< HomePage | Снимки
<- Вторник, 5 Септември 2006 | Начална страница | Четвъртък, 7 Септември 2006 ->
Сряда, 6 Септември 2006

Продължение към Втори монитор (TV Out) с NVidia FX5200 под Linux.

Описаното там решение работи, но е малко куцо, защото не можеш да "местиш" програми от единият екран на другият (двата екрана са независими).

За да стане номера с местенето трябва да се пусне Xinerama режим (или Twinview в терминологията на NVidia). При този режим вторият екран се разглежда като разширение на първия, но може да е със собствена разделителна способност. Това ви позволява без проблем да стартирате програма на основният ви екран, след което с просто влачене да я преместите на втория екран.

В Twinview е активирано по подразбиране в примерната NVidia конфигурация в xorg.conf, която работи при мен. Разгледайте я, за да видите как се прави.

Ако желаете другият начин за извеждане на TVOut закоментирайте
Option "DefaultServerLayout" "GeForce_FX_5200_Twinview_AGP_TV" в началото и откоментирайте
# Option "DefaultServerLayout" "GeForce_FX_5200_AGP_TV".

В Xinerama режим, за да стартирате MPlayer директно на вторият екран трябва да използвате опцията xineramascreen (mplayer -xineramascreen 1 FILE), вместо да задавате display (mplayer -display :0.1 FILE), както беше при конфигурацията с отделен втори екран.

В документацията пише, че ако на Mplayer му се зададе xineramascreen -1 ще "разпъне" видеото на двата екрана едновременно, но при мен не сработи.