< HomePage | Снимки
<- Сряда, 4 Май 2005 | Начална страница | Петък, 6 Май 2005 ->
Четвъртък, 5 Май 2005

При нас всичко е криворазбрано. Сега е на мода криворазбраната коректност в името на която си измисляме изрази за приети вече неща. Не зная откъде се пръкват разните измислици (вероятно от журналята) но са на лице и доста дразнят.

По конкретно става въпрос за инвалидите.

Хората сами се наричат така, дори си имат Съюз на инвалидите и Съюз на слепите в България, които са от доста години. Общоприето е, и е и съвсем нормално хора с недъзи да се наричат инвалиди.

Обаче в голямата братска малоумна държава (знаете коя е) имат думите valid и invalid, като invalid носи негативно значение и затова за човек, който е инвалид ползват друга дума - disabled.

Явно е, че в България нямаме този проблем с думите, защото тук на думата валиден отрицанието е НЕвалиден, а не ИНвалиден. Така че, в думата инвалид няма негативизъм.

Да ама тук се намесва криворазбраната коректност и сляпото копиране без да се мисли и се започва със следните глупости:

1. на инвалидите се казва, че са "хора с увреждания";
2. на слепите се казва, че са "незрящи";
3. на глухите не знам как се казва, може би че са "нечуещи"?!?

Ще ме извиняват почитателите на "политическата коректност", но да се кълчотиш измисляйки нови начини да наричаш група хора, въпреки че самите те ползват общоустановените думи без това да ги притеснява е абсолютна простотия и малоумщина.

Отделен е въпросът, че според мен "хора с увреждания" звучи обидно.

[ Коментари: 8 ]
Коментари

Добре казано, макар че като го четох изпитах чувството на "дежа ву" - същата тема и същите размисли бях чел в някакъв западен сайт преди близо година. Просто странно съвпание, нищо друго. Което показва, че мнозина мислят по един и същ начин относно политическата коректност, чиято единствена цел е да прикрие проблемите ни, като приемем че да имаш проблеми е безпроблемно. Това само изражда слабохарактерни хора.

Написа RaynerApe (www) на 05-May-2005 22:18


Забравил си да споменеш и циганите, които цял свят нарича-"цигани", но ние откакто станахме големи демократи започнахме да наричаме "роми"?!?!
Може би след като "влезем в Европа" и станем "европейци", ще започнем да ги наричаме-"римляни"?

Написа ВладиЧ на 06-May-2005 06:23


<3. на глухите не знам как се казва, може би че са "нечуещи"?!?>
Как да не го знаеш бе, "Хора с увреден слух" ;) И ти казах да престанеш да четеш вестници и да гледаш телевизия ;))) Само нерви, аз 1 поглед да хвърля на 'средство за информация' и после псувам 3 дни (ама то сме говорили за ЖУРНАЛЯТА, де), е на само отидох да видя програмата на БНТ и веднага прочетох "Токов удар или късо съединение причинили смъртта му."
Как ша умре от КЪСО СЪЕДИНЕНИЕ бе, баси малоумниците, и тва БНТ, да им *******, и ****** и всичките им ******** прости.

Написа Габо (www) на 06-May-2005 14:11


@ ВладиЧ : Еми наричаме ги "роми" защото си падаме дупедавци. До колкото не ме лъже слухът, зрението и разбирането на някой чужди езици, в Европа (ние нали ужкем към 'нея' сме тръгнали) хората наричат циганите "роми". А "ром" произхожда от "роми и синти"

Написа Мартин Душков (www) на 06-May-2005 21:26


ами...
прочетох, замислих се, пак се замислих и... общо взето споделям мнението ти
имам приятел, "инвалид", (макар че никога не бих помислила за него като такъв - приемам хората като хора, без значение как изглеждат физически , а и точно него никога не бих го аташирала с това понятие и то не защото ми е приятел), който се засяга и ме коригира, когато казвам понякога ИНВАЛИДИТЕ, въпреки че прекрасно знае, че нито влагам обиден подтекст, нито искам да засегна някого в това - просто това е общоприето като обръщение (само за пример- майка ми има 1 група инвалидност с придружител - това прави ли я по малко пълноценна като личност/човек?!...)
използвам "хора с увреждания", когато говорим с него, но много ми е трудно да свикна и често се "дъня" и усещам, че му става неприятно, на мен ми става болно, като усетя че се е засегнал...- абе... неприятни моменти:(
но сега, когато прочетох написаното, ми стана ясно, че не съм единствената, която мисли така
не че е от особено значение, но някакси, де да знам и аз, поне разбрах, че не съм единствената...

Написа tanyata на 06-May-2005 22:39


@tanyata: Как мислиш, дали твоят приятел щеше да се засегне ако го наричаха така преди в медийното пространство да се въведе фразата "хора с увреждания"? И не е ли именно делението и специалното отношение това което причинява болка у инвалидите? Аз лично гледам да избягвам каквито и да е определения с цел да не ги засегна. Ако имат нужда от помощ - получават я, ако не - те са нормални хора, а не зная с какво точно им помагат журналистите въвеждайки нови названия.

Написа Никола Славчев (www) на 08-May-2005 17:50


[Q]
Обаче в голямата братска малоумна държава (знаете коя е) имат думите valid и invalid, като invalid носи негативно значение и затова за човек, който е инвалид ползват друга дума - disabled.
[\Q]

Бих казал че доста повече се ползва думата - handicapped

Пример: National Association for Visually Handicapped (NAVH)

Написа Alex (www) на 08-May-2005 20:11


Явно е, че никой от вас не живее с увреждане. Та затова сте ми малко смешни с тази дискусия. Глухи или глухонеми е неправилно, защото повечето "глухи" имат остатъчен слух. И могат да говорят. Хора с увреден слух е най-общо казано и най-приятно за чуване. Оставете на нас да решим как да се наричаме. Вярвате или не, можем да мислим самостоятелно, без да ни помагат вестници или хора без увреждания.

Написа Яна на 24-Feb-2006 17:28