здраво. За Prisonbreak ме притеснява, че нещо взеха да си измислят и да ги навръзват както им падне. Както бягаха и им бяха по петите, и айдее втрои сезон избягаха за 30 секунди!? Да не говорим за тоя педофила как му зашиха ръката - тва е на практика невъзможно, още повече от ветеринар!
Иначе много кефи Дъ 4400! много динамичен, интересен. Друго очаквано с нетърпение е 2 част на 10 сезон на НАЙ-НАЙ-SOUTH PARK! Както и Family Guy. Освен това заслужават гледане: The Aqua Teen Hunger Force и Sealab 2021, аа да и Robot Chicken! :)

Написа Ивайло Митов на 01-Sep-2006 08:36


Извинявам се за закъснелият коментар който правя но все пак ако може да изразя мнение по следното """...Някакви глупаци решили, че се интересувам от глупавите им оферти за имоти по черноморието. В голяма грешка са и утре ще има да се чудят какво им се е случило и защо изведнъж са станали толкова търсени...:evilgrin: Мммм е-майл в дир.бг, това ще е личен бонус само за мене."""
здравейте на всички...знайни и незнайни хорица! Жоро....много поздрави от мен на жена ти и нацелувай Юлето:):);)[това беше лирично отклонение]
Не съм съгласна с този коментар г-н Чорбаджийски ...ама никак даже.Аз работя в агенция за недвижими имоти(и то точно по черноморието),според мен намаш право така да обиждаш.От самият сайт се вижда че си много интелигентен и си многостранно развита личност......но не ти отиват някак си тези коментари.Спамове има какви ли не ...лично аз трия поне по 30-40 на ден от пощенската си кутия.....но така е.Всеки си е намерил начин на препитание.....и тези които се занимават с пускането на спамове едва ли се чувстват много удовлетворени от работата си но трябва да се изкарват пари...няма начин....Лек ден ви пожелавам....ако съм обидила някой се извинявам предварително ....че виждам че тук се зачесвате даже и за правописните грешки:))))

Написа Таня Спасова на 01-Sep-2006 21:05


2-ria sezon shtee mnogoo po dinamichen ot purviat poradi fakta che purviat ideiata beshe "planirane" i chak kum kraia imashe veche biagane i t.n. No sega 2-riat sezon e glavno presledvane i kirenica. Shte bude mnogo dinamichen.. gledah neshto kato preview oshte predi da pochne i imsahe interview-ta s aktiori i rejisiori.. shte bude interesno.. :)

Написа Bedo на 02-Sep-2006 03:29


Аз съм се загледал в един друг сериал - The IT Crowd. Доста кратък, стегнат, но много забавен и тематичен :)

Написа Стоилов (www) на 02-Sep-2006 12:50


@Таня Спасова: Също така има хора, които се препитават с кражби и измами. И те са си намерили начина, но не бих казал, че само заради това ще ги оправдаем. Спамът си влиза точно в тази категория, и от преди месец-два-три е НЕЗАКОНЕН в България.

Написа Васил Колев (www) на 02-Sep-2006 14:01


Втория сезон наистина не е добър (поне за сега). Това със зашитата ръка много много не ми хареса, а да не говорим за главният надзирател, който реши да живее само заради парите... :(

извън темата:
http://www.mega-shells.net/~martin/pics/handy/Foto(112).jpg :)))

Написа Мартин Душков (www) на 03-Sep-2006 00:04


@Васил Колев: Закона за електронната търговия го обнародваха през юни, но влиза в сила от края на годината (24.12.2006 г). Имат още малко време да поспамят преди да вземем да ги репортваме където трябва и да си понесат последствията!

Написа Ирина Марудина (www) на 11-Sep-2006 09:22


Четвъртък, 31 Август 2006

Преди няколко дни приятел ми разказа весела случка с главен герой един силно негов човек. Та този човек допреди да се раздели с приятелката си беше леко закръглен, но след раздялата нещо му прищракало и започнал да ходи на фитнес. След шест месеца яко блъскане наскоро се погледнал в огледалото и забелязал, че се е появила първата му "плочка на корема".

Можел да я пипне и още-важното - МОЖЕЛ ДА Я ВИДИ!

Та в чест на първата плочка, човека излязал с приятели вечерта и се насмукали порядъчно. За съжаление на следващия ден плочката била изчезнала и не се появила още цели две седмици. :-)

[ Коментари: 5 ]
Коментари

Глупости. Единствената плочка на корема не може да изчезне. Поне моята до сега те е успяла...
И не мога да разбера защо хората се мъчат да правят плочкИ на корема, като къде по-лесно е да направиш плочА. Е, вярно че е малко гумена, ама все пак си е една голяма плочА.

Написа Даниел Панев (www) на 07-Sep-2006 08:55


Тя плочата си имало :) Проблема бил в малките плочки, които започват да се показват под нея в горната част (откъм главата) :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 07-Sep-2006 09:07


Аз им викам керемидки на галено.

Написа Пейо (www) на 07-Sep-2006 11:39


Теракотя :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 07-Sep-2006 13:38


- Тате, тоз' корем от бира ли е?
- Не от бира, а ЗА бира, сине!

Написа gosho на 08-Sep-2006 12:30