< HomePage | Снимки
<- Октомври, 2004 | Начална страница | Декември, 2004 ->

Архив за месец Ноември, 2004

Понеделник, 1 Ноември 2004

Качих си OpenOffice.org на Mac-a. За съжаление не е native port и изглежда грозно, особено шрифтовете. X сървъра го пуснах, оказа че трябвало рестарт, пфууу. Разглезил съм се в последните години покрай тези линукси и искам всичко да тръгва без рестарти. Иначе работи, даже си пусках през X forwarding-а, OpenOffice от Linux машината вкъщи. Обаче като като пусна Sim и X-а крашва. Ще трябва да мрънкам на Apple :(

Последвах съвета, който ми дадоха в един от коментарите към дневника и си качих Adium X за ICQ клиент. Благина и чудесия! Евала!

[ Коментари: 2 ]
Коментари

Има още един мултипротоколен IM клиент, който много го хвалят ябълкоманиаците - Fire - http://fire.sourceforge.net/.
SIM не е лош, но е още бъгав (явно и версията за MacOS X). Пък и много мяза на боклуците на Mirabilis, което поне мен ме дразни.

Написа Явор Доганов на 02-Nov-2004 17:19


sim изобщо го няма за mac, аз пусках linux версията като се опитвах да ползва X сървъра на Apple, само че X-а крашваше.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 02-Nov-2004 17:52


Вторник, 2 Ноември 2004
17:22

Умря ми switch-а вкъщи :-( за сметка на това пък си купих четири портов USB2 HUB, защото ми писна да си изключвам мишката, когато искам да си свалям снимки от апарата. И като говорим за снимки, ето моята пингвинска менажерия.

Свалих си YellowDog Linux 3.0.1 да видим кога ще ми остане време да го инсталирам.

23:59

Бога на мрежите се смили над мен и когато се прибрах у дома, switch-а работеше.

[ Коментари: 1 ]
Коментари

Внимавай.
Следващият път може и да не се смиля.

Написа atl на 14-Nov-2004 11:56


Сряда, 3 Ноември 2004
16:07

Свалих си NeoOffice/J, порт на OpenOffice.org за Mac и един patch за Aqua менюта. Благодаря на Николай Колев, който ме подсети за съществуването на проекта NeoOffice. Програмата се държи доста по-добре от оригиналният OO.org (който изисква X). По-бързо се стартира, шрифтовете са свястни и като цяло е много повече MAC-ско приложение отколкото OOo. И най-важното за мен, като пусна презентация я разпъва на цял екран.

Открих и как се записват дискове под MAC OS X. След кратка борба с тъпият Disk Util си записах YellowDog Linux. За съжаление след като boot-нах от CD-то (задържаш C при рестарт) се оказа, че няма как да смаля HFS+ партишъна за да има място за Линукс. :-( Издирвам програма подобна на Partition Magic.

При записването на CD-тата имах малък проблем. Едното CD не се записа както трябва и "изчезна", тоест нямаше начин да го извадя от графичната среда. С малко ровене обаче открих как става. Начините са няколко, disktool -e disk1, hditool eject disk1 -force или при рестарт се задържа копчето на мишката. Всеки един от трите начина става за вадене "насила" на CD от устройството.

16:13

In other news, Slackware огледалото е обновено. Upstream огледалата бяха умрели и не се обновяваха та се наложи да ползвам ftp.slackware.com, което не е особено бързо.

[ Коментари: 2 ]
Коментари

Пробвай с "parted", последните версий трябва да support-ват HFS+ resize. Може да се пробваш да разучиш и hdiutil, но не съм сигурен дали не е само за images. А веъщност тук http://www.stargeek.com/item/64887.html са изброени доста софт (повечето платен), който би богъл да ти свърши работа.

Написа mhz на 03-Nov-2004 14:21


За записване на дискове (images, де) без да минаваш през други програми, а направо от любимия команден ред:

hdiutil burn alabala.[iso|toast|dmg]

Написа Николай Колев на 03-Nov-2004 22:11


Четвъртък, 4 Ноември 2004
10:30

Дачев криеш се, а? Браво на ManiaX-а, че те избложи. Добавен си вече отстрани в зелената лента, бегане нема.

Между другото кой казва, че смяната на времето е лошо нещо? Цяла седмица ставам в десет без 15 и съм се наспал. Да живее смяната на времето (зимната), чакам следващата :-)

15:11

Кой ли си мислят, че ще примамят микромеките?

[ Коментари: 3 ]
Коментари

Мене могат да ме примамят микромеките!!! В офиса им в София има едно много хубаво малко момиченце, току що завършила студентка. Мисля че с нея могат да ме примамят. Мисля че даже с цената на девствеността си ще отстоява името на микромеките(не съм от тях). Но в крайна сметка и аз имам тайно оръжие, само трябва да събера сили да я замъкна на бирата и да я оставя ManiaX-a и Кавлаков да я облъчват и ще премине в лагера на Linux Chix. Ако не стане то следва само: http://www.karatebulgaria.com/alex/sex.gif

Написа Александър Панов (www) на 04-Nov-2004 16:29


Нали знаете как жената на Бил Гейтс е измислила името на компанията - след първата брачна нощ ;)

Написа Митко на 05-Nov-2004 10:36


Яко си настървил твойте кучета да ръфат на живо месо. Чета си пощата и някаква майна се оправдава за Outlook си, и един от твойте (мейла му беше от unixsol) го захапал като дърт лъв млада газела и не пуска.

Написа Александър Панов (www) на 06-Nov-2004 15:32


Петък, 5 Ноември 2004

Вчера на лекцията по мрежова видях подготвените теми, който ще даваме на студентите и се сетих за нещо, което ужасно много ме дразни /особено пък напечатано на хартия!/. За какво иде реч?

Измислили теми хората и естествено си написали отгоре името и емайла. Дотук всичко нормално. С едно малко изключение - емайла е написан така sulio(at)pulio(dot)com и това на хартия. Добре, много добре, даже отлично!

Не зная кой е измислил тая простотия да се осират емайл адресите и защо умниците си мислят, че това ги пази от спамери. Всеки малко по-умен спамер (а те са умни гадовете, да пукнат с мъки дано), когато тръгне да прави събирачка за емайли по сайтове, ще си направи елементарен парсер, в който освен всичко друго се използва и нещо от сорта на s/.at./\@/gi и s/.dot./\./gi плюс още няколко подобни регулярни израза. И в крайна сметка какво се получава? "Прикриването" на прословутите емайл адреси е тъпизъм, който повече пречи отколкото помага.

Никак не е трудно да се сети човек, че както и да си кълчотите емайла, той все някога ще попадне в списъците на спамерите. Тогава ще ви спасят само добре настроените филтри на пощата и НИЩО ДРУГО. Моите емайли georgi@unixsol.org, gf@unixsol.org и gf@top.bg ги има на хиляди места из интернет и от спам не се оплаквам. Оплаквам се от това че като цъкна на някой mailto: линк, трябва да седна да редактирам тъпият емайл. Оплаквам се от това, че пак заради някакво си "криене" вече mailto: връзки не се слагат. Оплаквам се, че за да разбера какъв е начий проклет емайл адрес трябва да се напрягам излишно. Да сте чували за security through obscurity? Всички знаем дали работи.

Стига с тая шльокавица в емайл адресите! Върнете кльомбата, маймунското А, онова символче там за пощата и т.н. където си му е мястото, мамка му!

/rant off

[ Коментари: 9 ]
Коментари

Ще ме извиняваш ама си виж коментара http://georgi.unixsol.org/diary/archive.php/2004-11-01

Иначе споделям мнението ти за спамерските решения за парсване на страници, вярно че е въпрос на няколко рег. израза за да се открият разновидностите на писане на майл адреси, но по същата логика може това да се направи и с генератор на пощенски адреси например. Просто хората са възприели, че като слагат REMOVEfuckthespammersREMOVE.mail@mail.com и ще се предпазят по някакъв начин ;).

Написа митко на 08-Nov-2004 14:17


REMOVE ще е другото което ще добавя като regex. А този коментар към който си ме насочил не виждам какво общо има с темата?

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 08-Nov-2004 15:21


Хехе, ами вече действително няма, но ако си беше видял e-mail-а ( сигурен съм че знаеш за какво говоря ), щеше да видиш, че и твоя пощенски адрес е записан с "AT"

Написа Митко на 08-Nov-2004 15:48


Това го бях сложил заради разни дето мрънкаха, че емайлите им се виждали, не заради моят. Вече е махнато така или иначе.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 08-Nov-2004 16:04


Убеди ме. Зарязвам глупостите от рода AT, DOT и т.н.
Добра идея е да се ваксинират хората предварително. Тоест да се създаде колекция с регулярни изрази за популярните в момента спамове, но да не е много популярна извън BG, че току виж стане безкраен цикъл на надхитряне на спамерите с по-известните бази и заприлича на бизнеса с антивирусните за бозата.

Написа Никола Славчев (www) на 08-Nov-2004 22:40


Има няколко "добри" начина за пазене на e-mail от спамери. Естествено никой от тях не е 100% защита, но помага в доста от случаите.

Един от тях е кодиране на e-mail и декодиране с JavaScript - повечето спам ботове не се тормозят да интерпретират JavaScript, а дори и да го правят, ако декодирането се прави на onMouseOver тогава вече са умрели.
Естествено тъй като e-mail списъците са си доходоносен бизнес, всеки бот, открил "странен" e-mail (например mailto:нещо-което-не-пасва-на-проверката-за- e-mail) може да го пипулва в списък, който след това да се преглежда от човек - за пари всичко правят гадовете.

Signed: 0xdeadc0de

Написа Лъчезар Ангелов на 10-Nov-2004 10:28


"Кодиране" с JavaScript е още по-голяма порнография от писането на _АТ_ и (DOT)!

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 10-Nov-2004 15:24


1. Какво против порно(графията) имаш?
2. От гледна точка "вгорчаване живота" на ботописача - е по-добро от _АТ_ и (DOT).

Не смятам, че спам филтрите вършат кой знае каква работа. няма начин да си гарантираш 100% успеваемост по детектването на спама, което води до един от двата случаи:
1. Важен мейл бива третиран като спам и запращан в подходящия фолдер (не дай си боже да не се праща във фолдер, а да се трие)
2. Спам мейл не се детектва и ти попада в инбокс.

И в двата случая имаш задължително преглеждане или на на фолдер-а със спама за нормални писма или на инбокс за спам. Това че са разделени не ти помага ни най-малко.

В крайна сметка 100% решение на проблема няма и явно с теб сме в двете крайности:
Аз предпочитам да намаля вероятността мейла ми да попада в "онези списъци"
Ти предпочиташ да се бориш после с последствията.

Всичко е въпрос на личен избор и не подобава на професионалисти да изключват един или друг от вариантите само щото видиш ли било порнография (без обосновка защо).

Signed: 0xdeadc0de

Написа Лъчезар Ангелов на 11-Nov-2004 08:50


Мисля зе обясних защо чупенето на мейл адреси е порнография. Защото пречи на използването на установени протоколи и правила. Това е моят аргумент, никъде не видях да се оборва пък и не видях подкрепа на твоят аргумент че обфускирането помага срещу спамерите.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 21-Apr-2005 06:42


Събота, 6 Ноември 2004

Поредният тъп филм - The Forgotten (Забравените?). Тоест поредният тъп филм, на който трейлъра изглежда интересен. На някаква уфтсъ (Джулиан Мур) детето и умира при самолетна катастрофа и тя сумати време се сдухва вместо да се вземе в ръце. Мъжът и едвам я търпи щото тя ни му дава. После започват да изчезват снимки и касети с детето, а всеки твърди, че дете е нямало и че тя е луда (за връзване и use strict). Обаче тя се съмнява и след малко открива че ИЗВЪНЗЕМНИТЕ са виновни, естествено в комбинация с THE GOVERNMENT!

Та пичката заедно с един дето после и става любовник (97.5% сигурност), разгромяват извънземните и те и връщат децата. Тук вече всички ревем оплаквайки съдбата си, как може да се вържем да гледаме тази порнография, съшита с бели конци. Като говоря за "съшиване" съм напълно сериозен. В целият филм нямаше НИТО ЕДНА логична постъпка или случка. Всичко беше така нагласено, че да го добутат до края. Джулиан Мур е доста неприятна и накрая ще ви е яд, че извънземните просто не застреляха тъпата кучка! Язък че имаше PowerBook 17" ;)

Единствено което е успял да измисли режисьора за да плаши зрителите в този "трилър" е класическото - тиха музика....БУМ, ТРЯС (силен звук) от което подскачаш.

Крайна оценка 3 от 10, само заради присъствието на извънземни, макар че и те бяха смотани.

Неделя, 7 Ноември 2004

Почивните дни са хубаво нещо. Нищо не правиш, телефона не ти звъни, лежиш, мързелуваш и гледаш филми спестявайки някой лев, щото не си се вързал на рекламите и не си отишъл на кино :)

Днес на ред за гледане беше Collateral (Съучастникът) с Том Круз и Джейми Лии ..... блях. От време на време се показва и жената на Will Smith. Историята накратко. Джейми е таксиджия ама от готините (има ли такива?), събира кинти за да отвори компания за лимузини и като цяло е свестен. Том Круз се качва при него и почва да трепе народ, а горкият таксиджия се налага да му помага. Естествено накрая девойката за малко и тя да го отнесе но Джейми я спасява, като застрелва белокосият Том Круз.

Филма като история не ми хареса поради една много проста причина. В реалният живот, такъв като Том Круз просто щеше да си свърши работата след което да застреля негъра и да изчезне. Обаче понеже това е американски филм и доброто трябва да победи! Някой тъпак наливащ се със six packs безалкохолна бира може реши, че е много cool да трепеш пък и виждаш ли как се измъкват накрая лошите във филма. Та за да бъде предпазено "американското общество" от лошото влияние на реалният живот, "лошия" тук отново умира, а "добрия" спасява положението и взима мадамата.

Очаквах повече от режисьора (който е и режисьор на Жега, BTW). Филмът е стилен, но края разваля почти всичко.

Понеделник, 8 Ноември 2004
18:05

Няма да се научат моите "приятели" от dir.bg и това си му е. Погледнете следният адрес http://www.bgbook.dir.bg/db.inc

Дори не съм си правил труда да се разровя по-сериозно. Еееех програмисти, програмистииииииииииииииии (админите и те там).

[ Коментари: 1 ]
Коментари

u312620_FTP17943 както подсказаха хора ползвали хостинга на дир.бг е това е потребителското име на фтп-то сетете се сами за паролата - тя е просто като тази за базата

Написа Jivko Georgiev на 08-Nov-2004 17:31


Вторник, 9 Ноември 2004

Припомням си JavaScript и DOM, като междувременно също така си спомням и защо мразя да правя JS бози. За щастие в последно време има Mozilla където нещата вървят добре без да се налага да правя хиляди хакове и измами само и само да сменя стила на някой елемент.

Сряда, 10 Ноември 2004

Днес почти не успях да си седна на компютъра, но за сметка на това се изпокарах с колегите. То не е весело, но пък е много освежаващо от време на време да го правиш. После след като си казал всичко дето ти е на ум, по-спокойно се работи.

Подлите душички дето тропат на шефовете си, някой ден ще ми паднат в ръчичките. Не че ми пречат но ще страдат на общо основание. В главата си имам едно черно тефтерче, в което всичко се записва. Освен това помня дълго всеки, който ми е направил нещо лошо. Не съм злопаметен, ама помня за всеки случай, като стане мизерия с мизерника, да мога да му го върна по десет, докато му се хиля нагло в лицето и му припомням някои неща.

[ Коментари: 1 ]
Коментари

Знам че не обичаш руския, ама е много по-готин цитата, когато е в оригинал:
"Я не злопамятный. Я злой, но память у меня плохая и никуда я ничего не записываю. Могу отомстить, забыть, потом снова отомстить..."
;-)))))

Написа GaBOSS на 12-Nov-2004 19:27


Четвъртък, 11 Ноември 2004

След вчерашните караници, днес пак започнахме така, но приказката че в спора се ражда истината ще излезе вярна май. След дълго умуване, надявам се открихме решението на проблема, заради който вчера и днес съм конфликтна личност (то да беше само вчера и днес :)

Вечерта правихме презентация на мрежови атаки в университета и беше забавно. Бяхме събрали четири лаптопа с различни операционни системи - Linux, FreeBSD, MacOSX и WinXP. Познайте кой беше жертвата. Като цяло се получи добре и то при условие, че не бяхме тренирали и карахме на спомени от миналата година.

Петък, 12 Ноември 2004
11:11

Мразя да бъда буден от звън на телефон. Да се става преди девет е нечовешко и трябва да бъде причислено към забранените методи за обработка на хора.

Има само една хубава страна на ранното ставане. Успяваш да свършиш много работа и като погледнеш часовника дори не е станало време за обяд.

23:59

За пръв път заредих на бензиностанция на Лукойл. Като че ли сипаха нещо хубаво, защото колата си я усещах че върви по-добре. Браво, ще ви използвам и за в бъдеще горивото. Една забележка обаче. Магазините към бензиностанциите не са толкова добре уредени като тези в Шел. Например на кой му е хрумнало, че хладилниците с напитки трябва да бъдат отвън? Аз поне се сещам даси купя вода слд като вляза вътре, след което не ми се разкарва напред-назад за да си взема.

Вечерта гледах по телевизия СКАТ някакво "предаване", на което се чудих да се смея или да псувам. Представляваше показване на поредица от снимки на жилища, казване на имената на хората, които живеят там и колко дължат на телевизия СКАТ. Обикновенно ставаше дума за 20-30 лв. Много забавно - няма що.

[ Коментари: 7 ]
Коментари

Е все пак понякога ранното събуждане може да бъде и много приятно... Пристига гаджето и ти поднася в леглото кафе и бисквити :) За продължението няма да говоря ;)

Написа Мариян Маринов (www) на 12-Nov-2004 11:07


I dont know how to install cyrilc font on my red hat9/may be I need help/.and I very sorry.But your breakfast must be with lips of beautifull girl evrey morning and so on............

Написа chicho на 12-Nov-2004 20:19


"Предаването" на "СКАТ" не само е скука на квадрат, а и доколкото разбирам, нарушава Закона за защита на личните данни (http://lex.bg/cdoc.php?IDNA=2135426048).

Написа Силвина Георгиева (www) на 17-Nov-2004 22:04


А аз съм тръгнала да се жалвам за обявена лична информация по сайтове за запознанства СЪС знанието на потребителите ...

Написа Izida (www) на 18-Nov-2004 09:28


Със знанието, не е ли законно?

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 18-Nov-2004 09:58


"(3) Този закон не се прилага за обработването на лични данни от физическо лице, което не е администратор, на лични данни във връзка с лични интереси и за лично ползване."
Май това отговаря на питането ти.

А как стои въпроса ако регистриралите се са непълнолетни или малолетни? Имат ли право да обявят адреса на 10 годишно, само защото то се е съгласило с условията за ползване на сайта?
Мисля, че тук съгласието трябва да е от родител, иначе е незаконно.

Написа Izida (www) на 18-Nov-2004 10:09


Че програмата на Скат е тъпа е от ясно по ясно..
Особено като се появи онзи Лидера с болните амбиции...направо го подминавам...а професора Вучков като говидя...слушам го и не мога да повярвам на очите си...
Иначе Албенчето Вулева е готина,харесва ми и я гледам...прави шоу..
Но...докато Воленчо не слезе от екрана категорично отказвам да гледам Скат

Написа Петър на 12-May-2006 18:22


Събота, 13 Ноември 2004

На сватба сме в Габрово. Приятно градче, някак си спокойно и красиво. В самата сватба имаше всичките му там ритуали, настъпвания, чупения на пити, игра за питата и т.н., но някак си всичко ставаше без да се пресилва и да оставя чувство у наблюдаващият, че нещо не е наред. Музиката беше прилична и нямаше изцепки. Въпреки, че не пих нищо (всепак съм щофьор вечерта) се забавлявах.

Весел момент беше появата на екип на телевизия седем дни, който реши, че сме много фотогенични и ни взе интервю за някакво си предаване. Налъгах ги без да искам ама карай.

Неделя, 14 Ноември 2004

Адска буря се изви в София. И то точно когато тръгнахме да караме новата придобивка от Технополис към вкъщи. По пътя за магазина беше страшничко. Духаше силен вятър, листата паднали от дърветата се въртяха пред колата, температурата падна с поне пет градуса, а от дъжда видимостта беше под 10 метра. Дано на никой не му се налага да кара в такова време. За щастие товаренето на 50 килограмовият кашон съвпадна с момента, когато Саруман реши да отслаби хватката си.

Понеделник, 15 Ноември 2004

След като в петък не успях да си сложа зимните гуми (ден на майстора, какво да се прави), днес се наложи да отида пак до Пз за да довърша започнатото. По пътя натам изкочиха още задачки, та се наложи да ходим до Пловдив, в следствие на което целият работен ден отиде по дяволите. И без това понеделник е кофти ден, ако можеш да скатаеш от бачкане - браво.

Вторник, 16 Ноември 2004

Наложи ми се да ходя до Перник. Доста подтискащо преживяване. Не знам как живеят хората в този град, но аз ако трябва да живея там - по-добре да се гръмна. Сивота и грозно социалистическо строителство. Като стоиш в града се чувстваш все едно нещо ти тежи и ти се иска да избягаш възможно най-бързо. Само за илюстрация, слагам една снимка, направена на входа на града. За съжаление е снимана с фотоапарата на телефона ми и едва успява да покаже гротескният пейзаж, който беше пред очите ми - гледка от Перник.

Сряда, 17 Ноември 2004
16:02

Докато скита човек по софийските улици може да забележи, много красиви неща Днес например видях новият Mercedess CLS, който наистина е радост за окото. Може освен това да се видят и забавни картини, като например този Mercess CLK Kompressor AMG, на който собственика незнайно защо е решил да спести пари и да не си купи ляти джанти. Този автомобил струва минимум 50 хиляди евро, да го караш без ляти джанти е като да караш Porsche боядисано с баданарка, облечен с турски анцунг и надул циганска музика. Кощунство!

[ Коментари: 4 ]
Коментари

Горката кола! Такава гледка май само в България може да се види. :)

Написа Силвина Георгиева (www) на 17-Nov-2004 21:59


Чудя се, кога ли собственикът ще сложи и газова уредба с пропан-бутан?

Написа Дафчо Табаков (www) на 18-Nov-2004 12:21


Не е сложил лети джанти, защото гумите са зимни. Достатъчно сакатлъци стават зимата, защо да идат зян и летите джанти

Написа Admire на 25-Nov-2004 09:40


Е бива ли да спести 1000лв от лети джанти за тази кола? Аз не съм си сложил тенекиените, та собственика на това бижу ли трябва така да се излага. Както правилно бяха коментирали горе, остава да сложи газова уредба за да пести от бензин ;)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 25-Nov-2004 09:46


Четвъртък, 18 Ноември 2004
15:52

Вече си имаме домашен любимец. Не е куче, нито е котка (блях!), а една ГОООЛЯМА скалария, която засега живее в една широка ваза, но скоро ще се премести в удобен аквариум с всички екстри, помпи, нагреватели, телевизор, DVD и т.н. Запознайте се с рибата Пепи. Казва се така, защото не знаем дали е момченце или момиченце /няма пола, под която да погледнем :)/

23:59

Сравнително бързо се справихме с проверката на тестовете по мрежова сигурност. Като цяло резултатите са прилични (средно 22 точки от 30 възможни). Имали сме и по-добри и по-лоши.

След проверката ходихме да гледаме кино - Alien vs. Predator. Мислех да не го гледам, защото бях решил, че ще е простотия и бях прав донякъде. Историята е глупава, обаче всичко останало е изпипано и лично на мен филма ми хареса. Допълнителен бонус беше трейлъра на Star Wars Епизод 3. Представете си Императора как казва "Rise Lord Vader" и чувате познатото дишане в кислородният апарат! Човек може да се удави в собствената си слюнка докато точи лиги и чака краят на март догодина, когато ще излезе Епизод 3.

BTW: Превода на заглавието на филма е ужасяващо трагичен "Отмъщението на Ситите". С тия "сити" колко майтап ще падне.

[ Коментари: 5 ]
Коментари

Рибката е малка и е рано да я гледаш под полата, че да не те обвини някой в педофилия ;)

Иначе като порастнат мъжките скаларии стават по-едри от женските, имат по-високо "чело" и изявено по-дълги плавници с дълги ресни. Обичат по-дълбок аквариум и имат кофти нрав - като избеснеят (без някаква очевидна причина) започват да се шматкат насам натам из аквариума като често изскачат от него обикновено приземявайки се на пода, затова не пропускай да слагаш покривно стъкло на аквариума ако не искаш някой ден да я намериш съсухрена на пода...

Ако и купиш и дружка(и) гледай аквариума да е не е малък, че стават агресивни една към друга и още повече беснеят...

Написа yovko (www) на 18-Nov-2004 20:02


А отмъщението на гладните :)

Написа sasho (www) на 19-Nov-2004 20:52


А ако започне да те дразни си вземи една бета. Освен че атакува гупи показват и малко агресивен характер и към скаларии. Ефекта се изразява в наръфани перки :)

П.П. вземи си и малко хелери (не са хищни и агресивни), множът се по-бързо и от някои малцинствени групи в БГ

Написа GigaVolt (www) на 22-Nov-2004 13:46


Не искам да и изяждат перките. В нета пише, че скалариите и с брабусите хич не се понасят, така че и такова чудо няма да взимам за компания.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 22-Nov-2004 16:23


ei nqma da barate ribkite be ,ybiici :D :D :D

Написа spascho на 06-Aug-2007 09:12


Петък, 19 Ноември 2004
17:27

Цял ден пиша и оправям скриптова за наблюдение на мрежата. Досадна работа, ама като няма кой се налага аз да я върша. Ако искаш всичко да е направено както трябва, няма начин :-)

Довечера ще се пие по мъжки!

23:59

Не се пи по мъжки, появиха се жени :) Все пак пиинахме малко, а по пътя към вкъщи снимах първият за тази година сняг. Чувам слухове, че е валяло и преди днес, но тъй като аз не съм видял такова нещо - не се брои.

[ Коментари: 2 ]
Коментари

Ne beshe mo majki :)

Написа mhz на 22-Nov-2004 01:33


Мда, слаба работа си беше, аз мислех да се направим мато, а то нищо не стана...

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 22-Nov-2004 16:22


Събота, 20 Ноември 2004

Цял ден гледах телевизия и спах. След като се уморих да лежа се завлякох в офиса където се развихрих и до един през ноща оправях разни скриптове за събиране на информация. Като цяло в момента са много по-добре направени, отколкото бяха.

Неделя, 21 Ноември 2004

Имаше заседание на УС на ССС в ужасяващият час десет сутринта (не забравяйте, че днес е НЕДЕЛЯ!). За щастие свършихме бързо, като приехме разни нови членове (maniax-а да почерпи), а разни неща, който не успяхме да решим - отложихме.

Купих помпа и разни други екстри за аквариума и след като се затопли водата, пуснахме рибата Пепи на широко. Изглежда доволна. Нека някой по-голям спец от мен, като гледа снимката да каже дали е мъжка или женска (рибата, не снимката).

Това, че аквариума вече се ползва доведе до някои размествания сред пингвинското население у дома. Задачка-закачка за четящите, колко пингвина има на снимката :-)

[ Коментари: 4 ]
Коментари

Ако второто от монитора (със синьото отгоре) е пингвин, то тогава са 8. Иначе седем. Въпреки че това мъничкото отпред прилича на матрьошка и може да има и изненади :)

Написа Явор на 22-Nov-2004 21:15


Хахаха... Картман изглежда наистина флустриран сред толкова добитък.

Написа пейо (www) на 23-Nov-2004 07:55


Той Fat Ass-а винаги си е такъв, но пък ми е любимец!

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 23-Nov-2004 11:26


ribata e diskus nali?
a za tova dali e zhenska ili muzka... bla maj e zhenska

Написа fadsfadsf (www) на 23-Nov-2004 16:09


Понеделник, 22 Ноември 2004
17:23

Ако искате да набутате чичко Били, поръчайте си НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНО, WinXP Service Pack 2. Обещават да ви го изпратят къде и да се намирате. Аз си поръчах един на името на Sir Georgi Chorbadzhiyski, чакам го за да направя ритуално счупване на CD-то. Ако пристигне ще поръчам още десетина поне.

18:20

У дома се имам едно чудо, което е с кодово име розовото чудовище. То ми пази компютъра от доближаването на УЙндолси и други подобни добичета до благото ми PC. Чудовището си няма име и не мога да му измисля подходящо. Ако имате предложения - добре са дошли. Измислилият печелившето име ще получи специална изненада.

[ Коментари: 13 ]
Коментари

Ами може да си поръчаш максимум 5 :) За гаврата на да речем ... иврит

Написа zeridon на 23-Nov-2004 06:44


Ще дойде. При няколко познати, включително и при мен, пристигна за около 15 дена.

Написа Ronson на 23-Nov-2004 10:13


Можеш да го кръстиш KERNEL32.DLL. Когато истинския кернел реши да доближи PС-то ти, ще се уплаши от розовото и ще избяга, заедно с идващите след него вируси и други "благини", с които са свикнали windowz юзерите. :)

Написа anonymous на 23-Nov-2004 10:13


Как така максимум пет? По какво ограничават, имам достатъчно IP адреси, а физически адреси мога да измисля стотици :) Емайли - също.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 23-Nov-2004 10:14


Уф, както се казва - пишка нямаш ли си да си играеш?:) Стига увеличава ентропията и замърсяването с подобни тъпи идеи... Пък и колкото по-малко заразени windows-и, толкова повече свободен bandwidth за нас :)

Написа Васил Колев (www) на 23-Nov-2004 11:11


Кое е тъпа идея, бе Маниаксе, да набутаме Чичко Били винаги е добра идея. Пък ЦД-тата можем да ползваме за да ги окачим на огледалото на колата да отбива радарите :-))

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 23-Nov-2004 11:27


Това си е кокошкарство, дай да го набутваме като по-малко хора ползват бозата, не като му докарваме някакъв минимален разход от поръчване на CD-та.

Написа Васил Колев (www) на 23-Nov-2004 11:52


Както искаш го наричай, все пак е забавно, като приситгне CD-то ще го снимам, след което ще го счупя с чук. Ще стане забавна PR акция :-)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 23-Nov-2004 12:11


А междувременно някой в PR или Marketing отделаа на Microsoft ще седи, ще потрива доволно ръце, ще брои поръчките, след което ще направи една напълно оправдана сметка и ще каже, че в света има поне четири пъти повече потребители на Windows XP, което я прави доста използвана... Жоро, сигурен ли си, че искаш да допринесеш за това?

Написа Петър Пенчев (www) на 23-Nov-2004 14:45


За сметките на PR отдела на микрософт ми е през оная работа, нека да потриват ръце и да си размахват каквито статистики пожелаят. Все едно някой им вярва. Важното за мен е че ги набутвам да ми пратят CD, което после с удоволствие ще изхвърля. Даже смятам и скриптче да пусна за имам сервизен пакет две за всичките ми машинки в офиса. Нищо че са със Slackware.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 23-Nov-2004 15:27


Това, че щели да потъркват ръце не е вярно, точно обратното. При положение, че глупавия Service Pack им "оправя" глупостите. Не е май много много за хвалба :))

Написа freax0r на 23-Nov-2004 20:27


Абе Жоро, замислял ли си се, че тези ЦД-та най малкото сами ще ги изхвърлят като почнат да им заемат място на самите тях.
Да не си мислиш, че ще ти направят ЦД спец. за теб? :)
Замисли се какво правиш първо. :)
Теб може да не те интересува ПР-то но хората ГИ... а ти живееш сред хора, после недоволни, що тъпаците ползвали виндбловс... ми щото е популярен и разпространен, ей-на, и ти самия го ползваш вече според М$, после обяснявай как нямаш сестра... :)

Написа валяк (www) на 23-Nov-2004 22:20


Тези от вас, които не са пекли ЦД в микровълнова печка не знаят какво изпускат... :)

Навремето го правехме с АОЛ дискове...

МногоЗабавно... ТрЯбва да се Види!

Само дето не знам дали следва да се яде сготвеното в МВПто след цд... Но като така или иначе не консумирам умишлено храни дето да са микровълнувани не ме е много грижа..

Написа Бобсън на 23-Nov-2004 22:34


Вторник, 23 Ноември 2004

Работа, работа, работа. Все пак успяхме да мръднем с Дафо да направим един кратък обяд. Струваше си, най-малкото заради снимката, направена в двора на Халбите, която малко по-долу ще сложа като илюстрация за windows security :-)

Вечерта успях да отида чак накрая на лекцията за сигурност в меки операционни системи. Нищо не съм изпуснал, и без това не беше особено добра. Но да се върнем на снимката, за която говорех по-горе. Тя е естествена илюстрация на "windows security". Where do you want to be exploited today?

Сряда, 24 Ноември 2004

Така се заплеснах в офиса, че забравих да отида на ИББ. Мъчех се да накарам Mac OS X-а да отваря даден тип файлове с определена програма. Интересното е, че по подразбиране като избереш Always open with... запомня програмата само за файла който си избрал, което е малко глупаво. За да промениш програмата по подразбиране за всички, трябва да дадеш информация за файл (Option-I) след което да избереш програмата с която искаш да се отварят и да цъкнеш Change All. Дори тогава, в директории, в които си влизал наскоро иконите си остават старите. Сигурно има някакъв кеш. Ще ме извиняват Apple, ама хич не е user friendly и логично това което са измислили. За смяна на програмата от "информация за файл" хич не се сетих, добре че Google помогна.

С малко мъка и обновление до последната версия накарах VLC да отваря автоматично субтитрите и кирилицата да се вижда. По-принцип ползвам MplayerOSX, обаче в него много ме дразни глупостта, която са направили - да не отваря автоматично субтитрите. Единственият начин да си пуснеш субтитри в MplayerOSX в момента е да замъкнеш филма в плейлиста, след което на ръка да добавиш субтитри към филма. Доста тъпо и досадно, затова минавам на VLC засега.

Единствения ми по-голям проблем, който не успях да реша в OS X-а е, че при писане на фонетична кирилица Y == йеръй, а X == ъ, което никъде другаде не е така и ме дразни :( Ако някой знае как се оправя да даде акъл.

След като се прибрах открих, че са пуснали AXN и по цифровата E!. Освен това са оправили всички канали на цифровата и вече работят. Браво на Евротур, това е един от малкото случай когато ще им го кажа. В повечето случай просто ги псувам. За да заслужат следващото браво, искам Extreme, Discovery Science и AXN на цифровата. Само заради тези канали превключвам от време на време на аналоговият канал. Айде за "Лов и риболов" след 01:00 няма да се натискам имам си SCT и Spice ;)

По AXN гледах краят на серия от поредицата Aeon Flux. Много се кефя, че го дават и ще си следя редовно. След това даваха някаква манга, която мога да определя, като рядко тъпа. Не че съм гледал "нетъпи" манги въпреки всички убеждения на maniax-a, че имало и такива. Простотия на кубици е това мангата. Японски изгъзици.

[ Коментари: 4 ]
Коментари

Я стига рева, гледай Ghost in the shell 1 и 2, филма Cowboy Bebop: Knocking on the heaven's door, и пак ми кажи, че не стават :)

Написа Васил Колев (www) на 26-Nov-2004 12:14


Немам ги. Дано не са тип пчеличката Мая - ужаси за деца :) на мен такова ми е впечатлението от мангата.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 26-Nov-2004 13:04


Mnogo hubawo da go kazes, no dori ne mozes da naprawis razlika mezdu manga i anime, kakwo mozem da o4akwame...

Написа noname,p14 на 18-Dec-2004 13:22


Това не значи, че не са тъпотии и двете. manga, anime, hentai се същите глупотевини.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 18-Dec-2004 17:14


Четвъртък, 25 Ноември 2004
15:58

Винаги съм обичал да се забавлявам, като гледам какви весели и "сигурни" сайтове правят т.н. "web програмисти". Днес случайно попаднах на поредният български сайт магазин helikon.bg. Гордо озаглавен "Българската книжарница". Все едно няма други, но хайде ще им простим.

Първо впечатление - изглежда шаренко и горе-долу добре. Дотук всичко е ок, я да пробвам няколко елементарни трика.

Тествам стандартните добавяния на единични кавички в параметрите към сайта и защо ли не се учудвам, че почва да се чупи. Не с някое просто "Error in query", а със страшното съобщение: "Fatal error: Maximum execution time of 30 seconds exceeded in /home/www/www/helikon.bg/template.php on line 131". Купон. Мдааа, ясно ви е, че SQL Injection има. Поне навсякъде където се сетих да пробвам, имаше.

Време е да се тества дали търсачката филтрира специлни символи. Хммм, намерено "1 до 20 от 16803", браво доста заглавия имат и не лъжат в текста отгоре на страницата. :-) Освен това не филтрират специалните символи _ и % (май не ги знаят). Тръгвам да цъкна за да видя следващата страница от резултатите и тук вече очите ми се пълнят със сълзи от умиление. И вашите ще се напълнят след като проумеете какво е измислил гениалният програмистки мозък.

Вижте внимателно адреса, който ви се отваря:

http://www.helikon.bg/search.php
?act=sql
&sql=U0VMRUNUICogRlJPTSBtYWluIHdoZXJlIHRpdGxlI Gxpa2UgJyVfXyUnIG9yZGVyIGJ5IHRpdGxlIEFTQyA=
&sql_which=20
&sub_act=1

За ваше удобство съм го разделил по параметри (махнете шпациите във SQL параметъра, добавил съм ги аз).

Лично на мен веднага ми привлича вниманието параметъра sql и "странната" поредица от букви след него. Нещо кодирано? Нещо неразчитаемо? Дали? Като гледам символа равно (=) накрая това май ще да е обикновен base64 кодиран текст. Я да вземем да проверим дали е така. Пишем една кратка PHP програмка:
<?
   print base64_decode("U0VMRUNUICogRlJPTSBtYWluIHdoZXJlIHRpdGxl IGxpa2UgJyVfXyUnIG9yZGVyIGJ5IHRpdGxlIEFTQyA=");
?>
и мислено си представяме как сега най-вероятно ще ни изплюе SQL заявката, която ползват за да търсят в базата. Но не, не може да са толкова малоумни, НЕ МОЖЕ!

Пускаме си скрипта (php -q bozi.php) и какво виждат невярващите ми очи:

SELECT * FROM main where title like '%__%' order by title ASC

А стига бре! Значи все пак МОЖЕ да са толкова малоумни, че да получават цялата заявка от клиента като текст.

Това ни отваря доста интересни възможности, набързо се сещам за няколко. Едната е абсолютно грубианска, какво ще стане ако заменим "SELECT ...." с "DELETE FROM main"? Дали няма да изчезнат някои данни, които helikon.bg сигурно смятат за важни? Или нещо още по-подло - какво ще стане ако вземем да пипаме по цените на книгите с подходящи заявки? Оставям отговора на тези въпроси и експериментите на любезният читател.

Аз само мога да кажа за пореден път, ееееееееееееееех програмистиииииии.

[ Коментари: 7 ]
Коментари

Да бе с такива всеки ден се сблъсквам, умниците с кривите пръсти

Написа :))) на 25-Nov-2004 15:41


Ей, кракер гаден! ;) Нали ти беше този, дето щеше да изхака сайта на Автора (онзи с безплатните обеди). Какво си тръгнал да се заяждаш с хората, бе!
Признавам обаче, това с гениалният похват да се изпълняват директно заявки от потребите и мен ме разтърси. Всъщност, май за потребител не не са разрешили *всякакви* операции с таблиците (което не ги оправдава, де), самият факт, че позволяват да се изпълнява код е доста стряскащ. Какво ли не прави "улеснението" и (вероятно) сроковете с всеки проект.
Нека да им е лесно на момчетата/момичетата програмисти. Сигурен съм обаче, че от Helikon не знаят за какво са платили и каква работа им е свършена. Просто се радват на шаренията и им е кеф. Не им го разваляй...остави ги да се изненадат някой ден.

Написа Владимир Герджиков (www) на 26-Nov-2004 07:29


Искам да ти благодаря за цветовите гами на блога. Днес след около 4 месеца по-късно рекох да видя кое как е направено и гледам някакъв иконостас се мъдри в Мозилата. Чак сего го забелязах.

http://www.karatebulgaria.com/alex/txt/2004-11-26/css .png

Написа Александър Панов (www) на 26-Nov-2004 08:52


Още по-интересно става като видиш какви още клиенти имат - министерства, хотели, БАН, БНР ...
А и имат награда "BG Site 2002"

Написа Izida (www) на 26-Nov-2004 09:23


Всъшност проблема идва от това, че разработката на динамични уеб приложения е много достъпна и доста хора след 2-3 седмични занимания с някоя книжка за PHP се обявяват за Уеб програмисти. Лошото е, че обикновенно развитието спира до тук и резултата е налице ;)
В този ред на мисли - можем да очакваме големи изненади от набиращите сила .НЕТ програмисти ;)
Всъшност сега достигам до извода, че достъпността на една технология е нещо много коварно.
1. намалява цената на труда свързан с технологията (напр. PHP програмисти има доста)
2. позволява разработката на отговорни системи от неотговорни програмисти ;)

Написа Becko на 26-Nov-2004 10:32


Ако потърсиш по кавичка в същият сайт резултат е следният:

SELECT main.id as book_id,main.title,main.memo,main.price,main.NR, autor.name as author,main.autor as author_id FROM autor,main where autor.id=main.autor and main.autor=15684 order by main.title ASC

показва в хедъра на сайта със ситен шрифт ;))) хихи

Написа Mesten на 26-Nov-2004 12:57


iavno sa se usetili se pak momchetata zashtoto veche ne stava i tova ne e mnogo losho ;) zabeliazvam obache i v tozi sait neshto stranno shapciite se iziajdat m/u dumite kato napisha "tova_ne" sas shpacii zashto mi stava tovane sliato?
Ne e mnogo losho sysadmina da si pogledne tvorenieto che mai i toi ima za dialane ;))
to iavno che "ne" se izpolzva i za neshto drugo ama ...

Написа nekoisi на 27-Nov-2004 06:51


Петък, 26 Ноември 2004
17:09

Започнах на поддържам огледало на SlackSec.info. Тези момчета предоставят неофициални пакети с поправени грешки в сигурността на Slackware Linux докато Патрик Волкердинг се оправи и продължи той да си ги поддържа.

[ Коментари: 3 ]
Коментари

А защо не поддържаш огледало на http://www.slackware.org.br/~patrick/WORKGUS/? [1]

[1]
-----BEGIN PGP SIGNED MESSAGE-----
Hash: SHA1

- ---------------------
When Patrick Volkerding went "offline" as it were, many divergent groups began to produce security updates for the Slackware Linux operating system as third parties. Recently the officially blessed group (http://www.slackware.org.br/~patrick/WORKGUS/) and the largest group have begun talk of merging our efforts into one.

SlackSec (http://www.slacksec.info) and slackware.org.br are now beginning to share packages. You should be able to get packages from either site (and of course their mirrors). Soon we hope to have a more concrete announcement. For now, look for good things to come from both projects.
- ---------------------


-----BEGIN PGP SIGNATURE-----
Version: GnuPG v1.2.6 (GNU/Linux)

iD8DBQFBp492ZoyaIrGB7HwRAr9uAKDKKDBMupcFk3o28VUJIheW84nnJwCeL/Qq
ncm+KUJ0BOEzeWSIyM7duJY=
=RY0t
-----END PGP SIGNATURE-----

Написа Иво на 27-Nov-2004 10:25


Това получих от SlackSec. Тоест няма смисъл аз да поддыржам и двата, хората ще се погрижат.

As you may or may not be aware, Pat has endorsed the security updates available from http://www.slackware.org.br/~patrick/WORKGUS/ (see the changelog for more information)

Their main focus is -current and 9.1, and our main focus us 10.0.

We have begun talk of merging our efforts into one. The way this is planned to work is as follows:

When either team releases a new package, the other team will download it, verify it, add or remove the "ssec" release extension, and then release it themselves.

Please see http://www.slacksec.org/files/announce.txt for an announcement signed with their gpg key.

Thanks for your support,

Fred Emmott

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 27-Nov-2004 10:43


Да. След като се поразрових малко повече, разбрах за какво става дума.

Вчера, препратен от Slackware ChangeLog-а попаднах на бразилския сайт и пробвах да тегля от там, но бавната връзка бързо ме отказа. Вече се канех да ти пиша с идеята за подобен mirror и добре, че първо погледнах тук;)

Благодаря!

Написа Иво на 27-Nov-2004 13:56


Събота, 27 Ноември 2004

Вчера вечерта гледахме "Ритъм" авторски спектакъл на Андрей Баташов. Беше невероятно. Отдавна не съм ходил на театър и бях забравил колко приятно е да имаш контакт с хората на сцената. Киното е нищо, пред това на сцената да има живи актьори и ти да си на първият ред.

Самият спектатъл ми хареса много. Успяваха да намерят ритъм във всичко. Щракайки със запалки, пишейки на лист хартия, хъмкайки и кашляики. За барабаните нищо няма да кажа, освен че се чувствах все едно присъствам на снимането на Drumline :-)

Великолепно!

[ Коментари: 1 ]
Коментари

Beriket Versen Brato

Написа DrumLINE на 20-Nov-2005 18:54


Неделя, 28 Ноември 2004

Мммм палачинки. Сладки. Солените не ги обичам, основно защото не ям сирене и подобни отпадъчни продукти от уфтсе и крави. Е, кашкавалче похапвам, ама да седна да мааам сирене с домат, това не е за мен.

Иначе палачинка със шоколад или конфитюр (да не е много сладък) не връщам. Ако някой ми направи сместа мога даже да ги пържа и да ги обръщам с подхвърляне. И все пак предпочитам да се включа в последната фаза - яденето :)

Други любими десерти: крем карамел - но без да се прекалява с карамела, крем брюле - обаче не знам как се прави и френски сладолед нуга, както пише в менюто на О'Шипка - майсторска работа.

Тук е мястото като говоря за манджи да похваля Дон Домат за мексиканското им ядене, което не му знам името. Представлява кайма със лютичко, бобец, царевица и още нещо в купичка от тесто. Много пикантно и вкусно, опитайте го ако си падате по пикантно хапване, ще ви хареса.

In other news...гледката от последната спирка на метрото (Обеля) е покъртителна. Къде "живеят" хората, ебаси. Добре, че им направиха метро та да стигат до ЦУМ за под 15 мин, че иначе в тоя забравен от бога край където живеят сигурно нивото на самоубийства е високо.

Понеделник, 29 Ноември 2004

След жестока и неравна борба с mod_gzip, той най-накрая тръгна. Оказа се, че съм объркал указанията към него какво да компресира и какво не. Не виждам някакво особено подобрение на скоростта на зареждане на страниците, сигурно хората който са на по-бавна връзка повече ще го забележат.

Вечерта гледахме "Черна котка, бял котарак". Не го бях гледал от много време и бях позабравил, някои от веселите моменти (например хлапето, което положи плешивият). Велик филм, гледал съм го поне десет-петнайсет пъти и всеки път, като го гледам ме забавлява. Дали го няма на DVD за да си го купя?

Вторник, 30 Ноември 2004
11:59

Някакъв нещастник спамнал форума на Мрежова сигурност с оферта, че издавал дипломи. Спам филтъра ми пък спрял емайла от форума до мен и добре, че ManiaX-а ме предупреди. Махнах съобщението на селяка и си записах рекламираният от него емайл адрес. Още се чудя дали да не му напълня пощата с интересни оферти или просто да му пратя стотина хиляди пощи със случайни изпращачи, subject-и и текстове в писмото. Спамерите трябва да бъдат физически премахвани, а тези който пишат софтуер за спамери да бъдат жестоко бити, ебани и връзвани за да слушат чалга, докато им се прилага китайско водно мъчение с цел да полудеят.