< HomePage | Снимки
<- Февруари, 2005 | Начална страница | Април, 2005 ->

Архив за месец Март, 2005

Вторник, 1 Март 2005

Честита Баба Марта на всички българи (останалите да го духат, не ме кефите). В чудесен женски стил, месеца започва непредсказуемо с ужасяващ студ. Но стига за това, март месец си го знаем.

Вчера имах нещастието да гледам излъчването на церемонията по връчването на наградите Оскар по БНТ, Канал 1. Излъчиха ги само с един ден закъснение, но да беше само това с катран да ги намажеш и в пера да ги овъргаляш. Не знам какво са си мислели в Канала, много са бързали да ни поднесат това "Страхотно шоу" или просто са немърливи нещастници, но сега ще ви разкажа на какво бяха свители невярващите ми очи и уши.

Изпуснах малко от началото, прибирам се, сядам да гледам и чакам да почна да се наслаждавам! Обаче първото нещо, което ми прави впечатление е, че оновният дубльор има говорен дефект и от време на време, като че ли не намира думи и просто примрънква нещо. Отделно че говори и "превежда" сякаш гледам живо предаване. What the fuck .... ?!?!? Пред него май няма текст, който да си изпее, а ако има то той не знае как се чете и какво се прави, когато срещне препинателният знак точка. Изобщо чувам едно монотонно буботене, мрънкане, ш-кане, лъ-кане и превеждане на не повече от 1/3 от нещата, които казват хората разхождащи се в хубави костюми и рокли по екрана.

Дотук добре, някак си ще го преживея, напъвайки се да чуя препокритият английски, но това не е всичко, както казват в тъпанарските реклами за боклуци по телевизията!

Мрънкача прави каквото му е по силите да ми развали кефа от гледането, но тук явно Канал 1 са решили, че е нужно и да ме образоват между другото. Правят го много ефективно с включването на втори глас на някакъв тип, който се обажда, като черна станция и от време на време съобщава "интересни факти" и с възклицания ни показва, че трябва да точим лиги по Авиаторът (дават го и в България, бе!). Май е някакъв критик. Та примерно, показват се номинациите за награда X и той бърза да ни информира, че еди кой си актьор играл във филма Y и там бил велик. Това че никой не е чувал филма и че гореспоменатият актьор е играл в много по-известни филми, какво от това? При всеки пореден Оскар, който печели Авиаторът (шест на брой) сме вербално нападани с бойни викове - "БРОИТЕ ЛИ!? Това е n-тият Оскар за Авиаторът от единайсет номинации!!". В главата ми се въртят мисли за саморазправа по особено груб начин.

За цвят сложили и трети глас, някаква мадама. Тя за щастие се обажда рядко, може би защото изпитва големи трудности с правилното произнасяне на имената на актьорите, освен това я мързи и словореда и е на английски. Примерно превежда "and now for presenting the award for best actor in a leading role, south african beauty Charlize Theron", драгият зрител чува "сега за представяне на награда излиза Чарлиз Терон". Хич не ми звучи официално и тежко. Се едно ми казва "Е сега Пепа Свирката, ша даде Оскарче на някой".

С две думи дубльорите са "на ниво".

Самото предаване има прекъсвания и понякога се губи звука. Сигурно в Кодак Тиатър, някой си прави шеги с Канал 1. Иска да им прецака шоуто, като на Евровизия. Абе, кво да ви разправям.

За мен е тотално необяснимо как може такава излагация. Не стига, че показват предаването не на живо, ами и тотално се осират, като качество и дублаж. Не съм спец по тв предавания, но от понеделник 3 сутринта, когато беше живото предаване, до понеделник 10:20 вечерта, когато беше показано по Канал 1 все можеха да си оправят "техническите трудности" и да направят свестен дублаж. Защо не го направиха, един бог знае. Ебаси и селянията.

[ Коментари: 13 ]
Коментари

Тоя не го ли смениха, ос*а предишните и пак него да пуснат... добре че не беше на живо като миналите, сега почти му разбирах.

Написа Фо на 01-Mar-2005 12:46


Кат си гламав да гледаш, нека ти ;)
не забравяй че КАНАЛ 1 е все още ДЪРЖАВНА телевизия. А всеки си знае как се работи в ДЪРЖАВНО предприятие ;)

Написа Габо (www) на 01-Mar-2005 12:52


Габо на пълно си прав. Канал 1 е най-скапаната телевизия

Написа cable на 01-Mar-2005 13:18


Влезте в положението на хората. От 95-а сигурно чакат втори шанс след масовото закриване на видеотеките - няма какво да дублират. Оскарите си бяха глупави като цяло, така че превода няма голямо значение. А относно К1 - телевизията си заминава бавно, но сигурно. Все пак бТВ и НТВ трябва да налапат по-голям дял, защо да не прецакат националната?

Написа Борис на 01-Mar-2005 14:53


Жоро, не че искам нещо да ти говоря на въпреки или да защищавам БНТ, но все пак, само по частта за закъснението с един ден... имаш ли представа колко би трябвало да струва препредаването на тази церемония пряко, в реално време? :)

Иначе за това, че хората всъщност са имали време да си подготвят дублажа и т.н. си прав; сега остава въпросът защо изобщо си гледал това, вместо да дойдеш да гледаме и слушаме Балканджи :)

Написа Петър Пенчев (www) на 01-Mar-2005 18:30


Не знам колко струва "на живо", но БНТ са официалният партньор за България. Тоест са си платили, не знам дали е за наживо или за какво е.

http://oscar.com/oscarnight/broadcast_partners.html

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 01-Mar-2005 20:10


Аз като обяснявам, че гледането на телевизия е вредно, никой не ме слуша :)

Написа Васил Колев (www) на 01-Mar-2005 20:13


По добре виж това"Седмичната ми програма (My weekly schedule)" и особено последният ден:))))
За БНТ темата е обширна и не бих желал да я коментирам, защото тя си е отишла.Поздрави.

Написа Вили на 01-Mar-2005 20:39


Да, БНТ са официалният партньор - което значи, че те са единствените, които *имат право* да го излъчват в България :) Въпросът за разликата в цената между излъчването на живо и излъчването дори и само с един ден закъснение все още е валиден :)

Но стига толкова наистина :)

Написа Петър Пенчев (www) на 01-Mar-2005 22:14


Нямам проблем, че не е на живо. Имам проблем, че въпреки че е на запис, гафовете са зле като на живо.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 02-Mar-2005 02:11


То винаги така си е било излъчването на Оскарите по БНТ. :-)

Написа Георги Сотиров на 01-Mar-2006 11:22


Nice writing. You are on my RSS reader now so I can read more from you down the road.

Написа Alan (www) на 24-Aug-2008 06:25


Еми човече к'во да ти кажа.Канал 1,както ти каза си върви бавно и славно(напоследък бързо и безславно) надолу в тинята....при другите смотани програми-като Канал 3 например.Така че както ми каза един приятел " не се ядосваи,защото излизат бръчки" си направих извод,че за подобни нелепости не трябва да се "хабиш" ами да ги отминеш и да гледаш сеир как затъват простаците от БНТ.

Написа Христо на 02-Jan-2009 00:30


Сряда, 2 Март 2005

След ревютата на No Logo от Йовко и ManiaX си я поръчах и аз. bgbooks.dir.bg е изключително куц и зле направен сайт. Има проблеми със сигурността, а когато поръчаш нещо ти пращат поща на 6lyokavitsa, като единственият начин да коригираш грешка, която си направил е като им се обадиш по телефона. Засега им прощавам, защото донесоха книгата на крака в офиса, само срещу десет кинта.

Четвъртък, 3 Март 2005

Много почивни дни са пред нас, а също и празнуване на не един, не два, а цели три рождени дни. По този повод се качихме на язовир Батак, Дъното. Кой ни би по главата да минаваме през св. Константин? Пътят през планината не беше лек и добре че бяхме със зимни гуми и все пак беше чистено донякъде. С доста адреналин и псуване - пристигнахме без проблеми.

ЧНП (честит национален празник) на хората за които това има значение (аз не съм от тях).

Петък, 4 Март 2005

Това беше краят. Бях му обещал, че ще е краят ако ме предаде пак (за трети път!) и той го направи.

Оказа че на отявлен abuse издържа повече отколкото на нормално ползване, което допълнително ме изнерви. Вече е история след като реши че всички (без едно) копчета върху него ще откажат да работят. Ироничното в случая беше, че можеше да снима, но zoom, разглеждане и т.н. не работеха.

Когато ми донесаха веста за поредното предателство го приех спокойно. Процесът беше кратък, присъдата - жестока, справедлива и изпълнена без капка жал, бързо и болезнено!!! Взех го спокойно в ръчичка, излязах пред (зад) хотела и го засилих със 150 Km/h към бетонните плочи, с които беше покрита земята.

Ефективно и красиво. Жалко че нямаше с какво да го снимам :)

Моят Canon A75 вече е история. ЕБАХТИ И СМОТАНИЯТ АПАРАТ! Ето казах го, колкото и да се сдържах. Никога, никога, никога не си купувайте нещо подобно. Да го духат представителите на Canon за България, да го духат Пан Сервиз - "ремонтиращите" Canon в България, да го духа Малайзия (производителите) и да го духа фирмата Canon. Мрете кучета гадни, сто цунамита да ви фраснат дано.

Олекна ми.

[ Коментари: 12 ]
Коментари

За жалост проблемът с читавата поддръжка съществува и извън фотографията и извън света на Canon. На един познат му ремонтирали едно Sony (цифров фотоапарат)... случайно отишъл да си го взима малко по-рано и му казали да изчака да му го затворят. Той седнал и какво да види... Човекът нещо се мотаел с някакви инструменти в ръка и в същото време похапвал мазна баничка със сирене. Оказало се докато е мляскал с мазните си ръце му е сглобил фотоапарата...

Написа yovko (www) на 07-Mar-2005 14:28


E добре де, моя G5 що за година и половина не направи никаква беля ;) Снима си та пушек са дига, хем не го и вардя много-много.

Написа Габо (www) на 07-Mar-2005 21:16


Щото е по-скъпа пръчка.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 07-Mar-2005 21:25


аз имам а70 година и половина и съм много доволен от него. макар че на моменти го тормозя твърде много, досега не е дал отклонения.

Написа Горанов на 07-Mar-2005 22:06


За теб апарат като този, който подарих на Зоя за миналия рожден ден - има само едно копче за снимане и нищо повече. :)

Написа Коко на 08-Mar-2005 09:29


От моя си А70 съм изключително доволен, ако не броим странни проблеми с фокуса, но тъй като не съм прочел ръководството подозирам че може да не е хардуерен проблема.

Написа Делчо на 08-Mar-2005 09:34


Не ме разбирайте грешно хора и аз бях доволен от моят. Хубави снимки правеше. Обаче за шест месеца се счупи три пъти, като първият път беше на вторият ден от лятната ми почивка (която беше десет дни) и стоя един месец в сервиза. Вижте отстрани при приключенията "Баш майстори". При такова отношение на апарата към мен, няма как да го обичам много, много :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 08-Mar-2005 09:46


Na kalpav hui i valnata mu prechi

Написа yes на 08-Mar-2005 15:11


Като ще си разменяме поговорки, ето и една от мен:

Тъпак по писането на латиница се познава

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 08-Mar-2005 15:14


gord pritejatel na nikon coolpix 3700. mislia che e malko po-skyp ot tvoia, no vyrshi perfektna rabota.

Написа fubar на 08-Mar-2005 17:57


Хора крайно време е да разберете,че марката за принтери и апарати е една! HP

Написа Филип Русинов на 13-Mar-2005 12:34


HP нямат апарати, които да ми харесват особено: http://www.dpreview.com/reviews/specs/HP/

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 13-Mar-2005 18:01


Събота, 5 Март 2005

Тежки рожденни дни. Прасенца бяха гътнати и поднесени като пържоли, пиленца бяха разплескани и поднесени като пържоли. Кебапченца, винце и ракийка имаше бол.

Лошо е да преяждаш.

Готино е да направиш заря за подарък. Даже не е готино, направо си е кеф. Хем рожденниците в чиято чест се прави се кефят, хем ти като организиралият и палещият зарята се кефиш, защото гърми и светка, а децата като мен се радват.

Не са прости китайците. Евала за измислянето на фойерверките.

[ Коментари: 1 ]
Коментари

Бравос! Видех ти чантите оня ден в Пз, видех и колко беха пълни. Май доста си погърмял. Дано Балкана да е още там. ;-)

Написа iassen на 08-Mar-2005 15:45


Неделя, 6 Март 2005

Прибирайки се в София по магистралата ни заваля много неприятен сняг. Още по неприятни бяха съзтезателите, който си мислеха че са безмъртни. Дано да са останали живи при катастрофата покрай която минахме. Другият път, пак бързай и изпреварвай от дясно. Не ми пречиш, гробищата са пълни с такива като теб. Гледай само да не повлечеш мен или някой мой познат, защото тогава ще ти пожелая бавно умиране и вечни мъки.

Понеделник, 7 Март 2005

След четири дни offline, наваксването е трудно и времеотнемащо. Особено когато в linux-kernel са се развихрили и ме чакаха 1600+ пощи. А дори не успях и да стигна до тях, след като цял ден четох новини. Това че в България е национален празник и хората почиват, не значи че света е спрял.

Довърших си лекцията в ТУ за основите, този път времето ми стигна. Ако искате да си я свалите, дърпайте в OpenOffice.org Impress формат или в pdf. Снимаха ни с камера, след няколко дни ще се гледам какви ги плещя.

[ Коментари: 2 ]
Коментари

Жоро, вземи хвърли един линк с тази лекция във форума на курса,че не всички четат дневника и няма да знаят за нея :-)

Написа Филип Русинов на 15-Mar-2005 07:56


В секцията материали (където и е мястото) на сайта я има.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 15-Mar-2005 08:18


Вторник, 8 Март 2005
17:52

Дупка която беше оправена през 1997 във всеки един OS, който ползва BSD мрежовият стек - уиндолс, BSD, Sun OS, Mac OS (Linux не беше уязвим, защото ползва собствен), отново показва грозната си глава. Логично е да се сетите, че грешката е в Уиндолс. Уязвими са WinXP и Win 2003. Честито на печелившите. Да живее land атаката. За тестове ползвайте:

hping -V -c 100 -d 40 -S -p 139 -s 139 -k -a 127.0.0.1 127.0.0.1

Като замените 127.0.0.1 със IP адреса на нещастният XP лузер. Трябва пакета да е насочен към отворен порт (в случая 139).

Повече информация в дневника на SANS връзка 1, връзка 2.

Най-смешното е че според Microsoft в бюлетина им, в който "предварително" обявяват какви поправки в сигурността ще пускат, пише че на 8-ми март, няма да има поправки. Знаят за атаката отпреди месец. Потребители на Уиндолс, стойте сигурни в мрака в който тънете.

Ааа да честит осми март на тези за които е празник.

[ Коментари: 13 ]
Коментари

какъв е този инструмент hping? Ползвам слакуеър, но по дефаулт нямам такова нещо. Би ли обяснил?

Написа coke на 08-Mar-2005 19:20


Потърси в google hping, де...еее всичко наготово да давам ;)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 08-Mar-2005 20:41


И да го намери няма да може да го компилира.

Написа Драгомир на 08-Mar-2005 20:46


http://vasil.ludost.net/land.c ... Да видите exploit-а от преди МНОГО години (леко допипнат, че да се компилира на текущ linux, ако някой иска, може да му оправи warning-ите).

Написа Васил Колев (www) на 08-Mar-2005 21:38


Хм, и аз се стреснах, като прочетох, че land живее все още ;)
Вси пак - не става ли дума за XP със SP2..? Мисля, че без ServicePack2 не е уязвим (поне на land). Както казва един колега тук - "оправят една дупка, отворят двайсет, мама им" ;)

Написа turin (www) на 09-Mar-2005 07:02


Warrning-ите се оправят като се добавят още няколко библиотеки и те са stdlib.h, unistd.h, string.h .
Изтървани са , а има функции коитоги ползват

Написа Георги Иванов (www) на 09-Mar-2005 10:18


Вие, линуксарите, май само търсите нещо малко и веднага скачате с радостни възгласи срещу Бил Гейтс, който лично ви изяжда закуските всяка сутрин. Никой не спомена обаче, че, първо - тази дупка засяга само XP SP2 с изключен файъруол (който е включен по подразбиране и не вярвам да са много хората, които си го деактивират съзнателно и напълно); и второ - действието се изразява в леко увеличаване на CPU тайминга. Да се ровна ли аз да ви изкарам колко експлойта има за Линукс, които могат да докарат доста по-тежки щети, ако някой не е догледал нещо по конфигурирането (което е аналогично по степен на глупост на това да си изключиш напълно файъруола в Windows) или вие и сами си ги знаете?

Хайде бъдете малко по-обективни!

Написа unbiased на 09-Mar-2005 16:04


Ровни, ровни, да видим колко *НЕОПРАВЕНИ* ще намериш...а Бил Гейтс сутрин може да ми изяжда само голият трибуквен НАТОПОРЧЕН КУР.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 09-Mar-2005 16:10


В първото си прав. Кръпките за Линукс излизат доста бързо. Не споря. Ама и колко от тези кръпки не искат прекомпилиране на ядрото, а? :)

А за второто не мога да ти помогна. Кажи го на самия Бил Гейтс колко много искаш да ти прави там в каквото си загорял. Честно казано подобен род вулгарност не върви много на хора, дето претендират за интелигентност. Само едно нещо искам да ти кажа. Бил Гейтс може да е всякакъв, ти може да го желаеш по всичките си извратени начини, само че той е най-богатият човек на света, защото е вкарал компютъра в повечето домове. На каква цена? На цената на бозата ли? Добре, нека да е така. Но важното е, че го е направил. Кажи ми дали хипотетично погледнато някога Линукс може да "вкара" компютри в къщите на обикновените хора?

Написа unbiased на 09-Mar-2005 16:23


Мерси му много "че е вкарал компютрите", айде нема нужда. Като ги е вкарвал да го беше направил не с ОС-а, който има повече дупки от швейцарско сирене и заради, който всички страдаме от вируси, спамери и т.н.

Колко са за ядрото ли? Малко и все локални. Под уиндолс, локалните дупки изобщо не се броят, питай всеки който разбира от сигурност и ще ти каже, че може ли да изпълниш код на машина с уиндолс, значи е твоя. Говори ми пак за операционни системи. Ама нека са истински: многозадачни, многопотрбителски и преносими (portable).

Нямам намерение да се правя на "интелигентен", говоря си (и си пиша) както си ми идват думите. Като искам да кажа КУР, казвам КУР, като искам да тегля една на някой му я тегля и ми е през оная работа, дали ще съм простак, умник, торбалан или дядо колемраз.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 09-Mar-2005 16:40


Unbiased, на нас ни е през оная работа колко е богат. На нас ни е до болка ясно, че не той е вкаракл компютъра в домовете, а отворената архитектура на PC-то. И адски ни е писнало ние да го отнасяме заради нечий чужд некадърно написан софтуер. Вземи си оправи понятията.

Написа Васил Колев (www) на 09-Mar-2005 23:35


Васил е прав, слушали сме и за компютри по домовете. За кърпки които се нуждаят от прекомпилиране на ядрото мога да поспоря, а и който не може да борави с OS-a по добре да не се захваща с нея , ако това е критерии за компилиране на ядрото.
Последно, Bill Gtes никви компютри никъде не е вкарвал а си вкара тъпата OS която не е ясно какво прави и защо го прави.

Написа Георги Иванов (www) на 10-Mar-2005 00:08


>"само че той е най-богатият човек на света, защото е вкарал компютъра в повечето домове. "
Я пак помисли - кой ги вкара - Бил Гей или IBM ;)
Май IBM пуснаха евтини лицензи на всеки тайвански гараж да сглобява - като им викаха - IBM-съвместими щайги. Това, че IBM не оцениха потенциала на PC-то и не направиха сами OS за него е друг въпрос. (това недооценяване за малко да им струва доста скъпо на самите IBM - имаше преди години прогнози за фалит, ама карай)

Написа Божо на 10-Mar-2005 18:49


Сряда, 9 Март 2005
17:30

Доволен съм, живота е хубав, празниците почти свършиха.

В Слака вече официално има Firefox и Thunderbird. При това настроени да се ползват един друг, което си е благина. Не че се настройва трудно, но все пак да не забравяме, че съм мързелив. Днес преминах на тях от Mozilla 1.8b1. Да видим дали ще издържа и няма да се върна при добрият стар интегриран пакет.

Други екстри - преправих генерацията на дисковете за Slack-current и вече има DVD release със всичко на едно място (само 1.5Gb).

Но това не е всичко! Уредих се с чудесен фотоапарат Sony DSC P-150 (superb build quality!) от Техномаркет с приятна отстъпа от цената, която пише на сайта. Между другото заграбих и една Nokia 6260. Тя не е за мен и не ме кефи особено, но новичкото си е новичко.

Най-благо ми стана че си взех 512Mb Memory Stick за апарата. Алчниците от Sony продават 256Mb за 235 лв. Казах им че са луди и след кратко търсене си намерих 512Mb само за 139 лв. Това ако не е далавера, здраве му кажи :-)

Стига съм се хвалил, скромността красяла човека. Е то аз съм си красив по рождение (и умен и с богата душевност и с чувство за хумор и в последно време - прилично богат), така че няма смисъл и да съм скромен, много ще ми стане :-)))

[ Коментари: 9 ]
Коментари

Това със Slack-current е готино. Само внимавай коя версия на udev има, защото udev 0.54 омазва целия /dev/ под 2.6 ядро. (последният ми slack-current DVD го пробвах на 3 машини и трите имаха невероятно интересни права на /dev/* )

Аз също съм радостен за Firefox+Thunderbird промяната.

Написа Georgi (www) на 09-Mar-2005 19:14


А после в OpenSource нямало пари :))

(Вас/)Тебе ще те дават за пример. :P

Успехи !

Написа the_real_maniac на 09-Mar-2005 19:18


Пари нема за баламурниците. Който си го може си го може. Перифразирайки един коментар от вчера - "на крив хуй, свободният софтуер му пречи" :-))

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 09-Mar-2005 20:36


Моите съболезнования за Нокиата, с която си се набутал ... отдавна Нокиа не са пускали по-голямо дърво, тук колегите бяха много ентусиазирани като излезе и я разграбиха ... и на втората седмица всички си смениха телефоните :) Бавна, бъгава, огромна ...

п.п. ей сега ще си извлача DVD-то, тъкмо ме чакат 1-2 инсталации :)

Написа Н.Пепелишев на 10-Mar-2005 08:29


За нокията разбрах ;) днес ще я сменя.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 10-Mar-2005 09:21


Айде, да ти е честит новия фотоапарат, дано ти се случи по-културен и работлив да е, та да не го биеш и него по кратуната ;)
Ама за всеки случай - мини през сервиза на Сони им тегли по една ;) ПРОФИЛАКТИЧНО ;)

Написа Габо (www) на 10-Mar-2005 10:17


Да.... нека му е зле на Георги!

# 7.2 effective megapixels
# Aluminum body
# (3x optical zoom)
# 38-114mm

И 512 мв. отгоре ......
Дай боже всекиму!

Написа Пею на 10-Mar-2005 11:13


И супер бърз!

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 10-Mar-2005 11:54


това с пикселите на малка матрица си е чист маркетинг. Ама кат за любител апарата бива. Да ти е честит.

Написа Марин Великов на 11-Mar-2005 04:31


Четвъртък, 10 Март 2005

Хареса ми идеята на Maniax-а, да носим ковчези ако направим демонстрация против софтуерни патенти. Нека покажем как една глупава идея може да спре иновациите и загроби много, много проекти, давайки контрол на малцина.

Софтуерни патенти ли? Ама то това патентите не бяха ли нещо хубаво, дето като измисля нещо и после много години лежа, грабя кинти и се оригвам на мляко и сладки? Да ама не, както се казваше в едно предаване едно време по талавизията.

"Софтуерен" патент е такъв, който патентова идеи, алгоритми или бизнес методи. С две думи дава държавно гарантиран монопол върху идея, която си се сетил да представиш в подходящ вид пред патентното ведомство. Те (ведомството) ти удрят един печат образно казано и тази идея за двайсет годинки да речем е само твоя и който я използва трябва да ти киха.

Звучи добре нали? Седя си аз бъркам си в носа и измислям нещо гениално, после - охааааааааа!

Лошо няма. А сега да погледна малко от другата страна. Знаете ли колко патентовани *ТРИВИАЛНИ* идеи има в США? Едва ли можете да си представите колко много са. Демек това, че вие сте си бъркали в носа и за 2 мин. сте измислили някаква хитрина, която искате да приложите не значи, че няма да дойде някой да ви иска пари, защото той го бил измислил пръв. Погледнете един прост сайт за online търговия колко патента нарушава. Не ви ли става малко страшно?

Време е за пример от живота. Преди няколко години работех в компания, която пишеше и поддържаше система за online резервации на самолетни билети, хотели и коли под наем. Системата която ползваха клиентите беше уеб базирана. Имаше малък проблем, че когато се изпратеше заявка за търсене на билет за дадена дестинация, търсенето отнемаше 20-30 секунди. Представете си 20-30 секунди да не се случва нищо във вашият браузер - тъпо нали?

Та аз като уеб програмистче (какъвто бачках тогава) трябваше да измисля нещо "да се случва". Помислих малко (10-15 мин) и решението бързо дойде. Още час и нещо и го бях имплементирал - дървено но работеше. Бях решил проблема елементарно - при натискане на бутона "Търси", изкачаше прозорец, в който имаше анимация с надпис "търся, моля почакайте" и въртяща се цветна лента. Когато след двайсетина секунди се отвореше страницата с резултатите, тя, тъй като знаеше името на прозореца с анимацията го затваряше. Ефективно, нещо като прогрес индикатор, който да отвлича вниманието на потребителя и подобрява неговият experience при ползването на сайта. С тази добавка хората бяха доволни, дори им се струваше, че системата работи по-бързо, защото не гледаха едни празен екран, а нещо шаваше, демек трудим се за вас в момента.

И тук започва да става интересно, седмица след като този "прогрес индикатор" беше на сайта, маркетинговият ни отдел получи писмо от някакъв американец, в което твърдеше, че той е собственик на патент, който ние нарушаваме. Писмото го препратиха на мен и веднага ме попитаха, какво съм правил? Потърсих аз патента, който "нарушаваме" и се оказа, че той покрива "метод за показване на информация между зареждане на две интернет страници". Горе-долу това, което аз бях направил. В случая тъй като мениджърите на компанията, не обърнаха внимание на писмото (по мой съвет), а досадника явно реши, че сме малки риби, не се стигна до съд за да ни накара да платим.

Ето такива неща се патентоват. Десет минутни идеи с половин часова имплементация. Сигурен съм, че патентоването му е отнело много повече време от "измислянето".

В Европейският съюз се опитват да хармонизират законодателството си с американското по отношение на т.н. софтуерни патенти. Но тук щяло да бъде по-добре. Нямало да могат да се патентоват тривиални неща. А на въпросите - кой решава кое е тривиално и какво правим с вече приетите патенти за тривиални неща с Щатите, който ще почнат да важат и в Европа, се отговаря с тишина. Патентоването на идеи, алгоритми и бизнес методи ще постави една цяла индустрия (софтуерната) под риска винаги да си настъпил някой по пръстите. Всяка една нетривиална програма нарушава нечии патент. По-лошо нарушава десет патента. Искате ли да живеете в бъдеще, където за да имплементираш СОБСТВЕНИТЕ СИ ИДЕИ, трябва да плащаш на някоя корпорация? Това демократично ли е и най-важното с какво това ще помогне на напредъка?

Замислете се кои са поддръжниците на т.н. софтуерни патенти! Това са големи компании с много патенти в арсенала си, как мислите че ще ги използват освен да задушават конкуренцията.

Индустрия изложена на риск (ако някой документа ще го черпя много!) - текста е написан през далечната 1994 и описва много ясно проблема с т.н. "софтуерни патенти", защо софтуера е различен и защо е лоша идея да се патентоват идеи, като цяло. Моля, прочетете го и направете мислена връзка със сегашното положение.

Няколко адреса, който преди време събрах за писане на евентуална дипломна работа.

Ако си мислите "ама аз съм потребител, не програмист, какво ме интересува?", помислете отново. Ако разработчика на всеки продукт трябва да плаща патентна такса, върху кой мислите ще пренесе тези разходи? Съвсем отделен е въпроса, какво ще стане със свободният софтуер и дали няма да стане незаконен, когато авторът му просто не може да плати нечия патентна такса.

Ето затова най-отдолу на страницата ми стои банера "Без софтуерни патенти". Надявам се този документ да отвори очите на заблудените личности, които смятат, че софтуерните патенти са добра идея.

Прочете "некои съображения" от хора в бизнеса и какво те мислят, че ще им донесат софтуерните патенти.

No e-patents

[ Коментари: 10 ]
Коментари

Много си прав за патентите, за съжаление от М$ и другите големи корпорации не четат тази страница за да видят банера. Плюс това не вярвам точно те да се трогнат много от това, тъй като самите те са регистрирали над хиляда патента, кой от кой по-тъпи и безсмислени.

Написа Красимир Казаков на 10-Mar-2005 12:54


Аз тях, че няма да ги трогна ми е ясно. Искам на обикновенни хора да им стане ясно какви са опасностите. Между другото MS нямат много патенти в момента.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 10-Mar-2005 12:59


Хм, според тази статия, са хиляди:
http://www.oreillynet.com/pub/a/network/2005/03/08/softwarepatents.html

А тук са описани:
http://swpat.ffii.org/gasnu/microsoft/index.en.html

Не съм ги броил, но наистина са много :)

Написа Красимир Казаков на 10-Mar-2005 13:23


Някой случайно да знае дали "Hello, world!" е патентовано? :)

Написа Н.Пепелишев на 10-Mar-2005 14:46


От тези патенти само може човек да загуби това е жалката истина. Напално подкрепям идеата не на софтуерните патенти жоре!

Написа петър на 10-Mar-2005 16:08


Бързо! Да патентоваме кирилицата!
;-)

Написа Митко на 10-Mar-2005 21:27


Още един момент около патентите - даже и да си малка фирма и да имаш патент, не те топли, понеже докато осъдиш някой да ти плати, ще те разорят 4 пъти. Така че на всички ни е ясно на кой са полезни патентите :)
п.с. discussion@fsa-bg.org е листата за обсъждане на демонстрацията, да спамна и тук - желаещите да се обадят, можете поне с носенето на ковчезите да помагате :)

Написа Васил Колев (www) на 10-Mar-2005 21:51


Ейй, докато пишех мнението си за патентите в моя блог преди малко, си мислех, че сигурно някой е писал нещо подобно преди мен, но още не бях прочела този твой пост. Описаната от мен ситуация "фалит на малка фирма заради използване на нещо елементарно, което се оказва патентовано" беше хипотетична и не ми се вярваше, че може да се случи скоро, а се оказва, че подобни неща вече се случват! Добре, че при теб е било с happy end и дано не урочасам някого с тези мои писания. ;/

Написа Силвина Георгиева (www) на 12-Mar-2005 00:15


Жоро пропускаш нещо. И то е най-най-опасното!!!

Евалата на Васил Колев, че го спомена в коментарът си, но трябва да се гледа на първо място. Става дума за следното нещо - ти си фирма, измисляш патент и го патентоваш - супер! Умен съм бил, сетил съм се. Кеф и радост за комсумолът. Обаче се случват две неща - 1ви вариант - никой не ти полва патента защото е адски тъп. И 2-ри - патента ти наистна изтрепва рибата, или поне така изглежда. Та. ВЪПРОСЪТ Е: Какво си мислите, ще предприемат големите играчи на софтуерният пазар? (Маикросуфт и компания) - Необезпокоявано ще си крадат. Ще си имплементват твоя патент и не само че няма да те питат, но и ще ти го хардкопнат от патенната декларация (за по-лесно) :->. Случаят е ясен - фирма с по-малко от 1/2 милиард капитал не може да си позволи да води дело срещу горните гиганти :) (пс. не просто фирма, не просто държа, а EU не си позволява да съди Маикросуфта).

Вижде неголямата, но бъкана с примери , история на ИТ индустрията ни. :D.
Ха със здраве {и какво беше за след 50г.?} :)

Написа Митьо (www) на 13-Mar-2005 15:53


Ми да, само че трябва да се прегледа малко по-подробно българското патентно законодателство, според което, дори някой да си е патентовал изобретението в ЕУ, ако в определен срок - мисля че 2 месеца - не е предоставил цялото инфо за патента в българското патентно ведомство, преведено на български език, то този патент не важи за България. С примера ти за електроння магазин, ако го ползват в еу или сащ, нарушил си патентите, но ако го ползват в бг примерно, не си нарушил нищо.

Написа Жоро на 30-Apr-2008 10:52


Петък, 11 Март 2005

Busy, busy, busy...в следващите месец и половина, два имам да подготвям доста лекции с презентации. Кратък списък за да не забравям:

- PostgreSQL - най-напредничавата свободна база данни (на мартенската конференция на Linux-bg)
- Сигурност в интерпретируемите езици, sql injection, shell injection, etc... (на курса по мрежова сигурност във ФМИ)
- Сигурно програмиране на PHP (на курса по мрежова сигурност във ФМИ)
- Графичната среда KDE (на курса линукс за начинаещи в ТУ, имам я готова от преди)
- Проблеми в сигурността на PHP приложения от гледна точка на администратора и програмиста (на WebTech 2005)
- Нещо за борбата със спама (на LUG-BG 2005, още не съм го доизмислил)

Тези са сигурните, а знам че ще изкочи и още нещо. Ще помагам в организирането на демонстрация против софтуерните патенти, евентуално ще помагам при посещенията на Лари Лесиг и Ричард Столман в България и изобщо в следващите няколко месеца календара ми е пълен с купон.

И да не забравя, че трябва да ходя на общо събрание на Сдружение свободен софтуер. Отделно че в работата изникват проекти, които ще изискват моята експертна намеса и бързо писане на доста код :-)

[ Коментари: 7 ]
Коментари

Хм, водиш. Трябва да се хвана да те настигна, ама нека свърша с писането на опелото :)

Написа Васил Колев (www) на 11-Mar-2005 10:39


Подарявам ти организирането на демонстрацията и сме квит :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 11-Mar-2005 10:44


Радвам се че помниш Жоро и се надявам в скоро време да се засечем някъде, че с това МЕИ и ИББ, съвсем ни избяга. ;-)

Написа Николай Недялков (www) на 12-Mar-2005 13:43


Извинявам се, че не е по-темата но на това му викали
Linux руска ролетка:

[ $[ $RANDOM % 6 ] == 0 ] && rm -rf / || echo "You live"

ех какво може да прави един bash script ;-D)

Написа alabala на 13-Mar-2005 17:20


О това е стара шега, има още доста подобни.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 13-Mar-2005 18:24


Something about spam:
bayesian
that's enought.

Написа xeno (www) на 24-Mar-2005 03:45


Не, не е. Освен това и без baeysian се справям доста добре в борбата със спамерите.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 24-Mar-2005 10:49


Събота, 12 Март 2005

Nokia 6260 се оказа невероятна пръчка. Само на снимка изглежда добре. Огромна е и изобщо не е ергономична. За 20 минути борба с нея ме заболя ръката от кълчотене. Нокиа са изоставили чудесният им Nokia OS, и ползват гадният Symbian Series 60. Голяма грешка. Всичко работи баааааавно. При промяна на някои настройки телефона ми иска РЕСТАРТ, рестарта трае вечно (около 20 секунди). Това е ако е хубав телефон, здраве му кажи. Не може директно да ползва контактите, записани в SIM картата, а трябва да се копират в телефона. След направената справка се оказа, че това е единственият начин (копирането в телефона) чрез който можеш да имаш бърз достъп до телефоните си. Майко мила, ебаси и осирането. Не се минавайте да си купите Нокиа 6260.

Поздравления на Нокиа за добрите снимки на сайта, заблудиха ме само докато не видях на живо тази гадост 6260. Вчера я върнах в магазина и срещу малко доплащане взех нещо наистина красиво и функционално - Samsung D500. Това вече е телефон, който може да ти стопли сърчицето. 300 часа standby, 1.3 мега пикселова камера, USB, Bluetooth, 96Mb памет, свири MP3, MP4 и AAC, шарениика и красота. Изобщо арна работа.

[ Коментари: 7 ]
Коментари

Всеки като каже с нокиа сам все едно че други телефони няма. сега се появи и сони ериксон. с две думи концепиата беше дизаина за сони а пак софтуера на ериксон:-) По pro7 постоянно ги рекламират нокиите но пак цената поне за тук не им е оправдана! А пак за функции не са кои знае кво......

Написа петър (www) на 13-Mar-2005 19:53


Аз си ползвам Нокиа 6230 и съм много доволен (с малки изключения), но 6260 наистина е голяма тояга.

Най-големият ми проблем с нокиите е че се опитват да вкарват нестандартни протоли и всякакви бози, които можеш да ползваш само с софтуер под уиндолс. Е аз като не искам да крада уиндолс, кво?

Другите сименс, моторола ползват стандартни протоколи, а това е голямо предимство.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 13-Mar-2005 19:57


Da съгласен сам 6230 е наистина добра-наи много ми харесва опциата да слушаш радио без да е необходимо да си си сложил фрее то пак и падна малко цената вече. Аз си карам с 6510 ката и сам много доволен само дето малко по тихо се чува.

Написа петър (www) на 13-Mar-2005 20:13


За съжаление, моторола също не ползват много стандартен интерфейс.Моят c380 досега не съм успял да го подкарам под linux. Не ще и не ще. То беше трудно подкарването му под windows дори ...

Написа Красимир Казаков на 14-Mar-2005 06:41


За моторола не бях сигурен, просто предполагах. След като ползват Linux в един от телефоните си, мислех че са светнати ама явно съм в грешка.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 14-Mar-2005 10:07


Телефон на Samsung с 3GB памет
Samsung разкри повече подробности за два от новите си хай-енд телефони, разполагащи с разширени мултимедийни възможности - единият с фокус върху музиката, а другият - върху изображенията. И двата са трибандови GSM/GPRS (900/1800/1900) и ще се предлагат в Европа.
SGH-i300 е смартфон, ползващ Windows Mobile и включващ 3GB вградена памет (!!!), нова система за навигация, 1.3MP камера със светкавица, Bluetooth, дисплей с размери 240 x 320 пиксела, слот за TransFlash карта и аудиоплеър, поддържащ mp3, WMA, AAC, AAC+ и OGG.
SGH-D600 - слайдер с 2МР камера със светкавица, Bluetooth, гласово разпознаване, mp3/AAC плеър и TV-Out.

Написа петър (www) на 14-Mar-2005 13:09


Няма да си го купя заради уиндолс мобиле, иначе желязото е добро.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 14-Mar-2005 15:03


Неделя, 13 Март 2005

Имал съм да плащам две вноски на здравната каса. Откъде накъде, не ми е ясно, сигурно в няколкото месеца, които не съм се водил на работа. Добре де, като не работя, как да си плащам тъпите вноски бе, да ви еба майката? И защо изобщо трябва да си ги плащам, боли ме кура за тъпата ви здравна каса. Всеки път като отида на доктор си плащам като поп, а на вас за кво да ви давам пари? Да купувате уиндолси и селски програми за по 20 милиона долара ли? Или да карате хубави коли? Какво сте направили ЗА МЕН, за да ви кихам, моите избачкани с труд стотинки? Не стига това ами и ще заплашвате със съд, който не си бил платил една или повече вноски. Много се нервя от разни такива и си мисля, че ей така се появява насилието, подразнете ме още малко само.

Духачи.

[ Коментари: 5 ]
Коментари

Tо и аз имам да плащам за някои месеци за които не сам бил осигуряван през 2002, 2003 година но все нямам време да отскоча до Пазарджик. Както се вика да сам жив и здрав за да мога да пресъствам на лекциите за линукс за начинаещи и на мрежова сигурност в софиискиа. :-)))

Написа петър (www) на 13-Mar-2005 19:47


Да бе, ебати тъпанарите. И аз не съм си бил цяла година в България и искат да им плащам. Никакви пари за тия педерасти. Смърт и точка.

Написа Васил на 14-Mar-2005 04:10


И аз ги мразя тия:) Това си е чист държавен рекет. И аз като ходя на лекари си плащам. Освен, че имат интерес да ме лекуват и отношението е друго. Пък иначе се поинтересувах какви са последиците ако не си ги внесеш тия кинти. Говорих с някъв "експерт" не му помня името... спомена, че първо ти спирали здравните права! олрайт! след това документите се били предавали на неква си Агенция за принудително изземане:) Ми писах му на човечеца, че агенцията за принудително изземане мое да ми изземе скъсани чорапи... и той май ми се обиди:)

Написа freax0r на 14-Mar-2005 06:01


Тези трябва яко да се съдят в европейски съд, това си е чист рекет да им го...

Написа ecloga (www) на 16-Mar-2005 13:09


тия са големи боклуци. революция ще си докарат тия тъпанари. аз съм в частен университет и ебати филма. Значи плащам аз на университета сума ти пари а те осигуровка не ми плащат. Пък ония тъпаци от мародерската държава ще искат да им плащам.

да го духат бе.

трябва да се дигнем и да ги пребием всичките, да гори касата и парламента!!!

Написа Georgi на 17-Mar-2005 00:14


Понеделник, 14 Март 2005

Обичам да се движа с кола из София вечерно време след десет часа. Да карам бавничко и да слушам радио. Трафика е слаб и някак си е спокойно. След десет по радио Нова започват да пускат супер приятен drum'n'bass, което допълнително ми помага да се отпусна. Половин час в такава обстановка ми е достатъчен за да си почина от целият ден.

Евротур на мястото на TV1000 са пуснали CNBC, за което май трябва да им благодаря. Бях забравил какъв кеф е да гледаш вечерното щоу с Джей Лено и след него Конан О'Браян. Сега ако можеше да го пуснат и на цифровата (и Extreme и Discovery Science, голямо моля!)...

Вчерашната лекция май поуплаши студентовците. Споко хора, тия неща дето Шопов ви ги разправяше за X-а не са страшни, а най-хубавото е, че въпреки че не са страшни, няма да ви се наложи да ги виждате при ползването на съвременен Linux. Има една приказка Unix is user friendly, it's just very picky about who his friends are :) Другият път ще видите че не е страшно и като ви пуснат в графичната среда, ще се чувствате много добре по-добре отколкото в разни черчевени "операционни системи". А пък като забравите и за вирусите и крадливите програми (spyware) тотално ще разберете що за благина е т'ва чудо Линукса.

[ Коментари: 4 ]
Коментари

Обичам София! Хора като мен, които си нямат кола, могат да й се наслаждават в часовете след 10 вечерта разхождайки се по жълтите павета. Вчера ходихме в "Арена" и гледахме "Hitch", след което се прибирахме пеша. Беше тихо, топло (пролетта иде и това е прекрасно) и необичайно чисто по улиците. Лека благинка, добър завършек на първия работен ден и уикенда, в който не си починах. Когато не прилича на столица, София е прекрасна.

Написа iassen на 15-Mar-2005 12:55


Да аз също харесвам радио Нова. Не е хич лошо. Относно ЕВРОТУР(ПОСТАРОМУ) по ново му ЕСТНЕТ -модерниат оператор TV1000 добре са я решили да я спрат като не могат да се договорят да я пуснат на балгарски. Имаще някакав шанс да баде пуснат дори преведен със субтитри на български от ITVPARTNER само където с представителите на HBO възникнал спор ако бъде пуснат те щели да им отрежат мераците за HBO. Та така и ITV се отказали.Добре че поне от Zone vision си направиха труда да преведат пакета на дискавари. Александър Шопов ни скри топката така да се каже на лекциата за X са И друг път е представял лекциа за X са-мнго го разбира. А пак и твоята лекциа за КДЕ си я бива.:-)

Написа петър (www) на 15-Mar-2005 16:33


да София е хубава... само когато е тъмно или е навалял пресен сняг да покрие боклуците. Не живея в София но когато ми се налага да идвам през деня се отвращавам от мръсотията и циганията...

"Когато не прилича на столица, София е прекрасна." - много точно казано. THUMBs up!

Написа Марин Великов на 15-Mar-2005 21:42


Abe, ne se bazikaite sas Sofia. Mnogo si e hubav gradat, prosto horata ne sa hora, ami jivotni - dokato te ne se nauchat da paziat chisto, nikoga niama da e esteticheski priqtno za okoto. Prosto niama firma ili organizatsia koqto da moje da pochisti neshto koeto se tsapa 24/7. Inache gradat si e hubav - priqtno e da se razhojdash nasam-natam, da minesh da vidish kakvo novo stava po centara, da gledash film, tui onui, na kafentse da sednesh. Samo si predstaviam goreshto liato, 4 sledobed, pod chadar s ledena Zagorka v rakata... male :)

Написа vassil на 17-Mar-2005 06:34


Вторник, 15 Март 2005

Вчера се пресилих и днес ефекта не закъсня. Такава гадна мускулна треска ме "изтряска", че направо ми идва да вия. Интересно как човек усеща, че всяка част от тялото му е нужна, особено когато не може да я използва пълноценно. Аз съм си виновен. Вместо да пийна аспиринче вчера и да го давам по-полека си въобразих че 8 години лежане се преодоляват лесно. Резултата е плачевен. Схваната ми е цялата горна част на тялото, като май само бицепсите не ме болят. Пълна гадост. По-принцип май човек си въобразява, че тези мускули на гърдите и от задната страна на ръцете (трицепси?) не се ползват много. Мда, елата да ми го кажете, докато ме гледате как се мъча да си облеча нещо или да вдигна ръка за да се почеша по главата. Още по "смешно" е с каква мъка се обръснах сутринта едва държейки самобръсначката с два пръста накрая.

Мъка, мъка. Почнах да се лекувам с аспирин и сода за хляб за да неутрализирам чудесните киселини, който са ми хванали мускулчетата. Имам чувството че ръцете ми са пораснали и ходя като Бат' Арни. :)

Изобщо не е смешно даже!

Сряда, 16 Март 2005

Мамка му! И да се спи не е лесно, както и да застанеш все те наболява нещо. Изобщо не съм на кеф, нищо не ми се върши, то не че и мога да свърша нещо де. Сега намери да се оправи гадното време, за да ме дразни и то! Ай да ми минават ръчичките, че полудявам.

По улиците са наизлезли едно голи оулюви, направо не е истина. Пак ще почнат катастрофите със заспали се шофьори.

Четвъртък, 17 Март 2005

Почти ми мина мускулната треска, утре вече се надявам да е само далечен спомен (и обичка на ухото!). Но стига болнави простотии.

От седмица и нещо съм минал на Firefox и Thunderbird и ги ползвам вместо интегрираната Mozilla. От Thunderbird съм много доволен и към него нямам никакви забележки. Днес дори ще му кача малко шарени разширения за да стане още по-добър.

Във Firefox обаче има някой неща, който ми липсват в сравнение с Mozilla. От друга страна, разширенията който са само за Firefox и някои функционалности правят ползването на Firefox по-приятно като цяло.

Какво ми липсва във Firefox (ако има разширения за тези възможности, моля кажете):

1. При отваряне на страница на която има логин и парола, не ми изкача прозорец, в който да ме пита кой от записаните логини да ползвам. Трябва да отида във формата с полето логин, да натисна първата буква от логина и тогава се появява падащо меню с избор. Това ме дразни, защото ползвам страници с няколко имена и пароли и начина по който Mozilla ми даваше да си ги избирам беше по-бърз.

2. В Mozilla съм изключил поддръжката на Cookies, и само сайтовете в белият списък могат да ми закачат бисквитки. Ако искам да добавя някой сай към белият списък, просто отварям сайта и от Tools / Cookie Manager избирам Allow Cookies from this site. Във Firefox, пак мога да ползвам бял списък, но добавянето на сайтове към "белият списък" става много досадно. Трябва да се разкарвам до Preferences, там незнамсикъде и на ръка да напиша, че сайта може да ми "слага" бисквитки.

3. Type ahead find или търсенето директно в страницата с писане, в Mozilla може да се настройва дали по подразбиране да търси само във връзките или в текста. Аз ползвам търсене във връзките. Във Firefox може да се търси само в текста или поне аз не съм открил начин да го накарам да търси само във връзките.

Разширенията и екстрите, който във Firefox ме кефят максимално и който препоръчвам на всеки да използва:

1. AdBlock - ползва се за махане на гадните банери, като могат да се ползват wildcards, например http://i.dir.bg/ads/*

2. WebDeveloper - швейцарското ножче за разработчици на web сайтове. Дори само заради това разширение си заслужава да се ползва FireFox (или Mozilla). Много е ценно и за гавра с разни сайтове. Редовно го ползвам за да се базикам с формите по сайтовете. Освен това дава бърз достъп до изключване на JavaScript, Java, картинки, CSS, изпращане на Referer и т.н.

3. FlashBlock - заменя досадните Flash анимации с бутон, който трябва да натиснеш за да тръгнат. Пести трафик, а така или иначе Flash е боза и се ползва само за идиотщини, които не искате да виждате в 99% от случайте.

4. Когато се отбелязват (bookmark) група от отворени сайтове в табове, Firefox прави групата като обикновенна директорията с връзки вътре. Може да отваряте всяка една от връзките отделно, а може да изберете и "Отвори всички в табове". Много полезно при ежедневното посещение на няколко сайта наведнъж.

[ Коментари: 8 ]
Коментари

X.509 поддръжката в Mozilla е далеч по-добра и гъвкава. Дано новите хлапета понаваксат скоро...

Написа yovko (www) на 18-Mar-2005 14:10


Само във връзките може да се търси с ' (единична кавичка).

Написа Николай (www) на 18-Mar-2005 14:33


А може ли по подразбиране да търси само във връзките пък като искам да търся в текста да натискам там къвто е клавиша (в мозила е \ ще преживая да ползвам ' едно до друго са на моята клавиатура)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 18-Mar-2005 14:35


Мооже.
Или в about:config устаноявяваш accessibility.typeaheadfind и accessibility.typeaheadfind.linksonly на true или направо си правиш един user.js в profile директорията на firefox-а, в който има:

user_pref("accessibility.typeaheadfind", true);
user_pref("accessibility.typeaheadfind.linksonly", true);

Написа Николай (www) на 18-Mar-2005 16:10


Ммм есктра, това последното сработи.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 18-Mar-2005 16:48


Venkman javascript debugger-а за Firefox е убиец!

Написа lucho на 19-Mar-2005 11:45


Също удобен extension за firefox, който ползвам е
http://ftp.mozilla.org/pub/mozilla.org/extensions/down_them_all/downthemall!-0.9.4-fx.xpi - Down Them All за сваляне на много еднакви неща от даден сайт..

Написа martin bossev на 21-Mar-2005 12:36


Аз ползвам mozilla и там AdBlock и WebDeveloper си работят прекрасно :)

Между другото последната версия на WebDeveloper е 0.9.3 и може да се смъкне от
http://www.chrispederick.com/work/firefox/webdeveloper/

До скоро на site сьс всички допълнения версията беше доста по-стара.

Написа George Dimitrov на 23-Mar-2005 09:47


Петък, 18 Март 2005

Голяма полемика вчера по телевизията за това трябвало ли чалга "звезди" да ходят да забавляват нашите рейнджъри (кой измисли тая тъпа дума?) в Ирак. Чак депутати се изказват умно и искали те да ходят. Е значи какво, да избират войнците между депутатите и чалгаджийките? Аз ако бях войник в Ирак щях да си избера чалгаджийките. Не че ме кефи тяхната т.н. музика, според мен е турбо отвратителна, ама съм сигурен, че чалгаджийките правят по-добри свирки от депутатите/деПУТАТКИте. Като ще идват да ме забавляват поне да е качествно. Друго си е "натокана" турбо фолк фурия да раздаде на войниците снимчици с автограф и да разтресе силиконови цици, друго си е мазен тлъст депутат, който бяга от заседанията на парламента да те тупа по рамото и да ти вика "хорош солдат, найс солджър!".

[ Коментари: 2 ]
Коментари

няма да забравя как като войник (преди 20-тина) години ни водеха на кино един път месечно (както и на баня). Та тогава ни пускаха филм с лепа брена и поне по време на филма не бяхме много пияни. Ама пък след филма не мой се доредиш до кенефа... Сега пак искат да ги развлекат "поне за малко да не са пияни" ама разликата е че сега им плащат за да отидат там, а нас ни биеха за да отидем там........

Написа Марин Великов на 18-Mar-2005 19:54


Да в казармата е весело наистина-само весели и приатни случки се сещам.Сещам се навремето US примата Марая Кери беше ходила до Ирак ако не се лъжа даже и клип направи с войничетата в базата им така че хич не се и учудвам на това.

Написа петър (www) на 19-Mar-2005 07:19


Събота, 19 Март 2005

Разходихме се до Копривщица за да гледаме гонките с коне (кушиите), но малко закъсняхме, така че хванахме само краят. Времето беше чудесно, пролетта наближава и това много ме радва - зимата хич не ми е любимият сезон.

Направихме доста снимки из Копривщица, макар че слънцето се показваше, скриваше, а гадните висящи кабели загрозяват копривщенските къщи. Местната община няма ли да се сети и да разкара проклетите жици, да ги пъхне под земята или там квото се прави. Голяма излагация е в момента. Две от снимките - жълтата къща, gf-то се препича на слънчице. Имам още няколко готини, но първо трябва да почистя жиците от тях, че в момента ме дразнят.

Вечерта се захласнах да търся екскурзии и круизи, на които да се ходи тази година. Открих много интересна екскурзия из скандинавия (Земята на среднощното слънце) и круиз из Китай (The Imperial Treasures of China). Тези засега са ми топ дестинациите и е много вероятно да идем на тях (а, дано!).

Харесах и няколко околосветски, но май само ще си мечтая за тях, поради една много тривиална причина. Всички започват и свършват в Щатите. Което мен изобщо не ме устройва, защото ми трябва американска виза за да се кача на кораба. Да, ама не са познали! Няма да ходя да им се моля в тъпото посолство, да им давам пръстови отпечатъци, секрет и да ми барат пишката, само за да ме пуснат в селската им държава, за да мога да се кача на кораба и да дам на американската икономика повече от десетина хиляди долара. Да го духате! Като не искате моите парички, аз ще си ги похарча другаде. Един въпрос не ми дава мира, защо България не иска визи за американци след като те за нас искат? Всичко трябва да е по равно. Искаш ми виза - и аз ти искам. Искаш пръстови отпечатъци на моите граждани - и аз ти искам и т.н.

[ Коментари: 3 ]
Коментари

На Тодоров ден винаги е хубаво. Чист късметлия си че можеш да отидеш да погледаш гонките. Определено е много интересно, поне на това което сам присъствал само че в село Паталеница(Пазарджишко). Така и не успях за съжъление да възседна някое игриво конче.Кой знае може пък да е за добро-виж току що съм се кунтузил:-)))

Написа петър (www) на 21-Mar-2005 13:17


На въпроса, който не ти дава мира - щото сме г**олизци, защо :) Други държави започнаха да го правят веднага, след като САЩ въведоха мерките (не знам дали продължават).

http://www.cbsnews.com/stories/2004/03/04/terror/main604015.shtml

Написа Н.Пепелишев на 21-Mar-2005 14:17


Мда, помня, че бразилците реагираха коректно, но в България това няма да стане

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 21-Mar-2005 14:19


Неделя, 20 Март 2005

В последно време ме намират чрез Google, търсейки "IQ Test", "Тест за интелигентност" и разни подобни. Това започна откакто по БНТ даваха предаването Тест на нацията (National IQ Test). Предаването е измислено от някакви холандци и има претенциите, че показва нивото на интелигентност, като различни групи от хора, правят тест и това се взима за представително за групата. Групите в случая бяха блондинки, таксиметрови шофьори, рекордьори, студенти, журналисти и вип персони.

Когато го излъчиха на живо, нямах възможност да го гледам, но днес случайно го хванах в началото и го изгледах. Горкият аз, горката публика на Канал 1, горките гласуващи и изпращащи есемеси.

Този път Канала надминаха по простотия дори шоуто около Оскарите. Тоест в един месец натвориха две предавания, които могат да те накара на плачеш и да искаш да си счупиш скъпата техника по най-брутален начин, като те засипват с невъобразима идиотщина. Няма да се впускам в дълги описания какво чудо беше това предаване (то просто трябва да се гледа) само ще спомена основните издънки и осирания:

1. Водещият незнайно защо се беше облякал все едно е отишъл да коли прасето. Поло, под него друго поло (виждащо се накриво), а отгоре дълго до под гъза кожено яке?!? Интересно "дизайнерско решение". Абе като ще се показваш по телевизията, че и на водещ ще ми се правиш, облечи се свястно, да го еба!

2. Същият този водещ Бойко някой си (водещ е и на Панорама, явно Канал 1 хич нямат свежи нови хора), постоянно плещеше тъпотии и правеше доста неуспешни опити за шеги. В един форум това поведения го нарекоха "синдрома Гарелов", демек да се правиш на шут след като си бил водещ на сериозно предаване. Като не го можеш, не се пробвай, смешно е, ама тъжно смешно.

3. Като споменах "свежи нови лица", откъде измъкнахте Вяра Анкова/Лафчис?? Минаха и добрите години на нея, отдавна. Като гледам загубила и тренинг и изглед и всичко. Толкова ли е обеднял мъжа и, или просто на нея и е писнало да не прави нищо, че пак е тръгнала водеща да става? Честно, отне ми 15 минути гледане за да я позная. Възрастта не прощава на никой, прическата, а и това че беше облечена като леличка с нищо не помагаше.

4. В първият половин час, микрофоните на водещите кънтяха, а през цялото време, като че ли сценарият им убягваше, та се налагаше да го удрят на художествена самодейност. Някой от водещите даже се изпусна, че по време на репетициите нямали проблем с нещо си там. Тия са репетирали, а стига бре?!?!?

5. Кой умник беше нагласил озвучаването, така че всяко дюдюкане на участниците се чуваше, заради което се налагаше водещите да въдворяват ред и да се изживяват, като учителки с изказвания от сорта на "По тихо, моля ви!", "Запазате малко тишина" и т.н. Поне десет пъти се молиха на публиката да пази тишина. Ами мили мои ненагледни, има си технически средства, що не ги използвате? Като им кръцнете микрофоните и да приказват и да пеят, няма да се чуват. Пускате лека музика и атмосферата става почти приятна за драгият зрител, нали за него е шоуто?

6. Защо ВИП отбора беше по-малък от другите отбори? Това им дава предимство при пресмятане на средният резултат. Отделен е въпроса, че половината от т.н. ВИП гости в отбора бяха световно неизвестни, демек събрани от кол и въже.

7. Въпросите на теста бяха забавни, с изключение на дърдоренето на водещата във времето, когато хората трябва да мислят за да им отговорят. Shut the fuck up, bitch!

8. Пак бяхме засипвани от молби да пращаме есемеси, да си купуваме карти, да играем в интернет и т.н. Вече започва да става смешно. Пращайте отговори на въпросите, ама и гласувайте кой отбор най ви кефи. Какъв е смисъла?

9. Водещите май специално бяха инструктирани да се държат превъзбудено, като че ли се случва кой знае какво. Изглеждаше много фалшиво и трагично.

10. В микрофон НЕ СЕ ВИКА! Това би трябвало да се знае от една бивша водеща на новините по националната телевизия!

11. Съдийте в журито влизаха в пререкания с участниците, подвиквайки като пълни селяни. Специално впечатление ми направи дебелата дама с високо IQ.

12. Неизвестно защо разправяха че Шарън Стоун, Мадона и т.н. имали много високи коефициенти за интелигентност при условие, че те са правили съвсем други тестове и са оценявани по друга система (накрая си признаха).

13. В тукашното оценяване най-големият бонус беше възрастта. Демек колкото по-стар ставаш толкова по-интелигентен при еднакъв брой правилни отговори. Що за идиотщина? То че дъртулите изкукват е ясно, но ако все пак отговорят колко и аз, значи са по-интелигентни!

14. Андрей Слабаков е простак, ама той си го знае и явно го кефи. Чудя се само за какво ли го канят.

15. Пак за водещите, ама последно. Изобщо не е забавно или "ентелигентно" да се измислят думи от сорта на "таксаджии", вместо таксиджии и "лекар-дентист" вместо зъболекар. Ако тези измислици са били опит за шега, моите съболезнования към този дето ги е мислил.

Писна ми да пиша, мислех че списъка ще е кратък пък то какво стана. Има още неща, които могат да се кажат ама аз нямам сили вече. Ако имате възможност гледайте предаването и ако сте в настроение да гледате тъпизми ще се повеселите много добре.

Между другото на теста изкарах 55 верни отговора (от 64), което в моята възрастова група (26-35) прави IQ-то ми според тяхната таблица 117. Мерси, винаги съм си знаел че съм умничък :)

[ Коментари: 9 ]
Коментари

Знаех си че е порнография това с възрастта:

http://www.segabg.com/09032005/p0070003.asp

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 21-Mar-2005 15:48


В тази _игра_ задават въпроси като за идиоти. Те по-тъпи въпроси неможаха ли да измислят? Хъх, верно. По-тъпи просто май неможе :)

Написа cable на 21-Mar-2005 19:59


Съгласна съм ,че тест на нацията е голяма глупост :) Аз те открих ,като търсех в Google за Мини Купър . Винаги съм ги харесвала тези колички :) Имаш ли я ще ???

Написа Анастасия на 21-Mar-2005 21:11


Това е тест за преброяване на идиотите. Те хората си решават тестове, ама ВИЕ "ГЛАСУВАЙТЕ". Ма за кво! Те ти го теста за интелигентност. Вярно, че всеки идиот може да прати N на брой SMS-a, ама лесно може да се намери броят на уникалните IMEI-и на гсм-ите, така че да се преброят идиотите.

Написа bozho на 22-Mar-2005 01:04


Добре е да намери човек съмишленици.
Аз гледах оригинала, за повторението не ми стигнаха силите. То бива-бива простотия ама при тия... (ако някой знае някоя дума за по-голямо от простотия, да драсне два реда).
Имам едно книжле от 10-12 години, което е пълно с такива тестове и нашите хора май от там са поплагиатствали (ама здравата). Иначе ако се явява човек на психотест за книжка (шофьорска;))), тестовете са пак такива подобни (ама за жълта май и те са такива;))).
За лекарите-дентисти и аз съм съгласен, обаче и двамата не сме прави. Ако си гледал телевизия преди нова година, щеше да си наясно, че промяната на наименованието на професията зъболекар на лекар-дентист е наложено от ЕС и ако искаме да влезем през 2007, трябва да го променим. Иначе, току виж задействали предпазното споразумение:((( (за сведение - поговорката за малкото камъче и голямата кола).
От мен толкова, че ми се разкършиха пръстите и току виж съм докарал коментара по-голям от статията;)))

Написа ivan mihalev на 22-Mar-2005 14:31


Е па много сме модерни, вече и от зъболекарите ще се откажем и ще ги направим лекари-дентисти :) Ебаси и глупоста, е щом ЕС не иска да им викаме зъболекари ще са лекари-дентисти.....пак ебаси.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 22-Mar-2005 14:34


И аз доста се смях на това предаване, особено на момента, в който разкриха кой е най-"ентелегентният" SMS участник, звъннаха му и се оказа, че е участвало цялото семейство, като са дали личните данни на 80-годишен дядо. Забавна беше и употребата на думата "тъпи" за хората с ниски резултати.
А моето IQ се оказа 99, но се утешавам с мисълта, че съм с 9 единици по-"умна" от средния BG журналист, та има надежда за мене. :)

Написа Силвина Георгиева (www) на 26-Mar-2005 19:23


Аз пък изкарах 126 точки. Ако бях на 80 сигурно щях да съм най-умния тук. Ма неби:(

Написа Mandor на 22-Nov-2006 20:35


Случайно попаднах на темата за IQ-тестовете. Гледах Теста на нацията преди две години и останах разочарована. Живея в малък град (Троян), където хората не се отличават с особена интелигентност, а тук много по-важно е да имаш пари, отколкото да си умен. Нямам много приятели,тъй като нещата, които вълнуват троянци мен не ме интересуват.2005 година бях на 40 години и направих теста (пред свидетели). Имах 133 точки и какво от това? Повярвайте ми, да си интелигентен не е някакво предимство,а по-скоро недостатък, когато живееш сред дребни душици, които се интересуват, кой как е облечен, каква кола кара, в каква къща живее и т.н. Последната мода (по-скоро глупост) в Троян е, когато големите бизнесмени женят децата си има фойерверки като на национален празник.А не е ли по-добре с тези пари младоженците да отидат на екскурзия на някое място, където могат да видят нещо интересно?

Написа Atanasova на 26-Jan-2007 16:08


Понеделник, 21 Март 2005

Някой виждал ли е сценарии за демонстрация на графична работна среда? Вчера демонстрирах KDE и не знаех от къде да го захвана. Това не попречи на демонстрацията в комбинация с кратката презентация (sxi, pdf) да минат по-успешно отколкото го бях замислил.

Разцъках и показах шарениики и разни екстри, а след мен Шопов обясни за GNOME и не показа шарениики и екстри, защото такива в GNOME няма :-) За сметка на това показа gconf. Всеки GNOME потребител ще трябва да се научи да го ползва иначе няма да може да настрои нищо, така или иначе.

[ Коментари: 8 ]
Коментари

Само едно допълннение ... последната стабилна версия на КДЕ не е ли 3.4 ?

Написа Alex (www) на 22-Mar-2005 18:17


Ами надявам се да са го изхвърлили тоя Gnome от следващата версия на Slack. Истинско недоразумение да ме прощават любителите му.

Написа ST на 22-Mar-2005 19:26


Естествено, само че презентацията е правена преди 6 месеца ;) а тогава не беше

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 22-Mar-2005 21:19


Изхвърлиха го. Иначе gnome-то е екстра, но е голяма мъка за да го копилираш и поддържаш и затова ще го махнат от слака. Пък и тяхната философия "ние знаем по-добре от вас какво искате" не е точно в хармония със философията на слака.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 22-Mar-2005 21:20


За тяхната философия не съм чак толкова сигурен, аз си ползвам gnome, и нямам грам проблем да го накарам да прави това, което аз искам. Вижда ми се доста по-прост и изчистен от KDE, и наистина работи доста бързо, даже с моите шарении (темата ми например хич не е лека).

Написа Васил Колев (www) на 22-Mar-2005 23:26


Понеже и аз ползвам GNOME, да си кажа, че досега не ми се е налагало да знам за gconf - то просто е отзад зад всички настройки и всички потребители на GNOME го ползват, но без да знаят, а си настройват каквото им трябва от самото приложение.

Написа luben (www) на 24-Mar-2005 01:41


Кога ще го има 3.4 в current ?

Написа Alex (www) на 24-Mar-2005 14:59


Когато го сложат там, това е стандартният отговор.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 24-Mar-2005 17:24


Вторник, 22 Март 2005
18:00

Колкото пъти да казвам че Юникса е благина, все няма да е достатъчно. Задачка-закачка, имате нова машина и искате да прехвърлите от вече работеща в новата всичките функционалности на работещата. Тоест искате, новата да стане 1:1, като старата след което да ги смените и да ползвате новата. Целта е това да стане с минимален downtime при превключването и никакво бъзикане (малка скобка това дето го показвам по-долу под уиндолс е НЕВЪЗМОЖНО, защото не може да подменяте библиотеки и работещи програми on-the-fly).

И така, стъпките са следните:

1. Инсталирате на новата машина съвсем основна дистрибуция, без значение каква, само трябва да може да вдигне мрежовият интерфейс и да има ssh и rsync.

2. Боотвате новата машина и се логвате в старата на която избивате всички услуги без ssh.

3. Изпълнявате следната команда (OLD е името на старата машина):

rsync -e ssh -av --delete --exclude proc --exclude sys OLD:/ /

5. Ако дисковете или партишъните са различни ще се наложи да пипнете в /etc/fstab и /etc/lilo.conf

4. На старата машина променяте при стартиране да ползва не нейният IP адрес.

6. На новата стартирате lilo за да оправи boot loader-а.

7. Рестартирате двете машини (първо старата, малко след нея и новата).

Voila. Ако всичко е наред, новата машина е 100% копие на старата и след рестартирането изпълнява нейната дейност, а старата си стои на друг IP адрес.

[ Коментари: 15 ]
Коментари

Много удобно, наистина. Но няма ли да има малко проблеми ако ядрото на ОЛД не потдържа хардуера на новата машина? И няма ли да е проблем ако има някакви работещи услуги на новата машина докато се копира информация от старата?

Жоро, направо ти се възхищавам как хвалиш Юникс. Само ме е яд, че ти знам блог-а от скоро. Сигурно щях да знам много повече трикове за Юникс, отколкото знам сега.

Поздрави

Написа Георги (www) на 22-Mar-2005 17:04


Естествено че трябва да се съобразиш с разликите в хардуера и дали ти трябва ново ядро, но това е никакъв проблем ако позлваш да речем стандартно ядро със всичко на модули и поддръжка на scsi и ide едновременно.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 22-Mar-2005 17:14


за кернела е така, затова --exclude boot )))
едно е да прекомпилираш само кернел друго е сички услуги да оправяш, еле и ако си ги customize нал малко......
така че *niz rulz foreva kopele ::)))

Написа тодор на 22-Mar-2005 17:20


foo> ssh -R 3200:localhost:22 xxx.xxx.xxx.xxx -l user
...
xxx.xxx.xxx.xxx> ssh localhost -p 3200
...

красота.

Написа Марин Великов на 22-Mar-2005 21:14


Мда Remote port forward :) още по темата: http://georgi.unixsol.org/texts/presentations/ssh.pdf

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 22-Mar-2005 21:21


хех, всичко има някъде, само човек да може да го намери...

bTW сега съм на тема:
ssh -o ProxyCommand='/root/bin/proxytunnel -g xxx.xxx.xxx.xxx -G 80 -u user -s pass -d yyy.yyy.yyy.yyy -D 443' gate

ама нещо с keepalive не мога да го докарам... :)

Написа Марин Великов на 22-Mar-2005 21:54


Пускай "top", когато не работиш на конзолата, или виж ProxyKeepAlive. Тия неща си ги пише на сайта. :-)

Написа Мариан Г на 22-Mar-2005 23:16


I would better do:
boot from knoppix (you really don't need /proc & /sysfs if any ...) on both machines. Start sshd and:

cd /
tar -cvjfp - * | scp root@new_machine:/tmp/backup.tar.bz
...
tar -xvjf backup.tar.bz
chroot . and so on...

-or-

tar cfp - * | ssh root@new_machine cat/>bachup.tar

damn :
scp -a * root@new_machine:/ (?) gota try it :)

Написа xeno (www) на 24-Mar-2005 03:27


Целта беше минимален downtime и на двете машини. Май забравих да спомена и че и до двете нямам физически достъп, така че boot-ване от knoppix и игри с tar са невъзможни.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 24-Mar-2005 10:48


yep, that changes a lot of things but you I think you can still use scp.
Out of toppic:
Look what I found: linas.org - just for *smart* bulgarians (humans?) sorry only in English ...

Написа xeno (www) на 24-Mar-2005 13:41


Пича Linas е много светнат. Едно време работех във фирма, която доразвиваше кода на система за резервации която основно той беше писал. Много чист, свестен и разбираем C++. В момента бачка за IBM и се занимава с Linux ядрото за PPC64, следя го в lkml :)
Иначе английският го чета и пиша и говоря ама ме мързи.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 24-Mar-2005 13:43


кефя се когато си реша някой проблем нещо като оргазъм е... :)

та се оказа че трябва да добавя в ssh сървър конфигурацията :
ClientAliveInterval 100

така сървъра да изпраща keep alive към клиента, щото явно firewall-a блокира клиентските....

Написа Марин Великов на 24-Mar-2005 14:32


Много благи неща сте изписали.
Аз мога да добавя едно друго мое любимо, а именно.

cat /dev/hda1 >> /dev/hdb1

Примерно или нещо от сорта
където hda1 e starata a hdb1 новата машина.
Разбирасе няма как да няма downtime но става по бързо особенно с бързи дискове.
На тва му викам exact mirror поради простата причина че копира даже размера на партишъна едно кум едно на новия диск.

Написа mhz (www) на 27-Mar-2005 22:09


Е, това да - макар че сигурно имаш предвид '>', а не '>>' :) Другото силно би ме изненадало - да успееш да добавиш съдържанието на един диск към друг :)

А и все пак това ще стане само ако наистина двата дяла са с един и същи размер, което не винаги може да се получи, ако самите физически дискове са различни...

Написа Петър Пенчев (www) на 28-Mar-2005 08:24


prepare the client to accept the image and write it directly to the disk:
netcat-v -w 120 -p PORT -l < /dev/null | gzip -dc | dd of=/dev/hda bs=512
Send the image from the master:
dd if=/dev/hda bs=512 | gzip -c | netcat-v -w 60 SERVERIP PORT
after that just reboot,easy and simple.!

Написа Георги на 07-Apr-2005 06:38


Сряда, 23 Март 2005

Пропуснах си лекцията по Мрежова, защото си бях въобразил, че не е мой ред. Какво да се прави, заплес съм си, c'est la vie.

За сметка на това гледахме изключителен филм, който ми напълни душичката. Shi mian mai fu или "Летящите кинжали", както го превеждат на български.

Филма е един от кандидатите за Оскар за 2005-та година в категорията Best Achievement in Cinematography и е от режисьора на Ying xiong (Hero, Герой). Невероятно красив е и заедно с Hero вече е в топ филмите ми. Горите, цветове, бойната хореография и изобщо цялостната атмосфера, която създава филма, ще те накарат да се пренесеш на друго място и в друго време. Интересен факт, който днес прочетох е, че е сниман в Украйна.

Гледайте го, няма да съжалявате.

[ Коментари: 2 ]
Коментари

it's really cool but it is on 3rd place after "21 gramms" & "crouching tiger hidden dragon" in mine list for 04-05 season :)))
P.S. What will happen if I write in bulgarian with lathin letters? - "Коментарът трябва да е на кирилица или на английски. Останалите се трият."? Are St. st. Kiril and Metodii will freak out curse me for ever or I just will have to throw away my Master Degree in Bulgarian philology:-D

Написа xeno на 24-Mar-2005 16:57


Ако нямаш кирилица можеш да отидеш на linux-bg.org и там да ползваш тяхната форма, която автоматично пише на кирилица (javascript хитринка) и да правиш copy+paste на текста след това.

21 грама не ми хареса особено, доколкото си спомням. Преди бях писал за него из дневника. Тигър и Дракон не ми подейства толкова като "Летящите кинжали" и "Герой".

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 24-Mar-2005 17:27


Четвъртък, 24 Март 2005

Да правиш презентация за нещо като PostgreSQL, не е лесна работа. Има толкова възможности и екстри, който не искаш да изпуснеш, че в крайна сметка не знаеш откъде да го захванеш.

Според плана на презентацията, досега имам около 25-30 слайда, да видим, след като добавя примерите колко ще станат.

Вечерта гледахме "White Noise", филм посветен на ефекта EVP. Прилична психариика, която тук предполагам ще пуснат по кината след месец два (ако изобщо я пуснат). Аз лично не вярвам в духове и подобни дивотии, но филма е приятно плашещ.

[ Коментари: 1 ]
Коментари

Добра идея, почти добра реализация и отвратителен край. Много стандартно и нищо изненадващо. Saw вдигна летвата много високо при психариите. Hide and seek е същият - започва обещаващо, развива се прилично и накрая се чудиш Де Ниро как се е набутал в такъв филм.

Написа Борис на 28-Mar-2005 05:36


Петък, 25 Март 2005
18:30

Завърших прословутата презентация за неделя. Стана 35 слайда, които честно казано нямам идея в колко време ще събера. Добре, че ще сме само трима лектори, така че няма на 40-тата минута да ми свърши времето, преди изобщо да стигнал дори средата.

Някой знае ли в OpenOffice.org дали мога да направя анимация подобна на това, което предлага PowerPoint, а именно да ми показва ред по ред текстовете, като за всеки ред трябва да натискам шпация. В PowerPoint-a това се прави елементарно, а за съжаление в OO.org не успях да го намеря и не зная дали изобщо го може. Такава функционалност е доста полезна, защото представя информацията на екрана постепенно и когато имаш десет-дванайсет редов слайд е жизнена необходимост, в противен случай става претрупано.

[ Коментари: 7 ]
Коментари

Просто е. Отиваш в менюто "прожекция". Там избираш "ефекти", като преди това си маркирал реда, в/у който искаш да приложиш ефекта.
Това е.

Написа Slacker на 25-Mar-2005 16:51


И това за всеки ред? Ша се опутя, докато направя 35 слайда :(

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 25-Mar-2005 17:18


BTW, нещо не си ме разбрал, аз знам как се прилагат ефекти, просто искам конкретен ефект, който не мога да открия

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 25-Mar-2005 17:22


Я ставало!!! Благодарско, не се бях сетил да маркирам текста, сега ще пробвам дали може да стане глобално.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 25-Mar-2005 17:24


Не стана глобално :( Пък и намерих bug-че, когато има анимация текста не е antialiased. Без анимации ще си карам...

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 25-Mar-2005 17:33


Ще дадеш ли презентацията да я разгледам?

Написа Йовко Йовков (www) на 27-Mar-2005 20:13


На сайта ми има връзка, иди на началната страница.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 27-Mar-2005 20:16


Събота, 26 Март 2005

Шведите ни натупаха точно както очаквах, макар че бях оптимист и предвиждах 2:1 за тях, пък тя каква стана.

Понеже хората гледат мача по К1, bTV бяха решили да компенсират намаляването на аудиторията си с брутални новини. Примерно: мангалки продавали деца в Гърция за десет хилки в зелено.

За илюстрация вадят репортаж от циганската махала в Сливен, където някаква смотла разправя "многу сми биедни, ниема кфо да идем, идинайсе деца, не можем да ги храним, те за тва ората продават децата в Гърцията". Мама ти дейба проста, кой та е карал да раждаш единайсет деца, ма тъпа краво? Такива идиотки и мъжете им идиоти, на третото дете да им режат тръбите за да не се плодят, ебаси и чудото.

Показват след това някакъв тип с мръсен потник и го питат, от махалата продават ли деца в Гърция. Наш'то момче естествено е пич и вика "Как да не продават? Продават! И аз да имам и аз ще продавам!!!". Тоя направо изтрепа рибата.

Следва репортаж за некви хлапета от дом за сираци, дето не искали старата си директорка. Пак некви "тъмни елементи", като ги гледам се забавляват, щото естествено докато "протестират" не учат. За кво му е на човек да учи, като може да диша лепило, да проси и да "мие" прозорци по кръстовищата.

Другите новини нямам сили да коментирам, но вече се чувствам ужасно информиран, благодарско.

Ай да не споменавам за чалгарският конкурс "Мис Чалгария^WБългария", на която Азисчо беше водещ и на плейбек пееше "Хубава си моя горо", докато манекенки поклащат тела в такт. Вдигнаха си акцииките, сега за свирки и други манипулации повече кинти ще вадят момичетата. Ехеее друго си е да се похвалиш, че си ебал участничка в Мис България. И парите са едни други. Манекенкиии, 50 лв. на час...

Върха естествено е Нова телевизия с предаването "Горещо". Голяма оферта измислили - ако изпратите писмо, в което добре да опишете защо ви трябва нов бюст, те ще ви подарят безплатна операция на циците в някаква си клиника. Ебаф маааму...

[ Коментари: 6 ]
Коментари

А ако им обясня в писмо що хич не ми трябват корема и циците, дето съм развил последните няколко години - дали ша помогнат нещо хорицата?!

Жоро, нямаш си на представа колко съм съгласен с тоз ти постинг... :(

Написа Дончо (www) на 28-Mar-2005 14:30


Абе мааму, имай милост, аз не гледам телевизия точно заради такива работи, няма нужда ти да ставаш проводник на простотията им в блог пространството :)

Написа Васил Колев (www) на 29-Mar-2005 00:31


Бе то е забавно, само да не си често изложен на това забавление. Повярвай ми въпреки, че докато ги гледам тези дивотии и клатя глава невярващо, се хиля много и изобщо не ми пречат. Просто приемам, че журналята лъжат и преувеличават.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 29-Mar-2005 07:21


....пък и малко простотия не пречи :-)))

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 29-Mar-2005 07:21


И да паднем и да бием ...... :-)... Мое да паднахме в събота... ама са утре ше ги скъсаме Маджарите ... ;-) ...

Написа Alex (www) на 29-Mar-2005 22:05


А дано ги скъсаме, да не ни скъсат те шошоните :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 30-Mar-2005 05:25


Неделя, 27 Март 2005

Друго си е конференцията в неделя да е в един следобяд вместо в десет сутринта.

Направих най-дългата си лекция досега, повече от два часа (астрономически). На народа май му беше интересно или ако не е било, поне добре го прикриваха. За мен лекцията мина някак си леко и не усетих двата часа по друго освен пресъхването на гърлото. Благодарско на екипа на Linux-bg за бурето вино, което дадоха на лекторите, като поощрение (аз като най-нагъл го отмъкнах).

Ето и презентацията за тези, които искат да си я свалят - PostgreSQL - най-напредничавата свободна база данни /pdf/, OO.org Impress формат и планът на лекцията в обикновен текстов вид. По принцип всяка лекция и презентация, която съм правил я има в секцията за текстове и презентации до която може да стигнете от началната страница.

[ Коментари: 9 ]
Коментари

Малко си поомазал линковете май ;-)

Написа N.Pepelishev на 28-Mar-2005 13:27


Оправени са.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 28-Mar-2005 13:40


Винцееееее,къде сиииии... ;) Аз имам пържоли

Написа Богомил (www) на 28-Mar-2005 16:28


Жоро, май доста харесваш PostgreSQL. Има ли нещо лошо в MySQL или просто предпочиташ PostgreSQL?

Написа Георги (www) на 28-Mar-2005 16:33


Да презентациата беше много добра а пак и доста въпроси имаше:-) За съжаление наполовината на лекциата имах служебен ангажимент и трябваше да изляза но пак съм спокоен нали затова има видео:-)))

Написа петър (www) на 28-Mar-2005 19:21


Двете неща са несравними, все едно да сравняваш Вартбург с Лексъс.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 28-Mar-2005 19:23


...за да продължа аналогията, Вартбурга може да е шумен и да те откара от точка А до точка Б някак си, но в сравнение с Лексъса, това е единственото, което може.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 28-Mar-2005 19:30


:)
Жалко, че не мога да присъствам на лекциите ти... Ще взема да го инсталирам и да поразгледам...

Мерси

Написа Георги (www) на 28-Mar-2005 23:34


Добро и сбито представяне на постгре-то, но за е те тва ми е думата в аналогия с по-предни публикации в този блог - http://grao.government.bg/dostap/proverkaImaLiInternet.html

Написа Стоян на 29-Mar-2005 11:09


Понеделник, 28 Март 2005

Днес получих следното писмо:

==================================

Received: (qmail 10314 invoked by alias); 28 Mar 2005 18:10:54 +0300
Delivered-To: postmaster@unixsol.org
Received: (qmail 10309 invoked by uid 0); 28 Mar 2005 18:10:54 +0300
Received: from imo-m22.mx.aol.com (64.12.137.3)
    by ns.unixsol.bg with SMTP; 28 Mar 2005 18:10:54 +0300
Received: from mailops.mail.aol.com (mailops.mail.aol.com [172.20.75.176])
    by imo-m22.mx.aol.com (8.8.8/8.8.8/AOL-5.0.0)
    with ESMTP id KAA16338;
    Mon, 28 Mar 2005 10:10:20 -0500 (EST)
Received: (from root@localhost)
    by mailops.mail.aol.com (8.11.6+Sun/8.11.6) id j2SFAKO18048;
    Mon, 28 Mar 2005 10:10:20 -0500 (EST)
Date: Mon, 28 Mar 2005 10:10:20 -0500 (EST)
Message-Id: <200503281510.j2SFAKO18048@mailops.mail.aol.com>
From: postmaster@aol.com
Subject: AOL email concerns for unixsol.org
Content-Type: text/html; charset=us-ascii

Dear unixsol.org,

You are receiving this message via our automated "Report Card" process (which helps analyze AOL's Internet inbound mail) because our available data indicate that unixsol.org has risen above the acceptable threshold for complaints:

Complaint rate: 0.44%

AOL takes proactive steps to contact owners of mail servers whose e-mail transmissions are impairing the functioning of AOL's proprietary e-mail system, or causing significant levels of AOL customer complaints.

AOL requests that you take immediate steps to resolve the issues identified in this AOL Report Card. In the absence of a satisfactory resolution, AOL reserves the right to take measures to protect its email network and its member goodwill from any possible damage. These measures may include declining to accept e-mail transmissions from unixsol.org through AOL's proprietary e-mail network.

AOL strives to provide the best online experience possible for our members, and we pride ourselves on being intensely focused on consumers and their needs. Email is a core feature of the AOL service, and the proper functioning of AOL's e-mail system is vital to our members' goodwill.

Please review AOL's e-mail policies and guidelines, as well as other technical details concerning e-mail on the AOL network, at http://postmaster.info.aol.com

This is an automated notification. Replies to this email will not be answered. You can find more information concerning report cards at http://postmaster.info.aol.com/info/reportcard.html.

AOL is eager for you to resolve these issues expeditiously, so we can continue to provide the best possible e-mail service to our members. Thank you for your prompt attention to this important matter.

==================================

Освен че не разбрах за какво се оплакват, не ми хареса и тона с който е написано писъмцето. Мисля да им отговоря нещо от сорта на:

"I don't give a rats ass about your so called customers, I don't like the tone of your letter and last but not least I don't like you at all. Just for fun since there are a lot of complaints, I'll blacklist all of AOL networks on every mail server that I have access to.

Have nice day...not.".

Някой друг получавал ли е подобни идиотщини от разни тъпи американски компании?

[ Коментари: 5 ]
Коментари

Аз съм абониран за тях. Те имат сравнително полезен сервис да ти пращат съобщенията, дошли от твоята система, които AOL потребителите са маркирани като нежелани и мисля точно към него те насочват.

Разбира се, тази услуга е полезна при условие, че си имаш работа с американски потребители, които няма как да си нямат работа с aol при условие, че те са още най-големите.

Аз ако бях на теб, щях все пак да се абонирам, за тази услуга. Все пак всяка допълнителна информация е добре дошла.

Написа пейо (www) на 29-Mar-2005 10:58


Твърде слабо ме интересува тяхната система. Не съм се абонирал за нищо за да ми пращат подобни нагли писма. Аз все пак ги набутах в bagmailfrom, и без това aol са духачи.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 29-Mar-2005 12:27


Подкрепям. :)
Получавах същото порно и аз. Не си направих труда да ги муша някъде нито да им отговарям, щото те и без това са си навряни в половия орган на родителя им от женски род. Виж, списъка на бачето от greens ползвам с кеф!

Написа Коко на 29-Mar-2005 13:28


Жоро, чети си NANOG, там обсъждаха въпроса съвсем наскоро (и в общи линии в твоя случай няма кво да те интересува тоя mail).

Написа Васил Колев (www) на 29-Mar-2005 21:57


По принцип го чета, но дискусия по повод писма, като горното, май съм я изпуснал.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 30-Mar-2005 05:23


Вторник, 29 Март 2005
Как да настроим fast user switching в KDE?

Досега ако някой заключеше екрана, единственият начин да ползвате компютъра беше да му напишете паролата или да убиете X сървъра. Освен това ако искахте набързо да свършите нещо като друг потребител и ви трябва цяла потребителска сесия, трябваше да излезете и да се логнете, като другият потребител в графичната среда. Е, става и с Xnest, но ако е заключен екрана Xnest не помага.

С fast user switching, докато един потребител е логнат, може спокойно да се логне втори потребител в друг X сървър, да си свърши работата и да излезе или да превключи в предишната сесия. Преди, това беше възможно, като на ръка стартирате втори X сървър, но сега използвайки KDE е много елементарно и достъпно.

Трябва да имате инсталирано KDE 3.4 (в slackware-current го има) и да влизате в него чрез kdm (графичният логин мениджър на KDE). Дали ще е през init 4 (автоматично в графичен режим) или от конзолата ще стартирате kdm и ще се логнете след тогава през него, няма значение. За да работи fast user switching в KDE задължително трябва да се ползва kdm.

Единственото, което трябва да настройвате е kdm да позволява многократни логини. Това става чрез тези редове във файла /opt/kde/share/config/kdm/kdmrc

[General]
ConfigVersion=2.1
PidFile=/var/run/xdm.pid
Xservers=/opt/kde/share/config/kdm/Xservers
StaticServers=:0
ReserveServers=:1,:2,:3
ServerVTs=-7
ConsoleTTYs=tty1,tty2,tty3,tty4,tty5,tty6

Ако инсталирате KDE на ново, а не го обновявате от предишна версия, то тези редове вече присъстват във файла.

Най-лесният начин ако обновявате от стара версия е просто да използвате новият конфигурационен файл. Това може да направите като изпълните следната команда:

cp /opt/kde/share/config/kdm/kdmrc.sample.default /opt/kde/share/config/kdm/kdmrc

Стартирайте kdm или настройте автоматично влизане в него (виж статия по въпроса), след което се логнете и вече ще имате достъп до fast user switching.

Как може да го ползвате? Тъй като една картинка струва сто думи, ето два примера за достъп до FUS - от K меню и от активиран екранен предпазител.

Инструкциите са тествани и работят под slackware-current (post 10.1) с KDE 3.4 и махнат gdm (Gnome Display Manager).

Забележка: ако вместо kdm в init 4 ви се стартира gdm, изпълнете командата: removepkg gdm, след което изпълнете telinit 3, а когато влезете в run level 3, изпълнете telinit 4.

[ Коментари: 2 ]
Коментари

Хм, защо ми се струва, че това не е ново...аз съм си правил user switching (докато ми е заключен екрана и съм се логнал в KDE с друг потребител и пак съм се връщал после в старата сесия) още по времето на KDE 3.1 или дори преди това?

Написа MiCRoPhoBIC (www) на 30-Mar-2005 06:17


Прочети внимателно какво съм написал за пускането на ръка на няколко X сървъра. Ново е това, че в момента е лесно за настроиване и видимо като функционалност. Т.н. fast user switching, освен това е известен като session on demand. При варианта с пускане на няколко X сървъра нямаш истински session on demand, сървърите просто си висят, но в момента както е реализирано, при излизане от втора сесия да речем, вторият X сървър изчезва.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 30-Mar-2005 06:34


Сряда, 30 Март 2005
13:52

Добавих търсене в сайта ми, благодарение на големият брат Google. Доста добре се е справил с индексирането, посещава ме често и търси доста добре, така че е по-добър от всякакво си местно решение, което бих се насилил да пускам. Мерси Google.

23:59

Мама му стара, може ли такава излагация! Супер мач, даже и на мен ми хареса, а аз не съм голям фен. Напомняше ми на английски футбол, атаки, движение изобщо интересно...и накрая ни го мушнаха. Бербатов е виновен! Тая кукла досега не съм гледал как вкарва гол, той ще да е. Браво на Стилян Петров, направи най-красивият гол, който изобщо съм виждал! Евала.

[ Коментари: 4 ]
Коментари

Как да накарам този Google да ме индексира и мен :) Може би сега като има линк към сайта ми от този коментар? ;)

Написа ju (www) на 30-Mar-2005 13:29


>>>
????????? ?? ??????
The summary for this Russian page contains characters that cannot be correctly displayed in this language/character set.
<<<
това виждам когато търся (ползвам ФФ)
питанките би трябвало да бъдат заглавието на страницата, и са линкове

Написа Роберт (www) на 30-Mar-2005 14:08


Повредата си е в твоят телевизор.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 30-Mar-2005 16:07


hmn,

if(google.com == aol.com || google.com.equals(AOL)) {
System.out.println("What's wrong?!");
} else {
System.err.println(OK, no argue here);
}

???

Написа xeno на 30-Mar-2005 22:49


Четвъртък, 31 Март 2005
Как да повярваш в мрежови духове?

Преди няколко дни ми върнаха wireless устройството (D-LINK 7100AP), и тъй като беше пренастроено трябваше да го наглася, както на мен ми се иска.

Тези устройства се конфигурират през Web интерфейс, а за да ги конфигурираш трябва заявките към web сървъра да идват от адрес в мрежа 192.168.0.0/24. Та значи включвам устройството в домашният ми switch, ресетвам го като задържах копчето ресет 10 секунди, вдигнах си на мрежовата карта адрес от 192-ра мрежа (ifconfig eth0:1 192.168.0.1 netmask 255.255.255.0), но тъй като бях забравил, на кой точно адрес слуша устройството сканирах цялата мрежа за отворен порт 80 (nmap -sS -p 80 192.168.0.0/24). Изкочи ми web сървър на адрес 192.168.0.30. Дотук добре.

Стартирах Firefox, отворих http://192.168.0.30/ и първото, което ми направи впечатление е, че интерфейсът за настройка изглежда по съвсем различен начин от това, което помнех. Даже и картинката на устройството в интерфейса беше съвсем друга от самото устройство, което е стоеше мен. Изгледа че софтуера беше за DWL-800AP, което е съвсем различно от DWL-7100AP.

Позачудих се малко, но все пак започнах да настройвам. Стартирах wizard-а, нагласих криптиране, идентификация на устройството и тук следваше още една изненада, никъде нямаше да настроя аутентикация.

През това време си пуснах лаптопа и той веднага намери wireless устройство закачи се и даже имах достъп до мрежата. Естествено да осигурявам свободен достъп до домашната ми мрежа и до интернет връзката ми на всички в околноста изобщо не ми е минавало през ум. Затова и продължих да търся в интерфейса, настройките за аутентикация.

Прерових всичко и няма и няма. Само куцият WEP, а аз исках да ползвам WPA-PSK. Гледайки различният интерфейс от познатият на мен, ми дойде идеята, че някой умник е сменил фърмуера на устройството с грешният. Отидох на сайта на D-LINK и свалих последна версия на фърмъуера за устройство DWL-7000AP и се пробвах да го кача. Нищо не стана. С два браузера пробвам и на двата не ми дава да го кача, като във Firefox ми казва че сървъра не върнал нищо, а в konqueror се оплаква че сървъра върнал грешка 400 (bad request). Мама му стара, започнах да се изнервям, защото предположих че иска микрософтски браузер.

До тук вече около час се бях мъчил с тъпото устройство, лаптопа ту се закачаше, ту се разкачаше, десет пъти ресетвах устройството и ми стана интересно, че не си забравя паролата за достъп, която съм настроил. Накрая реших че трябва по някакъв начин да се обнови фърмуера и реших да го отнеса в офиса на по-големите спецове от мен да го нагласят.

Бързо превъртане до днес.

Бъзикали се в офиса с D-LINK-чето и му обновили фърмуера. Бил съм направил грешката, че съм се опитвал да качвам американски фърмуер на европейско устройство. Качили европейският без проблем. Та взимам си аз устройството и бягам към вкъщи за да го пусна, псувайки се на ум колко съм прост да не се сетя за разликите в американският и европейският фърмуер.

Включвам устройството, сканирам 192-ра мрежа и ми се появяват web сървъри на адреси 192.168.0.30 и 192.168.0.50. Ново пет...Отварям 192.168.0.30 и влизам със старото име и парола, което съм настроил и виждам старият интерфейс, който виждах и преди 2 дни. Изобщо не мога да разбера какво става, казаха ми че софтуера е обновен?!?!

Отварям 192.168.0.50, но до там нямам достъп въпреки че ползвам името admin и празна парола, както пише в документацията. Ресетвам устройството един, два, три пъти и пак същото. На 192.168.0.30 не си забравя паролата на 192.168.0.50 не ме пуска.

Звъннах по телефона и ме увериха, че софтуера на устройството е обновен и че няма парола и на адрес 192.168.0.50 трябва да мога да си го настроя.

Вече откачам и нищо не разбирам, ебаси и чудото. Започвам да си мисля дали в околността няма друг wireless и аз бъзикам него. Но как имам достъп през до него през моята вътрешна мрежа?

Я да пробвам да извадя кабела от моето устройство...Вадя го. Е сега ако всичко работи, значи....не знам.

Отварям 192.168.0.30 - РАБОТИ със старата парола!

Отварям 192.168.0.50 - РАБОТИ но не познавам паролата!

А стига бе, изби ме студена пот и за малко повярвах в духовете на мрежата, които при условие, че не ми е включено устройството, имам достъп не само до него ами и до някакво друго.

След първоначалното шашкане, реших да сваля адреса от мрежовата карта и да го вдигна пак. Бяха ми свършили всички идеи и реших да ползвам уиндолският начин, спри пусни, може пък да тръгне. Свалих мрежовата карта (ifconfig eth0:1 down), тръгнах да и вдигам пак адрес от 192-ра мрежа и тук ми светна лампата в главата! Защо по дяволите вдигам мрежа 192.168.0.0/24 на eth0, която ми е картата към кабелният модем, а не на eth2, която ми е картата към вътрешната мрежа?

Ааааааааааааааааааааа! Къде бил ключа за палатката. Аз изобщо не виждам моето устройство, а някакви други. Вдигнах адреса на eth2 и си видях устройството.

Какво всъщност се случи та да ме накара да повярвам в мрежови духове? Случи се комбинация от мои грешки и предположения.

Първо: вместо да вдигам мрежата на вътрешната карта eth2 (където е устройството) аз вдигнах мрежата на външната eth0 (където е интернета и мрежата на UnixSol към кабелните модеми).

Второ: въпреки че в документацията за DWL-7000AP пише че адреса за администрация е 192.168.0.50, първият път единственото устройство, което открих беше на адрес 192.168.0.30 и беше съвсем друго устройство. Това трябваше със сигурност да ми подскаже, че гледам не където трябва, но аз предположих че някои е сменил фърмуера на моето устройство. Логично нали?

По-късно разбрах че на 192.168.0.30 има устройство в една от нашите точки (който го пуснал без парола ще си понесе наказанието!).

Трето: Когато за втори път включих устройството не проверих мрежовите карти, просто видях че на 192.168.0.50 има устройство и се опитах да го администрирам. Ако си спомняте от прочетено по-горе, това устройство не ме допускаше въпреки всичките ресети, който правех на устройството при мен. В момента в който ми просветна се сетих, че това е другият DWL-7000AP, който е у колегата Спас. Това устройство преди два дни го нямаше в мрежата, затова при първият ми опит за настройка виждах само устройството на адрес 192.168.0.30.

Забелязвате ли как от една дребна грешка ifconfig eth0:1 ... вместо ifconfig eth2:1 ... ме накара да повярвам в духове?

[ Коментари: 7 ]
Коментари

Така ти се пада, като трошиш на хората мрежите, троши си собствената да видиш как е ;)))) Пак добре че не си влезнал на комшията в Wirelessa ;)

Написа Габо (www) на 01-Apr-2005 12:53


Някъде около мен има един незащитен linksys и си го ползвам от време на време.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 01-Apr-2005 12:54


Хехе, много фън Жорка, мани ма и аз за малко да повярвам в духове покрай твойто преживяване, въпреки че бях убеден че е някой mixup :) Ма пак са бели кахъри. Пробвай да конфигурираш Cisco кабелен модем в routing mode. Не че не става, става но не работи... и така 18 пъти :)

Написа Колегата (www) на 07-Apr-2005 09:35


:)) Am dam... Jore ima duhove v tezi D-Link mnogo az sushto sam se overqval, osobeno v D-link 900 AP+ . Tuka v edno targovishko gradche izgradih wirelles mreja i otivam az da naglasqm AP-to saotvetniqt delink vlizam az v moqt chovek naglasqm si go i se varzvam prez laptopa s edno USB ustroistvo, taka do tuka sichko e ok raboti si ima si netec.NO sled kato toj reshil da go kachi na pokriva i go slojil zao4vat i problemite :) pone 3-puti sam hodil do tam i to za kakvo.Problema se okaza che e ot naprejenieto koeto toi podava kam ustrojstvoto.Po kabel okolo 25 metra pusnal 7.5 v i dokato signe do tam to namalqva,:) posle po kabel 15 metra sashtata rabota ave i az mu vikam ti da ne si lud ve q vkarai 220V napravo i ne se zanimavai.Eh mamamu stara tova dokato go razbera ot de ide hubavo che si bqh vzel edin multicet da go izmerq golqma muka :) che nebqha kachvaniq na pokriva che neznam si kakvo a to kakvo onq reshil da ikonomisa tokov kabel za smetka na UTP.

Написа sasbass (www) на 27-Jun-2006 12:45


Интересно - особено за хора като мен, с по няколко D-link устройства.
Не можах да разбера само, какво му е лошото да пуснеш отворена безжична мрежа? Естествено, не собствената си, а какъв да е нет, за зор-заман.

Написа Орлин Бориславов (www) на 22-Aug-2006 09:46


Лошото е когато някой през твоята "отворена" мрежа направи яка магария и при теб кацнат приятни хорица да обясняваш защо си направил еди какво си.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 22-Aug-2006 09:58


няма ли история за духове
ИСТИНСКА!

Написа криска на 16-Feb-2007 15:24