< HomePage | Снимки
<- Петък, 15 Февруари 2008 | Начална страница | Неделя, 17 Февруари 2008 ->
Събота, 16 Февруари 2008

Мотая се из разни сайтове за имоти и забелязвам няколко неща, някои добри, някои изключително дразнещи.

- В повечето търсачките при търсене показват малко резултати "на страница" и се налага да цъкаш като луд next page, next page. Знам защо го правят - за повече page views, но е дразнещо. Само в един от многото сайтове имаше кликалка "покажи всички на една страница" - браво.

- В доста от сайтовете не работеха търсачките при избор на няколко критерия (комбинация от цена/квадратура/място). Показваха "няма оферти", а при по-малко критерии се показваха оферти, които като ги гледам влизат в предишно зададените критерии и е трябвало да бъдат открити.

- В някои от сайтовете са въвели улеснения при избирането на райони, можеш да цъкнеш "южни квартали" и то само избира подходящите, вместо да избираш квартал по квартал - полезно.

- Прегледа на снимки в половината сайтове е реализиран с отвратителни javascript функции, които дразнят. За качеството на снимките вече писах - трагично е навсякъде.

- Някои от сайтовете са въвели хитри адреси до всяка обява, които им помагат в Google, а други поради пълната си глупост са направили javascript навигация, която не само че им пречи на индексирането, но и прави така, че могат да се гледат само в един прозорец и постоянно трябва да ползваш Back/Forward между търсенето и обявите - пълна гадост.

- В един от сайтовете трябваше да ползвам print previw, за да се добера до адрес, които могат да bookmark-на. Това е пълна лудост. Бахти и фреймовете, бахти и javascript-а. Вие акъл имате ли?

- На малко места пише кога е публикувана обявата, за да си направиш сметка доколко е валидна.

- Има много, много повтарящи се обяви между сайтовете. Явно агентите регистрират всичко навсякъде. Преди за започна да се ровя не знаех, че има поне десет сайта за имоти, които стават. Мислех си, че са два или три. Явно е мода да имаш сайт за имоти.

- Имам бърза връзка, но повечето сайтове се зареждат бавничко. Имат нужда от сериозни оптимизации в html, картинките и css часта на сайтовете.

[ Коментари: 8 ]
Коментари

Като си търсих квартира и после апартамент стигнах до извода, че в сайт n1 хубавите обяви се повтарят средно 10 пъти, в сайт n2 средно по 5 пъти, а в този, за който отговарям (не е в 10-тката) - поне по 3.

Съответно колкото по-добра е 1 обява, толкова по-невероятно е да е истинска. Всъщност в сайтове н1 и н2 май не попаднах на нито една истинска обява. Попаднах на истински в интернет, но не там.

Написа веселин (www) на 21-Feb-2008 00:11


Mnogo interesna tema. Mejdu drugoto i az sega imam edin proekt za podobna stranica..s limited biudjet. Da imash niakakuv suvet?

Написа Bedo (www) на 21-Feb-2008 01:56


Показват се малко на страница, щото собствениците на сайта и фирмата за имотите имат вехти монитори и се стискат за добър интернет. :-)))

Написа Коко на 21-Feb-2008 06:55


@Коко

Не баце, заради рекламите е. Повече показвания, повече кинти :)

Написа Георги (www) на 21-Feb-2008 08:29


@бедо: keep it simple, направи страницата максимално удобна за потребителя, без да ползваш досадни технологии или ако ги ползваш нека страницата да работи добре и без тях. От тук нататък ако е удобна и има ли обяви, страницата сама ще се вдигне и хората ще я ползват.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 21-Feb-2008 09:29


От всички сайтове признавам само portalimoti, imot.bg и dalavera.net

А ако търсиш нещо конкретно кажи, в недвижимите имоти ми е новото амплоа :) Така и така това работя, кажи ще ти намерим :)

Написа Георги Пепелянков (www) на 21-Feb-2008 09:47


Норламно е сайтовете да са калпави. Всеки втори е web developer. Сред тях има даже такива, които мислят монитора за компютър...

Написа Стефан на 22-Feb-2008 00:34


Проблемът не е само в сайтовете за имоти, защото няма как да ходя да гледам офис
А): за 130Евро, кат стигна там да виждам някав гараж, да ми кажат че трябва да инвестирам 3000лв дет не се знае ако реша да напусна кво става с тях ("зимаш си решетките"), и накрая да ми съобщят че случайно то цената в сайта била 130Е, ама я свалили на толкова защото нямало търсене..то цената си е 180Е както те са си я предвидили. Сори, изгубиха ми 4 часа в глупости.

Б) Ходиш губиш си времето, искат ти 750Е за 60 квадрата, бах маа му, двустаен апартамент на последния етаж (4ти), няма асансиор, близо до центъра, но около сградата е паднала бомба. Добре де, аз за толкова пари заем ще си изтегля и ще си купя апартамент с месечна вноска 500Е и ще е ~90-100 кв поне и след 20 години ще си е мой...е?

Прекаляват...отказаха ме за момента да търся офис, имам стратегия #2, вместо аз да ходя при тях те ще идват при мен, сори ама моето време е ценно!

Написа Любомир Петров (www) на 23-Feb-2008 01:25