< HomePage | Снимки
<- Вторник, 1 Февруари 2005 | Начална страница | Четвъртък, 3 Февруари 2005 ->
Сряда, 2 Февруари 2005
15:22

Много ме е яд на някои решения вземани от производители на хардуер. Дразнеха ме още, когато бях админче в провайдер и се налагаше да си играя с разни Cisco пръчки. В последно време си играя с Extreme Networks железа и пиша скриптове, който ровят из конфигурацията им с цел да сравняват това, което имаме в базата и реалните настройки в суитча.

Проблема е следният. В някой случай, OS-а има настройки по подразбиране, който не се отразяват в конфигурацията. Дори и на ръка да ги конфигурираш (configure port X:X auto on), OS-а си знае, че това е гигабитов модул и просто реда за настройката (когато съвпада със стандартната) изчезва от конфигурацията. По-лош случай, когато се опиташ да сложиш реда, който отговаря на настройката по подразбиране ти дава грешка. Ужасно дразнещо. Хайде кажете ми как да напиша генератор за конфигурации при такива "удобства". Не мога да се сетя защо така са го направили. Във всички сценарии, които измислих, този номер със "скритите настройки по подразбиране" повече пречи отколкото да помага. Изобщо порнография. Естествено не мога да го оправя в OS-а, защото е затворен. Някой ден ще започнат да ползват Linux на тези железа и тогава, предполагам много админи ще си отдъхнат и ще поправят малките грешки/"удобства"/липси, който ги дразнят (да не отварям дума за поддръжката на SSH!).

[ Коментари: 2 ]
Коментари

Абе аз един път си говорих с червото по въпроса, и си мисля, че с малко гърч може да се дизасембилира операционната система на всеки такъв device, и да се допипне ...
(или може да им изтече source... :) )

Написа Васил Колев (www) на 02-Feb-2005 20:48


За какво да им правя услуга, като се гърча да поправям скапаният им proprietary OS. Искам свободен OS за гадните железа, мамка им!

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 02-Feb-2005 20:57