< HomePage | Снимки
<- Четвъртък, 14 Септември 2006 | Начална страница | Събота, 16 Септември 2006 ->
Петък, 15 Септември 2006

По повод 15-ти септември, да ви зарадвам с една особено "весела и приятна новина", на която попаднах в slovoto.bg. Явно нашите общи приятели от ИК Труд и тях са ги натиснали и вижте какъв е резултата, цитирам:

Произведенията на българския класик Йордан Йовков временно са свалени от сървъра (на slovo.bg), след като авторските права бяха откупени от издателство "Труд" изключително за сайта им с платен достъп "Знам.бг". Съжаляваме за причиненото неудобство, но обстоятелствата не зависят от нас. Явно алчността и желанието за бърза печалба за някои "българи" са по-важни от българската култура и образование.

Пичовете от NarodnaBiblioteka.info, обаче не спят (и за измислени ИК им не дреме май...) и там Йовков си го има, защото българската култура не е "ексклузивна собственост" на Труд и никога няма да бъде.

[ Коментари: 14 ]
Коментари

[...]Обаче... когато алчността и наглостта разбият вратата и започнат да бият камбаната в собствената ти камбанария принуден си да кажеш нещо. И така днес видях това (моля вижте линка преди да продължите да четете, важно е!) и ми причерня [...]

Написа Мила (www) на 15-Sep-2006 16:22


Същото е за Елин Пелин...

Написа Илия (www) на 15-Sep-2006 17:32


Да, това е супер-хипер-мега-нахалство, просто безумно деяние. Трябва да се вдигнем на бунт, като онези с графитите, в защита на БГ култура!

Написа Веселин (www) на 15-Sep-2006 20:50


"Труд" за мен са кауза пердута, а Т. Т. може да върви на майната си!

Написа cybercrackerbg (www) на 15-Sep-2006 22:57


> в защита на БГ култура!

Много бързаше или в момента е "куул" да се пише "БГ", вместо "българска"?

Написа Михаил Кьосев на 16-Sep-2006 10:36


БГ куултура :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 16-Sep-2006 11:01


За Михаил - http://blog.thedezine.com/pro/?p=691 ето нещо добре написано, макар и не по темата. С добро заглавие.

Написа Веселин (www) на 16-Sep-2006 19:20


> С добро заглавие.
Да, а пък израза "Fick dich, Arschloch", също много кефи. :)

Между другото да не би IRC така да е навредило на българ... опа, БГ културата ти? :)) Ех, какво щяхме да правим без нашите patrioti i/ili buntari!? :-}

Написа Михаил Кьосев на 17-Sep-2006 07:52


Абе, нещо мисе губи, как точно може да се откупят тия права от Министерството на културата, ако реално погледнато не са техни?

Написа Васил Колев (www) на 18-Sep-2006 09:45


Маниаксе, мътна и кървава е. Горе-долу това съм разбрал досега - правата върху произведенията, на които авторите не са живи (или автора приживе или като наследство не са уредили въпроса за техните права след смъртта им), преминават към министерството на култура. Тоест Мин.Култ ги управлява. Съответно срещу определена сума ти можеш да отидеш при Мин.Култ и да "откупиш" правата за определено време/действие. Например можеш да откупиш правата върху Йовков, за да го издадеш отново.

Плащаш някаква такса и вече имаш правата върху Йовков за нещото X. В случая нашите "приятели" от Труд вероятно са си платили в Мин.Култ за правата за "издаване" на Йовков в електронният им портал ТъпСъмИгоЗнам.бг. Понеже с това плащане уж стават правоносители са започнали да се изживяват като такива и вероятно са заплашили Словото от което се вижда какъв е ефекта.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 18-Sep-2006 10:56


Две връзки, свързани с разните му там права:

http://www.kaldata.com/comments.php?catid=3&id=15644

http://www.download.bg/index.php?cls=news&mtd=single&id=407573

Написа Йордан на 18-Sep-2006 11:24


Създателят на Словото Мартин Митов са го арестували от НСБОП в дома му и затова е махнал произведенията. Не е само заплаха, реално са го принудили със сила!
Което навежда на друга мисъл - защо една служба на МВР защитава частен интерес на частна фирма. От друга страна съм абсолютно сигурен, че Труд нямат договори за изключителни права. Затова и крият договорите. И действат чрез принуда :(

Написа Оли на 18-Oct-2006 14:41


Оли откъде я имаш тази информация за ареста на Мартин?

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 18-Oct-2006 15:38


Според мен с това трябва да се престане. Аз ако съм автор никога не бих се съгласил след смъртта ми някакво министерство да прибира пари за това, което съм оставил на хората.
Не вярвам и починалите ни автори да са на по-различно мнение. Трябва протестите и борбата да продължат.

Написа Angel (www) на 15-Mar-2009 12:54