< HomePage | Снимки
<- Януари, 2005 | Начална страница | Март, 2005 ->

Архив за месец Февруари, 2005

Вторник, 1 Февруари 2005

Гледахме Wimbledon и Resident Evil 2.

Wimbledon е стандартен спортен филм с любовна история, като в него става въпрос за тенис (логично, спрямо името). Добра операторска работа, а сценарият е стандартен - наШто момче се влюбва и благодарение на това му върви в спорта. Когато каката го наритва, започва да губи и .... по-нататък се сещате какво става.

Resident Evil 2 е доста по-тъп от първата част. Явно са забравили за сценария за сметка на ефектите, който хич ги нямаше. През цялото време имаш чувството, че някой играе компютърна игра, а ти го гледаш. Екстра във филма - към края ще видите малките цици на Мила Йовович.

[ Коментари: 1 ]
Коментари

Аз обича малки цици. Аз обича Мила Йовович! :)
Не съм гледал първа част, Зоя ми го разказа накратко, ще я накарам да гледа и втора част, ще ми го разкаже и него, а аз ще гледам само финала. О-)
Ей, ма кат идваш в Пз, вземи поне се покажи през прозореца, че взех да ти забравям физиономията!

Написа Koko на 03-Feb-2005 22:57


Сряда, 2 Февруари 2005
15:22

Много ме е яд на някои решения вземани от производители на хардуер. Дразнеха ме още, когато бях админче в провайдер и се налагаше да си играя с разни Cisco пръчки. В последно време си играя с Extreme Networks железа и пиша скриптове, който ровят из конфигурацията им с цел да сравняват това, което имаме в базата и реалните настройки в суитча.

Проблема е следният. В някой случай, OS-а има настройки по подразбиране, който не се отразяват в конфигурацията. Дори и на ръка да ги конфигурираш (configure port X:X auto on), OS-а си знае, че това е гигабитов модул и просто реда за настройката (когато съвпада със стандартната) изчезва от конфигурацията. По-лош случай, когато се опиташ да сложиш реда, който отговаря на настройката по подразбиране ти дава грешка. Ужасно дразнещо. Хайде кажете ми как да напиша генератор за конфигурации при такива "удобства". Не мога да се сетя защо така са го направили. Във всички сценарии, които измислих, този номер със "скритите настройки по подразбиране" повече пречи отколкото да помага. Изобщо порнография. Естествено не мога да го оправя в OS-а, защото е затворен. Някой ден ще започнат да ползват Linux на тези железа и тогава, предполагам много админи ще си отдъхнат и ще поправят малките грешки/"удобства"/липси, който ги дразнят (да не отварям дума за поддръжката на SSH!).

[ Коментари: 2 ]
Коментари

Абе аз един път си говорих с червото по въпроса, и си мисля, че с малко гърч може да се дизасембилира операционната система на всеки такъв device, и да се допипне ...
(или може да им изтече source... :) )

Написа Васил Колев (www) на 02-Feb-2005 20:48


За какво да им правя услуга, като се гърча да поправям скапаният им proprietary OS. Искам свободен OS за гадните железа, мамка им!

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 02-Feb-2005 20:57


Четвъртък, 3 Февруари 2005

Гледахме After the Sunset. Приятно филмче с Пиърс Броснан, Салма Хайек и Уди Харелсън в стил "Аферата Томас Краун". Нашите хора тук са крадци на диаманти, а Уди е изхакан агент от ФБР, който ги гони. Леко и забавно филмче, препоръчвам да се гледа.

Петък, 4 Февруари 2005

Пак филми. Днес National Trasure с Никълъс Кейдж и онази дето играеше хубавата Елена (Даян Крюгър!). Тук не е чак толкова хубава, само приятно биваща специалистка по американска история. Никълъс Кейдж търси съкровище и намира следи навсякъде по американските "паметници на културата", че дори и в сто доларовата банкнота. Филма е слабо (слааабо, слааабо) подобие на Индиана Джоунс. Полезен е с това, че ще научите около 95% от "историята" на великата американска нация. С двеста години история и аз мога да стана професор.

Събота, 5 Февруари 2005

Навън е отвратителен студ и въобще не е за хора. Все пак извадих за малко колицата, защото ходихме да търсим някакъв митичен магазин за риби на ул. Тракия. Така и не успях да намеря шибаната улица, въпреки, че я има на картата. Купихме още една скалария от магазина на Алабин. Бяла, по-малка от Пепи. Дадох и името Шуши (пак не знаем дали е мъжка или женска).

Черната гад Пепи засега я тормози и Шушито се крие в ъгъла на аквариума. Дано свикнат една с друга.

Неделя, 6 Февруари 2005

Из цяла България са обявили извънредно положение заради снеговете. Днес го чух поне 20 пъти по новините. Много смешно ми стана, защото всеки път, като споменат за снега и казват "хората имат хляб/хората нямат хляб". Все едно за няколко дни без хляб ще пукнат. Ми като нямат хляб да маат пасти! А сега сериозно. Какво пък толкова, че са останали без хляб? Вода си имат (сняг е навън), ток си имат (не споменаха за никакви аварии), топло най-вероятно си имат, а ако си нямат могат да си запалят нещо, въобще проблем не виждам.

НЯМАТ ХЛЯБ! Бедняшка му работа, се за ЛЯБ мисли. Кат' нема друго, поне с ляб да се намааам! Ми погладувай няколко дни, добре ще ти се отрази. От глад трудно се умира, по-вероятно от тъпкане с лебец да станеш стотина килца и да пукнеш преди да станеш на шейсет и пет години за най-голямо удоволствие на пенсионното.

Интересно какво ли разправят в Щатите (нали са богати, уж), като има бедствие и хората не могат да отидат до магазините?

[ Коментари: 17 ]
Коментари

Поръчват си он-лайн :) В най-лошия вариант след 10-15 чава магистралите са изчистени от снега и поръсени с нещо като бяла тор (не е сол), която размразява много добре. И все пак да не забравяме, че на 10-20 минути пеша все ще се намери някакъв ресторант. Не случайно американците са по 200 кила.

Написа Георги (www) на 07-Feb-2005 15:59


Ами и ти ако вземаше 100лв на месец щеше да мислиш предимно за хляб. За тока също не си прав - във Варна кв. Левски (един от централните) нямаше ток в няколко блока четвъртък вечерта. А в някои от крайните квартали може би и през целия ден петък.
Като цяло доста доста ме учудва това твое крайно изказване. От това, което съм чел в блога ти бях останал с друго впечатление за теб.

Написа Becko на 07-Feb-2005 16:01


Ахахах по-големи безсмилици не бях чел отдавна:) За някой един шибан хляб е живот ти ако си свикнал да се РАНИШ само с луканки и пържоли е отделен въпрос:) Явно не знаеш какво е да я караш цял месец на хляб и мечти?!?:)

Написа freax0r на 07-Feb-2005 16:48


Най обичам лебЪ и да е@Ъ!

Написа Stoyanov на 07-Feb-2005 19:37


Абе не ама ми прозвуча като надуто, разлигавено богаташче:)

Написа freax0r на 08-Feb-2005 09:57


Че кво е лошото човек да е богат?

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 08-Feb-2005 10:09


Няма лошо човек да е богат. Лошото е, когато не вижда по-далече от носа си.

Написа Becko на 08-Feb-2005 10:19


Айде сега, да обиждаме и недовиждащите. Дай да вземем да удряме по врата и всеки инвалид :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 08-Feb-2005 10:21


Нямах това предвид, нито пък съм искал да обидя, когото и да е. Знам, че си разбрал какво исках да кажа :)

Написа Becko на 08-Feb-2005 10:30


Ако не си мизерствал поне малко в живота си кво си видял тогава от него? Или май е по-добре да сложиш розовките очилца и да плюеш по бедните хорица?:)))
Пък иначе лошо няма да си богат, аз лично си мечтая като порастна да стана бохем като Георги Чорбаджийски, да имам много мангизи и да ругая бедняците:))

Написа freax0r на 08-Feb-2005 12:24


Кво му е лошото човек да е беден?

Проблема е не бедността, а бедняшкото мислене. По същият начин, селянин не е свързано с географията. "Няма ХЛЯБ!", добре де, що просто не кажете, че заради времето, хората не могат да излязат да си купят храна. Кво толкова сте се хванали с този ХЛЯБ! Ей това ми беше идеята.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 08-Feb-2005 12:31


Е все пак да не забравяме, че една от любимите ми поговорки е "по-добре да си богат и сит, отколкото беден и гладен" :-)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 08-Feb-2005 12:32


Абе щом са почнали на места с хеликоптери да разнасят манджа начи все пак е достатъчно зле, че медиите да го раздухат/раздуят. Пък далаверата с лебъ е, че са започнали масови спекулации с цените на хляба. В някои райони е по левче. Ше зема да влезна у бизнеса с ляп, чи сякаш ся е сезона.

Написа freax0r на 08-Feb-2005 18:20


Спекулации ли? Айде бе, ми като е трудно да им докарат прословутия ЛЯП, ще е по-скъпо! Тук пазарна икономика ли е или планова? Да сте чували закона за търсенето и предлагането? Да знаете какво е себестойност? Я сега една лесна задача, кое е по-еФтино, да ти докарат хляб с регулярно минаващата кола, която зарежда магазинчето или да ти докарат хляб през два метра сняг с БТР?

Един лев им е малко, по пет трябва да го дават!

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 08-Feb-2005 18:23


КОМУНИСТ!

Написа xakc0p на 08-Feb-2005 21:07


Е преди малко бях "гаден богаташ" сега съм комунист, няма угодия на тоя свят.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 09-Feb-2005 12:27


Като четох за хляба се сетих тоя виц:
По време на обсадата на Ленинград нямало хляб, затова се налагало да мажат маслото направо на салама ;-)))

Написа Габо (www) на 11-Feb-2005 18:34


Понеделник, 7 Февруари 2005
15:00

Веднъж ранното ставане да ми се отплати! Излезе Slackware 10.1 и за щастие успях да синхронизирам mirrors.unixsol.org (http, ftp, rsync), преди тълпата да се усети и да задръсти ftp.slackware.com. В момента огледалото е пълно. Сваляйте на воля.

Официалните ISO-та ще са при мен след няколко часа. Ако толкова ви трябват ISO файлове, сваляйте неофициалните.

15:45

Така или иначе днес не ми се работи, поне да се позабавлявам. Посмейте се или поплачете и вие с култовата статия SMSи, бате, SMSи!. Отдавна исках да напиша и аз нещо по повода, но пича който е писал това е казал всичко и даже доста повече отколкото аз бих измъдрил. Евала!

[ Коментари: 3 ]
Коментари

Hello, I'm from Kazakhstan! I speak Russian.
Привет друзьям из Болгарии!
Я очень люблю алкоголь "Слычев Бряг".

Написа Vova на 08-Feb-2005 11:16


Евала, това е мохабет. И ние любим "Слънчев бряг" Вовка! :-)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 08-Feb-2005 11:22


Ам само мога да кажа че туй дет го е сътворил VasQ е наистина реална оценка на състоянието на повечето мислещи (т.е. опитващи се да извършват таквази дейност и смятащи че я вършат мноооого добре) българи. Лошото е че никак не са малко и тенденцията е да достигнат 99%, по почина на добрите братя хамериканци. Успех, давай народе, SMS та чака, па и не само, то и награди ша има - голееееемиия ..............................
джакпот от треска за злато например!

Написа jof40 на 08-Feb-2005 16:06


Вторник, 8 Февруари 2005

Писна ми вече от тези новини, ама кво да правя като по неволя ги гледам всяка вечер напоследък! :-)

This is just in!!! Във Варна се задава *НОВА КРИЗА* (след онази със снега, ляба и тока дето го нямало в два блока). Този път боклуците не са събрани, защото Чистота, едвам наваксва след 6 дни невъзможност да работи и кофите преливат. Хората се опасяват от ПЛЪЗВАНЕ НА ЗАРАЗИ!!! И как да не ги е страх, при тази тропическа жега и приближаващият мусон! Гледайки в кристалното си кълбо, което предсказва рейтинга и гледаемостта на новините, предсказвам, че скоро ЩЕ ИМА ЕПИДЕМИЯ (вероятно от грип!).

[ Коментари: 5 ]
Коментари

еми то все ще ги изненада нещо... Сигурно в кметството има 10 мерцедеса, ама "имали само 3-4 машини за сняг". Зер като падна малко сняг уха бедствия... Сега може и увеличение на бюджета да искаме, пък след туй ще се сетим и за данъците... А фирмите дето са взели на концесия, кво стана? Нема сняг, трием ръчичките, падат паричките у джоба. Пада сняг: ухаа изненада ни много, няма машини.... Бе що се занимаваш да слушаш новини...

Написа Марин Великов на 09-Feb-2005 13:44


И аз това се чудя, за кво ги гледам тия новини изобщо, като схемата е ясно. Всеки път сме "изненадани" и всеки път "трябва средства". Това съм го чувал. Интересно, че няма кой да им каже "пари нема - действайте". Нали циганите се нямали работа, е като нямат работа, я да ринат сняг.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 09-Feb-2005 13:46


еми то в моя град е редовна гледка: 20 циганина от "времената заетост" от тях 2 ринат сняг останалите пушат...
абе за..и, нали скиваш и "във висшите ешалони" к'во става...

Написа Марин Великов на 09-Feb-2005 13:56


Всъщност да, и аз това щях да попитам - Жоро, ти виждал ли си какво се случва всъщност в този случа? Защото аз съм го виждал в поне два града - или двама работят, а десет пушат, щото гредата е къса, или пък и десетимата "работят", в смисъл че са хванали по една лопата, всеки си е харесвал една буца сняг, и изпълняват безкраен цикъл от типа на
10 ПРЕМЕСТИ буцата в другия край на улицата
20 ПУШИ 10 минути
30 GOTO 10

Не казвам, че това се случва винаги и с всички, просто съм го виждал неведнъж...

Написа Петър Пенчев (www) на 09-Feb-2005 16:24


Нищо ново не ми казвате :) исках да прозвуча саркастично, като споменах за "безработните цигани", щото точно сценарии като описаните по-горе ми се въртяха в главата. Се работа нямали, гладни били, айде бе.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 09-Feb-2005 17:08


Сряда, 9 Февруари 2005
15:35

Наложи се да отскоча до Пазарджик за да си оправя данъчната декларация. Беше сметната грешно, но това естествено не се разбира от писмото, което пращат. Обикновено в него пише "явете се до еди кога си, иначе подлежите на глоба". Не ми се мисли ако живеех в единият край на България, а подавах данъчна декларация в другият.

Сега обаче имат да ми връщат пари, защото съм надплатил данъци. Естествено преди да ми ги дадат ще ми направят пълна проверка като частно лице, дали случайно няма да давам нещо на държавата и в четиринайсет дневен срок ще ме викнат пак в ТДД - Пазарджик за да си подпиша акта (ква грозна дума, все едно нещо съм съгрешил). Още едно разкарване и половин/един загубен ден.

Както каза баща ми - "Абе това нищо не е, мен редовно ме привикват за какво ли не. В Европа сме ама не баш.".

Чакам със затаен дъх "електронното правителство", за да стане порнографията пълна. Като си пуснат MS SQL-ите и насраните ASP-та, поне ще можем да си точим и трием информациика на воля.

[ Коментари: 4 ]
Коментари

нищо няма да можеш да източиш, те ша ги вържат в активна директория и тогава нема да мой се доредиш от системния трафик....

не съм спец по макрософските творения, ама все съм се чудил кое е активното на тъз директория, и какво ли ще да е пасивна директория....

Написа Марин Великов на 09-Feb-2005 14:03


добре дошъл в клуба на тия, които държавата има да им връща пари :P

Написа schz на 09-Feb-2005 17:46


"В Европа сме ама не баш." - хаха .. добре казано

Написа Alex (www) на 09-Feb-2005 19:20


Марин недей да вярваш на такива неща. ;)

Написа Николай Недялков на 10-Feb-2005 00:39


Четвъртък, 10 Февруари 2005
13:00

Сигурно съм споменавал колко много мразя собственически софтуер особено в комбинация със собственическа техника. Представете си, че трябва да пуснете нещо, което върви само на Sun Sparc (и то определен модел!). Естествено софтуера, за който говоря е гадна собственическа боза за управление на други такива бози, които без затвореният софтуер, не можеш да настроиш (протокола, който използват за комуникация и конфигурация е затворен, тоже).

Намирате някак си Sparc и вече си мислите, че проблема е решен. Обаче оставате приятно изненадани. Затвореният хардуер на Sun изисква специална клавиатура и специален монитор или специален кабел към VGA. Естествено всяка една такава част струва майка си и баща си (клавиатурата само е около $120). Отделен е въпроса, че споменатият по-горе Sun е пет пъти по-бавен от най-слабият сървър с който разполагаме. Изобщо купона е пълен.

Ако някога ви предлагат затворено решение, дори и по-добро от отворено такова, никога не се замисляйте, а пращайте продавачите на собственически бози на майната им. Тяхната цел, не е да ви свършат работа, а да ви затворят в собствения им малък свят, в който дори и за да пръднете трябва да се обръщате към тях и да им кихате. Не дай си боже да решите да мигрирате към нещо друго. Тогава ви очаква разходка в света на болката.

16:13

Смених си иконката на сайта. Тази доста по-добре оттразява на какво приличам в момента. ;) Направата на иконата ми отне десет минути с Gimp. Ако все още виждате старата икона, изтрийте кеша на браузера си.

[ Коментари: 4 ]
Коментари

Зависи за какво ползваш Sun аз не мисля , че е бавен . Вярно старите модели са пръчки , но могат да клатят доста тежки приложения , все пак мястото им не е сред настолните компютри иначе принципно си прав :) С клавиатурите проблема под Sun е , че имат специфични клавиши за прости процедури например да заредиш от CD, но и със нормална клавиатура става имат специфични hot-keys за тези цели , но наистина е досадно :)

Написа Георги Иванов (www) на 10-Feb-2005 17:11


бе ногу ти голяма кратуната на новата икона, някак не са събира цялата, то че си се надул-надул си се, ама мислех че от пържоли и пиене само гъз и корем са прави :)))

Написа Габо (www) на 10-Feb-2005 20:53


Здрасти Жоро!

Ето ти една интересна статия:
http://www.extremetech.com/article2/0,1558,1755541,00.asp

� �ащо ли съдържанието на статията ми напомня (частично) твоя блог преди време?
Явно са готини машинки тези МАЦ-и... трябва да се престраша и аз да пробвам някой ден!

Написа Дончо (www) на 11-Feb-2005 07:39


Поумнял съм, затова ми е по-голяма кратуната.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 11-Feb-2005 09:41


Петък, 11 Февруари 2005

Някой си измислил т.н. "Ден за безопасен интернет" и поради тази причина ми бяха зададени въпроси по пощата. Доколкото набързо се осведомих за този "ден", това е някаква измислица, която има много малко общо със сигурността, но тъй като предполагам, че в бъдеще пак ще ме питат подобни неща затова реших да сложа въпросите и моите отговори тук.

Четете по-долу.

В момента пиша материал за световния ден за безопасен Интернет, който се чества в практически всички европейски страни, и от организаторите - ARC Fund и МТС получих информация, че от българска страна се подготвя "гореща линия" за съобщаване за незаконно и вредно съдържание.

Знаете ли, това няма връзка с "безопастното ползване на интернет". Хората, които не си обновяват компютрите с поправен софтуер, ползват такъв с известни грешки и проблеми със сигурността (Microsoft Windows, Internet Explorer, Outlook Express) и благодарение на това стават мишена за разпространителите на вируси и спамерите са много по-голям проблем от "незаконното и вредно съдържание в интернет".

Мога ли да разчитам на някакъв коментар от ваша страна по въпроса за състоянието на Интернет безопасността у нас? Не е задължително това да е становище на асоциацията, напълно ми е достатъчно и личното ви мнение :)

Ние като асоциация се занимаваме по скоро с информирането на обществото за необходимоста от компютърна сигурност, а също и с методите за предпазване от атаки и възстановяването след тях.

Дали някой ще види нещо в мрежата и то няма да му хареса или фактът, че на даден носител на авторски права не му харесва, че се разпространяват произведения без неговото съгласие, не е точно в нашата област.

В частност ме интересуват следните въпроси:

1: Free-сървърите съдържат доста големи обеми незаконно и неподходящо съдържание, при това достъпно за всички, без ограничение за възраст. Смятате ли за нужно да се вземат някакви мерки?

От наша страна - не. Тези мерки са работа на определените органи на властта и са в област, с която ние нямаме общо. Има чисто икономически причини, поради които сървъри с такова съдържание съществуват. В близко бъдеще сървърите няма да изчезнат, просто съдържанието което предоставят ще се измести към друг вид предлагане (peer-to-peer мрежи). Няма технически начин да се ограничи достъпа до "неподходящо" съдържание от деца.

2: Има ли смисъл, логика и полза от въвеждането на някаква форма на (само)регулация на хостинг-провайдърите, така че да се ограничи обемът на незаконното съдържание?

Самореглуация не се въвежда и в общи линии я има - поговорете си с различните доставчици. Никак не се толерира детската порнография, например.

Истинските хостинг провайдер (а не т.н. free сървъри) не толерират съдържание с неизяснени авторски права на сървърите си.

От друга страна единствената цел на free сървърите е чрез предлагане на такова съдържание да привличат клиенти за услугите си (продажба на достъп до интернет). Всеки доставчик на интернет за крайни клиенти има "free" сървър за да е конкурентно способен.

3: Разполага ли асоциацията с информация за разработка и/или употреба у нас на някакви видове филтри за Интернет съдържание, чрез които достъпът на потребители под определена възраст до неподходящо съдържание да бъде ограничен?

Нямаме информация за разработване на филтри за съдържание в България. Такива филтри са загуба на време - изглежда никой не взема под внимание това, че са предназначени за деца, а децата са адски изобретателни.

Правилния начин е не да се ограничава достъпа (което е невъзможно), а да се образоват децата за да са наясно, какво да правят, когато попаднат на съдържание неподходящо за тях (което е неизбежно).

[ Коментари: 6 ]
Коментари

Жоро, като цяло съм съгласен с тебе, но с едно голямо "но" :).

В случай, че те интересува с кое не съм съгласен:
> "Правилния начин е не да се ограничава достъпа
> (което е невъзможно), а да се образоват децата
> за да са наясно, какво да правят, когато
> попаднат на съдържание неподходящо за тях
> (което е неизбежно)."

Това като цяло е много добра позиция, но ако си си имал работа със обучение/възпитание на малко дете (особено на много малко) ще разбереш, че точно познавателността подтиква децата да правят точно обратното на "не хубавото". Те искат да се докоснат, да пробват всичко. А аз не смятам, че докато са деца е добре да се "докосват" до неща като порно, още по-малко детско.
В такъв смисъл изолиране на достъпа може и да има някакъв смисъл... но съм съгласен че е много трудно, почти невъзможно - точно поради детската изобретателност.
Но сме длъжни да направим всичко възможно.

Поздрави!

Написа Дончо (www) на 13-Feb-2005 12:11


Но те така или иначе ще се докоснат някога. Това имах впредвид под това, че трябва да се обучават. Не можем да предпазим децата от лошият свят, защото те рано или късно ще сблъскат с него и тогава е добре да са подготвени. Затова смятам, че когато се обясни на едно дете кое какво е, защо е лошо и т.н. то ще разбере и когато попадне на съдържание неподходящо за него, само ще се откаже да го разглежда, дори и да е любопитно в началото.

Естествено всеки родител иска децата му да са защитени и да не повтарят негови грешки, но за съжаление това е невъзможно.

Все пак тези размисли са от човек, който още не е родител и теориите ми може да не са много коректни ;)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 13-Feb-2005 12:23


Жоро, вярно е че рано или късно това ще стане.

Моята мисъл тук е, че обучението и ограничаването на достъпа са различни неща, и че трябва да се правят и двете. Вярно е - "ограничаване" звучи лошо, но според мен има значение детето ми какво браузва и гледа, особено докато не стане поне на 10-12 години...

Това е точно толкова необходимо, колкото и законът да не се продават цигари и алкохол на непълнолетни. Само дето (поради напредъка на половото образование) възрастовата граница тук нормално е по-ниска, и затова в повечето случаи и възпитанието по тази тема започва от ранна детска възраст (вервай ми :) )!

Написа Дончо (www) на 13-Feb-2005 13:14


(добре, че Жоро смекчи тоя отговор, моята версия беше доста по-озлобена).

Дончо, не знам, но изглежда всеки съди по себе си - аз лично не съм видял смисъл от това да ме ограничават, просто защото съм намирал начин да заобикалям всичките ограничения (вероятно това е и единствената последица, че мога мисля как да върша дивотии :) ). Помня как научих как се правят бебета с четене на книги например :)

Колкото до алкохола и цигарите, пак си зависи от човека - ако ти обясниш на детето, че решението за цигарите, алкохола и т.н. е негово и само негово, не би ли трябвало да е достатъчно?

Написа Васил Колев (www) на 14-Feb-2005 00:25


Момчета, не ме съдете твърде строго!
Знам позицията ви за security through obscurity, и знам че тя е напълно основана и правилна. Когато се отнася до бизнес - това е правилната позиция и за мен.

Това, което обсъждаме е: как да помогнем максимално на "малките" да станат нормални (по наша преценка) "големи".
И аз си мисля, че:
1) На Първо Место идва Обучението.
2) Докато обаче Обучението каже своята дума, без съмнение трябва и да се обръща внимание и на превенцията. А превенцията тук е 'презервативът'... т.е. филтърът.

Съжалявам, че най-вероятно тези думи звучат еретично в ушите ви. Филтър на корпоративно прокси е повече от ужасно унижение (донякъде - и за служителите). Но тук говоря за деца... не за служители.

Написа Дончо (www) на 14-Feb-2005 12:10


Тъй... станах аз за посмешище :) Аз съм авторът на горните въпроси, признавам, измислих ги в момент на рядко състояние на запой.

Лъжа, на напълно трезва глава ги измислих, но като главният редактор те натисне да търсиш мнение, а имаш и срокове да спазваш, мааму недотам стара, кво да се прави. А като тези д*е*б*и*л*и от БАИТ не щат и дума да кажат и ме препращат към човек, чийто блог отдавна чета и направо се учудих, че въобще е счел за нужно да отговори на моите наистина абсурдни въпроси...

А иначе аз знам не по-зле от Чорбаджийски, че филтрите са бошлаф работа. Нали и аз като млад съм се боричкал с разни смотани забрани. Да, децата наистина са адски изобретателни и винаги се добират там, където им забраняваш, но... дай тогава направо да ги поканим и да им пуснем спайса и да почнем да коментираме тогава бре :)

BTW: авторът на тези редове (и на абсурдните въпроси де) се намира баш зад филтър на корпоративно прокси, тъй че...

Написа Аспарух Калянджиев (www) на 15-Feb-2005 15:47


Събота, 12 Февруари 2005

Голяма веселба този конкурс за Евровизия. Не стига, че технически се дънеха, ама и Слави направо ги утрепа, като излезе и каза, че няма да пее, защото конкурса е купен. Дори описа и точно как е станало. Купили за 50 хилки Prima карти и изпрати от тях SMS-и. За един ден, неговите "приятели" от Каффе от 3000 гласа, станали на 60000. Мани ми точно както каза стана. Тези спечелиха с толкова гласове колкото той "предсказа". Део и уфтцътъ покрай него пък какви ги плещеха, нямам думи.

Див купон. Точно по български. Кефи яко, кърти миФки!

Това да е за урок на всички идиоти и полуидиоти, които си въобразяват, че пращайки SMS-и, нещо зависи от тях.

Задачка за Канал 1. Не знам кой външен продуцент прави предаването "Рекламна пауза", ОБАЧЕ моля Ви, нека поговори с водещата и да я плесне през ръцете (лицето) за два гафа, които прави.

Гаф #1 - разбирам, че с русата си главица не може да запомни текста, ама като чете от телепромптера да го прави по-незабележимо! Това ще рече да гледа КЪМ КАМЕРАТА, а не 4 градуса вляво, защото гледащите я на телевизора имат чувство, че са кривогледи.

Гаф #2 - уважаема водещо, изчакайте да светне червената лампичка на другата камера и тогава си премествай погледа, защото не е любезно да отвръщаш поглед от зрителите! Да не говорим колко е дразнещо. Всеки път, когато го направиш ми иде да ти ударя един тупаник по суратя.

[ Коментари: 3 ]
Коментари

Велком то страната на киселото мляко ;)

http://www.arenabg.com/torrents/download.php/3338/Eurovisia.and.Slavi.%28cut%29.TVRip-slimi.avi.torrent

Написа Alex (www) на 13-Feb-2005 14:13


Най-сетне изиграха селяндура с неговите номера.
Хак му е!

Написа SL на 13-Feb-2005 17:27


Хай, Евровизията иди-дойди, но какво да кажем като разни такива културо-опорочителни похвати биват поощрявани на най-високо правителствено равнище?

Цитирам:
"Искам да благодаря на прекрасните изпълнители, които чухме. Смятам, че ако се явят на националния фолклорен фестивал в Копривщица, те със сигурност ще отмъкнат голяма част от призовите награди. Аз им го пожелавам."

Ще "отмъкнат" значи наградите. А не, ще спечелят или някое там друго по-средновековно понятие. Камо ли пък да си "заслужат" некоя награда.

Въпросния цитат си има контекст, който е според мен поне донякъде тъжен. Г-н Президентът на републиката пътувал до Украина и присъствал на празници на Българите в Одеса. И държал реч, която я има и на

http://www.president.bg/news.php?id=611

та значи Президентът пожелава на изпълнителите да "отмъкнат" наградите от Копривщица. Ами така или иначе им е гостувал, да беше им ги замъкнал наградите направу да се не хабят хората да пътуват...

Написа Бобсън на 14-Feb-2005 10:23


Неделя, 13 Февруари 2005

Гледам, че вчера по повод писанията ми за Евровизия, някой си SL, се е изказал умно "Най-сетне изиграха селяндура с неговите номера. Хак му е!". Не знам кой са изиграли, кой е селяндура и какви са му номерата но едва ли му е ХАК на него. По скоро е ХАК на всички тъпаци дето са пращали SMS-и, "гласувайки".

Два дни вече гледам по разни предавания, наш'те ора от група Кайве, разправят, че нямало никакво нарушение на правата на конкурса. Вярно, ако гледаме буквата от правилника - няма. Никъде не пише, че не можеш да купиш карти и с тях твои хора да гласуват за теб. ОБАЧЕ, в конкурса се скъсаха да обявяват, че ПУБЛИКАТА решава. Пратете SMS, остават още малко, от вас зависи, избери ала-бала. Добре де, да речем, че съм зеленчук и се връзвам на таквиз неща. Карат ме значи да повярвам, че ако гласувам това нещо значи. А всъщност с има-няма 50-60 хилки някой БУКВАЛНО си купува конкурса.

Чудесно, лошо няма, ама ако ще се купува отиването на Евровизия за да представиш България, защо грабите пари от SMS-и от "уважаемата публика"? Обявете едно наддаване, който даде най-много кинти отива. Я да направим една бърза сметка. 150 хиляди sms-а по 50 ст. (без ДДС) е равно 75 бинки. Значи в момента телевизията е прибрала поне половината от тях, демек 37 бинки и за тези пари не си е изпълнила задълженията към уважаемият зрител, ТОЙ да избере кой отива на Евровизия. Аз на това му казвам ИЗМАМА! И по-точно - измама в особено големи размери за което НК по смисъла на чл. 211 предвижда затвор от три до десет години. Нещо за което да се замислим.

Интересно защо не се вдига повече шум около тази афера. Според мен е много просто. Не се вдига шум, защото на всички им е ясно, че вдигнат ли шум, малоумният народ, който праща SMS-и, въпреки микроскопичните си гладки мозъчета най-накрая ще му просветне, че пращайки SMS-и, нищо не решава, а само пълни гушата на собственика на платеният телефон и телекома. И може би раздухвайки тази афера т.н. "медии" ще си вкарат автогол и хората ще понамалят участието си в подобни измамни игри. Да бе - ще ми се.

И пак да се върнем на конкурса, прави са "Кайве" - няма нарушаване на права, тоест SMS-ите са изпратени. Дали това е в духа на конкурса и дали с такава еФтина измама - те сами да си платят пратените за тях SMS-и за да отидат на Евровизия, е съвсем отделен въпрос.

Пак се прочухме по света, дейба.

[ Коментари: 3 ]
Коментари

дам ... много правилно ...затова би трябвало да го напряват 1 sms per number .... но нееее тогава приходите драстично ще паднат ... няма ограничение ... няма таван ... затова глааасувай народе ....

Написа Alex (www) на 14-Feb-2005 11:42


Вервай ми изобщо не е измама поне според чл. 211.
Ако се смяташ измамен от телевизията можеш да заведеш дело и 100% ще го загубиш, щото тия де са ги пратили също са публика и са спазили условията, а и ти си имал възможността да пратиш колкото искаш sms-та.

Иначе гладките мозъци никога няма да се научат. Факт за BigBrother са пратили още повече.

Написа Sif05Set на 14-Feb-2005 13:31


То това е практика, по селата как раздават кибапчита и кифтаци за стимул на гласуващите кат има избори за кмет?!? Абсолютно няма нищо незаконно. Въпреки, че по-голяма полза от цялата история има "добрия чичко патриот" който пак си вдигна акциите до небесата!
Между другото съм много пиян още тъй, че може и да пиша безсмислици.
Наздраве!!!

Написа freax0r на 15-Feb-2005 08:13


Понеделник, 14 Февруари 2005
12:35

Трифон Зарезан е един хубав български празник. Смятам да го празнувам. Нито съм католик, нито съм катогъз за да празнувам някакви си чуждестрански празници падащи се днес. Не че е лош празника, добре дошъл е за търговците и изобщо за бизнеса. Погледнат от тази страна, празника направо си е екстра само дето аз няма да се включа финансово в него. Пък и винаги съм мразел общоприетите празници, на който кой знае защо трябва да се чувствам длъжен да празнувам.

[ Коментари: 3 ]
Коментари

Е па наздраве :)

Написа Васил Колев (www) на 14-Feb-2005 21:53


Наздраве и от мен(малко закъсняло).
Мен само ме е яд, че твърде късно се сетих да си потърся балон с хелий. Нищо, днеска ще има остатъчни натрупвания сигурно :).

Написа Валяк (www) на 15-Feb-2005 09:04


ако има с кой да се празнува и "католическия" празник и желание от наша страна има защо ли не... важното е нашите сърца да бъдат весели мисля!?

Написа krassyo на 17-Feb-2005 03:56


Вторник, 15 Февруари 2005

Не си правете труда да гледате Авиаторът с ЛеоДиКаприо - тъп е. Добре, че главният герой има кинти, за да могат да го рекламират като "историята на ексцентричният милионер". Иначе трябваше да е просто "историята на лудият за връзване Хауърд Хюз". То като в оня виц, дето някакъв бил станал "ексцентричен гей", ама след като негов приятел разбрал, че нашето момче не е забогатяло, направо му казал "Къф екстрентичен гей си ти бе, ти си обикновен луд педераст!".

"Бандата на кравите" също може да не гледате, освен ако не сте между 5 и 8 годишни, в който случай пък, какво по дяволите търсите тук? Този дневник е за четящи, който са 18+ годишни.

[ Коментари: 2 ]
Коментари

за Авиаторът не съм съгласен - много добър е филма и като визия и като актьорска игра.
Като опит за биография, която не е захаросана и тн.
е много добре.
Има и изцепки, но са малко, и на фона на помията, която се бълва напоследък е ОК.

Написа Тодор на 17-Feb-2005 06:52


И аз не мисля, че "Авиаторът" е тъп филм. Леонардо играе много добре...(въпреки, че има доста филми да изиграе за да забравя за сапунения му образ от Титаник - който така и не съм гледал де...). Според мен филмът е повече от добър, а в сравнение с бълвочите, които излизат в тия времена си е направо много добър филм... А за ексцентричността и лудостта му съм съгласен - при него така се преплитат, че е трудно да разбереш, кое от тях говори в момента...

Написа MiCRoPhoBIC (www) на 17-Feb-2005 07:20


Сряда, 16 Февруари 2005
15:50

Забавно е когато откриваш къде хората са пуснали връзка към твоят сайт. През няколко дни си преглеждам логовете на уеб сървъра и за целта съм си направил един много грозен шел скрипт. Може на някой да му е полезен затова го публикувам тук с малко обяснения към него. Ето го и скрипта:

#!/bin/sh

clear
grep -v -E "jpg|png|ico" access.log | \
   awk '{print $11}' | \
   sort | uniq -c | \
   grep -v -E "georgi.unixsol.org|google|linux-bg|yahoo" | \
   sed -e 's,",,g' | \
   sort -n | less

Какво всъщност прави тази идиотщина по-горе. Претърсва файла access.log, в който apache уеб сървъра ми записва посещенията на сайта. При мен този файл всеки ден е в различна директория именувана според датата.

Премахва зареждането на картинки (grep -v -E "jpg|png|ico"), тъй като връзките към тях не ме вълнуват, след което взима единайстата колона във файла (awk '{print $11}'). В нея е записано полето referer, което браузърите изпращат, когато кликнете върху някоя връзка на страница.

След което сортира referer-ите и оставя само уникалните, като пред тях слага, колко пъти дадена връзка се е срещала (sort | uniq -c).

С grep -v премахвам referer-ите от разни сайтове, който не ме вълнуват, след което изрязвам кавичките и накрая сортирам по брой. Така получавам един хубав списък от кои сайтове, хората идват при мен.

Самият скрипт съм го кръстил rf и си го държа в домашната директория. Когато тръгна да разглеждам логовете, просто влизам в директорията където е лога за деня и стартирам ~/rf.

Това е силата на Unix - "операционна система базирана на текстообработка".

[ Коментари: 2 ]
Коментари

Приятно нещо, да ;) Аз имам такова в самия ми блог. Знам, че си "за" минималистичните неща, като става дума за раздуване на блогове, но идейка: може да сложиш изхода от такъв скрипт и ти на страницата си.
Всъщност единствената полза и разлика с това да си го гледаш сам е, че и ние можем да го виждаме и да се радваме на интересните препращания ;)) ;Р

Написа turin (www) на 16-Feb-2005 16:39


Не искам да го сложа, за да избегна налитащите спамери, който дори в момента се пробват да правят referer spam.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 16-Feb-2005 16:42


Четвъртък, 17 Февруари 2005
13:20

PostgreSQL е истината, хора. Как някои успяват да си свършат работа без views, triggers, stored procedures, RI и sub-queries изобщо не ми е ясно. Днес ми се появи проста задачка - в една таблица поле трябва да се пренесе в друго на *следващият* ред, а на последният ред да се сложи нещо по мой избор. Става дума в случая за пренасяне на дати, за да мога да извадя разликата между това кога е въведена стойността и кога последно е обновявана.

Първоначално препсувах на ум, защото си мислех, че ще трябва да пиша нещо, я на perl, я на PHP, което да обиколи таблицата, да запомня предишен ред и да прехвърля стойността в следващият (дотук една заявка, цикъл + още една за всеки ред), обаче после се замислих дали пък не може да се направи с една проста заявка.

Оказа се, че може, става и дори работи много добре. Ето решението до което стигнах:

UPDATE status SET
  active_ts = coalesce(
    (SELECT ts FROM status s2 WHERE s2.obj = status.obj AND s2.ts > status.ts LIMIT 1),
     abstime(CURRENT_TIMESTAMP)::int
  );

ts е датата и часът при вмъкване реда. В момента active_ts при всяко обновяване на реда чрез тригер се прави на текущите дата и час, но без еднократното обновяване, нямаше да имам попълнен active_ts на над 120 хиляди записа (active_ts го добавих днес като поле).

[ Коментари: 3 ]
Коментари

Breiii

Написа Absolut на 17-Feb-2005 19:09


mysql naistina moje da napravi podobno ne6to, osven ako ne sum razbral greshno zadachkata ;)

update testa set dst_ip=(@a:=dst_ip),dst_ip=@b,dst_ip=coalesce(((@b:=@a) AND NULL),dst_ip);

query-to ne e mnogo izchisteno prosto primer(i moi test). Inache postgres sigurno(sus sigurnost) e po bogat(ne sum go probval, a trqbva). Komentara ne beshe za tuk mai ;(

Написа mysql_moje на 22-Feb-2005 18:06


Може друг път, това дето е сложено е тъпизъм и нищо не прави. Отделен е въпроса, че това не е ANSI съвместим SQL. mysql_moje освен това да си качи kirilitza

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 22-Feb-2005 20:16


Петък, 18 Февруари 2005

Петък - ден за култура и като такъв ходихме да гледаме Комедия на слугите в театъра на Армията. Постановката е втората на Теди Москов, която гледам. Предишната беше Мармалад и много ми хареса. Актьорите от театър Улицата и този път ни накараха да се посмеем добре. Единствено кофти беше, че бяхме на балкона и не успявахме да видим добре израженията на Камен Донев. Като сложи онези "умни" очила, с които очите му изглеждат огромни и почне да плещи врели-некипели (като истински критик) и направо ме убива от смях. В тази връзка търся един откъс от Улицата, в който той играе логопед. Имам го като лудият даскал, но ми трябва и логопеда.

Събота, 19 Февруари 2005

Загубен ден - буквално. Първо установих, че вчера на театъра съм си загубил портфейла. Ужасно нещо! Като се сетих какво ме очаква ако не го открия и ме втресе.

Кратък списък: анулиране на банковите карти, невъзможност да си взема колата от гаража поради липса на карта за вход/изход, вадене на нова лична карта, нова шофьорска книжка и нов талон за колата, като тези последните се правят на 120 км. от тук. Как да не ти причернее пред очите?

Толкова се бях ошашкал, че влизайки през служебният вход на Театъра на Армията, питах дали това е театър "София". Естествено ми отговриха, че това е Армията и аз си излязох, проклинайки наум. Трийсет секунди по-късно се върнах и за щастие намерих портфейла (пфуууууу). Тръгнахме към гаража и по пътя Бобсън се усети, че му липсва едната ръкавица. Загубен ден, мамка му.

И като капак на всичко си забравих телефона в колата и се усетих че го няма, чак когато стигнах вкъщи. Добре че батерията му беше на привършване и по някое време е предал богу дух.

[ Коментари: 1 ]
Коментари

Всичко е добре, когато свършва добре [ръкавиците не се броят :) ]

Написа Дончо (www) на 20-Feb-2005 11:58


Неделя, 20 Февруари 2005

Ходих на семинара на linux-bg в неприятно ранният час десет сутринта. Ще взема другият път да направя една лекция за PostgreSQL, че ми писна да слушам за "бази данни", които са шега и нещата при тях вървят ако се молиш горещо по пет пъти.

В последвалият приятен ден мръднахме до Пз, само че по старият път - през Боровец вместо по магистралата. Само около часа повече път ;)

Няколко "ревюта" на филми.

Блейд 3 (троица?) - сценарият е смешен, но пък едва ли гледате Блейд, очаквайки филм номиниран за Оскар. Екшъна е приличен, вампирите отново мрат като мухи, а наШТо момче е пич. Дори си признава колко гад е изтрепал - 1182-ма. Respect!

Meet the Fockers (Meet the parents 2) - ако ви е харесала първата част със сигурност ще се забавлявате и с тази. Бен Стилър е забавен както винаги, Роберт ДеНиро е на ниво, а този път във веселата компания се включват Дъстин Хофман и Барбара Стрейзънд, като родителите на Гейлорд Фокър. Купона е гарантиран.

[ Коментари: 2 ]
Коментари

а да имаш идея от къде може да се намери 1 част за да се изтегли?

Написа tanyata на 04-May-2005 07:40


Имам.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 04-May-2005 09:36


Понеделник, 21 Февруари 2005

На курсът в ТУ Линукс за начинаещи се появиха неочаквано много хора (картинка 1, картинка 2). Залата беше претъпката, което е много добър знак! Явно хората искат да научат какво е това чудо Линукса. Най-вероятно са чували за него и един такъв курс ще им даде някакъв старт в по-подробното изучаване на тази прекрасна свободна операционна система.

Самата лекция според мен не протече много добре. Изложението беше някак разхвърляно и хората, като че ли не успяха да разберат защо им говорим всички тези неща за свобода, свободен софтуер и каква точно е връзката на Линукс и ГНУ с това чудо свободният софтуер. Първа лекция на курс, който се води за пръв път - донякъде сме оправдани, но в следващите лекции със сигурност ще се справим по-добре. Хубаво ще е да се докопаме до по-голяма зала за да няма 200 човека стоящи прави. Мерси че ни изтърпяхте, аплодисментите не бяха заслужени този път :/

[ Коментари: 7 ]
Коментари

Похвално начинание е популяризирането на тази операционна система. Този път не можах да дойда, ама следващият понеделник съм там.

Написа Динко Белчевски (www) на 22-Feb-2005 11:44


Вярно имаше такъв елемент, но дали ще се изчисти до края на курса не съм уверен. Просто защото всяка тема на практика ще я правим за първи път...

Дано ни изтраят хората!

Написа yovko (www) на 22-Feb-2005 12:46


Ама сте ми едни скромни... :)

Не, наистина - "неочаквано много хора"? Това действително не го разбрах - наистина ли мислехте, че към такъв курс, който общо-взето се води едва ли не за първи път[1] в официално учебно заведение, няма да има *много* голям интерес, включително и от външни хора, студенти от други унуверситети и т.н.?

Всичко, което мога да кажа, е - браво, добре сте се сетили, и браво, че успяхте действително да го организирате! Пък току виж след време сте успели и мен като desync-а да ме излъжете да кажа, че ще си помисля дали да не взема и аз да се опитам да помогна с нещо.. евентуално :P

[1] С цялото ми уважение към примерно курса по Операционни системи в III курс във ФМИ, целевата група *и* целта на този курс е съвсем различна. Не искам никого да обидя или засегна, но поне аз не се сещам да съм чул за подобен курс в билзките 3-4 години.

Написа Петър Пенчев (www) на 22-Feb-2005 14:29


Ами честно казано аз не си го бях и помислил... Очаквах да има интерес ама как да го оцениш точно? Не искам и да си мисля каква зала ще ни трябва за OpenFest тази година или догодина...

Написа yovko (www) на 22-Feb-2005 15:28


Зала 1 на НДК ;)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 22-Feb-2005 15:34


Като гледам и слушам отзвука от старта на курса, другата седмица ще има повече желаещи. Друг е въпросът че повече от това залата не може да се напълни

Написа Stoyanov на 22-Feb-2005 17:01


Мога да уредя зала с 800 места в УАСГ като там може да се използва и мултимедия.Но наема на залата трябва да се плати.Той е около 250 лева на час с ДДС.За цената мога да договоря и намаление.Поздрави
Вили

Написа Вили Димитров на 23-Feb-2005 07:51


Вторник, 22 Февруари 2005

Йовко ми изпрати порядъчно количество материали за сайта на курсът в ТУ - Линукс за начинаещи и вече секцията "материали" не е ужасяващо празна. Както бях започнал да се бъзикам с разните сайтове направих и сайта на Мрежова сигурност II (сигурен код). Вече за 4-ти път правя сайта на курса с магията на копирането и промяната на няколко текста и името на една таблица. Честно казано такава "поддръжка" на сайт е против естетическите ми разбирания и утре смятам да обединя петте сайта в един, като в бъдеще copy+paste се намали до минимум.

Дневникът на Бриджет Джоунс 2 може да не го гледате, порядъчно тъп е. Първата част беше донякъде забавна, но още от същото идва в повече. Единственото, което ми хареса във филма е музката. Тя става. Яд ме е, че докато гледахме малоумният филм изпуснахме Свалки по Канал едно. Един от малкото комедийни сериали, който си струва да се гледат по българските телевизии. Другите свестни са Приятели (дублажа им ужасен, обаче) и Женени с деца.

Т.н. български сериал "Морска сол" е такава трагедия, че направо не ми се говори за него. Изкуствени ситуации много далечни от българската действителност (къде по дяволите сте виждали цяла сграда под наем?), идиотски диалог, който изобщо ама изобщо не е смешен, записан смях пускан постоянно за щяло и нещяло, актьорите както винаги преиграват (не са виновни учили са ги на театрално изкуство, не на филмово) и изобщо пълна порнография. Няколко пъти се опитвам да го гледам и да намеря нещо смешно и забавно в него но не успявам.

[ Коментари: 7 ]
Коментари

например сградата, в която се помещава SAP Bulgaria е дадена цялата под наем. или ти имаш предвид жилищна сграда, апартаментите в която да се дават под наем?

Написа Nick Angelow на 23-Feb-2005 07:43


Според мен много по-интересно би било ако дават някоя ситуация с пенсионираната бивша учителка, живееща отдолу, която се кара за силната музика или пък за многото гости, които идват... или пък заа хората от енергото дето ти спират тока щото си забравил да го платиш... в смисъл тези неща са по-близо до нас и самите актьори вероятно по-добре биха ги изиграли и усетили, а и са по-интересни мисля... поне за мен ;)

Написа митко на 23-Feb-2005 09:23


Вместо Бриджит Джоунс да бяхте погледнали "Ножица Трепач" в Армията снощи... Велика постановка. Отдавна не се бях забавлявала така - смях до сълзи, много добра игра и (о, изненада) топла и чиста зала...
Препоръчвам го, стига да си намерите билети. Последно се чу, че за три постановки напред са изкупени...
Peace Brothers:)

Написа Полина на 23-Feb-2005 10:06


Мерси за препоръката, ще гледаме да намерим билети за тази "Ножица".

Re: Nick
Става въпрос за жилищна сграда.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 23-Feb-2005 10:23


Ееее.... "Всички обичат Реймънд" рулира ! :)

Написа Валери Дачев (www) на 23-Feb-2005 10:45


Да ама е по веднъж на седмица и е много трудно да го хвана.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 23-Feb-2005 10:55


Най-голяма вероятност има да си намерите билети в новата Онда (която също горещо препоръчвам) - стрещу Руската църква. Там на партера в дясно има бюрце с една любезна мадама, която продава билети за всякакви културни мероприятия. Ние така си ги намерихмe в понеделник - късметлийската:)
Enjoy!

Написа Полина на 23-Feb-2005 14:33


Сряда, 23 Февруари 2005

Започна поредният курс Мрежова сигурност във ФМИ. Малко ни беше слаба рекламата този път и се появиха не повече от трийсетина човека, а и повече бяха посещавали NetSec I, така че пропуснахме дългите представяния от сорта "готини сме, пичове сме, дрън, дрън". Забавно беше, че повечето колеги обещаваха "ще ви тормозя, за .....", аз пък им обещах да ги забавлявам и да не ги тормозя. Whos da men, aaaaa? :-)

Четвъртък, 24 Февруари 2005

За феновете (получих адреса от Габо): какво се случва в Star Wars III в снимки. Ако не обичате да знаете какво става във филма, не ходете на този адрес.

In other news, папата благодари на Бог за интернета. Тя светата църква, много яко използвала технологиите. От както спряха да горят хора задето казвали, че земята е кръгла, много са напред с техниката. Аз пък се чудя дали да не благодаря на "светата църква" за "светата инквизиция". Отец Торкемада, дали се оригва на мляко и мед и дали поклаща сластно девици из рая, в който и ти ще отидеш ама друг път, щото си грешник и имаш два 24/7 порно канала, за които трябва да се покаеш, гадино.

Преди няколко дни някакъв психар се беше опитал да ми спамне коментарите на дневничето ми с цитати от християнската библия, в която ме приканваше да се покая, едва ли не да почна да точа лиги по господ и естествено да подпомогна светата църква, щото те са едни бедни хорица и не могат да мажат масълце на черният хлебец, който папат. Па то само с черен лебец живее ли се, дейба. Трябва и луканка да се слага отгоре, пък и с Гролш да се пребутва. Ай сиктир.

[ Коментари: 2 ]
Коментари

Уф, не можах да се сдържа :( Много брутално, обаче! Сега остава да чакам VII серия.

Написа ico (www) на 24-Feb-2005 10:08


Аха..и при теб ли ..аз мислех, че само аз съм "грешника"...и при мен се появи някакъв такъв образ в коментарите преди седмица-две....Напълно съм съгласен с мнението ти за тях....

Написа MiCRoPhoBIC (www) на 24-Feb-2005 14:23


Петък, 25 Февруари 2005
13:30

Подготвих презентацията за лекцията в ТУ, която ще водим в понеделник и я пратих за коментари. Според мен е кратичка и вероятно има още доста неща за добавяне, но честно казано 2 часа висене в OpenOffice Impress ми стигат :)

23:59

Hellboy започна обещаващо, но за съжаление някъде към средата сценаристите изпуснаха нишката и се превърна в тъпня. Готино беше, че нашето момче не се взимаше на сериозно и хвърляше мохабети ама без идея накъде отива филма той си остана просто бозица. Може да си спестите петте кинта за кино и да го гледате в домашни условия. Има го с много добро качество на 3 CD-та.

[ Коментари: 1 ]
Коментари

Have fun :)
http://www.scorpioncity.com/mscrash.shtml

Написа Емил Димитров на 25-Feb-2005 14:23


Събота, 26 Февруари 2005

За разлика от Hellboy, The Incredibles е много биващ филм. Достатъчно е да разберете, че авторите му са Pixar и от тук нататък може да си представите, какво забавление е филма. Анимацията естествено е на много високо ниво, сценарият е добър и филмът ще е забавен не само за хлапетата, а и за големи хора. Добре че Pixar не правят Disney подобни тъпотии изпълнени с пеене. Мразя да ми пеят в анимацията, освен ако не е Uncle Fucker или нещо подобно брутално (което ми напомня, че South Park чупи зъби, кърти мивки и е numero uno!).

Неделя, 27 Февруари 2005

След дълго канене мигрирах де що имах сървър за бази данни на Postgres 8.0. На хостинг машината беше някакъв 7.2 от балканската, а работният сървър, който ползваме за какво ли не беше на 7.3. Всичко мина безпроблемно, което е малко странно, защото миналият път, когато минавах от 7.1 на 7.2 преди две-три години, ми се такова, таковата. То db-то не беше виновно, шибаното приложение, което го ползваше беше излязло от гъз та се наложи да го поправям. Извода е, че ако нещо не е написано както трябва, то дърпа със себе си всичко назад и ти пречи на развитието.

Започнах и пролетно почистване и по сайта ми. Изтрих една камара глупости, ненужни картинки и всякакви други дивотии. Единственото кофти, когато почистваш и разместваш директории и файлове, е че след това error.log-а се пълни повече от обикновенното.

Вечерта гледахме Million Dollar Baby и Sharks. И двата филма са кандидати за Оскар и двата са много качествени. Чакахме да гледаме Оскарите, но не издържахме до три през ноща.

Понеделник, 28 Февруари 2005
11:50

Бях събуден в ранни зори за да се изкажа по радиото за поредният скандал в който се замесва и интернет. Е, изказах се и мисля, че стана по-добре от миналият път. Въпросите бяха на място и като цяло май се получи.

БНТ са трагични, вместо да дават Оскарите на живо вчера, ще ги дават довечера от десет часа. Вече знам кои са спечелилите и много се радвам, че Ray, Million Dollar Baby и The Incredibles спечелиха хубавите награди. Авиаторът взе някакви смешни (костюми, ала-бала). Тази година печелившите съвпадат с моята лична класация.

23:59

В ТУ отново залата беше препълнена. Явно сме им интересни на хората. Не стига че закъсняхме ами и аз така се олях с приказки, че едва успях да избутам 4 слайда от презентацията. Другият път ще трябва да я довърша, но това не е задължително нещо лошо, защото говоря за основни неща в Linux / UNIX, които е добре да се знаят.

След лекцията вкъщи гледахме Оскарите ама за това повече утре, че имам много да псувам.

[ Коментари: 4 ]
Коментари

За какъв скандал иде реч?

Написа Весо (www) на 28-Feb-2005 10:09


Последното

http://www.standartnews.com/stnews/theday/s4364_15.htm
http://www.segabg.com/28022005/p0020012.asp

и миналата седмица имаше нещо за някакви деца, дето ги пращали в Германия на педофили (там нета не беше намесен).

http://www.dnevnik.bg/show/Default.asp?storyid=149642

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 28-Feb-2005 10:19


Айде, разнищи ги и Американските Педофили, бат Жоре, само така, много добре го каза по Хоризонт-а ;)))
Трябва всеки да знае че в Интернета нема скрито покрито ;)
Пак ли та заклещи некоя дебела лелка в микрофон

Написа Габо (www) на 28-Feb-2005 20:27


Нали съм спец, затова ме поканиха да се изкажа ;-)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 01-Mar-2005 11:35