< HomePage | Снимки
<- Четвъртък, 10 Февруари 2005 | Начална страница | Събота, 12 Февруари 2005 ->
Петък, 11 Февруари 2005

Някой си измислил т.н. "Ден за безопасен интернет" и поради тази причина ми бяха зададени въпроси по пощата. Доколкото набързо се осведомих за този "ден", това е някаква измислица, която има много малко общо със сигурността, но тъй като предполагам, че в бъдеще пак ще ме питат подобни неща затова реших да сложа въпросите и моите отговори тук.

Четете по-долу.

В момента пиша материал за световния ден за безопасен Интернет, който се чества в практически всички европейски страни, и от организаторите - ARC Fund и МТС получих информация, че от българска страна се подготвя "гореща линия" за съобщаване за незаконно и вредно съдържание.

Знаете ли, това няма връзка с "безопастното ползване на интернет". Хората, които не си обновяват компютрите с поправен софтуер, ползват такъв с известни грешки и проблеми със сигурността (Microsoft Windows, Internet Explorer, Outlook Express) и благодарение на това стават мишена за разпространителите на вируси и спамерите са много по-голям проблем от "незаконното и вредно съдържание в интернет".

Мога ли да разчитам на някакъв коментар от ваша страна по въпроса за състоянието на Интернет безопасността у нас? Не е задължително това да е становище на асоциацията, напълно ми е достатъчно и личното ви мнение :)

Ние като асоциация се занимаваме по скоро с информирането на обществото за необходимоста от компютърна сигурност, а също и с методите за предпазване от атаки и възстановяването след тях.

Дали някой ще види нещо в мрежата и то няма да му хареса или фактът, че на даден носител на авторски права не му харесва, че се разпространяват произведения без неговото съгласие, не е точно в нашата област.

В частност ме интересуват следните въпроси:

1: Free-сървърите съдържат доста големи обеми незаконно и неподходящо съдържание, при това достъпно за всички, без ограничение за възраст. Смятате ли за нужно да се вземат някакви мерки?

От наша страна - не. Тези мерки са работа на определените органи на властта и са в област, с която ние нямаме общо. Има чисто икономически причини, поради които сървъри с такова съдържание съществуват. В близко бъдеще сървърите няма да изчезнат, просто съдържанието което предоставят ще се измести към друг вид предлагане (peer-to-peer мрежи). Няма технически начин да се ограничи достъпа до "неподходящо" съдържание от деца.

2: Има ли смисъл, логика и полза от въвеждането на някаква форма на (само)регулация на хостинг-провайдърите, така че да се ограничи обемът на незаконното съдържание?

Самореглуация не се въвежда и в общи линии я има - поговорете си с различните доставчици. Никак не се толерира детската порнография, например.

Истинските хостинг провайдер (а не т.н. free сървъри) не толерират съдържание с неизяснени авторски права на сървърите си.

От друга страна единствената цел на free сървърите е чрез предлагане на такова съдържание да привличат клиенти за услугите си (продажба на достъп до интернет). Всеки доставчик на интернет за крайни клиенти има "free" сървър за да е конкурентно способен.

3: Разполага ли асоциацията с информация за разработка и/или употреба у нас на някакви видове филтри за Интернет съдържание, чрез които достъпът на потребители под определена възраст до неподходящо съдържание да бъде ограничен?

Нямаме информация за разработване на филтри за съдържание в България. Такива филтри са загуба на време - изглежда никой не взема под внимание това, че са предназначени за деца, а децата са адски изобретателни.

Правилния начин е не да се ограничава достъпа (което е невъзможно), а да се образоват децата за да са наясно, какво да правят, когато попаднат на съдържание неподходящо за тях (което е неизбежно).

[ Коментари: 6 ]
Коментари

Жоро, като цяло съм съгласен с тебе, но с едно голямо "но" :).

В случай, че те интересува с кое не съм съгласен:
> "Правилния начин е не да се ограничава достъпа
> (което е невъзможно), а да се образоват децата
> за да са наясно, какво да правят, когато
> попаднат на съдържание неподходящо за тях
> (което е неизбежно)."

Това като цяло е много добра позиция, но ако си си имал работа със обучение/възпитание на малко дете (особено на много малко) ще разбереш, че точно познавателността подтиква децата да правят точно обратното на "не хубавото". Те искат да се докоснат, да пробват всичко. А аз не смятам, че докато са деца е добре да се "докосват" до неща като порно, още по-малко детско.
В такъв смисъл изолиране на достъпа може и да има някакъв смисъл... но съм съгласен че е много трудно, почти невъзможно - точно поради детската изобретателност.
Но сме длъжни да направим всичко възможно.

Поздрави!

Написа Дончо (www) на 13-Feb-2005 12:11


Но те така или иначе ще се докоснат някога. Това имах впредвид под това, че трябва да се обучават. Не можем да предпазим децата от лошият свят, защото те рано или късно ще сблъскат с него и тогава е добре да са подготвени. Затова смятам, че когато се обясни на едно дете кое какво е, защо е лошо и т.н. то ще разбере и когато попадне на съдържание неподходящо за него, само ще се откаже да го разглежда, дори и да е любопитно в началото.

Естествено всеки родител иска децата му да са защитени и да не повтарят негови грешки, но за съжаление това е невъзможно.

Все пак тези размисли са от човек, който още не е родител и теориите ми може да не са много коректни ;)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 13-Feb-2005 12:23


Жоро, вярно е че рано или късно това ще стане.

Моята мисъл тук е, че обучението и ограничаването на достъпа са различни неща, и че трябва да се правят и двете. Вярно е - "ограничаване" звучи лошо, но според мен има значение детето ми какво браузва и гледа, особено докато не стане поне на 10-12 години...

Това е точно толкова необходимо, колкото и законът да не се продават цигари и алкохол на непълнолетни. Само дето (поради напредъка на половото образование) възрастовата граница тук нормално е по-ниска, и затова в повечето случаи и възпитанието по тази тема започва от ранна детска възраст (вервай ми :) )!

Написа Дончо (www) на 13-Feb-2005 13:14


(добре, че Жоро смекчи тоя отговор, моята версия беше доста по-озлобена).

Дончо, не знам, но изглежда всеки съди по себе си - аз лично не съм видял смисъл от това да ме ограничават, просто защото съм намирал начин да заобикалям всичките ограничения (вероятно това е и единствената последица, че мога мисля как да върша дивотии :) ). Помня как научих как се правят бебета с четене на книги например :)

Колкото до алкохола и цигарите, пак си зависи от човека - ако ти обясниш на детето, че решението за цигарите, алкохола и т.н. е негово и само негово, не би ли трябвало да е достатъчно?

Написа Васил Колев (www) на 14-Feb-2005 00:25


Момчета, не ме съдете твърде строго!
Знам позицията ви за security through obscurity, и знам че тя е напълно основана и правилна. Когато се отнася до бизнес - това е правилната позиция и за мен.

Това, което обсъждаме е: как да помогнем максимално на "малките" да станат нормални (по наша преценка) "големи".
И аз си мисля, че:
1) На Първо Место идва Обучението.
2) Докато обаче Обучението каже своята дума, без съмнение трябва и да се обръща внимание и на превенцията. А превенцията тук е 'презервативът'... т.е. филтърът.

Съжалявам, че най-вероятно тези думи звучат еретично в ушите ви. Филтър на корпоративно прокси е повече от ужасно унижение (донякъде - и за служителите). Но тук говоря за деца... не за служители.

Написа Дончо (www) на 14-Feb-2005 12:10


Тъй... станах аз за посмешище :) Аз съм авторът на горните въпроси, признавам, измислих ги в момент на рядко състояние на запой.

Лъжа, на напълно трезва глава ги измислих, но като главният редактор те натисне да търсиш мнение, а имаш и срокове да спазваш, мааму недотам стара, кво да се прави. А като тези д*е*б*и*л*и от БАИТ не щат и дума да кажат и ме препращат към човек, чийто блог отдавна чета и направо се учудих, че въобще е счел за нужно да отговори на моите наистина абсурдни въпроси...

А иначе аз знам не по-зле от Чорбаджийски, че филтрите са бошлаф работа. Нали и аз като млад съм се боричкал с разни смотани забрани. Да, децата наистина са адски изобретателни и винаги се добират там, където им забраняваш, но... дай тогава направо да ги поканим и да им пуснем спайса и да почнем да коментираме тогава бре :)

BTW: авторът на тези редове (и на абсурдните въпроси де) се намира баш зад филтър на корпоративно прокси, тъй че...

Написа Аспарух Калянджиев (www) на 15-Feb-2005 15:47