< HomePage | Снимки
<- Януари, 2008 | Начална страница | Март, 2008 ->

Архив за месец Февруари, 2008

Петък, 1 Февруари 2008

Интересната новина за деня е офертата на Microsoft за закупуването на Yahoo за приличната сума от 44.6 милиарда долара.

Ако сделката се осъществи, а не виждам причина това да не стане, всички които ползват разните там услуги на Yahoo, е добре да се ориентират към преместване. Из Slashdot вече започнаха да плачат, че снимките им били във Flickr, пък bookmarks им били в del.icious.us (или нещо от сорта, блях..), а пък тези били купени от Yahoo преди време и едва ли ги чакало светло бъдеще.

Моето мнение е, че всеки който доверява неща, за които му пука на чужди сървъри или чужди уеб базирани услуги, заслужава всичко лошо, което рано или късно му се случва.

Качвайте си снимките по разни сайтчета, пишете си блогчетата по други такива, "свързвайте" се в социални мрежи (да не започвам ...), качвайте си bookmarks тук и там, разчитайте на чужди пощенски сървъри.

Само не забравяйте, че в един момент собственика се сменя, политиката се сменя и данните, които уж са си ваши (и естествено не пазите архив) вече ги няма или са достъпни по начин, който не е това, което искате.

Ще ви заболи ли? Вероятно...

Арменския поп приема оплаквания целогодишно.

Пожелавам успех на Microsoft в загробването на Yahoo. Ще е жалка загубата на сериозната подкрепа оказвана в момента от Yahoo на някои free software проекти, но предполагам в момента на сключване на сделката, доста техничари ще си плюят на петите в посока конкуренцията или ще започнат собствени интересни проекти. В природата нищо не се губи.

[ Коментари: 7 ]
Коментари

Чудно ми е що пък мислиш, че закупуването непременно означава загробване на яху?

Какво ще им стане на снимките във flickr? бил гейтс еднолично ще ги присвои, за да ги използва като порсонална wank bank? аре без истерии моля...

Написа Longanlon (www) на 04-Feb-2008 07:19


Ползвал ли си някога hotmail? Едно време беше поща #1. Като я купиха с много, много, много мъки я мигрираха и през това време колко бози натвориха...беше много весело.

А за "истериите" нещо не разбрах. Къде видя истерии, напротив радвам се, щото yahoo никога не са ме кефели. Сега е момента да се съединят с микрософт, две второстепенни компании ще се борят с гугле почти като дири.бг :-) само, че малко по-зле.

Юзерите ще го отнесат, като започнат да ги мигрират към msn webmail и live.com picture albums. Честито на печелившите.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 04-Feb-2008 07:34


Не всеки има възможност да си хоства сам. И естествено поема известен риск като се доверява на чужди сървъри, услуги и т.н. Важното е да има баланс между направения компромис и важността на съхраняваните данни. И най-важното за мен е - архив, архив, архив - на няколко различни места. Иначе аз лично се доверявам за сега единствено на услугите на Google.

Написа Юли на 04-Feb-2008 09:16


Стига ве... хубаво ще е да се получи тази сделка, защото Google взеха да прекаляват и имат нужда от по-сериозна конкуренция

Написа MacTeP (www) на 04-Feb-2008 11:45


Че с какво прекаляват, никой не те кара да ги ползваш. Аз например ползвам само търсенето им и нищо друго. Другите им услуги не ме вълнуват и никога не бих ги ползвал.

Ако някой ден стана недоволен от търсенето им и това ще спра да ползвам.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 04-Feb-2008 11:56


Единственото за което би ме било яд е del.icio.us.

@Longanlon: Представи си следното за да използваш услугите на Y! при едно евентуално закупуване да трябва да минаваш през MS Passport. Цитат от условията за ползване на съответният Passport MS Live или там както се нарича:
"За да ви предоставим услугата, може да събираме определена информация за работата на услугата, вашия компютър и използването на услугата от вас. Може автоматично да качваме тази информация от вашия компютър." Някой сигурно, ще каже кво толкова то това като openID...е да ама не !

Написа Живко Георгиев (www) на 04-Feb-2008 13:59


Не знам на кой е flick.com, но е обвързан с yahoo акаунтите, за това който има снимки там, да ги маха навреме, да не изчезнат!

Написа Стефан на 04-Feb-2008 22:52


Събота, 2 Февруари 2008

Дотук от кандидатите за Оскар мога единствено да препоръчам да се гледа Juno.

Филмът е много приятен и ме накара да се усмихвам.

Atonement е скука, дори и полуголата Кийра Найтли не помага. Пък и не си падам по такива като нея.

Убийството на Джеси Джеймс е ебати и дългия и муден филм. Хубавото в него са някои кадри снимани с tilt-shift обектив. Филма е тягостен, като вземат да се гледат с едни влажни кравешки погледи и ти се доспива.

Неделя, 3 Февруари 2008

Разгледах прословутия сайт - http://kg.sofia.bg/ за записване на децата в детски градини в София и както очаквах съм впечатлен.

Впечатлен съм от некъдърността, с която е направен и с това колко зле работи.

На всеки две минути нещо му става и връзките до него умират. Заявка към сайта от време на време отнема 30-40 секунди, което вероятно ще се "хареса" на състезаващите се родители. Горките роднини от женски род на правилите сайта.

Писачите неизвестно защо са решили да ползват някакво Lotus Domino, което за web приложение е най-малкото странен избор. Но пък е яко ентерпрайс батка и заради това са нагушили минимум пет цифрена сума (не е зле, за седмица работа барабар с дизайна и въвеждането на данните).

На това недоносено сайтче, видях новост по темата използване на Javascript в login форми.

Тук имаме следната гениалност - скрипт, който е обфускиран (за чии ли ви е?), четещ глобална javascript променлива и по нея се решава дали да се "нарисува" login форма или да покаже "Здравейте, вие сте логнат като ..." и логаут връзка.

Кому е нужно, господи...

Не е забравено и Javascript почистването на данните в търсачката.

На някои хора, май никога няма да им стане ясно каква е разликата между client-side и server-side.

Забавното в сайта е, че докато не бъде пусната официално регистрацията на 4 фев в 9:00, посетителите биват препращани към една статична страница. Някои хора ще бъдат много, много неприятно изненадани, когато в девет сутринта натиснат F5 и нещо не се случи, тоест останат на същата статична страница.

За да намерите къде всъщност е сайта и да избягате от статичната страница, трябва да ползвате малко google fu.

Очаквам регистрацията да протече трагично зле. Така ще е, докато Сирма-БГ и подобни на тях правят "портали" и "интернет услуги" за милата ни посрана администрация.

По-интересно разбира се стана на 4.2.2007 г. четете и плачете.

[ Коментари: 11 ]
Коментари

Браво, предсказанието ти се сбъдна :)

Написа Георги (www) на 04-Feb-2008 08:18


Не е за браво :-( мразя да се оказвам прав за лоши неща, особено когато лично ме касае.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 04-Feb-2008 08:21


Според информация в някои форуми, цената за изработка на този "сайт" е 400К евро...

Написа tisho на 04-Feb-2008 08:21


Охааа, браво...сигурно и конкурс е имало. Дейба ваш`та мама, дейба...с толкова пари ще ви направя сървъри дето ще носят 90% от web трафика в българия.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 04-Feb-2008 08:29


Сигурно е имало конкурс - Сирма, Мирма и Фирма, съответно 400К, 500К, 600К. Избрана е най-евтината оферта.. Всичко точно ..

Написа tisho на 04-Feb-2008 08:31


Съмненията ти се оправдават. kg.sofia.bg умря около 9.00. Същият цирк, като със сайта за матурите миналата седмица :) Душицата ми пълнят спецовете, които ден-два преди стартирането на подобна услуга обявяват как няма да има проблеми. И една минута след стартирането всичко се срива...

ха-ха, току що обявиха, че вина за срива имали множеството хакерски атаки към страницата... ама разбира се, нека да си обършем задниците с дежурното извинение. Чорбаджийски, предполагам и ти, като виден хакер си намесен :)

Написа Илиев на 04-Feb-2008 08:49


Мда, аз бях признавам си. Готов съм да поема част от вината (Шато Латур 67-ма ако обичате) :-)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 04-Feb-2008 08:53


Абе хора не гледате ли новини .... "Хакерите" са виновни ... че сайта не е работел

0_o OMFG

Написа alex (www) на 04-Feb-2008 18:57


кАдърен, некАдърен. Иначе, хубаво предсказание, но на лоша тематика.
Да виждаш числата от тотото?
Да, хакерите са им виновни на тия, естествено. Хакерите. А не, да кажем, нечии две леви ръце ;)

Написа Eneya (www) на 06-Feb-2008 19:56


Не е ясно какви са точно критериите за записването в детските градини но е факт че моето дете не беше прието в нито една детска градина.А ето и истината за това колко срува този сайт на данъкоплатците в София.
http://www.sirma.bg/?Publications/103

Написа Ралица Алескандрова на 29-Aug-2008 11:49


Сагата продължава
http://www.sofia.bg/pressecentre/press.asp?open=12&sub_open=51812&nxt=0

Ред е на нови 380 000 лв.

Написа Илия Петров на 03-Jan-2011 23:51


Понеделник, 4 Февруари 2008
09:10

...иии разбира се осраха. Да ви еба в спецовете, бегайте да копате и стойте по-далече от компютри.

Пък другият път се обадете да ви направя нещата, както трябва.

09:13

Много забавно, в момента в който пуснат proxy сървъра или load balancer-а глупавият им application сървър умира. Смешковци...

09:23

Мда, няма да го бъде, ще се ходи на място...

10:07

Сайта не е този, който работеше като демонстрационен. Май им се е наложило да го преписват в последния момент, защото глупавото Domino не е издържало. Нищо, това не ги оправдава ни най-малко. Не само, че не трябва да им платят, ами и глобичка хубава трябва да им ударят.

10:12

Урааа, след повече от час мъки най-накрая получих входящ номер 17. 16 късметлии са успели да се набутат преди мен. За един час...хехехе.

10:47

Уф, свърши се. Между другото, не им работи подреждането на кандидатурите, винаги ги подрежда по азбучен ред. Вижте скрийшота по-долу, за илюстрация колко е/беше работеща системата:

Детски градини - зле, зле

За час и половина са успели да направят своя избор 36 деца. Евала, това е едно дете на почти три минути. То това интернета много бавно нещо бе. На едно гише да ни бяха изправили, по-бързо щеше да стане. Все пак имаме едно име и едно ЕГН да напишем.

Из коментарите тук се спомена, че Сирма били взели за тази "система" 400000 евро /всъщност са 380 хил. лева, вж. по-долу/. Евала и аз искам да печеля такива конкурси. 1 седмица работа, публично осиране, ще ме попсуват малко ама боли ме гъза. 400к са бая пара, може детска градина да си построя ;)

Стига толкова за днес, отивам да играя Quake 3 малко да се разведря, че меко казано съм бесен.

12:20

Такааа, по-оправни хора от мен намериха следната връзка, цитирам: Срещу 383 хил. лв. с ДДС Сирма солюшънс ще внедри решение във всички столични детски градини, което ще елиминира опашките и неуредиците околозаписването на децата Сирма Солюшънс, основното бизнес-звено на СирмаГруп АД, започна изграждането на система за управление на детските градини, съобщиха откомпанията.

Значи тези пухльовци са прибрали 300 бона чиста пара и изработиха едно голямо лайно.

Сега се оправдават с някакви измислени "хакерски атаки". Ако обичате, недейте приказва врели-некипели и недейте да ни плашите. Че народа е прост и се връзва - така е, но точно на мен не ми ги разправяйте. Дайте да ви видим логовете, дайте да ви видим кода и настройките (все пак и аз съм плащал тези пари), пък без пари ще ви дам малко акъл. Аз за шамари ли е, не се стискам :-)

За толкова пари дори и да е имало някакви опити за хитруване, не би трябвало да ви попречат. Отделно, че най-вероятно просто си измисляте или дотолкова ви стигат знанията. Което не го разбираме, значи е лошо и сигурно то пречи.

НЕКАДЪРНИЦИ.

По-трагични от сайта са само журналята, дето от простотия и неразбиране какво се случва, взеха акъл от майките за технически неща да взимат.

[ Коментари: 43 ]
Коментари

Е ние като се добрахме до тъй бленувата форма за записване, голям праз. Числата с косми ги гледам вече половин час и не мога да схвана 7 ли е или 1.

Написа Драгомир на 04-Feb-2008 07:57


Хехех, преди малко се сетих, с тия числа тези защо пречат на слепите да се записват? Няма ли европейски изисквания? Дейба тая крива нива.

С много, много мъка в 10:01 вече съм регистрирам, сега чакам страницата за избор на детска градина, смях, смях...

Ще извадя филмчето от btv да се посмеем по-късно днес през деня.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 04-Feb-2008 08:00


аз още се мъча с регистрацията.

Написа георги на 04-Feb-2008 08:07


аз пък вече час се боря

остана ми още една градина и изппълвам плана....

ама chetvah де:(, като ми изтипоса картинка с числа (wget и gqview)

ура, приключих, :) току що

Написа july`s на 04-Feb-2008 08:10


Нещо смешно от фокус:
"София. 70% от опитите да се влезе в страницата за записване в столичните детски градини, са хакерски атаки. Това съобщи пред репортер на Агенция “Фокус” Владимир Алексиев от фирма “Сирма груп”, която поддържа електронна система. Той обясни, че вече има изолирани 200 IP адреса, от които не може да се влиза в системата, тъй като са заподозрени като недоброжелатели. Към 9.26 часа има 1000 регистрации на сайта,а 300 деца са успешно записани в детска градина. Алексиев обясни, че системата е тествана и има капацитет за 5000 записвания за 7 минути.
Той заяви, че не може да коментира дали атаките е възможно да идват от техни конкуренти, които са били отстранени по време на конкурса. “Фактът обаче, че от определени адреси има атака за множество влизания в рамките на секунди, говори за недоброжелателност”, посочи още Алексиев.
Мартина БОЗУКОВА"

Написа Lyubo на 04-Feb-2008 08:16


@любо: от тези 200 адреса със сигурност са изгорели доставчици като bol.bg при които зад един публичен адрес има по много-много потребители. Четох из форумите, че хора от бол се оплакват. Не ви е виновен бол, "спецовете" от сирма са виновни, че са забранили адреса...

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 04-Feb-2008 08:25


Жоро, не са виновни спецовете от Сирма. Пак от Фокус:
"10 000 души се опитват в момента да влязат в сайта за записване на деца в столичните детски градини. От фирмата, която е изградила и поддържа електронната система, обясниха пред журналисти в общината, че натоварването е изключително голямо и въпреки че са били подготвени, капацитетът на двата сървъра, за които общината е платила, не може да поеме наплива, предаде репортер на Агенция “Фокус”.
Столична община е платила 12 000 лева за двата сървъра. От фирмата не конкретизираха колко точно е трябвало да плати общината, за да може да бъде избегнат сривът.
До този момент само 24 души са успели да се регистрират в сайта www.kg.sofia.bg."

Иначе казано - Добрите момчета /супер-хипер-трипер професионалисти/ от Сирма държат в резерв поне 25-30 сървъра, ма ги държат изключени, щото лошите хора от Общината са си платили само за 2. Дори с риск ей сега да им се изсипят 10 000 души да ги изкарат с шутове от офисите.

Ненормална работа, ей...

Написа Б. Величков (www) на 04-Feb-2008 08:32


Бе като са взели 400к от ток ли пестят, че не ги пускат?

Общината си е платила като поп, да не ги вади тези парите тя, взети са от EU вероятно. Баш умрялата фирма е виновна, тя е от тези дето се печелят конкурси (нещо като cnsys) и после се нещо хората дето давали парите били виновни.

Що си мисля, че правилото е, че който взема парите - той носи отговорността.

А на тия от Фокус, много, много не им вярвай.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 04-Feb-2008 08:34


Горното беше сарказъм в посока Сирма-та :)
Нормална фирма и без пари би си свършила читаво работата, просто защото професионализмът си ги ръчка по задника. Отделно, че никой не желае да чете плюнки за себе си по медии и да го кълне половин държава. Само дето такива кОнкурси от нормални фирми не се печелят.

Написа Б. Величков (www) на 04-Feb-2008 08:39


Боже, аман от такива простотии. Ако сериозно тези са взели 400 хиляди за това откровено насиране, то трябва да се вдигнем пред парламента да изискат парите обратно , та и солена глоба. Това си е кощунство.
Иначе методиката на конкурсите е ясна на всички предполагам. Едни познати си имат вътрешен човек в Администрацията и имат вече към 50-60 държавни проекта зад гърба си. Те поне си ги вършат като хората, но начинът по който ги избират е нечестен, а и това са комисионни от по над 50 хиляди на парче...
А тези...400к.....господи...евала, евала, ще останат един ден само депутатите и чиновниците в тая България...

Написа Георги Пепелянков (www) на 04-Feb-2008 09:08


Пуснете го тоя Q3 публиченm, деба;-)

По въпроса с детските градини, мисля да си регистрирам отсега нероденото дете.
Знеа ли човек до 5-6 години системата им може и да проработи ...

Написа freax на 04-Feb-2008 09:15


И аз успях да се сапиша след 1 час помпане на F5. В началото се зареждаше страница 1/20 опита. Постоянно Request timeout. После се отпуши на 1/4, сигурно след като са резнали тия от bol.bg и подобни. Хакери им били виновни - дрън дрън. Сервера си беше пренатоварен. 5000 заявки били тествали. Поне 15 000 човека според мене бяха в 9 пред компютрите и помпаха F5 през 30 сек. Това са 30 000 заявки в минута. Минимум! Съседите ни бяха на системата - майката помпи от вкъщи, бащата от работа.

Написа Боби на 04-Feb-2008 09:34


"Срещу 383 хил. лв. с ДДС “Сирма солюшънс” ще внедри решение въввсички столични детски градини, което ще елиминира опашките и неуредиците околозаписването на децата"
публикувано на страницата на computerworld.bg, с дата 21.09.2007 г.
:) от там е и правописа :)))

Написа Габо на 04-Feb-2008 10:05


Аз пък, понеже усетих на къде духа вятърът, така натаманих нещата че отрочето ми вече е 2-ри клас.
И сега си гледам сеир без да си търкам клавиша F5. Понеже явно имам ясновидски способности...
А Вие като сте спали (вместо ...ли) хак да Ви е сега.
На бас че от някоя Сирма ще Ви обвинят че типично по български сте чакали последния момент, хаха!

Написа V. Vassilev на 04-Feb-2008 10:48


Не, тук са чакали първия възможен момент, а трябвало последния :-)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 04-Feb-2008 10:49


Според сайта на Агенцията по обществени поръчки:
Крайна обща стойност на договора: 383549.15, валута: BGN, С ДДС, ДДС (в %): 20

Написа Станислав Михайлов (www) на 04-Feb-2008 10:53


Общата сума на договора, подписан на 31 август тази година, е 383 549,15 лв. с ДДС (319 хил. лв. без ДДС), сочат данните от електронния Регистър на обществените поръчки. Според Владимир Алексиев - директор “Технологии” на “Сирма Груп” АД, в тази стойност се включват около 12 хил. лв. без ДДС за доставката на необходимия хардуер, около 77 хил. лв. без ДДС за софтуерни лицензи за платформата Lotus на IBM и оставащата сума от 230 хил. лв. без ДДС е предназначена за услугите по разработване, внедряване и поддръжка в рамките на година и половина на системата. След изтичането на срока за поддръжка, Столичната община ще прецени дали е необходимо да ползва услугите на външна фирма за последваща поддръжка.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 04-Feb-2008 11:21


Баси и смешката... кви са тия смешни сървъри дето не могат да поемат не чак толкова силен трафик... Хакерски атаки, незнам си какво... айде стига глупости ве. А и да бяха заделили още някой леф за хардуер, вместо за внедряване...
Чесно за тия пари и ние ще внедрим доста по-стабилна и добре работеща система...

Това като следя е по-нестабилно и от системата на търговския регистър

Написа MacTeP (www) на 04-Feb-2008 12:03


Георги, на нас ни е ясно какво е положението, но тези материали не са разбираеми за журналисти. Вземи напиши едно обяснение като потърпевшо лице с опит в създаването на такива сайтове, обяснение което е достатъчно опростено да го пуснат в новините
Нещо от рода "Фирма Сигма прибира за 380 хил. лв, прави бавен сайт и иска още пари. Заради бавния сайт хората не могат да влезнат с часове в него. За да ускори сайта фирмата блокира хората от доставчици като бол.бг, набедява ги за хакери.". Хъм, и това ще свърши работа.

Написа Иван на 04-Feb-2008 12:11


Komentar v News.bg:
------------------------------------------------------
Вижте бе, вижте какво ми изписа бе!!!!!!!!!
Access Denied
Access Denied by security policy
The security policy for your network prevents your request from being allowed at this time.

Тези са луди бе, аз се опитвам да си регистрирам детето бе!
------------------------------------------------------

Tva e prosto edna goliama gavra !

Написа Buuble на 04-Feb-2008 12:36


@Buuble като за 400 000 лева, толкоз

Написа MacTeP (www) на 04-Feb-2008 12:50


Нещо интересно - къде отиде този Lotus за 77 000лв. (без ДДС)

Response Headers - http://kg.sofia.bg/

Date: Mon, 04 Feb 2008 12:59:28 GMT
Server: Apache/2.2.8 (Win32) PHP/5.2.5
X-Powered-By: PHP/5.2.5

Написа Горанов на 04-Feb-2008 13:04


А на http://84.242.134.229/ - адрес, появил се из коментарите в новинарските сайтове, където предполагам върви тестова система, продължава да е с Лотус - и си личи по това колко е бавно:

Response Headers - http://84.242.134.229/

Server: Lotus-Domino
Date: Mon, 04 Feb 2008 13:06:49 GMT
Last-Modified: Mon, 04 Feb 2008 13:06:47 GMT
Expires: Tue, 01 Jan 1980 06:00:00 GMT
Content-Type: text/html; charset=UTF-8
Content-Length: 9793
Cache-Control: no-cache

200 OK

Предлагам да върнат поне тези 77000лв, ей така, от срам :)

Написа Горанов на 04-Feb-2008 13:11


Извинявам се, че влизам в темата по този начин и малко отдалеч, но искам да кажа някои неща, излизащи извън конкретния случай със "Сирма".

В България трябва да бъде въведена вътрешнофирмената практика за "черни списъци", каквито съм виждал в японски и израелски компании. Целта на тези списъци е проста - на база на нечии "издънки" да се определи дали той е подходящ за фирмен партньор, подизпълнител и доставчик, от гледна точка на ваши бъдещи бизнес планове, покупки, консолидации и др. В момента вие ще напсувате "Сирма", ще псувате ден, два, три. След три месеца колко от вас ще се сещат за случая? Едва ли и 10% от участвалите в тази дискусия с коментари, в която се включих и аз. Но ако водите ваш "черен списък", ще изградите един масив с описания на подобни случаи, който в бъдеще ще ви помогне изключително много в бизнеса, защото ще ви пази от неправилно харчене на пари, накърняване на името на фирмата ви и др. Този списък трябва да се актуализира и съхранява надеждно наравно със счетоводната информация, защото той ви пести пари и скандали.

Написа Веселин Колев (www) на 04-Feb-2008 13:49


Забелязахте, ли как е реализирана captcha?

<table><tr><td><img src="i/captcha/43.GIF" /></td><td class="mini">Моля, въведете числата от изображението:</td></tr></table>

Написа Илия на 04-Feb-2008 13:57


CAPTCHA-та има точно 100 комбинации. Много оригинално.. :)

http://www.kg.sofia.bg/i/captcha/100.GIF - 200 OK
http://www.kg.sofia.bg/i/captcha/101.GIF - 404 Not found

Написа Becko на 04-Feb-2008 14:52


input id="egn" maxlength="15" name="egn"

Винаги съм си мислил че, ЕГН-то е от 10 цифри, или това е за извънземните, който "хакнаха" сайта в 9:00.

Написа Канев (www) на 04-Feb-2008 15:36


Тва с ЕГН-но не знам колко е смислено. В България има чужденци с ЛНЧ, които обикновено започват с 10XXXXX, т.е. все едно си роден 1910. Столетници, братче.

P.S. НЕКЪДЪРНИЦИ се пише некАдърници. Коментирам само правописа ;)

Написа Велков (www) на 04-Feb-2008 15:53


Значи ли това, че от Lotys Domino на IBM не става и чеп за зеле?

Изръскват 77 хилядарки, и накрая безплатния Апаш мъкне товара.

Написа Атанасов на 04-Feb-2008 17:33


Че Лотус Домино/Нотес си е много читав софтуер мога да го твърдя доста компетентно, но че основната му насока не е създаването на web приложение. Не че нестава, но си трябват малко повече знания. Преди 6-7 години правих една система, която можеше да поеме доста по-голямо натоварване и без да се срива. Но за целта бях отделил необходимото време и услия да направя оптимизирано за целата приложение. А за Сирма до момента не бях чувал, че изграждат приложения базирани на лотус, а само на Websphere.
Според мен хората да свършили "доста" работа за парите, които са взели. Явно дори са успели да напишат приложението 2 пъти, а за затруднят хакерите 1-во да го пуснали под лотус, дали са им 2-3 седмици време да събират exploit-и за Lotus и накрая за да им е гадно на хакерите - са го пуснали под Apache - та да ги хванат по бели гащи :-). Дори се чудя дали да не предложа да им платят още веднъж - все пак пъти е разработван софуера

Написа Светослав Толев на 04-Feb-2008 17:51


Какви логове ще дадат?! Аз вярвам само на логове дето съм ги фалшифицирал сам.

Написа Любо на 04-Feb-2008 18:53


Как се прави captcha:

http://www.kg.sofia.bg/i/captcha/99.GIF

Статична, разбира се :)

Написа smn (www) на 04-Feb-2008 19:08


jesus, не съм прочел всички коментари, явно и други са забелязали captcha-та.
Съжалявам за spam-а :|

Написа smn (www) на 04-Feb-2008 19:28


Не бих искал да коментирам сумата, с която фирмата е спечелила конкурса. Нали не е луд този, който яде баницата :)

Добре би било обаче специалистите на компанията, реализирала този проект, да докажат твърденията си, че хакерски атаки са попречили на няколко хиляди семейства да регистрират децата си безпроблемно. С изявленията си днес единственото, което направиха бе да хвърлят прах в очите на незапознатите. Бих искал да ги помоля да обяснят в детайли какво им е попречило да спрат тези атаки. И защо техният продукт не се е справил с това - не са достигнали пари, техника или знания от тяхна страна?

Написа Пламен Стоев (www) на 04-Feb-2008 20:34


Опасявам се, че не са и имали намерение работещата система да е тази с Лотус Домино-то. Тя е била само за гледане. Не мога да дам доказателства, но по-всичко така ми изглежда.
Дори и трейса до сървъра, на който е пусната системата за първия етап - 84.242.134.229, подсказва, че това е у-во при Столична Община. А сървъра използван за реалната работа, предполагам не е физически там.
Свидетели сме на една голяма публична измама.

Написа елин на 04-Feb-2008 21:46


Писах в един форум днес че щеше да е много по-лесно по азбучен ред през два дни :
днеска : ЦДГ "А1"
след 2 дни : "ЦДГ Б2"
и т.н. Нямаше да има натоварвания и смехории за хакери !
Защо па тъпите хакери да искат да хакнат тъпият им сайт ? Подкрепям Веселин за черния списък, време е технически недъгавите и алчни компании да излязат от бизнеса. Даже може да помисля за един хостинг...
Относно Сирма : те щели да дадат логовете само на ПроКУРатурата и на полицията ?
Как ще докажете integrity-то на тези логове бе келеши ? Да не би да са подписани ?! И аз мога да дам едни логове, текстов файл, 'найш' колко удобно го редактирам с "kate" oh....
Някой трябва да поиска обяснение, или да се "самосезира", докога насраната ни администрация ще се подиграва с 400-та лева дето идват от мен всеки месец....

Написа Кирил на 05-Feb-2008 12:10


Нека направим една проста сметка. За регистрацията и записването се изискваха отварянето на около 5 страници средно. Да речем, че искаме 10000 човека да се регистрират за 5 минути. Това прави ~160 страници в секунда. От личен опит мога да ти кажа, че това е нищо за уеб сървър с да речем 4г памет и бързи процесори. Айде сложи още един и за база данни. Дотук двата сървъра ти ги калкулирам за няма и десет хиляди лева. Пише се едно свястно уеб приложение за седмица, тества се и се пуска. Плащат се още десет-петнайсет бона за уеб приложението. Дотук пряко сили го докарваме до 30 бона. Тези то Сирма са взели десет пъти повече, а направиха едно голямо нищо.

Честито на печелившите.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 05-Feb-2008 14:01


Ей, това за капчата е точно като за колекцията ми от грешки и глупости на блога ми :) Невероятна простотия, просто невероятна! Почвам да си мисля, че тази система не се е сринала от 10 000 души, а от 200-300 ;P

Написа Веселин (www) на 05-Feb-2008 14:55


Заловени са хакерите, причинили срива на Информационна система за обслужване на детските градини.
Това са лицата И.П. на 2,5 години и Б.Б. на 3 години от град С., които не са искали да ходят на детска градина.

Написа Стойчо на 05-Feb-2008 15:19


Хората си показаха какво могат - пари да вземат и с хакери да се оправдават. Ама не стреляйте моля Ви по пианиста - той толкова си може.

Боже, гледам и не вярвам на browser-а си ... refresh-a на браузера на педал ще си го сложа за следващият път.

Написа мунчо на 05-Feb-2008 21:25


Само да не се забрави случайно - "никому неизвестната" фирма хич не е никому неизвестна - справка "Българският портал на знанието" (http://www.znam.bg). И там бЕха играли едни пари (по различни източници няколко стотин хиляди лева, за съжаление не мога да намеря точна сума от авторитетен източник), за да ни предоставят "безплатен достъп" с не толкова безплатни смс-и до произведенията на българските класици, чиито "авторски права" бяха купени за жълти стотинки от Министерство на Халтурата (за цялата излагация е писано подробно на http://protest.bloghub.org). При тоя глад за ИТ-специалисти, една "Сирма" остана да огрява навсякъде...

Написа [vladi] (www) на 07-Feb-2008 15:01


Мога да подкрепя разместването на градините по приоритет с видео което направих докато се опитвах да изкарам една градина на първо място. Ако някой го иска мога да го ъплоудна някаде.

Написа deniS на 12-Feb-2008 11:04


Сирма наистина били засегнати от фиаското с детските градини:

"...Издънките покрай детските градини бяха именно поради факта, че Сирма нямаше такъв резервиран център (като Датикум, за който е посто от който е този коментар). Темата не е приятна без значение дали Сирма е направила това, за което е сключила договор по най-добрия начин, неприятна е, защото проекта беше социално значим за много хора и старта му се провали. Дано хората си спомнят, че Сирма не се скри, а си пое всичкия негативен товар, без да се оправдава. Тази тема е дълга, рейтинга на Сирма пострада много и още страда. Като се установиха виновниците съборили системата, тъй като нямаше сеир – никой не се позаинтересува, нямаше хапливи журналисти, няма сеир – няма продажби. Темата е дълга, сравненията много. Ако общината реши да разположи сървърите в центъра определно ще са по защитени и вероятността от такъв гаф ще е хиляди пъти по-малка..."

http://kaloyan.info/blog/1659/sirma-daticum/#comment-47854

Написа Калоян К. Цветков (www) на 24-Dec-2008 06:56


Вторник, 5 Февруари 2008

Цялата вчерашна порнография изпълнена от Сирма, разбира се беше излишна. Няма значение дали сте си записали детето и на кое място.

Ако човек е успял все пак да запише детето си в желаната детска градина дори и на седмо място от 25 места, това изобщо не означава, че всичко е уредено. Днес научих този факт от майки отишли да питат директорка на желаната от тях детска градина. Защо ли? Ами защото имало деца с братчета или сестричета в други групи на същата градина и те естествено били с предимство. Има и други деца с предимство, а и предполагам с някой финикийски знак, също може да се осигури "предимство".

Самият факт, че хората се записват в реално време в някаква система, а след това резултатите са известни след ДВА МЕСЕЦА ме кара да се запитам, а какво става през тези два месеца?

Пререждане и преподреждане става, ей това става.

В крайна сметка цялата пънкария вчера, беше една голяма подигравка с хората. Оставете техническата неграмотност на Сирма, Мирма и подобните олигофрени. Дори и без нея цялото упражнение, при което хиляди хора вместо да работят се дзвереха в някакъв си сайт, разчитайки да бъдат улеснени беше безсмислена. Когато не е решен основният проблем, а именно липсата на достатъчно места в детските градини каквато и система за записване да се направи, тя не решава нищо.

Всичко си е постарому. Отиваш в детската градина, във всяка група места ще има след като кихнеш на когото трябва и животът ще си тече както винаги.

Корупция ли? Каква ти корупция това е начин на живот. Щом никой не се изненадва, че можеш да си сложиш 400 бона общински пари в джобчето да не свършиш работа и после никой да не те пипа, за каква корупция говорим.

Бойко Борисов не ни е виновен, виновни са тези, които за 15 години затвориха стотици детски градини, продадоха или замениха терените им и сега на тяхно място има "бизнес центрове".

А българските деца - кучета ги яли.

[ Коментари: 19 ]
Коментари

Ти си ужасно прав. Хайде сега да превключим в абстрактен режим.
Имаш ли идея как трябва да работи една такава система..софтуера.
Медийните мелези ще лаят още една седмица, две
и ако през това време не се излезе с решение - пак са отишли няколко гори на вятъра.

Написа gotin на 05-Feb-2008 13:22


Аз съм техническо лице и мога да коментирам техническата част на нещата.

Начина по който беше организирано записването според мен е ок предвид на ограниченията в момента. Просто техническото изпълнение беше под всякаква критика. Иначе, съм 100% за класиране по реда на записване, без разни с привилегии. Тези с привилегиите, да им направят отделна система, която се контролира строго като се толкова специални. Аз искам да знам, че като се запиша под номер 17 в група с 25 деца, детето ми е в тази група. Ако някой се откаже, може да мръдна напред, но да включат някой ПРЕДИ мен - това няма как да съм съгласен.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 05-Feb-2008 13:32


Мисля че в "Часът на Милен Цветков" стана ясно че директорите сами си вкарват колко деца да приемат през системата. И някои са вкарали силно занижени бройки. Примерно, от група с 40 деца, вместо 20 нови бройки те дават че ще се приемат 3-4. Останалите вероятно ще се приемат по друг начин (с тайно наддаване).

Написа Иван на 05-Feb-2008 14:19


Поне да беше явно наддаването. Нямам против, все пак всичко струва пари на тоя свят. Но мразя когато нещата се правят под масата.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 05-Feb-2008 14:39


Сайта с детските градини
хакнахме го ний саминки
Гошко, Мимето и Пепи
геймъри заклети.

Няма да закусвам вече
с недопечено геврече
и да спя след обяд няма
в залата голяма.

Мама плачи, тати псува,
а пък баба се преструва,
че не иска да се връща
в селската си къща.

Регистрацията тръгна,
ама базата се сбъгна
и пораснах на години
колкот стрина Кина.

Написа Beco на 05-Feb-2008 15:16


Пресцентърът на МВР съобщи, че са заловени хакерите, причинили срива на информационната система за обслужване на детските градини. Това са лицата И.П. на 2,5 години и Б.Б. на 3 години от град С., които не са искали да ходят на детска градина.

Написа MacTeP (www) на 05-Feb-2008 15:25


Аз ако имах дете, никога не бих го оставил на грижите на някакви комунистически лелки, бабки или там каквито са. Част от тези лелки са от старата генерация и имаха задачата да правят от малките деца бъдещи радетели на строят, партията майка и петолъчката. Учиха ги и на “Ще те обадя на другарката...” и всякакви други такива “ценности”. Част от тези които работят там са същите, сепрани, мършави и дебели бабки, как да си оставя малкото детенце, което трябва да бъде възпитавано и учено в правилна посока?
Не знам как стои въпроса с частните детски градини, но ако се предлагат по-добри условия, както и ако ги няма онези бабки и лелки с мантите и разбира се ако човек има възможност, да довери детето си там. Или пък частен възпитател...

Написа Стефан на 05-Feb-2008 20:30


Стефане аз съм на същото мнение, но за съжаление то не се споделя от половинката ми. Логиката е, че в частните градини всички деца малки и големи били в една група и това било лошо за развитието. Аз тези неща не ги разбирам и не съм съгласен с тях, ама като каже жена ми записвай детето на сайта и записвам :-)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 05-Feb-2008 22:26


Всъщност истината е много проста. Благодаря и на Георги за публикациите, които успяха да ме насочат как да търся същността на "хакерските атаки".

С думи прости, падналата в 9:00 система няма нищо общо с тази която тръгва по-късно. Всеки технически грамотен човек може да го разбере.
Обяснил съм го в голяма степен тук:
http://forum.joomla-bg.com/index.php/topic,11694.0.html

Дано да ми остане време за да разпиша стъпка по стъпка какво точно се е случило. Евалата Сирма, браво на Вас.

Написа Ivo Apostolov (www) на 06-Feb-2008 00:04


Оф, искам да я видя тази твоя LAMP инсталация с джумла отгоре, която държала 8000 паралелни заявки. По някаква случайност имам усещането, че (особено с mpm_prefork), тези 8000 процеса, които вероятно ще вдигнат и също толкова mysql нишки, ще ти отнесат машината. А и каква е тази машина!?! Един апач процес средно при мене заема общо около 25 мегабайта памет (около 10 от тях pageable). Та значи по груби сметки, 8000 процеса ще отнемат около 200000 мегабайта или 200 гигабайта (с prefork, щото форкнатите процеси не си "споделят" паметта)!!! И това е само апача, за mysql дори нямам идея.

Дори всяка заявка да не е особено I/O интензивна, тези 8000 running процеса ще ти тръшнат машината до неизползваемост. Да речем, че имаш 4 процесора, ще се нагледаш на доста висок load average, теоретично до 2000 (макар,че процесите спят, чакайки трафик по сокета, така че ще е по-малко). Разбира се, много преди това, ще влезнеш жестоко в swap-a, ядрото ще почне да раздава oom kills, вероятно ще ти утрепе покрай другото init процеса и машината ще загине :)

Е, ама добре, че хората са се постарали да оставят някакви нормални лимити :) Досега не съм виждал апач с maxclients/serverlimit = 10000, звучи плашещо :)

После, Lotus Domino не било добра платформа за уеб-приложения: не всичко е php-базирано на този свят. Какво против j2ee?

За всичко останало съм съгласен, обаче ме дразнят прекалено смели изказвания. В смисъл че заради тях се дискредитира справедливата гневна реакция на хората :)

Написа gat3way на 06-Feb-2008 08:54


@gat3way: А къде си видял production server с разрешен overcommit, че да се раздават oom kills?

Написа Peter Rabbitson на 06-Feb-2008 11:07


@gat3way:

Аз от Apache не разбирам, ама съм понаписал малко сървърен софтуер, и леко смехотворно звучи тва да си мислиш, че една мрежова/дб конекция се обслужва от отделен тред - rule of thumb е 2x треда на CPU и това стига за *бая* конекции.

Написа Любо на 06-Feb-2008 12:26


Най-бързите сървъри не ползват отделни нишки или процеси за обслужването на всеки потребител.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 06-Feb-2008 12:47


gat3way, то по твоите сметки LAMP никога не може да обработи повече от 400 заявки паралелно на 2GB машина. Признавам си че никога не съм се занимавал с apache, но поне съм чувал че под Linux при fork се прави едно нещо дето му викат Copy-On-Write, тоест (опростено обяснение!) процеса има всички страници мапнати върху стария но само за четене. При опит за запис се генерира нова страница със същото съдържание, като вече писането и четенето става от нея. Съвсем вероятно е тези 10 pageable да са всичката памет дето ти хаби апачето.

Ivo Apostolov, не ми се регистрира във форума ти, затова ще ти дам още една подсказка. В един от коментарите прочетох, че са ползвали Intrusion Detection System (IDS) устройство на Cisco. Коментара продължава да обяснява че това е система която се обучава какво е нормалното поведение на потребителя и какво е нормалното натоварване на сайта. След това системата се пуска и всичко необичайно се счита за хакерска атака. Сега си представи че не са обучили системата или са я обучили когато сайтът не се е ползвал и на него е имало само една страница. Хората от Сирма наистина имат едни логове как системата е засякла и отблъснала някакви хакери, само дето са забравили че компютърът винаги е по-тъп от човека който го командва.
Хакерите не са били 90% ами 100%. Просто 10% са преминали през защитата им и са си записали децата.

Написа Иван на 06-Feb-2008 12:48


@Peter Rabbitson: Това, че няма overcommit не означава, че процеси няма да мрат. Повечето големи глави дето пишат софтуер грам не се хабят да проверяват какво им връща malloc(). В резултат се стига до там (при такива условия), че се пробват да четат или пишат там където не може и творението им segfault-ва.

@Любо: може да звучи смехотворно че не се poll-ват бройка сокети в рамките на една нишка, обаче това е факт. Не знам защо разработчиците на апач не го правят, предполагам са решили че ще си имат големи проблеми с разните модули, сервиращи динамично съдържание (например пхп). Както казва Георги, други леки и бързи сървъри го правят. Но апач - не.

@Иван, прав си :)

Написа gat3way на 06-Feb-2008 16:43


Имали случай, в който машината обслужва над 1000 едновременни заявки (не говоря за онлайн юзъра, а за живи connectioni, в които php нещо цикли) с 1024 apache 1.3 процеса при 1.5GB RAM, 1.55GHz.

Това, което не знам е, дали ако заявките не идваха от 1000 юзъра едновременно, а от 10 000 юзъра последователно с малко време за разлика, при keep alive off, какво би било поведението с 1024 префоркнати процеса. Дали ще са достатъчни? Мисля, че да, но трябва да се тества. И сайтът трябва да е яко кеширан и много добре направен, да пише в MySQL само в момента, в който се прави записването.

Т.е. мнението ми е, че 1 съвременен сървър за 3-4 бона би се справил със задачата.

Написа веселин (www) на 06-Feb-2008 21:10


Добре, да кажем еди коя си машина и софтуер не издържа на натоварването. Но защо всички заявки трябва да пристигат и да бъдат изпълнявани от един и съща машина (както web сървър, така и php интерпретатор). И със СУБД-тата могат да се направят много магии и да се създаде система която издържа на големи натоварвания дори с подръчни средства.

Написа Стефан на 06-Feb-2008 21:42


Може и така да е, но джумла определено не е правилният софтуер за такъв експеримент. Не казвам, че не може да се scale-ва, сигурно може - заявките може да се балансират върху няколко апач-а сервиращи динамично съдържание, въвежда се един sql кеширащ слой между базата и приложението (memcached), сигурно ще стане. Всъщност така правят при един доста натоварен vbulletin форум в който влизам често. После, много зависи какво правят процесите/нишките предполагам. Ако всеки include-ва по няколко файла и прави по няколко заявки до базата, не съм много убеден дали ще се понесе на една машина всичко това.

Написа gat3way на 07-Feb-2008 07:07


@Ivo Apostolov: с тази твоята Joomla, незнам къде си тръгнал :)
Сори, ама кат видя Joomla вече и лошо ми става, системата е ду долу, незнам какво общо има с писаното до тук :)))

Относно цялостната дискусия, за толкова пари ще вдигнем сървъри да регистрираме цял китайски народ бе хора, толкова се развиха технологиите че да пуснеш няколко grid сървъра става с няколко клика, а струва няколко $.

И нека помислим:
- Nginx (+loadbalancers)
- MySQL/Postgre
- PHP5 ? :)
- 3-4 web developers
- Евентуално gridify-ване на по сложните таскове (не че тук има такива :D) (Java)
- Cluster-и ако се наложи ($0.72/cpu hour)

и колко стурва това ? :)
Не съм се регвал в системата, не ми се налага за щастие, но едва дали ако се седне сериозно няма да успее нормален уебдев да я напише за броени часове, така че мисля че системата е писана след като лотуса е гръмнал :)

Написа Любомир Петров (www) на 23-Feb-2008 01:34


Сряда, 6 Февруари 2008

Из статия от вчера: "1.125 млн. лв. ще плати София за изграждане на електронен общински съвет, съобщава Сега".

След малко се появява и първият коментар: "Дайте поръчката на Сирма, те знаят как."

От това по-голяма "реклама" здраве му кажи, да влезеш във фолклора. Аз лично сериозно ще се постарая да не се забравят делата на тази фирмичка. Дори специална история им отделих - Сирма и детските градини.

Здравейте Google и другите. Приятно индексиране.

[ Коментари: 15 ]
Коментари

Има някаква надежда. Може би.
http://news.ibox.bg/news/id_796788889

Написа Коко на 06-Feb-2008 11:09


@Коко
каква надежда, бре... Ти ми дай на мене 300 хилки пък иди после си ги искай обратно...

@Георги
С това "приятно индексиране" току виж си си докарал на главата някой адвокат подобен на онези от Селинет.
От което ние само ще спечелим щото ще е забавно четивото тука. Дали да не ги сезираме дори, а ;-)

Написа V. Vassilev на 06-Feb-2008 11:22


@v.vasilev: Да заповядат и аз имам адвокати, пък ще видим кой кого. Вярно с триста бона в ръка изглеждат по-силни, ама не ми пука :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 06-Feb-2008 11:24


Брей, надяйте се да има еСъвет - голям фън :)
Недей с тези коментари, че скоро банките ще си доверят сметките сметките на Сирма (СЕП България) е тогава ша е забавно ;)

Написа Pich на 06-Feb-2008 12:26


http://www.bogomil.info/1021/ - ето къде е решението :)))

Написа Bogomil (www) на 06-Feb-2008 12:43


Ей ви тука да четете и да падате от коньовете...

Документация за проведена обществена поръчка за избор на изпълнител
http://www.sofia.bg/pressecentre/images/procedura_sirma.pdf

Техническо предложение на Изпълнителя
http://www.sofia.bg/pressecentre/images/sirma.pdf

Договор
http://www.sofia.bg/pressecentre/images/dogovor.pdf

Написа Б. Величков (www) на 06-Feb-2008 12:49


Леле, тия са публикували всички лични данни и банкови сметки.

Написа Димитър (www) на 06-Feb-2008 13:40


Ухааа, добре плискат. То и друго не се очаква за да вземат толкова пари за толкова малко работа.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 06-Feb-2008 13:42


Само не разбирам защо трябва да се правят складово стопанство и личен състав, като има хиляди такива програми.

Написа Димитър (www) на 06-Feb-2008 13:46


U R EVIL :)

Написа alex (www) на 06-Feb-2008 15:41


О, Господи Боже мой!
АЕЦ "КОЗЛОДУЙ" Клиенти на СИРМА? Дано не са им писали някакъв софтуер, който е инсталиран на отговорно място. Замислям се вече - дали не е добре да спрат и останалите реактори :)

Написа Димитър (www) на 06-Feb-2008 21:41


Здравейте Георги,

Моля Ви да ни помогнете да анонсираме тази петиция относно СОС, детските градини и "електронната община".

http://www.bgpetition.com/detski-gradini-kandidatstvane/index.html

Вчера вечерта го направихме, мисля, че трябва да стане *бързо* известно в блогсферата, докато е още актуално.

Написа Kosio на 08-Feb-2008 06:38


Косьо изпуснали сте нещо много важно. Нещото за което са взели толкова пари не го използваха, защото не тръгна - а именно доминото. Това е чиста измама. Прочети им офертата и хвалбите, а после вземат че го сменят в 10:00 защото не сработва. На това му викам измама.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 08-Feb-2008 13:13


130 подписа, вече...

Пълнота естествено, че не сме постигнали, имам доста неща, които бих им казал. Иначе поне го загатнахме (надявам се достатъчно остро) точка 4 за free software-а. Орязахме и доста други неща, изключително важни от техническа гледна точка, които можеше да се кажат, защото щеше да стабне прекалено дълго. В техническата част, използвах за коректив какво да режа жена си, която не е ИТ специалист, но е майка на детскоградинник :-) Относно сигурността, един прекрасен анализ по въпроса (вижте коментара отдолу!)

http://www.linux-bg.org/cgi-bin/y/index.pl?page=news&key=400824766&cmtkey=400824766_1202480084

Станаха 135.

Написа Косьо на 08-Feb-2008 15:52


Още малко масло в огъня :)
http://dnes.dir.bg/2008/02/10/news2648005.html

Написа васил на 10-Feb-2008 15:57


Четвъртък, 7 Февруари 2008

Откритие за мен е английският сериал Hustle на BBC.

Група измамници във всеки епизод изиграва някой и му прибира паричките. "Бандата на Оушън" в два сезона от по шест епизода. Всяка серия е сама за себе си и досега от изгледаните през първи сезон няма слаба.

Изобщо сериала кефи и силно го препоръчвам.

[ Коментари: 1 ]
Коментари

Имаше едно предаване по bbc "the real hustle" с двама пичове и една мацка - за същото ли иде реч или нещо друго че скоро изгледах 3 ти сезон на на това :> доста е добро ако не е същото препоръчвам.

Написа akademik nedelchev на 12-Feb-2008 15:47


Петък, 8 Февруари 2008

Запалил съм се и гледам Wrestlemania. Вече минах 21, 22 и 23. Не мога да спра да се чудя как успяват да режисират три часово шоу. Това само ме кара да уважавам повече участниците за възможностите им да участват в подобен грандиозен сценарий.

Голяма забава и епични театрални битки.

[ Коментари: 1 ]
Коментари

А представяш ли си да те излашкат тебе така??? Аз им се кефя на перфектната хореография...

Написа SimonP на 12-Feb-2008 16:34


Събота, 9 Февруари 2008

Разглеждам из сайтовете за имоти предлаганото и съм направо ошашавен. Искат се някакви луди пари, а снимките са, не ужасни, а направо трагични. Как може за нещо, за което искат 1500 евро на квадрат да има снимки направени с мобилен телефон? Или пък снимки на които се виждат проснатите мръсни гащи на собственика или мебелите стил "баба ми на село" (липсва само куклата в ъгъла). Обаче банята е луксозно изпълнение с фаянс и теракота. Сигурно това е лукс, за някой свикнал да ходи на двора в дупка.

Това ако не е мърлящина, не знам какво друго е.

[ Коментари: 6 ]
Коментари

Цените на имотите в момента са абсолютна измишльотина... някой чул че хората продават на 1500 евро на квадрат и айде и той със старата панелка, неремонтирана от преди 50 години... Едно е да искаш 1500 евро за ново и спретнато апартаментче... друго е за някоя съборетина. Ама да видим кога ще почнат да падат цените на разни разбити панелни жилища...

Написа MacTeP (www) на 12-Feb-2008 01:32


В България такова нещо като "падане на цените" няма :)

Написа Another Life на 12-Feb-2008 06:14


@Another Life

Ще има. Рано или късно балона ще се спука...

Написа Георги (www) на 12-Feb-2008 08:04


Тази година ще продължават да растат, но максимум до 10%, щото става нереалистично. После ще почнат да падат малко по малко, щото наглеците ще се усетят че никой не купува, и как иначе. Съгласен съм с Георги, 1500 евро за гадната панелка са луди пари, 63% ръст на цените на имотите за последната година - това никъде го няма, но търговците са алчни, и един да чуе че цените скачат, веднага и той вдига, да не остане по-назад. Извода е : ако има начин, не купувайте, поне не точно сега.

Написа Кирил на 12-Feb-2008 14:24


@Георги
@Кирил

Всичко което се случва в други по напреднали страни се случва и тук. /или не всичко :)/
Така, че дали ще паднат или не може донякаде да разберем като наблюдаваме цените и в други държави.

Написа Dragomir Zhelev (www) на 12-Feb-2008 14:36


Цените на недвижимите имоти в България не подлежат на коментар. Също така не подлежат и на статистика - никога не е имало такова търсене на апартаменти, както в момента. Куцо, кьораво и сакато тегли кредити, които не може да изплаща, за да купува апартаменти, които не може да поддържа. В общия случай докато не започнат да фалирват банки - няма да има падане на цените. Всъщност в България няма цени, които да могат да бъдат наречени пазарни...

Написа SimonP на 12-Feb-2008 16:54


Неделя, 10 Февруари 2008

Има дни, в които не вдигам на непознати номера. Има дни, в които не вдигам и на познати номера. Ако ме търсите за нещо особено важно и не можете да изчакате да ви се обадя когато ми е удобно, пращайте sms. Не гарантирам, че ще го прочета, но може и това да стане.

Най-добре ми изпратете поща и не забравяйте да пишете в полето Subject за какво става въпрос, защото със Subject-и като ВАЖНО, ЕДИ КОЙ СИ (името на изпращащия писмото), ЗДРАВЕЙ и подобни рискувате писмото ви да бъде прочетено някога, но не и скоро.

Времето ми за реакция на писма по-дълги от един ред и написани на шльокавица е в пъти повече от времето, което отделям за писма написани на кирилица с кратки и ясни изречения.

Пощенската ми програма показва само текста на писмата. Тоест ако разчитате на HTML, цветове и шарении, вероятно няма да ги видя.

Празни писма с прикачени към тях DOC файлове (незнайно защо си въобразявате, че ще отворя DOC файла, за да видя какво сте ми писали) в 99.2% от случайте просто ги трия без значение от кого са изпратени.

На писма с дълги редове реагирам по-бавно отколкото на писма, на които сте натискали клавиша Enter около 75-та колона.

Отговарям с писма написани на кирилица. Ако не можете да я "прочетете" - лошо. 2007-ма година сме и не съм длъжен да се съобразявам с лошия ви избор на пощенска програма/услуга.

[ Коментари: 8 ]
Коментари

Всъщност сме 2008 :)
То май всички си имаме моменти когато не си вдигаме телефона... просто иначе неща като почивка, релаксация и тн... са просто митове

Написа MacTeP (www) на 12-Feb-2008 01:35


Още съм в миналата година :-)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 12-Feb-2008 02:09


Човече, колко пъти това (на 90% припокриване, без SMSите) съм го писал. по едно време и мейл бях пратил на по невъзпитаемите ... Не работи. Докладвай, дали ще има ефект при теб. Ако има ще трябва да споделиш тайната. При мен ефектът беше, че аз се превъзпитах: (ама понякога съжалявам, често труда да видиш нещото в .doc файла е абсолютно неоправдан. Пример: word файл състоящ се _само_ от 1 URL - тогава оставам безмълвен.)

tail .mailcap
==> .mailcap <==
...
# view postscript files interactivelly
application/postscript; ps2pdf %s /tmp/..bla.bla.tmp.ps && pdftohtml -hidden -stdout /tmp/..bla.bla.tmp.ps | lynx -force_html -stdin -dump | less
# view pdf files interactivelly
application/pdf; pdftohtml -hidden -stdout %s | lynx -force_html -stdin -dump | less
# view word files interactivelly
application/msword; antiword %s | less
# view html messaes automatically inline
text/html; lynx -force_html -dump %s; copiousoutput
## view html messaes inline interactively
#text/html; lynx -force_html %s

Написа cmapyopc на 12-Feb-2008 09:10


...аз за това ползвам те туй: http://www.webgate.bg/products/ssm/ и те туй: http://www.webgate.bg/products/acm/

Демек: "SMS Spam Manager" и "Advanced Call Manager" - просто, ако телефонът ми не ги поддържа - не ми ги "фали" :)
И "дядо коледа" не може да ми се обади/намери, ако не пожелая! От много време насам (може би 2-3 години) вдигам телефона само и единственно на определени номера които фигурират в "White list"-ата. За стационарен/служебен телефон и да си звъни все едно не съм го чул. Мейли чета точно така както ти го описа - нагледал съм се на корпоративния СПАМ за много години напред... абе въобще, т'ва GSM-а ако намера тоя дет през далечната 1994-та ме накара да си го купя и да се прееба така ... кво му мисла не е истина... :)

Написа Светозар Кьосев (www) на 12-Feb-2008 10:24


Ако някой ден си взема телефон със symbian (много малко вероятно), задължително advanced call manager-а ще го взема. А ако го има за старият Нокиа ОС още днес му ставам клиент.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 12-Feb-2008 11:13


Ако постингът не беше от неделя, човек може да си помисли че цял ден си висял пред кабинета на някоя директорка на детска градина за да си в подобно настроение...
Или че си бутнал необходимата сума (за което неделята не пречи) и сега светът ти е черен. А тези 99.2% как точно ги сметна?

Написа V. Vassilev на 12-Feb-2008 14:48


Да не съм луд да натискам ентер на 75-та колона?
Вече сме 2008-ма година и всеки читав мейл клиент независимо дали уеб или десктоп си има word wrapping. Също не ме кефят и мейли дето са писани така - на мен 120col ми е най-удобно и с такава големина са ми горе-долу повечето im messenger прозорци, mail клиенти и т.н.

Написа всто на 12-Feb-2008 15:14


При получаване на SMS ползвам дискретен звуков сигнал (почти не се чува). Така при получаване на есемеси за новини и промоции на мобилния оператор в 2 през нощта ще ги прочета на другата сутрин.

Za emailite napisani s anglijski bukvi prosto не ми се говори. Особено когато са изпратени (уж) сериозно, po rabota и започват с нещо като:
Uwajaemi g-n ....,
S nastoyashtoto pismo bihme iskali...

и така 3 абзаца! Цяла страница А4! Добре, че има extensions за транслитерация. ;)

Хей ю, мадафакас! Даз ит луукс гууд ту спел текст ин инглиш уит сайрилик керъктърс? Даз ит фийлс комфортабъл енд конвиниът ту рийд ит енд ту андърстенд ит куйикли? :)

Написа martin на 27-Feb-2008 08:04


Понеделник, 11 Февруари 2008

Днешният ден ми напомни на две поговорки:

- Всяко чудо за три дни, най-голямото за девет;
- Случи ли се нещо свързано с услуга в Интернет, хакерите са виновни;

Е, второто не е поговорка, но се сещате за какво иде реч. Понякога умирам от злоба, че в България няма истинска "четвърта власт", а дори и на тези които се изживяват като представители на тукашните бледи подобия, никой не им обръща внимание.

При подобни ОФтчи медии нищо чудно, че всеки приказва каквото му е угодно, когато няма кой да запита ОЧЕВАДНИ НЕЩА. В университета журналята предполагам няколко семестъра изучават картинката с трите маймунки. И то само по-умните. Болшинството си знаят, налягай си парцала прави по някоя свирка на който трябва, недей да мътиш водата и всичко ще е песен.

България никога няма да им своя Уотъргейт. Или ако го има, ще е за три дни, максимум, след което раздулите случката ще бъдат:

а) игнорирани;
б) обявени за педали;
в) ще се окажат агенти

и медията дръзнала да приказва ще се извини публично.

Ето ви и трета поговорка, "дайте ми 320 бона пък после ще видите колко съм сладкодумен макар и не вършещ работа". И бая хора ще кажат, че съм убав човек, 320 бона са това, смятайте.

Ебахти и наглите измамници. Няма да ги наричам повече некъдърници, защото определено некъдърни не са. Всеки, който може да прибере толкова пари и да не свърши работа, не е некъдърник. Друго нещо е.

[ Коментари: 16 ]
Коментари

хакерите са виновни!!!

Написа MacTeP (www) на 12-Feb-2008 01:37


И Мосад също...

Написа Another Life на 12-Feb-2008 06:09


Ама ти още за тея с градините ли говориш :) ...

Написа Бедо Стамболян (www) на 12-Feb-2008 06:52


Винаги съм казвал, че няма смисъл да се пенявите.
Даже, последния път като го написах тук ми наскочихте, че не било важно дали на някой му пука за нас, а било важно на теб дали ти пука за нещо си.
Ами пука ми, ама ко от туй?
За съжаление пак се оказах прав, кучето си лае, кервана си върви...

В интерес на истината, в цялата тази дискусия забелязах и нотка завист.
Завист, че някой друг от пишещите тук не се е докопал до тия 300-400 бона.
Дано да греша...

Написа freax на 12-Feb-2008 08:31


Как да не завиди човек на толкова пара за никаква работа :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 12-Feb-2008 09:34


Ами айде де!
Що не кандидатствахте за тоя проект, ммммм?
Сега сигурно ще кажеш, че изхода е ясен преди старта на самия конкурс, ама ней баш тъй!
Подобна оферта се скалъпва за отрицателно време, и ако не ви я одобрят, са можеше с чиста съвест да псуваш кмета.
Принципно и аз се надявам да спечеля джакпота от тотото, ама трябвало първо фиш да пусна мама му стара.

Написа freax на 12-Feb-2008 10:41


Не се сърди на журналята, те са продукт на средата си. Още преди 10-15 години когато се въведе закона за клеветата, започнаха да ги съдят за всяка остра дума. Чел съм за фарсове в които някаква провинциална мутра осъжда журналистка за клевета. В решението на съда е казано че изнесените факти са доказана истина, но въпреки това статията е обидна. И това е когато почнат с лошото, иначе икономическите и бизнес методи работят далеч по-плавно. Какво стана с най-напористата и скандална разследваща журналистка Маргарита Михнева? Разкараха я от всички ефирни телевизии, въпреки огромния й рейтинг. Сега е в някаква забутана кабеларка.
Ако искаш да промениш нещо, направи разширение на системата ти за IPTV, в която позволява гледане на всички стари епизоди на дадено предаване на принципа VOD. След това говори с Михнева и телевизията където е тя за разрешение за такова излъчване. Можеш да я амбицираш да порови около Стирма.

Иначе Бг-Watergate май вече имахме. Нали онзи Филчев го подслушваха? И какво стана? Нищо.

Написа Иван на 12-Feb-2008 12:25


Иван, много напористо го даваш с тая Михнева. Рейтингът и нещо сам се сви след един апартамент на "Опашката на Коня" на парите на панелка в Младост. Не искам да допринасям към общото замърсяване на говорилнята чрез разнопосочен обстрел с недоказани обвинения, но не се сещам за много непречупени хора в миналата ни действителност. Тя не изглежда да е от тях и бих внимавал с хвалебствията.
Сори за офтопика - постинга така или иначе предразполага към безсмислени философствания.

Написа Николай на 12-Feb-2008 13:14


@Николай, ако става дума за същия случай, май съм чел нейното опровержение. За съжаление не мисля че мога да намеря толкова стара статия, нито да си спомня някакви подробности. Както и да е, вършеше си работата добре, намираше документи, задаваше неудобни въпроси и това е важното.(Не съм я гледал в кабеларката, аз дори телевизия вече не гледам.) В България ако не можеш да купиш някой, ако не можеш да го притиснеш, съвсем лесно можеш да го оклеветиш.

Написа Иван на 12-Feb-2008 17:33


От нещата, които пишеш, ясно си личи злобата ти, както и това колко много те е яд за това, че въпросните Сирма са взели парите, а не ти и твоята фирма. Няма смисъл да се газираш, кинтите са вече в друг джоб.

Написа me на 12-Feb-2008 20:01


Явно днес е денят на очевидните заключения. Естествено, че ме е яд че тези са взели толкова пари за нищо работа (написал съм го горе на чист български). Ако ги бях взел аз не само работата щеше да е свършена, ами и цялата дискусия нямаше да я има, защото всичко щеше да е минало по мед и масло. Та какво му е лошо на това човек да вземе подобни пари? Всъщност за това дето са свършили (ако работеше) моята оферта щеше да е десетина пъти по-малко.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 12-Feb-2008 22:08


ми то офертата е била 10 пъти по-малка - 35 000, а не 320 000
ако четеше малко повече преди да пишеш...

Написа aaa на 13-Feb-2008 09:56


Така ли? И къде го прочете това, като на 100 места и то все официално е посочената цената. В нея имаше разни неща като 70к Лотус (който използваха само за демо) и т.н.
Цената е 383 ХИЛЯДИ лева с ДДС.

Винаги се намира по някоя клакьорка дето чула-неразбрала подема песента на виновните и глупавите им оправдания измислени след като са се осрали.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 13-Feb-2008 10:43


Толкова пише поне в договора :)

Написа MacTeP (www) на 13-Feb-2008 13:24


ми пише го например тук: "35 000 лв. струвал сайтът за забавачките" - http://www.class.bg/view.php?id=9698
както и по много други медии, но както можеш да предположиш не си колекционирам линковете. Предполагам обаче че това прессъобщение е първоизточника: http://yvox.net/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=2979&mode=thread&order=0&thold=0

не знам защо скачаш така, само като чуеш малко по-различно мнение. Става въпрос за цифри не за песни (на виновни или на обвинители) и по договор си личи, че сайтът съвсем не е струвал 380 000. Сайтът дори не се и споменава в договора, ако трябва да сме точни. Ама нали трябва да се чете, за да се разберат тия работи, а ние тук сме се събрали да пишем ;)

Написа aaa на 13-Feb-2008 14:19


Не е прес съобщението, а договора. Виж в предишните дни, хора са дали връзките към него.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 13-Feb-2008 14:49


Вторник, 12 Февруари 2008

Когато видите подобна дискусия и участниците в нея в любимия ви пощенски списък, можете само да си сипете нещо за пиене да се настаните удобно и да четете с кеф (който следи lkml знае за какво говоря):

lkml thread

[ Коментари: 2 ]
Коментари

А какво по-точно те впечатли точно пък в тази дискусия?

Написа Светлин Наков на 13-Feb-2008 19:56


Винаги когато се събират на едно място гореспоменантите хора, за да обсъждат нещо се научават много работи.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 13-Feb-2008 20:42


Сряда, 13 Февруари 2008

Няколко пъти съм хващал по Discovery сериал за хора, които физически преместват къщите си, но никога не се бях заглеждал внимателно.

Днес същия сериал го даваха по NGC. Успях да изгледам цяла серия и пак не вярвам на очите си. Това с местенето на къщи би трябвало да е възможно само в щатите. Опитвам се да си представя как къщата на село идват, товарят я на ремарке и я преместват на 20 километра, но просто не може да ми го побере главата. Нито пътищата са подходящи, нито пък къщата е проста дървена постройка.

Ако някога има подобно местене в България бих пътувал до там дори и да е далече, само и само да видя как някой ще извърши подобно чудо.

[ Коментари: 4 ]
Коментари

Абе местят и масивни постройки, но сега не мога да открия информация. Но съм гледал някакво филмче как местеха масивни, исторически сгради. Мисля, че и за Русия бях гледал нещо подобно.

А за нашенска къща с 2 метра основи, няма смисъл. Че местенето ще ти струва колкото да построиш нова. :)

Написа Илиев на 14-Feb-2008 07:24


Американските къщи са дървени - правят се от нещо като дървени панели и са по-леки. А и нямат вкопани основи като нашите. Да се премести една българска селска къща би било по-скъпо от това да се прострои нова :-)

Иначе, виж тук за най-тежката сграда, местена на колела: http://en.wikipedia.org/wiki/Church_of_the_Annunciation_of_the_Virgin_Mary_%28Most%29#Transport_of_the_building - през 60-те години комунистите в Чехословакия разрушават целия исторически център на град Мост за да изкопаят въглищата под него, но решават да спасят църквата от 16-и век. Местенето трае 7 години.

Написа пламен (www) на 14-Feb-2008 08:56


Още преди много години, когато Русия беше СССР бяха поразметили някак си много големи сгради.
Как го правят не знам, изглежда тряба да са направени изкопите и всички водопроводи и кабели.

Най-интересното - хвалеха се, че по време на преместването работата в сградите въобще не е спирала (!?!?)

Написа Божо на 16-Feb-2008 07:54


@Божо: еее това направо като виц :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 16-Feb-2008 12:10


Четвъртък, 14 Февруари 2008

Пожелавам успешен празник на всички търговци. Все пак те си го измислиха и популяризираха, заслужават да берат плодовете. Нека има празници.

Много се смях на новините по Нова, в които наперена репортерка проверява дали са по-високи цените на цветята за "празника".

Оказаха се разбира се по-високи и тя с глас "аха, хванах ли ви" пита циганина продавач - "Ама защо сте вдигнали цените, това е спекула", а той спокойно и отговаря "Еми спекула е".

Следваща реплика вече с глас тип разсърден (представете си как се цупите като го казвате): "Вие сигурно и за осми март ще вдигнете цените", "Еми да, разбира се".

Чиста комедия.

[ Коментари: 12 ]
Коментари

Чакай малко ... какви цветя какво чудо. До колкото знам днес 14.02 се празнува Трифон Зарезан.

Написа zeridon (www) на 14-Feb-2008 07:35


поне една китка няма ли да подариш на жена си?

Написа moni на 14-Feb-2008 08:44


:D

Циганите и простичките, селски хора са крайъгълните камъни в живота. Колкото и глупости да ти говорят питай някой обикновен човечец какво мисли и ще отсееш сеното от плявата.

Написа Sylvia (www) на 14-Feb-2008 09:47


@мони: не и на цена * 2 само защото е денят X.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 14-Feb-2008 12:36


http://de.fishki.net/picsw/022008/14/anti/anti_valentine_13.jpg

:>

Написа akademik nedelchev на 14-Feb-2008 13:25


мони още не съм женен, а пък за гаджето ... там е друга индия

Написа zeridon (www) на 14-Feb-2008 13:27


Че много правилно си го е казал човека... Истината е че ден година храни

Написа MacTeP (www) на 14-Feb-2008 14:11


Тук розичките бяха по 3,50-4,00лв.

Написа Коко на 14-Feb-2008 23:04


В София по 7.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 15-Feb-2008 04:02


Защо не минат по хедж фондовете да питат за спекула.

Баси, спекула - спекула. Ако искаш купувай, ако искаш - не. Всеки си търси шанса...
Ако мен ме знаят хората, че продавам цветя и че на 8 март и 14 февруари *няма* да са по скъпи, дали някой ще си купи от него?

Написа cmapyopc на 15-Feb-2008 09:08


@cmapyopc - Да, всеки на който си му достатъчно далече според неговите лични разбирания за далече

Написа MacTeP (www) на 15-Feb-2008 16:34


Хе-хе. Репортерката се възмущава от спекулата. Но също ще се възмути и ако не получи цветя за 14 Февруари или 8 Март от гаджето/съпруга си. Кой тогава предизвиква спекулата? (Отг: Репортерките!)

Написа Павлин Петков (www) на 16-Feb-2008 00:47


Петък, 15 Февруари 2008

Всичко започна с това, че цяла седмица следя колко често използвам разните кликалки из браузера. Така или иначе през повечето време от деня стоя в него, защо да ми се губи екранно пространство в неща, които не ползвам.

След едноседмичен експеримент, реших да махна bookmarks и web developer toolbar-ите при нормално ползване. Резултат може да се види по-долу.

Small Firefox

Web developer ми е достъпен от главното меню и от контексното, а bookmarks си има собствено. Ще поработя така една седмица да видя дали ще свикна.

След още малко оптимизации (качване на Tinymenu ползване на малки икони):

Small Firefox v2

[ Коментари: 11 ]
Коментари

Ха ха, ще се сетиш. :-) Повече от половин година съм така и нищо не ми липсва.

Написа Коко на 19-Feb-2008 09:03


Bookmarks, можеш да ги преместиш до главното меню, много добре се подреждат там, въпреки че малко го удебеляват. Освен това можеш да използваш малки иконки, дава още място.

Написа Георги Павлов (www) на 19-Feb-2008 09:15


Tiny Menu ще ти спести още един ред ако не ползваш активно основното меню.

Написа AquilaX (www) на 19-Feb-2008 09:19


Бутона bookmarks дето вади отстрани sidebar-а не ми върши работа. От сайтбара не мога да правя Open all links in tabs.

А за малките икони, мерси че ме сети, включих ги и тях и извадих webdeveloper-а на бутон.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 19-Feb-2008 09:19


Аааа това tinymenu кефи. Благодарско.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 19-Feb-2008 09:24


Относно bookmark-ите може да пробваш myurlbar extension-a (ето от тук https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/1722 ), който ти търси адресите в bookmarks, когато започнеш да пишеш в addressbar-a. Доста удобно е.

Написа Ива (www) на 19-Feb-2008 11:25


Аз боокмарките ги ползвам само за да отварям всички връзки в папка от боокмарки в отделни работа, така че това разширение не ми помага с нищо. Иначе във Firefox 3 това разширение ще е излишно.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 19-Feb-2008 11:27


екранно пространство:

късмет че нямам нужда да пестя място (засега). матрицата на лаптопа ми поддържа и работи на 1920x1200, тъй че +- 1 лента, голям праз.

Написа fp на 19-Feb-2008 19:54


Вкъщи и на лаптопа съм на 1680х1020 в офиса съм на 1280х960 и все пак спестеното екранно място не е за изпускане (при шрифтове минимум 16, все пак не искам да ослепявам).

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 19-Feb-2008 20:05


Аз след години, години, години Опера смених на firefox (така де, iceweasel) заради Vimperator. С Vimperator имаш още по-малко неща, които да ти се пречкат ...

Написа CmapYopc на 20-Feb-2008 23:55


От доста време ползвам един трик, десен бутон "customise..." и пращам букмарк менюто горе с влачене, създавам една папка "-" и слагам вътре - получава се нещо като меню.

Написа HuK на 26-Feb-2008 12:57


Събота, 16 Февруари 2008

Мотая се из разни сайтове за имоти и забелязвам няколко неща, някои добри, някои изключително дразнещи.

- В повечето търсачките при търсене показват малко резултати "на страница" и се налага да цъкаш като луд next page, next page. Знам защо го правят - за повече page views, но е дразнещо. Само в един от многото сайтове имаше кликалка "покажи всички на една страница" - браво.

- В доста от сайтовете не работеха търсачките при избор на няколко критерия (комбинация от цена/квадратура/място). Показваха "няма оферти", а при по-малко критерии се показваха оферти, които като ги гледам влизат в предишно зададените критерии и е трябвало да бъдат открити.

- В някои от сайтовете са въвели улеснения при избирането на райони, можеш да цъкнеш "южни квартали" и то само избира подходящите, вместо да избираш квартал по квартал - полезно.

- Прегледа на снимки в половината сайтове е реализиран с отвратителни javascript функции, които дразнят. За качеството на снимките вече писах - трагично е навсякъде.

- Някои от сайтовете са въвели хитри адреси до всяка обява, които им помагат в Google, а други поради пълната си глупост са направили javascript навигация, която не само че им пречи на индексирането, но и прави така, че могат да се гледат само в един прозорец и постоянно трябва да ползваш Back/Forward между търсенето и обявите - пълна гадост.

- В един от сайтовете трябваше да ползвам print previw, за да се добера до адрес, които могат да bookmark-на. Това е пълна лудост. Бахти и фреймовете, бахти и javascript-а. Вие акъл имате ли?

- На малко места пише кога е публикувана обявата, за да си направиш сметка доколко е валидна.

- Има много, много повтарящи се обяви между сайтовете. Явно агентите регистрират всичко навсякъде. Преди за започна да се ровя не знаех, че има поне десет сайта за имоти, които стават. Мислех си, че са два или три. Явно е мода да имаш сайт за имоти.

- Имам бърза връзка, но повечето сайтове се зареждат бавничко. Имат нужда от сериозни оптимизации в html, картинките и css часта на сайтовете.

[ Коментари: 8 ]
Коментари

Като си търсих квартира и после апартамент стигнах до извода, че в сайт n1 хубавите обяви се повтарят средно 10 пъти, в сайт n2 средно по 5 пъти, а в този, за който отговарям (не е в 10-тката) - поне по 3.

Съответно колкото по-добра е 1 обява, толкова по-невероятно е да е истинска. Всъщност в сайтове н1 и н2 май не попаднах на нито една истинска обява. Попаднах на истински в интернет, но не там.

Написа веселин (www) на 21-Feb-2008 00:11


Mnogo interesna tema. Mejdu drugoto i az sega imam edin proekt za podobna stranica..s limited biudjet. Da imash niakakuv suvet?

Написа Bedo (www) на 21-Feb-2008 01:56


Показват се малко на страница, щото собствениците на сайта и фирмата за имотите имат вехти монитори и се стискат за добър интернет. :-)))

Написа Коко на 21-Feb-2008 06:55


@Коко

Не баце, заради рекламите е. Повече показвания, повече кинти :)

Написа Георги (www) на 21-Feb-2008 08:29


@бедо: keep it simple, направи страницата максимално удобна за потребителя, без да ползваш досадни технологии или ако ги ползваш нека страницата да работи добре и без тях. От тук нататък ако е удобна и има ли обяви, страницата сама ще се вдигне и хората ще я ползват.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 21-Feb-2008 09:29


От всички сайтове признавам само portalimoti, imot.bg и dalavera.net

А ако търсиш нещо конкретно кажи, в недвижимите имоти ми е новото амплоа :) Така и така това работя, кажи ще ти намерим :)

Написа Георги Пепелянков (www) на 21-Feb-2008 09:47


Норламно е сайтовете да са калпави. Всеки втори е web developer. Сред тях има даже такива, които мислят монитора за компютър...

Написа Стефан на 22-Feb-2008 00:34


Проблемът не е само в сайтовете за имоти, защото няма как да ходя да гледам офис
А): за 130Евро, кат стигна там да виждам някав гараж, да ми кажат че трябва да инвестирам 3000лв дет не се знае ако реша да напусна кво става с тях ("зимаш си решетките"), и накрая да ми съобщят че случайно то цената в сайта била 130Е, ама я свалили на толкова защото нямало търсене..то цената си е 180Е както те са си я предвидили. Сори, изгубиха ми 4 часа в глупости.

Б) Ходиш губиш си времето, искат ти 750Е за 60 квадрата, бах маа му, двустаен апартамент на последния етаж (4ти), няма асансиор, близо до центъра, но около сградата е паднала бомба. Добре де, аз за толкова пари заем ще си изтегля и ще си купя апартамент с месечна вноска 500Е и ще е ~90-100 кв поне и след 20 години ще си е мой...е?

Прекаляват...отказаха ме за момента да търся офис, имам стратегия #2, вместо аз да ходя при тях те ще идват при мен, сори ама моето време е ценно!

Написа Любомир Петров (www) на 23-Feb-2008 01:25


Неделя, 17 Февруари 2008

Продължавам борбата със сайтовете за имоти, а утре ме очаква среща с КАТ Пазарджик, за да видим как става удължаване на акт, поради непристигнали документи. В петък не успях да свърша работа, защото тия мръсни, долни негодници работят само до 14:30. Да се чуди човек какво толкова са се преработили, че са на половин работен ден. Според мен държавните служители трябва да бачкат поне до седем вечерта. И без това са корумпирани и са на държавна работа, понеже никъде другаде няма да ги вземат. Поне като им плащам заплатата на тези хрантутници някаква работа да вършеха.

[ Коментари: 2 ]
Коментари

Върви в КАТ София, удължаването на АКТ става за 10 минутки, на 13то гише. Нищо, че талонът ти трябва да отиде в Пазарджик.

Написа asd на 21-Feb-2008 07:52


Интересно, става ли този номер?

Яд ме е защото искам да си платя акта и всичко да е шест, а ме правят на маймуна с това разкарване и чакане.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 21-Feb-2008 09:30


Понеделник, 18 Февруари 2008

...и разбира се посещението в КАТ предизвика в съзнанието ми картини на насилие, на които Тарантино ако стане свидетел ще се уплаши.

Отне ми трийсет минути стоене на "опашката" с осем човека преди мен ("обслужвани" на ДВЕ гишета), за да получа заветен почти нечетим печат на акта и надпис с химикал "удължен до 02.04.2008 г".

През това време смотаните баби вътре си правиха мохабет, разкарваха хората, чешеха си минджите и още бог знае какво щом им отнемаше по толкова време на човек.

Такива марди рядко се срещат. Около десет пъти ми се прищя да вляза вътре и да бия докато не остане нито една от 216-те им кости здрава. Или примерно да ги сеча със самурайски меч като в Kill Bill. В краен случай можеше да ги вържа и да ги взривя за назидание.

Страдалите от чиновници ще ме подкрепят. Трябват крути мерки срещу тая пасмина идиот(к)и и май само с трепане ще се оправят. Ал кайда!

Както има една приказка "ей така стават убийствата".

[ Коментари: 6 ]
Коментари

206 са костите в човешкото тяло, поне до колкото аз знам

Написа Иван Зидаров на 21-Feb-2008 07:36


Наскоро по някоя от кабеларките гледах "Родени убийци" и след филма точно в КАТ ми се ходеше. Може би заради скорошната ми среща с тях...

Написа Георги (www) на 21-Feb-2008 08:18


Браво, бе. И после нямало терористи в нета. Само такива са там: талибани, блогъри и обикновенни идиоти:) . Така че петков да подлсушва. Смешното дотук, Престъпноста няма да намалее, ама туку виж че като слушат, земат да се чуят какви са идиоти и прихванат малко акъл:)

Написа hdma (www) на 21-Feb-2008 09:19


Ще споделя аз какво правя по такива изнервящи опашки. Всеки знае, че се чака много и че некомпетентните служители могат да ти вземат здравето. Затова отивайки там си казвам, че ще си тренирам си нервите - нареждам се и с усмивка си чакам реда, като предварително съм се настроила да седя с часове. Естествено става по-бързо, аз излизам щаслива и усмихната както съм влязла... Пробвайте - няма смисъл да се ядосвате заради некадърници:)

Написа Jul на 21-Feb-2008 11:19


По скоро мога да ти кажа, че си се прецакал.
От септември до декември мин. година карах една цедка с транзитни номера /ох на батя/ . И тъй като не може да се удължава срока просто си преправях цифрата с месеца. :) Преди това след справка с КАТ разбрах, че никъде това не се вписва и не могат да направят проверка.
Сигурно е същото и с актовете и талоните ... пълна бюрокращина.

Написа Dragomir Zhelev (www) на 21-Feb-2008 15:07


Презаверката на акт изисква сравнително малко чакане. Истината е когато човек отиде да си получи наказателното постановление и талона и още по "готино" е ако това се случи през лятото при температури 45 градуса.

Написа Стефан на 22-Feb-2008 00:28


Вторник, 19 Февруари 2008

Поиграх си малко с Macbook Air. Няма така гъзария, честно. Дори ще преглътна нуждата от външен Ethernet port (не винаги има навсякъде wireless). Като стана малко по-богат някой ден, ще си обновя лаптопа до този.

[ Коментари: 7 ]
Коментари

Богат? Не си ли разбрал, че богат се става само по конкурси:-))))) От кирията ше купиш на целия офис от таз хай-теЧ джаджа.

Написа freax на 21-Feb-2008 10:57


Да не забравиш че стария си го обещал на мен ;)

Написа Габо на 21-Feb-2008 11:00


Хмдаааа - и аз съм решил като му падне мъъъъничко цената на Air-a, да купя на жената такъв, че е по-гъзарски ;-), а аз ще взема нейния "стар" MacBook.
A за външния Ethernet порт - добавяш един USB tакъв в чантата с Air-а и си ОК :-).

Написа Владо Георгиев (www) на 21-Feb-2008 13:25


Хубаво е да се спазват обещанията!
Преди време, при една клиентка се рових 5 минути да търся на едно sony vaio къде му е етернет порта, а като тръгна бозата, и излязоха маймунки "китаиски" се опулих още толкова. Та тя сподели, че тъкмо се върнала от Китай, а там било модерно в заведенията кой по-малък лаптоп ще изкара.

Написа Марко на 21-Feb-2008 13:51


Lenovo Thinkpad X300 е също много добра машина, в някои отношения мисля с повече възможности откъм хардуер.

Чорбаджийски, ти нали си open source поддръжник/евангелист. Как така си толкова запален фен на Епъл.

Написа Сотиров на 21-Feb-2008 17:28


@Сотиров: Хардуера си е хардуер! Аз съм привърженик ама не съм zealot :) което си е добро си е добро.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 21-Feb-2008 18:00


сравнение на 2те машинки тук. може би малко biased.

http://ptech.allthingsd.com/20080221/price-may-be-steep-but-thin-thinkpad-has-abundant-features/

на този етап прекалена тънкост = компрометирана производителност, на което просто не съм привърженик. някои хора може да се възбуждат от такъв лаптоп дизайн. за мен t61p, който ползвам в момента, е незаменим (макар и малко тежък). ако ще macbook-а и да литне, не се разделям с lenovo-то. инак същият маркетинг, приложен при клетъчни телефони направи v8 на моторола супер продаван модел.

Написа fp на 21-Feb-2008 23:44


Сряда, 20 Февруари 2008

The Fresh Prince of Bel Air е забавен стар комедиен сериал. Въпреки присъствието на Will Smith, който далеч не ми е сред любимците, няколкото серии, които изгледах бяха смешни и със сигурност при първа възможност ще мина няколкото сезона ударно.

[ Коментари: 1 ]
Коментари

е това е класика, за учудване е, че не си попадал на него досега. ако наистина са ти харесали първите серии, които на мен ми се струват малко постни, със сигурност ще има на какво да се смееш по- нататък.

Написа roc3n (www) на 22-Feb-2008 10:31


Четвъртък, 21 Февруари 2008

За огромно мое удоволствие предаването с ония дето пеят по битивито свърши. Аз това предаване го определям като изключително противно и това е без дори да обръщам специално внимание на водещата (ебахти и косата) и на зле прикрития му сълзливо-сополив опит за повдигане на рейтинги чрез уж "благороден" повод. Евала, битиви големи сте. Да бяхте дарили малко от рекламните приходи, вместо да баламосвате народа той да дава левчета.

Горе долу колкото кинти сбрахте от баламурниците с смс-ите толкова сте направили от реклама само от няколко излъчвания на тази повърня. Да не отварям пък дума, че тия всички "събрани пари", ще бъдат похарчени за нещо безмислено. Изобщо цари радостна олигофренско приповдигната атмосфера, че нещо кой знае какво е направено. Така де, що пък не, всички са доволни. Битиви си пълни гушката и ефира, ръждясали величия пак се показват на тиливизура и си правят реклама, а пък народа праща смсчета и е доволен, че е "дарил" за поредната измислена кауза.

Радвам се, че конкретната гадост свърши и няма да ми трови нервите във времето, в което не контролирам дистанционното.

Без никаква връзка с горното, думата на деня за мен е: тупик.

[ Коментари: 14 ]
Коментари

Лично на мен някак не ми пука колко са спечелили бТВ - в крайна сметка ще има пари за децата, освен това основния плюс за мен е, че накараха много хора да осъзнаят, че има проблем. А това е безценно.

Написа Ирина Марудина (www) на 22-Feb-2008 07:13


Плюсовете, които изтъкна Ирина, са безспорни но и аз се зачудих, защо bTV не дари част от приходите от реклама, които едва ли са малки.
И водещата, наистина не ставаше за водеща. Особено дразнещо беше повтарянето на почти всяка реплика по два пъти, повтарянето по два пъти.

Написа Георги Павлов (www) на 22-Feb-2008 08:14


Водещата правеше издънка след издънка. Не знам кой я е излъгал, че може да води щоу, ама поне да и бяха казали, че това не е като да си четеш новините от ауто кю-то. То не бяха непремерени забележки към участниците, то не бяха проби да блесне със знания по английски при наличие на официален преводач ...

Иначе плюсовете са си плюсове. Спор няма.

Написа Н.Пепелишев на 22-Feb-2008 08:28


Това беше апсолютен фарс тия беха за разстрел сичките - лумпена веселин маринов дет на концерт зима кинти колкот да построи детска градина тръграл да събира пари с смс-и. Разтрел за тия глупаци тия могат да правят пари от сичко.

Написа malhavoc на 22-Feb-2008 10:58


"Значи, действието се развива в едно от частните радиа в Перник. Върви някаква
радио-игра, в която слушател трябва да предложи най-оригиналната употреба на
дума, която я няма в речника (големия Български тълковен, един такъв тъмнокафяв, ако се сещате). Наградата е екскурзия до Слънчев Бряг.
Предаването върви доста скучно до един момент, в които се обажда някакъв байно:
- Алоо, радиото ли е?
- Да радиото е - отговаря радиоводещия - коя дума ще предложите?
- Ами думата е ”Тиго”.
- ”Тиго”? Момент така - чува се прелистване на голям тълковен речник - тиго,тиго... Няма такава дума! И сега, за голямата награда - екскурзия до Слънчев Бряг - какво изречение ще предложите с тази дума?
- Ми… Тиго навра у газо!
Радиоводещия прекъсва линията, и след 5 секунди гробна тишина пуска музика.
Предаването продължава да върви, обаждат се разни лелки със тъпи предложения,обажда се един дядо да каже, че оня, предния байно, е комунист,но
общо взето - скука. И три минути преди края на предаването се обажда поредния....
- Алооо?
- Добър ден, приятно ми е да ви чуя - веднага реагира водещия - коя дума ще предложите за участие в играта?
- Ми… ”Пасъм”!
- Момент така - прелистване на тъмнокафявия речник.... - не,няма я! За екскурзия до Слънчев Бряг, какво изречение ще предложите?
- Ми… Пасъм аз бе, тиго навра у газо!"

Да не би Тупик да е измислена дума от подобно съзтезание?

Написа Peter на 22-Feb-2008 11:06


Напълно съм съгласен. Отврат. Лицемерие и фалш.
BTV са все по-зле и по-зле напоследък.

Написа Георги Д. на 22-Feb-2008 12:41


Много съм съгласен с Георги. Цялата инициатива е голям прах в очите. Което е по-страшното, това е поредното начинание, в което грубиянското разбиране на някакви хора за помощ всъщност ще попречи на децата.
Кампанията на битиви ще дари пари за изваждане на 15 деца от дома и настаняването им в отделни къщички. А останалите болни и гниещи в собствената си безпомощност деца???? Избраните 15 отново ще са в ДОМ. Функцията на домовете - за изоставени или болни деца, е не децата да живеят там ИЗОЛИРАНИ от всички други. Изоставените деца трябва бързо да намират нови родители, а болните - приемни родители, които получават от държавата определени пари за грижата, която оказват.
В този смисъл тези 12 пишман селебрита събраха 1,5 милиона лева, за да удължат агонията на децата в Могилино, които ще продължат да боледуват, да са недогледани и да са изолирани от нормалния живот. Защо камерата не показа лежащо болните дечица, които умират заради липсата на грижа - психологическа и лекарска?
Що никой не разказа за Румъния, където преди 20 години след Чаушеску е имало 300 хиляди деца в домовете , а в момента броят им е май около 50 хиляди? Демек държавата там си е СВЪРШИЛА работата и дава шанс на децата да имат нормален живот...

Написа Сашо Бойчев на 22-Feb-2008 13:12


Още преди да почне това наистина отвратително "шоу/предаване", казаха че ще затворят Могилино, ама ясно никой него ебе... то е ясно, че парите няма да са за там.

Написа Another Life на 22-Feb-2008 13:52


@peter: един от любимите ми вицове (или реални случаи). Иначе тупик, не е измислена дума. Идва от руски и означава задънена улица.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 22-Feb-2008 15:10


Не само за твое голямо щастие. Не само и за мое. За щастието на много хора е. Писна ми да слушам радио и БТВ да са си разпространили ракламите и по радиата, които слушам, поради което ми се налага всеки път да слушам съчетанието от думите "Глобул и Мтел също работят безвъзмездно" или "изпълнителите, водени само от добро сърце". Айде бе! На баба им хвърчилото! То бива да има балами, ама чак пък толкова... Аз не вярвам да го правят от добро сърце, а по-скоро за да могат да са сигурни, че после ще им се спомене името, че са участвали в нещо (уж) благородно.

Поне мога с чисто сърце да кажа, че не съм гледал нито едно от излъчванията на това предаване. На всичкото отгоре, името му е адски тъпо! Взели са го от гейското предаване по ФоксЛайф - "Звездната петорка". И име не могат да си измислят!

Написа Илиян Бетовски (www) на 22-Feb-2008 17:43


Точно така, като е благотворително и парите за рекламите да отидат в тази сметка, а те са десетки милиони, но няма.
По страшно е друго, как може до там да стигнем, че за елементарни нужди да се събират пари по този начин. Голяма част от хората проявяват щедрост и с най-благородни намерения даряват някой левче. Но има много изподи които злоупотребяват с тази щедрост. Оня ден, пазхождайки се по Витошка, поне на три места ме спираха разни и се мъчиха да ми продават картички - набиране на средства за операция и показваха снимки на някакви бебеа и деца. Всичко това е лъжа и измама. По-голямата част от тези негодници използват щедроста на хоата да правят пари. С левче или два не се събират 80 000 евро или 150 000 евро...

Написа Стефан на 22-Feb-2008 19:05


@Илиян Бетовски, аз що все си мислех, че са го задигнали по стар американски обичай от "Седемте Самурай" на Akira Kurosawa(Shichinin no samurai), преправени на "Великолепната седморка"(The Magnificent Seven ) oт John Sturges?

А иначе на всички други - хак ви е като гледате идиотщини. Както и друг път съм казвал - който плуващите лайна в канала, сам си е виновен че му мирише.

Написа Габо на 22-Feb-2008 22:55


@georgi Знам какво е тупик. Просто се присетих за вица...

Написа peter на 23-Feb-2008 13:38


Твоя Архивраг пак се е изказал...

http://media.dir.bg/2008/02/22/news2696879.html

"Интернет партия иска държавата да ограничи цената за .bg"

Написа peter на 23-Feb-2008 21:07


Петък, 22 Февруари 2008

Бръм, бръъъъм...

AMG Astra

Къф е тоя кеф - не знам. Още от едно време когато чупеха емблемите на Мерцедес и ги слагаха на разни жигулки съм се чудел.

[ Коментари: 8 ]
Коментари

Бакшиш-Мангал = неочаквано добра комбинация.

Не дърпай дявола за опашката със споменаването на Мерцедес че сега се движа с такъв танк. И да ви уведомя че и сега ги чупят емблемите. Моя мерник си ми е още на мястото и задната емблема. Та както казах по-рано:

Бакшиш-Мангал = неочаквано добра комбинация.

Написа Алекс Панов (www) на 22-Feb-2008 18:26


Далеч съм от споменаването на Мерцедес в негативна светлина. Аз съм фен на марката ;)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 22-Feb-2008 18:31


Един мерджан scored.

Написа Веселин на 22-Feb-2008 21:50


Az si mislia che toia e otkradnal emblemata na ASTRA .. :)

Написа Bedo (www) на 22-Feb-2008 22:49


България е държавата на крадливите селяни - преди месец ми откраднаха 2 странични емблеми. И при все че паркирам в центъра само...

Написа fp на 24-Feb-2008 14:27


Продават се такива - лепящи!

Написа HuK на 26-Feb-2008 13:06


А в България сигурно има повече BMW M3, отколкото са излязли от заводите. ;)

Написа Калоян Цанков (www) на 26-Feb-2008 16:32


е то бива национален нихилизъм ама чак пък толкова :(

мене пък едно франсе ме обра с 60 еуро
а един поляк с 900$ с посредничеството на братския американски народ. И това посред бял ден :(

Написа Marin на 26-Feb-2008 21:35


Събота, 23 Февруари 2008

Рожден ден на маниакса. Видях се с доста народ, пийнах малко биричка (бях с колата) и послушах доста противна музика. Метъла отдавна не ми понася :)

В Кривото продължават да правят вкусни вратни пържоли.

Неделя, 24 Февруари 2008

Гледах малко от Top Gear във варианта излъчван по bTV. Втори път няма да повторя тази грешка. Трагичен, трагичен дублаж, който преебава почти всичко, прекъсвания за реклами и изкуствено разделяне на програмата на части.

Не благодаря.

Дано хората, които не са го гледали в оригинал не останат с грешни впечтления. Ще е жалко.

[ Коментари: 4 ]
Коментари

Наистина ли е било толкова зле. Аз мислех че поне за рекламите трябва лицензаторите да имат някакъв стандарт. А за превода не се съмнявам...
Жалко, можеше да се натрупат още hardcore фенове...

Написа Михаил (www) на 28-Feb-2008 07:36


Гласовете на дубльорите не звучаха добре и някак си не мога да ги оприлича на тези на диблираните. Превода ми се стори един такъв постен, доста от шегите звучаха глупаво преведени. Може би трябва да го гледам втори път, но честно казано не ми се вярва да ми хареса.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 28-Feb-2008 07:45


От толкова време не ми остава време да чета блога, но за ТопГиър няма как да не напиша нещо. :)

Досега съм го гледал само в оригинал и не знам защо останах с някаква плаха надежда, че българския вариант ще бъде със субтитри. В една от рекламите го мернах. Пропуснах първия епизод по причини, които няма да обяснявам, но само ще кажа, че за пореден път, когато искам да следя нещо по bTV, накрая псувам жестоко...

Явно е с дублаж. :( Тази неделя вече ще го гледам, дано не е чак толкова ужасно. Колкото и да е зле обаче, сигурен съм, че ще ми хареса повече от... как беше името на автомобилното им предаване преди?

Написа Ивайло на 29-Feb-2008 11:17


Showroom или нещо от сорта

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 29-Feb-2008 11:50


Понеделник, 25 Февруари 2008

Някъде мернах статистика за убийствата в Рамбо четири, която показваше, че са много-много пъти повече отколкото в предишните серии.

Вярно си е, филма е доста кървав. На места има трепане само заради самото трепане, обаче моментите с нашето момче трепещо лошите с лък и особено когато пипва голямата картечница могат да влязат в златния фонд на екшъните.

Дано няма пета част, че Слай съвсем ще се е схумнал.

[ Коментари: 5 ]
Коментари

Де да беше само Рамбо... Има филми, от които направо не можеш да заспиш. "Родени убийци" например...

Стана тя една- преди промените гледахме най- тъпите и отвратителни руски филми, а сега гледаме същите помии, само че Made in USA...

Написа Апостол Апостолов (www) на 28-Feb-2008 00:44


:) http://thismight.be/offensive/uploads/2008/01/23/image/Rambo%20deaths%20chart.jpg

Написа OKL на 28-Feb-2008 06:57


killin' is easy as breathin'.

Написа lj на 28-Feb-2008 11:44


Е, то ако един екшън филм, няма поне 20-ина убити, то значи не е екшън :)

Написа Наско (www) на 28-Feb-2008 14:01


Мдам и аз я видях тази статистика. Ако трябва да сме честни филма беше меко казано скучен... по някое време се чудех на себе си как още несъм заспал

Написа MacTeP (www) на 29-Feb-2008 13:58


Вторник, 26 Февруари 2008

Забавни заглавия на филми /за жанра лесно можете да се досетите/:

World of Whorecraft
In Diana Jones
Need for Seed
Desperate Housewhores
The XXXorcist

...добавяйте още.

[ Коментари: 8 ]
Коментари

"Dr. Do-me-a-little"?:)
това го взех от "Приятели":)

Написа julaika на 29-Feb-2008 16:11


Weapons of ass destruction :)

Написа Александър на 29-Feb-2008 16:25


Да не забравяме и класиките:
Десет малки негърки
Saving Ryan's privates

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 29-Feb-2008 17:08


Buttman
Anally Yours
А ето тука ок.300 заглавия - http://personal.pitnet.net/micah/porno.html

Написа Маргарит Вълчев на 29-Feb-2008 18:14


Ееее 300 and counting направо ме разби :-)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 29-Feb-2008 19:24


Analdin und die Wunderschlampe
Black cock down
Done In 60 Seconds
Fuck me if you can

Написа Николай на 29-Feb-2008 21:19


Jewel Raider

В замундата има едно филмче където точно пичовете дето ги правят тия филми обясняват доста неща. Ако е интересно ще го потърся

Написа MacTeP (www) на 08-Mar-2008 13:21


Още се смея като се сетя за това заглавие минало по race-каналите за 5 мин:

The beaty and the 14th inch monster.

Написа мунчо на 09-Mar-2008 21:12


Сряда, 27 Февруари 2008

Хубаво есе от Брус Шнайер за информацията, което не е под наш контрол. Поредното предупреждение за пишещите по форуми и трупащите умни мисли по чужди сървъри и системи.

Рано или късно ще изгорите.

[ Коментари: 1 ]
Коментари

True, true, true...

Написа MacTeP (www) на 08-Mar-2008 13:22


Четвъртък, 28 Февруари 2008

Едно нещо не мога да си обясня. Тези дето кандидатстват за Мюзик Айдъл, точно тези дето всеки ги гледа с паднало чене и не вярва на очите и ушите си, какво точно си въобразяват?

Че са уникално малоумни горките, това се вижда с просто око като моето, но отивайки на този конкурс дали си мислят, че ще ги вземат и ще спечелят? Изхождайки от факта, че са уникално прости сигурно си мислят нещо подобно.

Боже, боже...

[ Коментари: 8 ]
Коментари

Мен не ми е чудно за тез хора (дето не съм ги и гледал), по чудно ми е защо я гледате изобщо тая олигофренщина, па после се оплаквате?
С гордост мога да заявя, че не съм гледал и 1 минута от тези 'велики' предавания ;)

Написа Габо на 29-Feb-2008 17:03


Е журито пък да не е много умно. Оня слон фънки прилича повече на мутра отколкото на музикант, как свири с теа дебелите пръсти, още не мога да си обясня.
Бе тва е една голяма помия с 2 думи. Жабата видяла, че подковават коня, и тя си вдигнала крака.
Извинете ме за вниманието и подкрепете богомилката2009, че накрая може и да се спасим от него! Амин!

Написа por4e2 (www) на 29-Feb-2008 17:04


Не се оплаквам бе Габо, аз го слушам това с половин ухо щото тивито работи на фон, ама като излезе някой такъв дето си верва и няма как да не погледнеш. тези хор са ходещи вицове. Например последната звезда: http://mqsto.com/video/5535

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 29-Feb-2008 17:12


Фънки, ако щете вярвайте, е много добър джаз басист.

Написа Димитър (www) на 29-Feb-2008 17:25


Кен лиии либу дибу даутю...

Написа cable на 29-Feb-2008 17:50


Аз мога да кажа само, че ние ги храним тези индивиди, организиращи подобни глупости. Като цяло, те се издържат и печелят от рекламите. Парите за реклама не се дават от фирмата производител или дистрибутор, а от крайният потребител, като в цената на стоката влизат и кинтите за реклама. Който яде вафлата, той издържа тези айдъли и простотии.

Написа Стефан на 01-Mar-2008 12:49


Е какво сега, да не ядем вафли и да перем с домашен сапун ли? Издържат се... това е като кучето, което си смуче оная работа, щото може... Аз не мога да се издържам с реклама - оправям се по друг начин. Най-много ме е яд като вземе някой да завижда, че някой правел не знам си кво и видиш ли много му било хубаво пък на - аз как се мъча.

Иначе, аз на предния Music Idol си бях намислил да се запиша за следващия кастинг, да отида и да им изврещя на умряло, след което да им кажа, че се ебавам с тях. Е накрая не отидох де, обаче като слушам какво се е случвало на кастингите - можеше да решат, че изобщо не се ебавам с журито :)

Написа Илия Горанов (www) на 05-Mar-2008 08:44


Кен лииииииииииииииииииииии ;)
Някой са за лудницата... ама не само от участниците, а и от журито...

Написа MacTeP (www) на 08-Mar-2008 13:23


Петък, 29 Февруари 2008

Имало мартеници с Бойко Борисов, откъде да си купя една?

[ Коментари: 10 ]
Коментари

Извинявай за офтопика, но преди доста време мой познат ми каза, че видял запалки с Бойко Борисов, но някакви светещи с образа му... :) Да е чувал или виждал някой такива?

Мартениците също са интересни.

Написа Ивайло на 29-Feb-2008 16:41


Ооо да, и аз чух за тези запалки. Само че аз разбрах, че били лазерни и се прожектирало лицето му. Не зная дали е легенда.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 29-Feb-2008 17:09


Мартениците с Бойко Борисов не се купуват. Те се отвоюват.

Мартениците с Бойко Борисов не връзват на ръката. Те се стягат с клипс и клещи.

Мартениците с Бойко Борисов не не се закачат с безопасна игла за дрехите, а се забождат в кожата.

Написа Еленко (www) на 29-Feb-2008 17:13


Бойко Борисов is so passe.

Написа Димитър (www) на 29-Feb-2008 17:24


Запалките са факт, и са точно такива, със лика му които се прожектира :-)
Скоро ми бяха в ръцете две такива, едната с Бойко, другата с емблемата на ФК "Левски".

Написа Красимир на 29-Feb-2008 17:32


Ето за това Бойко ще е толкова популярен...

Написа cable на 29-Feb-2008 17:38


Точно, точно с прожектиращия се образ! Дали има някакъв шанс някой да ми изнамери едничка? Дори може да е празна - копнея за лика му! Хахахахаха

Написа Ивайло на 29-Feb-2008 17:57


Не е легенда, вижте - http://velqn.com/?p=563 . Преди време мой читател ми прати картинката. Бойко е фаворизиран по всякакви умни и безумни начини :)

Написа Велян Стайков (www) на 29-Feb-2008 18:10


Аз съм виждал такава светеща запалка с картинка на Тадж Махал :)

Написа Владо на 29-Feb-2008 18:56


Жоро ти полудя ли? За какво ти е такава мартеница?

Написа MacTeP (www) на 08-Mar-2008 13:24