< HomePage | Снимки
<- Февруари, 2008 | Начална страница | Април, 2008 ->

Архив за месец Март, 2008

Събота, 1 Март 2008

Мартеница с бат' Бойко не открих, но пък се загледах в сериала Miami Ink. Малко риалити с едни типове, които правят страхотни татуси.

[ Коментари: 5 ]
Коментари

Гледай American Dad, а и новия сезон на Family Guy е на прага на torrent сийдването :)

Написа Георги Пепелянков (www) на 06-Mar-2008 07:36


От American Dad съм гледал една серия и нещо не ме грабна (нищо че е от създателите на Family Guy), а иначе Family-то си го следя.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 06-Mar-2008 07:40


Futurama пробва ли го? И него го изгледай на един дъх, но като че ли пълнометражната "серия" (Bender's Big Score) беше по-добра от нормалните серии.

А иначе American Dad наистина не е особено качествен в началото, но е голям смях като навлезеш в историята вече.
Иначе аз в момента си късам нервите по Heroes Season 2, още ги няма всички серии и направо ще получа криза (остават ми 2 серии и край на сийдваните..)

Написа Георги Пепелянков (www) на 06-Mar-2008 11:37


Да, Futurama кефи гледал съм няколко сезона. Ще го погледна пак American Dad може просто да съм попаднал на слаба серия.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 06-Mar-2008 11:58


Pusni si LA INK oshte po goliama zaribiavka e .. samo pichki :D hahaha

Написа Бедо Стамболян (www) на 14-Mar-2008 07:02


Неделя, 2 Март 2008

Днес е пореден ден през годината, в който има празник (рожден ден, имен ден, коледи, ала-бала) и заради това трябва да се измисля подарък.

Измислянето на поне петнайсет подаръка през годината, а и съобразяването с това какво си подарил миналата година, за да не се повтаряш лично за мен е мисия невъзможна. Донякъде ми помага фактът, че съм женен мъж и мога да разчитам на помощ в избора, но това е до едно време. Със 100% сигурност твърдя, че няма човек, който всяка година да може да измисля по 15 различни подаръка. Или трябва да повтаряш подаръците или да минаваш с номера с пликчето. Всъщност си мисля, че това с пликчето трябва да се наложи. Май е по-добре за всички.

Аз като подаряващ не се напъвам безсмислено, а пък получаващия подаръка има свободата да си избере каквото иска. На сватба тези с пликчетата ги уважават доста, няма причина да не е така и за рождени дни, именни дни, кръщенета и подобни.

[ Коментари: 5 ]
Коментари

Другия вариант е да спазваш "немската" традиция - подари саламче, некоя бутилчица, ей такива неща ... ;) Тук и избора е къде-къде по-голям! :)

Написа Милко на 05-Mar-2008 16:04


Не я знаех тази традиция, но е идейна.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 05-Mar-2008 16:28


Мдам, по-добре парички. Той празнуващия ще знае какво да си подари ;))

Написа Калоян Цанков (www) на 05-Mar-2008 17:17


Горката ти жена ...

Написа fu на 06-Mar-2008 01:40


Това с подаръците е абсолютен ад. Аз много мразя да избирам.
Напослдък подкарах с картини, склуптори и тн... поне остават на хората и сигурно се сещат за мен понякога :)

Написа MacTeP (www) на 08-Mar-2008 13:26


Понеделник, 3 Март 2008

Освен стандартните спам съобщения и зарибявания от време на време се получават и "интересни" предложения, като това към което съм дал връзка.

Четейки го, незапознат човек би си помислил, брей каква сладка работа:

Our client will pay to your Bank account (or paypal account) , you will receive payments, withdraw payments, then you will forward payment to our company via western union

Your salary will depend on amount of paypal transfers you'll get. You will get 8% from each transaction.(you will keep out 8% from each transfer) PayPal and western union fees will be covered by us.

Превеждат ми едни пари, аз си задържам процента и просто ги пращам по Western Union.

Всичко е чудесно, само че има едно малко нещо, което не ви казват. Парите, които ще получавате не са от клиенти, а от източени кредитни карти и paypal акаунти, които същите "бизнесмени" са придобили чрез зарибяване. Преди изобщо да получите каквото и да е, вероятно ще се опитат да измъкнат информация и за вашите собствени банкови сметки или paypal акаунти. Дори и да се хванете на хорото, очаквайте скоро някой да ви почука на вратата и да ви представи "сметката". Дали ще са местните правораздавателни органи или руската мафия, няма много значение.

[ Коментари: 3 ]
Коментари

Украинската, а не руската. Наскоро имаше филм по темата, май беше в BTV репортерите.

Написа Георги (www) на 06-Mar-2008 11:48


Като потропат по вратата няма да има голямо значение :-)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 06-Mar-2008 11:58


btw някой колеги подкараха български спам регистър, понеже явно държавата няма да се натутка скоро. Та специално за БГ спам може да хвърлиш едно око на http://spambulgaria.com/

Иначе тия scam-ове нямат край... все ще измислят нещо ново и супер много хора ще се ловят ако е направено кадърно

Написа MacTeP (www) на 08-Mar-2008 13:28


Вторник, 4 Март 2008

Имах неприятна среща с Microsoft Office 2007 и прекрасния му интерфейс. Няма такова безполезно чудо.

[ Коментари: 20 ]
Коментари

Принципно ползвам OpenOffice, но имам и някакъв стаж с M$ OFFice. Само че, като дойдат разни клиенти и искат да разпечатат даден документ, който е писан на M$ OFFice 2007, ми се налага да отскачам до машината с Виндовс, където има инсталиран такъв и да го отворя.
Много си прав... в началото гледах като теле в железница. Много шарения, много обърквации...

Написа xenos (www) на 06-Mar-2008 10:37


Не е лош, всъщност... За първи път от MS Office 97-2000-XP-2003 насам, Microsoft променят интерфейса, както и преминават към нов файлов формат (вместо .doc - .docx, и т.н.)

Обаче е необходимо да се свикне и да се поизползва малко, за да стане удобен...

Написа Michel (www) на 06-Mar-2008 11:01


Бе то разправят, че и на мъчения с ток се свиквало, ама не съм ентусиазиран.

А новият формат каква далавера е за теб като потребител? Това е типичният им метод за преебаване на потребителите да минават към новата версия. Някой тъпанар като вземе да ти праща docx и подобни повърни и от нема накъде вземеш че си обновиш чудесно работещия office 97 или open office. Тотално преебаване.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 06-Mar-2008 11:04


По-лошото е, че след закупуването на прословутите лицензи, не бих се учудил данъчните, НОИ и НАП да започнат да изискват баш е този формат да се пращат документите, нищо че паралелно си поддържат още ДОС програмите

Написа Габо на 06-Mar-2008 11:44


Истината е, че Офис 2007 си е много готин, предлага доста нови неща, осъвършенствани стари и да, различен интерфейс, който обаче е хубав, стига да му свикнеш.

Ти, обаче, не се научи да зачиташ труда на другите и не престана да плюеш всичко, което е на Майкрософт. Не си длъжен да го харесваш. Много други го харесват, че дори си и плащат за него, при това не малко :)

Написа me на 06-Mar-2008 12:03


А, пропуснах да кажа, че имаш пълната свобода да си помниш файловете в .doc, за да нямаш проблеми с офис пакетите от 97 до 2003. Никой не е длъжен да обновява, ако не го иска. За бой е този, дето ти прати .docx, ще се караш на него, не е офис пакета виновен :)

Написа me на 06-Mar-2008 12:07


@me: прост народ много, не попиват като им се говори. Някой хора харесват и да серат върху тях, не значи че трябва да ги уважавам /без значение дали са от приемащата или от "подаващата" страна, нищо че пак е труд и напъване/ :-)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 06-Mar-2008 12:08


@me: то че има save as (засега) - ясно, а сега хайде обясни ми каква е далаверата за потребителите от новият формат?

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 06-Mar-2008 12:09


BTW, "Save as" първият път когато се сблъсках с този интерфейс го търсих около 5-6 мин. Някъде бях чел, че екипа правил интерфейса за 2007 бил много високо оценен и се очаквало и др. софтуерни разработчици да ги последват и да копират или наподобяват този стил. Бах...

Написа OKL на 06-Mar-2008 13:01


Хмм, точно със Save as имах най-големия проблем.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 06-Mar-2008 13:44


1. Save As във всички версии на Office (Word, Excel, etc.) досега = F12 ;-)

2. Съвместимост на файловите формати:
www.optimiced.com/en/2007/11/17/ms-office-2007-ms-office-2003-compatibility-issue-fix/ (с две думи: сваля се малък patch от сайта на Microsoft, инсталира се, и Office 2003, Office XP и т.н. - по-старите версии на Office, тоест - стават напълно съвместими и с новия файлов формат с '-x' накрая; което не пречи, естествено, да се записват и четат файловете и без '-x').

My $ 0.02:)

Написа Michel (www) на 06-Mar-2008 14:29


И никой освен Габо и Жоро не схвана за какво е цялата препирня. Че има прекрасен заместител на платените офис продукти на МС. Искам да знам секретарката ми за чии дедов и трябва примерно MS Office 2007??? Хайде, защитниците - кажете ми, каква е ползата ми да работя на MS Office и още повече - защо да пращам на някой сорса, като мога да му пратя каквото точно искам да види??? В tiff или pdf формат, ааа?

Написа SimonP на 06-Mar-2008 18:05


OpenOffice отваря docx, така че не виждам смисъл да търся M$ Office за този формат. Да се надяваме че някой ден, държавата ще разбере какво е open software и каква е ползата от него. Не съм длъжен да си купувам M$ Office за да чета документите бълвани от държавна институция, която е изхарчила няколко милиона за калпав софтуер.

Написа ITTY на 07-Mar-2008 09:54


ITTY, не си длъжен да купуваш, за да четеш, обаче за да подадеш исканите от ДА справка, обикновено правена на Exel таблица, пълна с макроси + пароли на защитени полета - ще ти трябва MS OFFICE. Последната идиотщина която видях беше таблица, раздавана на дискета от Министерството на Горите, която беше правена на Access. Ха ползвай OpenOffice де. А според закона това си е чисто налагане на монопол, но няма кой да се самосезира.

Написа Габо на 07-Mar-2008 10:54


мини на мac :) или просто си инсталирай leopard ... има и open source програмка напълно съвместима с office. Наскоро ми се наложи да седна пак на win и за 10 мин се изнервих ужасно

Написа Надя (www) на 07-Mar-2008 13:44


Отдавна имам Мак :-) Иначе програмката се казва NeoOffice и е чудесна реимплементация на OpenOffice за OS X (който сам по себе си е боза).

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 07-Mar-2008 13:47


То да е само това проблема. Нали, аз като ОЕМ трябва да отговарям на исканията на клиентите. Клиентите искат да плащат за Офис 2003, ма вече няма. Който иска MS OFFICE - взима 2007. Това добре, отиваш, купуваш ... и изненада, няма CD. Трябва да си купиш cd kit (т.е. CD), но то струва 30тина долара. И сега -- най-голямата изненада -- CDто не се дава на клиента, и не е законно да му даваш копие...


Понякога се чудя на MS... правят всичко възможно да фалират. Най-преебаните са "редовните" потребители, които си цакат. Виста, Офис 2007 с тъпите си OEM изисквания... Как човек да не мине на Linux. А ако случайно му трябва M$ боза, VirtualBox върши чудеса.

Написа 69 на 07-Mar-2008 21:23


Completley out of topic but look what I got in the logs:
Mar 7 18:32:39 xxxx sshd[12949]: Invalid user haven from 212.122.184.250
Mar 7 18:32:39 xxxx sshd[12949]: pam_unix(ssh:auth): check pass; user unknown
Mar 7 18:32:39 xxxx sshd[12949]: pam_unix(ssh:auth): authentication failure; logname= uid=0 euid=0 tty=ssh ruser= rhost=ef.mlsp.government.bg
PS forward this to whoever is concerned (if any) ....

Написа xeno на 07-Mar-2008 23:37


Microsoft Office 2007 е НЕВЕРОЯТНО удобен след като му свикнеш, просто е малко по-различен от всичко излизало до сега, но свикне ли му човек усеща колко по-удобен е от всичко което сме ползвали до момента.

Написа MacTeP (www) на 08-Mar-2008 13:30


[quote]
Не е лош, всъщност... За първи път от MS Office 97-2000-XP-2003 насам, Microsoft променят интерфейса, както и преминават към нов файлов формат (вместо .doc - .docx, и т.н.)

Обаче е необходимо да се свикне и да се поизползва малко, за да стане удобен...

Написа Michel (www) на 06-Mar-2008 13:01
[/quote]

...в голема гршка си! Само "ламите" дето са накацали по дърветата ползват таз измишльотина-безбожно-откачена! Те дори и не са чували за това, че требе да си сетнат скапания Office 2007 пакет да записва всички документи, не в така "Световно-неизвестния" и създаващ проблеми (.docx) формат а в (.doc), както си е редно за да не скъсяват живота на "по-малко ламите" от тех, когато се стигне до отваряне на документ сейвнат по дефоулт в .docx!

Написа Светозар Кьосев (www) на 08-Mar-2008 21:42


Сряда, 5 Март 2008

На някой да му се намира Asus EEE PC, с което мога да си поиграя малко? Вече съм решил да го купя, но няма да откажа малко насаме с него преди това.

[ Коментари: 20 ]
Коментари

Предложение - изчакай 9 инчовото (април-май) - това е наистина с много малък дисплей.

Написа Иво на 10-Mar-2008 09:01


Има и едни UMPC-та на Samsung които са доста прилични.

Написа Георги (www) на 10-Mar-2008 09:08


++ Иво
Струва си да се почака малко за по-голям display и разделителна способност.
Ето и как ще изглежда новата версия -
http://www.dailytech.com/ASUS+Shows+Off+89+Eee+PC+900/article10938.htm

Написа Мариела (www) на 10-Mar-2008 09:38


@иво: като си вземам за мен ще изчакам, засега това е ок.
@георги: искам нещо тествано, такива самсунги неизвестни - не ми се рискува.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 10-Mar-2008 10:34


UMPC-тата на Samsung не са много добри. Първо клавиатурата им е като на мобилен телефон и няма половината важни клавиши например F-ове и т.н. освен това процесора му е доста слаб. Хубавото само е големия екран и че е що годе плосък. Другото е, че няма и поставка а само една пластмаска отзад дето се разгъва като рамка за снимка и не е много стабилна.

Виж SONY Vaio UX1 е друго нещо Intel Core Solo процесор пестелив но силен. Почти пълноценна клавиатура и много удобна поставка с сума ти изводи по нея. Лошото е, че дисплея не е много голям и машинката е доста дебела заради слайдър архитектурата си. Батериите са сменяеми така че можеш да се запасиш и с повече от една.

С Asus-ите не съм си играл но чувам, че ще е много добра машинка така, че може би чаканетоси струва.

Написа Юлиан (www) на 10-Mar-2008 10:39


Sony никога не бих си купил.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 10-Mar-2008 10:40


Asus eeePC нямам но си поиграх с няколко ... та общи впечатления

* дамска/детска машинка
* учудващо пъргаво се държи с неоптимизирано ubuntu
* с xandrosa дето си идва наистина е шарен обаче отдолу реално си е КДЕ
* доста грее но пък е тихичко
* малко трудно можеш да го принудиш да останат твоите промени по определени части от файловата система (най-вече /opt)

Като цяло е добра играчка но първата точка важи с пълна сила ... просто трябват малки пръсти.

Написа zeridon (www) на 10-Mar-2008 12:22


Играл съм си и с ЕЕЕ и с Q1 на Самсунг.

EEE-то печели от към цена и удобство за работа (qwerty keyboard).
Q1-цата печели от към вградени екстри. Писането на клавиетурата е отвратително. Писането по екрана - 2 пъти по-зле. Да не говорим, че на този хардуер бяха сложили Vista и ми отне ден докато успея да го сваля до XP. И не, Linux-a е неприложим, половината екстри няма да работят.

И двете са леки и удобни за размотаване в чанта. Батериите им държат.

п.п. Обзалагам се, че ще махнеш Xandros-a с който идва ЕЕЕ-то. И също така знаеш, че има 2 версии на пазара, нали?

Хайде харесвай си: http://www.umpcportal.com :)

Написа Н.Пепелишев на 10-Mar-2008 12:55


Не знам какво разбираш под това да си поиграеш, но мога да ти дам моя да го пробваш.

Аз си купих черният модел който най-малко изглежда като детски или женски лаптоп. Още със купуването инсталирах Убунту с което съм свикнал да работя и дори мисля, че така и него включих с Ксандроса. През времето в което вече съм го ползвал (3 седмици) мога да кажа, че е голяма играчка. Вкъщи и във офиса има wirеless и е голямо удобство да си го разнасяш и бачкаш на него. Управлявам всички останали компютри през него чрез SSH или Remote Desktop. Гледам филми, телевизия и слушам радио през него, чета си пощата, чатя или просто си разглеждам страници в Интернет. Почти нищо не записвам директно на него заради ограниченото място, всички файлове ги ползвам дистанционно на компютрите около мен.

Недостатъците са много, но добре бях запознат с тях и реших, че въпреки тях ще мога да го ползвам без големи затруднения. Основния недостатък е ниската резолюция която в комбинация с ненужно големите диалогови прозорци понякога затруднява работата, защото постоянно трябва да ги местиш за да имам достъп до полета които не се виждат.

Успях да пусна Compiz и върви завидно добре, най вероятно заради ниската резолюция която помага за по-ниското натоварване на 3D средата. Въпреки че имах някой проблеми понеже нямах толкова опит на конфигурация с Интелско видео и най-вече допълнителното конфигуриране на видео леърът. Но вече всичко върви без проблеми, спокойно водя видео чатове през Скайп и гледам видео в 3D среда.

Очарован съм от това, че в такива малки размери имаш един напълно функционнален компютър с които може да правиш това което правиш с всеки друг компютър. Най-вероято през лятото като излезе модела с по-голям екран ще си го взема и него.

Написа Атанас Кошаров (www) на 10-Mar-2008 17:42


Nokia n810 umpc

http://www.internettablettalk.com
http://www.maemo.org - оригиналното community
http://www.scratchbox.org

Детайли:

Джобен размер (асуса в джоб не се побира).
400Мхз arm cpu, 128ram, но на линукса от Нокиа (базиран на дебиан), хората пускат КДЕ, има видео-та на youtube.com. Подкарва се и като УСБ хост.

Има ГПС чип, който макар и смотан върши някаква работа.
Цената му е около 350$ в Щатите, което с ниската цена на долара в момента го прави много изгодна покупка.

Има и хубав дисплей с висока резолюция, както и хардуерна sliding qwerty клавиатура. Ултиматен девайс за играчка, браузинг, комуникиране, мултимедия.

Написа Sotirov на 10-Mar-2008 17:48


Клавиатурата е малко(много) неудобна, дисплеят е малък и 4 гиги са си недостатъчно, при положение, че Xandrosa( чудесна инсталация в случая ) заема ~2. Иначе е удобно, леко, практично. Чакай следващия и си играй с макбука дотогава :)

Написа martin (www) на 10-Mar-2008 17:57


Бива ЕЕЕ-то. Продавам ги като топъл хляб, но аз лично ще чакам по-големия дисплей + опцията за WiMax.

Впечатления номер 1 (купувачи):

- за ебавки (тестване);
- за втори ноутбук дето клиента не го мързи да го мъкне и/или го държи в колата;
- за жени;
- за low-cost (терминали, етц) десктопи;

Впечатления номер 2 (производителност):

- xandrosa дето върви с него - има какво да се желае, но това е най-добрия линукс за начинаещи;
- Windows XP на ASUS EEE е най-бързо boot-ващия Windows изобщо;
- можеш да си пуснеш Mac OS;

Впечатления номер 3 (ергономика):

- не е за хора с дебели пръсти;
- екрана не е за целодневна работа;
- напича;
- има перка, а много хора не знаят;

(- аз лично ще чакам версията с по-голям екран)

Написа someone на 10-Mar-2008 21:35


Ако искаш да си поиграеш - има тестов в гръцкия компютърен магазин на "Солунска", не му помня името. И аз си поиграх и веднага съжалих, че вече имаме 4 лаптопа и 3 смартфона, което си е много в семейство от двама възрастни :)

Написа Димитър (www) на 10-Mar-2008 21:39


* Животът на бат. е 3часа + Wireless на 630Мхц (по дефаулт е намалено FSB и p4clockmod в Ксандроса е хакнат да показва 900...)
* При увеличен CPU на 900Мхц не държи повече от 2ч30 без Wireless
* Държи на много бой ! :D
* На 630Мхц нагрява най-много до 53 градуса
* Standby харчи МНОГО ток (!?!) 5-6 часа на standby и пада...
* Wireless-а е много силен
* 4GB не са чак толкова малко :D + 2GB Corsair Voyager -- неочаквано добра комбинация
* Ядрото на Xandros-a е ограничено до 1G Ram
* На някои черни 4G модели им липсва втория (свободен) miniPCIexpress -a
* Има свободно място в кутията (за джаджи напр Bluetooth над колонките, GPS, USB Flash, WiMax, Touchscreen(!))
* На мен екрана ми е достатъчен, при крайни случаи можеш да си пуснеш vnc в локалхост и да scale-неш произволна резолюция.
* Touchpad-a е малък, но МНОГО чувствителен и бърз
* Много добро качество на дисплея и мн. голям ъгъл на видимост

Написа Sesarr на 11-Mar-2008 10:53


Много добра играчка :) Да, 4GB са малко, но вече на 5-ти такъв правя подобрения:
- На двата microPCI слота /единия се ползва от WiFi картата/ има мегдан да се свържат USB устройства /изводи 36 и 38/
Т.е. спокойно се запояват bluetooth, допълнителна flash памет, ако сте си позволили да счупите един usb hub може да се ползват още устройства /tv tuner, GPS и т.н./
Изпробвал съм и схема за зарядно у-во за кола - себестойността е около 18 лева :)
Да, клавиатурата не е удобна, определено за хора с по-дебели пръстчета е проблем

Написа lubo на 11-Mar-2008 18:03


Аз имам бял 4г сериен номер с А - и съшо липсва втория minipcie слот - не е болка за умиране но все пак беше разочаровяние - за работа тегаво - 3-4 часа ssh през конзолката и главата почва да боли за ввичко друго доста добре батерията държи към 4 часа - купих си 8гб transcend shdc за 100 кинта и вече и място има бол.Тия дни мисля да му сменя паметта с 2г - ама да видиме дали ще останат минерали.

Написа akademik nedelchev на 11-Mar-2008 23:00


Аз също си поиграх с едно EEE, ама за малко. Ако трябва да сме честни не ми хареса... копченцата са му едни такива мънички... с мойте кепапчета трудна работа. Хубавото му е че батерията му държи доста и е перфектен за терминалче. Лошо впечатление ми направи и цената... 600 лева за... ами то няма нищо в него. За 850 с ДДС има едни ASUS-чета дето са доста красиви, сравнително малки и много по-мощни (че и хард имат), единствения им кусур е че са с едноядрен процесор.

Написа MacTeP (www) на 12-Mar-2008 16:07


"Няма нищо" за него ли? Това пък какво ще рече? Има ВСИЧКО за него, да не говорим, че изобщо не струва 600 лв. а спокойно най-добрия модел в момента на пазара се намира за около 550. Купи си за 50 кинта 2Gb памет, купи си за още 150 кинта 120GB външно 2.5" дискче и ми кажи какъв му е проблема? Малка му е клавиатурата - да, но се свиква. Хората си купуват телефони за повече пари "зада имат интернет", а това чудо може да замени 90% от лаптопите, които се ползват за web, поща + im.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 12-Mar-2008 16:46


Ако ще сваляте пакети за Xandros, който е инсталиран по default, може да добавите и хранилищата на Debian Etch, но действайте внимателно. Иначе в самия ftp на Asus няма почти нищо, освен update на Skype, BIOS, антивирусната ...

Написа lubo на 12-Mar-2008 19:17


Моделът за 550лв, мисля че е с несменяема памет, т.е. ограничен си от 512те инсталирани Mb, докато този за 600 позволява смяна. Но сигурно някой сръчен с поялника може и да се справи, знам ли...
А за това, че може да замени 90% от лаптопите, че дори и остарели домашни компютри съм абсолютно съгласен и го пропагандирам от доста време, само му трябва по-голям екран, защото по-възрастните не са толкова добре с очите.

Написа Георги Павлов (www) на 13-Mar-2008 08:14


Четвъртък, 6 Март 2008

Захванахме да гледаме Dirt с Кортни Кокс и мъжа и Дейвид Аркет. Сериала ако не беше толкова проточен можеше да е хубав, но за момента му давам оценка максимум четири. Трябваше да наблягат повече на скандалите и по-малко на шизофреничния фотограф. Ако и сериите не бяха по един час, а по 30 минути нещата съвсем щяха да си дойдат по местата.

Петък, 7 Март 2008

Отчаян съм от онлайн магазините в България. Не зная дали е тяхна вината, но за трети път се опитвам да си купувам неща и все нещо удрям греда.

Преди месец и нещо си поръчахме микровълнова печка за офиса. Купихме я от get.bg и за голяма наша изненада ни я донесоха чак след три дни.

Преди два дни пък през 911.bg си поръчах нов панел за телефона ми и нов телефон. Хайде за панела вчера ми ми се обадиха да ме питат какъв цвят искам и на днес го донесоха (след два дни чакане), обаче за телефона ни вопъл ни стон. Писах на 911 да ги питам какво е станало, никой не ми отговори.

Не получих и никаква поща за потвърждение на поръчката.

Знам, че те работят с външни фирми, които продават през сайта им, но в бъдеще едва ли ще използвам услугите им за съжаление при подобно чакане и неизпълнение на обещаното. Заради техните партньори - те губят.

Цялата далавера с купуването онлайн би трябвало да е бързината и удобството, с което може човек да си избере. Само че ако ще чакам по три дни да ми доставят нещо в центъра на София при условие, че ако ида в близкия магазин ще си купя стоката за десет минути (с отиване и връщане) - какъв е смисъла да ги ползвам тези онлайн магазини?

[ Коментари: 14 ]
Коментари

И имаш нерви да се разправяш в БГ онлайн магазини ... не че не го знаеш, ама ходи и пазарувай на ebay :) За същото време идват нещата. И по-евтино.

Написа Н.Пепелишев на 10-Mar-2008 12:57


Странно, аз отскоро започнах да си поръчам разни неща onlinе и съм много доволен и приятно изненадан. Досега съм пазарувал от sms.bg и store-bg.net. Поръчвам днес и утре куриера ми носи покупката. Става въпрос за Видин, където за съжаление не мога да отскоча до близкия магази да си купя каквото ми трябва, защото първо - избора е оскъден, и второ - слагат жестоки дадценки. А да ида до София ми излиза още по-скъпо. Като цяло съм много доволен от пазаруването ми досега.

Написа Юли на 10-Mar-2008 13:10


cyber, така говориш, защото не си пазарувал от нас :)

много е зле ситуацията иначе с онлайн магазините в БГ, и за съжаление читавите страдат заради останалите ...

Написа Надя (www) на 10-Mar-2008 13:10


Наде :)

Нали знаеш, покрай сухото ... А за вашия магазин - ще се поправя, обещавам, и тогава ще дам мнение :P

Написа Н.Пепелишев на 10-Mar-2008 13:24


911.bg е информационна система със стотици участници и когато се появи такъв, който се дъни при обслужването на клиентите всички останали страдат.

Като програмист на системата моля за извинение.

Въпросната фирма доставчик вероятно до ден-два ще приключи с участието си в сайта. Тя не е изпълнила не само вашата поръчка, но и още няколко, което е проява на несериозно отношение.

Написа Веселин Николов (www) на 10-Mar-2008 13:54


@dzver: знам че е така, затова и не се сърдя на 911. Едно време работехме с тях добре, а и често си ги ползвам като справка за цените :-)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 10-Mar-2008 14:12


Гет.бг ги отписах преди около 3 месеца, когато 1 (ЕДНА) седмица очаквах от тях да ми се обадят и да ми кажат дали въобще имат продукта, който си бях поръчал. След 2-3 мои мейла към съпорта им, в последният от които им обясних, че се отказвам от поръчката и услугите им за в бъдеще получих най-после потвърждение, че все пак има живи хора в тази фирма. Обяснението беше, че поради празниците бля-бля-бля. Като и да е, тях съм ги отписал вече.

В 911.бг също съм имал проблеми но вината не беше тяхна, а на партньорите им. При оплакването ми реагираха доста бързо, говорили са с тъговеца (Буркан компютърс) и онези звъняха да се извиняват и т.н. Абе... $^#!@&^

Възможно ли е да кажеш фирмата, от която си поръчал телефона?

Написа Илиев на 10-Mar-2008 18:44


Май ей това беше, но понеже нямам номера на поръчката не съм 100% сигурен:
http://911.bg/a2/offers.asp?p=2538740&parent=3118

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 10-Mar-2008 18:54


A - Uniontel е фирмата, явно няколко дена са поддържали най-ниската цена, защото излизат първи в търсачката.

http://911.bg/a2/offers.asp?p=3008237&parent=3118

Написа Веселин на 10-Mar-2008 19:34


Аз мисля, че проблемът при онлайн магазините не е в реализацията на техническата част, а по-скоро на бизнес частта. Ако нямаш опит в класическата офлайн търговия и направиш електронен магазин, почти сигурно си обречен на неуспех. Има неща, които открай време са задължителни за една търговия - като например управлението на запасите, времето на доставка и комуникацията с клиентите. Не че не можеш да ги научиш с електронен магазин, ама може да ти коства много време и загубени клиенти.

Написа Маргарит Вълчев на 10-Mar-2008 21:45


ами има няколко съвсем прости правила при работата на всеки онлайн магазин:

- задължителна връзка с клиента по телефона, едно обаждане трае около 1 мин, но спестява много нерви и на двете страни
- договори с няколко куриерски фирми, за да се реагира адекватно на изискванията на клиента
- 100% наличност на предлаганата стока

явно обаче на повечето магазините това им идва в повече ...

Написа Надя (www) на 11-Mar-2008 08:44


"- 100% наличност на предлаганата стока"

Особено тази част. Работи се в стил "Ти ми плати, пък аз като го купя и ми го доставят от Германия/Англия/САЩ/Китай, ще ти го доставя. Със 100% надценка"

Написа Н.Пепелишев на 11-Mar-2008 12:33


A - Uniontel е на Добри на Union-а, колко е малък света а г-н Чорбаджийски :)

Написа vladi (www) на 11-Mar-2008 21:39


Гледам май в 911 ги няма любимите ми хубостници от Глобал Ко. които ми генерираха нерви преди половин година когато си поръчах от тях телефонче NOKIA 6120Classic и се скъсах да ги чакам. Ден след обявения срок, в който уж трябваше да доставят телефона на адреса ми в Русе отидох до най-близкия магазин и се сдобих с този телефон, а куриера на Глобал Ко. натирих като се осмели да дойде когато вече от близо два дена си разцъквах новото си телефонче.
Надя беше ясна какво се иска от великите онлайн търговци, а някои като тези, които визирах по-горе не отговарят на нито едно условие, освен че ти звънят телефони и ти дават нарпазни надежди кога да си очакваш поръчания телефон.

Написа krassyo (www) на 17-Mar-2008 00:45


Събота, 8 Март 2008

Не ме огря купуването на нов телефон, затова пък стария 6320 с нов панел стана като слънце. Иначе си бях харесал 3110 класик, чудесен телефон с много standby time и всички функции, които ме интересуват - gprs, bluetooth даже и камера има.

Засега купуването му го оставям на изчакване, 220 лв. спестени :-)

[ Коментари: 12 ]
Коментари

а wifi ?
os?
или за тези работи си имаш pda/ ще ползваш eepc-to на asus

Написа july`s на 10-Mar-2008 16:22


Точно :-) телефона ще го ползвам само като комуникационно средство. За други неща си имам лаптоп.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 10-Mar-2008 16:49


Жоро, имах преди 3110 classic, чудесен телефон за парите си. Няма излишни екстри по него, камерата не е кой знае какво, но пък сам по себе си телефона е страхотно удобен. За съжеление имах проблеми със софтуер, по време на говорене няколко пъти в седмицата ми се случваше да чувам какво ми говорат, но от другата страна не ме чуваха мене, след рестарт на телефона всичко се оправяше..... Надявам се да попаднеш на читава бройка.

Написа Емил Ангелов на 10-Mar-2008 19:43


Точно моята дилема в момента. Имам 6-7 годишна Nokia, която вече трябва да сменя, но решението е ужасно трудно. :( Ще се радвам да чуя малко мнения и на хора от средите на блога, защото ми омръзна по сайтове за ревюта на телефони да скролнам коментари на тийнове от рода на "Ми камерата добра ли е!?! Кажете де!?!?" или "Що няма свектавица?! Боклук!!!".

Подозирам, че и на теб ти трябва точно за същите цели - обаждания, SMS, бележки и органайзер в някаква степен. Няма да правя фотографии с телефона - имам си два фотоапарата на разположение, нито ми трябва светкавица, но каквато и да е камера е от полза за бързо щракване. Игри, теми и прочие не вярвам да ползвам, но радио и MP3 влизат рядко в употреба.

Основното е да не е скъп, да е прилично малък и да е издръжлив. Не искам кой знае какви функции от него, но 1208 не е решение. :)

Знам, че това не е GSM-ски блог и се извинявам, ако темата е скучна, но ще ми е много полезно да чуя обективните мнения на сериозни хора, които не ползват телефоните си за игри и смяна на яки теми и тапети. :)

След големи проучвания стесних избора точно до 3110 и евентуално 6120, като по-висок клас телефон с ОС. В един момент се загледах и в Е51, но не съм някой бизнесмен, който е на път 6 дни в седмицата, за да имам нужда от такава функционалност. Останаха другите два. 6120 ми хареса много, още повече, че имаше готово инсталирана програма за редакция и отваряне на doc и xls файлове, които макар и рядко, може да е от полза. Също има Acrobat и Flash player. Грижите обаче са налице - антивирусна, по-тромав е и си купувам още нещо, за което да се грижа, да търся софтуер, да предпазвам, да архивирам, да рестартирам...

И така опростих нещата до 3110, но където и да прочета за него, винаги някой има проблеми. Или се рестартира, или звука изчезва, май видях и проблем със звъненето, проблеми с допълнителни карти памет и сигурно има още.

Видял съм се в чудо. Трябва ми приличен прост GSM, който да е надежден, а единствения ми избор е съмнителен телефон или особено усложнен с малка батерия.

Написа Ивайло на 11-Mar-2008 13:32


Моят съвет е кратък, бягай от телефоните със Symbian, което стеснява избора ти веднага до 3110 classic :-)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 11-Mar-2008 16:07


...уф много бързо натиснах send.

3110 е със стария софтуер на Нокиа и не би трябвало да има проблеми със забиване и подобни. Картите са стандартни microSD и струват 15 кинта за 1Gb карта. Честно казано и да нямаше камера бих го преживял, но понякога се случва да щракна нещо малко с нея. За мен това е еквивалента на настоящия ми 6230.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 11-Mar-2008 16:09


@Ивайло

по-евтинко: Nokia 6233/6234
по-скъп: Nokia 6500 classic/slide

п.п. ако приемаш съвети от човек, имал поне 20 телефона - *никога* не купувай телефон само по картинка и ревю в нет-а. Иди до някой магазин и го хвани в ръка, виж дали ще ти пасне, да не останеш неприятно изненадан.

Написа Н.Пепелишев на 11-Mar-2008 19:56


Провери нокия 2630... ултра тънък и лек, 4-5 дена станд бай време, gprs, има дори imap и pop3 клиенти в него и може да четеш новооткрития си гмайл, все едно получаваш смс. много зарибително. и струва 220 лева :)

Написа петко (www) на 11-Mar-2008 22:04


Георги, попринцип се радвам на гаджети с повече функции за парите си, но наистина (поне за момента), няма да се спра на телефон със Симбиан.

И аз така стигнах до избора 3110 накрая, но е факт, че все някой се появява, който е имал проблеми и то сериозни с него. Със сигурност ще взема 512 или направо 1GB памет, но на няколко места хората имат проблеми с блокиране и рестартиране. Не знам дали има пряка връзка с паметта или си е просто софтуерно. Положението е като тото - 35-40% шанс да имам проблеми в първите 6 месеца срещу 60-65% шанс да случа на добра бройка. Някак не ми се нрави това, след като ще дам над 200 лв. за нещо, на което да разчитам. :( Допотопната ми Nokia не е изключвана изобщо в продължение на 5 години и нямам никакъв спомен да е блокирала или да е направила някакъв проблем. Напоследък само се изключва, защото батерията и отдавна е издъхнала, но пак геройски държи по 2 дни. Не мога да продължа да го ползвам, както ти си решил проблема, защото е гигантски и започва да ми пречи. Все пак 155 грама телефон... Сега дори и N-серията са по-леки.

Н.Пепелишев, прав си! Вече обиколих по два пъти всички големи магазини в града и даже ме срам да влизам вече. :) Държал съм в ръце и известно време съм ръчкал 3110, 3500, 6120 и Е51 - на база удобство спечелиха 3110 и 6120, но 3110 пасва най-добре на предпочитанията ми. Само да работеше.

Предложението ти за 6233 обаче е много интересно! Досега не бях гледал телефони от 2005-а година, защото не съм ги виждал по магазините. Зависи за какви пари би могъл да се намери. Дано не е 300+ лв., защото реално не виждам причина да струва толкова. Ако е около 250 лв. ми се струва нормално. 6500 вече отива далеч в друга категория на телефони за 600 лв., което за мен е доста. :( Да не говорим, че е неоправдано скъп, но не съм сравнявал с друг в сайта на Nokia. Струва ми се твърде фешън, а не толкова "работнически клас". :) Как мислиш - дали е добро решение да потърся значително по-стар модел? Ще имам ли проблеми с морално остаряване след време? Аз не съм от хората, които купуват нов GSM всяка година. Взема ли нещо, може и да платя малко повече, но ще искам поне 4 години да ми служи вярно и да е up to date в общи линии.

петко, добър вариант, но защо по-нисък модел от 3110 струва колкото него? Ако така и така дадеш 220-240 лв., по-добре ще е да вземеш най-доброто за парите.

Има и вариант за изчакване на 3120, който виждам, че ще има сериозни подобрения откъм дисплей (за батерия не знам) и същевременно не се изхвърля с 5 мегапиксела камера и прочие излишества. Има едно голямо НО - кога ще излезе на пазара? И това значи поне 6 месеца, докато падне цената му до нормални нива. И пак ще си карам с тухлата. :(

Написа Ивайло на 12-Mar-2008 11:01


2630 в момента може да се намери за 168 лева чисто нов от get.bg
С преподписване на договора към m-tel 139 лева. И другите оператори, мисля че, имаха такива оферти.

Иначе 3110 наистина е много стабилен телефон, много често издържа 7-8 дена и е изключително удобен, клавиатурата е с големи копчета, не е нужно да си ходил на маникюр, за да си боравиш с тях. Класическа Нокиа - струва си!

Написа Емил Попов (www) на 16-Mar-2008 09:40


Гледам коментира ли сте през март, но може да съм от помощ на някой
Имам 3110 от края на юли. Веднага го обзаведох с 2 гигабайта микро SD (максимумът за модела). И аз четох, че забива и се рестартира и веднага напълних картата да го тествам - работеше си все едно картата е празна. Но сега като започнах да трия файлове, да слагам други и явно е станало мазало и телефона трудно се оправя - рестартира се като актуализира музикалния плейър, и рядко, но се случва, забива при отваряне на картата. Но си има решение - когато започне да прави това го връзвам с кабела и дефрагментирам картата.
Иначе други бъгове няма. Камерата прави чудесни снимки когато има светлина. Дисплея се вижда сравнително добре дори на слънчева светлина. Има големи и удобни бутони. Не знам само защо всички ми викат, че батерията държи много. Когато слушам музика я изкара 3 дни, я не. Е когато не го закачам изкарва и 10-тина дни

Написа Крис на 23-Oct-2008 09:40


Аз имам 3110 и ми прави проблема със рестартирането.Обаче има и начин за оправяне, труден но го ползвам. Влизам бързо при палитрите и ги сменям докато не спре, обаче не става секи път и ще се радвам да чуя и други начини за оправянето му.Мерски предварително.

Написа Стелиан (www) на 17-May-2009 17:51


Неделя, 9 Март 2008

Най-накрая и аз имам поща в gmail. Ако някой не може да ми прати писмо на всеизвестните адреси да пробва на georgi.chorbadzhiyski@gmail.com (приятно писане :)

Пощата си я чета през imap, а имам и forward към основния ми адрес, тъй че има голяма вероятност да забележа писмото ви.

[ Коментари: 3 ]
Коментари

Само да запитам... и за какъв чеп тия е тоя gmail :)
Аз също имам 2-3 акаунта там, ама по принуда и не ги ползвам

Написа MacTeP (www) на 12-Mar-2008 16:15


Понеже ми трябваше акаунт за analaytics, рекох да се регистрирам и тук ей така да има. Случвало се е да се оплакват хора от филтрите на пощенския ми сървър (в 99% от оплакванията проблема не е там), та за такива просто им казвам пратете на gmail и си го получавам. пък и secure smtp, secure imap и pop3, 6 гб място не са за изпускане.

Това никога няма да ми основна поща, щото не вярвам на google толкова, че да си държа пощата при тях, но не е нещо, което ще ми пречи.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 12-Mar-2008 16:48


Ето виж Google Account е една основателна причина да си регне човек GMail... аз заради това и имам 2-3 пощи там де ;)

Написа MacTeP (www) на 23-Mar-2008 03:02


Понеделник, 10 Март 2008

Открих сезона на сладоледа с комбинация от шоколадов, пъпеш и един, който го наричат milky way.

Първи три топки от много оставащи за по-нататък, bring it on!

[ Коментари: 3 ]
Коментари

Ooo, milky way бе хита на миналото лято за нашата компания на морето! Чакам с нетърпение пак да се стопли за да продължа да подхранвам манията си по него.

Написа Ирина Марудина (www) на 11-Mar-2008 09:37


Ейй кеф, като каза как ми се прияде сладоледче... ммммм
Това milky way съм го псопуснал миналата година, ама тази няма да допусна такава грешка

Написа MacTeP (www) на 12-Mar-2008 16:17


Светло кафяво с бяло, бъга му е че е много, много сладко.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 12-Mar-2008 16:49


Вторник, 11 Март 2008

Добра тренировка - quake 3, capture the flag, два бота Bulleta на hardcore от твоя страна, осем бота на hurt me plenty от вражеската. Карта - space. Двата твои бота, пазят ти просто се кефиш да търчиш, да правиш убийства и да вземаш флага от време на време. Много е разпускащо.

Любим момент - издебване с помпа докато гадовете скачат над теб.

Сряда, 12 Март 2008

Новият сезон на southpark започва с маниашка серия, в която се майтапят с болните от спин. Дебелака го заразяват с преливане на кръв, а от тук нататък можете да си представите какъв купон настава.

Типичен рулиращ southpark.

[ Коментари: 2 ]
Коментари

Благодаря за новината, Жоро! Ама и аз съм блейка ;) Как можах да изтърва момента на започването на новия 12-ти сезон и да гледам чак сега първия епизод :(

Написа krassyo (www) на 19-Mar-2008 01:09


Какво говориш - в един таб винаги е отворен south park zone и периодично (през час) си го рефрешвам и гледам как каунтъра за следващата серия намаля... вече е около 20 часа. Направо такава радост и тръпка няма. Само дето мъката е, че ще трябва да се чакат серия по серия, което си е мъчително.

Написа Стоилов (www) на 19-Mar-2008 07:57


Четвъртък, 13 Март 2008

Взех Asus EEE PC и съм приятно изненадан от него. Очаквах да се наложи да инсталирам една камара работи, за да е използваемо, но единственото, което се наложи да кача беше kkbswitch и azureus. С малко обновяване на skype, за да има поддръжка на видео машинката стана перфектна за човек, дето иска просто да чати, да гледа филми и да рови из интернет. IPTV.bg си тръгна от раз, има игрички, pidgin и firefox. Какво друго му трябва на човек (ctrl+alt+t за отваряне на терминал).

Клавиатурата е ок, единствен проблем ми създаде малко разположението на десният клавиш shift.

В момента в който излезе новия модел с 8.9" екран съм първи на опашката.

[ Коментари: 1 ]
Коментари

Малко линкове, може да са от полза :)

--- WINE ---
wget -q http://wine.budgetdedicated.com/apt/387EE263.gpg -O- | sudo apt-key add -
sudo wget http://wine.budgetdedicated.com/apt/sources.list.d/etch.list -O /etc/apt/sources.list.d/winehq.list
sudo apt-get update
sudo apt-get install wine


--- CAR CHARGER ---
http://www.marlwifi.org.nz/projects/asus-eee-car-charger

--- BLUETOOTH and other ----
http://forum.eeeuser.com/viewtopic.php?pid=23948#p23948


--- REPOSITORIES ---
http://wiki.eeeuser.com/addingxandrosrepos

--- HUB ---
http://forum.eeeuser.com/viewtopic.php?id=6036

Написа lubo на 19-Mar-2008 18:41


Петък, 14 Март 2008

Има бъг във wpa_suplicant или интерфейса към него на Asus EEE PC. Ако в паролата за wireless мрежата има празен символ, няма да можете да се вържете към нея.

Приемам предложения за workarounds.

[ Коментари: 7 ]
Коментари

~/delme$ wpa_passphrase essid_pesho
# reading passphrase from stdin
на пешо сложната парола
network={
ssid="essid_pesho"
#psk="на пешо сложната парола"
psk=2e0561a246e0ecfb64810b4877cd0daca49ad86389af99d048038f7459af773d
}


� � така ли не сработва? паролата е само за да се генерира pre-shared key доколкото знам...

Написа july`s на 18-Mar-2008 10:41


Нямам представа от интерфейса на Asus EEE PC-то към wpa_suplicant, но ако всичко го предава едно към едно за да изгенерира psk -> просто загради паролата в кавички ... другото шела ще си го свърши като задачка ;)

root@pnphp:~# wpa_passphrase test_essid "towa e parolata"
network={
ssid="test_essid"
#psk="towa e parolata"
psk=24afb54ff92a0b1fffd2670f74c81189076d249f9377e16a18f9913bd8c2d9eb
}

Написа demabg на 18-Mar-2008 11:10


Най-простия workaround е да няма празни символи в паролата за wireless-a :))

Написа Иво на 18-Mar-2008 11:53


Между другото един въпрос този windows manager на eeepc може ли да се инсталира и на обикновено PC. Доста бързо ми се вижда (май е някаква модификация на xfce)

Написа todor lazarov на 18-Mar-2008 14:13


@тодор: разбира се че може. window мениджъра е icewm, а големите икони и табовете са си някаква асуска измислица. Ако търсиш бързина, пробвай едно xfce.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 18-Mar-2008 17:42


Казва се град (не село) Шипка. От 31 години. В чест на 100годишнината от битката на връх Столетов (Шипка). Съжалявам че няма връзка с коментираната тема. Но на снимките пише че ти си ги правил.

Написа Данаил на 19-Mar-2008 11:20


http://wiki.eeeuser.com/howto:wpawithspaces

Написа Валери на 29-Mar-2008 21:42


Събота, 15 Март 2008

Бях забравил какъв кеф е да пийнеш малко винце вечер за отпускане. Хората разправят, че червеното вино е полезно, но тъй като не съм голям любител рядко сядам с вечер с чаша в ръка и поклащайки я бавно да отпивам с кеф докато мързелувам.

[ Коментари: 2 ]
Коментари

Висчко по малко е полезно ;)

Написа Dragomir Zhelev (www) на 22-Mar-2008 12:01


Пък по много е приятно :)

Написа MacTeP (www) на 27-Mar-2008 00:27


Неделя, 16 Март 2008

Jumper е поредният съвременен филм, в който са заложили на ефектността за сметка на сценария. Очаквайте втора и трета серия скоро ако изкарат пари. Сценарият пак ще се събира на салфетка, но пък ще има по някоя и друга прилична мадама и екшън.

Хайден Кристенсен да си ходи. Така или иначе който е играл водеща роля в Star Wars обикновено не е прокопсал особено в актьорството (като изключа Харисън Форд, естествено).

[ Коментари: 2 ]
Коментари

И кое му е съвременоти на фима при положение, че романът, по който е филмиран е от 1992а г. от преди 15г за тези дето не могат да смятат...

Написа Бобсън на 20-Mar-2008 00:50


Благодаря за инфото, ще си спостя гледането на филма и без това като четох ревю ми се стори голяма глупост

Написа MacTeP (www) на 23-Mar-2008 03:08


Понеделник, 17 Март 2008

В петък с моите златни ръчички прецаках EEE PC-то та се наложи днес да отиде на ремонт. Големи благодарности на сервиза, че го оправиха за няма и три часа. Сменили му дъното и всичко си дошло на мястото.

Бързо го настроих отново и замина по предназначение.

Хардуера ме мрази, но и аз го мразя.

[ Коментари: 10 ]
Коментари

Що му стори бе, вандал :) ?

Написа Дончо (www) на 19-Mar-2008 19:22


Така и не разбрах :(

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 19-Mar-2008 19:27


Един колега пък тъкмо се беше зарибил по iPhone-a си, и се напил, и взел, че го изпуснал, та му строшил дисплея :) Продаде го някъде "за части", ама не казва за колко. Само не виждам каква част може да се ползва от тая джаджа... аз се бях навил да си купуам, ама като го видях "на живо" и мерака ми се изпари. Нокия с уифи и воип е по-добре :)

Написа Димитър на 19-Mar-2008 20:54


Нокиа с вифи и воип никога не може да бъде истински компютър. Нещата са просто несравними. Много хора все още живеят със заблудата, че телефона може да се ползва за нещо повече от говорене по него - и са в грешка и са мазохисти.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 19-Mar-2008 21:30


Аз не съм казал, че го ползвам за компютър, макар, че имам putty, което понякога спестява ходене до офиса :) За сметка на това пък си го свързвам към Астериска, и говоря "служебно".

Написа Димитър на 20-Mar-2008 09:47


Явно фирмата е готина и не се правят на ударени. Би ли и споменал името, за да и използвам и да си купя една такава играчка.

Написа Стефан на 22-Mar-2008 04:05


Алтех.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 22-Mar-2008 09:30


@Димитър

iPhone sux... освен реклама аз друго от тоя телефон не съм видял...

Написа MacTeP (www) на 23-Mar-2008 03:10


http://georgi.unixsol.org/pics/my_desktop/
Няма ли да актуализираш таз страница и да видим някоя друга снимка на EeePC

Написа Цветан на 23-Mar-2008 22:29


Като си взема моето, тогава.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 23-Mar-2008 22:41


Вторник, 18 Март 2008

Сънувах че съм на центъра на Пазарджик и беше празника на града (празника на всички селяни). Дотук добре, ама защо там беше Бойко Борисов и приемаше поздравления като кмет, а и освен това се снимаше с хората като холивудска звезда - това не ми стана ясно.

Тъкмо се подредих до него да се снимам и се събудих. Язък.

[ Коментари: 5 ]
Коментари

Провери си водата за халюциногени. Имам чуството, че на цяла София ни се случват такива работи :)

Написа Васил Колев (www) на 19-Mar-2008 15:54


Пия само минерална от бутилка, освен докато съм се къпал да съм погълнал някоя капка :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 19-Mar-2008 16:00


Бойко вече и мозъците ли промива? :]

Написа Ивайло на 21-Mar-2008 09:34


Той не е Бойко, а Боце (застанал плътно до Гоце). Той е духовен наставник и спасител на нацията!

Написа Апостол Апостолов (www) на 22-Mar-2008 04:10


То няма да бъда изненадан ако бате Бойко отиде на празника и почне да се снима като холивудска звезда... той човека в това го бива, ама как му се кефят будалите а? :)

Написа MacTeP (www) на 23-Mar-2008 03:11


Сряда, 19 Март 2008

Кенли-то си беше олигофрения, но Дарт Вейдър на Йода Думаше вече си е изпълнено от истински талант. Какви хора имало, брей.

[ Коментари: 1 ]
Коментари

ТАЛАНТ!!! Искаме още, искаме още ;)

Написа MacTeP (www) на 25-Mar-2008 18:19


Четвъртък, 20 Март 2008

Определено не съм съгласен с признаването на Косово. Сърбите са ни съседи и да ги ебем по такъв начин е най-малкото подло. Утре всеки циганин дето се е заселил на някоя територия ще започне да надига глава, както се е почнало едно самоосъзнаване.

Бахти и чудото.

[ Коментари: 9 ]
Коментари

Нека не забравяме какъв ни го слагат същите комшии-сърби по време на междусъюзническата :) Нищо против тях, но мисля, че и без признаването на Косово от България тенденцията сърбите да губят парче по парче територията си щеше да продължи. Някога Симеон I-ви Велики ги е слагал на колене, в последствие те са измъчвали толкова много българи и са им промивали мозъка, че са македонци и сега за капак всичко им се връща.

Колкото да надигането на глави - рано или късно повечето държава ще бъдат членки на ЕС и нали се сещаш, че тогава и да вдигат и да не вдигат глави албанци, таджикистанци и талибани от балкански произход все ще е тая ;)

Написа krassyo (www) на 25-Mar-2008 12:23


Има ли значение какъв са ни го слагали и тн... Важното е че яко ги преебаха и аз съм много против, ама боли го фара някой какво мисля аз... те "пеерасите" са си решили и са взели официално становище.

@krassyo мисля си че малко много надценяваш ЕС...

Написа MacTeP (www) на 25-Mar-2008 18:33


По-скоро при нас проблемът с взимането на решенията на международно ниво е, че винаги показваме колко сме бързи в изработването си на правилни решения, а от доста време насам България като че ли заема все позицията на бъдещия губещ... примери много :)

Написа krassyo (www) на 26-Mar-2008 02:19


Което ме подсеща че нарасналата 'мобилност' на човечеството променя правилата
на играта драстично. Ето долу горе какво трябва да има като клауза някъде в
законодателната ни система:
Имаш право да дойдеш и да живееш страната, но имаш право на определен брой деца
в зависимост от приноса ти за страната т.е. примерно колко данъци плащаш. Иначе
какво? Щеш не щеш губиш състезанието по вагинално изтрелване на престъпни,нискообразовани, азиато-африканско манталитетни невръстни човешки бомби.
Факт е че етноса в обществата има връзка с културата и ценностите. А аз не искам да живея с циганска ценностна система. Нито искам детето ми да расте в такова общество.
А за сърбите и Косово:
Пище насам натам че сърбите ни биле ебали често исторически. Добре така да е, но
нека помислим за себе си. Както горе са казали слагаме си бомба в гащите като подкрепяме подобни практики. И друго ме учудва. Каква им е ползата на Европа от Косово. По добре да си бяха оставили проблема с косоварите да си го решават сърбите, а не да го превръщат в проблем на Европата. Т.е. ако можеш да прехвърлиш
зора на някой друг направи го, защо му трябваше на ЕС да си слага таралеж в гащите с новосъсдадената скапана държава. Може би идеята е да създават конфликти в региона за да бъде слаб, ама така само го правят по лесен за политическа, идейна, икономическа асимилация от Русия.

Написа hmda на 26-Mar-2008 12:03


Косово ли ? айде нема нужда !
както би казал Кембълът ако беше жив ...

Написа stoicho на 26-Mar-2008 19:08


@krassyo

Колко доста време? Има няма сто и кусур годинки ;)
Проблема е че сме дребни тарикати и все гледаме да се наврем където е "лесно", ама там нещата винаги траят кратко.

Написа MacTeP (www) на 27-Mar-2008 00:23


Мастере, ами чат-пат 100 са ;) Лошото, че типично по антибиблейски гледаме треските в чуждите очи, а нашите греди си не виждаме. Важното е, че "кой не скача е червен" и пак си берем срама 10 години след това. Short term е българската памет...

Написа krassyo (www) на 27-Mar-2008 23:05


Твърдо против Косово съм. Скоро очакваме пазарджишките цигани да решат, че искат да си направят държава цингамангия.

Написа vladi (www) на 28-Mar-2008 09:43


krassyo нямаш си идея колко съм съгласен с теб :)

Написа MacTeP (www) на 02-Apr-2008 02:01


Петък, 21 Март 2008

Феновете на музиката, от няколко седмици могат да слушат в IPTV.bg веригата от десет радиа ffm. Това са радиа само с музика и нищо друго. Всяко радио е тематично като има Jazz, Fashion, Urban, Classic и други. Единственото, което ви трябва е регистрация в IPTV.bg и да бъдете на територията на България.

Приятно слушане.

[ Коментари: 6 ]
Коментари

Gospodin Chorbadjiiski, nemojah da propusna eto tazi kultova snimka na oshte po kultova pesen v youtube.
Da si izvesten, ne e kato da ne si :)
http://youtube.com/watch?v=ZV-3sIAvyzI&feature=related

Написа Bedo Stambolyan (www) на 25-Mar-2008 11:31


Здрасти,
доколкото разбирам радиата могат да се слушат и без Интернет доставчика ми, да е сред вашите партньори. При опит да си пусна някое от гореспоменатите обаче, ми дава грешка:
Подаден е невалиден адрес за гледане". Определено имам нужните 13 KB/s :)

Написа Николай на 25-Mar-2008 11:36


Или ползваш прокси сървър и заявката идваща от плеъра е от различен адрес от тази с която браузера ти отваря сайта или мрежата ти не е описана като част от бг мрежите.

Отвори http://georgi.unixsol.org/whoami и ми прати на пощата REMOTE_ADDR който ти показва, ще мога да ти кажа конкретно какъв е проблема.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 25-Mar-2008 12:23


Драснах ти един мейл. Btw, объркал си линка горе, ако някой друг реши да види какво знаеш за него :)

Написа Николай на 25-Mar-2008 13:14


"Отвори http://geogri.unisol.org/whoami"

Абе Жоре, то бива, бива, но в един уеб адрес при това твой - две грешки наведнъж не бива ;) ГеоГри си вече, да знаеш!

Написа SimonP на 25-Mar-2008 13:47


Опааа :) Оправих адреса по-горе.
@Николай: получих пощата, сега ще видя какъв е проблема и ще го оправя.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 25-Mar-2008 13:51


Събота, 22 Март 2008

Яд ме е че досега съм изпускал сериала My name is Earl. Дърпайте двата сезона и засядайте, забавлението е гарантирано.

[ Коментари: 1 ]
Коментари

Аз имам идея защо си го пропуснал... заради противната му реклама по телевизията, която е меко казано отблъскваща. Аз също много му се дърпах докато един ден случайно не загледах сериалчето и се надъхах. Добро е

Написа MacTeP (www) на 25-Mar-2008 18:34


Неделя, 23 Март 2008

Гледах Формула 1 с редовното ми заспиване в началото, средата и края. Този път за по-интересно в накъсания ми сън, сънувах че вземам интервю от Алонсо като аз му задавам въпроси на английски, а той ми отговаря на български с гласа на Момчил Манчев.

[ Коментари: 8 ]
Коментари

Баси якия сън :)
Иначе какво става из формулата? Мен започва да ми се струва все по-нагласена и скучна напоследък.

Написа MacTeP (www) на 25-Mar-2008 18:35


Хамилтън мачка :-) от няколко години става все по-интересна, заслужава си да се гледа. Минаха времената когато можеше да си сигурен кой ще спечели.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 25-Mar-2008 18:51


Има още какво да научи момчето. Половин състезание вися зад Уебър и не можа да го изпревари, въпреки предимствата на колата, която караше. Да вземе да погледне Ник какво прекрасно двойно изпреварване спретна.

Написа Wallace на 25-Mar-2008 20:40


това си е кошмар, ама в най-добрите традиции на жанра !
аз сънувах, на същото това състезание, че се напиваме като шишарки с Райконен в Казанлък, моето място на живеене...
бтв (btw) /ех че съвпадение/, този момък е известен като най-голямото пиянде във Формула 1.
в главата му нахлуват мисли много, но СПРИ ... ако не идва негър в болид ... премини ...

Написа stoicho на 26-Mar-2008 19:02


@Георги Чорбаджийски

Аз миналата година гледах първите няколко състезания и освен Хамилтън това, Хамилтън онова друго не чувах. Ще взема да си дръпна 2-3 състезания да видя за какво иде реч

Написа MacTeP (www) на 27-Mar-2008 00:21


По-добре интервю от Кими, който рулира впрочем.

Написа g2b на 27-Mar-2008 20:05


Аз пък много се радвам на Алонсо. Хамилтън ми е доста анти.

Написа vladi (www) на 28-Mar-2008 09:42


Аз по принцип съм фен на Хондите и Уилямс, но не ме кефат пилотите им тази година и за това съм за Кубица и Райконен.

Написа Георги Пепелянков (www) на 31-Mar-2008 13:32


Понеделник, 24 Март 2008

Без да вярвам в подобни работи, забелязвам, че всяка година с началото на пролетта започват едни бизнес проблеми, които продължават до началото на лятото. Всяка година от както имам собствен бизнес е така. Как пък един път този гаден цикъл не ни прескочи. Още не започнала пролетта и тъпотиите изкачат една след друга. Ебаси, догодина ще си взема отпуск от началото на февруари до средата на юни, че да не ми побелява косата и да не се нервирам за глупости.

[ Коментари: 1 ]
Коментари

То май при всички е така, съм забелязал, че това е един от най-слабоактивните моменти в годината

Написа MacTeP (www) на 02-Apr-2008 02:02


Вторник, 25 Март 2008

Хммм, току виж този път пролетният гаден бизнес цикъл се окаже по-кратък...

Сряда, 26 Март 2008

Започвам една сага за търсене на ипотечен кредит, а като стане работата ще споделя впечатления.

[ Коментари: 5 ]
Коментари

Обърни се към пощенска - швейцарски франкове най - изгодно

Написа galina (www) на 31-Mar-2008 19:40


+1 за CHF

П.С. добре е да се хеджира с опции ...

Написа Mellie на 01-Apr-2008 08:52


Мдаааа, и аз след дълго ровене и анализи се спрях на пощенска.
Доволен съм от тях, дадоха най-добри условия (принципно добри условия и банка са две несъвместими неща), освен това, всички като вдигнаха лихвите, те дадоха още един месец бонус, което пак си е нещо. Па и кат се замисля документално бързо станаха нещата, което си е още един +. Иначе мойте си ги взех кеш в българска пара, незнам ква е ситуацията с валутата.

Написа freax на 01-Apr-2008 09:06


Не знам какви специалисти са писали за Пощенска банка, но явно не са наясно, че швейцарците се превалутират, има разлика в курса купува-продава и други дребни тарикатлъци, които излизат накрая доста по-скъпо.(Едва ли парите ви пристигат в швейцарски франкове) Освен това обичат в последния момент да променят условията по кредита(разбирай сума и период), има неустойки при предварително погасяване и таксите за предоговаряне на условията са жестоки. Знам много хора, които са с кредити от там, но според мен са се преебали, а и това, че дават лесно и на всеки, не значи, че условията им са изгодни.

Написа martin (www) на 01-Apr-2008 11:21


Мартине, не знам какъв специалист си ти, ама вземи попрочети по въпроса първо ...
Ето ти една отправна точка:
http://www.nmmm.nu/boox/carry.htm
А после се замисли и какво съм написал като послеслов ... ;)

Написа Mellie на 02-Apr-2008 09:43


Четвъртък, 27 Март 2008

Едно време когато даваха Fort Boyard по Канал 1, играта я помня като доста по-интересна и динамична. Сигурно се дължи на тогавашната липса на участие на световно неизвестни беге селебритита, заради които сега ни бият като тъпани чуждите спортистчета.

Петък, 28 Март 2008

Кмета на Пазарджик бясно се е разработил. Из целия град кипи трескава дейност по оправяне на градинки, тротоари, а дори и средните полета между булевардите се подготвят, за да има на тях посадена тревичка. Градът ми се стори чистичък и ми стана драго от приятната атмосфера.

[ Коментари: 4 ]
Коментари

Прави ми впечатление, че май само градове като София и Варна изостават с натрупвайки мръсотия и кофти пътища.

Написа Dragomir Zhelev (www) на 31-Mar-2008 11:46


Объркал си се нещо.
За съжаление от града избягаха хубавите хора и останаха същите цървули, които си хвърлят фасовете и опаковките от чипсовете където намерят.

Написа Коко на 31-Mar-2008 13:12


@коко: за един ми остана такова впечатление, за по-дълго сигурно ще си припомня как беше едно време :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 31-Mar-2008 15:22


За разлика от кмета на Пазарджик, кметът на София само симулира дейност. Най го бива да разтяга локуми, по възможност пред камерата.

Написа Апостол Апостолов (www) на 31-Mar-2008 16:14


Събота, 29 Март 2008

Не бях ходил на цирк от много-много време. Последно сигурно е било преди повече от 15 години, когато майка ми ме е водила. Днес пак тя ни води, мен и Юлиана в малкия цирк Арлекино, започващ годишното си турно от Пазарджик.

Лично аз съм голям, за да се впечатлявам, но на дечицата им беше доста интересно, особено дресираните животинки.

Неделя, 30 Март 2008

Гледам бая народ се е превъзбудил около качването на Wordpress 2.5. Много шум за нищо. При софтуер дето след десет версии авторите му още не могат да се научат да не допускат sql инжекции и такъв дето е писан само за mysql - сери в него.

Някой да им прати едно писъмце с магическата функция, с която трябва да стават и да лягат - mysql_real_escape_string (да не я объркате с mysql_escape_string, че лошо). Колко мразя mysql и софтуерите дето го ползват, нямам думи...Посредствена боза.

[ Коментари: 9 ]
Коментари

А ти какво би препоръчал вместо него?

Написа Sami (www) на 31-Mar-2008 14:12


Как какво -- plain-text файлове! SQLite е много ъдвансед :-))

Написа wqweto на 31-Mar-2008 15:23


@wqweto

А защо не нещо с DB-независим слой, дето само да промениш параметъра DB_TYPE и да може да тръгне на друга база? Днес го има MySQL-а, утре го няма. Или Sun решат да го пренапишат на Java...

Написа Георги (www) на 31-Mar-2008 16:09


Е, хайде сега пак омразата към wordpress :)

В интерес на истината само за 5 дни от мейлинг листа на тестърите на WordPress получих 118 мейла. 60-ина грешки бяха изчистени за 2.5, но сам знаеш, че перфектни неща - НЯМА. За сметка на това има доста секюрити плъгини. Всъщност <1.5 имаше доста дупки (например: http://chokov.com/attachments/eagle.jpg) но пък сега ги позакърпиха. Не съм видял още хакнат 2.5 WordPress. Доста са се потрудили, всъщност :)

Написа Краси (www) на 31-Mar-2008 16:58


Е как ще видиш, излезе преди няма и седмица, почакай малко...

Проблема на вордпреса като и пъхъпъ нюкето е, че е писан от пълни говеда, дето за толкова години не успяха да се научат как се пише сигурно. А то не е голяма философия. Как може в толкова малко код толкова глупости да изпонапишат, не ми е ясно.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 31-Mar-2008 17:08


Сега ми стана интересно, я дай ти нещо, да видим :o)
Всеки може да плюе с основание/или без, няма значение. Пък и наистина ми е интересно да видя ти какво си писал, колкото пъти ти напиша името в гугъл, толкова пъти излизат едни стари твои коментари от линукс-бг, пак в същия тон, в който продължаваш - НАЙГОЛЕМИЯ. Статиите са отпреди 5 години бтв.
Извинете ме за вниманието.

Написа por4e2 на 31-Mar-2008 20:33


@Георги, сигурно няма да се издъни 2.5 - до тук всичко е окей. Пък и хората го правят доброволно (докато phpNuke май го правеха платено). И силно се съмнявам да има дупки, защото на RC-тата се намериха и изчистиха доста бубулечки.

Да, прав си - когато искаш да напишеш нещо трябва да го направиш сам...но за 10 минути над 34 000 сваляния (сега може и 70 000 да са надхвърлили) - мисля, че ако имаше нещо - щеше да бъде изкоментирано :)

Написа Краси (www) на 31-Mar-2008 20:53


@por4e2: това, което четеш в момента е продукт на Жоро Чорбаджийски, съвсем безплатен също и се държи доста добре, защото съм го тествал на моя сайт. Просто поради някои странични причини и най-вече поради това, че не разбирам да пиша на PHP предпочетох да мигрирам на WordPress, от който също съм много доволен.

Възможно е да е несигурен, но в крайна сметка си пазя архив на базата данни и съдържанието всеки ден и дори да стане нещо смело и безотговорно ще го върна сайта обратно :)

Написа krassyo (www) на 31-Mar-2008 23:47


Благодаря, krassyo.
Просто исках да знам какво е писал Г.Ч., това за блога не го знаех, само четох някъде, че работил по iptv-то, което предлагат.
Стига съм спамил вече :-)

Написа por4e2 на 31-Mar-2008 23:58


Понеделник, 31 Март 2008

Довечера ще ме чака прясно наточена Wrestlemania 24. Ох на батко! Ще се въоръжа с пуканки и бира и ще си я изгледам с кеф.

[ Коментари: 12 ]
Коментари

абе на мен ли така ми се струва, или тоя "дневник" излиза на порции по 5-6 дена?
(извинете ме за оффтопик-а)

Написа dark на 31-Mar-2008 22:48


И при мене 4-5 поста излизат наведнъж :)

Написа Kaloyan на 01-Apr-2008 06:48


И при мен е така, даже вчера се вглеждах в датите не разбиращо :)

Написа ceci_ на 01-Apr-2008 07:43


Човека си маркира "важните" акценти и като има време ги пуска наведнъж:-)

Написа freax на 01-Apr-2008 07:56


Що годе беше добра Wrestlemania-та. Ама аман от таквиз сапунки...вече баш кютека го няма :)

Написа Краси (www) на 01-Apr-2008 09:47


Дневник не уважава датата ми на публикация. Ако погледнеш в rss хранилката, всеки постинг си има дата на писане.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 01-Apr-2008 09:59


@краси: и аз не съм много доволен, очаквах повече кютек от мейуедър и big show, а и от тройния мач не съм особено доволен. Обаче мача със стълби беше жесток.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 01-Apr-2008 10:00


@Георги, аз като цяло от мача на Big Show и Мейуедър очаквах повече, ама виж ги как се бяха накачурили маймуните на боксьорчето. Тъпа работа. Обаче ми хареса мача на Шон Майкълс и Рик Флеър - добре се накютечиха :-)

А и това, което прави Undertaker и пуска кръв е брутално ;)

П.П. Боксьорчето чета, че прибрало 20 милиона $ за победата :)

Написа Краси (www) на 01-Apr-2008 11:39


че то от години не ти уважава датите на публикация тоя дневник, и в rss-а излизат също на партиди...

Написа dark на 01-Apr-2008 16:36


Те могат да излизат както си искат, важното е каква дата на публикацията съм сложил. Като е писана преди пет дни, значи е преди пет дни, това че ме мързи да ги пускам всеки ден си е така обаче.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 01-Apr-2008 16:40


Герге, Герге, калпазанин си ти, Герге... Хем те мързи, хем си невежа, ама на Достоевски ми се правиш! Знай и помни: в България се раждат само идиоти; Достоевски не се е родил и няма да се роди!

Написа Апостол Апостолов (www) на 05-Apr-2008 15:59


Бегай да си пиеш хапчетата, спамер посран.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 05-Apr-2008 16:17