< HomePage | Снимки
<- Четвъртък, 26 Май 2005 | Начална страница | Събота, 28 Май 2005 ->
Петък, 27 Май 2005

Неприятно е да обновяваш софтуер, който си инсталирал преди години и той си върши работата естествено без да има проблеми със сигурността въпреки изминалото време. Или поне няма такива, които да ме засягат (hi, адаш) :-)

Гадното е че софтуера има кофти лиценз, което го прави несвободен софтуер. Естествено става дума за qmail. Чудно ми е, защо при условие че дизайна му е добър и семпъл, никой не се е хванал, да препише qmail и да го превърне във FreeQmail с една камара благинки? Честно, ако бях малко повече C compatible :) щях да се заема.

В случая проблемът с обновяването беше следния:

При преминаването на Slackware към glibc с поддръжка на NPTL (текущият -current с glibc 2.3.5), изчезва глобалната променлива errno. Тъй като qmail разчита тази rроменлива да я има, ако не сте си го пачнали включвайки #include <errno.h> (както и трябва да се прави!) и премахвайки extern int errno; тук и там из кода, qmail-а спира да работи, мрънкайки.

Една бърза прекомпилация решава проблема, а и ме подтикна най-накрая да обновя скрипта за пачване на qmail с по-нови anti-spam възможности. Ако все още сте на qmail, qmPatch най-вероятно ще ви е полезен.

Лично аз мисля да започна миграция към някой по-свестен пощенски сървър, и май това ще е courier. Нищо не обещавам, но qmail-а просто вече му минава времето, колкото и да ми е тъжно.

20:45

Не знам дали се дължи на популярност или на редовните простотии, които изливам в дневника, но днес някакъв фен ме е намерил като е търсил клипове с ебане които могат да се гледат директно от интернет без да се свалят в компютъра.

Това са думите, които е търсил в netster.com.

Евала! Човека има конкретни изисквания, съжалявам че тук не е намерил точно каквото е търсел. Взимам си бележка и току виж съм качил някой клип с "ебане който може да се гледа директно от интернет без да се сваля в компютъра". :-))

[ Коментари: 8 ]
Коментари

viva Postfix ...

Написа xeno на 27-May-2005 15:12


ни ма кефи

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 27-May-2005 17:39


Изобщо не е тъжно!:) А Жоро Гунински намери и начин да се exploit-не (за съжаление само на 64битови машини с МНОГО памет).

Иначе за courier-а - да кажа от сега, че е много блага работа, обаче не е толкова бърз, ще товари повече машината.

Написа Васил Колев (www) на 27-May-2005 17:39


Е то понеже получавам по милиони писма на ден :-) Ще се справи на P4 с 512Mb RAM.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 27-May-2005 17:47


да не си качил на десинк-а домашния порнак по сървъра си? :)

Написа george на 28-May-2005 10:11


Той че е качен, качен е :) ама на тайно място

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 28-May-2005 10:14


човекът сигурно е искал да напише "клипове с гребане" :-))

Написа unknown на 29-May-2005 13:28


Ха ха ха ха
Аз в десинк-а не се съмнявам грам, ама хич даже :) :)
Хммм, ГФ да се поразровя ли малко из пс-тата :)? :Р

Написа Мариян Захариев на 29-May-2005 20:53